SAMENVATTING SCALING UP HOW A FEW COMPANIES MAKE IT AND WHY THE REST DON T

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENVATTING SCALING UP HOW A FEW COMPANIES MAKE IT AND WHY THE REST DON T"

Transcriptie

1 SAMENVATTING SCALING UP HOW A FEW COMPANIES MAKE IT AND WHY THE REST DON T

2 INTRODUCTIE Bedankt voor het downloaden van deze (korte) samenvatting van het boek Scaling Up, van Verne Harnish. De Scaling Up methodiek biedt jou als groeiondernemer de meest praktische handvatten die je maar kunt wensen. En waarschijnlijk wens je jezelf ook praktische handvatten tenminste, als jouw bedrijf zich in een groeifase bevindt. Want het is juist tijdens de groei dat je meer moet werken aan je bedrijf, in plaats van in je bedrijf. Je hebt namelijk meer richting, structuur en daarmee voorspelbaarheid nodig om je organisatie naar het volgende niveau te leiden. En jij bent de persoon (samen met je MT) om hier richting aan te geven. IK WENS JE VEEL LEES- EN LEERPLEZIER. - Pieter van Osch, mede-oprichter ScaleUp Company - LinkedIn: linkedin.com/in/pietervanosch/ - pieter@scaleupcompany.com Voordat we starten Om de juiste context te geven voor de inhoud van deze samenvatting, wil ik eerst de pijnpunten van groeibedrijven delen, en hoe de Scaling Up Methodiek jouw organisatie kan helpen om deze obstakels te overwinnen.

3 DE DEFINITIE VAN EEN GROEIBEDRIJF Definitie van een groeibedrijf Onze definitie van een groeibedrijf is een bedrijf die voorbij de startup-fase is. De klantpropositie en business model zijn in de markt gevalideerd. De startup-fase is de eerste van vijf groeifasen, waar bedrijven doorheen lopen als ze groeien. De eerstvolgende twee groeifasen na de startup-fase zijn de rollercoasterfase en de puberfase: Rollercoaster-fase: medewerkers Het thema in deze fase is: organiseren. Vanaf 8 personen moeten er managementprocessen worden ontwikkeld. De ondernemer wordt steeds meer manager. Vaak worstelt de ondernemer met de verschillende petten, rollen en aandachtsgebieden. Functionele verantwoordelijkheden (HR/Marketing/ Sales/Operations) zijn vaak nevenfuncties van de ondernemer of een deeltaak van een medewerker. Aandachtspunten is het schaalbaar maken van de organisaties (backoffice, product etc.) en het structureren zonder flexibiliteit te verliezen. Puberfase: medewerkers Het thema in deze fase is: managen. Vanaf deze fase is er steeds meer budget om professionals aan te nemen op de specifieke functionele deelgebieden. Dit blijft vaak tijd kosten van de ondernemer. Dit is de lastigste fase. Groei slurpt cash, nieuwe mensen kosten veel marge en creëren complexiteit en afstemmingsproblemen. Vaak zijn mensen van het eerste uur wat meer ontevreden en staat de bedrijfscultuur onder druk. Het aannemen van een 2e man, een eerste versie van het MT zijn vaak goede richtingen.

4 WAAR LOPEN GROEIBEDRIJVEN TEGENAAN? Waar lopen groeibedrijven tegenaan? De groeipijnen van ondernemers in de rollercoaster- en puberfase zijn universeel, ongeacht de branche of cultuur waar het zich bevindt: Waarom is de Scaling Up Methodiek de oplossing? Allereerst is het goed om te weten dat deze methodiek, samen met de bijbehorende Rockefeller Habits, al ruim 20 jaar succesvol wordt uitgevoerd wereldwijd, door bedrijven uit alle industrieën. Zo heeft ScaleUp Company Je hebt moeite om bij te houden wie wat doet in je bedrijf Je hebt niet (meer) de beste mensen op de juiste plek, op het juiste moment Er is geen duidelijkheid over wat je aan wie verkoopt en waar je nee tegen moet zeggen Er wordt keihard gewerkt, maar zonder duidelijke KPI s per proces en persoon De missie en strategie zijn niet voor alle medewerkers duidelijk alleen al in Nederland meer dan 500 klanten sneller laten groeien met de methodiek. Laat ik ook uitleggen waarom het inhoudelijk een succes is; dit is omdat het de belangrijkste onderdelen van je bedrijf een vaste structuur geeft - een vaste way of working. Of zoals ze in de VS zeggen: een operating system. Zie het als een discipline, een routine, die elke dag gehanteerd wordt door alle medewerkers, waarbij iedereen de juiste dingen doet, op het juiste moment, op de juiste manier, richting de juiste cijfers.

5 DE BASIS VAN SCALING UP (1) 4 beslissingen (om verder te groeien) 3 disciplines (voor een voorspelbare uitvoering) 2 aanjagers (voor een optimale balans) 1 katalysator (die alles aandrijft)

6 DE 4 BESLISSINGEN De basis van de methodiek zijn de 4 belangrijkste beslissingen die een ondernemer maakt in zijn bedrijf: mensen, strategie, uitvoering, cash. mensen: de juiste mensen op de juiste plek op het juiste moment. Met als resultaat een harmonieuze cultuur met accountability. Het begint met mensen! strategie: de juiste dingen doen, nu en in de toekomst. Zinvolle en duurzame inkomstenstromen definiëren en de organisatie inleiden. Kansen spotten en verzilveren. uitvoering: de dingen juist doen. Ofwel uitvoeren zonder drama en fouten. Met als gevolg: de beste winstgevendheid in je branche. Niet alleen omdat winst belangrijk is. Maar ook omdat het een graadmeter is hoe goed het bedrijf execution doet. cash: het gevolg van de juiste invulling van mensen, strategie en uitvoering. Cash is de zuurstof van groei. Zonder cash is het game over. Met beperkte cash kan de organisatie niet goed groeien. De praktijk heeft ons geleerd, dat wanneer je in één van deze onderdelen een probleem hebt, dan ligt de oplossing (beslissing die je als ondernemer moet maken) 1 stap terug. Heb je bijvoorbeeld een probleem met executie, herzie (of ontwikkel) dan je strategie. Heb je een probleem met cash, dan ligt het echte probleem bij de executie.

7 DE 3 DISCIPLINES Om alle strategische keuzes goed tot uitvoering te brengen, heb je discipline nodig. Volgends de Scaling Up methodiek bestaat discipline uit drie ingrediënten: prioriteiten: glasheldere en messcherpe prioriteiten voor dit jaar en voor dit kwartaal. Voor het bedrijf, voor elk team en voor elke medewerker. Daarmee weet iedereen precies wat en hoe hij of zij bijdraagt aan groei en het succes van het bedrijf. kengetallen: de KPI s, ofwel Key Performance Indicators. Betekenisvolle getallen die groei meten en transparantie brengen. Iedere medewerker heeft een handvol getallen die zijn of haar getallen zijn. Niet voor niets heten ze ook Kept Promise Indicators. overlegritme: een frequent en gestructureerd overlegritme is een succesingrediënt. Bij overleggen denk je misschien aan vergaderingen die uitlopen en energie vreten. Het overlegritme duurt kort en levert veel energie. Elke dag 5-15 minuten, elke week 60 minuten. Waardevol en zelfs licht verslavend voor synchronisatie. DE 3 DISCIPLINES PRIORITEITEN KENGETALLEN OVERLEGRITME

8 DE 2 AANJAGERS Reputatie en productiviteit Elke groeiende organisatie jongleert met reputatie en productiviteit. Want het gaat over mensen én het gaat over processen. Over effectiviteit en efficiency. Vaak een wankel evenwicht. Het gaat over twee keer drie focusgebieden: Reputatie 1. Klanten. Alle klanten die je bedient, dus mogelijk ook eindklanten en distributeurs. 2. Medewerkers. Alle mensen die werken in of voor je bedrijf, denk ook aan freelancers. 3. Belanghebbenden. Denk aan aandeelhouders, commissarissen, samenwerkingsverbanden. Productiviteit 1. Maken/inkopen. Moet je activiteiten zelf doen of inkopen? 2. Verkoop. Alles wat te maken heeft met het proces verkopen van lead tot deal. 3. Financiële administratie. Het gehele proces van financiële administratie en - verslaggeving. Kies je richting Voor elk focusgebied beschrijf je de richting waarin je wilt gaan. Dit kun je doen door de ideale situatie te beschrijven. Of een ambitieus doel. Maar ook een verandervisie maakt prima de richting duidelijk (wat is een verandervisie?). Per focusgebied een aantal voorbeelden van strategieën en doelen: reputatie klanten verhogen NPS medewerkers medewerkers tevredenheid verhogen (andere) belanghebbenden elk jaar dividend uitkeren productiviteit maken / inkopen optimale portfolio verkoop van veel kleine klanten naar enkele grote klanten financiële administratie / financiën tijdige financiële informatie Elk jaar tijdens de annual meeting evalueer je deze lijst en pas je waar nodig aan. Je beschrijft de richting, doel of verandervisie per onderwerp. Stel je voor, maximaal zes keer drie dingen waaraan je kunt werken. Klinkt nog niet als focus? Dus hoe werk je hiermee in de praktijk?

9 DE KATALYSATOR Lerende organisatie De drijvende kracht achter de Scaling Up tools en de Rockefeller Habits is een lerende cultuur, met de volgende aanjagers: 1. Technologie. In de aankomende jaren (en verder) is technolgoie essentieel: software/apps die je team ondersteunt in de doorlopende educatie. 2. Externe coaching. Specialisten die jouw team/organisatie in een specifiek gebied verder helpen. Met een frisse blik en nieuwe kennis. 3. Interne educatie. Een cultuur van leren. Waarbij elke medewerker op elk moment kan aangeven wat zijn/haar leerdoelen zijn.

10 DE 4 BESLISSINGEN mensen strategie uitvoering cash

11 BESPROKEN TOOLS Tool #1: PACe Tool #2: FACe Tool #3: Topgrading BESLISSING 1 Mensen Overkoepelende vraag: Zou je al je huidige medewerkers met enthousiasme opnieuw aannemen als je nu een bedrijf zou starten?

12 TOOL #1: KERNPROCESSEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN In dit overzicht worden de 4-9 processen waarvan het bedrijf afhankelijk is, afgebakend, bijv.: werven, aannemen en inwerken van nieuwe medewerkers, of het salesproces. Vervolgens bepaal je wie de hoofdverantwoordelijke is, inclusief 2-3 KPI s die de gezondheid van het proces monitoren. De oorspronkelijke naam van deze tool is PACe: Prcoess Accountability Chart.

13 TOOL #2: ROLLEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN De tweede tool voor het beslissingsgebied Mensen is bedoeld om ervoor te zorgen dat je aan de top van de organisatie de juiste mensen op de juiste plaats hebt. In dit overzicht staan de gebruikelijkste rollen die in alle bedrijven moeten bestaan. In dit overzicht worden de rollen gedelegeerd aan leiders die a) passen bij de bedrijfscultuur, b) niet gemanaged hoeven te worden, c) je regelmatig versteld doen staan met hun inzichten en ideeën. De oorspronkelijke naam van deze tool is FACe: Function Accountability Chart.

14 TOOL #3: DE TOPGRADING METHODE Het aannemen van een ongeschikte persoon kost gemiddeld x zijn/haar jaarsalaris. Het is daarom van levensbelang dat je op alle niveaus van je organisatie de beste mensen (A-spelers) binnenhaalt dit is net zo belangrijk als het binnenhalen van de juiste klanten. Bij de werving en selectie van A-spelers is de inzet van marketing essentieel, evenals het inzetten van de Topgrading-methode tijdens het selectieproces. Leer alles de belangrijkste stappen in de Topgrading methode in dit artikel: Boekentip: Who The A Method for Hiring: Geoff-Smart/dp/

15 BESPROKEN TOOLS Tool #1: 7 Lagen Strategie Tool #2: ScaleUp Plan BESLISSING 2 Strategie Overkoepelende vraag: Kan iedereen in jouw organisatie de strategie in eenvoudige woorden beschrijven en is deze strategie de aandrijver van alle beslissingen in je organisatie?

16 TOOL #1: 7 LAGEN STRATEGIE Deze tool bevat de zeven belangrijkste onderdelen van je bedrijfsstrategie. De zeven componenten zijn: 1. Eigenaarschap van woorden (mindshare) Als klanten aan je bedrijf denken, wat komt er dana als eerste bij hen op? Bijvoorbeeld Volvo s veiligheid. 2. Zandbak en merkbeloften Wie zijn je kernklanten en welke drie merkbeloften krijgen ze van je? 3. Garantie van merkbeloften Welke garantie geef je bij je merkbeloften? Oracle heeft bijvoorbeeld 10 miljoen dollar uitgeloofd als hun Exadata-servers niet vijf keer betere prestaties leveren dan systemen van de concurrentie. 4. One-PHRASE Strategy (de sleutel tot winst) Wat is je strategie in 1 zin? 5. Onderscheidend vermogen (3-5 kernactiviteiten) Wat zijn de 3-5 activiteiten van je bedrijf die voldoen aan de definitie van differentiatie: kan niet gemakkelijk worden geïmiteerd door je concurrenten kan voor meerdere producten en markten opnieuw worden gebruikt de voordelen ervan zijn merkbaar en wenselijk voor je eindklant. 6. X-factor (10x-100x onderliggend voordeel) Welk onderliggend voordeel heft jouw bedrijf ten opzichte van de concurrentie waardoor je tien tot honderd keer beter bent? 7. Profit per X (economische motor) and BHAG (10-25 jaardoelstelling) De BHAG geeft een super concrete, heldere stip aan de horizon (lees hier meer over de BHAG). De Profit/x is je main metric, het cijfer dat het meest bepalend is voor de groei van je bedrijf (lees hier meer over Profit/x).

17 TOOL #2: HET SCALEUP PLAN Het ScaleUp Plan is officieel geen onderdeel van het boek Scaling Up; het is ontworpen door ScaleUp Company, en is een vereenvoudigde versie van het (meer complexe) One-Page-Strategic-Plan (OPSP) uit het boek. We hebben deze tool ontwikkeld voor organisaties met minder dan 250 mensen, omdat voor deze organisaties het OPSP te uitgebreid blijkt te zijn (en minder praktisch). Met ons ScaleUp Plan kun je in 1 oogopslag de strategie van je bedrijf vangen, van missie t/m de kerncijfers. Download het ScaleUp Plan hier.

18 BESPROKEN TOOLS Tool #1: De Rockefeller Habits Tool #2: De 3 Disciplines BESLISSING 3 Uitvoering Overkoepelende vraag: Worden alle processen probleemloos uitgevoerd en zorgen ze voor de hoogste winstgevendheid in jouw branche?

19 TOOL #1: DE ROCKEFELLER HABITS De Rockefeller Habits is de meest populaire tool van de gehele Scaling Up methodiek. Dit zijn 10 fundamentele gewoontes die ervoor zorgen dat je succesvol bent in de uitvoering van je strategie. Deze gewoonten zijn niet veranderd sinds ze honderd jaar geleden voor het eerst werden gebruikt door John D. Rockefeller, de rijkste persoon die ooit heeft geleefd en de grondlegger van Exxon Mobil. Download de Rockefeller Habits hier.

20 TOOL #2: DE 3 DISCIPLINES Om alle strategische keuzes goed tot uitvoering te brengen, heb je discipline nodig. Volgends de Scaling Up methodiek bestaat discipline uit drie ingrediënten: prioriteiten: glasheldere en messcherpe prioriteiten voor dit jaar en voor dit kwartaal. Voor het bedrijf, voor elk team en voor elke medewerker. Daarmee weet iedereen precies wat en hoe hij of zij bijdraagt aan groei en het succes van het bedrijf. kengetallen: de KPI s, ofwel Key Performance Indicators. Betekenisvolle getallen die groei meten en transparantie brengen. Iedere medewerker heeft een handvol getallen die zijn of haar getallen zijn. Niet voor niets heten ze ook Kept Promise Indicators. overlegritme: een frequent en gestructureerd overlegritme is een succesingrediënt. Bij overleggen denk je misschien aan vergaderingen die uitlopen en energie vreten. Het overlegritme duurt kort en levert veel energie. Elke dag 5-15 minuten, elke week 60 minuten. Waardevol en zelfs licht verslavend voor synchronisatie. DE 3 DISCIPLINES PRIORITEITEN KENGETALLEN OVERLEGRITME

21 BESPROKEN TOOLS Tool #1: De Kracht van Één Tool #2: Cash Acceleratie Strategieën BESLISSING 4 Cash Overkoepelende vraag: Heb je een consistente toevoer en groei van cash, door het bedrijf zelf gegenereerd?

22 TOOL #1: DE KRACHT VAN ÉÉN Dit zijn de zeven belangrijkste financiële instrumenten die het MT kan gebruiken om de cashpositie en het resultaat van een bedrijf te verbeteren. De tool berekent het voordeel voor de kaspositie als in elk van deze instrumenten een wijziging van één procent of één dag wordt aangebracht. 1. Prijs: je kunt de prijs van je goederen of services verhogen 2. Volume: je kunt meer eenheden tegen dezelfde prijs verkopen 3. Kostprijs: je kunt de kosten voor grondstoffen en/of directe arbeid verlagen 4. Operationele kosten: je kunt je operationele kosten verlagen 5. Debiteuren: je kunt uitstaande vorderingen sneller innen 6. Voorraad/werk in uitvoering: je kunt je voorraad verkleinen 7. Crediteuren: je kunt je crediteuren later betalen

23 TOOL #2: CASH ACCELERATIE STRATEGIEËN Dit zijn vier onderdelen waarbinnen je de cashflow kunt verbeteren. Wij adviseren altijd te starten met het berekenen van je Cash Conversion Cycle (CCC): dit is een KPI waarmee wordt gemeten hoe lang jouw bedrijf nodig heeft om één euro aan uitgaven om te zetten in één euro aan inkomsten. Om teams te helpen om de CCC te verbeteren hebben we deze tool ontwikkeld, welke is verdeeld in vier hoofdonderdelen: 1. Verkoopcyclus 2. Leveringscyclus 3. Facturering & Betalingscyclus 4. Productie & Voorraadcyclus Voor al deze 4 onderdelen kun je meerdere acties uitvoeren, welke vallen onder a) het verkorten van de cyclustijden, b) het elimineren van fouten, en/of c) het aanpassen van je bedrijfsmodel.

24 WAT WORDT JOUW VOLGENDE STAP?

25 WAT WORDT JOUW VOLGENDE STAP? ScaleUp Company helpt je graag met de beste mensen, tools en resultaten ScaleUp Company weet waar je tegenaan loopt, wat de gevolgen hiervan zullen zijn op de lange termijn, maar vooral: hoe je dit oplost. 1. We bieden de beste mensen Onze trainers hebben allemaal in jouw schoenen gestaan, meerdere keren in hun ondernemers carrière. En elke keer hebben zij de Scaling Up methodiek toegepast om hun bedrijf naar de volgende fase te leiden. 2. We delen de beste tools De Scaling Up methodiek heeft zich al bij duizenden bedrijven bewezen, en bij meer dan 500 bedrijven in Nederland. 3. We leveren de beste resultaten Ook wij hebben een brand promise zelfs 3. Wanneer je de ScaleUp Tools en de Rockefeller Habits doorvoert in je gehele organisatie, kun je de volgende vier resultaten verwachten: 1. Een verdubbeling van je cashflow, 2. Een verdrievoudiging van de winstgevendheid ten opzichte van het branchegemiddelde, 3. Een grotere waarde van je onderneming in vergelijking met je directe concurrenten, 4. Werknemers, klanten en aandeelhouders die met plezier aan dit groeiproces werken. Wil je meer informatie, heb je vragen of wil je gewoon sparren over onze programma s? Klik op onderstaande of plan een belafspraak in met Malou Suërs. INFO PROGRAMMA S BELAFSPRAAK

26 GOOD LUCK SCALING UP!

SCALING UP TECH COMPANIES

SCALING UP TECH COMPANIES SCALING UP TECH COMPANIES SNELLER GROEIEN MET DE JUISTE KENNIS ÉN PRIORITEITEN? Til jezelf samen met je management team naar een hoger niveau én boek echte resultaten in een kwartaal ritme! Scaling Up

Nadere informatie

WIE PAKT VERANTWOORDELIJKHEID IN MIJN BEDRIJF?

WIE PAKT VERANTWOORDELIJKHEID IN MIJN BEDRIJF? WIE PAKT VERANTWOORDELIJKHEID IN MIJN BEDRIJF? 4 MANIEREN OM JE MEDEWERKERS OP EINDRESULTAAT TE MANAGEN IN TIJDEN VAN SNELLE GROEI WIE PAKT VERANTWOORDELIJKHEID IN MIJN BEDRIJF? I N H O U D Manier 1: kies

Nadere informatie

SCALING UP TECH COMPANIES

SCALING UP TECH COMPANIES SCALING UP TECH COMPANIES START JUNI 2017 SCALING UP TECH COMPANIES START JUNI 2017 sneller groeien met de juiste kennis én prioriteiten? Til jezelf samen met je management team naar een hoger niveau én

Nadere informatie

Impact Masters Checklist

Impact Masters Checklist Impact Masters Checklist Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Vliegwiel van Impact 4 3. Checklist 6 4. Vervolgvragen 8 Blz. 2 Inleiding Impact Masters helpt ondernemers nieuwe kansen te ontdekken voor hun bedrijf

Nadere informatie

WERKEN AAN IN PLAATS VAN IN JE BEDRIJF

WERKEN AAN IN PLAATS VAN IN JE BEDRIJF WERKEN AAN IN PLAATS VAN IN JE BEDRIJF Neem voor meer informatie over het GO Fastforward programma contact op met Marieke Harderwijk: marieke@sparkeducation.nl WAAROM DEELNEMEN AAN GO FASTFORWARD Deelname

Nadere informatie

GROWTHTOOLSTM ONE-PAGE TOOLS OM BEDRIJVEN SUCCESVOL DOOR TE LATEN GROEIEN

GROWTHTOOLSTM ONE-PAGE TOOLS OM BEDRIJVEN SUCCESVOL DOOR TE LATEN GROEIEN GROWTHTOOLSTM ONE-PAGE TOOLS OM BEDRIJVEN SUCCESVOL DOOR TE LATEN GROEIEN MENSEN: One-Page Personal Plan (OPPP) MENSEN: het Overzicht Rollen en Verantwoordelijkheden MENSEN: het Overzicht Kernprocessen

Nadere informatie

WERKEN AAN IN PLAATS VAN IN JE BEDRIJF

WERKEN AAN IN PLAATS VAN IN JE BEDRIJF WERKEN AAN IN PLAATS VAN IN JE BEDRIJF Door de opzet en inhoud van het programma is er tijd voor reflectie, tijd die ik anders niet incalculeerde, zo vallen dingen voor mij op hun plaats. Ik heb door het

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord door Verne Harnish 9 Inleiding 11

Inhoud. Voorwoord door Verne Harnish 9 Inleiding 11 Inhoud Voorwoord door Verne Harnish 9 Inleiding 11 1. De betekenis van betekenisvol ondernemen 13 Betekeniseconomie 14 Van conventioneel naar betekenisvol ondernemen 17 Uitdagingen 24 De betekenisformule

Nadere informatie

Gazelles International. Workshop ToolsTM. Best Education. Best Tools. Best Community. www.gicoaches.com

Gazelles International. Workshop ToolsTM. Best Education. Best Tools. Best Community. www.gicoaches.com Gazelles International Workshop ToolsTM Best Education. Best Tools. Best Community. www.gicoaches.com Best Education. Best Tools. Best Community. www.gicoaches.com Aantekeningen: Naam: Break Even Analyse

Nadere informatie

erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding erbeterdezaak.nl

erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding Proces cultuur De klant komt eerst Zorg dat je altijd waarde toevoegt Moedig eigen initiatief aan Geef medewerkers ruimte Moedig teamwerk aan Beloon team prestaties Werk

Nadere informatie

GEZOND GROEIEN IN 2 STAPPEN

GEZOND GROEIEN IN 2 STAPPEN GEZOND GROEIEN IN 2 STAPPEN Gezond groeien in twee stappen Ondernemers willen dat hun organisatie groeit. Een groeiende organisatie vertaalt ambitie in resultaat en vervolgens in impact op de wereld. Mensen

Nadere informatie

Just In Time

Just In Time 01.01.2013 Just In Time Bent u er klaar voor? Nog niet? Het 01.01.2013 Just In Time programma van FP Advance is dan de oplossing Januari 2011-01.01.2013 JIT programma Kennis en opleiding zijn belangrijk

Nadere informatie

Workshop ToolsTM. Gazelles International. Best Education. Best Tools. Best Community.

Workshop ToolsTM. Gazelles International.  Best Education. Best Tools. Best Community. Workshop ToolsTM Gazelles International Best Education. Best Tools. Best Community. Als we u kunnen assisteren met uw implementatie van de Rockefeller Habits TM, de jaarlijkse planningssessie of het invullen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt is turbulenter dan ooit. Automatisering,

De arbeidsmarkt is turbulenter dan ooit. Automatisering, INLEIDING De arbeidsmarkt is turbulenter dan ooit. Automatisering, robotisering, kunstmatige intelligentie, flexibilisering, vergrijzing: talloze ontwikkelingen hebben een grote invloed op de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie

Gezond groeien in twee stappen. Gezond groeien in twee stappen Rockefellerhabits 1

Gezond groeien in twee stappen. Gezond groeien in twee stappen Rockefellerhabits 1 Gezond groeien in twee stappen Gezond groeien in twee stappen Rockefellerhabits 1 Ondernemers en directeuren willen dat hun organisatie groeit. Een groeiende organisatie vertaalt ambitie in resultaat en

Nadere informatie

Van Samenhang naar Verbinding

Van Samenhang naar Verbinding Van Samenhang naar Verbinding Sogeti Page 2 VAN SAMENHANG NAAR VERBINDING Keuzes, keuzes, keuzes. Wie wordt niet horendol van alle technologische ontwikkelingen. Degene die het hoofd koel houdt is de winnaar.

Nadere informatie

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl VRAGENLIJST JOnG JOnG is een initiatief van en voor jonge ondernemers. Tot de doelgroep behoren Ondernemers in de eerste 5 jaar van hun ondernemerschap. JOnG stelt zich tot doel de individuele ondernemers

Nadere informatie

Programma Prestatieafstemmingsmodel. Balanced ScoreCard. Prestatiemanagement Delegeren Intervisie

Programma Prestatieafstemmingsmodel. Balanced ScoreCard. Prestatiemanagement Delegeren Intervisie Balanced ScoreCard POP beloningssystematiek afsprakenformulier 30-1-2018 Programma Prestatieafstemmingsmodel Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie 1 2 4 Missie & strategie Functiedoelstellingen

Nadere informatie

Christien Woltjer Online Business Manager

Christien Woltjer Online Business Manager Samen naar de top Christien Woltjer Online Business Manager Inhoud Wat is een Online Business Manager? Wanneer ben jij toe aan een Online Business Manager? Welk voordeel heb jij van een Online Business

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

Wij zijn een bedrijf die zich bezig houdt met het ondersteunen van ondernemingen als het gaat om zakelijke dienstverlening.

Wij zijn een bedrijf die zich bezig houdt met het ondersteunen van ondernemingen als het gaat om zakelijke dienstverlening. Allturn Group International Wij zijn een bedrijf die zich bezig houdt met het ondersteunen van ondernemingen als het gaat om zakelijke dienstverlening. Binnen onze organisatie is er expertise aanwezig

Nadere informatie

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Masterclass - Alliantievaardigheden Een praktische leidraad voor toekomstige alliantiemanagers Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

*merkhelden. Iedereen is een merkheld

*merkhelden. Iedereen is een merkheld *merkhelden Iedereen is een merkheld 2 Merkhelden verbinden *merk *mens *meetbaar resultaat 3 Waarom...? Wij zijn ervan overtuigd dat de sleutel tot succes ligt in het waarmaken wat je belooft. Simpeler

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Merkstrategie & Reputatie De cursus Merkstrategie & Reputatie Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Wie zijn wij? [1 van 2]

Wie zijn wij? [1 van 2] 1 Wie zijn wij? [1 van 2] Hans Alberts (1965) Ervaren veranderaar Juridische, commerciële en bancaire achtergrond. Kernwoorden: helikopterview, opbouwend kritisch, gewoon doen, meten is weten. Wim Tobé

Nadere informatie

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM DE AFDELING MANAGEMENT VAN NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM VERANDERING CRUCIAAL IN TURBULENTE OMGEVINGEN 1 Bedrijfstakken worden continue verstoord door start-ups, nieuwe technologieën, veranderde consumenten

Nadere informatie

Transformatie naar een wendbare organisatie

Transformatie naar een wendbare organisatie Transformatie naar een wendbare organisatie Ervaringen bij ING Paul Spronk Wat speelt er in de banksector? Zijn er overeenkomsten met de zorgsector? - Productie gedreven - Gefragmenteerd - Veel procedures

Nadere informatie

Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics

Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics Na het lezen van deze white paper weet u: Wat een strategische personeelsplanning (SPP) is Hoe organisaties veranderen door automatisering

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

10 vragen voor 10 x sneller je droombedrijf

10 vragen voor 10 x sneller je droombedrijf WWW.PASSIONFORBUSINESS.BE 10 vragen voor 10 x sneller je droombedrijf Beste ondernemer, Zijn volgende vragen herkenbaar voor jou: ondernemen stopt nooit, hoe zorg ik voor balans werkprivé? ik heb zoveel

Nadere informatie

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 HRM-scorecard HRM SCORECARD PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 Een korte introductie Wat doet WATCH-Consultancy op het gebied van HRM-Consultancy?

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag.

Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag. Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag. CrossOver brengt young en experienced professionals van verschillende organisaties bij elkaar om van elkaar te leren en samen te innoveren. Doe ook

Nadere informatie

GRATIS Marketing & Sales Scan

GRATIS Marketing & Sales Scan GRATIS Marketing & Sales Scan BUILD YOUR BRAND LIVE YOUR BRAND BOOST YOUR BUSINESS 1 OPT IONS UNLIMITED 1. Over jou OVER JOU 1. Hoe lang ben je zelfstandig ondernemer? 2. Wat is je achtergrond? Wat deed

Nadere informatie

Spiegelartikel: Meer omzet dr. Alex Klein

Spiegelartikel: Meer omzet dr. Alex Klein Spiegelartikel: Meer omzet door: dr. Alex Klein Soms is het goed om uzelf een spiegel voor te houden, ook al is het beeld dat u te zien krijgt misschien niet altijd even leuk. Het is wél de realiteit en

Nadere informatie

Figuur 1 Model Operational Excellence

Figuur 1 Model Operational Excellence 1. Management samenvatting Ondanks de groeiende populariteit process redesign, is er maar weinig bekend over de strategieën die organisaties kunnen volgen om te bereiken. Een redesign strategie specificeert

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE

MASTERCLASS STRATEGIE MASTERCLASS STRATEGIE BEGRIJP BETER DE STRATEGISCHE CONTEXT VAN JOUW ORGANISATIE EN VERGROOT JOUW STRATEGISCHE VAARDIGHEDEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE

Nadere informatie

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012 . Winstgevendheid door wenbaarheid Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst 24 april 2012 wie zijn wij Optines Consultancy is als HRM business partner gespecialiseerd in verandermanagement,

Nadere informatie

Samenvatting: Help, wat doen we nou wel en wat doen we nou niet meer? De bijdrage van interne communicatie

Samenvatting: Help, wat doen we nou wel en wat doen we nou niet meer? De bijdrage van interne communicatie Samenvatting: Help, wat doen we nou wel en wat doen we nou niet meer? De bijdrage van interne communicatie De bijdrage van interne communicatie aan de organisatie Er bestaan veel overtuigingen over waar

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Supply Chain Day 12 april Interface Nederland B.V.

Supply Chain Day 12 april Interface Nederland B.V. Supply Chain Day 12 april 2017 @ Interface Nederland B.V. Over Fabory Toonaangevende Europese distributeur van bevestigingsartikelen en aanverwante artikelen: Sinds 2011 onderdeel van Amerikaanse beursgenoteerde

Nadere informatie

Beste Young Improver,

Beste Young Improver, Guido Anninga & Masha Plooij- Hennequin woensdag 10 januari 2018 Beste Young Improver, Met trots presenteren wij hierbij het Young Improven Programma. Een 2-jarig programma waarin wij de Young Improvers

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE CONCEPTEN EN REFERENTIEKADERS 2 VOORWOORD In deze economische realiteit

Nadere informatie

1 A4 PLAN OP MARKETING. Een succesvolle klantgerichte. strategie ontwikkelen die echt werkt MENT KUIPER

1 A4 PLAN OP MARKETING. Een succesvolle klantgerichte. strategie ontwikkelen die echt werkt MENT KUIPER MENT KUIPER MARKETING PLAN OP B2B EN B2C, OVERHEID, NON-PROFIT MARKETING EN COMMUNICATIE OFFLINE EN ONLINE 1 A4 Een succesvolle klantgerichte strategie ontwikkelen die echt werkt ment kuiper Marketing

Nadere informatie

Ondernemen met ambitie

Ondernemen met ambitie visie ervaringsuitwisseling financiering netwerk internationalisering begeleiding groeiopportuniteiten coaching gelijkgestemden strategie organisatiestructuur doen! Boost de groei van je bedrijf Welkom

Nadere informatie

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA MKB ondernemer wil duiding cijfers & strategisch advies van zijn accountant Uitkomst wetenschappelijk onderzoek onder ondernemers Klantonderzoek SRA en Universiteit

Nadere informatie

ODC toont de essentie in vier kleuren: Natuurlijke kracht De natuurlijke kracht is wat iemand van nature goed kan en waar iemand energie van krijgt.

ODC toont de essentie in vier kleuren: Natuurlijke kracht De natuurlijke kracht is wat iemand van nature goed kan en waar iemand energie van krijgt. Optimale inzet en groei van uw talenten en organisatie Wanneer u in uw organisatie teams vormt of ontwikkelt en mensen wilt inzetten vanuit hun natuurlijke kracht, wilt u ongetwijfeld weten wat de werkelijke

Nadere informatie

Content marketing Welke stappen zijn belangrijk voordat je begint met contentmarketing?

Content marketing Welke stappen zijn belangrijk voordat je begint met contentmarketing? Content marketing Welke stappen zijn belangrijk voordat je begint met contentmarketing? Deze whitepaper helpt je: Belangrijke keuzes te maken voordat je start Het proces efficiënter in te richter Het resultaat

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

Welkom. Pricing Power voor winstgevende groei. Collegetour Bedrijfswaarde. 12 maart 2015

Welkom. Pricing Power voor winstgevende groei. Collegetour Bedrijfswaarde. 12 maart 2015 Welkom Collegetour Bedrijfswaarde Pricing Power voor winstgevende groei 12 maart 2015 Hogere prijzen, hogere waarde? Jacques Jetten M&A Debt Advisory Business Valuation Value Management 3 Over Aeternus:

Nadere informatie

The digital transformation executive study

The digital transformation executive study The digital transformation executive study De noodzaak van transformatie voor kleine en middelgrote producerende bedrijven Technologie verandert de manier waarop kleine en middelgrote bedrijven zakendoen.

Nadere informatie

ConQuaestor Summer Game Week

ConQuaestor Summer Game Week ConQuaestor Summer Game Week Glue It: lean management bij productiebedrijven Alles moet snel én alles moet goed. U heeft te maken met (toenemende) eisen en wensen van klanten op het gebied van kwaliteit,

Nadere informatie

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016

Portfoliomanagement. Management in Motion 7 maart 2016 Portfoliomanagement Management in Motion 7 maart 2016 PMO Institute Julianalaan 55 3761 DC Soest I: www.pmoinstitute.com I: www.thinkingportfolio.nl E: info@pmoinstitute.com Tjalling Klaucke E: tj.klaucke@pmoinstitute.com

Nadere informatie

Introductie Pitchen voor Financiers KvK Week van de Financiën Februari Opportunities for investors. Exposure for companies. XATTU.

Introductie Pitchen voor Financiers KvK Week van de Financiën Februari Opportunities for investors. Exposure for companies. XATTU. Introductie Pitchen voor Financiers KvK Week van de Financiën Februari 2017 XATTU Opportunities for investors. Exposure for companies. www.xattu.com XATTU Opportunities for investors. Exposure for companies.

Nadere informatie

Business Model Innovation Guide

Business Model Innovation Guide Business Model Innovation Guide Over waarom business model innovatie cruciaal is en hoe je dat aanpakt Uitgave: April 2016 Auteur: Eefje Jonker-van Dun Strategy Designer & Managing Director Business Models

Nadere informatie

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Agenda Voor de pauze: introductie en een ondernemer over het Diamond model Pauze: 17.30-18:30 uur Na de pauze toepassing van het Diamond model in de praktijk

Nadere informatie

Duurzaam creëren van waarde. Onze Werkmethoden. Onze waarden. Onze bedrijfsprincipes

Duurzaam creëren van waarde. Onze Werkmethoden. Onze waarden. Onze bedrijfsprincipes Onze Werkmethoden Samen met Onze Bedrijfsprincipes en Onze Waarden vormen ze de basis voor onze processen. Onze Werkmethoden beschrijft hoe wij onze middelen omzetten in resultaten. Wij begeleiden u in

Nadere informatie

Prestatiemetingen en de Balanced Scorecard

Prestatiemetingen en de Balanced Scorecard Prestatiemetingen en de Balanced Scorecard Wim Hoyer Arnhem 28 mei 2009 Opzet Presentatie Introductie Interaction Interim Performance management Balanced Scorecard Basisprincipes Wat kun je ermee Game

Nadere informatie

Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving

Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving Strategie egon Nederland Commissarissen symposium KPMG Amstelveen 9 oktober 2017 Aegon Future Fit Introductie Aegon

Nadere informatie

Met plezier lerend presteren (HNB)

Met plezier lerend presteren (HNB) Met plezier lerend presteren (HNB) Marjon Reus Antonio Philips Jacco van den Berg Inhoud en aanpak Over Het Nieuwe Beoordelen gesproken? Het groeigesprekspel Vraag en antwoord /nadere informatie Wie is

Nadere informatie

Vragen sollicitatiegesprek. Basisvragen

Vragen sollicitatiegesprek. Basisvragen Vragen sollicitatiegesprek Voorbeeldvragen Geen enkel sollicitatiegesprek of interview is hetzelfde, maar toch zijn er vragen die in gesprekken naar voren komen. Om je zenuwen wat in bedwang te houden

Nadere informatie

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Klantbeheer CRM

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Klantbeheer CRM Exact Synergy Enterprise Krachtiger Klantbeheer CRM 1 Inleiding Waar gaat het om? De klant komt op de eerste plaats. Maar geldt dat voor al uw klanten? En om hoeveel (potentiële) klanten gaat het; tientallen,

Nadere informatie

Molendijk Noord JE Rijssen

Molendijk Noord JE Rijssen Molendijk Noord 80 www.invented.nl 7461 JE Rijssen info@invented.nl Invented is opgericht met als doel; Focus op kostbare zaken en duurzame groei. Hoe groter je bedrijf en hoe sneller het groeit, hoe moeilijker

Nadere informatie

De kracht van BI & Architectuur

De kracht van BI & Architectuur Samen boeken we succes De kracht van BI & Architectuur in de praktijk Business Intelligence Symposium 2009 Emiel van Bockel BI Awards 2009 2 Voorstellen Emiel van Bockel - Manager Information Services

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting door J. 1369 woorden 10 februari 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Economie 3.1 a -werken als werknemer: in dienst van bedrijf, solliciteren

Nadere informatie

HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT

HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT #VACATURE Digital HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT Lepaya maakt met innovatieve en gepersonaliseerde leeroplossingen bedrijfstrainingen effectiever en meer engaging. De startup heeft afgelopen jaar een uitstekende

Nadere informatie

Kennismiddag: Demand Management

Kennismiddag: Demand Management Kennismiddag: Demand Management Agenda Agenda Even voorstellen Inleiding FM FM en uitbesteden Een praktijkvoorbeeld Pauze Wat is Demand management? Borrel 9-10-2014 Kennismiddag: Demand Management Even

Nadere informatie

Gratis inkijk exemplaar! STAKEHOLDERS. - Strategiekaart & communicatieplan

Gratis inkijk exemplaar! STAKEHOLDERS. - Strategiekaart & communicatieplan Gratis inkijk exemplaar! STAKEHOLDERS - Strategische analyse - Stakeholdermapping - Strategiekaart & communicatieplan 2018 leansixsigmatools.nl versie 1.00-2018 Dit werk is gelicenseerd onder een Creative

Nadere informatie

Kennismanagement. Wereldwijde kennis tot waarde maken voor de organisatie, over geografische en functionele grenzen heen.

Kennismanagement. Wereldwijde kennis tot waarde maken voor de organisatie, over geografische en functionele grenzen heen. Kennismanagement Wereldwijde kennis tot waarde maken voor de organisatie, over geografische en functionele grenzen heen. Tony Wegewijs, Business Learning Consultant (voorheen Heineken) AGENDA DE HEINEKEN

Nadere informatie

Programma. Prestatieafstemmingsmodel Rendementmeting Kirkpatrick Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie

Programma. Prestatieafstemmingsmodel Rendementmeting Kirkpatrick Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie Programma Prestatieafstemmingsmodel Rendementmeting Kirkpatrick Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie Missie & Missie en van een organisatie zijn leidend voor alles wat er in een

Nadere informatie

Balanced Scorecard. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

Balanced Scorecard. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Balanced Scorecard Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3 2 DE

Nadere informatie

MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan?

MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan? MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan? Hoe u bereikt dat mobile een strategisch onderdeel van uw bedrijfsvoering wordt INHOUD Wat is een mobile strategy? 3 Aanpak van een mobile strategy

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

Programmamanager Customer Service

Programmamanager Customer Service #VACATURE ANALYTICS E-COMMERCE CONSULTING EXIT Programmamanager Customer Service Via persoonlijke customer journeys vinden dagelijks miljoenen klanten exact wat zij zoeken op bol.com. En hebben zij een

Nadere informatie

Figuur 1 Model Operational Excellence

Figuur 1 Model Operational Excellence 1. Management samenvatting Ondanks de groeiende populariteit process redesign, is er maar weinig bekend over de strategieën die organisaties kunnen volgen om te bereiken. Een redesign strategie bevat de

Nadere informatie

powered by ontwikkeltraject

powered by ontwikkeltraject powered by ontwikkeltraject innovatieve jeugdhulp 2019 ontwikkeltraject innovatieve jeugdhulp voor wie is het? Het innovatienetwerk is er voor iedereen die geïnteresseerd is in vernieuwing in de jeugd(hulp)

Nadere informatie

Bantopa Kennismaken met Samenwerken

Bantopa Kennismaken met Samenwerken Bantopa Kennismaken met Samenwerken Vernieuwen door Samenwerken Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking met andere bedrijven

Nadere informatie

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Georges Dockx DE JUISTE MARKETING Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Uitgegeven door Georges Dockx in samenwerking met BOEK MAKERIJ.be D/2015/Georges Dockx, auteur-uitgever

Nadere informatie

Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien

Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien Stelling 1 Groep 1 Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien Is deze stelling waar? Welk deel is wellicht minder waar? Ja, in beginsel wel. Goed gedrag doet goed

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Lean Startup. Uittreksel Lean Startup Eric Ries. Marijn Mulders September 2015 V1.0 www.tolobranca.nl

Lean Startup. Uittreksel Lean Startup Eric Ries. Marijn Mulders September 2015 V1.0 www.tolobranca.nl Lean Startup Uittreksel Lean Startup Eric Ries Marijn Mulders September 2015 V1.0 www.tolobranca.nl Inhoudsopgave 1. 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. Deel 1 Visie... 3 Hoofdstuk 1 Start... 3 Hoofdstuk 2 Definieer...

Nadere informatie

Meet, presteer en rendeer!

Meet, presteer en rendeer! WWW.LAUNDRYDASHBOARD.COM Meet, presteer en rendeer! INFOSHEET Real-time inzicht in de prestatie van uw wasserij is de sleutel naar succes. Laundry Dashboard maakt dit mogelijk. Dankzij intelligente metingen

Nadere informatie

Kennissessie/lunchbijeenkomst scherper sturen op details; besparen op (in) directe brandstofkosten.

Kennissessie/lunchbijeenkomst scherper sturen op details; besparen op (in) directe brandstofkosten. Kennissessie/lunchbijeenkomst scherper sturen op details; besparen op (in) directe brandstofkosten. Machiel Bode Sector manager Transport & Logistiek ING Amsterdam Machiel.bode@ing.nl 1 Programma 11.00

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Introducing strategy

Hoofdstuk 1: Introducing strategy Hoofdstuk 1: Introducing strategy Wat is strategie? Definitie Porter: Concurrentiestrategie = verzameling van verschillende activiteiten kiezen om een unieke waardemix te brengen. Onderscheid tussen operationele

Nadere informatie

Whitepaper Agile Q-Consult Progress Partners

Whitepaper Agile Q-Consult Progress Partners Whitepaper Agile Q-Consult Progress Partners Versie 28-05-208 Agile in het kort Aan de slag met Agile De Agile medewerker Succesfactoren Agile Herken je dit in jouw organisatie... Lange doorlooptijden

Nadere informatie

Transi4e%&% leiderschap%

Transi4e%&% leiderschap% Odin development compass Wanneer u in uw organisatie teams vormt of ontwikkelt, en mensen wilt ondersteunen in hun groei, wilt u ongetwijfeld weten wat de werkelijke kracht is van iedereen. Het Odin Development

Nadere informatie

Hoe intelligent of dom is Nederland? De resultaten van het Nationaal BI Survey 2006

Hoe intelligent of dom is Nederland? De resultaten van het Nationaal BI Survey 2006 Hoe intelligent of dom is Nederland? De resultaten van het Nationaal BI Survey 2006 in samenwerking met: dinsdag 11 december 2007 Passionned 2003-2007 1 Uitleg De diapresentatie toont de meest opmerkelijke

Nadere informatie

Energie voor de toekomst

Energie voor de toekomst Energie voor de toekomst Uw bedrijfsvisie realiseren Propositiereeks januari 2018 Uw bedrijfsvisie realiseren Het tempo van veranderingen in de markt en de technologie wordt steeds hoger en de gevolgen

Nadere informatie

VRAGEN Een praktische handleiding voor managers, ondernemers en HR-professionals

VRAGEN Een praktische handleiding voor managers, ondernemers en HR-professionals 199 Gusta Timmermans VRAGEN VOOR EEN SUCCESVOL SELECTIEGESPREK Een praktische handleiding voor managers, ondernemers en HR-professionals De wil om te winnen, het verlangen om te slagen, de drang om jezelf

Nadere informatie

Programme Power. De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie

Programme Power. De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie Programme Power De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie Agenda Introductie Stedin Historie van Project- en Portfoliomanagement Van Portfoliomanagement naar Programmaregie Waar staan we nu Oog

Nadere informatie

A DIGITAL MINDSET UITDAGINGEN EN KANSEN VOOR FINANCE IN HET DIGITALE TIJDPERK 4 OKTOBER 2018 PLUC.NL

A DIGITAL MINDSET UITDAGINGEN EN KANSEN VOOR FINANCE IN HET DIGITALE TIJDPERK 4 OKTOBER 2018 PLUC.NL A DIGITAL MINDSET UITDAGINGEN EN KANSEN VOOR FINANCE IN HET DIGITALE TIJDPERK 4 OKTOBER 2018 PLUC.NL A DIGITAL MINDSET UITDAGINGEN EN KANSEN VOOR FINANCE IN HET DIGITALE TIJDPERK Tijden veranderen en snel

Nadere informatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie Technologische innovatie biedt het onderwijs talloze mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden echt willen

Nadere informatie