Voor een heldere (water)koers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor een heldere (water)koers"

Transcriptie

1 Voor een heldere (water)koers SGP-verkiezingsprogramma ezingsprogramma waterschap Vallei en Veluwe

2

3 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 7 Hoofdstuk 1: Oppervlaktewater 10 Kwaliteit 10 Voldoende zoetwater 11 Grondwater 11 Wateroverlast 11 Kwantiteit 12 Vispassages 12 Klimaat 12 Hoofdstuk 2: Waterzuivering 15 Terugwinnen van grondstoffen 15 Verwijderen van nieuwe stoffen 15 Afkoppelen van regenwater 15 Samenwerken in de afvalwaterketen 16 Hoofdstuk 3: Waterkeringen 18 Nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma (nhwbp) 18 Dijkverzwaringsplannen 18 Ruimte voor de Rivier 19 Bestrijding van muskusratten 19 Hoofdstuk 4: Bestuur en financiën 23

4

5 Voorwoord Water is onze vriend, maar kan ook onze vijand zijn. Het is onze vriend als het schoon en gezond is en in ruime mate voorhanden. Dan kunnen wij genieten van het water en de grootheid van de schepping daarin zien. Het kan ook zijn dat wij moeten vechten tegen het water, omdat het onze vijand is of dreigt te worden. Het water is dan door ons vervuild, of er dreigt een overstroming. Het water kan dan een grote bedreiging vormen. Daarom vraagt water steeds onze speciale aandacht en zorg. Wij Nederlanders leven met en van het water. Als u bedenkt dat Nederland voor de helft onder de zeespiegel ligt, behoeft dit absoluut onze aandacht. Zonder dijken lag Amersfoort aan zee. Maar ook in het dagelijks leven is water onmisbaar. Elke dag gebruiken wij ongeveer 120 liter per persoon. Het zijn vooral de waterschappen die elke dag met aandacht en zorg voor het water bezig zijn. In Nederland zijn 23 waterschappen die voor de veiligheid van de dijken instaan, de kwaliteit van het oppervlaktewater in de gaten houden en het ongedierte bestrijden dat een gevaar kan opleveren voor de veiligheid. Deze waterschappen vormen een zelfstandige bestuurslaag die voor het grootste gedeelte direct door de burger wordt gekozen. De verkiezingen hiervoor vinden plaats op 18 maart 2015 Deo Volente. In deze brochure vertellen wij u hoe de SGP over het waterschap denkt en welke speerpunten zij formuleert om het beleid van het waterschap te kunnen controleren. De SGP doet in een groot aantal waterschappen aan de verkiezingen mee, vanuit het besef dat water de basis vormt voor een duurzame inrichting van onze woon- en leefomgeving. Goed waterbeleid en waterbeheer maakt duurzaam wonen, werken en recreëren mogelijk. Hiermee geven wij invulling aan de Bijbelse opdracht om de aarde te bouwen en te bewaren.

6

7 Inleiding Elk jaar ontvangt u een aanslagbiljet waterschapsbelastingen. Waar betaalt u eigenlijk voor? Als gebruiker betaalt u watersysteemheffing en zuiveringsheffing. Daarnaast betalen de eigenaren van gebouwd onroerend goed, zoals woningen en bedrijfspanden, watersysteemheffing. Dit bedrag is een percentage van de WOZwaarde. Via de zogenoemde kostentoedeling worden de waterschapskosten zo evenwichtig mogelijk verdeeld over (agrarische) bedrijven en particuliere inwoners. Watersysteemheffing U betaalt dus uw aandeel aan het in stand houden van het watersysteem. Dit bestaat uit de kosten die worden gemaakt om de randmeer- en rivierdijken op hoogte en sterkte te houden, alsook om het regen- en smeltwater op te vangen en overtollig water via sloten, kanalen en rivieren af te voeren naar de zee. Een aanzienlijk deel van dit zoete water wordt gebruikt voor het zoet houden van de ondergrond voor landbouw en plantenteelt. Zuiveringsheffing Elk bedrijf en elk gezin betalen mee aan de zuivering van afvalwater. De riolering van uw woonhuis is via de gemeentelijke riolering aangesloten op een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Als het water voldoende schoon is kan dit worden overgepompt in een kanaal of rivier. De slibafzetting wordt verwerkt in een energiefabriek. Wat doet het waterschap voor u? Het waterschap vertegenwoordigt u als inwoner, maar ook de bedrijven die in het gebied gevestigd zijn. De taken van het waterschap zijn vastgelegd in de Waterschapswet. De belangrijkste zijn: het beheersen van de waterkwaliteit, het zuiveren van afvalwater, het beheersen van de waterkwantiteit en het beheren van de waterkeringen (dijken). Waterkwaliteit Het waterschap controleert voortdurend de waterkwaliteit. Hierdoor kunnen excessen in de natuur, zoals een olievervuiling in een singel, snel worden opgespoord en kunnen er ook tijdig adequate maatregelen worden genomen. Daarnaast bedenkt het waterschap hoe het bereiken van waterkwaliteit beter en goedkoper kan, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat regenwater niet in de riolering terechtkomt en dus niet hoeft te worden gezuiverd.. Hierover overlegt het waterschap met de gemeenten. Hierover overlegt het waterschap met de gemeenten. Waterzuivering Rioolwater wordt via ondergrondse leidingen en pompen naar rioolwaterzuiveringsinstallaties getransporteerd. Door middel van bezinken en beluchten wordt het water daar gezuiverd door bacteriën. Als gevolg van bezinking slaan de zware delen als slib neer. Uit dit slib worden mineralen teruggewonnen en de calorische waarde hiervan wordt gebruikt voor de opwekking van energie (de energiefabriek). Het gezuiverde rioolwater wordt vervolgens geloosd op open water, kanalen of rivieren.

8 Waterkwantiteit Het klimaat verandert en plaatselijk valt er steeds meer neerslag in kortere tijd. Ook voeren de rivieren meer regen- en smeltwater uit het buitenland aan. Het waterschap is de eerstverantwoordelijke om bij bovenmatige wateraanvoer maatregelen te treffen, door extra waterberging aan te leggen en/of extra pompcapaciteit in te zetten. Het waterschap bedenkt daarnaast toekomstbestendige nieuwe scenario s en reken deze door Waterkeringen De zeespiegel stijgt, daarom moeten de dijken hoger en sterker worden gemaakt. Elk dijkvak wordt eenmaal per twaalf jaar nauwkeurig getoetst of het blijvend op zijn taak berekend is. Is een dijk niet (meer) voldoende hoog of sterk dan wordt dit gemeld bij het ministerie. Via het landelijke nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma wordt vervolgens op basis van prioritering besloten welke dijkvakken zullen worden verbeterd. Onderhoudscontrole vindt jaarlijks plaats.

9

10 1 Oppervlaktewater Kwaliteit Het waterschap draagt mede zorg voor voldoende kwaliteit van het oppervlaktewater. Het is verantwoordelijk voor de controle van de waterkwaliteit en voert daartoe een meetprogramma uit. Ook ten behoeve van de zwemwateren verricht het waterschap kwaliteitsmetingen. Oppervlaktewater moet altijd veilig zijn voor mens en dier, en moet voldoende kansen bieden voor gewenste natuurontwikkeling. In eerste instantie is het waterschap verantwoordelijk voor de waterkwaliteit aan de hand van de Europese Kaderrichtlijn Water. Deze richtlijn stelt dat de waterbeheerder concrete doelen voor het grond- en oppervlaktewater in stroomgebieden dient te realiseren in 2015, met een mogelijkheid dit gefaseerd in te voeren tot uiterlijk Voor de uitvoering dient er een goede balans te zijn tussen haalbaarheid en kosten. Oppervlaktewaterbeheer is voor de waterschappen een complexe taak waarbij diverse belangen en partijen een rol spelen. De SGP stelt zich ten doel om samen met de betrokken instanties tot overeenstemming te komen, om zo een breed draagvlak te creëren voor toekomstbestendige maatregelen in het belang van de verschillende partijen. Voldoende kwaliteit van het oppervlaktewater is ook van groot belang voor de agrarische sector. Samen met de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) zijn convenanten opgesteld die de emissies terug moeten dringen. Duurzaam ondernemen door de agrarische sector draagt zo bij aan een betere waterkwaliteit. De SGP ondersteunt het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, een initiatief van de LTO om te komen tot het terug dringen van emissies in het oppervlaktewater en grondwater. Concreet: In het buitengebied dient de functie van de agrarische sector leidend te zijn. Riool overstorten die vee drinkwater bedreigen dienen te worden gesaneerd. Natuuraanleg in of bij watergangen mag nooit ten koste gaan van de water(af)voerende functie. Door een gericht baggerprogramma draagt de waterbeheerder ook zorg voor een optimale aan- en afvoer van het water, in combinatie met een schone watergangbodem. Robuuste watersystemen hebben de voorkeur. Samen met waterbergingoevers die natuurvriendelijk worden ingericht zorgt dat voor een ecologisch evenwicht. Concreet: De natuurontwikkeling lift mee met een adequaat waterbeheer. Bij natuurontwikkeling ten koste van de agrarische ondernemer dient er een adequate compensatie of vergoedingsregeling te worden aangeboden.

11 Voldoende zoetwater In het Deltaprogrammaonderdeel Zoetwater wordt aandacht gevraagd voor een juiste verdeling van zoetwater in ons land. In veel gebieden moet nu in droge tijden veel zoetwater ingelaten worden (gebiedsvreemd en vaak ook vervuild) om aan de vraag te voldoen. Soms moet dit water lange trajecten afleggen voor rela- tief weinig belanghebbenden. De SGP vindt het belangrijk dat er in de landbouwin de gebieden met veel glastuinbouw, gebruikgemaakt wordt van innovatieve maatregelen, zoals opslag van hemelwater in de grond. Op deze wijze hoeven er minder maatschappelijke kosten gemaakt te worden. Grondwater Onder regionaal waterbeheer valt ook het grondwaterbeheer. In de Waterwet krijgen de waterschappen nadrukkelijk de rol van waterbeheerder, ook voor het grondwater. Omdat grondwater zich niets aantrekt van perceelgrenzen is het goed dat duidelijk is waar de verantwoordelijkheden liggen. In het schema hier- onder is dit sector, vooral weergegeven: De SGP pleit voor een evenwichtige afweging van belangen bij onttrekkingen en beïnvloeding van het grondwater. Wateroverlast Door het veranderende klimaat zijn er steeds meer gebieden die niet over vol- doende waterafvoercapaciteit beschikken. Water kan niet tijdig worden afgevoerd en wateroverlast is het gevolg. Dit speelt voornamelijk in het stedelijk gebied met weinig oppervlaktewater en veel verharding. Omdat de ruimte juist in die gebieden duur en spaarzaam is, pleit de SGP voor een adaptieve houding van de stad om samen met de waterschappen gebieden een multifunctionele bestemming te geven. Te denken valt aan waterpleinen, groene daken en minder verhard oppervlak, zodat ook in die gebieden een robuust watersysteem ontstaat. Aan de andere kant is het van belang dat er gewerkt wordt aan een goede communicatie met de burger, waarin wordt aangegeven dat ook waterschappen niet altijd in staat zijn om wateroverlast te voorkomen. Ook hier geldt dat op basis van maatschap- pelijke kosten-batenanalyses prioriteiten moeten worden gevonden.

12 Kwantiteit Het waterschap is verantwoordelijk voor voldoende water in het watersysteem voor de gebruiksfuncties. Peilbeheer is een belangrijk element om zorg te dragen voor voldoende water voor de agrarische activiteiten en in specifieke gevallen voor natuurontwikkeling. Verdroging in natte natuurgebieden dient door de waterschappen te worden voorkomen. Waterberging wordt bij voorkeur gerealiseerd door middel van waterbergingoevers. Waar dit niet mogelijk is moeten retentiegebieden worden ingezet. Dit zijn gebieden voor de berging van water bij grote hoeveelheden neerslag. Het waterschap draagt samen met de gemeenten en de provincie door middel van waterplannen zorg voor het stedelijk water, en bij gebiedsontwikkeling voor voldoende capaciteit voor de berging van neerslag. Het waterschap zet zich in om samen met gemeenten en gebiedsontwikkelaars te zorgen dat neerslagwater wordt afgekoppeld van de riolering. Duurzaam waterbeheer heeft de voorkeur en kan bereikt worden door de trits van vasthouden, bergen en afvoeren. Wateroverlast door extreme neerslag dient waar mogelijk adequaat te worden opgelost in het watersysteem, al dan niet in combinatie met retentie. Concreet: De functie van het gebied dient leidend te zijn bij het peilbeheer. Verdroging in natte natuurgebieden dient door het waterschap zoveel mogelijk voorkomen te worden. Vispassages Het waterschap draagt tegen aanvaardbare kosten, al dan niet gesubsidieerd, bij aan de ontwikkeling van vispassages of voorzieningen bij gemalen die de paaimogelijkheden vergroten. De ontwikkeling hiervan dient wel in de lijn te staan van een aansluitende visvriendelijke keten, om werkelijk resultaat ten goede van de vis te bereiken. Klimaat Het waterschap volgt nauwlettend de ontwikkelingen die samenhangen met de opwarming van de aarde en de klimaatstudies en -scenario s die van invloed zijn op zijn taakstelling. Deze informatie, die met de betrokken instanties wordt gedeeld en door de algemene democratie ondersteund, dient toegepast te worden bij de taken op het gebied van veiligheid en watersystemen. Zo komt het waterschap tot een op de toekomst gericht uitvoeringsbeleid met bijbehorende maatregelen. Een onderdeel van de klimaatverandering zijn de grotere droogteperiodes met een te verwachten tekort aan zoetwater voor mens, landbouw, natuur en industrie. De informatie en kengetallen die hieruit voortvloeien, kunnen leiden tot een gebiedsgericht beleid voor het vasthouden of gedoseerd afvoeren van neerslag of rivierwater. De Deltabeslissing Zoetwater zal hierbij de komende periode een belangrijke sturende factor zijn. Concreet: De SGP is van mening dat het waterschap voorzichtig dient te anticiperen op de steeds wisselende informatie die uit klimaatstudies naar voren komt.

13

14

15 2 Waterzuivering Het stelsel van de riolering en de afvalwaterzuivering samen noemen we de afvalwaterketen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de riolering, de waterschappen voor het transport van het afvalwater en voor de zuivering in de rioolzuiveringsinstallatie. Deze installaties zijn kapitaalintensief en daarnaast kost het beheer en onderhoud veel geld. Om de kosten te drukken en de duurzaamheid te bevorderen is het van belang om het zuiveringsproces optimaal te laten verlopen. Waterzuivering is een proces wat zich uitstekend leent voor innovatieve ontwikkelingen. Hierdoor kunnen de waterschappen bijdragen aan de (inter)nationale economie. Terugwinnen van grondstoffen Afvalwater kan worden gezuiverd met behulp van bacteriën en chemicaliën, waarbij reststoffen worden geproduceerd. Dit afvalwater kan worden behandeld waarbij grondstoffen worden teruggewonnen, energie wordt opgewekt, biogas wordt geproduceerd en het gezuiverde water kan worden gebruikt als zoet water (Verwaarding van de reststroom). Dit draagt bij aan de circulair-economie, is duurzaam en goedkoper. Hiermee kunnen toekomstige inspanningen om water verder te zuiveren (deels) worden bekostigd. Voorop blijft staan een scheiding bij de bron van alle afvalstromen. Concreet: Afvalstoffen omzetten in grondstoffen. Verwijderen van nieuwe stoffen Stoffen zoals medicijnen, microplastics en nanodeeltjes vormen een probleem waarvan we de consequenties op de langere termijn nog niet kunnen overzien. Met de huidige hoeveelheden (hemel)water is het veel te duur om medicijnen en andere nieuwe stoffen uit het water te halen, maar op de lange termijn moet dit probleem opgelost worden. We moeten in elk geval starten met de bronaanpak: hoe kan worden voorkomen dat deze stoffen in het afvalwater terechtkomen? Hiervoor dient te worden gewerkt aan bewustwording en beleid op het gebruik van deze stoffen in producten. Hierover moet op nationaal en Europees niveau worden samengewerkt. Concreet: Bewustwording en bronaanpak om nieuwe schadelijke stoffen in afvalwater zo veel mogelijk te voorkomen. Afkoppelen van regenwater Beide voorgaande punten pleiten ervoor om het verdunnen van afvalwater met hemelwater in nieuwbouwwijken zo veel mogelijk tegen te gaan. Het afkoppelen van regenwaterafvoeren in bestaande wijken moet daarom gestimuleerd worden. We moeten de vuilwaterstroom zo veel mogelijk concentreren en bij de bron aanpakken, zodat we zo efficiënt en effectief mogelijk nieuwe stoffen kunnen verwijderen en grondstoffen kunnen hergebruiken. Tevens leidt dit ertoe dat er minder overstorten plaatsvinden op oppervlaktewater, waardoor vervuiling van het watersysteem (inclusief grond- en drinkwater) wordt voorkomen. Dit is goed voor de gezondheid van mens en dier.

16 Concreet: Gemeenten stimuleren om hemelwater en afvalwater zo veel mogelijk te scheiden aan de bron. Waterschap brengt samen met de gemeenten in beeld waar zich nog overstorten bevinden en brengt tevens in beeld hoe vaak en hoe intensief deze gebruikt worden. Samenwerken in de afvalwaterketen Het geheel van het behandelen van afvalwater moeten we zo goed mogelijk afstemmen met de gemeenten. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de inzameling van afvalwater en hebben invloed op de bronaanpak en het scheiden aan de bron. Daarnaast dient de waterketen als een onderdeel van een duurzame inrichting van de wijken gezien te worden. Het duurzamer inrichten van de waterketen kost op korte termijn weliswaar extra geld, maar in samenhang met andere uitdagingen kan dit uiteindelijk toch voordelig uitpakken. Dit kan bijvoorbeeld door een combinatie met het afval- en energievraagstuk in de wijk (denk aan warmte uit het riool, groene daken en inzameling van groente- en fruitafval in hoogbouw). De waterketen moet als een samenhangend geheel bezien worden. Investeringen en beheer vereisen een brede blik, afstemming tussen de verschillende overheden en gericht op de laagste maatschappelijke kosten. Concreet: Samen met gemeenten wijken duurzaam inrichten.

17

18 3 Waterkeringen Zeedijken moeten ook bij storm en hoge waterstanden blijvend het zeewater keren. Rivierdijken moeten de grote hoeveelheden regen- en smeltwater vanuit het buitenland blijvend kunnen afvoeren. Het landelijk vastgestelde nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma is berekend op een statistische overstromingskans van dijken die afhankelijk is van het landsdeel. Vanaf 2014 wordt met een nieuw klimaatscenario gerekend, gebaseerd op de zeespiegelstijging en tropische regenbuien. Concreet: De SGP staat voor sterke, robuuste dijken en droge voeten. De SGP wil rekening houden met een realistisch klimaatscenario. Bij beheer en onderhoud van waterkeringen kunnen agrariers of zgn. Gebiedscollectieven worden ingezet(mits er geen afbreuk wordt gedaan aan de functie). Nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma (nhwbp) Elk dijkvak wordt door het waterschap eenmaal per twaalf jaar nauwkeurig beoordeeld of het zijn taak blijvend kan uitvoeren. De benodigde verbeteringen worden gerapporteerd aan het ministerie. Het ministerie toetst aan het nhwbp, waarbij wordt aangegeven welk dijkvak op welk tijdstip aan de beurt is voor verbetering. Zo kunnen we borgen dat de eigen dijken tijdig op orde zijn. De methodiek verschuift van overstromingskans naar risico van overlijden en schade. Het type dijk is afhankelijk van het type achterland.. De financiering van de dijken komt voor de helft direct vanuit de rijksbegroting en wordt voor de rest opgebracht door de waterschappen. Concreet: De SGP stelt veiligheid voorop. De SGP is bereid zo nodig extra te investeren in dijkverbetering. Dijkverzwaringsplannen In opdracht van het ministerie werkt het waterschap (meestal in samenwerking met Rijkswaterstaat) de plannen tot dijkverzwaring uit tot bestekken per dijkvak. Deze worden vervolgens aanbesteed. Uiteraard is het behalen van een functioneel resultaat tegen redelijke kosten van belang. Het waterschap houdt in hoge mate rekening met de inspraak door omwonenden en bedrijven en met omgevingsfactoren, zoals bestaande bebouwing en natuur. Een maatschappelijke kostenbatenanalyse is hierbij een onmisbaar instrument. Concreet: De SGP is bij het aanbesteden van werk voorstander van het combineren van werkzaamheden. De SGP ondersteunt innovatieve slimme dijken, en steunt onderzoek waarbij nieuwe methoden worden getest.

19 Ruimte voor de Rivier Het advies van de commissie-veerman heeft geresulteerd in het project Ruimte voor de Rivier, dat inmiddels geheel tot uitvoering is gebracht. Het project betreft de ruimte tot waterafvoer van de drie grote rivieren Maas, Waal en Rijn. Als criterium is meerlaagse veiligheid ingevoerd: het voorkómen van overstromingen, het realiseren van een duurzame ruimtelijke planning en rampbeheersing bij overstromingen. Het uitgangspunt is dat elke inwoner statistisch gezien dezelfde overlevingskansen heeft. Dit houdt in dat dunbevolkte of onbewoonde gebieden eerder mogen overstromen om daarmee een lagere waterstand in de rivieren te bereiken. Hiertoe wordt bij Veessen/Wapenveld een nevengeul gemaakt bij de IJssel om zodoende het waterpeil bij extreem hoge waterstanden in de IJssel te kunnen verlagen. Concreet: De SGP is akkoord met meerlaagse veiligheid en ziet het als taak voor het waterschap te zorgen voor primaire, sterke dijken. De SGP gaat voor lokaal inleveren als daarmee een groter landelijk belang wordt gediend. De SGP staat nieuwbouw op dijken slechts toe als de veiligheid en het meerjarig onderhoud voldoende geborgd zijn. Terughoudendheid met aanleg van natuur in uiterwaarden indien dit de waterafvoer belemmerd. Bestrijding van muskusratten Muskusratten graven ook in dijken en vormen daardoor een bedreiging voor de sterkte van de dijken. De rattenbestrijding is inmiddels een wettelijke taak van het waterschap.

20

21 4 Bestuur en financiën Het bestuur van het watersch bedrijven. Bestuurders voor deze zetels worden via br Het waterschap heeft een autonome positie binnen het stelsel van overheden. Het bestuur van het waterschap ap wordt, net zoals de gemeenteraad, voor het grootste deel door de burger gekozen door middel van directe verkiezingen. Een gedeelte van het bestuur bestaat uit geborgde zetels voor landbouw, natuur en bedrijven. Bestuurders voor deze zetels worden via brancheorganisaties geplaatst. Het bestuur van het waterschap wordt gevormd door een dijkgraaf, leden van het dagelijks bestuur en leden van de algemene vergadering. Naar analogie met de gemeente is dit vergelijkbaar met resp. de burgemeester, wethouders en raadsleden. De noodzaak van waterschappen is al vele eeuwen geleden onderkend en tot de dag van vandaag is er een bijzondere rol weggelegd voor de waterschappen. Met name de veiligheidstaak (bescherming tegen water) is essentieel en moet geborgd zijn en blijven door een en bestuursorgaan dat beperkt onderhevig is aan politieke willekeur. Vanuit deze achtergrond heeft het waterschap zelfstandige belastinginkomsten, die rechtstreeks bij de burgers en bedrijven worden geïnd. Het is logisch dat deze betalende burgers en bedrijven dan ook direct invloed kunnen uitoefenen op het beleid van het waterschap door een directe verkiezing van het bestuur. Het is van cruciaal belang dat overheidsorganisaties met hun tijd meegaan en worden gemoderniseerd. Efficiëntie en doelmatigheid van zowel de organisatie als de uit te voeren taken zijn de grote opdracht voor de komende tijd. Van alle inwoners worden offers gevraagd. Belastingopbrengsten moeten daarom uiterst doelmatig worden besteed en omvangrijke financiële besluiten moeten worden gebaseerd op een maatschappelijke kosten-batenanalyse.

22 Concreet: Een zelfstandig waterschap en veiligheid boven alles. Blijf niet aan de kant staan, maar breng uw stem uit. Waar mogelijk besparen op organisatie en projecten. Modernisering van het bestuur door verjonging. We zijn een functioneel bestuur en blijven ons daarom focussen op onze kerntaken.

Voor elkaar in Flevoland

Voor elkaar in Flevoland Voor elkaar in Flevoland SGP-verkiezingsprogramma waterschap Zuiderzeeland 2015-2019 2 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 7 Hoofdstuk 1: Oppervlaktewater 11 Kwaliteit 11 Voldoende zoetwater 11 Grondwater

Nadere informatie

Hart voor Rivier en Land

Hart voor Rivier en Land Hart voor Rivier en Land Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 7 Hoofdstuk 1: Oppervlaktewater 11 Kwaliteit 11 Voldoende zoetwater 12 Grondwater 12 Wateroverlast 12 Kwantiteit 13 Vispassages 13 Klimaat

Nadere informatie

Verkiezings programma

Verkiezings programma Verkiezings programma Waterschap De Stichtse Rijnlanden 2015-2019 www.geefomwater.nl 2. 3. Inhoudsopgave Voorwoord 4 De lijsttrekker 5 Inleiding 7 1. Oppervlaktewater 10 2. Waterzuivering 15 3. Waterkeringen

Nadere informatie

VÓÓR EEN DUURZAAM WATERBELEID

VÓÓR EEN DUURZAAM WATERBELEID VÓÓR EEN DUURZAAM WATERBELEID sgp.nl verkiezingsprogramma waterschap Vallei en Veluwe 2019-2023 VOORWOORD Geachte kiezer, Namens het Hoofdbestuur van onze SGP mag ik u het raamwerkprogramma aanbieden voor

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma ChristenUnie-SGP. Verantwoord en betrouwbaar. Hoogheemraadschap van Delfland. Pagina 1 - ChristenUnie/SGP Delfland

Verkiezingsprogramma ChristenUnie-SGP. Verantwoord en betrouwbaar. Hoogheemraadschap van Delfland. Pagina 1 - ChristenUnie/SGP Delfland Verkiezingsprogramma ChristenUnie-SGP 2014-2019 Verantwoord en betrouwbaar Hoogheemraadschap van Delfland Pagina 1 - ChristenUnie/SGP Delfland Inhoudsopgave Inleiding 3 Het waterschap beschermt tegen water

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Inleiding KNAG 7 december 2012. Dijkgraaf Herman Dijk

Inleiding KNAG 7 december 2012. Dijkgraaf Herman Dijk Inleiding KNAG 7 december 2012 Dijkgraaf Herman Dijk WATERSCHAPPEN IN NEDERLAND 25 GEBIED GROOT SALLAND oppervlakte: 120.000 ha, inwoners: 360.000 26% onder zeeniveau Wanneer geen dijken/duinen: 66% regelmatig

Nadere informatie

Wijs met water! Verkiezingsprogramma

Wijs met water! Verkiezingsprogramma Wijs met water! Verkiezingsprogramma Waterschap Hollandse Delta Lijst 10 www.wijsmetwaterhollandsedelta.nl In uw handen ligt het verkiezingsprogramma van onze partij. Graag willen wij u kennis laten maken

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe-

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- Vallei & Eem Veluwe Oost Veluwe Noord WELL DRA Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- februari 2015 concept De aanpak handelingsperspectieven Ontwikkelingen maatschappij

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Wat de waterschappen voor je doen.

Wat de waterschappen voor je doen. Niet bang voor water? Wat de waterschappen voor je doen. Katrina, New Orleans 1 Hoofdstuk 1 - Wat het waterschap voor je doet 1.1 Waterschap is functionele democratie met vier kerntaken Positie van de

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA

VERKIEZINGS PROGRAMMA VERKIEZINGS PROGRAMMA 5 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019-2022 1 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019-2022 Partijleden Samen werken aan water 1 Bert Philipsen Rutten 2 M.C. Slootman Espel 3 Ton Kempenaar Dronten 4 Martinus

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren Water in Tiel Waterbeleid Tiel en Waterschap Rivierenland Water en Nederland zijn onafscheidelijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor water en Tiel, met de ligging langs de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en

Nadere informatie

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement.

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. OVERHEID & PUBLIEKE DIENSTEN www.hydrorock.com Overheden en watermanagement Watermanagement in stedelijke gebieden is zeer actueel. Klimaatverandering

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta Waterschap Hollandse Delta dynamiek in de delta Inhoud De dynamiek in de tijd Een dynamische ruimte De opgaven nu en voor de toekomst Water besturen Functionele overheid Algemeen belang en specifiek belang

Nadere informatie

WAT WIJ WILLEN MET WATER

WAT WIJ WILLEN MET WATER WAT WIJ WILLEN MET WATER Programma 2015-2019 voor de waterschapsverkiezingen Waterschap Amstel Gooi en Vecht Wij willen droge voeten houden als het heeft gestortregend. Maar wij willen ook, dat in droge

Nadere informatie

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019 Vragen en antwoorden 1. Algemeen, waarom waterschapsverkiezingen 2. Relatie tot de provincie 3. Wat valt er te kiezen? 4. Hoe is het waterschap georganiseerd? 1. Algemeen,

Nadere informatie

Waterschapsbelasting 2015

Waterschapsbelasting 2015 Waterschapsbelasting 2015 uw bijdrage aan droge voeten en schoon water Het hoogheemraadschap van Rijnland zorgt voor droge voeten en schoon water, en dat kost geld. Om alles te kunnen bekostigen, zijn

Nadere informatie

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen Water in Eindhoven Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans 28 september 2010 Aanleiding voor de stedelijke wateropgaven Maatregelen Effecten van maatregelen Omgaan met nieuwe extremen 1835 1921 2004

Nadere informatie

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s In vogelvlucht Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s watersysteem De afvalwaterketen Wij beschouwen de afvalwaterketen als één geheel,

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

Inleiding KIVI Kring Stedendriehoek. Inleider: dijkgraaf Herman Dijk

Inleiding KIVI Kring Stedendriehoek. Inleider: dijkgraaf Herman Dijk Inleiding KIVI Kring Stedendriehoek Inleider: dijkgraaf Herman Dijk WATERSCHAPPEN IN NEDERLAND 26 GEBIED GROOT SALLAND oppervlakte: 120.000 ha, inwoners: 360.000 ALGEMEEN BESTUUR voorzitter + 25 leden

Nadere informatie

Wie bestuurt het waterschap?

Wie bestuurt het waterschap? Wie bestuurt het waterschap? 2 Nederland waterland. Rivieren, kanalen, sloten, beken, meren, grachten Nederland is er vol mee. Bovendien ligt Nederland aan de Noordzee. Al dat water in en om Nederland

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

Uw waterschap in Lees verder >

Uw waterschap in Lees verder > Uw waterschap in 2013 Lees verder > We wonen en werken in een geweldig mooi stuk Nederland. U en ik en nog ruim een miljoen inwoners hebben ons thuis ergens tussen de IJssel, de Nederrijn, de Utrechtse

Nadere informatie

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit We leven in een land vol water. Daar genieten we van. We zwemmen, vissen, besproeien de tuin, varen in bootjes en waarderen

Nadere informatie

WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk. Hollands Noorderkwartier

WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk. Hollands Noorderkwartier WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Hollands Noorderkwartier 2015-2019 Even voorstellen Water Natuurlijk is een NIET-politieke vereniging, die in 2008 speciaal is opgericht om de belangen

Nadere informatie

De lokale maat in waterbeheer

De lokale maat in waterbeheer De lokale maat in waterbeheer met lokale kennis en betrokkenheid Een praktisch waterschap voor iedereen! Tegen maatschappelijk zo laag mogelijke kosten Met een rechtvaardige waterschapsbelasting Duurzaam

Nadere informatie

Duurzame watersystemen

Duurzame watersystemen TITEL VAN PRESENTATIE SUBTITEL VAN PRESENTATIE Maar water kost toch niets? Waterverbruik en klimaatverandering Infrastructuur Drinkwater Afvalwater Hemelwater Waterverbruik en klimaatverandering Drinkwater

Nadere informatie

Programma Water en klimaatveranderingen

Programma Water en klimaatveranderingen Programma Water en klimaatveranderingen Ger Renkens / Luuk Postmes 7 juni 2016 Doel Beschermen van de volksgezondheid en het milieu en het leveren van een bijdrage aan het in stand houden en verbeteren

Nadere informatie

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 Voorstellen multifunctionele landbouw functieverandering landschappelijke inpassing gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens:

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens: UITGANGSPUNTEN NOTITIE Plan: Algemene projectgegevens: Projectomschrijving: 8 woningen Holtenweg Vries Oppervlakte plangebied: 2185 m2 Toename verharding in plangebied: 400 m2 Kaartlagen geraakt: Ja Aanvrager

Nadere informatie

Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. Bescherm volksgezondheid. Beperk overlast en hinder Voorkom schade.

Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. Bescherm volksgezondheid. Beperk overlast en hinder Voorkom schade. Doelen Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. 2. Geen (onaanvaardbare) economische schade of maatschappelijke hinder door wateroverlast. Bescherm volksgezondheid Beperk overlast

Nadere informatie

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Status: definitief Datum: 23 februari 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Waterhuishouding... 3 1.1 Beleid Waterschap Rivierenland... 3 1.2 Veiligheid...

Nadere informatie

Les 3 - Het waterschap

Les 3 - Het waterschap Les 3 - Het waterschap Inleiding Weet jij wat een waterschap is? Het is eigenlijk best een vreemd woord. Dat het over water gaat is wel duidelijk, maar wat is dan een schap Denk eens aan het woord maatschappij.

Nadere informatie

WATERSCHAPSBELASTINGEN 2013 in het gebied van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht

WATERSCHAPSBELASTINGEN 2013 in het gebied van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht WATERSCHAPSBELASTINGEN 2013 in het gebied van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht In het gebied waar u woont, werkt en/of eigendommen heeft, is Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht verantwoordelijk

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Bergen van water in de buurt 3 1.2 Schoon oppervlaktewater in de wijk 4 1.3 Wat u kunt doen 5 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 7 2.1 Van regenton 8 2.2 naar tuinbeek

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk. Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk

Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk. Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk Waarom u stemt voor de waterschappen op 18 maart 2015 Veiligheid tegen overstromingen en gezond en schoon water

Nadere informatie

Wie bestuurt het waterschap?

Wie bestuurt het waterschap? Wie bestuurt het waterschap? Nederland waterland. Rivieren, kanalen, sloten, beken, meren, grachten Nederland is er vol mee. Bovendien ligt Nederland aan de Noordzee. Al dat water in en om Nederland moet

Nadere informatie

Ruimtelijke Adaptatie en andere ontwikkelingen. Nan Zevenhek Algemeen Bestuur waterschap De Dommel 24 november 2017

Ruimtelijke Adaptatie en andere ontwikkelingen. Nan Zevenhek Algemeen Bestuur waterschap De Dommel 24 november 2017 Ruimtelijke Adaptatie en andere ontwikkelingen Nan Zevenhek Algemeen Bestuur waterschap De Dommel 24 november 2017 Index Wat is Ruimtelijke Adaptatie Waarom is het nodig en wat kost het? Invloed van belastingheffing

Nadere informatie

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen.

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen. Nummer Onderwerp : B-3.11.2008 : Beslisnota Kaderrichtlijn Water Korte inhoud : Water Beheer 21 e eeuw, 2008, Schoon en gezond water in Noord-Nederland 1. Implementatie Europese Kaderrichtlijn Water in

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over riooloverstorten.

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over riooloverstorten. Rotterdam, 16 oktober 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over riooloverstorten. Aan de Gemeenteraad. Op 18 september 2012 stelde het raadslid

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA

VERKIEZINGS PROGRAMMA VERKIEZINGS PROGRAMMA 2 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2015-2018 1 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015-2018 Partijleden Samen werken aan water 1 Theo Hogendoorn Dronten 2 Bert Philipsen Rutten 3 M.C. Slootman-Claassen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Waterschapsverkiezingen

Informatiebijeenkomst Waterschapsverkiezingen Informatiebijeenkomst Waterschapsverkiezingen 1 juli 2014 Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: een introductie Het waterschapsbestuur De waterschapsverkiezingen Introductie Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=1gzlsvox

Nadere informatie

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Inhoud presentatie Even voorstellen Waterschappen algemeen Video Vragen Project Beemdstraat Bladel Afsluiting

Nadere informatie

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN Aanpak De opdracht Afstemmen investeringen is voortvarend opgepakt door de werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Gelderse waterschappen en

Nadere informatie

Duurzame daken Groen of Blauw

Duurzame daken Groen of Blauw Droge voeten en schoon water Duurzame daken Groen of Blauw Een visie op de inzet van daken in het waterbeheer Agnes van Zoelen 23-04-15 Intro Intro Daadkracht en Samenwerken De meerwaarde van duurzame

Nadere informatie

Stedelijke wateropgave. (van traditionele rioolvervanging

Stedelijke wateropgave. (van traditionele rioolvervanging Stedelijke wateropgave (van traditionele rioolvervanging i naar duurzame leefomgeving) Landelijke bijeenkomst waterambassadeurs 21-09-2010 Inhoud: Wettelijk kader en doelen Stand van zaken invulling sted.

Nadere informatie

Veilig, Verantwoordelijll, VVD!

Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Verkiezingsprogramma Waterschap Zuiderzeeland 2019-2023 Waterschap 2019-2023 Veilig, Verantwoordelijk, Doelmatig, VVD! De wereld om ons heen verandert, dus ook die van het

Nadere informatie

Waterschap Groot Salland. In balans met water

Waterschap Groot Salland. In balans met water Waterschap Groot Salland In balans met water Verkiezingsprogramma 2015-2019 1. Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel voor leven. Voor inwoners, ondernemers,

Nadere informatie

1) Gaat het om een ruimtelijk plan dat uitsluitend een functiewijziging van bestaande bebouwing inhoudt? nee

1) Gaat het om een ruimtelijk plan dat uitsluitend een functiewijziging van bestaande bebouwing inhoudt? nee datum 16-5-2013 dossiercode 20130516-34-6989 Tekenen: Heeft u een beperkingsgebied geraakt? Welke gemeente omvat het grootste deel van het door u getekende plangebied? Winsum Vragen: 1) Gaat het om een

Nadere informatie

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2015-2019 WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in Flevoland Bouwen We Samen Onze lijsttrekker stelt zich aan U voor Ik ben trots op Flevoland Trots op de MAG ik mij even aan U voorstellen,..

Nadere informatie

Roelof J. Stuurman. 11 juli 2011

Roelof J. Stuurman. 11 juli 2011 Roelof J. Stuurman Een Proeftuin waarin toegepast innovatief onderzoek wordt gedaan om een gezonde energie- en waterneutrale Uithof te bereiken die geen nadelige invloed heeft op zijn omgeving en waar

Nadere informatie

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water"

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water Memo Ter attentie van Gemeente Midden-Drenthe Datum 4 december 2012 Opgesteld door Maarten van Vierssen Projectnummer 111769 Onderwerp Bedrijventerrein Smilde aspect Water" In deze memo zijn de watertoetsen

Nadere informatie

AANSLUITING CURRICULUMVOORSTEL WATEREDUCATIE GROEP 7-8

AANSLUITING CURRICULUMVOORSTEL WATEREDUCATIE GROEP 7-8 1 KLIKPLAAT WAT IS WATER Lesblad Wat is water Water, ijs en waterdamp Oplossen Sterk water Drijven en zinken Zoet en zout Overal is water INHOUD LESMODULE: [DOMEIN WATER EN LEVEN] Leerling geeft water

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard

Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard 2015-2019 Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel voor leven. Voor inwoners en ondernemers, maar

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater 15 november 2011 Giel Geraeds en Ad de Man Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Introductie

Nadere informatie

Van Waterplan naar Watervisie

Van Waterplan naar Watervisie 22 oktober, Studiedag VVSG Van Waterplan naar Watervisie integraal waterbeleid in Nijmegen Jos van der Lint Waterservicepunt (WSP) www.waterbewust.nl Waalsprong 1996-2020 Dukenburg / Lindenholt 1965-1985

Nadere informatie

CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma

CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma Om ons klimaat kun je niet heen! CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma 2019-2023 Inleiding Verkiezingsprogramma CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Nadere informatie

Samen werken aan de toekomst

Samen werken aan de toekomst Collegeprogramma 2019-2023 Status Concept 2 van 8 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten van beleid 3 3 Speerpunten 4 4 Waterveiligheid 5 5 Wateroverlast 6 6 Watertekort 6 7 Gezond water (Kaderrichtlijn

Nadere informatie

Basisopleiding Riolering Module 1

Basisopleiding Riolering Module 1 Basisopleiding Riolering Module 1 Cursusboek Nieuwegein, 2013 w w w. w a t e r o p l e i d i n g e n. n l Stichting Wateropleidingen, augustus 2013 Groningenhaven 7 3433 PE Nieuwegein Versie 1.1 Niets

Nadere informatie

ONDERZOEK DUURZAME WATERHUISHOUDING DE BOSRUITER SPRUNDEL

ONDERZOEK DUURZAME WATERHUISHOUDING DE BOSRUITER SPRUNDEL ONDERZOEK DUURZAME WATERHUISHOUDING DE BOSRUITER SPRUNDEL Inleiding Sinds 1 november 2003 is het wettelijk verplicht, in het kader van het Besluit Ruimtelijke Ordening, een watertoets te verrichten. In

Nadere informatie

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Uden gastvrij voor water Kenmerk: 11-10044-JV 14 september 2011 Ingenieursbureau Moons 1 Inhoudsopgave 1 SAMENHANG... 3 2 SAMENVATTING... 4 2.1 KOERSWIJZIGINGEN...

Nadere informatie

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d B i j l a g e 1 : Beleidskader water Europees waterbeleid Kaderrichtlijn Water (KRW) De kaderrichtlijn Water richt zich op de bescherming van landoppervlaktewater, overgangswater, kustwater en grondwater.

Nadere informatie

Waterkeringen. Aanleg regionale keringen

Waterkeringen. Aanleg regionale keringen Waterkeringen Corsa: 2015018593 Aanleg primaire waterkeringen Aanleg regionale keringen Onderhoud keringen Openstellen onderhoudswegen in Zeeland langs Oosterschelde en Westerschelde Dijkbewaking en calamiteitenzorg

Nadere informatie

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Ir. Emil Hartman Senior adviseur duurzaam stedelijk waterbeheer Ede, 10 april 2014 Inhoud presentatie Wat en hoe van afkoppelen Wat zegt de wet over hemelwater

Nadere informatie

Notitie. 1. Beleidskader Water

Notitie. 1. Beleidskader Water Notitie Ingenieursbureau Bezoekadres: Galvanistraat 15 Postadres: Postbus 6633 3002 AP Rotterdam Website: www.gw.rotterdam.nl Van: ir. A.H. Markus Kamer: 06.40 Europoint III Telefoon: (010) 4893361 Fax:

Nadere informatie

Verkiezings- manifest Water Natuurlijk

Verkiezings- manifest Water Natuurlijk Verkiezings- manifest Water Natuurlijk Groot Salland nd pagina 1 van 4 Dit verkiezingsmanifest maakt met vijf hoofdthema s duidelijk waar Water Natuurlijk in Groot Salland voor staat. Water Natuurlijk

Nadere informatie

Figuur 1 Zuiveringsinstallatie

Figuur 1 Zuiveringsinstallatie Richtlijn 91/271/EEG: Situatierapport ex artikel 16 Nederland, situatie op 31 december 1998 Inzameling, transport en behandeling van afvalwater in Nederland Bij allerlei activiteiten in huis en bedrijf

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina)

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina) Winst met water! > In Actie > Waarom nu? > Hoe doen we dit? > Idee voor eigen project! > Doelstellingen (Klik of scroll naar de volgende pagina) Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: winst met water! Het agrarisch

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijke themas zijn voor ons : Duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid. Het CDA HHSK wil:

Inleiding. Belangrijke themas zijn voor ons : Duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid. Het CDA HHSK wil: Waterschapsverkiezing 2015. Waar staat het CDA voor? (Concept HHSK 12 september 2014.Bijdragen zijn hierin verwerkt) Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel

Nadere informatie

: gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe)

: gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe) ogo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe) : BA7950-100-100 : Bedrijventerrein Wapenveld Noord : Watertoetsnotitie

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Nederland is een land van water. Met veel beken, sloten en rivieren. Het water dat door deze beken, sloten en rivieren stroomt noemen we

Nadere informatie

Samenvatting van de watertoets. Hieronder vindt u een samenvatting van de door u ingevulde gegevens.

Samenvatting van de watertoets. Hieronder vindt u een samenvatting van de door u ingevulde gegevens. Samenvatting van de watertoets De toets is uitgevoerd op een ruimtelijke ontwikkeling in het beheergebied van het waterschap Regge en Dinkel. Voor algemene informatie over de watertoets van Regge en Dinkel

Nadere informatie

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Stedelijke wateropgave - waterberging Musselkanaal Nummer: Bestuursstukken\1836 Agendapunt: 9 DB: Ja 7-4-2015 BPP: Ja 24-4-2015 FAZ: ja 24-4-2015 VVSW: Nee AB: Ja 13-5-2015 Opsteller: Robert

Nadere informatie

De economische betekenis van waterschappen. mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013

De economische betekenis van waterschappen. mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013 De economische betekenis van waterschappen mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013 1 Gefeliciteerd! 2 opzet Waterschappen en ons land Strijd tegen het water Deltaplan

Nadere informatie

Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe

Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk voor Waterschap Vallei en Veluwe Water Natuurlijk is een bijzondere waterschapspartij. We hebben

Nadere informatie

HET WATERSCHAP?! WAAROM ZOU JE DAARVOOR STEMMEN?

HET WATERSCHAP?! WAAROM ZOU JE DAARVOOR STEMMEN? NATUURLIJK! 6 redenen waarom jij natuurlijk Water Natuurlijk stemt CONCEPT 19 maart 2019 Verkiezingen Waterschap HET WATERSCHAP?! WAAROM ZOU JE DAARVOOR STEMMEN? Het Waterschap is niet de meest bekende

Nadere informatie

datum dossiercode STANDAARD WATERPARAGRAAF Plan: Legalisatie damwanden Garmpoleiland

datum dossiercode STANDAARD WATERPARAGRAAF Plan: Legalisatie damwanden Garmpoleiland datum 14-9-2018 dossiercode 20180913-34-18746 STANDAARD WATERPARAGRAAF Plan: Legalisatie damwanden Garmpoleiland Algemene projectgegevens: Projectomschrijving: Legalisatie damwanden Garmpoleiland Oppervlakte

Nadere informatie

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Programma informa+eavond 1. Welkom en uitleg van het proces na de ondertekening van de reserveringsovereenkomst door Ariën Schaap

Nadere informatie

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 3 Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

50 Plus programma voor deelname aan Algemeen Bestuur Wetterskip

50 Plus programma voor deelname aan Algemeen Bestuur Wetterskip 50 Plus programma voor deelname aan Algemeen Bestuur Wetterskip 2019-2023 50PLUS: Programma Algemeen Bestuur Wetterskip Friesland 2019-2023 Algemeen: Wetterskip Fryslân zorgt voor het beheer van dijken

Nadere informatie

verkiezingsprogramma waterschapverkiezingen 18 maart 2015 voor waterschap Rijn en IJssel

verkiezingsprogramma waterschapverkiezingen 18 maart 2015 voor waterschap Rijn en IJssel verkiezingsprogramma waterschapverkiezingen 18 maart 2015 voor waterschap Rijn en IJssel Hoofdthema: Water en leefbaarheid De Vereniging Kleine Kernen Gelderland vertegenwoordigt 146 dorpsorganisaties

Nadere informatie

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Integraal Waterplan Haarlem Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Inhoud presentatie 1. Enkele begrippen 2. Waterplan Haarlem Aanleiding en doel Gerealiseerde maatregelen Actualisatie Geplande maatregelen

Nadere informatie

Om ons klimaat kun je niet heen!

Om ons klimaat kun je niet heen! Verkiezingsprogramma 2019-2023 CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Om ons klimaat kun je niet heen! Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 2. Veilig water 6 3. Schoon water 7

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie