Tabel 1: Plek waar de dak- en thuislozen onderdak vinden Onderdak Breda N=40 (%) Bergen op Zoom Totaal (N=81)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tabel 1: Plek waar de dak- en thuislozen onderdak vinden Onderdak Breda N=40 (%) Bergen op Zoom Totaal (N=81)"

Transcriptie

1 Vanaf juli 2015 biedt de GGD in West-Brabant sociaal-medische verpleegkundigenzorg aan dak- en thuislozen aan vanuit de twee centrumgemeenten Breda en Bergen op Zoom. In acht maanden tijd, van juli 2015 tot en met februari 2016, hebben de verpleegkundigen bij 81 dak- en thuislozen een eerste consult, ofwel intake, afgenomen. Tijdens een intake brengt de verpleegkundige een aantal aspecten van de dak- en thuisloze in kaart: demografische kenmerken inkomen, onderdak & hulptrajecten verzekering & huisarts medische gezondheid geestelijke gezondheid & verslaving hulpvraag benodigde vervolgacties na intake. Deze factsheet rapporteert over bovenstaande aspecten van de 81 dak- en thuislozen gezien door de GGD verpleegkundigen. Het geeft een beeld van de sociaal-medische situatie van deze dak- en thuislozen, niet van de totale populatie dak- en thuislozen in de regio West-Brabant. Demografische kenmerken Verreweg de meeste dak- en thuislozen waarbij een intake is afgenomen, was man (82%). De leeftijd varieerde tussen de 23 en 67 jaar, met een gemiddelde van 45 jaar. Slechts een klein deel was niet van Nederlandse afkomst (1), hun nationaliteit was zeer divers. Met zekerheid verbleef illegaal in Nederland. Qua opleidingsniveau bleek het grootste deel, bijna de helft (46%), laag opgeleid. Dak- of thuisloosheid beperkt zich echter niet alleen tot deze groep, ruim een derde (39%) was middelbaar- en 13% hoog opgeleid.

2 Inkomen, onderdak en hulptrajecten Ongeveer een kwart (23%) van de dak- en thuislozen had geen inkomen. Veel genoemde redenen waren dat niet voldaan werd aan de eisen om een daklozenuitkering aan te kunnen vragen, zoals het hebben van een ID-kaart, of dat de uitkering nu of op korte termijn geregeld werd. De plek waar verreweg de meeste dak- en thuislozen verbleven, was de Maatschappelijke Opvang. Een kleiner deel verbleef bij vrienden en familie of buiten op straat. In tabel 1 staan de bijbehorende aantallen en percentages uitgesplitst naar centrumgemeente. Tabel 1: Plek waar de dak- en thuislozen onderdak vinden Onderdak Breda N=40 (%) Bergen op Zoom Totaal (N=81) N=41 (%) Maatschappelijke Opvang 25 (63%) 30 (73%) 55 (68%) Vrienden/familie 5 (13%) 4 (10%) 9 (11%) Buiten 4 (10%) 3 () 7 (9%) Tentje, camper, caravan, boot 3 (8%) 2 () 5 (6%) Kamer 2 () 1 (2%) 3 (4%) Her en der (o.a. kraakpanden) 1 (3%) - 1 (1%) Geen details 1 (3%) - 1 (1%) Een klein percentage dak- en thuislozen (1) is in Breda niet bij een hulpinstelling aangehaakt. In Bergen op Zoom is dat percentage twee keer zo hoog (29%), bijna een derde ontvangt geen hulp. Verzekering en huisarts Een ruime meerderheid van de dak- en thuislozen waarbij een intake is afgenomen, had een basisverzekering (71%, zie figuur 1). In Breda was het grootste deel verzekerd bij CZ, in Bergen op Zoom bij VGZ. Slechts weinig dak- en thuislozen waren met zekerheid aanvullend verzekerd (10%). Dit komt onder andere doordat dak- en thuislozen vaak een schuld hebben bij hun zorgverzekeraar die vervolgens de aanvullende verzekering mag beëindigen of mag weigeren deze te verschaffen. % Basisverzekering Breda % Basisverzekering Bergen op Zoom % Basisverzekering totaal 62% 33% 80% 1 71% 24% Figuur 1: Percentage dak- en thuislozen met een basisverzekering

3 De meerderheid van de dak- en thuislozen stond ten tijde van de intake ingeschreven bij een huisarts (6, zie figuur 2). Eén van de redenen dat zij niet hun eigen huisarts bezochten was dat de praktijk zich (ver) buiten de centrumgemeente bevond. Hiervan was met zekerheid sprake bij 22% van de dak- en thuislozen die een huisarts hadden. % Ingeschreven bij huisarts Breda 8% % Ingeschreven bij huisarts Bergen op Zoom % Ingeschreven bij huisarts totaal 69% 23% 59% 34% 6 28% Figuur 2: Percentage dak- en thuislozen ingeschreven bij een huisarts Medische gezondheid Tijdens een intake loopt de verpleegkundige de medische gezondheid van de dak- of thuisloze na. Een aantal resultaten lichten we eruit en vergelijken die indien mogelijk met resultaten uit de volwassenenmonitor (19-65 jaar) van de GGD West-Brabant uitgevoerd in 2012, het laatst beschikbare jaar. Chronische ziekten: de dak- en thuislozen benoemen verschillende klachten en aandoeningen maar er is geen chronische ziekte die opvallend vaak voorkomt. Allergieën: bijna een kwart (22%) van de dak- en thuislozen geeft aan een allergie te hebben. De meeste genoemde allergie is hooikoorts (44%). Medicijngebruik: ongeveer 30% gebruikt medicijnen. Veel gebruikt zijn: morfine-achtige pijnstillers (48%; opiaten bv. Methadon), benzodiazepinen (33%; angstremmers/ slaapmiddel), NSAID-pijnstillers (29%; bv. Naproxen) en atypische/klassieke antipsychotica (29%). Gewicht: net als onder volwassenen in West-Brabant heeft iets minder dan de helft (43%) van de dak- en thuislozen die op intake kwamen overgewicht inclusief obesitas. Staat gebit: het gebit van bijna de helft van de dak- en thuislozen bevindt zich in een (zeer) slechte staat (zie figuur 3). Iets minder dan de helft van de dak- en thuislozen geeft zelf ook aan gebitsklachten te hebben (42%). Meest genoemde klachten zijn: pijnklachten (4); afgebroken kiezen/ tanden (32%); gaatjes/rotte plekken/aanslag/tandplak (26%) en ontbrekende/geen tanden (24%).

4 Goed - Zeer Goed Redelijk Slecht - Zeer Slecht Geen tanden Breda (N=40) 2 40% 30% Bergen op Zoom (N=41) 12% 22% 49% 10% Totaal (N=81) 9% 24% 4 19% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Figuur 3: Inschatting staat gebit door verpleegkundige Geestelijke gezondheid en verslaving In Breda geeft de helft van de dak- en thuislozen (53%) aan geestelijke problemen te ervaren. Meest genoemd zijn stress, PTSS-klachten en depressieve gevoelens. In Bergen op Zoom ligt het percentage lager (24%) wat beter vergelijkbaar is met volwassenen in West-Brabant (18%). Vooral depressieve gevoelens spelen in Bergen op Zoom. Zowel in Breda als in Bergen op Zoom is ongeveer de helft van de dak- en thuislozen verslaafd (resp. 5 en 49%). Meerdere verslavingen kunnen tegelijkertijd spelen. Veel voorkomend in Breda is alcoholverslaving (76%), in Bergen op Zoom cocaïneverslaving (5) en alcoholverslaving (4). Ter vergelijking: 8% van de West-Brabantse volwassenen drinkt overmatig en 0, gaf in de monitor aan recentelijk harddrugs te hebben gebruikt. Het percentage rokers ligt met 83% (Breda) en 7 (Bergen op Zoom) ook vele malen hoger dan onder volwassenen in West-Brabant (2). Algemene beoordeling gezondheid Over het algemeen genomen beoordelen de verpleegkundigen de medische gezondheid van de meeste dak- en thuislozen tijdens de intake als redelijk (zie figuur 5). De beoordeling is op basis van de aanwezigheid van ziekten en/of aandoeningen die op zowel lichamelijk en/of geestelijk gebied het functioneren beperken. De beoordeling is gebaseerd op de informatie die de verpleegkundige krijgt tijdens de intake en betreft een momentopname.

5 Goed - Zeer Goed Redelijk Slecht - Zeer Slecht Breda (N=40) 50% 33% 13% Bergen op Zoom (N=41) 12% 66% 12% 10% Totaal (N=81) 9% 58% 22% 11% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Figuur 4: Algemene beoordeling gezondheid door verpleegkundige Hulpvraag In tabel 2 staan de tien meest voorkomende klachten waarmee de dak- en thuislozen naar de verpleegkundigen van de GGD kwamen. Sommigen hadden meerdere klachten. Vooral tandklachten en pijn aan gewrichten komen veel voor. Negen dak- en thuislozen kwamen zonder klachten bij de verpleegkundigen, het doel van hun bezoek was een algemene check-up. Tabel 2: top 10 gezondheidsklachten dak- en thuislozen Gezondheidsklachten patiënt Breda Bergen op Zoom Totaal 1. Tandklachten Pijn aan gewricht(en) Verwijzing nodig/ medicatie nodig Hoofdpijn Huidklachten Rug/nekklachten Oogklachten Hoesten/benauwd/keelpijn Voetklachten Stress 3-3 Bij de meeste dak- en thuislozen schatten de verpleegkundigen de hulpvraag in als (matig) ernstig (zie figuur 5).

6 1 (niet ernstig) (zeer ernstig) onbekend Breda (N=40) 8% 18% 28% 30% 10% 8% Bergen op Zoom (N=41) 22% 39% 24% Totaal (N=81) 20% 33% 2 0% 20% 40% 60% 80% 100% Figuur 5: Inschatting ernst van de hulpvraag door verpleegkundige (schaal 1-5) Vervolgacties naar aanleiding van de intake De verpleegkundigen van de GGD kunnen de meeste hulpvragen zelf behandelen, meer dan de helft van de dak- en thuislozen komt op vervolgconsult bij de verpleegkundige (68% Breda; 56% Bergen op Zoom). Het aantal vervolgconsulten tussen juli 2015 en februari 2016 lag op 189: 49 in Breda en 140 in Bergen op Zoom. Het aantal vervolgconsulten per dak- of thuisloze lag in Breda tussen de 1 en 5 keer, in Bergen op Zoom tussen de 1 en 12 keer. Doorverwijzen naar een reguliere huisarts of een tandarts blijkt in de praktijk lastig, vooral in Breda. Hier is het slechts eenmaal gelukt iemand te verwijzen naar een reguliere huisarts en eenmaal naar een tandarts, tegenover respectievelijk 12 en 9 keer in Bergen op Zoom. Het inschrijven van dak- en thuislozen bij een huisartsenpraktijk, is daarentegen vooral moeilijk in Bergen op Zoom. Hier is het slechts eenmaal gelukt, in Breda zevenmaal.

Tabel 1: Type verblijf van dak- en thuislozen uitgesplitst naar centrumgemeente Onderdak Breda N=76 (%) Bergen op Zoom Totaal (N=102)

Tabel 1: Type verblijf van dak- en thuislozen uitgesplitst naar centrumgemeente Onderdak Breda N=76 (%) Bergen op Zoom Totaal (N=102) Inleiding Vanaf juli 2015 heeft de GGD laagdrempelige spreekuren voor dak- en thuislozen in Bergen op Zoom en Breda en bezoekt zij dak- en thuislozen op vindplaatsen in de regio West-Brabant. De GGD verpleegkundige

Nadere informatie

Samenvatting Jong; dus gezond!?

Samenvatting Jong; dus gezond!? Samenvatting Jong; dus gezond!? Deel III Gezondheidsprofiel regio Nieuwe Waterweg Noord, 2005-2008 Samenvatting rapport Jong; dus gezond!? Gezondheidssituatie van de Jeugd (2004-2006) Regio Nieuwe Waterweg

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Enschede

Kernboodschappen Gezondheid Enschede Kernboodschappen Gezondheid Enschede De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Enschede epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Enschede en de factoren die hierop van

Nadere informatie

Analyse van de inzet van de POH-GGZ in de huisartsenpraktijk over de periode

Analyse van de inzet van de POH-GGZ in de huisartsenpraktijk over de periode Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Beurs, D. de, Magnée, T., Bakker, D. de, Verhaak, P. Analyse van de inzet van de POH-GGZ in de huisartsenpraktijk over

Nadere informatie

TILBURGS MODEL VOOR SOCIAAL-MEDISCHE ZORG

TILBURGS MODEL VOOR SOCIAAL-MEDISCHE ZORG TILBURGS MODEL VOOR SOCIAAL-MEDISCHE ZORG IEDEREEN HEEFT RECHT OP MEDISCHE ZORG DINSDAG 13 JUNI 2017 AMY VAN BEURDEN; VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST OGGZ GGD HART VOOR BRABANT :LOCATIE TILBURG DAK- EN THUISLOZEN

Nadere informatie

Evaluatie sociaal-medische zorg aan dak- en thuislozen in West-Brabant

Evaluatie sociaal-medische zorg aan dak- en thuislozen in West-Brabant Evaluatie sociaal-medische zorg aan dak- en thuislozen in West-Brabant Uitgave van de GGD West-Brabant, juni 2017 Maiju Jongeneel, Lieke Raaijmakers, GGD West-Brabant Inhoud Samenvatting... 3 1. Inleiding...

Nadere informatie

Ouderenmonitor 2011. Gezondheidsonderzoek 65-plussers regio Nijmegen. Gezondheidsonderzoek kinderen 0-12 jaar regio Nijmegen

Ouderenmonitor 2011. Gezondheidsonderzoek 65-plussers regio Nijmegen. Gezondheidsonderzoek kinderen 0-12 jaar regio Nijmegen Ouderenmonitor 2011 Gezondheidsonderzoek 65-plussers regio Nijmegen Gezondheidsonderzoek kinderen 0-12 jaar regio Nijmegen De Ouderenmonitor is een onderzoek naar de lichamelijke, sociale en geestelijke

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Almelo

Kernboodschappen Gezondheid Almelo Kernboodschappen Gezondheid Almelo De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Almelo epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Almelo en de factoren die hierop van invloed

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Losser

Kernboodschappen Gezondheid Losser Kernboodschappen Gezondheid Losser De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Losser epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Losser en de factoren die hierop van invloed

Nadere informatie

Zorg in de G4; Verschillen tussen zorg in de G4 en daarbuiten

Zorg in de G4; Verschillen tussen zorg in de G4 en daarbuiten Zorg in de G4; Verschillen tussen zorg in de G4 en daarbuiten September 2013 Door: N. Rosendaal Introductie Amsterdam (A), Den Haag (DH), Rotterdam (R), en Utrecht (U) vormen samen de vier grootste steden

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Rijssen-Holten

Kernboodschappen Gezondheid Rijssen-Holten Kernboodschappen Gezondheid Rijssen-Holten De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Rijssen-Holten epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Rijssen-Holten en de factoren

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Dinkelland & Tubbergen

Kernboodschappen Gezondheid Dinkelland & Tubbergen Kernboodschappen Gezondheid Dinkelland & Tubbergen De GGD Twente verzamelt in opdracht van Noaberkracht Dinkelland Tubbergen epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Noaberkracht

Nadere informatie

Aantallen dak- en thuislozen

Aantallen dak- en thuislozen Recent luidde de Nederlandse Straatdokters Groep de noodklok over de medische zorg aan dak- en thuislozen. 1 Volgens hen ontbreekt het in Nederland aan goede basiszorg voor deze groep mensen. Dak- en thuislozen

Nadere informatie

V O LW A S S E N E N

V O LW A S S E N E N LICHAMELIJKE GEZONDHEID V O LW A S S E N E N Volwassenen 2009 2 Volwassenenonderzoek 2009 Om inzicht te krijgen in de van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland West in 2009 een schriftelijke

Nadere informatie

Monitor. alcohol en middelen

Monitor. alcohol en middelen Gemeente Utrecht, Volksgezondheid Monitor www.utrecht.nl/gggd alcohol en middelen www.utrecht.nl/volksgezondheid Thema 3 Gebruik van de verslavingszorg in Utrecht - 2012 1 Colofon Uitgave Gemeente Utrecht,

Nadere informatie

Overmatig alcoholgebruik aanpakken RODER. met hulp in uw eigen huisartsenpraktijk. Januari 2014 ONDERDEEL VAN DE NOVADIC-KENTRON GROEP

Overmatig alcoholgebruik aanpakken RODER. met hulp in uw eigen huisartsenpraktijk. Januari 2014 ONDERDEEL VAN DE NOVADIC-KENTRON GROEP Overmatig alcoholgebruik aanpakken met hulp in uw eigen huisartsenpraktijk RODER Januari 2014 ONDERDEEL VAN DE NOVADIC-KENTRON GROEP De belangrijke eerste stap... U heeft met uw huisarts gesproken over

Nadere informatie

Samenvatting Noaberkracht Dinkelland Tubbergen

Samenvatting Noaberkracht Dinkelland Tubbergen Samenvatting Noaberkracht Dinkelland Tubbergen Versie 1, oktober 2013 Bevolkingskrimp en vergrijzing punt van aandacht in Noaberkracht Dinkelland Tubbergen In Noaberkracht Dinkelland Tubbergen wonen 47.279

Nadere informatie

De psychische en sociale hulpvraag van volwassenen in de huisartsenpraktijk van

De psychische en sociale hulpvraag van volwassenen in de huisartsenpraktijk van Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Beurs, D. de, Magnée, T., Bakker, D. de, Verhaak, P. De psychische en sociale hulpvraag van volwassenen in de huisartsenpraktijk

Nadere informatie

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013 Samenvatting Losser Versie 1, oktober 2013 Lage SES, bevolkingskrimp en vergrijzing punt van aandacht in Losser In de gemeente Losser wonen 22.552 mensen; 11.324 mannen en 11.228 vrouwen. Als we de verschillende

Nadere informatie

Van Klacht Naar Kracht deelnemersresultaten april 2010-2011

Van Klacht Naar Kracht deelnemersresultaten april 2010-2011 Feitenkaart Van Klacht Naar Kracht deelnemersresultaten april 010-011 In september 007 is de uitvoering van het Rotterdamse leefstijlprogramma Van Klacht naar Kracht gestart. Het doel van het programma

Nadere informatie

V O LW A S S E N E N

V O LW A S S E N E N LICHAAMSBEWEGING EN GEWICHT V O LW A S S E N E N Volwassenen 2009 4 Volwassenenonderzoek 2009 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland West in

Nadere informatie

Logeerovereenkomst. Geeft hierbij aan dat hij/zij en bijbehorende gezinsleden:

Logeerovereenkomst. Geeft hierbij aan dat hij/zij en bijbehorende gezinsleden: Logeerovereenkomst Onderstaande bewoner: Voornaam : Achternaam : Geslacht (m/v) : Geboortedatum : V-nummer : Bereikbaar via tel.nr : e-mail : Opvanglocatie : Locatie Administratieve : plaatsing Geeft hierbij

Nadere informatie

Monitor verslaafden en daklozen Enschede 2009

Monitor verslaafden en daklozen Enschede 2009 Monitor verslaafden en daklozen Enschede 2009 metingen 2001 tot en met 2008 A. Kruize S. Biesma B. Bieleman Factsheet Monitor verslaafden en daklozen Enschede 2009 Jaarlijks worden voor de Monitor verslaafden

Nadere informatie

Monitor dak- en thuislozen en verslaafden Apeldoorn 2006

Monitor dak- en thuislozen en verslaafden Apeldoorn 2006 Monitor dak- en thuislozen en verslaafden Apeldoorn 2006 METINGEN 2000, 2004 EN 2005 B. Bieleman A. Kruize H. Naayer COLOFON St. INTRAVAL Postadres Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl

Nadere informatie

Aanvullende seksualiteitshulpverlening: de cijfers over 2013

Aanvullende seksualiteitshulpverlening: de cijfers over 2013 Aanvullende seksualiteitshulpverlening: de cijfers over 2013 1. Inleiding De aanvullende seksualiteitshulpverlening (ASH) is laagdrempelige zorg waar jongeren tot 25 jaar gratis en indien gewenst anoniem

Nadere informatie

Vragenlijst Specifieke keuring

Vragenlijst Specifieke keuring Vragenlijst Specifieke keuring Personalia Voornaam en achternaam Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer Email adres Geboortedatum Geslacht Man Vrouw Beroep/werkzaamheden Geeft indien nodig toestemming

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Twenterand

Kernboodschappen Gezondheid Twenterand Kernboodschappen Gezondheid Twenterand De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Twenterand epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Twenterand en de factoren die hierop

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Haaksbergen

Kernboodschappen Gezondheid Haaksbergen Kernboodschappen Gezondheid Haaksbergen De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Haaksbergen epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Haaksbergen en de factoren die hierop

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Wierden

Kernboodschappen Gezondheid Wierden Wierden Twente Nederland Kernboodschappen Gezondheid Wierden De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Wierden epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Wierden en de factoren

Nadere informatie

Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Enschede 2011

Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Enschede 2011 CO LO F O N St. I NTRAVAL Postadres Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl www.intraval.nl Kantoor Groningen: St. Jansstraat 2C Telefoon 050-313 40 52 Fax 050-312 75 26 Kantoor Rotterdam:

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Oldenzaal

Kernboodschappen Gezondheid Oldenzaal Kernboodschappen Gezondheid Oldenzaal De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Oldenzaal epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Oldenzaal en de factoren die hierop

Nadere informatie

Lichamelijke gezondheid

Lichamelijke gezondheid 1. Ervaren gezondheid en ziekte en aandoeningen De beoordeling van de eigen gezondheid, de ervaren gezondheid, is een indicatie voor de kwaliteit die iemand aan het leven toeschrijft. Afhankelijk van de

Nadere informatie

Gevolgen invoering Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie

Gevolgen invoering Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie Gevolgen invoering Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie Project: 0468 In opdracht van: Zorgverzekeraars Nederland Auteur: Philip Mokveld/Marieke Smit Datum: 23 mei 2007 Vektis BV Sparrenheuvel 18 3708

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Borne

Kernboodschappen Gezondheid Borne Kernboodschappen Gezondheid Borne De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Borne epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Borne en de factoren die hierop van invloed

Nadere informatie

Kinderen in West gezond en wel?

Kinderen in West gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in West gezond en wel? 1 Wat valt op in West? Voor West zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Verslag consumentenonderzoek zorgsector Breda

Verslag consumentenonderzoek zorgsector Breda Verslag consumentenonderzoek zorgsector Breda Inleiding: In het kader van het project economische barometer is in 2012 gekozen voor het onderwerp zorgverlening en vooral het gebruik van de zorgverleners,

Nadere informatie

Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria

Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria Beste patiënt De vragenlijst hieronder betreft vragen over urticaria (galbulten) en/of angio-oedeem (zwellingen). De antwoorden op de vragen zijn van

Nadere informatie

Kinderen in Noord gezond en wel?

Kinderen in Noord gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Noord gezond en wel? 1 Wat valt op in Noord? Voor Noord zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman METINGEN 2014, 2015 EN 2016 Monitor opvang Enschede A. Kruize B. Bieleman 1. Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 ingegaan. In deze wet wordt gesproken over twee ondersteuningsvormen

Nadere informatie

Al voor invoering van directe toegang diëtetiek ging één op de zeven cliënten op eigen initiatief naar de vrijgevestigde diëtist

Al voor invoering van directe toegang diëtetiek ging één op de zeven cliënten op eigen initiatief naar de vrijgevestigde diëtist Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met de volgende bronvermelding worden gebruikt: J.Tol, I.C.S. Swinkels, C. Veenhof, Al voor invoering van directe toegang diëtetiek ging één

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 rotterdam.nl/onderzoek Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Tabellenboek Onderzoek en Business Intelligence (O&BI, Gemeente ) In dit rapport staan de belangrijkste resultaten van de Gezondheidsmonitor

Nadere informatie

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Derek de Beurs Annemarie Prins Mark

Nadere informatie

Depressie in Zeeland

Depressie in Zeeland Depressie in Zeeland Kernpunten 15.000 119.000 19 jr en ouder ernstige depressieve klachten milde depressieve klachten ernstig depressieve klachten 19-24 jarigen 10 % 2012-2016 34% 57% 19-24 jarigen milde

Nadere informatie

Consulten bij de huisarts en de POH-GGZ in verband met psychosociale problematiek. Een analyse van NIVEL Zorgregistraties gegevens van 2010-2014

Consulten bij de huisarts en de POH-GGZ in verband met psychosociale problematiek. Een analyse van NIVEL Zorgregistraties gegevens van 2010-2014 Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Magnée, T., Beurs, D.P. de, Verhaak. P.F.M. Consulten bij de huisarts en de POH-GGZ in verband met psychosociale problematiek.

Nadere informatie

Collectieve zorgverzekeringen 2013

Collectieve zorgverzekeringen 2013 Collectieve zorgverzekeringen 2013 Het eind van het jaar nadert en dus wordt u weer overstelpt met allerlei aanbiedingen van zorgverzekeraars. De één nog beter dan de ander, en lastig om een en ander goed

Nadere informatie

Tabel 1. Verstrekkingen van stimulerende middelen voor psychische aandoeningen (CBS, 2014).

Tabel 1. Verstrekkingen van stimulerende middelen voor psychische aandoeningen (CBS, 2014). Inleiding In onze factsheet over medicijnverstrekkingen in West-Brabant voor diabetes en psychische aandoeningen (april 2017) concludeerden we dat de verstrekkingen van stimulerende middelen tegen psychische

Nadere informatie

Gezondheid in beeld:

Gezondheid in beeld: Gezondheid in beeld: Gemeente Asten Gezondheidsmonitor 2012/2013 www.regionaalkompas.nl Inleiding Eind 2012 zijn de Volwassenenmonitor en Ouderenmonitor tegelijkertijd verzonden naar ongeveer 44.000 volwassenen

Nadere informatie

Premietabel Collectiviteit : TPC-VV

Premietabel Collectiviteit : TPC-VV Betaaltermijn: Maand Premies Basisdekking Zorgverzekeraar VGZ Vrijwillig eigen risico per verzekerde per jaar 0,00 100,00 200,00 300,00 400,00 500,00 Basisverzekering Inclusief 5% korting 94,95 91,95 88,95

Nadere informatie

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte, J. Hofstede & M. Heijmans, NIVEL, november

Nadere informatie

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN ZALTBOMMEL

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN ZALTBOMMEL GEZONDHEID VAN OUDEREN IN ZALTBOMMEL 2016-2017 Inhoud INLEIDING 3 ERVAREN GEZONDHEID 4 CHRONISCHE AANDOENINGEN 5 BEPERKINGEN 7 STRESS EN BALANS 8 GEZOND LEVEN 10 MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE 12 MANTELZORG

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 rotterdam.nl/onderzoek Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Tabellenboek gebied Onderzoek en Business Intelligence (O&BI, Gemeente Rotterdam) In dit rapport staan de belangrijkste resultaten

Nadere informatie

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN ZALTBOMMEL

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN ZALTBOMMEL GEZONDHEID VAN OUDEREN IN ZALTBOMMEL 2016-2017 Inhoud INLEIDING 3 ERVAREN GEZONDHEID 4 CHRONISCHE AANDOENINGEN 5 BEPERKINGEN 7 STRESS EN BALANS 8 GEZOND LEVEN 10 MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE 12 MANTELZORG

Nadere informatie

3-isOne-studie. Leefstijlprogramma. 3-isOne, voed lichaam, brein & hart, is een leefstijl-programma gebaseerd op 5 pijlers:

3-isOne-studie. Leefstijlprogramma. 3-isOne, voed lichaam, brein & hart, is een leefstijl-programma gebaseerd op 5 pijlers: Leefstijlprogramma 3-isOne, voed lichaam, brein & hart, is een leefstijl-programma gebaseerd op 5 pijlers: Deze 5 pijlers worden stap voor stap geïntegreerd in het leven van de klant/patiënt. Het traject

Nadere informatie

Anamnese Kind. Geboortedatum. Andere behandelaar(s) Gebruik voor langere antwoorden s.v.p. een apart formulier! Vragen voor moeder

Anamnese Kind. Geboortedatum. Andere behandelaar(s) Gebruik voor langere antwoorden s.v.p. een apart formulier! Vragen voor moeder Anamnese Kind Naam Datum Adres Geboortedatum Postcode Geboorteplaats Plaats Huisarts Mobiel nummer Specialist E-mail Andere behandelaar(s) Zorgverzekeraar Polisnummer Gebruik voor langere antwoorden s.v.p.

Nadere informatie

Effect publieksvoorlichting

Effect publieksvoorlichting Effect publieksvoorlichting Inleiding Om het effect van de voorlichtingsbijeenkomsten te kunnen meten is gevraagd aan een aantal deelnemers aan deze bijeenkomsten om zowel voorafgaand aan de voorlichting

Nadere informatie

Psychosomatiek Eikenboom

Psychosomatiek Eikenboom specialistische geestelijke gezondheidszorg informatie voor patiënten en verwijzers Psychosomatiek Eikenboom Er zijn mensen, die jarenlang tobben met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen afdoende

Nadere informatie

Logeerovereenkomst. Geeft hierbij aan dat hij/zij en bijbehorende gezinsleden:

Logeerovereenkomst. Geeft hierbij aan dat hij/zij en bijbehorende gezinsleden: Logeerovereenkomst Onderstaande bewoner: Voornaam : Achternaam : Geslacht (m/v) : Geboortedatum : V-nummer : Bereikbaar via tel.nr : e-mail : Opvanglocatie : Locatie Administratieve : plaatsing Geeft hierbij

Nadere informatie

Daklozenenquête Rotterdam

Daklozenenquête Rotterdam Daklozenenquête Rotterdam 2016-2017 INHOUD Inleiding... 2 Het beeld van alle daklozen... 3 Voorgeschiedenis... 4 Verblijfplaats s avond en overdag... 4 Demografische kenmerken... 5 Problematiek en gezondheid...

Nadere informatie

Water drinken. Resultaten 1-meting op de CJ s in Zaanstad

Water drinken. Resultaten 1-meting op de CJ s in Zaanstad Water drinken Resultaten 1-meting op de CJ s in Zaanstad Deelnemers In de eerste maanden van 215 hebben 339 ouders die de 5 Centra Jong (CJ) in Zaanstad bezochten een vragenlijst ingevuld over hun kind

Nadere informatie

Eén op de vijf patiënten vindt oefentherapeut zonder verwijzing Factsheet Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg, maart 2009

Eén op de vijf patiënten vindt oefentherapeut zonder verwijzing Factsheet Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg, maart 2009 Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL De gegevens mogen met bronvermelding (Margit K Kooijman, Ilse CS Swinkels, Chantal J Leemrijse. Eén op de vijf patiënten vindt oefentherapeut zonder verwijzing.

Nadere informatie

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming incijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Uitkomsten GGD-gezondheidspeiling 2016 Gezondheid van aren BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I

Nadere informatie

Meldactie Polisvoorwaarden en vergoedingen Januari 2010 Ir. T. Lekkerkerk, Projectleider meldpunt Consument en de Zorg April 2010

Meldactie Polisvoorwaarden en vergoedingen Januari 2010 Ir. T. Lekkerkerk, Projectleider meldpunt Consument en de Zorg April 2010 Meldactie Polisvoorwaarden en vergoedingen Januari 2010 Ir. T. Lekkerkerk, Projectleider meldpunt Consument en de Zorg April 2010 Rapport meldactie polisvoorwaarden en vergoedingen NPCF 2010 1 COLOFON

Nadere informatie

Inleiding. Achtergrond statistiek geneesmiddelenverstrekkingen

Inleiding. Achtergrond statistiek geneesmiddelenverstrekkingen Inleiding Psychische stoornissen en diabetes behoren allebei tot de top 10 ziekten met de hoogste ziektelast voor de burgers (RIVM, Nationaal Kompas, 2013). Psychische stoornissen staan zelfs op nummer

Nadere informatie

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Derek de Beurs Annemarie Prins Mark

Nadere informatie

hoog risico angststoornis/depressie matig of hoog risico angststoornis/depressie hulp stress/spanningen te weinig regie over eigen leven

hoog risico angststoornis/depressie matig of hoog risico angststoornis/depressie hulp stress/spanningen te weinig regie over eigen leven Bron: Gezondheidsmonitor Regio Kennemerland 2012 Aantal volwassenen (19 t/m 64 jaar) in per 1-1-2013: 88.900 Functioneren en kwaliteit van leven Ziekten en aandoeningen Uitkomsten volwassenen (19 t/m 64

Nadere informatie

Aanmeldformulier Beschermd wonen Flevoland GGD Flevoland

Aanmeldformulier Beschermd wonen Flevoland GGD Flevoland Aanmeldformulier Beschermd wonen Flevoland GGD Flevoland Gegevens verwijzer Verwijzende instantie Contactpersoon Functie Straat Huisnummer Postcode Plaats Telefoonnummer Emailadres Te bereiken op Maandag

Nadere informatie

Samenvatting van de IMA-studie. Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid

Samenvatting van de IMA-studie. Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid 1 Samenvatting van de IMA-studie Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid Het aantal arbeidsongeschikten alsook de betaalde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten combinatie van psychische en lichamelijke klachten Informatie voor cliënten

Nadere informatie

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Borgele en Platvoet Deventer

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Borgele en Platvoet Deventer IJsselland Wijkgezondheidsprofiel Deventer Januari 2015 Wijkgezondheidsprofiel Dit wijkgezondheidsprofiel bestaat uit gegevens afkomstig van diverse bronnen, registraties en (bewoners)onderzoeken. Voor

Nadere informatie

Kinderen in Oost gezond en wel?

Kinderen in Oost gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Oost gezond en wel? 1 Wat valt op in Oost? Voor Oost zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Wijkscan Enschede Zuid-West. November 2013

Wijkscan Enschede Zuid-West. November 2013 Wijkscan Enschede Zuid-West November 2013 Gezond ouder worden in Enschede Zuid-West Wijkscan Enschede Zuid-West Van het gebied Enschede Zuid-West is een wijkscan gemaakt. In deze brochure vindt u de opvallendste

Nadere informatie

Sociaal netwerk bron van hulp en van zorg. Geeke Waverijn & Monique Heijmans

Sociaal netwerk bron van hulp en van zorg. Geeke Waverijn & Monique Heijmans Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Sociaal netwerk bron van hulp en van zorg, G. Waverijn & M. Heijmans, NIVEL, 2015) worden gebruikt. U vindt deze factsheet

Nadere informatie

Compensatie eigen risico is nog onbekend

Compensatie eigen risico is nog onbekend Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (M. Reitsma-van Rooijen, J. de Jong. Compensatie eigen risico is nog onbekend Utrecht: NIVEL, 2009) worden gebruikt. U

Nadere informatie

Algemene informatie over Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT)

Algemene informatie over Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) Algemene informatie over Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) Het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) is gericht op de behandeling van patiënten bij wie de behandeling in de algemene praktijk

Nadere informatie

Rapportage 2010. Landelijk Informatie Netwerk Eerstelijnspsychologen (LINEP) Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

Rapportage 2010. Landelijk Informatie Netwerk Eerstelijnspsychologen (LINEP) Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Postbus 1568 3500 BN Utrecht Tel. 030-272 9700 Rapportage 2010 Landelijk Informatie Netwerk Eerstelijnspsychologen (LINEP) 2 Hieronder worden

Nadere informatie

Gezondheid in beeld: Gemeente Laarbeek

Gezondheid in beeld: Gemeente Laarbeek Gezondheid in beeld: Gemeente Laarbeek Gezondheidsmonitor 2012/2013 www.regionaalkompas.nl Inleiding Eind 2012 zijn de Volwassenenmonitor en Ouderenmonitor tegelijkertijd verzonden naar ongeveer 44.000

Nadere informatie

Gezondheid DEEL 1 LICHAMELIJKE GEZONDHEID. Ervaren gezondheid

Gezondheid DEEL 1 LICHAMELIJKE GEZONDHEID. Ervaren gezondheid JONGERENPEILING 2008 ZUID-HOLLAND NOORD De jongerenpeiling heeft als doel om periodiek op systematische wijze ontwikkelingen in gezondheid en gewoonten van jongeren in kaart te brengen. Dit is het eerste

Nadere informatie

Gezondheid in beeld:

Gezondheid in beeld: Gezondheid in beeld: Gemeente Gemert-Bakel Gezondheidsmonitor 2012/2013 www.regionaalkompas.nl Inleiding Eind 2012 zijn de Volwassenmonitor en Ouderenmonitor tegelijkertijd verzonden naar ongeveer 44.000

Nadere informatie

R. Frankhuisen Adres: Stadtlohnallee 9, 7595BP Weerselo Telefoonnummer: Inschrijfformulier. Persoonsgegevens.

R. Frankhuisen Adres: Stadtlohnallee 9, 7595BP Weerselo Telefoonnummer: Inschrijfformulier. Persoonsgegevens. R. Frankhuisen Stadtlohnallee 9, 7595BP Weerselo Telefoonnummer: 0541-661323 Inschrijfformulier Persoonsgegevens Achternaam: Voorletters: Roepnaam: Geboortedatum: Geslacht: Identiteitscontrole uitgevoerd

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn. Afdeling neurologie Locatie Eindhoven

Spanningshoofdpijn. Afdeling neurologie Locatie Eindhoven Spanningshoofdpijn Afdeling neurologie Locatie Eindhoven Veel mensen hebben wel eens hoofdpijn. Vaak is dit spanningshoofdpijn. De pijn kan een uur tot een paar dagen duren. De hevigheid van de pijn wisselt

Nadere informatie

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN NEDER-BETUWE

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN NEDER-BETUWE GEZONDHEID VAN OUDEREN IN NEDER-BETUWE 2016-2017 Inhoud INLEIDING 3 ERVAREN GEZONDHEID 4 CHRONISCHE AANDOENINGEN 5 BEPERKINGEN 7 STRESS EN BALANS 8 GEZOND LEVEN 10 MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE 12 MANTELZORG

Nadere informatie

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN NIJMEGEN

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN NIJMEGEN GEZONDHEID VAN OUDEREN IN NIJMEGEN 2016-2017 Inhoud INLEIDING 3 ERVAREN GEZONDHEID 4 CHRONISCHE AANDOENINGEN 5 BEPERKINGEN 7 STRESS EN BALANS 8 GEZOND LEVEN 10 MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE 12 MANTELZORG

Nadere informatie

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN BERG EN DAL

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN BERG EN DAL GEZONDHEID VAN OUDEREN IN BERG EN DAL 2016-2017 Inhoud INLEIDING 3 ERVAREN GEZONDHEID 4 CHRONISCHE AANDOENINGEN 5 BEPERKINGEN 7 STRESS EN BALANS 8 GEZOND LEVEN 10 MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE 12 MANTELZORG

Nadere informatie

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN HEUMEN

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN HEUMEN GEZONDHEID VAN OUDEREN IN HEUMEN 2016-2017 Inhoud INLEIDING 3 ERVAREN GEZONDHEID 4 CHRONISCHE AANDOENINGEN 5 BEPERKINGEN 7 STRESS EN BALANS 8 GEZOND LEVEN 10 MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE 12 MANTELZORG

Nadere informatie

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN WEST-BETUWE

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN WEST-BETUWE GEZONDHEID VAN OUDEREN IN WEST-BETUWE 2016-2017 Inhoud INLEIDING 3 ERVAREN GEZONDHEID 4 CHRONISCHE AANDOENINGEN 5 BEPERKINGEN 7 STRESS EN BALANS 8 GEZOND LEVEN 10 MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE 12 MANTELZORG

Nadere informatie

Anamneseformulier. Natuurgeneeskundig Centrum Samenwerken aan gezondheid. Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep

Anamneseformulier. Natuurgeneeskundig Centrum Samenwerken aan gezondheid. Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep Samenwerken aan gezondheid Pagina 1 van 5 Anamneseformulier Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep Lengte Gebruikt u medicijnen? Graag naam geneesmiddel en dosering opschrijven.

Nadere informatie

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN WEST MAAS EN WAAL

OUDERENMONITOR GEZONDHEID VAN OUDEREN IN WEST MAAS EN WAAL GEZONDHEID VAN OUDEREN IN WEST MAAS EN WAAL 2016-2017 Inhoud INLEIDING 3 ERVAREN GEZONDHEID 4 CHRONISCHE AANDOENINGEN 5 BEPERKINGEN 7 STRESS EN BALANS 8 GEZOND LEVEN 10 MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE 12

Nadere informatie

Factsheet Indicatie zorgvraag Amsterdam 2030 Prognoses van functioneren en chronische aandoeningen 1

Factsheet Indicatie zorgvraag Amsterdam 2030 Prognoses van functioneren en chronische aandoeningen 1 Factsheet Indicatie zorgvraag Amsterdam 2030 Prognoses van functioneren en chronische aandoeningen 1 Inleiding Hoe functioneren mensen en welke chronische aandoeningen hebben ze? Wat willen ze? Wat kunnen

Nadere informatie

Kinderen in Nieuw-West gezond en wel?

Kinderen in Nieuw-West gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Nieuw-West gezond en wel? 1 Wat valt op in Nieuw-West? Voor Nieuw-West zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor

Nadere informatie

Kinderen in Centrum gezond en wel?

Kinderen in Centrum gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Centrum gezond en wel? 1 Wat valt op in Centrum? Voor Centrum zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van

Nadere informatie

Heeft u lichamelijke symptomen/klachten op dit moment en zo ja hoe lang bestaan deze klachten al?

Heeft u lichamelijke symptomen/klachten op dit moment en zo ja hoe lang bestaan deze klachten al? Anamnese formulier Het anamnese formulier dient als hulpmiddel voor het verkrijgen van adequate informatie voor het eerste consult en vervolg traject. Naast de basis vragen die hieronder vermeld staan

Nadere informatie

Geef in chronologische volgorde vanaf uw geboorte uw ziektegeschiedenis weer. Denk ook aan kinderziektes.

Geef in chronologische volgorde vanaf uw geboorte uw ziektegeschiedenis weer. Denk ook aan kinderziektes. ORTHOBALANS ANAMNESEFORMULIER volwassene (graag zo volledig mogelijk invullen) Personalia Naam. Adres. Postcode. Plaats. Burgerlijke Staat Beroep.. Telefoon privé mobiel:.. Telefoon werk. Geboortedatum.

Nadere informatie

HOOFDPIJN WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK.

HOOFDPIJN WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK. HOOFDPIJN WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK.NL HOOFDPIJN Heeft u last van hoofdpijn? Dan kunt u de klachten bestrijden

Nadere informatie

Premietabel Collectiviteit : Medici Collectiviteitsnummer: 1994 Betaaltermijn: Maand Jaartal: 2015

Premietabel Collectiviteit : Medici Collectiviteitsnummer: 1994 Betaaltermijn: Maand Jaartal: 2015 Betaaltermijn: Maand Premies Basisdekking Zorgverzekeraar VGZ Vrijwillig eigen risico per verzekerde per jaar 0,00 100,00 200,00 300,00 400,00 500,00 Basisverzekering Natura 97,15 94,15 91,15 88,15 85,15

Nadere informatie

Ouderenmonitor 2009-2010

Ouderenmonitor 2009-2010 A. Algemene kenmerken % Geslacht Man 44 43 Vrouw 56 57 Leeftijd 65 t/m 74 jaar 56 52 75 jaar en ouder 44 48 Burgerlijke staat Gehuwd/ samenwonend 62 62 Ongehuwd/ nooit gehuwd geweest 5 5 Gescheiden/ gescheiden

Nadere informatie

Chronisch Pijnonderzoek in Nederland 2013. ONDERZOEKSRAPPORT: Chronisch Pijnonderzoek in Nederland

Chronisch Pijnonderzoek in Nederland 2013. ONDERZOEKSRAPPORT: Chronisch Pijnonderzoek in Nederland ONDERZOEKSRAPPORT: Chronisch Pijnonderzoek in Nederland 1 INHOUDSOPGAVE 1. ONDERZOEKSVERANTWOORDING 4 1.1. DOEL VAN HET ONDERZOEK 4 2. SAMENVATTING 5 3. RESULTATEN TOTALE POPULATIE PIJNPATIENTEN 8 3.0.

Nadere informatie

GEZONDHEID. 4.1 Inleiding

GEZONDHEID. 4.1 Inleiding Dit rapport is een uitgave van het NIVEL in 2004. De gegevens mogen met bronvermelding (H van Lindert, M Droomers, GP Westert.. Een kwestie van verschil: verschillen in zelfgerapporteerde leefstijl, gezondheid

Nadere informatie

Factsheet. Meet the Needs. Onderzoek naar de behoefte aan leefstijlaanbod van mensen met een lage SES in Maastricht

Factsheet. Meet the Needs. Onderzoek naar de behoefte aan leefstijlaanbod van mensen met een lage SES in Maastricht Factsheet Meet the Needs Onderzoek naar de behoefte aan leefstijlaanbod van mensen met een lage SES in Maastricht ZIO, Zorg in Ontwikkeling Regio Maastricht-Heuvelland Maart 2013 Colofon: Onderzoeksteam

Nadere informatie

Overgewicht (incl. obesitas)

Overgewicht (incl. obesitas) Inleiding Het aantal kinderen dat te weinig beweegt en/of overgewicht heeft neemt al een aantal jaren toe. Dit is een belangrijk element van zorg. De gemeente heeft daarom in 2011 besloten zich actief

Nadere informatie