ZUIGELINGEN- EN PEUTERVOEDING

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZUIGELINGEN- EN PEUTERVOEDING"

Transcriptie

1 ZUIGELINGEN- EN PEUTERVOEDING

2 De JGZ-arts en JGZ-verpleegkundige van GGD Kennemerland volgen de groei van uw kind en adviseren u over borstvoeding, flesvoeding, bijvoeding tot een volledig dagmenu. Na de babytijd is het consultatie bureau ook uw vraagbaak voor peuter voeding. DE EERSTE 6 MAANDEN Borstvoeding Borstvoeding is de meest natuurlijke manier van voeden. Het bevat waardevolle voedingsstoffen en afweerstoffen. Borstvoeding kan tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden als enige voeding worden gegeven. Wanneer borstvoeding wordt gegeven, kan deze ook na 6 maanden als melkbron in de voeding worden aangehouden. Om borstvoeding te stimuleren is voldoende vocht, rust en regelmatig aanleggen belangrijk. Flesvoeding Flesvoeding lijkt qua samenstelling het meest op moedermelk. Het is daarom een goede vervanging voor borstvoeding, als dit om welke reden dan ook niet of niet volledig wordt gegeven. Geef uw kind een voeding wanneer het hier om vraagt. Ieder kind heeft een eigen ritme. De meeste kinderen willen ongeveer 6 keer per dag de fles. De hoe veelheid flesvoeding is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van uw baby. De eerste 6 maanden drinken zuigelingen ongeveer 150 ml voeding per kg lichaams gewicht met een maximum van ongeveer 1 liter per dag. Het advies is om een fles van maximaal 200 ml voeding te geven. Als uw kind niet meer wil drinken, ga het dan niet opdringen. Het flesje hoeft niet leeg. Voor het bereiden van flesvoeding kan direct warm water uit de kraan worden gebruikt. Dit hoeft niet eerst te worden gekookt. Spoel na het drinken de fles en speen om met koud water. Was de fles en speen vervolgens in een afwasmachine op minimaal 55 of maak het schoon in heet sop met een flessenborstel. Zet de fles en speen omgekeerd op een droge, schone doek te drogen. Vitamine D Alle kinderen van 0 tot 4 jaar hebben per dag 10 mcg vitamine D nodig, ongeacht of uw kind borstvoeding, flesvoeding, een combinatie van borst- en flesvoeding of gewone zuivelproducten krijgt. Hierbij wordt er van uitgegaan dat de kinderen normaal buiten komen. Daarnaast heeft een moeder, die borstvoeding geeft, 10 mcg vitamine D per dag nodig. Vitamine K Zuigelingen die geheel of grotendeels borstvoeding krijgen moeten tot de leeftijd van 3 maanden vitamine K toegediend krijgen. Op het consultatiebureau weet men hoeveel en welk preparaat. Volledige fles voeding bevat voldoende vitamine K.

3 NA 6 MAANDEN Bijvoeding Tussen 4-6 maanden kan er gestart worden met bijvoeding. Dit is een extra hapje, het gaat nog geen melkvoeding vervangen. Vanaf 6 maanden is bijvoeding noodzakelijk omdat borst- en flesvoeding de behoeften dan niet helemaal meer dekken. Bij borstvoeding kunt u met bijvoeding het beste wachten tot 6 maanden (zie schema verderop). Door te vroeg bijvoeding te introduceren kan de borst voeding onnodig snel teruglopen. Aandachtspunten: Het is belangrijk om uw kind snel te laten wennen aan verschillende smaken. Hoe meer smaken uw kind lust, hoe gevarieer der en gezonder het eet. Vindt uw kind het eerste hapje niet meteen lekker? Probeer het later nog eens. Soms moet een kind tien keer iets proeven, voordat het gewend is en de smaak lekker vindt De dikte (consistentie) van de voeding verandert geleidelijk van half vloeibaar en gepureerd via geprakt naar stukjes De hoeveelheid vezel wordt geleidelijk opgevoerd Gluten en nitraatrijke groenten worden na de leeftijd van 6 maanden geïntroduceerd Het toevoegen van zout aan de voeding wordt in het eerste levensjaar afgeraden Het toevoegen van suiker aan voedingsmiddelen is af te raden Fruit Bijvoeding wordt vaak gestart met fruit. Geschikte fruitsoorten om mee te beginnen zijn peer, meloen, perzik, banaan en appel. Citrusvruchten en kiwi kunnen in het begin aanleiding geven tot overgevoeligheids reacties. Groenten Groente kan ook goed gebruikt worden als eerste bijvoeding. Geschikte groentesoorten om mee te beginnen zijn nitraatarme zachte groenten zoals: wortel, bloemkool, broccoli, witlof, courgette, kousenband, snijbonen en sperziebonen. De groenten kookt u gaar in weinig water, daarna pureren (met behulp van roerzeef, staafmixer of keuken machine). U kunt de groente na enige weken geprakt aanbieden. U kunt gekookte groenten beter niet opwarmen in verband met verlies aan voedings stoffen en eventuele nitrietvorming. Nitriet kan de zuurstof voorziening van de baby in gevaar brengen. Na de leeftijd van 6 maanden kunnen ook nitraatrijke groenten worden gegeven (maximaal 2x per week). Nitraatrijke groenten zijn onder andere: andijvie, spinazie, sla, postelein en rode bieten. Papsoorten U kunt beginnen met het aanbieden van pap van rijstebloem, daarna eventueel tarwebloem en vervolgens fijne graan vlokken. Gluten Gluten zijn eiwitten die voorkomen in de volgende granen: tarwe, haver, rogge, gerst en spelt. In verband met een mogelijke overgevoeligheid voor gluten wordt aangeraden beneden de leeftijd van 6 maanden geen voedingsmiddelen te geven die gluten bevatten. Glutenhoudende pro ducten zijn onder andere tarwebloem, beschuit, crackers, brood en soepstengels. Glutenvrije bind middelen zijn: rijstebloem, rijstemeel, maïs- en boek weitmeel. Vanaf 6 maanden kunt u uitbreiden met alle andere graan soorten. Vanaf 6 maanden kunt u al wat stukjes lichtbruin brood geven. Als dit goed gaat kunt u kleine stukjes volkoren brood geven.

4 Opvolgmelk Van 6 tot 12 maanden heeft opvolgmelk de voorkeur boven gewone melk. Bij gebruik van gewone melk en melkproducten krijgt de baby minder ijzer en meer eiwit binnen. Deze grote hoeveelheid eiwit betekent een grote belasting voor de nieren. Een tekort aan ijzer geeft een grotere kans op bloed armoede. Na een jaar kan een kind gewone melk drinken. Opvolgmelk is dan niet meer nodig. Bij gebruik van gewone zuivel pro ducten hebben magere en halfvolle varianten de voorkeur. Smeren/bakken Voor de totale hoeveelheid benodigde vetten in de voeding van een zuigeling is het belangrijk om boter of olie te gebruiken. Voor het besmeren van brood heeft (dieet-) margarine de voorkeur boven halvarine en andere vetarme smeersels. Daarnaast wordt geadviseerd de warme maaltijd te bereiden met een kleine hoeveelheid vet (dieet mar garine, vloeibare bakproducten of olie). Broodbeleg Er is een grote keuze in broodbeleg. Smeerbaar beleg is in het begin het makkelijkst. Denk hierbij aan vruchtenmoes, appel-/peren stroop, jam, kwark, smeerkaas en smeerworst (max. 1 tot 2 keer per week). Vergeet niet ook margarine te gebruiken. Voor kinderen onder de 1 jaar wordt honing af geraden. In honing kunnen de onzichtbare sporen van de bacterie Clos tri dium Botulinum voorkomen waar kinderen onder de 1 jaar erg ziek van kunnen worden. Zout Het is beter om tijdens het eerste levensjaar geen zout aan de maaltijden toe te voegen. Zout heeft een ongunstige invloed op de nieren. Dit geldt ook voor zeezout. Ook na het eerste levensjaar is het aan te raden zuinig te zijn met zout. Vlees en vleesvervanging Vanaf 7 maanden kan de warme maaltijd worden uitgebreid met vlees. Vlees bevat onder meer veel ijzer. U kunt het vlees koken of stoven en vervolgens fijn malen (met staafmixer of keukenmachine). Later is het vlees fijn snijden voldoende. In plaats van 1 eetlepel vlees kunt u geven: 1 eetlepel kip of vis ½ gekookt ei 3 eetlepels gare peulvruchten (bijvoorbeeld bruine bonen, witte bonen, linzen en kikkererwten) 3 eetlepels tahoe of tofu (bevat weinig ijzer, wel veel eiwit) 2 eetlepels kwark (bevat weinig ijzer, wel veel eiwit) 1 plakje kaas (bevat weinig ijzer, wel veel eiwit) Gehakte noten komen pas na de eerste verjaardag in aanmerking, gemalen noten mogen wel eerder. Mondspieren en gebit Bij 8 à 9 maanden kunt u proberen uw kind uit een bekertje (zo mogelijk zonder tuitje) te laten drinken in plaats van uit een zuigfles. Dit is beter voor de ontwikkeling van de mondspieren en het gebit. Om tandbederf tegen te gaan en uw kind niet aan zoet te laten wennen, worden suiker (ook rietsuiker en honing), rozen bottelsiropen en andere suikerhoudende producten afgeraden. Geschikte tussendoortjes zijn: water, vruchtensap en groentesap (eventueel verdund), slappe thee (zonder suiker), broodkorst, soepstengel, rijstwafel, kinder biscuit, stukje kom kommer of fruit. Wanneer het eerste tandje verschijnt, poets dan 1x per dag met fluoride-peutertandpasta.

5 SCHEMA VOOR BORSTVOEDING Leeftijd Borstvoeding* En daarbij (minimaal aantal keer/dag) 0-6 weken 7-8, vitamine K 6-8 weken 5-6, vitamine K 2 maanden 5, vitamine K 3-5 maanden 5 6 maanden Door de introductie van vaste voeding neemt de behoefte aan borstvoeding geleidelijk af van 5 naar 3 keer per dag 1 fruithapje bestaande uit fijngeprakt fruit of vruchtensap 1 groentehapje welke later wordt gecombineerd met 1 eetlepel aardappel/rijst of bonenpuree (zonder zout bereid) eventueel 1 papvoeding van afgekolfde moedermelk of beschuit/rijstebloem door fruithapje eventueel tussendoor: verdund vruchten-/ groentesap, thee en water Leeftijd Borstvoeding* (minimaal aantal keer/dag) 7-8 maanden Door de introductie van vaste voeding neemt de behoefte aan borstvoeding geleidelijk af van 5 naar 3 keer per dag maanden Door de introductie van vaste voeding neemt de behoefte aan borstvoeding geleidelijk af van 5 naar 3 keer per dag. En daarbij 1-2 voedingen bestaande uit pap van borstvoeding of bruinbrood (eventueel met margarine uit een kuipje en beleg) en borstvoeding 1 warme maaltijd zonder zout bestaande uit: ongeveer 3 eetlepels groente, 1-2 eetlepels aardappel/rijst, 1 eetlepel gemalen (gekookt of gestoofd) vlees, kip, vis of ei en wat jus of klontje dieetmargarine of 1-2 theelepeltjes olie eventueel tussendoor: water, verdund vruchten- /groentesap, thee, kinderbiscuit, soepstengel, broodkorst of rijstwafel 2 maaltijden bestaande uit bruinbrood met margarine uit een kuipje en beleg en borstvoeding 1 fruithapje 1 warme maaltijd zonder zout: zie 7-8 maanden (vlees mag gebakken worden) eventueel yoghurt toe eventueel tussendoor: zie 7-8 maanden * het maximum is niet aan te geven (kan zelfs boven de 10 liggen)

6 SCHEMA VOOR FLESVOEDING Leeftijd Aantal voedingen per dag Flesvoeding per dag 0-6 weken x 80 6 x 120 ml verdeeld over 24 uur 6-8 weken x x 150 ml verdeeld over 24 uur 2-3 maanden 5 5 x ml verdeeld over 24 uur En daarbij 4-5 maanden 5 5 x ml Eventueel: 2 eetlepels vruchtensap of gepureerd fruit 6 maanden x 200 ml opvolgmelk 2 eetlepels nitraatarme groente zonder zout bereid pap van flesvoeding met rijstebloem 1 papvoeding van (200 ml) opvolgmelk met rijstebloem 1 fruithapje bestaande uit fijngeprakt fruit of vruchtensap 1 warme maaltijd zonder zout bereid bestaande uit: 2 eetlepels groente + 1 eetlepel aardappel/rijst of bonenpuree eventueel tussendoor: water, slappe thee zonder suiker, verdund vruchtensap (diksap) of groentesap Leeftijd Aantal voedingen per dag 7-8 maanden Afbouwen van 4 en 3 Flesvoeding per dag 1-2 x 200 ml opvolgmelk 9-12 maanden x 200 ml opvolgmelk En daarbij 2 voedingen bestaande uit: granen-/ broodpap van opvolgmelk of bruinbrood met margarine uit een kuipje en beleg en opvolgmelk 1 fruithapje 1 warme maaltijd zonder zout bereid bestaande uit: ongeveer 3 eetlepels groente, 1-2 eetlepels aardappel/rijst, 1 eetlepel gemalen (gekookt of gestoofd) vlees, kip, vis of ei en wat jus of klontje dieetmargarine of 1-2 theelepeltjes olie eventueel tussendoor: water, thee zonder suiker, verdund vruchten-/ groentesap, kinderbiscuit, soepstengel, broodkorst of rijstwafel 2 maaltijden bestaande uit: bruinbrood met margarine uit een kuipje en beleg en een bekertje opvolgmelk of pap van opvolgmelk 1 fruithapje 1 warme maaltijd: zie 7-8 maanden (vlees mag gebakken worden) eventueel yoghurt toe eventueel tussendoor: zie 7-8 maanden

7 VAN 1 JAAR TOT 4 JAAR Uw kind kan na zijn eerste verjaardag hetzelfde eten als de rest van het gezin. Het is nu belangrijk ervoor te zorgen, dat uw kind gezonde eetgewoontes aanleert. Dat wil zeggen, dat uw kind leert op vaste tijden en gevarieerd te eten. Vanaf 1 jaar groeit uw kind minder snel. Daardoor heeft hij minder trek. Jonge kinderen voelen over het algemeen goed aan hoeveel eten ze nodig hebben. Zolang uw kind goed groeit, gaat het goed. Als u hieraan twijfelt kun u een extra afspraak maken op het consultatie bureau maken voor advies. VOORBEELD PEUTERMENU Ontbijt Een halve of hele bruine boterham met margarine, met hartig beleg, bijvoorbeeld smeerkaas of kipfilet, of een halve boterham met hartig en een halve boterham met zoet beleg, een kopje thee met wat halfvolle melk. In de loop van de morgen (koffietijd) Een glaasje verdund vruchtensap of limonade met wat lekkers, bijvoorbeeld een koekje of een doosje rozijntjes. In de loop van de middag (theetijd) Thee met wat melk en een cracker, soep stengel of een rijstwafel, een stukje fruit, bijvoorbeeld mandarijn, appel of banaan. Warme maaltijd Een klein stukje vlees, vis, kip of 1ei, met jus. 1-2 Kleine aardappelen of 1-2 opscheplepels rijst of macaroni, 1-2 groentelepels groente, een klein schaaltje yoghurt met wat vla. Extra vitamine D Jonge kinderen kunnen vitamine D nog onvoldoende uit hun voeding halen. Kinderen tot 4 jaar hebben om die reden het hele jaar vitamine D druppels of tabletjes nodig (10 mcg). Smeerworst en leverworst Smeerworst en leverworst bevatten veel vitamine A. Teveel vitamine A is niet gezond. Daarom is het advies om kinderen tussen 1-4 jaar niet vaker dan 2-3 keer per week smeerworst of leverworst te geven. Wat is gezond eten voor uw kind? (voor kinderen van 1 t/m 4 jaar) melk en melkproducten 2 à 3 bekertjes (300 ml) kaas een halve plak (10 gr) vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervanger 60 gram margarine op brood 10 tot 15 g (5 g/sneetje) margarine voor bakken en braden 15 g maximaal (1 eetlepel) bruin of volkoren brood 2 tot 3 sneetjes aardappelen 1 tot 2 stuks (50 tot 100 g) óf pasta of rijst 1 tot 2 groentelepels (50 tot 100 g) groente 1 tot 2 groentelepels ( g) fruit 1,5 stuk (150 g) drinken 750 ml (inclusief 300 ml melk)

8 GEZOND DRINKEN Vanaf 1 jaar heeft een kind per dag ongeveer 750 ml drinken nodig. Een deel hiervan bestaat uit melkproducten, zoals melk, vla en yoghurt (300 ml). Geeft u meer hiervan dan kan uw kind minder trek krijgen in zijn eten. Er is ook opvolgmelk voor peuters te koop. Gezonde, goed groeiende peuters hebben dit niet nodig. Naast melk kunt u uw kind het beste water, lauwwarme thee en groentesap laten drinken. Door veel limonadesiroop, frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrank of choco lademelk kan uw kind te zwaar worden. Als u wilt kunt u light-varianten geven. Hierin zit geen suiker, maar wel zoetstof zoals cyclamaat. Geef niet meer dan 1 à 2 glazen per dag. TUSSENDOORTJES Als u iets tussendoor geeft, geef het dan op vaste tijden. Uw kind leert zo dat hij er op andere momenten niet om hoeft te vragen. Goede tussendoortjes zijn: fruit, een volkorenbiscuitje, een stukje kinderkoek, soepstengel of rijstwafel, rozijntjes, stukjes komkommer of wortel. Wilt u iets te snoepen geven, geef dan wat kleins, zoals tumtum of een klein dropje. GEZONDE EETGEWOONTEN Houd vaste tijdstippen aan voor maaltijden en tussendoormomenten Zorg dat uw kind niet te moe is voor de avondmaaltijd Eet zoveel mogelijk met het hele gezin tegelijk. Maak het gezellig, maar blijf niet te lang aan tafel Uw kind doet u na. Geef dus het goede voorbeeld: eet gezond, zet de tv uit en ga niet lezen aan tafel Laat uw kind af en toe zelf kiezen (bijvoorbeeld tussen twee soorten beleg of twee groentesoorten) Schep een klein beetje op en laat uw kind dan zelf bepalen hoeveel het opeet. Het bordje hoeft niet leeg Als uw kind niet of weinig wil eten van wat op zijn bordje ligt, geef dan ook niks anders en geen extra tussendoortjes om de maaltijd te vervangen. Daarmee houdt u het slechte eten tijdens etenstijd namelijk in stand Beloon uw kind niet als hij zijn bord met groenten leeg gegeten heeft. Hierdoor kan hij gaan denken dat groenten eigenlijk niet lekker zijn. Ga uw kind ook niet straffen door bijvoorbeeld het toetje niet te geven Geef uw kind een compliment als hij gezellig aan tafel heeft gezeten Als uw kind ineens minder eet, is dat niet erg. Tussen de 1 en 1,5 jaar groeit uw kind minder snel en kan daarom minder trek hebben GEZONDE TANDEN Geef uw kind niet vaker dan 7 keer per dag iets te eten en te drinken (3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes) Poets de tanden van uw kind met peutertandpasta. Tot 2 jaar 1 keer per dag na het doorkomen van het eerste tandje. Na 2 jaar 2 keer per dag Biedt uw kind na de eerste verjaardag geen zuigfles of tuitbeker meer aan. Uw kind leert dan beter kauwen en praten. Het nadeel van een tuitbeker is dat een kind steeds een slokje neemt tussen het spelen door. Het is beter voor de tanden als het bekertje in één keer leeg wordt gedronken BEWEGING Eten is belangrijk, maar bewegen is ook be langrijk om gezond op te groeien. Beweegtips Geef uw kind elke dag de kans om actief te bewegen, liefst meerdere keren per dag Zet uw kind zo min mogelijk in de wandelwagen, laat hem vaak zelf lopen Peuters bewegen het liefst met hun hele lichaam. Eenvoudige manieren om te bewegen zijn wandelen, rennen, dansen, springen, klimmen, stoeien, kruipen, fietsen en zwemmen Traplopen kan uw kind al snel alleen. Laat hem dit zelf oefenen, maar blijf wel steeds in de buurt Zorg dat uw kind niet meer dan een uur per dag tv kijkt Is uw kind uit zichzelf wat minder actief, speel dan zelf mee met hem

9 CONTACTGEGEVENS Hoofdlocatie GGD Kennemerland Spaarnepoort 5, 2134 TM Hoofddorp Telefoon Telefonische bereikbaarheid Voor informatie en het maken van afspraken: * bereikbaar van uur. Voor inhoudelijk advies: * bereikbaar van uur. * Dit informatienummer kost 7,5 eurocent per gesprek plus uw gebruikelijke belkosten Postadres GGD Kennemerland Postbus GM Haarlem Kijk voor een overzicht van al onze locaties op Versie: oktober 2013

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Kinderen vanaf twaalf maanden eten volledig met de pot mee. En ze drinken dan een stuk minder melk. Net als de rest van het gezin dus: drie maaltijden

Nadere informatie

VOEDINGSBELEID Versie Oktober 2015, versie 01 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 7 Geldig tot 31 december 2016

VOEDINGSBELEID Versie Oktober 2015, versie 01 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 7 Geldig tot 31 december 2016 VOEDINGSBELEID Versie Oktober 2015, versie 01 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 7 Geldig tot 31 december 2016 Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten

Nadere informatie

Protocol voor de voeding

Protocol voor de voeding Protocol voor de voeding Kindercentrum Dikkertje Dap hanteren ten aanzien van het voedingsbeleid de uitgangspunten van het Voedingscentrum. Het gebruik van de maaltijd en tussendoortjes is een gezamenlijke

Nadere informatie

De eerste hapjes. Van drinken naar eten

De eerste hapjes. Van drinken naar eten De eerste hapjes Van drinken naar eten Veel ouders kijken ernaar uit: de eerste hapjes van hun kind. Jij ook? Wil je weten hoe je kind went aan vaste voeding, dus aan brood, fruit en warm eten? Deze praktische

Nadere informatie

De eerste hapjes. Van drinken naar eten

De eerste hapjes. Van drinken naar eten De eerste hapjes Van drinken naar eten Veel ouders kijken ernaar uit: de eerste hapjes van hun kind. Jij ook? Wil je weten hoe je kind went aan vaste voeding, dus aan brood, fruit en warm eten? Deze praktische

Nadere informatie

De eerste hapjes. Van drinken naar eten

De eerste hapjes. Van drinken naar eten De eerste hapjes Van drinken naar eten Veel ouders kijken ernaar uit: de eerste hapjes van hun kind. Jij ook? Wil je weten hoe je kind went aan vaste voeding, dus aan groente, brood, fruit en warm eten?

Nadere informatie

De eerste hapjes. Van drinken naar eten

De eerste hapjes. Van drinken naar eten De eerste hapjes Van drinken naar eten Veel ouders kijken ernaar uit: de eerste hapjes van hun kind. Jij ook? Wil je weten hoe je kind went aan vaste voeding, dus aan groente, brood, fruit en warm eten?

Nadere informatie

Goede voeding Voor kinderen van 0-1 jaar

Goede voeding Voor kinderen van 0-1 jaar Goede voeding Voor kinderen van 0-1 jaar Ziekenhuis Gelderse Vallei Ieder kind heeft een goede voeding nodig, dat is bekend. Daarbij moet ook benadrukt worden dat geen enkel kind hetzelfde is. Een goede

Nadere informatie

Voedingsbeleid Voedingsbeleid - Kinderopvang de 5 Doetinchem - maart 2015

Voedingsbeleid Voedingsbeleid - Kinderopvang de 5 Doetinchem - maart 2015 Voedingsbeleid Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties en feestje Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar o Drinken o Eten

Nadere informatie

Wanneer begin je met vaste voeding? Hoe bouw je vaste voeding op? Hoe snel gaat het?

Wanneer begin je met vaste voeding? Hoe bouw je vaste voeding op? Hoe snel gaat het? De eerste hapjes Wanneer begin je met vaste voeding? Vanaf 6 maanden heeft je kind meer nodig dan alleen borstvoeding of flesvoeding. In de periode van 4 tot 6 maanden kun je, als je kind en jij er aan

Nadere informatie

2.11B voedingslijst; bijlage

2.11B voedingslijst; bijlage Vindplek document (pad): G://Kwaliteitshandboek/2.1 primaire processen/2.11 Voeding Datum vaststelling: November 2012 Actualisatiedatum: November 2015 Documenteigenaar (naam en functie): Manager Beleidsbureau

Nadere informatie

Voedingsbeleid kinderopvang de Harlekijn

Voedingsbeleid kinderopvang de Harlekijn Voedingsbeleid kinderopvang de Harlekijn Inhoud: Gezond voedingsaanbod Vaste en rustige eetmomenten Allergieën en individuele afspraken Traktaties en feestjes Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar Eten

Nadere informatie

VOEDINGSPLAN KINDEROPVANG/PEUTERSPEELZAAL/BUITENSCHOOLSE OPVANG

VOEDINGSPLAN KINDEROPVANG/PEUTERSPEELZAAL/BUITENSCHOOLSE OPVANG VOEDINGSPLAN KINDEROPVANG/PEUTERSPEELZAAL/BUITENSCHOOLSE OPVANG Algemeen Gezond voedingsaanbod Dit voedingsbeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum en in overleg met de GGD. Wij vinden

Nadere informatie

Uitgangspunten Wij bepalen wat en wanneer een kind eet. Het kind bepaalt zelf hoeveel hij/ zij eet.

Uitgangspunten Wij bepalen wat en wanneer een kind eet. Het kind bepaalt zelf hoeveel hij/ zij eet. Voeding Inhoud Voeding... 1 Uitgangspunten... 2 Voeding op Polderpret... 3 Fruit en Groente... 3 Tussendoortjes... 3 Leverworst en smeerleverworst... 4 Drinken... 4 Eetmomenten... 4 Voedingsbeleid Polderpret...

Nadere informatie

VOEDINGSBELEID. Kinderopvang De Klompjes. Gezond Samenzijn. Opgesteld door: Nienke van den Bekerom, Diëtistenpraktijk Beter in Balans

VOEDINGSBELEID. Kinderopvang De Klompjes. Gezond Samenzijn. Opgesteld door: Nienke van den Bekerom, Diëtistenpraktijk Beter in Balans VOEDINGSBELEID Kinderopvang De Klompjes Gezond Samenzijn 2015 Opgesteld door: Nienke van den Bekerom, Diëtistenpraktijk Beter in Balans Bianca Klomp, Kinderopvang De Klompjes Inhoud voorwoord Algemeen

Nadere informatie

Een operatie? Let op uw voeding!

Een operatie? Let op uw voeding! Een operatie? Let op uw voeding! Belangrijk Om een operatie en uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie bent. Een goede voedingstoestand

Nadere informatie

Voedingsbeleid KDV 1

Voedingsbeleid KDV 1 Voedingsbeleid KDV 1 Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties Voedingsaanbod o Fruit o Drinken o Broodbeleg o Voedingsaanbod

Nadere informatie

Voedingsbeleid Tinker Bell Kinderdagverblijven B.V.

Voedingsbeleid Tinker Bell Kinderdagverblijven B.V. Voedingsbeleid Tinker Bell Kinderdagverblijven B.V. Schoolstraat 38 2712 VC Zoetermeer Tel 079-3167555 www.tinker-bell.nl Algemeen Gezond voedingsaanbod. Dit voedingsbeleid is grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

Voedingsbeleid Villa Petit Paradis 2013

Voedingsbeleid Villa Petit Paradis 2013 Voedingsbeleid Villa Petit Paradis Inleiding Het voedingsbeleid van Villa Petit Paradis is er op gericht dat ieder kind voldoende gezonde en verantwoorde voedingsmiddelen krijgt. Dit voedingsbeleid is

Nadere informatie

Voedingsadvies bij peuterdiarree

Voedingsadvies bij peuterdiarree Afdeling: Onderwerp: Diëtetiek 1 Inleiding Peuterdiarree is een lastig en vervelend probleem waar peuters (en hun ouders/verzorgers) mee te maken kunnen krijgen. De voeding van uw kind kan hiermee te maken

Nadere informatie

Voedingsbeleid kinderopvang

Voedingsbeleid kinderopvang Voedingsbeleid kinderopvang Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties en feestje Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar

Nadere informatie

Pag. Inleiding 1 Visie 1

Pag. Inleiding 1 Visie 1 Inhoudsopgave Pag. Inleiding 1 Visie 1 1. Het voedingsaanbod 2 1.1 Zuigelingen/flesvoeding 2 1.2 Broodmaaltijd 2 1.3 Broodbeleg 2 1.4 Drinken en keuze dranken 3 1.5 Fruit en groente 3 1.6 Overige tussendoortjes

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens opname

Risico op ondervoeding tijdens opname Risico op ondervoeding tijdens opname Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is in het ziekenhuis een veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie patiënten heeft een risico op

Nadere informatie

Voedingsadvies bij peuterdiarree

Voedingsadvies bij peuterdiarree Diëtetiek Voedingsadvies bij peuterdiarree www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl DIE009 / Voedingsadvies bij peuterdiarree / 29-09-2014 2 Voedingsadvies

Nadere informatie

Voedingsbeleid Bso 1

Voedingsbeleid Bso 1 Voedingsbeleid Bso 1 Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties Voedingsaanbod en eetmomenten o Eet- en drinkmomenten - Fruit

Nadere informatie

Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang

Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang Inhoud 1 Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang... 1 Uitgangspunten... 3 Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang... 4 Fruit en Groente... 4 Tussendoortjes... 4 Leverworst

Nadere informatie

Monkey Donky - Voedingsschema 0-12 maanden

Monkey Donky - Voedingsschema 0-12 maanden 0 tot 8 weken 6 tot 8 voedingen per dag Voed op verzoek van de baby. Naast borstvoeding of flesvoeding heeft een baby nu geen andere voeding nodig. Tot ongeveer 12 weken hebben de meeste baby s ook behoefte

Nadere informatie

Bijvoeding bij koemelkeiwitallergie

Bijvoeding bij koemelkeiwitallergie Bijvoeding bij koemelkeiwitallergie Uw kind heeft een koemelkeiwitallergie en is ongeveer 4 maanden oud. Vanaf deze leeftijd veranderen de voedingsbehoeften van uw kind. De borstvoeding of de hypo-allergene

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Het Vlinderbos

Voedingsbeleid. Het Vlinderbos Voedingsbeleid Het Vlinderbos 2016 Inhoudsopgave Algemeen Gezond voedingsaanbod Vaste en rustige eetmomenten Allergieën en individuele afspraken Traktaties en feestje Voedingsaanbod voor kinderen tot 1

Nadere informatie

Voedingsbeleid Bso 1

Voedingsbeleid Bso 1 Voedingsbeleid Bso 1 Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken Voedingsaanbod en eetmomenten o Fruit o Drinken o Eten o Broodbeleg Dagindeling

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Gezond eten en bewegen Met de tips in deze folder werk je aan een gezond gewicht voor je kind. Onze adviezen richten zich op gezond eten en drinken, de juiste (eet)opvoeding

Nadere informatie

Energie en eiwitverrijkte. voor kinderen

Energie en eiwitverrijkte. voor kinderen Energie en eiwitverrijkte voeding voor kinderen Inleiding Als uw kind ziek is, verbruikt het lichaam van uw kind meer energie en voedingsstoffen in vergelijking met een gezond kind. Ook kan een ziekte

Nadere informatie

Gastlessen voor studenten 2 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Verzorging

Gastlessen voor studenten 2 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Verzorging Gastlessen voor studenten 2 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Verzorging vasthouden en voeding van de jongste kinderen Gastles doelgroepen in de KO- Docentenhandleiding

Nadere informatie

Een gezonde start met het goede van melk

Een gezonde start met het goede van melk Een gezonde start met het goede van melk TIPS VOOR JONGE MOEDERS Natuurlijk en vol bouwstoffen CAMPAGNE GEFINANCIERD MET DE STEUN VAN DE EUROPESE UNIE Inhoud Voorwoord 3 Een goede start Vroege groeispurt

Nadere informatie

Dieet bij een kaakfixatie

Dieet bij een kaakfixatie Dieet bij een kaakfixatie Informatie voor patiënten F0415-1011 juni 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot lunch, tussendoortjes

Nadere informatie

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Gezond gewicht: BOFT Gezonde eet- en beweegadviezen voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Van gezond eten blijf je fit en van bewegen word je vrolijk Kinderen moeten goed eten om te groeien, leren,

Nadere informatie

Voeding bij chronische longziekten

Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Goede lichamelijke conditie Veel mensen met chronische longziekten (ook wel COPD genoemd) hebben voortdurend last van hun aandoening.

Nadere informatie

Protocol voeding Bij de Handjes

Protocol voeding Bij de Handjes Protocol voeding Bij de Handjes Voeding Inhoud Voeding... 1 Uitgangspunten... 2 Voeding op Bij de Handjes... 3 Fruit en Groente... 3 Tussendoortjes... 3 Leverworst en smeerleverworst... 4 Drinken... 4

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Inhoud

Voedingsbeleid. Inhoud Voedingsbeleid Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties en feestje o Afwijkingen Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar

Nadere informatie

Dieetadviezen bij wondgenezing

Dieetadviezen bij wondgenezing Dieetadviezen bij wondgenezing Diëtetiek Bereikbaarheid afdeling Diëtetiek Amphia Ziekenhuis: Locatie Langendijk, Molengracht, Pasteurlaan: (076) 595 30 75 Algemeen telefoonnummer Amphia Ziekenhuis: (076)

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek PATIËNTEN INFORMATIE Ondervoeding in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Ondervoeding bij ziekte Ondervoeding door ziekte is in ziekenhuizen een veel voorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 4 patiënten is

Nadere informatie

Voedingsbeleid December 2011 1

Voedingsbeleid December 2011 1 Voedingsbeleid December 2011 1 Inleiding Het voedingsbeleid van Kindercentrum Baloo is er op gericht dat ieder kind voldoende en verantwoorde voedingsmiddelen krijgt. De adviezen van Het Voedingscentrum

Nadere informatie

Eiwitbeperkt dieet. Over een eiwitbeperkt dieet. Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag

Eiwitbeperkt dieet. Over een eiwitbeperkt dieet. Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag Eiwitbeperkt dieet Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag Natriumbeperkt à 2400 mg natrium per dag (6 gram zout) Over een eiwitbeperkt dieet U heeft het advies gekregen een eiwitbeperkt

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling

Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is een veelvoorkomend probleem in het ziekenhuis. Ongeveer één op de drie patiënten loopt risico

Nadere informatie

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Bob ter Haak Miracle Performance Bob ter Haak Eigenaar Miracle Performance Sportdiëtist Bewegingsdeskundige Docent Sport Fietsen

Nadere informatie

Fantasie is... een wortel met armpjes. (Tessa, 3 jaar) Voedingsbeleid. Het Fantaziehuis. Kinderdagverblijf

Fantasie is... een wortel met armpjes. (Tessa, 3 jaar) Voedingsbeleid. Het Fantaziehuis. Kinderdagverblijf Fantasie is... een wortel met armpjes (Tessa, 3 jaar) Voedingsbeleid Het Fantaziehuis Kinderdagverblijf In ons pedagogisch beleidsplan wordt op dit moment voornamelijk benoemd hoe we eten en niet zozeer

Nadere informatie

Voedingsbeleid KOK kinderopvang

Voedingsbeleid KOK kinderopvang Voedingsbeleid KOK kinderopvang Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Warme maaltijden o VSO/BSO o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties en feestjes o Bereiden

Nadere informatie

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf De Schijf van Vijf in het kort Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen dé basis voor een

Nadere informatie

Voedingsbeleid KombinoCare Gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum

Voedingsbeleid KombinoCare Gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum Voedingsbeleid KombinoCare Gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties

Nadere informatie

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding H.40025.0416 Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding Inleiding Een gezond voedingspatroon is voor iedereen van belang. Gezonde voeding levert de energie en de voedingsstoffen die uw lichaam

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes

Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes DIETETIEK Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes Bij de behandeling van zwangerschapsdiabetes hoort een voedingsadvies. Vaak zijn maar een paar aanpassingen nodig in de voeding om nadelige gezondheidsgevolgen

Nadere informatie

Document Pro 3 Procesverantwoordelijke: Hoofd opvangvormen Taakverantwoordelijke: Pedagogisch medewerkers Toepassingsgebied KDV PSZ BSO

Document Pro 3 Procesverantwoordelijke: Hoofd opvangvormen Taakverantwoordelijke: Pedagogisch medewerkers Toepassingsgebied KDV PSZ BSO TITEL Doel: GEZONDE VOEDING Kinderen die bij onze organisatie opgevangen worden krijgen gezonde voeding. Pedagogisch medewerkers hebben kennis van gezonde voeding Document Pro 3 Procesverantwoordelijke:

Nadere informatie

Wanneer té dik? Wat is gezonde voeding en wat niet?

Wanneer té dik? Wat is gezonde voeding en wat niet? Wanneer té dik? Iedereen weet dat je gezond moet eten om te leren, te sporten en gezond volwassen te worden. Sommige jongeren worden echter te dik. Dit kan een probleem zijn als je moeite hebt met sporten,

Nadere informatie

Voedingsadvies bij verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap

Voedingsadvies bij verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap Voedingsadvies bij verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap 2 Bij de Glucose Tolerantie Test was uw bloedsuiker (ook wel bloedglucose genoemd) te hoog. Daarom ontvangt u deze informatie. Wat is glucose?

Nadere informatie

Dieet bij COPD. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Dieet bij COPD. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Dieet bij COPD Informatie voor patiënten F0521-1011 mei 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Dieet bij een kaakfixatie

Dieet bij een kaakfixatie Dieet bij een kaakfixatie U heeft een operatie gehad waarbij uw boven- en onderkaak met ijzerdraad aan elkaar zijn bevestigd. Zolang uw kaken zijn vastgezet (kaakfixatie), kunt u niet goed kauwen. Uw eten

Nadere informatie

v o e d i n g s b e l e i d

v o e d i n g s b e l e i d v o e d i n g s b e l e i d d e c e m b e r 2014 Molenwater 4A 4331 SB Middelburg 0118-62 36 52 www.koozie.nl info@koozie.nl Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën

Nadere informatie

Voedingsprotocol t Kuukske Doel van dit voedingsprotocol:

Voedingsprotocol t Kuukske Doel van dit voedingsprotocol: Voedingsprotocol t Kuukske Doel van dit voedingsprotocol: Het is belangrijk om kinderen gezonde voeding aan te bieden en dat zij gezond (leren) eten. Het voedingsprotocol is gebaseerd op adviezen van het

Nadere informatie

FORMAT BEHANDELPLAN MW, DE JONG (CASUS 1)

FORMAT BEHANDELPLAN MW, DE JONG (CASUS 1) FORMAT BEHANDELPLAN MW, DE JONG (CASUS ) Namen studenten + studentnrs: Groep: Lisanne Revenberg (23668) Jet Oude Reimer (2655) 2VD F2 Patiëntengegevens: Naam patiënt: Geboortedatum: Afdeling: Naam behandelend(e)

Nadere informatie

Voeding bij zwangerschaps diabetes. Diabetes Gravidarum

Voeding bij zwangerschaps diabetes. Diabetes Gravidarum Voeding bij zwangerschaps diabetes Diabetes Gravidarum Universitair Medisch Centrum Groningen Zwangerschapsdiabetes is een vorm van suikerziekte die kan optreden tijdens de zwangerschap. Deze brochure

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding patiënteninformatie voedingsadvies bij dreigende ondervoeding De arts of verpleegkundige heeft met u besproken dat u kans heeft op ondervoeding. Goede voeding kan helpen om uw conditie te verbeteren. Wat

Nadere informatie

Energie en eiwitverrijkt dieet. Afdeling Diëtetiek

Energie en eiwitverrijkt dieet. Afdeling Diëtetiek 00 Energie en eiwitverrijkt dieet Afdeling Diëtetiek Wanneer is een energie- en eiwitverrijkt dieet nodig? Een energie- en eiwitverrijkt dieet is bestemd voor mensen met een te laag lichaamsgewicht of

Nadere informatie

Regio Nijmegen. Een gezond gewicht. Informatie voor jongeren

Regio Nijmegen. Een gezond gewicht. Informatie voor jongeren Regio Nijmegen Een gezond gewicht Informatie voor jongeren Ben jij tevreden over je gewicht? Vind jij jezelf te dik of vind jij jezelf te dun? Wat betekent je gewicht voor hoe jij je voelt? Wil jij weten

Nadere informatie

Voedingsbeleid DOL FIJN kinderopvang

Voedingsbeleid DOL FIJN kinderopvang Voedingsbeleid DOL FIJN kinderopvang Inhoud Algemeen Gezond voedingsaanbod Vaste en rustige eetmomenten Traktaties Voedingsaanbod Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar Voedingsaanbod voor kinderen vanaf

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een maagresectie

Voedingsadviezen na een maagresectie Voedingsadviezen na een maagresectie Afdeling diëtetiek U heeft een maagoperatie ondergaan. Hierbij is (een gedeelte van) uw maag weggenomen. Door deze ingreep is uw spijsverteringskanaal veranderd. Deze

Nadere informatie

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam 1 2 VOORKOMEN VAN ONDERVOEDING BIJ OUDEREN Bij het bezoek op de polikliniek is u een aantal vragen gesteld over gewichtsverlies en uw eetlust. Hiermee wordt

Nadere informatie

VOEDINGSBELEID ESKADEE. kinderen van 0-4 jaar

VOEDINGSBELEID ESKADEE. kinderen van 0-4 jaar VOEDINGSBELEID ESKADEE kinderen van 0-4 jaar maart 2015 Pagina: 2 van 10 Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties Voedingsaanbod

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Kinderopvang Papendrecht

Voedingsbeleid. Kinderopvang Papendrecht Voedingsbeleid Kinderopvang Papendrecht 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding.... 2 2. Wat is gezond?... 2 2.1 Eet gevarieerd.. 3 2.2 Eet niet te veel en beweeg.. 3 2.3 Eet minder verzadigd vet..3 2.4 Eet veel

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Gezond eten met pubers

Gezond eten met pubers Gezond eten met pubers Slimme tips voor ouders E-Book uitgegeven door Feel Good Coaching, exploitant van Ladyline Parkstad en Ladyline Sittard Gezond eten met pubers Slimme tips voor ouders Als ouder zie

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Tinker Bell Kinderdagverblijven B.V. Schoolstraat VC Zoetermeer Tel

Voedingsbeleid. Tinker Bell Kinderdagverblijven B.V. Schoolstraat VC Zoetermeer Tel Voedingsbeleid Tinker Bell Kinderdagverblijven B.V. Schoolstraat 38 2712 VC Zoetermeer Tel 079-3167555 www.tinker-bell.nl Algemeen Gezond voedingsaanbod. Dit voedingsbeleid is grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

Dieetadvies na een maagresectie. Diëtetiek

Dieetadvies na een maagresectie. Diëtetiek Dieetadvies na een maagresectie Diëtetiek Inleiding U bent door de arts naar de diëtist doorverwezen, omdat u een maagoperatie hebt ondergaan. Afhankelijk van het type maagoperatie dat is verricht, kunnen

Nadere informatie

Het bijhouden van een diabetes-eetdagboek tijdens de sensor. Diëtetiek

Het bijhouden van een diabetes-eetdagboek tijdens de sensor. Diëtetiek Het bijhouden van een diabeteseetdagboek tijdens de sensor Diëtetiek Inleiding Mensen met diabetes kunnen hun glucosewaarden op verschillende manieren onder controle houden. Sommigen doen dat met een zorgvuldig

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

Introductie van voeding na pancreatitis

Introductie van voeding na pancreatitis Introductie van voeding na pancreatitis Deze brochure is bedoeld voor patiënten die herstellende zijn van een alvleesklierontsteking (= pancreatitis). In deze brochure wordt uitgelegd hoe u het beste kunt

Nadere informatie

Ondervoeding een zaak van gewicht

Ondervoeding een zaak van gewicht Ondervoeding een zaak van gewicht 2 Inleiding Ondervoeding door ziekte komt in het ziekenhuis veel voor. Daarom besteedt ook de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Lucas hier extra aandacht aan onder

Nadere informatie

D.2.10 VOEDINGSBELEID KDV EN BSO

D.2.10 VOEDINGSBELEID KDV EN BSO D.2.10 VOEDINGSBELEID KDV EN BSO 1. INLEIDING 2. KINDERDAGVERBLIJF 3. BUITENSCHOOLSE OPVANG 4. VOEDING VOOR DE PEDAGOGISCH MEDEWERKERS 5. ALLERGIEEN 6. GELOOFSOVERTUIGING / EETGEWOONTES 1. Inleiding De

Nadere informatie

VOEDING BIJ ZWANGERSCHAPSDIABETES

VOEDING BIJ ZWANGERSCHAPSDIABETES Diabetes DIABETES VOEDING BIJ ZWANGERSCHAPSDIABETES Diabetes is een aandoening waarbij er problemen zijn met het op peil houden van het bloedglucose. Glucose is afkomstig van koolhydraten uit de voeding

Nadere informatie

Voedingsadvies voor kinderen met obstipatie Diëtetiek

Voedingsadvies voor kinderen met obstipatie Diëtetiek Voedingsadvies voor kinderen met obstipatie Diëtetiek Beter voor elkaar 2 Voedingsadvies voor kinderen met obstipatie Inleiding Obstipatie betekent verstopping, er is sprake van obstipatie wanneer de ontlasting

Nadere informatie

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. 1. Inleiding...

Nadere informatie

Darmreiniging. 2 onderzoeken op 1 dag

Darmreiniging. 2 onderzoeken op 1 dag Darmreiniging 2 onderzoeken op 1 dag 2 U krijgt dit advies omdat het van belang is dat uw darmen schoon zijn. Alleen dan kan de arts het onderzoek goed uitvoeren. Vezelbeperkt dieet Drie dagen voor het

Nadere informatie

Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen

Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen Inleiding Ondervoeding door ziekte komt in het ziekenhuis veel voor. Daarom besteedt ook de Ommelander Ziekenhuis Groep hieraan extra aandacht. Ziek zijn is topsport

Nadere informatie

Voorkom Zwangerschapsdiabetes

Voorkom Zwangerschapsdiabetes Voorkom Zwangerschapsdiabetes Steeds meer zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). Deze folder geeft informatie over gezond eten en bewegen tijdens zwangerschap. Wat is zwangerschapsdiabetes?

Nadere informatie

Voeding na een kaakoperatie

Voeding na een kaakoperatie Voeding na een kaakoperatie Wanneer door uw kaakoperatie het eten van vast voedsel moeilijk gaat, kan vloeibaar voedsel een uitkomst bieden. Afhankelijk van de operatie die u heeft ondergaan, kan de voeding

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Inhoud

Voedingsbeleid. Inhoud Voedingsbeleid Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten o Allergieën en individuele afspraken o Traktaties en feestje Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar o Drinken o Eten

Nadere informatie

DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN.

DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN. GEZONDHEID INFOBLAD DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK: OM DAGELIJKS EVENWICHTIG TE ETEN EN VOLDOENDE TE BEWEGEN. BRON: VIGeZ, 2011. De actieve voedingsdriehoek. De actieve voedingsdriehoek geeft je een idee

Nadere informatie

GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR

GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR Peuters en kleuters hebben een goede voeding nodig, dat is bekend. Maar waaruit moet deze voeding eigenlijk bestaan? In deze brochure wordt uiteengezet waaraan

Nadere informatie

Dieet bij zwangerschapsdiabetes

Dieet bij zwangerschapsdiabetes Dieet bij zwangerschapsdiabetes De arts heeft u verteld dat u zwangerschapsdiabetes hebt. In deze folder leest u wat dit is en wat u hier met een dieet zelf aan kunt doen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Diëtetiek Eiwitbeperkt dieet

Diëtetiek Eiwitbeperkt dieet Diëtetiek Eiwitbeperkt dieet Afdeling diëtetiek, telefoonnummer: 0344 674285 K. van Galen D. Jansen A. Kalisvaart R. van Nuland I.Oosterhof R. Weterings Eiwit Eiwitten zijn voedingsstoffen die we dagelijks

Nadere informatie

Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar

Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar Ziekenhuis Gelderse Vallei Ieder kind heeft een goede voeding nodig, dat is bekend. Daarbij moet ook benadrukt worden dat geen enkel kind hetzelfde is. Een goede

Nadere informatie

Voedingsbeleid Koningskinderen Kinderopvang

Voedingsbeleid Koningskinderen Kinderopvang Voedingsbeleid Koningskinderen Kinderopvang Voorwoord Kinderen moeten gezond eten om te kunnen groeien. Lichamelijk zijn ze in de groei en ontwikkelen ze zich volop. Een baby heeft nu eenmaal andere voedingsstoffen

Nadere informatie

Voedingsadvies bij ijzertekort

Voedingsadvies bij ijzertekort Voedingsadvies bij ijzertekort Wat doet ijzer in het lichaam IJzer is een bestanddeel van het bloed. Het zit in de kleurstof van de rode bloedlichaampjes, het hemoglobine. Dit hemoglobine neemt de zuurstof

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Een kind met een gezond gewicht beweegt makkelijker en ontwikkelt zich lichamelijk beter dan een kind met overgewicht. Bovendien betekent nú overgewicht hebben dat je kind

Nadere informatie

Dieet bij een stent in de slokdarm/maag

Dieet bij een stent in de slokdarm/maag VOEDING & DIEET Dieet bij een stent in de slokdarm/maag ADVIES Dieet bij een stent in de slokdarm/maag U hebt een stent in uw slokdarm of maag gekregen. Een stent is een buisje dat een holle gang open

Nadere informatie

Waar u op moet letten

Waar u op moet letten voedseldagboek datum van invullen naam diëtist OLVG patiëntensticker Voor de behandeling van uw kind is het belangrijk om te weten wat uw kind eet en drinkt. Wij vragen u om 3 dagen (2 weekdagen en 1 weekenddag)

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Van Kindercentrum Watergraafsmeer Amsterdam. Uitgiftedatum: Juli Herzien: Mei Documentnummer: 06.01

Voedingsbeleid. Van Kindercentrum Watergraafsmeer Amsterdam. Uitgiftedatum: Juli Herzien: Mei Documentnummer: 06.01 Voedingsbeleid Van Kindercentrum Watergraafsmeer Amsterdam KCWA KDV, BSO Uitgiftedatum: Juli 2009 Herzien: Mei 2016 Titel: Voedingsbeleid Documentnummer: 06.01 Proceseigenaar: Directeur Inleiding Goede

Nadere informatie