Favela Street Back in Haïti 2016!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Favela Street Back in Haïti 2016!"

Transcriptie

1 Favela Street Back in Haïti 2016! In de maand juli is Philip afgereisd naar Haïti om in Port au Prince onze FS- trainers op te zoeken en hun werk een nieuwe impuls te geven. Er was uitgekeken naar de grote sportevenementen van Favela Street. Wat Philip het meest opviel was dat onze `FS- trainers` bij Sakala zich veel zekerder opstelden dan vorig jaar. Door de voetbaltoernooien die ze daar organiseren en de trainingen die ze geven hebben ze veel meer zelfvertrouwen gekregen. We hebben ook een aantal nieuwe elementen toegevoegd aan het vaste Favela Street programma, namelijk: Het geven van workshops die we ook op scholen in Nederland doen, met aandacht voor: presenteren en storytelling, oefeningen in zelfreflectie en doorzettingsvermogen. De introductie van het train- de- trainer principe: onze door FS opgeleide trainers bij Sakala gaven de FS- basisworkshop aan een groep meiden in een andere community, in Caradeux. Hierdoor kan deze nieuwe groep trainsters van Caradeux voortaan zelf trainingen geven en eigen sporttoernooien in hun community organiseren. Onze Sakala- trainers die een presentatie gaven voor lokale ondernemers bij de Kamer van Koophandel. Een alliantie met Cocread; deze nog jonge organisatie deed tijdens het verblijf heel veel logistieke organisatorische klussen, fungeerde in gesprekken als tolk en was stand by als we ze nodig hadden.

2 High Five: Een oefening in zelfreflectie Terugblik Aan enthousiasme geen gebrek bij onze sportvrienden in Haïti. Ze waren weer super gemotiveerd. De Ajax- shirts waar onze trainers bij Sakala in rondlopen, geeft ze allure. Zo n wit shirt valt op in de community. En de koffers vol met tenues, ballen en andere sportspullen die Philip bij zich had, waren ook nu weer van grote toegevoegde waarde. We zijn een jaar verder De Sakala- trainers die Favela Street in 2015 trainde, stonden in juni 2016 opnieuw in de startblokken om deel te nemen aan ons programma. Veel van deze jongeren zijn het afgelopen jaar doorgegaan met hun studie. Een aantal van hen heeft een voetbalproject opgezet in hun eigen wijk, en een deel is actief in het lokale voetbalelftal. Ze zijn allemaal betrokken gebleven bij Sakala: als vrijwilliger bij voetbalactiviteiten, maar ook bij andere onderdelen zoals een groot tuinier project, huiswerkbegeleiding, computerlessen of het geven van cursussen Engels. Nuttige vaardigheden In onze workshops van vorig jaar lag de focus op basisvaardigheden als: hoe geef je trainingen en hoe organiseer je met eenvoudige middelen een succesvol toernooi. Maar ook: wat betekent het om rolmodel te zijn. Verder was er aandacht voor: samenwerken als team, je voorbeeldfunctie in de community en naar de kinderen, en hoe je voetbal inzet voor meer veiligheid en betrokkenheid. Op de vraag wat ze aan die thema s gehad hebben, bleek dat ze er gebruik van maakten tijdens hun voetbalactiviteiten, maar ook bij andere activiteiten voor Sakala en zelfs in hun dagelijkse leven. Met als voorbeelden: Het omgaan met conflicten, en hoe je meisjes betrekt bij je activiteiten, of hoe je jongeren positief benadert en stimuleert om het beste uit zichzelf te halen. Nieuwe ervaringen delen Tijdens de voorbereidingen waren we erg benieuwd waar de jongeren van Sakala nu staan. De workshops wilden we gebruiken om een aantal nieuwe ervaringen met ze te delen. Oefeningen waar we in Nederland veel succes mee hebben, over zelfreflectie, een positieve mindset en storytelling. Wij denken dat niet alleen

3 jongeren in Nederland hier iets aan hebben, maar dat jongeren in Haïti of Brazilië hier net zo goed baat bij kunnen hebben. Ertoe doen De eerste insteek van Favela Street is altijd straatvoetbal en het organiseren van toernooien. Bij de voorbereidingen voor deze reconnection hebben we gezocht naar werkvormen waarbij de trainers tijdens het sporten nog meer hun positie van rolmodel kunnen neerzetten. En hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de kinderen die aan ons toernooi meedoen, ook echt het gevoel krijgen dat hun aanwezigheid ertoe doet. Dat ze niet anoniem deelnemen, maar allemaal met een bijzondere ervaring naar huis gaan. Met of zonder prijs. Echt contact maken De sleutel ligt volgens ons in de rol van de trainers en de manier waarop zij zich presenteren. De afgelopen maanden zijn we ons met Favela Street in Nederland steeds nadrukkelijker gaan richten op de presentatie: van je zelf en van je groep. We hebben een start gemaakt met workshops over storytelling. Het gaat hierbij om vaardigheden in het contact met de kinderen die je traint. Maar je hebt er ook baat bij in de community om je heen, of als je een presentatie moet geven bij een bedrijf of organisatie. Vandaar dat we in onze workshops ruim aandacht willen besteden aan het presenteren en het vertellen van verhalen. Over je zelf vertellen om elkaar beter te leren kennen Een speciale dynamiek In het toernooi kwam dit verhalende element terug toen de trainers in een kleine kring in gesprek gingen met een groepje spelers. Ze vertelden daar overzichzelf: over wie ze zijn en waarom ze als trainer voor de groep staan. Ze moesten op hun beurt ook de spelers beter leren kennen door naar ze te luisteren. En kregen als opdracht om meer over ze te weten te komen, en welke verhalen ze te vertellen hebben. Om daarna hun team aan alle deelnemers te presenteren. Deze oefening heeft het toernooi een speciale dynamiek gegeven. Door de spelers op deze manier uit de anonimiteit te halen, ging het er tijdens de wedstrijden sportiever aan toe. En was de sfeer tijdens het toernooi ook beter.

4 De trainers vertelden na afloop dat hun band met de spelers hechter was geworden. Het stokje overdragen Heel bijzonder was het uitstapje naar de meiden van de Caradeux community. Dit contact is tot stand gekomen dankzij Cocread, een Haïtiaanse organisatie die Philip heeft leren kennen op Curaçao. Toen Philip daar een presentatie gaf over het werk van Favela Street en over de eerste stappen in Haïti, vertelden zij over een community waar Cocread met een grote groep meisjes werkte. Die groep wilde maar wat graag een toernooi organiseren, alleen wisten ze niet goed hoe je zoiets doet. Een ideale kans om de trainers van Sakala in te schakelen, schoot hem gelijk te binnen. En ze te leren om het basisprogramma van Favela Street dat ze zelf gevolgd hebben, over te brengen op een nieuwe groep trainsters. Zodat deze Sakala trainers het stokje over kunnen nemen van Favela Street. En volgens het train- de- trainer principe bij Caradeux hetzelfde doen wat wij bij Sakala in gang hebben gezet. Om dit plan uit te voeren heeft Philip vier trainers van Sakala apart genomen. Ter voorbereiding hebben we de workshops en oefeningen van vorig jaar herhaald. Deze keer benaderd vanuit het perspectief van Caradeux. We oefenden op welke manier het verhaal over Sakala en Favela Street de meisjes van Caradeux kan inspireren. Dat deden ze met de Super(wo)man oefening, en een sessie over wat een rolmodel voor meisjes kan betekenen. Verder werkte we de onderdelen uit die de nieuwe trainsters op weg helpen om zelfstandig toernooien te organiseren. Ze waren super gemotiveerd en toch ook wel een tikje nerveus toen het eenmaal zo ver was, maar na afloop beretrots dat het allemaal zo goed gegaan was. Trainsters hadden zelf de touwtjes in handen De workshop voor de Caradeux trainsters `in opleiding` zorgde er voor dat ze er enorm veel zin in kregen om nu zelf een toernooi te organiseren. Alle meisjes uit de community werden opgetrommeld. De dertig deelneemsters van het evenement hebben een geweldige middag gehad. De trainsters uit Caradeux hadden de touwtjes in handen, ze waren duidelijk in hun element in deze nieuwe rol. En de trainers van Sakala waren stand by om tussendoor met ze te overleggen. Dankzij een gedegen voorbereiding van het toernooi verliep alles volgens plan en liepen de trainsters er tevreden bij. Ondanks de brandende zon gingen de teams er vol in, maar de sfeer bleef relaxed en sportief.

5 Alle meisjes uit de community werden opgetrommeld Een van de meisjes zei na afloop dat ze ook wel een toernooi met een andere sport wilde organiseren. Leuk dat het ze aanzet om er een eigen invulling aan te geven. Als zij met deze opzet een volleybaltoernooi gaan organiseren, of elementen willen gebruiken om nieuwe groepen te interesseren, dan is dat winst. Het is ons er om te doen dat ze hun ervaringen met Favela Street een vervolg geven. De mooiste aanwinst van deze dag was voor Philip dan ook de connectie die gelegd is tussen de trainers van Sakala en de nieuw opgeleide trainsters van Caradeux. Wie weet zijn hier de eerste stappen gezet voor een verdere samenwerking. Conclusies De presentaties over Favela Street hebben ons geleerd hoe belangrijk je verhaal is. Wanneer we vertellen over het succes van onze meisjesgroep in Brazilië, dan opent dit allerlei deuren. Ons Favela Street verhaal zorgt ervoor dat mensen betrokken (willen) raken en bereid zijn te helpen met het project. Het inspireert ze om zich in te zetten voor een ander en soms helpt het iemand over de drempel om zelf ook met iets nieuws te beginnen. Een goede manier van storytelling levert support en waardering op binnen je eigen wijk, maar het kan in bredere kring ook bijdragen aan het positieve imago van je community. Dit laatste is ontzettend belangrijk voor de wijken waar we met Favela Street werken. Met Favela Street zijn we op zoek naar manieren om de positie van jongeren in die wijken te versterken. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan de verhalen die ze te vertellen hebben. En ze duidelijk te maken dat die verhalen waardevol zijn. Maar ook door die verhalen verder te brengen. En in de periode dat we daar zijn een buzz te creëren. Onze aanwezigheid biedt kansen om lijntjes met interessante partners te leggen. Met de bedoeling dat ze die daarna oppakken, en dit op eigen kracht verder uitwerken. Zo laten we zien hoe je het vertellen van verhalen doelgericht in kunt zetten. De vuurdoop voor onze Sakala trainers was een presentatie voor lokale jonge ondernemers die ze gaven bij de Kamer van Koophandel. Daar was onder meer de directrice van een grote toiletpapierfabriek uitgenodigd. Verder heeft Philip contact weten te leggen met BIC, een van de populairste rap- artiesten van dit moment in Haïti. En kreeg hij vlak voor de veel bekeken finale van de Copá America vijf minuten de tijd om op Television Caraïbe, het populairste tv station van Haïti, te vertellen over het werk van Favela Street in Haïti.

6 Het zijn voorbeelden van de manier waarop we jongeren bij Sakala en Caradeux een platform bieden om hun projecten en ideeën onder de aandacht te brengen. We nemen ze mee, stellen ze voor en geven opstapjes naar nieuwe connecties. Het is belangrijk dat ze op dat moment over een goed verhaal beschikken. Onze eerste aanzet voor storytelling is veelbelovend geweest. Maar de verhalen hebben tijd en aandacht nodig om te kunnen groeien. Vandaar dat we in november 2016 Favela Street Exchange organiseren, ons uitwisselingsprogramma waarbij trainers van Brazilië en Haïti naar Nederland komen. Een van de onderdelen hiervan is dat we samen met experts en studenten uit Nederland willen werken aan hun storytelling. Zodat ze die verhalen beter in kunnen zetten voor hun community. Er is in korte tijd veel in gang gezet, de afgelopen 3 weken in Haïti zijn voorbijgevlogen. Ook deze keer deden zich weer een aantal onverwachte mogelijkheden voor. Gelukkig bood het programma ruimte voor dergelijke verrassingen en kon Philip tijdens zijn periode in Haïti optimaal profiteren van de kansen die zich aandienden. Het zou mooi zijn als een groep trainers volgend jaar in kan haken op de Cité Soleil Peace prijs; een jaarlijks terugkerend evenement dat op zaterdag 17 juni wordt gehouden. De trainers van Sakala kunnen in de aanloop hier naartoe in de wijken sportieve evenementen voor de jeugd opzetten. Het is ook een uitgelezen kans om zich als rolmodel te profileren voor de ruim inwoners van Cité Soleil. Cocread kan een centrale rol spelen als lokale partner bij ons vervolg in Haïti. Sakala en de meisjesgroep van Caradeux ontvangen een bescheiden bijdrage van Favela Street. Dit als aanmoediging om komend jaar trainingen te geven en toernooien te organiseren. Daarbij kunnen ze een beroep doen op Cocread, onder meer voor het zoeken naar aanvullende lokale resources.

De start van Favela Street in Haïti

De start van Favela Street in Haïti De start van Favela Street in Haïti Favela Street staat dit jaar in het teken van Haïti. Voor een oriënterend bezoek zijn Philip en Rocky dit voorjaar afgereisd naar Port au Prince, de hoofdstad van Haïti.

Nadere informatie

FAVELA CHAMPIONS IN RIO DE JANEIRO 2016

FAVELA CHAMPIONS IN RIO DE JANEIRO 2016 FAVELA CHAMPIONS IN RIO DE JANEIRO 2016 Afgelopen zomer startte Favela Street een gloednieuwe samenwerking met streetwear merk Patta en sportmerk Umbro. In aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Nadere informatie

SPORTOPLEIDING OP MAAT VOOR MEISJES

SPORTOPLEIDING OP MAAT VOOR MEISJES SPORTOPLEIDING OP MAAT VOOR MEISJES Rio de Janeiro, wereldstad, bekend om zijn stranden, het carnaval en het Christus beeld. Jaarlijks trekken toeristen van over de hele wereld naar deze miljoenenstad

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

ONZE CLUB HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL. Samen

ONZE CLUB HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL. Samen ONZE CLUB Samen HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL VOORWOORD Philippe van Esch SAMEN NOG BETER WORDEN Helmond Sport wil een open club zijn, waar je makkelijk binnen kunt stappen.

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 2: Onderwerpen Les

Nadere informatie

Beste donateurs van het project I Protect Me in Zuid-Afrika,

Beste donateurs van het project I Protect Me in Zuid-Afrika, Beste donateurs van het project I Protect Me in Zuid-Afrika, Na het overwinnen van een aantal hindernissen heeft dan toch afgelopen februari heeft de train-de-trainer plaatsgevonden in Kaapstad. N.a.v

Nadere informatie

Homeless World Cup Oslo

Homeless World Cup Oslo Homeless World Cup Oslo 2017 1 2 Inhoudsopgave Inleiding 5 Onderzoeksmethode 7 De voorbereiding: de trainingsdagen 8 Een sterke groep 8 De activiteiten 9 De Homeless World Cup 10 Emotionele band 10 Nieuwe

Nadere informatie

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín,

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, De stichting heeft de afgelopen maanden de luxe dat er drie Nederlanders hun buitenland stage in Medellín hebben georganiseerd. Sabine kennen jullie

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Beginsituatie. Aanpak

Beginsituatie. Aanpak Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren! Februari Juli 2012 Beginsituatie De aanleiding voor SBO School A 1 om met het project Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren!, aandacht te besteden

Nadere informatie

OSB 3 Projectverslag

OSB 3 Projectverslag OSB 3 Projectverslag Naam: Juan Aarts Studentnummer: 2164265 Klas: POLO School: Fontys Sporthogeschool Eindhoven Inhoud Spinn Off... 3 Bewijslast... 4 Evaluatie... 6 Reflectie... 7 Spinn Off Het gevolg

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Project High Five ouder!

Project High Five ouder! Project High Five ouder! Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een High5-ouder? 3. Tips voor High5-ouders 4. Hoe kunnen we dit project realiseren binnen de club? 5. Besluit 6. Dankwoord 7. Bijlagen 1. Inleiding

Nadere informatie

Aandacht voor jouw trainers en coaches

Aandacht voor jouw trainers en coaches Aandacht voor jouw trainers en coaches In 3 stappen naar betere en tevreden trainers op jouw club online training opleiden begeleiden Het moet de normaalste zaak van de wereld zijn: het opleiden en begeleiden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NTC JEUGD WINTERWONDERTENNIS NTC JEUGD 19 februari 2016

NIEUWSBRIEF NTC JEUGD WINTERWONDERTENNIS NTC JEUGD 19 februari 2016 NIEUWSBRIEF NTC JEUGD 01 2016 NIEUWSBRIEF NR 1 Het tennis seizoen is vol aan de gang! De trainingen zijn begin april begonnen met een nieuwe trainster, de dorpen geel competitie is opgericht, en de reguliere

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE K.V.C. HAACHT SENIORS: MET EIGEN JEUGD ZO HOOG MOGELIJK SPELEN JEUGD: ZORGEN VOOR EEN KWALITEITSVOLLE JEUGDOPLEIDING MET OOK AANDACHT VOOR DE MINDERE

Nadere informatie

NIEUWSKRANT nummer 54 Medellín, juni Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín,

NIEUWSKRANT nummer 54 Medellín, juni Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, NIEUWSKRANT nummer 54 Medellín, juni 2017 Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, Bibliotheek My Book Buddy Vrijwillig Gregory van der Linden heeft onlangs de stichting weer eens bezocht

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca.

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca. NIEUWSBRIEF In dit nummer: mei 201 editie 7 Woord van de voorzitter 1 Marianne Jansen 2 Woord van de voorzitter Joost Wissink Oproep: oude nieuwsbrieven Bill s Bar Beach Volleybal Toernooi Opfriscursus

Nadere informatie

ASV GEEL. Stamnummer KBVB Allemaal Samen Verbroedering Geel vzw. ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding

ASV GEEL. Stamnummer KBVB Allemaal Samen Verbroedering Geel vzw. ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding Missie ASV Geel wenst getalenteerde jonge spelers met de beste mensen en middelen kwaliteitsvol te omringen. Hierdoor krijgen zij maximale kansen om zich

Nadere informatie

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio STERA De Stichting Top Events regio Alkmaar (STERA) stimuleert talentontwikkeling. Dit doet de stichting door top-events naar de regio Alkmaar

Nadere informatie

Energizers. (On)bewust in beweging, toolkit om bewegen en sport te stimuleren voor ROC s

Energizers. (On)bewust in beweging, toolkit om bewegen en sport te stimuleren voor ROC s 36 Vijf energizers die onbewust doorwerken Wat is een energizer? Een energizer is een korte oefening, die je doet samen met een groep. Het wordt ingezet als onderbreking van het programma. Een goede energizer

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

Blue Arrows: Plezier, blijven leren en goed geregeld!

Blue Arrows: Plezier, blijven leren en goed geregeld! Inleiding: Blue Arrows is een vereniging die de afgelopen jaren flink is gegroeid naar zo n 150 leden. De groei zit hem met name in de jeugd, maar ook de recreantengroep is fors toegenomen. Mede door deze

Nadere informatie

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Elevator pitch Elevator pitch, laat van je horen Hoe vertel jij krachtig over jezelf in zestig seconden? Sta jij te haperen op een netwerkborrel? Spring je van de hak op de tak tijdens een zakenlunch?

Nadere informatie

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen.

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Ouderavond VV Gorecht Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Programma Opening Doel van de ouderavond Kernwaarden VV Gorecht Wat zijn de kenmerken van E-pupillen?

Nadere informatie

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Training Leiderschap Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Als leidinggevende moet je meerdere ballen hooggehouden. Er wordt verwacht dat jouw team bepaalde doelen haalt, binnen een bepaald

Nadere informatie

Cultuurveranderprogramma

Cultuurveranderprogramma Cultuurveranderprogramma Met kleine dingen een groot verschil maken Écht aan de slag met de Carlosmomentjes Inspirerende Kick-off We beginnen met een inspirerende kick-off voor alle medewerkers. Deze presenatie

Nadere informatie

Sportproject de Beugel. Evaluatie verslag

Sportproject de Beugel. Evaluatie verslag Sportproject de Beugel Evaluatie verslag Heerenveen, 20-11-2012 Sportstad Heerenveen Abe Lenstra boulevard 23Q 8448 JA Heerenveen Inhoudsopgave Inleiding 1. Algemene gegevens 2. Resultaten o Het project

Nadere informatie

Meer weten over Move?

Meer weten over Move? Meer weten over Move? Waarom Move? Zet jullie met je vereniging op de maatschappelijke kaart In onze projecten gaat een commissie van een studentenvereniging actief aan de slag met een groep kinderen van

Nadere informatie

Betreft: Uitnodiging trainingskamp en oefenwedstrijd Tibetaans voetbalelftal

Betreft: Uitnodiging trainingskamp en oefenwedstrijd Tibetaans voetbalelftal Maasland, 13 mei 2008 Betreft: Uitnodiging trainingskamp en oefenwedstrijd Tibetaans voetbalelftal Geachte heer/mevrouw, Het Tibetaanse voetbalelftal is na een succesvolle tour door Europa terug in Nederland.

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Meer weten over Move?

Meer weten over Move? Meer weten over Move? Hoe laat je kinderen ontdekken dat ze de wereld kunnen veranderen? Kinderen kunnen meer dan ze denken. Dat moeten ze wel eerst ervaren. Helaas is dat niet voor alle kinderen vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Giving Back Debat Toernooi

Giving Back Debat Toernooi Giving Back Debat Toernooi Impressie van zaterdag 23 januari 2016 Hoe word ik een succesvol debater? Giving Back Debat Toernooi - 2016 1 Stichting Giving Back Biedt getalenteerde scholieren als studenten

Nadere informatie

SPEEDMANAGEMENT. Een pakkende en enthousiasmerende training, die onbewust aanzet tot doelgerichte vervolgacties'. Gemeente Landgraaf

SPEEDMANAGEMENT. Een pakkende en enthousiasmerende training, die onbewust aanzet tot doelgerichte vervolgacties'. Gemeente Landgraaf Referenties Bron & Partners- trainingen SPEEDMANAGEMENT De in company training speedmanagement werd op een bevlogen en inspirerende manier gegeven. De inhoud was praktijkgericht en meteen toepasbaar. Sindsdien

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019

Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019 Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019 Agenda Welkom Communicatielijnen Speler Volg systeem/ indelingsbeleid Plannen voetbaltechnisch vlak Ouders Meiden Algemeen Vrijwilligerswerk en eigen bijdrage Sponsoring

Nadere informatie

Praktische tips voor het voeren van een gesprek

Praktische tips voor het voeren van een gesprek Praktische tips voor het voeren van een gesprek David ter Avest Laura Hoekstra Mirjam Karsten Het waarachtige verhaal Vragen stellen en luisteren, we doen het de hele dag en toch staan we er zelden bij

Nadere informatie

Levend schaakspel in Apeldoorns stadhuis.

Levend schaakspel in Apeldoorns stadhuis. Levend schaakspel in Apeldoorns stadhuis. Ton Sijbrands leest zetten voor tijdens levend schaakspel in Apeldoorns stadhuis. 140 Merijn van Delft speelt een blindpartij in het Apeldoorns stadhuis tegen

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

GET OUT FIT hoe het zit en

GET OUT FIT hoe het zit en Ingezonden stuk Datum: 15 april 2012 Betreft Toelichting op jeugdprogramma Help het wordt druk bij TC Holten! en GET OUT FIT hoe het zit en Appeltaart uitverkocht! en Dubbele combi. De titels van dit stuk

Nadere informatie

Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten.

Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten. Wow! 17.597,14 euro in drie dagen... Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten. 17.597,14 euro in drie dagen tijd... de meeste mensen zouden hier een heel jaar voor moeten

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Vervolg en gebiedsproces WBP 5

Vervolg en gebiedsproces WBP 5 Vervolg en gebiedsproces WBP 5 1 Inleiding Het WBP5 strategisch deel ligt voor. Hiermee is het WBP 5 niet af, maar staat het aan het begin van het gebiedsproces en het interne proces om tot een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 In 2018 hebben we iets te vieren:

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Zowel uit de beoordelingen in de vorm van een rapportcijfer als de aanvullende opmerkingen, blijkt dat de

Nadere informatie

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD Copyright 2017 - HBS - Niets uit dit document mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming. WELKOMSTBOEKJE

Nadere informatie

WERKBOEK CORIEN OENEMA

WERKBOEK CORIEN OENEMA WERKBOEK CORIEN OENEMA WELKOM BIJ DE BUSINESS REBEL BOOTCAMP Heel hartelijk welkom bij de Business Rebel Bootcamp. Ik ben blij dat je hier bent. Mijn naam is Corien Oenema. Ik ben de businessrebel, blogger,

Nadere informatie

Sportief Coachen 1e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$

Sportief Coachen 1e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$ Sportief Coachen 1e Kaderavond Introductie bestuur vereniging Waarom deze avond? Iedereen beleeft plezier aan het sporten bij onze vereniging Hoe kun jij daar als trainer, coach aan bijdragen? Programma

Nadere informatie

Infobulletin de Torenvalk 14 april 2015

Infobulletin de Torenvalk 14 april 2015 Agenda 17 april Kunstmenu groep 3-4 21 april Eindtoets groep 8 24 april Koningsspelen met ontbijt op school 18.30 uur: voetbaltoernooi alle basisscholen van Leimuiden groep 5-6-7-8 meisjes/jongens gemengd

Nadere informatie

Werkbezoek CINOP: Flexibilisering in het onderwijs

Werkbezoek CINOP: Flexibilisering in het onderwijs Werkbezoek CINOP: Flexibilisering in het onderwijs Omix Young Professionals Rhinja Rutjes Femke Goossens Marjan Velink Martijn Hendrikx Introductie Op donderdag 4 april zijn Rhinja, Femke, Martijn en Marjan

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$ Sportief Coachen 2e Kaderavond Wat komt er vanavond aan Vier inzichten bod Afspraken maken Omgaan met ouders Omgaan met gewenst- en ongewenst gedrag Kenmerken van de doelgroep(en) Begeleiding tijdens wedstrijden

Nadere informatie

De workshop Jongleren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Jongleren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Jongleren Jongleren, een leerproces van vertrouwen en loslaten Tijdens de workshop Jongleren ervaar je alle stappen in een leerproces. Alleen door stap voor stap bekend te worden met de techniek,

Nadere informatie

Blue Arrows Basketball

Blue Arrows Basketball Blue Arrows Basketball Dé coolste sport op de Heuvelrug! Sponsormogelijkheden Seizoenen 2010 2014 Hoofdsponsor Stersponsor Teamsponsor Specials Donateur Draag ook bij aan een sportieve en succesvolle samenwerking!

Nadere informatie

8 Stappen naar Succes

8 Stappen naar Succes 8 Stappen naar Succes Ik ga je een geheim vertellen; Al meer dan 4 jaar was ik zelfstandig Trainer en ik heb geworsteld en gezocht naar; Focus Mijn missie Wie is mijn doelgroep? Hoe kan ik een stabiel

Nadere informatie

Een Stap voorwaarts in Leiderschap.

Een Stap voorwaarts in Leiderschap. 5 daagse training in voorjaar van 2010 Een Stap voorwaarts in Leiderschap. Doelgroep : DA Filiaal leidsters en aankomende filiaalleidsters Lokatie : Leusden DA hoofdkantoor Dag : Maandag van 9.30u 17.00u

Nadere informatie

Sinterklaas op bezoek bij TOGB!

Sinterklaas op bezoek bij TOGB! bij Vorige maand beleefden we de primeur van de nieuwsbrief. We hebben leuke reacties mogen ontvangen op de nieuwsbrief en vol goede moed gaan we verder met de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

Informatiebrochure regionale jeugdselecties

Informatiebrochure regionale jeugdselecties Informatiebrochure regionale jeugdselecties Augustus 2016 Inleiding In deze brochure leest u alles over de regionale jeugdselecties. Deze jeugdselecties zijn een initiatief van de Nederlandse Bowling Federatie

Nadere informatie

7&8. Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Leerdoelen

7&8. Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Leerdoelen Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Over deze les Wat heeft u nodig? Digitaal schoolbord Digitale video Fun met sport Per leerling een werkblad Fun met sport groep 7-8 Een voorwerp van uw favoriete sport

Nadere informatie

IBISS. De favela s van Rio de Janeiro

IBISS. De favela s van Rio de Janeiro Favela Street Favela Street Favela Street gebruikt voetbal als middel om de communicatieve, organisatorische en sociale vaardigheden van een selecte groep ex-soldado s uit het IBISS project Soldados Nunca

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF BOKS HET VOOR ELKAAR. Mei 2012

NIEUWSBRIEF BOKS HET VOOR ELKAAR. Mei 2012 NIEUWSBRIEF BOKS HET VOOR ELKAAR Mei 2012 Actualiteiten en programma bij Boks het voor Elkaar 31 mei: Boks het voor Elkaar bij radioprogramma Nieuw-West Talks bij Coffee Mania Uitwisseling met meiden uit

Nadere informatie

Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018

Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018 Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018 Yvonne van Westering, Stichting Het Begint Bij Mij 10 december 2018 Onderstaande overzichten zijn gebaseerd op de digitale monitoring, middels een

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 1 Introductie Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voorwoord... 2 2 Inleiding... 2 3 Uitgangspunten en doelstellingen... 3 3.1

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF WK FLEVOLAND 2016

NIEUWSBRIEF WK FLEVOLAND 2016 NIEUWSBRIEF WK FLEVOLAND 2016 In het kort In deze nieuwsbrief willen wij u kort inlichten over de vorderingen en ontwikkelingen van het WK binnen Flevoland. Wij wensen u veel Lees plezier. Het WK Flevoland

Nadere informatie

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!!

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuwsbrief! We zitten alweer in maart en zijn we in de tweede periode van dit seizoen

Nadere informatie

Back On Track. Hoe een nieuwe aanpak jongeren inspireert

Back On Track. Hoe een nieuwe aanpak jongeren inspireert Back On Track Hoe een nieuwe aanpak jongeren inspireert In Westfriesland hebben 17 jongeren, die zonder diploma van school zijn gegaan en die geen werk hebben, deelgenomen aan het project Back on Track.

Nadere informatie

Sponsorbrochure vv Kethel Spaland

Sponsorbrochure vv Kethel Spaland Sponsorbrochure vv Kethel Spaland Introductie vv Kethel-Spaland vv Kethel Spaland is in de zomer van 2013 ontstaan uit een fusie tussen VVK 68 en SC Spaland. De nieuwe vereniging heeft 700 leden waarvan

Nadere informatie

Infopunt 9 4 maart 2016

Infopunt 9 4 maart 2016 Infopunt 9 4 maart 2016 Afgelopen maand februari is er geen Infopunt verschenen omdat wij druk bezig waren met: analyseren van de gegevens uit de CITO toetsen, maken van nieuwe groepsplannen, maken van

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst. Team: XX DTS EDE

Ouderbijeenkomst. Team: XX DTS EDE Ouderbijeenkomst Team: XX DTS EDE Instructie voor de gebruiker Deze presentatie is een richtlijn voor trainers van DTS Ede die een ouderbijeenkomst organiseren. Het is voor alle teams verplicht (zowel

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Sociale innovatie: sleutel tot succes over hoe u een beweging op gang brengt die leidt tot meer klanten, productiviteit en winst.

Sociale innovatie: sleutel tot succes over hoe u een beweging op gang brengt die leidt tot meer klanten, productiviteit en winst. Oss, 29 maart 2017 verslag Event 1 OCEAN in het Logistics House: Sociale innovatie: sleutel tot succes over hoe u een beweging op gang brengt die leidt tot meer klanten, productiviteit en winst. Met medewerking

Nadere informatie

THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION

THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM Roy van de Vathorst (2556746) Thomas Gruben (2554243) Informatie, Multimedia en Management Project Interactive Multimedia

Nadere informatie

Workshop Steviger in je schoenen staan

Workshop Steviger in je schoenen staan Verslag jongerendag De Stichting Eigen Gezicht organiseert ontmoetingsdagen voor jongeren met een gelaatsafwijking in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar, omdat juist op deze leeftijd het uiterlijk een grote

Nadere informatie

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen?

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? Netwerkmarketing Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? In deze training 1. Je sociale netwerk onderhouden 2. Wat de pro s doen 3. Wat is de beste strategie om mensen uit te nodigen Wat je NIET

Nadere informatie

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 Het is bijna zover. In september gaat

Nadere informatie

Welkom. Doel van workshop. LoopbaanNed. Dr. Dieta Mietus

Welkom. Doel van workshop. LoopbaanNed. Dr. Dieta Mietus Welkom Doel van workshop Oplossingsgericht werken LoopbaanNed Dr. Dieta Mietus Kennismaking Wat zou je willen doen zodat deze workshop nuttig voor je is? Oplossingsgericht werken aan project Projectmanager:

Nadere informatie

Vragenlijst vertrekkende leden (jeugd)

Vragenlijst vertrekkende leden (jeugd) Vragenlijst vertrekkende leden (jeugd) Je hebt onze vereniging verlaten. Wij willen er graag achter komen wat voor jou de redenen daarvoor zijn geweest. Het kan ons mogelijk helpen om in de toekomst een

Nadere informatie

v.v. Kloetinge cursusaanbod Seizoen

v.v. Kloetinge cursusaanbod Seizoen Jeugdkader cursus Zoals al verschillende keren is aangekondigd, worden er dit seizoen binnen v.v. Kloetinge cursussen voor het jeugdkader aangeboden. Er is voor gekozen om de stof in verschillende kleine

Nadere informatie

Evaluatierapport Module Ontwerp en Productie

Evaluatierapport Module Ontwerp en Productie Evaluatierapport Module 201600100 Ontwerp en Productie 201600100 ir. W. de Kogel -Polak Disclaimer Samenvatting Voor de samenvattingen per moduleonderdeel in dit rapport geldt het volgende: De samenvattingen

Nadere informatie

Een Fantastische Teamsport voor de Jeugd

Een Fantastische Teamsport voor de Jeugd Een Fantastische Teamsport voor de Jeugd Als jij voetbal ook geweldig vindt, dan kun je al vanaf 4 jaar bij onze mini-f spelen en dat is gratis. De contributie voor de hele jeugd is door sponsoring zo

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

DRAAIBOEK. organisatie clubfootfestival

DRAAIBOEK. organisatie clubfootfestival DRAAIBOEK organisatie clubfootfestival INHOUDSTAFEL 1. Footfestivals als wervingstool voor je club 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Doelstellingen en doelgroepen 3 2. Aan de slag: de organisatie van een clubfootfestival

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF No 2 November 2012

NIEUWSBRIEF No 2 November 2012 NIEUWSBRIEF No 2 November 2012! SAMENWERKINGSCLUSTER SCKlarenbeek VVVoorst SV Wilp SV Cupa t.b.v. meidenvoetbal SC Klarenbeek, VV Voorst, SV Cupa en SV Wilp zetten zich in om het meidenen meisjesvoetbal

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

SPREKER R O B W U I J S T E R ERVARING ALS SPREKER

SPREKER R O B W U I J S T E R ERVARING ALS SPREKER JE KUNT ME ALS SPREKER BOEKEN Zoek je een enthousiaste, motiverende, inspirerende spreker voor je bijeenkomst, evenement, congres, bedrijfsevenement of symposium? Zoek je een spreker met een heldere boodschap?

Nadere informatie

LES 3: Bekwaam je in effectief communicatiegedrag PRESENTATIE 3: Oefenen met effectief communicatiegedrag

LES 3: Bekwaam je in effectief communicatiegedrag PRESENTATIE 3: Oefenen met effectief communicatiegedrag In de derde presentatie nodig ik je uit om een groeimindset lost te laten op je commucatiegedrag. Een groeimindset helpt je om weerstand en onzekerheid om te buigen in zelfvertrouwen en plezier als je

Nadere informatie

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Bij talentontwikkeling gaat het om kwaliteiten en mogelijkheden van jonge sporters, zoals in het vorige hoofdstuk is beschreven. Maar

Nadere informatie

Stichting HandbalSchool Brabant, Tilburg

Stichting HandbalSchool Brabant, Tilburg Nieuwsbrief 4, 3 mei 2014 Stichting HandbalSchool Brabant, Tilburg Secretariaat: Linge 23 5172 DP Kaatsheuvel handbalschoolbrabant@gmail.com www.handbalschoolbrabant.nl Geplande activiteiten 03-05-2014

Nadere informatie

WAAROM ZIJN AFSPRAKEN NODIG?

WAAROM ZIJN AFSPRAKEN NODIG? CHARTER FC DESTELBERGEN WAAROM ZIJN AFSPRAKEN NODIG? Voetbal is een populaire sport waardoor vele spelers, ouders, trainers en bestuursleden hoge verwachtingen hebben om allerlei redenen. Deze verwachtingen

Nadere informatie