Overdruk uit het Tijdschrift voor Kadaster en Landmeetkunde, yjt jaargang nr. 6 (dec. 1961)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overdruk uit het Tijdschrift voor Kadaster en Landmeetkunde, yjt jaargang nr. 6 (dec. 1961)"

Transcriptie

1 Overdruk uit het Tijdschrift voor Kdster en Lndmeetkunde, yjt jrgng nr. 6 (dec. 1961)

2 Ir. A. D. OOSTRA * en Ir. D. W. VISSER, Instituut voor Cultuurtechniek en Wterhuishouding, Wgeningen, resp. Cultuurtechnische Dienst, Provincile Directie Limburg: De onderlinge fstnd vn lndbouwwegen voor bouwlnd in Noord-Limburgse ruilverkvelingen i. Inleiding** Het ontwerp voor een wegennet in een ruilverkveling zl in de eerste plts fgestemd moeten zijn op: * Thns verbonden n de Cultuurtechnische Dienst, Provincile Directie Noord-Brbnt. * * In dit rtikel worden de volgende begrippen gehnteerd : Kvel: een stuk grond toebehorende n een gebruiker en omgeven door het stuk vn een nder. Perceel: een stuk grond dt een gebruikseenheid vormt voor het bedrijf wr het bij hoort bv. een perceel rogge. Percelering: de wijze wrop een kvel is ingedeeld in percelen. Verkveling : de ligging, grootte en vorm en de ontsluiting vn de kvels die bij de bedrijven in gebruik zijn. Verkvelingsmodel: de onderlinge rngschikking vn de kvels binnen het wegennet. Bedrij f sgrootte-structuur: de verdeling vn het ntl bedrijven en de oppervlkte cultuurlnd in een ntl bedrijfsgrootte-klssen. Kvelontsluitingswegen: openbre doorgnde wegen die toegng geven tot de kvels (zie fig. i). Insteekwegen: openbre doodlopende wegen die toegng geven tot de kvels (zie fig. i).

3 de Rijks- en Provincile wegen, die het blok doorsnijden, de te hndhven, te verbeteren of n te leggen pltselijke verbindingswegen tussen woonkernen, de omgrenzing vn de ruilverkveling en de nsluiting vn de pltselijke verbindingswegen op het wegennet in het ngrenzende gebied, de te hndhven, te verbeteren of n te leggen wegen voor de ontsluiting vn verspreide bebouwing. Het net vn de hiervoor genoemde wegen zl veell moeten worden verdicht ten behoeve vn ontsluiting vn de kvels lndbouwgrond, wrbij men vk niet vrij is in de keuze vn de wegtrcé's. Fctoren, die het stelsel vn lndbouwwegen een beplde structuur opdringen, zijn: het bestnde wegenstelsel, dt voorl een grote invloed heeft indien hiern reeds belngrijke kosten zijn besteed (verhrde wegen), de topogrfie vn het lndschp (beekdlen, boscomplexen, vorm en richting vn de bestnde kvelgrenzen), /doorgnde kvelontsluitingswegen. insteekweg insteekweg verbindingsweg Fig. i. De in dit rtikel ter sprke komende lndbouwwegen Verbindingswegen : openbre wegen die de kvelontsluitingswegen onderling verbinden (zie fig. i). Bedrijfswegen : niet-openbre wegen die dienen voor de ontsluiting vn de percelen binnen een kvel.

4 de ligging vn de cultuurgrond ten opzichte vn de bedrijfsgebouwen, bijzondere omstndigheden zols bijvoorbeeld nwezigheid vn spoorwegen, knlen en dergelijke. Op het Noord-Limburgse bouwlnd hebben de hierboven genoemde fctoren echter weinig invloed op de keuze vn de onderlinge fstnd vn de kvelontsluitingswegen. Het overgrote deel vn dit bouwlnd bestt uit veldgronden en oudere ontginningsgronden. De complexen zijn vk meerdere honderden hectren groot. Het wegenstelsel op de vn oudsher in gebruik zijnde veldgronden bestt uit een enkele, lokl belngrijke, verbindingsweg en een dicht net (5 tot 7 m per h) zeer smlle lndwegen. Op deze veldgronden, die geheel ls bouwlnd in gebruik zijn, komt geen bebouwing voor, deze is nmelijk geconcentreerd lngs de rnden. Op de oudere ontginningsgronden die (in tegenstelling tot de meer recente en moderne Peelontginningen) in kleine complexen of perceelsgewijs zijn ontgonnen, is het wegennet eveneens zeer dicht. In veel vn deze oudere ontginningsgebieden komt eveneens geen bebouwing voor. De wegen, zowel op de veldgronden ls op oudere ontginningsgronden, bentwoorden niet meer n de eisen die drn momenteel worden gesteld. In ntte jrgetijden zijn vele slecht begnbr. Opgemerkt moet worden dt de bestnde lndwegen met geringe kosten kunnen worden opgeruimd. Hieronder zl de gewenste onderlinge fstnd vn de kvelontsluitingswegen op het Noord-Limburgse bouwlnd benderd worden, uitgnde vn de bedrij f sgrootte-structuur, vn de lndbouwkundige eisen n de verkveling en vn de kosten vn wegennleg en wegonderhoud. De ontsluiting vn het nwezige grslnd is buiten beschouwing gelten. Dit grslnd komt voor in smlle beekdlen en kleine broekgrond-complexen, en de ontsluiting hiervn wordt in sterke mte bepld door de topogrfie. 2. De lndbouwkundige criteri ten nzien vn het wegenstelsel De intensiteit vn de lndbouwkundige ontsluiting wordt bepld door de toeltbre perceelslengte en de toeltbre kveldiepte. Deze zijn de resultnten vn de bedrijfsgrootten, het ntl kvels wruit de bedrijven bestn, de percelering binnen de kvels en de gewenste kvel- en perceelsvormen De bedrij f sgrootte-structuur Uit de bedrij f skrteringen ten behoeve vn een ntl ruilverkvelingen in Noord-Limburg is een vrij lgemeen geldende bedrij f sgrootte-structuur fgeleid (tbel 1).

5 TABEL I. De bedrij f sgrootte-structuur Grootteklsse h i io 1!525 Percentge bedrijven per grootte-klsse /o Percentge cultuurgrond per grootte-klsse /o ftó ntl kvels per bedrijf De bedrijven beschikken over grslnd- en bouwlndgronden. Het bouwlnd bestt ten dele uit de vn oudsher in gebruik zijnde veldgronden en ten dele uit ontginningsgronden. Het grslnd, de veldgronden en de ontginningsgronden zijn ls gevolg vn hun verschillen in lndbouwkundige wrdering en het dienngnde beplde in de ruilverkvelingswet, onderling niet uitruilbr. Dit betekent dt in het lgemeen het gebruik vn een bedrijf in miniml 3 kvels kn worden smengevoegd. Een bedrijf zl n ruilverkveling over een grslndkvel en twee bouwlndkvels moeten beschikken. Het percentge grslnd in Noord-Limburg is c. 3 %. Derhlve mg worden gerekend met een kvelgrootte, die gelijk is n éénderde vn de bedrij f sgrootte, indien wordt ngenomen dt de bedrijven even veel veldgrond ls ontginningsgrond in gebruik hebben De percelering binnen de kvels In verbnd met het bouwpln moet een bedrijf over zes bouwlndpercelen beschikken, hetgeen overeenkomt met drie percelen per bouwlndkvel De bouwlndkvels worden overlngs in drie percelen verdeeld. Andere perceleringen zouden een, in verhouding tot de bedrij f soppervlkte, enorme lengte n bedrij f swegen vrgen en zijn uit dien hoofde minder gewenst. Bij een overlngse perceelsindeling vn de kvel vlt de ontsluiting vn de percelen smen met de ontsluiting vn de kvel, bedrijfswegen zijn dus overbodig Perceelsvorm en exploittiekosten De exploittiekosten inclusief rndverliezen zijn beplend voor de vorm vn een bouwlndperceel. Deze vorm moet rechthoekig zijn en de problemtiek gt derhlve over de juiste lengten en breedten (HELLINGA en MARIS, 1953; RIGHOLT, 1959). Het verbnd dt tussen de grootheden bestt wordt weergegeven door de volgende formule:

6 wrin K K = X -B+± I : +{L+B)P, M kosten vn wenden, trnsport en rndverliezen in guldens per h per jr B = perceelsbreedte in ioo m L = perceelslengte in ioo m O = perceelsoppervlkte in h x = kosten in guldens per jr per ioo m breedte (exclusief trnsport) j = kosten in guldens per jr per ioo m lengte (exclusief trnsport) P = trnsportkosten vn mest en vn oogstprodukten per ioo m trnsportfstnd binnen het perceelin guldens per h per jr. De lengte vn het perceel, wrbij de exploittiekosten miniperceelslengte L : kveldiepte in m 6 L25 L2 L kvelontsluitingsweg percelen 1.5 perceelsgrootte In h 2 2,5 3 kvelgrootte in h Fig. 2. Verbnd tussen perceelslengte, perceelsgrootte en exploittiekosten Lu = perceelslengte met minimle exploittiekosten L 5 = perceelslengte met / 5 per h per jr extr exploittiekosten De lijnen gelden voor: x = f 6 per jr per 1 m breedte j = f per jr per 1 m lengte P = / 3 P er n P er j r P er 1 m trnsport

7 7 ml zijn, kn uit formule (i) worden fgeleid en is weergegeven in formule (2) : {% + OP) O L = (2) i+op In de hiern volgende beschouwingen is een tolerntie T ingevoerd ten nzien vn deze optimle lengte. De L T, dit is de lengte L die de exploittiekosten per h per jr T gulden vn de minimle exploittiekosten doet fwijken, is: L T= 2]/{x+P) jj+op) +T±V4 T)/Jx~+P) {j+op)q+{ot) 2(j+P) (3) Met behulp vn deze formule zijn grfieken smen te stellen, die het verbnd weergeven tussen de oppervlkte vn het perceel en de toeltbre perceelslengte bij beplde wrden vn x, j, P en T. In figuur 2 is dit gedn voor x = / 6, ƒ = /, P = f 3 en de T-wrden / 5, / 1, /, / 2 en / 25. In de figuur is tevens de perceelslengte L M ngegeven, wrbij de exploittiekosten miniml zijn. De wrden vn x, j en P zijn met de beschikbre kennis en gegevens zo goed mogelijk fgestemd op de omstndigheden zols die zich in Limburg voordoen. Opgemerkt moet worden, dt ngenomen is, dt de werkmethoden op kleine en grote bedrijven niet veel verschillen. Deze nnme is gebseerd op het feit, dt op de kleine bedrijven het loon werk meer en meer ingng vindt. De kosten per 1 m breedte (x) bestn uit wendkosten en opbrengstderving op de wendkkers. An de hnd vn de publikties vn HELLINGA en MARIS (1953) en VAN WIJK (1957) werden de wendkosten gescht op c. / 45 en de opbrengstderving op c. / per 1 m breedte per jr. Als wrde voor x is f 6 per 1 m breedte per jr ngehouden. De kosten per 1 m lengte (ƒ) bestn uit opbrengstderving lngs de rnd, extr kosten voor het mien en rooien vn de knten, e.d. De opbrengstderving wordt gescht op c. / 1 en de extr kosten voor het mien en rooien op c. / 5 per 1 m lengte per jr. Bij deze schtting werd gebruik gemkt vn dezelfde littertuur ls hiervoor is genoemd en tevens vn gegevens vn de Lndbouwvoorlichtingsdienst te Emmen en te Horst. Als wrde voor ƒ is ƒ per 1 m lengte per jr ngehouden. De kosten per 1 m trnsport vn oogstprodukten en mest per h bedrgen c. / 3 per jr. De wrde vn P is op de volgende wijze bepld : Produkt of mest Antl wgens per h Frequentie per 3 jr Antl wgens per h per 3 jr Grn.... Hkvruchten.. Mest X IX IX Totl 48 Per jr dus 48/3 = 16 wgens. Het vervoeren vn deze 16 wgens over 1 m met een snelheid vn 4 km/uur met een trekker duurt 16/4 =

8 2/5 uur. De kosten vn i uur trnsport met trekker, wgen en een mn, is op / 8 gesteld. P is dus c. / 3 per 1 m per h per jr De toeltbre perceelslengten en kveldiepten Ingevolge de percelering binnen de kvel zijn de perceelslengte en kveldiepte n elkr gelijk. De toeltbre perceelslengten en kveldiepten zijn vstgesteld bij een T-wrde vn 1 gulden per h per jr en dit om twee redenen. De eerste is, dt de toeltbre lengte vn kleine kvels prktisch niet wordt vergroot door de tolerntie te verhogen (zie fig. 2) terwijl / 1 extr exploittiekosten per h per jr gekpitliseerd tegen 4 % reeds een bedrg vn / 25 per h betekenen. De tweede reden is de volgende: indien op de breedte vn de kvel niet lleen de kosten vn wenden en dergelijke drukken, mr ook de jrlijkse kosten vn nleg en onderhoud vn de weg die deze kvel ontsluit, dn wordt de wrde vn x nzienlijk hoger nmelijk c. / 18 per 1 m kvelbreedte. Dit geldt voor nlegkosten vn c. / 4 per m weg, een jrlijks onderhoud vn /,5 per m weg en indien de weg n beide zijden kvels ontsluit. In figuur 3 is voor x = f 18, de kvellengte uitgezet wrbij de kosten miniml zijn. De L M voor x is / 18, blijkt redelijk overeen te stemmen met de lijn die verkregen wordt voor de grootste wrde perceelslengte L = kveldiepte in m 5 J_1(x=f6) kvelgrootte in h Fig. 3. Verbnd tussen perceelslengte, perceelsgrootte en kosten vn exploittie en weg L M (x = f 18) = perceelslengte met minimle exploittie- en wegkosten (ƒ en P hebben dezelfde wrde ls in fig. 2) Lu (x = f 6) en L 1 (x = f 6) zijn dezelfde lijnen ls in fig. 2

9 vn L 1 bij x = ƒ 6. Deze L 1 -lijn geeft dus ook ongeveer de kveldiepte n, wrbij de kosten vn exploittie én wegen miniml zijn. De kleinste L 1 -wrde kn buiten beschouwing blijven. Om een finncieel ntrekkelijk wegennet te ontwerpen gt het er om 'hoe ver' de kvels mogen worden 'uitgerekt'. Uit de figuren 2 en 3 kn worden fgeleid dt bij de T-wrde vn / 1 per h per jr, de lengte-breedte verhouding vn de kvel mximl c. 3 is. Voor het perceel is deze verhouding 1. Indien er door moeilijkheden met pchtruil en dergelijke meer dn twee bouwlndkvels per bedrijf moeten worden toegedeeld, dn wordt bij eenzelfde ntl bouwlndpercelen per bedrijf het ntl percelen per kvel uiterrd kleiner. In deze gevllen mg de lengtebreedte verhouding vn de kvels groter zijn dn ongeveer 3. De mximle lengte-breedte verhouding vn het perceel blijft evenwel 1. In tbel 2 zijn de toeltbre kveldiepten vermeld voor de verschillende bedrij f sgrootteklssen en de druit fgeleide kvelgrootteklssen. Bij de bepling hiervn is de toeltbre diepte vn de kleinste kvel per kvelgrootte-klsse in het oog gehouden. Er is tevens voor gezorgd, dt lle kvels, die,6 h en groter zijn, miniml 6 m breed worden (VAN DEN BAN, 1958). TABEL 2. De toeltbre kveldiepte per kvelgrootteklsse en per bedrij f sgrootteklsse Klsse-nduiding b c d e f Bedrijfsgrootteklsse h Kvelgrootteklsse h Percentge v. d. m cultuurgrond Toeltbre kveldiepte per klsse Mximl m Miniml m 1-3,3-1, ,-1, ,7-2, ,3-3, ,3-5,o ,-8, In de prktijk zullen bedrijven vn 1 tot 3 h stellig minder dn drie kvels krijgen, mr ngezien men in de prktijk ook te mken heeft met eigendommen kleiner dn 1 h is er bij de berekeningen vnuit gegn, dt 5 % vn de oppervlkte bestt uit kvels vn,3 tot 1 h. 3. Verkvelingsmodellen Uit de tbel 2 is het percentge vn de oppervlkte f te leiden, wrvoor een gemiddelde kveldiepte vn 1, 2 m, enz. moet worden gereliseerd. Het is in de prktijk niet mogelijk om bijvoorbeeld de groep d-

10 1 kvels (2,3 tot 3,3 h) bij elkr te brengen en voor 2 % vn de oppervlkte de fstnd vn de wegen op 6 m te stellen (zie tbel 2). Bovengestelde moeilijkheid leidt er in de prktijk toe, dt de fstnd vn de wegen wordt gebseerd op de toeltbre diepte vn de toe te delen kleinere kvels. In de ruilverkveling Montfort is de onderlinge fstnd vn de wegen bijvoorbeeld c. 3 m. Enerzijds is men tot het kiezen vn deze oplossing gedwongen omdt vrijwel uitsluitend met doorgnde kvelontsluitingswegen wordt gewerkt en de kvelindeling voorf niet bekend is, nderzijds heeft deze oplossing het voordeel dt de nieuwe kvelprojectie geogrfisch in mindere mte n het wegenstelsel is gebonden, hetgeen wil zeggen dt men elke kvelgrootte op ngenoeg elke willekeurige plts in het blok kn toedelen. Indien men in verbnd met de ontsluitingskosten de onderlinge fstnd vn de kvelontsluitingswegen wil opvoeren dn moeten er oplossingen worden gegeven voor de vorm en de ontsluiting vn de kleine kvels. Drtoe zijn nst doorgnde kvelontsluitingswegen en dwrsverbindingen nog insteekwegen te onderscheiden (zie fig. 1). -doorgnde weg-- Kvelgrenzerv" -doorgnde wegkvelgrenzen insteek weg insteekweg Fig. 4. Schets model I Fig. 5. Schets model II

11 De volgende twee verkvelingsmodellen zijn uitgewerkt: II I. De kveldiepte is gelijk n de hlve fstnd vn de wegen. Kvels, die bij deze kveldiepte niet meer toegedeeld kunnen worden n de doorgnde wegen komen n insteekwegen te liggen. Figuur 4 geeft een beeld vn dit model. II. Een combintie vn grote en kleine kvels en wel zo, dt de toeltbre diepte vn de grote en kleine kvels tezmen minstens gelijk is n de fstnd vn de doorgnde wegen. Kleine kvels die ook door combintie met grotere kvels niet meer toegedeeld kunnen worden, komen n insteekwegen te liggen. Figuur 5 is een schets vn dit model Het ntl meters insteekweg per h bij verschillende fstnden vn de doorgnde kvelontsluitingswegen voor model I Het benodigde ntl meters insteekweg is berekend, door de kvels wrvn de toeltbre kveldiepte kleiner is dn de hlve fstnd vn de doorgnde wegen, n insteekwegen te leggen met een kveldiepte die gelijk is n hun toeltbre kveldiepte. De wijze vn berekening is weergegeven in bijlge 1, het resultt in tbel 3. TABEL 3. Wegleng Afstnd vn de doorgnde wegen m Doorgnde wegen m/h Insteekwegen m/h Tezmen m/h Cultuurgrond die niet zonder insteekwegen kn worden ontsloten % 3 33,3 2,5 35,8 5 :en bij verkvelingsmodel I 4 25, 5,8 3,8 5 2, 5,8 25,8 6 16,7 8,8 25,5 3 7!4,3 12,1 26, ,5 12,1 24,6 5 Afstnden groter dn 8 m zijn niet in beschouwing genomen, ngezien bij 8 m reeds 5 % vn de oppervlkte cultuurgrond niet zonder insteekwegen ontsloten kn worden Het ntl meters insteekweg per h bij verschillende fstnden vn de doorgnde kvelontsluitingswegen voor model II Door grote en kleine kvels tegenover elkr toe te delen, wordt bereikt, dt bij dezelfde fstnd vn de doorgnde wegen het ntl meters insteekweg bij model II kleiner is dn bij model I. De wijze vn berekening vn het ntl meters insteekweg en de mogelijk gechte combinties zijn vermeld in bijlge 2. De theoretische combintiemogelijkheden zijn niet volledig benut, ngezien dit ook in de prktijk niet mogelijk zl zijn. Het resultt vn de berekeningen is vermeld in tbel 4.

12 12 TABEL 4. Weglengten bij verkvelingsmodel II Afstnd vn de doorgnde wegen m Doorgnde wegen m/h Insteekwegen m/h , 5 2, 6 16, ,8 8 12,5 12,1 Tezmen m/h Door combintie gebonden grote kvels in % vn de opp. cult, grond Cultuurgrond, die niet zonder insteekwegen kn worden toegedeeld % 33,3 1 25, 32 2, 43 2, , Gewenste fstnd vn de doorgnde kvelontsluitingswegen Bij lle fstnden vn doorgnde wegen is er voor gezorgd dt zowel de kleine ls de grote kvels een vorm gekregen hebben, die niet meer dn hoogstens c. / 1 per h per jr extr kosten met zich meebrengt ten opzichte vn de vorm met minimle exploittiekosten. In dit opzicht zijn de verschillende fstnden vn de doorgnde wegen dus gelijk. Bij toenemende fstnd vn de wegen verminderen echter de ontsluitingskosten. Dr stt een toenme tegenover vn het percentge cultuurgrond dt door insteekwegen wordt ontsloten. Deze twee vribele grootheden zijn in fig. 6 uitgezet tegen de fstnd vn de wegen. De ontsluitingskosten zijn gebseerd op een lgehele vernieuwing vn het stelsel vn kvelontsluitingswegen met verhrde doorgnde wegen en onverhrde insteekwegen. De kosten vn de verbindingswegen zijn buiten beschouwing gelten; ngezien deze niet vn direct belng zijn voor de onderhvige kostenvergelijking. De lichtere constructie vn de insteekwegen is te motiveren vnwege de geringere frequentie vn het gebruik vn deze wegen. Minder frequent gebruikte zndwegen op de veld- en ontginningsgronden zijn bovendien met geringe onderhoudskosten in een goed berijdbre toestnd te houden. De jrlijkse kosten per m weglengte zijn op de volgende wijze berekend: Rente en fschrijving: Onderhoud Totl Doorgnde wegen 5 % vn / 4 = ƒ 2. ƒ.5 / 2.5 Insteekwegen 5 / / vn ƒ = ƒ.75 / -25 /! Model II verdient voor prktisch lle in beschouwing genomen fstnden de voorkeur. Een uitzondering geldt voor de fstnd vn 8 m. Model I geeft echter een grotere vrijheid vn hndelen bij de kveltoedeling. Ook is er bij model I geen gebondenheid n kvelcombinties. Het is dn ook een reële veronderstelling, dt

13 13 Jrlijkse kosten in gld. per h fstnd kvelontsluitingswegen in m % cultuurgrond 5... x 4 x x x i H~ 3 O 4 O 5 O 6 ' 7 ' 8 ' fstnd kvelontsluitingswegen in m x model I o model H Fig. 6. Boven: Verbnd tussen jrlijkse kosten vn de doorgnde kvelontsluitings- en insteekwegen, en de onderlinge fstnd vn de doorgnde kvelontsluitingswegen. Onder: Verbnd tussen het percentge cultuurgrond dt niet zonder insteekwegen kn worden toegedeeld, en de onderlinge fstnd vn de doorgnde kvelontsluitingswegen. een op de prktijk fgestemd verkvelingsmodel ten dele uit model I en ten dele uit model II bestt. Voor deze combintie vn model I en model II zijn in tbel 5 weergegeven: de procentuele toenme vn de kvelontsluitingskosten bij fnemende fstnd vn de wegen en het percentge cultuurgrond dt door middel vn insteekwegen wordt ontsloten bij deze fstnden. Een juiste keuze vn de onderlinge fstnd vn de doorgnde wegen houdt rekening met de ontsluitingskosten en met de bovengeschetste verkvelingsproblemtiek. Het zl uit dien hoofde duidelijk zijn dt deze keuze neerkomt op een compromis tussen de 'meerdere kvelontsluitingskosten' bij fnemende fstnd en de 'meerdere verkvelingsproblemtiek' bij toenemende fstnd vn de wegen. Uit tbel 5 vlt te concluderen dt een fstnd vn

14 14 TABEL 5. Procentuele kvelontsluitingskosten en percentge cultuurgrond door insteekwegen ontsloten. Gemiddelden vn de ruilverkvelingsmodellen I en II Afstnd vn de doorgnde wegen m Meerdere kosten in procenten vn de kosten bij 8 m % Percentge cultuurgrond door middel vn insteekwegen ontsloten % m een nvrdbre oplossing is voor dit probleem. De kostenstijging ten opzichte vn een fstnd vn 8 m is bij 6 m nog beperkt en ngenoeg vn dezelfde grootte ls het percentge cultuurgrond dt bij die fstnd door insteekwegen wordt ontsloten. Bij deze fstnd vn 6 m is de lengte n insteekwegen c. 6 m/h (gemiddelde vn de tbellen 3 en 4 bij een fstnd vn 6 m) of 27 % vn de totle lengte n kvelontsluitingswegen. De lengte n doorgnde kvelontsluitingswegen is 16 à 17 m en de totle lengte n kvelontsluitingswegen c. 23 m per h. Tot nu toe is verondersteld, dt de verbindingswegen tussen de kvelontsluitingswegen geen kleine kvels ontsluiten. Het is echter denkbr dt de verbindingswegen ls zodnig wel worden gebruikt. Deze wegen liggen vk lngs de rnden vn de complexen veldgrond. Indien deze wegen op m vn elkr liggen en ze in verbnd met bebouwing, de noodzk om ter pltse grote kvels toe te delen, en dergelijke, nog voor c. 75 % kunnen dienen voor het toedelen vn kleine kvels dn kn het ntl m insteekweg per h met c. 5 m worden verminderd. De vrg is nu welke invloed dit heeft op de keuze vn de gewenste fstnd vn de doorgnde kvelontsluitingswegen. Ten behoeve vn deze keuze is fig. 7 gemkt. Hierbij is voor de berekening vn het percentge cultuurgrond, dt niet zonder insteekwegen kn worden toegedeeld, ngenomen dt de kleinste kvels n de verbindingswegen komen te liggen, zodt genoemd percentge steeds n de hoge knt is. Uit fig. 7 blijkt, dt 6 à 7 m een fstnd vn de doorgnde kvelontsluitingswegen is wrbij het percentge cultuurgrond n insteekwegen niet meer dn 1 à 3 % bedrgt en door het verder uit elkr leggen vn de wegen niet veel meer op de kosten kn worden besprd. Bij deze conclusie is er weer vnuit gegn dt gedeeltelijk model I en gedeeltelijk model II wordt toegepst. Bij 6 m is c. m insteekweg nodig per h en bij 7 m c. 5,5 m. Het totl ntl meters kvelontsluitingsweg, insteekweg en verbindingsweg bedrgt bij 6 m c. 25 m per h en bij 7 m c. 26,5 m per h. De mogelijkheid om 5 m verbindingsweg per h voor het toedelen vn kleine kvels te kunnen gebruiken, heeft dus ten gevolge dt

15 Jrlijkse kosten in gld per h 1 BÖ « fstnd kvelontsluitingswegen in m "/.cultuurgrond <*> fstnd kvelontsluitingswegen in m x model I o model II Fig. 7. Boven: Verbnd tussen jrlijkse kosten vn de doorgnde kvelontsluitings- en insteekwegen, en de onderlinge fstnd vn de doorgnde kvelontsluitingswegen, indien 5 m verbindingsweg per h kn worden benut voor het toedelen vn kleine kvels. Onder: Verbnd tussen het percentge cultuurgrond, dt niet zonder insteekwegen kn worden toegedeeld, en de onderlinge fstnd vn de doorgnde kvelontsluitingswegen, indien 5 m verbindingsweg per h kn worden benut voor het toedelen vn kleine kvels. de gewenste fstnd vn de doorgnde wegen hoogstens ioo m wordt vergroot. Deze verschuiving is niet groot. Het zelfde geldt voor niet l te rigoureuze vernderingen in de bedrij f sgrootteverdeling en de tolerntie (T). In verbnd met de zich voordoende en nog te verwchten vergroting vn lndbouwbedrijven kn men zich fvrgen of een wegenfstnd vn 6 à 7 m ook voldoet n de eisen vn een toekomstige verkveling vn deze bouwlndgronden. Uit figuur 2 blijkt dt een wegenfstnd vn 6 à 7 m, overeenkomend met een kveldiepte vn 3 à 35 m, een optimle situtie is voor kvels vn 1 h behorende bij bedrijven vn 3 h. Deze wegenfstnd houdt derhlve in voldoende mte rekening met toekomstige

16 ontwikkelingen. Het gebruik vn insteekwegen moet dn ook tevens worden gezien ls een npssing n de huidige, niet bestendige, bedrijfsgroottestructuur. 5. Smenvtting en conclusies i6 Het ontwerp voor een wegennet in ruilverkvelingen wordt vk gedicteerd door de topogrfie, de bestnde reeds verhrde wegen, bebouwing en dergelijke. Op de grote complexen veldgrond en oudere ontginningsgrond in de Limburgse ruilverkvelingen echter zijn deze dwingende fctoren vn weinig betekenis. De onderlinge fstnd vn de kvelontsluitingswegen (zie fig. 1) kn op deze complexen bouwlnd worden fgestemd, op de bedrij f sgroottestructuur (zie tbel 1). De kvelgrootte-verdeling is hieruit fgeleid (zie tbel 2). Met behulp vn het verbnd tussen perceelslengte en exploittiekosten met en zonder wegkosten (zie fig. 2 en fig. 3) werden de toe- Bijlge 1 Antl meters insteekweg per h voor model I bij verschillende fstnd vn de doorgnde kvelontsluitingswegen Afstnd vn de wegen Niet toe te delen bij kveldiepte = hlve wegenfst. % vn de cultuurgrond m insteekweg per h b b b c d b c d ,5 X 5 = 2,5',5 X 5 = 2,5,1 X 33,3 = 3, X X X X X ,5 x 5,1 x 33,3, x 2,2 x 16,7 = = = = = 5.8 2, ,5 3,3 3. 2, , 3,3 12,1,5 x 5 = 2,5,1 X 33,3 = 3,3, X 2 = 3,,2 x 16,7 = 3,3 12,1 * Klsse-nduiding (zie tbel 2) * * Voor de -kvels, die 5 % vn de totle oppervlkte besln, is de toeltbre kveldiepte 1 m. Voor 1 h -kvels is bij de toedeling n beide zijden vn de insteekweg 5 m weg per h nodig. Voor het gehele gebied betekent dit per h,5 X 5 = 2,5 m/h.

17 17 Bijlge 2 Antl meters insteekweg per h voor model II bij verschillende fstnd vn de doorgnde kvelontsluitingswegen Afstnd vn de wegen Niet toe te delen bij kveldiepte = hlve wegenfstnd Combineren met Door combintie gebonden grote kvels in % vn de opp.cult.grond m insteekweg per h b b Jb c b c d b c d c t/m f dt/mf c t/m f et/m f et/m f f e t/m f e t/m f 2 * X 5 = 1* X 5 = J 1 ' 25 -^- X IO = X 5 = 2 IOO 35 ^ x 1 = 23 -^ ^ X 5 = 35 ^ - x = Te 4 - X 2 = ,5 x 5 = 2,5,5 X 33,3 = 1,7 4.2,5 x 5 = 2,5,1 X 33,3 = 3,3, X 2, = 3, 8,8,5 X 5 = 2,5,1 x 33,3 = 3,3, X 2, = 3,,2 x 16,7 = 3,3 12,1 * De -kvels besln 5 % vn de oppervlkte cultuurgrond. Tegenover deze -kvels met een diepte vn 1 m moeten c, d, e en f-kvels liggen met een diepte vn 2 m. De oppervlkte vn deze door combintie gebonden grotere kvels bedrgt 2/1 x 5 = 1 % vn de totle oppervlkte. ltbre perceelslengten voor de verschillende perceelsgrootten vstgesteld. Bij een overlngse indeling vn de kvel in percelen is de toeltbre kveldiepte gelijk n de toeltbre lengte vn de percelen die tezmen de kvel vormen. In tbel 2 zijn de toeltbre kveldiepten voor de kvelgrootteklssen vermeld. De onderlinge fstnd vn de doorgnde kvelontsluitingswegen

18 behoeft niet op de toeltbre kveldiepte vn de kleinere kvels te worden fgestemd, indien insteekwegen worden toegepst (model I, zie fig. 4) en tevens grote en kleine kvels worden gecombineerd (model II, zie fig. 5). De kvelontsluitingswegen kunnen, door ten dele model I en ten dele model II toe te pssen, op een onderlinge fstnd vn 6 m worden gelegd. Dit is een compromis tussen kosten en te verwchten moeilijkheden bij het mken vn de toedeling. Het verder uit elkr leggen vn de doorgnde kvelontsluitingswegen levert weinig bespring meer op (zie fig. 6), terwijl c. 2 % vn de cultuurgrond bij 6 m niet zonder insteekwegen kn worden toegedeeld. Er is hierbij c. 6 m insteekweg per h nodig. Indien 5 m verbindingsweg per h voor het toedelen vn kleine kvels wordt benut, dn kn de onderlinge fstnd vn de kvelontsluitingswegen bij hetzelfde ntl meters insteekweg met ongeveer 1 m worden vergroot. i8 Littertuur: BAN, J. P. A. VAN DEN Kvelvorm en bouwpln. Tijdschrift voor Kdster en Lndmeetkunde 74: HELLINGA, F. en R. MARIS Perceelsvorm- en grootte, mede in verbnd met de weglengte. Een verkvelingsstudie. Tijdschrift voor Kdster en Lndmeetkunde 69: RiGHOLT, J. W Arbeidsbehoefte en verkveling. Voordrcht Lndbouwweek; smenvtting in Lndbouwkundig Tijdschrift 71: 8. WIJK, C. VAN De indeling vn een bouwlndkvel in percelen. Lndbouwvoorlichting 14:

Het bepalen van een evenwichtstoedeling met behulp van het 1 e principe van Wardrop is equivalent aan het oplossen van een minimaliserings-probleem.

Het bepalen van een evenwichtstoedeling met behulp van het 1 e principe van Wardrop is equivalent aan het oplossen van een minimaliserings-probleem. Exmen Verkeerskunde (H1I6A) Ktholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrstructuur Dtum: dinsdg 2 september 28 Tijd: Instructies: 8.3 12.3 uur Er zijn 4 vrgen over het gedeelte

Nadere informatie

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven Prktische opdrcht Optimliseren vn verpkkingen Inleidende opgven V, WB Opgve 1 2 Gegeven is de functie f ( x) = 9 x. Op de grfiek vn f ligt een punt P ( p; f ( p)) met 3 < p < 0. De projectie vn P op de

Nadere informatie

notitie luchtkwaliteit Trompenburg te Lisse LIS16-2 LIS16-2/akkr/027 ir. R.J.A. Groen drs. M.J.Schilt 1. INLEIDING

notitie luchtkwaliteit Trompenburg te Lisse LIS16-2 LIS16-2/akkr/027 ir. R.J.A. Groen drs. M.J.Schilt 1. INLEIDING notitie vn Twickelostrt 2 postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefx 0570 69 73 44 onderwerp projectcode referentie opgemkt door luchtkwliteit Trompenburg te Lisse LIS16-2 LIS16-2/kkr/027

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 16 mei 13.30-16.30 uur

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 16 mei 13.30-16.30 uur Emen VW 0 tijdvk woensdg 6 mei 3.30-6.30 uur wiskunde B (pilot) Dit emen bestt uit 5 vrgen. Voor dit emen zijn miml 83 punten te behlen. Voor elk vrgnummer stt hoeveel punten met een goed ntwoord behld

Nadere informatie

Een regenton. W is het vlakdeel dat wordt ingesloten door de x-as, de y-as, de grafiek van r en de lijn x h, met 0 h

Een regenton. W is het vlakdeel dat wordt ingesloten door de x-as, de y-as, de grafiek van r en de lijn x h, met 0 h Een regenton Op het domein [0, ] is de functie r gegeven door r ( ) 5 5 5. W is het vlkdeel dt wordt ingesloten door de -s, de y-s, de grfiek vn r en de lijn h, met 0 h. Zie de onderstnde figuur. figuur

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 BASISBEGRIPPEN

HOOFDSTUK 1 BASISBEGRIPPEN I - 1 HOOFDSTUK 1 BASISBEGRIPPEN 1.1. Het egrip krcht 1.1.1. Definitie vn krcht Een stoffelijk punt is een punt wrn een zekere mss toegekend wordt. Dit punt is meestl de voorstellende vn een lichm. Zo

Nadere informatie

Boek 2, hoofdstuk 7, allerlei formules..

Boek 2, hoofdstuk 7, allerlei formules.. Boek, hoofdstuk 7, llerlei formules.. 5.1 Evenredig en omgekeerd evenredig. 1. y wordt in beide gevllen 4 keer zo klein, je noemt dt omgekeerd evenredig. b. bv Er zijn schoonmkers met een vst uurloon.

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) wiskunde 1,2 (nieuwe stijl) Exmen VWO Voorbereidend Wetenschppelijk Onderwijs Tijdvk 1 insdg 25 mei 13.30 16.30 uur 20 04 Voor dit exmen zijn mximl 86 punten te behlen; het exmen bestt uit 18 vrgen. Voor

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 25 mei uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 25 mei uur wiskunde 1,2 (nieuwe stijl) Exmen VWO Voorbereidend Wetenschppelijk Onderwijs Tijdvk 1 insdg 25 mei 13.30 16.30 uur 20 04 Voor dit exmen zijn mximl 86 punten te behlen; het exmen bestt uit 18 vrgen. Voor

Nadere informatie

Z- ß- ßr!2f int tçotg

Z- ß- ßr!2f int tçotg Z- ß- ßr!2f int tçotg A n s I u iti n g sco nve n nt "De Bouw Werkt ln Noordoost Brbnt" Er is een convennt gesloten De Bouw Werkt in Noordoost Brbnt. Eén vn de doelstellingen vn het convennt is het uitbreiden

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2004-I

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2004-I chten vn een derdegrdsfunctie Gegeven is de functie 3 2 1 3 4 4 f ( x) x x op het domein [0, 3]. V is het gebied ingesloten door de grfiek vn f en de x-s. 5p 1 ereken lgebrïsch de excte wrde vn de oppervlkte

Nadere informatie

Een flexibel samenwerkingsverband

Een flexibel samenwerkingsverband Een flexibel smenwerkingsverbnd Zorg op mt is mogelijk met een flexibele orgnistie en met flexibel inzetbr personeel. Mr hoe krijg je dt voor elkr? Een brochure vn: in opdrcht vn de Projectgroep Pltsingsbeleid.

Nadere informatie

Dr. J.L.T. Blank F.D.E. Niggebrugge

Dr. J.L.T. Blank F.D.E. Niggebrugge Dr. J.L.T. Blnk F.D.E. Niggebrugge Gevolgen vn schlvergroting in het bsisonderwijs (SCHOOLJAAR 1992/'93) 1 Socil en Cultureel Plnbureu Postbus 37, 2280 AA Rijswijk oktober 1993 2 INHOUD 1 INLEIDING 5 2

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Wiskunde B (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschppelijk Onderwijs 0 0 Tijdvk Inzenden scores Vul de scores vn de lfbetisch eerste vijf kndidten per school in op de optisch leesbre

Nadere informatie

Rapportage Enquête ondergrondse afvalinzameling Zaltbommel

Rapportage Enquête ondergrondse afvalinzameling Zaltbommel Rpportge Enquête ondergrondse fvlinzmeling Zltommel Enquête ondergrondse fvlinzmeling Zltommel VERSIEBEHEER Versie Sttus Dtum Opsteller Wijzigingen Goedkeuring Door Dtum 0.1 onept 4-11-09 VERSPREIDING

Nadere informatie

Keuze van het lagertype

Keuze van het lagertype Keuze vn het lgertype Beschikbre ruimte... 35 Belstingen... 37 Grootte vn de belsting... 37 Richting vn de belsting... 37 Scheefstelling... 40 Precisie... 40 Toerentl... 42 Lgergeruis... 42 Stijfheid...

Nadere informatie

provinci renthe 1. De aanvraag 1.1. Datering en inhoud van de aanvraag

provinci renthe 1. De aanvraag 1.1. Datering en inhoud van de aanvraag Prooinciehuis rüesterbrink r, Assen T Postdres Postbus rzz, 94oo ec Assen F www.drenthe.nl (o592) 36 55 55 (o592) 36 57 77 provinci renthe I/ERZONDEN I CI 0l{T,2û12 Assen, 10 oktober 2012 Ons kenmerk WH12012006860

Nadere informatie

1. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het

1. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het I s e y r e enteffñil Goldêrmlsen De rd vn de gemeente Geldermlsen; gelezen het voorstel vn het college vn burgemeester en wethouders vn 9 en 10 november 2015 nummer 004, besluit: 1. Overeenkomstig het

Nadere informatie

Eindexamen vwo wiskunde B pilot I

Eindexamen vwo wiskunde B pilot I Formules Goniometrie sin( t u) sintcosu costsinu sin( t u) sintcosu costsinu cos( t u) costcosu sintsinu cos( t u) costcosu sintsinu sin( t) sintcost cos( t) cos t sin t cos t sin t www. - - nfhnkelijk

Nadere informatie

Artikel 06b Maatregelen bij tijdelijke bouwuitritten

Artikel 06b Maatregelen bij tijdelijke bouwuitritten Bron: Titel: CROW Artikel 06b Mtregelen bij bouwten Inhoud: 1. Inleiding De CROW-publictie 96b wordt vk ook gerdpleegd voor de uitwerking vn mtregelen bij (bouw)ten. In de publictie wordt echter niet uitgebreid

Nadere informatie

Hoofdstuk 0: algebraïsche formules

Hoofdstuk 0: algebraïsche formules Hoofdstuk 0: lgebrïsche formules Dit hoofdstuk hoort bij het eerste college infinitesimlrekening op 3 september 2009. Alle gegevens over de cursus zijn te vinden op http://www.mth.uu.nl/people/hogend/inf.html

Nadere informatie

Voorbereidende opgaven Herkansingscursus. Rekenregels voor vereenvoudigen

Voorbereidende opgaven Herkansingscursus. Rekenregels voor vereenvoudigen Voorbereidende opgven Herknsingscursus Tips: Mk de voorbereidende opgven voorin in één vn de A4-schriften die je gt gebruiken tijdens de cursus. Als een opdrcht niet lukt, werk hem dn uit tot wr je kunt

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Onderwijsondersteuning Slrisschl 4 Indelingsniveu FUWASYS-dvies IIb Werkterrein Bedrijfsvoering - Mngementondersteuning Activiteiten Bewerken

Nadere informatie

Artikel 06a Maatregelen bij in- en uitrijden werkvakken

Artikel 06a Maatregelen bij in- en uitrijden werkvakken Bron: Titel: CROW Artikel 06 Mtregelen bij in- en uitrijden werkvkken Inhoud: 1. Inleiding In CROW-publictie 96b wordt niet uitgebreid ingegn op mtregelen voor het in- en uitrijden vn werkvkken en er zijn

Nadere informatie

Checklist. Aanvulling ondersteuningsplan. integratie LWOO en PrO in passend onderwijs. 11 mei 2015. [Typ hier]

Checklist. Aanvulling ondersteuningsplan. integratie LWOO en PrO in passend onderwijs. 11 mei 2015. [Typ hier] [Typ hier] Checklist Anvulling ondersteuningspln integrtie LWOO en PrO in pssend onderwijs 11 mei 2015 Deze checklist is tot stnd gekomen in nuwe smenwerking met: Ministerie vn Onderwijs, Cultuur en Wetenschp

Nadere informatie

Profijt van de gemeentelijke overheid

Profijt van de gemeentelijke overheid Profijt vn de gemeentelijke overheid De invloed vn het gemeentebeleid op de koopkrcht vn de minim in Groningen Dr. M.A. Allers Profijt vn de gemeentelijke overheid De invloed vn het gemeentebeleid op de

Nadere informatie

Continuïteit en Nulpunten

Continuïteit en Nulpunten Continuïteit en Nulpunten 1 1 Inleiding Continuïteit en Nulpunten In de wiskunde wordt heel vk gebruik gemkt vn begrippen ls functie, functievoorschrift, grfiek, Voor een gedetilleerde inleiding vn deze

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Verlenen van hand- en spandiensten Beheren/beveiligen van goederen, gebouwen en personen

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Verlenen van hand- en spandiensten Beheren/beveiligen van goederen, gebouwen en personen Functiebeschrijving en -wrdering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Scholen Slrisschl 3 Indelingsniveu FUWASYS-dvies II Werkterrein Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2012

Correctievoorschrift VWO 2012 Correctievoorschrift VWO 0 tijdvk wiskunde B Het correctievoorschrift bestt uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels Vkspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor de beoordeling

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 18 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 18 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Emen VW 20 tijdvk woensdg 8 mei 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit emen hoort een uitwerkbijlge. chter het correctievoorschrift is een nvulling opgenomen. Dit emen bestt uit 8 vrgen. Voor dit emen zijn miml

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B vwo 2011 - I

Eindexamen wiskunde B vwo 2011 - I Tussen twee grfieken De functie f is gegeven door f ( ) =. In figuur zijn op het intervl [0, ] de grfiek vn f en de lijn = getekend. De grfiek vn f en de lijn = snijden elkr in het punt T. p de lijn =

Nadere informatie

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade 1994 1995 : Eerste Ronde.

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade 1994 1995 : Eerste Ronde. Vlmse Wiskunde Olmpide 994 995 : Eerste Ronde De eerste ronde bestt uit 30 meerkeuzevrgen, opgemkt door de jur vn VWO Het quoteringsssteem werkt ls volgt : een deelnemer strt met 30 punten Per goed ntwoord

Nadere informatie

Mytylschool De Trappenberg Peter van Sparrentak

Mytylschool De Trappenberg Peter van Sparrentak Mytylshool De Trppenberg Peter vn Sprrentk www.m3v.nl Nieuwbouwonept en revlidtieentrum geriht op de toekomst Mytylshool De Trppenberg en het ngrenzende revlidtieentrum in Huizen willen in de toekomst

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Stichting Promes, onderdeel Schoolmanagement

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Stichting Promes, onderdeel Schoolmanagement Functiebeschrijving en -wrdering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Slrisschl Indelingsniveu FUWASYS-dvies Werkterrein Activiteiten Kenmerkscores 44343 43334 43 43 Somscore

Nadere informatie

Inleiding Natuurwetenschappen

Inleiding Natuurwetenschappen Inleiding Ntuurwetenschppen Tijden: september: 7:45 :45 3 september: 7:45 :45 6 september: 09:30 3:30 Loctie: Adres: Leuvenln, Utrecht Gebouw: Mrius Ruppertgebouw Zl: A Opdrchtgever: Jmes Boswell Instituut

Nadere informatie

Beleid vervroegde canonherziening einde tijdvak bij voortdurende erfpacht

Beleid vervroegde canonherziening einde tijdvak bij voortdurende erfpacht Beleid vervroegde cnonherziening einde tijdvk bij voortdurende erpcht (voorheen - tot 1 jnuri 2018 - genmd Beleid vervroegde wijziging voor niet woonbestemmingen ) Onderwerp Beleid vervroegde cnonherziening

Nadere informatie

Onafhankelijk van a. f snijdt de x-as in punt A ( , 0) Voor elke positieve waarde van a is een functie f. gegeven door F ( x) = x e ax.

Onafhankelijk van a. f snijdt de x-as in punt A ( , 0) Voor elke positieve waarde van a is een functie f. gegeven door F ( x) = x e ax. Onfhnkelijk vn Voor elke positieve wrde vn is een functie f gegeven door f ( x) = (1 x) e x en een functie F gegeven door F ( x) = x e x. De functie 3p 1 Toon dit n. F is een primitieve functie vn f. De

Nadere informatie

Eindexamen vwo wiskunde B II

Eindexamen vwo wiskunde B II Formules Vlkke meetkunde Verwijzingen nr definities en stellingen die bij een bewijs mogen worden gebruikt zonder ndere toelichting. Hoeken, lijnen en fstnden: gestrekte hoek, rechte hoek, overstnde hoeken,

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2012

Correctievoorschrift VWO 2012 Correctievoorschrift VWO 0 tijdvk wiskunde B (pilot) Het correctievoorschrift bestt uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels Vkspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2012

Correctievoorschrift VWO 2012 Correctievoorschrift VWO 0 tijdvk wiskunde B Het correctievoorschrift bestt uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels Vkspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor de beoordeling

Nadere informatie

Hertentamen. Elektriciteit en Magnetisme 1. Woensdag 14 juli :00-12:00. Schrijf op elk vel uw naam en studentnummer. Schrijf leesbaar.

Hertentamen. Elektriciteit en Magnetisme 1. Woensdag 14 juli :00-12:00. Schrijf op elk vel uw naam en studentnummer. Schrijf leesbaar. Hertentmen Elektriciteit en Mgnetisme 1 Woensdg 14 juli 2011 09:00-12:00 Schrijf op elk vel uw nm en studentnummer. Schrijf leesbr. Mk elke opgve op een prt vel. Dit tentmen bestt uit 4 vrgen. Alle vier

Nadere informatie

a a a Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksreiaties

a a a Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksreiaties Ministerie vn Binnenlndse Zken en Koninkrijksreities > Retourdres Postbus 20011 2500 EA Den Hg An de Voorzitter vn de Tweede Kmer der Stten Generl Postbus 20018 2500 EA Den Hg Bestuur DemocrUe en la Finnciën

Nadere informatie

3 Snijpunten. Verkennen. Uitleg

3 Snijpunten. Verkennen. Uitleg 3 Snijpunten Verkennen Meetkunde Snijpunten Inleiding Verkennen Bentwoord de vrgen bij Verkennen. Mk ook de constructie in GeoGebr. Gebruik eventueel het progrmm om de snijpunten voor je te berekenen ls

Nadere informatie

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1:

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: 1.0 Voorkennis Voorbeeld 1: 4 2 4 2 8 5 3 5 3 15 Als je twee breuken met elkr vermenigvuldigd moet je de tellers en de noemers vn beide breuken met elkr vermenigvuldigen. Voorbeeld 2: 3 3 1 5 4 8 3 5 4

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING VAN HET KLEINE-BOERENVRAAGSTUK OP DE ZANDGRONDEN IN DE PERIODE VAN 1949 TOT 1953

DE ONTWIKKELING VAN HET KLEINE-BOERENVRAAGSTUK OP DE ZANDGRONDEN IN DE PERIODE VAN 1949 TOT 1953 DE ONTWIKKELING VAN HET KLEINE-BOERENVRAAGSTUK OP DE ZANDGRONDEN IN DE PERIODE VAN 99 TOT 9 DENHAAQ L l'hx " H JUL9" BIBUOTHEBC» AFDELING STREEKONDERZOEK VAN HET LANDBOUW-ECONOMISCH INSTITUUT DECEMBER

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2018

Correctievoorschrift VWO 2018 Correctievoorschrift VWO 08 tijdvk wiskunde B Het correctievoorschrift bestt uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels Vkspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Anleveren scores Regels voor de beoordeling

Nadere informatie

Riante bouwkavel met ruime bebouwingsmogelijkheden

Riante bouwkavel met ruime bebouwingsmogelijkheden Rinte ouwkvel met ruime eouwingsmogelijkheden gelegen n de krkteristieke strt Berg te Nuenen Koopprijs 682.000,00 v.o.n. Groot 1.748 m² 1. Algemene eschrijving Op een prchtige plek, nij het centrum vn

Nadere informatie

2. Gegeven is de driehoek van figuur 10.10a. Gevraagd worden hoek β en de zijden a en c.

2. Gegeven is de driehoek van figuur 10.10a. Gevraagd worden hoek β en de zijden a en c. Wiskunde voor bchelor en mster Deel Bsiskennis en bsisvrdigheden c 05, Syntx Medi, Utrecht www.syntxmedi.nl Uitwerkingen hoofdstuk 0 0... Voor scherpe hoek α geldt:. sin α = 0,8 α = sin 0,8 = 5, d. cos

Nadere informatie

MOMENT VAN EEN KRACHT KOPPEL VAN KRACHTEN

MOMENT VAN EEN KRACHT KOPPEL VAN KRACHTEN III - 1 HOODSTUK 3 MOMENT VAN EEN KRACHT KOPPEL VAN KRACHTEN De kennis vn het moment vn een krcht is nodig voor het herleiden vn een krcht en een krchtenstelsel, voor het (nlytisch) smenstellen vn niet-snijdende

Nadere informatie

Rekenregels van machten

Rekenregels van machten 4 Rekenregels vn mchten Dit kun je l 1 mchten met een ntuurlijke exponent berekenen mchten met een gehele exponent berekenen 3 terminologie in verbnd met de mchtsverheffing correct gebruiken Test jezelf

Nadere informatie

Uitwerking Tentamen Analyse B, 28 juni lim

Uitwerking Tentamen Analyse B, 28 juni lim Uitwerking Tentmen Anlyse B, 8 juni 0 Opgve [5pt] Bereken Hint: b = e b log. lim ( sin(π. Zij I =], [. Voor lle I \ {} geldt dt Definieer ( sin(π = e log( sin(π = e log sin(π. ϕ( = f(, f( = log, g( = sin(π.

Nadere informatie

Tentamen: Kansrekening en Statistiek P0099

Tentamen: Kansrekening en Statistiek P0099 Fculteit Economie en Bedrijfskunde Tentmen: Knsrekening en Sttistiek 1 6011P0099 Tentmendtum & -tijd: 15 december 015, 1:00 17:00 Studiejr 015-016 Duur vn het tentmen: 3 uur Legitimtie: U dient zich te

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Onderwijsondersteuning Slrisschl 5 Indelingsniveu FUWASYS-dvies IIc Werkterrein Onderwijsproces -> onderwijsbegeleiding Activiteiten Bewerken

Nadere informatie

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek Algemeen Restweefsel voor medischwetenschppelijk onderzoek U bent in het Ersmus MC voor onderzoek en/of behndeling. Soms is het nodig bloed of lichmsweefsel/-vloeistof bij u f te nemen. N fronding vn dit

Nadere informatie

Armoedemonitor 1998. Sociaal en Cultureel Planbureau Centraal Bureau voor de Statistiek

Armoedemonitor 1998. Sociaal en Cultureel Planbureau Centraal Bureau voor de Statistiek Armoedemonitor 1998 Socil en Cultureel Plnbureu Centrl Bureu voor de Sttistiek Armoedemonitor 1998 Exemplren vn deze uitgve zijn verkrijgbr in de boekhndel en bij Elsevier bedrijfsinformtie onder vermelding

Nadere informatie

3 Onderfunderingen en funderingen... 5 4 Verhardingen... 6 5 Wanneer proeven uit te voeren?... 6 5.1 Plaatproeven...6 5.2 Proctorproeven...

3 Onderfunderingen en funderingen... 5 4 Verhardingen... 6 5 Wanneer proeven uit te voeren?... 6 5.1 Plaatproeven...6 5.2 Proctorproeven... Inhoudsopgve 1 Inleiding... 1 2 Anvullingen... 2 2.1 Anvullingen met geleverd nvulmteril...2 2.2 Anvullingen met tussentijds gestockeerde grond...4 2.3 Grondverbetering...4 3 Onder funderingen... 5 4 Verhrdingen...

Nadere informatie

abcdefg Nieuwsbrief 1 11 september 2013

abcdefg Nieuwsbrief 1 11 september 2013 bcdefg Nieuwsbrief 1 11 september 2013 lgemeen nieuws Het nieuwe schooljr is begonnen! Het nieuwe schooljr is fgelopen week vn strt gegn. We hopen dt iedereen een leuke vkntie heeft gehd en lekker is uitgerust.

Nadere informatie

Vectoranalyse voor TG

Vectoranalyse voor TG college 5 De tweevoudige integrl collegejr : 8-9 college : 5 build : 27 ugustus 28 slides : 48 Vndg dubbel en De tweevoudige integrl en inhoud 2 Herhlde integrl 3 4 Poolcoördinten intro VA Wt is een integrl?

Nadere informatie

Exact periode 2.2. Gemiddelde en standaarddeviatie Betrouwbaarheidsinterval Logaritme ph lettersommen balansmethode

Exact periode 2.2. Gemiddelde en standaarddeviatie Betrouwbaarheidsinterval Logaritme ph lettersommen balansmethode Exct periode. Gemiddelde en stndrddevitie Betrouwbrheidsintervl Logritme ph lettersommen blnsmethode 1 gemiddelde en stndrddevitie vn meetwrden. x en s Hieronder zie je twee getllenseries die hetzelfde

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing 2015/6606 Ruimtelijke onderbouwing Ten behoeve vn het besluit tot fwijken vn het bestemmingspln krchtens rtikel 2.12, lid 1, sub, onder vn de Wet lgemene beplingen omgevingsrecht (Wbo) voor het uitbreiden

Nadere informatie

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN SUBFACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN HUB HANDELSWETENSCHAPPEN

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN SUBFACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN HUB HANDELSWETENSCHAPPEN KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN SUBFACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN HUB HANDELSWETENSCHAPPEN ELEMENTAIR ALGEBRAÏSCH REKENEN Een zelfhulpgids voor letterrekenen Rekenregels Uitgewerkte voorbeelden

Nadere informatie

H. Detacheringen. Artikel 1. Inleiding

H. Detacheringen. Artikel 1. Inleiding H. Detcheringen Onder Dimnt groep Tlent&Werk wordt in deze lgemene verkoopvoorwrden verstn het onderdeel Tlent&Werk vn het rechtspersoonlijkheid bezittend lichm Dimnt groep ls bedoeld ls bedoeld in rtikel

Nadere informatie

a = 1 b = 0 k = 1 ax + b = lim f(x) lim

a = 1 b = 0 k = 1 ax + b = lim f(x) lim BURGERLIJK INGENIEUR ARCHTECT - JULI 2 BLZ /8. De functie fx) = e kx + x + met, en k R en k < heeft een schuine symptoot y = x voor x + en voldoet n de vergelijking Bepl, en k. D fx))) 2 + D fx)) 2) +

Nadere informatie

5.1 Rekenen met differentialen

5.1 Rekenen met differentialen Wiskunde voor kunstmtige intelligentie, 2003 Hoofdstuk II. Clculus Les 5 Substitutie We hebben gezien dt de productregel voor de fgeleide een mnier geeft, om voor zeker functies een primitieve te vinden,

Nadere informatie

Gevolgen van schaalvergroting in het basisonderwijs (SCHOOLJAAR 1993/'94)

Gevolgen van schaalvergroting in het basisonderwijs (SCHOOLJAAR 1993/'94) Dr. J.L.T. Blnk Mw. Drs. E. Eggink F.D.E. Niggebrugge Gevolgen vn schlvergroting in het bsisonderwijs (SCHOOLJAAR 1993/'94) Socil en Cultureel Plnbureu Postbus 37, 80 AA Rijswijk mei 1994 INHOUD 1 INLEIDING

Nadere informatie

Datum 23 november 2004 Nr.: 04-64

Datum 23 november 2004 Nr.: 04-64 Dtum 23 november 2004 Nr.: 04-64 Vn An Het college vn B&W De rds- en duoburgerleden Kopie n Onderwerp Inkoop gogisch werk Mededeling An de gemeenterd, INLEIDING. In het jr 2003 is er, op inititief vn de

Nadere informatie

Routeplanning middels stochastische koeling

Routeplanning middels stochastische koeling Routeplnning middels stochstische koeling Modellenprcticum 2008 Stochstische koeling of Simulted nneling is een combintorisch optimlistielgoritme dt redelijke resultten geeft in ingewikkelde situties.

Nadere informatie

Faculteit Biomedische Technologie Tentamen OPTICA (8N040) 15 augustus 2013, 9:00-12:00 uur

Faculteit Biomedische Technologie Tentamen OPTICA (8N040) 15 augustus 2013, 9:00-12:00 uur Fculteit Biomedische Technologie Tentmen OPTICA (8N040) 15 ugustus 013, 9:00-1:00 uur Opmerkingen: 1) Lijsten met de punten toegekend door de corrector worden op OASE gepubliceerd. De ntwoorden vn de opgven

Nadere informatie

Deze les krijgen de leerlingen een introductie over ongelijke breuken. Dit met name gericht op het vergelijken met een bemiddelende grootheid.

Deze les krijgen de leerlingen een introductie over ongelijke breuken. Dit met name gericht op het vergelijken met een bemiddelende grootheid. Lesopzet De door ons gemkte lessencyclus wordt in drie opeenvolgende rekenlessen gegeven. Les is iets korter dn les en, wrdoor er eventueel extr herhling vnuit les ingepst kn worden.. Les Deze les krijgen

Nadere informatie

svì~lnivo IVIAKELAARDIJLEER www.svmnivo.nl

svì~lnivo IVIAKELAARDIJLEER www.svmnivo.nl svì~lnivo IVIAKELAARDIJLEER 1 november 2005 Beschikbre tijd: 3 uur. AANWIJZING Dit exmen bestt uit 60 m.c.-opgven, Bij elke opgve zijn drie ntwoorden gegeven, wrvn er één het meest juiste is. Is bijvoorbeeld

Nadere informatie

N"ì LINKS GROEN. t6.ç. MNíTNdNFA/ o Formula One Management Limited, eigenaar van de Formule 1, het circuit van Zandvoort een

Nì LINKS GROEN. t6.ç. MNíTNdNFA/ o Formula One Management Limited, eigenaar van de Formule 1, het circuit van Zandvoort een N"ì t$sc v MNíTNdNFA/ t6.ç s] GROEN LINKS HEEMSTEDE MOTIE Formule 1, wr gt dt heen? Versie 2 De rd vn de gemeente Heemstede in vergdering bijeen op 8 november 2018, o Formul One Mngement Limited, eigenr

Nadere informatie

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1:

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: 1.0 Voorkennis Voorbeeld 1: 4 2 42 8 5 3 53 15 Als je twee breuken met elkr vermenigvuldigd moet je de tellers en de noemers vn beide breuken met elkr vermenigvuldigen. Voorbeeld 2: 3 3 1 5 4 8 3 5 4 24

Nadere informatie

14 Effectevaluatie van de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV)

14 Effectevaluatie van de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV) Smenvtting Op 1 pril 2001 trd de wet SOV in werking. Op grond vn deze wet kunnen justitibele verslfden die n een ntl in de wet genoemde voorwrden voldoen, in het kder vn een strfrechtelijke mtregel, voor

Nadere informatie

Begripsvragen: Beweging

Begripsvragen: Beweging Hndboek ntuurkundedidctiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechnic Begripsrgen: Beweging 1 Meerkeuzergen O Q R P 1 [H/V] Iemnd stt op de in figuur 1 ngegeen plts

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 20 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 20 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Emen VWO 202 tijdvk 2 woensdg 20 juni 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit emen hoort een uitwerkbijlge. Dit emen bestt uit 7 vrgen. Voor dit emen zijn miml 8 punten te behlen. Voor elk vrgnummer stt hoeveel

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Dienstreizen Wageningen UR

Uitvoeringsregeling Dienstreizen Wageningen UR Uitvoeringsregeling Dienstreizen Wgeningen UR Vstgesteld door het College vn Bestuur d.d. 11 ugustus 2003* Gelet op rtikel 3.21 lid 1 su vn de CAO Nederlndse Universiteiten en rtikel 8.5 vn de CAO Stichting

Nadere informatie

HAVO CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE HAVO Tweede tiidvak F- 8CV

HAVO CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE HAVO Tweede tiidvak F- 8CV HAVO CENTRALE EXAMENCOMMSSE VASTSTELLNG OPGAVEN CORRECTEVOORSCHRFT 1985 bij het exmen NATUURKUNDE HAVO Tweede tiidvk 419 8F- 8CV L De Centrle Exmencommissie Vststelling Opgven heeft voor de beoordeling

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE STUDIEDAG LEERKRACHTEN ECONOMIE

PEDAGOGISCHE STUDIEDAG LEERKRACHTEN ECONOMIE PEDAGOGISCHE STUDIEDAG LEERKRACHTEN ECONOMIE Gebruik vn geogebr bij grfische nlyse in economielessen 5 oktober 009 Rudy De Wever Jn-vn-Ruusbroeckollege Geogebr is een mkkelijk te gebruiken ICT-progrmm

Nadere informatie

Een CVA (beroerte) kan uw leven drastisch veranderen! 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging

Een CVA (beroerte) kan uw leven drastisch veranderen! 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging N een CVA (beroerte)... hoe verder?. Een CVA (beroerte) kn uw leven drstisch vernderen! 2009 Een uitgve vn de Nederlndse CVA-vereniging Wt is een CVA? In Nederlnd leven meer dn een hlf miljoen mensen met

Nadere informatie

Antwoorden Doeboek 21 Kijk op kegelsneden. Rob van der Waall en Liesbeth de Clerck

Antwoorden Doeboek 21 Kijk op kegelsneden. Rob van der Waall en Liesbeth de Clerck Antwoorden Doeboek 1 Kijk op kegelsneden Rob vn der Wll en Liesbeth de Clerk 1 De 3 4 ) 5 Een 6 Als 7 8 ) 9 De Nee, lle punten die 1 entimeter vn het midden liggen, liggen op de irkel. gevrgde figuur bestt

Nadere informatie

PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED -

PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED - PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED - Afdeling Finnciën Gemeente Molenwrd Procedure Schdemelding Vstgoed versie 1.0 - pg. 1 Gemeente Molenwrd Inhoud Inleiding 1. Algemene beplingen 1.1 Schde melding 1.2.Schde

Nadere informatie

Beslissing B&W: datum indiening: 26 januari datum/agendapunt B&Wvergaderi. afdeling. Onderwerp: Wmo klanttevredenheidsonderzoek over 201 4

Beslissing B&W: datum indiening: 26 januari datum/agendapunt B&Wvergaderi. afdeling. Onderwerp: Wmo klanttevredenheidsonderzoek over 201 4 *@ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND dtum indiening: 26 jnuri 2016 fdeling Welzijn dtum/gendpunt B&Wvergderi n g 02021 61 30 1 = Onderwerp: Wmo klnttevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Bespreking Examen Analyse 1 (Juni 2007)

Bespreking Examen Analyse 1 (Juni 2007) Bespreking Exmen Anlyse 1 (Juni 2007) Voorf: Zols ik ook vorig jr in juni en in september gedn heb, geef ik hier bedenkingen bij het exmen vn deze junizittijd. Ik zorg ervoor dt deze tekst op toledo komt,

Nadere informatie

fonts: achtergrond PostScript Fonts op computers?

fonts: achtergrond PostScript Fonts op computers? fonts: chtergrond PostScript Fonts op computers? Tco Hoekwter tco.hoekwter@wkp.nl bstrct Dit rtikel geeft een korte inleiding in de interne werking vn PostScript computerfonts en hun coderingen. Dit rtikel

Nadere informatie

Primitieve en integraal

Primitieve en integraal Wiskunde voor kunstmtige intelligentie, 2003 Hoofdstuk II. Clculus Les 4 Primitieve en integrl Een motivtie om nr de fgeleide vn een functie f te kijken is het beplen vn de richtingscoëfficiënt vn de rklijn

Nadere informatie

Eigenwaarden en eigenvectoren

Eigenwaarden en eigenvectoren Hoofdstuk I. Lineire Algebr Les 4 Eigenwrden en eigenvectoren In het voorbeeld vn de verspreiding vn de Euro-munten hebben we gezien hoe we de mix vn munten n floop vn n jr uit de n-de mcht A n vn de overgngsmtrix

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland

Gemeente Lansingerland Gemeente Lnsingerlnd Bestemmingspln "De Hoefslg 212" 1 februri 212 Voorontwerp Gemeente Lnsingerlnd Bestemmingspln "De Hoefslg 212" Conept Inhoud: TLICHTING PLANRGLS VRBLDING Plnnummer: NL.IMR.1621.BP15

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1-2 vwo 2002-I

Eindexamen wiskunde A1-2 vwo 2002-I Eindexmen wiskunde A- vwo 00-I Antwoordmodel Vogels die voedsel zoeken Mximumscore Stilstn duurt telkens 5 seconden Tussen twee stops wordt 5 cm gelegd De tijd tussen twee stops is,5 seconde De snelheid

Nadere informatie

Christian Doppler (1803-1853) In het algemeen geldt voor golven: voortplantingssnelheid = frequentie x golflengte

Christian Doppler (1803-1853) In het algemeen geldt voor golven: voortplantingssnelheid = frequentie x golflengte Doppler Effect Frequentieerndering n golferschijnselen (b.. licht of geluid) ls geolg n een snelheidserschil tussen bron en wrnemer. Christin Doppler (83-853) In het lgemeen geldt oor golen: = f oortplntingssnelheid

Nadere informatie

Het kwadraat van een tweeterm a+b. (a+b)²

Het kwadraat van een tweeterm a+b. (a+b)² Merkwrdig producten: Het kwdrt vn een tweeterm + (+)² Even herhlen Wnneer een getl of een lettervorm met zichzelf vermenigvuldigd wordt, dn duid je dt n door dt getl of die lettervorm één keer te schrijven

Nadere informatie

ENERGIEPREMIE B10 a PASSIEVE OF LAGE- ENERGIEBOUW

ENERGIEPREMIE B10 a PASSIEVE OF LAGE- ENERGIEBOUW ENERGIEPREMIE B10 PASSIEVE OF LAGE- ENERGIEBOUW WIE? De volgende sectoren komen, onder beplde voorwrden, in nmerking voor deze premie Deze premie is beschikbr voor een: Prticulier zie B10 b Renovtie JA

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2007-I

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2007-I Eindemen wiskunde B- vwo 007-I Beoordelingsmodel Podiumverlichting mimumscore 3 sin α = r 650 V 650 r r r 650 r = 9 + invullen geeft V = 9 + sin α = r r = 9 + V = 650 650 = 9+ 9+ 9 + mimumscore 5 650 00

Nadere informatie

Examen VWO 2012. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 16 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO 2012. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 16 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Exmen VWO 2012 tijdvk 1 woensdg 16 mei 13.30-16.30 uur wiskunde B Bij dit exmen hoort een uitwerkbijlge. Dit exmen bestt uit 17 vrgen. Voor dit exmen zijn mximl 78 punten te behlen. Voor elk vrgnummer

Nadere informatie

Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport An de minister vn Volksgezondheid, Welzijn en Sport Onderwerp : Voorstel Smenwerking dvisering vccintie Uw kenmerk : 748280-135050-PG en 748363-135057-PG Ons kenmerk : U-994508/RW/bp/066-K en 2016094166

Nadere informatie

In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers van het college: eindige automaten.

In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers van het college: eindige automaten. 9 2 Eindige utomten In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers vn het college: eindige utomten. 2.1 Deterministische eindige utomten We eginnen met een vooreeld. Vooreeld 2.1 Beschouw het volgende

Nadere informatie

Studiekeuzecheck wiskunde deeltijd Basisvaardigheden Algebra Hoofdstuk 1 t/m 4

Studiekeuzecheck wiskunde deeltijd Basisvaardigheden Algebra Hoofdstuk 1 t/m 4 Studiekeuzecheck wiskunde deeltijd 08 Bsisvrdigheden Algebr Hoofdstuk t/m Inhoudsopgve Hoofdstuk Rekenen met letters..... Formules..... Mchten.... Worteltrekken... 6. Delen door nul kn niet... 9 Hoofdstuk

Nadere informatie

Trendanalyse huurwoningmarkt Verkorten inschrijfduur en leegstandtijd

Trendanalyse huurwoningmarkt Verkorten inschrijfduur en leegstandtijd Verkorten inschrijfduur en leegstndtijd Pul Kooij 165419 Msterproject Business Mthemtics & Informtics Stgeverslg Zig Websoftwre B.V. Botterstrt 51 C 171 XL Huizen Vrije Universiteit Amsterdm Fculteit Copyright

Nadere informatie

n scoreohnielr :É nederland o Naam concept: PCM Klimaatwoning

n scoreohnielr :É nederland o Naam concept: PCM Klimaatwoning T 0592-264025 Bn[ 15.64.37.392 KUK 50358936 BITU N1,8226.92.s45.801 Prijsvrg De Voorsprong. n scoreohnielr :É nederlnd Zols door u gevrgd volgt onderstnd de beschrijving vn het concept n de hnd vn de bentwoording

Nadere informatie

A. Organisatiebeschrijving academische functie van de school

A. Organisatiebeschrijving academische functie van de school Acdemische opleidingsschool OSR Stndrdlijst jrverslg onderzoek Versie december 2012 [Algemene instructie (s.v.p. geel gemrkeerde tekst verwijderen n invullen): Vul de vrgen in deze lijst zo volledig mogelijk

Nadere informatie

NOTA GRONDBELEID 20L4. vtleert GEMEENTE. Vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van...

NOTA GRONDBELEID 20L4. vtleert GEMEENTE. Vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van... NOTA GRONDBELEID 20L4 GEMEENTE vtleert Vstgesteld in de gemeenterdsvergdering vn... NOTA GRONDBELEID 2014 1 NOTA GRONDBELEID 2014 2 INHOUD pg n 1 1.1 L.2 1.2.1 1.2.2 1.2.3 1.2.4 1.3 1.4 1.5 INLEIDING EN

Nadere informatie