Aanpak schildklierfunctie stoornissen anno dr. MC Blonk, internist-endocrinoloog, MD, PhD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanpak schildklierfunctie stoornissen anno dr. MC Blonk, internist-endocrinoloog, MD, PhD"

Transcriptie

1 Aanpak schildklierfunctie stoornissen anno 2017 dr. MC Blonk, internist-endocrinoloog, MD, PhD

2

3

4

5 Schildklierfunctiestoornissen Hyperthyreoïdie Subklinische hyperthyreoidie Hypothyreoïdie Subklinische hypothyreoidie

6 Typen manifeste hyperthyreoïdie Graves Toxisch adenoom Hyperthyreote fase thyreoiditis Medicamenteus: Amiodarone, Lithium Contrast-geïnduceerd

7 Type Graves hyperthyreoïdie TSH receptor antistoffen of TSI Geen rol voor thyreoglobuline!! Schildklierscintigrafie Geen indicatie voor een echo hals

8 Type Graves hyperthyreoïdie Blockeren met Thiamazol (strumazole) 1x per dag 3 compr van 10 mg Cave agranolomatose en leverfunctiestoornissen Na bereiken euthyreoidie (3-5 weken) start levothyroxine 1 jaar block-replacement therapie Alternatief - jodium behandeling - chirurgie

9 Graves hyperthyreoïdie bij keuze 1 jaar block-replacement therapie Diagnose door huisarts ( A - KO lab) Diagnostisch traject waaronder een schildklierscintigrafie en behandelplan door de endocrinoloog en nuclearist dat binnen enkele dagen rond is. De endocrinoloog start de blockade therapie met Strumazole Indien dan euthyreoïdie is bereikt wordt de blocktherapie aangevuld met replacementbehandeling met levothyroxine Zes tot 8 weken na start block-replacement therapie controle door de endocrinoloog. -Controle schildklierfunctie door de huisarts na 4 en na 8 maanden na startgebruik block-replacement therapie. -12 maanden na startgebruik block-replacement therapie controle schildklierfunctie door de endocrinoloog om het stopmoment van de block-replacement therapie te bepalen. -Twee, 6 en 10 maanden na stop de block-replacement therapie en daarna jaarlijks controle schildklierfunctie door de huisarts.

10 Graves hyperthyreoïdie Bij recidief hyperthyreoïdie na stoppen van de block-replacement therapie: Kortdurende terugverwijzing naar de endocrinoloog wordt aanbevolen. Na opnieuw bereiken van euthyreoïdie m.b.v. medicatie regelt de endocrinoloog een schildklierscintigrafie op het moment dat Jodiumtherapie gegeven kan gaan worden. De nuclearist kan op basis van deze schildklierscintigrafie de juiste Jodiumdosis bepalen.

11 Hyperthyreoïdie obv toxisch adenoom De endocrinoloog start de blockade therapie met Strumazole Indien dan euthyreoïdie is bereikt wordt de blocktherapie aangevuld met replacementbehandeling met levothyroxine Na bereiken van euthyreoïdie m.b.v. medicatie regelt de endocrinoloog een schildklierscintigrafie op het moment dat Jodiumtherapie gegeven kan gaan worden. De nuclearist kan op basis van deze schildklierscintigrafie de juiste Jodiumdosis bepalen. -Vier maanden na de Jodiumbehandeling controleert de endocrinoloog de patiënt om het stopmoment van de block-replacement therapie te bepalen. Gekozen wordt voor 4 maanden omdat de Jodium zijn optimale werking pas na 3-4 maanden bereikt.

12 Hyperthyreoïdie o.b.v. toxisch adenoom Twee, 6 en 12 maanden na stop block-replacement therapie controleert de huisarts de schildklierfunctie en nadien jaarlijks. Bij recidief hyperthyreoïdie na stop de block-replacement therapie wordt kortdurende terugverwijzing naar de endocrinoloog aanbevolen omdat dan een tweede jodiumbehandeling geïndiceerd is.

13 Hyperthyreote fase van een thyreoiditis Behandeling van de inflammatie is symptomatisch met in eerste instantie NSAID s, soms eventueel gevolgd door steroïden. -Behandeling van thyreotoxicose in het kader van subacute granulomateuze thyreoïditis dient alleen te geschieden bij symptomen en wel met een bètablokker. Thionamiden (bijvoorbeeld Stumazole) hebben geen plaats in de behandeling van een thyreotoxicose in het kader van een thyreoïditis. De behandeling kan gevolgd worden door alternerend huisarts endocrinoloog in de eerste 3 maanden, nadien verdere opvolging door de huisarts. -De endocrinoloog houdt de huisarts schriftelijk op de hoogte van het behandelplan.

14 Subklinische hyperthyreoïdie Diagnostiek door de huisarts (anamnese, KO hals en lab: FT4; FT3, TSH en anti TPO en TSI) Een subklinische hyperthyreoïdie hoeft niet altijd behandeld te worden. Het is aan te bevelen om de endocrinoloog te laten beoordelen of op basis van de verrichte diagnostiek behandeling al dan niet nodig is. Indien behandeling nodig is dan formuleert de endocrinoloog een therapievoorstel.

15 Subklinische hyperthyreoïdie -Leg de patiënt uit dat er geen duidelijke relatie is tussen de bevindingen en eventuele klachten en dat de waarden vaak spontaan normaliseren. -Controleer daarnaast, ongeacht de uitkomst van de diagnostiek, het TSH en FT4 één jaar lang elke 3 maanden. -Controleer na één jaar bij een persisterende subklinische hyperthyreoïdie jaarlijks -Instrueer de patiënt om bij klachten, specifiek bij oftalmopathie, op het spreekuur te komen. -Bij problemen of bij evolutie naar een manifeste hyperthyreoïdie is een kortdurende terugverwijzing naar de endocrinoloog aan te bevelen.

16 Manifeste hypothyreoïdie Groep 1: patiënten jonger dan 60 jaar zonder cardiale comorbiditeit. Groep 2: patiënten jonger dan 60 jaar met cardiale comorbiditeit, actueel of in de voorgeschiedenis en patiënten ouder dan 60 jaar. Bij groep 1 kan de huisarts starten met een volledige substitutiedosis. Bij de groep 2 wordt de dosering altijd stapsgewijs verhoogd.

17 Manifeste hypothyreoïdie De behandeling in groep 1 is als volgt: Start met de volledige substitutiedosis van 1,6 µg levothyroxine per kg lichaamsgewicht. Controleer de patiënt na 6 weken met vooraf bepaling van het TSH en FT 4. Bespreek bijwerkingen, mogelijke cardiale klachten of eventuele vragen over de medicatie. Verhoog de dosis levothyroxine met 12,5 tot 25 µg met intervallen van 6 weken indien er nog klachten zijn en/of als het TSH nog verhoogd is. De mate van ophoging hangt af van de ernst van de klachten en het TSH en FT 4.

18 Manifeste hypothyreoïdie De behandeling in groep 2 is als volgt: Start met 12,5 tot 25 µg levothyroxine, de hoogte van startdosering hangt af van de leeftijd van de patiënt, de ernst van de cardiale comorbiditeit en de duur van de hypothyreoïdie. Verhoog de dosering na ten minste 2 weken steeds met 12,5 µg levothyroxine tot een dagdosering van 50 µg. Controleer vervolgens de patiënt 6 weken na de start van de behandeling en bespreek bijwerkingen, in het bijzonder mogelijke cardiale klachten of eventuele vragen over de medicatie. Controleer vervolgens na 6 weken met vooraf bepaling van het TSH en FT 4. Blijf de dosis levothyroxine vervolgens verhogen met 12,5 µg met intervallen van 6 weken tot de patiënt klachtenvrij is, dan wel zich zo optimaal mogelijk voelt en het TSH en FT 4 normaal is.

19 Manifeste hypothyreoïdie Voor beide groepen geldt: Instrueer de patiënt om de tabletten eenmaal daags in te nemen, steeds op hetzelfde tijdstip en op een lege maag, bij voorkeur een half uur voor het ontbijt. Streef daarbij naar een normaal TSH en FT 4 Controleer het TSH en FT 4 pas 6 weken na elke doseringsverandering, aangezien het TSH dan pas is gestabiliseerd. Vermijd een TSH- en/of FT 4 -waarde die buiten de referentiewaarden valt, vanwege een verhoogd risico op complicaties zoals atriumfibrilleren.

20 Subklinische hypothyreoïdie Diagnostiek door de huisarts. Een subklinische hypothyreoïdie verklaart zelden de mogelijke klachten van de patiënt. Indien er klachten bestaan, dient er naar een andere verklaring te worden gezocht; in veel gevallen normaliseert het TSH spontaan. De kans op normalisatie is omgekeerd evenredig met de hoogte van het TSH. Bij een TSH kleiner dan 6 mu/l is de kans op klinische hypothyreoïdie niet verhoogd ten opzichte van euthyreoïdie en is de kans groot dat deze spontaan normaliseert. Is het TSH tussen de 6 mu/l en 10 mu/l, dan is de kans om klinische hypothyreoïdie te krijgen licht verhoogd maar de kans op spontane normalisatie van het TSH is groter. Is het TSH hoger dan 10 mu/l, dan is het risico op een klinische hypothyreoïdie iets hoger dan de kans op normalisatie. Bij een TSH < 6 mu/l is er een expectatief beleid.

21 Subklinische hypothyreoïdie Behandeling met levothyroxine bij subklinische hypothyreoïdie wordt in het algemeen niet aanbevolen; er zijn geen aanwijzingen dat deze leidt tot verbetering van de klachten. Indien de huisarts toch een proefbehandeling met levothyroxine overweegt, alleen indien de patiënt dit wenst, jonger is dan 85 jaar, een TSH hoger dan 6 mu/l heeft en persisterende klachten of symptomen die niet anders verklaard kunnen worden, dan kan proefbehandeling met levothyroxine worden overwogen. De huisarts controleert elke 6 weken het TSH en vrije T 4 en de klachten. Als 6 maanden na het bereiken van een normale TSH geen verbetering van de klachten is opgetreden, staakt de huisarts de behandeling.

22

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op de module 1 Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M36 van januari 2013. Veel patiënten met hyperthyroïdie worden ingesteld door de internist. Als gevolg daarvan vinden controles

Nadere informatie

SCHILDKLIERFUNCTIESTOORNISSEN EN ZWANGERSCHAP

SCHILDKLIERFUNCTIESTOORNISSEN EN ZWANGERSCHAP SCHILDKLIERFUNCTIESTOORNISSEN EN ZWANGERSCHAP SCHILDKLIERFUNCTIETESTEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP Wat is de normale range voor TSH in elk trimester? [2012] Trimester-specifieke, per centrum bepaalde, normaalwaarden

Nadere informatie

Programma. Inleiding Casus 1 en 2 Plenaire bespreking Casus 3, 4, 5 en 6 Plenaire bespreking Conclusie

Programma. Inleiding Casus 1 en 2 Plenaire bespreking Casus 3, 4, 5 en 6 Plenaire bespreking Conclusie Programma Inleiding Casus 1 en 2 Plenaire bespreking Casus 3, 4, 5 en 6 Plenaire bespreking Conclusie Inleiding Veelheid aan laboratoriumtests -> niet eenvoudig om er je weg in te vinden Niet altijd op

Nadere informatie

NHG-Standaard Schildklieraandoeningen

NHG-Standaard Schildklieraandoeningen M31 NHG-Standaard Schildklieraandoeningen Tweede herziening Van Lieshout J, Felix-Schollaart B, Bolsius EJM, Boer AM, Burgers JS, Bouma M, Sijbom M Huisarts Wet 2013;56(7):320-330. Deze standaard en de

Nadere informatie

Samenvatting voor de praktijk - schildklierfunctiestoornissen

Samenvatting voor de praktijk - schildklierfunctiestoornissen Samenvatting voor de praktijk - schildklierfunctiestoornissen [Revisie 2012]II. THERAPIE THYREOTOXICOSE Alvorens te kiezen voor een vorm van behandeling is het bij iedere patiënt met thyreotoxicose noodzakelijk

Nadere informatie

Versie 1 Titel Schildklier en zwangerschap. Type document Medisch protocol

Versie 1 Titel Schildklier en zwangerschap. Type document Medisch protocol Versie 1 Titel Schildklier en zwangerschap Type document Medisch protocol Auteurs: M.F. van Oostwaard, gynaecoloog A. van Driel, Kinderarts M. van den Heuvel, verloskundige H.E. van der Wiel, internist

Nadere informatie

De Schildklier dokter ik ben toch zo moe

De Schildklier dokter ik ben toch zo moe De Schildklier dokter ik ben toch zo moe Hypothyreoidie OED Cascais, april 2015 Ronald Erdtsieck, internist MMC Joyce Curvers, klinisch chemicus, Catharina ziekenhuis Frederieke de Bever, huisarts U vraagt

Nadere informatie

Schildklier en Zwangerschap

Schildklier en Zwangerschap Schildklier en Zwangerschap Inhoud 1.1 Doel... 3 1.2 Toepassingsgebied... 3 2. Aanbevelingen... 4 2.1 Welke vrouwen worden onderzocht?... 4 2.2 Wanneer wordt de schildklierfunctie bepaald?... 4 2.3 Welke

Nadere informatie

Subklinische schildklierafwijkingen: wanneer is er meer aan de hand? Dr C. Van Winghem 29 november 2012

Subklinische schildklierafwijkingen: wanneer is er meer aan de hand? Dr C. Van Winghem 29 november 2012 Subklinische schildklierafwijkingen: wanneer is er meer aan de hand? Dr C. Van Winghem 29 november 2012 TSH= verhoogd/ FT3 en FT4=normaal Subklinische hypothyreose -labodiagnose/ +/- vage symptomen -geen

Nadere informatie

NHG-Standaard Schildklieraandoeningen (tweede herziening)

NHG-Standaard Schildklieraandoeningen (tweede herziening) Schildklieraandoeningen (tweede herziening) NHG-Standaard Deze standaard moet worden geciteerd als: Van Lieshout J, Felix-Schollaart B, Bolsius EJM, Boer AM, Burgers JS, Bouma M, Sijbom M. NHG-Standaard

Nadere informatie

behandelen van hyperthroidie door ha

behandelen van hyperthroidie door ha 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M31 van juni 2006 (eerste herziening). Veel patiënten met hyperthyroïdie worden ingesteld door de internist. Als gevolg daarvan

Nadere informatie

De schildklier. KMC Pickwell, internist-endocrinoloog Met dank aan PLH van Battum, internist-endocrinoloog , Sittard-Geleen

De schildklier. KMC Pickwell, internist-endocrinoloog Met dank aan PLH van Battum, internist-endocrinoloog , Sittard-Geleen De schildklier KMC Pickwell, internist-endocrinoloog Met dank aan PLH van Battum, internist-endocrinoloog 21.06.2017, Sittard-Geleen By Leonardo da Vinci - The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei.

Nadere informatie

Hyperthyreoïdie Snel werkende schildklier

Hyperthyreoïdie Snel werkende schildklier Hyperthyreoïdie Snel werkende schildklier Afdeling interne geneeskunde De schildklier De schildklier maakt schildklierhormonen aan. Schildklierhormoon speelt een grote rol bij de stofwisseling in alle

Nadere informatie

Gericht labo-onderzoek bij verdenking op schildklierlijden

Gericht labo-onderzoek bij verdenking op schildklierlijden Gericht labo-onderzoek bij verdenking op schildklierlijden Handleiding voor LOK-groepen Domus Medica vzw Overzicht programma Inleiding Casus 1 en 2 Plenaire bespreking Casus 3, 4, 5 en 6 Plenaire bespreking

Nadere informatie

De ziekte van Graves

De ziekte van Graves De ziekte van Graves ZIEKTE VAN GRAVES Wat is de ziekte van Graves? De ziekte van Graves is een ziekte aan de schildklier, waarbij ons eigen afweersysteem antilichamen maakt, waardoor een te snel werkende

Nadere informatie

De schildklier, een kleine klier van groot belang

De schildklier, een kleine klier van groot belang De schildklier, een kleine klier van groot belang Dokter op dinsdag 25 september 2012 Dr. S.A.G. Kemink, internist/endocrinoloog Indeling avond Wat doet de schildklier? Hoe werkt de schildklier? Een te

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Schildklierafwijkingen en zwangerschap Patiënteninformatie Schildklierafwijkingen en zwangerschap versie02 1 Algemeen De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam (hypothyreoïdie).

Nadere informatie

Richtlijn Schildklierfunctiestoornissen. Revisie 2012

Richtlijn Schildklierfunctiestoornissen. Revisie 2012 Richtlijn Schildklierfunctiestoornissen Revisie 2012 INITIATIEF Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) IN SAMENWERKING MET Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) Nederlandse Vereniging voor Arbeids-

Nadere informatie

Schildklier en zwangerschap

Schildklier en zwangerschap Schildklier en zwangerschap De schildklier De schildklier is een klein orgaan aan de voorkant van de hals, boven het kuiltje in de hals. Normaal is de schildklier niet te voelen of te zien. Vanuit de hersenen

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Schildklierafwijkingen en zwangerschap Patiënteninformatie Schildklierafwijkingen en zwangerschap Inhoudsopgave: 1 Algemeen 1.1 Wat is de schildklier en hoe werkt hij 1.2 De ontwikkeling van de schildklier

Nadere informatie

Schildklier en Zwangerschap Regioprotocol

Schildklier en Zwangerschap Regioprotocol Schildklier en Zwangerschap Regioprotocol Geboortezorg Consortium Midden Nederland Colofon Datum: 21-9-2017 Versie: 7 Voorzitter commissie Protocollen & Registraties: mw. S. Meijer Samenstelling werkgroep:

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Schildklierafwijkingen en zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie In het kort Normaal gesproken werkt de schildklier naar behoren. Bij een abnormale werking kan de schildklier te snel werken (hyperthyreoïdie)

Nadere informatie

Schildklier en zwangerschap

Schildklier en zwangerschap Schildklier en zwangerschap De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam (hypothyreoïdie). In beide gevallen moeten voor en tijdens de zwangerschap de schildklierhormonen onder controle

Nadere informatie

CASUSSCHETSEN. Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende schildklierwaarden werden gevonden:

CASUSSCHETSEN. Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende schildklierwaarden werden gevonden: INTERLINE INTERNE GENEESKUNDE Schildklierproblematiek, Osteoporose, (DVT) 9 januari 2007 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende

Nadere informatie

TE SNEL WERKENDE SCHILDKLIER HYPERTHYREOÏDIE. - Patiëntinformatie -

TE SNEL WERKENDE SCHILDKLIER HYPERTHYREOÏDIE. - Patiëntinformatie - TE SNEL WERKENDE SCHILDKLIER HYPERTHYREOÏDIE - Patiëntinformatie - Hyperthyreoïdie is de naam voor de aandoening waarbij de schildklier te veel schildklierhormoon produceert. Dit is in het bloed vast

Nadere informatie

Hypothyreoïdie Traag werkende schildklier

Hypothyreoïdie Traag werkende schildklier Hypothyreoïdie Traag werkende schildklier Afdeling interne geneeskunde De schildklier De schildklier maakt schildklierhormonen aan. Schildklierhormoon speelt een grote rol bij de stofwisseling in alle

Nadere informatie

NHG-Standaard Schildklieraandoeningen.

NHG-Standaard Schildklieraandoeningen. NHG-Standaard Schildklieraandoeningen Eerste herziening Wessels P, Van Rijswijk E, Boer AM, Van Lieshout J. Huisarts Wet 2006;49(7):361-73. Deze standaard en de wetenschappelijke verantwoording zijn geactualiseerd

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Schildklierafwijkingen en zwangerschap Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. De schildklier 1 Schildklierziekten 2 Onderzoek 2 Behandeling 3 Gevolgen en eventuele complicaties voor jezelf

Nadere informatie

Endocriene aandoeningen en hart- en vaatziekten

Endocriene aandoeningen en hart- en vaatziekten Endocriene aandoeningen en hart- en vaatziekten Dr. A.M.H. (Menno) Vergeer 16 september 2014 Hoe vaak kom je het tegen? zelden af en toe vaak Moet je van gehoord hebben Moet je bestuderen Leer je vanzelf

Nadere informatie

Algemeen 2. De ontwikkeling van de schildklier bij de baby 3 Schildklierziekten 3 Hypothyreoïdie 3 Hyperthyreoïdie 4. Schildklier en zwangerschap 6 6

Algemeen 2. De ontwikkeling van de schildklier bij de baby 3 Schildklierziekten 3 Hypothyreoïdie 3 Hyperthyreoïdie 4. Schildklier en zwangerschap 6 6 Algemeen De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam (hypothyreoïdie). In beide gevallen moeten voor en tijdens de zwangerschap de schildklierhormonen onder controle worden gehouden.

Nadere informatie

Interpretatie hormonale testen. Dr. Sara Vandewalle AZ Sint Jan Brugge

Interpretatie hormonale testen. Dr. Sara Vandewalle AZ Sint Jan Brugge Interpretatie hormonale testen Dr. Sara Vandewalle AZ Sint Jan Brugge Casus: Ine, 30 jaar Voorgeschiedenis: G1P1A0, 5 maand geleden bevallen van dochter Vitiligo Onderhoudsmedicatie Vitamines ikv haaruitval

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Gynaecologie. Schildklierafwijkingen en Zwangerschap

Patiëntenvoorlichting Gynaecologie. Schildklierafwijkingen en Zwangerschap Patiëntenvoorlichting Gynaecologie Schildklierafwijkingen en Zwangerschap In het kort De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam (hypothyreoïdie). In beide gevallen moeten voor

Nadere informatie

Dossier Problemen aan de schildklier

Dossier Problemen aan de schildklier Dossier Problemen aan de schildklier Chronische vermoeidheid wordt nogal eens toegeschreven aan een te drukke baan, de drukte van een jong gezin of juist aan de menopauze. Het is echter goed mogelijk dat

Nadere informatie

Kweek schildklierweefsel uit stamcellen biedt perspectief

Kweek schildklierweefsel uit stamcellen biedt perspectief Dierexperimenteel onderzoek tsh-antagonisten veelbelovend Kweek schildklierweefsel uit stamcellen biedt perspectief Levothyroxine blijft voorlopig de standaardtherapie bij hypothyreoïdie. Bij een te snel

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Schildklierafwijkingen en zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie In het kort Normaal gesproken werkt de schildklier naar behoren. Bij een abnormale werking kan de schildklier te snel werken (hyperthyreoïdie)

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap 7-11-2016 703 Schildklierafwijkingen en zwangerschap Inhoudsopgave In het kort Wat is de schildklier en hoe werkt hij? De ontwikkeling van de schildklier bij de baby Schildklierziekten Onderzoek Bij de

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Gynaecologie Schildklierafwijkingen en zwangerschap www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is de schildklier en hoe werkt hij?... 3 De ontwikkeling van de schildklier bij de baby... 3 Schildklierziekten...

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Patiënteninformatie Schildklierafwijkingen en zwangerschap Informatie over onderzoek en behandeling van schildklierafwijkingen tijdens de zwangerschap Inhoudsopgave Pagina Wat is de schildklier en hoe

Nadere informatie

Langzaam werkende schildkier: best lastig! Johan Meinardi

Langzaam werkende schildkier: best lastig! Johan Meinardi Langzaam werkende schildkier: best lastig! Johan Meinardi - wat vertellen bloeduitslagen? - waarom schommelen mijn uitslagen? - waarom heb ik zo n hoge dosis nodig? - is het erg om iets teveel te slikken?

Nadere informatie

Verloskunde Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Verloskunde Schildklierafwijkingen en zwangerschap Verloskunde Schildklierafwijkingen en zwangerschap INHOUDSOPGAVE In het kort Wat is de schildklier en hoe werkt hij? De ontwikkeling van de schildklier bij de baby Schildklierziekten Hypothyreoïdie Hyperthyreoïdie

Nadere informatie

De ontwikkeling van de schildklier bij de baby 3 Schildklierziekten 3 4. Schildklier en zwangerschap 6 8. Tot slot 9

De ontwikkeling van de schildklier bij de baby 3 Schildklierziekten 3 4. Schildklier en zwangerschap 6 8. Tot slot 9 De schildklier is een klein orgaan dat voor de luchtpijp ligt, boven het kuiltje in de hals (figuur 1). Normaal is de schildklier niet te zien of te voelen. De schildklier wordt gestimuleerd door het hormoon

Nadere informatie

Schildkliercasuistiek voor de huisarts. Dr. K. Mortelmans

Schildkliercasuistiek voor de huisarts. Dr. K. Mortelmans Schildkliercasuistiek voor de huisarts. Dr. K. Mortelmans Casus 1 Man, 58 jaar VG PCI LAD Huidige medicatie: emconcor 5mg, coversyl 5mg, asaflow 80mg, simvastatine 20mg Vermagering, beven, palpitaties

Nadere informatie

Zwangerschap en Schildklier

Zwangerschap en Schildklier S.v.p. verzenden in enveloppe Zwangerschap en Schildklier Stationsstraat 79G 3811 MH Amersfoort childklierstichting Stationsstraat 79G, 3811 MH Amersfoort Tel.: 0900-899 88 66 ( 0,20 per minuut) Zwangerschap

Nadere informatie

Gynaecologie. Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Afdeling: Onderwerp:

Gynaecologie. Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie In het kort De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam (hypothyreoïdie). In beide gevallenmoeten voor en tijdens de zwangerschap de schildklierhormonen

Nadere informatie

Chronisch Atriumfibrilleren

Chronisch Atriumfibrilleren Chronisch Atriumfibrilleren Wanneer terugverwijzen naar de huisarts? Dr. C.J.H.J. Kirchhof, cardioloog Alrijne Zorggroep, Leiderdorp Disclosure potential conflicts of interest Geen Atriumfibrilleren 165

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Schildklierafwijkingen en zwangerschap Inhoudsopgave In het kort...4 Wat is de schildklier en hoe werkt dit orgaan?...5 De ontwikkeling van de schildklier bij de baby...6 Schildklierziekten...6 Onderzoek...8

Nadere informatie

ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN

ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN INTERLINE INTERNE GENEESKUNDE Schildklierproblematiek, Osteoporose, (DVT) 9 januari 2007 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding De werkafspraak Schildklierproblematiek

Nadere informatie

Te snel werkende schildklier. Hyperthyreoïdie

Te snel werkende schildklier. Hyperthyreoïdie Te snel werkende schildklier Hyperthyreoïdie 2 De schildklier De schildklier ligt laag in de hals, net onder het strottenhoofd en voor de luchtpijp. De schildklier produceert de belangrijke hormonen, T4

Nadere informatie

SCHILDKLIERTHERAPIE MET RADIOACTIEF JODIUM

SCHILDKLIERTHERAPIE MET RADIOACTIEF JODIUM SCHILDKLIERTHERAPIE MET RADIOACTIEF JODIUM 298 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip Denkt u eraan uw recente jaarkaart van het Sint Franciscus Gasthuis mee te nemen.

Nadere informatie

Multicenter validatie van een nieuwe TSI antistoffen assay

Multicenter validatie van een nieuwe TSI antistoffen assay Multicenter validatie van een nieuwe TSI antistoffen assay Manou Batstra Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum - Afdeling Medische Immunologie en Microbiologie, Delft Michiel Heron Laboratorium Medisch

Nadere informatie

SCHILDKLIERAFWIJKINGEN EN ZWANGERSCHAP

SCHILDKLIERAFWIJKINGEN EN ZWANGERSCHAP Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie VERLOSKUNDE SCHILDKLIERAFWIJKINGEN EN ZWANGERSCHAP Versie 1.0 Datum Goedkeuring 01-01-2004 Verantwoording NVOG Algemeen De schildklier kan te snel

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen

Schildklierafwijkingen Patiënteninformatie Schildklierafwijkingen en zwangerschap Informatie over onderzoek en behandeling van schildklierafwijkingen tijdens de zwangerschap 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Wat is de

Nadere informatie

Schildklierpathologie bij de moeder, wat betekent dat voor de foetus en de neonaat? Willy Visser Attie Go

Schildklierpathologie bij de moeder, wat betekent dat voor de foetus en de neonaat? Willy Visser Attie Go Schildklierpathologie bij de moeder, wat betekent dat voor de foetus en de neonaat? Willy Visser Attie Go Indeling: Focus ligt op de interactie zwangere en foetus, functie schildklier. Maternale deel Foetale

Nadere informatie

Te snel werkende schildklier

Te snel werkende schildklier Te snel werkende schildklier Hyperthyreoïdie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over een te snel werkende schildklier en de behandelmogelijkheden.

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING Schildklierafwijkingen en Zwangerschap No 16 2004 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

CASUISTIEK Capita Selecta Schildklier. There's a galaxy of things we do not know. 1. Toeval? Enkele opmerkingen vooraf:

CASUISTIEK Capita Selecta Schildklier. There's a galaxy of things we do not know. 1. Toeval? Enkele opmerkingen vooraf: There's a galaxy of things we do not know Capita Selecta Schildklier Bruce H.R. Wolffenbuttel, internist endocrinoloog Universitair Medisch Centrum Groningen Afd. Endocrinologie: www.umcg.net Blog: www.gmed.nl

Nadere informatie

schildklierafwijkingen en zwangerschap

schildklierafwijkingen en zwangerschap schildklierafwijkingen en zwangerschap 2 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Wat is de schildklier en hoe werkt hij 1.2 De ontwikkeling van de schildklier bij de baby 2 Schildklierziekten 2.1 Hypothyreoïdie 2.2 Hyperthyreoïdie

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Gynaecologie / Verloskunde Schildklierafwijkingen en zwangerschap i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inhoudsopgave In het kort Wat is de schildklier en hoe werkt hij? De ontwikkeling van de schildklier

Nadere informatie

Casusschetsen astma/copd

Casusschetsen astma/copd Casusschetsen astma/copd 7 augustus 2000 Casusschets 1 Mevr. N, is een 26 jarige adipeuze Surinaamse vrouw die sinds 1994 in Nederland woonachtig is. Sinds haar komst naar Nederland heeft zij in wisselende

Nadere informatie

Een te snel werkende schildklier. Hyperthyreoïdie

Een te snel werkende schildklier. Hyperthyreoïdie Een te snel werkende schildklier Hyperthyreoïdie Inleiding In deze folder leest u meer over een te snel werkende schildklier en de behandelmogelijkheden. De schildklier De schildklier is een vlindervormig

Nadere informatie

NOAC BEHANDELING EN BEGELEIDING. Stappenplan (uitgebreide versie) Stap Verantwoordelijk Opmerkingen. HA / Specialist

NOAC BEHANDELING EN BEGELEIDING. Stappenplan (uitgebreide versie) Stap Verantwoordelijk Opmerkingen. HA / Specialist NOAC BEHANDELING EN BEGELEIDING Stappenplan (uitgebreide versie) HA=huisarts S=Specialist TD= Trombosedienst A=Apotheker Stap Verantwoordelijk Opmerkingen 1 Verdenking non-valvulaiir atriumfibrilleren.

Nadere informatie

Schildklier en zwangerschap

Schildklier en zwangerschap Schildklier en zwangerschap SCHILDKLIER EN ZWANGERSCHAP Waarvoor dient de schildklier? De schildklier produceert schildklierhormoon, een hormoon dat verantwoordelijk is voor de snelheid van de stofwisseling.

Nadere informatie

Gericht labo-onderzoek bij verdenking op schildklierlijden

Gericht labo-onderzoek bij verdenking op schildklierlijden Philip Gooris, Jan Robrechts, Luc Seuntjens, Roeland Verstraeten, Bea Vermeyen Ruth Decouttere Gericht labo-onderzoek bij verdenking op schildklierlijden Handleiding voor de moderator Handleidingen voor

Nadere informatie

Consensusverklaring EUGOGO voor de behandeling van Graves Oftalmopathie

Consensusverklaring EUGOGO voor de behandeling van Graves Oftalmopathie Consensusverklaring EUGOGO voor de behandeling van Graves Oftalmopathie De consensusverklaring is in 2008 opgesteld door leden van de European Group on Graves Orbitopathy (EUGOGO) met als doel praktische

Nadere informatie

Ziekte van Graves. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Ziekte van Graves. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Ziekte van Graves U heeft een te snel werkende schildklier veroorzaakt door de ziekte van Graves. Deze folder geeft u informatie over deze aandoening en de behandeling ervan. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Poli Gynaecologie Route 48

Schildklierafwijkingen en zwangerschap. Poli Gynaecologie Route 48 00 Schildklierafwijkingen en zwangerschap Poli Gynaecologie Route 48 1 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze

Nadere informatie

B. Hals (weke delen) Voor cervicale wervelkolom, zie rubrieken C en K

B. Hals (weke delen) Voor cervicale wervelkolom, zie rubrieken C en K Palpabele schildkliernoduli en euthyreotische struma (normale TSHwaarden) Diagnostische fase. n geval van hyperthyreoïdie, zie 3B n geval van hypothyreoïdie, zie 4B B. Hals (weke delen) Voor cervicale

Nadere informatie

Hyperthyreose : Richtlijnen. Kostprijs & doeltreffendheid. Y. Taes, MD, PhD

Hyperthyreose : Richtlijnen. Kostprijs & doeltreffendheid. Y. Taes, MD, PhD Hyperthyreose : Richtlijnen Kostprijs & doeltreffendheid Y. Taes, MD, PhD Hyperthyreoidie Hyperthyreoidie PREVALENTIE / OORZAKEN DIAGNOSTIEK BEHANDELING Prevalentie Etiologie Kliniek Labo Isotopenonderzoek

Nadere informatie

Schildklierproblemen 4-3-2011 T4 80% TSH. De schildklier maakt schildklierhormoon * Een man van een jaar of 60 vertelde dit verhaal

Schildklierproblemen 4-3-2011 T4 80% TSH. De schildklier maakt schildklierhormoon * Een man van een jaar of 60 vertelde dit verhaal Schildklierproblemen Bruce H.R. Wolffenbuttel, internist endocrinoloog Universitair Medisch Centrum Groningen De schildklier maakt schildklierhormoon * Een man van een jaar of 60 vertelde dit verhaal T4

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde. Hyperthyreoïdie.

Inwendige geneeskunde. Hyperthyreoïdie. Inwendige geneeskunde Hyperthyreoïdie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De schildklier... 3 Hyperthyreoïdie... 3 Ziekten die hyperthyreoïdie kunnen veroorzaken... 4 Het stellen van de diagnose hyperthyreoïdie...

Nadere informatie

SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE MET UPTAKE-BEREKENING

SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE MET UPTAKE-BEREKENING SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE MET UPTAKE-BEREKENING 285 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip Denkt u eraan uw recente jaarkaart van het Sint Franciscus Gasthuis mee te nemen.

Nadere informatie

Vergroting van de schildklier. Struma

Vergroting van de schildklier. Struma Vergroting van de schildklier Struma Inleiding In deze folder leest u meer over een vergroting van de schildklier en de behandelmogelijkheden. De schildklier De schildklier is een vlindervormig orgaan

Nadere informatie

Preventie van hyperthyreoïdie, indien jodiumhoudende verbindingen bij de aanwezigheid van struma moeten worden gebruikt.

Preventie van hyperthyreoïdie, indien jodiumhoudende verbindingen bij de aanwezigheid van struma moeten worden gebruikt. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Strumazol 10 mg, tabletten Strumazol 30 mg, tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Strumazol 10 mg en Strumazol 30 mg tabletten bevatten respectievelijk 10

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Schildklierafwijkingen en zwangerschap 2 Inleiding De schildklier kan te snel werken (=hyperthyreoïdie) of te langzaam (=hypothyreoïdie). In beide gevallen moeten voor en tijdens de zwangerschap de schildklierhormonen

Nadere informatie

Een te snel werkende schildklier door de ziekte van Graves

Een te snel werkende schildklier door de ziekte van Graves Een te snel werkende schildklier door de ziekte van Graves Inleiding In deze folder leest u meer over een te snel werkende schildklier door de ziekte van Graves. De schildklier De schildklier is een vlindervormig

Nadere informatie

SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE EN THERAPIE (Lees deze folder alstublieft bij ontvangst)

SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE EN THERAPIE (Lees deze folder alstublieft bij ontvangst) SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE EN THERAPIE (Lees deze folder alstublieft bij ontvangst) Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Datum Tijdstip Inname capsule Opnamen (45 min.) Therapie Denkt u

Nadere informatie

Draait het om de hormonen of om de antistoffen?

Draait het om de hormonen of om de antistoffen? 1 Draait het om de hormonen of om de antistoffen? Bruce H.R. Wolffenbuttel, internist-endocrinoloog Afd. Endocrinologie, UMC Groningen website: www.umcg.net & www.gmed.nl Twitter: @bhrw 2 There's a galaxy

Nadere informatie

Te snel werkende schildklier door ziekte van Graves

Te snel werkende schildklier door ziekte van Graves Te snel werkende schildklier door ziekte van Graves Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over een te snel werkende schildklier door de

Nadere informatie

Schildklierafwijkingen en zwangerschap

Schildklierafwijkingen en zwangerschap Schildklierafwijkingen en zwangerschap Inleiding U heeft een schildklieraandoening en u bent of wilt zwanger worden. In deze folder leest u hier meer over. De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie)

Nadere informatie

Vergroting van de schildklier Struma

Vergroting van de schildklier Struma Vergroting van de schildklier Struma Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over een vergroting van de schildklier en de behandelmogelijkheden.

Nadere informatie

Medische Professionals

Medische Professionals ABILIFY (aripiprazol) Medische Professionals Brochure met veelgestelde vragen ABILIFY (aripiprazol) is geïndiceerd voor de behandeling gedurende maximaal 12 weken van matige tot ernstige manische episodes

Nadere informatie

Routinematige controle leucocytenaantal bij thyreostatica. Madelon de Rooij 5 augustus 2014

Routinematige controle leucocytenaantal bij thyreostatica. Madelon de Rooij 5 augustus 2014 Routinematige controle leucocytenaantal bij thyreostatica Madelon de Rooij 5 augustus 2014 PICO P: patient behandeld met thioureumderivaat (thiamazol, carbimazol of PTU) vanwege hyperthyreoidie I: routinematige

Nadere informatie

Kennislacunes NHG-Standaard Diverticulitis

Kennislacunes NHG-Standaard Diverticulitis Kennislacunes Kennislacunes 1. Diagnostische waarde van de CRP bij patiënten met vermoeden van diverticulitis in de voor het aantonen van diverticulitis (noot 13). 2. Diagnostische waarde van ECHO/CT bij

Nadere informatie

Inhoud van deze bijsluiter

Inhoud van deze bijsluiter LIOTHYRONINE NATRIUM GLOBAL FARMA 25 MICROGRAM Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door

Nadere informatie

Bijlage III. Aanpassingen aan relevante rubrieken van de samenvatting van de productkenmerken en bijsluiters

Bijlage III. Aanpassingen aan relevante rubrieken van de samenvatting van de productkenmerken en bijsluiters Bijlage III Aanpassingen aan relevante rubrieken van de samenvatting van de productkenmerken en bijsluiters Opmerking: Het kan zijn dat de aanpassingen aan de samenvatting van de productkenmerken en bijsluiters

Nadere informatie

Laboratoria Nieuwsbrief September 2012 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium

Laboratoria Nieuwsbrief September 2012 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium Laboratoria Nieuwsbrief September 2012 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium In dit nummer: - Laboratoriumbepalingen bij auto-immuunthyreoïditis - ifobt:

Nadere informatie

Dr. E.J. van Zuuren, drs. M.M.D. van der Linden, drs. R.J. Borgonjen, drs. M.F.E. Leenarts

Dr. E.J. van Zuuren, drs. M.M.D. van der Linden, drs. R.J. Borgonjen, drs. M.F.E. Leenarts Rosacea 22 223 Rosacea Dr. E.J. van Zuuren, drs. M.M.D. van der Linden, drs. R.J. Borgonjen, drs. M.F.E. Leenarts De richtlijn dateert uit 2010 en is geherformuleerd in 2012. Onderstaande samenvatting

Nadere informatie

Casus 2. Casus 2. Medicatiehistoriek: Amiodarone 200 mg EG 60 co. Coversyl 5 mg 90 co. Furosemide 40 mg 50 co. Mixtard 30/70. Lanoxin 125.

Casus 2. Casus 2. Medicatiehistoriek: Amiodarone 200 mg EG 60 co. Coversyl 5 mg 90 co. Furosemide 40 mg 50 co. Mixtard 30/70. Lanoxin 125. Casus 2 Medicatiehistoriek: Amiodarone 200 mg EG 60 co Coversyl 5 mg 90 co Furosemide 40 mg 50 co Mixtard 30/70 Lanoxin 125 Lanoxin 250 Marcoumar 3 mg Perindopril 4 mg 30 co Sipralexa 10 mg 56 co Sotalex

Nadere informatie

ANNEX III WIJZIGINGEN IN DE SAMENVATTINGEN VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN DE BIJSLUITER

ANNEX III WIJZIGINGEN IN DE SAMENVATTINGEN VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN DE BIJSLUITER ANNEX III WIJZIGINGEN IN DE SAMENVATTINGEN VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN DE BIJSLUITER Deze aanpassingen aan de SPC en bijsluiter zijn valide op het moment van de beschikking van de commissie. Na de beschikking

Nadere informatie

Cardiovasculair risicomanagement. Patrick Schrömbges Kaderhuisarts Diabetes Mellitus

Cardiovasculair risicomanagement. Patrick Schrömbges Kaderhuisarts Diabetes Mellitus Cardiovasculair risicomanagement Patrick Schrömbges Kaderhuisarts Diabetes Mellitus Inhoud eerste uur Risicoprofilering Anamnese Lichamelijk Onderzoek Aanvullende diagnostiek Evaluatie en risicoschatting

Nadere informatie

Betreft: MedicomSmart

Betreft: MedicomSmart 1 Overzicht van de kennisregels Overzicht van de kennisregels die door Health Base opgesteld zijn voor MedicomSmart. Elke kennisregel staat voor een beslisboom met 1 of meerdere uitkomsten. Deze uitkomsten

Nadere informatie

De schildklier maakt schildklierhormoon *

De schildklier maakt schildklierhormoon * Ken uw TSH!! en vt4 Bruce H.R. Wolffenbuttel, internist endocrinoloog Universitair Medisch Centrum Groningen Afd. Endocrinologie: www.umcg.net Blog: www.gmed.nl twitter: @bhrw www.gmed.nl/bw.pdf 9 november

Nadere informatie

Clinical and epidemiological studies on thyroid function Roos, Annemieke

Clinical and epidemiological studies on thyroid function Roos, Annemieke Clinical and epidemiological studies on thyroid function Roos, Annemieke IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Gevolgen van het tekort aan Thyrax Duotab voor patiënten

Gevolgen van het tekort aan Thyrax Duotab voor patiënten Gevolgen van het tekort aan Thyrax Duotab voor patiënten Veel patiënten ervaren klachten na gedwongen overstap Linda Flinterman Karin Hek Liset van Dijk Joke Korevaar Dit rapport is een uitgave van het

Nadere informatie

Cytomel 25 microgram, tabletten Cytomel 12,5 microgram, tabletten Cytomel 5 microgram, tabletten

Cytomel 25 microgram, tabletten Cytomel 12,5 microgram, tabletten Cytomel 5 microgram, tabletten BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Cytomel 25 microgram, tabletten Cytomel 12,5 microgram, tabletten Cytomel 5 microgram, tabletten Liothyronine (in de vorm van liothyroninenatrium) Lees goed de hele

Nadere informatie

Praktische handvatten voor het gebruik van Antistolling in de eerste lijn

Praktische handvatten voor het gebruik van Antistolling in de eerste lijn Praktische handvatten voor het gebruik van Antistolling in de eerste lijn Aafke Snoeijen, huisarts te Asten, kaderhuisarts Hart- en Vaatziekten Ineke van Woerkom, apotheker te Asten Programma Casuïstiek

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. NSAID's. Ontstekingsremmende pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. NSAID's. Ontstekingsremmende pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie NSAID's i Patiënteninformatie Ontstekingsremmende pijnstillers Slingeland Ziekenhuis Algemeen NSAID's (Niet Steroïde Anti Inflammatoire Drug) zijn ontstekingsremmende pijnstillers. Deze medicijnen

Nadere informatie

Een te langzaam werkende schildklier. Hypothyreoïdie

Een te langzaam werkende schildklier. Hypothyreoïdie Een te langzaam werkende schildklier Hypothyreoïdie Inleiding In deze folder leest u meer over een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) en de behandelmogelijkheden. De schildklier De schildklier

Nadere informatie

Connect Hartfalen Protocol 2: Diagnostiek en medicamenteuze behandeling in 1 e en 2 e lijn

Connect Hartfalen Protocol 2: Diagnostiek en medicamenteuze behandeling in 1 e en 2 e lijn Connect Hartfalen Protocol 2: Diagnostiek en medicamenteuze behandeling in 1 e en 2 e lijn Patiënten met bewezen hartfalen: Patiënten die geen baat hebben bij begeleiding/diagnostiek en/of behandeling

Nadere informatie

De RTA COPD juni 2012. De RTA de achtergrond 6-7-2012. Uitgangspunt: de integrale gezondheidstoestand

De RTA COPD juni 2012. De RTA de achtergrond 6-7-2012. Uitgangspunt: de integrale gezondheidstoestand De RTA COPD juni 2012 Afspraken tussen huisartsen en longartsen in de regio Noord Brabant Noord Oost De RTA de achtergrond Gebaseerd op de LTA De oude RTA de versie uit 2006 De nieuwe zorgstandaard COPD

Nadere informatie