Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van een wijzigingsverordening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van een wijzigingsverordening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente"

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer ssq Inboeknummer orvoogsss Beslisdatum B&W sp november 2oor Dossiernummer rqg.207 Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van een wijzigingsverordening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Eindhoven 1 Inleiding De Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Eindhoven regelt de wijze waarop de gemeente de zorgplicht voor de huisvesting van het primair en voortgezet onderwijs invult. Regelmatig dient de verordening te worden aangepast aan ontwikkelingen. Dit voorstel beperkt zich tot de aanpassingen van hoofdzakelijk technische aard die het gevolg zijn van landelijke onderwijskundige ontwikkelingen. Daarmee loopt de regelgeving in de pas met de landelijke trend. 2 Probleemstelling Vanwege ontwikkelingen in het onderwijs, onder meer de invoering van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo), de tweede fase voortgezet onderwijs en een nieuwe formule voor de bepaling van de formatie voor het basisonderwijs, is het nodig de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Eindhoven aan te passen. Het betreft technische wijzigingen, aangereikt door de VN6 middels wijzigingsvoorstellen, die vertaald zijn naar de onderhavige wijzigingsverordening voor de Eindhovense Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs. Daarnaast zijn specifiek voor Eindhoven aan het Ruimte Behoefte Model (RBM) voor het voortgezet onderwijs toegevoegd de normen voor de Internationale Schakelklas (ISK). Op basis van het RBM wordt de behoefte aan bruto vierkante meters vloeroppervlakte berekend. In de modelverordening komt de ISK niet voor. De gewijzigde verordening geldt voor aanvragen voor het programma 2003 en volgende jaren en eventuele spoedaanvragen, na de vaststelling van de wijzigingen. Alvorens over te kunnen gaan tot de vaststelling van de wijzigingen van de verordening dient er op overeenstemming gericht overleg plaats te vinden met alle schoolbesturen. Dit overleg heeft op 3 oktober 2001 plaatsgevonden. Er is overeenstemming met alle schoolbesturen inzake de voorgestelde wijzigingen.

2 Raadsbijlage nummer 2/4 4 P 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes Het wijzigingsvoorstel beoogt de regelgeving in de pas te laten lopen met landelijke ontwikkelingen en daarmee een juridisch houdbaar kader te scheppen voor de uitvoering van de zorgplicht voor de huisvesting onderwijs. 4 Wijze van aanpak / oplossingsrichting Op basis van een voorstel van de VNG tot aanpassing van de modelverordening is een wijzigingsverordening voor de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Eindhoven ontwikkeld, waarin de eerder voor Eindhoven vastgestelde afwijkingen van de modelverordening zijn meegenomen. Invoering euro. Vanaf 1 januari 2002 is de euro de geldende valuta, zodat vanaf die datum ook alle bedragen in deze verordening en alle bijlagen in die valuta dienen te zijn gesteld. Groepsgrootteverkleining. De groepsgrootteverkleining voor de 4- tot 8-jarigen in het basisonderwijs krijgt zijn voltooiing per 1 augustus Daardoor wordt de formule voor het berekenen van de ruimtebehoefte aangepast en deformatie voor het verkleinen van de groepen niet langer apart benoemd. Daarmee vervallen de voorzieningen als gevolg van de groepsgrootteverkleining met uitzondering van de toeslag meubilair als gevolg van de groepsgrootteverkleining. De voorwaarde dat een school de formatie ten behoeve van het verkleinen van de groepen daadwerkelijk daarvoor inzet vervalt. Er vindt een normatieve toets plaats. Omdat als gevolg van de groepsgrootteverkleining het aantal groepen 4- tot 8- jarigen groeit, dient ook de splitsingstabel die de verdeling aangeeft tussen groepen 4- en 5-jarigen en groepen 6-t/m 12-jarigen te worden aangepast. Bij de berekening van het aantalklokuren gymnastiek wordt deze tabel gebruikt. In de tabel zijn de verschillende stappen van de groepsgrootteverkleining aangegeven. Linearisering formatie basisonderwijs. Het formatiebesluit (uitvoeringsvoorschrift van de WBO) is aangepast. Hierdoor is het niet langer mogelijk de ruimtebehoefte te koppelen aan de basisformatie. Thans wordt aansluiting gezocht bij het aantal groepen waarvoor de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de materiele instandhouding (exploitatie) bekostigt. Tweede speeiiokaal. Er is een bepaling opgenomen voor de toekenning van een tweede speellokaal bij (vervangende) nieuwbouw indien de basisschool een omvang heeft van 14 groepen of meer. Voorheen was het slechts mogelijk een tweede speellokaal toe te kennen bij uitbreiding. Hiermee wordt een gebrek in de verordening hersteld.

3 Raadsbijlage nummer 2$4 Qe Internationale Schake/klas. Daarnaast zijn specifiek voor Eindhoven toegevoegd aan het Ruimte Behoefte Model (RBM) voor het voortgezet onderwijs de normen voor de Internationale Schakelklas (ISK). Op basis van het RBM wordt de behoefte aan bruto vierkante meters vloeroppervlakte berekend. Procedure. De onderwijswetten (WPO, WVO en WEC) schrijven voor, dat over aanpassing van de Verordening voorzieningen huisvesting op overeenstemming gericht overleg dient plaats te vinden met het onderwijsveld. In de Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid is de overlegprocedure verder uitgewerkt. Het op overeenstemming gericht overleg heeft plaatsgehad op 3 oktober Conform artikel 10, lid 3 van de overlegverordening is het verslag toegezonden aan alle deelnemende schoolbesturen met de mogelijkheid om binnen veertien dagen schriftelijk te reageren. Op grond van genoemde bepaling kan het college na die termijn het verslag vaststellen met inachtneming van de reacties van de schoolbesturen. Er zijn geen reacties ontvangen, zodat het college het verslag ongewijzigd heeft vastgesteld. 5 Financiele gevolgen en risico s De budgettaire gevolgen zijn niet op voorhand door te rekenen, omdat de uiteindelijke toekenning van voorzieningen afhankelijk is van ingekomen aanvragen. Uitgangspunt bij de wijzigingsvoorstellen van de VNG is een budgettair neutrale aanpassing van de verordening. Achtergrond van deze keuze is het ontbreken van toevoegingen aan het Gemeentefonds door het Rijk voor huisvestingsconsequenties als gevolg van onderwijskundige ontwikkelingen. Er ontstaan voor Eindhoven geen aanvullende financiele risico s omdat uw raad jaarlijks het budget vaststelt voor de totale huisvesting onderwijs en er - indien nodigeen budgettaire weigeringsgrond van toepassing is. 6 Overige gevolgen van de aanpak Dit voorstel is technisch van aard. De regelgeving zal na aanpassing aansluiten op de landelijke ontwikkelingen binnen het onderwijs. Er is rekening gehouden met eventuele afwijkende beleidsafspraken op lokaal niveau. 7 Resultaten van overleg I inspraak Over deze wijzigingen is op 3 oktober 2001 overleg gevoerd met vertegenwoordigers van het onderwijsveld, conform de Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid. Het onderwijsveld heeft ingestemd met de voorgestelde wijzigingen. Het verslag van dat overleg ligt op de gebruikelijke wijze voor u ter inzage.

4 Raadsbijlage nummer 2/4 y4 8 Communicatie Na vaststelling van de wijzigingsverordening zal de tekst worden geplaatst in het gemeenteblad en zal de Verordening voorzieningen huisvesting gemeente Eindhoven inclusief de bijlagen worden aangepast en verspreid onder alle schoolbesturen in Eindhoven. 9 Advisering raadscommissie(s) De commissie voor maatschappelijke ontwikkeling hebben wij over dit voorstel gehoord. Haar positief advies ligt voor u ter inzage. Een ontwerpbes luit bieden wij u hierbij ter vaststelling aan. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, R. Welschen, burgemeester. C. Tetteroo, secretaris.

5 r p Raadsbij lage nummer 234 Besluit De raad van de gemeente Eindhoven; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 200, nr. 234;; gelet op de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs; overwegende dat het noodzakelijk is de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs aan te passen aan de ontwikkelingen binnen het onderwijs; mede gelet op het verslag van het op overeenstemming gericht overleg met de schoolbesturen d.d. 3 oktober 2001; en mede gelet op het advies van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling; besluit: 1 vast te stellen de Wijzigingsverordening verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Eindhoven. Wijzigingen algemeen en deel basisonderwijs. Artikel I. De Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Eindhoven wordt als volgt gewijzigd. In de tekst van de verordening wordt, onder vernummering van artikel 41 en artikel 42 tot respectievelijk artikel 42 en artikel 43, een artikel toegevoegd, luidende: Artikel 41. Invoering euro (e). De in het kader van deze verordening gehanteerde normbedragen voor vergoeding van voorzieningen, voorzover vastgesteld in Nederlandse guldens, worden met ingang van 1 januari 2002 op basis van de officiele waardeverhouding volgend uit de EU-verordening 1103/97 omgezet in euro s. De officiele waardeverhouding is: s 1,ÃćâĆňâĂİ = f 2, Het zo omgerekende bedrag wordt afgerond op twee decimalen. A In bijlage I, deel A, Lesgebouwen wordt toegevoegd: 1.0 Voorziening als gevolg van de groepsgrootteverkleining; en komt als volgt te luiden: De noodzaak van een voorziening als gevolg van de groepsgrootteverkleining blijkt uit het feit dat: a het een voorziening is als bedoeld onder 1.8 voorzover het de toeslag meubilair als gevolg van de groepsgrootteverkleining betreft, waarbij; b wordt voldaan aan de criteria onder 1.8. B In bijlage I, deel A wordt in de zinsnede onder a en onder b3 telkens na "het gebouw" ingevoegd: "of de gebouwen".

6 Raadsbij lage nummer saq C In bijlage I, deel A, 1.8 wordt in de derde volzin "daadwerkelijke inzet van formatie voor speciale doeleinden tot" vervangen door "toekenning van formatie ten behoeve van". D In bijlage II, Criteria voor opstelling en toetsing van leerlingenprognoses worden de onderstaande wijzigingen aangebracht. In het derde tekstblok wordt de zinsnede "in het voedingsgebied" geschrapt. In het derde tekstblok worden de onderdelen a t/m f geletterd b t/m g. In het derde tekstblok na: "... in elk geval rekening houden met": invoegen "a het voedingsgebied of de voedingsgebieden". Aan het derde tekstblok toevoegen: "De prognose is niet meer dan twee jaar oud". In het vierde tekstblok wordt "a t/m f" vervangen door "a t/m g". In het vijfde tekstblok, voor de laatste volzin invoegen; "Bij aanlevering van een prognose dienen de relevante gegevens en berekeningen over de analyse- en prognoseperiode op papier te zijn afgedrukt". In het vijfde tekstblok, laatste volzin na "... in elk geval" invoegen: "de gebruikte programmatuur en" en na "...de aannames/assumpties" invoegen: "met betrekking tot het gestelde onder d t/m g". Na het vijfde tekstblok invoegen:" Burgemeester en wethouders zijn bevoegd onderscheiden naar onderwijssoort nadere regels te stellen betreffende de criteria waaraan een prognose moet voldoen. Voorafgaande aan de vaststelling door burgemeester en wethouders vormen nadere regels onderwerp van overleg aangaande het lokaal onderwijsbeleid als bedoeld in artikel 2, lid twee, onder b van de Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid Eindhoven". Het gestelde onder "1 Basisschool", "2 Speciale scholen voor basisonderwijs en school voor (voortgezet) speciaal onderwijs" en "3 School voor voortgezet onderwijs" komt in zijn geheel te vervallen. E In bijlage III, deel A, De bepaling van capaciteit, wordt na: - de eerste volzin onder "1 School voor basisonderwijs" toegevoegd: "Burgemeester en wethouders kunnen in overeenstemming met het bevoegd gezag van een school besluiten tot vermindering van de met onderstaande methodiek vastgestelde capaciteit, indien de hierdoor beschikbaar komende ruimten worden ingezet ten behoeve van culturele, maatschappelijke of recreatieve doeleinden."; - de eerste volzin onder "2 School voor (voortgezet) speciaal onderwijs" toegevoegcl: "Burgemeester en wethouders kunnen in overeenstemming met het bevoegd gezag van een school besluiten tot vermindering van de met onderstaande methodiek vastgestelde capaciteit, indien de hierdoor beschikbaar komende ruimten worden ingezet ten behoeve van culturele, maatschappelijke of recreatieve doeleinden.";

7 v fs Raadsbijlage nummer de eerste volzin onder "3 School voor voortgezet onderwijs" toegevoegd: "Burgemeester en wethouders kunnen in overeenstemming met het bevoegd gezag van een school besluiten tot vermindering van de met onderstaande methodiek vastgestelde capaciteit, indien de hierdoor beschikbaar komende ruimten worden ingezet ten behoeve van culturele, maatschappelijke of recreatieve doeleinden.". F Bijlage III deel B, 1.1 komt als volgt te luiden: Voor een basisschool is het aantal groepen bepalend voor de huisvestingsbehoefte. Het bepalen van de huisvestingsbehoefte als gevolg van een aanvraag voor opneming op het programma, is afhankelijk van de vraag of een voor blijvend gebruik bestemde voorziening dan wel een voor tijdelijk gebruik bestemde voorziening wordt toegekend. Ten behoeve van de bepaling van de omvang van een voor blijvend gebruik bestemde voorziening voor een basisschool wordt voor de bepaling van de ruimtebehoefte van de school uitgegaan van de formule onder a. Ten behoeve van de bepaling van de omvang van een voor tijdelijk gebruik bestemde voorziening voor een basisschool wordt voor de bepaling van de ruimtebehoefte van de school uitgegaan van de formule onder b. De formatie die aan basisscholen wordt toegekend is opgebouwd uit de bestanddelen formatie onderbouw (A), formatie bovenbouw (B), kleine scholentoeslag (C) en schoolgewicht (D). a Formule ten behoeve van de bepaling van de omvang van een voor blijvend gebruik bestemde voorziening voor een basisschool: G = (A+ B+ C) /179. Waarbij: G = de ruimtebehoefte van de school uitgedrukt in een aantal groepen. Het verkregen getal G wordt rekenkundig afgerond op een geheel aantal groepen; het aantal leerlingen van 4t/m 7 jaar dat op 1 oktober voorafgaande aan elkjaar waarop de prognose betrekking heeft op de school zal zijn ingeschreven, vermenigvuldigd met 9. Het verkregen getal A wordt niet afgerond; het aantal leerlingen van 8 jaar en ouder dat op 1 oktober voorafgaande aan elk jaar waarop de prognose betrekking heeft op de school zal zijn ingeschreven, vermenigvuldigd met 6,17. Het verkregen getal B wordt niet afgerond; 280 minus (het totaal aantal leerlingen dat op 1 oktober voorafgaande aan elk jaar waarop de prognose betrekking heeft op de school zal zijn ingeschreven, vermenigvuldigd met 2,06). Indien de uitkomst van deze berekening negatief is, wordt de factor C op 0 bepaald. Het verkregen getal C wordt niet afgerond.

8 Raadsbijlage nummer aap b Formule ten behoeve van de bepaling van de omvang van een voor tijdelijk gebruik bestemde voorziening voor een basisschool: 6 = (A+ 8+ C+ D) /179+ E+ 05 F. Waarbij: 6 = de ruimtebehoefte van de school uitgedrukt in een aantal groepen. Het verkregen getal G wordt rekenkundig afgerond op een geheel aantal groepen; a het aantal leerlingen van 4 t/m 7 jaar dat op de meest recente teldatum 1 oktober op de school is ingeschreven, vermenigvuldigd met 9; b (indien de formatie opnieuw wordt berekend bij een toename van het aantal leerlingen, zoals bedoeld in het Formatiebesluit WPO) het aantalleerlingen van 4 t/m 7 jaar dat op de datum van de meest recente telling op de school is ingeschreven, vermenigvuldigd met 9. Het verkregen getal wordt niet afgerond; 8= a het aantal leerlingen van 8 jaar en ouder dat op de meest recente teldatum 1 oktober op de school is ingeschreven, vermenigvuldigd met 6,17; b (indien de formatie opnieuw wordt berekend bij een toename van het aantal leerlingen, zoals bedoeld in het Formatiebesluit WPO) het aantal leerlingen van S jaar en ouder dat op de datum van de meest recente telling op de school is ingeschreven, vermenigvuldigd met 6,17. Het verkregen getal wordt niet afgerond; a 280 minus (het totaal aantal leerlingen dat op de meest recente teldatum 1 oktober op de school is ingeschreven, vermenigvuldigd met 2,06); b (indien de formatie opnieuw wordt berekend bij een toename van het aantal leerlingen, zoals bedoeld in het Formatiebesluit WPO) 280 minus (het totaal aantal leerlingen dat op de datum van de meest recente telling op de school is ingeschreven, vermenigvuldigd met 2,06). Indien de uitkomst van deze berekening negatief is, wordt de factor C op 0 bepaald. Het verkregen getal wordt niet afgerond; D= a som van de gewichten op basis van het totaal aantal leerlingen dat op de meest recente teldatum 1 oktober op de school is ingeschreven, verminderd met g%o van het totaal aantal leerlingen dat op de meest recente teldatum 1 oktober op de school is ingeschreven. Het verkregen getal wordt rekenkundig afgerond op een geheel getal. Dit gehele getal wordt vervolgens vermenigvuldigd met 3,2; b (indien de formatie opnieuw wordt berekend bij een toename van het aantal leerlingen, zoals bedoeld in het Formatiebesluit WPO) som van de gewichten in de nieuwe formule voor de tijdelijke ruimtebehoeftebepaling wordt met het gewicht alleen de opslag bedoeld, Het gewicht van een oude 1,7 leerling is in de nieuwe formule derhalve 0,7. De som van deze gewichten is het totaal van het aantal leerlingen maal het gewicht.

9 r p Raadsbijlage nummer sa4 op basis van het totaal aantal leerlingen dat op de datum van de meest recente telling op de school is ingeschreven, verminderd met 996 van het totaal aantal leerlingen dat op de datum van de meest recente telling op de school is ingeschreven. Het verkregen getal wordt rekenkundig afgerond op een geheel getal. Dit gehele getal wordt vervolgens vermenigvuldigd met 3,2 Indien de uitkomst van deze berekening negatief is, wordt de factor D op 0 bepaald. Het verkregen getal wordt niet afgerond; aanvullende formatie op grond van bijzondere omstandigheden, toegekend op basis van artikel 120, derde lid van de Wet op het primair onderwijs; het aantal formatieplaatsen onderwijsachterstandenbestrijding dat door de gemeente wordt bekostigd vanuit de specifieke uitkering. Voor een speciale school voor basisonderwijs is het aantal groepen bepalend voor de omvang van de permanente en voor de omvang van de tijdelijke voorziening. Het aantal groepen wordt bepaald door het aantal leerlingen te delen door de "N-factor". De N-factor voor een speciale school voor basisonderwijs is 15. Het verkregen getal wordt alleen naar boven afgerond indien het cijfer achter de komma groter is dan 5. In het andere geval wordt het getal naar beneden afgerond. G In bijlage III, deel B 1.2 komen de eerste, tweede en derde alinea als volgt te luiden: "Voor een basisschool is het aantal groepen bepalend voor het aantal klokuren gymnastiek. Per groep 6- t/m 12-jarigen wordt maximaal 1,5 klokuur gymnastiek vergoed (conform artikel 38 en 39 van de verordening). Het aantal groepen is afhankelijk van het aantal formatieplaatsen. Ten behoeve van de bepaling van het aantal formatieplaatsen wordt uitgegaan van de formule: G = (A+ B+ C+ D) /179". De componenten G, A, B, C en D zijn identiek aan de componenten, zoals opgenomen in de formule voor tijdelijk gebruik bestemde voorzieningen in bijlage III, deel B, onder 1.1. Voor het bepalen van het aantal groepen 6- t/m 12-jarigen wordt aangesloten bij het normatieve overzicht "splitsing aantal groepen leerlingen", zoals weergegeven in tabel 5. Tabel 5. Splitsingstabel aantal groepen leerlingen (G). Deze tabel geeft inzicht in de genormeerde splitsing van het aantal groepen leerlingen (G) in groepen 4- en 5-jarigen en groepen 6- t/m 12-jarigen ten behoeve van het onderwijs in de lichamelijke oefening. Aangezien de groepsgrootteverkleining in een aantal stappen wordt doorgevoerd, is in de tabel voor verschillende jaren de splitsing in groepen 4- en 5-jarigen en groepen 6- t/m 12-jarigen gegeven. Vanaf 2002 wordt uitgegaan van de volledige doorvoering van de groepsgrootteverkleining.

10 Raadsbijlage nummer 234 Aantal groepen 4- en 5-jarigen Aantal groepen 6- t/m 12-jarigen 2000/ 200 1/ 2002/ 2001/ 2002/ e.v. 2000/ e.v ll

11 F = X + 0,5 (Y ÃćâĆňâĂİ X) + Z Raadsbijlage nummer 234 Aantal groepen per school Aantal groepen 4- en 5-jarigen Aantal groepen 6- t1m 12-jarigen 2000/ 2001/ 2002/ 2001/ 2002/ e.v. 2000/ e.v Voor de vaststelling van de structurele noodzaak van een nieuwe accommodatie voor een basisschool, wordt het aantal groepen bepaald door het aantal leerlingen dat op 1 oktober voorafgaand aan elk jaar waarop de prognose, als bedoeld in bijlage II, betrekking heeft op de school zal zijn ingeschreven. H In bijlage III, deel B wordt na 1.2 ingevoegd: "1.3 Bepaling aantal groepen ten behoeve van (uitbreiding van) eerste aanschaf onderwijsleerpakket en meubilair". Ten behoeve van de bepaling van de omvang van de voor blijvend gebruik bestemde voorziening, dan wel voor tijdelijk gebruik bestemde voorziening eerste aanschaf van het onderwijsleerpakket, dan wel uitbreiding van de eerste aanschaf van het onderwijsleerpakket, wordt voor de bepaling van het aantal groepen uitgegaan van de onderstaande formule. Het aantal groepen op basis van het aantal gewogen leerlingen wordt bepaald met behulp van de formule: Waarbij: F = het aantal formatieplaatsen; X = de basisformatie: a het aantal formatieplaatsen dat wordt berekend aan de hand van tabel Sa, met dien verstande dat wordt gerekend met het ongewogen aantal leerlingen op de meest recente teldatum 1 oktober, verhoogd met 3/o waarbij het verkregen getal op een geheel getal naar beneden wordt afgerond; of

12 Raadsbijlage nummer 2/4 b (indien de formatie opnieuw berekend wordt bij een toename van het aantal leerlingen, zoals bedoeld in het Formatiebesluit WPO) het aantal formatieplaatsen dat wordt berekend aan de hand van tabel 5a, met dien verstande dat wordt gerekend met het ongewogen aantal leerlingen dat staat ingeschreven op de datum dat de berekening is uitgevoerd; Y = de basisformatie+ de formatie onderwijsachterstandenbestrijding: a het aantal formatieplaatsen dat wordt berekend aan de hand van tabel Sa, met dien verstande dat wordt gerekend met het gewogen aantal leerlingen, vermeerderd met het aantal formatieplaatsen onderwijsachterstandenbestrijding dat door de gemeente wordt bekostigd vanuit de specifieke uitkering. Het gewogen aantal leerlingen wordt berekend door de som van de gewichten toegekend aan de leerlingen op de meest recente teldatum 1 oktober, te verminderen met 996 van het ongewogen aantal leerlingen. Het verkregen getal wordt op een geheel getal naar beneden afgerond. Artikel 121, tweede lid van de Wet op het primair onderwijs is van toepassing. Indien deze berekening leidt tot een gewogen aantal leerlingen dat lager is dan het ongewogen aantal leerlingen op de meest recente teldatum 1 oktober, dan wordt het gewogen aantal leerlingen gelijkgesteld aan dat aantal leerlingen. Vervolgens wordt dat aantal leerlingen verhoogd met 3%o waarbij het verkregen getal op een geheel getal naar beneden wordt afgerond; of b (indien de formatie opnieuw wordt berekend bij een toename van het aantal leerlingen, zoals bedoeld in het Formatiebesluit WPO) het aantal formatieplaatsen dat wordt berekend aan de hand van tabel 5a, met dien verstande dat wordt gerekend met het gewogen aantal leerlingen. Het gewogen aantal leerlingen wordt in dit geval berekend door de som van de gewichten van het aantal leerlingen o p de datum dat de berekening is uitgevoerd, te verminderen met 99o van het ongewogen aantal leerlingen op die datum, waarbij het verkregen getal op een geheel getal naar beneden wordt afgerond. Indien deze berekening leidt tot een gewogen aantal leerlingen dat lager is dan het ongewogen aantal leerlingen op die datum, dan wordt het gewogen aantal leerlingen gelijkgesteld aan dat aantal leerlingen; Z = aanvullende formatie op grond van bijzondere omstandigheden: het aantal formatieplaatsen, toegekend op basis van artikel 120, derde lid van de Wet op het primair onderwijs. Het verkregen getal F wordt, voor het bepalen van de ruimtebehoefte alleen op een geheel getal naar boven afgerond indien het cijfer achter de komma groter is dan 5. In het andere geval wordt het getal op een geheel getal naar beneden afgerond. ln tegenstelling tot de gewichtenbepaling in de nieuwe formule voor bepaling van de tijdelijke ruimtebehoefte (zie paragraaf 1.1) blijft hier de volledige leerling als uitgangspunt voor de som van de gewichten (dit is conform de oude systematiek) meetellen. Het gewicht van een 1,4 leerling is derhalve 1,4.

13 Raadsbijlage nummer 2/4 Ten behoeve van de bepaling van de omvang van de voor blijvend gebruik bestemde voorziening, dan wel voor tijdelijk gebruik bestemde voorziening eerste aanschaf van het meubilair, dan wel uitbreiding van de eerste aanschaf van het meubilair, wordt voor de bepaling van het aantal groepen uitgegaan van de onderstaande formule. Het aantal groepen op basis van het aantal ongewogen leerlingen wordt bepaald met behulp van de formule: F =X. Waarbij: F = het aantal formatieplaatsen; X = de basisformatie: het aantal formatieplaatsen dat wordt berekend aan de hand van tabel 5a, met dien verstande dat wordt gerekend met het ongewogen aantal leerlingen dat naar verwachting op 1 oktober voorafgaande aan elk jaar waarop de prognose betrekking heeft op de school zal zijn ingeschreven, verhoogd met 3 Vo, waarbij het verkregen getal op een geheel getal naar beneden wordt afgerond. Het verkregen getal F wordt, voor het bepalen van de ruimtebehoefte, alleen op een geheel getal naar boven afgerond indien het cijfer achter de komma groter is dan 5. In het andere geval wordt het getal op een geheel getal naar beneden afgerond. Tabel 5a. Schema formatieplaatsen. De formatie wordt berekend aan de hand van onderstaand schema: (on)gewogen aantal leerlingen (on)gewogen aantal formatieplaatsen leerlingen 1 t/m 30 2,0 252 t/m t/iti 36 2,2 261 t/m t/m 42 2,4 269 t/m t/m 49 2,6 278 t/m t/m 56 2,8 286 t/m t/m 63 3,0 294 t/m t/m 70 3,2 303 t/m t/m 77 3,4 311 t/m t/m 84 3,6 320 t/m t/m 91 3,8 328 t/m 335

14 Raadsbij lage nummer aap 92 t/m 98 4,0 336 t/m ,9 99 t/ ,2 345 t/m ,2 106 t/m 116 4,4 353 t/m ,5 117 t/m 126 4,7 362 t/m ,8 127 t/m 137 5,0 370 t/m ,1 138 t/m 147 5,3 378 t/m ,4 148 t/m 158 5,6 387 t/m ,7 159 t/m t/m 179 5,9 395 t/m ,0 6,2 404 t/m ,3 180 t/m 189 6,5 412 t/m ,6 190 t/m ,8 420 t/m ,9 200 t/m 209 7,1 429 t/m ,2 210 t/m t/m 445 7,4 15,5 219 t/m 226 7,7 446 t/m ,8 227 t/m t/m 243 8,0 454 t/m ,1 8,3 462 t/m ,4 244 t/m 251 8,6 471 t/m ,7 en vervolgens boven het aantal van 478 (on)gewogen leerlingen telkens voor achtereenvolgens 9, 8, 8, 9 en 8 (on) gewogen leerlingen verhoogd met 0,3 formatieplaats. I Bijlage III, deel C1.1 wordt als volgt gewijzigd: in de derde alinea wordt na de laatste volzin toegevoegd: "Een tweede toeslag voor een afzonderlijk speellokaal wordt toegekend indien de omvang van de goedgekeurde voor blijvend gebruik bestemde voorzieningen nieuwbouw dan wel vervangende nieuwbouw de veertiende groep omvat." Bijlage III, deel C 1.2 wordt als volgt gewijzigd: In de derde alinea wordt na de laatste volzin toegevoegd: "Een tweede tijdelijke voorziening voor een groep extra ten behoeve van een speellokaal wordt toegekend indien de omvang van de goedgekeurde voor tijdelijk gebruik bestemde voorzieningen nieuwbouw dan wel vervangende nieuwbouw de veertiende groep omvat."

15 r p Raadsbijlage nummer 2a4 K Bijlage III, deel C 1.3 wordt als volgt gewijzigd: a In de tweede alinea wordt na".. recente teldatum>." ingevoegd: "Het aantal groepen wordt bepaald zoals beschreven in paragraaf 1.3 van deel B van deze bijlage. b De derde alinea wordt volledig verwijderd. c In de vierde alinea wordt na ".. recente reldarum>." ingevoegd: "Het aantal groepen wordt bepaald, zoals beschreven in paragraaf 1.3 van deel B van deze bijlage". d De vijfde alinea wordt volledig verwijderd. e De zesde alinea komt als volgt te luiden: "Voor een basisschool wordt de omvang van de toeslag meubilair als gevolg van de groepsgrootteverkleining bepaald door het verschil in het op een geheel getal afgeronde aantal groepen, op basis van de formule ter bepaling van de omvang van voor blijvend gebruik bestemde voorzieningen, zoals weergegeven in paragraaf 1.1 in deel B van deze bijlage, en het op een geheel getal afgeronde aantal groepen op basis van de formule ter bepaling van de omvang van de voorziening eerste aanschaf van het meubilair, dan wel uitbreiding van de eerste aanschaf meubilair, zoals weergegeven in paragraaf 1.3 in deel B van deze bijlage. L In bijlage III deel D I wordt bij het tweede aandachtsstreepje na "84 m ingevoegd: ", vanaf de veertiende groep een tweede speellokaal met een minimum netto oppervlakte van 84 m

16 Raadsbijlage nummer 2/4 Deel speciaal onderwijs. Artikel II. De Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Eindhoven wordt als volgt gewijzigd. A In bijlage I, deel A Uitbreiding met een of meer lokalen, wordt in de zinsnede onder a en onder b3 telkens na het gebouw" ingevoegd: "of de gebouwen". B Bijlage III, deel B 2.1, tabel 6 N-factor komt als volgt te luiden: N-factor Onderwijssoort SO N-factor VSO Dove kinderen (DO) Slechthorende kinderen (SH) 12 Kinderen met ernstige spraakmoeilijkheden die niet tevens behoren tot dove of slechthorende kinderen (ES) Visueel gehandicapte kinderen (VISG) Lichamelijk gehandicapte kinderen (LG) Langdurig zieke kinderen (LZ) Zeer moeilijk lerende kinderen (ZMLK) Zeer moeilijk opvoedbare kinderen (ZMOK) Kinderen in scholen verbonden aan pedologische instituten (Pl) Meervoudig gehandicapte kinderen (MG) SO SVO Moeilijk lerende kinderen (MLK) 14 Kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (LOM) 14 tenzij bij beschikking van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen anders is vastgesteld.

17 Raadsbij lage nummer 234 Deel voortgezet onderwijs. Artikel III. De Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Eindhoven wordt als volgt gewijzigd. A In de tekst van de verordening, artikel 1, lid d wordt bij het derde aandachtsstreepje "en voorbereidend beroepsonderwijs vervangen door: ", voor voorbereidend beroepsonderwijs en voor praktijkonderwijs". B ln de tekst van de verordening, artikel 30 wordt de tekst van lid b vervangen door: "wanneer het betreft een gebouw van een school voor voortgezet onderwijs (met uitzondering van een zelfstandige school voor praktijkonderwijs), indien uit de vergelijking van de ruimtebehoefte, zoals berekend op basis van Bijlage III, deel B en de capaciteit van het gebouw, zoals vastgesteld op basis van Bijlage III, deel A blijkt dat er een overschot is aan vierkante meters bruto vloeroppervlakte tenzij het bevoegd gezag op basis van het lesrooster of lesroosters voor het lopende of eerstkomende schooljaar aantoont dat er binnen het overschot aan vierkante meters bruto vloeroppervlakte geen sprake is van onderbenutting van de onderwijsruimten. Voor een zelfstandige school voor praktijkonderwijs (niet zijnde een afdeling voor praktijkonderwijs) is hetgeen bepaald in lid a van dit artikel van toepassing". C In bijlage I, deel A 3, wordt voor de eerste alinea ingevoegd: "Dit hoofdstuk heeft betrekking op het reguliere voortgezet onderwijs. Als het praktijkonderwijs als afdeling deel uitmaakt van een reguliere school voor voortgezet onderwijs dan is het bepaalde in dit hoofdstuk van toepassing. Als het praktijkonderwijs wordt verzorgd door een zelfstandige school voor praktijkonderwijs gelden de criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen, zoals vastgelegd in hoofdstuk 2 van deze bijlage. De criteria, zoals deze gelden een school voor VSO-mlk, zijn van toepassing op een school voor praktijkonderwijs. D In bijlage I, deel A 3.7 wordt de tweede volzin vervangen door: "Tevens bestaat aanspraak op een tegemoetkoming in de eerste inrichting- en hulpmiddelen meubilair indien door middel van een inpandige aanpassing een andere ruimtesoort wordt gecreeerd". E In bijlage I, deel A 3.9, ad c wordt in de eerste volzin "terwijl er tevens (..) extra ruimte(n) te creeren" vervangen door: "terwijl er tevens inpandig of deels inpandig mogelijkheden zijn de bruto vloeroppervlakte van het gebouw te vergroten".

18 Raadsbijlage nummer aaq F In bijlage I, deel B 3, wordt voor de eerste alinea ingevoegd: "Dit hoofdstuk heeft betrekking op het reguliere voortgezet onderwijs. Als het praktijkonderwijs als afdeling deel uitmaakt van een reguliere school voor voortgezet onderwijs dan is het bepaalde in dit hoofdstuk van toepassing. Als het praktijkonderwijs wordt verzorgd door een zelfstandige school voor praktijkonderwijs gelden de criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen, zoals vastgelegd in hoofdstuk 2 van deze bijlage. De criteria, zoals deze gelden een school voor VSO-mlk, zijn van toepassing op een school voor praktijkonderwijs". 6 Bijlage III, deel A 3, eerste alinea wordt als volgt gewijzigd: a Het tweede aandachtsstreepje wordt vervangen door: het aantal specifieke ruimten; het aantal werkplaatsen". b Het laatste aandachtsstreepje komt te vervallen. c Na het laatste aandachtsstreepje wordt ingevoegd: "Dit hoofdstuk heeft betrekking op het reguliere voortgezet onderwijs. Als het praktijkonderwijs als afdeling deel uitmaakt van een reguliere school voor voortgezet onderwijs dan is het bepaalde in dit hoofdstuk van toepassing. Als het praktijkonderwijs wordt verzorgd door een zelfstandige school voor praktijkonderwijs gelden de criteria voor de bepaling van de capaciteit, zoals vastgelegd in hoofdstuk 2 van deze bijlage. De criteria, zoals deze gelden een school voor VSO-mlk, zijn van toepassing op een school voor praktijkonderwijs". H Bijlage III, deel A 3.1 wordt als volgt gewijzigd: a In de tweede volzin wordt "aantal lesruimten" en de gegevens "oppervlakte directie- en nevenruimten" vervangen door: "aantal specifieke ruimten en werkplaatsen". b De derde volzin komt als volgt te luiden: "Bij het gegeven "aantal specifieke ruimten en werkplaatsen" moeten de ruimtesoorten worden onderscheiden, zoals deze binnen het ruimtebehoeftemodel zijn opgenomen". I In bijlage III, deel A 3.4, wordt in de tweede volzin "Het aantal lesruimten" vervangen door: "De bruto vloeroppervlakte algemene ruimten en het aantal specifieke ruimten en werkplaatsen". In bijlage III, deel B 3 wordt voor de eerste volzin ingevoegd: "Dit hoofdstuk heeft betrekking op het reguliere voortgezet onderwijs. Als het praktijkonderwijs als afdeling deel uitmaakt van een reguliere school voor voortgezet onderwijs dan is het bepaalde in dit hoofdstuk van toepassing. Als het praktijkonderwijs wordt verzorgd door een zelfstandige school voor praktijkonderwijs gelden de criteria voor de wijze van bepalen van de ruimtebehoefte, zoals vastge-

19 Raadsbij lage nummer aap legd in hoofdstuk 2 van deze bijlage. De criteria, zoals deze gelden een school voor VSO-mlk, zijn van toepassing op een school voor praktijkonderwijs". K Bijlage III, deel B 3.1 komt als volgt te luiden: Voor een school voor voortgezet onderwijs wordt met behulp van het Ruimtebehoeftemodel (RBM) de ruimtebehoefte bepaald. Het totale ruimtebeslag van een instelling voor voortgezet onderwijs is een optelling van twee componenten, te weten: 1 een leerlinggebonden component; 2 een vaste voet. Ad 1 Een leerlinggebonden component. Deze wordt bepaald door aan de hand van in tabel 7.1.a "Berekening van de leerlingafhankelijke ruimtebehoefte voortgezet onderwijs" opgenomen bruto vloeroppervlakten per leerling te vermenigvuldigen met het aantal leerlingen. De leerlinggebonden component is afhankelijk van de soort onderwijs, leerweg of sector die de leerling volgt. Ad 2 Een vaste voet. De vaste voet wordt bepaald aan de hand van in tabel 7.1.b "Berekening van de vaste voet per instelling ten behoeve van de ruimtebehoefte voortgezet onderwijs" opgenomen bruto vloeroppervlakten per instelling, sector of afdeling. De vaste voet is afhankelijk van de aard van de vestiging en van het onderwijsaanbod binnen de beroepsgerichte leerweg. Vermenigvuldiging van het aantal leerlingen per onderwijssoort met de bijbehorende normoppervlakten en verhoging met de vaste voet per instelling en, indien van toepassing, een vaste voet per sector of afdeling geeft, uitgedrukt in bruto vierkante meters, de totale ruimtebehoefte van de instelling. Het RBM voorziet in een normering voor een afdeling voor praktijkonderwijs. Voor instellingen of afdelingen voor speciaal voortgezet onderwijs die omgezet worden in een zelfstandige instelling of vestiging voor praktijkonderwijs geldt de normering, zoals deze voor het VSO-mlk is vastgesteld. Een zelfstandige school voor praktijkonderwijs maakt dus geen deel uit van het RBM. De normering voor het VSO-mlk staat omschreven in hoofdstuk 2 van dit deel van deze bijlage. Het RBM voorziet niet in een afzonderlijke normering voor een orthopedagogisch didactisch centrum (OPDC). Het OPDC levert diensten ter ondersteuning van leerlingen op de scholen die het samenwerkingsverband zijn aangegaan. De leerlingen die gebruikmaken van de diensten van het OPDC zijn derhalve in alle gevallen ingeschreven bij reguliere scholen voor voortgezet onderwijs. Voor een onderbouwing van de in tabel 7.1.a en 7.1.b opgenomen bruto normoppervlakten wordt verwezen naar de toelichting van deze bijlage. Indien noodzakelijk

20 Raadsbijlage nummer aaq vp voor het bepalen van de omvang van de toekenning, kan op basis van deze onderbouwing de leegstand in onderwijsruimten binnen een gebouw voor voortgezet onderwijs worden bepaald. Tabel 7.1.a Berekening van de leerlingafhankelijke ruimtebehoefte voortgezet onderwijs. legenda TLW theoretische leerweg; LWOO leerwegondersteunend onderwijs; GLW gemengde leerweg; BLW beroepsgerichte leerweg; ISK internationale schakelklas Onderwijssoort Onderbouw (jaar 1 en 2) A VO/VWO Theoretische leerweg Handel/verkoop/administratie (Uiterlijke) verzorging/mode en commercie Techniek algemeen Lee rweg T LW LWOO GLW BLW LWOO GLW BLW LWOO GLW Ruimtetype Algemene ruimte Algemene ruimte Algemene ruimte Algemene ruimte Algemene ruimte Specifieke ruimte Algemene ruimte Specifieke ruimte Algemene ruimte Specifieke ruimte Algemene ruimte Specifieke ruimte Algemene ruimte Specifieke ruimte Algemene ruimte Specifieke ruimte Algemene ruimte

21 Raadsbij lage nummer sa4 Leerweg Ruimtetype BVO/II Werkplaatsen 3,21 BLW Algemene ruimte 4,10 Werkplaatsen 6,66 LWOO Algemene ruimte 3,79 Werkplaatsen 11,44 GLW Algemene ruimte 5,05 Werkplaatsen consumptief 2,31 BLW Algemene ruimte 4,18 Werkplaatsen consumptief 6,91 LWOO Algemene ruimte 4,04 Werkplaatsen Consumptief 10,36 GLW Algemene ruimte 5,07 Werkplaatsen 1,87 BLW Algemene ruimte 4,24 Werkplaatsen 5,57 LWOO Algemene ruimte 4,11 Werkplaatsen 8,45 GLW Algemene ruimte 5,25 Werkplaatsen 0,78 BLW Algemene ruimte 4,77 Werkplaatsen 2,34 LWOO Algemene ruimte 4,44 Werkplaatsen 4,69 Algemene ruimte 5,28 Werkplaatsen 3,21

22 Raadsbij lage nummer aa4 a p. Onderwijssoort Afdeling praktijkonderwijs Afdeling ISK BVO/II Algemene ruimte 7,85 Algemene ruimte 9,62 Tabel 7.1.b Berekening van de vaste voet per instelling ten behoeve van de ruimtebehoefte voortgezet onderwijs. legenda BLW beroepsgerichte leerweg. Vaste Onderwijssoort Afdeling Ruimtetype voet Per vestiging: Hoofdvestiging Algemene ruimte 980 Nevenvestiging met spreidings noodzaak Algemene ruimte 550 Nevenvestiging zonder spreidingsnoodzaak BLW- Handel/verkoop/administratie Administratie Specifieke ruimte 72 BLW-Handel en Verkoop Specifieke ruimte 181 (Uiterlijke) verzorging/mode en commercie BLW-Mode en Commercie BLW-Uiterlijke Verzorging BLW- Verzorging Specifieke ruimte 124 Specifieke ruimte 148 Specifieke ruimte 168 BLW- Techniek algemeen Bouwtechniek Werkplaatsen 299 BLW- Elektrotechniek Werkplaatsen 171 BffiL- WInstaffillatietenick Werkplaatsen 166

23 Raadsbij lage nummer 2a4 Vaste Afdeling Ruimtetype voet BLW-Metaal Werkplaatsen 230 BLW- Voertuigentechniek Werkplaatsen 196 BLW- Consumptieve Werkplaatsen techniek consumptief 196 BLW-Grafische techniek Werkplaatsen 166 BLW-Landbouw Werkplaatsen 117 Algemene ruimte 274 Algemene ruimte 100 De vaste voet per instelling is 980 m bruto vloeroppervlakte welke wordt toegekend aan de hoofdvestiging van de instelling. Voor een nevenvestiging die op grond van een ministeriele beschikking in aanmerking komt voor aanvullende bekostiging in verband met spreidingsnoodzaak, geldt een aanvullende vaste voet van 550 m bruto vloeroppervlakte. Indien van toepassing worden vaste voeten behorende bij die afdelingen waar de beroepsgerichte leerweg wordt aangeboden toegekend op de vestiging waar de beroepsgerichte leerweg(en) wordt aangeboden. Tevens geldt een vaste voet voor die vestiging waar een afdeling voor praktijkonderwijs aanwezig is. L in bijlage lil, deel B 3.2 wordt tabel 7.2 vervangen door: legenda TLW theoretische leerweg; LWOO leerwegondersteunend onderwijs; GLW gemengde leerweg; BLW beroepsgerichte leerweg; ISK internationale schakelklas. Onderwijssoort Onderbouw avo/vwo Theoretische leerweg Handel/verkoop/administratie I Lee rweg TLW LWOO GLW BLW

24 Raadsbijlage nummer 2a4 LWOO 1,57 (Uiterlijke) verzorging/mode en commercie GLW BLW 1,38 LWOO 1,57 Techniek algemeen GLW BLW 1,38 LWOO 1,57 Consumptief GLW BLW 1,38 LWOO 1,57 Grafische techniek GLW BLW 1,38 LWOO 1,57 Landbouw GLW BLW 1,38 LWOO 1,57 AVMB 1,57 Afdeling praktijkonderwijs 1,99 Afdeling ISK 1,66 M In bijlage III, deel C 3 wordt ingevoegd: "Dit hoofdstuk heeft betrekking op het reguliere voortgezet onderwijs. Als het praktijkonderwijs als afdeling deel uitmaakt van een reguliere school voor voortgezet onderwijs dan is het bepaalde in dit hoofdstuk van toepassing. Als het praktijkonderwijs wordt verzorgd door een zelfstandige school voor praktijkonderwijs gelden de criteria voor de bepaling van de omvang van de toekenning, zoals vastgelegd in hoofdstuk 2 van deze bijlage. De criteria, zoals deze gelden een school voor VSO-mlk, zijn van toepassing op een school voor praktijkonderwijs". N Bijlage III, deel C 3.1 wordt als volgt gewijzigd: a In de tweede alinea vervalt de tweede volzin volledig. b In de vierde alinea komt de tweede volzin als volgt te luiden: "Aan de hand van het feitelijke lesrooster kan vervolgens het overschot aan beschikbare onderwijsruimte worden bepaald. Medegebruik wordt gegeven in de vorm van in te roosteren lessen". 0 Bijlage III, deel C3.2 wordt als volgt gewijzigd: a In de eerste alinea komt de vierde volzin als volgt te luiden: Het verschil is minimaal 100 m bruto vloeroppervlakte. b In de tweede alinea komt de tweede volzin als volgt te luiden: Aan de hand van het feitelijke lesrooster kan vervolgens het overschot aan beschikbare onderwijsruimte worden bepaald. Medegebruik wordt gegeven in de vorm van in te roosteren lessen. c In de vierde alinea wordt in de laatste volzin "ivbo" vervangen door: "Lwoo".

25 Raadsbijlage nummer P In bijlage III, deel C 3.3 wordt in de tweede alinea na de eerste volzin toegevoegd: "De omvang van de tegemoetkoming in eerste inrichting leer- en hulpmiddelen en meubilair als er sprake is van een inpandige aanpassing waarbij algemene of specifieke ruimte wordt omgezet in specifieke en/of werkplaatsruimte bedraagt het verschil tussen de vergoeding voor eerste inrichting van de bestaande ruimte en de vergoeding voor eerste inrichting van de te creeren ruimte". Q Bijlage III, deel C 3.4 wordt als volgt gewijzigd: a Voor de eerste alinea wordt ingevoegd: "Voor de omvang van voorzieningen voor een school voor praktijkonderwijs wordt verwezen naar het bepaalde in paragraaf 2.4 van deze bijlage "De bepaling van de omvang van de toekenning". b In de achtste alinea wordt "Ivbo" vervangen door: "Lwoo". R In bijlage III, deel D 3 wordt ingevoegd: "Dit hoofdstuk heeft betrekking op het reguliere voortgezet onderwijs. Als het praktijkonderwijs als afdeling deel uitmaakt van een reguliere school voor voortgezet onderwijs dan is het bepaalde in dit hoofdstuk van toepassing. Als het praktijkonderwijs wordt verzorgd door een zelfstandige school voor praktijkonderwijs gelden de minimumnormen bij realisering van nieuwe voorzieningen, zoals vastgelegd in hoofdstuk 2 van deze bijlage. De criteria, zoals deze gelden een school voor VSO-mlk, zijn van toepassing op een school voor praktijkonderwijs". S Bijlage III,111-3 vervalt. T Bijlage III, Toelichting, Deel B, School voor voortgezet onderwijs komt als volgt te luiden: "Het bepalen van de ruimtebehoefte in het voortgezet onderwijs gaat aan de hand van het ruimtebehoeftemodel. In dit model wordt op basis van een tweetal componenten de ruimtebehoefte bepaald. De ruimtebehoefte is enerzijds afhankelijk van het aantal leerlingen dat de school bezoekt en anderzijds afhankelijk van kenmerken van de school (zoals de aard van de vestiging en het onderwijsaanbod)". Met behulp van tabel 7.1.a kan op basis van het aantal leerlingen per onderwijssoort de zogenaamde leerlinggebonden component worden bepaald.

26 Wi Raadsbijlage nummer sas Een voorbeeld: het Lokale Lyceum. Ruimtesoort Leerweg Ruimtetype BVO/II aantal II BVO onderbouw Alg. Ruimte 6, avo/vwo Alg. Ruimte 5, totaal A/g. Ruimte Daarna wordt de vaste voet van de instelling berekend aan de hand van tabel 7.1.b. De school uit het voorbeeld, het Lokale Lyceum is een hoofdvestiging en heeft geen afdeling waarin de beroepsgerichte leerweg wordt aangeboden. De vaste voet van het Lokale Lyceum bedraagt dus 980 m Algemene Ruimte. Het totale ruimtebeslag van het Lokale Lyceum komt dus op m bruto vloeroppervlakte Algemene Ruimte. Een school komt in aanmerking voor een vaste voet per afdeling als op deze school de beroepsgerichte leerweg voor deze afdeling wordt aangeboden. Uitgangspunt daarbij is dat de vestiging waar de beroepsgerichte leerweg wordt aangeboden zoveel mogelijk wordt gefaciliteerd ten behoeve van het beroepsgericht onderwijs. Pas als op de instelling de beroepsgerichte leerweg van een bepaalde afdeling of sector wordt aangeboden, mag voor die afdeling of sector ook de leerwegondersteunende of de gemengde leerweg worden aangeboden. U Bijlage lil, Toelichting, Deel C, School voor voortgezet onderwijs wijzigt als volgt: a In de vierde volzin wordt "tabel 7.1" vervangen door: tabellen 7.1.a en 7.1.b. b De vijfde volzin komt als volgt te luiden: Met behulp van het RBM kan geen normatief lokalenplan worden opgesteld. Om te bepalen wat de leegstand binnen de onderwijsruimten is, zal een toets moeten plaatsvinden of er binnen het huidige lesrooster sprake is van onderbezetting. In geval van medegebruik door een andere school voor voortgezet onderwijs moet bekeken worden of de lesroosters van de scholen zo op elkaar kunnen worden afgestemd dat overschotten en tekorten elkaar opheffen. In geval van medegebruik door een school voor primair onderwijs zal gekeken moeten worden of binnen het lesrooster een of meer lokalen leeggeroosterd kunnen worden. Het lesrooster en het feitelijke lokalenplan zijn bepalend bij de bepaling van de leegstand. Het is nu van belang om enerzijds te toetsen of het lesrooster redelijk is. Is het aantal ingeroosterde lessen bijvoorbeeld niet hoog in verhouding tot het aantal leerlingen? Aan de hand van een aantal criteria kan het lesrooster getoetst worden, bijvoorbeeld dat het gemiddeld aantal lessen in de week niet boven de 29 uur uitkomt en dat een theorielokaal minimaal voor 32 uur in de week ingeroosterd kan worden. Aan de hand van het lokalenplan (bij voorkeur een plattegrond van de school) kan bepaald worden of alle lokalen wel ingeroosterd zijn of

27 Raadsbijlage nummer 234 waarom in bepaalde lokalen de bezetting maximaal 16 is in plaats van 26 leerlingen. Om nu te bezien of het feitelijk lesrooster redelijk is, in verhouding tot de bepaling van de ruimtebehoefte van de instelling, wordt het aan de hand van de volgende criteria getoetst: aantal lessen per week komt niet boven de 29 lesuur per week (exclusief gym); het aantal lessen lichamelijke oefening komt niet boven de 3 lesuur per week; de gemiddelde groepsgrootte is 26 leerlingen. Uitzondering vormen het praktijkonderwijs (14 leerlingen en het leerwegondersteunend onderwijs 16 leerlingen); het normatieve gebruik per week ligt voor algemene ruimten op 32 uur per week. Voor specifieke lokalen en werkplaatsen ligt het normatieve gebruik op 24 uur per week; gemiddeld past een hele groep (klas) in een onderwijsruimte. Alleen ruimten voor machinale houtbewerking en de lasserij zijn geschikt voor maximaal 8 leerlingen; een lesuur duurt 50 minuten. Wordt uitgegaan van lesuren van 45 minuten dan wordt het aantal lessen per week naar rato verhoogd. V In bijlage IV, deel A 3 wordt voor de eerste volzin toegevoegd: Dit hoofdstuk heeft betrekking op het reguliere voortgezet onderwijs. Als het praktijkonderwijs als afdeling deel uitmaakt van een reguliere school voor voortgezet onderwijs dan is het bepaalde in dit hoofdstuk van toepassing. Als het praktijkonderwijs wordt verzorgd door een zelfstandige school voor praktijkonderwijs geldt de financiele normering, zoals vastgelegd in hoofdstuk 2 van deze bijlage. De criteria, zoals deze gelden een school voor VSO-mlk, zijn van toepassing op een school voor praktijkonderwijs. W Bijlage IV, deel A 3.1 wordt als volgt gewijzigd: a Onder het kopje "bouwkosten" wordt voor de eerste volzin toegevoegd: "Bouwkosten omvatten de bouwkosten van het gebouw, inclusief fundering op staal, alsmede de aanleg en inrichting van het schoolterrein". b De tabel "Bedragen voor ruimteafhankelijke kosten per bruto m " komt als volgt te luiden: > 460 en <2.500 < 460 m m >2.500 m Algemene en specifieke ruimte Werkplaatsen Werkplaatsen consumptief Specifieke ruimte: (uiterlijke) verzorging/mode en commercie: huishoudkunde, gezondheidskunde, uiterlijke verzorging, mode en commercie; handel/verkoop/administratie: verkooppraktijk, kantoorpraktijk, etaleren.

Aanpassing Verordening Voorziening Huisvesting Onderwijs gemeente Leiden BESLUITEN

Aanpassing Verordening Voorziening Huisvesting Onderwijs gemeente Leiden BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Aanpassing Verordening Voorziening Huisvesting Onderwijs gemeente Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie OWZE de Raad voor te stellen de Verordening Voorziening

Nadere informatie

De capaciteit van de gebouwen voor het basisonderwijs wordt volgens onderstaande methodiek vastgesteld.

De capaciteit van de gebouwen voor het basisonderwijs wordt volgens onderstaande methodiek vastgesteld. BIJLAGE III CRITERIA VOOR OPPERVLAKTE EN INDELING De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: - deel A: de bepaling van de capaciteit; - deel B: wijze van bepalen van de ruimtebehoefte;

Nadere informatie

Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling

Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: deel A: de bepaling van de capaciteit; deel B: wijze van bepalen van de ruimtebehoefte;

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt overeenkomstig onderstaande methodiek

Nadere informatie

De capaciteit van de gebouwen voor het basisonderwijs wordt volgens onderstaande methodiek vastgesteld.

De capaciteit van de gebouwen voor het basisonderwijs wordt volgens onderstaande methodiek vastgesteld. Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: deel A: de bepaling van de capaciteit; deel B: wijze van bepalen van de ruimtebehoefte; deel

Nadere informatie

Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling

Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: deel A: de bepaling van de capaciteit; deel B: wijze van bepalen van de ruimtebehoefte;

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte... 3

INHOUDSOPGAVE. Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte... 3 INHOUDSOPGAVE Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte... 3 Deel A Vaststellen capaciteit... 3 A.1 Uitgangspunten... 3 A.1.1 School voor basisonderwijs, speciale school

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling

Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling Artikel 1: Algemene bepaling Het college toetst aanvragen om voorzieningen genoemd in artikel 1.2 en artikel 1.3 van de verordening aan de criteria gesteld

Nadere informatie

BIJLAGE III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

BIJLAGE III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte BIJLAGE III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte DEEL A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

hiervoor geen vergoeding wordt genoten, wordt dit deel niet tot de capaciteit van het gebouw gerekend. Dit deel wordt wel geregistreerd.

hiervoor geen vergoeding wordt genoten, wordt dit deel niet tot de capaciteit van het gebouw gerekend. Dit deel wordt wel geregistreerd. Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Bijlage III behorende bij de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Oegstgeest 2015

Bijlage III behorende bij de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Oegstgeest 2015 Bijlage III behorende bij de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Oegstgeest 2015 Criteria voor vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen

Nadere informatie

5. Het bevoegd gezag van een niet door de gemeente in stand gehouden school voor basisonderwijs,

5. Het bevoegd gezag van een niet door de gemeente in stand gehouden school voor basisonderwijs, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hengelo. Nr. 0 oktober 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lisse. Nr. 0 april 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en

Nadere informatie

Modelbeleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Modelbeleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs Modelbeleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Leeswijzer modelbepalingen - [ ] of [iets] = door

Nadere informatie

Beleidsregel voor bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Borsele

Beleidsregel voor bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Borsele GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Borsele Nr. 0 oktober 0 Beleidsregel voor bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Borsele 0 Het college van de gemeente Borsele; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten 1. De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande

Nadere informatie

De bijgevoegde wijzigingsverordening vaststelen

De bijgevoegde wijzigingsverordening vaststelen Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 19 november 2003 Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 september 2003. Onderwerp Voorstel Financiële gevolgen Aanpassen verordening voorzieningen huisvesting

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Almere Nr. februari 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Nadere informatie

De concerndirecteur van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling,

De concerndirecteur van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. december 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van Zaltbommel - Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Zaltbommel 2017 vastgesteld

Burgemeester en wethouders van Zaltbommel - Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Zaltbommel 2017 vastgesteld GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zaltbommel. Nr. september 0 Burgemeester en wethouders van Zaltbommel - Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Zaltbommel 0 vastgesteld

Nadere informatie

gelet op de artikelen 91, 117 en 136 van de Wet op het primair onderwijs en de artikelen 89, 115 en 130 van de Wet op de expertisecentra;

gelet op de artikelen 91, 117 en 136 van de Wet op het primair onderwijs en de artikelen 89, 115 en 130 van de Wet op de expertisecentra; Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor primair onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs gemeente Lochem 2017 Het college van de gemeente Lochem; gelet op de artikelen 91, 117 en 136 van

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gemeente Assen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens

Nadere informatie

Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening

Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening Algemeen Het college is op grond van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra verantwoordelijk

Nadere informatie

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor primair onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs gemeente Amersfoort 2016

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor primair onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs gemeente Amersfoort 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amersfoort. Nr. 0 december 0 Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor primair onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs gemeente Amersfoort 0 Het

Nadere informatie

BESLUIT VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

BESLUIT VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS BESLUIT VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Burgemeester en wethouders van de gemeente Z a l t b o m m e l ; Gelet op de artikelen 117 en 136 van de Wet op het primair onderwijs en de artikelen 115 en 130 van

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs CVDR Officiële uitgave van Montferland. Nr. CVDR0_ oktober 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Het college van de gemeente Montferland;

Nadere informatie

Concept-Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Concept-Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs Concept-Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Het college van de gemeente

Nadere informatie

gelet op de artikelen 117 en 136 van de Wet op het primair onderwijs en de artikelen 115 en 130 van de Wet op de expertisecentra;

gelet op de artikelen 117 en 136 van de Wet op het primair onderwijs en de artikelen 115 en 130 van de Wet op de expertisecentra; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Noordoostpolder. Nr. 0 november 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal

Nadere informatie

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte (behoort bij de Onderwijshuisvestingsverordening gemeente Woerden 2015) Onderstaande tekst is gebaseerd op de modelverordening

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR603986_1

CVDR. Nr. CVDR603986_1 CVDR Officiële uitgave van Ede. Nr. CVDR0_ 0 november 0 Beleidsregel bekostiging - gebruik- lokalen voor bewegingsonderwijs (door een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs primair onderwijs gemeente Leiden 2015.

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs primair onderwijs gemeente Leiden 2015. Beleidsregel voor de bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor scholen voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Het college van de gemeente Leiden;

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Burgemeester en wethouders van Beemster, Besluiten: Vast te stellen Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering 2017 van de verordening Voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Beemster 2015.

Nadere informatie

Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening

Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening Bijlage bij Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gemeente Borsele, 2016 Grondslag bekostiging

Nadere informatie

' md archief. "um. a 20

' md archief. um. a 20 ' md archief 1 "um : a 20 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gemeente

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Het college van de gemeente Deventer:

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gemeente Heerhugowaard 2015 Het college

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Hoogeveen.

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Hoogeveen. CVDR Officiële uitgave van Hoogeveen. Nr. CVDR00_ november 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Hoogeveen Het college van de gemeente Hoogeveen; gelet op de artikelen en van de

Nadere informatie

Beleidsregel Bekostiging Lokalen Bewegingsonderwijs voor een school voor

Beleidsregel Bekostiging Lokalen Bewegingsonderwijs voor een school voor CVDR Officiële uitgave van Heerlen. Nr. CVDR_ juli 0 Beleidsregel Bekostiging Lokalen Bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gemeente Lelystad 2016 Wetstechnische

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR357605_1

CVDR. Nr. CVDR357605_1 CVDR Officiële uitgave van Raalte. Nr. CVDR0_ mei 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. november 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal

Nadere informatie

Wijzigen van Bijlage IV (Indexering en normbedragen voor vergoeding) van de Verordening Huisvestingsvoorzieningen Onderwijs Amsterdam 2016.

Wijzigen van Bijlage IV (Indexering en normbedragen voor vergoeding) van de Verordening Huisvestingsvoorzieningen Onderwijs Amsterdam 2016. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 172563 4 oktober 2017 Wijzigen van Bijlage IV (Indexering en normbedragen voor vergoeding) van de Verordening Huisvestingsvoorzieningen Onderwijs

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Assen. Nr. 0 mei 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 6763

GEMEENTEBLAD. Nr. 6763 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. januari 0 Beleidsregel bekostiging bewegingsonderwijs 0 Het college van de gemeente Capelle aan den IJssel; gelet op artikelen, en

Nadere informatie

Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening

Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening Algemeen Het college is op grond van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra verantwoordelijk

Nadere informatie

De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting

Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR355983_1

CVDR. Nr. CVDR355983_1 CVDR Officiële uitgave van Sittard-Geleen. Nr. CVDR_ mei 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Nadere informatie

Bijlage III Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling

Bijlage III Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: deel A: de bepaling van de capaciteit; deel B: wijze van bepalen van de ruimtebehoefte;

Nadere informatie

Bijlage 1.4:

Bijlage 1.4: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering In deze Bijlage zijn de bedragen opgenomen zoals die golden voor het jaar 2015. Zoals hieronder is aangegeven worden ze jaarlijks aangepast. Deel A

Nadere informatie

Prijsindexcijfer van de bouwkosten van nieuwe woningen, jaar t, tweede kwartaal (bron: CBS, kerncijfers, bouwnijverheid, inclusief btw)

Prijsindexcijfer van de bouwkosten van nieuwe woningen, jaar t, tweede kwartaal (bron: CBS, kerncijfers, bouwnijverheid, inclusief btw) Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1.

Nadere informatie

De ruimtebehoefteberekening is een optelling van twee componenten: 1. een leerlinggebonden component; 2. een vaste voet.

De ruimtebehoefteberekening is een optelling van twee componenten: 1. een leerlinggebonden component; 2. een vaste voet. Bijlage bij voorstel nieuwbouw Praktijkschool Model 1: Normvergoeding berekend volgens huisvestingsverordening, zonder werkplaatsen Om volgens de huisvestingsverordening de normvergoeding voor de nieuwbouw

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening

Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening Algemeen Het college is op grond van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra verantwoordelijk

Nadere informatie

Artikel I Bijlage IV behorende bij de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs De Bilt 2014 komt te luiden:

Artikel I Bijlage IV behorende bij de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs De Bilt 2014 komt te luiden: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente De Bilt. Nr. 93452 juli 206 Gemeente De Bilt - Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering 206 behorende bij Verordening voorzieningen huisvesting

Nadere informatie

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Leek 2015

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Leek 2015 Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Leek 205 Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (betreft normbedragen voor 205, geïndexeerd

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: 1 HERZIENING NORMBEDRAGEN BIJLAGE IV MODELVERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS en NORMBEDRAGEN MATERIELE INSTANDHOUDING LOKALEN BEWEGINGSONDERWIJS (BELEIDSREGEL) a. Bijlage IV Normbedragen voor

Nadere informatie

Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte 1 BIJLAGE 3 DEEL A Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Vaststellen capaciteit A.1: Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Gemeente Haarlem 2015

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Gemeente Haarlem 2015 Bijlage 3 Criteria voor oppervlakte en indeling Voor het vaststellen van de oppervlakte en indeling wordt in deze bijlage onderscheid gemaakt in vier delen: - deel A : bepalen van de capaciteit; - deel

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Jaarlijks

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en voor scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs

Bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en voor scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Veghel. Nr. 0 februari 0 Gemeente Veghel - Bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en voor scholen voor (voortgezet)

Nadere informatie

Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling

Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: deel A: de bepaling van de capaciteit; deel B: wijze van bepalen van de ruimtebehoefte;

Nadere informatie

BIJLAGE III Criteria voor oppervlakte en indeling

BIJLAGE III Criteria voor oppervlakte en indeling BIJLAGE III Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: - deel A: de bepaling van de capaciteit; - deel B: wijze van bepalen van de ruimtebehoefte;

Nadere informatie

Indexering en normbedragen voor vergoeding (prijspeil 2017)

Indexering en normbedragen voor vergoeding (prijspeil 2017) Bijlage IV Indexering en normbedragen voor vergoeding (prijspeil 2017) Artikel 1: Algemene bepaling 1. Conform artikel 1.4 van de verordening wordt, bij de vaststelling van het in het programma te vermelden

Nadere informatie

Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling

Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: - deel A: de bepaling van de capaciteit; - deel B: wijze van bepalen van de ruimtebehoefte;

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.

Nadere informatie

De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Vergoedingsbedragen eerste inrichting, nieuwbouw en berekening capaciteit Aangepast door Len van Rijn, mei 2010

Vergoedingsbedragen eerste inrichting, nieuwbouw en berekening capaciteit Aangepast door Len van Rijn, mei 2010 Vergoedingsbedragen eerste inrichting, nieuwbouw en berekening capaciteit Aangepast door Len van Rijn, mei 2010 Jaarlijks worden vergoedingsbedragen bijgesteld voor gymzalen en sportvelden. Hier worden

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering 2016 Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Nadere informatie

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling op basis

Nadere informatie

Bijlage III. Criteria voor oppervlakte en indeling. De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen:

Bijlage III. Criteria voor oppervlakte en indeling. De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: Bijlage III -52- Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: - deel A: de bepaling van de capaciteit; - deel B: wijze van bepalen van de

Nadere informatie

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (september 2014)

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (september 2014) Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (september 204) Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

BIJLAGE III Criteria voor oppervlakte en indeling. De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen:

BIJLAGE III Criteria voor oppervlakte en indeling. De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: BIJLAGE III Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: - Deel A : de bepaling van de capaciteit; - Deel B : wijze van bepalen van de ruimtebehoefte;

Nadere informatie

:.nitiatiefvoorstel Wijziging van de verordening voorzieningen huisvesting

:.nitiatiefvoorstel Wijziging van de verordening voorzieningen huisvesting Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.R862.OOI :.nitiatiefvoorstel Wijziging van de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Eindhoven Samenvatting De huidige verordening voorzieningen huisvesting

Nadere informatie

Deel A - Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A - Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV - Normbedragen voor vergoeding en indexering 2016 Deel A - Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Nadere informatie

Bijlage III bij de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Purmerend 2010

Bijlage III bij de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Purmerend 2010 Bijlage III bij de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Purmerend 2010 Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling... 3

INHOUDSOPGAVE. Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling... 3 INHOUDSOPGAVE Criteria voor oppervlakte en indeling... 3 DEEL A De bepaling van de capaciteit... 3 1 School voor basisonderwijs en speciale school voor basisonderwijs... 3 1.1 Gebouwen van hoofd- en nevenvestigingen

Nadere informatie

Bijlage 1.3: , gewijzigd besloten met inachtneming van amendement , cursief deel onder A1. 1

Bijlage 1.3: , gewijzigd besloten met inachtneming van amendement , cursief deel onder A1. 1 Bijlage III Criteria vaststellen capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Deel A Vaststellen capaciteit A.1 Uitgangspunten De capaciteit van gebouwen wordt op basis van onderstaande methodiek

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Voorst 2015

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Voorst 2015 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Voorst 2015 Het college van de gemeente Voorst Gemeenteblad 553a gelet op de artikelen 117 en 136 van de Wet op het primair onderwijs en de

Nadere informatie

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor primair onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs gemeente Lochem 2017

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor primair onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs gemeente Lochem 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Lochem Nr. 226843 20 december 2017 Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor primair onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs gemeente Lochem

Nadere informatie

Bijlage 3 Beoordelingscriteria capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage 3 Beoordelingscriteria capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage 3 Beoordelingscriteria capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte In bijlage III wordt evenals in bijlage I een onderverdeling per voorziening huisvesting onderwijs gehanteerd. Op

Nadere informatie

Bijlage I Beoordelingscriteria noodzaak aangevraagde voorzieningen

Bijlage I Beoordelingscriteria noodzaak aangevraagde voorzieningen Bijlage I Beoordelingscriteria noodzaak aangevraagde voorzieningen Deel A Lesgebouwen De voorzieningen genoemd onder A.2 (vervangende bouw), A.3.1 (uitbreiding met één of meer leslokalen) en A.3.2 (uitbreiding

Nadere informatie

f. het onmogelijk is om door medegebruik een passende huisvesting voor de school te realiseren.

f. het onmogelijk is om door medegebruik een passende huisvesting voor de school te realiseren. Bijlage I Beoordelingscriteria noodzaak aangevraagde voorzieningen Deel A - Lesgebouwen De voorzieningen genoemd onder A.2 (vervangende bouw), A.3.1 (uitbreiding met één of meer leslokalen) en A.3.2 (uitbreiding

Nadere informatie

DEEL A De bepaling van de capaciteit

DEEL A De bepaling van de capaciteit Bijlage III Criteria voor oppervlakte en indeling De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: - deel A: de bepaling van de capaciteit; - deel B: wijze van bepalen van de ruimtebehoefte;

Nadere informatie

Biilaael Deel A (2015) Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen

Biilaael Deel A (2015) Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen Biilaael Deel A (2015) Bijlage I Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen Per onderwijssector en per voorziening worden hieronder opgesomd de nadere voorwaarden waaronder - behoudens de

Nadere informatie

Bijlage IIIB, behorende bij raadsbesluit nr. 17/27 van BIJLAGE III. De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen:

Bijlage IIIB, behorende bij raadsbesluit nr. 17/27 van BIJLAGE III. De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: Bijlage IIIB, behorende bij raadsbesluit nr. 17/27 van 2007. BIJLAGE III CRITERIA VOOR OPPERVLAKTE EN INDELING De criteria voor oppervlakte en indeling vallen uiteen in vier delen: deel A: de bepaling

Nadere informatie