99.14 Fusies van hogescholen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "99.14 Fusies van hogescholen"

Transcriptie

1 99.14 Fusies van hogescholen Promotoren: J. Verhoeven K.U. Leuven, G. Devos - Vlerick School, C. Smolders - Hogeschool Gent Publicatie: mei 2002 Referentie: J. Verhoeven, G. Devos, C. Smolders, W. Cools en J. Velghe, Hogescholen enkele jaren na de fusie. Antwerpen-Apeldoorn, Garant, 2002, 184 p. Trefwoorden: Fusie, hoger onderwijs, schoolorganisatie, centralisatie, integratie Samenvatting van de resultaten Aan de basis van dit onderzoek lag de vraag van de overheid om na te gaan in hoeverre de fusies die plaatsvonden n.a.v. het hogescholendecreet van 13 juli 1994 in de praktijk gerealiseerd zijn en in hoeverre er papieren fusies hebben plaats gegrepen. De overheid wilde weten in welke mate de fusies door alle betrokken instanties (binnen en buiten de hogescholen in kwestie) worden geëvalueerd, of de fusie een meerwaarde biedt, dan wel contraproductief werkt, welke de succesfactoren zijn voor een fusie, welke voor en nadelen multisectoriële versus monosectoriële fusies hebben. Twee onderzoeksvragen stonden centraal: - op welke wijze zijn de fusies van de hogescholen tot stand gekomen en wat zijn daarvan de gevolgen geweest voor de beleidsstructuur en de medezeggenschap in de hogescholen; - hoe percipiëren docenten de fusie van de hogeschool en de gevolgen ervan Methode De eerste vraag werd beantwoord a.h.v. vijf casestudies van hogescholen die een fusie gerealiseerd hebben. Er werden diepte-interviews afgenomen van beleidsverantwoordelijken (algemeen directeurs, verantwoordelijken van centrale diensten en departementshoofden). De tweede onderzoeksvraag wordt beantwoord op basis van een survey bij een steekproef van docenten uit 11 hogescholen (n=773) die een schriftelijke vragenlijst invulden waarmee ze zich konden uitspreken over de werking van hun hogeschool voor en na de fusie. Vanuit het theoretisch kader hanteren de onderzoekers voor hun analyse twee soorten van onafhankelijke variabelen: hogeschoolkenmerken en positionele kenmerken van de docent. Voor de hogeschoolkenmerken zijn dat: - verschillen tussen hogescholen - grootte van hogeschool - aantal departementen in de hogeschool

2 - de intra- en interdepartementale fusies - de heterogeniteit van het studieaanbod - de geografische spreiding - de campus en de verdeling van de middelen tussen de hogescholen Voor de positionele kenmerken zijn dat: - het al dan niet vervullen van een beleidsvoerende of coördinerende functie - het studiegebied waarin de docent actief is - het functieniveau - het statuut (benoemd of tijdelijk) - de omvang van de opdracht (voltijds of deeltijds) - het diploma - de leeftijd en anciënniteit Resultaten van de casestudies Op basis van een uitvoerige analyse van de verschillende cases, hebben de onderzoekers een aantal effecten van de fusies, alsook een reeks beïnvloedende factoren in kaart kunnen brengen. Volgende mogelijke fusie-effecten komen naar voren: - duidelijk en stabiel multisectorieel aanbod - toegenomen financiële stabiliteit - toegenomen faciliteiten (informatica, infrastructuur ) - centrale ondersteuning van departementen - interdepartementale leereffecten - interdepartementale samenwerking inzake onderwijs - toegenomen inzetbaarheid personeel - hoger onderwijs -mentaliteit - sterkere profilering Deze fusie-effecten worden in belangrijke mate veroorzaakt door de volgende factoren: - schaalgrootte - plaatselijke concurrentieverhoudingen - voorbereiding van de fusie - effciënt tijds- en middelengebruik in de naweeën van de fusie - professionalisering van centrale diensten/faciliteiten - middelenbeleid met aandacht voor het geheel / aandacht voor de delen - sterke centrale macht over de middelen Hoewel uit de beschrijving van de cases blijkt dat een aantal van de mogelijke fusie-effecten nogal verschillend zijn tussen de vijf hogescholen, stellen de onderzoekers vast dat in de vijf hogescholen een aantal fusie-effecten zeer gelijklopend zijn. Zo blijkt in alle hogescholen dat dankzij de fusie interdepartementale leereffecten zijn ontstaan. Ook is overal de mentaliteit van de lectoren in gunstige zin geëvolueerd. Men beschouwt zijn job niet meer als louter een aantal uren lesgeven. Anderzijds is in geen enkele van de vijf onderzochte cases sprake van een structurele interdepartementale samenwerking op het vlak van onderwijs zelf. Ook blijkt dat de fusie de inzetbaarheid van het personeel weinig heeft vergroot. Resultaten van de survey De survey bij 773 respondenten uit 11 hogescholen biedt antwoord op de vraag: wat zijn de gevolgen van de fusie van hogescholen vanuit de ervaring of perceptie van de docenten?

3 Volgende thema s werden via schriftelijk vragenlijstonderzoek onderzocht: - de visie van de betrokken actoren op verschillende beleidsniveaus m.b.t. de onderwijssituatie voor en na de fusie - de nieuw ontstane organisatiestructuren door de fusie - de organisationele processen die in gang werden gezet en nu nog steeds voortduren sinds de fusie - de gevolgen, niet alleen van de fusie op zich, maar ook van het bredere pakket beleidsdoelstellingen die de decreetgever m.b.t. niet-universitair hoger onderwijs heeft geformuleerd, voor het dagelijkse functioneren van de hogescholen Hoofdstuk 8 van het rapport geeft een synthetisch overzicht van de belangrijke resultaten van de analyse. We vatten hieronder kort de meest opvallende resultaten samen: M.b.t. "docenten binnen hogescholen vijf jaar na de fusie" - arbeidstevredenheid en tevredenheid over de fusie: binnen een deel van de Vlaamse hogescholen is de arbeidstevredenheid in vergelijking met andere non-profitinstellingen laag; een opvallend hoge ontevredeneheid over de fusie draagt hier toe bij - fusie en (toename van) de werkdruk: docenten rapporteren sinds de fusie een toename van de werkdruk van 9,17 uur per week die zich het sterkst doet gelden in de categorie administratieve taken en is veel minder toe te schrijven aan druk en sturing i.v.m. de nieuwe taken van de hogescholen (maatschappelijke dienstverlening en beleidsvoorbereiden wetenschappelijk onderzoek) - gevolgen van de invoering van het decreet: - academisering: hoewel de mate van academisering (proces waarbij banden met universiteiten nauwer worden aangehaald) relatief laag wordt ingeschat, blijkt er sinds de fusie toch een positieve evolutie - beschikbaarheid van financiële middelen op departementsniveau, resp. hogeschoolniveau: de respondenten antwoorden overwegen negatief op de vraag of de financiële slagkracht van de hogeschool, resp. het departement is gestegen - internationale studentenmobiliteit en investering in nieuwe taken zijn volgens de docenten toegenomen sinds de fusie; de fusie leidde echter niet tot meer intensieve studiebegeleiding of betere organisatie van de kwaliteitsbewaking M.b.t. "fusies van hogescholen: organisaties in verandering" - mate van inspraak: terwijl er voor de inspraak in de keuze van vertegenwoordigers in de verschillende inspraak- en medezeggenschapsorganen wel vooruitgang wordt gepercipieerd, is dat niet het geval voor inspraak m.b.t. onderwijsvernieuwingen, programmahervormingen; de docenten ervaren nauwelijks inspraak in de keuze van de fusiepartners, de investeringsbeslissingen, de aanwerving van personeel - mate van integratie:

4 - docenten hebben een relatief sterke identificatie met hun departement, tegenover de hogeschool verhouden ze zich eerder neutraal (dat is niet gewijzigd door de fusie) - communicatie met collega s en met het departementshoofd wordt gematigd positief ingeschat (ook hier geen evolutie o.i.v. de fusie) - de cohesie (teamgeest) wordt gematigd positief ingeschat, maar is volgens docenten licht afgenomen na de fusie - de mate van integratie (communicatie, identificatie en cohesie) op hogeschoolniveau blijkt relatief sterk afgenomen; vooral de communicatie met de centrale diensten is volgens de docenten minder goed dan voor de fusie M.b.t. "fusies van hogescholen: de organisatie en de buitenwereld" - er heerst een negatieve perceptie op de kracht van de organisatie van de hogeschool t.o.v. de omgeving m.b.t. de aanpassing van het onderwijsaanbod aan nieuwe maatschappelijke evoluties, de concurrentie met vergelijkbare departementen in andere organisaties en de recrutering van studenten - volgens de docenten speelt de hogeschool na de fusie beter in op de veranderende behoeften van de arbeidsmarkt - de onderwijskwaliteit is volgens de docenten niet achteruitgegaan De onderzoekers analyseerden ook een heel aantal relaties tussen de hierboven onderscheiden dimensies (zie 8.4). De resultaten leren op de eerste plaats dat het bijzonder moeilijk is om algemene uitspraken te doen over hogescholen. Niettemin wagen de onderzoekers zich op basis van hun bevraging aan een voorzichtige typering van gecentraliseerde versus gedecentraliseerde hogescholen. Gecentraliseerde hogescholen (met sterk geconcentreerde beslissingsmacht) kunnen op het niveau van de hogeschool een aantal belangrijke effecten realiseren, zoals: - moeilijke beslissingen over sluiting, herlokalisering of integratie van studierichtingen - grotere financiële herverdeling tussen de departementen onderling en tussen de departementen en het centraal niveau van de hogeschool. Positieve effecten daarvan zijn afhankelijk van twee voorwaarden: - de beslissingen zijn goed voorbereid - de centrale middelen zijn professioneel besteed Mogelijke gevaren verbonden aan gecentraliseerde hogescholen: - ze kunnen de noden van hun personeel gemakkelijker over het hoofd zien - ze kunnen investeringen doen die niet steeds het onderwijs ten goede komen - het risico op een discrepantie tussen top en basis (met een lager welbevinden van de docenten) is groter Gedecentraliseerde hogescholen hebben als nadeel:

5 - kunnen moeilijker harde beslissingen nemen voor heel de hogeschool - kunnen minder echte schaaleffecten realiseren Mogelijke positieve effecten: - kunnen beter inspelen op noden van personeel - lopen minder risico van geldverslindende overheadkosten zonder toegevoegde waarde De onderzoekers wijzen er op dat gedecentraliseerde hogescholen niet per definitie een beter overleg realiseren in elk van hun departementen. *** De onderzoekers vinden een bevestiging van wat ze in vroeger onderzoek rond bestuurs- en medezeggenschapsorganen vaststelden: het welslagen van een fusie wordt sterk bepaald door de mate waarin en de wijze waarop docenten betrokken worden en inspraak krijgen (OBPWO 97.10: Evaluatie van bestuurs- en medezeggenschapsorganen in het HOBU ). Zij beklemtonen sterk het belang van voorbereiding van het management, de vorming en de begeleiding van de verschillende actoren. Voor de overheid is het belangrijk te weten dat decreten slechts een kader kunnen bieden dat lokaal ingevuld moet worden. Voor de instellingen geldt daarbij als aanbeveling dat ze een antwoord zullen moeten bieden op de grote mate van ontevredenheid die in dit onderzoek bij docenten werd vastgesteld. Beleidsaanbevelingen Met de nodige reserves doen de onderzoekers een aantal beleidssuggesties: 1. M.b.t. fusies De meeste docenten zijn ontevreden over de fusie. Bij eventuele toekomstige fusies is het belangrijk hen goed uit te leggen wat de voordelen zijn van fusies, maar niet na te laten hen ook op de moeilijkheden te wijzen (mensen moet je informeren over wat hen te wachten staat). Het al dan niet tevreden zijn van de docenten over de fusie bepaalt voor een deel of die fusie positieve effecten zal hebben (inzake flexibiliteit en integratie van de hogeschool, identificatie van de docenten met de hogeschool, mate van inspraak, communicatie). 2. M.b.t. arbeidstevredenheid en wat ertoe kan bijdragen Werken aan arbeidstevredenheid moet volgens de onderzoekers een belangrijk aandachtspunt worden van de hogescholen. Factoren die hiertoe bijdragen en waarrond hogescholen kunnen werken zijn: tevredenheid over fusie, goede cohesie van het departement en goede communicatie met departementshoofd, toename van de onderwijskwaliteit, voldoende didactische uitrusting en infrastructuur, identificatie met de hogeschool en het departement, verandering in de integratie op hogeschoolniveau en toename in academisering. 3. Tot slot sommen de onderzoekers nog een aantal andere aandachtspunten op: - verlichten van de administratieve belasting van docenten - regelmatige opvolging van de taakbelasting van het personeel

6 - meer werk maken van academisering - verbetering van de kwaliteitsbewaking, vooral in de domeinen artistieke vaardigheden en kunsten, en economie - verhogen van feitelijke inspraak van docenten - stimuleren van identificatie met het departement; en stimuleren van communicatie en cohesie tussen docenten en met het departementshoofd als belangrijk factoren voor welbevinden - opvolging van de zwakke integratie van de docenten in de nieuwe hogeschool na de fusie - zorgen voor aandacht voor de uitdagingen vanuit de omgeving - zorgen voor een goede diagnose vooraleer te remediëren (niet alle categorieën van personeelsleden hebben evenveel of dezelfde problemen)

Hogescholen enkele jaren na de fusie

Hogescholen enkele jaren na de fusie Hogescholen enkele jaren na de fusie Jef C. Verhoeven, KU Leuven G. Devos, U Gent C. Smolders, H Gent W. Cools, KU Leuven J. Velghe, H Gent 16 januari 2002 1 aandachtspunten Fusie en inspraak Fusie en

Nadere informatie

Houding van docenten tegenover fusies van hogescholen in Vlaanderen en hun gevolgen. Jef C. Verhoeven Centrum voor Onderwijssociologie KU Leuven

Houding van docenten tegenover fusies van hogescholen in Vlaanderen en hun gevolgen. Jef C. Verhoeven Centrum voor Onderwijssociologie KU Leuven Houding van docenten tegenover fusies van hogescholen in Vlaanderen en hun gevolgen Jef C. Verhoeven Centrum voor Onderwijssociologie KU Leuven Geert Devos Vlerick Leuven Gent Management School 14 mei

Nadere informatie

Houding van docenten tegenover fusies van hogescholen in Vlaanderen en hun gevolgen

Houding van docenten tegenover fusies van hogescholen in Vlaanderen en hun gevolgen Houding van docenten tegenover fusies van hogescholen in Vlaanderen en hun gevolgen Jef C. Verhoeven Centrum voor Onderwijssociologie KU Leuven E. Van Eventstraat, 2b 3000 Leuven jef.verhoeven@soc.kuleuven.ac.be

Nadere informatie

Hogescholen en Academisering 2

Hogescholen en Academisering 2 Hogescholen en Academisering 2 Jef Verhoeven Centrum voor Onderwijssociologie KU Leuven 14 september 2005 Hogescholen en Academisering 1 In het Structuurdecreet van 4 april 2004 wordt het hogescholenonderwijs

Nadere informatie

Tien jaar master(s) in het sociaal werk en sociaal beleid Een blik op het verleden, heden én de toekomst! Resultaten onderwijsproject

Tien jaar master(s) in het sociaal werk en sociaal beleid Een blik op het verleden, heden én de toekomst! Resultaten onderwijsproject Tien jaar master(s) in het sociaal werk en sociaal beleid Een blik op het verleden, heden én de toekomst! Resultaten onderwijsproject Inhoud 1. Bekendheid van de opleiding 2. Algemene tevredenheid over

Nadere informatie

Gemiddelde mening over de inspraak in de medezeggenschapsorganen

Gemiddelde mening over de inspraak in de medezeggenschapsorganen DEVOS,., VERHOEVEN, J. C. Inspraak, communicatie en overleg. Departement Onderwijs. Vlaamse Onderwijsindicatoren in internationaal perspectief. Editie 2000. Brussel Ministerie van de Vlaamse emeenschap,

Nadere informatie

Woord vooraf. De promotoren Geert Devos Peter Van Petegem Jan Vanhoof

Woord vooraf. De promotoren Geert Devos Peter Van Petegem Jan Vanhoof Woord vooraf Sinds 2007 zijn de Vlaamse scholen in het secundair onderwijs, alsook de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Leerlingenbegeleiding, verplicht al hun onderwijzend personeel te

Nadere informatie

Het Hogescholendecreet. Een uitdaging voor de hogescholen.

Het Hogescholendecreet. Een uitdaging voor de hogescholen. Het Hogescholendecreet. Een uitdaging voor de hogescholen. Prof. Dr. Jef C. Verhoeven CESO Brussel: VVKHO thema namiddag 29 mei 2009 HET HOGESCHOOLDECREET IN DE DEGELIJKHEIDSWEDLOOP 1. Wat was de uitdaging?

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

Personeelsbeleid in Vlaamse scholen (eindrapport OBPWO 01.04)

Personeelsbeleid in Vlaamse scholen (eindrapport OBPWO 01.04) Departement Sociologie Centrum voor Onderwijssociologie E. Van Evenstraat 2B B-3000 LEUVEN Personeelsbeleid in Vlaamse scholen (eindrapport OBPWO 01.04) Geert Devos Veronique Warmoes Jef C. Verhoeven Koen

Nadere informatie

PROFIELEN in het HOGER ONDERWIJS. Jef C. Verhoeven

PROFIELEN in het HOGER ONDERWIJS. Jef C. Verhoeven PROFIELEN in het HOGER ONDERWIJS Jef C. Verhoeven Centrum voor Onderwijssociologie KU Leuven 26 februari 2004 Profielen Hoger Onderwijs 2004 1 ONDERZOEKSVRAGEN Waarin verschilt het opleidings- en beroepsprofiel

Nadere informatie

Ouders over scholen: verwachtingen en participatiebehoeften

Ouders over scholen: verwachtingen en participatiebehoeften KatholiekE UNIVERSITEIT LEUVEN Departement Sociologie Centrum voor Onderwijssociologie E. Van Evenstraat 2B B-3000 LEUVEN Prof. dr. J.C. Verhoeven Prof. dr. G. Devos Koen Stassen Veronique Warmoes Ouders

Nadere informatie

Arbeidsorganisatie en personeelsbeschikbaarheid

Arbeidsorganisatie en personeelsbeschikbaarheid Arbeidsorganisatie en personeelsbeschikbaarheid Onderzoekers: dr. Sophie Op de Beeck, dr. Eva Platteau en dr. Jolien Vanschoenwinkel Promotor: prof. dr. Annie Hondeghem Werkprogramma Arbeidsorganisatie

Nadere informatie

ONDERWIJSVORMEN EN ACADEMISCH ZELFCONCEPT. Dockx J, De Fraine B. & Vandecandelaere M.

ONDERWIJSVORMEN EN ACADEMISCH ZELFCONCEPT. Dockx J, De Fraine B. & Vandecandelaere M. ONDERWIJSVORMEN EN ACADEMISCH ZELFCONCEPT Dockx J, De Fraine B. & Vandecandelaere M. ONDERWIJSVORMEN EN ACADEMISCH ZELFCONCEPT Dockx J., De Fraine B. & Vandecandelaere M. Promotor: B. De Fraine Research

Nadere informatie

Aantal respondenten 1758 1707 1578 13981 Aantal benaderd 4500 4404 4344 36949

Aantal respondenten 1758 1707 1578 13981 Aantal benaderd 4500 4404 4344 36949 Onderwijs & Kwaliteit Eerste rapportage HBO-Monitor 2013 Op 3 april 2014 zijn de resultaten van de jaarlijkse HBO-monitor (enquête onder afgestudeerden) over 2013 binnengekomen. Het onderzoek betreft studenten

Nadere informatie

98.02 Nascholing in Basisonderwijs en Secundair Onderwijs: follow-up onderzoek en ontwikkelen instrument Secundair Onderwijs

98.02 Nascholing in Basisonderwijs en Secundair Onderwijs: follow-up onderzoek en ontwikkelen instrument Secundair Onderwijs 98.02 Nascholing in Basisonderwijs en Secundair Onderwijs: follow-up onderzoek en ontwikkelen instrument Secundair Onderwijs Promotor: Dhr R. Vandenberghe K.U. Leuven Publicatie eindrapport: Maart 2001

Nadere informatie

Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en. dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra

Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en. dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra 1. Inleiding Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra 07.04.2014 De evaluatiepraktijk die het departement EWI hanteert, voorziet

Nadere informatie

ONDERWIJSVORMEN EN SCHOOLSE PRESTATIES. Dockx J., De Fraine B. & Vandecandelaere M.

ONDERWIJSVORMEN EN SCHOOLSE PRESTATIES. Dockx J., De Fraine B. & Vandecandelaere M. ONDERWIJSVORMEN EN SCHOOLSE PRESTATIES Dockx J., De Fraine B. & Vandecandelaere M. ONDERWIJSVORMEN EN SCHOOLSE PRESTATIES Dockx J., De Fraine B. & Vandecandelaere M. Promotor: B. De Fraine Research paper

Nadere informatie

ONDERZOEK IN DE LERARENOPLEIDING! Wat vinden lerarenopleiders en hun managers daar eigenlijk van?

ONDERZOEK IN DE LERARENOPLEIDING! Wat vinden lerarenopleiders en hun managers daar eigenlijk van? ONDERZOEK IN DE LERARENOPLEIDING! Wat vinden lerarenopleiders en hun managers daar eigenlijk van? Cora Veenman-Verhoeff MSc Dr. Ellen Klatter Docent Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Lector Versterking

Nadere informatie

NT2-docent, man/vrouw met missie

NT2-docent, man/vrouw met missie NT2docent, man/vrouw met missie Resultaten van de bevraging bij NT2docenten Door Lies Houben, CTOmedewerker Brede evaluatie, differentiatie, behoeftegericht werken, De NT2docent wordt geconfronteerd met

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Dit proefschrift gaat over de invloed van inductieprogramma s op het welbevinden en de professionele ontwikkeling van beginnende docenten, en welke specifieke kenmerken van inductieprogramma s daarvoor

Nadere informatie

Concept Academisering Concrete vereisten Evolutie naar academisch: quid? Academisering. Anton Schuurmans. 8 oktober 2009

Concept Academisering Concrete vereisten Evolutie naar academisch: quid? Academisering. Anton Schuurmans. 8 oktober 2009 Concept 8 oktober 2009 Concept Wat vooraf ging... Invoering Bologna Concept Bolognaverklaring 19 juni 1999: verhoging mobiliteit binnen Europa bachelor-masterstructuur studiepunten (credits) uitwisseling

Nadere informatie

23/05/15() Belangrijkste doel HB05. Verpleegkunde: 2 niveaus. Traject HBO5 verpleegkunde. Omvorming tot HBO5

23/05/15() Belangrijkste doel HB05. Verpleegkunde: 2 niveaus. Traject HBO5 verpleegkunde. Omvorming tot HBO5 Praktijkverhaal van VTI Hasselt HBO5 Verpleegkunde Silkens Samantha Kwaliteitscoördinator Verpleegkunde: 2 niveaus A1 A2 Belangrijkste doel HB05 Mensen voorbereiden op werkveld Bachelor opleiding HBO5

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

EFFECTEN VAN VERANDERING VAN ONDERWIJSVORM OP SCHOOLSE PRESTATIES & ACADEMISCH ZELFCONCEPT

EFFECTEN VAN VERANDERING VAN ONDERWIJSVORM OP SCHOOLSE PRESTATIES & ACADEMISCH ZELFCONCEPT EFFECTEN VAN VERANDERING VAN ONDERWIJSVORM OP SCHOOLSE PRESTATIES & ACADEMISCH ZELFCONCEPT Dockx J, De Fraine B. & Vandecandelaere M. EFFECTEN VAN VERANDERING VAN ONDERWIJSVORM OP SCHOOLSE PRESTATIES &

Nadere informatie

Project gratis dyslexiesoftware. Els De Smet coördinator project

Project gratis dyslexiesoftware. Els De Smet coördinator project Project gratis dyslexiesoftware Els De Smet coördinator project Aandacht voor dyslexie in het onderwijsveld Scholen nemen extra maatregelen voor leerlingen met dyslexie Functioneel inzetten van dyslexiesoftware

Nadere informatie

De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen.

De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Associaties, bama-structuur en flexibilisering Frank Baert Jaarlijkse Algemene vergadering van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 25 juni 2004 Europese

Nadere informatie

Goed 67% Medewerker Tevredenheid Onderzoek. Respons: Gemiddelde Beoordeling. Publicatie Medewerker Tevredenheidsonderzoek

Goed 67% Medewerker Tevredenheid Onderzoek. Respons: Gemiddelde Beoordeling. Publicatie Medewerker Tevredenheidsonderzoek Medewerker Tevredenheid Onderzoek 2017 Publicatie Medewerker Tevredenheidsonderzoek Zorggroep Achterhoek vindt het belangrijk om de tevredenheid van haar medewerkers als werkgever te pijlen. Zo kan Zorggroep

Nadere informatie

Oproep Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen Informatiesessie 19 juni 2017

Oproep Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen Informatiesessie 19 juni 2017 Oproep Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen 2018 2022 Informatiesessie 19 juni 2017 Opbouw 1. Beleidsdoelstellingen en gunningsprocedure 2. Onderzoeksvragen, opdrachten en peilingenkalender 3. Vragen

Nadere informatie

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek SBO maatschappelijke finaliteit Prof. Dr. Ann Jorissen (UA) IWT, 11 januari 2010 1 Effective Governance of Private Enterprises: the influence

Nadere informatie

Inhoud. 21 oktober PSR verwerkt in een bevraging 'welbevinden op school' Studiedag 21 oktober Kader voor welbevinden in onderwijs

Inhoud. 21 oktober PSR verwerkt in een bevraging 'welbevinden op school' Studiedag 21 oktober Kader voor welbevinden in onderwijs PSR verwerkt in een bevraging 'welbevinden op school' Studiedag 21 oktober 2016 Inhoud 1. Kader voor welbevinden in onderwijs Kwaliteitsontwikkeling Pedagogische benadering Verantwoordingsperspectief 2.

Nadere informatie

Werken in Vlaanderen: vermoeiend of plezierig?

Werken in Vlaanderen: vermoeiend of plezierig? Werken in Vlaanderen: vermoeiend of plezierig? Resultaten van 10 jaar onderzoek naar de beleving en beoordeling van arbeid Prof. Dr. Hans De Witte Gewoon Hoogleraar Arbeidspsychologie, WOPP-KU Leuven Seminarie

Nadere informatie

Vlaams Archeologencollectief

Vlaams Archeologencollectief Vlaams Archeologencollectief Resultaten enquête verloning 7 Resultaten VLAC-enquête 7 Inhoudstafel. Algemene informatie. Verdeling respondenten. Private sector. Functie. Ervaring. Brutoloon. Contract 9.

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek 2014 mei 2016 1 Arbeidsmarktplatform

Nadere informatie

+ Diocesaan Comité van Inrichtende Machten (DCIM)

+ Diocesaan Comité van Inrichtende Machten (DCIM) + Diocesaan Comité van Inrichtende Machten (DCIM) Leidraad bij verkennende gesprekken met schoolbesturen in het kader van bestuurlijke schaalvergroting Aanleiding Het Vicariaat onderwijs en het Diocesaan

Nadere informatie

Onderzoeksfiche e00032.pdf. 1. Referentie

Onderzoeksfiche e00032.pdf. 1. Referentie 1. Referentie Referentie Verhoeven, J.C., Stassen, K., Devos, G. & Warmoes, V. (2003). Ouders op school en thuis. Onderwijskundig onderzoek in opdracht van de Vlaamse Minister van onderwijs en vorming.

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point (NCP) werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma (VCP)

Evaluatie National Contact Point (NCP) werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma (VCP) Naam evaluatie Volledige naam Aanleiding evaluatie VCP/NCP-werking Evaluatie National Contact Point (NCP) werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma (VCP) Het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma (VCP)

Nadere informatie

Rapportage Kunsten-Monitor 2014

Rapportage Kunsten-Monitor 2014 Rapportage Kunsten-Monitor 2014 Inleiding In 2014 heeft de AHK deelgenomen aan het jaarlijkse landelijke onderzoek onder recent afgestudeerden: de Kunsten-Monitor. Alle bachelor en master afgestudeerden

Nadere informatie

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden HBO-Monitor 2017 De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden Managementsamenvatting In deze factsheet staat de arbeidsmarktpositie van de hbo-afgestudeerden uit studiejaar 2015-2016 centraal. Eind 2017,

Nadere informatie

Titel samenkomst 18 november Kwaliteitsontwikkeling. RAPS verwerkt in het zelfevaluatieinstrument Welbevinden personeel 2016

Titel samenkomst 18 november Kwaliteitsontwikkeling. RAPS verwerkt in het zelfevaluatieinstrument Welbevinden personeel 2016 Kwaliteitsontwikkeling RAPS verwerkt in het zelfevaluatieinstrument Welbevinden personeel 2016 Diane Van Hove en Diane Jacobs dienst IDE Inhoud 1. Kader voor welbevinden in onderwijs Kwaliteitsontwikkeling

Nadere informatie

ZER Informatica. Programma-evaluatie. Resultaten programma-evaluatie. 5 enquêtes:

ZER Informatica. Programma-evaluatie. Resultaten programma-evaluatie. 5 enquêtes: ZER Informatica Resultaten programma-evaluatie Programma-evaluatie 5 enquêtes: - Overgang secundair onderwijs universiteit - Studenten die niet aan examens deelnamen / met hun opleiding stopten - Evaluatie

Nadere informatie

Het beleid rond administratieve lasten kritisch bekeken

Het beleid rond administratieve lasten kritisch bekeken Het beleid rond administratieve lasten kritisch bekeken Prof. dr. Frankie Schram Gastprofessor Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen UA Gastprofessor Instituut voor de Overheid K.U.Leuven Medewerker

Nadere informatie

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Inleiding: De pedagogische begeleiding heeft voor volgende jaren de samenwerking tussen BaO en SO als prioriteit gekozen.

Nadere informatie

Agentschap Onroerend Erfgoed

Agentschap Onroerend Erfgoed Agentschap Onroerend Erfgoed Klantentevredenheidsbarometer 2015 Management Samenvatting 07/12/2015 Achtergrond De klantentevredenheidsbarometer van het agentschap Onroerend Erfgoed betreft het meten van

Nadere informatie

Samenwerking bedrijven en onderwijs in Limburg zit in de lift

Samenwerking bedrijven en onderwijs in Limburg zit in de lift PERSBERICHT Hasselt, 31 augustus 2017 Onderzoek VKW Limburg en UNIZO Limburg: Samenwerking bedrijven en onderwijs in Limburg zit in de lift Bedrijven willen minstens 3 maanden stage in élke opleiding Limburgse

Nadere informatie

ONDERWIJSVORMEN EN WERKLOOSHEID. Dockx J. & De Fraine B.

ONDERWIJSVORMEN EN WERKLOOSHEID. Dockx J. & De Fraine B. ONDERWIJSVORMEN EN WERKLOOSHEID Dockx J. & De Fraine B. ONDERWIJSVORMEN EN WERKLOOSHEID Dockx J.& De Fraine B. Promotor: B. De Fraine Research paper SONO/2018.OL1.1/09 Gent, januari 2018 Het Steunpunt

Nadere informatie

Stads- en streekvervoer van het Vlaamse Gewest

Stads- en streekvervoer van het Vlaamse Gewest Paritair comité voor het stads- en streekvervoer 3280100 Stads- en streekvervoer van het Vlaamse Gewest Collectieve arbeidsovereenkomst van 10 december 2004 (73.557)... 2 Voor de personeelsleden van de

Nadere informatie

Het Vlaams Onderwijsonderzoek verkend. Jef C. Verhoeven Roland Vandenberghe Onderwijsonderzoek 1

Het Vlaams Onderwijsonderzoek verkend. Jef C. Verhoeven Roland Vandenberghe Onderwijsonderzoek 1 Het Vlaams Onderwijsonderzoek verkend Jef C. Verhoeven Roland Vandenberghe 20-6-2001 Onderwijsonderzoek 1 Vraagstelling luik 1 1. Wat werd in de periode 1989-1999 in Vlaams onderwijsonderzoek onderzocht?

Nadere informatie

De invloed van inductie programma's op beginnende leraren

De invloed van inductie programma's op beginnende leraren De invloed van inductie programma's op beginnende leraren Op basis van door NWO gefinancierd wetenschappelijk onderzoek heeft Chantal Kessels, Universiteit Leiden in 2010 het proefschrift 'The influence

Nadere informatie

fr, Vere : Geachte mevrouw Bussemaker,

fr, Vere : Geachte mevrouw Bussemaker, t 0 4 fr, Vere : Hogeschoe1if Prinsessegracht 21 Postbus 123 2501 CC Den Haag t (070)31221 21 f(070)31221 00 Aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - Mevrouw dr. M. Bussemaker Postbus 16375

Nadere informatie

in opdracht van de Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming

in opdracht van de Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming 1. Referentie Referentie Janssen, R., Rymenans R. (2009). Beginsituatie van leerlingen in het eerste leerjaar B van het secundair onderwijs (OBPWO 06.00). Onderwijskundig Beleids- en Praktijkgericht Wetenschappelijk

Nadere informatie

De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan

De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan Bernard Hubeau & Diederik Vermeir Universiteit Antwerpen 1. Onderzoek private en sociale huur 2. Kwaliteitsvolle regelgeving 3. Wetsevaluerend onderzoek

Nadere informatie

Welk beeld heeft Vlaanderen over de leraar? J.C. Verhoeven (KuLeuven), A. Aelterman (UGent), I. Buvens (KuLeuven), I. Rots (UGent)

Welk beeld heeft Vlaanderen over de leraar? J.C. Verhoeven (KuLeuven), A. Aelterman (UGent), I. Buvens (KuLeuven), I. Rots (UGent) 1 Welk beeld heeft Vlaanderen over de leraar? J.C. Verhoeven (KuLeuven), A. Aelterman (UGent), I. Buvens (KuLeuven), I. Rots (UGent) Doel van het onderzoek Onderzoek naar de wijze waarop de samenleving

Nadere informatie

H O G E R O N D E R W I J S in beeld

H O G E R O N D E R W I J S in beeld 2008-2009 H O G E R O N D E R W I J S in beeld S T U D E N T E N HOGESCHOLENONDERWIJS aantal inschrijvingen (bachelor- en masteropleidingen, en basisopleidingen en initiële lerarenopleidingen (afbouw))

Nadere informatie

Twentse kiezer is meer bezorgd over werkgelegenheid en is bezuinigen op sociale zekerheid

Twentse kiezer is meer bezorgd over werkgelegenheid en is bezuinigen op sociale zekerheid Twentse kiezer is meer bezorgd over werkgelegenheid en is bezuinigen op sociale zekerheid beu 14 maart 2014 Twentse kiezers zijn vergeleken met het landelijk beeld vaker bezorgd over de werkgelegenheidsontwikkeling

Nadere informatie

Wat vinden Vlamingen belangrijk in hun werk?

Wat vinden Vlamingen belangrijk in hun werk? Motivatie en welzijn Wat vinden Vlamingen belangrijk in hun werk? SERV. 2012. Arbeidsethos en arbeidsoriëntaties op de Vlaamse arbeidsmarkt 2007-2010. Informatiedossier. Brussel: SERV Stichting Innovatie

Nadere informatie

Onderzoek Passend Onderwijs

Onderzoek Passend Onderwijs Rapportage Onderzoek passend onderwijs Utrecht, juni 2016 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Liesbeth van der Woud Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 0302631080 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

Werken aan meer kwaliteit in onderwijs

Werken aan meer kwaliteit in onderwijs Werken aan meer kwaliteit in onderwijs Donderdag 20 maart 2014 Vlaams Parlement Commissie Onderwijs Peter Van Hove 1. Onze school - Basisschool Atheneum Denderleeuw (GO!-onderwijs) - Hoofdschool en wijkschool

Nadere informatie

Welkom op deze focusgroep!

Welkom op deze focusgroep! Focusgroep 02/02/06 1 Mobiliseren, dynamiseren en enthousiasmeren van onze (toekomstige) zilvervloot op de arbeidsmarkt Welkom op deze focusgroep! Focusgroep 02/02/06 2 www.flandersdc.be FDC heeft de volgende

Nadere informatie

Zelfevaluatie in scholen

Zelfevaluatie in scholen Zelfevaluatie in scholen Geert Devos Vlerick Leuven Gent Management School Jef Verhoeven Centrum voor Onderwijssociologie K.U. Leuven Startsituatie Zelfevaluatie Taken bij de voorbereiding Voorbereiding

Nadere informatie

De implementatie van het gelijke onderwijskansendecreet. Van overheidsbeleid naar schoolpraktijk

De implementatie van het gelijke onderwijskansendecreet. Van overheidsbeleid naar schoolpraktijk De implementatie van het gelijke onderwijskansendecreet Van overheidsbeleid naar schoolpraktijk Peter Van Petegem Jan Van Hoof EduBROn UA Jef C. Verhoeven Ina Buvens Centrum voor Onderwijssociologie KU

Nadere informatie

STANDPUNT. 1 Algemene principes en concepten. Het Leuvens Universitair Systeem Algemene Vergadering van 20 maart Principes. 1.

STANDPUNT. 1 Algemene principes en concepten. Het Leuvens Universitair Systeem Algemene Vergadering van 20 maart Principes. 1. STANDPUNT Het Leuvens Universitair Systeem Algemene Vergadering van 20 maart 2009. 1 Algemene principes en concepten 1.1 Principes De universiteit als eindverantwoordelijke voor een goede integratie. Deze

Nadere informatie

- het CLB beschikt over een visie van zijn werking in een continuüm van zorg (samenwerking school-clb)

- het CLB beschikt over een visie van zijn werking in een continuüm van zorg (samenwerking school-clb) Sterkte zwakte analyse CLB GO! Gent Sterkte : Strategy System Structure - het CLB beschikt over een visie op leerlingenbegeleiding - het CLB beschikt over een visie van zijn werking in een continuüm van

Nadere informatie

Meten, weten & beleid. 'Kennisopbouw en kennisuitwisseling databeheer' Workshop 3 2. En in Gent? Stadsmonitorresultaten in vogelvlucht.

Meten, weten & beleid. 'Kennisopbouw en kennisuitwisseling databeheer' Workshop 3 2. En in Gent? Stadsmonitorresultaten in vogelvlucht. Meten, weten & beleid 'Kennisopbouw en kennisuitwisseling databeheer' Workshop 3 2 26 februari 23 april - Brussel Brussel En in Gent? Stadsmonitorresultaten in vogelvlucht. Beleidseffectmeting expert taalbeleid

Nadere informatie

Introductie: gebruik van het CIPO beoordelingskader

Introductie: gebruik van het CIPO beoordelingskader Bijlage: Geïntegreerd beoordelingskader evaluatie Pedagogische Begeleidingsdiensten en de Permanente Ondersteuningscellen Introductie: gebruik van het CIPO beoordelingskader Omwille van de continuïteit

Nadere informatie

Audit Flexibiliteit Hogeschool van Amsterdam Flexibilisering

Audit Flexibiliteit Hogeschool van Amsterdam Flexibilisering Audit Flexibiliteit Hogeschool van Amsterdam Flexibilisering Agenda Flexibiliteit Opzet audit Turbulentie in de omgeving en Flexibiliteitsmix Flexibliteitsmatrix Mogelijkheden voor flexibiliteit: primaire

Nadere informatie

Masterproef en stage kunnen worden geïntegreerd, maar de masterproef moet meer zijn dan een loutere beschrijving van de stagewerkzaamheden.

Masterproef en stage kunnen worden geïntegreerd, maar de masterproef moet meer zijn dan een loutere beschrijving van de stagewerkzaamheden. Facultaire richtlijnen en afspraken in verband met de masterproef met aanvullingen van de POC geschiedenis (in cursief) De hierna volgende richtlijnen en afspraken beschrijven het facultaire kader voor

Nadere informatie

De respons op het onderzoek was 57% en is daarmee representatief. Het aantal respondenten was 171 van de 300 genodigden.

De respons op het onderzoek was 57% en is daarmee representatief. Het aantal respondenten was 171 van de 300 genodigden. Beste ouders, Hierbij presenteren wij de resultaten van de oudertevredenheidsonderzoeken van 2017. Dit onderzoek is online gehouden en heeft de tevredenheid van ouders gemeten t.a.v. meerdere aspecten

Nadere informatie

Stress en welbevinden bij schoolleiders. Geert Devos Bellon - Universiteit Gent

Stress en welbevinden bij schoolleiders. Geert Devos Bellon - Universiteit Gent Stress en welbevinden bij schoolleiders Geert Devos Bellon - Universiteit Gent Onderzoeksvragen 1. Welke factoren dragen bij tot een verhoging van welbevinden en een reductie van stress bij schoolleiders

Nadere informatie

Het Vlaams lager onderwijs in PIRLS 2016

Het Vlaams lager onderwijs in PIRLS 2016 Het Vlaams lager onderwijs in PIRLS 2016 Begrijpend lezen in internationaal perspectief en in vergelijking met 2006 5 december 2017 Kim Bellens, Bieke De Fraine, Kelly Tielemans, Jan Van Damme & Margo

Nadere informatie

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud en achtergrond Kernpunten opleiding 1. Verbreding en verdieping van uw kennis 2. Internationaal

Nadere informatie

samenvatting 1. Context, opdracht en aanpak

samenvatting 1. Context, opdracht en aanpak samenvatting 1. Context, opdracht en aanpak In de afgelopen jaren zijn steeds meer opleidingen in het Nederlands hoger onderwijs geheel of gedeeltelijk Engelstalig geworden. Deze ontwikkeling is het sterkst

Nadere informatie

Een lerarenopleiding en studenten in kansarmoede: de krachten gebundeld!

Een lerarenopleiding en studenten in kansarmoede: de krachten gebundeld! Een lerarenopleiding en studenten in kansarmoede: de krachten gebundeld! Ann Van Hooste, Liesbeth Spanjers, Bernadette Meeus, Kelly Jacobs UCLL Campus Comenius Een student in kansarmoede vertelt Het was

Nadere informatie

Samenvatting van de belangrijkste resultaten. Barometer Golf 1 Najaar 2018

Samenvatting van de belangrijkste resultaten. Barometer Golf 1 Najaar 2018 Samenvatting van de belangrijkste resultaten Barometer Golf 1 Najaar 2018 In september organiseerde de Brusselse Kamer van de Middenstand de eerste bevraging van de Barometer voor Brusselse zelfstandigen

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

De schok van de getallen

De schok van de getallen De grote barometer van Financiën Resultaten en analyses Volledig dossier gerealiseerd door de NUOD - Sector Financiën Maart 2019 62% van het personeel raadt af te postuleren bij de FOD Financiën Geen enkel

Nadere informatie

PROFIEL HOGER ONDERWIJS

PROFIEL HOGER ONDERWIJS PROFIEL HOGER ONDERWIJS Jef C. Verhoeven Leen Vandeputte KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN- AFDELING ONDERWIJS- SOCIOLOGIE Karlien Vanpée 1 september 1998 Profiel Hoger Onderwijs 1 STUDIEVELD H.R.M. Sociaal-agogisch

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek bij klanten van interim management (providers)

Tevredenheidsonderzoek bij klanten van interim management (providers) FEDERGON OPDRACHTGEVERS BEOORDELEN INTERIM MANAGEMENT PROVIDERS POSITIEF Tevredenheidsonderzoek bij klanten van interim management (providers) Tevredenheidsonderzoek bij de klanten van interim management

Nadere informatie

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen?

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Welke percepties leven er bij werknemers en studenten omtrent de logistieke sector? Lynn De Bock en Valerie Smid trachten in hun gezamenlijke masterproef

Nadere informatie

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties in de architectenbranche QUICKSCAN mei 2013 Inhoud Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties 3 Resultaten 6 Bureau-intermediair I Persoonlijk urenbudget 6 Keuzebepalingen

Nadere informatie

PROCES. INLEIDING. in In dit survey-onderzoek werden

PROCES. INLEIDING. in In dit survey-onderzoek werden PROCES ===::=:ij@ INLEIDING De nu volgende onderwijsindicatoren zijn gebaseerd op de onderzoeksresultaten van het project (De werking van participatieraden en lokale schoolraden in het basis- en secundair

Nadere informatie

Studenten aan lerarenopleidingen

Studenten aan lerarenopleidingen Studenten aan lerarenopleidingen Factsheet januari 219 In de afgelopen vijf jaar is het aantal Amsterdamse studenten dat een lerarenopleiding volgt met ruim 9% afgenomen. Deze daling is het sterkst voor

Nadere informatie

TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS. Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs.

TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS. Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs. ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs april 2016 1

Nadere informatie

Tabel 1 Aanbevelingen om de relatie met FoodValley te versterken. Overige betrokkenen ICT bedrijven, ICT Valley, BKV. situatie

Tabel 1 Aanbevelingen om de relatie met FoodValley te versterken. Overige betrokkenen ICT bedrijven, ICT Valley, BKV. situatie Samenvatting De gemeente maakt sinds 2011 onderdeel uit van de bestuurlijke regio FoodValley. In de regio FoodValley heeft elke gemeente een economisch profiel gekozen dat moet bijdragen aan de doelstelling

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

Het vierde leerjaar lager onderwijs in Vlaanderen: Resultaten van TIMSS 2011 in internationaal perspectief en in vergelijking met TIMSS 2003

Het vierde leerjaar lager onderwijs in Vlaanderen: Resultaten van TIMSS 2011 in internationaal perspectief en in vergelijking met TIMSS 2003 Het vierde leerjaar lager onderwijs in Vlaanderen: Resultaten van TIMSS 2011 in internationaal perspectief en in vergelijking met TIMSS 2003 11 December 2012 KU Leuven, Centrum voor Onderwijseffectiviteit

Nadere informatie

Intervisie Thema: evalueren van werking

Intervisie Thema: evalueren van werking Intervisie Thema: evalueren van werking Universiteit Gent Steunpunt Diversiteit & Leren Intervisie, 19 april 2013 Evaluatie van Brede School Evaluatie? Verschillende niveaus? Wie evalueert? Waarom evalueert

Nadere informatie

Structuur Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Structuur Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Structuur Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Bestuurs- en adviesorganen, diensten Kris Willems, decaan Faculteitsraad FIIW, 29 maart 2013 1 Inhoud Uitgangspunten opbouw faculteit Facultaire

Nadere informatie

Werkdruk en de MR: Slimmer organiseren

Werkdruk en de MR: Slimmer organiseren Werkdruk en de MR: Slimmer organiseren Programma Werkdruk: oorzaken Anders kijken naar werkdruk: Kijkwijzer slimmer organiseren Opdracht met de kijkwijzer Discussie Plenaire afronding Werkdruk Werkdruk

Nadere informatie

Hoe luistert de thuiszorg naar de patiënt? 21/03/2014 Ann Pollentier

Hoe luistert de thuiszorg naar de patiënt? 21/03/2014 Ann Pollentier Hoe luistert de thuiszorg naar de patiënt? 21/03/2014 Ann Pollentier Hoe luistert de thuiszorg naar de patiënt? I. Aan het bed van de patiënt II. Op niveau van de organisatie III. Realisatie via het vooropstellen

Nadere informatie

Evi Knuts projectcoördinator

Evi Knuts projectcoördinator Evi Knuts projectcoördinator 3e GoLeWe-projectconferentie Hasselt, 9 december 2010 Dubbele probleemstelling Onderwijs Werkveld Professionele gerichtheid van de bacheloropleiding Onderzoek en innovatie

Nadere informatie

Inhoud. woord vooraf 11 inleiding 13 Hoofdstuk 1 Personeelsevaluatiesysteem in het Vlaamse onderwijs 17. Hoofdstuk 2 Theoretisch kader 33

Inhoud. woord vooraf 11 inleiding 13 Hoofdstuk 1 Personeelsevaluatiesysteem in het Vlaamse onderwijs 17. Hoofdstuk 2 Theoretisch kader 33 woord vooraf 11 inleiding 13 Hoofdstuk 1 Personeelsevaluatiesysteem in het Vlaamse onderwijs 17 1. Omschrijving en begrippenkader 19 1.1 Statuut en rechtspositie van het onderwijspersoneel 19 1.2 Functiebeschrijvingen

Nadere informatie

Beweging in veranderende organisaties

Beweging in veranderende organisaties Beweging in veranderende organisaties Kilian Bennebroek Gravenhorst Werken met vragenlijsten voor versterking van veranderingsprocessen PROFESSIONEEL ADVISEREN 5 Inhoud Voorwoord 7 Opzet van het boek 9

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen. Wat leert ons het Grote Woononderzoek?

Beleidsaanbevelingen. Wat leert ons het Grote Woononderzoek? Beleidsaanbevelingen. Wat leert ons het Grote Woononderzoek? Sien Winters KU Leuven - HIVA Studiedag Wonen in Vlaanderen anno 2013. Wat leert ons het Grote Woononderzoek 2013 Brussel, Vlaams Parlement,

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR Naam personeelslid: School en instellingsnummer: Scholengemeenschap: Schoolbestuur: Evaluator(en): DEEL 1: ALGEMEEN GEDEELTE Functiebeschrijvingen, functioneringsgesprekken

Nadere informatie

Subsector sociale wetenschappen

Subsector sociale wetenschappen Samenvatting... 2 Weinig opleidingen... 2 Kleinste aantal instromende studenten... 3 Uitval lager... 3 Veel switch... 3 Diplomarendement beter dan sector, slechter dan totaal ho... 3 Accreditaties met

Nadere informatie

: Gemiddelde jaarlijkse groei arbeidsvolume hoger in Vlaanderen en Wallonië dan in Brussel

: Gemiddelde jaarlijkse groei arbeidsvolume hoger in Vlaanderen en Wallonië dan in Brussel Instituut voor de Nationale Rekeningen 2018-04-20 Links: Publicatie NBB.Stat Algemene informatie -: Gemiddelde jaarlijkse groei arbeidsvolume hoger in en dan in In de periode - nam het arbeidsvolume gemiddeld

Nadere informatie

Bestuur en medezeggenschap in het hoger onderwijs. De kloof tussen bestuur en personeelsleden 1

Bestuur en medezeggenschap in het hoger onderwijs. De kloof tussen bestuur en personeelsleden 1 Bestuur en medezeggenschap in het hoger onderwijs. De kloof tussen bestuur en personeelsleden 1 Geert Devos Vlerick Leuven Gent Management School Bellevue 6 9050 Gent (Ledeberg) geert.devos@vlerick.be

Nadere informatie

Belnet wil u hartelijk bedanken voor uw deelname!

Belnet wil u hartelijk bedanken voor uw deelname! In het najaar van 2014 legde Belnet opnieuw zijn oor te luisteren bij zijn klanten via een klantentevredenheidsonderzoek. Dit onderzoek werd voor de tweede opeenvolgende keer uitgevoerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie