Parallels Panel. Gebruikershandleiding. Parallels Plesk Panel Revision 1.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parallels Panel. Gebruikershandleiding. Parallels Plesk Panel 11.0. Revision 1.0"

Transcriptie

1 Parallels Panel Gebruikershandleiding Parallels Plesk Panel 11.0 Revision 1.0

2 Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels IP Holdings GmbH Vordergasse 59 CH-Schaffhausen Zwitserland Telefoon: Fax: Global Headquarters 500 SW 39th Street, Suite 200 Renton, WA USA Telefoon: +1 (425) Fax: +1 (425) EMEA Sales Headquarters Willy-Brandt-Platz Munich, DE Telefoon: +49 (89) Fax: +49 (89) APAC Sales Headquarters 3 Anson Road, #36-01 Springleaf Tower, Singapore Telefoon: Copyright Parallels IP Holdings GmbH. Alle rechten voorbehouden. Dit product wordt beschermd door Amerikaanse en internationale auteurswetten. De onderliggende technologie, patenten en handelsmerken van dit product zijn te vinden op Microsoft, Windows, Windows Server, Windows NT, Windows Vista en MS-DOS zijn geregistreerde handelsmerken van Microsoft Corporation. Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds. Mac is een geregistreerd handelsmerk van Apple, Inc. Alle andere merken en namen die in dit document worden genoemd zijn mogelijkerwijs handelsnamen en alszodanig eigendom van hun respectievelijke houders.

3 Inhoud Voorwoord 6 Typografische Conventies... 6 Reacties... 7 De eerste stappen na de upgrade naar Plesk Panel 11 8 Snel aan de slag met Plesk Panel 10 Uw eerste website opzetten Uw site aanmaken Uw site bekijken Uw sites aanmelden bij zoekmachines Mailaccounts instellen Mailaccount aanmaken Toegang tot uw postvak Statistieken van het sitebezoek bekijken Cliëntaccounts beheren 36 Uw wachtwoord en contactgegevens wijzigen Een samenvatting van uw abonnement bekijken Toegewezen en verbruikte middelen Voor uw websites beschikbare hostingmogelijkheden Betalingen en facturen beheren Verbuiksheffing berekenen Credits verdienen door deel te nemen aan een partnerprogramma van de provider Extra middelen aanvragen Statistieken bekijken Logbestanden (Geavanceerd) Aanvullende gebruikeraccounts beheren Gebruikersrollen Gebruikeraccounts Aangepaste links Websites en domeinen 63 Domeinen en DNS Domeinen toevoegen Subdomeinen toevoegen Domeinaliassen toevoegen Subdomeinen met een joker toevoegen (Linux) (Geavanceerd) DNS voor een domein instellen Hosting-instellingen wijzigen Instellingen voor webscripts Websites opschorten en weer activeren Websites opschorten voor onderhoud De inhoud van websites beheren Toegangsrechten instellen voor bestanden en mappen (Geavanceerd) De toegang tot informatie beperken

4 Voorwoord 4 Een voorbeeld van websites bekijken Webtoepassingen gebruiken Toepassingen instellen Toegang tot apps toewijzen aan aanvullende gebruikers Apps koppelen aan aanvullende gebruikeraccounts Geïnstalleerde apps bijwerken Licenties van betaalde toepassingen beheren (Geavanceerd) Uw websites beveiligen Verbindingen beveiligen met SSL-certificaten Sites beschermen tegen hotlinking (Windows) (Geavanceerd) Uitgebreid websitebeheer Werken met een testomgeving Mobiele sites instellen Aangepaste foutmeldingspagina's instellen Een domeindoorschakeling toevoegen Diensten van Google gebruiken Persoonlijke webpagina's binnen uw domeinen hosten Het bandbreedteverbruik en het aantal verbindingen met websites beperken Werken met Microsoft Frontpage-websites (Windows) Virtuele mappen gebruiken (Windows) IIS groep van toepassingen instellen (Windows) Publiceren op het web met Web Deploy (Windows) Websites bouwen met Web Presence Builder 159 Kennis maken met Web Presence Builder Een website maken Sites importeren vanuit SiteBuilder Een website bewerken Structuur: pagina's en navigatie Design: indeling, stijlen, kleuren en header Inhoud: Tekst, tabellen, afbeeldingen, video, formulieren en scripts Instellingen en Hulpprogramma's voor Webmasters Een kopie van een website opslaan en terugplaatsen Een website op internet publiceren Een kopie van een website op Facebook publiceren Statistieken van het sitebezoek, reacties en nieuwe bestellingen bekijken op het Dashboard 201 Een website verwijderen FTP-toegang tot uw websites 204 Gebruikersnaam en wachtwoord voor FTP-toegang wijzigen FTP-accounts toevoegen Anonieme FTP-toegang instellen Mail 209 Mailaccounts toevoegen Mail instellen Mailaccounts instellen (Geavanceerd) Algemene mail-instellingen configureren Verzendlijsten gebruiken Taken inroosteren 221 Taken inroosteren (Linux) Taken inroosteren (Windows)

5 Voorwoord 5 (Geavanceerd) Databases gebruiken 228 Databases beheren Databases instellen Databases importeren Databasegebruikeraccounts aanmaken Toegang tot externe databases (Windows) (Geavanceerd) Reservekopieën van gegevens maken en terugplaatsen 237 Reservekopieën maken Reservekopieën maken van account en websites Reservekopieën van databases maken en terugplaatsen (Windows) Het maken van reservekopieën inroosteren Reservekopieën beheren Reservekopieën uploaden en downloaden Reservekopieën van databases uploaden en downloaden (Windows) Gegevens terugplaatsen Reservekopieën terugplaatsen Databases terugplaatsen (Windows)

6 6 Voorwoord Voorwoord In dit hoofdstuk: Typografische Conventies... 6 Reacties... 7 Typografische Conventies Voordat u deze handleiding gebruikt is het belangrijk de gebruikte conventies te kennen. De volgende soorten opmaak in de tekst geven aan dat het om speciale informatie gaat. Opmaakconventie Soort informatie Voorbeeld Speciaal Vet Cursief Monospace Elementen die u moet selecteren, zoals opties in een menu, knoppen of onderdelen in een lijst. Titels van hoofdstukken, secties en subsecties. Wordt gebruikt om het belang van een bepaald punt te benadrukken, om een nieuwe term te introduceren of om aan te geven dat het om een voorbeeldtekst gaat die moet worden vervangen door een echte naam of waarde. De namen van opdrachten, bestanden en mappen. Ga naar het tabblad Systeem. Lees het hoofdstuk Beginselen van systeembeheer. Het systeem system ondersteunt het zoeken met zogenoemde jokers. Het licentiebestand vindt u in de map ses.

7 Voorwoord 7 Opmaakconventie Soort informatie Voorbeeld Preformatted De computeruitvoer die u # ls al /bestanden op uw scherm ziet tijdens total een sessie met de opdrachtregel; broncode in XML, C++ of andere programmeertalen. Preformatted Vet HOOFDLETTERS TOETS+TOETS Om wat u invoert te onderscheiden van de computeruitvoer op het scherm. Namen van speciale toetsen op het toetsenbord. Toetsencombinaties waarbij de gebruiker een toets moet indrukken en vasthouden om vervolgens nog een andere toets in te drukken. # cd /root/rpms/php SHIFT, CTRL, ALT CTRL+P, ALT+F4 Reacties Treft u een fout aan in deze handleiding of hebt u suggesties of ideeën over hoe wij deze kunnen verbeteren? Stuur ons dan uw feedback via het webformulier op Neem in uw verslag alstublieft de titel van deze handleiding op, de titel van het hoofdstuk en van de betreffende sectie, als ook van het tekstfragment waarin u de fout hebt aangetroffen.

8 H O O F D S T U K 1 De eerste stappen na de upgrade naar Plesk Panel 11 Dit hoofdstuk is bestemd voor afnemers van hostingdiensten die eerder gebruik maakten van Parallels Plesk Panel versie 9 en eerder. In dit hoofdstuk worden de belangrijkste veranderingen van Plesk Panel besproken en een aantal mogelijke problemen behandeld, waar gebruikers tegenaan kunnen lopen wanneer hun account en sites na de upgrade van Plesk Panel worden beheerd met Parallels Plesk Panel 11. De belangrijkste concepten die u moet kennen Domein is vervangen door abonnement. Waar eerst domeinen centraal stonden, wordt nu gebruik gemaakt van het concept van abonnementen. Met een hostingabonnement kunnen meerdere websites (domeinen en subdomeinen) de bijbehorende middelen en diensten delen. Hosting van meerdere domeinen binnen een abonnement is beperkt tot één IP-adres. Cliënten die sites willen hosten met verschillende IP-adressen, die moeten daarom beschikken over meerdere abonnementen. Middelen van een cliënt zijn nu middelen van een abonnement. Cliënten hoeven hun middelen niet langer over domeinen of abonnementen te verdelen: elk abonnement krijg een vaste set middelen toegewezen aan de hand van een hostingpakket. SSL-certificaten worden normaal gesproken gedeeld door alle domeinen binnen een abonnement. Alle sites binnen een abonnement maken normaal gesproken gebruik van hetzelfde SSL-certificaat. Cliënten die alle sites binnen een abonnement willen beschermen met SSL kunnen overwegen een SSL-certificaat voor meerdere domeinen aan te schaffen (een zogenaamd wildcard-certificaat). Het is ook mogelijk om certificaten per domein aan te houden wanneer Plesk Panel SNI ondersteunt. Bijzonderheden bij de upgrade van SiteBuilder Plesk Panel 11 wordt geleverd met Web Presence Builder (het voormalige SiteBuilder), maar u kunt SiteBuilder 4.5 ook gebruiken. Parallels Web Presence Builder is een component van Plesk Panel waarmee het mogelijk is om snel en efficiënt websites te bouwen. Met de upgrade van Plesk naar Parallels Plesk Panel 11 wordt het component SiteBuilder niet daadwerkelijk bijgewerkt. In plaats daarvan wordt het nieuwe Web Presence Builder op de server geïnstalleerd terwijl SiteBuilder 4.5 ook bruikbaar blijft. De mogelijkheden van SiteBuilder 4.5 blijven echter beperkt tot het bewerken en publiceren van websites. Websites overdragen van SiteBuilder 4.5 naar Web Presence Builder is mogelijk, maar hiervoor gelden wel beperkingen.

9 De eerste stappen na de upgrade naar Plesk Panel 11 9 Web Presence Builder kan websites die met SiteBuilder 4.5 zijn gemaakt importeren. Deze mogelijkheid kent echter een aantal beperkingen: sommige elementen kunnen ontbreken of beschadigd raken in de geïmporteerde website. Wij adviseren u om de nieuwe en de oude site te vergelijken en eventuele ontbrekende delen handmatig aan te vullen. Zie de sectie Sites importeren vanuit SiteBuilder 4.5 (op pagina 164) voor meer details over het importeren van SiteBuilder 4.5-sites naar Web Presence Builder. Wijzigingen in het opslaan van beveiligde informatie httpdocs is de enige map waarin informatie kan worden opgeslagen die via het web met SSL-beveiliging bereikbaar is. De optie om een aparte map te gebruiken voor het opslaan van websitebestanden die moet worden verstuurd via een beveiligde SSL-verbinding is niet langer beschikbaar. Alle websitebestanden worden nu opgeslagen in de map httpdocs. De map httpsdocs blijft wellicht achter in de webruimte na de upgrade naar Parallels Plesk Panel 11; wij raden echter aan alle bestanden te plaatsen in de map httpdocs wanneer u via FTP bestanden uploadt naar de webruimte. Als u eerder gebruik maakte van de optie om met SSL beveiligde bestanden en alle andere bestanden in aparte mappen op te slaan en u beschikt over APStoepassingen die zijn geïnstalleerd in de map httpsdocs van een website, dan zal Plesk Panel na de upgrade overschakelen op de compatibiliteitsmodus voor die site. Dit zorgt ervoor dat toepassingen die eerder waren geïnstalleerd in de map httpsdocs toegankelijk zijn vanaf internet, maar dat de toepassing niet zal worden beheerd via Plesk Panel en dat u geen nieuwe toepassingen kunt installeren in de map httpsdocs. In dat geval kunt u, mits u over de noodzakelijke technische vaardigheden beschikt, het volgende doen: 1. Maak een reservekopie van alle bestanden uit de map httpsdocs en bewaar deze op een aparte locatie. Verplaats de bestanden nog niet naar de map httpdocs. 2. Maak een reservekopie van de databases die worden gebruikt door de toepassingen die zijn geïnstalleerd in de map httpsdocs. Dit kunt u doen met het hulpprogramma mysqldump. 3. Verwijder de toepassingen uit de map httpsdocs. 4. Schakel de compatibiliteitsmodus uit via Plesk Panel (onder het tabblad Websites & domein > domeinnaam). 5. Installeer de vereiste toepassingen. 6. Upload de gegevens waarvan u in stap 1 een reservekopie hebt gemaakt naar de map httpdocs. 7. Plaats de databases van de toepassingen terug door deze te importeren in de MySQL-database-server. Als u een onervaren gebruiker bent, dan raden wij u aan om eerder geïnstalleerde toepassingen en andere bestanden die u hebt geüpload in de map httpsdocs te laten staan en nieuwe toepassingen op andere websites te hosten. Als u toepassingen wilt installeren op een site die wordt uitgevoerd in compatibiliteitsmodus, dan kunt u deze installeren onder httpdocs (http://) op de site.

10 H O O F D S T U K 2 Snel aan de slag met Plesk Panel Volgens recent onderzoek is het internet de populairste bron van informatie in de wereld; het laat daarbij traditionele media zoals TV en kranten ver achter zich. Tegenwoordig is het web de eerste plaats waar mensen kijken wanneer ze op zoek zijn naar bepaalde diensten. Het is voor elk bedrijf daarom essentieel om op de juiste manier op internet aanwezig te zijn. Er zijn een aantal manieren waarop u uw bedrijf op het web kunt presenteren. Uw aanwezigheid op het internet kan simpelweg bestaand uit een pagina met uw contactgegevens, maar ook als een uitgebreide, complex bedrijfswebsite die is gekoppeld aan een ERP-systeem. In beide gevallen moet u dezelfde stappen doorlopen om uw bedrijf online te krijgen. Voordat u verder gaat moet u de volgende twee essentiële stappen uitvoeren: Een account aanschaffen bij een hostingprovider. Uw account geeft u toegang tot de diensten die u nodig hebt om op het web aanwezig te zijn - internetconnectiviteit, schrijfruimte om de bestanden van uw website op te slaan, enzovoorts. Zie voor meer informatie over accounts in Plesk Panel het hoofdstuk Cliëntaccounts beheren (op pagina 36). Een domeinnaam registreren. Dit is de naam die mensen zullen gebruiken om via hun browser toegang te krijgen tot uw website. Bijvoorbeeld Deze twee elementen - een account voor het beheer van webhosting en een domeinnaam - vormen samen uw website. In dit hoofdstuk kunt u lezen hoe u uw eerste website aanmaakt en hier tekst en afbeeldingen aan toevoegt, hoe u postvakken aanmaakt voor de gebruikers van de site en hoe u uiteindelijk de statistieken van het sitebezoek kunt bekijken. Geavanceerde hostingmogelijkheden Als u eenmaal bekend bent met de basisfuncties van Plesk Panel, kijk dan ook eens naar de geavanceerde hostingmogelijkheden: U kunt de mogelijkheden van uw website uitbreiden door het installeren van webapps (op pagina 106), uw site beveiligen met SSL-certificaten (op pagina 115), databases opzetten (op pagina 228) en nog veel meer. Merk op dat hostingproviders sommige geavanceerde mogelijkheden kunnen uitschakelen om uw Hostingbeheer eenvoudiger en gebruikersvriendelijker te maken. We gebruiken de term (Geavanceerd) om secties te markeren die gaan over mogelijkheden die kunnen worden uitgeschakeld. Als u gebruik wilt maken van een of meer van de geavanceerde opties, neem dan contact op met uw hostingprovider. In dit hoofdstuk: Uw eerste website opzetten Mailaccounts instellen Statistieken van het sitebezoek bekijken... 35

11 Snel aan de slag met Plesk Panel 11

12 12 Snel aan de slag met Plesk Panel Uw eerste website opzetten Nu u beschikt over een account en een domeinnaam wilt u waarschijnlijk eerst een website maken. U vindt informatie over de verschillende manieren waarop u dit kunt doen in sectie 1. Uw site aanmaken (op pagina 12) Als uw site klaar is kunt u het resultaat in uw browser bekijken. U kunt lezen hoe u dat kunt doen in sectie 2. Uw site bekijken (op pagina 15). Zelfs de perfecte site heeft niet zoveel nut als niemand ervan weet. Als u klaar bent met al uw designwerk, dan moet u uw site aanmelden bij populaire zoekmachine. De aanwijzingen hiervoor vindt u in sectie 3. Uw sites aanmelden bij zoekmachines (op pagina 16). In dit hoofdstuk: 1 Uw site aanmaken Uw site bekijken Uw sites aanmelden bij zoekmachines Uw site aanmaken Er zijn in het algemeen drie manieren om een website aan te maken: U kunt een webdesignstudio inhuren om een site voor u te bouwen, waarna u de site zelf bijhoudt. Zelf een nieuwe site aanmaken met Web Presence Builder - de krachtige software waarmee u zelf professionele websites kunt bouwen met een paar kliks met de muis. U kunt meer lezen in de sectie Web Presence Builder (op pagina 13). Uw website aanmaken met behulp van een bestaand Content Management System - een stukje software waarmee u eenvoudig pagina's, scripts, toepassingen enzovoorts op sites kunt plaatsen en bewerken. Als u meer wilt weten of het maken van sites met behulp van een contentmanagementsysteem, zie dan de sectie Contentmanagementsystemen (op pagina 13). Als u een kant-en-klare site hebt aangeschaft of u heb zelf een site ontwikkeld, dan moet u de bestanden van uw site uploaden naar uw account om deze op het web zichtbaar te maken. Er zijn twee manieren voor het uploaden van bestanden: Via FTP. U lees hier meer over in de sectie Bestanden uploaden met FTP (op pagina 15). Via geïntegreerd <filemng>. U lees hier meer over in de sectie Bestanden uploaden met <filemng> (op pagina 15). In dit hoofdstuk: Web Presence Builder Contentmanagementsystemen Bestanden uploaden... 14

13 Snel aan de slag met Plesk Panel 13 Web Presence Builder Web Presence Builder is een programma waarmee gebruikers zonder enige kennis van HTML-codes en zonder ontwerpvaardigheden professioneel uitziende websites kunnen maken. Het biedt een eenvoudige visuele editor en een enorme set van sjablonen voor verschillende websites. Met de editor kunt webpagina's aanmaken, verschillende soorten informatie toevoegen (tekst, afbeeldingen, video, scripts) en de instellingen van de site bewerken, zoals de naam van de website, trefwoorden, pictogrammen, enzovoorts. Om websites in Web Presence Builder aan te maken moet u ervoor zorgen dat deze optie bij uw hostingabonnement is inbegrepen. Zo niet, kies dan een andere manier of upgrade uw abonnement. Een website aanmaken met Web Presence Builder: 1. Ga ofwel naar het tabblad Start, of naar het tabblad Websites & domeinen en klik op de link Web Presence Builder starten. 2. Selecteer het onderwerp dat het beste aansluit op uw website. 3. Bewerk de website: a. Structuur: voeg nieuwe pagina's toe en verwijder de vooraf ingestelde pagina s die u niet nodig hebt. b. Inhoud: vervang de vooraf ingestelde tekst en afbeeldingen door die van uzelf en voeg nieuwe tekst, afbeeldingen, video's, scripts en andere elementen toe. c. Design: wijzig de indeling en het kleurschema. 4. Publiceer de website. U lees meer over het aanmaken van websites met Web Presence Builder in de sectie Websites bouwen met Web Presence Builder. Contentmanagementsystemen Contentmanagementsystemen (of CMS'en) zijn toepassingen die een grafische gebruikersinterface bieden voor het toevoegen en bewerken van informatie op websites: pagina's, scripts, bestanden, multimedia, enzovoorts. Voordat u een website in een CMS kunt aanmaken moet u eerst het CMS van de leverancier installeren binnen uw hostingaccount. Merk op dat u alleen een CMS kunt installeren als uw hostingabonnement dit toestaat. Een website aanmaken met behulp van een CMS: 1. Ga naar het tabblad Toepassingen. 2. Zoek het CMS uit dat u wilt gebruiken in de lijst met beschikbare toepassingen en installeer deze zoals beschreven in de sectie Webtoepassingen gebruiken (op pagina 106).

14 14 Snel aan de slag met Plesk Panel 3. Bouw uw website vanuit het CMS. Zie de documentatie van het CMS als u meer wilt weten over het bouwen van websites met uw CMS. Bestanden uploaden Als u zelf al een website hebt aangemaakt of hebt laten bouwen door een webdesignstudio, dan kunt u simpelweg de bestanden en mappen van de website uploaden naar de server van uw provider. U kunt dat doen op een van de volgende manieren: Via FTP. Dit is de beste manier als meerdere mensen tegelijk een website beheren, omdat hiervoor geen toegang tot uw hostingaccount nodig is. U hoeft alleen voor elke gebruiker een FTP-gebruikersaccount aan te maken. U kunt meer over deze methode lezen in de sectie Bestanden uploaden met FTP (op pagina 15). Via in Hostingbeheer.. Dit is de makkelijkste manier, omdat u gebruik maakt van de grafische interface van Hostingbeheer en u daarbij beschikt over een aantal handige mogelijkheden zoals een visuele HTML-editor en een hulpprogramma voor het beheer van rechten. U vindt meer informatie over de mogelijkheden van bestandbeheer in de sectie Bestanden uploaden met (op pagina 15). In dit hoofdstuk: Bestanden uploaden via FTP Bestanden uploaden met... 15

15 Snel aan de slag met Plesk Panel 15 Bestanden uploaden via FTP Een website publiceren met FTP: 1. Maak verbinding met uw webruimte op de server via een FTP-programma en gebruik daarbij de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw FTP-account. U kunt uw gebruikersnaam en wachtwoord in Plesk Panel FTP-account op het tabblad Websites & domeinen > Instellingen webhosting. Het FTP-adres ziet eruit als ftp://uw-domeinnaam.nl, waarbij uw-domeinnaam.nl staat voor het internetadres van uw site. Schakel de passieve modus in als u zich achter een firewall bevindt. 2. Uploadt de bestanden en mappen van uw site naar de map httpdocs. Als u gebruik maakt van CGI-scripts, plaats deze dan in de map cgi-bin. 3. Sluit uit FTP-sessie af. U kunt ook extra FTP-accounts instellen als u met andere gebruikers aan een website wilt samenwerken. Zie voor meer informatie de sectie FTP-accounts toevoegen (op pagina 205). Bestanden uploaden met Voor het uploaden van een website van uw computer naar een Plesk Panel-server met, opent u het tabblad Bestanden van Hostingbeheer en sleept u de map met de website naar het centrale deel van dit tabblad. U kunt uw website ook uploaden als gecomprimeerd ZIPbestand om de bestanden vervolgens in Bestandbeheer uit te pakken met het. Met, kunt u verder nog het volgende doen: HTML-bestanden bewerken in de visuele editor. Een voorbeeld van HTML-pagina's bekijken. Bestanden bewerken in de teksteditor. De toegangsrechten van bestanden beheren. U kunt meer lezen over het uploaden en bewerken van websitebestanden en -mappen via in de sectie De bestanden van de website beheren (op pagina 97). 2 Uw site bekijken. Na het uploaden van bestanden naar de webruimte kunt u controleren hoe u uw site eruitziet in een web browser, zelfs als de informatie over de nieuw site nog niet is opgenomen in het domeinnaamsysteem (DNS). Een voorbeeld van een site bekijken:

16 16 Snel aan de slag met Plesk Panel 1. Als u beschikt over meerdere hostingpakketten waaraan verschillende webruimtes zijn gekoppeld, selecteer dan eerst de juiste webruimte in het menu Abonnement bovenaan de pagina. 2. Klik op het tabblad Websites & Domeinen. 3. In de lijst met domeinnamen onderaan de pagina zoekt u de website op waarvan u een voorbeeld wilt zien, waarna u klikt op het pictogram. Uw site zal worden geopend in een nieuw venster van de browser. Merk op dat: Bij sites die met Web Presence Builder zijn aangemaakt werkt de toegang tot afgeschermde pagina's van de site soms niet correct in de voorbeeldweergave. Soms wilt u een site te laten zien aan iemand voordat uw domein is geregistreerd. Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt doen, zonder toegang te geven tot uw hostingaccount. U leest hier meer over in de sectie Een voorbeeld van websites bekijken (op pagina 105). 3 Uw sites aanmelden bij zoekmachines Om meer bezoekers naar uw site te trekken en dataverkeer te generen nadat u uw site op internet hebt gepubliceerd, moet u uw site bij zoekmachines aanmelden. Voordat u de site aanmeldt kunt u de kans op een hoge positie in de zoekresultaten verbeteren door de volgende optimalisatie van uw site uit te voeren: Neem veel voorkomende zoektermen en trefwoorden op in de tekst van uw webpagina's, voor zover deze relevant zijn voor het onderwerp van uw site. Noem bijvoorbeeld uw product of een onderwerp waar u zich mee bezig houdt meerdere malen in de tekst van een webpagina. Voeg relevante trefwoorden toe aan de tags <title> en <meta>. Sommige zoekmachines kijken ook naar trefwoorden en omschrijvingen in de metatags van webpagina's en presenteren deze in de zoekresultaten. Als u bijvoorbeeld software verkoopt voor het automatiseren van hostingoplossingen, dan kunt u de volgende tags opnemen in de HTML-pagina's van uw website: <HEAD> <TITLE>Bestel software om uw hostingaanbod te automatiseren </TITLE> <META naam="keywords" content="bestellen,hosting,software"> <META naam="description" content="bestel software voor het automatiseren van hosting"> </HEAD> Scheid de trefwoorden van elkaar met een komma zonder spaties te gebruiken. Nadat u de website hebt geoptimaliseerd en via uw account hebt gepubliceerd, kunt u de site aanmelden bij zoekmachines zoals Google, Yahoo, Bing en andere die van belang zijn voor het land waarop uw site zich richt. Om een site bij Google aan te melden, gaat u naar Om een site bij Yahoo aan te melden, gaat u naar https://siteexplorer.search.yahoo.com/submit.

17 Snel aan de slag met Plesk Panel 17 Om een site bij Bing aan te melden, gaat u naar https://ssl.bing.com/webmaster/submitsitepage.aspx. Mailaccounts instellen Als uw website eenmaal klaar is, kunt u mailaccounts gaan aanmaken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om voor alle gebruikers binnen uw organisatie postvakken aan te maken. Merk op dat het aantal en de maximale omvang van de postvakken wordt bepaald door uw hostingpakket. In dit hoofdstuk: 1. Mailaccount aanmaken Toegang tot uw postvak Mailaccount aanmaken Een adres aanmaken: 1. Als u beschikt over meerdere hostingpakketten waaraan verschillende webruimtes zijn gekoppeld, selecteer dan eerst de juiste webruimte in het menu Abonnement bovenaan de pagina. 2. Klik op het tabblad Mail. 3. Klik op adres aanmaken. 4. Geef het linkerdeel van het adres op (het deel voor en, als u over meerdere domeinnamen beschikt binnen uw account, selecteer de domeinnaam waarvoor het adres moet worden aangemaakt. 5. Laat het selectievakje Postvak geselecteerd. Dit selectievakje is normaal gesproken altijd geselecteerd, tenzij u het alleen wilt gebruiken als een doorstuuradres dat alle inkomende berichten naar een ander adres doorstuurt. 6. Geef de maximale omvang van het postvak op of gebruik de standaardinstelling van uw dienstenpakket. 7. Geef een wachtwoord op dat bestaat uit vijf of meer Latijnse karakters. 8. Klik op OK.

18 18 Snel aan de slag met Plesk Panel 2 Toegang tot uw postvak Er zijn twee manieren om toegang te krijgen tot een postvak voor het verzenden en ontvangen van berichten: Een programma op uw computer installeren en instellen. In de meeste gevallen moet u in uw programma de volgende instellingen opgeven: Gebruikersnaam. Geef in dit veld uw volledige adres op, bijvoorbeeld Wachtwoord. Dit is zeer waarschijnlijk het wachtwoord van uw account. Mailserverprotocol. Deze eigenschap geeft aan of u een kopie van uw berichten op de server wilt bewaren of niet. Om een kopie op de server te bewaren selecteert u de optie IMAP. Als u geen kopie op de server wilt bewaren selecteert u POP3. Als u IMAP selecteert dan hebt u de mogelijkheid om het SpamAssassin-spamfilter te trainen aan de hand van de berichten die u ontvangt, mits SpamAssassin op de server is ingeschakeld. Inkomende mailserver (POP3/IMAP). Geef uw domeinnaam op. Bijvoorbeeld voorbeeld.nl. De POP3-poort is 110. De IMAP-poort is 143. Uitgaande mailserver (SMTP). Geef uw domeinnaam op. Bijvoorbeeld voorbeeld.nl. De SMTP-poort is 25. Deze server vereist authenticatie. Gedetailleerde aanwijzingen voor het instellen van populaire programma's vindt u in de betreffende paragrafen van deze sectie. Webmail gebruiken, direct vanuit de browser. De webmailsoftware is afkomstig van Horde IMP; deze software wordt standaard geïnstalleerd. U kunt deze standaard webmailtoepassing Horde IMP gebruiken, of u kunt de software Atmail Webmail Lite installeren. In dit hoofdstuk: Toegang via webmail Toegang vanaf Microsoft Office Outlook Toegang via Microsoft Outlook Express Toegang vanuit Mozilla Thunderbird Toegang via Apple Mail... 30

19 Snel aan de slag met Plesk Panel 19 Toegang via webmail U kunt op de volgende manieren toegang tot uw postvak krijgen via webmail: Via een webbrowser gaat u naar webmail.voorbeeld.nl, waarbij voorbeeld.nl het internetadres van uw website site is. Als u daarnaar wordt gevraagd geeft u als gebruikersnaam uw volledige adres op (bijvoorbeeld plus het wachtwoord waarmee u zich ook bij Plesk Panel aanmeldt. Als u bij Parallels Small Business Plesk Panel bent aangemeld, kunt u klikken op het tabblad Mail en in de lijst met adressen kunt u klikken op het pictogram voor het juiste adres. Toegang vanaf Microsoft Office Outlook Instellen van Microsoft Office Outlook 2010: 1. Open Microsoft Office Outlook. 2. Ga naar Bestand > Info > Account toevoegen. 3. Selecteer het selectievakje Server-instellingen en extra servertypen handmatig instellen. Klik op Volgende.

20 20 Snel aan de slag met Plesk Panel 4. Selecteer de optie Internet en klik op Volgende.

21 Snel aan de slag met Plesk Panel Geef de volgende gegevens op: Uw naam. Uw adres. Type account. Als u kopieën van berichten op de server wilt bewaren, selecteer dan de optie IMAP. Als u geen kopieën van berichten op de server wilt bewaren, selecteer dan de optie POP3. Als u IMAP selecteert dan hebt u de mogelijkheid om het SpamAssassin-spamfilter te trainen aan de hand van de berichten die u ontvangt, mits SpamAssassin op de server is ingeschakeld. Server voor inkomende mail. Geef uw domeinnaam op. Bijvoorbeeld: voorbeeld.nl. Uitgaande mailserver (SMTP). Geef uw domeinnaam op. Bijvoorbeeld: voorbeeld.nl. Gebruikersnaam. Geef uw volledige adres op. Bijvoorb Wachtwoord. Dit wachtwoord is hoogstwaarschijnlijk hetzelfde als het wachtwoord dat u gebruikt wanneer u zich bij Plesk Panel aanmeldt. Beveiligd-wachtwoordverificatie (SPA) is verplicht. Zorg dat deze optie niet is geselecteerd.

22 22 Snel aan de slag met Plesk Panel 6. Klik op Meer instellingen, open het tabblad Server voor uitgaande en selecteer Voor de server voor uitgaande (SMTP) is verificatie vereist. 7. Klik op Volgende. 8. Klik op Voltooien.

23 Snel aan de slag met Plesk Panel 23 Toegang via Microsoft Outlook Express De aanwijzingen in deze sectie zijn opgesteld aan de hand van Microsoft Outlook Express 6. Wellicht zijn ze niet van toepassing op eerdere of latere versies van Microsoft Outlook Express. Instellen van Microsoft Outlook Express: 1. Open Microsoft Outlook Express. 2. Ga naar Hulpprogramma's > Accounts. 3. Klik op de knop Toevoegen en selecteer het onderdeel Mail. 4. Geef uw naam op zoals u wilt dat deze zichtbaar is in alle berichten die u verstuurt en klik op Volgende.

24 24 Snel aan de slag met Plesk Panel 5. Geef uw adres op en klik op Volgende.

25 Snel aan de slag met Plesk Panel Geef de volgende instellingen op: Protocol van uw inkomende mailserver. Als u kopieën van berichten op de server wilt bewaren, selecteer dan de optie IMAP. Als u geen kopieën van berichten op de server wilt bewaren, selecteer dan de optie POP3. Als u IMAP selecteert dan hebt u de mogelijkheid om het SpamAssassinspamfilter te trainen aan de hand van de berichten die u ontvangt, mits SpamAssassin op de server is ingeschakeld. Server voor inkomende mail. Geef het internetadres van uw website op. Server voor uitgaande mail. Geef het internetadres van uw website op.

26 26 Snel aan de slag met Plesk Panel 7. Klik op Volgende. 8. Geef de volgende gegevens op: Uw accountnaam. Geef uw adres op in het veld Accountnaam. Uw wachtwoord. Dit wachtwoord is hoogstwaarschijnlijk hetzelfde als het wachtwoord dat u gebruikt om u bij Parallels Small Business Plesk Panel aan te melden. Zorg dat het selectievakje Wachtwoord onthouden is geselecteerd. Laat deze geselecteerd als u niet steeds naar uw wachtwoord wilt worden gevraagd wanneer uw programma verbinding maakt met de mailserver om deze op nieuwe berichten te controleren. Klik op Volgende. 9. Om het instellen van uw programma te voltooien, klik Voltooien.

27 Snel aan de slag met Plesk Panel 27 Toegang vanuit Mozilla Thunderbird De aanwijzingen in deze sectie zijn opgesteld aan de hand van Mozilla Thunderbird 12. Wellicht zijn ze niet van toepassing op eerdere of latere versies van Mozilla Thunderbird. Instellen van Mozilla Thunderbird: 1. Open Mozilla Thunderbird. 2. Ga naar Extra > Accountinstellingen > Account toevoegen. 3. Geef de volgende gegevens op: Uw naam, zoals u wilt dat deze wordt weergegeven in de door uw verstuurde berichten. Uw adres en wachtwoord.

28 28 Snel aan de slag met Plesk Panel 4. Klik op Doorgaan. 5. Als Thunderbird de instellingen niet automatisch kan vinden, geef dan de volgende gegevens op: Type account. Als u kopieën van berichten op de server wilt bewaren, selecteer dan de optie IMAP. Als u geen kopieën van berichten op de server wilt bewaren, selecteer dan de optie POP3. Als u IMAP selecteert dan hebt u de mogelijkheid om het SpamAssassin-spamfilter te trainen aan de hand van de berichten die u ontvangt, mits SpamAssassin op de server is ingeschakeld.

29 Snel aan de slag met Plesk Panel Klik op Account aanmaken. Als u handmatig een account instelt, gebruik dan de volgende standaardcombinaties van verbindingsbeveiliging en methode van verificatie. Als de instellingen niet goed werken, vraag dan de juiste combinatie aan uw hostingprovider. Onder Linux: Connection security: STARTTLS Authentication method: Versleuteld wachtwoord Onder Windows, IMAP: Connection security: Geen Authentication method: Versleuteld wachtwoord Onder Windows, POP3: Connection security: Geen Authentication method: Password, transmitted insecurely Andere parameters die u wellicht nodig hebt bij het handmatig instellen van uw account: POP3-poort: 110 IMAP-poort: 143 SMTP-poort: 25 Gebruikersnaam. Uw volledige adres. Bijvoorbeeld: Adres server voor inkomende (POP3/IMAP). Geef het internetadres van uw website op. Bijvoorbeeld: voorbeeld.nl Adres verder voor uitgaande . Geef het internetadres van uw website op. Bijvoorbeeld:voorbeeld.nl

30 30 Snel aan de slag met Plesk Panel Toegang via Apple Mail De aanwijzingen in deze sectie zijn opgesteld aan de hand van Apple Mail 3.6 (Leopard). Wellicht zijn ze niet van toepassing op eerdere of latere versies van Apple Mail. Instellen van Apple Mail: 1. Start Apple Mail. Als u de software voor de eerste keer opstart en u hebt nog geen mailaccounts ingesteld, sla dan de volgende stap over: Apple Mail brengt u direct naar de pagina voor het instellen van een nieuw account. 2. Open de wizard Adding Mail Account: a. Klik op Mail > Preferences... b. Selecteer het tabblad Accounts. c. Klik op de knop + links onderin. 3. Geef de accountinformatie op: Uw volledige naam Uw volledige adres Het wachtwoord dat u gebruikt om u bij Parallels Small Business Plesk Panel aan te melden.

31 Snel aan de slag met Plesk Panel Klik op Doorgaan. 5. Geef de volgende informatie op over de inkomende mailserver: Account Type: selecteer of u het IMAP- of POP-protocol wilt gebruiken. We recommend selecting IMAP if you use SpamAssassin as a spam filtering solution: IMAP account is a requirement for SpamAssassin learning which messages are spam and which are not. Incoming Mail Server: geef de naam of het domein op vanwaar uw mail wordt verstuurd (dit is het gedeelte na het apestaartje in uw adres). User Name: geef uw volledige adres op. Password: Apple Mail neemt deze informatie mee uit de vorige stap, dus hier hoeft u niets te wijzigen).

32 32 Snel aan de slag met Plesk Panel 6. Klik op Doorgaan. 7. (Optioneel) Geef de beveiligingsopties voor inkomende mail op: a. Selecteer het selectievakje Use Secure Sockets Layer (SSL). b. Selecteer de methode van verificatie. Laat de standaardmethode geselecteerd als u niet zeker weet welke u moet selecteren. Apple Mail toont dit scherm met instellingen alleen als een met Parallels Small Business Plesk Panel meegeleverde mailserver ondersteuning biedt voor SSL voor het geselecteerde type account (POP of IMAP).

33 Snel aan de slag met Plesk Panel Klik op Doorgaan. 9. Geef de volgende informatie op over de uitgaande mailserver: Outgoing Mail Server: geef de naam of het domein op vanwaar uw mail wordt verstuurd (dit is het gedeelte na het apestaartje in uw adres). Use only this server: selected. Use Authentication: selected. User Name: geef uw volledige adres op. Password: Apple Mail neemt deze informatie mee uit de vorige stap, dus hier hoeft u niets te wijzigen).

34 34 Snel aan de slag met Plesk Panel 10. Klik op Doorgaan. Apple Mail toont een overzicht van het mailaccount dat zal worden aangemaakt. 11. Selecteer het selectievakje Take account online en klik op Create.

35 Snel aan de slag met Plesk Panel 35 Statistieken van het sitebezoek bekijken Als uw site uiteindelijk goed werkt en gevonden wordt via zoekmachines, dan wordt het tijd te evalueren hoe efficiënt de site is door het bekijken van de bezoekerstatistieken. Ontdekken hoeveel mensen uw site bezoeken, vanuit welke landen en welke pagina's van de site zij hebben bekeken: 1. Als u beschikt over meerdere hostingpakketten waaraan verschillende webruimtes zijn gekoppeld, selecteer dan eerst de juiste webruimte in het menu Abonnement bovenaan de pagina. 2. Ga naar het tabblad Websites & domeinen > Webstatistieken. De statistieken van het sitebezoek zullen in een nieuw venster van de browser worden weergegeven. 3. Om statistieken te bekijken van de webpagina's die zijn bezocht in het met SSL beveiligde gedeelte van uw site, selecteert u in het menu SSLwebstatistieken. 4. Om statistieken te bekijken van de bestanden die via FTP zijn gedownload, selecteert u in het menu FTP-statistieken. Als alternatief kunt u de site-statistieken ook bekijken door de volgende URL te bezoeken: https://uw-domein.nl/plesk-stat/webstat. Als u gevraagd wordt naar een gebruikersnaam en wachtwoord, geef dan de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw FTP-account op. U hebt nu het deel Snel aan de slag met Plesk Panel van deze handleiding afgerond. U kunt verder lezen als u meer wilt weten over de overige mogelijkheden die voor u in Hostingbeheer beschikbaar zijn.

36 H O O F D S T U K 3 Cliëntaccounts beheren Zoals omschreven in de sectie Snel aan de slag met Parallels Plesk Panel (op pagina 10) is de eerste stap bij het online brengen van uw bedrijf het afsluiten van een abonnement bij een hostingbedrijf (provider). Als u een abonnement op een hostingpakket hebt afgesloten wordt er in Plesk Panel een cliëntaccount voor u aangemaakt. Hiermee kunt u zich bij Plesk Panel aanmelden om gebruik te maken van de hostingdiensten en van middelen zoals postvakken, schrijfruimte en bandbreedte. Een cliëntaccount met verschillende abonnementen Met Plesk Panel kunt u een abonnement nemen op zoveel hostingpakketten als u wilt. Als u bijvoorbeeld niet wilt dat uw hoofdsite hostingmiddelen deelt met de site van een afdeling van uw bedrijf, dan kunt u een ander hostingpakket afsluiten die onder hetzelfde cliëntaccount wordt ondergebracht. Met andere woorden, een cliëntaccount biedt gepersonaliseerde toegang tot al uw abonnementen (zie de afbeelding hieronder).

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

AS Hosting Control Panel

AS Hosting Control Panel AS Hosting Control Panel Handleiding voor eindgebruikers met Linux webhosting Versie 1.1 (Januari 2009) 0 Inhoud 1. Over deze handleiding... 3 2. Feedback... 4 3. Het AS Hosting Control Panel... 5 3.1Toegang

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 Toelichting verkoopactiviteiten...

Nadere informatie

bla bla Open-Xchange Server Gebruikershandleiding

bla bla Open-Xchange Server Gebruikershandleiding bla bla Open-Xchange Server Gebruikershandleiding Open-Xchange Server Open-Xchange Server: Gebruikershandleiding publicatie datum woensdag, 29. augustus 2012 v.6.20.7 Copyright 2006-2012 OPEN-XCHANGE Inc.,

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding // Mamut Business Software Installatiehandleiding Introductie Deze handleiding is bedoeld om de installatie en eerste opstart van Mamut Business Software te vereenvoudigen. De structuur van de handleiding

Nadere informatie

FileMaker Pro 13. Gebruikershandleiding

FileMaker Pro 13. Gebruikershandleiding FileMaker Pro 13 Gebruikershandleiding 2007-2013 FileMaker, Inc. Alle rechten voorbehouden. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, California 95054, VS FileMaker en Bento zijn handelsmerken

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

HBO Informatica - Netwerkbeheer

HBO Informatica - Netwerkbeheer HBO Informatica - Netwerkbeheer Projectwerk WEBSERVER EN DYNAMISCHE WEBSITE (Installatie en configuratie van een webserver, en het ontwikkelen van een website in Drupal) Naam: Vanessa Draelants Mentor:

Nadere informatie

FileMaker 13. WebDirect Handleiding

FileMaker 13. WebDirect Handleiding FileMaker 13 WebDirect Handleiding 2014 FileMaker, Inc. Alle rechten voorbehouden. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, California 95054, VS FileMaker en Bento zijn handelsmerken van FileMaker,

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6 Inhoud 1 Inleiding... 1 1.1 Marktanalyse... 1 1.2 Website promotie door adverteren... 1 1.3 Zelfstandig je website promoten... 1 1.4 Google en Linkbuilding... 2 2 Linkbuilding Tool... 4 2.1 Linkbuilding

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 SugarCRM

Handleidingen 1.0 SugarCRM Handleidingen 1.0 SugarCRM SugarCRM Handleidingen 1.0 SugarCRM In dit document vind je de handleidingen voor SugarCRM zoals aangeboden door ECM2. I. Inleiding 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens... 3 2.

Nadere informatie

LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5

LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5 LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5 Datum Versie 1-2-2011 1.0 LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5 1 1. Inleiding... 5 1.1. Functionaliteit CRM relatiebeheer...5 1.2. Single versus multi-user versie...6 2. De software

Nadere informatie

Technische Opzet TimeTell versie 8

Technische Opzet TimeTell versie 8 Technische Opzet TimeTell versie 8 TIMETELL BV www.timetell.nl Balen van Andelplein 2 2273 KH, Voorburg 070-3114811 info@timetell.nl Helpdesk 070-3114810 helpdesk@timetell.nl Inhoud 1. Inleiding... 4 2.

Nadere informatie

Nitro Reader 3 Gebruikershandleiding

Nitro Reader 3 Gebruikershandleiding Nitro Reader 3 Gebruikershandleiding In deze Gebruikershandleiding Welkom bij Nitro Reader 3 1 Het gebruik van deze handleiding 1 Snel de juiste informatie opzoeken 1 Zoeken op trefwoorden: 1 Online deelnemen

Nadere informatie

FileMaker Go 14. Ontwikkelaarsgids

FileMaker Go 14. Ontwikkelaarsgids FileMaker Go 14 Ontwikkelaarsgids 2011-2015 FileMaker, Inc. Alle rechten voorbehouden. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, California 95054, VS FileMaker en FileMaker Go zijn handelsmerken

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

HANDLEIDING v1.3 WEBBEHEER VIA DE GRAPHISCHE GEBRUIKERS INTERFACE VIRTUALMIN - WEBMIN

HANDLEIDING v1.3 WEBBEHEER VIA DE GRAPHISCHE GEBRUIKERS INTERFACE VIRTUALMIN - WEBMIN HANDLEIDING v1.3 WEBBEHEER VIA DE GRAPHISCHE GEBRUIKERS INTERFACE VIRTUALMIN - WEBMIN Een handleiding van - Moving Art Studio ASBL Copyright Moving Art Studio Eleni Postantzi GNU Free Documentation Licence

Nadere informatie

Webhosting bij Zelfhosting.com

Webhosting bij Zelfhosting.com Webhosting bij Zelfhosting.com (versie 2 april 2011) Auteur: Koen Timmers www.zelfhosting.com - www.zelfstudie.be - www.kerfuffle.be Deze handleiding helpt je op weg bij het registreren van webhosting,

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Handleiding voor Pinnacle Studio 18

Handleiding voor Pinnacle Studio 18 Handleiding voor Pinnacle Studio 18 Inclusief Pinnacle Studio Plus en Pinnacle Studio Ultimate Inhoud Voordat u begint................................. 1 Afkortingen en conventies...............................

Nadere informatie

Pinnacle Studio. Uw leven in films. Versie 16. Inclusief Pinnacle Studio Plus en Pinnacle Studio Ultimate

Pinnacle Studio. Uw leven in films. Versie 16. Inclusief Pinnacle Studio Plus en Pinnacle Studio Ultimate Pinnacle Studio Versie 16 Inclusief Pinnacle Studio Plus en Pinnacle Studio Ultimate Uw leven in films Documentatie door AHA! Text Services. Geschreven door Nick Sullivan, Susan M. Scott en Terri Morgan.

Nadere informatie

Advisor Master TITAN Managementsoftware Gebruikershandleiding

Advisor Master TITAN Managementsoftware Gebruikershandleiding Advisor Master TITAN Managementsoftware Gebruikershandleiding Software versie 1.0.5c VOORLOPIG Aritech is een divisie van SLC Technologies B.V. Copyright SLC Technologies B.V. 2000. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding WebEx Meeting Center. voor hosts, presentatoren en deelnemers

Gebruikershandleiding WebEx Meeting Center. voor hosts, presentatoren en deelnemers Gebruikershandleiding WebEx Meeting Center voor hosts, presentatoren en deelnemers Copyright 1997 2012 Cisco and/or its affiliates. Alle rechten voorbehouden. WEBEX, CISCO, Cisco WebEx, het CISCO-logo

Nadere informatie

Handleiding Directadmin Resellers

Handleiding Directadmin Resellers Handleiding Directadmin Resellers Inhoud 1. Accounts aanmaken... 3 1.1 Gebruikersnaam en Paswoord... 3 1.2 Wachtwoord... 3 1.3 Domeinnaam... 3 1.4 Pakketnaam... 3 1.5 Ipadres... 3 1.6 E-mail versturen...

Nadere informatie

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding hoofdstukken Basis 1. Inleiding Bing Ads 2 2. Instellingen Bing Ads 4 3. Wegwijs in Bing Ads 6 4. Een Bing Ads campagne opzetten 8 5. Campagne

Nadere informatie

OmegaT - Gebruikershandleiding. Vito Smolej

OmegaT - Gebruikershandleiding. Vito Smolej OmegaT - Gebruikershandleiding Vito Smolej OmegaT - Gebruikershandleiding Vito Smolej publicatie datum Samenvatting Dit document is de officiële gebruikershandleiding voor OmegaT, het gratis Computer Aided

Nadere informatie

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen!

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! De 10 gouden regels Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Benodigdheden voor

Nadere informatie

e-publications Handleiding Centre d Informatique pour la Région Bruxelloise Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest versie 1.

e-publications Handleiding Centre d Informatique pour la Région Bruxelloise Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest versie 1. Centre d Informatique pour la Région Bruxelloise Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest e-publications Handleiding versie 1.0 www.cirb.irisnet.be www.cibg.irisnet.be Document Code: Klant: e-publications

Nadere informatie