Verslag Expeditie Ruimte Etappe 3, september 2016 Een goede Raad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Expeditie Ruimte Etappe 3, september 2016 Een goede Raad"

Transcriptie

1 Verslag Expeditie Ruimte Etappe 3, september 2016 Een goede Raad In september vonden de verdiepingsdagen van Expeditie Ruimte met als thema Een goede raad plaats. Centraal in deze bijeenkomst stond het krachtenveld tussen het dagelijks bestuur, gemeenteraad / Provinciale Staten en ambtenarij. Aftrap De aftrap in de ochtend was een kort filmpje over Loon op Zand om aan te geven dat het toneel zeer bepalend kan zijn voor de aard van de discussie in een gemeenteraad. Naar aanleiding van dit voorbeeld hebben de deelnemers voorbeelden gedeeld met elkaar van goede en slechte menings-en besluitvorming. Dit hebben zij vervolgens kort bediscussieerd aan de hand van de 7T s. Deze kunnen je helpen om procesmatig ook bij de besluitvorming zaken beter voor te bereiden: langs de 7T s van Thema/Timing/Tempo/Toegang/Toon/Toneel en Tol hebben we verschillende cases nog even gefileerd. Prof. Dr. Korsten. Hoogleraar Bestuurskunde Prof.Dr. Korsten heeft de deelnemers meegenomen aan de hand van verschillende vragen: welke dilemma s spelen bij de lagere bestuurslagen? Hoe zorg je voor transparantie zonder bureaucratie? Hoe verhoud je je als ambtenaar tot bestuurders en raadsleden? Dit was de opmaat naar het inzoomen op ruimte voor burgerparticipatie en burgerinitiatieven. Een aantal lessen uit dit college zijn: Rolvastheid en vaste patronen in contacten zijn echt nodig Wees er alert erop dat vertrouwelijke gesprekken moeilijk te houden zijn: er heerst een taboe op geheim. Wees transparant. Actieve rol van de griffie én het presidium; zonder goed presidium wordt het chaos Houdt de trits aan: opiniërende vergaderingen, stadsgesprekken, besluitvorming Het gemiddeld raadslid heeft slechts 15,9 uur in de week voor het raadswerk, help hem/haar met beknopte stukken en gerichte vragen Vertrouwen is het sleutelwoord; dan zijn soepele communicatie en soepele regels mogelijk. Professor Korsten sloot af met de prikkelende vraag wat dit vraagt van raadsleden, college en ambtenaren. De presentatie van Prof.dr. Korsten staat op Moodle. Dilemma s uit de praktijk Vervolgensis men in 6 groepen uiteen gegaan om aan de slag te gaan met de eigen dilemma s uit de praktijk. Hierbij stond de vraag centraal: Wat is de volgende processtap en hoe ontwerp je deze? Het was zinvol om met elkaar weer even te reflecteren op stakeholders, belangen en op de noodzaak van een goede procesontwerp: het helpt in de focus en helpt partijen aan te haken. Dit onderdeel werd afgesloten met een korte reflectie van Prof. Dr. Korsten en de expeditieleiders.

2 Minisimulatie: in de schoenen van de ander Na de lunch hebben de deelnemers via de 5-puzeelstukken oefening ontdekt dat er altijd wederzijdse afhankelijkheden zijn in het oplossen van de puzzel. Soms moet je daarvoor je eigen belang eerst even opzij zetten, om daarna via een beter resultaat voor iedereen toch dat eigen belang goed te kunnen dienen. Bovendien bleek dat anderen de oplossing soms eerder zien dan jij zelf en dat dat vaak in (gebieds)processen ook het geval is. Aan de hand van een kleine simulatie hebben ze geoefend met als insteek de drie-eenheid als raad, college en ambtenaren. Het bleek een enorm waardevolle manier om eens in de schoenen van de ander te staan en te ervaren wat de rol is van raadsleden en bestuurders. En dat het heel lastig is om een initiatief bij de initiatiefnemers te laten en het als gemeente niet over te nemen! De casus die centraal stond was een beweegpark voor ouderen. De focus lag op het gezamenlijk oefenen en ervaren van een consistente boodschap, het creëren van initiatiefruimte voor burgers en de vertaling naar de eigen gemeente / provincie. Na deze oefening hebben de deelnemers uitvoerig gereflecteerd aan de hand van de drie rollen tijdens de simulatie en welke lessen daaruit naar voren kwamen. Die bleken per persoon soms nog wel te verschillen, maar er waren twee centrale lessen: Initiatiefnemers zijn snel geneigd alle problemen bij een overheid neem te leggen en hen te vragen dit op te lossen. Het overnemen van een initiatief is juist vaak niet de oplossing, maar schept veel onduidelijkheid over rollen. Het faciliteren van initiatieven is iets anders dan alleen toetsen of het past binnen beleid, maar vergt openheid, meedenken en intern binnen de gemeente hulp/steun organiseren om te kijken hoe het wel zou kunnen. Rode draad van de tafelkleden Als laatste inhoudelijke onderdeel hebben alle deelnemers de tafelkleden gebruikt om vast te leggen wat onze grootste inzichten van de dag zijn. Hierbij is nadrukkelijk aandacht gevraagd voor wat je nu zelf gaat doen in de eigen praktijk. Een korte greep uit deze inzichten: - Onderling kennis delen als collega, maar ook over de verschillende rollen heen, is een waardevolle activiteit als moment van reflectie. Koplopers kunnen de lessen hieruit ook gebruiken in hun voorbeeldfunctie. - Het is belangrijk om bewust te zijn van elkaars rollen en belangen. Het bewustzijn alleen al vergroot de slagkracht als geheel.

3 - De samenwerking tussen rollen, maar ook met burgers, is gebaat bij het duidelijk managen van verwachtingen. Dit vraagt om het expliciet afspraken vastleggen en alle veronderstellingen bevragen: anders blijf je prutsen. - Voorbereiding is het halve werk en van evalueren wordt je beter. Hiervoor helpt het om beiden in gezamenlijkheid te doen. Alle 7T s moeten meegenomen worden. - Tot slot is de proces- en projectuitvoering gebaat bij een aantal spelregels en principes. Dit heeft betrekking op de uitvoering van checks (bv. ANNA, BATNA), maar ook het tonen van lef en reserveren van tijd. Vervolg Expeditie Ruimte Na het inhoudelijke deel van de sessie heeft P2 alle deelnemers gevraagd naar ideeën voor het vervolg van Expeditie Ruimte, evenals tips en tops van de dag. Deze ideeën heeft p2 verzameld en zullen als leidraad gelden voor de volgende sessies.

4 Appendices Uitwerking tafelkleden Kennis delen en voorbeeldfunctie - Delen is vermenigvuldigen - Bij een aantal projecten nodig ik de verschillende partijen uit. - Voorbeeldfunctie vervullen - Cluster Ruimte is bezig met verandertraject. Andere clusters en gemeenten zijn nog niet zo ver! Houd de boel samen. - Tip voor boegbeelden van verandering hoog in de hiërarchie mobiliseer extrinsieke motivatie in aanvulling op intrinsieke motivatie van koplopers. - Aandacht voor hardlopers en achterblijvers. - Met collega s de bestuurlijke wereld beter begrijpen en doorgronden - Benoem in je werk hoe je het expeditie-geleerde toepast. Laat zien! - Terugkoppeling in bordsessie - Interessante stukken doorsturen naar griffie/collega s - Ook strategen actief uitnodigen - Belang expeditie / verandering bij MT - Volgende keer met meer raadsleden / statenleden - Toon key not speaker academisch, beetje te belerend. - Out of the box denken (even alles overboord) - In gesprek blijven met collega s en college over dit thema - Reflectie, delen van bevindingen, draagvlak zoeken Rollen, elkaars belang en inleven - Ieder z n rol - Rolduiding - Taken, rollen, etc van eenieder bezien geeft helderheid - Enthousiasme uitstralen - Niet weten is niet erg. Ga in de schoenen staan van de ander. - Niet bang zijn van veranderingen om ons heen. Je bent niet alleen. - Van A naar B is niet alleen ratio (denk aan de onderstroom). - Contact vóór contract - Verplaats je in de ander - Burgers hebben meer ondersteuning nodig bij het verwezenlijken van initiatieven. - Respecteer elkaars belangen - Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid geven en nemen - Tip voor organisatie: bewustwording rolverdeling in project - Politiek bewust maken van veranderende samenleving. - Gebruik burgers om plannen aan de Raad uit de dragen (nadat stakeholders hun inbreng hebben geleverd) - Beter nadenken over rol Raad en college, maar ook de eigen ambtelijke processen. - De vertaling van de stukken voor de ontvanger (rol/positie/belang). Hoe vertaald dat zich verder. Kan je hier in de aanbieding al rekening mee houden / op inspelen. - Waar landen de initiatieven / hoe bereikbaar ben je nog voor specifieke initiatieven. - Andere rollen: PS, GS, Ambtenaar. Samenwerking: duidelijk verwachtingen managen (stakeholders) - Niet iedereen zit op hetzelfde punt in het proces - Feedback vragen - Politiek is moeilijk te doorzien - Het belang van verwachtingenmanagement - Meenemen in de regionale POL uitwerkingen - Stadsgesprekken

5 - Systeemwereld is niet de leefwereld - Je hoeft als overheid niet altijd financieel bij te dragen aan een initiatief maar het kan er tijdens een proces gemakkelijk in sluipen - Woorden scheppen verwachtingen en interpretatieverschillen afspraken goed vastleggen. - Veronderstel niet, maar durf te vragen - Andere wijze omgaan met gemeenteraad. Veel meer het samenspel zoeken samen met stakeholders. Toepassing door middel van een projectvoorstel. - Blijf vragen stellen bij alles wat je ziet gebeuren - Duidelijk zijn! In je boodschap, in afspraken, gesprekken goed voorbereiden - Knelpunten en urgentie in beeld brengen anders blijf je prutsen. - Betrekken van stakeholders (voor wie maak je het beleid) - In ieder geval mijn eigen actiepunten helder krijgen (ANNA) - Afspraken op het einde van het overleg goed samenvatten - Een blijvertje: blijf doorvragen! Weet ik alles? Blijf verbreden. - Vragen om hetzelfde te doen helderheid in actiepunten - Stakeholder meer op inhoud betrekken, minder afstand en black box gevoel Voorbereiding en evaluatie - Zoek elkaar op en help elkaar samen voorbereiden - Ex ante evaluatie - Vooraf proces in kaart brengen - Procesafspraken in kaders - Evalueren en terugkijken en het geleerde erbij betrekken - Vergeet de theorie niet (hulpmiddelen). - Maak een procesplan waarin je nadenkt over hoe burgers, raadsleden, etc worden meegenomen. Denk aan alle 7T s. - Zeggen wat je doet en doen wat je zegt - Uitnodigingsplanologie is alleen succesvol bij goede voorbereiding Uitvoering Proces/Project: spelregels en principes - Gebruikt het managementoverleg - Eerlijkheid loont: soms boetekleed aantrekken helpt om het ijs te breken / vertrouwen herstellen. - Hulp: oplegnotitie Raad. Delen van de Raad meenemen bij moeilijke dossiers. - Niet iedereen zit in dezelfde fase in het veranderingsproces. - Lef om te veranderen - Niet bang zijn maar doen! Durf! - Stel vragen (zonder politiek te bedrijven) - Benoem spelregels - Meer beweging, minder zitten - Goed spelregels over contact ambtenaar. Statenlid ook om de ambtenaar in bescherming te nemen. - Structureel tijd reserveren voor initiatie van burgers (10%). - Onbewust bekwaam - Lesstof nog eens terughalen - Meer beweging, minder zitten - Voor start project bewuster met lesstof omgaan (met project genoten): A.N.N.A, Belangen analyse, BATNA, etc. - Betrekken Raad bij PvA AGD Bosch. - Vroegtijdig betrekken Staten bij PIP Sibelio - Van projectleider naar projectbegeleider - Procesplan aanpassen

Werkvorm: Bouw je krachtveld

Werkvorm: Bouw je krachtveld Werkvorm: Bouw je krachtveld Het krachtenveld om je co-creatie project heen kan worden ingedeeld in verschillende lagen. Dit document bevat tips en denkvragen om je bewust te maken van het krachtenveld

Nadere informatie

Presentatie evaluatie RAP

Presentatie evaluatie RAP Presentatie evaluatie RAP Regio Alkmaar PORA Wonen 5 november 2014 Dicky Sijpkens Agenda 1. Achtergrond van de evaluatie 2. Opzet van de evaluatie 3. Algemene bevindingen en verbetervoorstellen 4. Regio

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

OMGEVINGSWET: HOE HELPT U UW RAAD OP WEG? WORKSHOP VOOR VERENIGING VAN GRIFFIERS

OMGEVINGSWET: HOE HELPT U UW RAAD OP WEG? WORKSHOP VOOR VERENIGING VAN GRIFFIERS OMGEVINGSWET: HOE HELPT U UW RAAD OP WEG? WORKSHOP VOOR VERENIGING VAN GRIFFIERS 19 mei 2017 Alinda van Bruggen Raadsleden en Omgevingswet Big bang of groeimodel? Regels stellen of loslaten? Initiatiefnemer

Nadere informatie

Verkenningstocht 2, de spelers centraal

Verkenningstocht 2, de spelers centraal Verkenningstocht 2, de spelers centraal Programma dag 2 9.00 Same role meeting Terugblik bereikte overeenkomst Terugblik proces 10.30 Theorie: vier stappen 12.30 Lunch 13.00 Toepassen op uw eigen cases

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016

Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016 Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016 Update Expeditie Ruimte Etappe 2 2 ROUTES 180 DEELNEMERS 3 ROUTES 200 DEELNEMERS 160530_sde 2 Dag 2: Burgerparticipatie en burgerinitiatieven Procesmanagement

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Voorbeeldprogramma - 1 Voorbeeldprogramma Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Hier vindt u een voorbeeldprogramma voor een werksessie/trainingsmodule communicatiekalender Factor C, met een

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

VERTREKPUNT AAN DE SLAG PLANNING OVER 2 JAAR

VERTREKPUNT AAN DE SLAG PLANNING OVER 2 JAAR Mee DENK WERK SCHRIJF LEEF MEE MET DOE SPEEL KIJK CHAT PRAAT LEIDEN met Leiden Plan van aanpak publieksparticipatie 2013-2015 AANLEIDING VISIE UITGANGSPUNTEN PLAN VAN AANPAK AANLEIDING De gemeente Leiden

Nadere informatie

Wat voor lokale democratie wil je zijn? (workshopronde 1) Festival Lokale Democratie dr. Laurens de Graaf Amersfoort, 13 oktober 2016

Wat voor lokale democratie wil je zijn? (workshopronde 1) Festival Lokale Democratie dr. Laurens de Graaf Amersfoort, 13 oktober 2016 Wat voor lokale democratie wil je zijn? (workshopronde 1) Festival Lokale Democratie dr. Laurens de Graaf Amersfoort, 13 oktober 2016 Waarom ben jij hier? Waarom zijn we hier? Hoe je kijkt, bepaalt wat

Nadere informatie

PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016

PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016 PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016 Conform: De Langedijker werkwijze, Notitie interactief werken gemeente Langedijk op basis

Nadere informatie

Presentatie Onderzoekscommissie

Presentatie Onderzoekscommissie Presentatie Onderzoekscommissie Evaluatie totstandkoming provinciaal verkiezingsprogramma 5 januari 2015 Inhoud 1. Plan van aanpak onderzoekscommissie 2. Rol regiobestuur 3. Rol programmacommissie 4. Aanbevelingen

Nadere informatie

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam Samen bouwen aan het huis van de democratie in Bloemendaal Verslag werkatelier over participatie en samenspel tussen samenleving en gemeentebestuur op 4 juni 2015 van 20:00 tot 23:00 uur in het Dorpshuis

Nadere informatie

Open venster. Open venster. beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling

Open venster. Open venster. beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling Open venster Open venster beeld van de leercirkels Leiderschap en Talentontwikkeling Open venster De wereld verandert en overheden moeten mee veranderen. Maar hoe doe je dat, hoe Open venster kan je dat

Nadere informatie

Aandacht nodig voor goed onderwijs op het gebied van ondernemerschap

Aandacht nodig voor goed onderwijs op het gebied van ondernemerschap Aandacht nodig voor goed onderwijs op het gebied van ondernemerschap Vertrouwen in elkaar lijkt een van de sleutelbegrippen voor goed onderwijs over ondernemerschap. Studenten, ondernemers, docenten en

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 Inhoud De ervaring Leert! 3 Workshops 4 1. Krachtenveld Provincie 2. Simulatie Statenvergadering 3. Rollen en instrumenten 4. Integriteit

Nadere informatie

Binnen de staf evalueren we onze voortgang en ook in het verpleegkundig overleg zal het een vast agendapunt zijn.

Binnen de staf evalueren we onze voortgang en ook in het verpleegkundig overleg zal het een vast agendapunt zijn. Verslag presentatie Meer regie op je persoonlijke energie Door Mario Bierkens Datum woensdag 1 maart 2017 Persoonlijke noot Terugkijkend op de presentatie van Mario word ik ontzettend blij. Het idee dat

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad,

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad, www.righttochallenge.nl Aan de Gemeenteraad 12 januari 2019 Betreft: Routeplanner Right to Challenge Geachte leden van de Gemeenteraad, Right to Challenge (R2C) is het recht van bewonersinitiatieven om

Nadere informatie

De rol van de raad in de Omgevingswet écht samen de stad maken. Werkatelier raadsleden Doetinchem 31 augustus 2017, AM Landskab

De rol van de raad in de Omgevingswet écht samen de stad maken. Werkatelier raadsleden Doetinchem 31 augustus 2017, AM Landskab De rol van de raad in de Omgevingswet écht samen de stad maken Werkatelier raadsleden Doetinchem 31 augustus 2017, AM Landskab Rijksoverheidsprogramma Aan de slag met de Omgevingswet Omgevingsvisie initiatief

Nadere informatie

Leren Samenwerken 17 maart 2016

Leren Samenwerken 17 maart 2016 Leren Samenwerken 17 maart 2016 Even voorstellen. Leon van Hoof en Sanne van Deursen 160127sdejbu01 2 Expeditie Ruimte Etappe 2 2 ROUTES 180 DEELNEMERS 3 ROUTES 200 DEELNEMERS 160127sdejbu01 3 Dag 1: Leren

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Toen het project 2030 werd gestart, is aan de gemeenteraad toegezegd dat na vier afgeronde en het project geëvalueerd zou worden. In april heeft het projectteam 2030 een

Nadere informatie

Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat

Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat CURSUS Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat 4 & 5 Februari, 2019 Verzorgd door: Facili2transform Simon Koolwijk Professor vd Veldenstraat 12 6524 PP Nijmegen telno. +31 (0) 24 3504437

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES

BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES 26 APRIL 2006 CONTEXT EN AANLEIDING Sinds maart 2003 is de Wet dualisering provinciebestuur van kracht. Mede in dit kader heeft het Presidium van

Nadere informatie

Startnotitie. Nieuwe democratie

Startnotitie. Nieuwe democratie Startnotitie Nieuwe democratie Benoemde thema s uit Friese Dorpentop van 5 november 16 Auteurs: Harm Jan Urbach/Ed Stoelinga. 8 november 16 Concern Startnotitie nieuwe democratie november 2016 1 Inhoud

Nadere informatie

Democratic Challenge - Discussiepaper reacties en suggesties zijn welkom via

Democratic Challenge - Discussiepaper reacties en suggesties zijn welkom via Veranderprocessen en overheidsparticipatie Democratic Challenge - Discussiepaper reacties en suggesties zijn welkom via info@democraticchallenge.nl Overheidsparticipatie en Organisatieverandering David

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

De koek vergroten 6 december 2016

De koek vergroten 6 december 2016 De koek vergroten 6 december 2016 Dag 4: Programma De koek vergroten Wat weten we nog van verbindend onderhandelen? De koek vergroten in een simulatie met verschillende werkvormen Verbindend onderhandelen

Nadere informatie

Afstand en diepgang: met collega's naar een bewustere professionele identiteit

Afstand en diepgang: met collega's naar een bewustere professionele identiteit Afstand en diepgang: met collega's naar een bewustere professionele identiteit 1 2 Afstand en diepgang: met collega's naar een bewustere professionele identiteit In ons dagelijks werk rennen we vaak van

Nadere informatie

Workshop Verkiezingen

Workshop Verkiezingen Workshop Verkiezingen Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 20 maart 2019 Waarom is een goede relatie met provincie en waterschappen belangrijk? Wat komt er kijken bij een goede lobby? De Hollandsche

Nadere informatie

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente?

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? Burgerbetrokkenheid in Beweging Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? 12/19/2017 Wie ben ik en wat doe ik? Burgerbetrokkenheid in beweging Waar hebben we het eigenlijk

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

ons kenmerk uw kenmerk uw brief I registratienr

ons kenmerk uw kenmerk uw brief I registratienr gemeente Loon op Zand ONTVANGEN 2 4 SEP 2014 Aan de leden van de raad van de gemeente Loon op Zand Gemeente Loon op Zand III MINUI IIII Mil III II 2014.12716 Afdeling griffie OVB: nee VERZONDEN 2 4 SEP

Nadere informatie

Basissjabloon presentatie CASI

Basissjabloon presentatie CASI A d v i e s Basissjabloon presentatie CASI datum Parkeervak (Noteer hier alle ideeën en inzichten die gedurende het traject uit de groep komen zodat ze niet vergeten worden) 2 Doel van CASI (Omschrijf

Nadere informatie

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

Interactief werken gemeente Zeist:

Interactief werken gemeente Zeist: Interactief werken gemeente Zeist: 'Samen doen door interactie' 1. Inleiding Eén van de projecten van Op Weg Naar De Kern ging om het vormgeven van interactieve planvorming. In dat kader hebben we het

Nadere informatie

Aan de slag met de Omgevingswet

Aan de slag met de Omgevingswet Aan de slag met de Omgevingswet Inwerkprogramma gemeenteraad Heerhugowaard Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Vereniging van Nederlandse Gemeenten De omgevingswet in vogelvlucht

Nadere informatie

Hoe geef ik een toolbox?

Hoe geef ik een toolbox? Hoe geef ik een toolbox? Dag voor de preventiemedewerker Arbouw Mirjam Kousbroek Wat is een toolboxmeeting? Periodieke bijeenkomst Doel: arbeidsveiligheid bevorderen Over een specifiek onderwerp Voorlichting

Nadere informatie

Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT

Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT Verslag Bijeenkomst Regionale Netwerken Duurzame Inzetbaarheid Noord-Oost van SO MITT Datum: 5 juli 2017 Locatie: Ten Cate, Nijverdal Programma - Stand van zaken activiteiten MITT op gebied van DI (kwalitatief

Nadere informatie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie onderzoek doen 4 Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie Hoe je de terugblik op een training leerzaam en effectief kunt maken Door Suzanne Verdonschot en Marjolein van Vossen Evalueren van

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Routeplanner komend uur Verbindende rol van de gemeenteraad onder druk Verdieping van de klassieke rollen van de gemeenteraad Hard

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN

BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN ACHTERGROND De International Association of Facilitators (IAF) is een internationale organisatie met als doel om de kunst en de praktijk van het professioneel faciliteren

Nadere informatie

Intervisie

Intervisie Intervisie 07-04-2014 Eigen ervaringen? Successen Welke? Waaraan te wijten? Minder positieve ervaringen Welke? Waardoor? Wat is intervisie? Definitie Leren met collega s door vragen/problemen uit de dagelijkse

Nadere informatie

Samenvatting Perpetuum Leiderschaps Dialoog 15 juni 2016

Samenvatting Perpetuum Leiderschaps Dialoog 15 juni 2016 Samenvatting Perpetuum Leiderschaps Dialoog 15 juni 2016 Perpetuum Leiderschapsdialoog: wat betekent het lager leggen van leiderschap voor een organisatie en haar manier van handelen. Een onderwerp dat

Nadere informatie

Uitwerkingen van Brainpower sessies

Uitwerkingen van Brainpower sessies Hieronder zijn de resultaten van de Brainpower ingeklonken weergegeven. We zijn zo dicht mogelijk gebleven bij de geschreven teksten, maar hebben de tweedeling leraar/directeur weggelaten. Het is voor

Nadere informatie

Onderwerp: Uitnodiging inspiratietraining 'Hoe bereik ik als raadslid (nieuw) publiek?' 20 april in Amersfoort

Onderwerp: Uitnodiging inspiratietraining 'Hoe bereik ik als raadslid (nieuw) publiek?' 20 april in Amersfoort Beerendonk van, André (PJA) Van: Saes, Jos (JGM) Verzonden: vrijdag 31 maart 2017 8:05 Aan: Wolfs, Madeleine (M); Otten, Paul (P) Onderwerp: FW: Uitnodiging inspiratietraining 'Hoe bereik ik als raadslid

Nadere informatie

Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen. Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek

Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen. Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek Tijdschema Inleiding Anje (15 minuten) Praktijk casus Anja (10

Nadere informatie

Haal jij het beste uit je team?

Haal jij het beste uit je team? Team werk wijzer! Haal jij het beste uit je team? Er wordt steeds meer in teams gewerkt vanuit de verwachting dat je samen meer en beter presteert dan alleen. Helaas blijkt uit onderzoeken dat dit teams

Nadere informatie

MEMO. Een effectieve en aantrekkelijke manier om dat te doen is door middel van een simulatie.

MEMO. Een effectieve en aantrekkelijke manier om dat te doen is door middel van een simulatie. MEMO AAN: Griffie gemeente Roosendaal T.A.V. Elsbeth van Straaten DATUM: 17 juli 2014 VAN: Alinda van Bruggen BETREFT: Simulaties sociaal domein voor raadsleden PAGINA S: 3 AANLEIDING Vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 25 februari 2016 24-2-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoofdlijnen Omgevingswet 2. Hoe past OGW in transformatie

Nadere informatie

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Groen Dichterbij 8 november 2014 Jan Hassink, Carlijn Wentink en Evelien Janssen Jan.hassink@wur.nl Voorbeelden van groene burgerinitiatieven

Nadere informatie

Van idee naar subsidiabel projectplan

Van idee naar subsidiabel projectplan FINALEDAG 3-2-1-CO! ZORGT VOOR VERRIJKTE INNOVATIEVE IDEEËN Van idee naar subsidiabel projectplan Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 26 maart 2015 vond voor de tweede

Nadere informatie

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN #

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN # EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING FRIS@WORK # VERBINDEN # DOEN # Programmaplan 2017 Organisatieontwikkeling FRIS@WORK Netwerkorganisatie Ambtenaar van de toekomst Werken in de veranderende

Nadere informatie

Koers naar De Bedoeling met Haarlemmermeer. Tekst: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten/ Fotografie: Kees Winkelman

Koers naar De Bedoeling met Haarlemmermeer. Tekst: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten/ Fotografie: Kees Winkelman Koers naar De Bedoeling met Haarlemmermeer Tekst: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten/ Fotografie: Kees Winkelman De gemeente Haarlemmermeer is gestart met een nieuwe koers. Een koers waarbij klantgerichtheid

Nadere informatie

Versterken coöperatieve impact

Versterken coöperatieve impact Versterken coöperatieve impact Wat gaan we doen om samen een dam op te werpen tegen de gevolgen van dementie? ledenbijeenkomst dinsdag 7 februari 2017 9.30 uur Welkom en introductie (Mijke Nouwen) 9.40

Nadere informatie

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst bestaat uit de twaalf competenties van de collectieve belangenbehartiger met daarbij steeds vier stellingen. Per stelling kunt u

Nadere informatie

Reflectie & Reflexen Bent u als raadslid toekomstbestendig? Rinske Evers, Cor Klein Heerenbrink, Jolanda Wouters

Reflectie & Reflexen Bent u als raadslid toekomstbestendig? Rinske Evers, Cor Klein Heerenbrink, Jolanda Wouters Reflectie & Reflexen Bent u als raadslid toekomstbestendig? Rinske Evers, Cor Klein Heerenbrink, Jolanda Wouters Doen we de juiste dingen? Geen Tijdperk van Veranderingen, Maar een Verandering van Tijdperken

Nadere informatie

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken.

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Definitie gebiedsgericht werken: Gebiedsgericht werken is een proces van structurele samenwerking tussen de gemeente en haar

Nadere informatie

De Nieuwe Bestuurstafel Burgemeesters

De Nieuwe Bestuurstafel Burgemeesters De Nieuwe Bestuurstafel Burgemeesters Bijeenkomst 1 (in een serie van 3) SAMENVATTING Maandag 19 september 2011 Kasteel de Hooge Vuursche, Baarn Als burgemeester kan je autoriteit een handicap zijn De

Nadere informatie

Tussenbalans en richten van het vervolgproces

Tussenbalans en richten van het vervolgproces Raadsnotitie Samen bouwen aan het huis van de democratie in Bloemendaal: Tussenbalans en richten van het vervolgproces Aan De gemeenteraad van Bloemendaal Van Waarnemend burgemeester van gemeente Bloemendaal

Nadere informatie

Handleiding trainer: Module 1 O zit dat zo? Ontdekken dat er communicatieproblemen zijn

Handleiding trainer: Module 1 O zit dat zo? Ontdekken dat er communicatieproblemen zijn Handleiding trainer: Module 1 O zit dat zo? Ontdekken dat er communicatieproblemen zijn Voorbereidingen voor de trainers In dit document staan de voorbereidingen voor de trainers om module 1 te kunnen

Nadere informatie

Focussen: 2 x 2 vragen

Focussen: 2 x 2 vragen Focussen: 2 x 2 vragen Waar kun je het voor gebruiken? Als je iets wilt bereiken en daarvoor het nodige te doen hebt, dan is het van belang dat je wéét wat je doet. De 2x2-vragen helpen je bij het bedenken

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato

SPELVARIANTEN. Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Inleiding Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg University) @ostaaijen Opzet Verbindende rol van de raad onder druk Verdieping van de klassieke rollen Hard naar het college,

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

TESTVRAAG: Bent u rechts-of linkshandig?

TESTVRAAG: Bent u rechts-of linkshandig? Programma Thema: Hoe onderzoek je of de transformatie van de jeugdzorg werkt? Onderzoek G4-rekenkamers 1. Eigen kracht 2. Risicomanagement 3. Leren 4. Monitoring en sturing 5. Vervolgonderzoek www.sendsteps.com

Nadere informatie

Minister Plasterk, Voorzitter van de gemeenteraad van de toekomst, Leden van de gemeenteraad van de toekomst,

Minister Plasterk, Voorzitter van de gemeenteraad van de toekomst, Leden van de gemeenteraad van de toekomst, Toespraak bij het aanbieden van de Brief aan de Koning door de gemeenteraad van de toekomst aan minister Plasterk donderdag 13 maart 2014 in Den Haag. Minister Plasterk, Voorzitter van de gemeenteraad

Nadere informatie

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN #

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN # EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING FRIS@WORK # VERBINDEN # DOEN # Programmaplan 2017 Organisatieontwikkeling FRIS@WORK Netwerkorganisatie Ambtenaar van de toekomst Werken in de veranderende

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO GEMEENTE VOORST LOKALE DEMOCRATIE. 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk

RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO GEMEENTE VOORST LOKALE DEMOCRATIE. 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO LOKALE DEMOCRATIE GEMEENTE VOORST 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk Agenda 19.30 uur Opening door burgemeester 19.35 uur Presentatie foto lokale

Nadere informatie

Handout Stad in beweging Schiedam, 11 mei Belangenmanagement. Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog

Handout Stad in beweging Schiedam, 11 mei Belangenmanagement. Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog enmanagement Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog Schiedam 11 mei 2017 Hans van Zijst Vooraf Deze Hand-Out maakt onderdeel uit van een training. De uitleg bij de gepresenteerde

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris II

Leergang Ambtelijk Secretaris II Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten de leergang met een uitgebreide kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting op het programma en de werkwijze.

Nadere informatie

Hoe implementeer je de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel?

Hoe implementeer je de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel? Hoe implementeer je de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel? 9 adviezen uit de praktijk om aan de slag te gaan met de Zorgstandaard in jouw regio! De Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel beschrijft

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor gemeenteraden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor gemeenteraden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor gemeenteraden 2015 Inhoud De ervaring Leert 3 Workshops 4 1. Beperkte tijd, toch kwaliteit 2. Resultaat in de raad 3. Rollen en instrumenten 4. De decentralisatiedossiers

Nadere informatie

De Cultuur Loper vier jaar in beweging Samenvatting eindevaluatie

De Cultuur Loper vier jaar in beweging Samenvatting eindevaluatie De Cultuur Loper vier jaar in beweging Samenvatting eindevaluatie 2013-2016 In Noord-Brabant hebben de afgelopen vier jaar 185 in 27 gemeenten gewerkt met De Cultuur Loper. Wat heeft dit opgeleverd? In

Nadere informatie

Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen

Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen Datum 1 december 2014 Op verzoek van Gemeente Geldermalsen Max Vermeulen, Hermie van Ommeren & Conny Smeekes Contactpersoon Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl

Nadere informatie

HET GESPREK: KOP ROMP STAART

HET GESPREK: KOP ROMP STAART HET GESPREK: KOP ROMP STAART Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde kop romp staart structuur: een begin, een kern en een einde. Voorafgaand aan deze drie fasen is het cruciaal om elk gesprek zorgvuldig

Nadere informatie

Intervisie

Intervisie Intervisie 03-06-2013 Eigen ervaringen? Successen Welke? Waaraan te wijten? Minder positieve ervaringen Welke? Waardoor? Wat is intervisie? Definitie Leren met collega s door vragen/problemen uit de dagelijkse

Nadere informatie

Communicatie festival

Communicatie festival Communicatie festival Workshop Factor C Maak je activiteit zichtbaar Climmy Hanssen - communicatiemanager festival 10 november 2017 Communicatie festival Welkom! Communicatie festival Betekenis communicatie

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

BDO Summercourse A&A Het beste uit jezelf en je mentee halen door te blijven ontwikkelen

BDO Summercourse A&A Het beste uit jezelf en je mentee halen door te blijven ontwikkelen BDO Summercourse A&A 2019 Het beste uit jezelf en je mentee halen door te blijven ontwikkelen 1. Mijn kwaliteiten van Mentee en Mentor ontwikkelen Ben je je bewust van jouw kwaliteiten en valkuilen als

Nadere informatie

KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet

KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet KLAAR VOOR 4 JAAR! De Omgevingswet: wat komt eraan? Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Waar gaan wij het over hebben? 1. Omgevingswet: waarom? 2. De Omgevingswet, de raad,

Nadere informatie

De waarde van participatie

De waarde van participatie De waarde van participatie Omgevingswet Kristel Lammers, VNG & Programma aan de slag met Omgevingswet Marte Kappert, Programma aan de slag met Omgevingswet 28 januari 2017 Raad op Zaterdag, Eindhoven Invalshoeken

Nadere informatie

AMBITIEPLAN CONTINU VERBETEREN

AMBITIEPLAN CONTINU VERBETEREN AMBITIEPLAN CONTINU VERBETEREN Domein Onderwijs Actieve betrokkenheid en eigenaarschap Sociaal emotioneel leren, Sociale veiligheid & welbevinden, Leren leren Doel We optimaliseren de focus op leren leren,

Nadere informatie

Elementen van een professionele leergemeenschap

Elementen van een professionele leergemeenschap Professioneel Statuut Op de Groen van Prinstererschool werken we aan een professionele leergemeenschap: een cultuur waarin alle betrokkenen in de school samenwerken, reflecteren, onderzoeken en professionaliseren.

Nadere informatie

Hoe ontwikkel ik een HRO teamcultuur?

Hoe ontwikkel ik een HRO teamcultuur? Hoe ontwikkel ik een HRO teamcultuur? Xaf Utberg DHV Robert Taen Apollo13 consult De doorbraak van het grote zwijgen HRO conferentie 15 november 2011 Xaf Utberg DHV www.dhv.com APOLLO 13 consult Robert

Nadere informatie

Kickstart-aanpak. Een start maken met architectuur op basis van best practices.

Kickstart-aanpak. Een start maken met architectuur op basis van best practices. Kickstart-aanpak Een start maken met architectuur op basis van best practices. www.theunitcompany.com Kickstart-aanpak Soms is net dat extra duwtje in de rug nodig om te komen waar je wilt zijn. In onze

Nadere informatie

Baby s in de kinderopvang

Baby s in de kinderopvang Baby s in de kinderopvang Een compleet aanbod Wat² bieden wij? Online module Baby s in de kinderopvang IKK goedgekeurd Plus aanbod - niet verplicht wel aanvullend en verdiepend Aanvullende mogelijkheden

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Nieuws voor overheidsmedewerkers

Nieuws voor overheidsmedewerkers Van Oort & Ros Partners bij Ontwikkeling Kerkedijk 11, 1862 BD Bergen www.vanoort-ros.nl 072-5814749 Nieuws voor overheidsmedewerkers Jaartraject Verbindend werken en eigen invloed versterken 2 Kennismaking

Nadere informatie

LIVE LEEFT! VAN EEN 7 NAAR EEN 9+

LIVE LEEFT! VAN EEN 7 NAAR EEN 9+ LIVE LEEFT! VAN EEN 7 NAAR EEN 9+ VERBINDEN & COMMUNICEREN Het wordt voor verenigingen steeds belangrijker om een inhoudelijke connectie met leden te maken. Wat vinden leden echt belangrijk? En hoe vind

Nadere informatie

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015 Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen 1 oktober 2015 Welkom Voorstellen. Karin van Wijnen, Kwaliteitsnetwerk mbo Carlijn van Diepen, ROC A12 en BVMBO Marloes van Bussel, NCP EQAVET Doelen 1. Deelnemers

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie