Gottlob Frege, Der Gedanke, 1918.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gottlob Frege, Der Gedanke, 1918."

Transcriptie

1 Gottlob Frege, Der Gedanke, Achtergrond Na de enorme teleurstelling die de ontdekking door Russell van de verzamelingtheoretische paradox was Frege lange tijd niet in staat te werken. Hij besloot het ambitieuze logicistische programma te laten varen en nam zich voor een boek op het gebied van de filosofische logica te schrijven. Der Gedanke zou één van de eerste hoofdstukken van een dergelijk boek zijn. De andere twee artikelen Die Verneinung en Gedankengefüge. Der Gedanke is opnieuw een meesterlijk essay. Frege introduceert een reeks problemen waar taalfilosofen tot op de dag van vandaag mee worstelen: wat is een assertie?, wat houdt het in om in de eerste persoon enkelvoud over jezelf na te denken?, wat is de relatie tussen taal en denken?, verkrijgen we in het leren spreken van een taal een beeld op de werkelijkheid?, wat is de logisch structuur van zinnen waarin woorden voor propositionele houdingen voorkomen?, wat is logica? Hier volgt eerst een samenvatting van de belangrijkste redeneringen die in dit rijke essay voorkomen. Samenvatting Frege opent zijn essay met de stelling dat het woord waar logica de richting wijst. Logica houdt zich bezig met het bestuderen van de wetten van het waar-zijn. Het woord kan echter op twee manieren worden opgevat: als beschrijvende (descriptieve) en als voorschrijvende (prescripitieve/normatieve) wetten. Frege s opvatting over wat logische wetten zijn kan gemakkelijk aanleiding zijn voor misverstanden. Hij stelt dat logische wetten beschrijven. Ze beschrijven echter niet de zintuiglijk waarneembare werkelijkheid, maar de logische relaties binnen het abstracte derde rijk (te vergelijken met Plato s abstracte ideeënrijk). Logische wetten zijn dus objectief waar of wij mensen dat nu weten of niet. Die objectieve waarheid wordt gegarandeerd door het feit dat logische wetten verankerd zijn in dat abstracte derde rijk. Zijn logische wetten dus in abstracte zin beschrijvend, voor ons mensen zijn logische wetten voorschrijvend. Wij moeten logische wetten gehoorzamen, omdat we anders ongeldige redeneringen construeren.

2 Logische wetten zijn dus per se geen wetten die ons daadwerkelijke denken beschrijven. Frege heeft zijn leven lang gefulmineerd tegen deze opvatting, het zogenaamde psychologisme. Als Frege het over denken en gedachten heeft, verwijst hij niet naar concrete neurofysiologische of psychologische processen in ons hoofd, maar naar de objectieve inhoud van ons denken. Je kunt dit vergelijken met een dans. Een dansend paar maakt bewegingen op de dansvloer; wat zij dansen is de foxtrot. Dit brengt ons bij de vraag van welke entiteiten wij nu eigenlijk zeggen dat ze waar of onwaar zijn. Welke dingen zijn waar? De meningen hierover lopen uiteen. Sommigen zeggen dat beweerzinnen waar of onwaar zijn. Dan doet zich de vraag voor of we het hebben over type-zinnen of token-zinnen. Het antwoord luidt natuurlijk: Token zinnen! Maar zijn token-zinnen zelf waar of onwaar of juist datgene wat door een token-zin tot uitdrukking wordt gebracht? Deze vraag stelt Frege aan de orde. We moeten eerst echter vaststellen dat Frege het woord waar niet gebruikt in de zin van Anselmus in zijn dialoog De Veritate. Daar heeft Anselmus het over het gebruik van het woord waar in samenstellingen als een ware vriend, echte liefde. Waar betekent dan zoiets als waarachtig. Frege onderzoekt nu of het woord waar een eigenschap uitdrukt en zo ja, waarvan dan wel. Om met dat laatste te beginnen: Frege bespreekt vier kandidaten: beelden voorstellingen zinnen gedachten Hij stelt dat in het geval van de eerste twee kandidaten er alleen sprake kan zijn van waarheid, indien een bedoeling met deze beelden en voorstellingen geassocieerd wordt. Op zichzelf betekent een afbeelding volgens Frege niet. De vraag wordt dan: welke bedoeling? Het antwoord luidt: de bedoeling dat er een bepaalde overeenstemming bestaat tussen het beeld en het afgebeelde. Indien dat zo is, bestaat waarheid dus uit een overeenstemming tussen een beeld en het afgebeelde. Dit is de welbekende correspondentie-theorie van de waarheid.

3 Frege wijst deze theorie af. Hij heeft daarvoor de volgende argumenten: waarheid is geen woord dat een relatie uitdrukt, maar een eigenschap. overeenstemming is 1) onvolmaakt, 2) kan alleen bestaan tussen vergelijkbare dingen hetgeen 3) a fortiori geldt voor zintuiglijke voorstellingen, terwijl waarheid daarentegen 1) absoluut is en 2) juist een verschil vereist tussen voorstelling en afgebeelde stand van zaken. Frege gaat nog een stap verder en wijst iedere waarheidsdefinitie af om de volgende reden: Iedere waarheidsdefinitie is circulair. Immers, wanneer we waarheid definiëren door middel van het geven van eigenschappen, dan moet het waar zijn dat het waarheidsbegrip die eigenschappen heeft. Ergo: waarheid is niet definieerbaar. Frege vervolgt met de stelling dat beelden en zintuiglijke voorstellingen te grof zijn om dragers van een waarheidswaarde te zijn. Zinnen zijn daartoe veel beter geschikt en zijn bij uitstek de entiteiten waarvan wij zeggen dat ze waar of onwaar zijn. Voorzichtigheid is echter opnieuw geboden. Wat is immers een zin? Een zin is een syntactische eenheid met Sinn! Een reeks schrifttekens op papier heeft geen betekenis, dat heeft die reeks pas als ze een gedachte uitdrukt. De vraag wordt dus: wat is de Sinn van een zin precies? Wat zijn gedachten? Frege betreurt het in een voetnoot dat hij gedachten niet zuiver kan tonen, ze komen altijd geheuld in het kleed van de taal. Hij meent dus dat denken talig is en dat we om die reden taal moeten analyseren. Die taalanalyse wordt echter gemotiveerd door zijn wens gedachten te analyseren. Een belangrijk verschil tussen objectieve gedachte-inhouden en zinnen is dat objectieve gedaagdeninhouden niet, maar zinnen wel zintuiglijk zijn. Waarheid is nu volgens Frege niet een eigenschap van zintuiglijke dingen, zoals gekleurd zijn dat wel is. Waarheid is iets anders. Hij illustreert dit met het volgende voorbeeld. We zien dat de zon opgaat. De zon is rood. Dit is een zintuiglijke eigenschap van de zon. Wij zeggen nu: Dat de zon opgaat is waar. Dat de zon opgaat is de Sinn van de zin De zon gaat op.

4 Conclusie: de gedachte die in de zin wordt uitgedrukt heeft de eigenschap waar te zijn. Deze bevinding introduceert nu een probleem. Want wat voegt het begrip waarheid nu eigenlijk toe? Wat is het verschil tussen Dit ding heeft deze eigenschap en Het is waar dat dit ding deze eigenschap heeft? Waarheid lijkt haast overbodig (redundant) te zijn, ofschoon het zo n helder begrip lijkt! Wat zijn nu Gedanken precies? Om te beginnen stelt Frege dat alleen beweerzinnen (asserties/oordelen) gedachten uitdrukken. Taaldaden als wensen, bevelen, gebeden, verzoeken, doopacten, etc. doen dat niet. Een beweerzin kan opgevat worden als een antwoord op een vraag. Een vraag is iets dat om bevestiging of ontkenning vraagt. Dit betekent dat een oordeel ook twee elementen moet bevatten: een oordeelsinhoud een bevestiging dat deze oordeelsinhoud waar is. Frege stelt nu dat iedere oordeelsact drie elementen bevat: het vatten van de oordeelsinhoud (gedachte) het mentale oordelen (judgement) het uiten van dat oordeel, het beweren (asserteren/oordelen) Zonder het mentale oordeel hebben we geen echte bewering, maar slechts de schijn van een bewering. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een toneelspel, waar geen echte oordelen worden uitgesproken, maar gedaan alsof. wat is het verschil? Het mentale oordeel ontbreekt. Nu is het zo dat een bewering ook gevoelens kan uitdrukken. Volgens Frege is dat vanuit logisch oogpunt niet van belang. Hoe strenger de wetenshap hoe minder gevoelens de uitspraken van die wetenschap uitdrukken. Das ~Lob der wissenschaftliche Trockenheit! Hij waarschuwt ons nu voor de volgende twee verschijnselen: dezelfde gedachte kan door verschillende woorden worden uitgedrukt. dezelfde woorden kunnen verschillende gedachten uitdrukken.

5 Het eerste geval is bekend. Of je nu zegt Daar loopt een paard. of Daar loopt een ros. maakt hooguit voor het uitgedrukte gevoel wat uit, maar niet voor de feitelijke gedachte die in die zin wordt uigedrukt. Het tweede geval doet zich voor bij zinnen in de tegenwoordige tijd. Zinnen in de tegenwoordige tijd (tempus praesens) kunnen tijdloos zijn, zoals Metalen zetten bij verhitting uit, of juist verwijzen naar het hier en nu, zoals Het regent. Wanneer iemand dat zegt is de gedachte die hij uitdrukt dat het op het tijdstip van zijn uitspraak in zijn omgeving regent. De gedachte is dus rijker aan inhoud dan de woordenboekbetekenis van de zin. Dit probleem wordt nog nijpender als we zinnen beschouwen waarin het ogenschijnlijk simpele woordje ik voorkomt. Frege brengt dit probleem te berde door de notoite figuur Dr Lauben aan ons voor te stellen. Neem het volgende geval. Dr Lauben zegt: Ik ben gewond. Leo Peter zegt: Dr Lauben is verwond. Wordt in deze twee zinnen nu dezelfde gedachte uitgedrukt? Nee, zegt Frege, want het is goed mogelijk dat Rudolf Lingens beide uitspraken heeft aangehoord, maar niet weet wie Dr. Lauben is, zodat hij twee verschillende gedachten met de twee uitspraken verbindt, namelijk: de man die nu spreekt is gewond de man die Leo Peter Dr Lauben noemt is gewond. Het kan zelfs zo zijn dat een zekere Herbert Garner dr Lauben kent en dat Leo Peter Gustav Lauben kent. Beiden verbinden ze een verschillende gedachte met die zin, want het kan zijn dat Herbert Garner niet weet dat de persoon die hij eerbiedig aanspreekt met Herr dr Lauben! dezelfde persoon is die Leo Peter zo oneerbiedig aanduidt met de naam Gustav Lauben. Dit brengt ons bij een belangrijk criterium die Frege zo en passent introduceert.

6 Twee gedachten S en S* zijn verschillend, indien en alleen indien het rationeel mogelijk is S voor waar te houden en s* niet. Dit wordt het criterium van cognitieve significantie voor de identiteit van gedachten genoemd. Problemetisch voor Frege s stelling dat Sinne objectief zijn en door meerdere denkers gedacht kunnen worden is nu zijn uitspraak dat iedereen aan zichzelf gepresenteerd is op een unieke en primitieve manier, waarin hij aan niemand anders gegeven is. Dr Lauben zou de enige zijn die kan denken Ik, dr Lauben, ben gewond. Is dat zo? Is de gedachte die in die zin wordt uitgedrukt nu Ik ben gewond of Degene die nu aan het woord is is gewond. Kunnen wij gedachten op een dergelijke manier beschouwen. Kunnen we gedachten als entiteiten opvatten, net zoals we dat met bomen en paarden ook kunnen doen? Deze vraag brengt ons bij een volgende episode in dit essay. Sinds Descartes zijn wij vertrouwd met het onderscheid tussen een binnenwereld van de geest en een buitenwereld van materiële objecten. Waar behoren gedachten aan toe: de binnenwereld of de buitenwereld. Onze intuïtie zegt aan de binnenwereld, maar Frege gaat deze intuïtie als volgt te lijf. Hij vergelijkt voorstellingen met materiële objecten. voorstellingen zin niet zintuiglijk gegeven; materiële objecten wel voorstellingen worden bezeten als inhouden van het bewustzijn; materiële objecten worden niet op een dergelijke manier bezeten voorstellingen hebben een drager nodig, dat is essentieel voor voorstellingen; materiële objecten hebben geen drager nodig

7 iedere voorstelling heeft maar één drager; wij kunnen onze voorstelling niet delen; dit geldt voor materiële objecten niet Neem de uitdrukking die linde daar. Waar verwijst die uitdrukking daar in de zin Die linde daar is mijn voorstelling.? Indien dielinde daar naar een object in de werkelijkheid verwijst, dan in ieder geval niet naar iets in mijn bewustzijn. Dan is deze zin dus onwaar. Indien die uitdrukking niet verwijst naar iets in de werkelijkheid, dan is de zin onwaar en hooguit een regel poëzie. Zijn gedachten nu voorstellingen? Neem bijvoorbeeld de gedachte de stelling van Pythagoras. Indien gedachten voorstelligen zijn, dan hebben gedachten ook de eigenschap dat iedereen zijn eigen gedachte heeft; in dit geval iedereen heeft zijn eigen stelling van Pythagoras. De consequentie daarvan zou zijn dat iedereen zijn eigen wiskunde, zijn eigen wetenschap en zijn eigen waarheid erop na zou houden. Die consequentie is absurd, dus kunnen gedachten geen voorstellingen zijn. Gedachten zijn dus noch materiële objecten, noch voorstellingen, maar behoren toe aan een eigen, abstract rijk, waarin, bijvoorbeeld, de stelling van Pythagoras tijdloos waar is. Die stelling heeft drager nodig om waar te zijn. Tegen deze opvatting brengt Frege nu een bezwaar naar voren van de kant van de idealist die zegt dat alles een droom is. Frege weerlegt dit bezwaar als volgt: Neem de stelling Ik alleen kan nadenken onder wat mijn voorstellingen zijn Is die uitspraak waar of onwaar? Iemand die onwaar zegt heeft daarmee meteen zijn idealisme opgegeven. de idealist zegt dus Waar!. Maar dit antwoord leidt tot een paradoxale conclusie. Indien ik zelf mijn eigen voorstelling ben, dan moet ik mij zelf de vraag stellen wie de drager van die voorstelling is. Immers, het was een essentiële eigenschap van voorstellingen dat ze dragers nodig hebben. Wie is dus de drager van de voorstelling ik? Wie ben ik dan, welke voorstelling? Op deze vragen moet de idealist het antwoord schuldig blijven en de conclusie luidt: ik kan niet mijn eigen voorstelling zijn.

8 Dit brengt Frege ertoe om nogmaals te benadrukken dat we altijd en overal de inhoud van ons bewustzijn moeten onderscheiden van het onderwerp waarover we nadenken. Hij vergelijkt het met de pijn van een zieke. Artsen kunnen daarover praten, zonder dat ze zelf die pijn hebben. Zodoende bereidt Frege de weg voor om zijn stelling aannemelijk te maken dat we ook gedachten als onafhankelijk van ons bestaand kunnen erkennen. Gedachten hebben ons niet als drager nodig. We vatten gedachten, wij maken ze niet! Dit is een realistisch standpunt. Frege zegt nu immers dat gedachten onafhankelijk van ons bestaan en dat zij een waarheidswaarde hebben of wij dat nu weten of niet. Een feit is een gedachte die waar is. Het ontdekken van feiten is het ontdekken van gedachten die waar zijn. Frege s standpunt heeft echter ook een idealistisch kenmerk. Dit blijkt uit zijn bespreking van de waarneming. Hij stelt dat het hebben van zintuiglijke indrukken nog niet hetzelfde is als het waarnemen van iets als iets. Die waarneming impliceert dat we kunnen oordelen over wat we zien. Oordelen drukken gedachten uit, dus gedachten (Sinne) zijn essentieel om te kunnen waarnemen. We leren die Sinne pas, door een taal te leren spreken. Met andere woorden: in het leren spreken van een taal, verkrijgen we een beeld op de werkelijkheid. Dit is een vorm van idealisme en wel van linguïstisch idealisme. Discussiepunten is logica de wetenschap van de waarheid of de kunst van het geldig redeneren? zijn de wetten van de logica objectief waar? wat is er verkeerd aan het psychologisme? hebben beelden een bedoeling nodig om waar of onwaar te kunnen zijn? Alle beelden? is waarheid ondefinieerbaar? wat is een oordeel? wat betekent het woordje ik? kun je het woordje ik correct gebruiken, wanneer je geen besef van een ik hebt? is dr Lauben aan zichzelf op een unieke en primitieve manier gegeven? zijn gedachten niet door ons geconstrueerd? is de stelling van Pythagoras een uitvinding of een ontdekking?

9 hebben we in de waarneming begrippen nodig? is linguïstisch idealisme, de stelling dat we in het leren spreken van onze moedertaal een beeld van de werkelijkheid verkrijgen, houdbaar?

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS?

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? TAALFILOSOFIE Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? GOTTLOB FREGE (1848 1925) Logische Untersuchungen Der Gedanke Die Verneinung Gedankengefüge DER GEDANKE Logica waarheid Logica kunst van het geldig

Nadere informatie

Indexicale Problemen voor Frege

Indexicale Problemen voor Frege Indexicale Problemen voor Frege Een van de moeilijkheden waar een taalfilosofische theorie tegenaan loopt is het probleem van de indexicaliteit, dat wil zeggen: is de betekenis van persoons-, plaats- en

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opgave 2 Spiritueel scepticisme 6 maximumscore 4 een uitleg dat McKenna in tekst 6 vanuit epistemologisch perspectief over solipsisme spreekt: hij stelt dat de kennisclaim over het bestaan van andere mensen

Nadere informatie

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS?

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? TAALFILOSOFIE Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? GOTTLOB FREGE (1848 1925) Uitvinder moderne logica Vader van de taalfilosofie BEGRIFFSCHRIFT (1879) Bevat moderne propositie en predicaten-logica Syllogistiek

Nadere informatie

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS?

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? TAALFILOSOFIE Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? TAALFILOSOFIE Formele seman=ek Bijv. Proposi=elogica Informele seman=ek TAALWETENSCHAP Syntaxis Semantiek Pragmatiek Seman=sche categorieën Termen

Nadere informatie

Essay. Norbert Vogel* Morele feiten bestaan niet

Essay. Norbert Vogel* Morele feiten bestaan niet Essay Norbert Vogel* Morele feiten bestaan niet Ethici onderscheiden zich van gewone mensen doordat zij niet schijnen te weten wat morele oordelen zijn. Met behulp van elkaar vaak uitsluitende ismen trachten

Nadere informatie

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS?

TAALFILOSOFIE. Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? TAALFILOSOFIE Overkoepelende vraag: WAT IS BETEKENIS? GOTTLOB (1848 1925) Uitvinder moderne logica Vader van de taalfilosofie BEGRIFFSCHRIFT (1879) Bevat moderne proposioe en predicaten- logica SyllogisOek

Nadere informatie

Niet-feitelijke waarheden (2)

Niet-feitelijke waarheden (2) Niet-feitelijke waarheden (2) Emanuel Rutten Wat is waarheid? Er zijn weinig wijsgerige vragen die vaker zijn gesteld dan deze. In wat volgt ga ik er niet rechtstreeks op in. In plaats daarvan wil ik een

Nadere informatie

filosofie vwo 2016-II

filosofie vwo 2016-II Opgave 2 Theoriegeladenheid van de waarneming 5 maximumscore 3 Een goed antwoord bevat een uitleg met de afbeelding van het eend-konijn van: Kuhns Aristoteles-ervaring: plotselinge perspectiefverandering

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opgave 3 Hoe is het om een vleermuis te zijn?

Vraag Antwoord Scores. Opgave 3 Hoe is het om een vleermuis te zijn? Opgave 3 Hoe is het om een vleermuis te zijn? 11 maximumscore 2 een uitleg met een citaat uit tekst 7 dat Nagels probleem van de vleermuizen een epistemologisch probleem van andere geesten is: we weten

Nadere informatie

Opgave 2 Doen wat je denkt

Opgave 2 Doen wat je denkt Opgave 2 Doen wat je denkt 7 maximumscore 2 een argumentatie waarom Swaab het bestaan van vrije wil verwerpt op grond van de experimenten van Libet: bewustzijn komt pas na de beslissingen van de hersenen

Nadere informatie

Het lichaam-geest probleem

Het lichaam-geest probleem Het lichaam-geest probleem Wouter Bouvy 3079171 November 5, 2006 Abstract Dit artikel behandelt het lichaam-geest probleem. Het bestaat uit een uitleg over het lichaam-geest probleem, en schrijft deze

Nadere informatie

Woord en wereld Een inleiding tot de taalfilosofie

Woord en wereld Een inleiding tot de taalfilosofie Woord en wereld Een inleiding tot de taalfilosofie Filip Buekens Acco Leuven / Den Haag Hoofdstuk I. Freges uitgangspunten 11 I.1 De semantische dimensie van taal 11 I.2 Proposities: Freges kernstellingen

Nadere informatie

Gottlob Frege, Über Sinn und Bedeutung. [1892] Uit: Gottlob Frege, Funktion, Begriff, Bedeutung. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen, 1980, pp

Gottlob Frege, Über Sinn und Bedeutung. [1892] Uit: Gottlob Frege, Funktion, Begriff, Bedeutung. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen, 1980, pp Gottlob Frege, Über Sinn und Bedeutung. [1892] Uit: Gottlob Frege, Funktion, Begriff, Bedeutung. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen, 1980, pp. 40 50. Gelijkheid 1 daagt het denken uit door vragen die daarmee

Nadere informatie

Semantiek 1 college 4. Jan Koster

Semantiek 1 college 4. Jan Koster Semantiek 1 college 4 Jan Koster 1 Uitgangspunt sinds vorige week Semantiek is representationeel (en niet referentieel), gebaseerd op interpretaties van sprekers en hoorders Geen scherpe scheiding tussen

Nadere informatie

Inhoud. 1 Eristische dialectiek of de kunst van het gelijk krijgen 7. 2 De termen logica en dialectiek 69

Inhoud. 1 Eristische dialectiek of de kunst van het gelijk krijgen 7. 2 De termen logica en dialectiek 69 Inhoud 1 Eristische dialectiek of de kunst van het gelijk krijgen 7 2 De termen logica en dialectiek 69 3 De dialectiek van Aristoteles in de Topica 73 Nawoord door Tjark Kruiger 81 [5] 1 Eristische dialectiek

Nadere informatie

Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn

Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn Dr. Franck L.B. Meijboom Ethiek Instituut & Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht Welzijn We zijn niet de eerste! Welzijn

Nadere informatie

Eindexamen Filosofie havo I

Eindexamen Filosofie havo I Opgave 2 Denken en bewustzijn 8 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: een omschrijving van het begrip bewustzijn 2 argumentatie aan de hand van deze omschrijving of aan Genghis bewustzijn kan

Nadere informatie

n filosofie n wetenschapsfilosofie n soorten wetenschap n filosofie van de informatica n inhoud college n werkwijze college

n filosofie n wetenschapsfilosofie n soorten wetenschap n filosofie van de informatica n inhoud college n werkwijze college Filosofie van de Informatica FILOSOFIE VAN DE INFORMATICA Prof. Dr. John-Jules Meyer Dr. R. Starmans Dr. J. Broersen n n wetenschaps n soorten wetenschap n van de informatica n inhoud college n werkwijze

Nadere informatie

naar: Jed McKenna, Jed McKenna s theorie van alles, Samsara, 2014

naar: Jed McKenna, Jed McKenna s theorie van alles, Samsara, 2014 Opgave 2 Spiritueel scepticisme tekst 6 Jed McKenna is de schrijver van verschillende boeken over spiritualiteit. In zijn boeken speelt hij de hoofdrol als leraar van een leefgemeenschap. McKenna is spiritueel

Nadere informatie

Het nutteloze syllogisme

Het nutteloze syllogisme Het nutteloze syllogisme Victor Gijsbers 21 februari 2006 De volgende tekst is een sectie uit een langer document over het nut van rationele argumentatie dat al een jaar onaangeraakt op mijn harde schijf

Nadere informatie

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten 1 Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding G.J.E. Rutten Introductie In dit artikel wil ik het argument van de Amerikaanse filosoof Alvin Plantinga voor

Nadere informatie

Morya Wijsheid Basiswerkboek

Morya Wijsheid Basiswerkboek Morya Wijsheid Basiswerkboek Geert Crevits Samenstelling en commentaar door Marie Crevits Voorwoord De Morya Wijsheid reeks van 9 boeken staat zo vol met praktische wijsheid dat je er gerust een heel leven

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 1

Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 1 Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 1 Deel 1, Hoofdstuk 1 - Dat er iets buiten ons bestaat. Rikus Koops 8 juni 2012 Versie 1.1 In de inleidende toelichting nummer 0 heb ik gesproken

Nadere informatie

Geest, brein en cognitie

Geest, brein en cognitie Geest, brein en cognitie Filosofie van de geest en Grondslagen van de cognitiewetenschap Fred Keijzer 1 Overzicht: Wat is filosofie en waarom is dit relevant voor cognitiewetenschap en kunstmatige intelligentie?

Nadere informatie

Wiskunde C vwo. Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal. Programma

Wiskunde C vwo. Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal. Programma Wiskunde C vwo Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal Programma 1. Vorm en ruimte in Getal & Ruimte 2. Logisch redeneren in Getal & Ruimte 1. Examenprogramma

Nadere informatie

Examen VBO-MAVO-D. Nederlands, leesvaardigheid

Examen VBO-MAVO-D. Nederlands, leesvaardigheid Nederlands, leesvaardigheid Examen VBO-MAVO-D Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 21 mei 9.00 11.00 uur 20 01 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

1. TRADITIONELE LOGICA EN ARGUMENTATIELEER

1. TRADITIONELE LOGICA EN ARGUMENTATIELEER Inhoud Inleidend hoofdstuk 11 1. Logica als studie van de redenering 11 2. Logica als studie van deductieve redeneringen 13 3. Logica als formele logica Het onderscheid tussen redenering en redeneringsvorm

Nadere informatie

Examen VWO. Nederlands. tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Nederlands. tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2007 tijdvak 1 woensdag 16 mei 9.00-12.00 uur Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 20 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 50 punten

Nadere informatie

DUALISME. René Descartes ( )

DUALISME. René Descartes ( ) DUALISME René Descartes (1596-1650) HET CORPUSCULAIRE WERELDBEELD Galileo Galilei (veroordeling 1633 vanwege Dialogen) Descartes - Le Monde (voltooid in 1633) HET CORPUSCULAIRE WERELDBEELD PRIMAIRE QUALITEITEN

Nadere informatie

De Sinn van fictie. Wouter Bouvy March 12, 2006

De Sinn van fictie. Wouter Bouvy March 12, 2006 De Sinn van fictie Wouter Bouvy 3079171 March 12, 2006 1 Inleiding Hoe is het mogelijk dat mensen de waarheid van proposities over fictie zo kunnen bepalen dat iedereen het er mee eens is? Kan een theorie

Nadere informatie

Logica op het Leonardo. Een inleiding

Logica op het Leonardo. Een inleiding Logica op het Leonardo Een inleiding Tekst 1 Alle onpartijdige waarnemers en alle geloofwaardige theoretici gaan ervan uit dat wanneer de fundamentele structuren van een samenleving rechtvaardig zijn,

Nadere informatie

Samenvatting. Bijlage B

Samenvatting. Bijlage B Bijlage B In dit proefschrift stellen we ons het doel de besluitvorming van agenten en de communicatie tussen deze agenten te beschrijven en te formaliseren opdat de agenten rechtvaardigbare opvattingen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 5 DEEL I KENNIS... 6 DEEL II WETENSCHAP... 76

INHOUDSOPGAVE 5 DEEL I KENNIS... 6 DEEL II WETENSCHAP... 76 INHOUDSOPGAVE 5 DEEL I KENNIS... 6 DEEL II WETENSCHAP... 76 Vergeten... 7 Filosofie... 9 Een goed begin... 11 Hoofdbreker... 13 Zintuigen... 15 De hersenen... 17 Zien... 19 Geloof... 21 Empirie... 23 Ervaring...

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Eindexamen vwo filosofie II

Eindexamen vwo filosofie II Opgave 2 Leven vanuit vrije wil 7 maximumscore 3 een weergave van een overeenkomst tussen de Avatar-training en Sartre wat betreft de opvatting over vrijheid als zelfverwerkelijking: beiden lijken uit

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts

Vraag Antwoord Scores. Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts 1 maximumscore 3 een uitleg dat de schnauzer vragen stelt die blijk geven van metafysisch scepticisme: hij vraagt zich af of er wel een buitenwereld

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Module 9

Samenvatting Nederlands Module 9 Samenvatting Nederlands Module 9 Samenvatting door een scholier 1519 woorden 26 juni 2004 7,5 55 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Kiliaan Module 9: A3 Tekstsoorten A4 Structuur van de boodschap C4

Nadere informatie

Eindexamen filosofie havo I

Eindexamen filosofie havo I Opgave 2 Boer zoekt vrouw 8 maximumscore 2 een uitleg van Boer zoekt Vrouw als uiting van emocultuur aan de hand van de twee volgende kenmerken: onbezonnen heftige emoties (teken van oppervlakkigheid)

Nadere informatie

Het bezwaar tegen reductionisme ten aanzien van mentale toestanden en het begrip intentionaliteit

Het bezwaar tegen reductionisme ten aanzien van mentale toestanden en het begrip intentionaliteit Essay Identiteit Robert Schenk Inhoud Bevat de volgende onderwerpen: Het doel van dit essay Samenvatting De schrijfstijl Het begrip identiteit vanuit de filosofie van het mentale Het bezwaar tegen reductionisme

Nadere informatie

Verdeling van de samenvattingen van de hoofdstukken:

Verdeling van de samenvattingen van de hoofdstukken: Verdeling van de samenvattingen van de hoofdstukken: deel hoofdstuk Ko René 1 I II.A II.B II.C III.A III.B IV V 2 I II III IV V VI VII VIII IX X Besluit 1 VIA GOD NAAR DE ANDER is een studie van Ko Steketee

Nadere informatie

Handleiding bij Wondere wetenschap

Handleiding bij Wondere wetenschap 18 Handleiding bij Wondere wetenschap Handleiding bij Wondere wetenschap les 1 De kracht en de grenzen van het wetenschappelijk denken 1 De leerlingen kunnen in hun eigen woorden de betekenis uitleggen

Nadere informatie

Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3: Wat is kennis?

Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3: Wat is kennis? Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3: Wat is kennis? Samenvatting door een scholier 2852 woorden 31 maart 2005 6,9 35 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie ViaDELTA Filosofie..wat is kennis? (kennisleer)

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I Opgave 3 Vreemder dan alles wat vreemd is 12 maximumscore 3 de twee manieren waarop je vanuit zingevingsvragen religies kunt analyseren: als waarden en als ervaring 2 een uitleg van de analyse van religie

Nadere informatie

Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3, Wat is kennis?

Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3, Wat is kennis? Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3, Wat is kennis? Samenvatting door een scholier 2877 woorden 26 mei 2006 8 42 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie ViaDELTA Paragraaf 1: soorten kennis Ervaringskennis

Nadere informatie

BEWUSTZIJN GEEST BEWUSTE GEEST DENKEN BEWUST-DENKEN

BEWUSTZIJN GEEST BEWUSTE GEEST DENKEN BEWUST-DENKEN BEWUSTZIJN GEEST BEWUSTE GEEST DENKEN BEWUST-DENKEN BEWUSTZIJN BEWUSTZIJN ZELFBEWUST-ZIJN N.B. KANT (APPERCEPTIE) BEWUSTZIJN LEVEND WEZEN BEWUSTZIJN (CREATURE CONSCIOUSNESS) BEWUSTZIJN VAN MENTALE TOESTANDEN

Nadere informatie

Logica Les 1 Definities en waarheidstabellen. (Deze les sluit aan bij les 1 van de syllabus Logica WD_online)

Logica Les 1 Definities en waarheidstabellen. (Deze les sluit aan bij les 1 van de syllabus Logica WD_online) Logica Les 1 Definities en waarheidstabellen (Deze les sluit aan bij les 1 van de syllabus Logica WD_online) Definities Een propositie is een bewering die waar of onwaar is (er is geen derde mogelijkheid).

Nadere informatie

Propositie: inhoud van een uitspraak (In welke taal dan ook, de inhoud blijft hetzelfde).

Propositie: inhoud van een uitspraak (In welke taal dan ook, de inhoud blijft hetzelfde). Boekverslag door L. 1713 woorden 22 januari 2014 6.2 35 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie Cogito Scepticisme: geen enkele bron van kennis is betrouwbaar Empirisme: bron van kennis zijn onze zintuigen

Nadere informatie

Spinoza s Visie. Dag 3. Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur?

Spinoza s Visie. Dag 3. Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur? Spinoza s Visie Dag 3 Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur? Module 3 Herhaling Belangrijke lessen dag 1 en 2 Kennis is de bron van ons geluk. Kennis van het hoogst denkbare geeft het grootst mogelijke

Nadere informatie

Dat wat is, is waar. Specialisatiecollege Schoonheid en Waarheid Jacolien Schreuder Studentnummer

Dat wat is, is waar. Specialisatiecollege Schoonheid en Waarheid Jacolien Schreuder Studentnummer Specialisatiecollege Schoonheid en Waarheid Jacolien Schreuder Studentnummer 1678973 Dat wat is, is waar Inleiding In Plato s Phaedrus komt men de volgende zin tegen: Want men moet de waarheid durven zeggen,

Nadere informatie

Bezoeker: Het is een dagelijkse ervaring dat de wereld plotseling verschijnt als we wakker worden. Waar komt die vandaan?

Bezoeker: Het is een dagelijkse ervaring dat de wereld plotseling verschijnt als we wakker worden. Waar komt die vandaan? 1 Het gevoel Ik ben (7 mei 1970) Bezoeker: Het is een dagelijkse ervaring dat de wereld plotseling verschijnt als we wakker worden. Waar komt die vandaan? Shri Nisargadatta Maharaj: Voordat er iets verschijnt,

Nadere informatie

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl)

Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Nederlands (nieuwe stijl) en Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 19 mei 9.00 12.00 uur 20 03 Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Geluk & wijsheid. Zevende avond

Geluk & wijsheid. Zevende avond Geluk & wijsheid Zevende avond Schoonheid Wat heet mooi? Het belang van het overbodige De postmoderne waarheid De filosoof en de waarheid Goochelen Wat heet mooi? Kun je precies beschrijven wat je raakt?

Nadere informatie

De mens. Een machine?

De mens. Een machine? De mens. Een machine? Het argument van J.R. Lucas tegen het mechanisme G.J.E. Rutten De verhouding tussen mens en machine Mechanisme (materialisme, sciëntisme) De mens is niets meer dan een complexe machine

Nadere informatie

De naïeve betekenistheorie. De betekenis van een woord is het object waar dat woord voor staat.

De naïeve betekenistheorie. De betekenis van een woord is het object waar dat woord voor staat. De naïeve betekenistheorie De betekenis van een woord is het object waar dat woord voor staat. De naïeve betekenistheorie Kritiek: De informativiteit van identiteitsuitspraken a=a versus a=b Uitspraken

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3

Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3 Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3 Samenvatting door J. 1308 woorden 6 december 2012 6,2 13 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Zakelijke teksten > eenduidige teksten met als doel informatie

Nadere informatie

TAALFILOSOFIE SYLLABUS

TAALFILOSOFIE SYLLABUS TAALFILOSOFIE SYLLABUS Bestemd voor: WB1BD3035 (voltijd) en WB1BA3035 (deeltijd) Cursusjaar: 2010/2011, periode 3 Vakgroep: Theoretische Filosofie Docenten: Menno Lievers & Rosja Mastop Universiteit Utrecht

Nadere informatie

Visuele geletterdheid

Visuele geletterdheid Visuele geletterdheid Ola Lanko Kijken, daar draait het om in het boek Required Reading van Ola Lanko. Op een laagdrempelige manier onderzoekt de 27-jarige Oekraïense fotografe de manier waarop wij naar

Nadere informatie

Ethiek (ethos = gewoonte/zede) wil nadenken over en zich bezinnen op de levenshouding, het handelen en de gewoonte.

Ethiek (ethos = gewoonte/zede) wil nadenken over en zich bezinnen op de levenshouding, het handelen en de gewoonte. Samenvatting door A. 2079 woorden 29 juni 2014 6,4 2 keer beoordeeld Vak Anders H1 Ethiek (ethos = gewoonte/zede) wil nadenken over en zich bezinnen op de levenshouding, het handelen en de gewoonte. Moraal

Nadere informatie

INFORMATIE LIFELONG OVER PERSPECTIEVEN +31 (0) 638 279 772. lee@lifelong.eu

INFORMATIE LIFELONG OVER PERSPECTIEVEN +31 (0) 638 279 772. lee@lifelong.eu LIFELONG INFORMATIE Wil je meer uit je werk- en privé-relaties halen? Wil je jezelf en anderen beter begrijpen en misverstanden voorkomen? Dan is het essentieel om je perspectief op de werkelijkheid te

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I Beoordelingsmodel Opgave 1 Het bestaan van God en het voortbestaan van religie 1 maximumscore 3 een uitleg hoe het volgens Anselmus mogelijk is dat Pauw en Witteman het bestaan van God ontkennen: het zijn

Nadere informatie

Openingstoespraak Debat Godsargument VU Faculteit der Wijsbegeerte 11 April 2012. Emanuel Rutten

Openingstoespraak Debat Godsargument VU Faculteit der Wijsbegeerte 11 April 2012. Emanuel Rutten 1 Openingstoespraak Debat Godsargument VU Faculteit der Wijsbegeerte 11 April 2012 Emanuel Rutten Goedemiddag. Laat ik beginnen met studievereniging Icarus en mijn promotor Rene van Woudenberg te bedanken

Nadere informatie

Eindexamen havo filosofie 2013-I

Eindexamen havo filosofie 2013-I Opgave 2 Emoties bij mens en dier 10 maximumscore 3 een weergave van de visie van Seneca op woede bij dieren: dieren hebben geen rede en daarom geen emoties 1 een weergave van de visie van Seneca op woede

Nadere informatie

TAALFILOSOFIE WAT IS BETEKENIS?

TAALFILOSOFIE WAT IS BETEKENIS? TAALFILOSOFIE WAT IS BETEKENIS? MENTALISME John Locke (1632 1704) An Essay concerning Human Understanding (1689) MENTALISME Words in their primary or immediate Signification, stand for nothing, but the

Nadere informatie

Leren Filosoferen. Tweede avond

Leren Filosoferen. Tweede avond Leren Filosoferen Tweede avond Website Alle presentaties zijn te vinden op mijn website: www.wijsgeer.nl Daar vind je ook mededelingen over de cursussen. Hou het in de gaten! Vragen n.a.v. vorige keer

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. geesten op metafysisch niveau, omdat er geen andere bewustzijnsvormen bestaan 1

Vraag Antwoord Scores. geesten op metafysisch niveau, omdat er geen andere bewustzijnsvormen bestaan 1 Opgave 1 Scepticisme en film 1 maximumscore 4 geesten op metafysisch niveau, omdat er geen andere bewustzijnsvormen bestaan 1 geesten op epistemologisch niveau, omdat er geen andere bewustzijnsinhouden

Nadere informatie

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs 'Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie, energie

Nadere informatie

Dr. Dolf te Velde. Heilige huiver? Leven als een onheilig mens met een heilig God. 26 augustus 2015

Dr. Dolf te Velde. Heilige huiver? Leven als een onheilig mens met een heilig God. 26 augustus 2015 Dr. Dolf te Velde Heilige huiver? Leven als een onheilig mens met een heilig God 26 augustus 2015 Heiligheid in beeld Ervaring met heilig? Secularisa9e = de wereld on

Nadere informatie

Gödels Onvolledigheidsstellingen

Gödels Onvolledigheidsstellingen Gödels Onvolledigheidsstellingen Jaap van Oosten Department Wiskunde, Universiteit Utrecht Symposium A-eskwadraat, 11 december 2014 De Onvolledigheidsstellingen van Gödel zijn verreweg de beroemdste resultaten

Nadere informatie

Eindexamen Filosofie vwo II

Eindexamen Filosofie vwo II 3 Antwoordmodel Opgave 1 De empirische werkelijkheid 1 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: een goede uitleg van wat het verificatie- en het confirmatieprincipe inhouden 2 een goede uitleg dat

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. R.A.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. R.A. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-463 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. R.A. Blom, secretaris) Klacht ontvangen op : 16 oktober 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting

Nadere informatie

Hebben we nu alles gedaan? Voorbeeld. Identificeer aannames KRITISCH DENKEN

Hebben we nu alles gedaan? Voorbeeld. Identificeer aannames KRITISCH DENKEN KRITISCH DENKEN 10 Co-premissen I Hebben we nu alles gedaan? Denk nog eens terug aan wat het betekent om een kritisch denker te zijn... is het voldoende om een redenering te structureren? Kritisch Denken

Nadere informatie

Propositionele logica

Propositionele logica Logic is the beginning of wisdom, not the end. Captain Spock, Star Trek VI (1991) Hoofdstuk 1 ropositionele logica 1.1 Uitspraken Het begrip uitspraak. We geven hier geen definitie van het begrip uitspraak

Nadere informatie

Ludwig Wittgenstein ( ) Filosofie in de twintigste eeuw (part II)

Ludwig Wittgenstein ( ) Filosofie in de twintigste eeuw (part II) Ludwig Wittgenstein (1889-1951) Filosofie in de twintigste eeuw (part II) De schok van 1914: dansend naar de oorlog oog voor realiteit in de filosofie: de Wiener Kreis een betere samenleving door een wetenschappelijke

Nadere informatie

Bijna Dood Ervaringen

Bijna Dood Ervaringen Bijna Dood Ervaringen Een korte introductie Niecky Fruneaux en Edith Bertrand Algemeen geestelijk verzorgers Inleiding De inlossing van een belofte aan een cliënt: meer mensen vertellen over dit soort

Nadere informatie

Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Even mezelf voorstellen Boeken - Jansen, G.: Denk wat je wilt, doe wat je droomt - Jansen, G.: Leef! - Jansen, G.: Laat los: ruimte

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL en TL

Examenopgaven VMBO-GL en TL Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30 15.30 uur NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID CSE GL EN TL NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID VBO-MAVO-D Bij dit examen hoort een tekstboekje. Dit examen

Nadere informatie

Willen sterven. Wie anders dan ik zelf zou het recht hebben om te beslissen over mijn leven? Moment voor religieuze bezinning en waardevol leven

Willen sterven. Wie anders dan ik zelf zou het recht hebben om te beslissen over mijn leven? Moment voor religieuze bezinning en waardevol leven Wie anders dan ik zelf zou het recht hebben om te beslissen over mijn leven? Paul van Tongeren was tot zijn emeritaat hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen en Leuven. Hij is als geassocieerd onderzoeker

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo II

Eindexamen filosofie vwo II Opgave 2 Over wetenschap en religie: zij die uit de hemel kwamen 7 maximumscore 2 een argumentatie waarom wetenschappelijke kennis niet als probleemloze bron van vooruitgang kan worden beschouwd: wetenschap

Nadere informatie

Discrete Structuren. Piter Dykstra Opleidingsinstituut Informatica en Cognitie www.math.rug.nl/~piter piter@math.rug.nl. 9 februari 2009 BEWIJZEN

Discrete Structuren. Piter Dykstra Opleidingsinstituut Informatica en Cognitie www.math.rug.nl/~piter piter@math.rug.nl. 9 februari 2009 BEWIJZEN Discrete Structuren Piter Dykstra Opleidingsinstituut Informatica en Cognitie www.math.rug.nl/~piter piter@math.rug.nl 9 februari 2009 BEWIJZEN Discrete Structuren Week1 : Bewijzen Onderwerpen Puzzels

Nadere informatie

Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl)

Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl) Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl) Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 16 mei 9.00 12.00 uur 20 01 Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Violette van Zandbeek Social research Datum: 15 april 2011

Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Violette van Zandbeek Social research Datum: 15 april 2011 Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Naam: Violette van Zandbeek Vak: Social research Datum: 15 april 2011 1 Kennis, hoe te benaderen en hoe te funderen..? Als onderdeel van het vak social research

Nadere informatie

Examen HAVO. Nederlands

Examen HAVO. Nederlands Nederlands Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Dinsdag 20 juni 13.30 16.30 uur 20 06 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 47 punten te behalen; het examen bestaat uit 22 vragen

Nadere informatie

Naam student. Examennummer. Handtekening

Naam student. Examennummer. Handtekening Business Administration / Bedrijfskunde Naam student Examennummer : : Handtekening : Schriftelijk Tentamen Algemeen Vak: Wetenschapsleer Groep: 1 Vakcode: BKB0016 Soort tentamen Gesloten boek (open of

Nadere informatie

BLOK V IMPLICIET EXPLICIET GEHEUGEN

BLOK V IMPLICIET EXPLICIET GEHEUGEN BLOK V IMPLICIET EXPLICIET GEHEUGEN Verschillen in herinnering hoe het impliciete geheugen ons heden kan beïnvloeden zonder besef dat iets uit het verleden komt Impliciet geheugen: De herinnering waardoor

Nadere informatie

MIRARI Van kritiek naar dialoog.

MIRARI Van kritiek naar dialoog. MIRARI Van kritiek naar dialoog. Door Tomas Serrien Verwondering is het begin van alle wijsheid. (Aristoteles) Mirari - 1 HET WAT en HET WAAROM: Het grondidee van Mirari. Het is tijd voor een filosofisch

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

Onthullingen van Kennis

Onthullingen van Kennis Onthullingen van Kennis Caleidoscoop van Kennis Facetten verschuiven door tijd Vorm en structuur doemen op Gestalte gegeven door Kennis Patronen behouden het ritme De potentie van het punt Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II Take Home Examen Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman i444049 Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II De Amerikaanse filosoof Nelson Goodman heeft een boek geschreven, genaamd Ways of Worldmaking.

Nadere informatie

Kan ik het wel of kan ik het niet?

Kan ik het wel of kan ik het niet? 1 Kan ik het wel of kan ik het niet? Hieronder staan een aantal zogenaamde kan ik het wel, kan ik het niet-schalen. Deze hebben betrekking op uw taalvaardigheid in zowel het Nederlands als het Engels.

Nadere informatie

Semantiek 1 college 10. Jan Koster

Semantiek 1 college 10. Jan Koster Semantiek 1 college 10 Jan Koster 1 Vandaag Vorige keer: conceptuele structuur en semantische decompositie Vandaag: inleiding in de formele semantiek Gebruikt notaties uit formele logica plus de daar gehanteerde

Nadere informatie

Samenvatting Filosofie Emoties

Samenvatting Filosofie Emoties Samenvatting Filosofie Emoties Samenvatting door een scholier 1030 woorden 28 mei 2013 3,2 2 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie Cogito Filosofie samenvatting Emoties (theorie en primaire teksten) THEORIE

Nadere informatie

Stoïcijnse levenskunst

Stoïcijnse levenskunst Stoïcijnse levenskunst Evenveel geluk als wijsheid Miriam van Reijen ISVW UITGEVERS INHOUD Voorwoord Hoofdstuk 1 Praktische filosofie 11 Geloven, filosoferen en weten 11 Praktische filosofie 13 Filosofen

Nadere informatie

SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider?

SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider? SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider? LEVENDAAL 11, 6715 KJ EDE - TELEFOON 06 21 24 22 55 leidjew@xs4all.nl - www.leidjewitte.nl SPIRITUALITEIT De aangeboren menselijke behoefte

Nadere informatie

Authenticiteit toont zich Een filosofische benadering.

Authenticiteit toont zich Een filosofische benadering. Authenticiteit toont zich Een filosofische benadering. dr. Rob van Gerwen Departement Wijsbegeerte Universiteit Utrecht Authentieke Educatie Lectoraat Kunst en cultuureducatie, Amsterdam 21 november 2011

Nadere informatie

Groeperen. Het weldoordacht ordenen en weergeven van informatie. Groeperen van items. Groeperingprincipes kiezen. Geordend.

Groeperen. Het weldoordacht ordenen en weergeven van informatie. Groeperen van items. Groeperingprincipes kiezen. Geordend. Overzicht Methodiek KRITISCH DENKEN met RATIONALE KRITISCH DENKEN Groeperen Redeneren Structureren Analyseren Evalueren Oordelen 4 Grondslagen van Redeneren I Het weldoordacht ordenen en informatie. Het

Nadere informatie

Verantwoord Bijbelgebruik

Verantwoord Bijbelgebruik Deze beknopte samenvatting heeft tot doel een indruk te geven van de cursus Verantwoord Bijbelgebruik. Het boek Verantwoord Bijbelgebruik van John Boekhout is prima geschikt om als basis in de cursus gebruikt

Nadere informatie

1. Waarom wetenschapsleer... 2

1. Waarom wetenschapsleer... 2 INHOUDSOPGAVE 1. Waarom wetenschapsleer... 2 1.1. Introductie... 2 1.2. De vijf eigenschappen van wetenschappelijk kennis... 2 1.3. Misopvattingen met betrekking tot managementwetenschappen... 2 1.4. Het

Nadere informatie