Stand van zaken gemeentelijke gebouwen December 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stand van zaken gemeentelijke gebouwen December 2016"

Transcriptie

1 Stand van zaken gemeentelijke gebouwen December 2016 De gemeente Harlingen heeft een aantal jaar geleden energiescans van haar (kantoor)gebouwen laten maken door DEC Nederland. Aan de hand van deze energiescan zijn verschillende energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Er is behoefte aan meer inzicht in de voortgang en het vervolg van de te nemen energiebesparende maatregelen uit de energiescans. Na het bestuderen van de ontvangen energiescan, een inspectie van het pand door Bouwadvies Wybe de Jong, en diverse interne overleggen geven we hieronder per onderdeel vanuit de energiescan aan welke maatregelen al zijn uitgevoerd, welke maatregelen technisch of qua investering niet mogelijk zijn en welke maatregelen we nog gaan uitvoeren. Hieronder staat dit per gebouw aangegeven. 1. GEMEENTEKANTOOR WADDENPROMENADE 1.1. Verlichting Binnen het gemeentekantoor Waddenpromenade zijn en worden alle defecte spaarlampen structureel vervangen door LED-verlichting. Inmiddels is naar schatting 50% vervangen. Dit kan in 2017 versneld worden opgepakt. Het overgrote deel is bovendien al voorzien van een bewegingssensor. Ook de veiligheidslichten zijn vervangen door duurzaam LED. Een daglichtregeling bij vertrekken met glaspartijen is niet toegepast omdat de huidige armaturen hiervoor niet geschikt zijn. Hiervoor moeten hele nieuwe armaturen voor worden aangeschaft. Bij vervanging van de armaturen kan deze daglichtregeling wel worden toegepast. Voor een goede werking verdient het de aanbeveling de sensoren, armaturen en lampen minimaal 1x per jaar schoon te (laten) maken in verband met rendementsverlies. Dit kan in het schoonmaakcontract worden meegenomen. Het kan een besparing van 40% opleveren. - Versneld oppakken van het vervangen van spaarlampen door LEDverlichting - Daglichtregeling meenemen bij vervangen van armaturen - In het schoonmaakcontract opnemen dat de sensoren, armaturen en lampen minimaal 1x per jaar worden schoongemaakt 1.2. Verwarming Het temperatuur niveau van het gebouw is lager ingesteld. Dit wordt regelmatig gecontroleerd en zo nodig bijgesteld. De ketelwatertemperatuur is ingeregeld. Dit houdt in dat de watertemperatuur van de CV is bijgesteld om een hoger rendement uit de HR ketel te halen, wat een besparing van 1 tot 4% kan opleveren. Deze ketelwatertemperatuur wordt nu structureel gemonitord en als blijkt dat de temperatuur te hoog of laag is, dan wordt deze aangepast. Dit is een continue proces dat is ingevoerd.

2 Door het CV-systeem waterzijdig in te regelen, krijgt elke radiator het juiste volume water. Dit kan wel een besparing op van 5 tot 15% opleveren. Het daarvoor benodigde in beeld brengen van de complete werktuigbouwkundige installatie en het berekenen van de warmteafgifte is inmiddels gebeurd. In 2017 wordt het systeem opnieuw ingeregeld. Tijdens het jaarlijks onderhoud wordt nu een optimale instelling van de regelaars en schakelklokken systematisch vastgelegd. Het plaatsen van een lucht/water-warmtepomp is niet mogelijk. Om deze maatregel uit te voeren dient het pand voldoende luchtdicht en geïsoleerd te zijn. Dit is nagenoeg onmogelijk bij dit gebouw. Het heeft het geen zin hier nog verder naar te kijken. Het is niet verstandig om de bestaande ketel op dit moment te vervangen voor een geschakelde ketel. De huidige ketel is pas in 2027 afgeschreven. De investering om de ketel nu te vervangen, is dan hoger dan de geraamde terugverdientijd van een termijn van 10 jaar. Het verdient wel aanbeveling dat wanneer de huidige ketel afgeschreven is, deze dan te vervangen door een geschakelde ketel. Dit kan in het eerst volgende MJOB opgenomen worden. Voor het plaatsen van een WKK is de investering hoger dan de besparing omdat een WKK alleen rendabel/interessant is wanneer deze de gehele dag (24u) volop wordt gebruikt. Daar is in dit kantoorpand geen sprake van. - Het CV-systeem wordt in 2017 waterzijdig ingeregeld. - In het volgende MJOB opnemen dat wanneer de huidige ketel afgeschreven is, deze te vervangen door een geschakelde ketel Ventilatie Binnen het kantoorgebouw is de regeling voor de verdeling van de luchthoeveelheid ingesteld. Deze instelling wordt gemonitord en bij klachten wordt deze aangepast. De kierafdichting van het gebouw wordt regelmatig gecontroleerd en voor zover mogelijk hersteld. Dit is een continue proces. Er is een WTW (Warmteterugwin) installatie aanwezig - n.v.t Warmwatervoorziening In het waddenkantoor hangt een 50 liter boiler. Deze boiler is meer dan 15 jaar oud. Deze vervangen door een eco-variant, levert een energiebesparing op. Een grotere besparing kun je bewerkstelligen door voor een kleinere variant te kiezen. Voor dit kantoorgebouw is een 30 liter boiler voldoende. Hoewel de huidige boiler in technische zin nog niet aan vervanging toe is, is de investering slechts gering (ca, 300,-- excl. plaatsen). Het loont zich om de boiler op korte termijn te vervangen door een 30 liter, eco-variant. - Op korte termijn de 50 liter boiler vervangen door een 30 liter, eco-variant

3 1.5. Machines en apparatuur In de repro ruimte staat veel apparatuur, dat ook in stand-by het nodige vermogen gebruikt. Door alle apparaten uit te schakelen met een centraal schakelaar, kan het stand-by vermogen verminderd worden. Tegenwoordig schakelen de medewerkers na einde werkdag alle apparatuur in de reproruimte uit. Een centrale schakelaar voegt niets meer toe Koeling/airconditioning De zonneschermen zijn vervangen door warmtewerende screens. Ook is er op diverse plekken, waar warmte werd vastgehouden folie op de ramen aangebracht, die naast lichtwerend ook warmtewerend zijn. Hierdoor hoeft beduidend minder gekoeld te worden, wat de nodige energiebesparing met zich meebrengt. Daar waar dit nodig is omdat warmte te veel wordt vastgehouden, wordt systematisch folie aangebracht. In het waddenkantoor bevinden zich twee koelkasten. In zijn algemeenheid, loont het zich op dit moment om een koelkast te vervangen als deze 8 jaar of ouder is. Moderne koelkasten zijn 60 procent zuiniger dan een koelkast uit De koelkast op de bovenverdieping is meer dan 15 jaar oud. Deze vervangen door een koelkast met een A+++ label levert een behoorlijke besparing op. Hoewel deze koelkast in technische zin nog niet aan vervanging toe is, is de investering slechts gering (ca, 300,--). Het loont zich om deze op korte termijn te vervangen door eentje met een A+++ label. De koelkast op de benedenverdieping is pas 1 jaar oud en heeft al een hoog label. - Daar waar dit nodig is omdat warmte nog te veel wordt vastgehouden, systematisch folie aanbrengen. - De huidige koelkast op de bovenverdieping op korte termijn vervangen door een koelkast met een A+++ label Regeling De huidige regeltechniek voor o.a. de verwarming en ventilatie is verouderd. Deze regeltechniek dient vervangen te worden. Het vervangen van deze regeltechniek is opgenomen in het huidige MJOB ( ) en staat voor 2018 op de planning. - Overeenkomstig het huidige MJOB de regeltechniek in 2018 vervangen Thermische schil Het pand is voorzien van isolatie. De huidige normen van nieuwbouw liggen strenger. Het is technisch gezien mogelijk om buitenmuren, vloeren en daken extra na te isoleren alleen hiervoor is een dusdanige investering voor nodig dat dit nooit in 10 jaar kan worden terugverdient. Door het na isoleren van buitenmuren, vloeren en daken verandert het binnenklimaat met als gevolg dat ook hiervoor maatregelen getroffen moeten worden. Op dit moment is hier geen duidelijkheid over. Bij een volgend groot onderhoud kan hier verder naar gekeken worden. Dit kan in het eerst volgend MJOB worden meegenomen.

4 Het isoleren van de gevelopeningen (beglazing) is wel mogelijk door het gebruik van HR++ glas. Het vervangen van beglazing staat in het huidige MJOB voor het jaar 2017 op de planning. Bij deze vervanging kan gekozen worden voor HR++ glas. De kierafdichting van het gebouw wordt regelmatig gecontroleerd en voor zover mogelijk hersteld. Dit is een continue proces. - Bij het vervangen van de beglazing dat in het MJOB voor 2017 staat gepland, kiezen voor HR++ glas. - In het eerst volgend MJOB meenemen om bij het uitvoeren van groot onderhoud de afweging te maken om eventueel de muren, vloeren en daken extra na te isoleren.

5 2. STADHUIS 2.1. Verlichting Binnen het stadhuis zijn nagenoeg alle defecte spaarlampen structureel vervangen door LED verlichting. Bij defecte TL armaturen worden deze structureel vervangen door TL armaturen met een hoger rendement. De gevelverlichting is ook vervangen door LED (besparing 80%). Het opsporen van stand- by gebruikers heeft geen invloed op de energiebesparing. In het stadhuis zijn relatief weinig werkplekken aanwezig. De werkplekken die er zijn, bevinden zich niet in een glasrijke ruimte en de aanwezige verlichting wordt dagelijks na einde werkdag door de schoonmaaksters uitgedaan. Omdat dit in het archief wel rendabel is, is daar een bewegingssensor aangebracht. Voor een goede werking verdient het de aanbeveling de sensoren, armaturen en lampen minimaal 1x per jaar schoon te (laten) maken in verband met rendementsverlies. Dit kan in het schoonmaakcontract worden meegenomen. Het kan een besparing van 40% opleveren. - In schoonmaakcontract opnemen dat de sensoren, armaturen en lampen minimaal 1x per jaar worden schoongemaakt 2.2. Verwarming Een belangrijke maatregel die getroffen is, is het aanbrengen van een tochtsluis bij de voordeur. Het temperatuur niveau van het gebouw is lager ingesteld. Dit wordt regelmatig gecontroleerd en zo nodig bijgesteld. De ketelwatertemperatuur is ingeregeld. Dit houdt in dat de watertemperatuur van de CV is bijgesteld om een hoger rendement uit de HR ketel te halen, wat een besparing van 1 tot 4% kan opleveren. Deze ketelwatertemperatuur wordt nu structureel gemonitord en als blijkt dat de temperatuur te hoog of laag is, dan wordt deze aangepast. Dit is een continue proces dat is ingevoerd. Vanuit de energiescan kwam naar voren dat de transportpomp vervangen diende te worden, deze is inmiddels al vervangen. Op dit moment wordt bekeken om het klimaat in het archief in z n geheel aan te passen. Door het CV-systeem waterzijdig in te regelen, krijgt elke radiator het juiste volume water. Dit is niet mogelijk omdat er geen ventielen zijn om dit te doen. De transportpomp is vervangen door een energiezuinige. De Cv-ketel is al van hoge energiezuinige waarde. Het plaatsen van een lucht/water-warmtepomp is niet mogelijk. Om deze maatregel uit te voeren dient het pand voldoende luchtdicht en geïsoleerd te zijn. Dit is gelet op de leeftijd en de monumentale status van het pand niet uitvoerbaar. Voor het plaatsen van een WKK is de investering hoger dan de besparing omdat een WKK alleen rendabel/interessant is wanneer de gehele dag (24u) volop wordt gebruikt. Daar is in dit kantoorpand geen sprake van. Extra warmte geleidingsschotten plaatsen tegen de ingebouwde convectoren is, door de huidige indeling van het pand, niet mogelijk.

6 Wat gaan we doen: - Bekijken om het klimaat in het archief in z n geheel aan te passen (is in onderzoek) 2.3. Ventilatie In het gebouw is in het archief één ventilator aanwezig. Deze ventilator wordt op dit moment handmatig bediend en functioneert goed. Het gebouwd leent zich er niet voor om een WTW (Warmteterugwin)unit te gaan plaatsen. WTW units worden alleen in ventilatiesystemen aangebracht. Dit is bij het stadhuis niet aanwezig. Het vervangen van de wisselstroom voor een zuinige gelijkstroom, is niet aantrekkelijk omdat er op dit moment maar één luchtventilator aanwezig is. De investering weegt dan niet op tegen het rendement Warmwatervoorziening De boiler is onlangs vervangen door een Eco variant Machines en apparatuur Het onderzoeken van de stand-by modus van apparaten en machines heeft weinig zin omdat er maar relatief weinig werkplekken aanwezig zijn Koeling/airconditioning Vanwege de monumentale status van het gebouw, is het niet zo maar mogelijk om zonwering of warmte werend folie aan te brengen. Dit dient eerst met de monumentenwacht overlegd te worden. Dit wordt op dit moment onderzocht. Afhankelijk van de uitkomst zal in eerste instantie vanuit het oogpunt van lichtreflexie folie worden aangebracht die tevens warmte werend zal zijn. Het maken van een koppeling met de decentrale koeling en de regeltechniek voor de verwarming, is niet rendabel omdat er maar 1 koelventilator aanwezig is. In het stadhuis zijn twee koelkasten. Deze zijn nog geen jaar oud en hebben al een hoog label. - Afhankelijk van of dit vanuit monumentale overwegingen kan, zonnewering of warmte werend folie aanbrengen.

7 2.7. Regeling Binnen het stadhuis zijn de thermostatische radiator elementen vervangen. Ook het uitbouwen van de na-regelingen van de convectoren is uitgevoerd Thermische schil Het stadhuis heeft steens muren, het na- isoleren is alleen mogelijk door het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenzijde. Vanuit monumentaal oogpunt is dit niet wenselijk. Dit geldt ook voor het isoleren van de vloeren, daken en gevelopeningen.

8 3. GEMEENTEMUSEUM HET HANNEMAHUIS 3.1. Verlichting Binnen het Hannemahuis zijn en worden alle defecte spaarlampen als structureel vervangen door LED verlichting. Inmiddels is naar schatting 50% vervangen Voor een goede werking verdient het de aanbeveling de sensoren, armaturen en lampen minimaal 1x per jaar schoon te maken. Er brandt onnodig verlichting in ruimten waar op dat moment geen publiek is. Het is lastig om in de bestaande situatie dit sluitend te regelen dat verlichting op tijd aangaat, zodat publiek niet in donkere ruimtes binnenkomt. Een bewegingssensor op de armatuur biedt geen oplossing. Gekeken kan worden of er mogelijkheden zijn om voor de ingang van de ruimtes een sensor te plaatsen. - In het schoonmaakcontract opnemen dat minimaal 1x per jaar de sensoren, armaturen en lampen worden schoon gemaakt. - Onderzoeken of het mogelijk is bewegingssensoren te plaatsen voor de ingang van ruimtes Verwarming Het temperatuur niveau van het gebouw is lager ingesteld. Dit wordt regelmatig gecontroleerd en zo nodig bijgesteld. Door het CV-systeem waterzijdig in te regelen, krijgt elke radiator het juiste volume water. Op dit moment is dit niet mogelijk. Hiervoor dient namelijk eerst de complete werktuigbouwkundige installatie tot in detail in beeld te worden gebracht en de warmteafgifte berekend te worden. Dit kan wel een besparing op van 5 tot 15% opleveren. Het plaatsen van een lucht/water warmtepomp is niet mogelijk omdat het pand niet voldoende luchtdicht is. Dit is niet uitvoerbaar. Voor het plaatsen van een WKK is de investering hoger dan de besparing omdat een WKK alleen rendabel/interessant is wanneer deze de gehele dag (24u) volop wordt gebruikt. Daar is in dit pand geen sprake van. In het huidige MJOB staat (vervanging van) het verwarmingssysteem voor 2022 op de planning. Dan kan goed gekeken worden naar duurzame varianten en technieken. Op dit moment is de instelling van de regelaars van de schakelklokken van de verwarming niet optimaal. Dit kan dan in combinatie met het vervangen van de regeltechniek uitgevoerd worden. - Overeenkomstig het huidige MJOB het verwarmingssysteem in 2022 vervangen. Hierbij wordt alles meegenomen Ventilatie De luchtbehandeling kast die aanwezig is, komt nog niet in aanmerking voor vervanging. Deze is pas afgeschreven in Hierdoor is het nog niet interessant om de luchtbehandeling kast aan te passen met een Warmte Terugwin(WTW) installatie. Dit kan worden meegenomen in het volgende MJOB.

9 Wat gaan we doen: - Aanbrengen van WTW bij vervanging luchtbehandelingskast. Meenemen in volgend MJOB (2024 e.v.) 3.4. Warmwatervoorziening De boiler staat in het huidige MJOB in 2018 voor vervanging gepland. Dan kan tevens naar een ECO variant of kleinere boiler gekeken worden. Wat gaan we doen: - Het vervangen van de boiler door een kleinere, eco-variant overeenkomstig het huidige MJOB in 2018 oppakken Machines en apparatuur Door de apparaten uit te schakelen met een centraal schakelaar, kan het stand-by vermogen verminderd worden. Gelet op het gering aantal werkplaatsen, levert dit te weinig op. Daarbij schakelen de medewerkers na einde werkdag alle apparatuur uit. Een centrale schakelaar voegt niets meer toe Koeling/airconditioning Vanwege de monumentale status van het gebouw, is het niet zo maar mogelijk om zonwering of warmte werend folie aan te brengen. Dit is ook niet nodig, vanwege weinig tot geen glasoppervlaktes aanwezig zijn in de werkruimtes. In het Hannemahuis staan 2 koelkasten. Deze zijn redelijk nieuw (nog geen vijf jaar) en hebben al een hoog label Regeling De temperatuur regeling is in het voorhuis van het gemeentemuseum niet optimaal. Het is mogelijk om hiervoor individuele temperatuurregelingen aan te brengen. Deze maatregel kan verder worden onderzocht. Wat gaan we doen: - Onderzoek doen naar het aanbrengen van een individuele temperatuurregeling in het voorhuis (in combinatie met het vervangen van het verwarmingssysteem (2022)).

10 3.8. Thermische schil Het Hannemahuis heeft steens muren, het na- isoleren is alleen mogelijk door het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenzijde. Vanuit monumentaal oogpunt is dit niet wenselijk. Dit geldt ook voor het isoleren van de vloeren, daken en gevelopeningen.

11 4. GEMEENTEKANTOOR DE GROENLANDSVAARDER 4.1. Verlichting In de Groenlandsvaarder zijn nagenoeg alle spaarlampen inmiddels vervangen door LED verlichting, inclusief de veiligheidslichten. Systematisch worden bewegingssensoren in de daarvoor geschikte ruimten aangebracht. Eind 2017 is dit afgerond. Het opsporen van stand-by gebruikers heeft geen invloed op de energiebesparing. De aanwezige verlichting wordt dagelijks na einde werkdag door de schoonmaaksters uitgedaan. Voor een goede werking verdient het de aanbeveling de sensoren, armaturen en lampen minimaal 1x per jaar schoon te maken. - In het schoonmaakcontract opnemen dat de sensoren, armaturen en lampen minimaal 1x per jaar worden schoongemaakt 4.2. Verwarming Het temperatuur niveau van het gebouw is lager ingesteld. Dit wordt regelmatig gecontroleerd en zo nodig bijgesteld. De ketelwatertemperatuur is ingeregeld. Dit houdt in dat de watertemperatuur van de CV is bijgesteld om een hoger rendement uit de HR ketel te halen, wat een besparing van 1 tot 4% kan opleveren. Deze ketelwatertemperatuur wordt nu structureel gemonitord en als blijkt dat de temperatuur te hoog of laag is, dan wordt deze aangepast. Dit is een continue proces dat is ingevoerd. Door het CV-systeem waterzijdig in te regelen, krijgt elke radiator het juiste volume water. Dit is niet mogelijk vanwege het ontbreken van ventielen. De Cv-ketel is al van hoge energiezuinige waarde. Het plaatsen van een lucht/water-warmtepomp is niet mogelijk. Om deze maatregel uit te voeren dient het pand voldoende luchtdicht en geïsoleerd te zijn. Dit is gelet op de leeftijd en de monumentale status van het pand niet uitvoerbaar. Voor het plaatsen van een WKK is de investering hoger dan de besparing omdat een WKK alleen rendabel/interessant is wanneer de gehele dag (24u) volop wordt gebruikt. Daar is in dit kantoorpand geen sprake van. Wat gaan we doen: 4.3. Ventilatie Het gebouwd leent zich er niet voor om een WTW unit te gaan plaatsen. WTW units worden alleen in ventilatiesystemen aangebracht. Dit is in de Groenlandsvaarder niet aanwezig. De kierafdichting van het gebouw wordt regelmatig gecontroleerd en voor zover mogelijk hersteld. Dit is een continue proces. Het vervangen van de wisselstroom voor een zuinige gelijkstroom ventilatie, is niet aantrekkelijk. Er zijn twee losse ventilatoren aanwezig, waarvan één al een gelijkstroom

12 uitvoering is. Bij de tweede is dit alleen mogelijk bij een totale vervanging van de ventilator. Dit vindt na 2024 plaats en kan in het volgende MJOB worden meegenomen Wat gaan we doen: - Bij vervanging van de tweede ventilator, deze vervangen door een gelijkstroom uitvoering. Meenemen in volgend MJOB (2024 e.v.) 4.4. Warmwatervoorziening De 80 liter- boiler wordt vervangen door een 10 liter variant. Wat gaan we doen: 4.5. Machines en apparatuur Door alle apparaten uit te schakelen met een centraal schakelaar, kan het stand-by vermogen verminderd worden. Tegenwoordig schakelen de medewerkers na einde werkdag alle apparatuur uit. Een centrale schakelaar voegt niets meer toe Koeling/airconditioning In de Groenlandsvaarder is daar waar dit nodig was, inmiddels zonnewering geplaatst. Een koppeling maken tussen de decentrale koeling en de regeltechniek van de verwarming, is met het huidige systeem niet uitvoerbaar omdat er maar één verwarmingsgroep is. In de Groenlandvaarder is een koelkast. Deze is vijf jaar oud en heeft al een hoog label. Wat gaan we doen: 4.7. Regeling Binnen de Groenlandsvaarder zijn de thermostatische radiator elementen vervangen Thermische schil De Groenlandsvaarder heeft steens muren, het na- isoleren is alleen mogelijk door het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenzijde. Vanuit monumentaal oogpunt is dit niet wenselijk. Dit geldt ook voor het isoleren van de vloeren, daken en gevelopeningen. Wel zijn er voorzetramen geplaatst.

13 5. GEMEENTEWERKEN, WESTERZEEDIJK 5.1. Verlichting Aan de Westerzeedijk zijn nagenoeg alle spaarlampen inmiddels vervangen door LED verlichting, inclusief de veiligheidslichten. Systematisch worden bewegingssensoren in de daarvoor geschikte ruimten aangebracht. In 2018 is dit afgerond. Een daglichtregeling bij vertrekken met glaspartijen is niet toegepast omdat de huidige armaturen hiervoor niet geschikt zijn. Hiervoor moeten hele nieuwe armaturen voor worden aangeschaft. Bij vervanging van de armaturen kan deze daglichtregeling wel worden toegepast. Voor een goede werking verdient het de aanbeveling de sensoren, armaturen en lampen minimaal 1x per jaar schoon te (laten) maken in verband met rendementsverlies. Dit kan in het schoonmaakcontract worden meegenomen. Het kan een besparing van 40% opleveren. - Systematisch bewegingssensoren aanbrengen (2018 afgerond) - Daglichtregeling meenemen bij vervangen van armaturen - In het schoonmaakcontract per direct opnemen dat de sensoren, armaturen en lampen minimaal 1x per jaar worden schoongemaakt 5.2. Verwarming Het temperatuur niveau van het gebouw is lager ingesteld. Dit wordt regelmatig gecontroleerd en zo nodig bijgesteld. De ketelwatertemperatuur is ingeregeld. Dit houdt in dat de watertemperatuur van de CV is bijgesteld om een hoger rendement uit de HR ketel te halen, wat een besparing van 1 tot 4% kan opleveren. Deze ketelwatertemperatuur wordt nu structureel gemonitord en als blijkt dat de temperatuur te hoog of laag is, dan wordt deze aangepast. Dit is een continue proces dat is ingevoerd. Bij het jaarlijkse onderhoud vindt reiniging van de direct- en indirect gestookte toestellen. Door het CV-systeem waterzijdig in te regelen, krijgt elke radiator het juiste volume water. Op dit moment is dit niet mogelijk. Hiervoor dient namelijk eerst de complete werktuigbouwkundige installatie tot in detail in beeld te worden gebracht en de warmteafgifte berekend te worden. Dit kan wel een besparing op van 5 tot 15% opleveren. Vanwege de erg weinig werkplekken in dit gebouw, is dit echter niet rendabel. De Cv-ketel is al van hoge energiezuinige waarde. Het plaatsen van een lucht/water-warmtepomp is niet mogelijk. Om deze maatregel uit te voeren dient het pand voldoende luchtdicht en geïsoleerd te zijn. Dit is gelet op de leeftijd van het pand niet uitvoerbaar. Voor het plaatsen van een WKK is de investering hoger dan de besparing omdat een WKK alleen rendabel/interessant is wanneer deze de gehele dag (24u) volop wordt gebruikt. Daar is hier geen sprake van.

14 5.3. Ventilatie Binnen het kantoorgebouw is de regeling voor de verdeling van de luchthoeveelheid ingesteld. Deze instelling wordt gemonitord en bij klachten wordt deze aangepast. De kierafdichting van het gebouw wordt regelmatig gecontroleerd en voor zover mogelijk hersteld. Dit is een continue proces. - n.v.t Wamwatervoorziening In het huidige MJOB staat voor 2019 in de planning om de boiler te verhangen door een zonneboilersysteem. Wat gaan we doen: - De boiler vervangen door een zonlichtboiler. overeenkomstig het huidige MJOB in 2019 oppakken Machines en apparatuur Het onderzoeken van de stand-by modus van apparaten en machines in het kantoorgebouw heeft weinig zin omdat er maar relatief weinig werkplekken aanwezig zijn Koeling/airconditioning Op de westerzeedijk bevindt zich één koelkast. In zijn algemeenheid, loont het zich op dit moment om een koelkast te vervangen als deze 8 jaar of ouder is. Moderne koelkasten zijn 60 procent zuiniger dan een koelkast uit De koelkast op de Westerzeedijk is meer dan 8 jaar oud. Deze vervangen door een koelkast met een A+++ label levert een behoorlijke besparing op. Hoewel deze koelkast in technische zin nog niet aan vervanging toe is, is de investering slechts gering (ca, 300,--). Het loont zich om deze op korte termijn te vervangen door eentje met een A+++ label. - De huidige koelkast op korte termijn vervangen door een koelkast met een A+++ label Regeling De huidige regeltechniek is verouderd en kan geoptimaliseerd worden. Vervanging is al voor 2018 meegenomen in het huidige MJOB. Hierbij wordt ook gekeken naar de vervanging van de thermostatische radiator elementen. - De huidige regeltechniek vervangen. Zoals opgenomen in het huidige MJOB in 2018 opplakken.

15 5.8. Thermische schil Het kantoorgebouw aan de Westerzeedijk is in 2008 verbouwd en volledig geïsoleerd. De loodsen zijn niet geïsoleerd. Gelet op de functie die deze hebben, heeft naïsoleren hiervan geen toegevoegde waarde.

16 maatregel Waddenkantoor Stadhuis Hannemahuis Groenlandsvaarder Westerzeedijk 1. VERLICHTING Vervangen spaarlampen door LED 50% gereed. Veiligheidslichten gereed Versneld oppakken (afgerond 2017) Nagenoeg gereed, Inclusief gevelverlichting en veiligheidslichten Bewegingssensoren Nagenoeg gereed Zijn daar waar rendabel aangebracht Daglichtregeling Bij vervangen armatuur n.v.t. (te weinig glasrijke ruimtes aanwezig) 50% gereed Nagenoeg gereed Inclusief de veiligheidslichten Gaat onderzocht worden n.v.t. (te weinig glasrijke ruimtes aanwezig) Worden systematisch aangebracht (eind 2017 gereed) n.v.t. (te weinig glasrijke ruimtes aanwezig) Nagenoeg gereed inclusief veiligheidslicht en Worden systematisch aangebracht (eind 2018 gereed) Bij vervangen armatuur In schoonmaak- contract opnemen dat sensoren, armaturen en lampen minimaal 1x per jaar worden schoongemaakt Per direct Per direct Per direct Per direct Per direct 2. VERWARMING Keteltemperatuur inregelen gereed gereed gereed gereed gereed Temperatuur lager instellen gereed gereed gereed gereed gereed Optimale instelling regelaars gereed n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. systematisch vastleggen Plaatsen luchtwaterpomp Niet uitvoerbaar Niet uitvoerbaar Niet uitvoerbaar Niet uitvoerbaar Niet uitvoerbaar Warmtekrachtkoppeling (WKK) Niet rendabel Niet rendabel Niet rendabel Niet rendabel Niet rendabel

17 De werkbouwkundige installatie in beeld brengen en de warmteafgifte berekenen om vervolgens het Cv-systeem waterzijdig te regelen Cv-installatie In beeld gebracht. Systeem wordt in 2017 waterzijdig ingeregeld Ketel vervangen door geschakelde ketel wordt in het volgende MJOB opgenomen Niet mogelijk waterzijdig in te regelen i.v.m. ontbreken ventielen -Transportpomp is vervangen -Ketel is van energiezuinige waarde -het klimaat in het archief wordt momenteel in zijn geheel onderzocht Vervanging van het verwarmingssysteem staat in het huidige MJOB voor 2022 op de planning Niet mogelijk waterzijdig in te regelen i.v.m. ontbreken ventielen Is al van hoge energiezuinige waarde Niet rendabel (te weinig werkplekken op kantoor) Is al van hoge energiezuinige waarde 3. VENTILATIE Regeling voor verdeling van de luchthoeveelheid instellen Gelijkstroom uitvoering ventilatie Warmteterugwin (WTW) unit plaatsen gereed n.v.t. n.v.t. n.v.t. gereed n.v.t. onrendabel n.v.t. Eerste ventilator is al zo uitgevoerd. Vervanging tweede wordt meegenomen in volgend MJOB aanwezig Niet uitvoerbaar Wordt naar gekeken Niet uitvoerbaar in volgend MJOB n.v.t. Niet uitvoerbaar

18 4. WARMWATERVOORZIE NING Boiler vervangen Per direct gereed Staat in het huidige MJOB voor 2018 op de planning gereed Staat in het huidige MJOB voor 2019 in de planning 5. MACHINES EN APPARATUUR Centrale schakelaar Geen toegevoegde waarde meer Geen toegevoegde waarde Geen toegevoegde waarde Geen toegevoegde waarde meer Geen toegevoegde waarde 6. KOEL/AIRCONDITIONING Zonne/warmtewering Koelkast vervangen Warmtewerende screens zijn aangebracht en aanbrengen warmtewerend folie wordt systematisch aangepakt. Koelkast op de bovenverdieping per direct vervangen. Mogelijkheden worden onderzocht (vanwege monumentale status) Niet nodig Daar waar nodig is inmiddels zonnewering geplaatst. Koppeling decentrale koeling en regeltechniek verwarming? Niet nodig n.v.t n.v.t. n.v.t. Per direct

19 7. REGELING Regeltechniek vervangen In MJOB voor 2018 gepland gereed De mogelijkheden voor een individuele temperatuurregeling in het voorhuis worden onderzocht in combinatie met de vervanging van het verwarmingssysteem (2022) gereed In MOJB voor 2018 gepland 8. THERMISCHE SCHIL HR++ beglazing toepassen Muren vloeren daken naisoleren Kierdichtheid Meenemen bij vervangen beglazing dat in het MJOB voor in 2017 staat gepland Bij uitvoeren groot onderhoud (wordt in volgend MJOB ingepland) afweging voor na-isolatie maken. Wordt regelmatig gecontroleerd en voor zover mogelijk hersteld Vanwege monumentale status maatregelen niet wenselijk Wordt regelmatig gecontroleerd en voor zover mogelijk hersteld Vanwege monumentale status maatregelen niet wenselijk Wordt regelmatig gecontroleerd en voor zover mogelijk hersteld Vanwege monumentale status maatregelen niet wenselijk Wordt regelmatig gecontroleerd en voor zover mogelijk hersteld Het kantoorgebouw is in 2008 volledig geïsoleerd. Wordt regelmatig gecontroleerd en voor zover mogelijk hersteld

20

Ja Nee Nvt Maatregel Foto. Installaties & regelingen. Zijn de binnen- en buitensensoren op een representatieve locatie geïnstalleerd?

Ja Nee Nvt Maatregel Foto. Installaties & regelingen. Zijn de binnen- en buitensensoren op een representatieve locatie geïnstalleerd? Checklist Energiebesparing bedrijven algemeen Met behulp van deze checklist kunt u energiebesparende maatregelen in uw bedrijf inventariseren. Toelichting per maatregel of meer maatregelen kunt u vinden

Nadere informatie

Uitkomst controlebezoek Ontbreken energiegegevens (x facultatief indien geen energiegegevens zijn overlegd)

Uitkomst controlebezoek Ontbreken energiegegevens (x facultatief indien geen energiegegevens zijn overlegd) Op xxx controleerde de heer xx van de DCMR Milieudienst Rijnmond uw organisatie aan de xxx in xxxxx. Xx werd hierbij te woord gestaan door uw contactpersoon, de heer xx. Tijdens het controlebezoek is gecontroleerd

Nadere informatie

Hoe word je een energiebewuste handelaar?

Hoe word je een energiebewuste handelaar? Hoe word je een energiebewuste handelaar? Verlichting die onnodig brandt, kantoorapparatuur die niet of nauwelijks uitgeschakeld wordt, verwarming, koeling en ventilatiesystemen die onnodig ingeschakeld

Nadere informatie

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Uitgangspunt Bestaand, oorspronkelijk gebouw had als gebruik een mix aan functies. Dit waren

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Rapportage Energiebus

Rapportage Energiebus Rapportage Energiebus Amstelstraat, Assen Type woningen: 107 flats met interne galerij, 50 m2, bedrijfs- en algemene ruimten op de begane grond Bouwjaar: 1974 Op verzoek van: Huurdersorganisatie Amstelflat

Nadere informatie

Energiebesparende werkzaamheden J.W. Frisolaan 2 t/m 38 (even) J.W. Frisolaan 9 t/m 23 (oneven)

Energiebesparende werkzaamheden J.W. Frisolaan 2 t/m 38 (even) J.W. Frisolaan 9 t/m 23 (oneven) Energiebesparende werkzaamheden J.W. Frisolaan 2 t/m 38 (even) J.W. Frisolaan 9 t/m 23 (oneven) 7 februari 2018 Woningstichting Naarden telefoon 035-694 73 75 e-mail wsn@woningstichtingnaarden.nl 1 Programma

Nadere informatie

Religieus erfgoed en duurzaamheid

Religieus erfgoed en duurzaamheid Religieus erfgoed en duurzaamheid Netwerkbijeenkomst Religieus Erfgoed, Deventer Ir. Birgit Dulski Ing. Kamiel Jansen 16 april 2013 Bussummergrindweg 1b 1406 NZ Bussum T 035 694 82 33 W www.nibe.org 1

Nadere informatie

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat.

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Een nieuwe, zuinige ketel? Denk er nu al over na! Is uw ketel oud aan het worden? Wacht niet totdat hij stuk

Nadere informatie

U kunt energie besparen. De belangrijkste en meest urgente verbeterpunten worden in onderstaande tabel weergegeven.

U kunt energie besparen. De belangrijkste en meest urgente verbeterpunten worden in onderstaande tabel weergegeven. Dhr. Jansen Voorbeeldstraat 26 9411 VR Voorbeeldstad Beilen: 11 april 2014 Uw adviseur: Floris van Dijk Geachte heer Jansen, Op 2 april 2014 is uw woning door mij onderzocht om de mogelijkheden voor het

Nadere informatie

Agenda Energie Team Salland Opening door wethouder van Loevezijn Presentatie Duurzaam Heeten Voorbeeldwoning Heeten Voorstellen Verbeter & Bespaar Afsluiting (ca. 20.30 uur) Duurzaam Heeten Bleerspad GFTOK

Nadere informatie

4 Energiebesparingsadvies

4 Energiebesparingsadvies 4 Energiebesparingsadvies 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk wordt het energiebesparingsadvies voor het gebouw gepresenteerd. Allereerst wordt een inventarisatie gegeven van de reeds getroffen en onderzochte

Nadere informatie

NoordWest Klimaatneutraal. Collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen 7 maart 2018

NoordWest Klimaatneutraal. Collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen 7 maart 2018 NoordWest Klimaatneutraal Collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen 7 maart 2018 Programma 1. Welkom en introductie 2. Gemeente Wageningen, Sanne Meelker: Klimaatbeleid, deze actie en duurzaamheidslening

Nadere informatie

BUVA EcoClimate warmtepomp. Duurzaam verwarmen, koelen en warm water voor elke woning.

BUVA EcoClimate warmtepomp. Duurzaam verwarmen, koelen en warm water voor elke woning. BUVA EcoClimate warmtepomp Duurzaam verwarmen, koelen en warm water voor elke woning. Aangename warmte in de winter, verfrissende koeling in de zomer en warmwatercomfort. Dat kan met de BUVA EcoClimate

Nadere informatie

Energiebesparende werkzaamheden. J.P. Thijssepark in Naarden

Energiebesparende werkzaamheden. J.P. Thijssepark in Naarden Energiebesparende werkzaamheden J.P. Thijssepark 34 104 in Naarden 1 19.15-19.30 uur ontvangst 19.30-20.15 uur presentatie Marvin de Jong Projectleider Henk Snoeks Architect 20.15-21.00 uur beantwoorden

Nadere informatie

Duurzame woningverbetering

Duurzame woningverbetering Duurzame woningverbetering Op weg naar energieneutraal Houten, 20 februari 2017 Kees Stap Gemiddelde energierekening Maandrekening Gemiddeld energieverbruik jaar 15% 1500 m3 aardgas 5% 80% verwarming warmwater

Nadere informatie

Quick Energie Scan. Betreft: Maasstraat 33, 1972 ZA IJmuiden. Opdrachtgever: BEPROMA. Uitgevoerd door: B.G.P. Wouda. Uitvoeringsdatum: 1 juni 2013

Quick Energie Scan. Betreft: Maasstraat 33, 1972 ZA IJmuiden. Opdrachtgever: BEPROMA. Uitgevoerd door: B.G.P. Wouda. Uitvoeringsdatum: 1 juni 2013 Betreft: Maasstraat 33, 1972 ZA IJmuiden Opdrachtgever: BEPROMA Uitgevoerd door: B.G.P. Wouda Uitvoeringsdatum: 1 juni 2013 1 Inleiding In opdracht van BEPROMA heeft BEPROMA een uitgevoerd in en aan het

Nadere informatie

Quickscan energiebesparing

Quickscan energiebesparing Quickscan energiebesparing Golf Club Zeegersloot Kromme Aarweg 5 Alphen a/d Rijn Samen op weg naar 30% besparing! ~ 1 15 maart 2013 Inleiding Als relatie van etb a. hogenes bv heeft u gebruik gemaakt van

Nadere informatie

Samen de beste zorg dichtbij

Samen de beste zorg dichtbij Samen de beste zorg dichtbij Wie is Omring? Zorg aan huis, wonen met zorg, revalidatiecentra en behandelteams Eén van de grootste zorgorganisaties voor ouderenzorg in Nederland Meer dan honderd jaar haar

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Subsidies en regelingen ~38% Energielabel D of lager Anticiperen op

Nadere informatie

Energiebesparing in (kleine) musea

Energiebesparing in (kleine) musea Energiebesparing in (kleine) musea Kansen en aanpak Donderdag 6 april 2017, Fraeylemaborg Scherm_2 Naar een CO2-arm energiesysteem 2015: Gas levert 50% van de energievraag in NL. GTS transporteert in een

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

Energie en duurzaamheid. Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2016

Energie en duurzaamheid. Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2016 Energie en duurzaamheid Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2016 Mr C.J.C.M. (Kees) Oomen Klik Directeur om Organisatie de titelstijl en Public van Affairs het Stichting VvE Belang model te bewerken ing.

Nadere informatie

ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN

ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN Wim van den Bogerd HOGERE DOEL Woonwijken met gezonde, energiezuinige en kwalitatief hoogstaande woningen waar het fantastisch wonen is! PROGRAMMA

Nadere informatie

HR++-glas toepassen. a) Kantoor en/of showroom wordt verwarmd. a) Zelfstandig moment: Nee. Natuurlijk moment: Ja.

HR++-glas toepassen. a) Kantoor en/of showroom wordt verwarmd. a) Zelfstandig moment: Nee. Natuurlijk moment: Ja. Gebouwschil Nummer maatregel 1 Kantoor en/of showroom: Verlies van warmte en koude via beglazing in gemetselde gevel beperken. HR++-glas toepassen. a) Kantoor en/of showroom wordt verwarmd. b) Kantoor

Nadere informatie

Tabel 5.5 Aangewezen erkende maatregelen voor energiebesparing voor onderwijs. Gebouwschil. Ruimteventilatie. Ruimteverwarming 7

Tabel 5.5 Aangewezen erkende maatregelen voor energiebesparing voor onderwijs. Gebouwschil. Ruimteventilatie. Ruimteverwarming 7 Onderwijs Instellingen waar onderwijs, opleidingen en cursussen worden aangeboden met of zonder praktijkonderwijs. De inrichting heeft overwegend een onderwijsfunctie zoals aangehaald in het Bouwbesluit

Nadere informatie

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL Klimaatmakers Veilig en vertrouwd! Warmte en ventilatie zijn essentieel voor een heerlijk klimaat in uw woning.

Nadere informatie

RENOVATIE KANTOOR NOTITIE ENERGIEBESPARING EN INVESTERINGEN INHOUDSPOGAVE

RENOVATIE KANTOOR NOTITIE ENERGIEBESPARING EN INVESTERINGEN INHOUDSPOGAVE RENOVATIE KANTOOR NOTITIE ENERGIEBESPARING EN INVESTERINGEN INHOUDSPOGAVE SAMENVATTING 0. INLEIDING 1. ISOLATIE 2. INSTALLATIE 3. RAMEN EN KOZIJNEN 4. ZONWERING EN KOELING 5. VERLICHTING DIA duurzame auteur:

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie energieprestatiecertificaat straat Hoogstraat nummer 570 bus postnummer 9235 gemeente Fruitrode bestemming eengezinswoning type open bebouwing softwareversie 1.0 berekend energieverbruik (kwh/m²): 380

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

Energie besparen is verleidelijk

Energie besparen is verleidelijk Energie besparen is verleidelijk Wie / wat is Energie Actief Soest (EAS)? 14 maart 2019 EAS en Groene Kerk - Emmakerk 1 Energie Actief Soest Ontstaan in 2011 / 2012 met Zonaanbidders Burgerinitiatief bestaat

Nadere informatie

Tabel 5.6 Aangewezen erkende maatregelen voor energiebesparing voor commerciële datacenters

Tabel 5.6 Aangewezen erkende maatregelen voor energiebesparing voor commerciële datacenters Commerciële datacenters Bedrijven met activiteiten voor transport, bewerking en opslag van data door het extern beschikbaar stellen van serverruimten en ICT-apparatuur. Ter indicatie de SBI-codes die voor

Nadere informatie

Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 13 t/m 33b

Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 13 t/m 33b Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 13 t/m 33b 1 Inhoudsopgave 1. Zuiniger en comfortabeler 3 2. Wat gaat er precies gebeuren? 4 2.1

Nadere informatie

Is uw VvE toekomstbestendig?

Is uw VvE toekomstbestendig? Is uw VvE toekomstbestendig? Ing. G.B. (Gerard) Groenendijk RT Bouwkundig adviseur Register taxateur Klik om de titelstijl van het model te bewerken VvE Belang Is uw VvE toekomstbestendig? Uit welk bouwjaar

Nadere informatie

Energiescan. van: De Brink 6 te: 9999 DM Ons Dorp op: 15 maart 2014 door: Matthes Advies

Energiescan. van: De Brink 6 te: 9999 DM Ons Dorp op: 15 maart 2014 door: Matthes Advies Energiescan van: De Brink 6 te: 9999 DM Ons Dorp op: 15 maart 2014 door: Matthes Advies Energiescan voor woningen in opdracht van: de heer E. Scanner Straat en nr. gekeurde woning: De Brink 6 Postcode:

Nadere informatie

klasniveau Stap 1. De nulmeting De meterstanden Verbruik meterstand week x - week (x-1) Gem. verbruik na week 4 Elektriciteit datum/uur Meterstand KWh

klasniveau Stap 1. De nulmeting De meterstanden Verbruik meterstand week x - week (x-1) Gem. verbruik na week 4 Elektriciteit datum/uur Meterstand KWh THEMA ENERGIE > Kleuter t.e.m. Derde Graad > Onderzoek 2. 3. Lessuggesties Energieonderzoek en activiteiten van de school op klasniveau Dit energieonderzoek moet opgevat worden als een lijst van vragen

Nadere informatie

Intro spreker 2: Ir. Peter Plooij

Intro spreker 2: Ir. Peter Plooij Intro spreker 2: Ir. Peter Plooij Sinds 2017 bouwkundig netwerkpartner van het Bouwkundig Netwerk Expert EPA-U Bouwkundig Netwerk van Vastgoed Belang Ir. Peter Plooij 1 Masterclass Rendementsoptimalisatie

Nadere informatie

Waar zijn we met het verduurzamen van onze woningen in Nederland?

Waar zijn we met het verduurzamen van onze woningen in Nederland? Waar zijn we met het verduurzamen van onze woningen in Nederland? We hebben veelal nog verouderde woningen waarbij ongeveer een kwart van de huiseigenaren een hypotheekschuld heeft boven de huidige marktwaarde.

Nadere informatie

Kleinschalige energetische renovatie

Kleinschalige energetische renovatie Kleinschalige energetische renovatie Kantoor plus bovenwoning van label G naar A+ de Haas & Partners Adviseurs Duurzaam Gebouwde Omgeving Van componenten naar concept Bouwkundig Ventilatie Installaties

Nadere informatie

: Bezoekresultaten naleving milieuwetgeving energiebesparing

: Bezoekresultaten naleving milieuwetgeving energiebesparing T.a.v. 's-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : NAAM ambtenaar Uw kenmerk : Tel. : Ons kenmerk : SO/MIL Fax : Datum : E-mail : milieu@s-hertogenbosch.nl Onderwerp :

Nadere informatie

Rapportage energielabel. Kantoorpand Molensteijn PT De Meern

Rapportage energielabel. Kantoorpand Molensteijn PT De Meern Rapportage energielabel Kantoorpand Molensteijn 60 3454 PT De Meern EPA-U Energielabel Datum inspectie : 16-07-2015 Datum rapportage : 12-08-2015 Status rapportage : definitief Objectgegevens Aard gebouw

Nadere informatie

Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator

Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator Om een, voor uw woonruimte, geschikte radiator uit te zoeken moet u rekening houden met een aantal factoren. Wij bieden graag onze diensten

Nadere informatie

Energieonderzoek installaties. Huisvesting EMG te Hilversum

Energieonderzoek installaties. Huisvesting EMG te Hilversum Energieonderzoek installaties Huisvesting EMG te Hilversum Energieonderzoek installaties Huisvesting EMG te Hilversum Projectnaam: Huisvesting EMG te Hilversum Projectnummer : 2011-147 Opdrachtgever:

Nadere informatie

Ondanks dat deze presentatie met zorg gemaakt is kunnen aan de kostenramingen en besparingen geen rechten ontleend worden

Ondanks dat deze presentatie met zorg gemaakt is kunnen aan de kostenramingen en besparingen geen rechten ontleend worden Ondanks dat deze presentatie met zorg gemaakt is kunnen aan de kostenramingen en besparingen geen rechten ontleend worden EN ER GIE Nieuwegein Ik wil wel verduurzamen, CO 2 verminderen en geld besparen

Nadere informatie

Cursus energiebesparing bij de dorpshuizen in Tytsjerksteradiel

Cursus energiebesparing bij de dorpshuizen in Tytsjerksteradiel Cursus energiebesparing bij de dorpshuizen in Tytsjerksteradiel W2N advies bureau in Drachten Freerk Wiersum Inhoud Deel1 Deel2 - Trias energetica - Verbruik/kosten - Constructie/installatie - Monitoring

Nadere informatie

CONVEXIA. dynamische convectoren A ++

CONVEXIA. dynamische convectoren A ++ CONVEXIA dynamische convectoren A ++ CONVEXIA dynamische convectoren CONVEXIA CDC-LI Verwarmingsvermogen bij waterregime 35/30-20 C: 0,39-1,76 kw Koelingvermogen bij waterregime 10/15-27 C: 0,49-2,19 kw

Nadere informatie

Energiebesparing. Kantoren A-01

Energiebesparing. Kantoren A-01 Energiebesparing in Kantoren A-01 Meijer Energie- & Milieumanagement BV, Laan van N.O.I. 277, 2593 BS Den Haag. tel: 070-315 57 15 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Oplossingenboek Energie besparen in de praktijk van het MKB metaal

Oplossingenboek Energie besparen in de praktijk van het MKB metaal Oplossingenboek Energie besparen in de praktijk van het MKB metaal De oplossingen Electromotoren Hergebruik van restwarmte Verwarming Verlichting Perslucht Toepassing PV Warmtepomp WKK installatie Isolatie

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule Itho Daalderop 0,EPC formule nieuwbouw totaalformule 0, EPC - nieuwbouw totaalformule voor optimale energieprestatie Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat

Nadere informatie

Warmtepompen. Een introductie

Warmtepompen. Een introductie Warmtepompen Een introductie Inhoud presentatie Introductie 040energie Warmtepompen: Principe Varianten Financieel Is mijn huis geschikt? Vragen? Introductie 040Energie 040energie is een vereniging van

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Gemeente Baarn. Provincie Utrecht

Gemeente Baarn. Provincie Utrecht Gemeente Baarn Provincie Utrecht Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Duurzame financiering Subsidies Uitdaging:

Nadere informatie

Duurzaamheid en hete lucht verwarming??

Duurzaamheid en hete lucht verwarming?? Duurzaamheid en hete lucht verwarming?? Hete Lucht verwarming 05-09-2018 20:00-22:00 Duurzaam Heiloo Pieter Jan Duineveld Balgweg 4 1764 KB Breezand Werkzaam bij Installatie bedrijf WILMS Den Helder Wilms

Nadere informatie

DUBO. Energiebesparing in het kantoorpand van HVL Dordrecht

DUBO. Energiebesparing in het kantoorpand van HVL Dordrecht 1 Energiebesparing in het kantoorpand van HVL Dordrecht 2 Voor het energiegebruik zijn de belangrijke punten: - Beperk energieverliezen - Voorkom onnodig energiegebruik - Gebruik zoveel mogelijk oneindige

Nadere informatie

50% GENIET VAN COMFORT ÉN BESPAAR ENERGIE. NU een Remeha zonneboiler met 1000 voordeel! Zoveel bespaart u!

50% GENIET VAN COMFORT ÉN BESPAAR ENERGIE. NU een Remeha zonneboiler met 1000 voordeel! Zoveel bespaart u! GENIET VAN COMFORT ÉN BESPAAR ENERGIE InstalCenter maakt het ook voor ú betaalbaar! NU een Remeha zonneboiler met 1000 voordeel! Zoveel bespaart u! Mechanische ventilatie: 80% pag. 2 Circulatiepomp: 80%

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Energiebesparing bij een sportclub 23 januari 2017 Inhoudsopgave Energiebesparing bij een sportclub 3 Energiezuinige sportveldverlichting 3 Opwekken

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak

Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak Doel van deze presentatie energie besparen lagere energie rekening comfort verhogend máár? Duurzame Vecht - van Dijk B&A isolatie actie bestaande bouw Nov. 2016

Nadere informatie

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners ENERGIE ZUINIGER WONEN! Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners 1 Energiebesparingsproject Energie besparen is een zaak van iedereen. Daarom investeert Woonpartners samen met haar huurders

Nadere informatie

LANGETERMIJNDOELSTELLING SIMULATIES EN ANALYSE

LANGETERMIJNDOELSTELLING SIMULATIES EN ANALYSE LANGETERMIJNDOELSTELLING SIMULATIES EN ANALYSE Selectie Woningen SELECTIE WONINGEN EPC DATABANK APPARTEMENT GESLOTEN HALF-OPEN OPEN TOTAAL 1800-1859 454 332 174 265 1225 1860-1899 571 883 359 422 2235

Nadere informatie

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen 1. Waarom gaan we van het aardgas af? 2 2. Wanneer moet mijn woning aardgasvrij zijn? 2 3. Wat is de rol van de gemeente? 3 4. Hoe kan ik mijn woning

Nadere informatie

Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 35 t/m 39 en Irislaan 1 t/m 9b

Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 35 t/m 39 en Irislaan 1 t/m 9b Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 35 t/m 39 en Irislaan 1 t/m 9b 1 Nijestee gaat onderhoud uitvoeren aan uw woning en woongebouw.

Nadere informatie

Aanvraag regeling verbetering Binnenklimaat huisvesting primair onderwijs 2009. Dit formulier zenden aan: CFI OND/ODB Postbus 606 2700 ML Zoetermeer

Aanvraag regeling verbetering Binnenklimaat huisvesting primair onderwijs 2009. Dit formulier zenden aan: CFI OND/ODB Postbus 606 2700 ML Zoetermeer blad 1 van 6 N.B. Aanvragen moeten uiterlijk 31 december 2009 worden ingediend. Uit de poststempel moet blijken dat de aanvraag uiterlijk 31 december 2009 is gepost. Aanvragen met een poststempel van 1

Nadere informatie

Schothorst Amersfoort

Schothorst Amersfoort Schothorst Amersfoort Veel voorkomende Vragen/problemen Achterstallig onderhoud Verouderde installaties Klachten over tocht en kou Ventilatie problemen ( buitenluchtkwaliteit en binnenklimaat) Verouderde

Nadere informatie

PDFlib PLOP: PDF Linearization, Optimization, Protection. Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com

PDFlib PLOP: PDF Linearization, Optimization, Protection. Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com PDFlib PLOP: PDF Lineariation, Optimiation, Protection Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com p Energielabel woning supplement* Afgegeven conform de Regeling energieprestatie

Nadere informatie

Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie

Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie: 001 Opgesteld

Nadere informatie

Energiebesparende werkzaamheden Kloosterstraat 66 t/m 80 (even) Oostwalstraat 2 t/m 4 (even) Huizerpoortstraat 25 t/m 39 (oneven)

Energiebesparende werkzaamheden Kloosterstraat 66 t/m 80 (even) Oostwalstraat 2 t/m 4 (even) Huizerpoortstraat 25 t/m 39 (oneven) Energiebesparende werkzaamheden Kloosterstraat 66 t/m 80 (even) Oostwalstraat 2 t/m 4 (even) Huizerpoortstraat 25 t/m 39 (oneven) 5 maart 2018 Woningstichting Naarden telefoon 035-694 73 75 e-mail wsn@woningstichtingnaarden.nl

Nadere informatie

Energielabel en Bodemenergie

Energielabel en Bodemenergie Energielabel en Bodemenergie 10 oktober 2017 Gebruikersoverleg bodemenergie Silvia van den Heijkant Sweegers en de Bruijn Adviseur duurzaamheid SweBru Ingenieursbureau voor binnenklimaat en technische

Nadere informatie

Reductie doelstellingen (B: Reductie)

Reductie doelstellingen (B: Reductie) Reductie doelstellingen (B: Reductie) Eis 3.B.1. Barendrecht, oktober 2013 Auteur: Sabine Droog Geaccordeerd door: Leo Droog Directeur Edwin Oudshoorn Bedrijfsleider/ MVO Verantwoordelijk 1 1. Reductiebeleid

Nadere informatie

De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn

De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn De pluspunten van het MOVAIR+ VISION kozijn Verbetering energielabel U-waarde 0,80 W/m²K 0.15 - -0.24 EPC

Nadere informatie

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN ONDERHOUD AAN UW CV-KETEL? KIES VOOR OK CV Wilt u veilig én energiezuinig stoken? Laat uw cv-ketel dan regelmatig onderhouden door een Energie Service Specialist

Nadere informatie

Rapportage Energiebus

Rapportage Energiebus Rapportage Energiebus Nieuwe Leliestraat Amsterdam Type woningen: 14 portiekwoningen, 70 m2 Bouwjaar: 1974 Op verzoek van: Bewonerscommissie Nieuwe Leliestraat Verhuurder: De Alliantie Datum: 21-10-2014

Nadere informatie

Samen met. Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel.

Samen met. Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. Samen met Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. In de moderne architectuur wordt veel glas gebruikt. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen.

Nadere informatie

Foto van de woning. Gegevens. Naam Adres. (vanwege privacy verwijderd)

Foto van de woning. Gegevens. Naam Adres. (vanwege privacy verwijderd) Foto van de woning. (vanwege privacy verwijderd) PROJECT OVERWHEREZUID PURMEREND Gegevens Naam Adres 1 Woning Type woning Tussenwoning Bouwlagen 3 Badkamer(s): 1 douche (badkamer is naar achterzijde verplaatst

Nadere informatie

Energiebesparingkansen voor Sporthal Steinheim Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Energiebesparingkansen voor Sporthal Steinheim Gemeente Utrechtse Heuvelrug Energiebesparingkansen voor Sporthal Steinheim Gemeente Utrechtse Heuvelrug Milieudienst Zuidoost-Utrecht mei 2012 Emi/ UHR1212.S002 opgesteld door beoordeeld door Erwin Mikkers Eginhard Rot versie 2.0,

Nadere informatie

Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen. Opening wethouder Binnendijk

Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen. Opening wethouder Binnendijk Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen Opening wethouder Binnendijk Programma 1. Welkom door Wethouder Binnendijk 2. Bewonersinitiatief Klimaat in jouw straat 3. Introductie wijkaanpak;

Nadere informatie

K I N J O Y K I N R O O I. 14 februari 2013

K I N J O Y K I N R O O I. 14 februari 2013 K I N J O Y K I N R O O I 14 februari 2013 I N D E X 1. LOCATIE 1.1 ligging projectgebied 1.2 locatie 1.3 bestaande situatie 1.5 ligging waterwoningen 2. EILAND 2.1 eiland 3. WATERWONING 3.1 situatie

Nadere informatie

Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s

Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s 16 februari 2017 HET RAADHUIS, Wehl Programma 1. Energiecoach Chris Buijk Energie besparen: kansen en mogelijkheden 2. Adviseur Erwin Reuterink Wat is een warmtefoto

Nadere informatie

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel.

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. . Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. In de moderne architectuur wordt veel glas gebruikt. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen. Maar veel glas kan

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel.

RaamIsolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. . Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. In de moderne architectuur wordt veel glas gebruikt. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen. Maar veel glas kan

Nadere informatie

Oorzaken hoog warmteverbruik

Oorzaken hoog warmteverbruik Eneco - Nesselande Januari 2009 Oorzaken hoog Hans van Wolferen Onderwerpen Warmteverbruik Opzet onderzoek Resultaten onderzoek 2 Warmteverbruik Warmteverbruik voor twee functies: Verwarming Warmtapwater

Nadere informatie

Energiezuinig wonen in Wehl. Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016

Energiezuinig wonen in Wehl. Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016 Energiezuinig wonen in Wehl Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016 Programma 1. Introductie verduursaam energieloket 2. 3. 4. 5. 6. Waarom is energiebesparing nodig? Wat is de slimste

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je historische woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een historische 3 woning en wil je Goed omgaan met energie? Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Onderhoud 84 WONINGEN. Sprundel. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten:

Onderhoud 84 WONINGEN. Sprundel. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Onderhoud 84 WONINGEN Sprundel De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Graaf Ansfriedstraat Benedictastraat Anna Leonorastraat Anna Salomestraat Koekoekstraat Noorderstraat 8 september

Nadere informatie

Veilig op vakantie door slim verlichten

Veilig op vakantie door slim verlichten Offerte SLIMMER Huis Sanne Kruithoven & Peter Vlierbes Haarlem Situatie: Sanne Kruithoven en Peter Vlierbes wonen samen met hun zoon in een moderne tweeonder-een-kapwoning aan de Postelstraat 94, 1234

Nadere informatie

~omazo... l'v Ambachte'ß. j\ Hoofdbedrijfs(hap. TNO: "Zonwering al in bouwontwerp meenemen"

~omazo... l'v Ambachte'ß. j\ Hoofdbedrijfs(hap. TNO: Zonwering al in bouwontwerp meenemen ~omazo..... j\ Hoofdbedrijfs(hap l'v Ambachte'ß -c TNO: "Zonwering al in bouwontwerp meenemen" AUTOMATISCHE ZONWERING BESPAART ENERGIE EN VERBETERT BINNENKLIMAAT Automatische zonwering kan op kantoor en

Nadere informatie

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten Concepten EPC 0.4 Om een EPC 0.4 te realiseren voor de referentiewoningen zijn er verschillende concepten ontwikkeld die onderling verschillen op de wijze van ventileren en verwarmen. Aan de basis van

Nadere informatie

Pilot verduurzaming commercieel vastgoed Nijmegen Aanpak klimaatneutraal maken van (winkel)panden: het klimaatgerust programma

Pilot verduurzaming commercieel vastgoed Nijmegen Aanpak klimaatneutraal maken van (winkel)panden: het klimaatgerust programma 11 juni 2019 Pilot verduurzaming commercieel vastgoed Nijmegen Aanpak klimaatneutraal maken van (winkel)panden: het klimaatgerust programma Uitgevoerd door: In samenwerking met: Wat gaan we doen? Projectactiviteiten

Nadere informatie

Maatregelen Terugverdientijd >5 jaar

Maatregelen Terugverdientijd >5 jaar PIT (Protestants Christelijk Onderwijs) Totaalverbruik: 93.132kWh 45.543m3 Bouwjaar: 1960 Oppervlak: 1191m2 De Loopplank Cv ketel uit 2012, 2 stookruimtes, de regelingen zijn werkend maar verouderd. Circulatiepompen

Nadere informatie

Centrumvoorzieningen voor. recreatie + camping. Esbi Huis neemt u alle bouwzorg uit handen

Centrumvoorzieningen voor. recreatie + camping. Esbi Huis neemt u alle bouwzorg uit handen Centrumvoorzieningen voor recreatie + camping Esbi Huis neemt u alle bouwzorg uit handen Goed in bouw en realisatie van centrumge Landgoed De Hellendoornse Berg Ervaren specialist In de afgelopen decennia

Nadere informatie

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Aanleiding vereniging voor energiebesparing: 1 hogere gemeentelijke tarieven voor verenigingen

Nadere informatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie werken De ClimaRad Comfort Solution meet en regelt het binnenklimaat per ruimte, zonder dat uw medewerkers hier iets

Nadere informatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie werken De ClimaRad Comfort Solution meet en regelt het binnenklimaat per ruimte, zonder dat uw medewerkers hier iets

Nadere informatie

Energiezuinig en optimaal comfort

Energiezuinig en optimaal comfort SUPER DUURZAAM WONEN OP HET ZEEBURGEREILAND AMSTERDAM Energiezuinig en optimaal comfort ZEEBURGEREILAND * AMSTERDAM APPARTEMENTEN MET EEN DUURZAAM KLIMAATSYSTEEM Duurzaam klimaat systeem in De BrouwerIJ

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Sint-Bernardsesteenweg nummer 269 bus 3 bestemming appartement type softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m2): 379 Het berekende energieverbruik is een inschatting

Nadere informatie

Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Scholen Concept Klimaatgroep Holland, type CP oktober 2016

Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Scholen Concept Klimaatgroep Holland, type CP oktober 2016 Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Klimaatgroep Holland, type CP15 32 Inhoud: - Inleiding pagina 1 - Invulinstructie pagina 2 en 3 Inleiding Klimaatgroep Holland brengt sinds kort de vernieuwde

Nadere informatie