Effectief Communiceren Met Je Website

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Effectief Communiceren Met Je Website"

Transcriptie

1 Effectief Communiceren Met Je Website Hoe Je Als Ondernemer Eenvoudig Boeiende Teksten Voor Je Website Schrijft

2 Effectief Communiceren Met Je Website Hoe Je Als Ondernemer Eenvoudig Boeiende Teksten Voor Je Website Schrijft 2015 Tekstbureau de Weverij Deze tekst valt onder Creative Commons Licentie en mag in ongewijzigde vorm worden gedeeld, zowel geprint als digtaal. Commercieel gebruik is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming verboden.

3 Tips Voor Het Simpel Schrijven Van Zinvolle Content Op internet ben je wat je schrijft. Op internet besluiten lezers met één muisklik verder te lezen. Of te verdwijnen. Goede koppen en sterke teksten boeien bezoekers. Zodat ze langer blijven. Verder lezen. De landingspagina bereiken. En iets gaan doen. Een goede website verleidt tot actie. En daarover gaat dit e-book. Over het schrijven van boeiende koppen. Over het componeren van verleidelijke teksten. En over de kunst om van je website een effectief communicatiekanaal te maken. Zodat jouw website gevuld raakt met zinvolle content. Die je schrijft met minder tijd en moeite en die meer opbrengt.

4 DEEL 1 Het internet De 3 Functies Van Het Internet Een kennisbank Voorbeelden zijn Wikipedia, een encyclopedie, woordenboeken maar ook kranten en sites met vakantie bestemmingen. Een verbindingsmachine Forums en blogs waarop meerdere mensen die een interesse delen informatie kunnen posten. Een bron van ideeën Wat zullen we eten, wat is er te doen en hoe leer ik schilderen? Drie functies die, in wisselende verhoudingen, op iedere website te vinden zijn.

5 Content Is Het Kloppend Hart Van Een Website Waar gaat jouw website over? Hopelijk niet over jezelf. Maar over de manier waarop jij problemen van anderen oplost. Over wat jij voor je klanten kunt betekenen. Waarmee ze bij jou terecht kunnen. En wat jij voor ze kunt doen. En dat dan zo duidelijk mogelijk. Goede content is concreet, leeft, boeit en inspireert. Is prettig om te lezen en is uiteraard geschreven in onberispelijk Nederlands. De woordkeuze wordt bepaald door jouw klanten. Hoe duidelijker je teksten aansluiten bij hun beleving hoe groter de kans op respons. Dezelfde taal spreken als jouw klant. Dezelfde woorden gebruiken en betekenissen delen. Dat is de beste basis voor wederzijds vertrouwen. En voor jouw onderneming.

6 Maak Koppen Die Lezers Boeien De kop is het eerste contact met de lezer. Er is maar één eerste keer. Die kop moet dus goed zijn, steengoed. In een krant is koppenschrijven een specialistisch vak. Ook daar is een kop belangrijk. In een kop staat de eerste reden om verder te lezen. Wat is een goede kop? Een goede kop bevat een aansporing, een belofte. Geeft informatie over het vervolg en maakt nieuwsgierig. Een paar voorbeelden van koppen : 5 manieren om 6 redenen waarom Waarom machtige mensen langer leven. 33 redenen om een tekstschrijver in te huren Heb je een mooie kop gemaakt? Maak daar dan wat afgeleiden van. Wissel ze af en meet met Google Analytics welke kop de meeste lezers trekt. En dat kan dan best eens een kop zijn die niet jouw eigen favoriet is.

7 Content Is Het Verhaal Zet In de eerste zin een woord uit je kop. Dat zorgt voor een automatische overloop. Verleid de lezer door stap voor stap steeds iets nieuws toe te voegen. Maar niet meer dan één nieuw item per zin of alinea. Aan het eind van de tekst volgt dan de actie of de aanbieding. Heb je iets extra s? Verwijs er naar maar vertel het nog niet. Doe dat pas op de landingspagina. Verkoop je pannenkoekenmeel? Gratis een kookboekje. Een cursus? Korting voor snelle beslissers. Tuinzaden? Leuk tuinschepje als welkomstcadeau. En natuurlijk altijd een gratis abonnement op de wekelijkse nieuwsbrief. Goede content is spannend. Als een detective waar pas op de laatste pagina duidelijk wordt dat de butler het deze keer niet heeft gedaan.

8 Het Doel De Landingspagina Een goede website draagt bij aan de missie van jouw onderneming. Er zijn veel verschillende ondernemingen. En dus veel verschillende websites. Een goede website is een informatiebron is een verbindingsmachine is een bron van ideeën Informatie trekt specifieke bezoekers. Commentaren en vragen leggen verbindingen. Ideeën zorgen voor oplossingen. Ondernemers verdienen hun geld met het tegen betaling aanbieden van oplossingen. Die oplossingen presenteren zijn het bestaansrecht van de website. Verhalen in de content, oplossingen op de landingspagina. Daar kan de bezoeker dan iets kopen. Of iets krijgen. Of iets achterlaten zoals het adres. Goede landingspagina s zijn eenvoudig. Helder van kleur, met stevige letters. En een grote actie -knop.

9 De Content Van Vandaag Is Het Oude Nieuws Van Morgen Een website is niks. Als er niks te beleven is. Er nooit iets gebeurt. En er niks verandert. Dan is een website weinig meer dan een duur visitekaartje. Want wie leest er nou de krant van gisteren? Een goede website is continu in beweging. Niet dagelijks maar op z n minst wekelijks. Door nieuwe content. Een nieuwe aanbieding. Een interview. Nieuwe foto s. Een leuk filmpje. Een kort verslagje. Een website beheren is een continu proces. Net als content schrijven. Content die best uit een paar regels kan bestaan. Snel geschreven en gemakkelijk geplaatst. Een website goed beheren kan zo eenvoudig zijn.

10 Tien Kritische Seconden Op 99% van de websites verdwijnen nieuwe bezoekers weer snel. Vaak al binnen 10 seconden. Boei je ze 10 tot 20 seconden dan is de kans groot dat ze langer blijven. Hiervoor zijn zo n 100 woorden nodig. Plus een sterke kop natuurlijk. Maak zinnen die een overlap hebben. Appels zijn gezond. En ook lekker. De tweede zin verwijst naar de eerste. Alsof ze één zin zijn. Schep een verwachting. Een hond is een onbetaalbare vriend. O ja? Waarom dan? Bevestig een oordeel. Klaverjassen is gezellig. Zoek voorbeelden. Sommige boeken lees je in één adem uit. Hoe doet die auteur dat?

11 DEEL 2 De Tekst Doel Van Een Tekst Is Gelezen Te Worden Is dat geen open deur intrappen? Helaas niet. Veel teksten worden geschreven om te laten zien hoe goed de schrijver kan schrijven. Ook al barst het van de taalfouten, stijlfouten, tante Betjes en krompraat. Daarover gaat het hier dus niet. Teksten zijn bestemd voor lezers. Mensen die je als schrijver zelden zult ontmoeten. Maar die wel bestaan. En die voor iedere ondernemer belangrijk zijn. Lezers zijn potentiële klanten. En jouw klanten betalen jouw salaris. Doel is dus om steeds meer lezers te krijgen. Daar bevinden zich de toekomstige klanten tussen. Nog mooier is het als die lezers van zich laten horen. Door een commentaar te schrijven op je blog, mee te praten op je forum of je een mail te sturen. Dan bouw je een community. Een groep vaste klanten.

12 Schrijf Consequent Onsamenhangende tekst is een ramp. Schrijf in één tijd, bij voorkeur de tegenwoordige tijd. Schrijf in één vaste persoonsvorm. Schrijf in een actieve vorm. Schrijf over mensen voor mensen. Praat in je tekst tegen mensen. Gebruik alinea s om onderwerpen te scheiden. Vermijdt hulpwerkwoorden. Niemand mist wat de schrijver weglaat. Bepaal vooraf de grootte van je tekst. Schrijf vervolgens een dubbel zo grote tekst en schrap dan de helft. Vermijdt clichés. Begin alle zinnen anders. Zoek naar synoniemen en gebruik ze. Beter één goede zin dan een pagina chaos.

13 Een Goede Tekst Bevat Geen Lucht Voor redevoeringen van ministers wordt in ruime mate een fietspomp gebruikt. Hij moet per slot twintig minuten aan het woord zijn. Dus zit de echte informatie in de laatste zinnen. De rest is luchtige inleiding. In geschreven tekst mag daarentegen nooit lucht zitten. Lucht verwijder je door alle overbodige woorden te schrappen. Gewoon wegstrepen. Te beginnen met hulpwerkwoorden. Hebben, zijn, zullen en worden zijn voorbeelden. Een mooi voorbeeld op Wikipedia, Hij doet haar blozen. Bijvoeglijke naamwoorden zijn vaak zinloos. Net zoals een aanhef in een tekst, Wat ik nu ga zeggen wordt gewoon Nicole heeft een nieuwe vriend. Tekst moet duidelijk zijn, begrijpelijk en helder. Zonder poespas, wolligheden en onnodige woorden. Gewoon lekker strak dus. Dan pas komt er vaart in je tekst. Snelle teksten nemen lezers mee.

14 Neem Lezers Mee Op Avontuur Lezen speelt zich af in ons hoofd. Daar maken mensen beelden van woorden. Beeldende woordkeus schept boeiende tekst. De camping in de Jura lag halverwege een heuvel en werd omringd door wijngaarden. Hij was vol. Het is de beginzin van een verhaal. En zo n beginzin kun je schrijven voor bijna alles. Het enige dat u hoort is het tikken van het dashboardklokje. Een beroemde zin in een advertentie van Rolls Royce. Wat voor beelden heb jij te vertellen? Verkoop je schoenen? Dan schrijf je over Comfortabele wandelingen Gezonde voeten Echt buffelleer Zachte zolen Ieder onderwerp dat de moeite waard is om over te schrijven heeft iets avontuurlijks. Maak lijstjes van jouw onderwerp, ieder woord is goed voor een leuk verhaal. Het avontuur ontdekken is de kunst. Het daarna opschrijven is het vak.

15 Hou Het Kort Het is natuurlijk heel fijn als je weet hoe je een tekst op de juiste manier kunt componeren zodat lezers, geboeid, verder lezen totdat ze bereiken waar je ze graag wilt hebben, op de landingspagina. Hierboven staat een waardeloze zin. Vijfendertig woorden. Twee komma s. Vier onderwerpen. En bij het laatste woord is de lezer het eerste deel alweer vergeten. Maar het schrijft gemakkelijk, zo n lange zin. Helaas is dat geen criterium voor goede tekst. Dat kan dus beter. In vier regels. Goed geschreven teksten boeien lezers. Geboeide lezers blijven lezen. Tot op de landingspagina. Dat is wat je wilt. Kort, snel en doelgericht. En mocht je denken dat het echt niet korter kan dan kun je nog steeds de helft schrappen. Probeer maar. Een woord teveel stoort. Een woord te weinig mist niemand.

16 Bekend Maakt Bemind Een eigen schrijfstijl is het gevolg van veel schrijven. Maar met minder schrijven kan het ook. Door te variëren op een brontekst. Neem, als voorbeeld, je eerste zin. Op de vliegvisschool kan worden ingeschreven door een ouder met kind van 13 tot 18. Nu heb je geen vliegvisschool maar verkoop je hondenbrokken. of De HapToe hondenbrokken zijn bestemd voor honden van 6 maanden tot 2 jaar. HapToe hondenbrokken, speciaal recept voor jonge honden. In iedere eerste zin het onderwerp met toelichting. Tekst met steeds dezelfde opbouw roept herkenning op. Belangrijk bij nieuwsbrieven. Samen met vormgeving en kleur. Kranten en bladen ontlenen er hun eigenheid aan. Jouw website en teksten ook.

17 Synoniemen, Synoniemen, Synoniemen Doe dit dus nooit. Drie keer hetzelfde woord gebruiken in een tekst. Zelfs geen twee keer. Verzin iets nieuws. Kies synoniemen, andere woorden met dezelfde betekenis. Moeilijk? Nou nee, niet echt. Iedere tekstverwerker is hulpvaardig. Woord selecteren. Rechter muisknop, kies synoniemen en ziedaar. Keus te over. Heeft het woord geen synoniemen? Maak dan een nieuwe zin, andere opbouw, ander woord. Met taal kun je spelen. Er is keus te over. Speel.

18 Scoren Met Tevreden Klanten Een foto, een quote. Een product en een call-to-action. Laat je tevreden klant het woord doen. Dat werkt. Simpel. En dat voor de prijs van een goede fles wijn. Tevreden klanten trekken nieuwe klanten. Vertel de nieuwelingen alleen wat ze moeten doen. Op de landingspagina. Zodat ook zij een tevreden klant worden. En jij weer boeiende content op je website kunt plaatsen. Als jij begrijpt dat jouw klanten mensen zijn. Net als jij. Dan kun je hun taal spreken. En ze helpen met jouw oplossing. Zodat ze jou aan inkomsten helpen.

19 Laat Zien Wat Je Maakt Vloggen is de term voor het bloggen van video. Wat je nodig hebt. Een webcam van een paar tientjes. Een leuke ruimte. Een demonstratie. Een videofilmpje is snel gemaakt. Is het nodig of zinvol? Ja als je iets produceert en dat kunt laten zien. Zoals de filmpjes op YouTube van Gavin Webber die laat zien hoe hij aan zijn aanrecht kaas maakt. Simpel, snel en met een grote schare bezoekers. Maak vooraf een script, een kort verhaal. Hou het kort, begin met maximaal drie minuten film. De pratende hoofden van directie en managers zijn niet echt nodig voor een interessant filmpje. Tenzij je natuurlijk een eenmanszaak hebt. Dan moet je wel.

20 Feiten Vertellen Hun Eigen Verhaal Een mooie workshop? Een nieuw product? Een boeiende cursus? Een nieuwe dakkapel? Ondernemers ondernemen. Ze doen iets. En daarover zijn boeiende verhalen te vertellen. Bij voorkeur vanuit het perspectief van de klant. Die de nieuwe keuken aan alle vrienden laat zien. Geniet van de grote oven, de ruime koelkast en de laden die zachtjes op hun plaats vallen. Die klanten willen best op de foto, iets vertellen en op een website komen. De houdbaarheid van dit type content is enkele maanden. Daarna moet er nieuwe komen. Het zijn leuke klussen om uit te besteden aan studenten communicatie. Geef ze een camera en stuur ze op pad. Je hoeft als ondernemer niet alles zelf te doen. Maar je moet het wel bedenken.

21 Het Gereedschap Van De Schrijver Een computer met een goede tekstverwerker. Eén die woorden automatisch telt, typefouten signaleert en synoniemen geeft. Een goed woordenboek, het groene of witte boekje. Met daarnaast een stijlboek en een schrijfwijzer. Veel is te vinden op internet, soms is een boek handiger. Bronnen. Wikipedia is zo n bron, een internet encyclopedie. Maar ook websites in jouw vakgebied, kranten en vakbladen. Handboeken zijn goede bronnen van inspiratie. Veel zijn er te vinden in de plaatselijke bibliotheek. Voor de gevorderde zoeker is er het Web of Knowledge, digitale collecties van universiteiten. NetUit is een website van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hierin staan nieuwe aanwinsten. Boeken maar ook proefschriften en tijdschriften. Keurig gerangschikt op onderwerp. Altijd actueel. En een paar goede wandelschoenen. Nodig als je geen zin meer hebt om naar je beeldscherm te kijken of uit het raam te staren. Wandelen inspireert.

22 Schrijven Is Nooit Af Wie schrijft beleeft een proces van voortschrijdend inzicht. Er is altijd een anders, een beter of een nieuwer. Helemaal met internet. Websites die als muurbloempjes wegkwijnen vind je niet in de zoekmachines. Een levendige website is dynamisch, er is iets te beleven. Te lezen, te kijken, te horen en te doen. En dat kan dus ook op een gratis blog. Of in Wordpress bij een voordelige provider. Heel wat bloggers, eenvoudig begonnen, hebben nu een bloeiend bedrijf. Heel wat peperdure websites zijn roemloos verdwenen. Als je weet wat je wilt, nadenkt voor je iets doet en begint met een eerste, overzichtelijke stap schrijf je als ondernemer al snel je eerste boeiende teksten. En daar ging het hier over. Succes.

inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13

inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13 inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13 2. Waarom zou je zakelijk bloggen? 18 2.1 Ga mee in de nieuwe marketing 19 2.2 Je blog

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk V e r a B o t Solliciteren doe je zo! Vera Bot Solliciteren doe je zo! kluwer 2009 ISBN 978 90

Nadere informatie

Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier

Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier 2009 A.W. Bruna Uitgevers B.V. 2009 Anja Wassenaar Eerste druk november 2009 Omslagontwerp Hoop werk, Leoniek de Hoop, Amersfoort

Nadere informatie

WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET

WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET *Een white paper is een rapport, gids of document dat door een bedrijf of autoriteit geschreven wordt om problemen aan te kaarten en hiervoor concrete

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN

VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN www.re-freshed.nl facebook.com/refreshednl twitter.com/ Handig ebook vol tips, trucs en concrete stappen om zelf je website te verbeteren! Inleiding Je website.

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Online scoren in 2014. Rutger Steenbergen Ayu Polak Mitch Huguenin Christian Slagter Robin Veurink Jeroen Hogenkamp Michiel Brand Arjan Yspeert

Online scoren in 2014. Rutger Steenbergen Ayu Polak Mitch Huguenin Christian Slagter Robin Veurink Jeroen Hogenkamp Michiel Brand Arjan Yspeert Online scoren in 2014 Rutger Steenbergen Ayu Polak Mitch Huguenin Christian Slagter Robin Veurink Jeroen Hogenkamp Michiel Brand Arjan Yspeert Inleiding Door Rutger Steenbergen Ik weet dat ik lui ben,

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Gratis SEO Handleiding

Gratis SEO Handleiding 1 Gratis SEO Handleiding Door Rutger Steenbergen SEO Zwolle 2 Beste lezer, Vrijwel ieder bedrijf heeft tegenwoordig een website, maar dat is niet genoeg, want hoe vinden bezoekers hem op het steeds voller

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

Van installatie tot je eerste sale!

Van installatie tot je eerste sale! MagentoBasics Van installatie tot je eerste sale Voorwoord Beste lezer, Allereerst wil ik je bedanken voor het downloaden van deze handleiding. Ik hoop dat jij net zo enthousiast bent als ik was en nog

Nadere informatie

SEO checklist om hoog in Google te komen

SEO checklist om hoog in Google te komen SEO checklist om hoog in Google te komen Als je website hoog in Google komt dan heeft dat vele voordelen. Je bent beter vindbaar, krijgt meer (gerichte) bezoekers. En als je het goed aanpakt kun je die

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK?

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? RK Basisschool Bernadette Naaldwijk HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? voor groep 6, 7 en 8 INHOUDSOPGAVE Stap 1. Kies een onderwerp. blz. 1 Stap 2: Schrijf de inleiding. Stap 3: Verzamel informatie a. Zoek informatiebronnen.

Nadere informatie