Bijlage Raadsinformatiebrief Motie onderwijsniveau Valkenswaard

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage Raadsinformatiebrief Motie onderwijsniveau Valkenswaard"

Transcriptie

1 Bijlage Raadsinformatiebrief Motie onderwijsniveau Valkenswaard De tabellen geven een inzicht in de huidige situatie rondom 1) Het opleidingsniveau van de huidige leerlingen in Valkenswaard 2) Het opleidingsniveau van de beroepsbevolking in Valkenswaard Motie gemeenteraad Valkenswaard opleidingsniveau deel 1: huidige leerlingen Valkenswaard Stelling: Substantieel minder kinderen uit Valkenswaard bezoeken het Havo/VWO en meer kinderen bezoeken vmbo basis/kader dan in de rest van Zuid-Nederland Via het CBS zijn de volgende cijfers gegenereerd: Tabel 1 Leerlingen, onderwijssoort Perioden 2013/' /' /' /' /'16* 2015/'16* Zuid- Regio's Nederland Valkenswaard Zuid-Nederland Valkenswaard Zuid-Nederland Valkenswaard % % % % % % Vo algemene leerjaren Vwo Havo Vmbo theoretisch-gemengd Vmbo basis-kaderberoeps Praktijkonderwijs *voorlopige cijfers Veel lager dan gemiddeld 5% Lager dan gemiddeld 1-4 % Gemiddeld Hoger dan gemiddeld 1-4 % Veel hoger dan gemiddeld 5 % In bovenstaand overzicht is te zien dat er in het schooljaar relatief weinig Valkenswaardse leerlingen op het VWO zaten (klas 3-6) het percentage ligt hier 2% lager dan in de rest van Zuid-Nederland. Daarnaast zitten 1% meer leerlingen op het vmbo-bb/kader dan in de rest van Zuid-Nederland. Voorgaande jaren waren de verschillen tussen Valkenswaard en rest van Zuid-Nederland iets groter.

2 GGD jeugdmonitor In het najaar van 2015 heeft de GGD een vragenlijst uitgezet bij alle jongeren tussen jaar in de regio Zuidoost-Brabant. Hierin is o.a. gevraagd naar het opleidingsniveau van de leerlingen. Deze vragenlijst is eerder uitgezet in schooljaar (A2 gemiddelde niet beschikbaar) Tabel 2a GGD jeugdmonitor jaar Schooljaar Soort onderwijs % Valkenswaard A2-gemeenten Zuidoost-Brabant Basisonderwijs 5 Nb 3 Brugklas vmbo/havo 3 Nb 6 vmbo/praktijkonderwijs 30 Nb 23 MBO 19 Nb 13 Havo/VWO/HBO/WO 39 Nb 51 Niet meer op school 2 Nb 2 Anders 3 Nb 1 Tabel 2b GGD jeugdmonitor jaar Schooljaar Soort onderwijs % Valkenswaard A2-gemeenten Zuidoost-Brabant Basisonderwijs Brugklas vmbo/havo vmbo/praktijkonderwijs MBO Havo/VWO/HBO/WO Niet meer op school Anders 0,6 1 1 veel lager dan referentie lager dan referentie nabij het gemiddelde hoger dan referentie veel hoger dan referentie In bovenstaande tabellen is te zien dat er in meer 7% meer leerlingen naar het vmbo/pro gingen dan in de rest van de regio en 12% minder leerlingen naar het hoger onderwijs dan in de rest van de regio. In zijn die verschillen sterk gedaald naar respectievelijk 3% en 1%.

3 Tabel 3 Aantal studenten/deelnemers aan MBO, HBO en WO, woonachtig in Valkenswaard Aantal studenten per studiesoort, Valkenswaard Onderwerpen Leerlingen Leerlingen Leerlingen Perioden 2013/' /' /'16* Onderwijssoort aantal aantal aantal Totaal middelbaar beroepsonderwijs Hoger beroepsonderwijs Wetenschappelijk onderwijs Bron: CBS Statline In tabel 3 is zichtbaar dat het aantal MBO studenten uit Valkenswaard de laatste jaren flink afneemt. Het aantal HBO-studenten blijft stabiel en het aantal WO-studenten stijgt. Als we kijken naar de cijfers van en de uitsplitsing maken naar onderwijsniveau in Valkenswaard, krijgen we de volgende tabel: Tabel 4 Regio Zuid Valkenswaard % leerlingen VMBO -theoretische leerweg 11 0 % leerlingen VMBO -gemengde leerweg 4 12 % leerlingen VMBO -kader beroepsgerichte leerweg 6 11 % leerlingen VMBO -basis beroepsgerichte leerweg 4 5 % leerlingen praktijk onderwijs 2 0 % leerlingen HAVO % leerlingen VWO Bron: waarstaatjegemeente.nl, 2015 voorlopige cijfers veel lager dan referentie lager dan referentie nabij het gemiddelde hoger dan referentie veel hoger dan referentie In bovenstaande tabel zien we dat in Valkenswaard meer leerlingen de gemengde leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg volgen dan in de rest van Zuid Nederland. Hierbij dient het volgende te worden opgemerkt:

4 In bovenstaande tabel zijn de cijfers opgenomen van kinderen die in Valkenswaard naar school gaan, en dus niet de leerlingen woonachtig in Valkenswaard. Omdat Valkenswaard 1 VO-school geeft, geeft deze tabel een inzicht in de leerlingen die onderwijs volgen op het Were Di. Zo wordt o.a. in de tabel aangegeven dat Valkenswaard 0% Praktijkschoolleerlingen heeft. Dit is onjuist. Er gaan wel degelijk leerlingen uit Valkenswaard naar het Praktijkonderwijs, maar deze praktijkscholen zitten in Bladel en Eindhoven. Deze gemeenten scoren dan ook erg hoog op praktijkonderwijsleerlingen. Het lage percentage theoretische leerweg en het hoge percentage gemengde leerweg valt als volgt te verklaren: SG Were Di heeft deze twee leerwegen samen gevoegd. DUO registreert de theoretisch/gemengde leerweg onder gemengde leerweg. Op Were di gaan relatief minder leerlingen naar Havo en VWO dan in geheel Zuid Nederland. Dit sluit op het eerste oog dus deels aan op de gegevens uit tabel 1 en 2. We hebben een vergelijking gemaakt tussen Were Di Valkenswaard en de 2 andere VO-scholen in de regio met een vergelijkbaar onderwijsaanbod naar onderverdeling in onderwijsniveau in het jaar (bron: Tabel 5 Leerweg Were Di % Pius X % Sondervick % Vmbo-b 10,7 16,9 11,4 Vmbo-k 27,4 19,4 18,2 Vmbo-t 25,4 32,4 27,2 Havo 24 32,4 22,8 Vwo 12, ,9 veel lager dan referentie lager dan referentie nabij het gemiddelde hoger dan referentie veel hoger dan referentie Uit bovenstaande tabel blijkt dat er op Were Di in minder VMBO-basisleerlingen ingeschreven stonden dan op de andere twee scholen. Tegelijkertijd stonden er meer kinderen ingeschreven op VMBO-kader. Net als in tabel 4 gaat het hier niet alleen om leerlingen woonachtig in Valkenswaard, maar ook om leerlingen van omringende gemeenten. Basisonderwijs Ten slotte nemen we ook het primair onderwijs mee. In het primair onderwijs wordt geen onderscheid gemaakt in opleidingsniveau. Wel kunnen we kijken naar de cito-scores van Hierbij scoren 6 basisscholen uit Valkenswaard gemiddeld, 3 scholen onder het gemiddelde en 2 scholen boven het gemiddelde (t.o.v. rest van Nederland) Een lagere cito-score betekent overigens niet dat de kwaliteit van het onderwijs ook lager zou zijn. De onderwijsinspectie kwalificeert het onderwijs op alle scholen in onze gemeente als voldoende (bron:

5 Samenvatting Als we kijken naar de stelling: Substantieel minder kinderen uit Valkenswaard bezoeken het Havo/VWO en meer kinderen bezoeken vmbo basis/kader dan in de rest van Zuid Nederland kunnen we concluderen dat er in schooljaar % minder kinderen uit Valkenswaard naar het VWO (bovenbouw) zijn gegaan dan in de rest van Zuid-Nederland (resp. 15 en 17%, tabel 1). Daarnaast zit 1% meer leerlingen op het vmbo-bb/kader dan in de rest van Zuid-Nederland. Uit de gegevens van de jongeren zelf (tabel 2b) blijkt dat er 1% minder leerlingen naar het hoger onderwijs gaat dan in de rest van Zuidoost-Brabant en dat er 3% meer leerlingen op het vmbo of praktijkonderwijs zitten dan in de rest van Zuidoost-Brabant. Uit beide tabellen 1 en 2a/2b blijkt dat de verschillen met de regio de afgelopen jaren (fors) zijn afgenomen. Er lijkt dus sprake te zijn van een verschil dat kleiner wordt. Wanneer we kijken naar de plaatsing van leerlingen op het Were Di, lijken er meer leerlingen geplaatst te worden op Vmbo-kader dan op andere vergelijkbare scholen in de regio. Op andere leerniveaus zijn geen afwijkingen zichtbaar. Deze cijfers zijn echter gebaseerd op de complete leerlingenpopulaties en zijn niet woonplaatsgebonden. Het is in de beschikbare databestanden vooralsnog niet te achterhalen hoeveel Valkenswaardse leerlingen er per onderwijsniveau staan ingeschreven per school. Op het basisonderwijs scoren 6 scholen een gemiddelde cito, 3 scholen beneden het gemiddelde en 2 scholen boven het gemiddelde. De scholen scoren allen voldoende volgens de onderwijsinspectie. Het opleidingsniveau van Valkenswaardse studenten die het VO verlaten hebben, laat zien dat het aantal MBO-studenten de laatste jaren daalt. Het aantal WO-studenten stijgt en het aantal HBO-ers blijft gelijk. Conclusie Concluderend kan worden gesteld dat op basis van de meest recente cijfers de verschillen in opleidingsniveau van de eerste groep -de huidige leerlingen in Valkenswaard- dermate klein zijn en in positieve zin zijn bijgetrokken de afgelopen jaren, dat nader onderzoek op dit moment niet aan de orde is. Wel blijven we de resultaten van de scholen uiteraard monitoren en daarnaast zijn en blijven we in gesprek met de scholen in Valkenswaard. Geadviseerd wordt op dit moment dus geen nader onderzoek uit te (laten) voeren.

6 Motie gemeenteraad Valkenswaard opleidingsniveau Deel 2: opleidingsniveau beroepsbevolking Stelling: Het opleidingsniveau van de inwoners van Valkenswaard is al lange tijd laag ten opzichte van Nederland, en dit verschil wordt de laatste jaren alleen maar groter Bovenstaande stelling is (o.a.) gebaseerd op informatie die gepubliceerd wordt op Op deze website is tabel 1 zichtbaar: Tabel 1: Beroepsbevolking opleiding laag (per 1000 inwoners jaar) Jaar Valkenswaard Nederland Hierin is duidelijk te zien dat het aantal laag opgeleiden in Valkenswaard hoger is dan het landelijk gemiddelde én dat dit aantal sinds 2013 ook weer stijgt, terwijl er landelijk een dalende trend zichtbaar is. Een uitgebreider regionaal overzicht laat het volgende beeld zien: Tabel 2. Beroepsbevolking opleidingsniveau per 1000 inwoners jaar, 2015 Opleidingsniveau laag middelbaar hoog Asten Bergeijk Best Bladel Cranendonck Deurne Eersel Eindhoven Geldrop-Mierlo Gemert-Bakel

7 Heeze-Leende Helmond Laarbeek Nuenen, Gerwen en Nederwetten Oirschot Reusel-De Mierden Someren Son en Breugel Valkenswaard Veldhoven Waalre < < < < 320 >= 320 Bron CBS Arb.deelname Ook in tabel 2 wordt duidelijk dat in Valkenswaard relatief veel lager en middelbaar opgeleiden wonen en relatief weinig hoogopgeleiden. Als we kijken naar de jaren 2013 en 2014 blijkt dat Valkenswaard samen met Helmond en Laarbeek de gemeente is waar het aantal laagopgeleiden de laatste jaren stijgt in plaats van daalt. Kijken we nóg verder terug, naar 2008, dan zien we dat er meer gemeenten zijn waarbij het aantal laagopgeleiden tussen 2008 en 2015 gestegen is in plaats van gedaald. Echter, de stijging ( ) is in Valkenswaard het grootst. GGD monitor In het najaar van 2015 heeft de GGD een vragenlijst uitgezet bij alle jongeren tussen jaar in de regio Zuidoost-Brabant. Hierin is o.a. gevraagd naar het opleidingsniveau van de ouders van de leerlingen. Ook in 2012 is dit onderzoek uitgevoerd, echter de A2 gegevens ontbreken. Tabel 3a Schooljaar Opleiding ouders % Valkenswaard A2-gemeenten Zuidoost-Brabant Ten hoogste basisonderwijs 1 nb 2 Ten hoogste mbo 17 nb 19

8 Tabel 3b Schooljaar Opleiding ouders % Valkenswaard A2-gemeenten Zuidoost-Brabant Ten hoogste basisonderwijs Ten hoogste mbo Uit bovenstaande tabellen kunnen we opmaken dat in er in Valkenswaard relatief minder laag opgeleide ouders waren dan in de rest van de regio. In is het omgekeerde het geval, dan blijkt dat er meer ouders laag opgeleid zijn dan in de regio. Wanneer we tabel 3a/3b uitbreiden naar de regio ontstaat het volgende beeld. Ook dit keer is de GGD monitor als uitgangspunt genomen (2015). Omdat er niet gevraagd werd naar het aantal hoog- opgeleide ouders, zijn de gegevens hiervan uit de meest recente volwassenenmonitor (2012) gehaald (eerste kolom) Het is helaas niet mogelijk om een regiovergelijking te maken met oudere cijfers, de GGD heeft deze namelijk niet gepubliceerd. Tabel 4 GGD-Monitor Opleidingsniveau ouders Opleiding hoog (HBO / Ouders laag opgeleid WO) [%] [2012] (geen/basisonderwijs) [%] [2015] Ouders ten hoogste MBO-kort [%] [2015] Geen werkende ouder / verzorger [%] [2015] Eén of beide ouders werkloos, arbeidsongeschikt en/of langdurig ziek [%] [2015] Asten ,1 10 Bergeijk 28 1, Best 35 0,6 11 2,5 9 Bladel ,4 8 Cranendonck 30 0,4 16 0,7 7 Deurne 25 1,3 20 2,8 13 Eersel Eindhoven 47 2,7 16 3,7 17 Geldrop-Mierlo 37 1,7 16 2,5 12 Gemert-Bakel 26 0,3 21 1,6 7 Heeze-Leende 40 0,4 12 0,4 6 Helmond 28 4,6 24 4,6 17 Laarbeek ,6 9 Nuenen c.a. 44 0,9 7 2,8 13 Oirschot 27 0,9 19 1,2 7 Reusel-De Mierden 21 1,9 19 1,9 10 Someren ,1 8

9 Son en Breugel 38 0,4 8 0,8 8 Valkenswaard 30 1,9 18 2,5 9 Veldhoven 36 0,4 10 1,3 7 Waalre 48 1,7 10 0,3 9 Veel lager dan gemiddeld Lager dan gemiddeld Gemiddeld Hoger dan gemiddeld Veel hoger dan gemiddeld In tabel 4 wordt zichtbaar dat het aantal hoogopgeleide ouders in Valkenswaard op het gemiddelde ligt. Het aantal laag en middelbaar opgeleide ouders ligt boven het regionale gemiddelde, evenals het aantal niet-werkende ouders. Er is uitvraag gedaan bij het Stercollege/Summa naar het aantal Valkenswaardse studenten dat een opleiding volgt aan het VAVO (Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs), bijvoorbeeld om alsnog een vmbo-t, havo of vwo diploma te halen. Momenteel volgen er 20 Valkenswaardse studenten (18+) een opleidingstraject. Samenvatting: Uit alle geraadpleegde bronnen blijkt dat de stelling Het opleidingsniveau van de inwoners van Valkenswaard is al lange tijd laag ten opzichte van Nederland, en dit verschil wordt de laatste jaren alleen maar groter op de meeste punten onderschreven kan worden. Conclusie: Er zijn inderdaad (grote) verschillen tussen het opleidingsniveau van de Valkenswaardse beroepsbevolking en de beroepsbevolking in andere gemeenten in Zuid-Nederland. De mogelijke oorzaken zijn op basis van de huidige gegevens niet te achterhalen en op dit moment dan ook te omvangrijk om hier gedegen onderzoek naar te kunnen uitvoeren binnen het huidige budgettaire kader. Geadviseerd wordt op dit moment dus geen nader onderzoek uit te (laten) voeren.

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP ---------- over de crisis, de veranderde vraag en het weinig flexibele planaanbod oftewel waarom het nog altijd niet zo wil vlotten met de woningbouw Symposium Woningmarkt Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant

Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Tabellen- en trendboek Vestigingenregister 2015 juni 2016 Uitgave: Inlichtingen: Gemeenten Eindhoven en Helmond In samenwerking met Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

Inwonertal Brabant groeit met ruim 9000

Inwonertal Brabant groeit met ruim 9000 Inwonertal Brabant groeit met ruim 9 s-hertogenbosch, 7 maart 212 - In 211 is de Brabantse bevolking met 9.3 mensen toegenomen. Daarmee ligt de bevolkingsgroei vrijwel op hetzelfde niveau als de laatste

Nadere informatie

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard 2010/'11 2011/'12* Onderwijssoorten Leeftijd Lingewaard Lingewaard Totaal voortgezet onderwijs Leeftijd totaal 2751 2853

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2012

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2012 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, september 2012 Stijging aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Brabant Het aantal nww dat ingeschreven staat bij UWV in Noord-Brabant kwam aan het einde van september

Nadere informatie

1e BEGROTINGSWIJZIGING 2018:

1e BEGROTINGSWIJZIGING 2018: 1e BEGROTINGSWIJZIGING 2018: Toename diverse kosten / dekking middels verhoging inwonerbijdrage Toelichting: Zie bijlage 1 UITGAVEN INKOMSTEN Bedrag Bedrag Codering Omschrijving van de post Verhoging Verlaging

Nadere informatie

AD(H)D poli voor kinderen

AD(H)D poli voor kinderen AD(H)D poli voor kinderen De AD(H)D poli is bedoeld voor kinderen en jongeren die, vaak van jongs af aan, aandachts- en concentratieproblemen hebben en/of hyperactief en/of impulsief gedrag vertonen. Deze

Nadere informatie

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN RRO + - Zuidoost-Brabant 11 mei 2016 Niek Bargeman senior adviseur bevolking en wonen Provincie Noord-Brabant REGIONALE AGENDA

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, juli 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, juli 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, juli 2015 Stijging WW-uitkeringen In juli stijgt het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant. Een groot deel van deze stijging is toe te schrijven aan de sector onderwijs.

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?!

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: MEERWAARDE?! Welkom en inleiding Marjan Enning: Netwerkcoördinator Ervaringsdeskundigheid bij NAH Jeroen Kwak: Manager Zorgbelang/ Senior Beleidsadviseur

Nadere informatie

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuidoost-Brabant

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuidoost-Brabant Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuidoost-Brabant Tabel 1 Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar aug 2017 % aantal % aantal % Nederland 362.132 4,1% -2.290-0,6%

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuidoost-Brabant

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuidoost-Brabant Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuidoost-Brabant Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Sep 2017 % aantal % aantal % Nederland 350.810 3,9% -11.322-3,1%

Nadere informatie

Aanval op schooluitval

Aanval op schooluitval 30BC SintLucas - De Eindhovense sch Aanval op schooluitval Convenantjaar 2011-2012 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over SintLucas

Nadere informatie

Gelet op de artikel 25 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 19 van de BESLUIT

Gelet op de artikel 25 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 19 van de BESLUIT Het Algemeen Bestuur van de GGD Brabant Zuidoost, Gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van de GGD Brabant Zuidoost d.d. Gelet op de artikel 25 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel

Nadere informatie

Duurzaamheid gemeenten doorgelicht

Duurzaamheid gemeenten doorgelicht Duurzaamheid gemeenten doorgelicht Notitie n.a.v. de nationale monitor duurzame gemeenten 2015 1. Inleiding Duurzaamheid is een complex begrip. Om dit complexe begrip meetbaar te maken heeft het onderzoeksbureau

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, juni 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, juni 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, juni 2013 Aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Brabant blijft gelijk Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) in Noord-Brabant is in juni 2013 nagenoeg

Nadere informatie

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3)

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3) Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 203 aanvragen per gemeente per 4- ) 2 -) 3 8-) 4 25-) 5 6-8- 2) 2) 7 5-2) 8 22-2) 9-0 8-5- 2 22-3 29-4 5-4 7-5 4-6 2-7 28-8 5-5) 9 2-5) 20 9-5) West

Nadere informatie

Zienswijzen gemeenteraden ontwerpbegroting 2016 VRBZO

Zienswijzen gemeenteraden ontwerpbegroting 2016 VRBZO Zienswijzen gemeenteraden ontwerpbegroting 2016 VRBZO Tussentijds overzicht zienswijzen gemeenteraden op de ontwerpbegroting 2016 van VRBZO en suggesties daarbij voor behandeling en respons aan de raden.

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, februari 2014

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, februari 2014 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, februari 2014 Stabilisatie aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant In februari 2014 is het aantal lopende WW-uitkeringen in Noord-Brabant nagenoeg gelijk gebleven ten

Nadere informatie

Totaal aantal meldingen GGD Brabant-Zuidoost 2009

Totaal aantal meldingen GGD Brabant-Zuidoost 2009 Jaarcijfers team infectieziektebestrijding GGD Brabant-Zuidoost 2009 Het jaar 2009 is een druk jaar geweest voor de infectieziektebestrijding in Nederland. In april 2009 werd door de WHO melding gemaakt

Nadere informatie

Overzicht van de bronnen in de Digitale Stamboom van het RHC Eindhoven.

Overzicht van de bronnen in de Digitale Stamboom van het RHC Eindhoven. Overzicht van de bronnen in de Digitale Stamboom van het RHC Eindhoven. In onderstaand overzicht treft u alle bronnen aan, die zijn opgenomen in de Digitale Stamboom. U kunt de bronnen op naam doorzoeken

Nadere informatie

Onderwijs. Kerncijfers

Onderwijs. Kerncijfers Kerncijfers 205 Onderwijs. Kerncijfers.2 Voor- en vroegschoolse educatie.3 Primair onderwijs.4 Speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs.5 Voortgezet onderwijs. Middelbaar beroepsonderwijs.7 Verzuim,

Nadere informatie

Gemeentes vergeleken

Gemeentes vergeleken Gemeentes vergeleken De cijfers uit het Woningmarktonderzoek Zuidoost-Brabant 2014 nader bezien. 1. Inleiding Naast het algemene regionale woningmarktonderzoek zijn er gemeentelijke rapportages beschikbaar.

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, november 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, november 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, november 2013 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant toegenomen Eind november waren er in Noord-Brabant bijna 65.200 lopende WW-uitkeringen. Dat is 5,6% van de beroepsbevolking.

Nadere informatie

Reactienota Voorstel Resultaatbestemming Jaarrekening 2016 Metropoolregio Eindhoven, versie 25 oktober 2017

Reactienota Voorstel Resultaatbestemming Jaarrekening 2016 Metropoolregio Eindhoven, versie 25 oktober 2017 Reactienota Voorstel Resultaatbestemming Jaarrekening 2016 Metropoolregio Eindhoven, versie 25 oktober 2017 De gemeenteraden is gevraagd voor 1 oktober 2017 een reactie te geven. Alle gemeenteraden hebben

Nadere informatie

TECHNIEKPACTMONITOR.NL HIGHLIGHTS 2017

TECHNIEKPACTMONITOR.NL HIGHLIGHTS 2017 TECHNIEKPACTMONITOR.NL HIGHLIGHTS 2017 AANDEEL LEERLINGEN VMBO 3E LEERJAAR 2006-2007 2013-2014 2016-2017 VMBO-BB 31% 24% 24% VMBO-KB 27% 22% 21% Het betreft hier het aandeel leerlingen binnen het totaal

Nadere informatie

Zienswijzen gemeenteraden ontwerpbegroting 2016 VRBZO

Zienswijzen gemeenteraden ontwerpbegroting 2016 VRBZO Zienswijzen gemeenteraden ontwerpbegroting 2016 VRBZO Overzicht zienswijzen gemeenteraden op de ontwerpbegroting 2016 van VRBZO en suggesties daarbij voor behandeling en respons aan de raden. Bij de gemeentenaam

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, februari 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, februari 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, februari 2013 Wederom stijging aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Brabant Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) in Noord-Brabant is in februari 2013

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, september 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, september 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, september 2014 Daling WW-uitkeringen In september daalt het aantal WW-uitkeringen opnieuw. Het aantal WWuitkeringen is nog wel hoger dan een jaar geleden. Het aandeel

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, december 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, december 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, december 2016 Daling WW-uitkeringen in Noord-Brabant Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant laat in december 2016 een dalende lijn zien, zowel ten opzichte van

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, maart 2014

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, maart 2014 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, maart 2014 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant onveranderd In maart 2014 is het aantal lopende WW-uitkeringen in Noord-Brabant nauwelijks veranderd ten opzichte

Nadere informatie

Overzicht van de bronnen in de Digitale Stamboom van het RHC Eindhoven.

Overzicht van de bronnen in de Digitale Stamboom van het RHC Eindhoven. Overzicht van de bronnen in de Digitale Stamboom van het RHC Eindhoven. In onderstaand overzicht treft u alle bronnen aan, die zijn opgenomen in de Digitale Stamboom. U kunt de bronnen op naam doorzoeken

Nadere informatie

AD(H)D poli voor kinderen

AD(H)D poli voor kinderen AD(H)D poli voor kinderen De AD(H)D poli is bedoeld voor kinderen en jongeren die, vaak van jongs af aan, aandachts- en concentratieproblemen hebben en/of hyperactief en/of impulsief gedrag vertonen. Deze

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, november 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, november 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, november 2017 Aantal WW ers daalt met een vijfde Het aantal lopende WW-uitkeringen lag in november 2017 in Noord-Brabant 20% lager dan een jaar geleden. Deze daling

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, april 2014

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, april 2014 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, april 2014 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant gedaald Eind april 2014 waren er in Noord-Brabant ruim 68.500 lopende WW-uitkeringen. Dat is 5,9% van de beroepsbevolking.

Nadere informatie

Uitgangspunten financieringsstrategie Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant

Uitgangspunten financieringsstrategie Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant Uitgangspunten financieringsstrategie Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant Deze financieringsstrategie is gericht op het bijeenbrengen van de cofinanciering van de middelen ( 55,75 miljoen) die door

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, september 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, september 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, september 2016 Minder nieuwe WW-uitkeringen Noord-Brabant In de eerste drie kwartalen van 2016 zijn er 56.900 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt in Noord-Brabant. Dat

Nadere informatie

Sociale woningvoorraad en doelgroep in Zuidoost-Brabant

Sociale woningvoorraad en doelgroep in Zuidoost-Brabant Sociale woning en doelgroep in Zuidoost-Brabant Gemeente Helmond Onderzoek en Statistiek Colofon Titel: Sociale woning en doelgroep in Zuidoost-Brabant Opdrachtgever: Metropoolregio Eindhoven Opdrachtnemer:

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, februari 2019 Daling aantal WW-uitkeringen, kansen in zorgsector Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant liet in februari 2019 een daling van 1% zien in vergelijking

Nadere informatie

Onderwijs. Kerncijfers 203

Onderwijs. Kerncijfers 203 Kerncijfers 203 Onderwijs. Kerncijfers.2 Voor- en vroegschoolse educatie.3 Primair onderwijs.4 Speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs.5 Voortgezet onderwijs. Middelbaar beroepsonderwijs.7 Schoolverzuim

Nadere informatie

Techniek: werken, leren en kiezen. Cijfers onderwijs-arbeidsmarkt 2019

Techniek: werken, leren en kiezen. Cijfers onderwijs-arbeidsmarkt 2019 Techniek: werken, leren en kiezen Cijfers onderwijs-arbeidsmarkt 2019 Achtergrond TP monitor Behoefte aan een feitelijk beeld van onderwijs & arbeidsmarkt bètatechniek & trends Set van indicatoren Cijfers

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, oktober 2018 Sterke daling WW in alle leeftijdsgroepen Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant lag in oktober 2018 2% lager dan de daarvoor. In vergelijking met

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017 Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA VALKENSWAARD Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614

Nadere informatie

Samen sterk voor jeugd!

Samen sterk voor jeugd! Samen sterk voor jeugd! 2018 Drie jaar na de decentralisatie van de jeugdhulp en jeugdbescherming De tussenevaluatie van de Jeugdwet is begin 2018 aangeboden aan de Tweede Kamer. De minister constateert

Nadere informatie

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013. Gemeente Oss

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013. Gemeente Oss MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013 Gemeente Oss Voorwoord Groningen, september 2013 Voor u ligt het resultaat van het in 2012 en 2013 gehouden onderzoek naar de MKBvriendelijkste gemeente

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, februari 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, februari 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, februari 2018 Daling WW-uitkeringen, kansen in zorgsector In vergelijking met januari 2018 is het aantal lopende WW-uitkeringen in Noord-Brabant met 0,7% gedaald.

Nadere informatie

Bijeenkomst SAM Netwerk 23 september 2014

Bijeenkomst SAM Netwerk 23 september 2014 Bijeenkomst SAM Netwerk 23 september 2014 Wat is een Omgevingsdienst? Verleent milieuvergunningen aan bedrijven Houdt toezicht op de naleving van de vergunning Handhaving bij overtredingen (dwangsom, sluiting

Nadere informatie

Informatiemiddag Voortgezet Onderwijs. Van SO naar V(S)O

Informatiemiddag Voortgezet Onderwijs. Van SO naar V(S)O Informatiemiddag Voortgezet Onderwijs Van SO naar V(S)O informatiemiddag schoolverlaters De Sterrenkijker 4 september 2018 en dan naar de GROTE school Naar de kleuterschool 2 Verloop van de middag Het

Nadere informatie

40133/51471 besluit Minister vaststelling woningmarktregio woningwet

40133/51471 besluit Minister vaststelling woningmarktregio woningwet V GEMEENTE VA EKENS W AARD de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 aemeenteoivalkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Aan de leden van de gemeenteraad Uw kenmerk

Nadere informatie

Rapport RAV. Datum 16-jan-2013 Status Definitief Versie 1.0. Rapport Asten. Periode tussen 1-jan-2012 en 31-dec-2012

Rapport RAV. Datum 16-jan-2013 Status Definitief Versie 1.0. Rapport Asten. Periode tussen 1-jan-2012 en 31-dec-2012 Rapport RAV Rapport Periode tussen 1-jan-2012 en 31-dec-2012 Datum 16-jan-2013 Status Definitief Versie 1.0 Inzetten per urgentie Niet alle ambulancezorg vragen evenveel spoed. Er wordt daarom onderscheidt

Nadere informatie

Onderbouwing woningmarktregio Metropoolregio Eindhoven

Onderbouwing woningmarktregio Metropoolregio Eindhoven Onderbouwing woningmarktregio Metropoolregio Eindhoven 1. Inleiding De colleges van de 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant hebben besloten om de minister voor te stellen de Metropoolregio Eindhoven

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, september 2013 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant onveranderd Nederland heeft al geruime tijd te maken met moeilijke en onzekere economische omstandigheden. Momenteel

Nadere informatie

Valkenswaard is Brainport!

Valkenswaard is Brainport! 1 Valkenswaard is Brainport! 17 september 2015 Imke Carsouw-Huizing Algemeen directeur Brainport Development Directeur Stichting Brainport 2 3 BRAINPORT REGIO EINDHOVEN Hightech regio van wereldklasse

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, december 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, december 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, december 2017 Aantal WW-uitkeringen in 2017 fors gedaald In 2017 nam het aantal lopende WW-uitkeringen in Noord-Brabant sterk af. Het aantal WW-uitkeringen daalde

Nadere informatie

Regionaal jaarverslag Leerplicht/RMC Zuidoost-Brabant BESTRIJDEN SCHOOLVERZUIM EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN. Gemert-Bakel.

Regionaal jaarverslag Leerplicht/RMC Zuidoost-Brabant BESTRIJDEN SCHOOLVERZUIM EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN. Gemert-Bakel. BESTRIJDEN SCHOOLVERZUIM EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN Regionaal jaarverslag Leerplicht/RMC 2017-2018 Zuidoost-Brabant Reusel- De Mierden Bladel Oirschot Eersel Best Veldhoven Son en Breugel Eindhoven Waalre

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, maart 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, maart 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, maart 2018 Daling WW-uitkeringen, maar niet iedereen profiteert Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant lag in maart 2018 0,9% lager dan een geleden. In vergelijking

Nadere informatie

Regiojaarverslag Leerplicht/RMC Zuidoost Brabant BESTRIJDEN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN EN SCHOOLVERZUIM. Gemert-Bakel.

Regiojaarverslag Leerplicht/RMC Zuidoost Brabant BESTRIJDEN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN EN SCHOOLVERZUIM. Gemert-Bakel. BESTRIJDEN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN EN SCHOOLVERZUIM Regiojaarverslag Leerplicht/RMC -2017 Zuidoost Brabant Reusel- De Mierden Bladel Oirschot Eersel Best Veldhoven Son en Breugel Eindhoven Waalre Nuenen

Nadere informatie

Drentse Onderwijs monitor

Drentse Onderwijs monitor Drentse Onderwijs monitor Feitenbladen Gemeente Assen Kern cijfers uit de periode 2010-2015 OM_Assen-DEF.indd 1 18-05-16 11:13 Drentse Onderwijsmonitor 2015 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 10 de

Nadere informatie

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016. Gemeente Asten

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016. Gemeente Asten MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016 Gemeente Asten Voorwoord Groningen, oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Voor u ligt het resultaat van het in 2015 en 2016 gehouden onderzoek naar de

Nadere informatie

Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant

Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant Wat beweegt de woningmarkt in (Zuidoost-)Brabant? ---- actuele ontwikkelingen en opgaven voor de regionale woningmarkt Raadsledenbijeenkomst Metropoolregio

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, mei 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, mei 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, mei 2015 Arbeidsmarkt wordt krapper In 2014 is de Nederlandse economie weer gegroeid. Het herstel van de economie zet in 2015 door. De spanning op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Drentse Onderwijs monitor

Drentse Onderwijs monitor Drentse Onderwijs monitor Feitenbladen Gemeente Midden- Kern cijfers uit de periode 2010-2015 OM_Midden--DEF.indd 1 18-05-16 11:16 Drentse Onderwijsmonitor 2015 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 10

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Nadere regels Werkgeverssubsidie in dienst nemen uitkeringsgerechtigde SRE.

gemeente Eindhoven Nadere regels Werkgeverssubsidie in dienst nemen uitkeringsgerechtigde SRE. gemeente Eindhoven Behandeld door J. Vogel Telefoon (040) 238 5100 Kenmerk Besluit Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven, Gelet op het bepaalde in de Algemene Subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015

Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Noordoost- en Zuidoost-Brabant Regionale arbeidsmarktrapportages voortgezet onderwijs 2015 Regio Noordoost- en Zuidoost-Brabant... De onderwijsarbeidsmarkt

Nadere informatie

KWANTITATIEVE REGIOANALYSE TECHNISCH BEROEPSONDERWIJS

KWANTITATIEVE REGIOANALYSE TECHNISCH BEROEPSONDERWIJS - editie 2007 KWANTITATIEVE REGIOANALYSE TECHNISCH BEROEPSONDERWIJS REGIO MIDDEN- EN WEST-BRABANT - Samenvatting - Een initiatief van index Technocentrum Midden- en West-Brabant index Technocentrum Mozartlaan

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, september 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, september 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, september 2017 Arbeidsmarkt ontwikkelt zich gunstig, maar niet iedereen profiteert hiervan al evenveel De economische groei zorgt ervoor dat ook de arbeidsmarkt

Nadere informatie

088-1631271 j.spoor@sonenbreugel.nl

088-1631271 j.spoor@sonenbreugel.nl 1. Contactpersoon facturen Gemeente Contactpersoon Mailadres Telefoonnummer Asten Sandra van Rooij zofinancien@helmond.nl 0492-702584 Bergeijk Saskia Kuijpers s.kuijpers@bergeijk.nl 0497-551445 Anne-Miek

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus AG ASTEN. Interbestuurlijk toezicht 2017.

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus AG ASTEN. Interbestuurlijk toezicht 2017. Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus 290 5720 AG ASTEN Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl

Nadere informatie

Drentse Onderwijs monitor

Drentse Onderwijs monitor Drentse Onderwijs monitor Feitenbladen Gemeente Kern cijfers uit de periode 2010-2015 OM_-DEF.indd 1 18-05-16 11:16 Drentse Onderwijsmonitor 2015 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 10 de editie van

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: D De E O Overstap V E R S T A P Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven.

Nadere informatie

Totaal aantal meldingen GGD Brabant-Zuidoost 2010

Totaal aantal meldingen GGD Brabant-Zuidoost 2010 Jaarcijfers team infectieziektebestrijding GGD Brabant-Zuidoost 2010 (Concept: kleine wijzigingen in aantallen nog mogelijk, in het verslag zijn nog niet opgenomen preventieactiviteiten en andere niet

Nadere informatie

Drentse Onderwijs monitor

Drentse Onderwijs monitor Drentse Onderwijs monitor Feitenbladen Gemeente Kern cijfers uit de periode 2010-2015 OM_-DEF.indd 1 18-05-16 11:13 Drentse Onderwijsmonitor 2015 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 10 de editie van

Nadere informatie

Doorstroom naar voortgezet onderwijs

Doorstroom naar voortgezet onderwijs Doorstroom naar voortgezet 2014-2015 Dit rapport toont detailinformatie over de doorstroom naar het voorgezet van de leerlingen van de school. Naast gegevens over de vervolgscholen en marktaandeel, toont

Nadere informatie

Drentse Onderwijs monitor

Drentse Onderwijs monitor Drentse Onderwijs monitor Feitenbladen Gemeente Kern cijfers uit de periode 2010-2015 OM_Aa_Hunze-DEF.indd 1 18-05-16 11:1 Drentse Onderwijsmonitor 2015 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 10 de editie

Nadere informatie

Marktconsultatie document

Marktconsultatie document Marktconsultatie document Plastic afval, het proces in beeld Kenmerk Datum BIZOB-2014-FW-BU-004 11 februari 2014 Opdrachtgevers Gemeenten Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Helmond,

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, juli 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, juli 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, juli 2018 Financiële dienstverlening krimpt door digitalisering Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant lag in juli 2018 3% lager dan een geleden. In vergelijking

Nadere informatie

Drentse Onderwijs monitor

Drentse Onderwijs monitor Drentse Onderwijs monitor Feitenbladen Gemeente Kern cijfers uit de periode 2010-2015 OM_-DEF.indd 1 18-05-16 11:14 Drentse Onderwijsmonitor 2015 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 10 de editie van

Nadere informatie

- Concept - Factsheet inrichting regio Oost-Brabant

- Concept - Factsheet inrichting regio Oost-Brabant - Concept - Factsheet inrichting regio Omvang: 3.175,5 fte Operationeel: 3.057,5 fte Niet-Operationeel: 118,0 fte Districten: 3 Basisteams: 9 Versiedatum: 25 juni 2012 Inhoudsopgave 1 Concept indeling...

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Ontwikkeling van het aantal leerlingen in Noord-Brabant. Transvorm Tilburg, januari 2019 T F

Voortgezet onderwijs. Ontwikkeling van het aantal leerlingen in Noord-Brabant. Transvorm Tilburg, januari 2019 T F Voortgezet onderwijs Ontwikkeling van het aantal leerlingen in Noord-Brabant Transvorm Tilburg, januari 2019 Spoorlaan 171 04 5038 CB Tilburg Postbus 4275 5004 JG Tilburg T 088 144 40 00 F 088 144 40 88

Nadere informatie

Drentse Onderwijsmonitor

Drentse Onderwijsmonitor Drentse Onderwijsmonitor Feitenbladen Gemeente Midden- Kerncijfers uit de periode 2009-2014 Drentse Onderwijsmonitor 2014 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 9 de editie van de Drentse Onderwijsmonitor.

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in uw gemeente GROEI!

Talent in de groei! De jeugd in uw gemeente GROEI! Talent in de groei! De jeugd in uw gemeente Jeugdgezondheid van de toekomst Het sociaal domein verandert. Politiek en overheid vinden de rol van preventie steeds belangrijker. Er is een groeiend besef

Nadere informatie

Leefbaarheid: feiten in beeld Jeugd. Samenvatting

Leefbaarheid: feiten in beeld Jeugd. Samenvatting Leefbaarheid: feiten in beeld Jeugd In deze uitgave van Leefbaarheid: feiten in beeld staat de jeugd van Brabant centraal. Het gaat over alle jeugd en jongeren in Noord-Brabant in de leeftijd van tot 25

Nadere informatie

Doorstroom naar voortgezet onderwijs

Doorstroom naar voortgezet onderwijs Doorstroom naar voortgezet 2014-2015 Openbare Basisschool De Weide Dit rapport toont detailinformatie over de doorstroom naar het voorgezet van de leerlingen van de school. Naast gegevens over de vervolgscholen

Nadere informatie

Stad en land. Bijlagen. ten tijden van demografische krimp. een blik op de eenentwintig gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant

Stad en land. Bijlagen. ten tijden van demografische krimp. een blik op de eenentwintig gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant Stad en land ten tijden van demografische krimp een blik op de eenentwintig gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant Bijlagen Fabiënne Nota Januari 2012 Afstudeerscriptie Sociale Geografie Radboud Universiteit

Nadere informatie

NAH = Niet- Aangeboren Hersenletsel

NAH = Niet- Aangeboren Hersenletsel NAH = Niet- Aangeboren Hersenletsel Wie zijn wij? Partners 2017 GGZ Oost Brabant SVVE de Archipel MMC MEE Zuidoost Brabant Lunetzorg SWZ Stichting Valkenhof Zuidzorg Libra Revalidatie & Audiologie ORO

Nadere informatie

Drentse Onderwijs monitor

Drentse Onderwijs monitor Drentse Onderwijs monitor Feitenbladen Gemeente Kern cijfers uit de periode 2010-2015 OM_-DEF.indd 1 18-05-16 11:15 Drentse Onderwijsmonitor 2015 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 10 de editie van

Nadere informatie

Aandeel meisjes in de bètatechniek VMBO

Aandeel meisjes in de bètatechniek VMBO Vrouwen in de bètatechniek Traditioneel kiezen veel meer mannen dan vrouwen voor een bètatechnische opleiding. Toch lijkt hier de afgelopen jaren langzaam verandering in te komen. Deze factsheet geeft

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, januari 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, januari 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, januari 2018 Daling WW-uitkeringen, kansen in techniek Het aantal lopende WW-uitkeringen in Noord-Brabant ligt eind januari 2018 21% lager dan een jaar geleden.

Nadere informatie

Onder- en overadvisering in beeld 2006/ /2009 Gemeente Helmond

Onder- en overadvisering in beeld 2006/ /2009 Gemeente Helmond Onder- en overadvisering in beeld 6/7-8/9 Gemeente Helmond November 9 Mevrouw drs. Marian Calis OCGH Advies Samenvatting Een goede aansluiting tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs is in

Nadere informatie

Vroeghulp Zuidoost Brabant. Jaarverslag 2012. Hulp op maat voor ouders van kinderen van 0 tot 8 jaar met ontwikkelingsproblemen

Vroeghulp Zuidoost Brabant. Jaarverslag 2012. Hulp op maat voor ouders van kinderen van 0 tot 8 jaar met ontwikkelingsproblemen Vroeghulp Zuidoost Brabant Jaarverslag 01 Hulp op maat voor ouders van kinderen van 0 tot 8 jaar met ontwikkelingsproblemen Waarom Vroeghulp? Sommige kinderen hebben een achterstand in hun Hoe werkt Vroeghulp?

Nadere informatie

Drentse Onderwijsmonitor

Drentse Onderwijsmonitor Drentse Onderwijsmonitor Feitenbladen Gemeente Emmen Kerncijfers uit de periode 2008-2013 Drentse Onderwijsmonitor 2013 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 8ste editie van de Drentse Onderwijsmonitor.

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, oktober 2017 Verdere daling WW-uitkeringen Het aantal lopende WW-uitkeringen lag in Noord-Brabant in oktober 2017 20% lager dan een jaar geleden. Deze daling is

Nadere informatie

I Volkel. Mariaheide. Veghel Landhorst. Erp. Boerdonk. Mariahout De Mortel. Beek en Donk. Lieshout. Best Aarle-Rixtel Milheeze.

I Volkel. Mariaheide. Veghel Landhorst. Erp. Boerdonk. Mariahout De Mortel. Beek en Donk. Lieshout. Best Aarle-Rixtel Milheeze. Water Sint Michielsgestel 3 Volkel kaart 7 van Mariaheide Ledeacker Sint Anthonis Wijbosch Veghel Landhorst Gemonde Schijndel Eerde Erp Boekel Venhorst Oploo Langenberg Zijtaart Keldonk Huize Padua Kasteren

Nadere informatie

6lzob. Onderwerp: Acties t.b.v. de jaarverantwoording en facturatie 2016 Wmo & Jeugdzorg

6lzob. Onderwerp: Acties t.b.v. de jaarverantwoording en facturatie 2016 Wmo & Jeugdzorg Bezoekadres Markt 1 5ó88 AJ Oirschot Postadrês Postbus 2 1 5 5688 ZL Oirschot Telefoon +31 499 583 45'l E-mail info@bizob.nl lnternet www.bizob.nl BTW NL81 3699393801 KvK'17159755 BAN NL70 RABO 0170895238

Nadere informatie

Drentse Onderwijs monitor

Drentse Onderwijs monitor Drentse Onderwijs monitor Feitenbladen Gemeente Kern cijfers uit de periode 2010-2015 OM_-DEF.indd 1 18-05-16 11:16 Drentse Onderwijsmonitor 2015 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 10 de editie van

Nadere informatie

Werkloosheid in Helmond 2012 Samenvatting en conclusies

Werkloosheid in Helmond 2012 Samenvatting en conclusies Werkloosheid in Helmond 2012 Samenvatting en conclusies Aanleiding Sinds 2006 publiceert de Gemeente Helmond jaarlijks gedetailleerde gegevens over de werkloosheid in Helmond. De werkloosheid in Helmond

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, augustus 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, augustus 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, augustus 2018 Krapte op de arbeidsmarkt zet door Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant was in augustus 2018 nagenoeg gelijk aan het aantal uitkeringen in juli

Nadere informatie

Landelijke Jeugdmonitor. Rapportage 2e kwartaal 2007

Landelijke Jeugdmonitor. Rapportage 2e kwartaal 2007 Landelijke Jeugdmonitor Rapportage 2e kwartaal 2007 Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen, 2007 Verklaring der tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer x = geheim = nihil = (indien

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, mei 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, mei 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, mei 2017 Aantal nieuwe WW-uitkeringen blijft dalen Het aantal nieuwe WW-aanvragen lag in de eerste vijf en van dit jaar in Noord- Brabant 20% lager dan in dezelfde

Nadere informatie