Informatiebrochure Leergang Midden Management. Klaar voor een stap in de richting van leiderschap?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrochure Leergang Midden Management. Klaar voor een stap in de richting van leiderschap?"

Transcriptie

1 Informatiebrochure Leergang Midden Management Klaar voor een stap in de richting van leiderschap?

2 Leergang Midden Management

3 De ontwikkeling van de middenmanager Ben je startend middenmanager (zoals (kern)teamleider of afdelings leider) en wil je verder ontwikkelen in die functie? Of ben je een ambitieuze docent die graag door wil groeien richting leiderschap? Dan is de Leergang Midden Management van Marant Interstudie een mooie stap richting verdere professionalisering. De Leergang Midden Management richt zich op het ontwikkelen van beginnende middenmanagers. Veel thema s waar je als startende leidinggevende in het onderwijs tegenaan loopt komen daarin aan de orde. Je werkt aan de competenties die nodig zijn om een rol als middenmanager goed uit te kunnen voeren, je kijkt over de grenzen van je eigen school en bouwt aan een netwerk van leidinggevenden op andere scholen. De leergang daagt je uit, is confronterend, zorgt voor verdieping en een breder perspectief. Ik heb genoten van de combinatie theorie en praktijk. Ook heb ik enorm veel geleerd van de andere deelnemers.

4

5 De ruggengraat van de leergang In onze duale leergang koppelen we scholing en training aan je eigen werksituatie. Het is daarom noodzakelijk dat je tijdens de leergang ervaring kunt opdoen met leidinggeven, zodat je dat wat je leert meteen kunt toepassen en uitproberen in je eigen praktijk. Als je nog geen leidinggevende rol hebt, kan dit in de vorm van een project. Perspectief verbreden Centraal staat het verbreden van je eigen perspectief. Als leidinggevende kom je op een andere positie in de organisatie. Er worden andere dingen van je gevraagd en je krijgt te maken met een complex speelveld waarin verschillende belangen een rol spelen. In de tweedaagse bijeenkomsten biedt de leergang kaders en modellen om die complexiteit te overzien. Er is ruimte voor oefening van vaardigheden die nodig zijn om het goede gesprek te kunnen voeren. Er is veel aandacht voor reflectie. Daarvoor zijn ook de intervisie- en kringcoachingsbijeenkomsten. Om je meer nieuwe perspectieven en een breder handelingsrepertoire te bieden, krijg je een mentor: een ervaren schoolleider van een andere school die tevens beschikt over coachingsvaardigheden. De mentor kijkt met je mee naar de vorderingen in je projectopdracht, ondersteunt je vanuit de eigen expertise, is in staat je een spiegel voor te houden en op coachende wijze met je persoonlijke ontwikkelpunten aan de slag te gaan. Anderhalf jaar groeien Het gehele traject heeft een looptijd van anderhalf jaar, waardoor het mogelijk is om gefaseerd aan je ontwikkeldoelen te werken. Hierbij neem je echt de tijd voor verwerking. Je deelt je ervaringen in je eigen projectopdracht en onderwijspraktijk, en reflecteert daarop. Ook verdiep je je leerproces en stuur je door het geven en krijgen van feedback. Voor wie is de leergang? Ben je een professional in een startende middenmanagementfunctie met een hiërarchische bevoegdheid of ben je docent met de ambitie om door te groeien en leiding te geven? Dan is deze Leergang Midden Management gemaakt voor jou. Wat hebben we met de leergang voor ogen? De Leergang Midden Management richt zich op het ontwikkelen en versterken van leiderschaps- en managementcompetenties en op het ontwikkelen van een eigen visie op onderwijs.

6 Ingrediënten van de leergang Startassessment Na aanmelding bij Marant Interstudie start je met een assessment bij Marant Assessment. In dit assessment wordt getoetst of je over voldoende potentiële managementcompetenties, de juiste motivatie (in relatie tot het beroepsbeeld) en de juiste (werk)omstandigheden beschikt. Het assessment voor de Leergang Midden Management bestaat uit vijf onderdelen: 1 - Motivatiebrief en autobiografie (zelfstandig uitwerken) 2 - Persoonlijkheidstesten (zelfstandig maken) 3 - Gesprekssimulatie met docent (real-life simulatie met assessor op basis van tevoren aangegeven casussen) 4 - Cognitieve capaciteitentest (wordt ingevuld op de assessmentdag) 5 - Criteriumgericht interview (als vervolg op de cognitieve capaciteitentest) POP (Persoonlijk Ontwikkel Plan) De ontwikkelpunten van het startassessment vormen het fundament van je POP. Je eigen leidinggevende, een van de trainers en de externe mentor ondersteunen je bij je individuele leerdoelen, leervragen en leerroute. De POP vormt de leidraad voor het eigen leerproces. Tweedaagsen (6x) Er zijn zes tweedaagse bijeenkomsten die alle deelnemers volgen. Deze bijeenkomsten geven ruimte om te ontsnappen aan de waan van de dag. Want alleen door stil te staan bij de eigen ontwikkeling kan je vooruit. Met workshops door experts, gerichte kennisoverdracht, presentaties van deelnemers, collegiale coaching en natuurlijk het trainen van vaardigheden. We spelen in op verschillende leerbehoeften van verschillende deelnemers. Ter voorbereiding van de tweedaagsen doe je zelfstudie met behulp van aanbevolen literatuur, actuele artikelen en voorbereidende opdrachten. Kringcoaching (6x) In kleine groepjes leg je de verbinding tussen theorie, praktijk en eigen competenties. Dit doe je tweemaal onder leiding van een opleider. Kringcoaching is afwisselend op locatie van een van de deelnemers. Intervisie (6x) Doel van de intervisie is dat je met elkaar ervaring en deskundigheid uitwisselt. Reflectie op eigen handelen staat centraal. Het helpt je om vanuit verschillende perspectieven naar je eigen vraagstukken te kijken. Daarnaast leer je op een gelijkwaardige manier ondersteuning te geven aan collega s en versterk je je onderzoekende houding. Praktijkgerichte onderzoeksopdracht (buiten de eigen school) Tijdens de Leergang Midden Management voer je in vier- of vijftallen een praktijkgerichte onderzoeksopdracht uit. Je doet dit onderzoek in een voor jou nieuwe school en je onderzoekt aan de hand van een specifieke vraag van die school. Zo leer je je eigen scope te verbreden en samen te werken met anderen om tot een mooi onderzoeksresultaat te komen. Jullie onderzoek leidt tot een rapportage voor de school, een presentatie tijdens de leergang en een reflectie voor in je portfolio.

7 Mentoring (6x) Gedurende het traject word je bijgestaan door externe mentoren. De mentoren zijn ervaren schoolleiders met een coachopleiding. Je mentor helpt je om je perspectief te verbreden bij de dilemma s en vragen over de (project)leidersrol. Ook helpt je mentor je om je handelingsrepertoire uit te breiden en je visie op leiderschap te verkennen. Daarnaast kunnen ook persoonlijke ontwikkelthema s onderwerp zijn van gesprek. Je projectopdracht en je leerdoelen uit je POP maken deel uit van de centrale gespreksonderwerpen. Tijdens de startdag vindt de matching tussen deelnemer en mentor plaats. De projectopdracht (in de eigen school) In deze opdracht van jouw directie breng je het geleerde continu in de praktijk. Omdat er verschillen zijn tussen deelnemers in leidinggevende ervaring en mogelijkheden om te oefenen met leidinggeven in de eigen werkpraktijk, bekijken we de beste mogelijkheid om vorm en inhoud te geven aan de projectopdracht. Als je al een hiërarchisch leidinggevende positie hebt, werk je aan een resultaatgerichte interventie-opdracht. Deze opdracht past binnen je werkzaamheden en het beleid van de school. Wanneer je nog geen leidinggevende positie hebt, werk je voor de duur van de leergang met een projectteam aan een projectopdracht, die je eigen schooldirectie heeft geformuleerd. In beide gevallen is er een opdrachtgever vanuit de eigen directie. Slotdag Op deze dag presenteren de deelnemers wat ze hebben geleerd. Zowel op persoonlijk vlak als in de projectopdracht. Na afloop is de uitreiking van het certificaat. Ben jij er ook bij? Er zijn twee voorlichtingsbijeenkomsten voor de Leergang Midden Management. Je bent van harte uitgenodigd! Meld je nu aan voor de voorlichtingsbijeenkomst! Ga naar Voorlichtingsbijeenkomst 1 Woensdag 20 september uur uur Marant Nieuwe Aamsestraat 84A in Elst Voorlichtingsbijeenkomst 2 Maandag 2 oktober uur uur Alliantie VO Meeuwse Acker in Nijmegen

8 Je ontwikkelt competenties... om een eigen visie en koers te creëren en je team daarin mee te nemen. voor (onderwijskundig en resultaatgericht) leiderschap en management aan een operationele eenheid in een veranderende organisatie. voor het werken in en aan een professionele cultuur en een lerende organisatie. met betrekking tot integraal personeelsbeleid en HRM vanuit het perspectief van middenmanagement. voor de beheersmatige kant van het middenmanagement (o.a. budgettering en formatie). om proactief om te gaan met implicaties van actuele (maatschappelijke en politieke) ontwikkelingen in de dagelijkse praktijk. Thema s in de leergang Projectleiderschap en het aansturen van een project op school Organisatieculturen, cultuurdiagnose, implicaties van organisatieculturen voor verander processen en verandermanagement Onderwijsontwikkeling, onderwijskundig leiderschap, onderwijsvisievorming en resultaatgericht leidinggeven Persoonlijk leiderschap en leidinggeven aan teams, teamontwikkeling aansturen, teamdoelmatigheid, teamrollen en groepsdynamica Aspecten van de bedrijfsvoering van het middenmanagement: (integraal) personeelsbeleid en financieel management Omgaan met tegengestelde belangen en weerstandsgedrag (onder meer tijdens conflicten, bij onderhandelingen en in vergaderingen) Timemanagement, stressmanagement, werkplezier, ambitie en loopbaanoriëntatie Daarnaast wordt gekeken naar actuele ontwikkelingen in het onderwijs met gastsprekers. De leergang wordt continu geactualiseerd. Uitgangspunt van de leergang is dat zoveel mogelijk aansluiting wordt gezocht bij beleid en strategie van de deelnemende organisaties. Hiervoor is er een stuurgroep samengesteld vanuit de opdrachtgevende organisaties van het eerste uur (PLANA). Deze stuurgroep komt regelmatig samen om de voortgang en de actualiteit te bespreken. In de leergang werden veel verschillende werkvormen gebruikt. Dat was afwisselend en werkte activerend. Erg prettig!

9 De groep was heel veilig, heel divers. We hebben veel geleerd van elkaar, van het kritisch naar elkaar kunnen kijken. Het uitgebreide competentieprofiel is bij Marant Interstudie op te vragen en komt overeen met het door de VO academie opgestelde beroepsprofiel schoolleiders VO. Wij leiden op tot startbekwaamheid. Beoordeling en certificering De leergang start met het startassessment, waaruit je ontwikkelpunten volgen. Gedurende het traject word je gevolgd door de opleiders van Marant Interstudie. Je houdt tijdens de leergang zelf een portfolio bij van je ontwikkeling gerelateerd aan je POP en je projectopdracht. Halverwege is er een tussenevaluatiegesprek waarin een van de opleiders samen met jou kijkt welke weg je tot nu toe hebt afgelegd en wat de focus wordt voor de rest van het traject. Aan het einde is er een eindassessment, opnieuw uitgevoerd door onafhankelijke beoordelaars van Marant Assessment. Tijdens dit assessment maak je de doorlopen ontwikkeling aantoonbaar in een portfolio en een eindgesprek. Bij een positieve eindbeoordeling ontvang je een certificaat. Enthousiast geworden? Aanmelden & selectie Ruim voor de start van de leergang is er een informatiebijeenkomst waarin we jou en je leidinggevende informeren over de opzet en inhoud van de leergang. Verschillende besturen onder het PLANA-samenwerkingsverband hebben een eigen aanmeldingsprocedure voor de leergang. Werk je bij een van de scholen onder dit verband? Dan is er hiervoor een speciale bijlage. Direct aanmelden kan op Let op De Leergang Midden Management is een duale opleiding, daarom is het van belang dat je direct leidinggevende de deelname actief ondersteunt en afspraken maakt over de vereiste medewerking van de directie. Samen bekijk je of het praktisch haalbaar gezien de tijdsinvestering (480 uur) en het vrij roosteren van de donderdagen (in ieder geval de donderdagmiddag).

10 De begeleiders Petra van Oorschot Coördinator van de Leergang Midden Management Waar bewustzijn en invloed toeneemt, groeit verantwoordelijkheid Petra van Oorschot is senior adviseur, trainer en coach. Ze houdt ze zich bezig met leiderschapsontwikkeling en teamontwikkeling op alle lagen van de schoolorganisatie, van directie tot en met het onderwijsondersteunend personeel. Lees meer over Petra op / Dorine Bakker Begeleider Leergang Midden Management Leiderschap begint bij jezelf, vanuit die bewustwording ontstaat de beweging. Dorine Bakker is senior adviseur, trainer en coach. Zij helpt onderwijsorganisaties en onderwijsprofessionals met vraagstukken op gebied van organisatieverbetering en leiderschapsontwikkeling. Leren en leiderschap vormen de centrale thema s in haar loopbaan. Lees meer over Dorine op d.bakker@marant.nl / Leiderschap is geen methode maar een passie. Het is de kunst om te vertrouwen op je innerlijke vuur. Sylvia Lukassen Begeleider Leergang Midden Management Sylvia Lukassen is senior adviseur, trainer en coach. Ze begeleidt professionals uit het voortgezet en beroepsonderwijs bij het versterken van persoonlijk en professioneel leiderschap. Ze focust zich op de thema s loopbaan en leiderschap, coaching en communicatie. Lees meer over Sylvia op s.lukassen@marant.nl / Gastsprekers hebben een meerwaarde: het is goed om te ervaren hoe verschillend schoolleiders zijn en wat hun drijfveren zijn.

11 Praktische informatie Voor alle actuele praktische informatie kun je contact opnemen met ons of kijk je op onze website: marant.nl/lmm Aantal deelnemers De Leergang Midden Management gaat van start bij 12 deelnemers. Prijs, plaats en planning De investering van de Leergang Midden Management bedraagt en is inclusief lesmateriaal, boeken, elektronische leeromgeving, overnachtingen en overige locatiekosten (all-in). De tweedaagsen vinden plaats in een conferentiecentrum op een centrale plaats. De overige bijeenkomsten vinden plaats bij Marant Interstudie in Elst of op een van de deelnemende scholen. Startdata De volgende leergang start in februari De assessments vinden plaats in najaar De voorlichtingsbijeenkomsten zijn in november Meld je nu aan voor de voorlichtingsbijeenkomst of de opleiding! Ga naar

12 Contact Contact Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met een van de begeleiders. Voor praktische vragen kun je altijd terecht bij: Projectbureau Marant Interstudie Dit is geen training, maar een ontwikkelingstraject. Je zult nooit meer de oude zijn! Nieuwe Aamsestraat 84A 6662 NK Elst (Gld) T E interstudie@marant.nl W

Leidinggeven voor starters. Informatiebrochure Leergang Midden Management. Klaar voor een stap in de richting van leiderschap in onderwijs?

Leidinggeven voor starters. Informatiebrochure Leergang Midden Management. Klaar voor een stap in de richting van leiderschap in onderwijs? Leidinggeven voor starters Informatiebrochure Leergang Midden Management Klaar voor een stap in de richting van leiderschap in onderwijs? Leergang Midden Management De ontwikkeling van de middenmanager

Nadere informatie

Informatiebrochure Leergang Midden Management. Klaar voor een stap in de richting van leiderschap?

Informatiebrochure Leergang Midden Management. Klaar voor een stap in de richting van leiderschap? Informatiebrochure Leergang Midden Management Klaar voor een stap in de richting van leiderschap? Leergang Midden Management De ontwikkeling van de midden manager Ben je startend midden manager (zoals

Nadere informatie

Leergang Midden Management Informatiebrochure

Leergang Midden Management Informatiebrochure Leergang Midden Management Informatiebrochure Inhoud Een mooi en zinvol traject waarin ik veel heb geleerd, gedaan, gehoord en gezien. Inleiding Ben jij een beginnende middenmanager (zoals (kern)teamleider

Nadere informatie

Leergang Hoger Management

Leergang Hoger Management Leergang Hoger Management Ontwikkelen van leiderschap in het voortgezet onderwijs 1 Een samenwerking tussen Marant Interstudie en Kennisland. 2 De samenwerking tussen Marant Interstudie en Kennisland verbindt

Nadere informatie

Leergang Hoger Management

Leergang Hoger Management Leergang Hoger Management Ontwikkelen van vernieuwend leiderschap in het voortgezet onderwijs 1 Een samenwerking tussen Marant Interstudie en Kennisland. 2 In januari 2018 start de negende editie van de

Nadere informatie

Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent

Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent Amersfoortse Docenten Academie Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent in samenwerking met: Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent De Academie nodigt jou uit om deel te nemen aan ons

Nadere informatie

Middenkaderopleiding voor potentials (MKOP)

Middenkaderopleiding voor potentials (MKOP) Middenkaderopleiding voor potentials (MKOP) Zorg met een breed palet aan leiderschapsskills voor een stevige basis als toekomstig leidinggevende Voor wie Iedereen die geen leidinggevende is, maar wel de

Nadere informatie

Professional Coach Week

Professional Coach Week Professional Coach Week Een week intensief werken aan de coach in jezelf. 2-6 september 2013 27-31 januari 2014 associatie voor coaching DORPSSTRAAT 1 5735 EA AARLE-RIXTEL TEL. 0492-385544 WWW.ASSOCIATIEVOORCOACHING.COM

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VERGROOT DE REIKWIJDTE VAN JE SCHOOL VERDIEP JE LEIDERSCHAP LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VOOR SCHOOLLEIDERS EN MIDDENMANAGERS IN HET ONDERWIJS VOORJAAR 2018 WWW.NSO-CNA.NL LEERGANG

Nadere informatie

Toelatingseis: Deelnemers moeten over een Insights Discovery Profiel beschikken 2.

Toelatingseis: Deelnemers moeten over een Insights Discovery Profiel beschikken 2. Datum maart 2019 Betreft scholing Oriëntatie Op Teamleider OOT voor OMO-professionals In deze brief vindt u informatie met betrekking tot de opzet en inschrijving van een scholing voor OMO-professionals

Nadere informatie

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching Unieke opleiding in Arboland Opleiding Copla Opleiding Training Consultants Coaching copla.nl Bezoek ook onze websites: www.copla.nl www.deveiligheidscoach.nl DE VEILIGHEIDSCOACH Steeds vaker buigen veiligheidskundigen

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Leergang ondersteuningscoördinatoren

Leergang ondersteuningscoördinatoren Leergang ondersteuningscoördinatoren 2019-2020 Ondersteuningscoördinatoren; u bent de veelzijdige spil in de ondersteuning, intern en extern. U bent degene die passende ondersteuning aan jongeren organiseert

Nadere informatie

Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met:

Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met: Executive MBA Service management Onderwijs Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met: De wereld waarin

Nadere informatie

Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden

Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden Persoonlijk leiderschap en trainersvakmanschap Zoek je een gedegen opleiding

Nadere informatie

De Docenten Academie. Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent

De Docenten Academie. Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent De Docenten Academie Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent De Docenten Academie van Marant Interstudie is een professionaliseringstraject voor

Nadere informatie

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers Tabel Competenties docentopleiders/-trainers In deze tabel zijn de competenties van de docentopleider/trainer (1) opgenomen. Deze zijn verder geconcretiseerd in bekwaamheidseisen of indicatoren en uitgewerkt

Nadere informatie

NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER

NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER Leadership IN EDUCATION (MASTER) Van leidinggevenden in het onderwijs wordt verwacht dat zij in staat zijn duurzame schoolontwikkeling te realiseren en onderwijsinnovatie

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato & Max Wildschut organiseren. 3 masterclasses. in het najaar van 2019:

Expertisecentrum Plato & Max Wildschut organiseren. 3 masterclasses. in het najaar van 2019: Expertisecentrum Plato & Max Wildschut organiseren 3 masterclasses in het najaar van 2019: Mooie theorie versus weerbarstige praktijk In bovenstaande afbeelding zomaar enkele uitspraken die je dagelijks

Nadere informatie

Toelatingseis: Deelnemers moeten over een Insights Discovery Profiel beschikken 2.

Toelatingseis: Deelnemers moeten over een Insights Discovery Profiel beschikken 2. Datum juli 2017 Betreft scholing Oriëntatie Op Teamleider OOT voor OMO-professionals In deze brief vindt u informatie met betrekking tot de opzet en inschrijving van een scholing voor OMO-professionals

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Opbrengstgericht Werken

Opbrengstgericht Werken Opbrengstgericht Werken Opleidingen en maatwerk M&O-groep is een netwerkorganisatie met een gedreven groep professionals die sturen op kwaliteit. We verlenen diensten aan het onderwijs, gemeenten en jeugdzorg.

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) SAXION Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer:

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: COACHEND LEIDERSCHAP vierdaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Als leidinggevende heb je te maken met verschillende medewerkers met ieder

Nadere informatie

Trainingen en leergangen voorjaar 2019

Trainingen en leergangen voorjaar 2019 Trainingen en leergangen voorjaar 019 Voortgezet onderwijs en mbo Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding

Nadere informatie

Aanbod Leerplein SGH

Aanbod Leerplein SGH Aanbod Leerplein SGH Alleen samen kunnen we de vraagstukken en uitdagingen van deze tijd aan (Kaats & Opheij) Waarom het Leerplein? Ieder mens heeft van nature de drang om zich te ontwikkelen, te groeien.

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap 2014 Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Je bent hoger opgeleid, zit aan het begin van je carrière en hebt de ambitie

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Opleiding bouwcoördinator

Opleiding bouwcoördinator Opleiding bouwcoördinator Werken als bouwcoördinator vraagt veel van een meester of juf. Naast de verantwoordelijk voor een groep ook nog een team aansturen. Het is niet vanzelfsprekend dat een goede juf

Nadere informatie

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het

Nadere informatie

thomas more hogeschool Leiderschapsacademie

thomas more hogeschool Leiderschapsacademie thomas more hogeschool Leiderschapsacademie Colofon 2015 Rotterdam, mei 2015 Thomas More Hogeschool, Rotterdam Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

Your Career in Control Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management

Your Career in Control Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management Programma en doelgroep Your Career in Control voorziet in de ontwikkelbehoefte van potentials in de logistieke en supply chain omgeving. Het

Nadere informatie

Coach van Onderwijsprofessionals

Coach van Onderwijsprofessionals Coach van Onderwijsprofessionals Door de vele externe ontwikkelingen, in combinatie met de wens van professionals in het onderwijs om zich te blijven ontwikkelen, is er een enorme behoefte aan begeleiding

Nadere informatie

Amersfoortse Docenten Academie

Amersfoortse Docenten Academie Amersfoortse Docenten Academie Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent 2018-2020 In samenwerking met: CVO Baarn/Soest stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Baarn/Soest Professionaliseringstraject

Nadere informatie

TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen

TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen TRAINEN MET ZIEL EN ZAKELIJKHEID Opleiding Vakinhoudelijk trainen Van focus op inhoud naar werken met de groep Hoe kun je als trainer je theorie enthousiast overbrengen zonder dat je groep passief wordt?

Nadere informatie

Een kijkje in de schatkist van het Partnerschap Opleiden in de School

Een kijkje in de schatkist van het Partnerschap Opleiden in de School Een kijkje in de schatkist van het Partnerschap Opleiden in de School Na het verslag van het project De doorgaande lijn van leerkracht startbekwaam naar leerkracht basisbekwaam is er binnen het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Middenmanagement VO-MBO-HBO

Middenmanagement VO-MBO-HBO Middenmanagement VO-MBO-HBO Demografische en sociaaleconomische ontwikkelingen geven discussies over de kwaliteit van onderwijs urgentie. Overheden proberen de kenniseconomie te stimuleren en richten daarbij

Nadere informatie

De kunst jezelf en anderen te leiden

De kunst jezelf en anderen te leiden 4D organisatieontwikkeling & opleiding individu groep taak context TGI-opleiding 2016 2018 De kunst jezelf en anderen te leiden 1 TGI, de kunst jezelf en anderen te leiden Als leidinggevende, projectleider,

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Leiding geven aan leren Waarom en voor wie Onderwijsgevenden in het primair onderwijs (regulier en speciaal onderwijs),

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Quiris

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning In het kader van de BSL-projecten in opdracht van OC&W heeft Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) samen met Tilburg University (TiU) een programma samengesteld om scholen te ondersteunen bij het vormgeven

Nadere informatie

Leergang Teamcoaching. Grip op teams DÉ LEERGANG VOOR SUCCESVOLLERE TEAMS

Leergang Teamcoaching. Grip op teams DÉ LEERGANG VOOR SUCCESVOLLERE TEAMS Leergang Teamcoaching Grip op teams DÉ LEERGANG VOOR SUCCESVOLLERE TEAMS Leergang Teamcoaching Grip op teams DÉ LEERGANG VOOR SUCCESVOLLERE TEAMS Heb jij nog grip op de teams waarmee je werkt? Iedereen

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT)

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT) Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova Middenmanagement (MMOT) Doelgroep Inhoud Docenten die belangstelling hebben voor een functie als team- of afdelingsleider. Oriëntatie op management is bedoeld

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Training Passie en missie, maak gebruik van elkaars unieke bijdrage Iedereen heeft een unieke bijdrage, maar niet iedereen weet welke dat is. Weet jij het wel? Wanneer je dit

Nadere informatie

Middenkaderopleiding voor ervaren leidinggevenden (MKOE)

Middenkaderopleiding voor ervaren leidinggevenden (MKOE) Middenkaderopleiding voor ervaren leidinggevenden (MKOE) Leer te kijken vanuit een helikopterview en ontwikkel jouw strategische leiderschapsvaardigheden Opleidingsinstituut DJI Voor wie Iedereen die minimaal

Nadere informatie

Training & Ontwikkeling

Training & Ontwikkeling Inleiding FOCUS Leren & Ontwikkelen uit Wormerveer is een sterk groeiende Human Resources Development dienstverlener met een duidelijke focus op resultaatgerichtheid en professionalisering. Wij onderscheiden

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk!

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Ontdek en gebruik je talenten en competenties: Maak stappen in je loopbaan

Nadere informatie

TALENTPUNT. Het Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Het Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je hebt een visie op HR, al meerdere jaren ervaring en nog veel potentieel. Je bent gericht op de nieuwste

Nadere informatie

Trainen met ziel en zakelijkheid 1 Vakinhoudelijke trainer

Trainen met ziel en zakelijkheid 1 Vakinhoudelijke trainer Trainen met ziel en zakelijkheid 1 Vakinhoudelijke trainer Van focus op inhoud naar werken met de groep Hoe kun je als trainer je theorie enthousiast overbrengen zonder dat je groep passief wordt? Durf

Nadere informatie

FemaleTOPTalent. Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid.

FemaleTOPTalent. Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid. FemaleTOPTalent Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Het FemaleTopTalent programma voor de vrouwelijke professional: Met een HBO- of academische opleiding;

Nadere informatie

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs Peter Leisink Opzet van deze leergang Introductie Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs: inhoudelijke verkenning Programma en docenten leergang strategisch

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Professionaliseringsaanbod Pabo 2010 2011 OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Inleiding Nieuw in ons aanbod! Een vervolg op de Post-HBO Coach en opleider in de school!

Nadere informatie

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019 Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019 Primair onderwijs Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les of leiding

Nadere informatie

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019

Trainingen en leergangen zomer en najaar 2019 Trainingen en leergangen zomer en najaar 019 Voortgezet onderwijs en mbo Passende training Praktijkgericht Kwaliteit Het grootste aanbod aan nascholing voor het onderwijs. Ervaren trainers die zelf les

Nadere informatie

Schoolleider Voortgezet Onderwijs Basisbekwaam

Schoolleider Voortgezet Onderwijs Basisbekwaam Schoolleider Voortgezet Onderwijs Basisbekwaam Post-HBO opleiding voor het verwerven van een diploma Schoolleider Voortgezet Onderwijs op niveau basisbekwaam, dikwijls ook niveau Leidinggeven I genoemd.

Nadere informatie

Trainingen. Leiderschapstraining Inspirerend leiderschap Gedragsinzichtgevende training Reflect Intervisie

Trainingen. Leiderschapstraining Inspirerend leiderschap Gedragsinzichtgevende training Reflect Intervisie Trainingen Wij bieden diverse trainingsmogelijkheden op organisatieniveau, directieniveau (M-T s), hoger en middenkader en op teamniveau. Alle trainingen worden zowel op basis van open inschrijving als

Nadere informatie

Brochure Post HBO opleiding coach in het onderwijs

Brochure Post HBO opleiding coach in het onderwijs Brochure 2017-2018 Post HBO opleiding coach in het onderwijs Coaching is een waardevol instrument bij professionalisering van leraren. Hiervoor is een goed opgeleide coach een voorwaarde! biedt u de mogelijkheid

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

Integraal HR voor leidinggevenden

Integraal HR voor leidinggevenden Integraal HR voor leidinggevenden Leidinggeven aan professionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs vergt een hoge mate van inhoudelijk-inspirerend leiderschap. Daar waar docenten zich als

Nadere informatie

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving -

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - Het vak van intern adviseur De meeste interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak

Nadere informatie

VITALITEITSMANAGEMENT

VITALITEITSMANAGEMENT (0 reviews) VITALITEITSMANAGEMENT DOOR INZICHT EN EEN VOORBEELDROL DE VITALITEIT OP PEIL Een organisatie is zo gezond als de mensen die er werken. Je wilt dat jouw medewerkers energiek en met plezier aan

Nadere informatie

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe Accountmanager Accountmanager onderhoudt relaties met bedrijven en organisaties met het doel voor praktijkleren binnen te halen. Hij kan nagaan welke bedrijven hebben, doet voorstellen voor bij bedrijven

Nadere informatie

De kunst jezelf en anderen te leiden

De kunst jezelf en anderen te leiden 4D organisatieontwikkeling & opleiding individu groep taak context TGI-opleiding 2015 2017 De kunst jezelf en anderen te leiden 1 TGI, de kunst jezelf en anderen te leiden Als leidinggevende, projectleider,

Nadere informatie

MD op maat. Versterk je leidinggevende kwaliteiten met dit managementontwikkelingstraject voor (aankomend) (plv.) vestigingsdirecteuren

MD op maat. Versterk je leidinggevende kwaliteiten met dit managementontwikkelingstraject voor (aankomend) (plv.) vestigingsdirecteuren MD op maat Versterk je leidinggevende kwaliteiten met dit managementontwikkelingstraject voor (aankomend) (plv.) vestigingsdirecteuren Opleidingsinstituut DJI MD op maat Versterk je leidinggevende kwaliteiten

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Communicatie. Trainingen.

Communicatie. Trainingen. Communicatie Trainingen www.amv-opleidingen.nl AMV, de opleider voor jouw ambities Praktisch en resultaatgericht Het verschil maken, dat doen we bij AMV. Door onze praktische én persoonlijke aanpak. In

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang

COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang 2012-2013 1 Opleiding 2012-2013 Met de opleiding COmmunity Arts Learning Lab (CALL) leer je het terrein van de Community Arts te verdiepen

Nadere informatie

Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 20011 2500

Nadere informatie

DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE

DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE tweedaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Je stuurt een kleine groep medewerkers aan terwijl je zelf actief

Nadere informatie

Nieuws voor overheidsmedewerkers

Nieuws voor overheidsmedewerkers Van Oort & Ros Partners bij Ontwikkeling Kerkedijk 11, 1862 BD Bergen www.vanoort-ros.nl 072-5814749 Nieuws voor overheidsmedewerkers Jaartraject Verbindend werken en eigen invloed versterken 2 Kennismaking

Nadere informatie

Basisinformatie Opleiding

Basisinformatie Opleiding Basisinformatie Opleiding Introductie Je neemt deel aan de opleiding Professional Coaching & Leiderschap bij Coachcenter. De opleiding is er voor ieder die zichzelf verder wil ontwikkelen op persoonlijk

Nadere informatie

Leergang Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs in najaar 2017 opnieuw van start.

Leergang Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs in najaar 2017 opnieuw van start. Leergang Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs in najaar 2017 opnieuw van start. Inleiding Goed onderwijs vraagt om leraren die bekwaam en gemotiveerd zijn en de ruimte krijgen om de opbrengsten

Nadere informatie

Traineeship Healthcare Young Professional Program

Traineeship Healthcare Young Professional Program W E R K E N A A N J E P E R S O O N L I J K E E N P R O F E S S I O N E L E O N T W I K K E L I N G E N I M P A C T M A K E N O P D E O U D E R E N Z O R G Traineeship Healthcare Young Professional Program

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

Begeleiden en opleiden van studenten door partnerscholen van de Marnix Academie

Begeleiden en opleiden van studenten door partnerscholen van de Marnix Academie Begeleiden en opleiden van studenten door partnerscholen van de Marnix Academie 2017-2018 Inhoudsopgave Intern Coördinator Opleiden in de school (ico)... 04 Update Intern Coördinator Opleiden in de school...

Nadere informatie

Baby in de kinderopvang

Baby in de kinderopvang Baby in de kinderopvang Uitgebreide informatie Een goede en liefdevolle verzorging is de basis voor het werken met baby s. Speelse en prikkelende interacties met de baby s zorgen voor waardevolle opvang.

Nadere informatie

Castellum, Gebouw C, Synthesium Loire AK Den Haag

Castellum, Gebouw C, Synthesium Loire AK Den Haag Castellum, Gebouw C, Synthesium Loire 150 2491 AK Den Haag www.kunskapsskolan.nl info@kunskapsskolan.nl 1 1. Jouw gepersonaliseerde leren staat centraal! Je bent betrokken bij de ontwikkeling en invoering

Nadere informatie

Professional Trainer. Doelgroep

Professional Trainer. Doelgroep Professional Trainer De post-hbo opleiding Professional Trainer heeft tot doel begeleiders, adviseurs, trainers en (intern) opleiders toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van

Nadere informatie

2.3 Wanneer ben je een goede werkbegeleider? Methodisch werken als werkbegeleider 18

2.3 Wanneer ben je een goede werkbegeleider? Methodisch werken als werkbegeleider 18 15 De werkbegeleider Samenvatting De werkbegeleider heeft een belangrijke rol binnen zorg- en welzijnsorganisaties. Zij helpt de student zich het vak eigen te maken en leert tegelijkertijd zelf hoe zij

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 VOORWOORD Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

Wat is MD in de regio?

Wat is MD in de regio? MD in de regio Wat is MD in de regio? MD in de regio is een uniek Management Development programma voor bedrijven die geen eigen intern MD programma kunnen opzetten. MD in de regio combineert hard en zacht,

Nadere informatie

Dat leren, dat werkt echt goed!

Dat leren, dat werkt echt goed! Dat leren, dat werkt echt goed! Randvoorwaarden voor succesvolle trajecten Paul Hennissen Lector Opleiden in de School De Nieuwste Pabo Sittard Dat leren, dat werkt echt goed! Kies een voor jou effectieve

Nadere informatie

Medezeggenschap verzilveren

Medezeggenschap verzilveren Steven van Slageren Medezeggenschap verzilveren 2 maart 2010 OR-ervaring niet meenemen in je loopbaan is een vorm van kapitaalsvernietiging Medezeggenschap verzilveren Stappenplan/spoorboekje/handleiding:

Nadere informatie

In het oog van de orkaan. School voor Politie Leiderschap

In het oog van de orkaan. School voor Politie Leiderschap In het oog van de orkaan School voor Politie Leiderschap Inleiding Essenties van het leiderschapsprogramma In het oog van de orkaan De titel van het programma verwijst naar de hevige turbulentie, als gevolg

Nadere informatie