Jaarverslag 2016, Gerardus Majella school, Nieuw Schoonebeek.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2016, Gerardus Majella school, Nieuw Schoonebeek."

Transcriptie

1 1 Jaarverslag 2016 Jaar 2016 School Gerardus Majella Schoolleider Ben Gustin Datum Inleiding In dit jaarverslag beschrijven we de resultaten van het afgelopen jaar. [1] Beoordeelde beleidsterreinen 2015 [zie hoofdstuk 7.10 van het schoolplan] Beleidsterrein Gemiddelde score Waardering Aandachtsveld 1 QS Kwaliteitszorg 3,62 goed 2 QS Pedagogisch handelen 3,58 goed 3 QS Interne communicatie 3,52 goed 4 QS Actieve en zelfstandige rol van 2,92 zwak ja de leerlingen 5 QS Taal- leesonderwijs 3,73 goed Ja Blijft aandachtspunt 6 QS Rekenen en wiskunde 3,63 goed 7 QS opbrengstgericht werken 3,55 Goed (rekenen en wiskunde) 8 Schooldiagnose Opbrengsten 3,56 Goed 9 Aanbod actief burgerschap 3,04 voldoende

2 2 Uitwerking van de belangrijkste verbeterpunten per beleidsterrein [a] Beleidsterrein Didactisch handelen Verbeterpunt (wat) Verkeer, invoeren van een nieuwe methode Gewenste situatie (doel) Alle kinderen van de basisschool krijgen minimaal 1 keer per 2 weken verkeersles a.d.h.v. een aansprekende en verantwoorde methode. De kinderen behalen aan het eind van groep 8 zowel hun theoretisch als praktisch verkeersdiploma Activiteiten (hoe) De methode wordt ingevoerd in schooljaar Betrokkenen Alle leerkrachten Periode (wanneer) 2016 Eigenaar (wie) Directeur Kosten 500,00 per jaar Evaluatie (wanneer) Februari 2014, maart 2017 en juni 2017 Borging (hoe) Afspraken en ervaringen vastleggen in document, evaluatie De methode Let s go is met ingang van het nieuwe schooljaar ingevoerd en voldoet tot nu toe aan de verwachtingen [b] Beleidsterrein Verbeterpunt (wat) Gewenste situatie (doel) Activiteiten (hoe) Didactisch handelen Evaluaties van groepen en kinderen In alle groepen wordt op het vakgebied lezen en rekenen en spelling gewerkt volgens het principe van H.G.W. De evaluaties van zowel groepen als kinderen moeten éénduidig zijn in alle groepen In alle groepen wordt een groepsoverzicht en een groepsplan gemaakt voor de vakgebieden rekenen en lezen en spelling. Aan de hand hiervan worden evaluaties geschreven. Dit doen we in juni groepsoverzicht 1 september groepsplan 1 en in februari groepsoverzicht en groepsplan 2. De evaluatie wordt meer leerkracht gericht. Betrokkenen Alle leerkrachten Periode (wanneer) 2016 Eigenaar (wie) i.b-er, directie en trainer HGW (Marja) Kosten Evaluatie (wanneer) Februari en Juni Borging (hoe) Groepsconsultaties, groepsbesprekingen vastleggen in document. Evaluatie Er zijn nu bindende afspraken gemaakt omtrent de evaluaties van de groepsplannen en overzichten. Groepsplannen worden 2 keer per jaar geëvalueerd in het groepsplan zelf. De leerkracht houdt dagelijks de ontwikkelingen van de groep bij en verwerkt dit 2 keer per jaar in het plan. Daarnaast heeft elk kind een individueel leerlingoverzicht waarin regelmatig evaluaties worden geschreven en waarin tevens alle relevante informatie wordt verzameld. In dit overzicht staan ook belemmerende en stimulerende factoren en onderwijsbehoeften. Dit wordt een document waarin alle ontwikkelingen van het kind van groep 1 t/m 8 in één oogopslag te zien zijn. Het document wordt dus jaarlijks doorgegeven aan de volgende leerkracht.

3 3 [c] Beleidsterrein Didaktisch handelen Verbeterpunt (wat) Invoering methode sociaal-emotionele ontwikkeling Gewenste situatie (doel) De school beschikt over een deugdelijke methode sociaalemotionele ontwikkeling. De school evalueert de sociale resultaten volgens een protocol. Activiteiten (hoe) Een werkgroepje selecteert een aantal methodes. Deze worden uitgeprobeerd en aan de hand van bevindingen wordt een keuze gemaakt. Betrokkenen Werkgroep en alle leerkrachten Periode (wanneer) 2016 Eigenaar (wie) werkgroep Kosten 2500,00. Evaluatie (wanneer) Elke drie maanden. Borging (hoe) Elk drie maanden agendapunt. Evaluatie Na lang wikken en wegen is er gekozen voor de methode Goed gedaan van Malmberg. Deze methode sprak de kinderen en de leerkrachten het meeste aan. Ook voldoet deze methode aan de eisen die door de overheid worden gesteld. De methode zal in januari 2017 worden aangeschaft.

4 4 [c] Beleidsterrein Verbeterpunt (wat) Gewenste situatie (doel) Activiteiten (hoe) Zorg en begeleiding Invoering coöperatief leren en verbeteren klassenmanagement Verbeteren van het klassenmanagement, zodat de leerkrachten met name in de combinatiegroepen voldoende tijd overhouden om aandacht te besteden aan de zorgleerlingen. (Ook de meerbegaafde leerlingen) Door invoering van coöperatief leren worden de leerlingen zelfstandiger en meer eigenaar van hun eigen leerproces en dat van een ander. Ook de sociale verbindingen binnen de groep moeten hierdoor worden versterkt. Ook de leerlinggesprekken zullen onderdeel uitmaken van dit traject. Scholing in klassenmanagement en coöperatief leren en dit toepassen in de praktijk. Betrokkenen Leerkrachten onderbouw, i.b-er en directeur en Gerda v.d. Wel Periode (wanneer) 2016 Eigenaar (wie) Team Kosten Maximaal 3500,00 Evaluatie (wanneer) Elke drie maanden met team en eventueel Gerda v.d. Wel Borging (hoe) Gedurende het traject worden afspraken vastgelegd in een document en gedurende de eerst twee jaar enkele keren een bezoek aan de groep door eventueel Gerda v.d. Wel. Evaluatie In alle groepen worden nu structureel coöperatieve werkvormen toegepast. Ook wordt er in alle groepen gewerkt met wisbordjes. Door het structureel toepassen van de werkvormen worden leerlingen meer geactiveerd en zijn meer betrokken bij de lessen. Ook de samenwerking wordt duidelijk bevorderd. Om ideeën op te doen zijn we op bezoek geweest bij een school die al langer met deze werkvormen bezig is. Dit heeft ook stimulerend gewerkt naar de leerkrachten. Het topassen van de werkvorm in combigroepen moet nog beter worden ontwikkeld. Dit gaan we de komende jaren doen

5 5 [b] Beleidsterrein Zorg en begeleiding Verbeterpunt (wat) Werken met meer/hoogbegaafdheid Gewenste situatie (doel) In alle groepen worden kinderen gescreend op meer of hoogbegaafdheid. Kinderen die in aanmerking komen voor verdiepingswerk wordt dit aangeboden op een ochtend per week. De rest van de week werken ze in de extra tijd zelfstandig aan deze verdiepingstaak. Activiteiten (hoe) In alle groepen worden kinderen gescreend en vooruit getoetst om te bekijken of ze voldoen aan de criteria zoals deze staan om schreven in ons werkdocument. Is dit het geval, dan wordt voor deze kinderen een extra leerlijn uitgezet. Betrokkenen Alle leerkrachten Periode (wanneer) 2016 Eigenaar (wie) i.b-er, directie en Ester Kosten Evaluatie (wanneer) Borging (hoe) Evaluatie Februari en Juni Verder ontwikkelen van een werkdocument waarin ons handelen gericht op meer- en hoogbegaafdheid duidelijk wordt omschreven. Vorig jaar is er een protocol hoogbegaafdheid opgesteld. We werken nu voor het tweede jaar met een groepje hoog/meer begaafde kinderen. Dit gebeurt wekelijks onder toezicht van een leerkracht en met behulp van een ouder die de kinderen begeleidt tijdens het uitwerken van de opdrachten. Tevens zijn er 4 kinderen aangemeld en gescreend voor de klas voor hoogbegaafden van Catent.

6 6 [b] Beleidsterrein Pedagogisch Verbeterpunt (wat) Samenwerking peuterspeelzaal Gewenste situatie (doel) Er is een goede doorgaande lijn in onderwijs en ontwikkeling van kinderen van 2,5 tot 12 jaar. Peuters vormen onderdeel van de basisschool. Activiteiten (hoe) Er is een nauwe samenwerking en door uitwisseling van gedachten en ideeën komen we tot één ontwikkelingslijn voor alle kinderen van 2,5 tot 12 jaar. We kijken bij elkaar, luistern naar elkaar en leren van elkaar. We komen in de toekomst tot één observatiesysteem en een éénduidige lijn wat betreft taalontwikkeling. Ook signaleren we vroegtijdig problemen. Betrokkenen Alle leerkrachten maar voornamelijk pedagogisch medewerksters,juf groep1-2 en directeur. Periode (wanneer) Eigenaar (wie) directeur Kosten Evaluatie (wanneer) Borging (hoe) Evaluatie Februari en Juni Komen tot een document waarin afspraken en ontwikkelingen worden vastgelegd De peuterspeelzaal is nu ruim een jaar gevestigd binnen de basisschool. Inmiddels zijn de volgende punten gerealiseerd; - Er is intensief overleg tussen de juf van 1-2 en de pedagogisch medewerksters. - Er wordt gezamenlijk vergader over inhoudelijke zaken - Er worden gezamenlijk vieringen gehouden. - Er wordt gewerkt aan gezamenlijke thema s - Er zijn veel informele gesprekken - Kinderen worden vaker besproken - Ouders en kinderen voelen zich al volkomen thuis op de basisschool.

7 7 [b] Beleidsterrein didaktisch Verbeterpunt (wat) Kind wordt eigenaar van zijn/haar eigen ontwikkeling Gewenste situatie (doel) Kinderen zijn in staat om eigen doelen te stellen en hier onder begeleiding van de leerkracht aan te werken Activiteiten (hoe) Aan de hand van pre-toetsen zien leerlingen welke doelen voor de komende tijd ze al beheersen en aan welke doelen ze nog moeten werken. Voor de nog te behalen doelen stellen ze zelf een plan op. Door op deze manier te werken worden leerlingen meer gemotiveerd en werken ze doelgerichter. De resultaten worden besproken tijdens een evaluatiegesprek met de leerlingen. Betrokkenen Alle leerkrachten en leerlingen. Periode (wanneer) Eigenaar (wie) Directeur en leerkrachten Kosten Evaluatie (wanneer) Borging (hoe) Evaluatie Februari en Juni Komen tot een document waarin afspraken worden vastgelegd Groep 7-8 en groep 3 spelen in dit geheel een voortrekkersrol. In deze groepen is men begonnen om tijdens rekenen op deze manier te werken. De ervaringen bij zowel leerlingen als leerkrachten zijn zeer positief.

8 8 Overige aandachtspunten Verbeter- en aandachtspunten [overig] Wanneer Wie Kosten 1 Kindgersprekken In alle groepen zijn dit jaar kindgesprekken geweest. Deze gesprekken waren voordat we de gesprekken met ouders hebben gehad zodat we bepaalde zaken en afspraken ook daar aan de orden konden laten komen. Door alle partijen zijn deze gesprekken als zeer positief ervaren 2016 team 3 Schoolbreed herzien van gedragsregels en omgang met elkaar. Op een systematische manier.ook de ouders hierbij betrekken. We zijn begonnen met het invoeren van de regel van de week. Ook binnen de werkgroep ouderbetrokkenheid is hier aandacht aan besteed. Naar aanleiding van deze gesprekken zijn ook de verenigingen in het dorp benaderd. Na enige vergaderingen hebben we besloten om 6 basisregels in te voeren die binnen alle geledingen gehandhaafd worden en ook duidelijk zichtbaar op alle deelnemende locaties Zichtbaar zullen worden gemaakt. 4 Dekkend aanbod op gebied van cultuureducatie creëren Op het gebied van cultuur educatie hebben we een redelijke stap voorwaarts gemaakt. Leonie is opgeleid tot cultuurcoördinator. We maken gebruik van de extra gelden van Compenta en ook een deel van de brede schoolgelden worden hier voor gebruikt. Naast bezoeken aan verschillende culturele activiteiten, nemen we deel aan activiteiten van de bieb, laten we minimaal 6 keer per jaar vakspecialisten komen in ieder groep, die met de kinderen aan de slag gaan op het gebied van dans, drama, muziek, en beeldende kunst. Naar aanleiding van deze lessen gaan de leerkrachten in hun groep verder met dit onderwerp. Op deze manier ontstaat er een breed scala aan culturele werkvormen waar alle kinderen in de loop van de jaren mee in aanraking komt Team Ria, Milja en Ester,werkgroep ouderbetrokkenheid en verenigingen van het dorp Team o.l.v. Leonie 1500,00 5 Afname geplande vragenlijsten 2017 Directie Geen

9 9 Gevolgde scholing 2016 Wat? Wie? Wanneer? Kosten? 1 HGW/OGW team 2016 Eigen beheer 2 Scholing zelfevaluatie team Coöperatief leren en team klassenmanagement 4 Masteropleiding taal/lezen Wilma lerarenbeurs 5 Opleiding Master-i.b Ester lerarenbeurs 6 Brand en ontruiming en E.H.B.O Wendy, ,00 Ester Ria Alinda Judith 7 Met sprongen vooruit Leonie en ,00 Ria 8 Cursus zing Hele team ,00 9 Scholing kind en echtscheiding Hele team ,00 10 Scholing mindset en Hele team ,00 groepsplanloos werken 11 Scholing office 365 Hele team ,00 12 Scholing de klas 3.0 Hele team ,00 Beleidsterreinen die we gaan beoordelen (evalueren) [zie hoofdstuk 7.10 van het schoolplan] Beleidsterrein Directie Team Anderen 1 Sociaal emotionele ontwikkeling X 2 Taalleesonderwijs X 3 Kunstzinnige vorming X 4 Opbrengstgericht werken X 5 Pedagogisch handelen X 6 Contacten met ouders, interne en externe communicatie X 7 opbrengsten X 8 Schoolleiding X 9 Schoolklimaat X 10 Communicatie met ouders x Geplande vragenlijsten [maart 2015] [zie hoofdstuk 7.10 van het schoolplan] Vragenlijst 1 Vragenlijst ouders Wanneer uitvoeren Eigenaar Uitslagen bespreken Wie Wanneer? Maart 2015 Dir. April 2015 met team, mr, sac en ouders Vragenlijst is afgenomen Eindscore 3,15 Verbeterpunten zijn met name informatievoorziening en betrokkenheid van ouders. 2 Vragenlijst kinderen Februari 2015 Dir/i.b April 2015 met team, ouders, m.r, s.a.c en kinderen.

10 10 Vragenlijst is afgenomen. Score gemiddeld 3,4 Verbeterpunten Zijn voornamelijk zelfstandige rol van de leerlingen en betrokkenheid bij ontwikkelingen. 3 Vragenlijst personeel Vragenlijst is afgenomen. Gemiddelde eindscore 3,7. Verbeterpunten zijn zelfstandige en actieve rol leerlingen en projectmatig werken. Februari 2015 Dir Mei 2015 met team, m.r en s.a.c Algemene werkzaamheden Wat? Wie? Wanneer? Kosten? 1 Opstellen schoolgids directeur Juni 2015 Opstellen informatieboekje Schoolgids en informatieboekje zijn klaar en uitgereikt aan ouders en andere belanghebbenden 2 Opstellen jaarplan 2016 directeur Januari 2015 Jaarplan is klaar en besproken met team, m.r en s.a.c. Tevens is het plan verstuurd naar C.v.B en inspectie. 3 Opstellen jaarverslag 2016 directeur December

11 11 Jaarverslag Aantal leerlingen per Vertrokken naar andere scholen: 1 Binnen gekomen van andere scholen: 2 Doublures: 0 Vertrokken naar voortgezet onderwijs: 22 jaar Lwoo/pro/ Vmbo Vmbo Vmbo Havo Vwo totaal vso basis kader tl ,2% 7,6% 3,8% 22,4% 38,4% 11,4% ,9% 3,8% 26,9% 30,7% 11,4% ,5% 24% 40% 17,5% ,6% 8,6% 8,6% 34,4% 25,8% 13% ,1 7,7% 46,2% 23,1% ,75% 6,25% 18,75% 31,25% 25% ,5% 9% 13,5% 27% 13,5% 31,5%

12 12 Aantal leerlingen per groep ( Groep

13 13 Norm Toezichtsarrangement voldoende voldoende voldoende 2 Leerlingen zonder gewicht Leerlingen met gewicht 0, Leerlingen met gewicht 1, Totaal aantal leerlingen Advies PRO-VSO Advies VMBO BB KB Advies VMBO GL TL Advies HAVO Advies HAVO-VWO Advies VWO Advies gymnasium Rendement na drie jaar 14. CITO-eindtoets ongecorrigeerd 535,1 535,6 532,9 79 iep 15. CITO-eindtoets gecorrigeerd 535,3 81,4 iep 16. Taal perc goed 71,33 % Rekenen perc goed 65, Wereldoriëntatie perc goed 67, Begrijpend lezen perc goed 74, Taal voor kleuters E2 % , Taal voor kleuters E2 GVS 67,8 70,3 69,6 22. DMT E3 % DMT E3 GVS 33 39,9 41,7 40,5 24. DMT E4 % ,4

14 DMT E4 GVS 56 76,7 67,6 74,8 26. RW E4 % RW E4 GVS 61 62, ,2 28. RW E6 % RW E6 GVS 89 91,7 90,2 84,8 30. BL M6 % , BL M6 GVS 32 31,8 39,6 36,2 32. SPE E6 % SPE E6 GVS 137,3 138,8 140,4 Opbrengsten Ons onderwijs is geen vrijblijvende aangelegenheid. We streven naar optimale opbrengsten op de gebieden taal, rekenen, begrijpend lezen, informatieverwerking en sociaal emotionele ontwikkeling. We vinden het van belang dat kinderen presteren naar hun mogelijkheden en dat ze opbrengsten realiseren die leiden tot passend en succesvol vervolgonderwijs. De niet gecorrigeerde schoolscore op de Iep -Eindtoets in groep 8 is in 2016: was 79. Daarmee voldoen we niet aan de norm die de inspectie voor onze school stelt. Indien we het gecorrigeerde gemiddelde toepassen komen we op 81,4 en zitten we op het landelijk gemiddelde en voldoen we aan de inspectienorm. Financieel Financieel heeft de school het jaar afgesloten met een klein negatief saldo..er was een groter negatief resultaat begroot. Voor bevoegde instanties ligt de begroting ter inzage.

15 15 Wat hebben we het afgelopen jaar gedaan? 1 We hebben een nieuwe methode aanvankelijk lezen ingevoerd. Sinds augustus 2015 werken we met de Kim versie van Veilig Leren Lezen. 2 We zijn verder gegaan met handelings- en opbrengstgericht werken. Er is gekozen voor een nieuw systeem van groepsplannen en groepsoverzichten die beter passen bij ons systeem. Ook de administratie van de evaluaties is herzien. We hebben nu een systeem waarbij de gegevens van één kind duidelijk en overzichtelijk worden geregistreerd en ook elk jaar op een eenvoudige manier kan worden overgedragen aan de volgende leerkracht. De gegevens zijn nu kindgebonden en niet meer groepsgebonden. 3 We zijn verder gegaan met coöperatief leren. Binnen deze werkvorm zijn kinderen actiever betrokken bij de les en leren ze ook meer van elkaar. Verschillende onderdelen zijn al ingevoerd. 4 We zijn gestart met een nieuwe methode Engels. De methode Groove me is in eerst instantie ingevoerd in groep 7 en 8. M.i.v. januari wordt de methode ook gebruikt in de groepen 1 t/m 6. Er wordt nu dus door de hele school Engels gegeven. 5 De methode Kleuterplein is ingevoerd in groep1 en 2 6 Er is scholing gevolgd op de volgende gebieden; - 5 leerkrachten volgen de herhalingscursus brandpreventie en ontruiming. - 5 leerkrachten volgen de herhalingscursus E.H.B.O - Alle leerkrachten werken verder aan hun eigen bekwaamheidsdossier. - 1 leerkracht volgt de master-opleiding taal. - 1 leerkracht volgt de opleiding intern begeleider (master) - Alle leerkrachten hebben scholing gevolgd op het gebied van coöperatief leren. Dit is ook ingevoerd in de verschillende groepen. - Twee leerkrachten zijn gestart met de cursus Met sprongen vooruit. - Alle leerkrachten hebben scholing identiteit gevolgd. Het onderwerp voor dit jaar was Echtscheiding - Er verschillende scholingen binnen de Catent academie gevolgd door meerdere leerkrachten. - O.a. Grip op de groep 3x, Kindercoachgesprekken 2x, Onrust en pestgedrag 3x, Begaafdheid 4x, Hoe wordt een opp opgesteld 1 x - Alle leerkrachten hebben een scholingsdag gevolgd omtrent 21 first century skills - De peuterspeelzaal is onderdeel geworden van de school. Ze zijn niet allen fysiek ingetrokken in het gebouw, maar er is ook een intensievere vorm van samenwerking aan het ontstaan Verdere activiteiten het afgelopen schooljaar: - handbaltoernooi - voetbaltoernooi - volleybaltoernooi - kerstmarkt - adventsvieringen in school

16 16 - leesvirus - boeken-top 5 - kinderjury - bezoek aan verschillende musea en andere culturele activiteiten - deelname aan jeugdkrakercompetitie - schoolreis - Witte Donderdag viering - eindmusical - gemeentelijke sportdag - actie kinderpostzegels. - technieklessen voor groep Verschillende activiteiten op gebied van muziek en dans. - Extra sportactiviteiten onder leiding van buitenschoolse vakdocenten. - Voortgang ouderparticipatiewerkgroep II. VERANTWOORDING MIDDELEN PASSEND ONDERWIJS kalenderjaar 2016

17 17 TOEGEKEND BEDRAG 1. Preventief ( vanuit Stichting Catent): 2. Aanvullend via CCAT: 7000 Ongeveer Dit bedrag is één op één weer uitbetaald aan 3. Gerelateerd 6000 aan voormalige rugzakleerlinge n (vanuit Stichting Catent): INZET MIDDELEN ( verdeeld over aandachtsvelden) onderwijsassistenten die zijn ingezet voor arrangementen. NB: JE VULT ALLEEN DIE AANDACHTSVELDEN IN WAARVOOR JE GELDEN HEBT INGEZET. 1.Instructie en begeleiding. Activiteiten: Opbrengst: Hoe is resultaat gemeten: Elke week 3 keer een half uur extra individuele instructie aan 3 leerlingen met zware dyslexie(door i.b-er en directeur) 3x0,5x3x40x35= 6300,00 4 x per week extra hulp aan Zmlk kind uit groep 8 door directeur of i.b er 4 x0,5x20 x 35 = 1400,00 Doordat deze kinderen extra individuele begeleiding krijgen op een vakgebied zijn ze in staat om het onderwijs op onze school te blijven volgen zij het wel op hun eigen niveau voor het het betreffende vakgebied of een geheel eigen leerlijn. In de individuele begeleiding wordt ook veel aandacht besteed aan het emotionele en sociale welbevinden van de kinderen. Het resultaat wordt gemeten a.d.h. van het cito-volgsysteem, tussentijdse evaluaties met ouders en ambulante begeleiding. 2. Pedagogisch klimaat in groep / school. Activiteiten: Opbrengst: 2 morgens per week een extra leerkracht op basis van payrol. (tot augustus) Dit om de groepen te ontlasten. Binnen deze groepen zitten in groep 3; 2 met ernstige gedrags- en leerproblemen. 1 met ADHD en hechtingsstoornis en 1 met ASS die vermoedelijk ook dyslectisch is. Daarnaast nog een kind met vermoedelijk ernstige dyslexie. In groep 4 1 kind met TOS, 2 moeilijk lerend kinderen die erg veel begeleiding nodig hebben. In groep 5 zitten 2 kinderen met ADHD, 1 met PDD-NOS en 1 met ADD en dyslexie. Binnen de groepen wordt ook externe hulp geboden. Ook dit neemt veel tijd in beslag voor de leerkrachten. Vandaar dat de groepen 2 dagdelen zijn gesplitst. Door de extra inzet kunnen we tot nu toe al deze kinderen binnen de basisschool

18 18 handhaven en maken ze duidelijke progressie. Dit blijkt uit de toetsen die de kinderen maken en uit de gespreksverslagen van externe partijen die deze kinderen ook begeleiden. Loonkosten voor 2 extra morgens op basis van payrol zijn ongeveer 8900,00 Totaal besteed aan zorgbudget; 16600,00 Hoe is resultaat gemeten: School: Gerardus Majella

19 19 Naam: Ben Gustin Datum: Omschrijving: Dooorgaande lijn 2,5 tot 12 jarigen Te behalen resultaten: Een goede doorgaande lijn in het onderwijs aan 2,5 tot 12 jarigen. Activiteiten: Nauwe samenwerking met peuterspeelzaal. Met name werken aan ontwikkeling taal en gedragsregels. Kinderen van groep 1 en 2 ook laten samenwerken met peuters. Mogelijkheid is verbeterd doordat peuterspeelzaal nu intern is. Verdieping van directie, i.b-er en leerkracht onderbouw in ontwikkeling van 2.5 tot 4 jarigen. Verdieping directie in de wet en regelgeving peuterspeelzalen. Kostencalculatie: Extra inzet directie 20 uur á 35,00 700,00 Extra inzet i.b-er en juf groep 1-2 2x20 uur á 35, ,00 Totaal 2100,00 Wijze waarop het resultaat wordt gemeten: Tussentijdse evaluaties met leidsters peuterspeelzaal en juf onderbouw. Meten taalvaardigheid m.b.v cito-taal Meerdere keren per jaar overleg met stichting Peuterwerk om werkwijze

20 20 beter op elkaar af te stemmen. Evaluatie De peuterspeelzaal is nu ruim een jaar gevestigd binnen de basisschool. Inmiddels zijn de volgende punten gerealiseerd; - Er is intensief overleg tussen de juf van 1-2 en de pedagogisch medewerksters. - Er wordt gezamenlijk vergader over inhoudelijke zaken - Er worden gezamenlijk vieringen gehouden. - Er wordt gewerkt aan gezamenlijke thema s - Er zijn veel informele gesprekken - Kinderen worden vaker besproken - Ouders en kinderen voelen zich al volkomen thuis op de basisschool. Ziekteverzuim

21 21 Het ziekteverzuim geeft geen reden tot nader onderzoek. Het blijft ruim binnen de marge die Catent stelt. Eén collega is wel langere tijd gedeeltelijk afwezig geweest. Dit om te voorkomen dat er een burn-out zou ontstaan. Financieel verslag Op dit moment is het eindresultaat nog niet helemaal bekend. Momenteel blijft de school ruim binnen de begroting. Er was een negatief saldo van ongeveer begroot. Momenteel beperkt zich dat tot t 1200,00. In de loop van de komende maanden kan er nog correctie plaatsvinden met name wat betreft personele kosten i.v.m inval.

22 22

Jaarverslag 2015, Gerardus Majella school, Nieuw Schoonebeek.

Jaarverslag 2015, Gerardus Majella school, Nieuw Schoonebeek. 1 Jaarverslag 2015 Jaar 2015 School Gerardus Majella Schoolleider Ben Gustin Datum Inleiding In dit jaarverslag beschrijven we de resultaten van het afgelopen jaar. [1] Beoordeelde beleidsterreinen 2015

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Geardus Majella school

Jaarverslag 2017 Geardus Majella school 1 Jaarverslag 2017 Jaar 2017 School Gerardus Majella Schoolleider Ben Gustin Datum Inleiding In dit jaarverslag beschrijven we de resultaten van het afgelopen jaar. [1] Beoordeelde beleidsterreinen 2015

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2016

Jaarplan - jaarverslag 2016 Jaarplan - jaarverslag 2016 Gerardus Majella School Nieuw Schoonebeek Datum: 30 november 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016 JAARVERSLAG 2016 Schoolnaam Gerardus Majella School Schoolnaam Gerardus

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2015 Inleiding In ons jaarplan 2015-2016 geven we aan [1] welke beleidsterreinen we hebben gescoord (mei 2015),

Nadere informatie

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten Schoolontwikkelplan Jaar 016-017 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 15 september 016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 016-017 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen uit WMK we hebben gescoord

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2018-2019 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2018 Laatst geactualiseerd: 5 juli 2018 Inleiding In ons jaarplan 2018-2019 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

School Ontwikkel Plan

School Ontwikkel Plan School Ontwikkel Plan r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 2013-2014 School Rkbs de Ark Schoolleider Peter van

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

[0] Resterende verbeterpunten uit 2014 Beleidsterrein Verbeterpunten

[0] Resterende verbeterpunten uit 2014 Beleidsterrein Verbeterpunten Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015 School SBO de Vonder Schoolleider Barbara Schram Datum Januari 2015 Inleiding In dit jaarplan beschrijven we de uitwerking van de geplande verbeterdoelen voor het jaar

Nadere informatie

School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs. Opmerkingen

School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs. Opmerkingen JAARPLAN JAARVERSLAG Jaar 2012-2013 Jaar 2012-2013 School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs Schoolleider Albertien Kolkman Schoolleider Albertien

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat BV Rockanje

Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat BV Rockanje Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat 1 3235 BV Rockanje info@bvs.vcodekring.nl http://www.barondevos.nl 0181-402401 JAARVERSLAG 2015-2016 Algemeen Het schooljaar 2015-2016

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 RKBS St. Willibrordus Directeur Adres Plaats Telefoon Fax E-Mail Website

Jaarverslag 2014 RKBS St. Willibrordus Directeur Adres Plaats Telefoon Fax E-Mail Website Jaarverslag 2014 RKBS St. Willibrordus Directeur H.H. Benes Adres Thorbeckestraat 1 Plaats Coevorden Telefoon 0524-513531 Fa 0524-523360 E-Mail info@willibrordusschool.nl Website www.willibrordusschool.nl

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Maasparel

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Maasparel Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool De Maasparel 1 Inhoud jaarverslag Inhoud Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2018-2019 Jistrum Datum: 2 juli 2018 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 JAARVERSLAG 2018-2019 School School Datum 11-06-2018 Datum Inleiding In ons jaarplan geven we aan: 1.

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA VOORWOORD In dit verslag van obs de Delta treft u op schoolniveau een verslag aan van de ontwikkelingen in het afgelopen schooljaar in het kader van de onderwijskundige ontwikkelingen,

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

Elk hoofdstuk bevat een conclusie met eventuele actiepunten voor het nieuwe schooljaar.

Elk hoofdstuk bevat een conclusie met eventuele actiepunten voor het nieuwe schooljaar. Evaluatie schooljaarverslag 2014 2015 Naam school OBS It Iepen Stee Adres Buurtlaan 3 Postcode / Plaats 9258 CK Jistrum Telefoon 0512 47 17 83 e-mail info@iepenstee.nl Website www.iepenstee.nl Directeur

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 obs 't baken Wijk bij Duurstede Datum: 7 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam obs 't baken Schoolnaam obs 't baken Datum

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf 2015 2016 Doel: Het plannen van de doelen en activiteiten op het gebied van schoolontwikkeling over het komende schooljaar. Hiermee wordt verantwoording afgelegd

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2016-2017 OBS de Dubbele Punt Aartswoud Datum: 1 augustus 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 JAARVERSLAG 2016-2017 Schoolnaam OBS de Dubbele Punt Schoolnaam OBS de Dubbele

Nadere informatie

Jaarverslag en vooruitblik

Jaarverslag en vooruitblik Jaarverslag en vooruitblik 1. Onderwijs Jaarverslag schooljaar 2009-2010 BAS Coöperatief leren: Tijdens een aantal studiemiddagen heeft het team met externe begeleiding zich verdiept in verschillende coöperatieve

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Groeien in kwaliteit Voorwoord In het Jaarplan 2014-2015 wordt de concrete uitwerking van de beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan.

Nadere informatie

JAARPLAN ZUUKERSCHOOL

JAARPLAN ZUUKERSCHOOL ONDERWIJSKUNDIG JAARPLAN ZUUKERSCHOOL 2010-2011 Onderdeel van de Stichting Proo Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010-2011 School Zuukerschool Schoolleider Frans van Duren Datum Juni 2010 Inleiding In ons

Nadere informatie

Schooljaarverslag

Schooljaarverslag Schooljaarverslag 2015 2016 Zakelijke gegevens Brinnummer 10DT Schoolnaam SWS De Driesprong Telefoonnummer 0597-541440 Faxnummer Gemeente Bellingwedde Provincie Groningen Vestiging adres Dorpsstraat 145a

Nadere informatie

De Werkschuit. Schooljaarplan

De Werkschuit. Schooljaarplan De Werkschuit Schooljaarplan 2016-2017 Directeur I. Jousma Adres Rijnlaan 200 Plaats Zwolle Telefoon 038-4533873 E-Mail directie-werkschuit@ooz.nl Datum 7-9-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderwijs...

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 SBO de Windroos, locatie Lindenholt Nijmegen Datum: 13 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam SBO de Windroos, locatie Lindenholt

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Jaarplan Mûnein. Datum: 29 juni

Jaarplan Mûnein. Datum: 29 juni Jaarplan 2017-2018 OBS It Kruirêd Mûnein Datum: 29 juni 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 Schoolnaam OBS It Kruirêd Datum 14-06-2017 Inleiding Voor u ligt het schooljaarplan 2017-2018 van OBS

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. basisschool De Merenwijk

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. basisschool De Merenwijk RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK basisschool De Merenwijk Plaats : Leiden BRIN nummer : 15PX C1 Onderzoeksnummer : 150822 Datum onderzoek : 1 februari 2013 Datum vaststelling : 18 september

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 CBS Geuzenschip Brielle Datum: 6 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam CBS Geuzenschip Schoolnaam CBS Geuzenschip Datum 09-06-2015

Nadere informatie

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg op OBS De Springplank Kwaliteit Voor de directeur zijn het schoolplan, de schoolgids en het schooljaarverslag / -plan van school de belangrijkste

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Violier

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Violier Jaarverslag schooljaar Basisschool De Violier Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom... 4 Uitstroom... 4 Personeel...

Nadere informatie

Studievaardigheden: boven landelijk gemiddelde Bij studievaardigheden scoren we de afgelopen jaren steeds boven het gemiddelde.

Studievaardigheden: boven landelijk gemiddelde Bij studievaardigheden scoren we de afgelopen jaren steeds boven het gemiddelde. Resultaten 2013-2014 Opbrengsten van het onderwijs Dit schooljaar heeft De Avonturijn onvoldoende gescoord op de CITO- eindtoets. (Vergeleken met scholen met hetzelfde percentage leerlinggewichten) Om

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan + evaluatie Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2018 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel

Nadere informatie

de bentetop Kwaliteitszorg Evaluatie jaarplannen op hoofdlijnen

de bentetop Kwaliteitszorg Evaluatie jaarplannen op hoofdlijnen de bentetop Resultaten 2016-2017 en plannen 2017-2018 De Bentetop In dit document leggen we openbare verantwoordelijkheid af aan de belanghebbenden betreffende de gerealiseerde onderwijskwaliteit en de

Nadere informatie

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo.

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Jaarplan 2013-2014 VOORWOORD Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Met die titel dagen wij onszelf uit en ieder

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. : Kallenkote

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. : Kallenkote RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij obs Kallenkote Plaats : Kallenkote BRIN-nummer : 13ZM Onderzoeksnummer : 122102 Datum schoolbezoek : 6 januari 2011 vastgesteld te Zwolle op : 14 februari

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK cbs Koningin Juliana Plaats : Wilnis BRIN nummer : 09UW C1 Onderzoeksnummer : 292388 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 6 april 2017 Pagina

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. basisschool De Fontein

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. basisschool De Fontein RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK basisschool De Fontein Plaats : Breda BRIN nummer : 12WE C1 Onderzoeksnummer : 273589 Datum onderzoek : 1 april 2014 Datum vaststelling : 22 mei 2014 Pagina

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. de Teldersschool

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. de Teldersschool RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK de Teldersschool Plaats : Leiden BRIN nummer : 15KV C1 Onderzoeksnummer : 274471 Datum onderzoek : 24 maart 2014 Datum vaststelling : 2 juli 2014 Pagina 2 van

Nadere informatie

WIJ LEREN MET JOU. WIJ WIJ LEREN WIJ LEREN MET MET JOU LEREN WIJ t RENDAL

WIJ LEREN MET JOU. WIJ WIJ LEREN WIJ LEREN MET MET JOU LEREN WIJ t RENDAL Terugblik op het schooljaar 2012-2013 (jaarverslag) Het afgelopen schooljaar hebben we planmatig gewerkt om onze gestelde doelen te realiseren. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de borgingsonderwerpen onze

Nadere informatie

Ook vorig jaar hebben wij een jaarplan opgesteld. Dit jaarplan is uitgevoerd en geëvalueerd. Negen items zijn het afgelopen jaar aangepakt.

Ook vorig jaar hebben wij een jaarplan opgesteld. Dit jaarplan is uitgevoerd en geëvalueerd. Negen items zijn het afgelopen jaar aangepakt. Onderwijskundig jaarplan 2015-2016 Voor u ligt het jaarplan van schooljaar 2015-2016. Hierin beschrijven wij welke doelstellingen wij ons voor dit schooljaar hebben gesteld en hoe wij deze willen bereiken.

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsprofiel

Onderwijsondersteuningsprofiel Onderwijsondersteuningsprofiel Naam school Casper Diemerschool Ingevuld op November 2018 Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening De Casper Diemerschool is een school waar les gegeven

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Basisschool De Bolderik Hank Datum: 14 oktober 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam Basisschool De Bolderik Schoolnaam Basisschool

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Wereldboom

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Wereldboom RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK De Wereldboom Plaats : Borculo BRIN nummer : 04LW C1 Onderzoeksnummer : 248488 Datum onderzoek : 26 september 2013 Datum vaststelling : 22 november 2013 Pagina

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Parkschool

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Parkschool RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Parkschool Plaats : Heerde BRIN-nummer : 12ZZ Onderzoeksnummer : 124706 Datum schoolbezoek : 17 January Rapport vastgesteld te Zwolle op

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2015-2016 Voor 2015-2016 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: onderwijskwaliteit/didactisch handelen/pedagogisch handelen: Verandering van de

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP RKBS ANNE FRANK

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP RKBS ANNE FRANK RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP RKBS ANNE FRANK School : rkbs Anne Frank Plaats : Heemskerk BRIN-nummer : 11EI Onderzoeksnummer : 112977 Datum schoolbezoek : 11 juni 2009

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Basisschool de Krullevaar. Schoonhoven. Doelenplein 26 2871 CV Schoonhoven T 0182 382847

Jaarplan 2015-2016. Basisschool de Krullevaar. Schoonhoven. Doelenplein 26 2871 CV Schoonhoven T 0182 382847 Jaarplan 2015-2016 Basisschool de Krullevaar Schoonhoven Doelenplein 26 2871 CV Schoonhoven T 0182 382847 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven

Nadere informatie

Jaarplan Vierpolders. Datum: 29 oktober

Jaarplan Vierpolders. Datum: 29 oktober Jaarplan 2018-2019 Vierpolders Datum: 29 oktober 2018 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 School Datum 29-10-2018 Inleiding In ons Jaarplan geven aan : Op welke punten wij ons gaan richten komend

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij De Olijfboom

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij De Olijfboom RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij De Olijfboom Plaats : Almere BRIN-nummer : 23ZV Onderzoeksnummer : 126477 Datum schoolbezoek : 5 juni Rapport vastgesteld te Utrecht op 16

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Leeuwenhartschool

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Leeuwenhartschool RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK Leeuwenhartschool Plaats : Oud-Beijerland BRIN nummer : 06UQ C1 Onderzoeksnummer : 288946 Datum onderzoek : 14 juni 2016 Datum vaststelling : 6 juli

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK Plaats : Enschede BRIN-nummer : 16NC Onderzoeksnummer : 120274 Datum schoolbezoek : 13 Rapport vastgesteld te Zwolle

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij pcbs De Duif

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij pcbs De Duif RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij pcbs De Duif Plaats : Heiloo BRIN-nummer : 08WB Onderzoeksnummer : 124249 Datum schoolbezoek : 28 Rapport vastgesteld te Leeuwarden op 27

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij basisschool De Regenboog

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij basisschool De Regenboog RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij basisschool De Regenboog Plaats : Noordwijkerhout BRIN-nummer : 18FG Onderzoeksnummer : 125639 Datum schoolbezoek : 5 april 2012 Rapport

Nadere informatie

Het Jaarplan 2011-2012 is voor dit jaar geschreven en opgesteld door de clusterdirecteur. Dit i.v.m. wisseling van directie op onze school.

Het Jaarplan 2011-2012 is voor dit jaar geschreven en opgesteld door de clusterdirecteur. Dit i.v.m. wisseling van directie op onze school. SCHOOLJAARVERSLAG 2011-2012 1. Algemene informatie De leerlingen: Op de teldatum, 1 oktober 2011, telde onze school 181 leerlingen, verdeeld over 8 groepen. Uit de prognose blijkt dat het leerlingenaantal

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK DE OLIJFBOOM. BRIN-nummer : 23ZV Onderzoeksnummer : 81844

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK DE OLIJFBOOM. BRIN-nummer : 23ZV Onderzoeksnummer : 81844 RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK DE OLIJFBOOM School : De Olijfboom Plaats : Almere-Stad BRIN-nummer : 23ZV Onderzoeksnummer : 81844 Datum schoolbezoek : 10 oktober 2006 Datum vaststelling : 19 december

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled Schoolondersteuningsprofiel 26 Ibs 'T Pompebled Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 8

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan

Schoolontwikkelplan Schoolontwikkelplan 2017-2018 Jaar 2017-2018 School Sint Lidwina school Directeur Linda Blok (waarnemend) tot 1 augustus, vanaf 1 augustus Annemarie Slagter-Kool. Datum 25 juni 2017 concept (sept definitief)

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015

Jaarverslag 2014-2015 Jaarverslag 2014-2015 Jaarverslag 2014-2015 GBS Het Mozaïek Haren Naam school GBS Het Mozaïek Brinnummer 06NB Adres Tussenziel 25 Postcode + plaats 9753 EL Haren Telefoon 050-5370087 E-mail hetmozaiek@noorderbasis.nl

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij West Friese Vrije School Parcival

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij West Friese Vrije School Parcival RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij West Friese Vrije School Parcival Plaats : Hoorn Nh BRIN-nummer : 06QZ Onderzoeksnummer : 123496 Datum schoolbezoek : 22 september 2011 Rapport

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2016-2017 Basisschool De Schakel Broekhuizenvorst Datum: 23 september 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 JAARVERSLAG 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Schakel Schoolnaam

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan

Jaarplan Jaarplan Jaarplan 2017-2018 1 Inhoud Inleiding.... 2 1. Doelstellingen en domeinen 2016-2017... 4 1.1 Domein 1: Kwaliteitszorg (Kwaliteitszorg Opbrengsten Ontwikkeling van leerlingen) 4 1.2 Domein 2: Onderwijs

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

JAARPLAN BS Buurse De Noor RL Buurse

JAARPLAN BS Buurse De Noor RL Buurse JAARPLAN 2017 2018 BS Buurse De Noor 101 7481 RL Buurse 053-5696363 directie@bsbuurse.nl www.bsbuurse.nl Voorwoord Het onderwijs op BS Buurse is continu in ontwikkeling. Wij streven naar optimaal onderwijs.

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij basisschool Op De Hoeksteen

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij basisschool Op De Hoeksteen RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij basisschool Op De Hoeksteen Plaats : Hasselt BRIN-nummer : 03RD Onderzoeksnummer : 124138 Datum schoolbezoek : 31 oktober 2011 Datum vaststelling

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarverslag

Onderwijskundig jaarverslag Onderwijskundig jaarverslag 2017-2018 O.S. Cazemier Christelijke Jenaplanschool O.S. Cazemier G.W. Spiegelstraat 4, 7722 ST Oudleusen 0529471574 www.cazemierschool.nl info@cazemierschool.nl Inhoud onderwijskundig

Nadere informatie

Jaarplan Tytsjerk. Datum: 1 oktober

Jaarplan Tytsjerk. Datum: 1 oktober Jaarplan 2018-2019 Tytsjerk Datum: 1 oktober 2018 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 School Datum 01-10-2018 Inleiding M.i.v. 1 augustus 2018 is de fusie tussen cbs it Lemieren en obs Master Fennemskoalle

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP P.C. BASISSCHOOL GUSTAV HOEFER

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP P.C. BASISSCHOOL GUSTAV HOEFER RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP P.C. BASISSCHOOL GUSTAV HOEFER Plaats : Sittard BRIN-nummer : 03GW Onderzoeksnummer : 119480 Datum schoolbezoek : 5 juli 2010 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum schoolbezoek Rapport vastgesteld te Utrecht op

Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum schoolbezoek Rapport vastgesteld te Utrecht op Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL 'T PANORAMA Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Basisschool Adriaan van den Ende

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Basisschool Adriaan van den Ende RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Basisschool Adriaan van den Ende Plaats : Warnsveld BRIN nummer : 09GA C1 Onderzoeksnummer : 287535 Datum onderzoek : 8 februari 2016 Datum vaststelling : 28

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. o.b.s. Het Groene Hart

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. o.b.s. Het Groene Hart RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK o.b.s. Het Groene Hart Plaats : Zuidwolde Dr BRIN nummer : 12TS C1 Onderzoeksnummer : 196419 Datum onderzoek : 6 juni 2013 Datum vaststelling : 11 juni 2013

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 1. Basisondersteuning In vergelijking met de gemiddelde scores van het SWV scoren we lager op de volgende aspecten: - Planmatig werken - Deskundigheid - Evaluatie leerling ondersteuning

Nadere informatie

Ook vorig jaar hebben wij een jaarplan opgesteld. Dit jaarplan is uitgevoerd en geëvalueerd. Zeven items zijn het afgelopen jaar aangepakt.

Ook vorig jaar hebben wij een jaarplan opgesteld. Dit jaarplan is uitgevoerd en geëvalueerd. Zeven items zijn het afgelopen jaar aangepakt. Onderwijskundig jaarplan 2016-2017 Voor u ligt het jaarplan van schooljaar 2016-2017. Hierin beschrijven wij welke doelstellingen wij ons voor dit schooljaar hebben gesteld en hoe wij deze willen bereiken.

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2017-2018 Basisschool de Langereis Ursem www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 JAARVERSLAG 2017-2018 Schoolnaam Basisschool de Langereis Schoolnaam Basisschool de Langereis Datum

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2008-2009 JAARPLANNING 2009-2010 PRINS WILLEM-ALEXANDERSCHOOL IB-ER A. TIMMERMANS ADJUNCT DIRECTEUR A.J. VAN ZELST DIRECTEUR G.M.

JAARVERSLAG 2008-2009 JAARPLANNING 2009-2010 PRINS WILLEM-ALEXANDERSCHOOL IB-ER A. TIMMERMANS ADJUNCT DIRECTEUR A.J. VAN ZELST DIRECTEUR G.M. JAARVERSLAG 2008-2009 JAARPLANNING 2009-2010 PRINS WILLEM-ALEXANDERSCHOOL REMBRANDTLAAN 18 5161ES SPRANG-CAPELLE WWW.PWA-BASISSCHOOL.NL G.M. DE KOK IB-ER A. TIMMERMANS ADJUNCT DIRECTEUR A.J. VAN ZELST

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL SEGHWAERT LOCATIE DE SPRINGPLANK

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL SEGHWAERT LOCATIE DE SPRINGPLANK RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL SEGHWAERT LOCATIE DE SPRINGPLANK Plaats : Zoetermeer BRIN-nummer : 16KB Onderzoeksnummer : 119149 Datum schoolbezoek : 27 april

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. School met de Bijbel ''t Kompas'

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. School met de Bijbel ''t Kompas' RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK School met de Bijbel ''t Kompas' Plaats : Westbroek BRIN nummer : 06TA C1 Onderzoeksnummer : 266517 Datum onderzoek : 2 december 2013 Datum vaststelling : 17

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Basisschool de Rank Rozenburg Datum: 31 augustus 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam Basisschool de Rank Schoolnaam Basisschool

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING. obs De Bruinvis

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING. obs De Bruinvis RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING obs De Bruinvis Plaats : Oudeschild BRIN nummer : 18VC C1 Onderzoeksnummer : 288498 Datum onderzoek : 24 mei 2016 Datum vaststelling : 29

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij c.b.s. De Stapstien. : Kollumerzwaag

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij c.b.s. De Stapstien. : Kollumerzwaag RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij c.b.s. De Stapstien Plaats : Kollumerzwaag BRIN-nummer : 10IK Onderzoeksnummer : 124291 Datum schoolbezoek : 8 Rapport vastgesteld te Leeuwarden

Nadere informatie

Jaarplan Heiloo. Datum: 6 oktober

Jaarplan Heiloo. Datum: 6 oktober Jaarplan 2017-2018 Basisschool Benedictus Heiloo Datum: 6 oktober 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 School Basisschool Benedictus Datum 10-07-2017 Inleiding Geachte lezer, In ons jaarplan geven

Nadere informatie

de Samenwerkingsschool "Balans"

de Samenwerkingsschool Balans RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij de Samenwerkingsschool "Balans" Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 26PT Onderzoeksnummer : 122926 Datum schoolbezoek : 19 mei 2011 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Basisschool De Hoeksteen

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Basisschool De Hoeksteen RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Basisschool De Hoeksteen Plaats : Groenlo BRIN-nummer : 04RJ Onderzoeksnummer : 126685 Datum schoolbezoek : 25 juni 2012 Datum vaststelling

Nadere informatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Akkers Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 15 maart 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 6 november 2018 een onderzoek uitgevoerd in groep 1 en 2 van basisschool OBS De

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar. Deel B Doelstellingen en jaarplan. Inleiding. School. 1.

Inhoudsopgave. Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar. Deel B Doelstellingen en jaarplan. Inleiding. School. 1. Inhoudsopgave Inleiding School Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar 1. Leerlinggegevens 1.1 Algemene gegevens 1.2 Gegevens m.b.t. passend onderwijs 2. Toezicht Onderwijsinspectie

Nadere informatie

JAARPLAN BS Buurse De Noor RL Buurse

JAARPLAN BS Buurse De Noor RL Buurse JAARPLAN 2018 2019 BS Buurse De Noor 101 7481 RL Buurse 053-5696363 directie@bsbuurse.nl www.bsbuurse.nl Voorwoord Het onderwijs op BS Buurse is continu in ontwikkeling. Wij streven naar optimaal onderwijs.

Nadere informatie

oudergeleding 16KK Actief Burgerschap en Sociale Integratie t Ruimteschip 16KK Actieve en zelfstandig rol van de leerlingen Jaar

oudergeleding 16KK Actief Burgerschap en Sociale Integratie t Ruimteschip 16KK Actieve en zelfstandig rol van de leerlingen Jaar Schoolontwikkelplan Schoollogo Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 Directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl www.bsruimteschip.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip Jaar

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. R.K. Basisschool Klavertje vier

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. R.K. Basisschool Klavertje vier RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK R.K. Basisschool Klavertje vier Plaats : Hoofddorp BRIN nummer : 27NT C1 Onderzoeksnummer : 287268 Datum onderzoek : 2 en 4 februari 2016 Datum vaststelling

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK SAMSAM

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK SAMSAM RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK SAMSAM School : Samsam Plaats : Rotterdam BRIN-nummer : 18ZH Onderzoeksnummer : 89409 Datum schoolbezoek : 27 november 2006 Datum vaststelling : 26 maart 2007. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL DE LOCKAERT

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL DE LOCKAERT RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL DE LOCKAERT Plaats : Oss BRIN-nummer : 00CD Onderzoeksnummer : 119429 Datum schoolbezoek : Rapport vastgesteld te Eindhoven op

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsprofiel

Onderwijsondersteuningsprofiel Onderwijsondersteuningsprofiel Naam school Casper Diemerschool Ingevuld op Oktober 2016 Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening De Casper Diemerschool is een school waar les gegeven

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013 Onderwijskundig Jaarplan CBS de Ark September 2013 In dit onderwijskundig jaarverslag vermelden we kort en bondig welke zaken prioriteit krijgen dit jaar en hoe we dit op gaan pakken. Uitwerking van de

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel De Griftschool - 14 oktober 2014

Schoolondersteuningsprofiel De Griftschool - 14 oktober 2014 Contactgegevens school Naam De Griftschool Straat + huisnummer Van Speijklaan 3 Plaats Woudenberg Postcode 3931 AB Land Nederland Brinnummer 1SO Telefoon (33)286-2295 E-mailadres info@griftschool.nl 1B.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VERIFICATIEONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS. SBO Rehoboth

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VERIFICATIEONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS. SBO Rehoboth RAPPORT VAN BEVINDINGEN VERIFICATIEONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS SBO Rehoboth Plaats : Rijswijk Zh BRIN nummer : 19HH C1 Onderzoeksnummer : 271891 Datum onderzoek : 4 februari 2014 Datum vaststelling

Nadere informatie