Beleidsplan 1 september augustus 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsplan 1 september augustus 2014"

Transcriptie

1 Beleidsplan 1 september augustus 2014

2 Visie: Visie en doelen ~~~ (zie voortaak hieronder, voorgesteld tijdens de vergadering van directies op donderdag 11 december 2008, te verwerken tegen 01/05/09) Voortaak: Elke directeur neemt tijdens een overleg met zijn kernteam (pedagogische raad, coördinatorenvergadering, ) zijn eigen opvoedingsproject door en formuleert per pijler van de OKB een aantal verwachtingen, wensen, dromen, (toekomstgericht, gedurfd, uitdagend, creatief, haalbaar, ) m.b.t. de manier waarop het werken binnen de scholengemeenschap een meerwaarde kan betekenen voor de werking van elke school en voor de opvoeding van elk individueel kind in het bijzonder! (- Het leerproces en de opvoeding van de leerling centraal. - Kwaliteitsbevordering in elke school. - De scholengemeenschap als ondersteuning.) Deze tekst wordt doorgespeeld aan de CODI (tegen 1 mei 2009!) De CODI brengt de inbreng van elke school per pijler samen in één tekst! Tijdens de vergadering van 26 mei 2009 trachten we tot één visietekst te komen die kan dienen als toetssteen voor de doelen die we ons als scholengemeenschap stellen en de acties die we willen ondernemen in de loop van de komende schooljaren. Wat willen we? visie van onze SG Onze scholengemeenschap is een onderwijs- en opvoedingsgemeenschap met duidelijke doelstellingen die wij omschrijven in een christelijk-gelovig opvoedings- of vormingsproject. Wij verwachten van alle participanten dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject van onze scholengemeenschap staan en deze mee dragen. Hieronder vindt u een beschrijving van de uitgangspunten van ons opvoedingsproject. De christelijke zingeving en beleving doordringt het hele schoolgebeuren. - Wie zijn wij? Waar staan we voor? Wat zijn onze uitgangspunten? - Christelijke inspiratie - Promotie van de menselijke persoon in verbondenheid met anderen en met de wereld en met zichzelf. - De brede identiteit: motivatie en inspiratie. - De expliciete doorwerking van de identiteit: pastoraal.

3 - Godsdienstonderricht. - Omgaan met zinvragen. Wij zorgen voor een degelijk en samenhangend inhoudelijk aanbod. - Wat moeten kinderen leren om tot goede mensen uit te groeien? - Harmonische ontwikkeling van de totale persoon: HHH. - In contact met alle componenten van de cultuur. - In logische samenhang: horizontaal en verticaal. - Met integratie van het aanbod in de persoon. We kiezen voor een doeltreffende aanpak en een stimulerend opvoedingsklimaat. - Hoe kan dat leren het best ondersteund en begeleid worden? - De uniciteit van ieder kind: afstemming op de ontwikkeling van ieder kind. - De pedagogie van de verbondenheid: sociaal, samen leren, wederzijds verrijken. - De pedagogie van de hoop: geloof in de groeikansen. - De pedagogie van het geduld: afstemming op de mogelijkheden van ieder kind. - Vanuit een aangepaste leerkrachtenstijl. We werken aan de ontplooiing van elk kind, vanuit een brede zorg. - Hoe centraal staat het kind? - Zorgbreedte: zorg voor ieder kind. - Zorgverbreding: specifieke zorgvragen Onze school als gemeenschap en als organisatie. - Wie zijn de verschillende betrokkenen? Welke is hun verantwoordelijkheid? Hoe wordt alles best georganiseerd? - Verbondenheid binnen het team geïnspireerd door de directeur. - Verbondenheid met de partners van het schoolteam: ouders, schoolbestuur, externe begeleiders, de lokale kerkgemeenschap, de lokale gemeenschap,

4 Doelen: De scholengemeenschap wil een bijdrage leveren om het beleidsvoerend vermogen van de scholen te ondersteunen en te verhogen. Eén van de werkwijzen die daarvoor gebruikt worden is het uitwerken van prioriteiten (beleidsdomeinen) per schooljaar of over de schooljaren heen. Bij het werken aan die prioriteiten worden de pijlers van het beleidsvoerend vermogen van scholen (Jan Saveyn, juni 2008, Het beleidsvoerend vermogen van de school als referentiekader voor schoolontwikkeling en -begeleiding.) voor ogen gehouden: - Visie en doelgerichtheid - Betrokkenheid - Samenwerking - Responsief vermogen - Reflectie en zelfevaluatie - Zorg voor een vernieuwingsproces - Professionalisering - Verantwoordelijkheid en leiding - Het leren van de leerlingen bevorderen (last but not least)

5 Beleidsdomein 1 1. Visie en doelgerichtheid Loopbaanbegeleiding Alle directies van de scholengemeenschap hanteren een gelijkgerichte benadering bij het begeleiden van leerkrachten. Ze laten zich daarbij leiden door een christelijk geïnspireerd mensbeeld (zie OKB), het eigen opvoedingsproject en door documenten/instrumenten die binnen de SG werden uitgewerkt en die gebaseerd zijn op decretale teksten en op inhouden die aangereikt werden door de pedagogische begeleiding en het VSKO: o Het stappenplan voor aanvangsbegeleiding o De functiebeschrijving per ambt o De afsprakennota bij het werken met een functiebeschrijving De begeleiding richt zich naar elke fase de loopbaan en wordt gespecificeerd per ambt. De nadruk ligt op het stimuleren van de professionele groei en er is voldoende ruimte voor individualisering en differentiatie. De gehanteerde documenten en procedures komen tot stand na bespreking in de verschillende participatieorganen. Dit geldt ook voor de eventuele bijsturingen ervan! 2. Betrokkenheid De loopbaanbegeleiding is een taak waarin meerdere teamleden een verantwoordelijkheid hebben: de directeur, de adjunct-directeur, de beleidsondersteuner, de coördinatoren, parallelcollega s (peter en meters, ), de coördinerende directeur en de mentor. De functiebeschrijvingen per ambt kwamen tot stand op basis van modellen die door het VSKO werden aangereikt en die door de personeelsleden eigen gemaakt werden aan de school- of scholengemeenschap. De documenten en de modellen die gehanteerd worden bij het begeleiden en evalueren van personeelsleden zijn opgenomen in het SWP van elke school en op elk moment voor iedereen toegankelijk. De functiebeschrijvingen en de bijhorende afsprakennota werden aan de OR, het LOC en het OCSG voorgelegd ter goedkeuring. Deze participatieorganen zullen eveneens geraadpleegd worden als bijsturingen nodig blijken. 3. Samenwerking De loopbaanbegeleiding en het personeelsbeheer is een materie die op het niveau van de scholengemeenschap wordt behandeld. Middelen (enveloppes, lestijden, uren, punten ) die de overheid ter beschikking stelt voor ICT, mentorschap, zorg en scholengemeenschap worden door het CASS i.s.m. het directieteam beheerd en op een oordeelkundige manier aangewend op het niveau van de SG of op een billijke manier verdeeld onder de scholen.

6 Voor de aanvangsbegeleiding wordt er onderscheid gemaakt tussen werkbegeleiding en leerbegeleiding. Directies, beleidsondersteuners, coördinatoren, parallelcollega s, peters of meter, hebben hierin elk een specifieke rol te vervullen. (zie stappenplan aanvangsbegeleiding) De afsprakennota die het werken met een functiebeschrijving regelt, vermeldt o.m. de taakinvulling en -verdeling m.b.t. de tweede evaluator. De directies werken hier schooloverschrijdend en het schoolbestuur heeft hierbij een specifieke taak. 4. Responsief vermogen De directies van elke school maken gebruik van o Het stappenplan voor de aanvangsbegeleiding o De functiebeschrijvingen per ambt o De afsprakennota bij het werken met een FB rekening houdend met de eigenheid en de visie van de eigen school, zonder de gemeenschappelijkheid uit het oog te verliezen. De geijkte participatieorganen (schoolraad, OCSG, LOC, OR, ) worden op een gestructureerde manier betrokken bij het ontwikkelen en hanteren van instrumenten en procedures die betrekking hebben op de loopbaanbegeleiding. Bij het doorvoeren van vernieuwingen op pedagogisch-didactisch of schoolorganisatorisch vlak wordt er rekening gehouden met de draagkracht van het team en het individuele personeelslid. Waar nodig worden opdrachten en functiebeschrijvingen bijgestuurd. 5. Reflectie en zelfevaluatie Het directieteam toetst de ontwikkelde begeleidingsinstrumenten en procedures op hun effectiviteit (relevantie, haalbaarheid, communicatie tussen scholen, ) op het einde van elk schooljaar naar aanleiding van de planningsvergadering die gaat over de personeelsinvullingen voor het komende schooljaar. Er is ruimte voor bijsturingen of voor inbreng van nieuwe initiatieven.) Er wordt tevens nagegaan of de beleidsondersteuning strookt met de beleidsopties op andere domeinen van het schoolbeleid. De coördinerende directeur vergadert een drietal keren per schooljaar met de mentor om de werking te bespreken en bij te sturen. De visietekst wordt daarbij gebruikt als toetssteen. Bevindingen, uit de zelfevaluatie van de scholen of uit doorlichtingverslagen, die betrekking hebben op de loopbaanbegeleiding worden door de directies op de agenda van de directievergadering van de SG geplaatst, worden getoetst aan de doelen van de SG en kunnen eventueel leiden tot bijsturingen. De mentor zal bij zijn/haar benadering van de jonge leerkrachten in sterke mate de nadruk leggen op leerbegeleiding en het reflecteren op het eigen functioneren stimuleren en ondersteunen. 6. Zorg voor vernieuwingsproces Vanuit de SG worden de personeelsleden terdege geïnformeerd over de bepalingen inzake functiebeschrijving en evaluatie. Daarbij wordt nadrukkelijk het accent gelegd op de proces van de permanente kwaliteitszorg en de professionele groei van de personeelsleden.

7 Op het niveau van de scholengemeenschap wordt werk gemaakt van het planmatig invoeren van de functiebeschrijving, het voeren van functionerings- en evaluatiegesprekken. Alle personeelsleden worden van deze planning op de hoogte gebracht tijdens een PV waarin de CODI de verschillende procedures en instrumenten voorstelt. De scholen zullen de eigen vernieuwingsprioriteiten hanteren als referentie voor het bepalen van de accenten in de geïndividualiseerde functiebeschrijving. 7. Professionalisering Voor de ondersteuning van het werken met een functioneringsbeschrijving, voor het vaardiger worden in het voeren van functionerings- en evaluatiegesprekken doen de directies van de SG een beroep op vorming die aangeboden wordt door de koepel of de pedagogische begeleidingsdienst. De mentor neemt deel aan vormingssessies die op maat aangeboden worden door de pedagogische begeleidingsdienst of door de lerarenopleiding. Nieuwe directies schrijven in op het specifieke meerjarig vormingsprogramma dat door de koepel wordt aangeboden en waarvan loopbaanbegeleiding een onderdeel is. Directies maken van de contacten tijdens regionale bijeenkomsten of ISB s gebruik om hun evaringen met loopbaanbegeleiding uit te wisselen. 8. Verantwoordelijkheid en leiding Het stappenplan van de aanvangsbegeleiding en de afsprakennota die hoort bij de functiebeschrijving vermeldt duidelijk de verantwoordelijkheden die het schoolbestuur, de coördinerende directeur, de directies, de adjunct-directeur, de (graad-)coördinatoren, de beleidsondersteuner, parallelcollega s (peter en meter, ) toegewezen krijgen in de loopbaanbegeleiding. Initiatieven om de loopbaanbegeleiding verder op een systematische manier uit werken en op te volgen worden genomen op het niveau van de scholengemeenschap. De daaruit voortvloeiende procedures en instrumenten zullen, waar nodig, aan het CASS, het OCSG, het LOC en de OR voorgelegd worden ter goedkeuring. De personeelsleden worden steeds duidelijk en grondig geïnformeerd over deze materie. 9. Het leren van de leerlingen bevorderen Het leren van de leerlingen behoort tot de kerntaak van de scholen. De loopbaanbegeleiding zal in sterke mate gestuurd worden door informatie over personeelsleden die verkregen wordt uit klasbezoeken en uit het engagement dat getoond wordt naar aanleiding van activiteiten en initiatieven die het leren van kinderen bevorderen. Aan de werkpunten die hierbij worden vastgelegd wordt zowel gewerkt in de eigen school als bij de overstap naar een andere school. Tijdens functionerings- en evaluatiegesprekken komt het effect op het leren van leerlingen ter sprake. De directies van de SG zullen op geregelde tijdstippen reflecteren op het effect dat de loopbaanbegeleiding heeft op de kerntaak van de leerkracht, namelijk het ondersteunen van het leerproces van de leerlingen. (competenties, motivatie, gedifferentieerde en coördinerende taken )

8 Beleidsdomein 2 ICT 1. Visie en doelgerichtheid De scholengemeenschap bestudeert de visiestukken waarin de onderwijskoepel, de overheid en bepaalde organisaties de mogelijke meerwaarde van ICT beschrijven. De scholengemeenschap gebruikt deze stukken als vertrekbasis om een eigen ICT-beleid uit te werken. Bij het uitwerken van het ICT-beleid worden de verschillende gebieden van ICTbeleidsvoering in beschouwing genomen: o ICT als aspect van het curriculum (leerdoelen) voor de leerlingen. o ICT als hulpmiddel voor of ter vervanging van de leerkracht bij zijn pedagogisch didactisch handelen. o ICT voor het beheer van het onderwijs aan een leerlingengroep, zoals de voorbereiding of verwerking van de leerlingengegevens. o ICT voor de administratie en het beheer van de school-als-organisatie. De scholengemeenschap ziet erop toe dat de doelstellingen bij de toepassing van ICT op pedagogisch of schoolorganisatorisch gebied samengaan met of versterkend werken ten aanzien van de pedagogische of organisatorische doelen die de scholen als hun kwaliteitsdoelen vooropstelt. Dit draagt bij tot de integrale kwaliteitszorg. De SG neemt een constructieve en kritische houding aan in contacten met pleitbezorgers van ICT. Dit is zeker zo waar ICT de leerkracht als coach van het leerproces zou kunnen vervangen. Eventuele beslissingen om met de SG een bepaalde koers te varen weet het directieteam te toetsen aan de opvattingen over goed onderwijzen en waardevol leren Daarbij gaat het terug naar de krachtlijnen van de leerplannen voor de verschillende leergebieden, de krachtlijnen van het Ontwikkelingsplan voor de kleuterschool en het opvoedingsproject waarin de scholen hun fundamentele vormings- of opvoedingsdoelen omschrijven. Argumenten voor onderwijs op maat, voor leren leren, voor bevorderen van gelijke onderwijskansen en voor een realistisch en geïntegreerd onderwijsaanbod bepalen mee op welke wijze ICT in de scholen wordt ingezet. De SG werkt een ICT-beleid uit dat overeenstemt met het beleid in andere domeinen. Zo zal bij de taakomschrijving van de ICT-coördinator niet enkel aandacht worden besteed aan technische deskundigheid, maar is er ook oog voor vaardigheden die zoals het in staat zijn om het ICT-beleid mee te ontwikkelen en om met de verschillende teams een vernieuwingsproces te doorlopen. 2. Betrokkenheid ICT-coördinator wordt betrokken bij het ontwikkelen van het ICT-beleid van de SG. Het directieteam van de SG peilt regelmatig naar de behoeften van het personeel inzake ICT-ondersteuning. In de mate van het mogelijke wordt er in alle scholen op een gelijkgerichte manier tegemoetgekomen aan deze behoeften.

9 Het directieteam van de SG gaat systematisch na hoe de voorwaarden voor het verwerven van ICT-competenties kan worden verbeterd en ondersteunt de initiatieven die daarop gericht zijn. (bv ICT-databank) De SG neemt of promoot initiatieven die teamleden van de scholen stimuleren om hun ICT-competenties te verbeteren en om opgedane ervaringen en expertise te delen met collega s binnen de SG. 3. Samenwerking Op het niveau van de SG wordt met het directieteam overlegd over de optimale aanwending van materiële middelen en mankracht. Het directieteam van de SG neemt initiatief om de functiebeschrijving van de ICTcoördinator uit te werken. De ICT-coördinator werkt nauw samen met de leerkrachten van alle scholen van de SG bij de realisatie van de ICT-vernieuwingen. Hij introduceert vernieuwingen die aangebracht worden door externen en hij ondersteunt de leerkrachten bij hun specifieke noden of behoeften binnen het ICT-domein. De ICT-coördinator verzamelt voor de leerkrachten van de scholen informatie over ICT-toepassingen die de integratie van ICT-leerdoelen in de lessen ondersteunen. Hij overlegt met de CODI over initiatieven die daarvoor op het niveau van de SG kunnen genomen worden. De ICT-coördinator neemt deel aan het regio-overleg dat door de pedagogische begeleiding wordt georganiseerd. 4. Responsief vermogen De ICT-coördinator volgt de ontwikkelingen op het gebied van school en ICT en de uitnodigingen voor kennismaking met nieuwe ICT-producten nauwgezet op. Hij verspreidt, eventueel in overleg met de CODI of leden van het directieteam van de SG, relevante informatie en overweegt of op uitnodigingen en aanbiedingen dient ingegaan te worden. De ICT-coördinator adviseert het directieteam van de SG over nieuwe ICTinvesteringen en over eventueel te organiseren vernieuwingsprojecten. De ICT-coördinator zal zich bij zijn werking ook laten inspireren en documenteren vanuit contacten met collega s uit andere SG. De ICT-coördinator kan zijn opties en realisaties in verband met ICT-projecten die genomen worden op het niveau van de SG aan alle betrokkenen toelichten en verantwoorden. 5. Reflectie en zelfevaluatie Op initiatief van de CODI zal de ICT-coördinator op geregelde tijdstippen nagaan hoe het gesteld is met de aanwending van ICT op verschillende vlakken (zie de vier begeleidgebieden). Op basis van deze toetsing stelt hij bijsturingen van het ICT-beleid voor. Hij werkt hier voor nauw samen met het directieteam van de SG voor elk aspect en elke stap van het evaluatieproces. Bij het evalueren van de ICT-werking wordt er ook getoetst aan de regelgeving en de eindtermen. 6. Zorg voor vernieuwingsproces Bij het introduceren en realiseren van ICT-innovaties gaat de SG planmatig tewerk en houdt ze rekening van de prioriteiten- en stappenplannen van de verschillende scholen.

10 Bij het introduceren en realiseren van ICT-innovaties houdt de SG rekening met de kennis en de vaardigheden die bij deze toepassing bij de gebruikers wordt verondersteld. 7. Professionalisering Bij het nemen van initiatieven inzake vorming gaat de ICT-coördinator, in overleg met het directieteam van de SG, na of dit het efficiënts verloopt op het niveau van de SG dan wel op het niveau van de individuele school. De ICT-coördinator maakt deel uit van een SG-overstijgend netwerk (bv regiowerking, ICT-dag, ) en rapporteert het directieteam over nieuwe ontwikkelingen. Bij zijn coaching is de ICT-coördinator erop gericht om de teamleden strategieën (bv stappenplannen bij softwaregebruik, ) aan te leren waarmee ze concrete probleemsituaties zelf kunnen aanpakken. Bij de aanwerving van nieuwe personeelsleden gaat het directieteam, in overleg met het schoolbestuur, na in hoeverre ICT-competenties verworven zijn. Bij de loopbaanbegeleiding is er oog voor verdere ontwikkeling van deze competenties. 8. Verantwoordelijkheid en leiding Elke directeur van de SG is eindverantwoordelijke voor de elektronische communicatie van de school met de omgeving en met de overheid. In overleg met de schoolbesturen van de SG wordt vastgelegd wie binnen de school en wie op het niveau van de scholengemeenschap toegang heeft tot welke gegevensbestanden en wie welke elektronische gegevensverwerking beheert. De functiebeschrijving van de ICT-coördinator omvat zowel ondersteuning bij de ontwikkeling als bij de uitvoering van het ICT-beleid. Dat laatste omvat onder andere het beheren van een operationele ICT-infrastructuur zoals het netwerk, de website van de SG en de opvolging van de regelgeving. Een regelmatig overleg met de CODI of met het directieteam van de SG behoort dan ook tot de structurele werking. 9. Het leren van de leerlingen bevorderen Elke directeur van de SG gaat bij de zelfevaluatie na in welke mate de ICT-doelen worden verworven en of ICT de leeromgeving voor de leerlingen en dus ook hun leren/ontwikkelen in positieve zin beïnvloedt. In het bijzonder wordt er nagegaan of ICT het verwerven van de leerdoelen op de verschillende leergebieden bevordert, dan wel negatief beïnvloedt. ICT moet in die zin effectief als een meerwaarde ervaren worden bij het algemeen leren en ontwikkelen. Bij de uitvoering van de zelfevaluatie laat de directeur zich bijstaan door de ICTcoördinator.

11 Beleidsdomein 3 ZORG 1. Visie en doelgerichtheid 2. Betrokkenheid 3. Samenwerking 4. Responsief vermogen 5. Reflectie en zelfevaluatie 6. Zorg voor vernieuwingsproces 7. Professionalisering 8. Verantwoordelijkheid en leiding 9. Het leren van de leerlingen bevorderen

12 Beleidsdomein Visie en doelgerichtheid 11. Betrokkenheid 12. Samenwerking 13. Responsief vermogen 14. Reflectie en zelfevaluatie 15. Zorg voor vernieuwingsproces 16. Professionalisering 17. Verantwoordelijkheid en leiding 18. Het leren van de leerlingen bevorderen

WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP

WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP WERKING KIJKWIJZER BELEIDSVOEREND VERMOGEN: TOEGEPAST OP LOOPBAANBEGELEIDING IN DE SCHOLENGEMEENSCHAP WAT? Voor u ligt een kijkwijzer om het beleidsvoerend vermogen van uw school in kaart te brengen. De

Nadere informatie

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding Loopbaanbegeleiding Loopbaanontwikkeling personeelsbeleid in de SG SN BaO Info 18 april 2008 Inhoud van de sessie Schets van het groeiproces Beleidsvoorbereidende jaren Consequenties voor de definitieve

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2011 2014

BELEIDSPLAN 2011 2014 BELEIDSPLAN 2011 2014 Tijdens het schooljaar 2010-2011 hebben het CASS en de directie een SWOT- analyse gemaakt over de onze scholengemeenschap. Dit beleidsplan vertrekt vanuit een evaluatie van het vorige

Nadere informatie

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk aanbod 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

ProfS: doelenbevraging

ProfS: doelenbevraging ProfS: doelenbevraging Jaar: Diocees: We bevragen van elk van onderstaande deelgebieden telkens Heeft de ProfS opleiding jou ondersteund in het ontwikkelen van de nodige competenties om als directeur de

Nadere informatie

SOK-congres 5 juni 2015. Kwaliteitszorg op school: hoe zit dat in de praktijk? PDCA: Enkel voor directies. Of is er meer mee te doen?

SOK-congres 5 juni 2015. Kwaliteitszorg op school: hoe zit dat in de praktijk? PDCA: Enkel voor directies. Of is er meer mee te doen? S-congres 5 juni 2015 Kwaliteitszorg op school: hoe zit dat in de praktijk? PDCA: Enkel voor directies. Of is er meer mee te doen? Dirk Lenaerts Inhoud 1. Kennismaking 3. PDCA op scholengemeenschapsniveau

Nadere informatie

Degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod

Degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod Pedagogisch project Ziekenhuisschool INKENDAAL type 5 1 Schooleigen pluralistisch opvoedingsproject onderwijs is een onvervreemdbaar mensenrecht. de ziekenhuisschool is er voor iedereen ( geen lid van

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR Naam personeelslid: School en instellingsnummer: Scholengemeenschap: Schoolbestuur: Evaluator(en): DEEL 1: ALGEMEEN GEDEELTE Functiebeschrijvingen, functioneringsgesprekken

Nadere informatie

SG Hageland FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR. Naam:... Adres: Stamboeknummer:... Eerste indiensttreding binnen de scholengemeenschap

SG Hageland FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR. Naam:... Adres: Stamboeknummer:... Eerste indiensttreding binnen de scholengemeenschap Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR Naam:... Adres:...... Stamboeknummer:... Datum Eerste Indiensttreding binnen het schoolbestuur Eerste indiensttreding binnen de scholengemeenschap Eerste

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR Onderwijsinstelling :... Instellingsnummer :... Schoolbestuur :... Scholengemeenschap/consortium : SG BLOM Nummer scholengemeenschap : 121921 Het arbeidsreglement,

Nadere informatie

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel. 03 827 16 23 fax 03 825 13 34 FUNCTIEBESCHRIJVING COÖRDINEREND DIRECTEUR DOMEIN DOEL AANDACHTSVELDEN Communicatie en overleg

Nadere informatie

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Via vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen werken aan 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Scholengemeenschap SAS

Scholengemeenschap SAS Scholengemeenschap SAS FUNCTIEBESCHRIJVING PERSONEELSLID MET DE OPDRACHT VAN MENTOR School: Datum: Naam:... Opdrachtbreuk:... / 24 Datum Eerste indiensttreding Eerste indiensttreding binnen het schoolbestuur

Nadere informatie

HET BELEIDSVOEREND VERMOGEN BINNEN ONZE SCHOLENGEMEENSCHAP. De 8 dragers voor een beleidseffectieve SG

HET BELEIDSVOEREND VERMOGEN BINNEN ONZE SCHOLENGEMEENSCHAP. De 8 dragers voor een beleidseffectieve SG HET BELEIDSVOEREND VERMOGEN BINNEN ONZE SCHOLENGEMEENSCHAP De 8 dragers voor een beleidseffectieve SG Responsief vermogen Ondersteunende relaties Doeltreffende communicatie Gedeeld leiderschap Reflectief

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR BASISONDERWIJS

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR BASISONDERWIJS Instelling: 122259... FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR BASISONDERWIJS Opgemaakt op Naam:... Adres:...... Stamboeknummer:... Opdrachtbreuk:... /24 Vast benoemd: Ja / Neen Datum Eerste indiensttreding Eerste

Nadere informatie

De beginnende leerkracht in het basisonderwijs

De beginnende leerkracht in het basisonderwijs De beginnende leerkracht in het basisonderwijs 1. Hoe pak je de aanvangsbegeleiding aan? 1.1 De taken en de aanpak van de aanvangsbegeleiding werden opgesteld en/of besproken met alle personeelsleden die

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING TECHNISCH ADVISEUR-COÖRDINATOR

FUNCTIEBESCHRIJVING TECHNISCH ADVISEUR-COÖRDINATOR FUNCTIEBESCHRIJVING TECHNISCH ADVISEUR-COÖRDINATOR Naam personeelslid: School en instellingsnummer: Scholengemeenschap: Schoolbestuur: Eerste evaluator: Tweede evaluator: DEEL 1: ALGEMEEN GEDEELTE Functiebeschrijvingen,

Nadere informatie

Werken met een richtdocument

Werken met een richtdocument Kwaliteitsvolle loopbaanbegeleiding Werken met een richtdocument Marc Van Gils april 2008 1 Een creatieve zoektocht naar mogelijkheden tot optimale afstemming van de doelen van de medewerker en die van

Nadere informatie

ICT- BELEIDSPLAN. 14 en 26 februari 2008

ICT- BELEIDSPLAN. 14 en 26 februari 2008 ICT- BELEIDSPLAN 14 en 26 februari 2008 Van visie naar beleidsplan INHOUD SESSIE Wat is het belang van een beleidsplan binnen de schoolorganisatie? Welke inhouden kan een ICT-beleidsplan herbergen? Hoe

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING: Directeur

FUNCTIEBESCHRIJVING: Directeur FUNCTIEBESCHRIJVING: Directeur School: Schoolbestuur: Instellingsnummer: Scholengemeenschap: Nummer scholengemeenschap: Personeelslid: Eerste evaluator: Tweede evaluator: Ambt: directeur Bijkomende gegevens:

Nadere informatie

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT 1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT Als katholieke school kiezen we voor de fundamentele opdracht onze kinderen te begeleiden vanuit uitgesproken evangelische waarden. Ieder kind is uniek.

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR

FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR Opgemaakt op Naam:... Adres:...... Stamboeknummer:... Opdrachtbreuk:...36 /24 Vast benoemd: Ja / Neen.../... Datum Eerste indiensttreding binnen het schoolbestuur

Nadere informatie

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:..

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:.. MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Instelling: 122259 FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Opgemaakt op... Naam:.. Adres:... Stamboeknummer:.. Opdrachtbreuk:../24 Vast benoemd: Ja/Neen Eerste

Nadere informatie

Werking kijkwijzer beleidsvoerend vermogen:

Werking kijkwijzer beleidsvoerend vermogen: Werking kijkwijzer beleidsvoerend vermogen: WAT? Voor u ligt een kijkwijzer om het beleidsvoerend vermogen van uw school in kaart te brengen. De kijkwijzer kan gebruikt worden om een algemeen beeld van

Nadere informatie

Functiebeschrijving beleidsmedewerker

Functiebeschrijving beleidsmedewerker Functiebeschrijving beleidsmedewerker Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk

Nadere informatie

VBS DUINEN. OPEN SCHOOL aan zee. krachtig LEREN. TALENT stimuleren. brede ZORG. SAMEN sterk

VBS DUINEN. OPEN SCHOOL aan zee. krachtig LEREN. TALENT stimuleren. brede ZORG. SAMEN sterk VBS DUINEN OPEN SCHOOL aan zee Katholiek wil zeggen dat onze school geen school is voor alleen katholieke kinderen, maar een katholieke school voor ALLE kinderen. We hebben respect voor en gaan de verrijking

Nadere informatie

VBS Gravenbos MISSIE SYNTHESE

VBS Gravenbos MISSIE SYNTHESE VBS Gravenbos MISSIE SYNTHESE OPEN VOOR We zijn een katholieke school en staan, in wederzijds respect, open voor kinderen van verschillende levensovertuigingen en andere godsdiensten. ZIN OM We werken

Nadere informatie

SCHOLENGEMEENSCHAP SAS BRUSSEL AFSPRAKEN ROND FUNCTIEBESCHRIJVING, FUNCTIONERINGSGESPREK, EVALUATIEGESPREK

SCHOLENGEMEENSCHAP SAS BRUSSEL AFSPRAKEN ROND FUNCTIEBESCHRIJVING, FUNCTIONERINGSGESPREK, EVALUATIEGESPREK 1 SCHOLENGEMEENSCHAP SAS BRUSSEL AFSPRAKEN ROND FUNCTIEBESCHRIJVING, FUNCTIONERINGSGESPREK, EVALUATIEGESPREK Inleiding Vanaf 1 september 2007 is het werken met individuele functiebeschrijvingen in het

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH

FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH SCHOOL: NAAM: De functiebeschrijving van 'mentor-coach' kadert in het individuele gedeelte (instellingsgebonden taken) van de functiebeschrijving van 'leraar'. Deze functiebeschrijving

Nadere informatie

Sint-Jozef samen (g)roeien

Sint-Jozef samen (g)roeien Sint-Jozef samen (g)roeien een school in dialoog Onze school is een katholieke school die openstaat voor alle kinderen. We vertellen over het leven van Jezus. Dat inspireert ons tot het beleven van universele

Nadere informatie

Functiebeschrijving DIRECTEUR BASISONDERWIJS

Functiebeschrijving DIRECTEUR BASISONDERWIJS VZW KATHOLIEK BASISONDERWIJS LOKEREN & MOERBEKE-WAAS Vrijheidsplein 25 9160 Lokeren Tel 09 348 13 00 Fax 09 339 08 36 codi@kabaolok.be instellingsnummer: 122333 nummer vereniging: 24623.2001 ondernemingsnummer:

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK JK BUITENGEWOON ONDERWIJS 1.1 Beginsituatiebepaling 1.1.1 H1. Gegevensverzameling 1.1.1.1 Ontwikkelingsschaal H1 Het multidisciplinaire team verzamelt geen of

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

+!!! '%$- $ Lionel Creyf Francis Vandenbroucke

+!!! '%$- $ Lionel Creyf Francis Vandenbroucke 3 $%$$&$ '%(* %,!!! '%$- $. "//0.1 "//0 2 / 34&' // 56 7 &!0!!! '%$- $ 0 * 7 * 0!!! Lionel Creyf Francis Vandenbroucke % 8 9 % 3:! '$%-////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////;

Nadere informatie

1. Algemeen. VZW Katholieke Basisscholen van Poperinge Zetel : Bruggestraat 14, 8970 Poperinge Lokaal 314

1. Algemeen. VZW Katholieke Basisscholen van Poperinge Zetel : Bruggestraat 14, 8970 Poperinge Lokaal 314 1. Algemeen. De functieomschrijving wilden we beknopt & concreet maken om volgende redenen : Ze moet bruikbaar zijn op de 1 e personeelsvergadering waar we telkens ongeveer 20 minuten informeren en overleggen.

Nadere informatie

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1)

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) INHOUD Inhoud 1 Vooraf 3 Inleiding 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) 1.1 De reflectie over de visie op mens en wereld 1.2 De doorwerking van de identiteit in de schoolwerkplanning

Nadere informatie

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem Beleidsvoerend vermogen van zorg Vrije kleuterschool De Link Edegem Tel.: 03 369 66 33 Opgemaakt door Thaïsa Kets zorgcoördinator kleuterschool Bron: Vanhove, G., werkgroep Vademecum zorg. (2014). Katholiek

Nadere informatie

De Kleuterark. Maldegem. 1 juni 2018

De Kleuterark. Maldegem. 1 juni 2018 De Kleuterark Maldegem 1 juni 2018 2 VOORAF: VOOR EEN GOED BEGRIP (een voorbeeld, niet van jullie school) GRAFISCHE VOORSTELLING Rood = beneden de verwachting Er is werk aan de winkel. Oranje = benadert

Nadere informatie

Het heden is zwanger van de toekomst (Denis Diderot Frans Filosoof 1713-1784)

Het heden is zwanger van de toekomst (Denis Diderot Frans Filosoof 1713-1784) 1. Inleiding Het heden is zwanger van de toekomst (Denis Diderot Frans Filosoof 1713-1784) Kinderen zijn de toekomst Later zullen ze leren, werken en leven in een andere maatschappij. Een samenleving waarvan

Nadere informatie

Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen NoordkAnt vzw

Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen NoordkAnt vzw Vacature 1: Vacature - directeur (m/v) Lagere school OLV van Lourdes Alfons Jeurissenstraat 13, 2180 Ekeren (Antwerpen) Vacature 2: Vacature boekhouder tijdelijke vervanging Stella Marisstraat 4, 2170

Nadere informatie

Functiebeschrijving, functioneringsgesprek en evaluatie

Functiebeschrijving, functioneringsgesprek en evaluatie Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT Datum: 2007-03-01 Functiebeschrijving, functioneringsgesprek en evaluatie 1 Functiebeschrijving 1.1 Tekst van

Nadere informatie

De V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs Veurne, werft een voltijdse directeur zonder lesopdracht aan. Datum van indiensttreding: 1 april 2016.

De V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs Veurne, werft een voltijdse directeur zonder lesopdracht aan. Datum van indiensttreding: 1 april 2016. V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs D. de Haenelaan 10-8630 VEURNE OPENSTELLING VOOR EEN FUNCTIE VAN DIRECTEUR (M/V) ZONDER LESOPDRACHT VRIJE KATHOLIEKE BASISSCHOOL, Brugsesteenweg 77 te 8630 Veurne Datum:

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK 1 Toelichting bij de ontwikkelingsschalen 2 De ontwikkelingsschalen 2.1 Beginsituatiebepaling H1. Gegevensverzameling H2. Bepalen van specifieke opvoedings- en onderwijsbehoeften 2.2 Doelenselectiefase

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

Opdracht bij stappenplan kwaliteitsontwikkeling

Opdracht bij stappenplan kwaliteitsontwikkeling Opdracht bij stappenplan kwaliteitsontwikkeling Rubriek: De school stimuleert de ontwikkeling van alle lerenden Deelrubriek: De lerende begeleiden Kwaliteitsverwachting B2 Het schoolteam biedt de begeleiding

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK BUITENGEWOON ONDERWIJS OV4 1. Toelichting bij de ontwikkelingsschalen 2. De ontwikkelingsschalen 2.1 Beginsituatiebepaling H1. Gegevensverzameling H2. Bepalen

Nadere informatie

Functiebeschrijving van preventie adviseur

Functiebeschrijving van preventie adviseur Functiebeschrijving van preventie adviseur Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan

Nadere informatie

HET PEDAGOGISCH PROJECT EN DE OPDRACHTEN VAN DE LEERKRACHTEN

HET PEDAGOGISCH PROJECT EN DE OPDRACHTEN VAN DE LEERKRACHTEN FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN MENTOR (PERSONEELSCATEGORIE BELEIDS- EN ONDERSTEUNEND PERSONEEL) HET PEDAGOGISCH PROJECT EN DE OPDRACHTEN VAN DE LEERKRACHTEN Van de leerkracht wordt verwacht dat

Nadere informatie

Gewijzigde regelgeving. Greet Vanhove VVKBaO 13/12/12 1. Waarom een nieuw vademecum zorg?

Gewijzigde regelgeving. Greet Vanhove VVKBaO 13/12/12 1. Waarom een nieuw vademecum zorg? VADEMECUM ZORG 2012 Greet Vanhove VVKBaO Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO Waarom een nieuw vademecum zorg? Verander(en)de leerlingenpopulatie Gewijzigde maatschappelijke context Onderwijsvernieuwingen

Nadere informatie

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Elementen van een pedagogisch project 1 GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 SAMENSTELLING VAN DE VAKGROEP KEUZE WERKPUNTEN BESLISSINGEN VAN DE VAKGROEP PLANNING VERGADERINGEN 2014-2015 PLANNING VERGADERINGEN 2015-2016 PLANNING

Nadere informatie

ICT-visie GBS Linden

ICT-visie GBS Linden ICT-visie GBS Linden 1. Algemene inleiding en context Onze school situeert zich in de dorpskern van Linden, Martelarenplaats 1 3210 Linden en telt 420 leerlingen van de peuterklas tot het zesde leerjaar.

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding in dialoog

Loopbaanbegeleiding in dialoog Loopbaanbegeleiding in dialoog Colloquium Mechelen-Brussel 29 november 2018 Marc Keppens Els Goeminne Dienst Personeel Katholiek Onderwijs Vlaanderen Wat als? er een nieuwe eerste evaluator wordt aangesteld

Nadere informatie

Spilfiguur in dit schema is het schoolbestuur van de betrokken school.

Spilfiguur in dit schema is het schoolbestuur van de betrokken school. Vlaams Verbond van het Katholiek Buitengewoon Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL MEDEDELING M06BA050 BRUSSEL, 2006-05-29 KLASSEMENT: BESTEMD VOOR: BuBaO CONTACT: Lode De Geyter TREFWOORDEN: 09 269

Nadere informatie

2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling Gegevens met betrekking tot lokale situatie

2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling Gegevens met betrekking tot lokale situatie 1 PEDAGOGISCH PROJECT 1. Algemeen 2. Elementen van ons pedagogisch project 2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling 2.1.1. Profilering van de school als onderwijsinstelling behorend

Nadere informatie

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool De Dorpslinde te Bredene

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool De Dorpslinde te Bredene V.K.B.B.- V.Z.W. Peter Benoitlaan 13 8450 Bredene 25-06-2012 Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool De Dorpslinde te Bredene Geachte Heer, Mevrouw Het Schoolbestuur

Nadere informatie

Bezinning. Agenda. Bruggen bouwen L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP. 6 oktober 2006 Mechelen

Bezinning. Agenda. Bruggen bouwen L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP. 6 oktober 2006 Mechelen Agenda EI L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP 6 oktober 2006 Mechelen 9.30 Welkom en bezinning. 9.35 Voorstelling project: Verhogen van sociale weerbaarheid van kinderen. door Frans Schroons. 10.00

Nadere informatie

Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan

Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan De lat hoog voor talen in iedere school Goed voor de sterken, sterk voor de zwakken Inhoud THEORETISCH KADER Definitie Doelen Bronnen voor het bepalen van

Nadere informatie

Functiebeschrijving van ICT-coördinator. Bijlage 1: Algemene opdracht. 1. Op het niveau van de school/scholengemeenschap: mee een beleid ontwikkelen

Functiebeschrijving van ICT-coördinator. Bijlage 1: Algemene opdracht. 1. Op het niveau van de school/scholengemeenschap: mee een beleid ontwikkelen Functiebeschrijving van ICT-coördinator Bijlage 1: Algemene opdracht 1. Op het niveau van de school/scholengemeenschap: mee een beleid ontwikkelen 1. Ondersteunt de directie om, samen met het team, een

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool - De Windwijzer te LAARNE

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool - De Windwijzer te LAARNE Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Inleiding: De pedagogische begeleiding heeft voor volgende jaren de samenwerking tussen BaO en SO als prioriteit gekozen.

Nadere informatie

DEEL II: Pedagogisch project

DEEL II: Pedagogisch project DEEL II: Pedagogisch project De Dorpslinde, uw school in t groen. Een bewuste keuze, maar waarom? Een boom groeit niet door aan zijn takken te trekken, maar door de wortels water te geven. *Verbonden:

Nadere informatie

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) met 4 uur lesopdracht aan de Vrije Katholieke Basisschool Egem

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) met 4 uur lesopdracht aan de Vrije Katholieke Basisschool Egem GVB Egem Molenakker 97 8740 PITTEM-Egem Pittem, 17/02/2014 (de school maakt deel uit van VZW Vrij Basisonderwijs Pittem en Egem, Koolskampstraat 4, 8740 Pittem) Betreft : Vacature voor directeur (m/v)

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzer ASV-LO

FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzer ASV-LO FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzer ASV-LO Instelling: BuLO Klim-op instellingsnummer 25841 naam:.. adres:.. stamboeknummer:. opdrachtbreuk:.. vastbenoemd:. eerste indiensttreding eerste indiensttreding binnen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Naam:... Adres:... Stamboeknummer:... HET PEDAGOGISCH PROJECT EN DE OPDRACHTEN VAN DE LEERKRACHTEN

FUNCTIEBESCHRIJVING. Naam:... Adres:... Stamboeknummer:... HET PEDAGOGISCH PROJECT EN DE OPDRACHTEN VAN DE LEERKRACHTEN Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR Opgemaakt op Naam:... Adres:...... Stamboeknummer:... Opdrachtbreuk:... /36 Vast benoemd: Ja / Neen Datum Eerste indiensttreding Eerste indiensttreding binnen

Nadere informatie

Scholengemeenschap SAS

Scholengemeenschap SAS Scholengemeenschap SAS FUNCTIEBESCHRIJVING ICT-COÖRDINATOR School: Datum: Naam:... Opdrachtbreuk:... / 36 Eerste indiensttreding Eerste indiensttreding binnen het schoolbestuur Eerste indiensttreding binnen

Nadere informatie

1. Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

1. Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod Scholengemeenschap TABOR Afdelingen Sint-Maria-Aalter Aalter-Brug Aalterstraat 6 9880 Aalter 09/3740500 09/3751604 schoolsint-maria-aalter@taborscholen.be Prioriteitenplanning riteitenplanning schooljaar

Nadere informatie

Leren leren in onze school. Ons praktijkverhaal

Leren leren in onze school. Ons praktijkverhaal Leren leren in onze school Ons praktijkverhaal Leren leren leren De leerkracht coacht leerlingen die hun eigen leerproces in handen leren nemen. G.V. BASISSCHOOL ST.-MICHIEL 3600 GENK-Winterslag Beginsituatie

Nadere informatie

Engagementsverklaring

Engagementsverklaring Engagementsverklaring van de erkende instanties en vereniging van de levensbeschouwelijke vakken en de onderwijskoepels van het officieel onderwijs en het GO! met het oog op een versterking van de interlevensbeschouwelijke

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR BESTAANSREDEN VAN DE FUNCTIE Deze functiebeschrijving bevat de hoofdlijnen van de opdracht van een directielid SG PSOL en biedt een werkkader dat het directielid zal helpen

Nadere informatie

Functiebeschrijving leraar

Functiebeschrijving leraar Functiebeschrijving leraar Deze functiebeschrijving is een aanvulling op het geldende arbeidsreglement en het algemeen reglement van de personeelsleden van het Katholiek Onderwijs. Deze functiebeschrijving

Nadere informatie

TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB

TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB 1. Werken aan de schooleigen christelijke identiteit. Domein van Identiteit en pastoraal *Procesmatige ontwikkeling van een visietekst Vrije basisonderwijs Puurs

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

In deze tekst willen we een leidraad aanreiken voor het ontwikkelen van scholengemeenschappen

In deze tekst willen we een leidraad aanreiken voor het ontwikkelen van scholengemeenschappen Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL SCHOLENGEMEENSCHAP VORMEN IN HET BASISONDERWIJS Marc Van den Brande 2007-10-01 1 INLEIDING In het kielzog van de fusies in

Nadere informatie

Bijlage: Mogelijke evaluatiecriteria voor leraren secundair onderwijs

Bijlage: Mogelijke evaluatiecriteria voor leraren secundair onderwijs 1 Bijlage: Mogelijke evaluatiecriteria voor leraren secundair onderwijs Met voorliggend document willen we alle aspecten van de functie van leraar in de evaluatie betrekken. Met deze brede evaluatie willen

Nadere informatie

School: Schoolbestuur: Instellingsnummer: Scholengemeenschap: Nummer scholengemeenschap: Personeelslid: Eerste evaluator:

School: Schoolbestuur: Instellingsnummer: Scholengemeenschap: Nummer scholengemeenschap: Personeelslid: Eerste evaluator: School: Gemeentelijke Basisschool Niel Schoolbestuur: Gemeente Niel Instellingsnummer: Scholengemeenschap: SOM Nummer scholengemeenschap: 123001 Personeelslid: Eerste evaluator: Gemeentesecretaris Tweede

Nadere informatie

EVALUATIE VAN DE MEDEWERKER MET ADMINISTRATIEVE OPDRACHT

EVALUATIE VAN DE MEDEWERKER MET ADMINISTRATIEVE OPDRACHT EVALUATIE VAN DE MEDEWERKER MET ADMINISTRATIEVE OPDRACHT Algemene en persoonlijke gegevens VOORNAAM NAAM Ambt Administratieve toestand Periode Datum / /20 1 ste evaluator 2 de evaluator De scores zijn

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221)

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) 1 IN WELKE MATE ONTWIKKELT DE SCHOOL HAAR EIGEN KWALITEIT? K1 K6 K2 K5 K3 K4 K1. Visie en strategisch beleid

Nadere informatie

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Onze school onderschrijft in zijn zorgvisie de principes van het handelingsgericht werken als uitgangspunt

Nadere informatie

Schema voor functioneringsgesprekken

Schema voor functioneringsgesprekken Instelling: atum:.. Schema voor functioneringsgesprekken Naam:... dres:...... Stamboeknummer:... Opdracht:... Opdrachtbreuk:... /24 Vast benoemd: Ja / Neen antal uren: / 24 . Je globale beleving van je

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN LERAAR

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN LERAAR 1 FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN LERAAR Naam personeelslid: School en instellingsnummer: Scholengemeenschap: Schoolbestuur: Eerste evaluator: Tweede evaluator: Functiebeschrijvingen, functioneringsgesprekken

Nadere informatie

ACT PLAN CHECK KWALITEITSONTWIKKELING BINNEN VISO. Algemeen. Organisatie

ACT PLAN CHECK KWALITEITSONTWIKKELING BINNEN VISO. Algemeen. Organisatie KWALITEITSONTWIKKELING BINNEN VISO Algemeen Binnen VISO streven we kwaliteitsvol onderwijs na. Dit wil twee dingen zeggen: we willen dat onze leerlingen de wettelijk bepaalde eindtermen en leerplandoelstellingen

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Gemeentelijk basisonderwijs: Pedagogisch project

Gemeentelijk basisonderwijs: Pedagogisch project : Het pedagogische project geeft de kenmerken aan die de school hanteert bij de opvoeding en het onderwijs van de kinderen. De missie en visie die het schoolbestuur, de directie en de leerkrachten nastreven,

Nadere informatie

WE ZIJN WERKEN AAN ONS DOEL

WE ZIJN WERKEN AAN ONS DOEL MISSIE EN VISIE WE ZIJN We zijn een katholieke school voor alle kinderen. We willen kinderen opvoeden met respect voor hun eigenheid, maar tegelijk ook gericht op het verantwoordelijk samenleven met anderen.

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool te IEPER

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool te IEPER Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Gemeentelijke Lagere School Jongslag

Gemeentelijke Lagere School Jongslag Gemeentelijke Lagere School Jongslag Betreft: Ons pedagogisch project Een pedagogisch project is een opvoedingsproject. Bij het opstellen ervan moet je niet over één nacht ijs gaan. Er wordt over nagedacht.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator 1 Algemene voorwaarden cultuurcoördinator Opleidingsniveau & denkniveau HBO denk- & werkniveau Opleiding; (Master) opleiding Richtlijn uren coördinatie; 40 uur Randvoorwaarden; Open en transparante communicatie

Nadere informatie

Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen

Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen 1 2 3 4 1. Wat is beleidsvoerend vermogen? De scholen die een succesvol beleid voeren, gebruiken hun beleidsruimte maximaal zodat de onderwijskwaliteit

Nadere informatie