VR DOC.0871

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VR DOC.0871"

Transcriptie

1 VR DOC.0871 DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR DE VLAAMSE MINISTER VAN FINANCIEN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT STARTNOTA INZAKE DE INVOERING VAN DE UNIEKE OMGEVINGSVERGUNNING 1. Situering 1.- Op 15 oktober 2010 keurde de Vlaamse Regermg de VIsIenota "Versnellen van mvesterlngsprojecten" goed. In deze visienota worden op basis van de aanbevelingen van de commissies Berx en Sauwens concrete krachtlijnen en acties voorop gesteld om projectgedreven processen te vereenvoudigen, te verbeteren en te versnellen. De optimalisatie van de vergunningsprocedures is hiervoor van cruciaal belang, zodat een mltlatlefnemer op een eenvoudige, transparante en snelle manier de noodzakelijke vergunnmg(en) kan aanvragen en bekomen voor de realisatie van zijn project In dat kader beoogt de visienota onder meer de mtegratle van de vergunnmgsprocedures. In punt "Integratie van vergunnmgsprocedures" van de visienota lezen we (p 7 en 8)' "In het kader van de vergunningenverlenmg onderzoeken we hoe het mllleu- en stedenbouwkundige vergunmngenpraces gemtegreerd kunnen verlopen. We stemmen beide vergunningen maximaal op elkaar of, woardoor ze complementair zijn.

2 Smds 1 januan 2010 bestaat er een gemtegreerd milieu- en stedenbauwkundige vergunningenpraces voor de klasse 2 mnchtmgen (bijlage VLAREM I) waarbij pracedurestappen, zaals adviesverlenmg, apenbaar anderzaek en besllssmgstermljnen op het vlak van stedenbauwkundige en milieuvergunningverlening volledig op elkaar afgestemd zijn. We breiden een dergelijk geïntegreerd vergunningenpraces uit vaar klasse 1 -inrichtingen. Indien haalbaar en oppartuun integreren we de stedenbouwkundige en de milieuvergunning in een unieke vergunning, minstens vaar prajecttypes die zicht daartoe lenen." 2.- In deze startnota leggen we krachtlijnen vast voor de Invoenng van een unieke omgevingsvergunning, waann zowel de milleu- als de stedenbouwkundige vergunning enjof melding gelntegreerd worden. In deze vergunning doet de bevoegde vergunningverlener een globale beoordeling op milleu-, ruimtelijk en stedenbouwkundig vlak volgens een gelntegreerde vergunningsprocedure. Zo zal de initiatiefnemer zijn aanvraag kunnen indienen bij een uniek loket, waarna één openbaar onderzoek en één adviesronde wordt georganiseerd, met als sluitstuk het synthese-advies van een adviescommissie, die gespiegeld wordt aan de provinciale respectievelijk gewestelijke milieuvergunningscommissie. Op het einde van deze procedure zal de initiatiefnemer 1 vergunning bekomen. Volledig binnen de filosofie van de commissies Berx en Sauwens moeten de vergunningsprocedure zo eenvoudig en transparant mogelijk verlopen, met bijzondere aandacht voor de participatie van het publiek. 3.- De Integratie van vergunningen en procedures heeft belangnjke gevolgen voor het lopende initiatief om de milleu-effectrapportage te integreren in de vergunningsprocedure, alsook voor de geplande wijzigingen aan de screeningsprocedure. De globale beoordeling in het kader van de omgevingsvergunning bevordert Immers een eenduidige doorwerking van de conclusies van een MER of een screening, waann precies een globale effectenbeoordeling van een project beschreven IS, In de vergunning 4.- De nieuwe procedure IS bedoeld voor projecten die voor hun realisatie zowel een milleu- als stedenbouwkundige vergunning respectievelijk melding behoeven, de hierna genoemde "gemengde projecten". In een volgende fase, en na evaluatie van de nieuwe procedure op de gemengde projecten, zullen we bekijken op welke manier we de krachtlijnen van de omgevingsvergunning en de geïntegreerde vergunningsprocedure maximaal kunnen laten doorwerken in de vergunningsprocedures, die niet beide vergunningen of meldingen vereisen.

3 5.- In de startnota gaan we vooreerst In op het toepassingsgebied van de omgevi ngsvergu n n ing. Daarna stellen stellen we de krachtlijnen vast om te bepalen welke overheid bevoegd is voor de vergunningverlening zowel In eerste aanleg als in beroep. Niet enkel de vergunningverlenende overheid zelf, maar ook de adviesinstanties vervullen een cruciale rol in deze nieuwe vergunningsaanpak. Tenslotte stellen we in deze nota een concreet plan van aanpak voor met bepaalde streefdata. Op geregelde tijdstippen worden de verschillende stakeholders betrokken bij het regelgevingsproces. 2. Het toepassingsgebied van de omgevingsvergunning 5.- Voor het bepalen van het toepassingsgebied zijn twee elementen relevant: (1) welke vergunningen worden ge'lntegreerd In de omgevingsvergunning? (2) Welke projecten worden beoogd? 2.1. Welke vergunningen worden geïntegreerd omgevingsvergunning? in de 6.- De unieke omgevingsvergunning integreert in de eerste plaats de stedenbouwkundige en de milieuvergunning respectievelijk de meldingen, ongeacht de milieuklasse van het bedrijf. Naast deze 'klassieke' vergunningen wordt ook de integratie beoogd van de natuurvergunning (wijziging van vegetaties en kleine landschapselementen) en de kapmachtiging (vellen van bomen die geen ontbossing tot gevolg heeft),..., voor zover deze nog niet zouden zijn geïntegreerd in de stedenbouwkundige vergunning. In een eerste fase integreren we de stedenbouwkundige en milieuvergunning respectievelijk de melding. Afgestemd op de besluitvorming inzake het projectbesluit zullen we, in voorkomend geval, ook andere machtigingen en vergunningen onder het toepassingsgebied brengen, voor zover deze nog niet geïntegreerd zouden zijn in de stedenbouwkundige vergunning Welke projecten worden beoogd? 7.- De projecten die onder het toepassingsgebied van de omgevingsvergunning vallen, zullen opgesomd worden in een gesloten lijst. In deze lijst worden projecten die een milieuen een stedenbouwkundige vergunning respectievelijk een melding vereisen voor de uitvoering ervan opgenomen. Dit zijn de zogenaamde "gemengde projecten".

4 In een volgende fase, en na evaluatie van de werking van de gemengde projecten, zullen we bekijken op welke manier we de krachtlijnen van de omgevmgsvergunning en de gemtegreerde vergunningsprocedure maximaal kunnen laten doorwerken m de vergunningsprocedures, die niet beide vergunningen of meldingen vereisen Voor projecten die op de gesloten lijst voorkomen moet de initiatiefnemer een omgevingsvergunning aanvragen conform de nieuw Uit te werken vergunningsprocedure Concreet betekent dit ook dat we afstappen van het huidige facultatieve systeem van het uniek loket dat sinds 1 januari 2010 in werking is voor de klasse 2-inrichtingen. De klassenmdelmg van bijlage I van VLAREM 1 wordt maximaal aangepast in functie van de m deze startnota voorgestelde bevoegdheidsverdeling. Zo verschuiven we heel wat ingedeelde inrichtingen van klasse 1 naar klasse 2. Uitgangspunt hierbij is dat de meest milleuhmderlijke bedrijven, en zeker SEVESO-, IPPC- en MER-plichtige mdustnele projecten klasse 1 blijven (zie verder onder punt 3.2, bl. Om een volledige integratie van deze vergunningen te kunnen realiseren, is de invoering van de permanente milieuvergunning noodzakelijk. Zolang de duur van een milieuvergunning In de tijd moet worden beperkt tot maximum 20 jaar, zal een omgevingsvergunnmg noodgedwongen uit 2 delen bestaan, namelijk een stedenbouwkundig luik dat eeuwigdurend is en een milieuvergunningsluik dat slechts voor maximum 20 jaar geldt. Momenteel werkt de bevoegde administratie van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie aan een rechtskader voor de invoering van een permanente milleuvergunnmg, waarin de randvoorwaarden hiervoor zullen worden vastgelegd. Momenteel onderzoekt de bevoegde administratie van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie binnen welke juridische krijtlijnen een "permanente milieuvergunning" kan worden ingevoerd in het Vlaams milieurecht. De resultaten van dat onderzoek zullen meegenomen worden in de uitwerkmg van de concrete regelgevende initiatieven voor de mvoenng van de omgevingsvergunning. De permanente milieuvergunning mag geen afbreuk doen aan de slagkracht van de overheid om de risico's en de hinder van Innchtlngen en de impact ervan op de milieu kwaliteit onder controle te brengen en te houden. Dit veronderstelt ten mmste dat de VLAREM-inrichtingen aan een periodieke controle en evaluatie zullen worden onderworpen die desgevallend moet kunnen lelden tot een herziening van de vergunning. Bovendien kan een vergunningverlenende overheid een milieuvergunning alsook de toekomstige unieke vergunning, mdlen zij dat noodzakelijk acht, In de tijd beperken, onder meer omwille van de goede ruimtelijke ordening, bv. In geval van tijdelijke inrichtingen en herlocallsatle

5 3. De bevoegde vergunningverlenende overheid 8.- Bij de bevoegdheidsverdeling In het kader van de omgevingsvergunning gaan we Uit van vergunmngverlening op verschillende bestuursmveaus afhankelijk van de omvang, de mogelijke effecten, de aard en de ligging van de projecten. De hoedanigheid van de vergunningvrager speelt geen rol, wat impliceert dat op het vlak van de stedenbouwkundige vergunning het onderscheid tussen de reguliere en de bijzondere procedure wordt verlaten, ook in de met gemengde projecten. 9.- Het College van Burgemeester en Schepenen is principieel de vergunningverlenende overheid In eerste aanleg met beroepsmogelijkheid bij de deputatie. Een eventuele beroepsbeslissing van de deputatie IS aanvechtbaar bij de Raad voor VergunnIngbetwistingen, en dit in afwachting van het Vlaams Bestuursrechtscollege De Raad of het Vlaams Bestuursrechtscollege wordt degelijk bestaft en uitgerust om dit bijkomend contentleux tijdig te kunnen verwerken Om rechter en partij situaties te vermijden wordt onderzocht of, ingeval een gemeente zelf een (omgevlngs)vergunning aanvraagt, de vergunningsbeslissing door de gemeenteraad kan gegeven worden 10.- Op de principléle bevoegdheid van het College van Burgemeester en Schepenen worden omwille van de aard en de impact van het project uitzonderingen gemaakt. De gesloten lijst wordt aldus verder gedifferentieerd, waarbij ook het bevoegdheidsniveau wordt aangegeven. Aldus IS ook de transparantie en rechtszekerheid ten aanzien van de aanvrager gegarandeerd. 1 Omwille van hun mogelijk belangrijke milleu-, socio-economische of ruimtelijke Impact, en hun bovenlokaal belang vallen volgende vergunningsaanvragen onder de bevoegdheid van de deputatie (zie hoger opmerking over de verschuiving van klassen-indeling) : a. de SEVESO-Inrlchtlngen, waarvoor een omgevingsveiligheidsrapport moet worden opgesteld b. de MER-plichtige projecten. Voor industriele MER-plichtige projecten zijn de deputaties bevoegd Voor andere MER-plichtige projecten zal worden bepaald welk bestuursniveau het best geschikt IS. Dat kan zowel het gemeentelijke, het provinciale als het gewestelijke niveau zijn. BIJ de bepaling van het meest geschikte bestuursniveau wordt maximaal rekening gehouden met welke overheid bevoegd is of zou zijn voor de opmaak van een RUP voor de realisatie van het project. c. de IPPC-Inrlchtlngen Beroep wordt georganiseerd bij de Vlaamse Regering (delegatie aan College van bevoegde ministers).

6 Om rechter en partij situaties te vermijden wordt onderzocht of, m geval de provincie zelf een omgevmgsvergunnmg aanvraagt, de vergunningsbeslissing door de provincieraad kan gegeven worden. Een systeem van 'ontvoogding' zoals vandaag bestaat in de ruimtelijk ordenmg wordt ontwikkeld samen met de mtroductie van de unieke omgevingsvergunning Doel hierbij moet zijn dat voldoende gemeenten (op termijn) aan die nieuwe ontvoogdmgsvoorwaarden kunnen beantwoorden. Ondertussen wordt de ontvoogding op het vlak van de ruimtelijke ordenmg van gemeenten op vlak van ruimtelijke ordening versneld nagestreefd, met 2015 als streefdoel. Met dat oogmerk wordt ontvoogdmg aantrekkelijker gemaakt, worden barnères opgeruimd en wordt nagegaan welke ondersteuning (middelen, personeel,... ) noodzakelijk IS om de grotere rol te kunnen opnemen, zeker voor de klemere gemeenten. Indien ontvoogd op vlak van de unieke omgevmgsvergunnmg kan de Vlaamse regering beslissen om naast de princlplele bevoegdheid van het College genoemd in punt 9 (die niet aan ontvoogding is gekoppeld) ook de bevoegdheid voor de hierboven genoemde projecten aan de betrokken gemeente toe te vertrouwen We VOOrzien de mogelijkheid voor een College van Burgemeester en Schepenen om bmnen een bepaalde overgangstermijn af te zien van hun prmclplële bevoegdheid om te oordelen m eerste aanleg over unieke vergunnmgsaanvragen zoals bepaald m punt 9 en die verantwoordelijkheid door te schuiven aan de deputatie De gemeente vergoedt de deputatie hiervoor op basis van de reele kostprijs. Een beroepsmogelijkheid kan dan worden voorzien bij de Vlaamse Regering. Deze besllssmgsbevoegdheld m beroep wordt doorgedelegeerd aan een college bestaande uit de Vlaamse mmlster bevoegd voor Leefmilieu en de Vlaamse minister bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw. Het doorschuiven naar de deputatie is slechts een optie die in elk geval tijdelijk IS en kan enkel m het geval de gemeente onvoldoende deskundigheid kan opbouwen (desgevallend door middel van samenwerking tussen gemeenten). We sluiten deze mogelijkheid wel uit voor de ontvoogde gemeenten m het kader van de regelgeving RUimtelijke Ordenmg. Als een gemeente niet tijdig beslist volgt er, zoals m de huidige procedure voor de milleu- en stedenbouwkundige vergunnmgsaanvraag, automatisch een stilzwijgende weigering De vergunningvrager kan vervolgens een beroep indienen bij de deputatie. 2. De huidige bijzondere procedure wordt verlaten en wordt vervangen door het concept van projecten van strategisch belang. Projecten van strategisch belang vallen in principe onder de bevoegdheid van de Vlaamse Regering en worden eveneens vastgelegd m een gesloten lijst De Vlaamse Regering bepaalt welke projecten van strategisch belang zijn Onder strategische projecten kunnen ondermeer vallen. Grootschalige projecten o Energievoorllen Ingen/infrastructuur o WaterbeheersIngswerken

7 o Infrastructuurprojecten o NatuurInrichtIngsprojecten o Grote privé-projecten die MER-plichtig zijn (Lucht)Havenlnfrastructuur Specifieke projectzones aangeduid binnen gewestelijke RUP Handelingen In uitvoering van strategische acties die specifiek worden aangeduid In beleidsplannen o Regeerakkoord (missing links, sigmawerken, tramlijnen, o Beleidsplan ruimte Vlaanderen (actieprogramma) o Beleidsnota/brief van MOW, natuur,... Deze niet limitatieve opsomming IS een eerste aanzet. De Vlaamse Regering zal op de gesloten lijst van projecten die onder het toepassingsgebied van de omgevingsvergunning vallen (zie hoger) aanduiden welke projecten van strategisch belang zijn. Deze bevoegdheid wordt doorgedelegeerd aan een College van beide bevoegde ministers, behalve in de gevallen waar op dit ogenblik de minister bevoegd voor de ruimtelijke ordening alleen bevoegd is. Tegen een beslissing is enkel een legaliteitsberoep open bij de Raad voor Vergunningbetwistingen. Bij de invulling van de gesloten lijst met strategische projecten kan de Vlaamse Regering ook bepalen onder welke voorwaarden desgevallend andere bestuurlijke niveaus kunnen bevoegd zijn. Voor projecten die Zich situeren op het grondgebied van meerdere gemeenten en die thans vla de bijzondere procedure vergund worden (bvb fietspaden,.. ) zal vla de gesloten lijst eveneens bepaald worden welk bestuurlijk niveau bevoegd IS Dit geldt ook voor gemengde niet-strategische projecten die voortvloeien Uit boven lokale planprocessen 11.- Voor het aanvragen of melden van wijzigingen, veranderingen of uitbreidingen voor een (uniek) vergund project dat op de gesloten lijst (zie punt 9) voorkomt, zal een flexibele en eenvoudige procedure worden Uitgewerkt Om toe te laten dat vergunningverlenende overheden zich aan dit nieuwe systeem kunnen aanpassen, zal een overgangstermijn voorzien worden, waarbij de lopende procedures blijven lopen conform de op dat ogenblik geldende procedure. Voor de nieuwe projecten geldt een overgangstermijn van 6 maanden vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving. De overgangstermijn wordt in overleg met de VVSG en de VVP bepaald

8 4. Advisering 13.- In het kader van vergunnmgverlening door het College en de Deputatie wordt voor de complexe aanvragen (klasse 1 bednjven) voorzien In een syntheseadvies van de op te richten Provinciale OmgevingsvergunningscommissIe (POVC), met vertegenwoordigers van de gemeente en de verschillende gewestelijke bevoegde admmistraties (ANB, RUimtelijke Ordenmg, dienst MER, AMV,.), en die geent IS op de vandaag bestaande Provinciale MIlieuvergunningscommissIe ("PMVC") In het kader van vergunnmgverlening door het Vlaams gewest wordt voorzien in een syntheseadvies van de op te nchten Gewestelijke Omgevmgsvergunnmgscommissie (GOVC), met vertegenwoordigers van de verschillende gewestelijke bevoegde admmistraties (ANB, Ruimtelijke Ordening, dienst MER, AMV,... ), en die geent IS op de vandaag bestaande Gewestelijke Milieuvergunnmgscommissle ("GMVC"). 5. Plan van aanpak 15.- De principes m deze startnota worden door de mmlsters bevoegd voor Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening verder uitgewerkt in een conceptnota. Deze conceptnota bevat ondermeer een eerste gesloten lijst van projecten die vallen onder het toepassmgsgebled van de omgevmgsvergunning. In deze gesloten lijst wordt ook aangeduid welk bestuursniveau bevoegd is voor de vergunnmgverlening zowel in eerste aanleg als m beroep. De conceptnota wordt maximaal afgestemd qua inhoud en timmg met de Uitwerking van de "dnetrapsraket" Ook de Invoenng van de permanente milieuvergunning en de jundische contouren ervan worden m de conceptnota opgenomen Deze conceptnota wordt voorgelegd aan de VVSG en VVP, de andere betrokken gewestelijke beleidsdomemen, alsook aan de Mmaraad, de SARO en de SERV. Deze instanties hebben uiterlijk tot 30 november 2011 om opmerkmgen te verlenen aan de bevoegde ministers Op basis van de conceptnota en de ingebrachte opmerkingen, maken de ministers een ontwerp decreet op dat een eerste maal principieel wordt goedgekeurd ten laatste op 31 december Om een volledige integratie tussen stedenbouwkundige en milieuvergunning te kunnen realiseren is de invoering van de permanente milieuvergunning noodzakelijk. Zolang de duur van een mllieuvergunnmg m de tijd moet worden beperkt tot maximum 20 jaar, zal een omgevingsvergunnmg noodgedwongen uit 2 delen bestaan, namelijk een stedenbouwkundig luik dat eeuwigdurend IS en een milieuvergunningsluik dat slechts voor

9 maximum 20 jaar geldt. Momenteel werkt de bevoegde administratie van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie aan een rechts kader voor de Invoering van een permanente milieuvergunning, waarin de randvoorwaarden hiervoor zullen worden vastgelegd Tenslotte stellen we voor, gelet op de omvang van het nieuwe systeem van de omgevingsvergunning, ook expliciet een evaluatiebepaling op te nemen. Een realistische timing is o.i. 2 jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving. 6. Voorstel van beslissing De Vlaamse Regering beslist. 1. haar goedkeuring te hechten aan de startnota betreffende de omgevingsvergunning zonder dat dit enig financieel of budgettair engagement Inhoudt; 2. de Vlaamse minister, bevoegd voor het leefmilieu, en de Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening te gelasten een conceptnota Uit te werken rekening houdend met de bovenvermelde principes. De conceptnota wordt maximaal afgestemd qua Inhoud en timing met de uitwerking van de "drietrapsraket", alsook met de resultaten van het lopende onderzoek van de bevoegde administratie van het departement LNE over de permanente milieuvergunning; 3. de Vlaamse minister, bevoegd voor het leefmilieu, en de Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening te gelasten de conceptnota ter consultatie voor te leggen aan de VVSG, VVP en de Minaraad, de SARO en de SERV. De geconsulteerde instanties moeten ten laatste tegen 30 november 2011 hun advies verlenen, 4. de Vlaamse minister, bevoegd voor het leefmilieu, en de Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening te gelasten uiterlijk tegen 31 december 2011 een ontwerpdecreet / ter goedkeuring voor te leggen aan de Vlaamse Regering. - liege Ister van Leefmilieu, Philippe Muyters Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, RUimtelijke Ordening en Sport

De omgevingsvergunning komt eraan!

De omgevingsvergunning komt eraan! De omgevingsvergunning komt eraan! Sessie : vergunning Werner Van Hoof teammanager gebiedsontwikkeling VVSG studiedag : 23 november 2011 Dienstverlenende vereniging Opgericht in 1973, sinds 2003 intercommunale

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling Samenstelling De heer Patrick Janssens, burgemeester

Nadere informatie

VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010

VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010 VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010 Peter Cabus Kabinet Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Inhoud 1. Visienota Vlaamse regering:

Nadere informatie

Adviesvraag: voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning en van de Vlaamse Codex

Adviesvraag: voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning en van de Vlaamse Codex Advies Beroepsmogelijkheden milieuvergunningsdecreet Codex Ruimtelijke Ordening Brussel, Minaraad, 5 juli 2011 Brussel, SERV, 6 juli 20111 SERV_ADV_20110706_decreetberoepen Sociaal-Economische raad van

Nadere informatie

De omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning De omgevingsvergunning FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Problematiek Het realiseren van belangrijke investeringsprojecten

Nadere informatie

De Omgevingsvergunning

De Omgevingsvergunning De Omgevingsvergunning Een overzicht Rita Agneessens 09.02.2017 1. Doelstelling 2. Wetgevend kader 3. Toepassingsgebied 4. Bevoegde overheid 5. Vergunningsprocedures 2 procedures Eerste aanleg Beroep Overzicht

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

DE OMGEVINGSVERGUNNING

DE OMGEVINGSVERGUNNING DE OMGEVINGSVERGUNNING PRESENTATIE : PROVINCIERAAD 1 STE COMMISSIE 14 FEBRUARI 2017 Juridisch kader Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (BS 23 oktober 2014). Dit is een proceduredecreet!

Nadere informatie

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning Brussel, 24 juni 2008 082406_Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning Advies Uniek loket bouw- en milieuvergunning 1. Inleiding De SERV werd op 29 mei door de Vlaamse minister van Openbare werken,

Nadere informatie

Op deze site vind je het digitaal loket, de gewijzigde procedures, de bijhorende regelgeving, handleidingen enzovoort.

Op deze site vind je het digitaal loket, de gewijzigde procedures, de bijhorende regelgeving, handleidingen enzovoort. Omgevingsvergunning Vanaf 23 februari 2017 is de omgevingsvergunning van kracht. Die vervangt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. In de overgangsperiode, tussen 23 februari 2017 en

Nadere informatie

Beleidsperspectief: Participatie en versnelling van investeringsprojecten

Beleidsperspectief: Participatie en versnelling van investeringsprojecten Beleidsperspectief: Participatie en versnelling van investeringsprojecten VVBB-studiedag - Participatie en complexe besluitvormingsprocessen 16 december 2010 Versnellen van Investeringsprojecten 76 aanbevelingen

Nadere informatie

ADVIES VAN 22 FEBRUARI 2012 OVER DE CONCEPTNOTA TOT INVOERING VAN DE OMGEVINGSVERGUNNING. SARO Koning Albert II-laan 19 bus Brussel

ADVIES VAN 22 FEBRUARI 2012 OVER DE CONCEPTNOTA TOT INVOERING VAN DE OMGEVINGSVERGUNNING. SARO Koning Albert II-laan 19 bus Brussel ADVIES VAN 22 FEBRUARI 2012 OVER DE CONCEPTNOTA TOT INVOERING VAN DE OMGEVINGSVERGUNNING SARO Koning Albert II-laan 19 bus 24 1210 Brussel INHOUD I. INLEIDING... 2 II. ADVIES... 3 A. Globale beoordeling...

Nadere informatie

Conceptnota s omgevingsvergunning & permanente vergunning

Conceptnota s omgevingsvergunning & permanente vergunning Momenteel (maart 2012) diverse belangrijke ontwikkelingen Voorliggende conceptnota s omgevingsvergunning en permanente (milieu-)vergunning (BVR 23/12/2011) Integratiespoordecreet m.e.r - milieuvergunning

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Inleiding DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE

Nadere informatie

De minister president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

De minister president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING De minister president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.0511/1BIS

VR DOC.0511/1BIS VR 2017 1905 DOC.0511/1BIS VR 2017 1905 DOC.0511/1BIS De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van besluit tot wijziging van

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen. Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning. Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen. Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning Startschot voor de Vlaamse omgevingsvergunning De Montil, Affligem 14 november 2013 Omgevingsvergunning Actieplan flankerende maatregelen voor lokale besturen 1 voor lokale besturen Bij de tweede principiële

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Hoe werkt de omgevingsvergunningscommissie? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Hoe werkt de omgevingsvergunningscommissie? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Hoe werkt de omgevingsvergunningscommissie? DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Wat komt aan bod? Huidige PMVC/GMVC Samenstelling POVC Rol gemeente

Nadere informatie

Diverse Vlaamse initiatieven. Permanente vergunning en omgevingsvergunning. Digitaal indienen vergunningen. MER-screening (zie besluit 1/3/2013)

Diverse Vlaamse initiatieven. Permanente vergunning en omgevingsvergunning. Digitaal indienen vergunningen. MER-screening (zie besluit 1/3/2013) Diverse Vlaamse initiatieven OMGEVINGSVERGUNNING EN PERMANENTE VERGUNNING Omgevingsvergunning Bettina Bouckaert Provinciebestuur West-Vlaanderen bettina.bouckaert@west-vlaanderen.be Permanente vergunning

Nadere informatie

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid ROT Economie februari 2018 Het decreet IHB 6 e staatshervorming: Vlaamse bevoegdheid Weldra: Ikea-wet decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Nadere informatie

De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit

De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit Mr. Alain De Jonge Mrs. Leila Mstoian Partner Lawyer alain.de.jonge@peeters-law.be leila.mstoian@peeters-law.be Zowel voor de publieke als de private investeerders

Nadere informatie

Standpunt Conceptnota Permanente milieu/omgevingsvergunning

Standpunt Conceptnota Permanente milieu/omgevingsvergunning Boudewijnlaan 20-21 B-1000 Brussel tel. 02-512 11 52 fax 02-502 46 80 e-mail: vvp.studiedienst@vlaamseprovincies.be www.vlaamseprovincies.be Standpunt Conceptnota Permanente milieu/omgevingsvergunning

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 3 INHOUD

INHOUD. Voorwoord 3 INHOUD Voorwoord 3 1 De aanleiding voor de omgevingsvergunning 13 1. Waarom wordt een omgevingsvergunning ingevoerd? 15 2. Wat gebeurt er met het uniek loket? 17 3. Hoe komt het decreet betreffende de omgevingsvergunning

Nadere informatie

DE OMGEVINGSVERGUNNING

DE OMGEVINGSVERGUNNING DE OMGEVINGSVERGUNNING VLAAMS INFOMOMENT: IMPACT OMGEVINGSVERGUNNING VOOR LOKALE MANDATARISSEN GENT, 31 MEI 2016 ROL VOOR DE PROVINCIE: WISSELWERKING TUSSEN DE GEMEENTEN EN DE PROVINCIE vertrekpunt: naar

Nadere informatie

MER in de omgevingsvergunning

MER in de omgevingsvergunning MER in de omgevingsvergunning Inhoud Wat zijn de grote veranderingen? Wat is er nieuw in het algemeen? Welke wetgeving is er? Toelichting over de project-mer-procedure Handleiding voor INI/deskundigen

Nadere informatie

Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden

Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan procesnota 1 Procesnota 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overlegstructuur... 4 2.1 Planteam...

Nadere informatie

Vormen van milieueffectrapportage in Vlaanderen

Vormen van milieueffectrapportage in Vlaanderen Vormen van milieueffectrapportage in Vlaanderen Pascal Van Ghelue Geograaf - Diensthoofd Dienst Begeleiding Gebiedsgerichte Planprocessen Inhoud 1. Doel milieueffectrapportage 2. Regelgeving 3. Rapportagevormen

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Wat zijn de grote veranderingen? De kleine filosofie van de omgevingsvergunning

Nadere informatie

Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen

Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen Overzicht 1. Terugblik 2012 Vlaremtrein 2011 Muziekactiviteiten Overige wijzigingen 2. In de pijplijn Vlaremtrein 2012 Besluit diffuse emissies Vlaremtrein 2013 Omgevingsvergunning Permanente vergunning

Nadere informatie

Integratie effectbeoordelingen. 14 november 2013 LNE juridische dienst/dienst Mer

Integratie effectbeoordelingen. 14 november 2013 LNE juridische dienst/dienst Mer Integratie effectbeoordelingen 14 november 2013 LNE juridische dienst/dienst Mer Inhoud 1. Huidig en toekomstig juridisch kader 2. Types project-m.e.r. 3. Hoe verloopt een project-mer-proces vandaag? 4.

Nadere informatie

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be Vlaanderen is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN Een nieuwe procesaanpak www.complexeprojecten.be U heeft het als bestuur of als private initiatiefnemer wellicht reeds meegemaakt. De opstart en uitvoering

Nadere informatie

Amendementen. op het ontwerp van decreet

Amendementen. op het ontwerp van decreet ingediend op 687 (2015-2016) Nr. 2 23 mei 2016 (2015-2016) Amendementen op het ontwerp van decreet tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage

Nadere informatie

Hoe kan het versnellen van investeringsprojecten bijdragen tot een breder maatschappelijk draagvlak?

Hoe kan het versnellen van investeringsprojecten bijdragen tot een breder maatschappelijk draagvlak? Hoe kan het versnellen van investeringsprojecten bijdragen tot een breder maatschappelijk draagvlak? Havens en omwonenden Inspiratiedag 11 oktober 2011 Vaststellingen Commissies Berx en Sauwens Lange duurtijd

Nadere informatie

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges

Voorontwerp van decreet betreffende de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges Briefadvies het voorontwerp decreet betreffende de organisatie en rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtcolleges Voorontwerp van decreet betreffendee de organisatie en rechtsplegingg van sommige

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 april 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Nota Ruimte. Ontwerp Nota Ruimte. Goedkeuring.

Nadere informatie

MLAV1/ /MV/lydr.

MLAV1/ /MV/lydr. /MV/lydr. OVER DE VERGUNNINGSAANVRAAG VAN DE N.V. BASF ANTWERPEN MET BETREKKING TOT EEN CHEMISCH BEDRIJF (SUPER ABSORBER POLYMEER - SAP), GELEGEN TE 2040 ANTWERPEN, SCHELDELAAN 600 - HAVEN 725. De bestendige

Nadere informatie

Stand van zaken Omgevingsvergunning

Stand van zaken Omgevingsvergunning MLALG-2011-07 Stand van zaken Omgevingsvergunning Studiedag milieuwetgeving voor gevorderden 1-15/12/2014 Stand van zaken op wetgevend vlak 2-12/15/2014 Wat is er reeds beslist? Via mededeling aan de Vlaamse

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: ontwerpbesluit tot regeling van steun aan projecten van collectief O&O en collectieve kennisverspreiding

Nadere informatie

Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces. Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten

Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces. Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten 1 Naar een nieuwe aanpak - aanleiding Vaststellingen - lange doorlooptijd projecten door

Nadere informatie

De bouw- en milieuvergunning in 1 procedure gemeente en sociaal huis Malle

De bouw- en milieuvergunning in 1 procedure gemeente en sociaal huis Malle De omgevingsvergunning De bouw- en milieuvergunning in 1 procedure gemeente en sociaal huis Malle Inhoud 1. Waarom een omgevingsvergunning? 2. Wat verandert? 3. Wat blijft? 4. Praktijkvoorbeelden 5. Radicaal

Nadere informatie

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan procesnota 1 Procesnota 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overlegstructuur... 4 2.1 Planteam...

Nadere informatie

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch

Nadere informatie

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013 Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen Instrumentarium RO: een toekomstig samenspel van beleidsplannen, RUP s, versnelde investeringsprojecten, strategische projecten en (omgevings)vergunningen WOLFGANG

Nadere informatie

Vormen van milieueffectrapportage in Vlaanderen. Pascal Van Ghelue Geograaf Dienst Begeleiding Gebiedsgerichte Planprocessen

Vormen van milieueffectrapportage in Vlaanderen. Pascal Van Ghelue Geograaf Dienst Begeleiding Gebiedsgerichte Planprocessen Vormen van milieueffectrapportage in Vlaanderen Pascal Van Ghelue Geograaf Dienst Begeleiding Gebiedsgerichte Planprocessen Inhoud 1. Doel milieueffectrapportage 2. Regelgeving 3. Rapportagevormen (4)

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIEN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11 INHOUD Inhoud 3 Woord vooraf 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenstelling, de werking en de opdrachten van

Nadere informatie

ADVIES voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning. SALV, 18/06/2013 (nr. 2013-11) Contactpersoon SALV: Dirk Van Guyze

ADVIES voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning. SALV, 18/06/2013 (nr. 2013-11) Contactpersoon SALV: Dirk Van Guyze ADVIES voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning SALV, 18/06/2013 (nr. 2013-11) Contactpersoon SALV: Dirk Van Guyze SALV-advies over het voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning

Nadere informatie

MLAV1/ /RP/si

MLAV1/ /RP/si /RP/si OVER DE VERGUNNINGSAANVRAAG VAN DE NV SEPPIC BELGIE MET BETREKKING TOT EEN ALKOXYLATIEFABIEK, GELEGEN TE 2070 ZWIJNDRECHT, SCHELDEDIJK 50, EN OVER DE MELDING VAN INRICHTINGEN VAN DE DERDE KLASSE.

Nadere informatie

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014)

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen David Stevens Team Complexe Projecten Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het provinciale mobiliteitscharter

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het provinciale mobiliteitscharter Brussel, 24 april 2009 042409_Advies provinciale mobiliteitscharter Advies Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het provinciale mobiliteitscharter Situering en inhoud voorontwerp

Nadere informatie

Het inrichtingenbegrip in Vlaanderen. Naam: Steven Betz Functie:Adviseur milieu & ruimtelijke ordening Datum: 22 april 2016

Het inrichtingenbegrip in Vlaanderen. Naam: Steven Betz Functie:Adviseur milieu & ruimtelijke ordening Datum: 22 april 2016 Het inrichtingenbegrip in Vlaanderen Naam: Steven Betz Functie:Adviseur milieu & ruimtelijke ordening Datum: 22 april 2016 Juridische kader BELGIË 8 augustus 1980 : Bijzondere wet tot hervorming van de

Nadere informatie

Decreet complexe projecten. Inke Dedecker

Decreet complexe projecten. Inke Dedecker Inke Dedecker Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten o Belg. Staatsbl. 27 augustus 2014 Besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2014 tot uitvoering van het decreet van 25 april

Nadere informatie

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME VLAAMS MINISTER VAN FINANCIEN EN BEGROTING EN RUIMTELIJKE ORDENING NOTA AAN DE VLAAMSE

Nadere informatie

Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving. Michiel Boodts Kabinet minister Schauvliege

Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving. Michiel Boodts Kabinet minister Schauvliege Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving Kabinet minister Schauvliege 1. Voorbereiding Artikel 41 Milieuhandhavingsdecreet: De Vlaamse Regering bezorgt binnen de drie jaar na de inwerkingtreding

Nadere informatie

VR DOC.0161/1

VR DOC.0161/1 VR 2019 0802 DOC.0161/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie vergadering van Besluit van de Deputatie aanwezig, kenmerk betreft verslaggever 1. Feitelijke en juridische gronden, dossiernummer: zittingnummer: termijn: Het provinciedecreet, inzonderheid artikel 57.

Nadere informatie

De digitale Omgevingsvergunning verkavelingen en bijstellingen verkavelingen

De digitale Omgevingsvergunning verkavelingen en bijstellingen verkavelingen De digitale Omgevingsvergunning verkavelingen en bijstellingen verkavelingen April 2018 Agenda Regelgeving De omgevingsvergunning Aanvragen nieuwe verkaveling Bijstelling verkaveling Regelgeving Decreet

Nadere informatie

Brussel, 15 december _Aanbeveling Brussels Airport. Aanbeveling. ontwerp actieplan omgevingslawaai voor de luchthaven Brussels Airport

Brussel, 15 december _Aanbeveling Brussels Airport. Aanbeveling. ontwerp actieplan omgevingslawaai voor de luchthaven Brussels Airport Brussel, 15 december 2009 20091215_Aanbeveling Brussels Airport Aanbeveling ontwerp actieplan omgevingslawaai voor de luchthaven Brussels Airport Inhoud 1. Situering... 3 2. Strategische overwegingen...

Nadere informatie

De evaluatie van het instrument watertoets Filip Raymaekers Voorzitter CIW Werkgroep Watertoets

De evaluatie van het instrument watertoets Filip Raymaekers Voorzitter CIW Werkgroep Watertoets De evaluatie van het instrument watertoets Filip Raymaekers Voorzitter CIW Werkgroep Watertoets De evaluatie van het instrument watertoets 1. Situering van de watertoets 2. Eerste evaluatie in 2010 en

Nadere informatie

De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12

Nadere informatie

MLAV1/ /MV/bd

MLAV1/ /MV/bd MLAV1/9900000064/MV/bd HOUDENDE VERGUNNING AAN DE N.V. BAYER ANTWERPEN VOOR HET VERANDEREN VAN EEN CHEMISCH BEDRIJF (XIV-KRACHTCENTRALE MIDDEN), GELEGEN TE 2040 ANTWERPEN, HAVEN 507- SCHELDELAAN 420. De

Nadere informatie

2 Overzicht figuren Lijst van afkortingen... 13

2 Overzicht figuren Lijst van afkortingen... 13 Inhoud 1. Inhoud... 3 2 Overzicht figuren... 11 3 Lijst van afkortingen... 13 4 Inleidende bepalingen... 15 4.1 Voorwoord... 15 4.2 Regelgeving... 16 4.3 Invloed hebbende regelgeving... 17 4.4 Inwerkingtreding...

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (Milieuvergunningsdecreet), zoals gewijzigd bij latere decreten;

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (Milieuvergunningsdecreet), zoals gewijzigd bij latere decreten; MLVER/0100000137/MV/lydr. OVER DE MEDEDELING VAN VERANDERING VAN DE N.V. BASF ANTWERPEN MET BETREKKING TOT EEN CHEMISCH BEDRIJF (POLYETHEROLENFABRIEK-BLOKVELD F 300), GELEGEN TE 2040 ANTWERPEN, HAVEN 725,

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud. 3. Woord vooraf. 11

INHOUD. Inhoud. 3. Woord vooraf. 11 INHOUD Inhoud. 3 Woord vooraf. 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen. 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig. 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van 31 juli 2017 tussen de Vlaamse

Nadere informatie

Centraal in deze masterscriptie staat de vraag: Is het Omgevingsvergunningsdecreet, en met name de omgevingsvergunning, een vooruitgang?

Centraal in deze masterscriptie staat de vraag: Is het Omgevingsvergunningsdecreet, en met name de omgevingsvergunning, een vooruitgang? SAMENVATTING Wanneer een gemengd project vergund dient te worden, zoals het bouwen van een varkensstal, is zowel een milieuvergunning als een stedenbouwkundige vergunning vereist. In de huidige regelgeving

Nadere informatie

Doel van het formulier

Doel van het formulier TOELICHTING BIJ HET INVULLEN VAN HET FORMULIER VOOR HET VERZOEK TOT BIJSTELLING OF DE VRAAG TOT AFWIJKING VAN DE MILIEUVOORWAARDEN DIE GELDEN VOOR EEN INGEDEELDE INRICHTING OF ACTIVITEIT Dit document geeft

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 februari 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP Afbakening kleinstedelijk

Nadere informatie

HANDLEIDING. Overzicht van de procedurele en inhoudelijke wijzigingen n.a.v. de omzetting van de Europese projectm.e.r.- richtlijn (2014/52/EU)

HANDLEIDING. Overzicht van de procedurele en inhoudelijke wijzigingen n.a.v. de omzetting van de Europese projectm.e.r.- richtlijn (2014/52/EU) Vlaamse overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Dienst Mer Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 BRUSSEL Tel: 02/553.80.79 e-mail: mer@vlaanderen.be

Nadere informatie

Het nieuwe beleidskader lokaal mobiliteitsbeleid. (Ver)nieuw(d)e regelgeving. (Ver)nieuw(d)e regelgeving

Het nieuwe beleidskader lokaal mobiliteitsbeleid. (Ver)nieuw(d)e regelgeving. (Ver)nieuw(d)e regelgeving Het nieuwe beleidskader lokaal mobiliteitsbeleid Erwin Debruyne - VVSG Decreet van 10 februari 2012 Wijziging van Mobiliteitsdecreet van 20 maart 2009 Opheffing van het Convenantendecreet Uitvoering vastgelegd

Nadere informatie

SARO Koning Albert II-laan 19 bus Brussel

SARO Koning Albert II-laan 19 bus Brussel ADVIES VAN 23 OKTOBER 2013 OVER DE IMPLEMENTATIE VAN DE EU-VERORDENING NR. 347/2013 EN HET ONTWERP VAN DECREET TOT OPRICHTING VAN EEN VERGUNNINGSCOÖRDINEREND EN FACILITEREND COMITÉ VOOR ENERGIEPROJECTEN

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (Milieuvergunningsdecreet), zoals gewijzigd bij latere decreten;

Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (Milieuvergunningsdecreet), zoals gewijzigd bij latere decreten; Besluit Departement Leefmilieu Dienst Milieuvergunningen MLWV-2011-0053/KADC/inge BESLUIT VAN DE DEPUTATIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN OVER EEN VERZOEK TOT WIJZIGING VAN VERGUNNINGSVOORWAARDEN. De deputatie

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS DE VICEMINISTER-PRESIDENT

Nadere informatie

Project Versnellen Investeringsprojecten. Workshop Strategische Projecten Luc Goedertier 6 september 2011

Project Versnellen Investeringsprojecten. Workshop Strategische Projecten Luc Goedertier 6 september 2011 Project Versnellen Investeringsprojecten Workshop Strategische Projecten Luc Goedertier 6 september 2011 1 Inhoud Inleiding: korte historiek en opdracht Visienota van de Vlaamse Regering van 15 oktober

Nadere informatie

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Aanleiding project en aanpak Vaststellingen - Lange doorlooptijden - Sequentiële procedures en onzekerheid - Moeilijke

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning DE VLAAMSE REGERING,

Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning DE VLAAMSE REGERING, Voorontwerp van decreet betreffende de omgevingsvergunning DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur en van de Vlaamse minister van Financiën, Begroting,

Nadere informatie

Bijlage 1. Model van huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie als vermeld in artikel 2

Bijlage 1. Model van huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie als vermeld in artikel 2 Bijlage 1. Model van huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie als vermeld in artikel 2 Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie Huishoudelijk

Nadere informatie

Standpunt Conceptnota Omgevingsvergunning

Standpunt Conceptnota Omgevingsvergunning Boudewijnlaan 20-21 B-1000 Brussel tel. 02-512 11 52 fax 02-502 46 80 e-mail: vvp.studiedienst@vlaamseprovincies.be www.vlaamseprovincies.be Standpunt Conceptnota Omgevingsvergunning Nota, goedgekeurd

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

De Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur. De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport.

De Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur. De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport. De Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport. Conceptnota aan de leden van de Vlaamse Regering Betreft: De invoering

Nadere informatie

3. Hoeveel van het WUG op het gewestplan valt onder de volgende categorieën:

3. Hoeveel van het WUG op het gewestplan valt onder de volgende categorieën: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 180 van LYDIA PEETERS datum: 1 december 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Woonuitbreidingsgebieden en woonreservegebieden - Ontwikkeling

Nadere informatie

Inhoud. Decreet complexe projecten. Jean-Christophe Beyers

Inhoud. Decreet complexe projecten. Jean-Christophe Beyers Decreet complexe projecten Jean-Christophe Beyers GSJ Advocaten Inhoud Algemeen Proceduredecreet Beslissingsbevoegheid Procedure Verkenningsfase Onderzoeksfase Uitwerkingsfase Uitvoeringsfase Rechtsbescherming

Nadere informatie

Betreft: aanvraag van het Departement Financiën en Begroting tot aanpassing van de beraadslaging RR nr. 45/2009 van 15 juli 2009 (RN-MA )

Betreft: aanvraag van het Departement Financiën en Begroting tot aanpassing van de beraadslaging RR nr. 45/2009 van 15 juli 2009 (RN-MA ) 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 102/2014 van 10 december 2014 Betreft: aanvraag van het Departement Financiën en Begroting tot aanpassing van de beraadslaging RR nr. 45/2009

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie Directie Leefmilieu dienst Milieu- en natuurvergunningen aanwezig André Denys, gouverneur-voorzitter Besluit van de Deputatie Alexander Vercamer, Marc De Buck, Peter Hertog, Jozef Dauwe, Eddy Couckuyt,

Nadere informatie

Advies. Conceptnota omgevingsvergunning. Brussel, Minaraad, 1 maart 2012 SERV, 2 maart 2012 SALV, 24 februari 2012

Advies. Conceptnota omgevingsvergunning. Brussel, Minaraad, 1 maart 2012 SERV, 2 maart 2012 SALV, 24 februari 2012 Advies Conceptnota omgevingsvergunning Brussel, Minaraad, 1 maart 2012 SERV, 2 maart 2012 SALV, 24 februari 2012 2012.03.02-advies def Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel

Nadere informatie

ZELZATE RUP EUROHAL. Procesnota

ZELZATE RUP EUROHAL. Procesnota ZELZATE RUP EUROHAL 01.06.2018 WWW.VENECO.BE I. COLOFON Dit document is een publicatie van Gemeentebestuur Zelzate Grote Markt 1 9060 Zelzate Planid: RUP_43018_214_00006_00001 Versie Datum Omschrijving

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie

Huishoudelijk Reglement Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie Huishoudelijk Reglement Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie Goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 juni 2013 Bekendgemaakt op 27 juni 2013 1. Juridisch kader Het decreet van 20 maart

Nadere informatie

voor de vaststelling van ruimtelijke uitvoeringsplannen, vermeld in artikel 3, de toepasselijke procedureregels van de Vlaamse Codex Ruimtelijke

voor de vaststelling van ruimtelijke uitvoeringsplannen, vermeld in artikel 3, de toepasselijke procedureregels van de Vlaamse Codex Ruimtelijke 25 APRIL 2014. - Decreet houdende het rechtsherstel van ruimtelijke uitvoeringsplannen waarvan de planmilieueffectrapportage werd opgesteld met toepassing van het besluit van de Vlaamse Regering van 18

Nadere informatie

Gewijzigde regelgeving voor lokale besturen naar aanleiding van de inwerkingtreding van het kerntakenplan Onroerend Erfgoed

Gewijzigde regelgeving voor lokale besturen naar aanleiding van de inwerkingtreding van het kerntakenplan Onroerend Erfgoed Gewijzigde regelgeving voor lokale besturen naar aanleiding van de inwerkingtreding van het kerntakenplan Onroerend Erfgoed Dit document geeft een overzicht van de meest recente wijzigingen aan het Onroerenderfgoeddecreet,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Goedkeuring van 1 addendum bij de sectorconvenant Transport en logistiek en Grondafhandeling op Luchthavens

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 26 september 2017 met nummer RvVb/A/1718/0094 in de zaak met rolnummer 1617/RvVb/0579/SA Verzoekende partijen Verwerende partij 1. de heer William ROTTIERS

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT

DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE

Nadere informatie

VR DOC.0923/1BIS

VR DOC.0923/1BIS VR 2018 2007 DOC.0923/1BIS DE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Visienota - Kwaliteits- en registratiemodel voor de dienstverleners binnen Werk /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING. Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de kinderopvangtoeslag en de kleutertoeslag

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING. Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de kinderopvangtoeslag en de kleutertoeslag DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het

Nadere informatie