Nieuws brief. jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers! Programma 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws brief. jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers! Programma 2017"

Transcriptie

1 Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers Programma 2017 Programma september tot december 2017: Datum Onderwerp 2 sept. Marters is het jaar van de wezel en hermelijn; allebei marterachtigen 16 sept. Vissen. Wie Biesbosch zegt, zegt water en wie water zegt, zegt: vissen! 30 sept. Vogeltrek. Vogels keren weer terug naar hun wintergebieden, we kunnen ze zien langskomen! 14 okt. De bever. De bever hoort bij de Biesbosch, die grote knager! 28 okt. De natuur bij nacht. Deze avond is het nacht van de nacht. De begintijd is nog onbekend, we laten het tijdig weten. 11 nov. Natuurwerkdag. Een keer per jaar steken we de handen uit de mouwen. 25 nov. Herfstkleuren. De bomen verkleuren! Hoe komt dat? Waarom gebeurt dat? En hoe mooi is dat? 9 dec. Insecten in de winter. Je ziet het goed! Ook in de winter moeten insecten toch ergens zijn. Hoe overleven ze de kou? We beginnen altijd om uur en eindigen om uur in de groepsruimte van het Biesboschcentrum Dordrecht. Als we hiervan afwijken, staat hierboven gemeld of sturen we een . Zorg altijd voor de kleding die bij het weer en de activiteit past en laarzen. Allemaal goed uitgerust van de vakantie? Prima dan gaan we weer beginnen! Op zaterdag 2 september gaan we weer van start. Elke veertien dagen weer een bijeenkomst. De onderwerpen staan hiernaast. We starten weer met een volle groep. We hebben vorig jaar van een paar kinderen afscheid genomen, namelijk Albert-Jan, Matthias en Pelle. En ook Janno heeft aangegeven te stoppen. Het ga jullie goed! De lege plaatsen zijn alweer snel opgevuld, we kunnen dus straks een paar nieuwe leden verwelkomen. Ook bij de leiding is er een verandering. Yitte, ooit begonnen als lid van de groep, heeft nu een paar jaar meegedaan als assistentbegeleider. Ze krijgt het nu te druk (school enzo ) dus ze stopt ermee. Bedankt Yitte! In deze nieuwbrief staan, behalve het programma en de gebruikelijke verslagjes (hieronder) ook een paar aandachtspunten. Bijeenkomst 14 januari: Nieuwjaarsspeurtocht De eerste bijeenkomst in een nieuw jaar is bijna traditioneel een speurtocht. Deze keer kregen de groepjes een GPS-toestel mee. Daarmee moest een aantal punten gevonden worden, door de pijl op het apparaat te volgen. Bij elk punt moest je proberen de goede foto bij deze plek te vinden. En je kreeg steeds een cijfer. Uit al die cijfers kon je de coördinaten vinden van het doel van de speurtocht: een verborgen schat! Uiteindelijk waren alle groepen ongeveer gelijk in de buurt van dat eindpunt, maar het kostte nog moeite om het verstopte doosje te vinden! Maar het is gelukt.

2 Afspraken en regels: Er zijn een paar regels en afspraken sommige oud, andere nieuw - waar we even de aandacht op willen vestigen: Kinderen moeten altijd afgehaald worden vanaf het Biesboschcentrum, zodat we zien wie ze meeneemt. Als je een keer niet kunt moet je je afmelden. Liefst de avond ervoor. Dit in verband met de planning, en - soms - de kosten. Stuur een mailtje aan Peter, of bel even. Er mogen geen (zak)messen meer meegenomen worden tijdens de bijeenkomsten. Want een ongelukje zit in een klein hoekje Gezien! Een prachtige vlinder met een prachtige naam: Gehakkelde Aurelia Tijdens de bijeenkomsten zijn we ook een aantal rupsen tegen gekomen, weet jij nog van welke vlinder ze zijn? De ene had geelzwarte strepen en de ander was helemaal zwart met stekels. Bijeenkomst 28 januari: Vogels tellen Deze ochtend hebben we meegedaan aan de Landelijke Tuinvogeltelling. Iedereen kon dit weekend meedoen door een half uur lang vogels in de eigen tuin te tellen. Als heel veel mensen dat doen kun je uit al die tellingen heel veel dingen te weten komen. Dat is wat we wetenschap noemen, zo legde Susanne uit. In groepjes hebben we zelf ook vogels geteld. Het was best koud en we konden soms over het ijs lopen! Bijeenkomst 11 februari: Kort- en Lang Ambacht Deze keer zijn we diep de Biesbosch ingegaan! Met fluisterboot de Sterling voeren we naar de Ruigten Bezuiden de Peereboom, een vroegere landbouwpolder waar nu het water vrij kan in- en uitstromen. In de polder is klei weggehaald voor de dijkverzwaringen, en het is nu een overloopgebied voor als er teveel water is. En het is vanzelf een prachtig natuurgebied geworden. We zagen er onder andere de Blauwe Kiekendief zweven. We hebben over de dijk gelopen langs de volgende polder, die ook al onder water gezet is, en bijna net zo n mooie naam heeft: Kort- en Lang Ambacht. Na nog even een blik geworpen te hebben in de volgende polder Stededijk gingen we weer aan boord en voeren, ons verwarmend met een beker warme chocola, terug naar het Biesboschcentrum. Bijeenkomst 25 februari: Ruige Biesboschpad We zijn op avontuur geweest op het Ruige Biesboschpad en ruig was het zeker! Het was nat en glad op onze zoektocht naar dierensporen. We moesten klimmen en klauteren als apen door onze eigen jungle. Maar dat was het allemaal waard, want we hebben hele gave sporen gevonden. Zoals veren en botten van een kerkuil! Ook een dode mol, een braakbal en een hol dat wel eens van een vos zou kunnen zijn. Jammer genoeg hebben we ook weer veel mensensporen gevonden. Waarom ruimen mensen toch hun rommel niet op?

3 Bijeenkomst 11 maart: Sterrenwacht Deze keer hebben we een keer s avonds afgesproken. Want we gingen naar de Sterrenwacht. In de les van de aardige meneer die daar werkt, hebben we veel geleerd over ons heelal. Voordat we door de telescoop mochten kijken, moesten we even wachten. Dit was helemaal geen straf, want we hebben onze ogen uitgekeken. In de sterrenwacht valt zoveel te zien en te beleven! Toen het eindelijk zover was, hebben we in de grote koepel door de telescoop mogen kijken. Het was wat bewolkt, maar we hebben de maan goed kunnen zien. Daarna was er nog een kleine verrassing, want er werd een opgelapte vleermuis losgelaten. Hij wou eerst niet vliegen, hij had vast last van plankenkoorts. Toch wel spannend voor zo n klein beestje. Bijeenkomst 25 maart: afval opruimen Helaas is het zo dat niet iedereen beseft dat afval niet thuishoort in de natuur. En dan vooral afval dat de natuur niet zelf kan opruimen, zoals blikjes, en vooral: plastic. Veel plastic komt uiteindelijk terecht in de oceaan, waar het de beruchte plastic-soep-velden vormt. Om een steentje bij te dragen hebben we deze ochtend vuil geruimd op de oevers van de Nieuwe Merwede. Dat betekende: eerst een boottochtje naar de Huiswaard. Daarna hebben we nog heel wat zakken gevuld met afval. Bijeenkomst 8 april: Eieren verven Eieren kleuren op z n Sassisch wat in het oosten van ons land nog steeds gedaan wordt. We zijn met de inleiding begonnen. Hans heeft het oorspronkelijke verhaal gedaan, waarin uitgelegd wordt wat Sassisch verven is. Daarna zijn we naar buiten gegaan om blaadjes en bloempjes te plukken. die we nodig hadden om de eieren te verven. Daarna weer naar binnen waar de eieren in een doekje met uienschillen en de natuurlijke materialen verpakt werden. Daarna werden ze in een pan met water met koffiedroes gekookt. We zijn tijdens het wachten weer naar buiten gegaan. Daarna binnen de eieren uitgepakt. Ieder ei was een verrassing! Limonade en lekkers en dan weer naar huis. Bijeenkomst 22 april: roofvogels Ja die kennen we natuurlijk wel of toch niet want is een uil nu wel of niet een roofvogel en hoe zit dat met een kraai een ekster en een Gaai want die eten toch ook jonge vogeltjes als ze de kans krijgen? Na een discussie over deze best wel belangrijke zaken gingen we de Merwelanden in om Biesbosch-roofvogels te spotten. En als echte spotters werd er natuurlijk een tellijst bijgehouden. Helaas lieten de roofvogels die echt veel punten waard waren (natuurlijk ook de visarend en de zeearend) zich vandaag niet zien. Een bruine kiekendief was in ieder geval al een erg mooie score.

4 Ken je iemand die zin heeft om ook mee te doen? Ken je iemand die zin heeft om ook mee te doen? Laat ze even contact opnemen met Peter! We hebben nu niet direct plaats, maar wanneer er weer plek is kan een nieuwe deelnemer komen kennismaken. Als je een vriendje of vriendinnetje hebt die een enkel keertje wil mee komen dan kan dat alleen als dit uiterlijk een dag van te voren even is afgestemd met Peter. Bijeenkomst 6 mei: Schaapskudde Een bijna jaarlijks terugkerende activiteit: een bezoek aan de schaapskudde die in de omgeving van het Biesboschcentrum de grasbegroeiing kort houdt, in plaats van maaimachines. Bijeenkomst 20 mei: Bijen Op deze ochtend ging het over bijen en wat die allemaal doen. Er was een echte imker uitgenodigd, die ook de bijen in de winkel van het Biesboschcentrum verzorgt. Na een uitgebreide uitleg in de groepsruimte hebben we ook dit bijenvolk bekeken. En buiten hebben we gekeken hoe insecten zorgen voor de bestuiving van planten doordat ze steeds opzoek zijn naar nectar. Voor wie het nog niet wist: zonder de bijen en andere bestuivers zou het met de natuur en ook met de landbouw helemaal fout lopen! Bijeenkomst 3 juni: Biesboschverhalen Op zoek naar Biesboschverhalen. Het was even zoeken, maar uiteindelijk vonden we een heuse wolf. Zou hij op onderzoek uit zijn in de Biesbosch? Zou hij hier willen wonen? Samen met de Biesboschonderzoekers heeft de wolf dit onderzocht. Conclusie: de wolf vond het hier maar te nat en de bevers stonken hem te erg. Die wilde hij beslist niet eten! De wolf was wel benieuwd naar verhalen van andere dieren. Zo kwam hij er bijvoorbeeld achter, dat schapen hun mooie, zacht vacht krijgen door veel gras te eten. Hierdoor dacht de wolf, dat hij zelf een mooie, zachte vacht kreeg door het eten van andere dieren met een vacht Ook hebben we verhalenspelletjes gespeeld. Je denkbeeldige lievelingsdier op schoot nemen (voor zover dit ging!) en de anderen laten raden om welk dier het ging. We weten in ieder geval dat een bij vast niet het lievelingsdier van Daan is! Zo zie je maar weer: er valt veel te vertellen in de Biesbosch! Tijdens deze bijeenkomst is er een filmpje gemaakt, bekijk hem hier: Film Biesboschverhalen Contact Groeten van de werkgroep, Riet, Susanne, Peter, Patricia, Esmeralda en Hans (vaste begeleiders) Bart en Tom (assistent begeleiders) ontwerp janpinto.nl Bijeenkomst 17 juni: afsluiting op het GMP Vandaag was alweer de laatste jeugd-natuur-bijeenkomst van dit schooljaar en. de Biesboschonderzoekers doken op deze dag het verleden in. Via een mooie wandeling over het Griendmuseumpad kwamen we uiteindelijk bij een huisje in de Biesbosch waar vroeger de griendwerkers de nacht doorbrachten om de volgende morgen al weer vroeg op het werk te zijn. We noemen dit huisje een griendkeet. In de griendkeet gaf Leen Fijnekam, een lid van de Vereniging van Vrijwilligers Hollande Biesbosch uitleg over het moeilijke leven en vooral werk van de griendwerkers. Buiten vertelde Winston vd Water het een en ander over een aak waarop al het Wilgenhout vervoerd werd. Om het jaar goed af te sluiten waren er natuurlijk weer pannenkoeken van Riet die, hoe kan het ook anders, verrukkelijk smaakten. Moe en voldaan wandelden we daarna weer terug. Tot ziens op 2 september!

5 Nieuwsbrief

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers De laatste paar maanden hebben we weer interessante activiteiten ondernomen. Hiervan eerst weer wat korte verslagen.

Nadere informatie

Nieuws brief. jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers! Programma 2019 De komende data waarop we na de kerstvakantie bijeenkomen: Contributie:

Nieuws brief. jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers! Programma 2019 De komende data waarop we na de kerstvakantie bijeenkomen: Contributie: Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers Programma 2019 De komende data waarop we na de kerstvakantie bijeenkomen: Datum Onderwerp 7 sep. Kennismaken met

Nadere informatie

Nieuws brief. jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers! Programma 2016 De komende data waarop we na de zomervakantie bijeenkomen:

Nieuws brief. jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers! Programma 2016 De komende data waarop we na de zomervakantie bijeenkomen: Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers Programma 2016 De komende data waarop we na de zomervakantie bijeenkomen: Datum Onderwerp 27 aug. Wat zwemt daar?

Nadere informatie

Nieuws brief. jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers! Programma 2018

Nieuws brief. jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers! Programma 2018 Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers Programma 2018 Programma september tot december 2018: Datum Onderwerp 8 sept. Slootje prutten 22 sept. Kwartetten

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang. Juli 2015 week 29 en 30 Beste ouders,

Buitenschoolse opvang. Juli 2015 week 29 en 30 Beste ouders, Vakantie Buitenschoolse opvang Juli 2015 week 29 en 30 Beste ouders, Voor u ligt de eerste editie van het vakantiejournaal Zomer 2015. Via dit journaal doen wij wekelijks verslag uitbrengen van de avonturen

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

In de periode tot en met 21 juni vieren de volgende kinderen hun verjaardag:

In de periode tot en met 21 juni vieren de volgende kinderen hun verjaardag: BIJZONDERHEDEN KOMENDE WEKEN Do 8-6 Groep 8: Kennismaking VO Vr 9-6 Schoolviering groep 4-5 Ma 12-6 Di 13-6 Wo 14-6 Do 15-6 Vr 16-6 Ma 19-6 Di 20-6 Wo 21-6 Groep 1-7: Spelletjesdag Groep 8: Schoolkamp

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 juni 2013

Nieuwsbrief 3 juni 2013 Nieuwsbrief 3 juni 2013 www.np-weerribbenwieden.nl/jeugdnatuurclub-de-wieden Oranjetipjes zien de Paashaas Marian, begeleidster, 20 maart 2013 Verslag oranjetipjes van 20 maart 2013 Deze middag waren wij

Nadere informatie

Zomervakantieprogramma BSO Koraaleiland en Vulkaaneiland 4 t/m 6 jaar

Zomervakantieprogramma BSO Koraaleiland en Vulkaaneiland 4 t/m 6 jaar programma Maandag 9 juli BSO Vulkaaneiland Wij starten deze vakantie met een dag vol spelletjes. Maar dan wel met Oudhollandse spelletjes. Wij gaan blik gooien, aardappel lopen, zak lopen, spijker poepen

Nadere informatie

Logeren bij mijn vriendin

Logeren bij mijn vriendin Logeren bij mijn vriendin [social_share] Zaterdag ochtend ging ik al heel vroeg uit bed om 07:00 om precies te zijn. Ik had afgesproken met mijn beste vriendin in Rotterdam, voor de eerste keer zijn we

Nadere informatie

Welkom bij KVW Hulsberg!

Welkom bij KVW Hulsberg! Welkom bij KVW Hulsberg! Wat leuk dat uw zoon/dochter mee doet aan KVW Hulsberg! Dit jaar zijn er weer geweldig veel aanmeldingen en we zorgen ervoor dat alle deelnemers een geweldige week tegemoet gaan;

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8.

inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8. De egel inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8. Jonge egels 10 9. Winter 11 10. Filmpje 12 Pluskaarten

Nadere informatie

Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B

Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B Dinsdagochtend Dinsdagochtend hoefden we pas 9.30 op school te zijn. We konden dus lekker uitslapen. We moesten met onze bagage naar school fietsen (of lopen). Toen

Nadere informatie

Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter)

Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter) Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter) Ik kan de sporen en poten van bepaalde dieren herkennen. (zie themaboekje pag. 2) Ik ken de 12 maanden

Nadere informatie

Op vakantie in Zweden vond Jasmijn deze schedel!

Op vakantie in Zweden vond Jasmijn deze schedel! Groepsnieuws groep 4 mei/juni Een tand eruit! Op vakantie in Zweden vond Jasmijn deze schedel! Belangrijke gebeurtenissen Finn, 2 e prijs met straatvoetbal! Verjaardag juf Op woensdag 25 juni vierde ik

Nadere informatie

Snippentocht. Activiteiten (bouwsteen 4) De hele groep heeft zich prima vermaakt.

Snippentocht. Activiteiten (bouwsteen 4) De hele groep heeft zich prima vermaakt. De Biesbosch leent zich uitstekend om met een groep actief bezig te zijn. Gezellig een dagje weg met vrienden of familieleden. Peddelend met een kano of al varend met een fluisterboot door de kronkelende

Nadere informatie

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het boek van VISJE BLUB Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het is 8 juni, een paar dagen voor de Slootjesdag in Diessen. Een vrijwilligster van de groep zit rustig wat te lezen bij t Turkaa tot

Nadere informatie

REIS DOOR DE TIJD WERKBLAD DE BEVER: 1. WELKOM TERUG! Bekijk het clipje De bever, weer thuis in onze delta

REIS DOOR DE TIJD WERKBLAD DE BEVER: 1. WELKOM TERUG! Bekijk het clipje De bever, weer thuis in onze delta WERKBLAD DE BEVER: REIS DOOR DE TIJD Naam Groep 1. WELKOM TERUG! De bever, weer thuis in onze delta A. Wat hebben de zeearend en de bever met elkaar gemeen? B. Waarom werd er vroeger op de bever gejaagd?

Nadere informatie

Woensdag 29 september 2010 - Vissen. Woensdag 6 oktober 2010 waterbeestjes

Woensdag 29 september 2010 - Vissen. Woensdag 6 oktober 2010 waterbeestjes Woensdag 29 september 2010 - Vissen Vandaag was de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen van de natuurtalenten. Toen iedereen er was gingen we direct op pad. Vandaag gingen we vissen! Dirk was er ook

Nadere informatie

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera

IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera KLIK! IK HEB JE! Kindertour Jacht met de camera Dit avonturierspaspoort is van: Bij de opdrachten in het boekje zie je steeds een icoon (plaatje) staan. Dit plaatje komt overeen met de ruimte waar je de

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

13 Werkblad bij de PLUS

13 Werkblad bij de PLUS Naam: Klas: Kleur elk vakje groen wanneer je ermee klaar bent! Lezen Doen in Zonneland Vragen bij Zonneland Bijkomende opdracht p. 3 - Waar heb je zelf al roofvogels gezien? - Wat weet je er al over? Kijk

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Lang leve de buitenkids!

Lang leve de buitenkids! Contact Bezoekerscentrum Oisterwijk Natuurmonumenten van Tienhovenlaan 5 5062 SK Oisterwijk Tel. 013-5231800 @ i bc.oisterwijk@natuurmonumenten.nl www.natuurmonumenten.nl facebook.com/natuurmonumenten

Nadere informatie

Uitvinders HANDIGHEIDJES

Uitvinders HANDIGHEIDJES Naam: HANDIGHEIDJES Bekijk het clipje: Handigheidjes Groep: LES 5 - WERKBLAD 1 a) Wat vind jij een goede uitvinding? b) Heb jij klittenband aan jouw kleding of spullen? schoenen gymschoenen jas tas iets

Nadere informatie

NoNiksie kijkt in de spiegel

NoNiksie kijkt in de spiegel colofon NoNiksie kijkt in de spiegel Uitgave 2014 Nationaal Park WeerribbenWieden www.np-weerribbenwieden.nl Idee NoNiksie Natuurmonumenten samen met Natuurmuseum Brabant Illustraties Femke van Gent Vormgeving

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4,van de Boerderijklas

Nieuwsbrief 4,van de Boerderijklas Nieuwsbrief 4,van de Boerderijklas Herfst, herfst wat heb je te koop Duizend kilo bladeren op een hoop Zakken vol met wind, jij mijn kind K weet niet of jij dat aardig vindt. Zie je de kastanjes aan de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen... 3. Schoolreisjes en excursies. Programma voor groep 1+2...5. Programma voor groep 3+4...

Inhoudsopgave. Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen... 3. Schoolreisjes en excursies. Programma voor groep 1+2...5. Programma voor groep 3+4... Inhoudsopgave Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen..... 3 Schoolreisjes en excursies..... 4 Programma voor groep 1+2......5 Programma voor groep 3+4......6 Programma voor groep 5+6..7 Programma voor groep

Nadere informatie

Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen

Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen Hier zien jullie alweer de derde uitgave van ons jeugdblad. Ook nu heeft de Oele weer heel wat te vertellen. Lees maar gauw. Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen Zoogdieren

Nadere informatie

Zomervakantieprogramma BSO Droomeiland en Koraaleiland 6 t/m 13 jaar

Zomervakantieprogramma BSO Droomeiland en Koraaleiland 6 t/m 13 jaar Maandag 9 juli BSO Koraaleiland We starten deze vakantie met een spellendag! Levend stratego, buskruit, levend kwartet en nog veel meer! Misschien heb je zelf ook nog wel een leuk idee? Dinsdag 10 juli

Nadere informatie

Vrolijke narcissen en hyacinten voor het raam. Laat de lente maar komen!

Vrolijke narcissen en hyacinten voor het raam. Laat de lente maar komen! juf Astrid en juf Liesbeth groep C Mei 2015 Welkom: Storm, Lyona, Finn We hebben weer drie nieuwe kinderen in de klas. Storm is een vriendje van Viona en is al op de open dag bij ons in de klas geweest.

Nadere informatie

inhoud 1. Overal sterren 2. Wat is een ster? 3. Het leven van een ster 4. Een ster dichtbij 5. De zon 6. Sterren en kleuren 7.

inhoud 1. Overal sterren 2. Wat is een ster? 3. Het leven van een ster 4. Een ster dichtbij 5. De zon 6. Sterren en kleuren 7. Sterren inhoud 1. Overal sterren 3 2. Wat is een ster? 4 3. Het leven van een ster 5 4. Een ster dichtbij 6 5. De zon 7 6. Sterren en kleuren 8 7. Een vallende ster 9 8. De melkweg 10 9. Verrekijkers en

Nadere informatie

In een Notendop. Nieuwsbrief nr. 3, 16 oktober Pagina 1 van 7. T:

In een Notendop. Nieuwsbrief nr. 3, 16 oktober Pagina 1 van 7.  T: www.notenbalk-zwijndrecht.nl Nieuwsbrief nr. 3, 16 oktober 2015 In een Notendop T: 078-8200018 Beste ouders/verzorgers, De eerste periode van dit schooljaar is alweer voorbij. wat hebben we veel geleerd

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Het begin; opruimen van de tuin en immens hoog onkruid weg halen

Het begin; opruimen van de tuin en immens hoog onkruid weg halen We zijn nu 5 weken verder, sinds we de sleutel hebben gekregen van ons franse huis in Beauvoir-sur- Mer aan de Vendeekust. We zijn inmiddels ook 178 vuilniszakken verder, evenals 225 kg sierpleister op

Nadere informatie

Avonturen van K nijn op Algemene School Oost

Avonturen van K nijn op Algemene School Oost Avonturen van K nijn op Algemene School Oost Op maandag 12 november 2018 ben ik begonnen aan mijn rondreis langs veel klassen van Algemene School Oost te Bergen op Zoom. Superspannend, want het was de

Nadere informatie

blaadjes THEMA 9 Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6

blaadjes THEMA 9 Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6 Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6 THEMA 9 blaadjes Dit materiaal is ontwikkeld in opdracht van IVN, in het kader van Gezonde Schoolpleinen. Tekst: Dieuwertje Smolenaars, NME Amsterdam-Noord. Vormgeving

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014 Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014 Janneke Blaauwbroek & Michael Janse, juni 2014 Pagina 1 Billie de Beer woont nu al een paar dagen bij de hamsters in Tuinstede.

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

Pelle de Koperwiek. Maak kennis. met Pelle de Koperwiek.

Pelle de Koperwiek. Maak kennis. met Pelle de Koperwiek. Pelle de Koperwiek Maak kennis met Pelle de Koperwiek. Deze herkenbare lijster heeft roestrode oksels en flanken en broedt in de naaldbossen en berkenbossen van Scandinavië. Hij eet graag regenwormen en

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Act. programma Tovertuin Sprookjes

Act. programma Tovertuin Sprookjes Act. programma Tovertuin Sprookjes 19 oktober t/m 20 november 2015 Mowgli en Louie (Bijtjes) Beste ouder(s)/verzorger(s), Het weer is weer aan het veranderen, de blaadjes beginnen te vallen; kortom de

Nadere informatie

Ga naar de grote boom. Lees voor uit het boek: Ga linksom naar de blauwe knoppen. Lees de tekst:

Ga naar de grote boom. Lees voor uit het boek: Ga linksom naar de blauwe knoppen. Lees de tekst: Ga naar de grote boom. Lees voor uit het boek: Horen Ga linksom naar de blauwe knoppen. Lees de tekst: Beluister de geluiden. Bespreek : Welke geluiden hoor je? Wie of wat maakt het geluid? Kijken Ga verder

Nadere informatie

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Lesbrief www.leopold.nl Auteur: Enzo Pérès-Labourette / ISBN 978 90 258 7316 5 Leeftijd: 5-8 jaar Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Wat ik bomen wil vertellen Voor het lezen Vertel aan

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording:

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording: Het olifantenboekje het eigenwijze Fantje C.A. Leembruggen bron. W. van Hoeve, Deventer 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leem026olif01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [Het olifantenboekje.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8.

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8. De oude eik inhoud De oude eik 3 1. In het park 4 2. De delen van de eik 5 3. Herfst 6 4. Dieren helpen de eik. 7 5. Winter 8 6. Lente 9 7. Rupsen 10 8. De galwesp 11 9. De boomklever 12 10. Filmjes 13

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

Op zoek naar de stal...

Op zoek naar de stal... Op zoek naar de stal... Toneel Spelen mee: Dag allemaal. Beu! Hé, wat kijken jullie Nog nooit een os gezien? Beu! Jawel, ik ben een os en niet zomaar de eerste de beste. Moet je luisteren wat me gisteren

Nadere informatie

BIESBOSCHCENTRUM DORDRECHT GRATIS

BIESBOSCHCENTRUM DORDRECHT GRATIS BIESBOSCHCENTRUM DORDRECHT GRATIS Programma lente 05 VOOR ACTUELE INFORMATIE EN TIJDEN WWW.BIESBOSCHCENTRUMDORDRECHT.NL Datum Soort activiteit/ tocht/ excursie Tijdstip Prijs Symbolen april Pont Griendmuseumpad

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema het bos

Auditieve oefeningen thema het bos Auditieve oefeningen thema het bos Boek van de week: 1; In het bos 2; 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je dat?

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Vlinders in de tuin Vooral op warme dagen kun je veel vlinders zien in allerlei

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

Deze zomervakantie is het thema Vakantieopvang Holy op tour

Deze zomervakantie is het thema Vakantieopvang Holy op tour Deze zomervakantie is het thema Vakantieopvang Holy op tour We gaan allerlei leuke activiteiten doen. Tijdens de zomervakantie is het vaak lekker weer en is het goed om afwisselende activiteiten te doen.

Nadere informatie

31 augustus 2015 (nr 1)

31 augustus 2015 (nr 1) 31 augustus 2015 (nr 1) 7km van Martenshoek De 11e editie van de 7km van Martenshoek zit er weer aan te komen. De datum is zondag 27 september 2015. De inschrijving is on-line. Er is ook een Ouder-Kindloop.

Nadere informatie

Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort.

Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort. Wandelen in Echt in het natuurgebied de Doort. Het is een mooie zondag middag. De zon schijnt volop, en het is niet koud. Een fijne dag om lekker te gaan wandelen met het IVN. Om 13.00u hebben we samen

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Groep 6-7-8

Voorbereiding post 4. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Groep 6-7-8 Voorbereiding post 4 Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet voor groep 6,7 en 8. Inhoud:

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

Klaskrant 20 en 21. Klas 5 de Koorddanser. Jaargang 8, nr. 20 en 21 Schooljaar 2015-2016 22 februari 2016

Klaskrant 20 en 21. Klas 5 de Koorddanser. Jaargang 8, nr. 20 en 21 Schooljaar 2015-2016 22 februari 2016 Klas 5 de Koorddanser Klaskrant 20 en 21 Jaargang 8, nr. 20 en 21 Schooljaar 2015-2016 22 februari 2016 Een knappe zentangle-tekening van Kylean, gemaakt in werkwinkel xl Beste mensen, In twee weken gebeurt

Nadere informatie

Het adres van Vakantieopvang Holy is: Baarnhoeve 4 in Vlaardingen.

Het adres van Vakantieopvang Holy is: Baarnhoeve 4 in Vlaardingen. Zomervakantieopvang bij Vakantie opvang Holy. Deze zomervakantie is het thema Vakantie opvang Holy op tour, en gaan we allerlei leuke activiteiten doen. Tijdens de zomervakantie is het vaak lekker weer

Nadere informatie

Nieuwsbrief KinderCampus Noord

Nieuwsbrief KinderCampus Noord KINDERCAMPUS NOORD JAARGANG 7 NUMMER 5 6 JULI 2018 Nieuwsbrief KinderCampus Noord School voor jonge avonturiers die hun wereld willen ontdekken! Vakantiebiebapp Heeft u hem al gedownload? De vakantiebiebapp!

Nadere informatie

Les 2 Ophelderen Leestekst: Het zonnestelsel

Les 2 Ophelderen Leestekst: Het zonnestelsel Les 2 Ophelderen Leestekst: Het zonnestelsel "Welkom:... " Introductiefase: 1. "We gaan vandaag, net als de vorige keer, proberen de betekenis te vinden van moeilijke woorden. We hebben dit de vorige keer

Nadere informatie

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Maandag 18 juli We vertrekken vanaf de locatie Koningsbelt met 25 leerlingen, 10 begeleiders en aanvullende gezinsleden zoals een

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01 Handleiding voor begeleiders 01 Ten opzichte van 50 jaar geleden zijn veel diersoorten verdwenen. Dit is vooral een gevolg van de toename van de bevolking en de steeds grotere ruimte waarop mensen beslag

Nadere informatie

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo Inhoudsopgave Deel 3: De schaapskudde van Hoog-Buurlo 1. Aanmeldgegevens 2. Achtergrondinformatie Hoog-Buurlo

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

meivakantie boerderij

meivakantie boerderij Hebben jullie ook zo'n zin in vakantie? Na zo hard werken op school. Wij wel!!!!. We gaan er een super leuke tijd van maken op de boerderij met zeker ook een koninklijke verassing. Doen jullie ook mee?

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

2015 Marianne Busser en Ron Schröder 2015 Illustraties: ivan en ilia 2015 Moon, Amsterdam Ontwerp omslag en binnenwerk: Petra Gerritsen

2015 Marianne Busser en Ron Schröder 2015 Illustraties: ivan en ilia 2015 Moon, Amsterdam Ontwerp omslag en binnenwerk: Petra Gerritsen 2015 Marianne Busser en Ron Schröder 2015 Illustraties: ivan en ilia 2015 Moon, Amsterdam Ontwerp omslag en binnenwerk: Petra Gerritsen ISBN 978 90 488 2819 7 ISBN 978 90 488 2820 3 (e-book) NUR 273 www.mariannebusser-ronschroder.info

Nadere informatie

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen Weeknieuws week 12 Locatie de Toverdoos 2 jarigen De week vloog weer voorbij! Wat hebben we het weer leuk gehad. We namen rustig afscheid van thema "Regen". De klas wordt nu steeds meer gevuld met spulletjes

Nadere informatie

Zomervakantie de Graspiepers Week 1

Zomervakantie de Graspiepers Week 1 Week 1 Maandag 11 juli Wat gaan we doen vandaag? Herinneren jullie je nog de voetbal clinic van afgelopen meivakantie? Vandaag gaan we daar op door bij voetbalvereniging Victoria! Laat zien wat je kunt

Nadere informatie

Op speurtocht in De Maashorst

Op speurtocht in De Maashorst Op speurtocht in De Maashorst Verslag veldlesproject 2018 Met het veldlesproject "Op speurtocht in De Maashorst" krijgen schoolkinderen een unieke natuurbelevenis op een plek waar hard wordt gewerkt aan

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit de Jeugherberg van Malmedy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen

Nadere informatie

Het thema Sneeuw en ijs in groep 1B

Het thema Sneeuw en ijs in groep 1B Het thema Sneeuw en ijs in groep 1B Groep 1B is druk bezig met het thema Sneeuw en ijs. Wij hopen dan ook dat het héél snel gaat sneeuwen in Dalfsen! In de kring spelen we spelletjes, zingen we liedjes

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit MASSEMBRE 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen Bijlage

Nadere informatie

IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016

IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016 IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016 9 januari In dit nieuwe jaar weer van start met de jeugd, nadat we in december 2015 als IVN jeugdgroep genomineerd werden voor de vrijwilligersprijs bij de groepen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Van de directie. Beste ouders, En dan is het echt zomervakantie! We beginnen weer op maandag 29 augustus.

Nieuwsbrief. Van de directie. Beste ouders, En dan is het echt zomervakantie! We beginnen weer op maandag 29 augustus. Nieuwsbrief 15 juli 2016 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, En dan is het echt zomervakantie! We beginnen weer op maandag 29 augustus. Namens het team wens

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Aanbod NME voorjaar 2014

Aanbod NME voorjaar 2014 Aanbod NME voorjaar 2014 Natuur- en milieueducatie (NME) Heemtuin Muntendam biedt een aanvulling op het reguliere schoolprogramma. We richten ons in de lessen vooral op zaken die in de klas minder snel

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 8 Regio Waardenlanden December 2016 Van de redactie Prettige feestdagen allemaal!!!! Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. De laatste alweer van dit jaar. In deze nieuwsbrief natuurlijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Schooljaar

Nieuwsbrief Schooljaar Nieuwsbrief Schooljaar 2018-2019 Beste ouder(s)/verzorger(s), Nieuws vanuit directie: Afscheid Lianne en Marian: Donderdag 29 november nemen wij afscheid van Lianne en Marian. Beiden hebben vanaf de start

Nadere informatie

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink Stan Geschreven door Eline Willemse Illustraties van Dick Rink http://www.dickrink.nl Copyright 2013 Stan is een beer. Een hele lieve beer. Een beer die zich af en toe een beetje alleen voelt. En weet

Nadere informatie

??? Tanja, op haar slaapkamer, bijna spookuur s nachts. Nog een filmpje op mijn Youtube-kanaal zetten. Tuurlijk niet, papa! Heb je al spoken gezien?

??? Tanja, op haar slaapkamer, bijna spookuur s nachts. Nog een filmpje op mijn Youtube-kanaal zetten. Tuurlijk niet, papa! Heb je al spoken gezien? Tanja, op haar slaapkamer, bijna spookuur s nachts. Nog een filmpje op mijn Youtube-kanaal zetten. Tuurlijk niet, papa! Tanja, kleed je om en kom naar beneden! Papa is thuis! Heb je al een filmpje gemaakt

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Ze tekenen prachtig zilvergrijs af tegen de strak blauwe lucht. Je kunt zelfs als je goed kijkt het geel van hun voeten zien.

Ze tekenen prachtig zilvergrijs af tegen de strak blauwe lucht. Je kunt zelfs als je goed kijkt het geel van hun voeten zien. Een onverwachte gast Het eerste weekend van oktober zitten we nog helemaal vol met gasten. Een Belgisch echtpaar dat eerst per ongeluk in Maubranche bij Bourge belandde. Het zijn niet de eerste reizigers

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz.

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz. Door: Oscar Zuethoff Groep 6b - Meneer Jos & Ingrid Februari 2008 Inhoud Inleiding blz. 3 Wat is een fossiel? blz. 4 Hoe fossielen ontstaan blz. 5 Fossielen van zacht weefsel blz. 6 Zeedieren blz. 7 De

Nadere informatie