Particulien Grondbezi f

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Particulien Grondbezi f"

Transcriptie

1 Overijssels Particulien Grondbezi f ROVINCIALE STATEN AN OVERIJSSEL Land in vertrouwde hancb&qnr. Y&/2& 11 /Sao ProvincialeStatenvan Overijsse Postbus GB ZWOLLE Dat. ontv.: Routing 03 NOV 2011 Haereweg PJ Olst Telefoon (0570) Fax (0570) opg@grondbezit.nl Internet Bank Rabobank: Olst, 2 november 2011 Onderwerp: kopie brief aan GS Geachte Statenleden, Hierbij sturen we u een kopie van onze brief inzake beheervergoedingen aan particulieren voor het beheren van natuur binnen en buiten de EHS aan het College van Gedeputeerde Staten, ter kennisname. Met vriendelijke groeten, Overijssels Particulier Grondbezit mw. mr. C.Y.A. Blijdenstein - van der Does voorzitter Van de Federate Particulier Grondbezit maken deal uit: Brabants Particulier Grondbezit, Drents Particulier Grondbezit, Het Frlesch Grondbezit, Hollands Particulier Grondbezit, Gelders ParticulierGrondbezit,Gronings Particulier Grondbezit,Llmburgs Particulier Grondbezit, Overijssels ParticulierGrondbezit, Utrechts Particulier Grondbezit,ZeeuwsParticulier Grondbezit

2 Overijssels Particulier Grondbezit Land in vertrouwde hand f%* Haereweg PJ 01st Tetefoon (0570) Fax (0570) opg@grondbezit.n( Internet Bank Rabobank: Aan het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel t.a.v. mw. W.H. Maij Postbus GB ZWOLLE Olst, 2 november 2011 Onderwerp: voorstellen inzakenatuurbeheervergoedingen namens OPG Geacht College, Het Overijssels Particulier Grondbezit heeft kennisgenomen van het natuurakkoord tussen de Staatssecretaris van EL&I en het IPO van September Het akkoord en de uitwerking daarvan zullen aanzienlijke gevolgen hebben voor de aanleg, de inrichting en het beheer van de Ecologische Hoofdstructuur en in het bijzonder voor het beheer van de bestaande bossen en natuurterreinen. Met een aantal maatregelen en bezuinigingen zijn we het eens zoals het herijken van de EHS, het beeindigen van het gesubsidieerd aankopen van bestaande bossen en natuurterreinen, het opde markt brengen van een deel van de BBL-gronden en SBBgronden en het bieden van meer ruimte voor particulier en agrarisch natuurbeheer. Het een en ander is conform de notitie 'Geef de particulier de ruimte' (bijgevoegd) van de Federatie Particulier Grondbezit die onze landelijke organisatie in de onderhandelingen over het natuurakkoord heeft ingebracht. Onverlet het voorgaande hebben we ons steeds sterk gemaakt voor een adequaat beheerbudget voor bossen en natuurterreinen binnen en buiten de herijkte EHS. Het continueren van het beheer en de financiering daarvan zijn essentieel voor het kwalitatief hoogwaardig, mooi, opengesteld en toegankelijk houden van deze terreinen. Het Overijssels Particulier Grondbezit heeft daarom grote moeite met de manier waarop uw College invulling geeft aan de bezuiniging op het beheer van bestaande bossen en natuurterreinen. Het werken met de zogenaamde kaasschaafmethode (de vergoeding van de beheertypen verder verlagen van 84% naar 75%) en het niet meer beschikbaar stellen van beheervergoedingen aan eigenaren en beheerders van bossen en natuurterreinen buiten de herijkte EHS is voor ons niet aanvaardbaar. Deze invulling van de provincie roept met name bij eigenaren bestaande bossen en natuurterreinen buiten de EHS gedachten op van onbehoorlijk bestuur en van strijdigheid met opgewekt vertrouwen. Van de Faderatfe Particulier Grondbezit maken deel uit: Brabants Particulier Grondbezit, Drents Particulier Grondbezit, Hat Frlesch Grondbezit, Hollands Particular Grondbezit, GeWars Particular Grondbezit, GrortinqsParticulier Grondbezit, llmburgs Particulier Grondbazlt, Ovarilaaals Particular Grantibezit, Utrachls Particulier Grondbezit, Zeeuws Particulier Grondbezit

3 Zoals eerder bepleit zou er voor alle bestaande bossen en natuurterreinen - binnen en buiten de herijkte EHS - een 100% vergoeding voor net interne beheer conform de SNLsystematiek beschikbaar moeten zijn en tenminste een basisbijdrage van 60 euro per hectare (recreatietoeslag). Zonder beheerbijdrage is de kans groot dat vooral bossen en natuurterreinen buiten de herijkte EHS niet meer worden opengesteld en komt de instandhoudingvan de biodiversiteitonderdrukte staan. Wanneer erinderdaad - alsnoodzakelijk kwaad - gebieden nietlangeropengesteld kunnen zijn,omdat de kostenvain de openstellingalsparticulier niet langerte dragen zijn;danis dat niet alleen slecht voor het draagvlak voor het natuurbeleid, maar ook slecht voor de regionale economie.jmmers de groene parels van de provincie - ook at zijn ze buiten de EHS gelegen - zijnbelangrijketrekkers voortoerismeenrecreatie in deregioen vormen zo een belangrijk visitekaartje. Eencommissieonder leiding vande heer Rinooy Kan, heeft in 2008becijferddat een investeringin hetlandschapzich tot 7 keer terugbetaald. Naast deze economische motieven zijn er ook ecologische motieven voor het verstrekken vaneen basisvergoeding. Bossen en natuurterreinen vormen een belangrijke buffer, zowel recreatief als ecologisch. Recreatief, omdat zo de recreatiedruk beter gespreid wordt; ecologischvanwegede SteppingStone- of corridorsfunctie. Volgens hetoverijssels Particulier Grondbezit is hetmogelijkde beheerbijdragen opredelijk niveau te houden door: 1. hetbeheerbudgetaan te vullenmetprovinciale financiele middelen; deaanwezigheid van bossen en natuurterreinen heeft een grote en bewezen economische spin-off. Maar ook andere organisaties die direct profijt hebben van bos- en natuurterreinen zoals waterleidingsmaatschappen en gemeenten zouden moeten bijdragen. De provincie kan haar invloed aanwenden om deze organisaties die profiteren van verschillende ecosysteem diensten te laten bijdragen t.b.v. het beheer. 2. de ambitiesbij testellen; de (te)duredooromvorming terealiseren beheertypezoals bos omzetten in heide of zandverstuiving moet worden beeindigd. 3. het werken met een basisbijdrage voor alle bossen en natuurterreinen van 60euro per hectare. Hiermee kan de basisbiodiversiteit en de openstelling in stand worden gehouden.ook dekosten dieverbandhoudenmet het toezichthouden rechtvaardigt een bijdrage. 4. eendeelvande BBL-gronden teverkopen endeopbrengst daarvan aante wenden voorhetbeheer.

4 Ter verzachting van de verlaagde vergoedingen of zelfs het wegvallen van bijdragen voor terreinenbuitendeehs wordt voongesteld: 5. planotogische ruimte te maken voor het ontwikkelen van nieuwe economische dragers of het verder ontwikkelen van bestaande economische dragers waarvan de opbrengsten kunnen bijdragen aan de duurzame instandhouding van het beheer. 6. het bestemmen van bossen met de aanduiding 'bos' waar voor houtproductie en - oogst volop ruimte biedt en niet langer meer met de aanduiding 'natuur' De punten 5 en 6 dienen vastgelegd te worden in een provinciale planotogische verordening teneinde sturend te zijn voor gemeenten die verantwoordelijk zijn voor hetbestemmingsplan buitengebied. Particuliere eigenaren die met nun bos- en natuurbezit buiten de EHS komen te liggen moeten de tijd krijgenom in te spelen ophet stopzettenvan de beheersubsidie.de provincie dientdeze overgang te faciliteren doornog eenmaal vooreen termijn van 6 jaar subsidiete verstrekken. Dat geldt in het bijzonder voor de eigenaren die nieuwe aangelegde natuur hebbenaangelegden daarvoorkwalitatieve verplichtingen zijn aangegaan. Tot slot vraagt het Overijssels Particulier Grondbezit speciale aandacht voor de eeuwenoude landgoederen en buitenplaatsen die zowel binnen als buiten de EHS gelegen zijn. De instandhouding vandezeparels vanrust, ruimteenschoonheid inhet buitengebied met hungrote maatschappelijke waarden gebaseerd op de veelal niet renderende functies zoals cultuurhistorie, landschapsstructuur, openstelling, natuurterreinen, historische bebouwing etc. behoeven blijvende steun. Zeker in een tijd van recessie, teruglopende overheidsbijdragen (BRIM), toenemenderecreatiedruk enafnemend toezicht isditvan groot belang. Met vriendelijke groeten, Overijssels Particulier Grondbezit mw.mr. C.Y.A.Blijdenstein - van der Does voorzitter Cc: Provinciale Staten IPO Colleges van B&Wen Raden van de OverijsselseGemeenten VNG Bijlage: notitie "Geef de particulierde ruimte!"

5 De Klomp 5, De Klomp Postbus AW Veenendaal Telefoon: (0318) Fax: (0318) Website: De Klomp, 29 augustus 2011 GEEFDE PARTICULARDE RUIMTE De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) ziet goedemogelijkhedende herijkteehs met veel minder overheidsgeldte realiseren. Grond is door de jarenh^en waardevastgebleken. In deze onzekere tijdenis hetbeleggen in granden zelfsnatuurgronddan ook gewild.door daar verstandiggebruikvan temaken kan de overheidhet eigendom en beheer van een veel groterdeel van debos- en natuurterreinen aan departiculieresector overdragen. Geefde Particulier de Ruimte; onder deze titel gafdefpg in mei 2010 eenbrochureuit waarin zijhaar visie gaf op het natuurbeleid in ons land.door de komst vanhet kabinet Rutte later dat jaar won ditpleidooinog aan kracht. Immers, het draagvlakvoorhetnatuurbeleid staat onder druken ermoet forsbezuinigd worden. Om dit draagvlak weer te vergrotenishet goedmeer particuliereeigenaren tebetrekken bij hetbeheer vannatuurgronden.dat is ook goed voor de diversiteitvan ons landschap. Door ruimte te geven voorenige economische activiteitop en rond deze terreinen wordt dit voor hen noginteressanteren kanhet beroep op overheidsmiddelen sterk beperkt worden. Er zijn geen aankoopsubsidies nodig enbeheerkostenkunnen "verevend"wordenmet de opbrengstenvanrendabele activiteiten. In de afgelopen decennia zijn vele miljarden euro'sge'fnvesteerd in aankoopen inrichting van deehs. Nu dezebinnen enkele jaren afgerondzal zijnis vooralde financieringvan het beheer eenprobleem. Volgensde berekeningenis hiervoor300 miljoen per jaar nodig. FPG heefteen aantal aanbevelingenomhet beroepop beheervergoedingen te verlagen. Andere aanbevelingen richten zich vooral ophet privatiserenvan overheidsgrond.de middelen die daarbijvrijkomen zoudenbijv. viahetgroenfondsbeheerdkunnen worden.de revenuen kunnen vervolgensten goede komen aanhet afmaken van deehs en vooralom het budget voorhetbeheer aan te vullen. Aanbevelingen in de exploitatiesfeer (beheer): In plaats vanhethanteren van de "kaasschaaf door deha-vergoedingenvoor de verschillende natuurtypeste verlagenmoeten de natuurambities tegenhet licht gehouden worden.deze ambitie is totnu toebepaald door ecologen zonderrekening tehouden met de beheerkosten.doormeer te kiezen voor goedkoper te beheren natuurtypes kanhier veel bespaard worden. Zois dehuidigebeheervergoedingvoor eenha niet opengesteldvochtigschraalland 1039 euro tegen een ha vochtigbos incl recreatievergoeding slechts49 euro.een ha drogeheidekost de gemeenschap 214 euro tegen een habos 43 euro. Koesterdeinzet van alle eigenaren vanbos- en natuurgrondendiebereid zijn hun terreinen in stand tehouden en open te stellen voorbezoekers.dit kan heel eenvoudigdoorhet invoeren van een basisbijdrage instandhouding bos en natuur van 50 tot 60 europerha per jaar (passendbinnen de SNL-systematiek; de recreatietoeslagis aanknopingspunt) Dit kostlandelijkslechts30 miljoen euro per jaar waarmee een belangrijkemaatschappelijke dienstverzekerd is.

6 Betrek particulieren waaronderboeren en natuurbeschermingsorganisaties voor langereperiodes bijhet beheer van natuurgebiedendieinhanden zijn van bijv Staatsbosbeheer doorhet uitgeven van beheerconcessies. Aanbevelingenin de investeringsfeer (eigendom en inrichting): Privatiseereenbelangrijkdeel van de "overheidsnatuur". Mogelijkheden zijn: 1) het verkopen van een deel vanhet overheidsbezit2)het laten deelnemen van particulieren, pensioenfondsene.d. in het verder teverzelfstandigen Staatsbosbeheer. Stop directmet het verstrekkenvan aankoopsubsidies (PNB-regeling).Dit is verspillingvanbelastinggelden werkt marktverstorend. Zorg voor goedeborging van de natuurkwaliteitdoorinstrumenten als vestiging kwalitatieve verplichting en certificeringmaar verminder tegelijkde regeldruk die frustrerend werktvoorhetparticulierinitiatief. Geefruimte voor gepaste economische activiteitendie het particulier initiatief kunnen versterken,dit kan door deproductie van verkoopbare natuurproducten zoalshout en vlees te stimulerenmaar ookdoorhet onder voorwaardentoelatenvan wonen en recreatie, bijv.in de vorm vanrood voor Groen. Verruim de toepassingvan denatuurschoonwet zodathet collectief beleggen in natuur fiscaal aantrekkelijk wordt. Het Landbouwkundig Economisch Instituut (LEI) kan op korte termijn startenmet een nader onderzoek naar meer marktwerking en ondersteuning particulier initiatiefin denatuursector. Van de Federatie Particulier Grondbezit maken deet utt; Brabants Particulier Grondbezit, Drents Particulier Grondbezit, Het Friesch Grortdbezit, Hollands Particulier Grondbezit, Gelders Particulier Grondbezit, Gronings Particulier Grondbezit, Limburgs Particulier Grondbezit, Overijssels Particulier Grondbezit, Utrechts Particulier Grondbezit, Zeeuws Particulier Grondbezit

Memo. Geachte leden van Provinciale Staten.

Memo. Geachte leden van Provinciale Staten. Memo Datum 21 september 2011 Aan Registratienummer: 1216943 Afdeling Van Gedeputeerden Appelman en Witteman Doorkiesnummer Betreft Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Afschrift Opmerkingen Geachte

Nadere informatie

Geef de particulier de ruimte! Pleidooi voor een sterke rol van de particuliere eigenaar bij de uitvoering van het beleid voor natuur en landschap

Geef de particulier de ruimte! Pleidooi voor een sterke rol van de particuliere eigenaar bij de uitvoering van het beleid voor natuur en landschap Geef de particulier de ruimte! Pleidooi voor een sterke rol van de particuliere eigenaar bij de uitvoering van het beleid voor natuur en landschap Geef de particulier de ruimte! Pleidooi voor een sterke

Nadere informatie

Natuurbeleid in Zuid-Holland

Natuurbeleid in Zuid-Holland Natuurbeleid in Zuid-Holland Wat staat de natuur de komende jaren te wachten? Achterbanbijeenkomst Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland 13 december 2011 20.00 Opening en welkom voorzitter Susanne Kuijpers

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten,

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 11 januari 2011 Nummer PS : Afdeling : ILG en GRN Commissie : RGW Steller : Josje van Noorden Portefeuillehouder : Dhr Krol Registratienummer : 2010INT266286

Nadere informatie

3 Q NOV. 2010. 2010-62.458/48/A.20, LGW 284674 Galen Last L.J. van (050)316 4193

3 Q NOV. 2010. 2010-62.458/48/A.20, LGW 284674 Galen Last L.J. van (050)316 4193 o [p[r vdöi] De /& groningen o Martinikerkhof 12 Postbus 610 9700 AP Groningen Aan de leden van Provinciale Staten, de heren Luitjens en Blom. a- C/) 050 316 49 33 Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2013

PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2013 PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2013 NR: 91 Officiële naam regeling: Openstellingsbesluit 2013 Subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer Limburg Citeertitel: Openstellingsbesluit 2013 SVNL Naam ingetrokken

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur

Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Tussen kabinet en IPO getekend 20 september 2011 INHOUDSOPGAVE 1. Visie van het Rijk 2. Inhoud onderhandelingsakkoord 3. Provincie Noord-Brabant 4. Vervolg

Nadere informatie

RESULTATEN LANDGOEDERENBELEID

RESULTATEN LANDGOEDERENBELEID Deze folder is opgesteld door OPG en adviesbureau Wing en is gefinancierd door de provincie Overijssel. Het geeft een indicatief beeld van de resultaten van het landgoederenbeleid van de provincie Overijssel

Nadere informatie

Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie 31920 Vergunningverlening natuur- en milieuwetgeving Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel www.overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Telefax 038 425 48 41 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum 28 09

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen in het provinciale natuurbeleid. Heine van Maar Provincie Noord-Brabant 21 maart 2013

Actuele ontwikkelingen in het provinciale natuurbeleid. Heine van Maar Provincie Noord-Brabant 21 maart 2013 Actuele ontwikkelingen in het provinciale natuurbeleid Heine van Maar Provincie Noord-Brabant 21 maart 2013 Inhoud Doelen Bezuinigingen Aanpassing natuurambitie Realisatiestrategie 1. Doelen in nota BrUG

Nadere informatie

Subsidie natuurbeheer voor kleine particuliere beheerders

Subsidie natuurbeheer voor kleine particuliere beheerders Subsidie natuurbeheer voor kleine particuliere beheerders Wat ga ik u vertellen? Wat doet BIJ12 Herziening Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) Besluitvorming Provinciale invulling Subsidieaanvraag

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Beantwoording vragen ex art. 3.2 Reglement van Orde van de Partij voor de Dieren aangaande de begroting 2012 en de najaarsbrief. Provinciale

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH STATENNOTITIE Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Grond en het Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

K a n s e n. voor particulier natuurbeheer i n B r a b a n t. Onderzoeksrapport. Mei 2007

K a n s e n. voor particulier natuurbeheer i n B r a b a n t. Onderzoeksrapport. Mei 2007 K a n s e n voor particulier natuurbeheer i n B r a b a n t Onderzoeksrapport Mei 2007 Opdrachtgever: Uitvoerenden: In samenwerking met: Provincie Noord-Brabant Brabants Landschap Brabants Particulier

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Herdruk Openstellingsbesluit Subsidieverordening Natuur- en landschapsbeheer provincie Utrecht begrotingsjaar 2016

PROVINCIAAL BLAD. Herdruk Openstellingsbesluit Subsidieverordening Natuur- en landschapsbeheer provincie Utrecht begrotingsjaar 2016 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 1568 17 maart 2016 Herdruk Openstellingsbesluit Subsidieverordening Natuur- en landschapsbeheer provincie Utrecht begrotingsjaar 2016 Besluit

Nadere informatie

Raymond Schrijver, Aris Gaaff en Irene Bouwma (Wageningen UR)

Raymond Schrijver, Aris Gaaff en Irene Bouwma (Wageningen UR) Geen natuur meer op landbouwgrond. foto's Hans van den Bos, Bosbeeld.nl Provinciale budgetten bepalen d Het regeerakkoord van het Kabinet Rutte was zeer duidelijk:de EHS zou in 2018 herijkt gerealiseerd

Nadere informatie

Levende Beerze. Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009

Levende Beerze. Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009 Levende Beerze Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009 Vanavond: Den Bosch De Levende Beerze structuurvisie planmer Esche Stroom en De Levende Beerze Procedure Bergeijk Waarom aan de slag? Nota Ruimte:

Nadere informatie

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan 2018 tekstdeel Algemeen: Overal waar 2017 stond is dit aangepast naar 2018 Natuurnetwerk Nederland is afgekort tot NNN. Specifiek per pagina:

Nadere informatie

Vergelijking in de tijd (Soortenrijkdom) Akkers Moerassen

Vergelijking in de tijd (Soortenrijkdom) Akkers Moerassen Staat van 2014 Soortenrijkdom Wat is de gemiddelde kwaliteit van de soorten rijkdom in zes biotopen? Voor de vulling van deze zijn gegevens gebruikt van de vlakdekkende inventarisaties in het buitengebied

Nadere informatie

Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Ontwerp planwijziging natuurgebieden Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 16 mei 2017

Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Ontwerp planwijziging natuurgebieden Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 16 mei 2017 Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Ontwerp planwijziging natuurgebieden 2017 Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 16 mei 2017 1 1. Inleiding Het Natuurbeheerplan Zeeland bevat het provinciale beleid tot

Nadere informatie

Daarnaast zijn er subsidies voor het versterken van de landschapskwaliteit binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de Nationale Landschappen.

Daarnaast zijn er subsidies voor het versterken van de landschapskwaliteit binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de Nationale Landschappen. Informatie subsidies particulier natuurbeheer Natuurbeheer wordt in Nederland uitgevoerd door terreinbeherende organisaties en particulieren. De overheid wil het beheer van natuur door particulieren, bijvoorbeeld

Nadere informatie

VNG. 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam

VNG. 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam VNG 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam Kerntaken provincies Duurzame ruimtelijke ontwikkeling (o.a. waterbeheer) Milieu, energie en klimaat Vitaal platteland, natuurbeheer en ontwikkeling natuurgebieden Regionale

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Van Provincie Noord-Brabant Aan Gemeente Bladel Onderwerp Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Ter attentie van Zaak identificatie 07-11-2017

Nadere informatie

Deze documenten treft u aan als bijlage bij de Statenbrief. Wij lichten de Bestuursovereenkomst grond toe in een separate toelichting.

Deze documenten treft u aan als bijlage bij de Statenbrief. Wij lichten de Bestuursovereenkomst grond toe in een separate toelichting. Bijlage bij Statenbrief Natuurpact en Bestuursovereenkomst grond Zaaknummer 2013-013508 Toelichting op het Natuurpact 1. Inleiding Aanleiding In de vergadering van uw Staten op 7 november 2012 heeft ons

Nadere informatie

Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Planwijziging natuurgebieden Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 19 september 2017

Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Planwijziging natuurgebieden Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 19 september 2017 Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Planwijziging natuurgebieden 2017 Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 19 september 2017 1 1. Inleiding Het Natuurbeheerplan Zeeland bevat het provinciale beleid tot omvorming,

Nadere informatie

Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Mevrouw dr. J.M. Cramer Postbus 20951 2500 EZ 'S-GRAVENHAGE

Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Mevrouw dr. J.M. Cramer Postbus 20951 2500 EZ 'S-GRAVENHAGE Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Mevrouw dr. J.M. Cramer Postbus 20951 2500 EZ 'S-GRAVENHAGE Land- en Tuinbouworganisatie Nederland Postbus 29773, 2502 LT Den Haag Bezoekadres

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari 2012 Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Oppervlakte Landgoed

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Hoofdstuk 2 Natuur- en landschapsbeheer binnen een natuurterrein

PROVINCIAAL BLAD. Hoofdstuk 2 Natuur- en landschapsbeheer binnen een natuurterrein PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zuid-Holland. Nr. 5765 25 oktober 2016 Besluit van Gedeputeerde Staten van 11 oktober 2016, PZH-2016-566437829, tot vaststelling van het openstellingsbesluit

Nadere informatie

Aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Datum Behandeld door Doorkiesnummer Onderwerp 3 november 2011 Onderhandelingsakkoord Decentralisatie Natuur en Landelijk Gebied

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2006/57

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2006/57 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2006/57 Gedeputeerde Staten van Limburg SUBSIDIES BEVORDERING PARTICULIER NATUURBEHEER VIA INTERMEDIAIREN 2006 BESLUIT van Gedeputeerde Staten d.d. 15 augustus 2006, Nadere

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 15 september 2015

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 15 september 2015 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 15 september 2015 1 Onderwerp: N50 Emmeloord - Ens. Betaling bijdragen vanuit RSP Zuiderzeelijn Lodders, J. 1. nu

Nadere informatie

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 22 september 2015 Vragen nr. 87 Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over

Nadere informatie

Nieuwe landgoederen Nederland

Nieuwe landgoederen Nederland Ruimte en Milieu Nieuwe landgoederen Nederland Bouwen aan een groene omgeving 02 Wie aan een landgoed denkt, stelt zich een ruim, bosrijk terrein voor met daarop een stijlvol gebouw. Het natuurschoon voert

Nadere informatie

Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland

Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland Wegen_paden.indd 1 04-05-2006 17:22:48 Wandelen, genieten en verwonderen Wandelen, hardlopen en fietsen. Of gewoon tot rust komen en vol verwondering

Nadere informatie

percelen cultuurgrond

percelen cultuurgrond percelen cultuurgrond gelegen aan de Cromvoirtsedijk te Cromvoirt, ter grootte van 4.77.90 ha Koopsom: Nader overeen te komen Inhoud Kadastrale informatie Omschrijving Bestemmingsplan Verordening Ruimte

Nadere informatie

Voortvarend verder met opstellen Hoofdlijnennotitie Natuur

Voortvarend verder met opstellen Hoofdlijnennotitie Natuur Deze nieuwsbrief informeert u over de werkzaamheden en resultaten van interprovinciaal projectbureau Vitaal Platteland. Het projectbureau faciliteert de provincies in de uitvoering van het Natuurakkoord.

Nadere informatie

1 6 DEC Streekplanafwijkingsprocedure School Eerde, Kasteellaanl te Ommen (gemeente Ommen).

1 6 DEC Streekplanafwijkingsprocedure School Eerde, Kasteellaanl te Ommen (gemeente Ommen). VAN Reg.nr. pr v * Dat. ontv.: 1 6 DEC 2008 i a.d. Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 provincie.overijssel.nl postbus@overijssel.nl Routing Bijh: RABO

Nadere informatie

De Boswet in de nieuwe Wet natuurbescherming. Hoofdstuk Houtopstanden

De Boswet in de nieuwe Wet natuurbescherming. Hoofdstuk Houtopstanden De Boswet in de nieuwe Wet natuurbescherming Hoofdstuk Houtopstanden Door Anne Reichgelt, 29 november, 1 december, 6 december, 8 december 2016 De Boswet: even opfrissen Een simpele wet uit 1961 met als

Nadere informatie

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Ontwerp planwijziging 2015 Antwoordnota Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 1 1. Inleiding Op 2 juni 2015 heeft het College van GS de Ontwerp planwijziging

Nadere informatie

Toekomst. Hoe Wat Waar Wanneer

Toekomst. Hoe Wat Waar Wanneer Toekomst Hoe Wat Waar Wanneer Wie kent het niet En wie dit niet..? Ook dit is Singraven En ook dit Het licht moet Aanblijven voor Singraven! Wat is er allemaal gebeurd Waarom rood Waar rood En dan verder

Nadere informatie

Huis "De Horte" Poppenatlee KW Dalfsen Telefoon: Fax:

Huis De Horte Poppenatlee KW Dalfsen Telefoon: Fax: Landschap Overijssel Huis "De Horte" Poppenatlee 39 7722 KW Dalfsen Telefoon: 0529-401731 Fax: 0529-401252 info@landschapoverijssel.nl www.landschapoverijssel.nl A» * * *. \ e 'm U>wacWeu«w: atotetdan«0

Nadere informatie

Verzoek tot aanwijzing ter onteigening ex artikel 78 Onteigeningswet. Bestemmingsplan Nieuwe Dordtse Biesbosch, van de gemeente Dordrecht,

Verzoek tot aanwijzing ter onteigening ex artikel 78 Onteigeningswet. Bestemmingsplan Nieuwe Dordtse Biesbosch, van de gemeente Dordrecht, Verzoek tot aanwijzing ter onteigening ex artikel 78 Onteigeningswet Bestemmingsplan Nieuwe Dordtse Biesbosch, van de gemeente Dordrecht, Gemeente Dordrecht Zakelijke beschrijving Administratieve onteigening

Nadere informatie

HOLLAND ZUID. Lid Gedeputeerde Staten. R.A.Janssen. Contact

HOLLAND ZUID. Lid Gedeputeerde Staten. R.A.Janssen. Contact p ZUID HOLLAND Lid Gedeputeerde Staten R.A.Janssen Contact 070 441 70 86 ra.janssen@pzh.nl C.J.F.M. van den Tillaar T 070-441 70 31 cjfm.vanden.tillaar@pzh.nl Dhr. J. Lodders Gedeputeerde provincie Flevoland

Nadere informatie

In de bijgevoegde brief is antwoord gegeven op deze vragen.

In de bijgevoegde brief is antwoord gegeven op deze vragen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording van de vragen van D66 aan het college over de terugkeer van de wolf in de ons omringende natuurgebieden. Programma / Programmanummer Groen & Water / 1023

Nadere informatie

Openstellingsbesluit 2017 SNL onderdeel Natuur

Openstellingsbesluit 2017 SNL onderdeel Natuur Openstellingsbesluit van Gedeputeerde Staten der provincie Overijssel van 27 september 2016, nr. 2016/0388389, tot bekendmaking van hun besluit van 27 september 2016, nr. 2016/0320693, tot vaststelling

Nadere informatie

Hanneke Hietink Hanneke Hietink

Hanneke Hietink Hanneke Hietink 6-4-2016 Hanneke Hietink Hanneke Hietink Particulier beheer 12 hectare Gecertificeerd sinds 2013 Bos- en Natuurbeheer Velp Part-Ner Natuurcolletief Utrecht Stelselwijziging SNL Vanavond Toelichting stelselwijziging

Nadere informatie

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Even voorstellen Wat is Natuurlijke Zaken? Een nieuw merk voor de zakelijke diensten van Landschap Noord-Holland Samenvoeging

Nadere informatie

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Verordening vastgesteld: 26-06-2003 In werking getreden: 15-09-2003 COMPENSATIEVERPLICHTING Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN Riele-Bodewes, CJ van (Christel) VAN OVERIJSSEL FW: schriftelijke vragen EHS Ruimte voor de Vech Reg.nr.

PROVINCIALE STATEN Riele-Bodewes, CJ van (Christel) VAN OVERIJSSEL FW: schriftelijke vragen EHS Ruimte voor de Vech Reg.nr. Nanuru, MH (Anna) Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Wiggers, R (Renee) dinsdag 4 december 2012 9:35 PROVINCIALE STATEN Riele-Bodewes, CJ van (Christel) VAN OVERIJSSEL FW: schriftelijke vragen EHS Ruimte

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies BESTUURSOVEREENKOMST GROND EZ Provincies September 2013 BESTUURSOVEREENKOMST GROND Ondergetekenden: A. de staatssecretaris van Economische Zaken B. de gedeputeerden Vitaal Platteland van alle provincies

Nadere informatie

Stand van zaken certificering voor natuurbeherende organisaties Versie 20 januari 2016 Naam organisatie Provincie Volgens KHB datum ontvangst aanvraag

Stand van zaken certificering voor natuurbeherende organisaties Versie 20 januari 2016 Naam organisatie Provincie Volgens KHB datum ontvangst aanvraag Stand van zaken certificering voor natuurbeherende organisaties Versie 20 januari 2016 Naam organisatie Provincie Volgens KHB datum ontvangst aanvraag Datum toekenning certificaat Type certificaat Unie

Nadere informatie

JAARREKENING 2016 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER

JAARREKENING 2016 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER JAARREKENING 2016 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER BALANS 2016 Beginbalans per 01-01-2016 Debet Credit Natuurgronden 24.795,95 Continuïteitsreserve 31.008,26 Kassaldo NK 76,00 Reserve NK Maasheggenvlechten

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Kwaliteitsimpuls natuur en landschap Noord- Holland;

Gelet op artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Kwaliteitsimpuls natuur en landschap Noord- Holland; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 20 juni 2017, nr. 947200/958442, tot wijziging van het Openstellingsbesluit Natuurbeheer Noord-Holland 2017 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls voor natuur en landschap. Subsidie voor investering en functieverandering

Kwaliteitsimpuls voor natuur en landschap. Subsidie voor investering en functieverandering Kwaliteitsimpuls voor natuur en landschap Subsidie voor investering en functieverandering 1 De subsidie U heeft grond in gebruik en wilt deze geschikt maken voor (agrarisch) natuurbeheer. Of u beheert

Nadere informatie

Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels voor natuur- en landschapsbeheer Openstellingsbesluit Natuurbeheer 2017

Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels voor natuur- en landschapsbeheer Openstellingsbesluit Natuurbeheer 2017 CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR424025_2 26 april 2017 Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels voor natuur- en landschapsbeheer Openstellingsbesluit Natuurbeheer

Nadere informatie

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO)

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 26 maart 2013 Inlichtingen

Nadere informatie

Hanneke Hietink. Particulier beheer 12 hectare Gecertificeerd sinds 2013 Part-Ner Natuurcolletief Utrecht

Hanneke Hietink. Particulier beheer 12 hectare Gecertificeerd sinds 2013 Part-Ner Natuurcolletief Utrecht Hanneke Hietink Hanneke Hietink Particulier beheer 12 hectare Gecertificeerd sinds 2013 Part-Ner Natuurcolletief Utrecht Het gaat om het natuurbeheer! Het gaat om het natuurbeheer! Subsidie tegemoetkoming

Nadere informatie

: Aankopen Middelwaard Vianen/Bestemmingsreserve inrichting Middelwaard. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5.

: Aankopen Middelwaard Vianen/Bestemmingsreserve inrichting Middelwaard. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 11 oktober 2005 Nummer PS :PS2005REG08 Dienst/sector : REG/RLU Commissie : REG Registratienummer : 2005REG002919i Portefeuillehouder : dhr. Lokker Titel : Aankopen Middelwaard

Nadere informatie

Provinciale Staten VOORBLAD

Provinciale Staten VOORBLAD Provinciale Staten VOORBLAD Onderwerp SIS-nummer Agendering (advies griffie) Behandelwijze Overlegpunten/ beslispunten Context Agendaverzoek GS: Gelders Provinciaal Ambitie Statement leren voor Duurzame

Nadere informatie

Decentralisatie natuurbeleid en de Wet natuurbescherming. Mark Hoevenaars en Doorle Offerhaus

Decentralisatie natuurbeleid en de Wet natuurbescherming. Mark Hoevenaars en Doorle Offerhaus Decentralisatie natuurbeleid en de Wet natuurbescherming Mark Hoevenaars en Doorle Offerhaus Agenda Natuurbeleid in Nederland Casus: rol van de overheid Decentralisatie van het beleid Wet Natuurbescherming

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: duurzame landbouw in de Oranjebonnen Hoek

Nadere informatie

2 2 JULI 2011 2011-33.240/29/A.41, RP 334842 Horst W.A. ter (050)316 4385 w.a.ter.horst@provinciegroningen.nl

2 2 JULI 2011 2011-33.240/29/A.41, RP 334842 Horst W.A. ter (050)316 4385 w.a.ter.horst@provinciegroningen.nl bezoekadres: fjj,. provincie ItrM m groningen Martinikerkhof i 2 Aan Provinciale Staten postadres: algemeen telefoonnr: Postbus 610 9700 AP Groningen 050 316 49 II algemeen faxnr.: www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Het Bosschap voor bos en natuur

Het Bosschap voor bos en natuur Het Bosschap voor bos en natuur Ir. G.J.P. Jansen secretaris www.bosschap.nl Kerngegevens Bosschap Opgericht in 1954 Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie Verplichte registratie voor bos- en natuurbedrijven:

Nadere informatie

Vraag en antwoord Ecologische Hoofdstructuur

Vraag en antwoord Ecologische Hoofdstructuur Vraag en antwoord Ecologische Hoofdstructuur Maart 2013 Wat is de ecologische hoofdstructuur (EHS)? De ecologische hoofdstructuur is een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen belangrijke

Nadere informatie

Grondbeleid EHS. Provincie Zuid-Holland. Onderzoeksopzet

Grondbeleid EHS. Provincie Zuid-Holland. Onderzoeksopzet Grondbeleid EHS Provincie Zuid-Holland Onderzoeksopzet Amsterdam, maart 2014 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding... 2 2. Probleemstelling en onderzoeksvragen... 3 3. Afbakening... 4 4. Werkwijze...

Nadere informatie

Hierbij treft u aan een bij Provinciale Staten ingekomen brief van Coöperatieve vereniging De Windvogel d.d. 3 juli 2012 inzake 1000 PalenPlan.

Hierbij treft u aan een bij Provinciale Staten ingekomen brief van Coöperatieve vereniging De Windvogel d.d. 3 juli 2012 inzake 1000 PalenPlan. Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 56 provincie.overljssel.nl postbus@overijssel.nl RABO Zwolle 39 73 41 121 Gedeputeerde Staten van Overijssel Inlichtingen

Nadere informatie

Natuurmeting op Kaart. Peildatum De voortgang van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS); verwerving, inrichting en beheer

Natuurmeting op Kaart. Peildatum De voortgang van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS); verwerving, inrichting en beheer Natuurmeting op Kaart Peildatum 1-1-2014 De voortgang van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS); verwerving, inrichting en beheer Inhoudsopgave Inleiding 2 Leeswijzer 3 1 Resultaten verwerving 4 2 Resultaten

Nadere informatie

Aan College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Aan College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Utrechtse Heuvelrug Aan College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Utrechtse Heuvelrug Postbus 200 3940 AE Doorn Driebergen, 8 maart 2016. Onderwerp: herhaald verzoek tot handhaving van de voorschriften van bestemmingsplan

Nadere informatie

Natuurmeting op Kaart. Peildatum De voortgang van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS); verwerving, inrichting en beheer

Natuurmeting op Kaart. Peildatum De voortgang van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS); verwerving, inrichting en beheer Natuurmeting op Kaart Peildatum 1-1-2012 De voortgang van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS); verwerving, inrichting en beheer Natuurmeting op Kaart Peildatum 1-1-2012 De voortgang van de Ecologische

Nadere informatie

pjkez:. Ged. Staten Prov. Drenthe t/.a.v. de Statenleden van de Prov.Drenthe Van de Cie Omgevingsbeleid Postbus 122 9400 AC Asse

pjkez:. Ged. Staten Prov. Drenthe t/.a.v. de Statenleden van de Prov.Drenthe Van de Cie Omgevingsbeleid Postbus 122 9400 AC Asse M O ui o Havelte. 30 juni 2014 Ged. Staten Prov. Drenthe t/.a.v. de Statenleden van de Prov.Drenthe Van de Cie Omgevingsbeleid Postbus 122 9400 AC Asse Betreft: bezwaarschrift zaaknummer: 80565 Gemeente

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Prins Clauslaan 8 Den Haag Postbus 20401 2500 EK Den Haag www.minlnv.nl

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit Fryslân 2017 Natuurbeheer en aanvullend openstellingsbesluit 2017 Agrarisch Natuurbeheer

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit Fryslân 2017 Natuurbeheer en aanvullend openstellingsbesluit 2017 Agrarisch Natuurbeheer PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Fryslân. Nr. 5859 1 november 2016 Openstellingsbesluit Fryslân 2017 Natuurbeheer en aanvullend openstellingsbesluit 2017 Agrarisch Natuurbeheer Openstellingsbesluit

Nadere informatie

Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018

Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Was Wordt tabel tekstuele wijzigingen Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Pagina Natuurbeheerplan 2017 Ontwerp Natuurbeheerplan 2018 Natuurbeheerplan

Nadere informatie

Ruimte voor Limburg. Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans

Ruimte voor Limburg. Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans Ruimte voor Limburg Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans Colofon Uitgave: Provincie Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht Tel.: +31 (0)43 389 99 99 Fax: +31 (0)43 361 80 99 E-mail: postbus@prvlimburg.nl

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Overijssel Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstelling Natuurbeheer 2018

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Overijssel Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstelling Natuurbeheer 2018 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Overijssel Nr. 4479 9 oktober 2017 Provincie Overijssel Subsidiestelsel Natuur- en Landscpsbeheer Openstelling Natuurbeheer 2018 Besluit: Gedeputeerde

Nadere informatie

Wapenveld, 1 oktober 2015. Geachte mevrouw,

Wapenveld, 1 oktober 2015. Geachte mevrouw, OPEN BRIEF Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland Ter attentie van mevrouw J. Meijers Eusebiusplein 1a 6811 HE ARNHEM Wapenveld, 1 oktober 2015 Betreft: Concept beleidsnotitie natuurbegraafplaatsen

Nadere informatie

Definities Voortgangsrapportages Natuur

Definities Voortgangsrapportages Natuur Definities Voortgangsrapportages Natuur Versie 26 november 2012 1. Inleiding Tot op heden werd de Natuurmeting Op Kaart (NOK) gebruikt om over de status van de natuur in Nederland (kwantiteit) te rapporteren.

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijdrage CO 2 -vastlegging

Aanvraagformulier bijdrage CO 2 -vastlegging Aanvraagformulier bijdrage CO 2 -vastlegging Toelichting Waarvoor is dit formulier bedoeld? In de brochure Boscertificatenfonds leest u hoe u als (toekomstig) boseigenaar de CO 2 die uw bos gaat vastleggen

Nadere informatie

Vrijkomende Agrarische Bebouwing

Vrijkomende Agrarische Bebouwing Vrijkomende Agrarische Bebouwing Kans of bedreiging Anton Koops, 26 mei 2016 Manager Grootzakelijk Food & Agri Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen Onderzoek ZLTO / Rabobank Anders omgaan met vrijkomend

Nadere informatie

Restant taakstelling verwerving Totaal te realiseren Particulier natuurbeheer *) Te realiseren Agrarisch natuurbeheer

Restant taakstelling verwerving Totaal te realiseren Particulier natuurbeheer *) Te realiseren Agrarisch natuurbeheer BIJLAGE BO-1 Beleidskader omslag van minder verwerving naar meer beheer 1. Inleiding Het kabinet heeft vastgesteld dat realisatie van de nog aan te leggen nieuwe natuurgebieden in de EHS voor een groter

Nadere informatie

Een kijkje in de SNL-keuken

Een kijkje in de SNL-keuken Een kijkje in de SNL-keuken Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Herman Cohen Stuart 1 Twitter met ons mee! #Hogeschool_VHL #BIJ12 #SNL #ANLb Over BIJ12 3 Voordat we beginnen Even een testje! Welk

Nadere informatie

EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie

EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie D.F.G. van Nuland 2012 EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland?

Nadere informatie

A All zaanstreek t» UllU waterland. V-

A All zaanstreek t» UllU waterland. V- 111 A All zaanstreek t» UllU waterland. V Stuknummer Gemeente Mai Ril.00021 erland Ontv. bev NEE Datumingek 26/04/2011 Streefdatum 21/06/2011 Behandelaar dijk In kopie aan Aan de gemeenteraden vande gemeenschappelijke

Nadere informatie

Provinciaal Omgevingsplan Limburg

Provinciaal Omgevingsplan Limburg Provinciaal Omgevingsplan Limburg Presentatie t.b.v. Regionalrat Düsseldorf, Provinciale Staten Gelderland en Provinciale Staten Limburg Arnhem, 7 maart 2012 POL POL = Provinciaal Omgevingsplan Limburg,

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Schriftelijke vragen inzake afhandeling statenvragen van de fractie van de PVV aangaande het onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Bijlage(n)

Nadere informatie

Scan Bos & Hout Noord-Brabant

Scan Bos & Hout Noord-Brabant Scan Bos & Hout Noord-Brabant Doel, aanpak en stand van zaken Beers, 1 november 2018 Vincent Lokin, Arboribus Silva Door de bomen het bos nog zien: Vier verwante initiatieven - De Coalitie Bos & Hout geeft

Nadere informatie

Startnotitie. Natuurbeheer

Startnotitie. Natuurbeheer Startnotitie Natuurbeheer Onderzoek naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het beleid ten aanzien van het beheer van het Natuurnetwerk in Zeeland en de uitvoering daarvan. DEFINITIEF II INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Schriftelijke vragen van de Statenfracties PvdA, D66 & GroenLinks Noord-Brabant

Schriftelijke vragen van de Statenfracties PvdA, D66 & GroenLinks Noord-Brabant Schriftelijke vragen van de Statenfracties PvdA, D66 & GroenLinks Noord-Brabant Betreft: Verzoek SRE extra bijdrage Ruit Eindhoven & financiering HOV Zuidoost-Brabant 29 mei 2013 Geacht college, Op donderdag

Nadere informatie

GWM SEP Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum 2 3, SEP.? Geheim 29 september 2009 Nee

GWM SEP Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum 2 3, SEP.? Geheim 29 september 2009 Nee GWM2009-215 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie 2 9 SEP. 2999 DLB Afdeling Groen Registratienummer Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum 2 3, SEP.? 0 9 9 Geheim 29 september

Nadere informatie

JAARREKENING 2015 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER

JAARREKENING 2015 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER JAARREKENING 2015 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER Stichting Landschapsbeheer Boxmeer BALANS 2015 Beginbalans per 01-01-2015 Debet Credit Natuurgronden 23.330,95 Algemene reserve 94.745,02 Kassaldo NK

Nadere informatie

PAL-lunchlezing. Groene verdienmodellen. 25 oktober 2013 Pieter Baars

PAL-lunchlezing. Groene verdienmodellen. 25 oktober 2013 Pieter Baars PAL-lunchlezing Groene verdienmodellen 25 oktober 2013 Pieter Baars Verdienenaangroen Groene verdienmodellen Hoe groenprojecten te financieren? Wat is de rol van ondernemers, overheden en maatschappelijke

Nadere informatie

Provinciaal blad 2012, 43

Provinciaal blad 2012, 43 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2012, 43 Besluit van Gedeputeerde Staten der provincie Utrecht van 25 september 2012, nr. 80BF0C9C tot vaststelling van de subsidieplafonds, aanvraagperioden en/of de tarieven

Nadere informatie

Overijssel. Aan de leden van de Provinciale Statencommissies Ruimte duurzaamheid en water en Economic en bestuur

Overijssel. Aan de leden van de Provinciale Statencommissies Ruimte duurzaamheid en water en Economic en bestuur Overijssel Aan de leden van de Provinciale Statencommissies Ruimte duurzaamheid en water en Economic en bestuur Secretariaat: Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwoile Telefoon 038 499 74 04 E-mail

Nadere informatie

Omgevingsvergunning locatie Harterinkdijk 19 Sinderen

Omgevingsvergunning locatie Harterinkdijk 19 Sinderen Omgevingsvergunning locatie Harterinkdijk 19 Sinderen Ruimtelijke onderbouwing Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding voor het plan Op 8 december 2009 is het bestemmingsplan Landgoederen Meursstede vastgesteld,

Nadere informatie

provinsje frys1n provincie fryslân b

provinsje frys1n provincie fryslân b provinsje frys1n provincie fryslân b 1 postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 Provinciale Staten van de Provincie Fryslân Postbus 20120 8900

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede.

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede. Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede. Ede, 4 november 2015. betreft: vierde advies van de begeleidingsgroep

Nadere informatie

Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van , nr. 80EAAD65, tot wijziging van het Natuurbeheerplan provincie Utrecht 2013.

Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van , nr. 80EAAD65, tot wijziging van het Natuurbeheerplan provincie Utrecht 2013. ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2013 / 37 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van17-09-2013, nr. 80EAAD65, tot wijziging van het Natuurbeheerplan provincie Utrecht 2013. Gedeputeerde staten van

Nadere informatie