ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR"

Transcriptie

1 Turnhout, 16 januari 2015 Nieuwe spaarboekjes: interessant of niet? Ilse De Witte Redacteur bij Trends 07/01/2015 Bron: MoneyTalk Bpost Bank en Belfius hebben bij de start van het nieuwe jaar elk een nieuw spaarboekje gelanceerd. De voorwaarden zijn interessanter dan op de bestaande spaarrekeningen van beide banken. Er zijn wel enkele dingen die u moet weten vooraleer u een nieuwe spaarrekening opent. Weet dat er nog alternatieven zijn die u nog een hoger en veilig rendement opleveren. Informeer U! Extra belasting op spaarboekjes zodat mensen meer beleggen in aandelen Die wet uit de jaren 80 beloonde Belgen met fiscale gunstmaatregelen als ze belegden in aandelen. Het geld dat op spaarboekjes weinig opbracht kon de economie extra schwung geven en in het beste geval kreeg de spaarder er ook nog eens veel meer voor terug. Ook minister van Pensioenen Daniel Becquelaine (MR) ziet wel iets in het idee, verklaarde hij een paar weken geleden in De Tijd. Maar hoewel de huidige minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N VA) van plan is het idee te laten onderzoeken, zijn experts minder happig op het idee. Mensen vinden niet voordelig om te beleggen in aandelen omdat ze erop belast worden. Bij spaargeld op een spaarboekje is er een fiscale vrijstelling. Je kan mensen enkel de weg wijzen naar aandelen als je de fiscale vrijstelling op spaarboekjes afschaft, verklaart Michel Maus (VUB) in De Morgen. Een extra belasting op spaargeld, het is nog niet voor morgen. Dat weet ook Michel Maus. Maar als het gekaderd wordt in de tax shift, waarom niet. De extra roerende voorheffing op spaarboekjes kan de schatkist spijzen. En beleggingen in aandelen zijn goed voor de economie. 3 tips om te vermijden dat je opdraait voor de schulden van je meerderjarig kind Jan Roodhooft 07/01/2015 om 10:38 Bron: Trends Je bent niet aansprakelijk voor de schulden die je meerderjarig kind maakt ook al woont het bij je in. Toch kan de deurwaarder ook jouw goederen opschrijven. Hoe kan je dat vermijden? Tip 1. Teken geen borg Als ouder ben je in de regel niet aansprakelijk voor de schulden die je meerderjarig kind maakt. Het doet daarbij niet ter zake of je kind nog bij je inwoont. Teken geen borgstelling voor de schulden van je zoon of dochter. Doe je dat wel, dan riskeer je toch voor de schulden op te draaien Tip 2. Hou bewijzen bij Als je zoon zijn schulden niet betaalt, kan de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op zijn goederen. Als je zoon bij je inwoont, komt de deurwaarder dat beslag bij jou thuis leggen. Bij zo'n beslag maken

2 deurwaarders vaak geen onderscheid tussen de spullen van de schuldenaar en die van zijn huisgenoten. Het risico bestaat dat ook jouw goederen mee in beslag worden genomen. Hou de facturen en betalingsbewijzen bij van alle waardevolle goederen die je aankoopt en toon die bij een beslag aan de deurwaarder. Laat zien dat jij de eigenaar bent. Blijft de deurwaarder bij zijn standpunt en neemt die ook jouw goederen in beslag, dan moet je je tot de rechtbank wenden om de goederen vrij te krijgen. Schakel voor zo een procedure een advocaat in. Hierbij moet je kunnen bewijzen dat de goederen jouw eigendom zijn en dat ze niet van je zoon zijn. Tip 3. Baken de leefruimte af Je kan ook proberen de ruimte waar je zoon verblijft duidelijk af te bakenen. Zo kan je bijvoorbeeld een aparte deurbel hangen en de ruimte waarin je zoon verblijft individualiseren. Zet bijvoorbeeld zijn naam op de deur van één kamer en maak het mogelijk die deur af te sluiten. Zekerheid geeft deze werkwijze niet. Wil je volledig op zeker spelen dan moet je vragen dat je zoon verhuist naar een ander adres. (JR) Europese aandelen maken grootste duik in drie weken De morgen 06/01/15 Het was een zwarte dag voor de aandelenmarkten vandaag: de beurzen in Europa tekenden de zwaarste verliezen in drie weken op. Aanleiding zijn zorgen over de nakende parlementsverkiezingen in Griekenland en de mogelijke gevolgen voor de eurozone. Daarnaast zijn er ook de aanhoudend lage olieprijzen. De somberte overheerst de speculatie over een mogelijk nieuw ingrijpen van de Europese Centrale Bank. Centrale banken bouwen euroreserves af 08/01/2015 Jonas Vets De meest recente cijfers van het IMF tonen aan dat de hoeveelheid euro s in reserve bij centrale banken daalde met 8,1% in het derde kwartaal. Centrale banken profiteren dus niet van de lage prijzen om euro s bij te kopen. In tegendeel: in plaats van hun euro s bij te houden verkopen ze hun bestaande reserves en dragen zo bij aan een verdere daling van de munt. Dit klinkt bijzonder verontrustend: dat zelfs centrale banken, instellingen die toch vertrouwen moeten tonen in papieren geld, een van de drie grote reservemunten verkopen. Wat moet de kleine spaarder dan denken? Waarom reageren de centrale bankiers dan nu anders? Het heeft allemaal te maken met het feit dat de ECB sinds kort negatieve interesten toepast op bepaalde deposito s. Buitenlandse centrale banken die euro s aanhouden verliezen dus twee keer. Ten eerste omdat van hun rekening bij de ECB elke dag een negatieve rente wordt afgehouden en ten tweede omdat de euro daalt.

3 Bovendien verwacht iedereen dat de ECB weldra miljarden euro s gaat bijdrukken in haar eigen versie van Quantitative Easing. Zeker nu er officieel sprake is van deflatie in de eurozone is die angst groot. 8 miljard extra op spaarboekjes in 2014 Ondanks de historisch lage rente blijven de Belgen almaar meer geld zetten op hun spaarboekje. In 2014 dikten de traditionele boekjes opnieuw met ruim 8 miljard euro aan. Dat leert een rondvraag van Trends bij vijftien banken. Euro op laagste peil sinds 2010 De ECB is bezig met technische voorbereidingen 'om de omvang, het tempo en de samenstelling van de maatregelen begin 2015 te wijzigen, als dat nodig blijkt, om over een lange periode te reageren op lage inflatie'. Volgens menig econoom is de aankoop van staatsobligaties door de ECB daarbij enkel nog een kwestie van tijd. Terwijl de eurozone aanstuurt op een verdere versoepeling van het monetaire beleid, doet de Amerikaanse centrale bank precies het omgekeerde. De vooruitzichten op een renteverhoging in de VS na de zware financiële en economische crisis, doen de dollar stijgen ten opzichte van de euro. (Belga/BO) Frankrijk neemt in stilte afscheid van de rijkentaks Tommy Thijs Het was de symboolmaatregel bij uitstek in de presidentscampagne van François Hollande in het voorjaar van Met de socialist aan het hoofd van Frankrijk zouden ook de absolute grootverdieners hun steentje moeten bijdragen om de economische crisis het hoofd te bieden. Maar na amper twee jaar en amper resultaten is de veelbesproken rijkentaks van 75 procent gisteren discreet ten grave gedragen. De kroniek van een aangekondigde dood. Wordt 2015 het jaar van de sanering? De komende weken worden cruciaal voor het overleven van de federale regering. Die moet de komende maanden nog extra besparen bovenop de maatregelen die ze al genomen heeft. En tegelijk zal ze over die saneringen ook akkoorden moeten sluiten met de vakbonden. Het wordt dus een spannend jaar.

4 Hoe belastingen vermijden als je schenkingsrechten betaalt Johan Adriaens 05/01/2015 Als ouders een schenking doen aan hun kind, gaan zij in de praktijk vaak ook de schenkingsrechten en bijkomende kosten betalen. Hoe vermijd je dat dit geen bijkomende schenking is waarop ook schenkingsrechten moeten betaald worden? Stel dat vader aan zijn zoon een appartement met een waarde van euro schenkt. Er zullen daarop dan niet alleen euro schenkingsrechten ( euro in Brussel) moeten betaald worden, maar ook nog eens 1750 euro notariskosten. Maar in de praktijk is het vaak zo dat de vader als schenker ook nog eens de schenkingsrechten én de notariskosten betaalt, terwijl het normaal gezien de begiftigde (het kind) is die de schenkingsrechten moet betalen. Een bijkomende schenking? Zeker als de schenkingsrechten oplopen, rijst de vraag of de betaling van de schenkingsrechten en notariskosten door de schenker geen 'bijkomende' schenking is. Dat is echter niet het geval. Een schenking waarbij de schenker de schenkingsrechten en notariskosten op zich neemt, wordt fiscaal niet als een bijkomende schenking beschouwd. Door zelf de kosten te dragen heeft de schenker immers niet de bedoeling iets 'extra' te geven. Hij wil juist voorkomen dat de oorspronkelijke schenking zou verminderd worden door het feit dat de begiftigde daarenboven nog de aktekosten zou moeten dragen. Wel is vereist dat er uitdrukkelijk in de schenkingsakte vermeld wordt dat de kosten van de schenking ten laste van de schenker(s) zijn. (JA) Waar moet je op letten als je grijs en zwart geld regulariseert? Johan Steenackers 05/01/201 Men doet er goed aan om grijs en zwart geld te regulariseren Gaat het om 'wit' geld, dan moet men zich geen zorgen maken. Wit geld is nergens een probleem, zelfs niet in Zwitserland of Luxemburg. Er geldt immers een vrij verkeer van kapitaal binnen de EU en dat geldt zeker voor wit geld. Grijs geld 'Grijs' geld is dan weer een ander probleem. Met grijs geld bedoelen we eigenlijk oorspronkelijk wit geld waarvan de interesten over de jaren niet zijn aangegeven (en waarop dus geen roerende voorheffing werd betaald). Grijs geld kan gemakkelijk geregulariseerd worden door de roerende voorheffing van de voorbije jaren aan te geven. Zwart geld Volledig zwart geld regulariseren is een ander paar mouwen. In principe moeten alle belastingdus niet alleen ontdoken inkomstenbelastingen, personenbelasting of vennootschapsbelasting, maar ook de btw en uit het verleden aangegeven en betaald worden. De rekening valt vooral zwaar uit voor zwarte inkomsten uit de personenbelasting omdat daar het progressieftarief geldt. En men zit rap aan 50 %. Afwachten tot één en ander verjaard is, kan lang duren.

5 Op fiscaal vlak is de verjaringstermijn 7 jaar. Maar het gaat om zogenaamde aanslagjaren. En een aanslagjaar verwijst altijd naar het vorige inkomstenjaar (bv. AJ 2015, inkomsten 2014). De fiscus kan dus in 2015 zeven aanslagjaren teruggaan en op die manier de inkomsten van 2008 nog controleren. In praktijk is die zeven jaar dus feitelijk acht jaar! Maar gokken op fiscale verjaringstermijnen is uit den boze. Fiscale fraude uit een ver verleden kan dan misschien wel fiscaal verjaard zijn; de overheid zou er nog altijd aan kunnen via een strafvordering. Op strafrechtelijk gebied verjaart fiscale fraude quasi nooit. Alleen is het de vraag of de parketten genoeg mankracht in dienst hebben om al die overjaarse fiscale fraudeurs te pakken. Het is in elk geval niet aan te raden om op een lage pakkans te gokken en zijn kop in het zand te blijven steken; want wie dan gepakt wordt is eraan voor de moeite. (JS) Beleggers verwerpen speculatietaks 13/01/15 Een speculatietaks is voor beleggers onaanvaardbaar. Er is immers ook iets als gezonde en onontbeerlijke speculatie, aldus de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB). Daarmee veegt de organisatie een voorstel van VBO voorzitter Timmermans van tafel. Die liet gisteren weten de invoering van een taks op speculatieve beleggingen te steunen.. VFB wijst er op dat de spaarder vandaag op korte termijn nauwelijks nog een vergoeding krijgt voor zijn spaarcenten. En voor de lange termijn wil men ze nu kennelijk opsluiten in producten die moeilijk verhandelbaar zijn, aldus de beleggersfederatie. Volgens VFB bestaat er ook zoiets als gezonde en onontbeerlijke speculatie. Speculatie is onlosmakelijk verbonden met ondernemerschap, argumenteert de federatie. Institutionele en particuliere beleggers sluiten met hun spaarcenten bij dat speculatief ondernemerschap aan. Bewust van het risico, maar in de hoop hiervoor beloond te worden met een hoger rendement. VFB waarschuwt voor schade aan de samenleving en economie wanneer men de beurs kapotmaakt door de particuliere belegger er weg te jagen. Met de kritiek treedt de VFB beursexploitant Euronext Bij. Die liet gisteren al weten dat een heffing de beleggers zou kunnen weghouden van de beurs, iets waar vooral kleine aandelen de dupe van zouden zijn. Dat kleine aandeelhouders van de beurs zouden wegblijven zou menigeen heel wat gemoedsrust bezorgen. Bedrijfsleiders moeten een andere manier vinden om de spaargelden op een aantrekkelijke manier te investeren in de economie

6 Over dingen die angstwekkend op elkaar lijken voor en na de crisis 13/01/2015 De trots van de eurozone, de euro, staat op een angstwekkend laag niveau. Momenteel staat de munt op een peil dat in jaren niet meer is gezien. De laatste keer dat de euro zo n lage wisselkoers heeft gekend was in 2005, enkele jaren voordat de financiële bubbel in ons gezicht is ontploft. Maar, wacht eens De gelijkenis tussen de huidige situatie en de periode voor de laatste crisis is treffend: aandelenmarkten die het buitengewoon goed doen, lage wisselkoersen in het voordeel van de Amerikaanse dollar Bovendien is het interestbeleid op z n minst interessant te noemen: in de tijd voor 2005 heeft de ECB de voornaamste interesten opgetrokken om ze dan vervolgens te doen zakken. In dat jaar kennen de depositorente en de kortetermijnrente een dip. Na dat jaar stijgen de interesten opnieuw om dan in 2014 terug op het laagste denkbare niveau te staan. Dat jaar, voor wie het nog niet goed beseft, is nog maar een halve maand terug geëindigd. Het enige verschil is met 2005 is dat de energieprijzen een opwaartse trend kenden in tegenstelling tot het voorbije halve jaar waarin we alleen maar prijsdalingen hebben gezien. Al menen experts dat de financiering van de olieproducenten ergens vandaan moet komen. Of, met andere woorden, de malaise op de oliemarkt kan zich verspreiden naar de financiële economie en zo een nieuwe zeepbel veroorzaken. Nu de Europese economie zo al erg zwak staat, is het nog maar een kwestie van tijd voor iets of iemand de genadestoot geeft.

Financiële en Economische info

Financiële en Economische info Financiële en Economische info 27/11/2011 Aankopen Obligaties door ECB Met die onbeperkte inkopen zou de ECB de escalerende schuldencrisis, die volgens steeds meer economen de toekomst zelf van de eurozone

Nadere informatie

kmo nsider A DOSSIER BELEGGEN Van Meterenkaai 4 2000 Antwerpen info@fortunafinancialplanning.com www.fortunafinancialplanning.

kmo nsider A DOSSIER BELEGGEN Van Meterenkaai 4 2000 Antwerpen info@fortunafinancialplanning.com www.fortunafinancialplanning. kmo nsider A DOSSIER BELEGGEN Van Meterenkaai 4 2000 Antwerpen info@fortunafinancialplanning.com www.fortunafinancialplanning.com FSMA 48 166 A kmo-insider-januari 2013 53 panel Beleggen Wat zijn vandaag

Nadere informatie

SCHOLENSTRIJD.NL. Lesbrief Beleggen. Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4

SCHOLENSTRIJD.NL. Lesbrief Beleggen. Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4 SCHOLENSTRIJD.NL Lesbrief Beleggen Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4 Bewerkt van oorspronkelijke uitgave 2008 Stichting leerplanontwikkeling (), Enschede, IEX Mediagroep, Amsterdam Alle

Nadere informatie

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR Turnhout, 14 september 2014 Gevolgen negatieve rentes? (Walter Matthijssen) 09 september 2014 Stilaan wordt het echter tijd dat u zich als spaarder het één en ander moet afvragen en situaties gaat afwegen

Nadere informatie

Europa en de financiële markten

Europa en de financiële markten Europa in de praktijk Europa en de financiële markten De financiële en economische crisis en de rol van Europa Hoe Europa te weinig doet om een nieuwe crisis te voorkomen SOMO, Ander Europa 1 Colofon Deze

Nadere informatie

Beleggen over de grenzen heen

Beleggen over de grenzen heen Beleggen over de grenzen heen De uitbreiding van de Europese spaarrichtlijn viseert een belasting op Luxemburgse verzekeringsbeleggingen, maar die producten beschikken over een valscherm. 10 DOSSIER VERMOGENSBEHEER

Nadere informatie

De vermogensmarkt De euro op koers

De vermogensmarkt De euro op koers De vermogensmarkt De euro op koers Havo Economie 2 INHOUD HOOFDSTUK 1: EEN MARKT VOOR VREEMDE VALUTA pag 3 1.1 Inleiding pag 3 1.2 Vreemde valuta pag 4 1.3 Vraag en aanbod op de valutamarkt pag 7 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

Wat is een schenking? De handgift. Schenking per overschrijving

Wat is een schenking? De handgift. Schenking per overschrijving Wat is een schenking? Een schenking is een overeenkomst waarbij een schenker gratis en onherroepelijk afstand doet van een roerend of onroerend goed ten gunste van een begiftigde, en waarbij de begiftigde

Nadere informatie

Marktvooruitzichten De tol van het tijdverlies

Marktvooruitzichten De tol van het tijdverlies Oktober 2011 Marktvooruitzichten Inhoud Marktvooruitzichten: de tol van het tijdverlies... 2 Kunnen we dit een bazooka noemen?...3 Het venijn zit in de details...4 Het juiste evenwicht vinden tussen crediteuren

Nadere informatie

ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN

ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN Nooit eerder was beleggen zo laagdrempelig als nu. De drie belangrijke voordelen van online beleggen? De snelheid, het eenvoudige beheer en de geringe kosten die ermee gepaard

Nadere informatie

Module 12: concept. Experimenteel lesprogramma nieuwe economie

Module 12: concept. Experimenteel lesprogramma nieuwe economie Module 12: concept Experimenteel lesprogramma nieuwe economie Verantwoording 2010 Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede Het auteursrecht op de modules voor Economie berust bij SLO. Voor deze module

Nadere informatie

Beleggingen. Positieve verwachtingen geleidelijk ingelost. Hoogrentende bedrijfsobligaties: ook in 2014 interessant!

Beleggingen. Positieve verwachtingen geleidelijk ingelost. Hoogrentende bedrijfsobligaties: ook in 2014 interessant! uw Beleggingen oktober maart 04 03 STRATEGIE Positieve verwachtingen geleidelijk ingelost ACTUA Hoogrentende bedrijfsobligaties: ook in 04 interessant! FOCUS Gezondheidssector in vorm! edito Een nieuwe

Nadere informatie

Rabo magazine 2012? Welke zekerheden zijn er in. WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank. spaarrekeningen van het jaar.

Rabo magazine 2012? Welke zekerheden zijn er in. WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank. spaarrekeningen van het jaar. # 1 Welke zekerheden zijn er in 2012? WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank Ontdek de spaarrekeningen van het jaar Focus op uw spaargeld 2 Edito Geslaagde vergelijking 3 OOK IN 2012 HET

Nadere informatie

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby. 2015 Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.nl 0 1. Sparen levert niks meer op door extreem lage

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

Zet uw spaargeld aan het werk Martine Reynaers en Peter De Keyzer over conservatieve spaarders en roekeloze beleggers. Quarterly

Zet uw spaargeld aan het werk Martine Reynaers en Peter De Keyzer over conservatieve spaarders en roekeloze beleggers. Quarterly Quarterly PERSPECTIVES ON BANKING Zet uw spaargeld aan het werk Martine Reynaers en Peter De Keyzer over conservatieve spaarders en roekeloze beleggers Een initiatief van BNP Paribas Fortis in samenwerking

Nadere informatie

ZET MEE JE SCHOUDERS ONDER DE BZW

ZET MEE JE SCHOUDERS ONDER DE BZW ZET MEE JE SCHOUDERS ONDER DE BZW Campagnedossier FairFin December 2012 Auteurs: Stijn Suijs en Frank Vanaerschot 1. Tem het Bankwezen De financiële markten hebben ons woelige jaren bezorgd. Het bankwezen

Nadere informatie

Analyses. Drie specialisten bundelen hun krachten. Hoe haalt u het beste geld van uw vennootschap naar uw privévermogen?

Analyses. Drie specialisten bundelen hun krachten. Hoe haalt u het beste geld van uw vennootschap naar uw privévermogen? Analyses 06 Drie specialisten bundelen hun krachten Christophe Van Canneyt - Frank Vranken - Danny Wittenberg Hoe haalt u het beste geld van uw vennootschap naar uw privévermogen? Cardio 3: een zaak van

Nadere informatie

In de praktijk. Vertrouwen in 2014? Wij wel!

In de praktijk. Vertrouwen in 2014? Wij wel! In de praktijk Nieuwsbrief enkel voor vrije beroepen januari 2014 Expertise: Hoe vandaag (her)beleggen? Wim Oste, Specialist financiële markten bij Bank J.Van Breda & C, geeft u een korte macro-economische

Nadere informatie

Waarom betalen we belastingen? ABVV voorstellen voor een rechtvaardiger

Waarom betalen we belastingen? ABVV voorstellen voor een rechtvaardiger Waarom betalen we belastingen? ABVV voorstellen voor een rechtvaardiger Waarom betalen we belastingen? En de ABVV voorstellen voor een rechtvaardiger fiscaliteit Deze brochure behandelt een reglementering

Nadere informatie

Moet vennootschaps belasting geregiona liseerd worden?

Moet vennootschaps belasting geregiona liseerd worden? interview Moet vennootschaps belasting geregiona liseerd worden? In het kader van onze ontmoetingen met de politieke en economische beleidsmakers in België, sprak André Bert, voorzitter van het IAB, samen

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

Forex Trading Auteur: Luc Verstreken

Forex Trading Auteur: Luc Verstreken Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming Forex-Info.nl verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in

Nadere informatie

4. Financieel Management

4. Financieel Management 4. Financieel Management Docentenversie Inleiding 1. Financiering Genereren 2. Financiële prognoses 3. Succesfactoren en Valkuilen 3. Financieringsstrategieën Als je ondernemerschap definieert als een

Nadere informatie

start! magazine Kies het pensioenspaarfonds dat bij u past p. 16 Heeft sparen nog zin? De visie van Frida Deceunynck p. 6

start! magazine Kies het pensioenspaarfonds dat bij u past p. 16 Heeft sparen nog zin? De visie van Frida Deceunynck p. 6 magazine met praktische tips voor uw spaargeld april 2013 Patricia Boydens Head Product Management Kies het pensioenspaarfonds dat bij u past p. 16 start! Heeft sparen nog zin? De visie van Frida Deceunynck

Nadere informatie

Krediet kost geld. Gids over banken, krediet en de kosten daarvan

Krediet kost geld. Gids over banken, krediet en de kosten daarvan Krediet kost geld Gids over banken, krediet en de kosten daarvan Wat vindt u in deze gids? Banken en kredietverlening zijn niet meer weg te denken uit het leven van de consument. Banken spannen zich sterk

Nadere informatie

Module 4: concept. nieuwe economie

Module 4: concept. nieuwe economie Module 4: concept nieuwe economie Verantwoording 2010, Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede Het auteursrecht op de modules voor Economie berust bij SLO. Voor deze module geldt een Creative Commons

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie