Grondwatermonitoringput (GMW) Rapportage ketentest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Grondwatermonitoringput (GMW) Rapportage ketentest"

Transcriptie

1 Grondwatermonitoringput (GMW) Rapportage ketentest Tijdspad: 24 oktober 2016 t/m 15 februari 2017 Uitgevoerd door zeven consortia in samenwerking met TNO-GDN en het ministerie van Infrastructuur en Milieu Inleiding In de Basisregistratie Ondergrond (BRO) worden alle publieke relevante bodem- en ondergrondgegevens op een centrale database beheerd en beschikbaar gesteld. Via webservices kunnen externe partijen deze gegevens automatisch opvragen en/of aanleveren. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu is de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, zowel ontwikkelaar als registratiebeheerder van de BRO en daarmee verantwoordelijk voor het operationele beheer. Het technische proces van de totstandkoming van de BRO ligt dus bij TNO en is een onderdeel van het bredere BRO-programma van ministerie van Infrastructuur en Milieu. In samenwerking met alle stakeholders wordt het BRO-systeem ontwikkeld. Dit gebeurt per gefaseerd gegevenstype. Om het gebruik van het BRO-systeem te borgen wordt per registratieobject met de stakeholders bepaald welke gegevens worden uitgewisseld en op welke wijze. Binnen dit traject zijn ook toetsmomenten om te beoordelen of dat wat is afgesproken ook uitvoerbaar is en aansluit op de processen van de betrokken stakeholders. Deze toetsmomenten worden in de vorm van pilots en ketentesten uitgevoerd. Uiteindelijk leidt dat tot de ontwikkeling van het BRO-systeem. Deze rapportage beschrijft het resultaat van de ketentest van het registratieobject Grondwatermonitoringput (hierna GMW ). Er wordt beschreven hoe de keten eruit ziet, wat getest is, door wie, wat de bevindingen zijn en tot slot worden aanbevelingen voor vervolgstappen gegeven.

2 Ketentest Vanuit technisch oogpunt richt de ketentest zich op de aansluiting op en het gebruik van de GMW webservices. De test is erop gericht om alle facetten te toetsen die te maken hebben met het genereren van de koppeling tussen een extern systeem en de BRO om zo gegevens te kunnen registreren, aan te vullen, te corrigeren en op te vragen. Het betreft het maken van software om met een webservice te communiceren, de beoordeling van de daarbij behorende documentatie en de beoordeling van de impact van de onderscheiden inname- en uitgifteprocessen op de huidige werkprocessen in de praktijk. Bij deze technische test komen uiteraard ook aspecten aan bod die gericht zijn op inhoud en proces; de resultaten van de ketentest worden daarom in deze rapportage zowel vanuit de totale context als per processtap samengevat. In deze ketentest is een aantal rollen vertegenwoordigd. Allereerst is er de formele rol van de bronhouder. Vervolgens zijn er twee systeemrollen: de dataleverancier en de data-afnemer die werken met de BRO. Dit kunnen verschillende organisaties zijn, maar het is ook mogelijk dat de bronhouder tegelijkertijd ook de dataleverancier en/of dataafnemer is. Binnen de bronhouder-organisatie zullen dat in dat geval vaak verschillende personen van verschillende afdelingen zijn. Consortia De deelnemende partijen aan de ketentest Grondwatermonitoringput zijn ondergebracht in zeven consortia, zie onderstaand overzicht. Elk consortium is gevormd rondom bestaande externe beheerssystemen en vormen op die manier in feite een eigen keten. Hydromonitor en GeolinQ waren gestart binnen één consortium, maar in een latere fase is GeolinQ zelfstandig verder gegaan met de ketentest rondom de uitgiftewebservice.

3 Doel van de ketentest De hoofdvraag van de test is of en met welke inspanning het de deelnemende partijen lukt om aan te sluiten op de BRO. Daarnaast is het doel de laatste fouten en onvolkomenheden van de inname- en uitgiftewebservice op te sporen en op te lossen. Om dat te bereiken hebben de consortia de opdracht gekregen om vanuit hun eigen software de inname- en uitgiftewebservice van de BRO aan te spreken en vervolgens putten te registreren en op te vragen. Nevendoelen waren het verkrijgen van inzicht in de impact op werkprocessen bij de betrokken partijen, het toetsen van de bruikbaarheid van de documentatie en informatievoorziening en het creëren van bewustzijn bij deelnemers over het functioneren en de inrichting van de keten. Opdracht Voor de ketentest GMW is een verdeling gemaakt met de uit te voeren testopdrachten. Hierdoor hoefden niet alle consortia alles te implementeren en te testen. Voor elk consortium lag bij de testopdracht de focus op een specifiek onderdeel (registratie, aanvulling, informatievraag of geleverde documentatie), zie onderstaande tabel. Na het uitvoeren van de testopdrachten, is gevraagd om antwoord te geven op vragen die betrekking hebben op: Toegang (aanmelden, rechten, PKItestcertificaat) Gegevensinhoud en innameverzoeken (inhoud van de documentatie) Uitgifteverzoeken (inhoud van de documentatie) Documentatie algemeen Ontwikkeling van de clientsoftware (techniek) Afhandeling van vragen/(self)servicedesk.

4 Uitgifte Start Registratie Aanvulling Beeindigen Opvragen RD-GMW-Maaiveldpositie Kenset obv zoekkenmerken FEWS RD-GMW-Inrichten RD-GMW-Verleggen RD-GMW-Opruimen Actuele gegevens obv BRO-ID RD-GMW-Oplengen** Geschiedenis obv BRO-id RD-GMW-Eigenaar Eijkelkamp Carefree RD-GMW-Inrichten RD-GMW-Inkorten RD-GMW-Opruimen Actuele gegevens obv BRO-ID RD-GMW-Oplengen** RD-GMW-Buisstatus Wareco Waterdata RD-GMW-Onderhouder RD-GMW-Opruimen Actuele gegevens obv BRO-ID RD-GMW-Inkorten DAWACO RD-GMW-Inrichten RD-GMW-Opruimen Actuele gegevens obv BRO-ID HydroMonitor RD-GMW-Inrichten RD-GMW-Elektrodestatus RD-GMW-Opruimen Actuele gegevens obv BRO-ID GeoLinQ Waterlabs AGEL Consortium Inname Alleen documentatie Kenset obv zoekkenmerken Actuele gegevens obv BRO-ID Geschiedenis obv BRO-id Kenset obv zoekkenmerken Actuele gegevens obv BRO-ID Geschiedenis obv BRO-id Synopsis bevindingen Als gekeken wordt naar het geheel van de keten, dan lag tijdens de ketentest het accent met name op de interactie van de BRO met dataleveranciers en data-afnemers. De interactie tussen data-afnemer en bronhouder (eventuele terugmelding en registratiebevestiging) plus de interactie tussen bronhouder en dataleverancier (met name gericht op rollen en rechten) zijn minder aan bod gekomen in de ketentest. Zie onderstaande afbeelding. Op basis van de bevindingen van de consortia kan overall geconcludeerd worden dat het wat van de BRO begrepen en gewaardeerd wordt. De gegevensinhoud is duidelijk en de techniek van de webservices is begrijpelijk en werkt. Het hoe is echter nog niet optimaal. Verder bleek de doorlooptijd van vier maanden voor de ketentest te kort te zijn voor het uitvoeren van alle werkpakketen; implementatie van de techniek is

5 tijdsintensief. Er is echter substantiële tijdwinst te boeken door een aantal bevindingen uit de ketentest door te voeren (zie onder). Tot slot zijn de consortia tevreden over de vraagafhandeling via de Servicedesk. De bevindingen van de consortia richten zich op het beter uitleggen, inbedden en inrichten van de rollen en rechten bij het regelen van de toegang tot de BRO. Daarnaast zijn suggesties ter verbetering: meer voorbeeldberichten, goed werkende en minder complexe voorbeeldclients en doorzoekbare online documentatie. Het opleveren van alle functionaliteiten bij de start wordt ook genoemd; voor deze ketentest was dat echter niet mogelijk. Tot slot is een suggestie dat Live FAQ s de Selfservicedesk nog beter zou maken. Bevindingen per processtap Hier wordt ingegaan op de bevindingen van de consortia per processtap: wat ging goed (groen), wat kan beter (oranje) en wat was niet goed of was buiten scope van de ketentest voor GMW (rood). Verantwoordelijkheid m.b.t. rechten en toegang De benodigde rollen zijn aangevraagd en toegekend. Informatie en uitleg van specifieke rollen en rechten voor bronhouders, dataleveranciers en data-afnemers is onduidelijk. De rationale en logica zijn niet transparant. De afhandeling in de Servicedeskomgeving bevat veel stappen en het is niet inzichtelijk waar je als aanvrager in het proces zit; stappen zijn visueel niet inzichtelijk. PKIoverheid testcertificaat is niet geïmplementeerd want het verkrijgen ervan is tijdrovend. De beschrijving van het proces van verkrijgen kan op details verbeterd. Het leverantierecht (dataleverancier levert aan namens bronhouder) was niet ingeregeld tijdens de ketentest, dit aspect is dus onderbelicht gebleven. Het toekennen van de rollen eigenaren en onderhoudende instanties van een grondwatermonitoringput aan organisaties via de Selfservice desk was niet ingeregeld. Dit aspect is dus onderbelicht gebleven. Inname van gegevens De technische gegevensinhoud is op enkele punten na goed. Aanvulverzoeken worden herkend in het werkproces, en zijn goed implementeerbaar in de software. De techniek van de webservices wordt begrepen en is uitvoerbaar.

6 Wat betreft de administratieve gegevensinhoud leveren de verschillende ID s van GMW nog verwarring op, een betere toelichting kan dit oplossen; daarnaast zorgt het ontbreken van een registratieproces van eigenaar en onderhoudende instantie voor onduidelijkheid De documentatie is compleet, maar de vorm en structuur is niet altijd even werkbaar voor de consortia. Er zijn voorbeeldberichten, maar uitbreiding ervan naar alle inname en uitgifteverzoeken is voor softwareontwikkelaars gewenst. De koppelvlakbeschrijvingen zien zij als toelichting. De afhandeling van correcties is niet afdoende; Men heeft behoefte om de status van een correctieverzoek op te kunnen vragen waarbij bijvoorbeeld wordt aangegeven dat een correctie pending is. Correcties zijn vanwege late beschikbaarheid ervan beperkt getest (alleen start en 2 van de 10 aanvullingen). De type correcties verwijderen en verplaatsen waren sowieso buiten scope. Van de aanvulverzoeken zijn 3 van de 10 niet getest omdat ze niet beschikbaar waren. Gevonden bugs zijn doorgezet naar het ontwikkelteam. Uitgifte van gegevens Ook bij de uitgiftekant wordt de techniek van de webservices begrepen en is het uitvoerbaar. Ter overweging ook hier: is SOAP het juiste protocol? De uitgifte van actuele putgegevens en geschiedenis vindt men waardevol. De zoekkenmerken vindt men compleet. Ook wat betreft de uitgifte wordt aangegeven dat de documentatie compleet is, maar de vorm en structuur is niet altijd even werkbaar voor de consortia. Consortia geven bij de bevindingen een paar verzoeken: andere uitgifteprotocollen (WFS, WMS en REST) en de mogelijkheid van het harvesten van alle data. Consortia vragen zich af waarom een PKIoverheid certificaat noodzakelijk is bij de uitgiftewebservice. Niet alle zoekcombinaties lijken te werken (bug); deze is doorgezet naar het ontwikkelteam. Het zoeken op kenmerken is niet goed getest. De reden is dat de testset te beperkt is en te laat was opgeleverd.

7 Registratiebevestiging en terugmelding Uiteindelijk moet de bronhouder geïnformeerd worden als een registratie/correctie/aanvulling is gedaan op de data van de bronhouder. Dit is niet getest in het bestaande systeem van de bronhouder. Dienstverlening die daarvoor beschikbaar is (Push-berichten van Digi-levering-Logius) is buiten scope van de ketentest. Buiten scope van de ketentest is ook de terugmelding over fouten in zijn geregistreerde data in de BRO. De benodigde functionaliteit voor dit proces is nog niet beschikbaar. Bevindingen techniek, inhoud en proces Op de volgende pagina s staan alle bevindingen meer op detailniveau ingedeeld naar inhoud, techniek en proces. Legenda afkortingen: RO = Registratieobject GMW = Grondwatermonitoringput GMN = grondwatermonitoringnet

8 (Gegevens)inhoud/inname- en uitgifteverzoeken Bevinding Type Kwadrant Aanbeveling opvolging Gegevensinhoud -Catalogus Aangemelde tekstuele en gegevensdefinitie fouten in Onvolkomenheid Inname Worden opgelost voor in productiename catalogus Attribuut beschermconstructie toevoegen Wens Inname Nader te besluiten, issue optioneel veld Attribuut OLGA nr toevoegen Wens Inname Nader te besluiten, issue optioneel veld Betekenisvolle ID laten voortbestaan: opvolger van NITG nr Wens Inname Nader te besluiten Attribuut Watervoerend pakket toevoegen Wens Inname Uitleg: Uit RO Model REGIS II af te leiden Attribuut zoet/brak/zout aanduiding toevoegen Wens Inname Uitleg: Hoort bij meetpunt van RO GMN Attribuut KRW grondwaterlichaam, bodemtype, landgebruik Wens Inname Uitleg: Hoort bij meetpunt van RO GMN aanduiding toevoegen Attribuut opmerkingen veld toevoegen Wens Inname Nader te besluiten, issue optioneel veld Verticale pos. verschuiving en -referentievlak zijn overbodig want vaste waarde; weglaten Wens Inname Uitleg : niet gehonoreerd, want opname van deze attributen is consistent met andere RO s Plaatje van het vereenvoudigde systeem toevoegen Wens Inname Nadere vraag staat uit Betere toelichting op de verschillende ID s van een GMW Wens Inname Wordt opgelost voor in productiename Mogelijk is niet bij alle partijen het verschil IMBRO/A en Constatering Inname Gebruikersacceptatietest (GAT) IMBRO bewust meegenomen in de ketentest Koppeling met BGT en BAG voor signalering van mutaties Wens Inname Uitleg: nu geen prioriteit, op wensenlijst voor toekomst Veel detail in gegevensinhoud (bijv. lijm) en niet Constatering Inname Uitleg: standaardisatie in expertgroep proces gestandaardiseerde inhoud van domeinlijsten (bijvoorbeeld kwaliteitsnorm inrichting) Inname/uitgifteverzoeken Toetsen op dubbele registratie van een put Wens Inname Niet gehonoreerd - zie antwoord in tussenevaluatievragen Overige vragen - 4 Correcties zijn nog niet goed beschreven in Innamehandboek Constatering Inname Wordt opgelost voor in productiename en koppelvlak beschrijving Verschillende innameverzoeken in een schema uitleggen in Koppelvlakbeschrijving Wens Inname Wordt opgelost voor in productiename

9 Missend zoekkenmerk: opvragen kenset van mutaties vanaf bepaalde datum Uitgifte op kenmerken is niet goed getest vanwege te kleine test-set en te late oplevering van de test-set De meerwaarde van uitgifte actuele situatie (DP)wordt betwijfeld (want actueel zit ook in uitgifte volledige geschiedenis (DPP)) Uitgifte van nullevering + mutaties zoals bij andere Basisregistraties Uitgifte vorm harvesten van grote data verzameling faciliteren Ondersteuning van REST, WFS en WMS uitgifte protocollen Wens Uitgifte Nader te besluiten Constatering Uitgifte GAT- met substantiële conversie DINO Constatering Uitgifte Nader te besluiten : DP weglaten? Architectuur wens Architectuur wens Architectuur wens Uitgifte Uitgifte Uitgifte Nader te besluiten Nader te besluiten Nader te besluiten Techniek/architectuur Bevinding Type Kwadrant Aanbeveling opvolging Aangemelde bugs: aanvulling- of uitgifteverzoek werkt niet Onvolkomenheid Inname en uitgifte Zijn onderhanden goed Een aantal (3) aanvulverzoeken zijn niet getest want deze Onvolkomen test Inname Gebruikersacceptatietest (GAT) waren niet beschikbaar Corrigeren proces is onvoldoende extern getest: Onvolkomen test Inname Gebruikersacceptatietest (GAT) functionaliteit en proces RBA was niet beschikbaar/ingeregeld Niet alle beschikbare correcties zijn getest; te weinig tijd Onvolkomen test Inname Gebruikersacceptatietest (GAT) Correcties van 8 aanvulverzoeken zijn niet opgeleverd en Onvolkomen Inname Gebruikersacceptatietest (GAT) zijn dus niet getest oplevering en test Toepassen PKI testcertificaat is niet getest Constatering Inname en uitgifte Gebruikersacceptatietest (GAT) Statusupdate van aangeboden correctie kunnen opvragen Wens Inname Nader te besluiten via webservice XSD s Nederlandstalig maken Wens Inname en uitgifte Nader te besluiten Verschillende innameverzoeken samenvoegen Wens Inname Wordt opgelost voor in productiename

10 Van alle inname- en uitgifteverzoeken voorbeeldberichten maken en opleveren SoapUI beter uitleggen in handleiding voor het kunnen omgaan met voorbeeldberichten De techniek van voorbeeldclient en de toelichting daarvan vereenvoudigen (want te complex) De namespaces binnen een attribuut van een element en van het element hetzelfde maken Generieke open oplossingen open source beschikbaar stellen? Want is efficiënter dan dat iedereen eigen software maakt Wens Inname en uitgifte Wordt opgelost voor in productiename Wens Inname en uitgifte Wordt opgelost voor in productiename Wens Inname en Uitgifte Wordt opgelost voor in productiename Wens Inname en uitgifte Nader te besluiten Wens Inname en uitgifte Nader te besluiten Proces Bevinding Type Kwadrant Aanbeveling opvolging Documentatie Documentatie optimaliseren naar de verschillende gebruikers en online doorzoekbaar maken Wens Inname en uitgifte Wordt opgelost voor in productiename Voor softwareontwikkelaars is tooling als Swagger (online Wens Inname en uitgifte Nader te besluiten beschrijving van webservice functionaliteit) een goede toevoeging Catalogus NL-Koppelvlak Engels met vertaaltabel werkt niet Wens Inname Nader te besluiten efficiënt: alles Engels of alles Nederlands Domeintabellen digitaal beschikbaar en/of opnemen in de Wens Inname Nader te besluiten XSD s Toevoegen van beschrijving van elementen en typen in XSD Wens Inname en uitgifte Nader te besluiten BROinfo.nl en Selfservicedesk Rolverdeling en (juridische) verantwoordelijkheid bronhouder/dataleverancier/data-afnemer beter uitleggen Wens Rollen, rechten en toegang Wordt opgelost voor in productiename Stappenplan voor registratieproces maken Wens Rollen, rechten en toegang Nader te besluiten Profiel en overzicht rollen en rechten op Selfservicedesk Wens Rollen, rechten en toegang Nader te besluiten

11 Status van rechten op kunnen vragen via webservice Wens - Rollen, rechten en toegang Nader te besluiten architectuur Overzicht van bij Selfservicedesk gestelde en beantwoorde vragen als Live FAQ s publiceren Wens Alles Wordt opgelost voor in productiename Proces registratie van en inzicht bieden op status Eigenaar en Onderhoudende instantie ontbreekt Omissie Rollen, rechten en toegang Wordt opgelost voor in productiename Subusers toevoegen aan Selfservicedesk account Wens Rollen, rechten en toegang Wordt opgelost voor in productiename PKI Verkrijgen van PKI testcertificaat kost veel doorlooptijd Constatering Inname en uitgifte Geen Waarom PKIcertificaat nodig bij uitgiftewebservice, Basis Wens Uitgifte Nader te besluiten Authenticatie is simpeler; is dit niet strijdig met het open data principe? Waarom is een PKI testcertificaat nodig in een ketentest en Wens Inname en uitgifte Nader te besluiten niet volwaardig certificaat? De Keten niet geheel getest Bronhouders anticiperen nog in geringe mate op de komst Constatering Alles IenM van de BRO en daarmee gepaard gaande verantwoordelijkheden en veranderingen in interne organisatie Bronhouders zijn en worden nog weinig betrokken in Constatering Rollen, rechten en toegang, Nader te besluiten, deels IenM proces: geen bericht van registratie/aanvulling/correctie naar bronhouders Leverantierecht is gesimuleerd, niet actief ingeregeld, proces ontbreekt registratiebevestiging en terugmelden Terugmelden van fouten in BRO was buiten scope van de Constatering Registratiebevestiging Nader te besluiten, deels IenM ketentest en terugmelden Registratie van eigenaren en onderhoudende instanties in de Omissie Rollen, rechten en toegang Nader te besluiten BRO is niet ingeregeld Transitie Transitie van het grondwaterdomein naar de BRO is een complex en omvangrijk traject voor dataleveranciers en bronhouders (aanpassingen aan systeemcomponenten, dataconversie, synchronisatie-issues, opleiding) Constatering Alles Transitieproject

12 Behoefte aan begeleiding voor ontwikkeling en implementatietrajecten, meer dan helpdeskondersteuning Wens Alles Transitieproject

13 Aanbevelingen De keten zoals deze hierboven beschreven is kan nog niet gesloten worden. Er ontbreken nog een aantal componenten, al dan niet binnen scope, denk aan terugmeldingen en notificatie van correcties. De consortia (bronhouder, dataleverancier en softwareleverancier) begrijpen de documentatie en kunnen technisch aansluiten. De geleverde documentatie moet beter doorzoekbaar worden. Daarnaast is betere afstemming op het gebruik van Nederlands- en Engelstalige termen nodig. Voor de in productie name moeten de volgende items worden meegenomen: Bugs moeten worden opgelost Wat nog niet werkt moet werken (alle aanvullingen en correcties) Meer voorbeeldberichten voor ontwikkelaars Het aanvragen van alle rollen, rechten inclusief leverantierechten moet overzichtelijk en stapsgewijs worden ondersteund. Duidelijke uitleg over het proces moet hierbij gaan helpen. Geautomatiseerde bevraging aan het register over verkregen rechten is een goede toevoeging op dit registratie proces. Geautomatiseerde statusverzoeken op aangeboden correcties kunnen bijdragen in de stroomlijning van de aanlevering. Het benodigde PKIcertificaat kon door een aantal partijen worden gevonden maar dit vraagt een lange doorlooptijd. Deze lange doorlooptijd heeft softwareontwikkelaar gedwongen vooralsnog basic-authenticatie te gebruiken. De aanbeveling is om het certificaatgebruik te vereenvoudigen: 1. De gekozen aanpak voor inname en uitgifte beide met certificaat los te laten en alleen de inname te voorzien van een certificaat. 2. Het huidige gebruik van test- en productiecertificaten terug te brengen tot 1 certificaat. Nu kan slecht 1 certificaatleverancier het benodigde testcertificaat leveren dit dwingt aansluitende partijen tot het aangaan van een nieuw contract terwijl er al een contract kan zijn met een andere certificaatleverancier. Bestuursorganen moeten de rol bronhouder nog concreter gaan invullen. Hoe gaan zij bijvoorbeeld om met de wettelijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van hun gegevens. Goede voorlichting hierover kan hierbij helpen. Alle bevindingen en bijbehorende aanbevelingen worden na afloop van deze ketentest aangeboden aan het BRO programmabureau van IenM en het BRO programma management van TNO. De besluitvorming zal aldaar plaats vinden. Hiermee is de ketentest webservice van het registratieobject Grondwatermonitoringput afgerond. TNO en IenM bedanken alle partijen voor de betrokkenheid en de geleverde inspanning.

14 Referentielijst Onderstaande documenten zijn te vinden op BROinfo.nl bij DOCUMENTEN/Documenten grondwatermonitoringput Presentatie Kick-off bijeenkomst (19 oktober 2016) Antwoorden op gesteld vragen tijdens de Kick-off bijeenkomst (19 oktober 2016) Opdrachtomschrijving (18 december 2016) Presentatie tussenevaluatie (TNO/IenM 18 januari 2017) Vragen en antwoorden behandeld in de tussenevaluatie (18 januari 2017) Ingevulde vragenlijsten consortia (10 februari 2017) Presentaties door consortia eindevaluatie (15 februari 2017) Presentatie eindevaluatie (TNO/IenM 15 februari 2017) Eindrapportage inclusief bevindingenlijst, dit document (3 maart 2017)

WELKOM. Tussenevaluatie ketentest Grondwatermonitoringput GeoFort, 18 januari 2017

WELKOM. Tussenevaluatie ketentest Grondwatermonitoringput GeoFort, 18 januari 2017 WELKOM Tussenevaluatie ketentest Grondwatermonitoringput GeoFort, 18 januari 2017 PROGRAMMA 11:45-12:30 Ontvangst met een broodje 12:30-12:35 Opening Ria Volkers ketenmanager programmabureau BRO, ministerie

Nadere informatie

BRO GMW Ketentest vragen

BRO GMW Ketentest vragen Vragenlijst ketentest GMW Aan: deelnemers ketentest GMW Onderwerp: Vragenlijst voor eindevaluatie BRO GMW ketentest Van: Wilfred en Erik Ingevuld door KWR Met vriendelijke groet, Wilfred Visser en Erik

Nadere informatie

13: Inloop Pauze Afsluiting

13: Inloop Pauze Afsluiting Agenda 13:00-13.15 Inloop 1. Welkom (huishoudelijke mededelingen) Wilfred Visser 2. Voorstelronde 3. Wat is beschikbaar (documentatie en hoe te lezen) 4. Rollen en rechten 5. Installeren SoapUI 6. JRE

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor aansluiten op webservices. Datum 13 januari 2017 Status Versie 1.0

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor aansluiten op webservices. Datum 13 januari 2017 Status Versie 1.0 Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor aansluiten op webservices Datum 13 januari 2017 Status Versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Doelgroep... 5 Leeswijzer... 5 Zelfstandig aan de slag...

Nadere informatie

KETENTEST PUT. Kick-off Ria Volkers, Wilfred Visser, Marcel Reuvers,Erik Simmelink

KETENTEST PUT. Kick-off Ria Volkers, Wilfred Visser, Marcel Reuvers,Erik Simmelink KETENTEST PUT Kick-off Ria Volkers, Wilfred Visser, Marcel Reuvers,Erik Simmelink AGENDA 12:30-13.00 Inloop lunch 1. Welkom (huishoudelijke mededelingen) - Wilfred Visser 2. Opening - Ria Volkers 3. Standaardisatie

Nadere informatie

Start BRO-systeem Grondwatermonitoringput per 4 juli 2017

Start BRO-systeem Grondwatermonitoringput per 4 juli 2017 Mededeling Start BRO-systeem Grondwatermonitoringput per 4 juli 2017 Wat betekent dat voor u? I N L E I D I N G Vooruitlopend op de Algemene Maatregel van Bestuur, die is gekoppeld aan de Wet Basisregistratie

Nadere informatie

Voortgang ketentest bij verschillende consortia

Voortgang ketentest bij verschillende consortia Verslag Tussenevaluatie Ketentest GMW 18 januari 2017 Inleiding Dit verslag van de tussenevaluatie Ketentest GMW bestaat uit drie onderdelen. Allereerst is er een korte weergave van de voortgang van de

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Van Peilbuis Tot Portal (VPTP) Hans van der Meij. Geologische Dienst Nederland, TNO

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Van Peilbuis Tot Portal (VPTP) Hans van der Meij. Geologische Dienst Nederland, TNO Basisregistratie Ondergrond (BRO) Van Peilbuis Tot Portal (VPTP) Hans van der Meij Geologische Dienst Nederland, TNO Onderwerpen GDN/TNO, Wie zijn wij? De Basisregistratie Ondergrond BRO in vogelvlucht

Nadere informatie

Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek

Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Grondwatermonitoringput Datum augustus 2015 Versie 0.6 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Contactpersoon M.R.H.E.

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor innameloket Geotechnisch Sondeeronderzoek. Datum 4 juli 2017 Status Versie 1.0

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor innameloket Geotechnisch Sondeeronderzoek. Datum 4 juli 2017 Status Versie 1.0 Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor innameloket Geotechnisch Sondeeronderzoek Datum 4 juli 2017 Status Versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Doelgroep... 4 Leeswijzer... 4 Zelfstandig

Nadere informatie

Handleiding voor aansluiten op Digilevering

Handleiding voor aansluiten op Digilevering Handleiding voor aansluiten op Digilevering Versie 1.0 Datum 1 augustus 2013 Status definitief Colofon Projectnaam Digilevering Versienummer 1.0 Contactpersoon Servicecentrum Logius Organisatie Logius

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond

Basisregistratie Ondergrond Basisregistratie Ondergrond 1 2 Basisregistratie Ondergrond Eén landelijke database met de gegevens over bodem en ondergrond Bij wet geregeld dat de database er moet zijn, hoe die gevuld wordt, hoe die

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond

Basisregistratie Ondergrond Basisregistratie Ondergrond De rol van GEO-ICT bedrijven Stephan Gruijters Geologische Dienst van Nederland - TNO 1 Stelsel van Basisregistraties uitkering (BLAU) Inkomen (BRI) Persoon (RNI) Persoon (GBA)

Nadere informatie

Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek

Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek Grondwatermonitoringput Datum Augustus 2015 Versie 0.6 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Algemeen contact Programmabureau

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond, BRO

Basisregistratie Ondergrond, BRO 2-7-2013 1 Basisregistratie Ondergrond, BRO Ruud Mutsaers Geologische Dienst Nederland - TNO 2-7-2013 2 2-7-2013 3 Gebruik van de ondergrond 2-7-2013 4 Wat betekent de BRO Overheid regelt de informatievoorziening

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond, BRO

Basisregistratie Ondergrond, BRO 21-6-2013 1 Basisregistratie Ondergrond, BRO Ruud Mutsaers Geologische Dienst Nederland - TNO Slappe Bodem 21-6-2013 2 21-6-2013 3 Gebruik van de ondergrond 21-6-2013 4 Wat betekent de BRO Overheid regelt

Nadere informatie

De BRO, hoe komen we daar?

De BRO, hoe komen we daar? De BRO, hoe komen we daar? Robert Jan van Leeuwen Geologische Dienst Nederland,TNO 14 maart 2011 Drie vragen Wat moet er eigenlijk gebeuren? Hoe denken Alterra en TNO dat te gaan doen? Hoe beginnen we

Nadere informatie

Basis Registratie Ondergrond (BRO) Stand van zaken Giesbeek 29 september 2011 Hans van der Meij

Basis Registratie Ondergrond (BRO) Stand van zaken Giesbeek 29 september 2011 Hans van der Meij 29 september 2011 Diverdag Eijkelkamp Basis Registratie Ondergrond (BRO) Stand van zaken Giesbeek 29 september 2011 Hans van der Meij Basisregistratie Ondergrond Wat zijn basisregistraties? Wie is de BRO?

Nadere informatie

Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek

Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek Geotechnisch sondeeronderzoek Datum 4 november 2014 Status Draft Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond, BRO

Basisregistratie Ondergrond, BRO 18-4-2013 1 Basisregistratie Ondergrond, BRO Ruud Mutsaers Geologische Dienst Nederland - TNO 18-4-2013 2 18-4-2013 3 Wat betekent de BRO Overheid regelt de informatievoorziening van publieke gegevens

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Samenvatting Praktijkproef Aanleveren bestaande GMW putten.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Samenvatting Praktijkproef Aanleveren bestaande GMW putten. Koninkrijksrelaties Samenvatting Praktijkproef Aanleveren bestaande GMW putten 3 sep 14 sep 2018 Aanleiding In het BRO grondwaterdomein gaan bronhouders RWS, Provincies, Waterschappen en Gemeentes (+ bestuursorganen

Nadere informatie

Heeft u al een coördinator ondergrond?

Heeft u al een coördinator ondergrond? Heeft u al een coördinator ondergrond? Roadshows BRO Voorjaar 2018 Marjan Bevelander Henk Koster Is een coördinator ondergrond nodig? 2 3 Centraal (Programma BRO) Lokaal Procesketen BRO Bro gegevens INWINNEN

Nadere informatie

Business case Digikoppeling

Business case Digikoppeling Business case Digikoppeling Versie 1.0 Datum 02/06/2014 Status Definitief Van toepassing op Digikoppeling versies: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900

Nadere informatie

Bronhouderportaal BRO Sprintreview. Sprint 15 End-to-End test

Bronhouderportaal BRO Sprintreview. Sprint 15 End-to-End test Bronhouderportaal BRO Sprintreview Sprint 15 End-to-End test Welkom vandaag Anneke Spijker (Provincie Flevoland, coördinator ondergrond, IPO) Bart-Jan de Leuw (Programmabureau BRO, ketentest- en integratiemanager)

Nadere informatie

DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ. VERSIE d.d. 08-07-2015

DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ. VERSIE d.d. 08-07-2015 DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ VERSIE d.d. 08-07-2015 INLEIDING De Basisregistratie Waarde Onroerende Zaken (Basisregistratie WOZ) is onderdeel van het overheidsstelsel van basisregistraties.

Nadere informatie

Doorontwikkeling in samenhang van de geo-basisregistraties. Eerste stappen naar een nationale geo-informatie-infrastructuur.

Doorontwikkeling in samenhang van de geo-basisregistraties. Eerste stappen naar een nationale geo-informatie-infrastructuur. Doorontwikkeling in samenhang van de geo-basisregistraties Eerste stappen naar een nationale geo-informatie-infrastructuur Ruud van Rossem Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties GeoBuzz,

Nadere informatie

Update Basisregistratie Ondergrond BRO

Update Basisregistratie Ondergrond BRO Update Basisregistratie Ondergrond BRO Ad van der Meer programmabureau BRO Ministerie van I en M April 2016 Globale aanpak van de BRO Oktober 2015: wet 2016: implementatie tranche 1 1-1-2017: verplichte

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Een handreiking voor conversie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Een handreiking voor conversie Basisregistratie Ondergrond (BRO) Een handreiking voor conversie Van GEF-CPT Report naar IMBRO-XML, het formaat voor de BRO Datum: 28 mei 2015 Versie: 1.0 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Testen verbinding webservices met SoapUI Booronderzoek. Datum 28 maart 2017 Status Versie 1.0

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Testen verbinding webservices met SoapUI Booronderzoek. Datum 28 maart 2017 Status Versie 1.0 Basisregistratie Ondergrond (BRO) Testen verbinding webservices met SoapUI Booronderzoek Datum 28 maart 2017 Status Versie 1.0 Testen verbinding webservice met SoapUI Booronderzoek Dit document beschrijft

Nadere informatie

Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek

Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Geotechnisch sondeeronderzoek Datum 1 juni 2015 Versie 0.8 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Algemeen contact

Nadere informatie

CCvD Datastandaarden Een gezamenlijk initiatief van SIKB en IHW

CCvD Datastandaarden Een gezamenlijk initiatief van SIKB en IHW CCvD Datastandaarden Een gezamenlijk initiatief van SIKB en IHW versie 2013.12.04 (definitief) 1. Inleiding De Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) en het InformatieHuis Water

Nadere informatie

Verbeter de Kaart: Help mee om de basisregistraties upto-date. Jaap-Willem Sjoukema Ministerie van Infrastructuur en Milieu Kadaster

Verbeter de Kaart: Help mee om de basisregistraties upto-date. Jaap-Willem Sjoukema Ministerie van Infrastructuur en Milieu Kadaster Verbeter de Kaart: Help mee om de basisregistraties upto-date te houden! Jaap-Willem Sjoukema Ministerie van Infrastructuur en Milieu Kadaster Even voorstellen Jaap-Willem Sjoukema Product owner Verbeter

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond BRO

Basisregistratie Ondergrond BRO Basisregistratie Ondergrond BRO Martin Peersmann Programmabureau BRO Directoraat-Generaal Ruimte & Water 25 februari 2015 Programmatische aanpak BRO Actielijnen Beleid en aansturing Wet en regelgeving

Nadere informatie

Consultatieadvies verwijdering NTA 9040 van de lijst met open standaarden

Consultatieadvies verwijdering NTA 9040 van de lijst met open standaarden Forum Standaardisatie Consultatieadvies verwijdering NTA 9040 van de lijst met open standaarden 16 februari 2016 Pagina 1 van 5 INLEIDING Aanleiding voor deze notitie Op 30 november 2015 heeft het ministerie

Nadere informatie

Aansluiten op Digipoort. Informatie voor overheden, bedrijven en andere aansluitende partijen

Aansluiten op Digipoort. Informatie voor overheden, bedrijven en andere aansluitende partijen Aansluiten op Digipoort Informatie voor overheden, bedrijven en andere aansluitende partijen Inhoud Wat is Digipoort? Aansluitmogelijkheden Aansluitproces Ondersteuning 2 Wat is Digipoort? Digipoort Wat

Nadere informatie

Bronhouderportaal BRO

Bronhouderportaal BRO Bronhouderportaal BRO Tom Moesker projectmanager realisatie Tom Koenraads functioneel ontwerper stichting ICTU Bronhouderportaal BRO Wat is het? een webportaal een webapplicatie een hulpmiddel vòòrportaal

Nadere informatie

Veerensmederij Amersfoort

Veerensmederij Amersfoort Workshop Bronhouder portaal BRO i.o. toelichting demonstratie en vragen Veerensmederij Amersfoort Over deze workshop In april zijn we begonnen met de realisatie van faciliteiten voor bronhouders voor een

Nadere informatie

Taakcluster Operationeel support

Taakcluster Operationeel support Ideeën en plannen kunnen nog zo mooi zijn, uiteindelijk, aan het eind van de dag, telt alleen wat werkelijk is gedaan. Hoofdstuk 5 Taakcluster Operationeel support V1.1 / 01 september 2015 Hoofdstuk 5...

Nadere informatie

Voorwaarden Digilevering

Voorwaarden Digilevering Voorwaarden Digilevering 3 juni 2015 Plaatsbepaling De Voorwaarden Digilevering bevatten de specifieke voorwaarden die gelden tussen Logius en Afnemers en tussen Logius en Basisregistratiehouders bij het

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond

Basisregistratie Ondergrond Basisregistratie Ondergrond Wat hebben we nu en waar gaan we naar toe? Hans van der Meij Geologische Dienst Nederland, TNO 9 november 2011 Waarom de ondergrond en voor wie? www.grondwaterstandinutrecht.nl

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Koppelvlakbeschrijving

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Koppelvlakbeschrijving Basisregistratie Ondergrond (BRO) Koppelvlakbeschrijving GMW Innamewebservice Datum 19 augustus 2015 Status 0.6 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Algemeen contact

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. BRO-roadshow. Workshop Aanmelden & aanleveren. 12 april 2018

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. BRO-roadshow. Workshop Aanmelden & aanleveren. 12 april 2018 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties BRO-roadshow Workshop Aanmelden & aanleveren 12 april 2018 Wat weet je na deze workshop? 1. Overall proces werken met de BRO 2. Aanmelden bij de

Nadere informatie

Checklist testen Lopende zaken MijnOverheid. Versie 1.1

Checklist testen Lopende zaken MijnOverheid. Versie 1.1 Checklist testen Lopende zaken MijnOverheid Versie 1.1 Datum Status 01 oktober Definitief Definitief Checklist testen Lopende zaken MijnOverheid 01 oktober 2013 Colofon Projectnaam MijnOverheid Versienummer

Nadere informatie

BRO Basisregistratie Ondergrond

BRO Basisregistratie Ondergrond Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties BRO Basisregistratie Ondergrond Ad van der Meer Programmabureau BRO directie RO directoraat-generaal Bestuur en Wonen (DGBW) 12-12-2017 2 Vertraging

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

24/7. Support. smart fms

24/7. Support. smart fms 24/7 Support Smart FMS vindt het van het grootste belang dat haar klanten helder inzicht hebben in de voorwaarden, zekerheid over gemaakte afspraken en het vertrouwen in haar als softwareaanbieder. Het

Nadere informatie

Functionaliteit: lvwoz-processor 1. In deze versie worden de opentunnel.extra eigenschappen van berichten correct geretourneerd naar OpenTunnel.

Functionaliteit: lvwoz-processor 1. In deze versie worden de opentunnel.extra eigenschappen van berichten correct geretourneerd naar OpenTunnel. WAARDERINGSKAMER MEMO Datum: 25 september 2015 Betreft: Overzicht release LV WOZ Versie 7.2.10 Datum inproductiename: 30-9-2015 Functionaliteit: lvwoz-processor 1. In deze versie worden de opentunnel.extra

Nadere informatie

Implementatie NEN-EN-ISO in uw werkproces

Implementatie NEN-EN-ISO in uw werkproces Implementatie NEN-EN-ISO 14688 in uw werkproces Implementatie NEN-EN-ISO 14688 Workshop ronde 1. Workshop ronde 2. 1. Inleiding Booronderzoek in relatie tot BRO Veranderingen vanuit de norm 2. Aan de slag!

Nadere informatie

Implementatiescenario voor lidorganisaties

Implementatiescenario voor lidorganisaties Informatiemodel en Gegevensset Federatie Opvang 2011 Implementatiescenario voor lidorganisaties Federatie Opvang, 22 september 2011 versie 1.0 Projectleiding: Projectuitvoering: Mark Clarijs, Informatiemanager

Nadere informatie

Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers

Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers Van Oriëntatie naar Gebruik van de BRP Inleiding & toelichting op de vijf hoofdstappen Publicatiedatum: oktober 2014 Ten geleide Voor u ligt de

Nadere informatie

De rol van PDOK binnen BGT. Reinier Balt Leveranciersoverleg Gebruikers BGT

De rol van PDOK binnen BGT. Reinier Balt Leveranciersoverleg Gebruikers BGT De rol van PDOK binnen BGT Reinier Balt Leveranciersoverleg Gebruikers BGT 15 mei 2014 Inhoud Wat is PDOK BGT via PDOK Demo Vragen PDOK Hoofddoelstelling van PDOK Toegevoegde waarde bieden aan afnemers,

Nadere informatie

BRO Basisregistratie Ondergrond

BRO Basisregistratie Ondergrond BRO Basisregistratie Ondergrond Marcel Reuvers Projectleider standaarden BRO Open Geo dag, 31 mei 2017 Gebruik & Baten 11 mei 2017 3 Ministerie van Infrastructuur en Milieu 4 april 2017 Stelsel van Basisregistraties

Nadere informatie

Er wordt medegedeeld dat er een nieuw adres is: Dit adres vervangt vanaf heden het adres

Er wordt medegedeeld dat er een nieuw  adres is: Dit  adres vervangt vanaf heden het  adres Conceptverslag BRK Levering Geo- en Vastgoedinformatie en Advies BRK Levering Post/retouradres Postbus 9046, 7300 GH Apeldoorn Aan Deelnemers informatiebijeenkomst BRK Levering Kopie aan Team BRK Levering

Nadere informatie

Reactie in kader van consultatie StUF. Geachte lezer, Hierbij onze reactie op de consultatieprocedure StUF

Reactie in kader van consultatie StUF. Geachte lezer, Hierbij onze reactie op de consultatieprocedure StUF Reactie in kader van consultatie StUF Geachte lezer, Hierbij onze reactie op de consultatieprocedure StUF 1. In de beschrijving wordt niet ingegaan op de huidige situatie dat met de 'uitrol' van het stelsel

Nadere informatie

WSO2 ebms adapter. Yenlo WSO2 ontbijtsessie. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. 1 DEFINITIEF, 18 september 2012

WSO2 ebms adapter. Yenlo WSO2 ontbijtsessie. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. 1 DEFINITIEF, 18 september 2012 Ministerie van Infrastructuur en Milieu WSO2 ebms adapter Yenlo WSO2 ontbijtsessie Auteurs Paul Leunissen (Enterprise Architect IenM, 06 5250 6691) Stephen Oostenbrink (Enterprise Architect IenM, 06 4211

Nadere informatie

Procesbeschrijving Punch out aansluiting DigiInkoop

Procesbeschrijving Punch out aansluiting DigiInkoop Procesbeschrijving Punch out aansluiting DigiInkoop Versie 1.1 Datum 28 mei 2014 Status Definitief Colofon Projectnaam DigiInkoop Versienummer 1.1 Contactpersoon Centraal Functioneel Beheer DigiInkoop

Nadere informatie

De complete oplossing voor uw kadastrale informatievoorziening.

De complete oplossing voor uw kadastrale informatievoorziening. De complete oplossing voor uw kadastrale informatievoorziening. Foto: Mugmedia Het Kadaster gaat de levering van kadastrale informatie ingrijpend vernieuwen. Het huidige proces van verwerken van kadastrale

Nadere informatie

Concept Migratieplan OIN

Concept Migratieplan OIN Concept Migratieplan OIN Versie 0.5, 9 mei 2016 1 Inleiding 1.1 Doel Dit plan beschrijft op hoofdlijnen hoe wij van de huidige situatie waarin het OIN register beheert toewerken naar de gewenste situatie,

Nadere informatie

Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente

Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente Waar hieronder wordt gesproken over partijen is bedoeld: gemeenten, provincies, waterschappen en rijksdiensten

Nadere informatie

Hulpmiddelen bij implementatie van Digikoppeling

Hulpmiddelen bij implementatie van Digikoppeling Hulpmiddelen bij implementatie van Digikoppeling Versie 1.0 Datum 23/05/2014 Status Definitief Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555 4555 (10 ct p/m) e. servicecentrum@logius.nl

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Basisregistratie Ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Geotechnisch sondeeronderzoek Datum 29 maart 2016 Versie 0.92 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Algemeen contact

Nadere informatie

140001REG Europese aanbesteding Beheersysteem Openbare Ruimte Drechtsteden

140001REG Europese aanbesteding Beheersysteem Openbare Ruimte Drechtsteden 140001REG Europese aanbesteding Beheersysteem Openbare Ruimte Drechtsteden Referentienr Betreft Vraag Antwoord 1. Bijlage 5 en paragraaf 6.3, geschiktheidscri teria 2. Paragraaf 3.3, uitbreiding naar meer

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties T.a.v. De minister, mevrouw drs. K.J. Ollongren Postbus AE Den Haag

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties T.a.v. De minister, mevrouw drs. K.J. Ollongren Postbus AE Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2511 AE Den Haag T.a.v. De minister, mevrouw drs. K.J. Ollongren Postbus 20011 2511 AE Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 20011 2511 AE Den Haag www.bureauicttoetsing.nl

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

BGT/IMGEO gisib voorbeeld weg. BGT/IMGEO gisib?

BGT/IMGEO gisib voorbeeld weg. BGT/IMGEO gisib? De BGT/IMGEO en BGT en IMGEO De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een gedetailleerde (invaktaal: grootschalige) digitale kaart van heel Nederland. Daarin worden alle objecten als gebouwen,

Nadere informatie

BRIDGIS EN DE BAG Opgesteld door Bridgis Geoservices BV Datum Mei 2013

BRIDGIS EN DE BAG Opgesteld door Bridgis Geoservices BV Datum Mei 2013 BRIDGIS EN DE BAG Opgesteld door Bridgis Geoservices BV Datum Mei 2013 INHOUD Wat is de BAG 3 Waarom de BAG? 4 Bridgis en de BAG 4 Het datawarehouse van Bridgis 4 Gevolgen van de BAG 5 Advies & Maatwerk

Nadere informatie

Processen en juridische aspecten LV WOZ

Processen en juridische aspecten LV WOZ Processen en juridische aspecten LV WOZ LV WOZ Inlichtingen Peter van den Heuij T 070-3427816 p.p.a.heuij@minfin.nl Datum 23 mei 2011 Auteur Ruud Kathmann Bijlage: Inleiding Voor de aanbesteding van de

Nadere informatie

1. Voorbereiden 2. Inrichten 3. Toepassen 4. Beheren

1. Voorbereiden 2. Inrichten 3. Toepassen 4. Beheren Stappenplan Digimelding Digimelding voor het terugmelden op basisregistraties! Update juli 2018 Het aansluitproces van Digimelding bestaat uit 3 fasen die kunnen worden afgebakend en ingepland. Deze fasen

Nadere informatie

SETU Wijzer. U wilt met de SETU-standaard werken, maar waar moet u beginnen?

SETU Wijzer. U wilt met de SETU-standaard werken, maar waar moet u beginnen? SETU Wijzer U wilt met de SETU-standaard werken, maar waar moet u beginnen? Deze wijzer biedt u een overzicht van de SETU-standaarden en wat SETU voor u kan betekenen. Alle lichtblauwe kaarten bevatten

Nadere informatie

Compliancy Testrapportage

Compliancy Testrapportage Compliancy Testrapportage Testrapportnummer: 20150623-68455 Geteste standaard: Prefill eformulieren services 1.0 Rol: e-formulieren Softwareproduct: SIMform 2015.5 Testset: Prefill eformulieren services

Nadere informatie

BRO Basisregistratie Ondergrond

BRO Basisregistratie Ondergrond Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties BRO Basisregistratie Ondergrond in de BRO Domein bodem- en grondonderzoek 1. Geotechnisch sondeeronderzoek 2. 3. Wandonderzoek 4. Geo-elektrisch

Nadere informatie

Handleiding. VSV-testomgeving voor softwareleveranciers; de Proeftuin

Handleiding. VSV-testomgeving voor softwareleveranciers; de Proeftuin Handleiding VSV-testomgeving voor softwareleveranciers; de Proeftuin 1/6 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 1.1 Het gebruikersveld... 3 1.2 Historie... 3 Hoofdstuk 2 Gebruikte criteria voor inrichting

Nadere informatie

Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema. Geobuzz 25 november

Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema. Geobuzz 25 november Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema Geobuzz 25 november Even voorstellen Jaap-Willem Sjoukema Product owner Terugmeldsysteem BGT Jaapwillem.sjoukema@minienm.nl 2 En wie zijn jullie?

Nadere informatie

Handleiding GBO Helpdesk voor aanmelders

Handleiding GBO Helpdesk voor aanmelders Inhoud 1 Inleiding... 2 2 In- en uitloggen... 3 2.1 Webadres GBO Helpdesk... 3 2.2 Inloggen... 3 2.3 Wachtwoord wijzigen... 4 2.4 Uitloggen... 4 3 Incidenten... 5 3.1 Incident aanmelden... 5 3.2 Bijlage

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond BRO

Basisregistratie Ondergrond BRO Basisregistratie Ondergrond BRO Ad van der Meer programmabureau BRO Ministerie van I en M Ad.vander.meer@minienm.nl April 2016 Globale aanpak van de BRO Oktober 2015: wet in Staatsblad 2016: implementatie

Nadere informatie

Early Adopters Berichtenbox MijnOverheid Sessie Techniek

Early Adopters Berichtenbox MijnOverheid Sessie Techniek Early Adopters Berichtenbox MijnOverheid Sessie Techniek Eric van den Hoek Ton Laarhoven Versie 20 april 2015 Programma 14.15 15.30 Welkom, programma De diepte in 2 Logius, dienst digitale overheid 20

Nadere informatie

De Wkpb wordt vernieuwd

De Wkpb wordt vernieuwd De Wkpb wordt vernieuwd Ad van der Meer, projectleider Beter Kenbaar Realisatie in samenwerking met de VNG Wat vooraf ging 2007 invoering Wkpb > doel integrale kenbaarheid publ.beperkingen Echter: compromissysteem

Nadere informatie

Foto plaatsen. Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Samenhang en koppelvlakken (architectuur) Victorine Binkhorst Programma DSO Lead architect

Foto plaatsen. Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Samenhang en koppelvlakken (architectuur) Victorine Binkhorst Programma DSO Lead architect Foto plaatsen Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Samenhang en koppelvlakken (architectuur) Victorine Binkhorst Programma DSO Lead architect Kern Omgevingswet: ondersteund met een digitaal stelsel Waarschijnlijk

Nadere informatie

0.1 Overzicht issues BRK Levering

0.1 Overzicht issues BRK Levering 0.1 Overzicht issues BRK Levering Datum januari 2017 Versie bijgewerkt t/m 4 januari 2017 DefinitiefMateriebeleid PPBGeo- en Vastgoedinformatie en Advies Inhoudsopgave 1 Openstaand... 3 1.1 Levering van

Nadere informatie

Personen in basisregistraties en landelijke voorzieningen bij het Kadaster

Personen in basisregistraties en landelijke voorzieningen bij het Kadaster Personen in basisregistraties en landelijke voorzieningen bij het Kadaster Janette Storm Product- en Dienstmanager RvIG Klantendag 27 september 2016 Kadaster activiteiten Registratie van eigendomstransacties

Nadere informatie

ETIM NL Dynamische publicatie

ETIM NL Dynamische publicatie ETIM NL Dynamische publicatie V1-2015 Versie datum 18-03-2015 Auteur: Marc Habets INHOUD 1. Inleiding 3 2. Dynamische publicatie 3 2.1. Wat is een dynamische ETIM publicatie? 3 2.2. Voordelen en randvoorwaarden

Nadere informatie

Geo informatieplan Koggenland op de kaart

Geo informatieplan Koggenland op de kaart Geo informatieplan 2014-2 7 Koggenland op de kaart Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Toelichting 2013 4 2.1 Kostensoort Diversen 4 2.2 Luchtfoto s 4 2.3 BAG Inspectie 5 2.4 Cyclorama s 5 2.5 I spiegel 6 2.6

Nadere informatie

Checklist Testen Berichtenbox - MijnOverheid

Checklist Testen Berichtenbox - MijnOverheid Checklist Testen Berichtenbox - MijnOverheid Versie 1.1 Datum 01 oktober 2013 Status Definitief Definitief Checklist Testen Berichtenbox 01 oktober 2013 Colofon Projectnaam MijnOverheid Versienummer 1.1

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225

Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225 Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225 Raadsvergadering van 28 en 31 oktober 2013 Agendanummer 11 Aan Onderwerp: de gemeenteraad. Krediet Basisregistratie Grootschalige Topografie

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Beheerst naar beheer

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Beheerst naar beheer Document D-2 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Beheerst naar beheer Versie 1.0 Datum 15 juli 2014 Status Definitief Colofon Versie 1.0 Contactpersoon Paul Leunissen M 06-5250 6691 Paul.Leunissen@minienm.nl

Nadere informatie

Aanscherpen en doorontwikkelen compliancy (eisen)

Aanscherpen en doorontwikkelen compliancy (eisen) Aanscherpen en doorontwikkelen compliancy (eisen) Agenda Hoe staat het ervoor met compliancy? (door)ontwikkeling compliancy Compliancy monitor Compliancy bewaking Maatregelen Ontwikkelingen StUF Testplatform

Nadere informatie

Proactief en voorspellend beheer Beheer kan effi ciënter en met hogere kwaliteit

Proactief en voorspellend beheer Beheer kan effi ciënter en met hogere kwaliteit Proactief en voorspellend beheer Beheer kan effi ciënter en met hogere kwaliteit Beheer kan efficiënter en met hogere kwaliteit Leveranciers van beheertools en organisaties die IT-beheer uitvoeren prijzen

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Basisregistratie Ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Booronderzoek Bodemkundige boormonsterbeschrijving Datum 28 januari 209 Versie.. Colofon Algemeen contact Programmabureau BRO Directoraat-Generaal Bestuur,

Nadere informatie

Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema Programmabureau BGT

Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema Programmabureau BGT Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema Programmabureau BGT Welkom! 1. Terugmelden in de huidige praktijk 2. The power of the crowd 3. Visie terugmeldsysteem BGT 4. Ontwikkeling terugmeldsysteem

Nadere informatie

Handleiding voor aansluiten

Handleiding voor aansluiten Handleiding voor aansluiten DigiD Machtigen Versie 1.3 Datum 2 november 2016 Status Definitief Colofon Projectnaam DigiD Machtigen Versienummer 1.3 Contactpersoon Servicecentrum Logius Organisatie Logius

Nadere informatie

ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN

ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN 2018-2023 VERSIE definitief Vastgesteld op : 14 augustus 2018 Directeur bestuurder 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 3 3. Positionering ICT en Informatiebeleid

Nadere informatie

Voorwaarden en definities supportovereenkomst

Voorwaarden en definities supportovereenkomst Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Definities 2 2.1 Remote support 2 2.2 Spoedeisend correctief onderhoud 2 2.3 Bereikbaarheid 2 2.4 Updates 2 2.5 Lay-outs aanpassen 3 2.6 Rapportage 3 2.7 Consult online

Nadere informatie

Checklist testen WOZ-inzage MijnOverheid

Checklist testen WOZ-inzage MijnOverheid Checklist testen WOZ-inzage MijnOverheid Versie 1.1 Datum 01 oktober 2013 Status Definitief Definitief Checklist testen WOZ-inzage MijnOverheid 01 oktober 2013 Colofon Projectnaam MijnOverheid Versienummer

Nadere informatie

3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma Inleiding. 2 Rapportagestructuur. 3 Stand van zaken per thema

3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma Inleiding. 2 Rapportagestructuur. 3 Stand van zaken per thema 3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma 2014 2018 1 Inleiding In september 2014 heeft de gemeenteraad het Strategisch Informatiebeleid 2014-2018 vastgesteld, inclusief het bijbehorende Uitvoeringsplan

Nadere informatie

BRO Uitgiftekanalen. Handreiking voor afnemen van BRO gegevens

BRO Uitgiftekanalen. Handreiking voor afnemen van BRO gegevens BRO Uitgiftekanalen Handreiking voor afnemen van BRO gegevens Colofon Uitgegeven door Auteur Datum Versie Informatie Website Ministerie van BZK Programmabureau BRO Erik van der Zee (ketenarchitect BRO)

Nadere informatie

Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON

Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON Landelijke bijeenkomst Doorontwikkelen BRON 12 mei 2016 Doorontwikkelen BRON PO VO MBO HO Inwinnen Infodiensten Bekostiging Onderwijsaanbod Infra Bouwstenen Doorontwikkelen

Nadere informatie

Voortgang en planning. Leo van der Sluijs Productmanager PDOK

Voortgang en planning. Leo van der Sluijs Productmanager PDOK Voortgang en planning Leo van der Sluijs Productmanager PDOK Klantendag PDOK, INSPIRE, BGT 20 november 2013 Agenda PDOK Highlights tweede helft 2013 Klantsignalen BRK en PDOK Planning 2014 Hoofddoelstelling

Nadere informatie

BRO Softwareleveranciersoverleg Domein Bodem & Ondergrond

BRO Softwareleveranciersoverleg Domein Bodem & Ondergrond Concept verslag BRO Softwareleveranciersoverleg Domein Bodem & Ondergrond Vergaderdatum 18 juni 2018, 14:00-15:30 uur Locatie Geonovum, Amersfoort Voorzitter Frank Terpstra Aanwezig Ruud Boot Geonovum

Nadere informatie

Handout Online Stappenplan aansluiten diensten GGK

Handout Online Stappenplan aansluiten diensten GGK Handout voor de Projectleider bij het invullen van het online Stappenplan voor het aansluiten op de diensten van het Gemeentelijk Gegevensknooppunt Versie 0.7 24-10-2014 Datum: 24-10-2014 Pagina 1 van

Nadere informatie

Praktijkrichtlijn IMBRO

Praktijkrichtlijn IMBRO Praktijkrichtlijn IMBRO Auteur : TNO / Alterra Datum : 25 november 2009 versie : 1.0 Status : definitief IMBRO Informatiemodel Bodem en Ondergrond REVISIE HISTORIE Datum Versie Beschrijving Auteur(s)

Nadere informatie