Spreekbeurt over Simavi

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreekbeurt over Simavi"

Transcriptie

1 Spreekbeurt over Simavi Wat leuk dat je een spreekbeurt wilt houden over het werk van Simavi. Via onze website kun je een aantal handige items downloaden voor je spreekbeurt, namelijk: deze geschreven uitleg, een filmpje over Simavi en een presentatie over ons werk. Om je spreekbeurt nog leuker te maken, kun je ons een mailtje sturen met je adresgegevens, zodat we je het volgende kunnen opsturen: - Brochures over Simavi - Pennen van Simavi - Kaarten van Simavi - Rugtas van Simavi (zelf toevoegen 4 petflessen van 1,5 liter, bijvoorbeeld cola flessen) Vraag dit aan bij Sandra van der Willigen via sandra.vanderwilligen@simavi.nl! Deze geschreven uitleg en de presentatie zijn bedoeld als handleiding voor jouw eigen presentatie. Deze handleiding geeft aan wat je in de klas kan vertellen over het thema water hier en water daar. Het is natuurlijk veel leuker als je er een beetje een eigen verhaal ervan maakt. En je niet letterlijk verteld zoals wij het hier hebben opgeschreven. Dus maak de tekst en de presentatie zelf af zodat het je eigen verhaal wordt! Dat is het allerleukste voor je klas om naar te luisteren. De bedoeling van de presentatie is dat je klasgenootjes ervaren en begrijpen wat de rol en betekenis van water is in het dagelijkse leven van mensen overal ter wereld én van hun eigen leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden. Kinderen van vandaag zullen in de toekomst immers beslissen over het gebruik van water dus het is harstikke belangrijk om te weten waarom water juist zo belangrijk is. Mocht je er niet helemaal uitkomen, nog vragen hebben, of het (open) Powerpoint bestand willen ontvangen, dan kun je ons bellen of een mailtje sturen. Sandra van der Willigen, kan je alles vertellen over deze spreekbeurt én over Simavi. Je kunt haar bereiken via of mailen naar sandra.vanderwilligen@simavi.nl Heel veel Succes met je spreekbeurt!

2 PRESENTATIE Hieronder vind je een toelichting op de presentatie. Veel informatie vind je terug op de sheets zelf. In deze beschrijving vind je meer achtergrondinformatie. <Zet van te voren de tas, brochures, pennen en kaarten voor je op een tafel. Zet de film en Powerpoint klaar op het digibord.> Start met het laten zien van de film! Hierin zie je het werk van Simavi en de ontwikkelingen waar we doorheen gaan vanaf 1925 waarin we opgericht zijn. sheet 1 Stel jezelf aan de klas voor. Waarom ga je iets over Simavi vertellen? Simavi is een ontwikkelingsorganisatie. Zij werkt in Afrika en Azië aan schoon drinkwater, wc s, hygiëne en aan gezonde zwangerschappen. Gezondheid is namelijk een voorwaarde om uit armoede te komen. Als je steeds ziek bent, kun je bijvoorbeeld niet naar school of naar je werk en kun je dus niets leren of verdienen. Simavi doet dit niet alleen. We krijgen hulp van mensen uit Nederland zoals leerlingen, bedrijven, etc die ons met geld steunen. In de landen zelf werken we samen met lokale organisaties, bedrijven en overheden. Zij kennen hun eigen land het allerbeste waardoor je de beste resultaten kunt halen. Als leerlingen vragen hebben dan mogen ze die tussentijds stellen. Maar doe dit wel even met je vinger opsteken! Sheet 2 Wat doet een haar met een glas water? Je laat op de sheet een glas water zien. Zouden de leerlingen dat willen drinken? Daarna pak je een haar met poep eraan (doe alsof je een haar tussen je vingers hebt) en haalt dat door een glas water heen. Willen de leerlingen het dan nog steeds drinken? Vast niet. Een vlieg heeft 6 pootjes en die zijn ongeveer zo dik als een haar. De vlieg vliegt overal heen en gaan overal zitten. Ook op een drol in het open veld. Daarna gaat hij op je eten zitten. Dit gebeurd er als je geen gebruik maakt of geen toegang hebt tot een toilet. Hierdoor verspreid de vlieg allemaal ziektes. Dit is wat er in ontwikkelingslanden gebeurd en waardoor mensen zo vaak ziek zijn totdat ze toegang tot wc s en schoon drinkwater hebben gekregen en uitleg over hygiëne. Dit is wat Simavi doet. Sheet 3 Schoon water is het allerbelangrijkste om te hebben. Wij hebben het in overvloed maar dat is niet voor iedereen zo. Ik neem jullie mee in de wereld van Lieke en Brington. De een uit Nederland, de ander uit Oeganda. Kijk maar of je verschillen kunt ontdekken. Sheet 4 tot en met 16

3 De les zullen we aan de hand van Lieke en Brington laten zien. Lieke woont in Nederland en Brington in Oeganda. Lieke stelt zichzelf aan je voor: Ik ben Lieke en ben 11 jaar oud. Ik woon in Nederland met mijn ouders, broertje en zusje. Ik woon in Santpoort-Zuid. Wij hebben een huis met 5 kamers. Mijn broertje, zusje en ik hebben een eigen slaapkamer. We hebben 2 wc s en een badkamer. Bij ons thuis kookt mijn moeder meestal. Mijn vader kookt alleen op zaterdag. Ik vind koken leuk en soms help ik hen daarmee. Boodschappen doen we bij de supermarkt, 5 minuten verderop. We kunnen daar alles kopen waar we trek in hebben. Als mijn moeder geen tijd heeft om te koken laten we ook wel eens eten bezorgen. We zijn bijna nooit ziek omdat wij zoveel goede voorzieningen hebben zoals schoon drinkwater, een koelkast en verse boodschappen. Ook weten we dat we onze handen moeten wassen bijvoorbeeld na wc gebruik of buitenspelen. s Ochtends is het bij ons thuis altijd druk in de badkamer omdat iedereen wil douchen. Met een douchebeurt gebruik ik ongeveer 60 liter water en we douchen allemaal iedere dag. Met het doorspoelen van de wc gebruik ik bijna 6 liter water per keer.

4 Brington stelt zichzelf aan je voor: Oli ota (hallo), ik ben Brington Kazooba, 13 jaar oud. Samen met mijn moeder, vader en 4 broertjes (17, 8, 5 en 1 jaar oud) wonen we in het dorpje Kiterassa, Oeganda. Eén broertje is overleden aan epilepsie. Mijn vader verkoopt kleding en mijn moeder is huisvrouw. We wonen met 7 mensen in dit huis. Ons huis is gemaakt van klei, hout en ijzeren platen. We hebben geen tuin maar heel veel ruimte om het huis. We hebben wel een moestuin met (zoete) aardappels, mais, pompoenen, avocado s, mango s en cassaves. Dankzij Simavi hebben we toegang tot schoon drinkwater en wc s gekregen. Maar toen wij nog geen waterput en wc s hadden, braken er in ons dorp vaak ziektes uit die zich snel verspreidden. Dat gebeurde omdat er bijvoorbeeld met vuil water gekookt werd of dat er veel stilstaand water was. Ik heb bijvoorbeeld 4 keer malaria gehad. Dit krijg je van muggen die op stilstaand water afkomen. Hierdoor kon ik niet naar school en liep ik achter met mijn leerwerk. Schoon amaizi (water) is dus erg belangrijk. Op school dronken we water uit een vervuilde waterbron waardoor kinderen ziek werden. Dat water stond urenlang in vieze emmers in de hete zon. Hierdoor hadden parasieten, malariamuggen en bacteriën vrij spel. We deden onze behoefte in het veld of in struiken naast de school omdat we eerst geen ekiinazi (wc) hadden. Iedere dag is mijn moeder wel een paar uur bezig met het koken van ons ebyokulya (eten). We hebben in ons dorp 1 eryogero (douche) en 12 ekiinazi (wc s). Wij hebben nu gelukkig een ekiinazi (wc) en een eryogero (douche) maar in totaal hebben bijna 1,8 miljard mensen op de wereld te maken met onveilig drinkwater en onvoldoende sanitaire voorzieningen. Voor de komst van de waterpomp moesten we een paar kilometer lopen om amaizi (water) te halen. Meestal haalde ik samen met leeftijdsgenoten en moeders uit het dorp water uit de ekisaaru (rivier). Dat was best zwaar omdat we een paar kilometer met het water op ons hoofd moesten lopen. Bovendien was het water vervuild. Door de bacteriën en ziektekiemen werden mensen uit mijn dorp vaak ziek. Vooral kleine kinderen kregen vaak diarree en konden daar zelfs aan overlijden. Op school zit ik in klas P6 met 45 leerlingen. Ik moet elke dag 3 kwartier lopen om naar school te gaan. Bij ons op isomero (school) leren we over het voorkomen van ziektes en het belang van schoon drinkwater. We leren over het gebruik van wc s en goede hygiëne, zoals het wassen van onze handen. Mijn favoriete vakken zijn Engels, rekenen en wetenschap. Ik ben voorzitter van de gezondheidsclub op school. Samen met het team (20 leerlingen) zorgen we ervoor dat heel het dorp leert over hygiëne en het gebruik van de voorzieningen.

5 Weten de leerlingen waar Kenia, Oeganda en Tanzania liggen? Laat sheet 6 zien met de kaarten erop. Vraag: Weten jullie hoe groot Oeganda is in vergelijking met Nederland? Laat de leerlingen antwoorden roepen en daarna het antwoord laten zien op de sheet daarna. Er volgen nu een aantal vergelijkingssheets. - Hoe wonen we in Nederland en Oeganda? - Waar komt het water vandaag? (zie *) - Wie doet de afwas? (zie **) - Hoe maken we eten klaar en wat eten we? - Hoe ziet de badkamer eruit? - Handenwassen? (zie ***) Per sheet kun je een aantal dingen belichten. Zien de leerlingen verschillen tussen Nederland en Oeganda? Laat ze dit ook zeggen. (*) Waar komt water vandaan? Leg het verschil uit tussen het water dat in Nederland uit de kraan komt en de kilometers die mensen in Kenia, Oeganda en Tanzania moeten lopen voor water. Door de onregelmatige regenval is de bevolking in ontwikkelingslanden vaak aangewezen op tijdelijke waterstroompjes. In tegenstelling tot Nederland wordt het water niet gezuiverd voordat het wordt gedronken. Het is dus vervuild. Door het klimaat, door bevolkingsgroei, door vervuiling maar ook door onzorgvuldig gebruik. In ontwikkelingslanden gebruiken de mensen het water voor letterlijk alles; consumptie, wassen, zwemmen, poepen en drinken. En zelfs al lijkt het alsof er genoeg water is - in meertjes of rivieren - dan nog betekent dit niet dat er genoeg water is om te drinken. Vanwege de bacteriën en ziektekiemen. Als het niet eerst wordt gezuiverd worden mensen ziek. Kinderen zijn het meest kwetsbaar. Ze krijgen bijvoorbeeld diarree. Diarree is in Nederland geen ernstige ziekte, maar in ontwikkelingslanden wel. In totaal hebben bijna 3 miljard mensen te maken met onveilig drinkwater en onvoldoende sanitaire voorzieningen. <hierbij is het leuk om de volle rugtas door de klas te laten gaan. Dit is namelijk het gewicht dat Brington elke dag moest tillen om water te hebben> Voor water moeten mensen op het platteland in Kenia, Oeganda en Tanzania vaak kilometers lopen. Meestal halen vrouwen en kinderen het water, uit rivieren, kanalen, bronnen en putten. Dit is zwaar werk en lange afstanden lopen. In Oeganda vervoeren ze water met een jerrycan of emmer. (**) Wie doet de afwas? Vertel hier het verschil tussen koken, eten en de afwas doen in Nederland en Oeganda. In Oeganda eten ze veel bonen, groene banaan en cassave. Ook maispap

6 wordt veel gegeten, laat de foto hiervan rondgaan. In Oeganda maken ze hun huis schoon met een staalschuursponsje. Het liefst nog met zand erbij voor het grove werk. (***) Wanneer wassen jullie je handen? Er is ook een overeenkomst. Namelijk dat we altijd onze handen moeten wassen nadat we buiten gespeeld hebben, naar de wc zijn geweest of een huisdier hebben aangeraakt. Hoeveel water gebruiken jullie (sheet 17 tot en met 19) Als je bij ons in Nederland de kraan opendraait is het vanzelfsprekend dat er veilig en schoon water uitkomt. We gebruiken dit water om ons en onze omgeving schoon te houden, we gebruiken het bij het produceren van bijna alles. Omdat we in Nederland zo makkelijk toegang tot water hebben, verbruiken we het ook heel ruim! We gebruiken hier in Nederland wel 128 liter water per persoon per dag (een Amerikaan uit Dallas gebruikt wel liter per persoon per dag). Het meeste gaat op aan douchen en in bad gaan. Maar ook wassen en de wc doorspoelen kost een heleboel water. Vraag aan leerlingen: Weten jullie hoeveel water jullie ongeveer verbruiken met (het aantal liter in de Powerpoint zijn het aantal liter per keer): - Drinken - Douchen - Een bad nemen - Tanden poetsen - Handen wassen - Wc doorspoelen - Koken - Afwassen Laat daarna pas de antwoorden op de sheets zien. Wat heeft Simavi voor Brington en zijn school en dorp gedaan? (sheet 20 tot en met 23) In dit onderdeel vertel je wat Simavi gedaan heeft voor Brington. Mede dankzij de steun van vele leerlingen en donateurs in Nederland. Door Simavi kunnen 40 scholen en 40 gemeenschappen in Kenia, Oeganda en Tanzania gebruik maken van schoon drinkwater, toiletten en handenwasvoorzieningen. Meer dan mensen krijgen toegang tot een gezondere toekomst en kunnen daardoor werken aan hun toekomst en weer gaan leren op school. Leerlingen leren via dans, muziek en zingen over het belang van een goede hygiëne.

7 Afsluiting (sheet 24) Dieuwertje Blok is de ambassadeur van Simavi. Mochten de leerlingen in je klas zich in willen zetten voor Simavi dan zijn we daar uiteraard erg blij mee. Via kunnen ze hun eigen actiepagina aanmaken en geld inzamelen. Verkoop cupcakes, limonade of tekeningen, ga ook 6 km lopen met 6 liter water net zoals Brington alles kan en alles mag. AFRONDING Na de presentatie kun je vragen stellen zoals: - Wat vonden de leerlingen ervan? - Wat vinden ze het grootste verschil tussen Nederland en Kenia, Oeganda en Tanzania - Is het hebben van veilig drinkwater en schone wc s echt zo belangrijk? Zo ja, waaruit blijkt dat? Voor elke leerling is er een pen en kaart beschikbaar om uit te delen. Ook heb je een paar brochures om te laten zien.

Wat doet een haar met een glas water?

Wat doet een haar met een glas water? Simavi werkt in kwetsbare gemeenschappen aan schoon drinkwater, wc s en hygiëne en aan geplande, gezonde zwangerschappen. Gezondheid is namelijk een voorwaarde om uit armoede te komen. Dit doen wij niet

Nadere informatie

Wandelen voor Water 2013

Wandelen voor Water 2013 Wandelen voor Water 2013 Eerst maar even voorstellen Frank van Batenburg Ondernemer: Bedrijfskundig Bureau Gastles over WATER Powerpoint, filmpjes, interactief met opdrachten Vragen mag je direct stellen

Nadere informatie

Aftekenlijst

Aftekenlijst Aftekenlijst 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Werkblad 1 Ik en water

Nadere informatie

Schoon water voor iedereen?

Schoon water voor iedereen? Doelen Kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. Kerndoel 47: De leerlingen leren de ruimtelijke inrichting van de eigen omgeving

Nadere informatie

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon Spreekbeurtpakket Inhoudsopgave Wat vind je waar? Tips voor een super spreekbeurt! Wat is Amref Flying Doctors? In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? voorbeelden

Nadere informatie

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld Retourtje Water Uitgave: Amsterdams NME Centrum Retourtje Water Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum Auteur Mirella Vierveijzer Lay-out Agnes

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik 1 Praktisch: Leeftijdsgroep: 2de graad Groepsgrootte: klasgroep Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: o Powerpoint met foto s van Clémence uit Dogbo o Smartbord of beamer om de foto s te projecteren

Nadere informatie

INLEIDING Iedereen waterdrager!

INLEIDING Iedereen waterdrager! INLEIDING We gebruiken dagelijks water : tanden poetsen, wassen, drinken, koken, kleren wassen, toilet doorspoelen Het volstaat om de kraan open te draaien om proper en drinkbaar water te hebben. Maar

Nadere informatie

Mijn moeder en vader hebben ook nog wat meegenomen voor de Kerstmarkt.

Mijn moeder en vader hebben ook nog wat meegenomen voor de Kerstmarkt. Hallo allemaal, Namaste! Hoe gaan de voorbereidingen voor de kerstmarkt? Hebben jullie al wat foto's/verhalen binnengekregen van de Nepal gangers? Hopelijk hebben ze genoeg materiaal om te gebruiken...

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

2015 Wandelen voor Water. Rotary clubs: Almelo, Ambt Almelo, Rijssen, samen met Wilde Ganzen

2015 Wandelen voor Water. Rotary clubs: Almelo, Ambt Almelo, Rijssen, samen met Wilde Ganzen 2015 Wandelen voor Water Rotary clubs: Almelo, Ambt Almelo, Rijssen, Twenterand, Wierden, samen met Wilde Ganzen Wat gaan we vandaag doen? Wat is Wandelen voor Water? Hoe is het eigenlijk bij ons? Voor

Nadere informatie

Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles!

Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles! Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles! Even je handen wassen, een glas water pakken, de wc doortrekken of thee zetten: we staan er in Nederland nauwelijks bij stil wat een luxe het is dat we kranen

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis 1 Woorden 1 de badkamer 2 het bed 3 de deur 4 de doek 5 de doos 6 de douche 7 het huis 8 de huiskamer 9 de kapstok 1 10 de keuken 11 de muis 12 de muur 13

Nadere informatie

SCHOOL

SCHOOL INTRODUCTIE THEMA / INLEIDING Met de actie wereldwaterdag @ school, willen we ons waterverbruik onder de loep nemen. Een Belg verbruikt gemiddeld zo n 7400 liter water per dag. 120 liter rechtstreeks om

Nadere informatie

INLEIDING Iedereen waterdrager!

INLEIDING Iedereen waterdrager! INLEIDING We gebruiken dagelijks water : tanden poetsen, wassen, drinken, koken, kleren wassen, toilet doorspoelen Het volstaat om de kraan open te draaien om proper en drinkbaar water te hebben. Maar

Nadere informatie

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad Opdracht 1 Weet jij waar je poep en plas blijft nadat je hebt doorgetrokken?. Bijvoorbeeld. Het verdwijnt in het riool. Dan gaat het naar de waterzuiveringsinstallatie. Wat is je eerste indruk van de sanitaire

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6 Handleiding Ruilen Alle kinderen in de wereld hebben rechten. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn deze opgenomen. Rechten over school,

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

Water kan ook veranderen is waterdamp. Het wordt dan een gas. Maar heter als 100 graden kan water niet worden. Dit is het kookpunt van water.

Water kan ook veranderen is waterdamp. Het wordt dan een gas. Maar heter als 100 graden kan water niet worden. Dit is het kookpunt van water. Water Zonder water kun niet Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te plassen

Nadere informatie

UNICEF en kindersterfte

UNICEF en kindersterfte UNICEF en kindersterfte Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later wil ik dokter worden! James uit Sierra Leone Hallo, ik ben James en ik ben 11 jaar. Ik woon in Sierra Leone, een land in Afrika.

Nadere informatie

GEEN water bij de wijn!

GEEN water bij de wijn! GEEN water bij de wijn! Water! Je gebruikt het dagelijks. Het begint al meteen s ochtends bij het wassen en het toilet doorspoelen. Daarna drink je water (puur water of in je kopje thee, ranja of in elke

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

UNICEF en kindersterfte

UNICEF en kindersterfte UNICEF en kindersterfte Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later wil ik dokter worden! James uit Sierra Leone Hallo, ik ben James en ik ben 11 jaar. Ik woon in Sierra Leone, een land in Afrika.

Nadere informatie

wandelen voor water! woensdag 23 maart

wandelen voor water! woensdag 23 maart wandelen voor water! woensdag 23 maart Water halen in Uganda! 6 km lopen met 6 liter 24% heeft nog geen schoon water slechts 19% heeft een WC Inzamelen voor water Nederland Uganda 41.526 km2 oppervlak

Nadere informatie

6. Hoeveel mensen ter wereld hebben geen toegang tot schoon en veilig water? A. 560 miljoen B. 1,1 miljard C. 2,4 miljard

6. Hoeveel mensen ter wereld hebben geen toegang tot schoon en veilig water? A. 560 miljoen B. 1,1 miljard C. 2,4 miljard Het waterboekje Belang van water Water is van levensbelang. Mensen, dieren en planten kunnen niet overleven zonder water. In dit boekje leer je van alles over water. Maar wat weet je er eigenlijk al van?

Nadere informatie

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water?

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? Drinkwater Quiz?? Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? a) 25 tot 35% b) 35 tot 45 % c) 45 tot 55% d) 55 tot 75% Antwoord vraag 1 Jouw lichaam

Nadere informatie

SCHOOL

SCHOOL INTRODUCTIE THEMA / INLEIDING Met de actie wereldwaterdag @ school, willen we ons waterverbruik onder de loep nemen. Een Belg verbruikt gemiddeld zo n 7400 liter water per dag. 120 liter rechtstreeks om

Nadere informatie

UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent

UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent Driemaandelijks magazine nr. 21 juli-augustus-september 2010 Hoi unicefkids! Hebben

Nadere informatie

Campagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! Bedenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering

Campagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! Bedenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering ampagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! edenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering Met de steun van Driemaandelijks magazine nr. 18 oktober 2009 Hoi unicefkids! Ik was

Nadere informatie

De Gloob-Fanfare. tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER

De Gloob-Fanfare. tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER De Gloob-Fanfare tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER De Gloob-Fanfare! Onze uitdagingen: 1. Wat verspillen wij dat blauw en vloeibaar is en veel meer waard dan goud? 2. Zet een groot emmer spektakel

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

10+ verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B

10+ verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B 10+ Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B verbindt jongeren Stefan Stefan zit op een christelijke school. Hij hoort elke dag vertellen uit de Bijbel. Zijn meester is een christen. Dat kan Stefan merken.

Nadere informatie

5 manieren om Samsam te gebruiken

5 manieren om Samsam te gebruiken Vraag de leerlingen waarom dit zeepje de vorm van een waterdruppel heeft.* Vertel dat handen wassen de makkelijkste manier is om te voorkomen dat bacteriën en ziektes zich verspreiden. Kinderen die regelmatig

Nadere informatie

INLEIDING Iedereen waterdrager!

INLEIDING Iedereen waterdrager! INLEIDING We gebruiken dagelijks water : tanden poetsen, wassen, drinken, koken, kleren wassen, toilet doorspoelen Het volstaat om de kraan open te draaien om proper en drinkbaar water te hebben. Maar

Nadere informatie

Doel: Je leert van alles over het riool. Uitleg opdracht

Doel: Je leert van alles over het riool. Uitleg opdracht Thema: Ter land, ter zee en in de lucht aardrijkskunde Nederland Water Moeilijkheid: *** Tijdsduur: **** Juf Carolien Het riool in Doel: Je leert van alles over het riool. Uitleg opdracht Ga naar: http://www.nietinhetriool.nl/indeklas/

Nadere informatie

Beste bewoner, Vriendelijke groeten, Het drinkwaterbedrijf

Beste bewoner, Vriendelijke groeten, Het drinkwaterbedrijf Beste bewoner, Op. vinden in uw straat werkzaamheden plaats aan de leidingen. Van. tot.. wordt het water afgesloten. Wij adviseren u om vooraf enkele emmers met water klaar te zetten, voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

Waterrijk. 1. Aanzetten. 1.a Waterrijk

Waterrijk. 1. Aanzetten. 1.a Waterrijk 1. Aanzetten Waterrijk 1.a Waterrijk Jij gaat aan de slag met het dossier Waterrijk. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN STAP ONDERDEEL TIJD BESCHRIJVING 2

Nadere informatie

Plan. Handleiding voor (gast)docenten Schaatsen voor water Onze sponsors

Plan. Handleiding voor (gast)docenten Schaatsen voor water Onze sponsors Plan Handleiding voor (gast)docenten Schaatsen voor water 2017 Onze sponsors 1. Introductie Wat leuk dat je je wilt inzetten voor Plan Nederland en dat je de les over Schaatsen voor Water gaat houden!

Nadere informatie

Walking for Water trip to Kenya

Walking for Water trip to Kenya Walking for Water trip to Kenya 23 October 30 October 2016 Onderzoek naar de zin van wandelen voor water Rens Metz Op 22 maart jl hebben 160 leerlingen van de Lelyschool, de Groen van Prinstererschool

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 2. Water is een wonder. 3. De kringloop van het water 4. Zoet, zout of brak 5. Drinkwater 6. Liter na liter

inhoud 1. Inleiding 2. Water is een wonder. 3. De kringloop van het water 4. Zoet, zout of brak 5. Drinkwater 6. Liter na liter Water inhoud 1. Inleiding 3 2. Water is een wonder. 4 3. De kringloop van het water 5 4. Zoet, zout of brak 6 5. Drinkwater 7 6. Liter na liter 9 7. Water in de wereld 10 8. Zuinig met water 11 9. Water

Nadere informatie

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Nederland is een land van water. Met veel beken, sloten en rivieren. Het water dat door deze beken, sloten en rivieren stroomt noemen we

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Schoon water Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte in leerdagboek

Nadere informatie

Handen wassen met zeep

Handen wassen met zeep HANDLEIDING DIGIBORD PRESENTATIE Handen wassen met zeep Meer informatie op hygienewerkt.info Met deze handleiding geven wij u een toelichting op de Digibord presentatie Handen wassen met zeep. Per slide

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

AMREF Flying Doctors. Spreekbeurtpakket

AMREF Flying Doctors. Spreekbeurtpakket AMREF Flying Doctors Spreekbeurtpakket Wat vind je waar Tips voor een super-spreekbeurt 2 Wat is AMREF 3 Wat doet AMREF precies in Afrika 5 Hogere cijfers voor Daudi 7 Een dokter die niet kan lezen 8 Schoon

Nadere informatie

- Ik ben Jan Roumen van RC-Leudal, het gebied tussen Venlo, Roermond en Weert. - Ik heb ruim 40 jaar gewerkt in het water. Sinds twee jaar ben ik

- Ik ben Jan Roumen van RC-Leudal, het gebied tussen Venlo, Roermond en Weert. - Ik heb ruim 40 jaar gewerkt in het water. Sinds twee jaar ben ik - Ik ben Jan Roumen van RC-Leudal, het gebied tussen Venlo, Roermond en Weert. - Ik heb ruim 40 jaar gewerkt in het water. Sinds twee jaar ben ik watercoördinator van ons district. Water houdt mij dus

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

WASH & Learn. Rotary Waterseminar Sandra van der Willigen Eventmanager

WASH & Learn. Rotary Waterseminar Sandra van der Willigen Eventmanager WASH & Learn Rotary Waterseminar 07-04-2018 Sandra van der Willigen Eventmanager Inhoudsopgave 1. Introductie Simavi 2. Belang van water, sanitatie en hygiëne 3. Het WASH & Learn Programma 4. Discussie

Nadere informatie

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken)

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Ik vertel jullie in mijn spreekbeurt meer over water en drinkwater. Eerst vertel ik wat water is, waarom water het allerbelangrijkste is voor leven, en

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Opdracht 1: Hoeveelheden Duurzaam water

Opdracht 1: Hoeveelheden Duurzaam water Opdracht 1: Hoeveelheden A. Handen wassen Zoek uit hoeveel water je nodig hebt voor het wassen van je handen: Zet de emmer in de gootsteen, onder de kraan. Was je handen (mag met zeep). Als je klaar bent

Nadere informatie

UNICEF en kindersterfte

UNICEF en kindersterfte UNICEF en kindersterfte SB13GAST We gaan voor nul! Informatie voor een gastles Inhoud HOOFDSTUK PAGINA Achtergrondinformatie 2 De oorzaak van kindersterfte 4 Inleiding 6 Voorleesverhaal 7 Kern van de les

Nadere informatie

UNICEF en schoon water

UNICEF en schoon water UNICEF en schoon water Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Sujata uit Nepal Hoi, ik ben Sujata en ik ben 11 jaar oud. Ik woon in Nepal, dat is een land in Azië, tussen China en India in. Mijn neefje

Nadere informatie

- Voorstellen. - Op verzoek van Chris de Groot (RC-Leerdam), samen in Waterplatform R-NL

- Voorstellen. - Op verzoek van Chris de Groot (RC-Leerdam), samen in Waterplatform R-NL - Voorstellen. - Op verzoek van Chris de Groot (RC-Leerdam), samen in Waterplatform R-NL 1 Focusgebieden van Rotary: - Vrede en conflictbeheersing - Preventie en behandeling van ziekten - Gezondheid van

Nadere informatie

INLEIDING Iedereen waterdrager!

INLEIDING Iedereen waterdrager! INLEIDING We gebruiken dagelijks water : tanden poetsen, wassen, drinken, koken, kleren wassen, toilet doorspoelen Het volstaat om de kraan open te draaien om proper en drinkbaar water te hebben. Maar

Nadere informatie

WATER FOOTPRINT antwoordblad

WATER FOOTPRINT antwoordblad Opdracht 1 In het filmpje ging het over watergebruik. Wat is de reden dat Charlotte zo veel water gebruikt? Ze denkt dat er genoeg water is. Ze vindt het heel gewoon dat er water uit de kraan komt. Jeannette

Nadere informatie

Vastenactie l Lesmateriaal Onderbouw

Vastenactie l Lesmateriaal Onderbouw Het verhaal van Drup Vastenactie l Lesmateriaal Onderbouw Het verhaal van Drup Lesmateriaal Vastenactie l Onderbouw Illustraties: Adriaan Bijloo Tekst verhaal: Erik Idema Werkvormen: Jolanda van der Marel

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 Bij Samsam nr. 2 2018 Aan tafel Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Een spreekbeurt over een KAISZ ziekte wat een goed idee! Wij helpen je graag met informatie, handige tips en ideeën. Heel veel succes!! De voorbereiding.

Nadere informatie

Bron foto s: Pixabay

Bron foto s: Pixabay Vragen bij de dominoafbeelding: o Van wat zie je een deel afgebeeld staan? o Bij welke boom zou je graag wonen? o Krijg je een goed beeld van de boom als je maar een stukje ziet? Bekijk de volledige afbeelding:

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Wereldwaterdag leidraad voor een boeiende waterwandeling

Wereldwaterdag leidraad voor een boeiende waterwandeling Wereldwaterdag leidraad voor een boeiende waterwandeling Op 22 maart, Wereldwaterdag, gaan jullie met de kinderen op stap om een beker fris water te halen op het Blauwputplein. Net als heel wat kinderen

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Hoe maak ik een Spreekbeurt?

Hoe maak ik een Spreekbeurt? Hoe maak ik een Spreekbeurt? Stap 1: Kies een onderwerp. Voordat je kunt beginnen met het maken van een spreekbeurt, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Het hoeft niet perse een hobby van je te zijn,

Nadere informatie

Chuka uit Nigeria NIGERIA. Landen. Groep 1 t/m 4 ZENDING IN

Chuka uit Nigeria NIGERIA. Landen. Groep 1 t/m 4 ZENDING IN Landen Groep 1 t/m 4 ZENDING IN NIGERIA Chuka uit Nigeria Dit is Chuka. Hij woont in Nigeria. Dat is een land, hier heel ver vandaan, in Afrika. In Nigeria gaan heel veel dingen anders dan in Nederland.

Nadere informatie

Onderbouw. Lesideeën bij de actie "wandelen voor water"

Onderbouw. Lesideeën bij de actie wandelen voor water Lesideeën bij de actie "wandelen voor water" Onderbouw In deze lessen staan de volgende thema's centraal: handen wassen, persoonlijke hygiëne, bacteriën en water drinken. De lessen zijn een eenvulling

Nadere informatie

Wandelen voor Water Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018

Wandelen voor Water Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018 Kenia, Oeganda en Tanzania 2016-2018 is de landelije sponsorloop waarbij basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 ervaren hoe de toegang tot schoon drinwater verschilt in Nederland en Afria. Tijdens lopen

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Vrijdag 10 maart 2017

Vrijdag 10 maart 2017 Vrijdag 10 maart 2017 De wijze en de dwaze bouwer Daarom, ieder die deze woorden van Mij hoort en ze doet, die zal Ik vergelijken met een verstandig man, die zijn huis op de rots gebouwd heeft; Math. 7:24

Nadere informatie

(WERELD) BURGERSCHAP SURFING AROUND THE WORLD (30 MINUTEN) (Wereld) Burgerschap groep 5/6

(WERELD) BURGERSCHAP SURFING AROUND THE WORLD (30 MINUTEN) (Wereld) Burgerschap groep 5/6 (WERELD) BURGERSCHAP Bij dit onderdeel maken de leerlingen kennis met kinderen (en hun leefsituatie) in andere landen. Op de website www.planstation.nl lezen ze over deze kinderen en maken ze de bijbehorende

Nadere informatie

Sponsorloop 2014. Beste ouders en verzorgers Huizen, februari 2014

Sponsorloop 2014. Beste ouders en verzorgers Huizen, februari 2014 Onderwerp: Vastenactie en sponsorloop Sponsorloop 2014 Vastenactie Yojana en Simavi, 19 maart 2014 16.00-18.00 uur Hoofdgebouw Beste jongens en meisjes Beste ouders en verzorgers Huizen, februari 2014

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie

EVIDES IN DE KLAS BASISLES EN VERDIEPING. Beste docent,

EVIDES IN DE KLAS BASISLES EN VERDIEPING. Beste docent, EVIDES IN DE KLAS Beste docent, In deze docentenhandleiding geven we je graag een indruk van de educatieve materialen van Evides in in de klas. Het materiaal is ontwikkeld voor basisschoolleerlingen van

Nadere informatie

Unicef Stad is hierbij geopend!

Unicef Stad is hierbij geopend! Unicef Stad is hierbij geopend! In samenwerking met Hoedje van Papier waren vier razende reporters aanwezig bij de aftrap van Unicef Stad op 5 november 2008 in de Rotterdamse Doelen. Het project draait

Nadere informatie

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B 10 - Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B verbindt jongeren Stefan Stefan zit op een christelijke school. Hij hoort elke dag vertellen uit de Bijbel. Zijn meester is een christen. Dat kan Stefan merken.

Nadere informatie

Mijn huis, mijn thuis

Mijn huis, mijn thuis Les 5: Mijn huis, mijn thuis (A-klas) Mijn huis, mijn thuis 1. Mijn huis Mijn naam is Ik ben jaar oud. Ik woon in Ik woon samen met... mensen. Heb je een broer? JA / NEE Heb je een zus? JA / NEE Mijn huis

Nadere informatie

UNICEF en schoon water

UNICEF en schoon water UNICEF en schoon water Informatie voor spreekbeurt of werkstuk Sujata uit Nepal Hoi, ik ben Sujata en ik ben 11 jaar oud. Ik woon in Nepal, dat is een land in Azië, tussen China en India in. Mijn neefje

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk) Huishoudelijke hulp 45% 35% 25% 15% 5% 21% 1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk) 27% 18% 18% 6% 38% 14% 9% 8% 33% 18% 13% 31% 1. Stofzuigen 2. Dweilen 3.

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

SCHOOL

SCHOOL INTRODUCTIE THEMA / INLEIDING Met de actie wereldwaterdag @ school, willen we ons waterverbruik onder de loep nemen. Een Belg verbruikt gemiddeld zo n 7400 liter water per dag. 120 liter rechtstreeks om

Nadere informatie

OBS VUURVOGEL WANDELT VOOR WATER

OBS VUURVOGEL WANDELT VOOR WATER 22 april 2016 Agenda 23/04 t/m 08/05 Meivakantie 11/05 Hoofdluiscontrole 12/05 Ophalen oud papier de opbrengst is voor de scholen 16/05 2 e Pinksterdag alle kinderen zijn vrij 18/05 Leescafé voor de groepen

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Wandelen voor Water. 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen. Wandelen voor Water

Wandelen voor Water. 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen. Wandelen voor Water 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen Wandelen voor water 21 Maart 2014 gingen groep 8 en groep 7 van onze school wandelen voor water. Dat hield in dat

Nadere informatie

ipad Module 1 Aan de slag

ipad Module 1 Aan de slag Gefeliciteerd! Je hebt een ipad gekregen of te leen. Daar kun je mooie dingen mee doen. OPDRACHT 1 Wat ga jij met je ipad doen? Misschien weet je al iets over de ipad. Bijvoorbeeld wat je ermee kan doen.

Nadere informatie

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ...

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ... LES 7: Hygiëne Namen groepje: Eerst voorbereiden: Zorg ervoor dat je met je groepje 1 petrischaaltje klaar hebt staan. Het schaaltje is verdeeld in 3 verschillende vakken. In ieder vakje gaan jullie een

Nadere informatie

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt.

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. Water 2 Speuren naar water Doelen Begrippen De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. de druppel, stromend water Materialen Tip Lamineer

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: eigen waterrekening, thuis hebben wij geen waterrekening, dus ik heb hem van iemand anders geleend maar hij most hem wel terug hebben.

Hoofdstuk 1: eigen waterrekening, thuis hebben wij geen waterrekening, dus ik heb hem van iemand anders geleend maar hij most hem wel terug hebben. Werkstuk door een scholier 1573 woorden 26 mei 2003 5,3 90 keer beoordeeld Vak Wiskunde Inhoud Inleiding De eigen waterrekening - Water gebruiken - De eigen waterrekening. De lekkende kraan - Schatten

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 4: DE WOESTIJN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 4) De Woestijn Opdrachten: Opdracht 1: Opdracht 2: Water in de woestijn Maak een water-bespaar

Nadere informatie

verhaal: mombé heeft geluk

verhaal: mombé heeft geluk verhaal: mombé heeft geluk Foto 1: Dit is het dorp van Mombé. Mombé woont hier met zijn vader, moeder, broertjes, zusjes, oma, opa, oom, tante, neefjes en nichtjes. Mombé heeft geluk, want het is erg gezellig

Nadere informatie

Epilepsie Groei-wijzer LVB jaar: Hier ben ik

Epilepsie Groei-wijzer LVB jaar: Hier ben ik Epilepsie Groei-wijzer LVB 4 2 jaar: Hier ben ik Naam: Als je ouder wordt, verandert er veel voor jou en voor je ouders of verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger. Je regelt de dingen zelf en

Nadere informatie

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 +

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 + LESBRIEF NR 1 VOOR GROEP 7 + 8 + DOWNLOAD DEZE LESBRIEF OOK OP SAMSAM.NET Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over wereldburgerschap en kinderrechten. Het doel van Samsam is leerlingen te

Nadere informatie