Toch zijn er mogelijkheden van nieuwe kansen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toch zijn er mogelijkheden van nieuwe kansen."

Transcriptie

1 Achtentwintigste jaargang nr 6 Juli/augustus 2011 Zomer Zomer: een fantastische tijd, heerlijk de zon en vakantie; fijn genieten van ontspannen en vrije dagen, lekker er op uit naar andere culturen en streken. Zomer: een stille en eenzame tijd; die hitte door zoveel zon; teruggetrokken in huis en familie en vrienden weg, want die zijn naar verre landen. Heel tegengestelde reacties hoor je, als je over de zomer praat. Natuurlijk hopen we dat deze maanden een heerlijke tijd worden, waarbij zeker ook de vakantie een belangrijke rol speelt. Bij échte vakantie hoort veel zonneschijn, vind ik tenminste. Lekker weg uit de dagelijkse bezigheden en beslommeringen. Tijd voor recreatie, letterlijk: re-creatie: opnieuw scheppen, je in staat stellen het werk, het gezin, jezelf, nieuwe kansen te geven. Als je wat ouder bent en minder mobiel, dan lukt het natuurlijk minder om er op uit te trekken, om enige weken uit de dagelijkse omstandigheden weg te trekken. Je ouder zijn drukt je hard op de feiten, dat je meer aan thuis gekoppeld bent. En dan zijn bovendien ook je familie en vrienden weg. Van re-creëren het maken van nieuw leven is weinig sprake. Toch zijn er mogelijkheden van nieuwe kansen.

2 Niet ieder trekt naar verre streken; een pracht kans om eens gezellig even op bezoek te gaan bij de buren De vieringen in de kerk gaan ook gewoon door: Jezus in ons midden in de eucharistie en in het Woord uit de heilige Schrift. Luister mee via de kerkradio; of als u kunt wees welkom in de kerk. Telkens weer gelegenheden om God en elkaar te ontmoeten en kansen om opnieuw te beginnen. Graag wens ik allen een heerlijke tijd van ontspanning en recreëren toe. Th. A. M. Blokland, pastoor. Van onze voorzitter De parochiekerk van mijn geboortedorp Castricum bestaat 110 jaar en dat wordt herdacht in een jaar van activiteiten. Reden om afgelopen zondag die kant op te rijden voor de pontificale hoogmis. Bij Bloemendaal kwam een auto voor mij rijden met daarin een vader, moeder en drie kleine jongens. Het deed mij denken aan vroegere zondagen waarop wij, broers en zussen met de kinderen, elkaar troffen bij onze ouders. Nostalgie vierde ook de rest van die ochtend hoogtij, met een volle kerk en meerdere priesters op het altaar, waaronder enkele die jaren geleden in de parochie werkzaam waren. Eén ding was radicaal anders dan vroeger; er waren geen misdienaars maar priesterstudenten uit Nieuwe Niedorp of Vogelenzang, die deze rol vervulden. Bijna geen Hollandse priesters meer, maar kapelaans uit Ethiopië, uit Mexico en ook priesterstudenten komen uit verre landen. Ik noem het nostalgie, maar dat is natuurlijk onjuist, want ook vandaag de dag werkt een aantal mensen gestaag aan het doorgeven van ons geloof en zoeken ze naar wegen om dit zo goed mogelijk te doen slagen. Daar maken (pontificale) vieringen

3 nog steeds een wezenlijk deel van uit. Mogelijk was de volle kerk die nostalgie bij mij opwekte. Of omdat ik ouder word en het leven wel erg snel vind gaan. En over dat ouder worden, kwam ik een versje tegen van een VMBO leerling. Misschien dat u het allang kent maar voor mij was het nieuw en daarom plaats ik het hieronder. Ik wens u allemaal een goede zomer en indien van toepassing een goede vakantie toe. Ton Stuifbergen, voorzitter Het leven kort samengevat: 10 Dat zijn de kinderjaren 20 Ga je aan het sparen 30 Moet je zijn getrouwd 40 Word je al gauw oud 50 Begint het af te zakken 60 Krijg je ongemakken 70 Dwaalt het leven af 80 Sta je aan je graf 90 Kan je ook nog leven 100 Moge God je geven Algemene ledenvergadering op 12 september Tijdens de opening van het winterseizoen zal deze vergadering plaats vinden. In de vorige en ook in deze nieuwsbrief is een bijlage bijgevoegd met betrekking tot de contributie voor de komende jaren. In de vergadering op 12 september zal een voorstel voor deze verhoging worden voorgelegd. Nadere mededelingen in de volgende nieuwsbrief.

4 MET OOR EN OOG HART EN HANDEN Bericht van de Rafaëlgroep. Iedere tweede dinsdagavond van de maand is er een bijeenkomst met rouwenden in het parochiecentrum van Sint Jeroen. Deze avond wordt verzorgd door de leden van de Rafaëlgroep, maar ook door het pastoraal team van de parochie Sint Jeroen en Maria ter Zee. Het is een ontmoetingsavond met gelijk gestemde, iedereen is dan ook van harte welkom op deze avonden. In het parochieblad de Binnenzee worden deze avonden aangegeven. Maar niet iedereen is echter in de gelegenheid om naar deze avonden te komen, of heeft er misschien ook geen behoefte aan, of heeft veel lieve mensen om zich heen om door de moeilijke tijd heen te komen. Het rouwproces is zwaar en vraagt veel aandacht en tijd. De parochie wil aan iedereen steun en troost geven en daarom worden aan nabestaanden eens in de twee maanden gedurende twee jaar, z.g. troost brieven verstuurd. Deze brieven worden door velen erg gewaardeerd omdat ze het rouwproces goed weergeven en volgen en zoals iemand schreef: Ze geven precies weer wat ik voel op dat moment en ik kan ze lezen en herlezen wat ik ook vaak doe. Dank u wel voor deze mooie brieven Hebt u vragen hierover of wilt u deze brieven graag ook ontvangen dan kunt u contact met ons opnemen via het parochiesecretariaat. Een gedicht wat de brieven goed weer geeft wil ik u alvast meegeven.

5 Gedicht: Luisteren Als ik je vraag naar mij te luisteren en je begint mij adviezen te geven, dan doe je niet wat ik je vraag. Als ik je vraag naar mij te luisteren en je begint mij te vertellen waarom ik iets niet zo moet voelen als ik het voel, dan neem jij mijn gevoelens niet serieus. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij denkt dat jij iets moet doen om mijn probleem op te lossen, dan laat je mij in de steek hoe vreemd dat ook mag klinken. Misschien is dat de reden waarom voor sommige mensen bidden werkt, omdat God niets terug zegt en geen adviezen geeft of probeert de dingen voor je te regelen. Hij luistert alleen maar en vertrouwt erop dat je er zelf wel uitkomt. Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me en probeer me te begrijpen. En als je wilt praten, wacht dan even en ik beloof je dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren. Leo Buseaglia Misschien tot ziens op een 2 e dinsdagavond van de maand, van tot uur. U bent van harte welkom. Namens de Rafaëlgroep, Riet Stout Contactadres: parochiesecretariaat N.B. In de vakantieperiode, juli en augustus, zijn er geen Rafaëlavonden.

6 Nieuwe activiteiten en cursussen In het kader van verruiming in het aanbod van activiteiten en cursussen willen we u alvast informeren over enkele nieuwe plannen die op stapel staan en waarvan we graag van u horen of er belangstelling voor is. Daarom willen we hier nu alvast ruchtbaarheid aan geven en zouden we het waarderen als u uw eventuele interesse alvast kenbaar zou willen maken zodat we een indicatie krijgen dat we op het goede spoor zitten. We proberen tenslotte n interessant activiteitenprogramma voor u te organiseren. 1. Wat een Kunst Om van kunst te genieten heeft u niet meer nodig dan een paar ogen en oren. En om te leren kijken en luisteren, hoeft u geen moeilijke boeken door te worstelen of ingewikkelde technieken te bestuderen. Het beleven van kunst is voor iedereen toegankelijk en kan in een ongedwongen en prettige sfeer plaats vinden. De cursus Wat een Kunst van de KBO laat u vooral met andere ogen en oren genieten van al het moois om u heen! De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van ongeveer twee uur, waarin u onder deskundige begeleiding kennismaakt met diverse kunstvormen. U gaat samen met uw medecursisten op ontdekkingstocht door de wereld van de kunst. Kijkend, voelend en luisterend. Of het nou gaat om een schilderij, muziekstuk, tekening, beeld of gedicht. De drang om over alles een mening te hebben mag u thuislaten. Het draait niet om het benoemen van feiten, maar om het beleven. Om deel te nemen aan de cursus heeft u geen opleiding of voorkennis nodig; de cursus is voor iedereen geschikt en toegankelijk.

7 De hierboven beschreven cursus zal, bij voldoende belangstelling, in Noordwijk worden gegeven in de laatste twee weken van oktober en de eerste twee weken van november 2011, op de woensdag, donderdag of vrijdag. De kosten voor deze cursus bedragen totaal 16, - per persoon. Graag horen wij of u belangstelling voor deze cursus heeft en verzoeken u deze belangstelling kenbaar te maken aan ons secretariaat, via , per secretaris@kbonoordwijk.nl of per post, Beijaert 60, 2202 PR te Noordwijk. 2. Nordic Walking Een andere activiteit, maar dan in de meest letterlijke zin van het woord, is Nordic Walking. Lekker lopend in de buitenlucht in het natuurgebied van Noordwijk onder begeleiding van instructrice Maria Berbee leert u de techniek met de Nordic Walking stokken beheersen. Ook deze cursus willen we gaan organiseren in lessen van ± 2 uur per les op 4 achtereenvolgende woensdagmiddagen te beginnen op 5 oktober aanstaande. In maart wordt een tweede cursus georganiseerd. De totale kosten van deze cursus bedragen 10, - per persoon inclusief het gebruik van goede stokken. Ook hiervoor kunt u zich alvast aanmelden bij het secretariaat (adres zie hierboven). Indien u meer informatie wenst kunt u contact opnemen met Leo Zonneveld

8 3. Levensreddende activiteiten We hebben EHBO Noordwijk benaderd met de vraag of men een verkorte EHBO-cursus kan opzetten speciaal voor onze leden om een ieder die dat wil in de gelegenheid te stellen zich te verzekeren van de nodige kennis op het gebied van eerste hulp en dan speciaal in levensbedreigende situaties. We denken hierbij aan reanimatie, bloedingen, fracturen etc. Geen complete EHBO cursus, maar basisinformatie over hoe te handelen in noodsituaties waarin ieder van ons zomaar onverwacht kan belanden en dan niet wetend wat in een dergelijk geval te doen. Men is deze cursus voor ons aan het opzetten die we in het najaar willen opstarten en gegeven zal worden in De Wieken. Voor zover thans te overzien zal de cursus bestaan uit 5 lessen van 2½ uur waarin u onder begeleiding van een gecertificeerd EHBO-instructrice zult leren hoe te handelen in levensbedreigende situaties, wat wèl en wat juist nìet te doen en symptomen te herkennen. Voor een ieder van belang; voor hulp voor uzelf, uw partner, uw kleinkinderen etc. Laat het u niet gebeuren dat u door uw onwetendheid onherstelbare schade veroorzaakt of niet kunt bijdragen aan een juiste beslissing op een cruciaal moment. De kosten van deze cursus zijn thans nog niet bekend maar zullen zo laag mogelijk zijn om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen hieraan mee te doen. In de eerstvolgende Nieuwsbrief komen wij hier nader op terug. Graag horen wij alvast of u belangstelling voor deze cursus heeft en verzoeken u deze belangstelling kenbaar te maken aan ons secretariaat, via , per secretaris@kbonoordwijk.nl of per post, Beijaert 60, 2202 PR te Noordwijk.

9 Afgezien van de hierboven genoemde cursussen zijn er naast de reeds bestaande ook nog andere (nieuwe) cursussen gepland, zoals een vervolg op de kookcursus, een (digitale) fotocursus voor beginners etc. Meer hierover in de volgende Nieuwsbrief en in ons nieuwe jaarlijkse Activiteitenprogramma dat u in augustus weer zult ontvangen. 55+ Beurs te Rotterdam Ook in 2011 wordt er weer een 55+ beurs georganiseerd in de Ahoyhallen te Rotterdam. Voor de leden van de KBO is het uiteraard weer mogelijk daar met de bus naar toe te gaan. Wij hebben een bus gereserveerd voor zondag 30 oktober. Deze vertrekt om 9.00 uur vanaf het parkeerterrein naast de sporthal aan de Duinwetering. Het is nog niet bekend of er H.Mis wordt gelezen in de Ahoyhallen. Voor slechts 6, - wordt u uit Noordwijk opgehaald en weer teruggebracht en heeft u toegang tot de beurs. De 55+ beurs heeft thema s als: - Sfeervol wonen en leven - Reizen - Gezondheid en beweging - Hobby en creativiteit - Informatiemarkt - Entertainment met o.a. koren, orkesten en soloartiesten. Noteer alvast de datum van 30 oktober in uw agenda. Nadere gegevens over tijdstippen, vertrekplaats en hoe u zich voor deze dag op kunt geven, leest u in een volgende nieuwsbrief.

10 Wandelen met de KBO Beste wandelaars, Het staat iedereen natuurlijk vrij om in de zomermaanden juli en augustus door te wandelen. Hieronder staan suggesties voor deze twee zomerroutes. 19 juli: Twee in één. Begin en einde bij station Driehuis, 11 km door Beeckestijn en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. 16 augustus: Eilandhoppe om 't Joppe. Gemeente Warmond, rond de Joppe plas en met de boot naar de verschillende eilanden, wandellengte 7 km. Inlichtingen over de wandelingen: Loek van der Voort, / of Riet de Kremer, Verslag van de wandeling Steinse Tiendweg Aangekomen in Gouda Goverwelle wordt alleen maar gedacht aan koffie en dus een klein stukje van de route afsnijden en in het winkelcentrum bij de lunchroom van de bakker aan de leut. We hadden een leuk wandelstuk langs de Hollandse IJssel en aan het eind hiervan was het tijd voor de lunch. Daarna het weiland in op naar de Tiendweg wat een pad bleek tussen twee sloten met een heel groot aantal hekken en een lengte van ongeveer 5 kilometer. Aan vogels geen gebrek met als specialiteit de zwanen met en zonder jongen. Na dit pad lag Goverwelle weer voor ons en natuurlijk ook het winkelcentrum waar bij de snackbar de nodige verfrissingen werden genuttigd. Toen op weg naar het station en naar huis. Voor een indruk van deze wandeltocht ga naar internet en op staan de foto s. John Peeters

11 Natuurclubje SAMEN ER OP UIT Op de laatste vrijdag van de maand gaan we er altijd op uit om te genieten van de natuur. Gewoonlijk vertrekken we om uur vanaf de parkeerplaats aan de Suzanne van Ettenstraat (Markt). 29 juli: Vlinderwandeling. Waar? Ligt aan de gids. 26 aug: Wandeling in de buitenplaats Oostergeest en een oude Begraafplaats in Warmond. Een ervaren gids verteld op een boeiende manier veel over de geschiedenis. 30 sept: Naar landgoed de Olmenhorst met rondleiding en appels plukken. 28 okt: Paddestoelen wandeling met deskundige gids. Eind november nog niet ingevuld. Er gaat zoveel mogelijk een natuurgids mee. Inlichtingen: Riet Alkemade ( ) of Gerry Bakker ( ) Bingo Voor het zomerseizoen kunt u de volgende data reserveren voor de bingo: KBO 21 juli en 4 augustus ANBO 23 juni en 7 juli De Wieken is in juli dicht en het Trefpunt in augustus, dus in juli bingo in het Trefpunt en in augustus in de Wieken. Gevraagd. Het museum op het Jan Kroonsplein is op zoek naar een rolstoel (liefst een opvouwbare). Heeft u misschien nog een rolstoel staan die u nooit meer gebruikt? Dan zou dit een prachtig gebaar voor het museum kunnen zijn. Reacties: Genootschap Oud Noordwijk

12 SamenLoop voor hoop Op zaterdag 28 mei jl. werd op het voetbalveld van VV Noordwijk om 16:00 uur gestart met een 24-uurs SamenLoop ter ondersteuning van KWF Kankerbestrijding die zou doorlopen tot zondag 16:00 uur. Bedoeling was dat er teams werden geformeerd waarvan 1 of meer leden continue op het uitgezette parcours rondom het hoofdveld zouden lopen voor het goede doel. Ook wij als KBO Noordwijk wisten een team van 16 deelnemers te formeren die zich hiervoor hebben ingezet. Ter ondersteuning van het goede doel (en de lopers) werden er allerlei evenementen en activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk opbrengst te realiseren. Na de officiële opening was er een eerste ronde samen met overlevenden van deze afschuwelijke ziekte en zoveel mogelijk lopers van de deelnemende teams. Door het winderige en vrij frisse weer viel de opkomst van belangstellenden in eerste instantie ietwat tegen maar gelukkig is het tijdens de 24 uur dat er is gelopen op een enkele drup na, nagenoeg droog gebleven. Onder begeleiding van muzikale bijdragen door diverse orkesten en bands stapten de lopers flink door en was er een goede sfeer onder de deelnemers. Tijdens het lopen kwam het regelmatig tot leuke en soms ook wel tot diepzinnige gesprekken met bekenden maar ook met onbekende personen en dat gaf het geheel toch wel een speciaal tintje. Tijdens een indrukwekkende kaarsenceremonie later op de avond werden er volgens horen zo n kaarsen onstoken en op de lijnen van het voetbalveld uitgezet die verder gedurende de nacht brandend werden gehouden waardoor het veld sfeervol werd verlicht. Zondag knapte het weer gelukkig op en werd het ook voor de bezoekers wat aangenamer.

13 Na afloop van de diverse activiteiten die er ook op zondag weer waren en aansluitend de gezamenlijke slotceremonie werd deze SamenLoop om 16:00 uur afgesloten met een mooi resultaat voor het KWF van , - als opbrengst. Dankzij de vele zichtbare en onzichtbare vrijwilligers die zich voor dit evenement belangeloos hebben ingezet en onder aanvoering van een uiterst gemotiveerde organisatie kunnen we als Noordwijkse gemeenschap terugkijken op een geslaagde aktie in de wetenschap dat de opgedane ervaring van deze eerste SamenLoop in Noordwijk zeker positief zal bijdragen aan een vervolg met nog meer gemotiveerde deelnemers en supporters. Alle deelnemers aan het KBO-team worden van harte bedankt voor hun inzet waarbij met name mevrouw Tine Hanegraaf als ons oudste team-lid van inmiddels 81 jaar met 3-uur lopen zeker een speciale vermelding verdient. Jacques Berbée. Dinsdag 26 juli, Rondvaart/Museumbezoek in Leiden Vanaf Het Trefpunt wordt u naar Leiden gebracht waar we een rondvaart maken door de historische grachten, met aansluitend bezoek aan Museum De Lakenhal. Kosten: 7,50 per persoon. Opgeven kan bij de receptie van Het Trefpunt, U wordt dan zo snel mogelijk geïnformeerd over nadere details van deze dag.

14 Elke woensdagmorgen in juli en augustus film In de kleine bioscoopzaal van de Muze kan iedere woensdagmorgen om uur een leuke film gekeken worden. De titels zullen zeker aanspreken. Voor informatie over welke films gedraaid worden, kan men vanaf medio juni terecht bij de receptie van Het Trefpunt, Kosten: 5, -, inclusief een kopje koffie/thee. Nieuw seizoen bij CON Vanaf september start bij CON het nieuwe seizoen U kunt zich weer opgeven voor allerlei leuke, interessante cursussen en activiteiten, zoals Werelddans of Meer Bewegen Voor Ouderen, goed voor de conditie en gezellig om aan mee te doen. Bovendien worden de kosten van diverse beweegactiviteiten vergoed door uw zorgverzekeraar! Leerzaam zijn de cursussen Frans, voor zowel beginners als gevorderden, en natuurlijk weer diverse computercursussen. Het totale aanbod vindt u in het programmaboekje van CON, dat vanaf 15 augustus, na de zomersluiting, verkrijgbaar is in Het Trefpunt en De Wieken. Noteert u in ieder geval vast deze datum: 28 september om uur modeshow voor het najaar en de winter in Het Trefpunt.

15 Wat is dat nou weer? Rita s reisbureau? Hebt u er wel eens van gehoord? Rita s reisbureau is een reisbureau dat vakanties organiseert voor minima uit heel Zuid Holland. Via Rita s reisbureau kunnen mensen een weekje weg voor 25,- per persoon. Hoe kan Rita dit doen? Sommige eigenaars van vakantiehuisjes, zomerhuisjes of caravans stellen één of meerdere weekjes gratis aan Rita s reisbureau beschikbaar. Het is een eenvoudige gedachte, die vooral ook ten uitvoer gebracht wordt door vrijwilligers. Ik geef graag een voorbeeld. Er zijn bijvoorbeeld chauffeurs die één zaterdag beschikbaar zijn om mensen van of naar hun vakantieverblijf te brengen. Hotel Belmont in Lunteren stelt zijn hotel één week (volpension, volledig kinderprogramma) tegen zeer gereduceerd tarief beschikbaar. De gasten betalen een eigen bijdrage van 25,- per persoon en zijn er dan ook eens echt een weekje uit. Wat vraagt Rita s reisbureau? Misschien wilt u uw huisje of caravan een weekje beschikbaar stellen, of heeft u kortingsbonnen (of vrijkaarten) voor een attractiepark of heeft u zelf nog betere ideeën? Meer informatie kunt u vinden op hun alleraardigste website of een eventuele gift kunt u doneren op banknummer t.n.v. Mara in Rotterdam o.v.v. Rita. Dank u wel! Cora Vliet Vlieland de Wit

16 Gezocht Binnen onze actieve club van Rayonhouders zijn enkelen door ziekte niet in staat hun werkzaamheden uit te voeren. Daarom zoeken we leden die bereid zijn hun taken tijdelijk waar te nemen. Heeft u nog wat tijd over en wilt u ons helpen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met Aad van der Meer. Van hem hoort u om welke rayons het gaat, wat de werkzaamheden inhouden en de tijd die het u eventueel kost. Aad van der Meer: E: rayonhouders@kbonoordwijk.nl Volgende Nieuwsbrieven Kopij inleveren bij: John Peeters, Wigboldstraat 10, 2203 BV Noordwijk , E: redactie@kbonoordwijk.nl 2011 Nr. Inleverdata kopij: september 7 24 augustus oktober 8 21 september november 9 19 oktober december november

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Waar staan wij voor?

Waar staan wij voor? Almere, juni 2015 De Stichting Vrienden van Archipel bestaat alweer bijna een jaar. In 2014 zijn we begonnen met het werven van donateurs en sponsors en gelukkig kunnen wij u melden dat we op de goede

Nadere informatie

Achtentwintigste jaargang nr. 5 juni 2011

Achtentwintigste jaargang nr. 5 juni 2011 Achtentwintigste jaargang nr. 5 juni 2011 Samen verder Hoewel we in deze maanden bijzondere kerkelijke feesten vieren, kunnen we er niet mee verder, wanneer het geen Pinksteren wordt. Zonder de komst van

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Info bulletin mei t/m september 2015

Info bulletin mei t/m september 2015 Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06-30690868 Info bulletin mei t/m september 2015 Overzicht activiteiten mei t/m september 2015 Gezinsfietstocht donderdag 14

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 8 4 december 2015. Contactavond. Inleveren bestellijsten + geld oliebollenactie. Om 14.00 uur zijn alle kinderen vrij

Nieuwsbrief nr. 8 4 december 2015. Contactavond. Inleveren bestellijsten + geld oliebollenactie. Om 14.00 uur zijn alle kinderen vrij Nieuwsbrief nr. 8 4 december 2015 Agenda Maandag 7 december Groep 3 t/m 8 schaatsen in Nijverdal Contactavond Dinsdag 8 december Zwemles Vrijdag 11 december Inleveren bestellijsten + geld oliebollenactie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings B & W: Bid en Werk De vakantieperiode is voor bijna iedereen weer voorbij. Een heerlijke

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2015-2016 Inhoudsopgave 1. Het project 2. Misdienen 3. Goed doel 4. Verhindering 5. Taak van de ouders 6. Ouderavond 7. Kerkversiering en fotograaf 8. Financiële bijdrage 9. Aanmelden

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 11 maart 2015 nr. 71. Biddag

Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 11 maart 2015 nr. 71. Biddag Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 11 maart 2015 nr. 71 Agenda Project Landen 2-12 maart 2015 Ledenvergadering 26 maart 2015 Grote Rekendag 25 maart 2015 Paasviering s middags op 2 april 2015 Koningsspelen 24

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Bedankt! Telefoonnummer

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Bedankt! Telefoonnummer Nieuwsbrief 1 / 2 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Bedankt! Telefoonnummer 21 maart 2016 Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven) Beste ouders / verzorgers, Hierbij

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Nieuwsbrief 16, 28 april 2015

Nieuwsbrief 16, 28 april 2015 Nieuws van Nieuwsbrief 16, 28 april 2015 Kind op maandag... 1 Maandaggeld... 1 Aanmeldingen nieuwe leerlingen... 2 Avond4daagse... 2 Continurooster vrijdag 1 mei... 2 Jantje Beton loterij... 2 Schoonmaakavond

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrije Tijd

Nieuwsbrief Vrije Tijd Nieuwsbrief Vrije Tijd week 14 7 april 2017 Nieuws Agenda 9 april: FC Utrecht- Twente 22 april: Vogelwandeling Zeist. 23 april: FC Utrecht- Roda JC. 27 april: Koningsdag. 28 april: optreden van Doornvogels

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Exposities: Kloosterkapel, Kerkstraat 8, Vorstenbosch tot 9 maart Expositie in de (h)artgalerij in het Brinkhuis,

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Nederlands in Vught, Instituut Jeroen Bosch

Nederlands in Vught, Instituut Jeroen Bosch EASY LANGUAGES Nederlands in Vught, Instituut Jeroen Bosch Waarom dit programma? Vanaf 16 jaar (15 in de vakanties) Vanaf 1 week (vakantie), 2 weken buiten vakantieperiode Kleine stad Warme en ruime school

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief december TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl Dit is wat wij hem hebben horen verkondigen en wat we u verkondigen: God is licht,

Nadere informatie

25-02-2016. Pasen. We zullen er met z n allen van smullen!

25-02-2016. Pasen. We zullen er met z n allen van smullen! 25-02-2016 Afgelopen 2 weken zijn de rapporten mee naar huis gegaan en hebben wij met alle ouders 10 minuten gesprekken gevoerd. Ook met de kinderen in de bovenbouwgroepen zijn de behaalde resultaten van

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Eerste Heilige Communie

Eerste Heilige Communie Eerste Heilige Communie 3 juni 2018 Open Hof Thema: Iedereen telt mee Voor de kinderen Een stapje verder Toen je gedoopt werd, hebben je ouders de eerste stap gezet op de weg van Jezus. Nu je wat groter

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

april ma cito herfstleerlingen gr t/m 14-4 project vr nieuwsbrief 16 cito herfstleerlingen groep 1

april ma cito herfstleerlingen gr t/m 14-4 project vr nieuwsbrief 16 cito herfstleerlingen groep 1 11 maart 2016 schooljaar 2015/2016 nr. 14 Agenda maart zo 20-3-16 kerk schooldienst do 24-3 16 Nieuwsbrief 15 vr 25-3-16 Goede Vrijdag ma 28-3-16 Tweede Paasdag april ma 4-4-16 cito herfstleerlingen gr.

Nadere informatie

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1 Aug. 2013 Vanuit de directie Beste ouders en verzorgers, De kop is er af! Vol enthousiasme zijn we gestart. Hopelijk heeft u dat ook zo ervaren.. Een nieuw schooljaar, nieuwe kinderen, een nieuwe juf/meester

Nadere informatie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie Oude Glorie Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7 Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015 Website Oude Glorie De een is op weg naar het volgende evenement, de ander ligt al weer in de thuishaven.

Nadere informatie

Jong&Oud diensten. Kerk op Schoot. Schoolkerkdienst. Vakantiebijbelclub

Jong&Oud diensten. Kerk op Schoot. Schoolkerkdienst. Vakantiebijbelclub Jong&Oud diensten Kerkdiensten die anders dan anders zijn, met de creativiteit van jongeren en ouderen er in verwerkt, diverse liederen. Soms een band, of juist een sketch. Altijd de moeite van het bezoeken

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Oktober 2010

NIEUWSBRIEF Oktober 2010 NIEUWSBRIEF Oktober 2010 Beste Albin Motorboot Vaarders, Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief, editie najaar 2010. Veel leesplezier, en u weet het: elke reactie van u is welkom op ons e-mail adres

Nadere informatie

EVANGELIE. 25 ste zondag door het jaar. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde

EVANGELIE. 25 ste zondag door het jaar. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde EVNGELIE 25 ste zondag door het jaar I MTTHEÜ 20:1-16 n die tijd vertelde Jezus aan zijn leerlingen de volgende gelijkenis: Want met het koninkrijk der hemelen

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Activiteitenprogramma DAGBESTEDING CASTRICUM. voor mensen met een beperking

Activiteitenprogramma DAGBESTEDING CASTRICUM. voor mensen met een beperking Activiteitenprogramma DAGBESTEDING CASTRICUM voor mensen met een beperking Overzicht activiteiten maandag ochtend bakken, computer dinsdag ochtend tekenen & schilderen, creatief met papier, winkel, computer

Nadere informatie

CC-tje WEEK 37-2013 AGENDA. Personeel

CC-tje WEEK 37-2013 AGENDA. Personeel CC-tje WEEK 37-2013 Vorige week donderdag is onder grote belangstelling van familie, vrienden, collega s, ouders en kinderen onze meester Ed gecremeerd. De nabestaanden hebben laten weten enorm veel steun

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Nieuwsbrief Augustus 2014

Nieuwsbrief Augustus 2014 Nieuwsbrief Augustus 2014 Lieve Mensen, Wat een zomer hebben we hè? Ik hoor nu af en toe mensen puffen dat het wel wat minder mag.toch is het wel genieten hoor. De wens die ik koesterde om eindelijk weer

Nadere informatie

Juli - augustus 2011 - nr 335

Juli - augustus 2011 - nr 335 Juli - augustus 2011 - nr 335 Kijker nr 335 : zomer 2011 Voor sommigen zit het er misschien al bijna op. Voor anderen is het nog maar pas begonnen en voor nog anderen duurt het nog enkele weken. Eén ding

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december Schooljaar 2011-2012 Vrijdag 16 december 2011 nr. 7 AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december Woensdag 21 december Woensdag 21 december Vrijdag 23 december Zaterdag 24 december t/m zondag 8 januari

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Nummer 2 / 27 augustus 2015. Openingsviering

Schooljaar 2015-2016. Nummer 2 / 27 augustus 2015. Openingsviering Schooljaar 2015-2016 Nummer 2 / 27 augustus 2015 Openingsviering Morgen houden we op school de openingsviering. We willen hiermee in gezamenlijkheid het nieuwe begin van het schooljaar markeren. Leerkrachten

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep.

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. INFORMATIE OVER GROEP 3 Uw kind zit in groep 3, maar wat doet het toch de hele dag? Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. VEILIG LEREN LEZEN Dit is de methode die we in

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber!

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber! 19 juli 11 Deze nieuwsbrief verschijnt per kwartaal. Je ontvangt deze omdat je een keer mee hebt gedaan aan een workshop of klant bent of omdat je opgaf als abonnee. Opzeggen/wijzigen of aanmelden voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016

NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016 NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016 In deze nieuwsbrief: Ouderbijdrage en schoolreisgeld (herhaling) Schoolreisje groepen 3 en 4 Avondvierdaagse Kaarten in Actie Klussers gevraagd Nieuwsbrief Vreedzame School

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Informatieavonden Tijdens deze avond wordt u door de leerkrachten geïnformeerd over het lesprogramma en activiteiten voor het komende schooljaar.

Informatieavonden Tijdens deze avond wordt u door de leerkrachten geïnformeerd over het lesprogramma en activiteiten voor het komende schooljaar. Website : www.hietweide.nl e-mail : nieuwsbrief@hietweide.nl Agenda 14 september inloopspreekuur GGD/CJZ 14 september informatieavond groep 8 15 september informatieavond groep 1 t/m 7 21 september t/m

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

TOV! Koningsdag. Nieuwsbrief april. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Koningsdag. Nieuwsbrief april. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief april TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl U bent voor eeuwig Koning. Door alle eeuwen heen zult U regeren. Psalm 145:13 Koningsdag.

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Programmaboekje EHBO-seizoen 2014-2015. EHBO Rossum en EHBO Saasveld

Programmaboekje EHBO-seizoen 2014-2015. EHBO Rossum en EHBO Saasveld Programmaboekje EHBO-seizoen 2014-2015 EHBO Rossum en EHBO Saasveld In dit boekje: Bestuurssamenstelling EHBO Rossum Bestuurssamenstelling EHBO Saasveld Informatie over Jeugd EHBO Planning EHBO Rossum

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

Jaargang 1 Aflevering 3 Inhoud

Jaargang 1 Aflevering 3 Inhoud Jaargang 1 Aflevering 3 Inhoud Vaste activiteiten Ingezonden stukje Ouderentoeslag Kerstviering Spooktocht Hier zijn we dan weer met onze nieuwsbrief. Wij hopen dat jullie het nieuwe jaar allemaal goed

Nadere informatie

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl November 2009 MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl Beste Leden, Met deze nieuwsbrief informeren wij u graag over de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Inhoud: Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Agenda oktober november - december Dag van de Mantelzorg 2012 Terugblik van het respijtweekend Nieuws vanuit

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Vorming & Gesprek 2018-2019 St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Voorwoord Mede gezien de kosten ervan, zullen er dit jaar geen boekjes

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen NIEUWSBRIEF Kerstvieringen Op woensdag hebben de groepen 3, 4 en 4/5 hun kerstviering gehad. De kerk was prachtig versierd en er stond een hele grote kerstboom. De kinderen zongen geweldig en luisterden

Nadere informatie

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.:

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.: naam: mijn agenda klas: nr.: tweede graad Dit ben ik Ik ben Mijn adres is Ik ben geboren op / / Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn tweede adres

Nadere informatie

Tovergevogel. nieuwsbrief van. Terburghtweg 1a - 5061 LA Oisterwijk - telefoon: 013-5234236 - e-mail: info@detovervogel.nl.

Tovergevogel. nieuwsbrief van. Terburghtweg 1a - 5061 LA Oisterwijk - telefoon: 013-5234236 - e-mail: info@detovervogel.nl. Tovergevogel nieuwsbrief van Terburghtweg 1a - 5061 LA Oisterwijk - telefoon: 013-5234236 - e-mail: info@detovervogel.nl Inschrijven avondvierdaagse Agenda van 23 t/m 29 mei 2015 Plastic flessen inleveren

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen?

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen? Pagina 1 winterwerk 2015-2016 winterwerk 2015-2016 Waarom mee doen? Paulus schreef in de brief aan de Romeinen: Alles wat vroeger is geschreven, is geschreven om ons te onderwijzen, opdat wij door te volharden

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Gastles muziek groep 5/6

Gastles muziek groep 5/6 Openbare Dalton Basisschool De Wetelaar Zanderskamp 95 6983 CG, Doesburg tel: 0313 474292 www.wetelaar.nl e-mail: wetelaar@gmail.com Schooljaar 2014 2015 02 maart 2015 Inhoud: Pagina 1: Daltondag Aanmelden

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou!

Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou! Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou! Intro Het club- en verenigingseizoen is alweer in volle gang. We kijken met dankbaarheid terug naar de opening van het winterwerk. Verderop in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Programmaboekje EHBO-seizoen 2013-2014. EHBO Rossum en EHBO Saasveld

Programmaboekje EHBO-seizoen 2013-2014. EHBO Rossum en EHBO Saasveld Programmaboekje EHBO-seizoen 2013-2014 EHBO Rossum en EHBO Saasveld In dit boekje: Bestuurssamenstelling EHBO Rossum Bestuurssamenstelling EHBO Saasveld Informatie over Jeugd EHBO Planning EHBO Rossum

Nadere informatie

Jeugdcompetitie 2013 A.V.Start

Jeugdcompetitie 2013 A.V.Start Nieuwsbrief januari 2013. Alle leden nog de beste wensen voor 2013. Bomenwacht Nederland is de nieuwe sponsor van de competitie. Jeugdcompetitie 2013 A.V.Start Dag Datum Wedstrijd Plaats Afstand zondag

Nadere informatie

Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015

Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015 Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015 Agenda: oktober/november UITDAGEND ONDERWIJS MET EEN STERKE BASIS maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag oktober 19 Start herfstvakantie 12

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein Lied :..! (cd track / ) Voor de lol of voor je werk. Naar een feest of naar de kerk. Naar Parijs of Almelo. Met de trein ben je er zo. Reizen naar een verre stad. Met je koffer en je kat. Stap maar in

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Activiteitenfolder oktober 2015

Activiteitenfolder oktober 2015 Activiteitenfolder oktober 2015 Prinsenhof bruist van de activiteiten in oktober! We organiseren deze maand een nieuwe ontmoetingsmiddag met een heerlijke maaltijd, mooie activiteiten bij het verliescafé,

Nadere informatie

Nederlands in Vught, Instituut Jeroen Bosch

Nederlands in Vught, Instituut Jeroen Bosch EASY LANGUAGES Nederlands in Vught, Instituut Jeroen Bosch Waarom dit programma? Vanaf 16 jaar (15 in de vakanties) Vanaf 1 week (vakantie), 2 weken buiten vakantieperiode Kleine stad Warme en ruime school

Nadere informatie