Visie op de postmarkt. Geachte heer/mevrouw,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie op de postmarkt. Geachte heer/mevrouw,"

Transcriptie

1 Visie op de postmarkt Geachte heer/mevrouw, Elk jaar spreekt het college van OPTA, de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatie Autoriteit, zich uit over de verwachte toekomstige ontwikkelingen op de post- en telecommunicatiemarkt, als wettelijk verplicht onderdeel van zijn jaarverslag (artikel 17.2 van de OPTA-wet). Deze zogeheten visie op de postmarkt bevat een analyse van de huidige marktsituatie en een visie op de wijze waarop de postmarkt zich in de komende jaren zal gaan of zou moeten ontwikkelen. Daarmee fungeert de visie op de postmarkt als nuttige indicatie voor de agendabepaling van partijen op de postmarkt, de politiek en voor die van OPTA als toezichthouder. Met deze brief verzoekt het college van de OPTA u om medewerking te verlenen aan een consultatie ten behoeve van de visie op de postmarkt. Consultatie Uit contacten met marktpartijen is gebleken dat bepaalde thema s in de postmarkt spelen. Deze thema s hebben betrekking op toegang tot postbussen, toegang tot het netwerk van TPG op andere onderdelen dan postbussen, het onderscheid tussen brieven en drukwerk en document exchangediensten. Het nu voorliggende consultatiedocument heeft tot doel tot een gebalanceerd overzicht te komen van de inzichten van marktpartijen op deze thema s en tot een verduidelijking van de weging die aan deze inzichten moet worden toegekend. Inzichten van partijen op de postmarkt zijn van groot belang voor de visie van OPTA op de postmarkt en daarmee voor de agendabepaling van het toezicht op diezelfde postmarkt.

2 Het consultatiedocument is als volgt opgebouwd. In paragraaf 1 is een toelichting gegeven op de missie van OPTA en het doel van de consultatie. Tevens stelt het college in deze paragraaf een algemene vraag omtrent de verwachte ontwikkeling van de postmarkt. Daarna volgt in paragraaf 2 het theoretisch kader inzake het belang van toegang tot de markt en toegang tot netwerken. Tenslotte stelt het college in paragraaf 3 enkele specifieke vragen over thema s die leven in de markt. Vragen Het college stelt u enkele vragen ten aanzien waarvan hij graag uw inzichten zou willen vernemen 1. Deze vragen luiden in grote lijnen als volgt (gerangschikt per thema): - Welke ontwikkelingen voorziet u ten aanzien van de postmarkt? - Wat betekent toegang tot de postbussen voor uw bedrijf? - Hoe zou toegang tot de sorteercentra een rol kunnen spelen bij het aanbieden van uw diensten? - Hoe zou toegang tot de postbode een rol kunnen spelen bij het aanbieden van uw diensten? - Zijn er andere, niet in het consultatiedocument besproken, vormen van toegang tot het postale netwerk van TPG die een rol zouden kunnen spelen bij het aanbieden van uw diensten? - Onderscheid drukwerk/direct mail/brieven: is er behoefte aan meer duidelijkheid over het onderscheid tussen brieven, drukwerk en direct mail? - Document exchange: is er belangstelling voor het aanbieden van document-uitwisselingsdiensten en aan welke randvoorwaarden zou volgens u moeten worden voldaan om een documentuitwisselingsdiensten te kunnen opzetten? De volledige vraagstelling treft u aan in paragrafen 1 en 3 van het consultatiedocument. Termijn Graag zou het college uw zienswijze vernemen op de in het consultatiedocument gestelde vragen. Het college verzoekt u tevens aan te geven welke gegevens u als bedrijfsvertrouwelijk behandeld wenst te zien. 1 Met dit document beoogt het college belanghebbenden te consulteren over eventueel bij hen aanwezige voorkeuren en standpunten ten aanzien van de door aanbieders op de postmarkt aangedragen onderwerpen en vragen. Het consultatiedocument biedt op generlei wijze uitzicht op een (toekomstig) oordeel van het college ten aanzien van de behandelde onderwerpen en vragen. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.

3 De uiterste ontvangstdatum voor reacties op het consultatiedocument is vrijdag 1 februari Reacties kunt u richten aan het college van OPTA, afdeling Eindgebruikersmarkt, ter attentie van drs. T.S.F. Buijs, postbus 90420, 2509 LK Den Haag. Een elektronische versie van deze brief en het consultatiedocument treft u aan op de OPTA-website ( Indien u dat wenst kunt u uw reactie op het consultatiedocument ook per versturen (f.buijs@opta.nl). Hoogachtend, HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college, het hoofd van de afdeling Eindgebruikersmarkt, drs. K. Noorlag

4 CONSULTATIEDOCUMENT POST 1. INLEIDING 1.1 OPTA, toezichthouder op de post- en telecommunicatiemarkt Voor de post- en telecommunicatiemarkt in Nederland is OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, toezichthouder. De missie van OPTA luidt als volgt: OPTA stimuleert bestendige concurrentie in de telecommunicatie- en postmarkten. Dat wil zeggen: een duurzame situatie waarin particuliere en zakelijke eindgebruikers een keuze kunnen maken tussen aanbieders en tussen diensten, zodanig dat het prijs- en kwaliteitsaanbod op diverse deelmarkten totstandkomt door effectieve marktprikkels. Bij onvoldoende keuze beschermt OPTA eindgebruikers. OPTA houdt toezicht op de postmarkt. Enerzijds is het de taak van OPTA erop toe te zien dat de TNT Post Groep N.V. (hierna: TPG), als concessiehouder voor het postvervoer, haar taken op een juiste manier vervult en dat geen inbreuk wordt gemaakt op het monopolie op vervoer van brieven tot en met 100 gram. Anderzijds is het ook een taak van OPTA om erop toe te zien dat de concurrentie op de postmarkt, voor zover OPTA daartoe bevoegd is, op gang komt, teneinde eindgebruikers meer keus te geven en de postmarkt verder te ontwikkelen. Vragen: Welke ontwikkelingen voorziet u op korte en wat langere termijn ten aanzien van de Nederlandse postmarkt? Welke rol verwacht u zelf daarin te gaan spelen? 1.2 Doel consultatie Elk jaar spreekt OPTA zich uit over de verwachte toekomstige ontwikkelingen op de post- en telecommunicatiemarkt, als wettelijk verplicht onderdeel van haar jaarverslag (artikel 17.2 van de OPTAwet). Deze zogeheten visie op de postmarkt bevat een analyse van de huidige marktsituatie en een visie op de wijze waarop de postmarkt zich in de komende jaren zal gaan of zou moeten ontwikkelen. Daarmee fungeert de visie op de postmarkt als nuttige indicatie voor de agendabepaling van partijen op de postmarkt, de politiek en voor die van OPTA als toezichthouder 2. 2 Met dit document beoogt het college belanghebbenden te consulteren over eventueel bij hen aanwezige voorkeuren en standpunten ten aanzien van de door aanbieders op de postmarkt aangedragen onderwerpen en vragen. Het consultatiedocument biedt op generlei wijze uitzicht op een (toekomstig) oordeel van het college ten aanzien van de behandelde onderwerpen en vragen. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.

5 Naar aanleiding van een informatieronde van OPTA in 2001 bij partijen die in de postmarkt opereren, is de indruk ontstaan dat in de postmarkt een aantal thema s leeft die door meerdere partijen worden gedeeld. Deze thema s hebben betrekking op toegang tot de postbussen, toegang tot het netwerk van TPG op andere onderdelen dan postbussen, het onderscheid tussen brieven en drukwerk en document exchangediensten. In de voorbereiding op haar jaarverslag stelt de OPTA u in de gelegenheid uw inzichten te geven op bovengenoemde thema s. In de volgende paragraaf worden de thema s ingeleid. OPTA verzoekt u tevens aan te geven welke gegevens u als vertrouwelijk aanmerkt.

6 2. ALGEMEEN 2.1 Het belang van toegang tot de markt Op een markt met volmaakte mededinging zijn zowel veel vragers als veel aanbieders, zijn alle gevraagde en aangeboden goederen aan elkaar gelijk (bijvoorbeeld één soort suiker), zijn de marktpartijen op de hoogte van alle relevante informatie en kunnen de bedrijven vrij tot de markt toe- en uittreden. In zo n markt met volmaakte mededinging kan geen van de marktpartijen misbruik van zijn marktpositie maken. Zo kan een aanbieder van een goed op een markt met volmaakte mededinging nooit boven de marktprijs gaan zitten; een consument kan dan altijd naar de concurrentie gaan (er zijn veel aanbieders op een markt met volmaakte mededinging). De consument heeft immers alle relevante informatie van de markt en weet dus waar de goedkopere aanbieders zijn. En omdat alle goederen aan elkaar gelijk zijn, maakt het de consument niet uit of hij het goed bij aanbieder X of aanbieder Y koopt. De vrije toe- en uittreding is ook een waarborg voor de concurrentie. Indien dit niet het geval is, loopt de aanname dat er veel aanbieders op een markt zijn gevaar. Uiteraard is een markt met volmaakte mededinging zoals hierboven beschreven niet erg realistisch. In het beste geval zal er sprake zijn van een situatie van effectieve marktwerking. Er is dan voldoende concurrentie en toetredingsbelemmeringen ontbreken. Op een markt waar slechts één bedrijf een goed X aanbiedt, kan dat monopoliede bedrijf strategisch handelen. De monopolist zal dan zijn prijs dusdanig bepalen dat hij zijn winst maximaliseert. Dit kan hij doen door zijn aanbod te beperken (hij is immers de enige aanbieder), waardoor hij de prijs hoog kan houden. Indien echter toetredingsbelemmeringen ontbreken, worden andere bedrijven door deze winst tot de markt van goed X aangetrokken. Dit kan de concurrentie op de markt voor goed X vergroten waardoor de situatie van effectieve mededinging ontstaat. Deze resulteert uiteindelijk in een voordelige prijs- en kwaliteitverhouding, ruime keuzemogelijkheden voor consumenten, normale winsten voor de producenten en technologische vernieuwing waarmee bedrijven nieuwe klanten kunnen lokken. De overgang van een monopoliede markt naar een markt met effectieve mededinging gaat in het algemeen niet van de ene op de andere dag. Om er voor te zorgen dat bedrijven in de overgangsfase geen misbruik van hun marktmacht maken, heeft de overheid instellingen zoals OPTA in het leven geroepen om toezicht op de markt te houden. Bij het houden van toezicht op een markt kunnen twee marktsituaties worden onderscheiden. De eerste is de markt die in transitie is van een monopolie naar een markt met effectieve mededinging. Zoals het hierboven gegeven voorbeeld over de markt voor goed X reeds aangaf, speelt het ontbreken van toetredingsbelemmeringen een grote rol. Indien deze er zijn, is het voor het creëren van een situatie van effectieve marktwerking van belang om deze toetredingsbelemmeringen weg te werken.

7 De tweede te onderscheiden marktsituatie is die marktsituatie waarbij de markt wordt gekenschetst door een infrastructureel monopolie. Dit is het geval in een situatie waarin een bestaande onderneming (bijvoorbeeld de NS op het spoor) zeggenschap heeft over de beschikbaarheid van en de toegang tot schaarse infrastructurele voorzieningen (netwerken). In dat geval blijft specifiek toezicht noodzakelijk. Immers, het monopoliede bedrijf zal proberen andere bedrijven te weren van de markt, waardoor het door strategisch gedrag zijn winst kan maximaliseren. De toezichthouder corrigeert dan voor het ontbreken van marktwerking, waarbij gebruik wordt gemaakt van prijs- en toegangscontrole. Het is echter niet onmogelijk dat een infrastructureel monopolie in de loop van de tijd door (technologische) vernieuwing zijn monopoliekarakter verliest. Dat is het geval wanneer alternatieve netwerken ontstaan die onderling met elkaar concurreren. Ook hier kan verbeterde toegang tot een (zij het alternatief) netwerk dus leiden tot een verbetering van de marktwerking. 2.2 Toegang tot netwerken nader beschouwd OPTA oefent zoals gezegd toezicht uit op de telecommunicatie- en postmarkt op basis van de bepalingen uit de Telecommunicatie- en de Postwet. Er zijn tal van overeenkomsten tussen de netwerken voor telecommunicatie en post. De wettelijke voorzieningen voor bevordering van toetreding en concurrentie op de telecommunicatiemarkt zijn echter van een andere orde dan die voor de postmarkt. Toetreding tot de telecommunicatie- of postmarkt is gerelateerd aan de mogelijkheden voor toegang tot concurrerende netwerken. Er geldt uiteraard dat gebruikers van verschillende netwerken met elkaar verbonden moeten zijn; zij moeten immers met elkaar kunnen communiceren. Ook zijn nieuwe toetreders vaak afhankelijk van toegang tot het netwerk van bestaande partijen om hun diensten aan te kunnen bieden. Partijen kunnen zich vaak niet direct een volledige netwerkinfrastructuur veroorloven. Bij de liberalisering van de telecommunicatiemarkt was de overweging voor het openstellen van het telecommunicatienetwerk van KPN voor concurrenten dat daarmee de concurrentie op dienstenniveau zo snel mogelijk kon beginnen. Concurrenten kunnen zodoende hun klantenbestand uitbreiden en in de tussentijd een eigen netwerk opbouwen, zodat op langere termijn concurrentie tussen netwerken kan plaatsvinden. De vraag is of de postsector een netwerksector is. Er is sprake van een netwerksector indien voor het uitoefenen van één of meerdere activiteiten in de bedrijfskolom een partij dient te beschikken over een netwerk dan wel toegang tot een netwerk dient te hebben. Bij post is dat het geval. In tegenstelling tot de nieuwe toetreders op de postmarkt beschikt TPG over een modern en landelijk dekkend postnetwerk. Een dergelijk netwerk valt op korte termijn niet rendabel door nieuwe toetreders te kopiëren. De (aanvankelijk) vaak beperkte omvang van de activiteiten, en daarmee de langere terugverdientijd, vormt voor nieuwe toetreders een drempel voor investeringen. Wellicht is het opportuun om anderen dan TPG toegang te verlenen tot het netwerk van TPG teneinde een gelijk speelveld tussen aanbieders te creëren. Het is de vraag of andere aanbieders zonder toegang tot onderdelen van het postale netwerk van TPG in staat zullen zijn een substantieel klantenbestand op te bouwen dat verdere investeringen in de vertakking van hun eigen netwerken rechtvaardigt.

8 Het fysieke postnetwerk van TPG heeft brievenbussen, sorteercentra, distributiecentra, postbodes, postbussen. Ten aanzien van het TPG-postnetwerk voorziet de Postwet alleen in het vooraf reguleren van de toegang tot de postbussen en niet in het vooraf reguleren van toegang tot de overige onderdelen van het netwerk. Sommige marktpartijen merken op dat het desalniettemin nu al mogelijk is om toegang te verkrijgen tot punten van het netwerk van TPG anders dan via de postbussen. Verderop in dit consultatiedocument worden onderdelen van het postnetwerk van TPG uitgebreider behandeld. Het college is geïnteresseerd in de zienswijze van marktpartijen over de rol die toegang tot onderdelen van het postale netwerk van TPG speelt bij de verdere concurrentie-ontwikkeling op de postmarkt.

9 3. THEMA S 3.1 Toegang tot de postbussen In artikel 2d van de Postwet is opgenomen dat de houder van de concessie verplicht is aan andere aanbieders van postvervoer toegang te verlenen tot zijn postbussen tegen redelijke, objectief gerechtvaardigde en non-discriminatoire voorwaarden en vergoedingen. In het najaar van 2001 heeft het college beleidsregels opgesteld over de toegang tot de postbussen. Deze beleidsregels geven uitleg aan artikel 2d van de Postwet. In de beleidsregels is onder meer bepaald dat een redelijke vergoeding in ieder geval een kostengeoriënteerde vergoeding is en dat de vergoeding dient te bestaan uit de meerkosten die de concessiehouder moet maken voor het verlenen van toegang tot de postbussen. Deze meerkosten bestaan in beginsel uit een administratieve en een feitelijke handeling. Verder is in de beleidsregels onder meer bepaald dat als uitgangspunt geldt dat de concessiehouder voorwaarden en vergoedingen voldoende gesplitst dient vast te stellen, zodat de concessiehouder geen voorwaarden en vergoedingen vaststelt die voor andere aanbieders van postvervoer niet nodig zijn om de toegang tot postbussen te bewerkstelligen. De beleidsregels zijn te vinden op de website van OPTA ( onder thema s - post richtsnoeren. Op 4 juli 2001 (kenmerk: OPTA/EGM/2001/201832) heeft het college een uitspraak gedaan in een geschil inzake de toegang tot de postbussen. Het geschil ging over de voorwaarden die TPG aan de toegang tot de postbussen stelde, te weten de vorm, gewicht, afmeting, verpakking en adressering van postbuszendingen, het maximumaantal aan te leveren postzendingen, aanlevertijden, de informatievoorziening door TPG, retourzendingen, prestatieverplichtingen alsmede herkenbaarheid en frankering van postzendingen. Het besluit inzake dit geschil is eveneens te vinden op de website van OPTA ( onder thema s - post oordelen en besluiten. Vragen: Wat betekent toegang tot de postbussen voor uw bedrijf? Hebt u het afgelopen jaar toegang gevraagd tot postbussen en zo ja, wat is daarvan het resultaat? Hoe vindt u dat toegang tot postbussen thans functioneert? 3.2 Toegang tot onderdelen van het postnetwerk van TPG Ten aanzien van het TPG-postnetwerk voorziet de Postwet alleen in het vooraf reguleren van de toegang tot de postbussen (toegang tegen redelijke, objectief gerechtvaardigde en non-discriminatoire voorwaarden en vergoedingen) en niet in het vooraf reguleren van toegang tot de overige onderdelen van het netwerk. Het college wil graag een beeld krijgen in hoeverre toegang tot de overige onderdelen van het netwerk een rol speelt bij de verdere concurrentie-ontwikkeling op de postmarkt. Hieronder zal een aantal vormen van toegang tot het netwerk van TPG worden besproken.

10 3.2.1 Toegang tot de sorteercentra TPG. Uit gesprekken met aanbieders is gebleken dat er belangstelling bestaat voor toegang tot de sorteercentra van TPG. De grootte van het verzorgingsgebied van kleine(re) postbedrijven zal aanzienlijk kunnen toenemen als ze gebruik kunnen maken van de sorteercentra van TPG. Enerzijds is deze vorm van toegang geschikt voor het sorteren van post naar gelang de bestemming, anderzijds kan deze vorm van toegang gebruikt worden om snel post naar een andere regio te verzenden voor verdere bewerking. Vragen: Hoe zou toegang tot de sorteercentra een rol kunnen spelen bij het aanbieden van uw diensten? Hebt u hierover met TPG gesproken en zo ja, met welk resultaat? Toegang tot de postbode. Uit gesprekken met aanbieders op de postmarkt is gebleken dat er belangstelling bestaat voor toegang tot de postbode. TPG beschikt over een uiterst fijnmazig netwerk, waarmee in Nederland elk adres meerdere malen per week wordt aangedaan of wordt gepasseerd. Met toegang tot de uitgang van de sorteercentra dan wel toegang tot de distributiecentra wordt feitelijk toegang tot het daadwerkelijke fijnmazige distributienetwerk (de postbode) van TPG mogelijk gemaakt, teneinde zelf gebruik te kunnen maken van de fijnmazige bezorgstructuur van PTT Post. Het is de vraag of dit gedeelte van het netwerk van TPG op korte termijn economisch rendabel is na te bouwen. Vragen: Vragen: Hoe zou toegang tot de postbode een rol kunnen spelen bij het aanbieden van uw diensten? Hebt u hierover met TPG gesproken en zo ja, met welk resultaat? Zijn er andere dan de hiervoor besproken vormen van toegang tot het postale netwerk van TPG die een rol zouden kunnen spelen bij het aanbieden van uw diensten? Zo ja, wat behelzen die? 3.3 Drukwerk/direct mail/brieven Ter afbakening van dat deel van de postmarkt waarin TPG een monopolie heeft en de rest van de postmarkt die open is voor concurrentie, heeft de wetgever een onderscheid gemaakt tussen brieven en drukwerk. Brieven zijn in artikel 1 sub b van de Postwet gedefinieerd als bescheiden en schriftelijke mededelingen, al dan niet verpakt, met uitzondering van die welke door toepassing van druk- of andere vermenigvuldigingstechnieken in een aantal geheel met elkaar overeenstemmende exemplaren ter verspreiding zijn vervaardigd en waarin, behoudens de adressering, geen bijvoegingen, doorhalingen of aanduidingen zijn aangebracht. Drukwerken zijn in artikel 1 sub c van het Postbesluit gedefinieerd als bescheiden en schriftelijke mededelingen, al dan niet verpakt, die door toepassing van druk- of andere vermenigvuldigingstechnieken in een aantal geheel met elkaar overeenstemmende exemplaren ter verspreiding zijn vervaardigd en waarin, behoudens de adressering, geen bijvoegingen, doorhalingen of aanduidingen zijn aangebracht. Met deze definities zijn drukwerken expliciet uitgezonderd van brieven.

11 Kenmerk van drukwerk is dat het handelt om een aantal geheel gelijkluidende exemplaren behoudens de adressering. Met deze omschrijving wordt tot uitdrukking gebracht dat drukwerken, waarin wijzigingen zijn aangebracht die het karakter hebben van een geïndividualiseerde schriftelijke mededeling, worden aangemerkt als een brief; verder is van toepassing dat een bescheid of schriftelijke mededeling drukwerk blijft indien na de druk in drukwerken een persoonlijke boodschap is aangebracht die als een wijze van adressering kan worden opgevat (Nota van Toelichting bij het Postbesluit; Staatsblad 2000/200). OPTA heeft uit de markt vernomen dat er verwarring bestaat over het verschil tussen drukwerken en brieven (bijvoorbeeld: is drukwerk met een toegevoegde code nu drukwerk of een brief?). Een duidelijk onderscheid is wel van belang, omdat brieven tot en met 100 gram alleen door de concessiehouder mogen worden vervoerd. In de Postwet is echter het begrip direct mail niet gedefinieerd. In de Europese postrichtlijn 97/67/EG is direct mail wel gedefinieerd, namelijk als een mededeling die uitsluitend uit reclame-, marketing- of publiciteitsmateriaal bestaat en die dezelfde boodschap bevat, met uitzondering van de naam, het adres en het identificatienummer van de geadresseerde, alsmede andere veranderingen die de aard van de boodschap niet wijzigen, die aan een aanzienlijk aantal geadresseerden wordt toegezonden met het oog op vervoer naar en bestelling op het adres dat de afzender op de eigenlijke zending of op de verpakking ervan heeft vermeld. Hieruit kan worden opgemaakt dat direct mail zowel onder de definitie van drukwerk als onder de definitie van brieven kan worden geschaard. OPTA heeft uit de markt vernomen dat het voorkomt dat direct mail bij aanbieding aan TPG als brief wordt getarifeerd, omdat er onduidelijkheid bestaat over het onderscheid tussen brieven, drukwerk en direct mail. Vragen: In hoeverre is er voor uw bedrijf voldoende duidelijkheid over het onderscheid tussen brieven, drukwerk en direct mail? Indien uw bedrijf momenteel op praktische problemen stuit daar waar het gaat om het onderscheid tussen brieven, drukwerk en direct mail, kunt u aangeven welke dat zijn? 3.4 Document Exchange (document-uitwisselingsdienst) Onder document exchangedienst (DX-dienst) wordt de dienst verstaan die bestaat uit de terbeschikkingstelling van middelen, met inbegrip van het verschaffen van ad hoc-ruimte en vervoer voor derden, voor zelfbestelling door de wederzijdse uitwisseling van brieven tussen gebruikers die zich op deze dienst abonneren (artikel 2c lid 2 van de Postwet). Uitvoering van de DX-dienst is een uitzondering op het verbod om brieven tot en met 100 gram te vervoeren anders dan krachtens de concessie. Marktpartijen zijn terughoudend om de DX-dienst te gaan aanbieden, omdat er twijfels zijn over de financiële haalbaarheid, marktpartijen geen landelijk dekkend netwerk hebben en TPG een hoge kwaliteit van dienstverlening heeft. Een onderzoek dat OPTA heeft laten uitvoeren naar de DX-dienst is te vinden op de website van OPTA ( onder thema s post achtergrondinformatie.

12 Vragen: Heeft uw bedrijf interesse om een document exchangedienst aan te gaan bieden in de nabije of verre toekomst? Aan welke randvoorwaarden zou volgens u moeten worden voldaan om een document exchangedienst te kunnen opzetten? 3.5 Tot slot Het college is geïnteresseerd in uw zienswijze op de besproken thema s en vragen, maar heeft eveneens belangstelling voor thema s die naar uw mening niet aan bod zijn gekomen en wel relevant zijn voor de totstandkoming van de visie op de postmarkt. De uiterste ontvangstdatum voor reacties op het consultatiedocument is vrijdag 1 februari Reacties kunt u richten aan het college van OPTA, afdeling Eindgebruikersmarkt, ter attentie van de heer drs. T.S.F. Buijs, postbus 90420, 2509 LK Den Haag. Een elektronische versie van deze brief en het consultatiedocument treft u aan op de OPTA-website ( Indien u dat wenst kunt u uw reactie op het consultatiedocument ook per versturen (f.buijs@opta.nl). Voor telefonische inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer mr. F.J.G. van der Plas, clustercoördinator Post van de afdeling Eindgebruikersmarkt, telefoon

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. Datum Onderwerp Bijlage(n)

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. Datum Onderwerp Bijlage(n) Dit is het gefinaliseerde standpunt van het college inzake de status van toezending van oproepingskaarten voor de verkiezingen. Het college blijft, met inachtneming van de resultaten van de consultatie,

Nadere informatie

Datum Onderwerp Bijlage(n) Aangiftebiljetten

Datum Onderwerp Bijlage(n) Aangiftebiljetten Dit is het gefinaliseerde standpunt van het college inzake de status van toezending van belastingaangiftebiljetten en oproepingskaarten voor de verkiezingen. Het college blijft, met inachtneming van de

Nadere informatie

Telefoonnummer Telefaxnummer Bijlage(n) 1

Telefoonnummer Telefaxnummer Bijlage(n) 1 Koninklijke TPG Post BV OPTA Afdeling Eindgebruikersmarkt Drs F.W. van Berkel Postbus 90420 2509 LK DEN HAAG Public Affairs Pr. Beatrixlaan 23, 2595 AK 's-gravenhage Postbus 30250, 2500 GG 's-gravenhage

Nadere informatie

mw. mr. Mei Po Man OPTA/IPB/2006/ (070) augustus 2006 consultatiedocument wijziging Regeling universele 1 dienstverlening

mw. mr. Mei Po Man OPTA/IPB/2006/ (070) augustus 2006 consultatiedocument wijziging Regeling universele 1 dienstverlening Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer mw. mr. Mei Po Man OPTA/IPB/2006/202425 (070) 315 35 12 Datum Onderwerp Bijlage(n) 10 augustus 2006 consultatiedocument wijziging Regeling universele

Nadere informatie

De zienswijze is op de OPTA website onder thema interconnectie te vinden.

De zienswijze is op de OPTA website  onder thema interconnectie te vinden. Inleiding Bij brief van 17 december 2002, kenmerk OPTA/IBT/2002/202957, heeft het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) de markt op de hoogte gebracht

Nadere informatie

TNT POST GROEP NV en KONINKLIJKE PTT POST BV (hierna: zowel afzonderlijk als gezamenlijk aan te duiden als PTT Post),

TNT POST GROEP NV en KONINKLIJKE PTT POST BV (hierna: zowel afzonderlijk als gezamenlijk aan te duiden als PTT Post), Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) heeft, naar aanleiding van het verzoekschrift van 28 maart 2001 van MailMerge Nederland BV inhoudende een verzoek

Nadere informatie

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, 18 december 2002

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, 18 december 2002 Consultatiedocument Registratie van certificatiedienstverleners die gekwalificeerde certificaten aanbieden of afgeven aan het publiek met betrekking tot elektronische handtekeningen De Onafhankelijke Post

Nadere informatie

ONDERZOEK POSTMARKT DOCUMENTUITWISSELINGSDIENST

ONDERZOEK POSTMARKT DOCUMENTUITWISSELINGSDIENST DOCUMENTUITWISSELINGSDIENST DOCUMENTUITWISSELINGSDIENST 9 juli 2001 Copyright 2001 Verdonck, Klooster & Associates B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Bijlage 1, behorende bij brief met kenmerk

Bijlage 1, behorende bij brief met kenmerk OPTA/T/98/1343 Bijlage 1, behorende bij brief met kenmerk Commentaar wijziging van de Postwet Redactioneel commentaar: Algemeen De huidige omschrijving vervoer van postzendingen wordt vervangen door postvervoer

Nadere informatie

drs. T.S.F. Buijs OPTA/EGM/2003/ (070) Beleidsregels nummerportabiliteit 2

drs. T.S.F. Buijs OPTA/EGM/2003/ (070) Beleidsregels nummerportabiliteit 2 Aan geadresseerde Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer drs. T.S.F. Buijs OPTA/EGM/2003/201642 (070) 315 92 45 Datum Onderwerp Bijlage(n) Beleidsregels nummerportabiliteit 2 Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 200 Besluit van 28 april 2000, houdende regels betreffende de postale dienstverlening (Postbesluit) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

OPTA/EGM/2003/ u00004rvb. 6 maart 2003 Beoordeling Worldline korting BIBA, BUBA, VAMO Zaaknummer E

OPTA/EGM/2003/ u00004rvb. 6 maart 2003 Beoordeling Worldline korting BIBA, BUBA, VAMO Zaaknummer E Bedrijfsvertrouwelijke passages zijn aangemerkt als: [vertrouwelijk] 2500GA30000 Koninklijke KPN N.V. De heer A.J. Scheepbouwer Postbus 30000 2500 GA 'S-GRAVENHAGE a Postbus 90420 2509 LK Den Haag Telefoon

Nadere informatie

RICHTSNOEREN AANWIJZING AANMERKELIJKE MACHT OP DE MARKT

RICHTSNOEREN AANWIJZING AANMERKELIJKE MACHT OP DE MARKT RICHTSNOEREN AANWIJZING AANMERKELIJKE MACHT OP DE MARKT I Inleiding 1. Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) publiceert hierbij richtsnoeren die aangeven

Nadere informatie

BELEIDSREGELS NUMMERHANDEL OPTA

BELEIDSREGELS NUMMERHANDEL OPTA BELEIDSREGELS NUMMERHANDEL OPTA Inleiding De wetgever heeft in de Telecommunicatiewet (hierna: Tw) het college de bevoegdheid gegeven om op te treden tegen nummerhandel. Op grond van artikel 4.3 Tw en

Nadere informatie

DISCUSSIEDOCUMENT TEN BEHOEVE VAN RONDE TAFEL BIJEENKOMST MCTN+

DISCUSSIEDOCUMENT TEN BEHOEVE VAN RONDE TAFEL BIJEENKOMST MCTN+ DISCUSSIEDOCUMENT TEN BEHOEVE VAN RONDE TAFEL BIJEENKOMST MCTN+ Deze tekst is opgesteld als uitgangspunt voor de bespreking tijdens de ronde tafel bijeenkomst over MCTN+ op 28 november 2003. Het hierin

Nadere informatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. Reactie OPTA consultatiedocument nummeridentificatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. Reactie OPTA consultatiedocument nummeridentificatie OPENBARE VERSIE College Bescherming Persoonsgegevens Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/EGM/2005/200257 z2003-0091 Datum Onderwerp Bijlage(n) Reactie OPTA consultatiedocument nummeridentificatie

Nadere informatie

OPTA/EGM/2003/ U RvB 03/022 pricing. 17 april 2003 E , tariefvoorstel "Tariefpakket Extra" -

OPTA/EGM/2003/ U RvB 03/022 pricing. 17 april 2003 E , tariefvoorstel Tariefpakket Extra - Koninklijke KPN N.V. De heer A.J. Scheepbouwer Postbus 30000 2500 GA 'S-GRAVENHAGE 2500GA30000 Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/EGM/2003/201506 2003-U-00147-RvB 03/022 pricing

Nadere informatie

NOTA VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN

NOTA VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN Besluit van. tot wijziging van het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen in verband met in verband met de wijziging van artikel 12.1 Telecommunicatiewet NOTA VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN

Nadere informatie

Reactie consultatietekst Regeling vakbekwaamheid medewerkers beleggingsondernemingen Wft

Reactie consultatietekst Regeling vakbekwaamheid medewerkers beleggingsondernemingen Wft Reactie consultatietekst Regeling vakbekwaamheid medewerkers beleggingsondernemingen Wft De Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (hierna: VV&A ) maakt graag van de gelegenheid gebruik om te reageren

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 501 Wijziging van de Postwet 2009 ter invoering van ex ante toezicht op een postvervoerbedrijf met aanmerkelijke marktmacht Nr. 2 VOORSTEL VAN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 722 Wijziging van de artikelen 8 en 89 van de Postwet 2009 Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN 1. Aanleiding en doel In 2009 is de postmarkt

Nadere informatie

Besluit <<Openbaar >>

Besluit <<Openbaar >> Besluit van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op grond van artikel 15.2, tweede lid, van de Telecommunicatiewet jo. artikel 5:32, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer KPN Corporate Legal & Regulatory De heer M.A. Prinsen Geerligs Postbus 30000 2500 GA 'S-GRAVENHAGE 2500GA30000 Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer mw. drs. M.E. Remijnse OPTA/ACNB/2008/200612

Nadere informatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. 13 mei 2008 Besluit inzake handhavingsverzoek verhoogde 1 acceptgirokosten KPN

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. 13 mei 2008 Besluit inzake handhavingsverzoek verhoogde 1 acceptgirokosten KPN Consumentenbond De heer M. Wessling Postbus 1000 2500 BA 'S-GRAVENHAGE 2500BA1000 Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer mw. drs. M.E. Remijnse OPTA/ACNB/2008/200860 Datum Onderwerp Bijlage(n)

Nadere informatie

Besluit Openbaar bedrijfsvertrouwelijke passages zijn aangemerkt als [bedrijfsvertrouwelijk]

Besluit Openbaar bedrijfsvertrouwelijke passages zijn aangemerkt als [bedrijfsvertrouwelijk] Ons kenmerk: OPTA/EGM/2005/200255 [openbare versie] Zaaknummer: E04203085 Datum: 19 januari 2005 van het College van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op grond van de overgangsrechtelijke

Nadere informatie

I. KLACHT II. BESCHRIJVING BETROKKEN DIENST

I. KLACHT II. BESCHRIJVING BETROKKEN DIENST Brussel, 2 maart 2004 Resultaat van het administratief onderzoek van de klacht van De Post tegen T.D. DISTRIBUTION wegens schending van artikel 144octies van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming

Nadere informatie

Voorlopig oordeel inzake interconnectie

Voorlopig oordeel inzake interconnectie Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/IBT/2003/203596 Datum Onderwerp Bijlage(n) Interconnectieplicht Voorlopig oordeel inzake interconnectie Het college van de Onafhankelijke Post

Nadere informatie

Besluit. Openbaar bedrijfsvertrouwelijke informatie is weergegeven als [vertrouwelijk] 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure

Besluit. Openbaar bedrijfsvertrouwelijke informatie is weergegeven als [vertrouwelijk] 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure Besluit Openbaar bedrijfsvertrouwelijke informatie is weergegeven als [vertrouwelijk] Ons kenmerk: OPTA/EGM/2004/202824 Zaaknummer: E04203048 Datum: 19 augustus 2004 Besluit van het college van de Onafhankelijke

Nadere informatie

M.G.S. LEGAL MAIL N.V.

M.G.S. LEGAL MAIL N.V. Brussel, 2 maart 2004 Resultaat van het administratief onderzoek van de klacht van De Post tegen M.G.S. LEGAL MAIL N.V. wegens schending van artikel 144octies van de wet van 21 maart 1991 betreffende de

Nadere informatie

OPTA/EGM/2003/ U RvB 2003-U RvB

OPTA/EGM/2003/ U RvB 2003-U RvB Bedrijfsvertrouwelijke passages zijn aangemerkt als: [vertrouwelijk] De voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke KPN N.V. De heer A.J. Scheepbouwer Postbus 30000 2500 GA 'S-GRAVENHAGE 2500GA30000

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 201 Beschikking van de Minister van Justitie van 15 mei 2000, houdende plaatsing in het Staatsblad van de tekst van de Postwet, zoals deze luidt

Nadere informatie

Openbaar. Gezamenlijk rechtsoordeel van CBP en OPTA inzake tell-a-friend systemen op websites

Openbaar. Gezamenlijk rechtsoordeel van CBP en OPTA inzake tell-a-friend systemen op websites Gezamenlijk rechtsoordeel van CBP en OPTA inzake tell-a-friend systemen op websites Inleiding... 2 Juridisch kader... 3 Bevoegdheid OPTA en bevoegdheid CBP... 3 Aanleiding rechtsoordeel... 3 Toepasbaarheid

Nadere informatie

Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure

Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. De heer drs J.W.M. Schuyt RA Postbus 90357 1006 BJ AMSTERDAM 1006BJ90357 Ons kenmerk: OPTA/AM/2009/201196 Zaaknummer: 09.0118.07 29 mei 2009 van het college van

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 4.2, 4.3 en 15.1, derde lid, van de Telecommunicatiewet en artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht,

Gelet op de artikelen 4.2, 4.3 en 15.1, derde lid, van de Telecommunicatiewet en artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, Wijziging Uitgiftebeleid mobiele nummers OPTA 2011 De Autoriteit Consument en Markt, Gelet op de artikelen 4.2, 4.3 en 15.1, derde lid, van de Telecommunicatiewet en artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Voor Ontvangerservices 2013

Algemene Voorwaarden. Voor Ontvangerservices 2013 Algemene Voorwaarden Voor Ontvangerservices 2013 Inhoud 1. Definities en werkingssfeer 3 2. Totstandkoming en inwerkingtreding van de overeenkomst 5 3. Annulering 5 4. Tarieven en betaling 5 5. Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Evaluatie artikel 9 Postwet 2009 - verslag over de effecten in de praktijk en advies over de wenselijkheid van aanvullende regels -

Evaluatie artikel 9 Postwet 2009 - verslag over de effecten in de praktijk en advies over de wenselijkheid van aanvullende regels - - verslag over de effecten in de praktijk en advies over de wenselijkheid van aanvullende regels - OPENBARE VERSIE Eindrapport 31 maart 2010 OPTA/AM/2010/201170 Inhoudsopgave 1 Inleiding en aanpak... 8

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 33 501 Wijziging van de Postwet 2009 ter invoering van ex ante toezicht op een postvervoerbedrijf met aanmerkelijke marktmacht A GEWIJZIGD VOORSTEL

Nadere informatie

Pagina. Aan marktpartijen. Den Haag, 12 augustus 2013

Pagina. Aan marktpartijen. Den Haag, 12 augustus 2013 Aan marktpartijen Den Haag, 12 augustus 2013 Ons kenmerk: ACM/DTVP/2013/203435 Contactpersoon: drs. R. Knoop Ruud.Knoop@acm.nl (070) 722 25 65 Onderwerp: Aankondigingstermijn nog te ontwikkelen aansluitnetwerken

Nadere informatie

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit Aan Directeur-generaal Telecommunicatie en Post, plv. T.a.v. dr. G.A.A.M. Broesterhuizen Postbus 20101 2500 EC DEN HAAG Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 24 mei

Nadere informatie

BEOORDELING VAN TPG S MEETSYSTEMATIEK VOOR DE OVERKOMSTDUUR VAN BRIEVEN

BEOORDELING VAN TPG S MEETSYSTEMATIEK VOOR DE OVERKOMSTDUUR VAN BRIEVEN OPTA BEOORDELING VAN TPG S MEETSYSTEMATIEK VOOR DE OVERKOMSTDUUR VAN BRIEVEN OPTA/EGM/2001/201381 31 mei 2001 1. Inleiding Met de inwerkingtreding van het nieuwe Besluit algemene richtlijnen post (hierna:

Nadere informatie

Mededeling van het aanbieden van postvervoerdiensten

Mededeling van het aanbieden van postvervoerdiensten Mededeling van het aanbieden van postvervoerdiensten Algemene toelichting Voor wie is dit formulier bedoeld? Dit formulier is bedoeld voor alle ondernemingen die postvervoerdiensten aanbieden. Onder postvervoerdiensten

Nadere informatie

W /IV. Hebben goedgevonden en verstaan: 1. Begripsbepalingen. Artikel 1

W /IV. Hebben goedgevonden en verstaan: 1. Begripsbepalingen. Artikel 1 W15.11.0059/IV Besluit van tot vaststelling van de verplichting van postvervoerbedrijven om arbeidsovereenkomsten aan te gaan met postverspreiders (Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst postverspreiders)

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Voor Ontvangerservices 2014

Algemene voorwaarden. Voor Ontvangerservices 2014 Algemene voorwaarden Voor Ontvangerservices 2014 Inhoud Inleiding 3 1. Definities en werkingssfeer 4 2. Totstandkoming en inwerkingtreding van de overeenkomst 6 3. Annulering 7 4. Tarieven en betaling

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 15 DECEMBER 2015 BETREFFENDE DE CONTROLE VAN DE AANBIEDERS VAN POSTDIENSTEN IN 2015 Belgisch Instituut voor

Nadere informatie

Pagina 1/8. Consultatie verplichtingen marktanalyse postsector Van. 1 Inleiding. ACM Post-MA

Pagina 1/8. Consultatie verplichtingen marktanalyse postsector Van. 1 Inleiding. ACM Post-MA Consultatie verplichtingen marktanalyse postsector Van ACM Post-MA Datum 6 juli 2015 Onderwerp Consultatie verplichtingen marktanalyse postsector Bijlage(n) - 1 Inleiding Pagina 1/8 Aanleiding Op 19 december

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol CBP-OPTA

Samenwerkingsprotocol CBP-OPTA Samenwerkingsprotocol CBP-OPTA Afspraken tussen het College bescherming persoonsgegevens en het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit over de wijze van samenwerking bij het

Nadere informatie

Besluit. Koninklijke KPN N.V. De heer A.J. Scheepbouwer Postbus GA 'S-GRAVENHAGE. 1 Samenvatting

Besluit. Koninklijke KPN N.V. De heer A.J. Scheepbouwer Postbus GA 'S-GRAVENHAGE. 1 Samenvatting Koninklijke KPN N.V. De heer A.J. Scheepbouwer Postbus 30000 2500 GA 'S-GRAVENHAGE 2500GA30000 Ons kenmerk: Zaaknummer: OPTA/EGM/2003/204650 E03209097 van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie

Nadere informatie

PUBLICATIEBLAD A 2005 N 3

PUBLICATIEBLAD A 2005 N 3 A 2005 N 3 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 27 ste december 2004 houdende vaststelling van de tarieven bedoeld in artikel 12, tweede lid, onder a, 1, van de Postlandsverordening

Nadere informatie

I. KLACHT II. BESCHRIJVING BETROKKEN DIENST

I. KLACHT II. BESCHRIJVING BETROKKEN DIENST Brussel, 2 maart 2004 Resultaat van het administratief onderzoek van de klacht van De Post tegen D.V.M./D.V. MEDICAL wegens schending van artikel 144octies van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1998 1999 26 363 Wijziging van de Postwet en enige andere wetten in verband met richtlijn nr. 97/67/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese

Nadere informatie

TNT Post Groep N.V. De heer mr. D.F. Edens Postbus KG AMSTERDAM

TNT Post Groep N.V. De heer mr. D.F. Edens Postbus KG AMSTERDAM TNT Post Groep N.V. Legal Department De heer mr. D.F. Edens Postbus 13000 1100 KG AMSTERDAM Contactpersoon Ons kenmerk Datum Onderwerp mr. G.F. Pieters OPTA/JUZ/2001/203118 Uw kenmerk Beslissing op bezwaar

Nadere informatie

EUKnet. Deze Algemene Contractvoorwaarden voor het Vervoer van Zendingen;

EUKnet. Deze Algemene Contractvoorwaarden voor het Vervoer van Zendingen; Algemene Contractvoorwaarden EUKnet Artikel 1 Definities In deze voorwaarden wordt verstaan onder: Algemene Contractvoorwaarden Deze Algemene Contractvoorwaarden voor het Vervoer van Zendingen; Dienst

Nadere informatie

Bekendmaking Aanwijzingsbesluit en Beleidsregels Nummerportabiliteit 2008

Bekendmaking Aanwijzingsbesluit en Beleidsregels Nummerportabiliteit 2008 Ons kenmerk: OPTA/ACNB/2008/200371 Datum: 26 februari 2008 Bekendmaking Aanwijzingsbesluit en Beleidsregels Nummerportabiliteit 2008 Inleiding Het college van de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatieautoriteit

Nadere informatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. Reactie OPTA inzake SMS advertising pilot

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. Reactie OPTA inzake SMS advertising pilot KPN B.V. Legal & Regulatory Postbus 30139 2500 GC 'S-GRAVENHAGE 2500GC30139 Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/IPB/2007/202021 Datum Onderwerp Bijlage(n) Reactie OPTA inzake SMS

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 Rapport Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Particulieren/Ondernemingen Venlo tot het moment van indienen van de klacht bij de Nationale

Nadere informatie

Besluit Openbaar. Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/ Zaaknummer: Datum

Besluit Openbaar. Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/ Zaaknummer: Datum Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/202118 Zaaknummer: 07.0137.22 Datum 17-10-2007 Besluit van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op de aanvraag van het De Telefoongids B.V. tot

Nadere informatie

Enerzijds, De besloten vennootschap Broadcast Newco Two B.V. gevestigd te Terneuzen, gemachtigde: mr A.J.H.W.M. Versteeg, advocaat te Amsterdam,

Enerzijds, De besloten vennootschap Broadcast Newco Two B.V. gevestigd te Terneuzen, gemachtigde: mr A.J.H.W.M. Versteeg, advocaat te Amsterdam, Besluit geschil Broadcast Newco Two - Nozema met betrekking tot het antenne-opstelpunt Rotterdam OPTA/G.6.00/2000/203055 Oordeel in de zin van artikel 3.11., vijfde en vierde lid, van de Telecommunicatiewet,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 29 502 Toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse postsector Nr. 114 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wijziging in SZW wetgeving

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wijziging in SZW wetgeving POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De minister van Sociale Zaken en

Nadere informatie

4. Op 3 september 2009 heeft het college aan Ericsson per brief met kenmerk OPTA/ACNB/2009/ aanvullende informatie gevraagd.

4. Op 3 september 2009 heeft het college aan Ericsson per brief met kenmerk OPTA/ACNB/2009/ aanvullende informatie gevraagd. Ons kenmerk: OPTA/ACNB/2009/203035 Zaaknummer: 09.0208.22 Datum: 9 november 2009 Bijlage(n): 1 van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op grond van artikel 4.10, eerste

Nadere informatie

regionaal spoorvervoer december in de provincie Friesland en de provincie

regionaal spoorvervoer december in de provincie Friesland en de provincie Ons kenmerk: ACM/DTVP/2017/201626_OV Zaaknummer: 17.0135.53 Datum: 10 maart 2017 van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 68c, vijfde lid, Spoorwegwet tot goedkeuring van de voorwaarden

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3705 14 februari 2013 Beleidsregels artikel 5 Besluit Interoperabiliteit, Onafhankelijke Post en Telecommunicatieautoriteit

Nadere informatie

Besluit algemene richtlijnen post

Besluit algemene richtlijnen post (Tekst geldend op: 14-11-2003) Besluit algemene richtlijnen post De minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet op artikel 5 van de Postwet (Stb. 1988, 522); Besluit: voor TPG N.V. de volgende algemene richtlijnen

Nadere informatie

Beleidsregel toekenning en intrekking 090x- en 18xy-nummers

Beleidsregel toekenning en intrekking 090x- en 18xy-nummers Beleidsregel toekenning en intrekking 090x- en 18xy-nummers De Autoriteit Consument en Markt, Geeft met deze beleidsregel duidelijkheid over het beleid met betrekking tot het toekennen en intrekken van

Nadere informatie

Koninklijke PostNL B.V., gevestigd in Den Haag aan de Prinses Beatrixlaan 23, 2595AK; Postbus 30250, 2500 GG Den Haag;

Koninklijke PostNL B.V., gevestigd in Den Haag aan de Prinses Beatrixlaan 23, 2595AK; Postbus 30250, 2500 GG Den Haag; ALGEMENE VOORWAARDEN COLLECTCLUB.NL Inhoud 1. Definities 2. Overeenkomst 3. Toepasselijkheid, Algemene voorwaarden 4. Registratie, Bestelling en Abonnement 5. Totstandkoming Overeenkomst 6. De Vervoersdienst

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. HET WETTELIJK KADER BIJLAGE. HET TOEREKENINGSSYSTEEM VOOR KOSTEN EN OPBRENGSTEN Voorschriften, beginselen en eisen

1. INLEIDING 2. HET WETTELIJK KADER BIJLAGE. HET TOEREKENINGSSYSTEEM VOOR KOSTEN EN OPBRENGSTEN Voorschriften, beginselen en eisen BIJLAGE HET TOEREKENINGSSYSTEEM VOOR KOSTEN EN OPBRENGSTEN Voorschriften, beginselen en eisen 1. INLEIDING Op 1 juni jl. zijn de Postwet, het Postbesluit en het Besluit algemene richtlijnen post (hierna:

Nadere informatie

Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit De Hooggeleerde Heer Prof. Dr. J. Arnbak Postbus LK s Gravenhage

Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit De Hooggeleerde Heer Prof. Dr. J. Arnbak Postbus LK s Gravenhage Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit De Hooggeleerde Heer Prof. Dr. J. Arnbak Postbus 90420 2509 LK s Gravenhage Tevens per e-mail verzonden naar SecrEindgebruikersmarkt@opta.nl Den Haag,

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Collect Club

Algemene voorwaarden. Collect Club Algemene voorwaarden Collect Club Inhoud 1. Definities 3 2. Overeenkomst 4 3. Toepasselijkheid, Algemene voorwaarden 5 4. Registratie, Bestelling en Abonnement 6 5. Totstandkoming Overeenkomst 7 6. De

Nadere informatie

Zaak T-228/97. Irish Sugar plc tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen

Zaak T-228/97. Irish Sugar plc tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Zaak T-228/97 Irish Sugar plc tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Artikel 86 EG-Verdrag (thans artikel 82 EG) Machtspositie en collectieve machtspositie Misbruik Geldboete" Arrest van het Gerecht

Nadere informatie

: esluit. Autoriteit Consument t Markt. / m46at Lo,~.

: esluit. Autoriteit Consument t Markt. / m46at Lo,~. : esluit Ons kenmerk: ACM/DM/2017/201292 Zaaknummer: 16.1098.51 Bijlagen: Juridisch kader, inventarislijsten en bijlagen getoetst op grond van artikel 10 Wob Onderwerp: op uw verzoek om openbaarmaking

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol ConsuWijzer Consumentenbond

Samenwerkingsprotocol ConsuWijzer Consumentenbond Samenwerkingsprotocol ConsuWijzer Consumentenbond Afspraken tussen de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Consumentenbond over de wijze van samenwerking bij consumentenvoorlichting door ConsuWijzer,

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving ϕ1 Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 157 Besluit van 25 maart 2009, houdende regels betreffende de postale dienstverlening (Postbesluit 2009) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

De Nederlandse Postmarkt in 2008-2009

De Nederlandse Postmarkt in 2008-2009 De Nederlandse Postmarkt in 2008-2009 OPENBARE VERSIE September 2010 OPTA/AM/2010/202063 1 MANAGEMENT SAMENVATTING... 2 1 Inleiding... 9 2 Opzet monitoring... 10 2.1 Wettelijke basis... 10 2.2 Bronnen...

Nadere informatie

2015 tot wijziging van het Postbesluit 2009 in verband met de modernisering en flexibilisering van de universele postdienstverlening

2015 tot wijziging van het Postbesluit 2009 in verband met de modernisering en flexibilisering van de universele postdienstverlening Besluit van 2015 tot wijziging van het Postbesluit 2009 in verband met de modernisering en flexibilisering van de universele postdienstverlening NOTA VAN TOELICHTING (4 december 2014) I. ALGEMEEN 1. Doel

Nadere informatie

Pagina 1/13. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. Datum:

Pagina 1/13. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. Datum: Ons kenmerk: Zaaknummer: Datum: ACM/DC/2015/207679_OV 15.1185.20 15 december 2015 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 2.9 Wet handhaving consumentenbescherming tot het opleggen

Nadere informatie

BESLUIT. I. Aanvraag en procedure

BESLUIT. I. Aanvraag en procedure BESLUIT Nummer: 102548_2/4 Betreft zaak: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid, van de Gaswet aan Qwint B.V. I. Aanvraag

Nadere informatie

Besluit Openbaar bedrijfsvertrouwelijke passages zijn aangegeven als [bedrijfsvertrouwelijk]

Besluit Openbaar bedrijfsvertrouwelijke passages zijn aangegeven als [bedrijfsvertrouwelijk] Ons kenmerk: OPTA/EGM/2004/202822 (openbare versie) Zaaknummer: E04203021 Datum: 8 augustus 2004 van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op grond van overgangsrechtelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11505 1 mei 2013 Besluit van de Minister van Economische Zaken van 26 april 2013, nr. DGETM-TM/13070653, houdende wijziging

Nadere informatie

MARKT- CONSULTATIE Interesse inventariseren Universele Post Dienstverlening (UPD) en 24-uurs post

MARKT- CONSULTATIE Interesse inventariseren Universele Post Dienstverlening (UPD) en 24-uurs post MARKTCONSULTATIE Categoriemanagement Post - Rijksoverheid Centrum voor facilitaire dienstverlening IUC Belastingdienst MARKT- CONSULTATIE Interesse inventariseren Universele Post Dienstverlening (UPD)

Nadere informatie

Gelet op artikel 6.5 van de Telecommunicatiewet en artikelen 1 en 5 van het Besluit Interoperabiliteit. 1

Gelet op artikel 6.5 van de Telecommunicatiewet en artikelen 1 en 5 van het Besluit Interoperabiliteit. 1 Beleidsregels artikel 5 Besluit Interoperabiliteit OPTA/AM/2013/200251, 7 februari 2013 De Onafhankelijke Post en Telecommunicatieautoriteit: Gelet op artikel 6.5 van de Telecommunicatiewet en artikelen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 536 Regels inzake de volledige liberalisering van de postmarkt en de garantie van de universele postdienstverlening (Postwet 20..) Nr. 3 MEMORIE

Nadere informatie

30 november 2004 Procedureoverzicht Boeteoplegging

30 november 2004 Procedureoverzicht Boeteoplegging Openbaar Staatscourant Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/JUZ/2004/204163 Datum Onderwerp Bijlage(n) 30 november 2004 Procedureoverzicht Boeteoplegging Inleiding Het college van

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen 1. SAMENVATTING De klacht: Verzoeker klaagt erover dat de OPTA op haar website spreekt over `dure' 0900-nummers. Naar zijn mening dient de

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer FvB/ml BVB nm mr. J.B. Mons (035)

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer FvB/ml BVB nm mr. J.B. Mons (035) Magazijn De Bijenkorf B.V. T.a.v. de heer Frans van Buuren Postbus 12870 1100 AW AMSTERDAM ZUIDOOST Datum Onderwerp 15 februari 2007 sanctievoornemen spaaractie Bijenkorf Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon

Nadere informatie

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. mr. H. Dries OPTA/IPB/2007/ (070)

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer. mr. H. Dries OPTA/IPB/2007/ (070) Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer mr. H. Dries OPTA/IPB/2007/200702 (070) 315 35 06 Datum Onderwerp Bijlage(n) Consultatie voorlopig standpunt OPTA over de zorgplicht van internetaanbieders

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE POST per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE POST per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE POST per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Bijgevoegd treft u mijn reactie aan op de consultatieversie van de Richtsnoeren voor het plaatsen van opdrachten voor leveringen en diensten.

Bijgevoegd treft u mijn reactie aan op de consultatieversie van de Richtsnoeren voor het plaatsen van opdrachten voor leveringen en diensten. De Leemvelden 2 5528 CG Hoogeloon Tel.nr: 06-46328088 Fax: 084-7442854 ING Bank 65.76.37.173 KW Legal KvK Oost-Brabant: 17168639 info@kwlegal.nl www.kwlegal.nl Ministerie van Economische Zaken, Landbouw

Nadere informatie

Pagina. Besluit Openbaar. 1 Inleiding. 2 Handhavingsverzoek. 3 Verloop van de procedure

Pagina. Besluit Openbaar. 1 Inleiding. 2 Handhavingsverzoek. 3 Verloop van de procedure Ons kenmerk: ACM/DTVP/2017/202665_OV Zaaknummer: 17.0199.53 Datum: 1 mei 2017 1 Inleiding 1. Een aantal bewoners van het buurtschap De Paauwen in Overschild te Groningen (hierna: de Bewonersgroep) heeft

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Samenvatting

Hoofdstuk 9 Samenvatting Hoofdstuk 9 Samenvatting Tegen het eind van de jaren 70 van de vorige eeuw zijn de Europese Lidstaten begonnen te onderhandelen over een nieuw telecommunicatiebeleid. Er was in de Lidstaten sprake van

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE MEDEDELING VAN DE COMMISSIE betreffende een vereenvoudigde procedure voor de behandeling van bepaalde concentraties krachtens Verordening (EEG) nr. 4064/89 van de Raad (Voor de EER relevante tekst) 1.

Nadere informatie

De beste gerechtdeurwaarders voor Rotterdam. Marktconsultatie. Gezocht: Naam Project: Incasso- en deurwaarderdiensten Nummer Project: 1-282-15

De beste gerechtdeurwaarders voor Rotterdam. Marktconsultatie. Gezocht: Naam Project: Incasso- en deurwaarderdiensten Nummer Project: 1-282-15 Gezocht: De beste gerechtdeurwaarders voor Rotterdam Marktconsultatie Naam Project: Incasso- en deurwaarderdiensten Nummer Project: 1-282-15 Gemeente Rotterdam Serviceorganisatie Dienstencentrum Inkoop

Nadere informatie

4. Tegen het afwijzende besluit van 25 juli 2018 hebben LOBCM c.s. op 31 augustus 2018 proforma bezwaar gemaakt.

4. Tegen het afwijzende besluit van 25 juli 2018 hebben LOBCM c.s. op 31 augustus 2018 proforma bezwaar gemaakt. Openbaar Besluit Besluit op bezwaar als bedoeld in artikel 7:11 van de Algemene wet bestuursrecht tegen afwijzing handhavingsverzoek Wet Markt en Overheid inzake beschermingsbewind Groningen Ons kenmerk

Nadere informatie

1 Bent op de hoogte van de demonstratie op 14 april jl. in Brussel tegen de verdere liberalisering van de postsector?

1 Bent op de hoogte van de demonstratie op 14 april jl. in Brussel tegen de verdere liberalisering van de postsector? > Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 411 Regels omtrent instanties die verantwoordelijk zijn voor handhaving van de wetgeving inzake consumentenbescherming (Wet handhaving consumentenbescherming)

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 21 d.d. 24 januari 2011 (mr C.E. du Perron, voorzitter, drs A.I.M. Kool, drs L.B. Lauwaars, mr B.F. Keulen en mr P.A. Offers) Samenvatting Beleggingsverzekering

Nadere informatie

Wijziging van de Postwet 2009 ter invoering van ex ante toezicht op een postvervoerbedrijf met aanmerkelijke marktmacht

Wijziging van de Postwet 2009 ter invoering van ex ante toezicht op een postvervoerbedrijf met aanmerkelijke marktmacht Wijziging van de Postwet 2009 ter invoering van ex ante toezicht op een postvervoerbedrijf met aanmerkelijke marktmacht NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt gewijzigd als volgt: A In artikel I,

Nadere informatie

6. Bij brief van 3 september 2010 (kenmerk: 20445/2010013654) heeft het Commissariaat Haspro Agri verzocht aanvullende informatie te verstrekken.

6. Bij brief van 3 september 2010 (kenmerk: 20445/2010013654) heeft het Commissariaat Haspro Agri verzocht aanvullende informatie te verstrekken. Sanctiebeschikking Kenmerk: 25593/2012001256 Betreft: handelwijze inzake het boek Henk Angenent, een onbegrepen doordouwer Sanctiebeschikking van het Commissariaat voor de Media (hierna: het Commissariaat)

Nadere informatie