DE COMMUNICATIEVE BENADERING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE COMMUNICATIEVE BENADERING"

Transcriptie

1 DE COMMUNICATIEVE BENADERING Uit: tweede-taal verwerving en tweede-taal onderwijs, R. Appel en A. Vermeer, Coutinho, p In de literatuur over tweede-taalonderwijs wordt vaak gesproken over het conflict tussen de twee C s, namelijk het conflict tussen code en communicatie. Het gaat dan om de vraag of cursisten vooral de taalvorm, dus de code, moeten leren of dat ze vooral moeten leren communiceren. De grammatica-vertaalbenadering kiest onvoorwaardelijk voor de code. De audio-linguale benadering pretendeert cursisten te leren communiceren, maar dat gebeurt toch vooral door veel nadruk te leggen op het leren van de correcte taalvormen. De communicatieve benadering kiest uiteraard voor het primaat van de tweede C, die van communicatie. Deze aanpak is opgekomen in de jaren zeventig, en kan gezien worden als een reactie op het voornamelijk taalstructureel georiënteerde T2-onderwijs. Als theoretische basis voor het opstellen van leergangen is het begrip communicatieve benadering overigens veel minder eenduidig dan respectievelijk grammaticavertaalbenadering en audio-linguale benadering. Er is dus een flinke diversiteit aan communicatieve leergangen wat betreft leerstof, didactiek, werkvormen enz. Die verscheidenheid komt al voort uit het feit dat de communicatieve aanpak in feite twee uitgangspunten heeft, die niet per se aan elkaar hoeven te worden gekoppeld. Deze uitgangspunten zijn: - Een cursist leert een taal door (zo natuurlijk mogelijk) te communiceren in die taal; - Iemand die een tweede taal leert, moet niet alleen de taalvormen leren, maar ook de regels voor het taalgebruik of de communicatieve gewoontes. In de Engelstalige literatuur over de verwerving van Engels als T2 wordt uitgangspunt 1)wel geformuleerd als using English to learn it en uitgangspunt 2) als Learning to use English. Wat betreft het eerste uitgangspunt, bouwt de communicatieve benadering voor een deel voort op wat bekend staat als de directe benadering, die al in de negentiende eeuw werd gepropageerd. Volgens deze benadering moet een cursist een taal leren zoals een kind zijn moedertaal leert, dat wil zeggen in directe en spontane interactie in die tweede taal. In de hierop gebaseerde onderwijspraktijk werd de eerste taal van cursisten dan ook niet gebruikt, er was (aanvankelijk) weinig schriftelijk materiaal, en de mondelinge taalvaardigheid werd vooral ontwikkeld in vraagantwoord interacties tussen docent en cursisten. Aangenomen werd dat de regels van de taal door de cursisten impliciet zouden worden afgeleid.

2 Het volgende voorbeeld is afkomstig uit Van Horen en Zeggen, een methode Nederlands voor anderstalige kinderen in het basisonderwijs die het Nederlands nog onvoldoende beheersen. De basis voor de lessen in deze methode is ook weer een dialoog, die gekoppeld is aan een serie foto s en/of tekeningen die een context geven. De leerkracht doet de dialoog voor en later moeten de leerlingen de dialoog uitspreken. Verder is er aan de dialoog een aantal oefeningen gekoppeld. Eén van de doelstellingen bij de les Naar huis, die we hier als voorbeeld nemen, is het leren van de grammaticale constructie met wie en waar. In de betreffende les staat centraal een gesprek tussen Joost en Omar, die uit school komen en naar huis gaan. Eerst stelt de leerkracht aan de hand van foto s een aantal vragen aan de leerlingen, zoals: - Wat heeft Omar op zijn rug? - Wie loopt met hem mee? - Gaat de school uit of begint hij? Het laatste zinnetje maakt al duidelijk dat de aandacht niet exclusief gericht is op één bepaalde grammaticale constructie, want dat zou de interactie nogal onnatuurlijk maken. Een andere activiteit is dat de leerkracht de dialoog vertelt, daarbij op de foto s wijzend naar de personen die aan het woord zijn. Hieronder volgt een deel van de dialoog. Joost: Waar ga je heen? Omar: Naar huis. Joost: Moet je die kant op? (gebaar) Omar, Ja. Joost: Ik ook. Joost: In welke staat woon je? Omar: Ik woon hier, in de Houtmanstraat (gebaar). En jij? Joost: In de Oeverstraat. Vervolgens moeten de leerlingen de dialoog naspelen. Bij de les hoort ook een rondleiding door de eigen school. Bij de aan de dialoog gekoppelde oefeningen en de rondleiding stelt de leerkracht allerlei wat- en waar-vragen aan de leerlingen, zoals: - Wat doet die mevrouw? - Wat zegt Joost? - Waar is de wc? - Waar is je schrift? Na de docent moeten de leerlingen ook soortgelijke vragen stellen. Het is opvallend dat er in de dialoog- ook in het hier niet opgenomen stuk- slechts één waar-vraag voorkomt. Met het oog op de natuurlijkheid is de dialoog dus niet volgestopt met de aan te leren constructie. Er komt wel een andere vraagvorm in voor, namelijk in welke, die in feite geen doelconstructie is. Allerlei spelvormen, zoals vraagspelletjes en rollenspelen, passen ook in een communicatieve aanpak, en ze kunnen (impliciet) gericht zijn op ondersteuning van de verwerving van een bepaalde grammaticale constructie. Het volgende voorbeeld is afkomstig uit het boek Keep Talking, dat een groot aantal communicative fluency activities for language teaching bevat.

3 Een voorbeeld van zo n communicatief spel is Lie detector, dat mede als doelstelling heeft het leren van vraagzinnen. We nemen hier de (door ons vertaalde) tekst uit Keep Talking. Organisatie: groepen van 6 tot 7 cursisten Voorbereiding: geen Tijd: minuten Procedure: Stap 1: De cursisten worden verdeeld over groepen. Een lid van iedere groep verlaat het lokaal. In hun afwezigheid beslissen de groepen over 5 tot 8 vragen die ze aan de afwezige leden willen stellen. De vragen kunnen persoonlijk of subjectief van aard zijn (bijvoorbeeld Wat is je mening over de doodstraf? ) of feitelijk ( Waar ben je geboren? ). In het geval van feitelijke vragen, moeten de cursisten die ze stellen, de antwoorden nog niet kennen. Stap 2: De cursisten die het klaslokaal hadden verlaten, komen nu weer binnen. Ze moeten alle vragen naar waarheid beantwoorden; alleen bij één vraag mogen ze niet liegen. De rest van de groep moet beslissen welk antwoord een leugen was, en ze moeten daar ook argumenten voor geven. De cursist die de antwoorden heeft gegeven, zegt of ze het bij het goede eind hebben.

4 In oefeningen als de bovenstaande komt de te verwerven grammaticale regel nauwelijks of helemaal niet expliciet aan bod. Veel communicatieve methodes hebben tegenwoordig echter een flinke scheut grammatica in hun teksten en oefeningen om de verwerving te ondersteunen, zoals in het onderstaande voorbeeld uit Code Nederlands. Een basisleergang Nederlands voor volwassen anderstaligen. In een les wordt een dialoog gepresenteerd, die ook via de band kan worden beluisterd. In de stomerij Simon Vis Dag, ik kom mijn broek halen. Bediende Hebt u de bon? Simon Vis Ja, alstublieft. Bediende Dank u wel. Nou, ik zie hem niet. Wanneer heeft u hem gebracht? Simon Vis Eens kijken eh, woensdag, denk ik. Bediende Hoe ziet uw broek eruit? Simon Vis Ja,... hoe moet ik dat zeggen? Gewoon, zwart, met, met, hoe heet dat, met zo n plooi. Bediende O, een bandplooi bedoelt u. Is dit uw broek? Simon Vis Nee, die is het niet. Bediende Deze dan misschien? Simon Vis Ja, die is het. (Naar aanleiding van deze dialoog staat in het tekstboek een korte uitleg over verwijswoorden.) Die en dat kunnen verwijzen naar een eerder genoemde persoon of zaak - Zie je Piet en Marja? - Nee, die zie ik niet. - Zie je mijn jack? - Ja, dat hangt daar. Bij personen en de-woorden: die - Waar woont Mario? - Die woont in Rotterdam - Is dit uw broek? (de broek) - Ja, die is het. Bij het-woorden: dat - Waar is mijn vest? - Dat heb ik naar de stomerij gebracht. (in aansluiting hierop staat in het oefenboek weer een speciale oefening in verband met verwijswoorden)

5 Kies het goede antwoord Voorbeeld Heb je mijn telefoonnummer? A. Ja, die heb ik. B Ja, dat heb ik. Waar is de stomerij? A. Die is in de Marktstraat. b. Dat is in de Marktstraat. Uit de dialoog waar dit voorbeeld mee begint komt nog een kenmerk van de communicatieve aanpak naar voren: leergangen bevatten veelal taalmateriaal dat zo levensecht, zo authentiek mogelijk is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de haperingen in het taalgebruik van Simon Vis. Dergelijke dialoogzinnen zijn in een audio-linguale methode volstrekt ondenkbaar. In de communicatieve benadering van T2-onderwijs wordt over het algemeen uitgegaan van het idee dat de leerder uit de aangeboden taal de regels zal afleiden. In die zin wordt er als het ware geleund op de Creatieve Constructiehypothese (andere paragraaf uit het boek). Daarbij moet wel worden bedacht dat de basisideeën voor de communicatieve aanpak grotendeels eerder ontwikkeld zijn dan de Creatieve Constructiehypothese, die dan ook in bepaalde opzichten als een rechtvaardiging achteraf functioneerde. Het laatste lesvoorbeeld heeft al duidelijk gemaakt dat in veel communicatieve leergangen grammaticale regels toch apart worden behandeld. De redenering hierbij is dat alleen aanbod niet voldoende is of dat de expliciete presentatie van grammaticale verschijnselen het verwervingsproces ondersteunt. Puur vertrouwen op de vaardigheid van de leerder om de regel af te leiden uit het aanbod, wordt als het ware als te riskant beschouwd.

6 Tot zover hebben we het gehad over uitgangspunt 1) van de communicatieve benadering. In het onderstaande gaan we nader in op het tweede uitgangspunt, namelijk dat T2-leerders niet alleen de structuur van de taal moeten leren, maar juist het concrete taalgebruik, de communicatieve gewoontes van de doeltaalgemeenschap. T2-leerders moeten niet alleen weten wat bijvoorbeeld een grammaticaal correcte vraagzin is, maar zij moeten ook in feitelijke taalgebruikssituaties de weg kunnen vragen, in een restaurant iets kunnen bestellen, om informatie kunnen vragen, enzovoort. De bovenstaande voorbeelden uit communicatieve leergangen laten al zien hoe aan deze vaardigheid wordt gewerkt, namelijk over het algemeen via de presentatie van een dialoog, zich afspelend in zo n taalgebruikssituatie, die dan vaak moet worden nagespeeld. De verwerving van communicatieve vaardigheden kan echter ook op andere manieren worden ondersteund, bijvoorbeeld door middel van een spel-achtige activiteit of een gesprek over een bepaald thema, zoals in het onderstaande voorbeeld uit Allemaal Taal (deel A), een programma Nederlandse taal voor meertalige groepen in het basisonderwijs. Daarin is voor elke lessenserie een bepaald thema het uitgangspunt, bijvoorbeeld het thema Speelgoed. De lessenserie begint met een kringgesprek over speelgoed waarin de leerkracht allerlei vragen stelt, zoals Met welk speelgoed speel je thuis het liefste? en Heb je zelf wel eens speelgoed gemaakt? In een eerdere reeks lessen hebben leerlingen geleerd een bepaald non-verbaal teken te geven wanneer ze iets niet verstaan of begrepen hebben. Tijdens dit kringgesprek moeten ze dit ook verwoorden, en de leerkracht geeft enkele voorbeelden van formuleringen die ze kunnen gebruiken, zoals: Ik begrijp het niet. Ik verstond het niet. Kun je het nog een keer zeggen? Wat betekent? De communicatieve doelstellingen van een leergang kunnen heel specifiek zijn- zoals in het bovenstaande voorbeeld- of heel algemeen, zoals in de volgende lessuggestie, die weer uit Keep Talking afkomstig is. Daarin is het taaldoel: iets beschrijven, suggesties doen, alternatieven bespreken. Organisatie: groepen van 7 of 8 cursisten of de hele klas Voorbereiding: geen Tijd: minuten Procedure: Individuele cursisten beschrijven een probleem dat ze hebben, bijvoorbeeld sleutels vergeten, zich namen niet kunnen herinneren of zich verslapen. De anderen doen suggesties voor manieren en methodes om die problemen te lijf te gaan.

7 Er zijn ook deelleergangen beschikbaar die zich puur richten op het tweede uitgangspunt van de communicatieve benadering. Een voorbeeld hiervan is Manieren van Praten, een leergang communicatieve vaardigheden voor anderstaligen. De methode is bedoeld voor volwassenen en wil anderstaligen leren wat ze met het Nederlands kunnen doen in bepaalde situaties. Eén lessenserie gaat bijvoorbeeld over het onderwerp kennismaken. Kennismaken: jezelf voorstellen en iemand anders voorstellen. Als je met iemand kennismaakt en jezelf voorstelt, kun je dat op verschillende manieren doen: Jezelf voorstellen - Mimoun. - Mag ik me even voorstellen? Ik ben Mimoun. - Zal ik me even voorstellen? Ik heet Mimoun el Aamadi. - El Aamadi. Als je een vriend of kennis aan iemand wil voorstellen, kan dat ook op verschillende manieren: Iemand anders voorstellen -Dit is Saida Taraoui. - Kent u mevrouw Taraoui al? - Mag ik je even voorstellen? Dit is mijn college Saida. Vervolgens wordt in de lessenreeks ingegaan op het feit dat je je formeel of informeel kunt voorstellen, geïllustreerd met twee dialogen. Daarna volgen 2 gesprekken op de band, en moeten de cursisten zeggen of de mensen zich in die gesprekken formeel of informeel voorstellen. Zo volgen er meer oefeningen waarin nader wordt ingegaan op kennismaken. Hierboven hebben we al aangegeven dat in de communicatieve benadering de alledaagse, authentieke taal vaak centraal staat. Dat heeft ook als consequentie dat allerlei uitdrukkingen en min of meer vaste formuleringen die veel in dat dagelijks taalgebruik voorkomen, expliciet aan cursisten worden aangeboden. Dat soort uitdrukkingen en formuleringen vormen dan ook een belangrijk onderdeel van de leerstof van Manieren van Praten. Zo bestaat één oefening uit een gesprek waarin een aantal zinnen/uitdrukkingen ontbreken, namelijk: - Echt, geen flauw idee. - Ik zou het niet weten, hoor - Hoe kom je daar nu bij? - Mooie boel is dat. De cursisten moeten nu de uitdrukkingen op de goede plaats in het gesprek invullen. Daarna krijgen ze een band te horen waarop de complete dialoog staat, zodat ze kunnen nagaan of ze het goed hebben gedaan. Let wel, net zoals in andere communicatieve methodes, gaat het in deze oefening niet om min of meer bijzondere spreekwoorden en dergelijke, maar juist om de veel voorkomende uitdrukkingen en zegswijzen.

8 Wat betreft het 2de uitgangspunt steunt de communicatieve benadering op een taaltheorie die de communicatieve competentie centraal stelt. De theorie zet zich af tegen de Chomskyaanse visie op de linguïstische competentie die beperkt is tot de structureel linguïstische aspecten van taal, en waarin taalgebruik buiten beschouwing blijft. Het is hier niet de plaats om verder in te gaan op de notie communicatieve competentie. We volstaan met te zeggen dat de communicatieve competentie van een taalgebruiker niet alleen de regels bevat voor het produceren van correcte, dat wil zeggen grammaticale zinnen, maar ook regels voor het adequaat deelnemen aan verbale interactie. Bijvoorbeeld, taalgebruikers moeten niet alleen een vraag in een correcte vorm kunnen formuleren, maar ze moeten ook weten welk type vraag (formeel/informeel) ze in welke situatie moeten gebruiken. Als een doelstelling van T2-onderwijs is dat de T2-leerders moeten kunnen deelnemen aan verbale interactie in de doeltaal, dan moeten zij ook communicatieve aspecten van de T2 leren. De communicatieve benadering mag zich sinds begin jaren tachtig in een flinke populariteit verheugen. Er is echter ook kritiek geformuleerd op deze aanpak. Daar willen we de volgende punten uitlichten. 1. In communicatieve methodes worden cursisten met bepaalde taalgebruikssituaties geconfronteerd, die zij vaak moeten naspelen. De pretentie daarbij is veelal dat dit de cursisten voorbereidt op reëel communicatief gedrag. Hoe reëel is echter een in de klas nagespeelde situatie? Is dat type situatie niet altijd gesimuleerd en dus kunstmatig? Bovendien vereist het meespelen altijd nog iets anders dan taalvaardigheid, namelijk fantasie, inlevingsvermogen en niet al te veel remmingen. Dergelijke communicatieve oefeningen zijn dus mogelijk niet zo geschikt voor alle typen leerders. Meer introverte T2- verwervers zullen zich vermoedelijk niet zo op hun gemak voelen als ze mee moeten spelen. 2. Een puur communicatieve aanpak brengt het gevaar met zich mee dat de aandacht te sterk gericht blijft op communicatie in het algemeen als globale vaardigheid, terwijl verschillende aspecten of onderdelen van taalvaardigheid dan te weinig aan bod komen. Dit punt van kritiek is in meer recente communicatieve leergangen ondervangen doordat er in allerlei oefeningen verschillende onderdelen, zoals vormaspecten, expliciet aan de orde komen. 3. In een communicatieve aanpak wordt van cursisten actieve verbale participatie verwacht in onder meer nagespeelde dialogen en rollenspelen. Die cursisten zullen de T2 over het algemeen slechts nog maar ten dele beheersen. Dit betekent dat ze in feite elkaar deficiënt taalaanbod zullen leveren. De docent kan niet zorgen voor modelling en expansie omdat zij daarmee de communicatieve situatie te veel zou doorbreken. T2-leerders zijn voor een groot deel van het taalaanbod afhankelijk voor het formuleren van voorlopige hypotheses over de doeltaal. Dat is ook het principe waarop uitgangspunt(1) van de communicatieve benadering is gebaseerd. Als dat taalaanbod echter grotendeels bestaat uit de tussentaal van medecursisten- en dus per definitie deficiënt is, maar ook zeer variabel- dan wordt het opstellen van correcte hypotheses moeilijk. 4. In de communicatieve benadering ligt het accent veelal op het leren praten in diverse taalgebruikssituaties. Dat impliciteert dat van T2-leerders vaak te snel taalproductie wordt verwacht, terwijl diezelfde T2-verwervers nog niet beschikken over receptieve vaardigheden.

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Taalstimulering voor kinderen en volwassenen Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Enkele stellingen Taalontwikkeling 1. Voortalige fase: van 0 tot 1 jaar 2. Vroegtalige fase: van 1 tot 2,5 jaar Eentalige

Nadere informatie

Doeltaal is voertaal. Engels geven in het Engels. Whitepaper. Doeltaal is voertaal Marion Ooijevaar, 30 januari Introductie

Doeltaal is voertaal. Engels geven in het Engels. Whitepaper. Doeltaal is voertaal Marion Ooijevaar, 30 januari Introductie Engels geven in het Engels Introductie Deze whitepaper verschijnt in een serie whitepapers over Engels in het basisonderwijs. De serie bespreekt verschillende onderwerpen die relevant zijn voor leerkrachten

Nadere informatie

CLIL Toolkit voor het basisonderwijs

CLIL Toolkit voor het basisonderwijs CLIL Toolkit voor het basisonderwijs Auteurs: Alessandra Corda, Eke Krijnen, Wibo van der Es Redactie: Jan Willem Chevalking, Tine Stegenga 2012 Expertisecentrum mvt, Leiden Een digitale versie van deze

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Inleiding heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het eerste deel van het

Nadere informatie

AMETHIST Developing People

AMETHIST Developing People AMETHIST Developing People COMMUNICEREN MET KINDEREN AMETHIST Developing People Argonweg 7 11 3812 RB Amersfoort 033 7370182 www.amethistdevelopingpeople.nl Waarom? Wie kent het niet? Het gevoel van machteloosheid

Nadere informatie

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord Voorwoord Schrijven op B2 is een takenboek dat hulp biedt bij de training in het schrijven van korte en langere teksten in het Nederlands, die geschreven moeten worden op het Staatsexamen NT2 II. Schrijven

Nadere informatie

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...?

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Instructiekaart voor de leerling nr. 5 A-vragen Formulering van de vraag Formulering van het antwoord Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Antwoord met één volledige

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Lesdoelen 4 Overzicht werkvormen 5 Uitleg werkvormen 1. Beeld bij kiezen 6 2. Grote en kleine keuzes 6 3. Gevolgen

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Mondelinge taalvaardigheid: Van pingpongen naar tafelvoetballen WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Mondelinge taalvaardigheid: Van pingpongen naar tafelvoetballen WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Mondelinge taalvaardigheid: Van pingpongen naar tafelvoetballen WWW.CPS.NL Wat ben ik? Wat staat bovenaan m n verlanglijst? Het programma: van pingpongen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

SPEL en WERKELIJKHEID

SPEL en WERKELIJKHEID SPEL en WERKELIJKHEID Lesbrief bij de voorstelling Boring van theatergroep koeterwaals. We hopen dat jullie Boring een leuke voorstelling vonden. Wij hebben bij de voorstelling nog een lesbrief gemaakt

Nadere informatie

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker!

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker! Jongeren en chattaal geen probleem, standaardtaal is ook een must in ons systeem! September Aandacht voor Standaardnederlands Taal verbindt en maakt van een groep mensen een samenleving. Een rijke taal

Nadere informatie

Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen

Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen Vooraf De syntheseproef bestaat uit een aantal onderdelen. 1. Schriftelijke taalvaardigheid Het verslag dat je maakte van de aidsgetuigenis van Kristof

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

TOETSTAAK 4: IK BEN IETS KWIJT

TOETSTAAK 4: IK BEN IETS KWIJT TOETSTAAK 4: IK BEN IETS KWIJT Vaardigheid: spreken. Doelstelling: eindterm 2 beheersen: de cursist kan een uitnodiging, een voorstel en een oproep verwoorden en erop reageren. Verwerkingsniveau: beschrijvend.

Nadere informatie

Spreken is zilver, luisteren is goud.

Spreken is zilver, luisteren is goud. Spreken is zilver, luisteren is goud. Het onlosmakelijke verband tussen luister- en spreekvaardigheid. Margreet Verboog en Lieske Ader Luisteren en spreken: bijna automatisch onverbrekelijk met elkaar

Nadere informatie

De training is in te zetten voor verschillende doelgroepen.

De training is in te zetten voor verschillende doelgroepen. De training is in te zetten voor verschillende doelgroepen. - Voor buschauffeurs en conducteurs, waar verbale, mentale en fysieke agressie stelselmatig voor komt. - Voor de controleurs in het openbaar

Nadere informatie

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier 2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier Naam docent: Onderwerp van de les/training/ workshop: Aantal deelnemende studenten: Datum: Presenteren Beginsituatie: Groep kent elkaar nu al redelijk goed. Er

Nadere informatie

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar Inleiding Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar We hebben ons als doel gesteld: Kinderen in een veilige, vertrouwde omgeving begeleiden bij de ontwikkeling van hun eigen mogelijkheden. Goed onderwijs

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

Meertalige ontwikkeling Adviezen voor ouders van kinderen met een auditieve / communicatieve beperking die in een meertalige omgeving wonen

Meertalige ontwikkeling Adviezen voor ouders van kinderen met een auditieve / communicatieve beperking die in een meertalige omgeving wonen Meertalige ontwikkeling Adviezen voor ouders van kinderen met een auditieve / communicatieve beperking die in een meertalige omgeving wonen Door: Mirjam Blumenthal Projectleider CLD M.Blumenthal@effathaguyot.nl

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek ntwoord geven op vragen Inleiding Maria heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het

Nadere informatie

Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs

Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs in het basisonderwijs met ELENA Ellen Rusman & Stefaan Ternier Welten instituut, Open Universiteit 7 november 2014 Evoluon, Eindhoven http://www.elena learning.eu/ Programma

Nadere informatie

SAMENVATTING Het doel van dit proefschrift is drieledig. Ten eerste wordt inzicht verschaft in het gebruik van directe-rede-constructies (bijvoorbeeld Marie zei: Kom, we gaan! ) door sprekers met afasie.

Nadere informatie

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Lesmateriaal hoofdstuk 4 Spreken Oefeningen uit Voorbereiding op Werk De volgende tien oefeningen zijn afkomstig van de website behorende bij: Verboog, M. & Adèr,

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Werk aan je winkel. Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren. Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken

Werk aan je winkel. Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren. Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken Werk aan je winkel Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken Voorwoord Dit boek is geschreven voor jou als trainer, docent of hulpverlener om aan te bieden

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Woordenschat in de bovenbouw WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Woordenschat in de bovenbouw WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Woordenschat in de bovenbouw WWW.CPS.NL Contactgegevens Tseard Veenstra t.veenstra@cps.nl 06 55168626 (G)een vak apart De reiger in de klas Ooit was men

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk)

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Mevrouw Bea Voorbeeld Adviseur: De heer Administrator de Beheerder Datum: 19 juni 2015 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op alle afgeronde onderdelen.

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd vanaf 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Doelstellingen van PAD

Doelstellingen van PAD Beste ouders, We kozen er samen voor om voor onze school een aantal afspraken te maken rond weerbaarheid. Aan de hand van 5 pictogrammen willen we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen

Nadere informatie

Engelse taal. Kennisbasis Engelse taal op de Pabo

Engelse taal. Kennisbasis Engelse taal op de Pabo Engelse taal Belang van het vak Engels geven in het basisonderwijs is investeren in de mensen van de toekomst die studeren, werken en recreëren in verschillende landen van Europa en de wereld. Door de

Nadere informatie

Doelen KENNEN & KUNNEN LEERLIJN OVERLADENHEID EIGEN RUIMTE BALANS

Doelen KENNEN & KUNNEN LEERLIJN OVERLADENHEID EIGEN RUIMTE BALANS Doelen KENNEN & KUNNEN SAMENHANG DOORLOPENDE LEERLIJN OVERLADENHEID EIGEN RUIMTE BALANS Leergebieden Ontwikkelteam 125 18 9 ONTWIKKELTEAMS 84 ONTWIKKELSCHOLEN Geven input en feedback op tussenopbrengsten

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

En, wat hebben we deze les geleerd?

En, wat hebben we deze les geleerd? Feedback Evaluatie Team 5 En, wat hebben we deze les geleerd? FEED BACK in de klas En, wat hebben we deze les geleerd? Leerkracht Marnix wijst naar het doel op het bord. De leerlingen antwoorden in koor:

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Taalontwikkelend Lesgeven

Taalontwikkelend Lesgeven Taalontwikkelend Lesgeven Een didactische methode voor álle docenten Conferentie Thema Leren van elkaar 15 maart 2018 Ria Chin-Kon-Sung Matti Gortemaker (Hogeschool Rotterdam) Kennismaken Inclusief onderwijs

Nadere informatie

Woordenschat Een vak apart?

Woordenschat Een vak apart? Woordenschat Een vak apart? Learning words Inside & out Tessa de With Enschede Woensdag 28 oktober 2009 3 Het voorbeeld van de muis Een model van het leren lezen Begrijpend luisteren Woordenschat Technisch

Nadere informatie

WIJ DENKEN OVER DENKEN, HANDELEN EN VOELEN. Verwerkingsboek. Philippe Boekstal DAMON. WD wb 4sept vsb.indd 1 05-09-2008 10:21:08

WIJ DENKEN OVER DENKEN, HANDELEN EN VOELEN. Verwerkingsboek. Philippe Boekstal DAMON. WD wb 4sept vsb.indd 1 05-09-2008 10:21:08 WIJ DENKEN OVER DENKEN, HANDELEN EN VOELEN Verwerkingsboek Philippe Boekstal DAMON WD wb 4sept vsb.indd 1 05-09-2008 10:21:08 VOORWOORD Dit verwerkingsboek bevat teksten en opdrachten die aansluiten bij

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

CP9. In gesprek over de toekomst

CP9. In gesprek over de toekomst CP9 In gesprek over de toekomst Na het voortgezet onderwijs kiest uw kind welk vak hij wil gaan leren en welke opleiding hij wil gaan volgen. Hij maakt een beroepskeuze. Een decaan of studiebegeleider

Nadere informatie

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen.

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. In de TA wordt gesproken over het begrip strook. Een strook is een eenheid van erkenning. Mensen hebben een sterke

Nadere informatie

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lessenreeks Kinderen met een fysieke handicap 1 Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lesdoelstellingen: Doelstelling 1: De leerlingen kunnen verwoorden wat ze met hun lichaamsdelen kunnen. Doelstelling

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen:

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen: Pedagogische opleiding theorie Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback Doelstellingen De kennis over de begrippen:, feedback, opleiden en leren kunnen uitdrukken en verfijnen Doelstellingen De voornaamste

Nadere informatie

Lesbrief 35. AOW aanvragen.

Lesbrief 35. AOW aanvragen. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 35. AOW aanvragen. Wat leert u in deze les? Informatie over AOW begrijpen. Uitleg vragen. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

1 Leren op de werkplek

1 Leren op de werkplek 1 Leren op de werkplek Wat is leren op de werkplek? Om dit te verduidelijken onderscheiden we in dit hoofdstuk twee vormen van leren: formeel en informeel leren. Ook laten we zien welke vormen van leren

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Spreken. Les 4: Wat zeg je? In een kledingzaak OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 4: Wat zeg je? In een kledingzaak OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: Communiceren en sociaal contact onderhouden

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: Communiceren en sociaal contact onderhouden Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: : Thema 1 1. Introductieles De leerling vertelt waarom het belangrijk is om goed te presenteren. Arbeidsvoorbereidend

Nadere informatie

Notitieboekje. Allemaal Taal

Notitieboekje. Allemaal Taal Notitieboekje Allemaal Taal 1 Wie stimuleerde jouw taal? Hoe stimuleer je de taal van de kinderen? 2 Wat hebben de kinderen nodig? Het is soms moeilijk om aan taalstimulering te doen omdat mijn groep zo

Nadere informatie

READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A

READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A naam opleiding e-mail 2 INHOUD DEEL A Algemene informatie 1 Startpagina... 3 2 Hoe je leert bij het Talencentrum... 4 3 Examen doen in het Talencentrum....5 4 Dyslexie?...

Nadere informatie

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek Wat leert u in deze les? Hoe je kunt leren in de bibliotheek en op het internet Grammatica: voltooide tijd Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Aanmelden vooreen cursus Ik meld me aan voor een (wijk)activiteit, bijvoorbeeld een cursus, feest of bijeenkomst.

Aanmelden vooreen cursus Ik meld me aan voor een (wijk)activiteit, bijvoorbeeld een cursus, feest of bijeenkomst. DOCENTENHANDLEIDING Les 13 Gezondheidsbevordering gezond afvallen Taal en inburgering Deze les behandelt onderdelen van taalverwerving en woordenschat rondom het thema gezondheid - afvallen. De les heeft

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vakdocumenten Frans (2004) Visie en accenten leerplan Frans BaO 1 De eerste stappen zetten - Basiswoordenschat

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid In te vullen door: school (leerkracht/ib er) in overleg met ouders, eventueel met iemand die als tolk kan fungeren. Als er bij kinderen voor wie Nederlands

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 ABC, doe je mee? (grijs) Is een NT2-methode voor gealfabetiseerde anderstaligen die nog geen voorkennis van het Nederlands hebben. Het leidt

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55%

Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55% Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55% Ben je in het bezit van een mobiele telefoon? Nee 0 0% Ja, maar geen smartphone (telefoon met apps en toegang tot internet) 7 6% Ja, een smartphone, maar

Nadere informatie

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE.

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. Werkblad 6.1 Opdracht 3, module 5, les 6 1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. 1. Mevrouw Celik maakt een afspraak met de decaan. 2. De afspraak

Nadere informatie

WIJ DENKEN OVER KENNIS EN WETENSCHAP. Verwerkingsboek. Philippe Boekstal DAMON. WD kennis wetenschap 2601.indd 1 26-1-10 12:16

WIJ DENKEN OVER KENNIS EN WETENSCHAP. Verwerkingsboek. Philippe Boekstal DAMON. WD kennis wetenschap 2601.indd 1 26-1-10 12:16 WIJ DENKEN OVER KENNIS EN WETENSCHAP Verwerkingsboek Philippe Boekstal DAMON WD kennis wetenschap 2601.indd 1 26-1-10 12:16 VOORWOORD Dit verwerkingsboek bevat een aantal teksten en opdrachten die aansluiten

Nadere informatie

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 5 5 HOOFDSTUK 1 Wie ben jij? WOORDEN 1 1 Ik... Paula. a heet b naam 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 3 Ik ga... mijn vriend naar het restaurant. a uit b met 2 1 Mijn... is Derek. a huisnummer b naam 2

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Themaboek IBL1 - Internationaal marktanalist

Themaboek IBL1 - Internationaal marktanalist Duits IBL1 Vakcode 56008 Verantwoordelijke e-mail mevr. K. Voogd k.m.voogd@saxion.nl ECTS 4 Kwartiel 1.1 en 1.2 Competenties IBL1 Prestatie-indicatoren 1.3 Zie bijlage 1 voor een overzicht van de competenties

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

TAALLEREN IN INTERACTIE

TAALLEREN IN INTERACTIE TAALLEREN IN INTERACTIE alleen voor cluster 2? Ciska Heertjes-Groen Logopediste Taalbrug SO Begeleidster TII SBO INHOUD Video opname TOS klas op de Taalbrug SO Wat zie je? Wat is taalleren in interactie?

Nadere informatie

Autisten uit de kast. Binnen het bedrijf gebruik ik vaak een neutralere term, maar u begrijpt waar het over gaat: schaamte en angst.

Autisten uit de kast. Binnen het bedrijf gebruik ik vaak een neutralere term, maar u begrijpt waar het over gaat: schaamte en angst. Tekst, uitgesproken op het Jaarlijkse Congres van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, 7 & 8 oktober 2011 (respectievelijk 1300 & 1200 bezoekers). www.autisme.nl -------------------------------------------------------

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27 TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Iemand voorstellen (schriftelijk en mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.1 en 35.1.2 en 35.1.3 - grammatica:

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie