Onderhouds-ABC Wat betaalt de Kombinatie en wat betaalt u? Onderhoud of reparatie? (030)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderhouds-ABC Wat betaalt de Kombinatie en wat betaalt u? Onderhoud of reparatie? (030) 693 66 11"

Transcriptie

1 Onderhouds-ABC Wat betaalt de Kombinatie en wat betaalt u? Onderhoud of reparatie? (030)

2 Onderhoud of reparatie? Bel of ons: (030) Melden via onze website kan ook: Bovenstaand telefoonnummer is zonodig bereikbaar voor spoedreparaties buiten kantooruren. Een medewerker van de Meldkamer staat u dan te woord. Of kom langs op ons kantoor op werkdagen van 8.30 tot uur. Op afspraak kunt u langskomen van maandag tot en met donderdag tussen en uur Vollenhove Huismeester, telefoon (030) Spreekuur en telefonische onderhoudsmelding op werkdagen van 8.30 tot uur. Centrale verwarming Bij storingen aan uw cv installatie kunt u zelf direct bellen naar Breman Service, telefoon (0900) (24uur/dag). Riolering Bij problemen met riolering op uw eigen erf kunt u bellen naar RRS, telefoon (0800) Ruiten Als u via de Kombinatie een glasverzekering heeft (zie uw jaaroverzicht afrekening servicekosten) dan kunt u bij glasschade rechtstreeks contact opnemen met Glascombinatie Nederland, telefoon (0800) (24uur/dag). Woningbouwvereniging de Kombinatie Bezoekadres: Steniaweg 44, Zeist Postadres: Postbus 135, 3700 AC Zeist Telefoon: (030) Fax: (030) Website:

3 Waarom dit boekje over onderhoud? Verhuurder en huurder zijn samen verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning. In dit boekje staat wie verantwoordelijk is voor welke onderhoudswerkzaamheden aan uw woning. De informatie in dit boekje is gebaseerd op wat hierover in het Burgerlijk Wetboek is geregeld. Hierin is vastgelegd wat voor rekening komt van de verhuurder en wat voor de huurder. Ook in de algemene huurvoorwaarden van uw huurcontract vindt u informatie over het onderhoud aan de woning (artikel 8 en 9). U dient dit boekje dan ook te beschouwen als een onderdeel van uw huurcontract. In het Onderhouds-ABC hebben wij (vanaf pagina 9) voor u op een rijtje gezet wie, welk deel van het onderhoud moet betalen. Achterin vindt u de belangrijkste telefoonnummers van instanties die u van dienst kunnen zijn bij het onderhoud aan uw woning. Algemene onderhoudsregels Verhuurder De Kombinatie zorgt ervoor dat uw woning in goede staat blijft. Dit betekent dat wij alle onderhoud- en reparatiewerkzaamheden verrichten die nodig zijn om uw woning in goede staat van onderhoud te houden. Dit natuurlijk met uitzondering van de onderhoudswerkzaamheden waarvoor u zelf verantwoordelijk bent. Om ons onderhoudswerk naar behoren te kunnen uitvoeren, is het soms noodzakelijk dat wij u verzoeken zelf aangebrachte voorzieningen te verwijderen. Wij zorgen bijvoorbeeld voor: schilderen buitenkant woning; vervangen van beschadigde ruiten in gemeenschappelijk ruimten; onderhoud aan elektrische installaties met groepenkast; onderhoud van hang- en sluitwerk in gemeenschappelijke ruimten; vervangen van oude of versleten toiletpotten, wastafels, gootstenen, enzovoort; onderhoud aan waterleidingen binnenshuis; onderhoud en herstel van funderingen; reparatie van schoorstenen. Huurder U bent verantwoordelijk voor de kleine herstellingen in en aan de woning, de tuin en schuur. Dit betekent dat u uw woning moet verzorgen als een 'goed huurder'. U voert tijdig kleine reparaties uit of laat deze tijdig door een vakman uitvoeren. Verder dient u alles wat door uw schuld kapot gaat ook te herstellen. Onderhoud en vervanging van elektra-, gas-, en waterleidingen mogen uitsluitend door een erkend installateur worden uitgevoerd. Onder uw verantwoordelijkheid valt bijvoorbeeld: schilderen van binnenhoutwerk, witten van binnenmuren en plafonds en behangen van binnenmuren inclusief de voorbereidende werkzaamheden om dit mogelijk te maken; vervangen van gebroken of beschadigde ruiten binnen- en buitenshuis, tenzij u hiervoor collectief verzekerd bent;

4 onderhoud van en kleine reparaties aan de elektriciteitsvoorziening, zoals lichtschakelaars, kroonsteentjes en stopcontacten; onderhoud van en kleine reparaties aan hang- en sluitwerk, zoals scharnieren en krukken van ramen, deuren en luiken; schoonhouden en ontstoppen van toiletpotten, wastafels, gootstenen, enzovoort; onderhoud aan waterkranen; bestrijden en voorkomen van ongedierte in en om de woning; aanleg en onderhoud van de tuin; vegen van de schoorsteen (tenminste een keer per jaar). Ongediertebestrijding Extra aandacht vragen wij voor ongediertebestrijding. We gaan ervan uit dat u er alles aan doet om ongedierte in en om uw woning te voorkomen of te bestrijden. Als u dit zelf niet kunt, moet u voor eigen rekening derden inschakelen. Voor adviezen ter voorkoming van kakkerlakken kunt u contact opnemen met: de Kombinatie, afdeling Wonen, telefoon (030) Voor overig ongedierte kunt u contact opnemen met: Reinigingsdienst Midden- Nederland (RMN), telefoon (035) Overige onderhoudsafspraken Huurder en verhuurder hebben beiden belang bij een goed onderhoud van de woning. Toch kan er zo nu en dan iets kapot gaan in of aan uw woning. Is het reparatieverzoek of de onderhoudsmelding voor rekening van de Kombinatie? Geef deze dan tijdig aan ons door. Dan zorgen wij voor een snelle en goede afhandeling. Wij gaan ervan uit dat u kleine reparaties die u zélf moet (laten) doen ook tijdig uitvoert. Als u klachten heeft over gas, water of elektra kunt u bellen met het gas, water- of energiebedrijf. Heeft u problemen met de ontvangst van uw televisie of radio? Neem dan contact op met het kabelbedrijf. Telefoonnummers van deze bedrijven vindt u achterin dit boekje bij Belangrijke adressen en telefoonnummers. Wilt u zelf veranderingen aanbrengen in uw huurwoning? Meer informatie over het aanbrengen van veranderingen in uw woning vindt u in onze brochure Zelf Aan te brengen Veranderingen (ZAV s) in uw huurwoning. Als u gaat klussen, betekent dit dat u zelf veranderingen gaat aanbrengen in uw woning. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u bij ons een ZAV-brochure aanvragen. Voor deze ZAV s dient u in veel gevallen vooraf schriftelijke toestemming te vragen aan de Kombinatie. U kunt hiervoor gebruik maken van het ZAV-formulier. Voor advies over het aanbrengen van een verandering kunt u contact opnemen met uw wijkteam. U kunt hiervoor bellen naar ons algemene nummer. Aanpassingen in of aan uw woning in verband met een handicap Als u in verband met een handicap aanpassingen nodig heeft in of aan uw woning, kunt u contact opnemen met het Centrum Indicatiestelling Zorg Zeist (voorheen RIO Zeist), telefoon (0900) 1838 of kijk op Zij bekijken of u in aanmerking komt voor de aanpassing.

5 Hoe moet u uw woning opleveren als u gaat verhuizen? In de algemene huurvoorwaarden staat dat u uw woning bij verhuizing in goede staat moet opleveren. Meer informatie over de oplevering van uw woning vindt u in de tekst Wat te doen bij verhuizing in de algemene informatiemap. Wat kunt u zelf doen bij een storing aan de centrale verwarming? Als u een verwarmingsketel in uw woning heeft, is onderstaande informatie voor u van belang. Een cv-installatie vereist aandacht, zoals het bijvullen en het ontluchten van de radiatoren. U heeft hiervoor een speciale vulslang en een ontluchtingssleutel gekregen. Aan de hand van de bijgeleverde handleiding zijn deze werkzaamheden eenvoudig uit te voeren. Met een beetje extra aandacht kunt u zo het hele jaar ongestoord van de warmte genieten. Controleer bij storing aan uw cv de volgende zaken: Staat de bedieningsknop bij de ketel op 'in'? Zit de stekker in het stopcontact? Zijn alle zekeringen (stoppen) nog goed? Staat de gaskraan open? Brandt de waakvlam nog? Zit er voldoende water in de installatie? Heeft u de radiatoren goed ontlucht? Is de ketelthermostaat hoog genoeg ingesteld? Zijn de radiatorkranen geopend? Draait de waterpomp? (u voelt dan lichte trillingen bij het pomphuis) Vraagt de kamerthermostaat warmte? (staat de thermostaatwijzer hoger dan de kamertemperatuur?) Attentie: u moet er zelf voor zorgen dat de waterleiding en de centrale verwarming bij vorst niet bevriezen. Denkt u vooral ook aan leidingen in bergingen en meterkasten. Er is bij doe-het-zelf-zaken uitstekend isolatiemateriaal verkrijgbaar dat bevriezing van de leidingen voorkomt. Als er door uw nalatigheid toch schade aan de centrale verwarming of leidingen ontstaat, is het herstel ervan voor uw rekening. Bent u voldoende verzekerd tegen schade? De meest voorkomende schadegevallen in of aan de woning zijn glasschade, brandschade, inboedelschade, stormschade, wettelijke aansprakelijkheidsschade (WA) en inbraakschade. Wij adviseren u bij uw verzekeringsmaatschappij na te vragen of u voldoende bent verzekerd tegen bovengenoemde schades. Als u via de Kombinatie een collectieve glasverzekering heeft afgesloten, dient u de glasschade bij ons te melden. Of u bij de Kombinatie tegen glasschade bent verzekerd, kunt u nakijken in uw huurcontract of op de jaarlijkse opgave van de samenstelling van uw maandelijkse huurbedrag. Brand- storm- en inbraakschade moet u binnen 24 uur aan ons en aan uw eigen verzekeringsmaatschappij doorgeven. Schade aan uw woning wordt in overleg met ons hersteld. Als u uw woning wilt gaan verbouwen moet u zich meestal ook bijverzekeren. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij. Als de Kombinatie deze verbouwing als een geriefverbetering uitvoert, hoeft dat niet.

6 Vragen? Met dit boekje hoopt de Kombinatie antwoord te geven op de meest voorkomende vragen over onderhoud. Als u na het lezen van dit Onderhouds-ABC toch nog vragen heeft, bel ons dan even of kom bij ons langs op kantoor.

7 Hoe gebruikt u het Onderhouds-ABC? In het Onderhouds-ABC staat per onderdeel van uw woning wie verantwoordelijk is voor het onderhoud en de bijbehorende kosten. Op alle onderdelen van het Onderhouds-ABC zijn de eerder in dit boekje genoemde algemene regels van toepassing. Het Onderhouds-ABC bevat een opsomming van alle mogelijke onderdelen van uw woning. Wij hebben ze in alfabetische volgorde voor u op een rij gezet. Als er in of aan uw woning iets kapot gaat of aan vervanging toe is, kunt u het betreffende onderdeel snel terugvinden in het Onderhouds-ABC. Een voorbeeld: heeft u een lekkage? Zoek dan bij de letter L naar het woord lekkage. Daar vindt u wie verantwoordelijk is voor onderhoud en kosten van een lekkage. Onderhoud en kosten voor de Kombinatie Als er vóór een onderdeel in het ABC een blauwe letter K staat, zijn onderhoud en kosten voor rekening van de Kombinatie. Onderhoud en kosten voor u als huurder Als er vóór een onderdeel in het ABC een groene letter U staat, zijn onderhoud en kosten voor uw rekening. U moet er zelf voor zorgen dat de reparatie wordt uitgevoerd. Gaat het om een zeer dringende reparatie, dan kunnen wij u wellicht helpen. De kosten blijven dan wel voor uw rekening.

8 Onderhouds-ABC A Aanrecht - zie Keuken Afvoeren K Reparaties aan dakafvoeren en dakgoten U Schoonmaken en schoonhouden van balkonafvoeren, voorzover deze voor de huurder eenvoudig bereikbaar zijn. U Onderhoud en reparatie aan afvoeren van onder meer: gootsteen, wc, wastafels, douche, inclusief eventuele kettingen en afvoerpluggen U Schoonhouden van onder meer: afvoersifons, putten en douchepluggen Opmerking: Ook bij normaal gebruik is het verstandig om zeep- en haarresten regelmatig te verwijderen. Afvoer van achtergebleven goederen U Achtergebleven goederen in lege woningen en tuinen U Achtergebleven goederen in gemeenschappelijke ruimten Afzuigkap - zie ook Ventilatie U Installatie, onderhoud, reparatie en vervanging Attentie: De afzuigkap met motor mag niet op de aanwezige ventilatiekanalen worden aangesloten. Een motorloze afzuigkap is wel toegestaan. Voor installatie van een afzuigkap is schriftelijke toestemming nodig van de Kombinatie. Antennes en schotels U Plaatsing, onderhoud, verzekering en herstelwerkzaamheden Attentie: Antennes of schotels mogen wel aan een bakstenen gevel van de woning worden bevestigd, maar bijvoorbeeld niet aan schoorsteen of dakkapel. Antennes of schotels mogen alleen geplaatst worden na schriftelijke toestemming van de Kombinatie. B Balkons en balustrades (ook in trappenhuizen) K Onderhoud en reparatie Beglazing - zie ook Ruiten K Vervanging van beschadigde of gebroken beglazing in gevels van gemeenschappelijke ruimten Behang - zie ook Stucwerk U Verwijderen van behang en herstel van ondergrond, zoals plamuren, schuren en opvullen van gaatjes, butsen en geringe (krimp)scheuren.

9 Bellen - zie Deurbellen Bergingsgangen K Onderhoud van bergingsgangen Bestratingen K Ophogen en repareren van gemeenschappelijke bestratingen en paden U Ophogen en repareren van zelf aangebrachte extra bestratingen U Kleine reparaties en onderhoud aan paden en terrassen die bij het gehuurde horen Betonwerk buiten K Onderhoud en reparatie Binnenverlichting U Onderhoud en reparatie van binnenverlichting (lampen, fittingen, enzovoort) Boiler - zie Warmwatertoestellen Briefkasten K Onderhoud en reparatie van centrale briefkasten Brievenbus U In eigen voordeur K In portiek en gemeenschappelijke ruimten Buitentrappen K Onderhoud en reparatie Buitenverlichting K Onderhoud en reparatie aan installaties voor verlichting op galerijen, niet-openbare parkeerplaatsen en gemeenschappelijke trappenhuizen, portieken, gangen en entreeruimten en vervanging van bestaande armaturen K Vervanging van lampen, starters en dergelijke in buitenverlichting op galerijen, nietopenbare parkeerplaatsen en gemeenschappelijke trappenhuizen, portieken, gangen en entreeruimten C Centrale briefkasten - zie Briefkasten Casema kabelsysteem U Snoer, aansluiting, van televisie, radio en eventuele internetverbinding Attentie: Storingen kunt u melden bij Casema Klantenservice/Helpdesk (0900) 8896 (10ct/min) of kijk op

10 Centrale verwarmingsinstallatie (cv) en combiketel - zie ook Waterleidingen K Onderhoud, reparatie en keuringen U Bedienen inclusief opnieuw opstarten van de installatie na uitval, bijvullen en ontluchten van cv-installaties U Onderhoud en vervangen van vulslangen en sleutels U Herstel van schade aan cv en toebehoren door verkeerde bediening of verkeerd gebruik Attentie: U kunt storingen aan uw cv-installatie bij de firma Breman Service melden, telefoon (0900) (24uur/dag). Closet - zie ook Sanitair U Onderhoud en vernieuwing van closetsok en closetbril U Vervangen van drijver in de stortbak (reservoir) en vlotterkraan U Vervangen van closetrolhouder U Vervangen van trekker of drukknop K Reparatie of vervanging van hoekstopkraan van stortbak K Vervangen van closetpot als gevolg van slijtage Combiketel - zie ook Centrale verwarming U Herstelkosten aan gevelkachels, moederhaard, ketel en combiketel als gevolg van verkeerde bediening, ondeskundig gebruik of nalatigheid D Dakconstructies en dakbedekking K Onderhoud en reparatie aan dakconstructies en dakbedekking (zoveel mogelijk volgens planning) U Reparaties aan dakconstructies en dakbedekkingen als gevolg van betreden van daken door bewoners Deurbellen K Onderhoud en reparatie aan gemeenschappelijke deurbellentableau, huistelefoon en intercominstallatie U Onderhoud en reparatie aan niet-gemeenschappelijke bel en belinstallatie, inclusief vervangen/vernieuwen Deuren K Schilderen, repareren en vervangen van geveldeuren aan buitenzijde (zoveel mogelijk volgens planning) U Repareren en vervangen van ontzette deuren K Schilderen, repareren en vervangen van deuren in gemeenschappelijke ruimten en trappenhuizen en onderhoud van bijbehorend hang- en sluitwerk U Schilderen van geveldeuren aan binnenzijde en schilderwerk aan deuren in de woning, inclusief het dagelijkse onderhoud aan hang- en sluitwerk en tochtprofielen U Repareren en vervangen van klemmende of beschadigde binnendeuren

11 Deuropener, elektrische K Onderhoud en reparatie aan elektrische deuropener bij normaal gebruik Douche - zie Sanitair E Elektraleidingen K Onderhoud aan elektraleidingen en bedrading en aarding binnen de woning (achter de meter) Elektrameter U Onderhoud en reparatie van de elektrameter Opmerking: Onderhoud en reparatie wordt uitgevoerd door Energiebedrijf Eneco Energie. Voor vragen of klachten over meter of meterstanden kunt u contact opnemen met Eneco Energie, telefoon (0900) 0201 (10ct/min) of via Voor storingen kunt u bellen met het Nationaal storingsnummer gas en stroom, telefoon (0800) 9009 (gratis). Elektrische deuropener - zie Deuropener Elektrische installaties K Onderhoud en reparatie aan de elektrische installaties met groepenkast Attentie: Vervanging van de elektrische installatie vindt uitsluitend plaats na keuring door Energiebedrijf Eneco Energie. U U Reparatie aan zelf aangebrachte uitbreiding van elektrische installaties. Installaties moeten altijd voldoen aan geldende technische voorschriften. Onderhoud en vervanging van zekeringen en kroonsteentjes en reparatie van onder meer schakelaars, stopcontacten en niet-gemeenschappelijke deurbelinstallaties Entreeportalen K Alle noodzakelijke reparaties en elk noodzakelijk onderhoud in gemeenschappelijke entreeportalen en toegangshallen U Schilderwerk, behangen en witten van entreeportalen en hallen binnen de woning Erfscheidingen U Plaatsing en onderhoud van erfscheidingen, waaronder het vervangen van kapotte planken of segmenten van houten erfscheidingen en het rechtzetten dan wel rechthouden van de erfscheiding. Indien de erfscheiding is geverfd of gebeitst: komt het regelmatig verven of beitsen voor rekening van de huurder. Attentie: Aanbrengen en wijzigen van erfscheidingen uitsluitend na schriftelijke toestemming van de Kombinatie. Bij woningen met een (gemeentelijke) monumentale status is bovendien een bouwvergunning vereist (ook bij vervanging van de bestaande erfscheiding).

12 F Filters - zie Ventilatie Funderingen K Onderhoud en herstel van funderingen G Galerijen K Onderhoud en reparatie van galerijen Garagedeuren U Onderhouden en smeren Gaskranen - zie Kranen U Onderhoud en reparatie aan gaskranen Gasleidingen K Onderhoud en reparatie aan gasleidingen binnen de woning (achter de meter) U Onderhoud en reparatie aan door huurder zelf aangebrachte gasleidingen binnen de woning. Uitvoering uitsluitend door een erkend installateur Gasmeter U Onderhoud en reparatie van de gasmeter Opmerking: Onderhoud en reparatie wordt uitgevoerd door Eneco Energie. Voor vragen of klachten over meter of meterstanden kunt u contact opnemen met met Eneco Energie, telefoon (0900) 0201 (10ct/min) of via Voor storingen kunt u bellen met het Nationaal storingsnummer gas en stroom, telefoon (0800) 9009 (gratis). Geiser - zie Warmwatertoestellen Glasbreuk - zie Ramen Goten K Reparaties aan goten en dakafvoeren K Schoonmaken en schoonhouden van goten en dakafvoeropeningen K Opmerking: Goten worden elke 2 jaar in opdracht en voor rekening van de Kombinatie schoongemaakt. Groenvoorziening - zie Tuinen

13 Gootsteen U Schoonhouden en ontstoppen van de afvoer en vervanging van het roostertje in de gootsteen H Hang- en sluitwerk K Onderhoud en reparatie van hang- en sluitwerk in gemeenschappelijke ruimten en trappenhuizen (zoveel mogelijk volgens planning) U Kleine en dagelijkse reparaties en dagelijks onderhoud aan hang- en sluitwerk (deurkrukken, scharnieren, sloten, raamboompjes, uitzetijzers en combi s), inclusief bergingssloten, sloten van voor- en achterdeur en tochtprofielen U Vervangen van sloten van voor- en achterdeur, raamboompjes, uitzetijzers en combi s als gevolg van slijtage Hangkastjes - zie Keuken Hekken K Onderhoud en reparatie van hekken en hekwerk in gemeenschappelijke trappenhuizen op galerijen en op balkons Huistelefoon (Intercom en deuropener) K Onderhoud en reparatie bij normaal gebruik I Intercom - zie Huistelefoon K Kasten en kastwanden U Onderhoud en reparatie aan ingebouwde kasten, losse kasten en kastwanden, inclusief hang- en sluitwerk Keuken - zie ook Afvoeren K Vervanging van keukenblok en aanrechtblad als gevolg van slijtage of verval bij normaal gebruik K Vervangen van hangkastjes als gevolg van slijtage, verval of ouderdom bij normaal gebruik U Onderhoud, reparatie en vervanging van zelf aangebrachte extra keukenelementen en keukenonderdelen U Onderhoud en reparatie van hangkastjes, pannenrekken, keukentoebehoren, keukenblok en keukenblad, inclusief hang- en sluitwerk en ladegeleiders

14 Kozijnen K Schilderen en repareren van gevelkozijnen buitenzijde K Vervangen van vergane kozijnen U Schilderen van gevelkozijnen binnenzijde en klein en dagelijks onderhoud aan eventueel hang- en sluitwerk en tochtprofielen U Repareren en schilderen van kozijnen, ramen en deuren in de woning Kranen U Onderhoud van kranen en mengkranen voor water (vervangen van leertjes en dergelijke) K Vervanging van kranen als gevolg van slijtage (voor zover standaard in de woning aanwezig) U Overig onderhoud en overige reparaties L Lekkage K Reparatie van gesprongen leidingen als gevolg van slijtage K Reparatie van daklekkage als gevolg van slijtage U Herstel van waterschade U Reparatie van lekkage als gevolg van bevroren leidingen Attentie: Verzeker u goed tegen waterschade en neem voorzorgsmaatregelen tegen bevriezing van leidingen. In doe-het-zelf-zaken is uitstekend isolatiemateriaal verkrijgbaar dat bevriezing van leidingen tegengaat. Leuningen en leuningdragers K Onderhoud en reparatie aan leuningen en leuningdragers van binnentrappen in de woning U Vastzetten en vastschroeven van loszittende trapleuningen Liften (gemeenschappelijk) K Onderhoud, reparatie, keuringen en kosten van liftstoringen Luchtroosters U Schoonhouden van luchtventielen en vervanging van luchtfilters (onder meer bij wasemkappen en ventilatiesystemen) M Mechanische ventilatie K Onderhoud Metselwerken buiten K Onderhoud en reparatie

15 O Ongedierte U Bestrijding van ongedierte zoals: wandluizen, kakkerlakken, wespen, bijen, mieren, torren, kevers, vlooien en ratten. Attentie: Voor adviezen ter voorkoming van kakkerlakken kunt u contact opnemen met de afdeling Wonen van de Kombinatie, telefoon (030) Voor overig ongedierte kunt u contact opnemen met de Reinigingsdienst Midden-Nederland (RMN), telefoon (035) Open haard Attentie: Het plaatsen van een open haard staan wij om milieuredenen niet toe. Ook de schoorstenen zijn niet op een open haard berekend. Een open gashaard mag wel, mits er in het schoorsteenkanaal een aparte voering is aangebracht. U Onderhoud en reparatie open gashaard Ophoging U Ophoging van tuinen en paden bij de woning Ontstoppen - zie Riolering P Paden U Onderhoud, herstellen, ophogen en vernieuwen van paden die bij de woning horen, inclusief het regelmatig verwijderen van onkruid tussen de tegels van toegangspaden en het vervangen van gebroken tegels K Onderhoud, herstellen en ophogen van gemeenschappelijke paden die bij een complex horen Parketvloeren en plavuizen U Leggen, onderhoud en herstel van parketvloeren en plavuizen Attentie: Het leggen van parket en plavuizen is uitsluitend toegestaan onder bepaalde voorwaarden en na schriftelijke toestemming van de Kombinatie. Plafonds K Onderhoud en reparatie van plafonds in gemeenschappelijke ruimten K Onderhoud en reparatie van plafondconstructies en loszittend stucwerk (inclusief eventuele gipsplaten) U Kleine reparaties aan plafonds en stucwerk (inclusief eventuele gipsplaten), gaten, pluggen, krimpscheurtjes, enzovoort

16 U Onderhoud en reparatie van door de huurder zelf aangebrachte (vaste) plafondafwerking, zoals betimmering en sierpleister Attentie: schilderen en sauzen van plafonds en behangen is voor rekening van de huurder, ook na eventuele herstelwerkzaamheden door de verhuurder. Plinten U Onderhoud, reparatie en vervanging R Ramen K Schilderen, repareren en vervangen van gevelramen buitenzijde (zoveel mogelijk volgens planning) U Repareren en vervangen van uitgewaaide ramen en dakramen U Schilderen van gevelramen binnenzijde en schilderwerk aan overige ramen binnen de woning, inclusief onderhoud aan hang- en sluitwerk K Schilderen, repareren en vervangen van ramen in gemeenschappelijke ruimten en trappenhuizen, inclusief onderhoud en reparatie van eventueel hang- en sluitwerk U Aanbrengen en onderhoud van tochtstrippen in de woning, onder andere in ramen en deuren Regenpijpen - zie ook Afvoeren en Goten K Schoonhouden en ontstoppen van regenwaterafvoer Riolering zie ook Afvoeren en Lekkage K Reparatie na verzakking K Vervanging ten gevolge van slijtage U Schoonhouden van leidingen en putten in de woning en op eigen erf, voorzover bereikbaar voor de huurder K Schoonhouden en ontstoppen van riolering buiten eigen erf. Attentie: Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen. Als door uw schuld het rioolafvoer beschadigd raakt, worden de kosten van reparatie bij u in rekening gebracht. Bel bij verstoppingen naar de riooldienst. Attentie: Bij problemen met de riolering in uw woning en op eigen erf kunt u gratis contact opnemen met riooldienst RRS, telefoon (0800) Verzoek: Wij verzoeken u bij problemen met de riolering buiten uw eigen erf contact op te nemen met Reiniging Midden-Nederland (RMN), telefoon (035) Ruiten U Als u geen collectieve glasverzekering heeft afgesloten bij de Kombinatie, is het herstel van alle ruiten in de woning voor uw rekening. K Als u wel een collectieve glasverzekering heeft afgesloten bij de Kombinatie, dient u de glasbreuk bij de Kombinatie te melden.

17 U Repareren en vervangen van zelf aangebrachte ruiten van sierglas, glas-in-lood, gekleurd glas, enzovoort Opmerking: Verzeker u goed tegen glasschade! S Sanitair K Vervanging van de volgende sanitaire toestellen bij normaal gebruik en in geval van slijtage, verval en ouderdom: wastafels en fonteintjes (inclusief planchetten en sifons); stortbakken en toiletpotten; sanitair met toebehoren U Onderhoud, breuk, schoonhouden en dagelijkse reparaties van bovengenoemde sanitaire toestellen met toebehoren, inclusief spatschermen van douches U Onderhoud en dagelijkse reparaties aan kranen bij sanitaire toestellen, waterleiding en gas (op alle mogelijke plaatsen in de woning) Sauswerk U Sauzen en/of schilderen van plafonds en behangen is voor rekening van de huurder, ook na eventuele herstelwerkzaamheden door de verhuurder Schakelaars U Vervangen van schakelaars en stopcontacten na slijtage of beschadiging Scharnieren U Onderhoud: smeren en vastzetten of vervangen van scharnieren van deuren en ramen Schilderwerk K Al het schilderwerk in gemeenschappelijke ruimten en aan de buitenzijde van de woning U Al het schilderwerk aan de binnenzijde van de woning Schoorstenen - zie ook ventilatie K Repareren van schoorstenen en ventilatiekanalen U Vegen van schoorstenen en ventilatiekanalen, met uitzondering van etagewoningen Sleutels U Vervanging van alle sleutels van woning, berging enzovoort Sloten - zie Hang- en sluitwerk Spiegels U Vervangen van beschadigde spiegels Stortbakken - zie Sanitair

18 Stuc- en tegelwerk K Grote reparaties aan loszittend stuc- en tegelwerk, mits behorend bij de woning U Reparaties aan stuc- en tegelwerk door beschadigingen, gaten, pluggen, krimpscheurtjes, enzovoort Opmerking: Als u gaat boren in tegelwerk, doe dit dan in de voeg en niet in de tegel. Een voeg kan later nog gerepareerd worden, een tegel niet. T Tegelwerk - zie Stuc- en tegelwerk Telefoonaansluiting U Installatie Televisie- en radioaansluiting U Snoer, aansluiting, storingen Opmerking: Storingen kunt u melden bij Casema Klantenservice/Helpdesk, telefoon (0900) 8896 (10ct/min) of kijk op Toiletten - zie Sanitair Trappen - zie ook Leuningen en leuningdragers K Onderhoud en reparatie aan trappen en trappenhuizen in gemeenschappelijke ruimten K Reparaties aan (houten) binnentrappen als gevolg van slijtage of verval U Onderhoud en reparatie van zelf aangebrachte vaste trap afwerkingen Tuinen - zie ook Erfscheidingen U Het onderhoud aan tuinen, erven, opritten en erfscheidingen moet zodanig door de huurder worden uitgevoerd, dat deze aanhorigheden een verzorgde indruk maken, ongeacht door wie en wanneer bijvoorbeeld beplanting is aangeplant. Als voorbeeld kan worden genoemd: - Regelmatig grasmaaien; - Regelmatig verwijderen van onkruid in de tuin, en tussen tegels van opritten, toegangspaden en terrassen; - Vervangen van gebroken tegels; - Regelmatig snoeien van heggen, hagen en opschietende bomen; - Vervangen van beplanting die is doodgegaan. Tochtstrippen - zie ook Ramen U Aanbrengen en onderhoud van tochtstrippen in de woning, onder andere in ramen en deuren V Verlichting - zie Binnenverlichting en Buitenverlichting

19 Vensterbanken U Onderhoud en reparatie van vensterbanken K Vervanging van vensterbanken ten gevolge van verval, slijtage of ouderdom Ventilatie - zie ook Luchtroosters en Schoorstenen K Onderhoud en reparatie van mechanische ventilatie-inrichtingen K Reparatie aan ventilatiekanalen U Onderhoud en reparatie aan ventilatieroosters en afzuigkappen, inclusief schoonhouden van eventueel aanwezig filter Vloeren K Reparaties aan vergane vloerbalken en vloerdelen K Reparaties en onderhoud aan vloeren in gemeenschappelijke ruimten Vloerafwerkingslaag K Reparaties aan losliggende cementdekvloeren en tegelvloeren K Reparaties aan de vloerafwerkingslaag als gevolg van beschadigingen van en breuken in vloertegels of zelf aangebrachte vloerbedekkingen, tegelvloeren en dergelijke Vloerbedekking U Reparatie en onderhoud van zelf aangebrachte vaste vloerbedekkingen Attentie: Voor het aanbrengen van vaste vloerbedekking, zoals tegels, plavuizen en parket, is vooraf schriftelijke toestemming van de Kombinatie vereist. Bovendien moet u deze vaste vloerbedekking aanbrengen volgens voorschriften van de Kombinatie. In woningen waar cv-leidingen in de vloer liggen, mogen geen spijkerlatten worden gebruikt. Verstoppingen - zie Riolering Vorst U Voorkomen van bevriezing van waterleidingen en centrale verwarming Attentie: Let u bij vorst vooral op leidingen in bergingen en meterkasten. Kosten van eventueel ontstane schade door nalatigheid zijn voor uw rekening. Als u langdurig afwezig bent, neem dan maatregelen tegen bevriezing van de waterleiding voordat u vertrekt. U blijft als huurder verantwoordelijk voor de woning tot het moment waarop u de sleutels bij ons inlevert. W Wanden en wandafwerking - zie ook Behang K Reparatie en onderhoud in gemeenschappelijke ruimten U Onderhoud en reparatie aan door huurder zelf aangebrachte vaste wandafwerkingen, zoals tegels, betimmeringen en textiel

20 Warmwatertoestellen U Onderhoud en reparatie van boilers en geisers Attentie: Onderhouds- en reparatieverzoeken aan gehuurde boilers en gehuurde geisers kunt u melden bij Gasservice en EnerCen, telefoon storingslijn (030) (24uur/dag). Hoofdkantoor Gasservice en EnerCen, telefoon (030) Wastafels - zie Sanitair Waterleidingen - zie ook Vorst K Onderhoud en reparatie van warm- en koudwaterleidingen (achter de watermeter) U Reparaties aan warm- en koudwaterleidingen als gevolg van bevriezing U Onderhoud en reparatie aan door huurder zelf aangebrachte binnen- en buitenleidingen Attentie: U bent verantwoordelijk voor uw woning tot het moment waarop u uw sleutels weer bij ons inlevert. Als u voor langere periode niet in uw woning aanwezig bent, neem dan maatregelen tegen bevriezing van de waterleiding voordat u vertrekt. Er is bij doe-het-zelf-zaken uitstekend isolatiemateriaal verkrijgbaar dat bevriezing van de leidingen voorkomt. Watermeter U Onderhoud en reparatie van de watermeter Opmerking: Onderhoud en reparatie wordt uitgevoerd door Waterbedrijf Vitens. Voor vragen of klachten over meter of meterstanden kunt u contact opnemen met Vitens klantenservice, telefoon (030) of via Bij storingen kunt u bellen naar het storingsnummer van Vitens, telefoon (030) (24uur/dag). Witten - zie Sauswerk Z Zeepbakjes U Onderhoud en vernieuwing Zonwering U Aanbrengen, onderhoud en reparatie Attentie: Het aanbrengen van zonwering is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van de Kombinatie. Zwanenhals (sifon) U Schoonhouden en ontstoppen De tekst van dit boekje bevat een weergave van wettelijke bepalingen. Raadpleeg bij een geschil altijd de geldende wetten en regelingen.

21

Onderhouds ABC. glasverzekering

Onderhouds ABC. glasverzekering Onderhouds ABC Staat de bol in de eerste kolom? Herstel en kosten zijn dan voor SCW. U kunt de klacht daar melden. Staat de bol in de tweede kolom? Herstel en /of kosten zijn dan voor u als huurder. U

Nadere informatie

Van der Heijden Beheer 07-02-08

Van der Heijden Beheer 07-02-08 Van der Heijden Beheer 07-02-08 A Aanrecht - Zie Keuken Achtergebleven goederen afvoeren - Achtergebleven goederen in lege ruimten afvoeren. O - Achtergebleven goederen in gemeenschappelijke ruimten O

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de huurder komt. Al het overig onderhoud is voor de verhuurder. Het is een uitwerking

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de huurder is. Al het overig onderhoud is voor de verhuurder. Het is een uitwerking het

Nadere informatie

regionaal & betrokken Reparatie uitvoeren

regionaal & betrokken Reparatie uitvoeren regionaal & betrokken Reparatie uitvoeren Reparatie uitvoeren Een groot deel van het onderhoud aan uw woning wordt voor van R&B Wonen uitgevoerd, daar hoeft u zich niet mee bezig te houden. Onze filosofie

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning rekening Zeeuwland of rekening? Zeeuwland Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor rekening van de is. Al het overig onderhoud

Nadere informatie

Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning

Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning Versie Schouwen-Duiveland Onderhoud aan uw woning op Schouwen-Duiveland In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de komt. Al

Nadere informatie

Reparatie uitvoeren. Openingstijden maandag t/m donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur

Reparatie uitvoeren. Openingstijden maandag t/m donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur Reparatie uitvoeren R&B Wonen Van der Biltplein 4 Postbus 30 4450 AA Heinkenszand T (0113)396400 F (0113)562081 E-mail: info@renbwonen.nl internetsite: www.renbwonen.nl Openingstijden maandag t/m donderdag

Nadere informatie

A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1

A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1 Onderhoud ABC - wie onderhoudt wat? Huurder A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1 Rentree Afvoeren reparatie afvoeren van aanrecht, wastafel, wasmachine, douche, gootsteen

Nadere informatie

Wie doet wat? gewoon goed wonen

Wie doet wat? gewoon goed wonen Wie doet wat? gewoon goed Wie doet wat? Alles heeft onderhoud nodig. Ook uw woning. Een groot deel van dit onderhoud is voor rekening van. Een ander deel is voor rekening van de. Volgens de wet hebben

Nadere informatie

AANRECHT EN AANRECHTBLAD

AANRECHT EN AANRECHTBLAD Volgens het huurrecht verantwoordelijk voor deze werkzaamheden AANRECHT EN AANRECHTBLAD zie kasten AFVOER - vervangen van afvoersifons - reparatie aan dakafvoeren - schoonmaken van dakgoten - ontstoppen

Nadere informatie

Brederode wonen. Thuis in goed wonen. Overzicht serviceabonnement. Verdeling kosten per actie. voor rekening. voor rekening van Serviceabonnement

Brederode wonen. Thuis in goed wonen. Overzicht serviceabonnement. Verdeling kosten per actie. voor rekening. voor rekening van Serviceabonnement Thuis in goed Overzicht serviceabonnement Verdeling kosten per actie aanrecht Laden, scharnieren en sluitingen kastjes onderhouden Laden vergen wege ouderdom/slijtage Aanrechtblad onderhoud en vergen door

Nadere informatie

voor rekening van huurder

voor rekening van huurder Werkzaamheden aanrecht huurder Brederode Wonen Serviceabonnement Laden, scharnieren en sluitingen kastjes onderhouden Laden vergen wege ouderdom/slijtage Aanrechtblad onderhoud en vergen door ouderdom/slijtage

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN A TOT Z

ONDERHOUD VAN A TOT Z ONDERHOUD VAN A TOT Z Er gaat wel eens iets kapot in uw woning. U wilt dan weten wie dat repareert en wie de reparatie moet betalen. Het onderhoud van de woning is een zaak die huurder en verhuurder beiden

Nadere informatie

Onderhoud van de woning. Wie doet wat?

Onderhoud van de woning. Wie doet wat? Onderhoud van de woning. Wie doet wat? Wie doet wat Bij een huurwoning hebben de huurder en de verhuurder allebei verplichtingen op het gebied van onderhoud. De verhuurder moet zorgen dat de woning in

Nadere informatie

De onderhoudskosten zijn daartoe verdeeld in drie soorten: verhuurdersonderhoud huurdersonderhoud servicekosten

De onderhoudskosten zijn daartoe verdeeld in drie soorten: verhuurdersonderhoud huurdersonderhoud servicekosten Onderhoud aan uw woning Bij de wet is geregeld dat huurder en verhuurder beide verplichtingen hebben ten aanzien van het onderhoud van een huurwoning. Als huurder wilt u ongetwijfeld precies weten welke

Nadere informatie

Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties. overzicht van onderhoud en reparaties

Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties. overzicht van onderhoud en reparaties Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties overzicht van onderhoud en reparaties Wie doet wat? Alfabetische lijst In het volgende overzicht wordt bij elke reparatie aangegeven voor wie

Nadere informatie

Wie doet wat van A tot Z

Wie doet wat van A tot Z Accolade Servicefonds Bewoner Wie doet wat van A tot Z A Aanrecht afvoerstop blad handgrepen ladegeleider scharnieren Aardlekschakelaar Afvoer ontstoppen reparatie / vervanging schoonhouden Afzuiging centrale

Nadere informatie

Onderhoud en reparaties

Onderhoud en reparaties Onderhoud en reparaties Onderhoud en reparaties aan uw huurwoning Als huurder heeft u het voordeel dat Openbaar Belang het onderhoud van uw woning verzorgt. Dat proberen wij op de beste manier te doen.

Nadere informatie

Wij staan klaar voor iedereen

Wij staan klaar voor iedereen Wij staan klaar voor iedereen Openbaar Belang is er voor alle mensen die een geschikte huurwoning nodig hebben. Onze medewerkers helpen mensen graag. In elke individuele situatie is er serieuze aandacht

Nadere informatie

De bedragen die wij hiervoor in rekening brengen zijn vaste bedragen. Informeer hier gerust naar.

De bedragen die wij hiervoor in rekening brengen zijn vaste bedragen. Informeer hier gerust naar. In deze brochure geven we antwoord op een aantal vragen over het onderhoud van uw woning. Wat kunt u op dit gebied verwachten: waar bent u zelf verantwoordelijk voor en waar is Destion verantwoordelijk

Nadere informatie

Onderhouds-ABC Waardwonen

Onderhouds-ABC Waardwonen aardwonen A AANRECT Onderhouden en herstellen van aanrechtblok, - blad, - deurtjes, scharnieren en sluitingen Onderhouden en herstellen van kraan, stop, sifon en roostertje KO aardwonen uurder KO Ontstoppen

Nadere informatie

Klusbedrijf Den Haag Voor elke klus in en om het huis!

Klusbedrijf Den Haag Voor elke klus in en om het huis! // Klusbedrijf Den Haag Voor elke klus in en om het huis! Voor bijna alle klussen in en om het huis kunt u bij ons terecht. Onderstaande lijst geeft de meest voorko Zie hieronder een een greep van de klussen

Nadere informatie

WAT LEEST U IN DEZE FOLDER?

WAT LEEST U IN DEZE FOLDER? VERSIE JANUARI 2017 ONDERHOUD VAN A TOT Z WAT LEEST U IN DEZE FOLDER? streeft ernaar haar woningen technisch in goede staat te houden. Het kan echter voorkomen dat er iets stuk gaat en reparatie noodzakelijk

Nadere informatie

BOG ONDERHOUDS ABC. Onderhouds ABC woningen Stichting BOG. Aanrecht (zie keuken)

BOG ONDERHOUDS ABC. Onderhouds ABC woningen Stichting BOG. Aanrecht (zie keuken) ONDERHOUDS ABC Onderhouds ABC woningen Stichting BOG Aanrecht (zie keuken) BOG Verhuurder Huurder Afvoeren * Reparaties aan regenpijpen en dakgoten * Schoonmaken van dakgoten * Reparaties aan afvoersifons

Nadere informatie

Onderhoud - Wie betaalt wat?

Onderhoud - Wie betaalt wat? Onderhoud - Wie betaalt wat? In de wet is geregeld wie verantwoordelijk is voor het onderhoud aan een huurwoning. Als ver is de Noordwijkse Woningstichting verantwoordelijk voor het groot onderhoud en

Nadere informatie

Samen onderhouden we uw woning

Samen onderhouden we uw woning Onderhoudswijzer 2 onderhoudswijzer onderhoudswijzer 3 Samen onderhouden we uw woning Als eigenaar is verantwoordelijk voor het groot onderhoud aan uw woning. Daar hoeft u zelf niets aan te doen. Wel bent

Nadere informatie

Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland

Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland In een goed onderhouden woning, is het fijn wonen. Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland onderhoudt samen met u de woning. Welke werkzaamheden uw verantwoordelijkheid

Nadere informatie

HET ABC VAN SERVICEONDERHOUD EN REPARATIE

HET ABC VAN SERVICEONDERHOUD EN REPARATIE ET ABC AN SERICEONDEROUD EN REPARATIE Wie doet wat? In deze lijst ziet u wie verantwoordelijk is voor het onderhoud of herstel van allerlei zaken in en om uw woning. Ze staan gerangschikt volgens alfabet.

Nadere informatie

Onderhouds ABC en reglementen Servicefonds en Glasfonds

Onderhouds ABC en reglementen Servicefonds en Glasfonds Onderhouds ABC en reglementen en 1 Inleiding Het Onderhouds ABC biedt u een overzicht van veel voorkomende onderhoudswerkzaamheden aan uw woning. In deze brochure kunt u lezen welke reparaties Goed Wonen

Nadere informatie

Wie doet wat? Onderhoud van a tot z

Wie doet wat? Onderhoud van a tot z Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. et is echter mogelijk dat zaken veranderen of tot misverstanden kunnen leiden. U kunt daarom aan de inhoud van deze informatie geen

Nadere informatie

Onderhoud, reparatie en vervanging van de bel en beldrukker Beltrafo vervangen bij normale slijtage

Onderhoud, reparatie en vervanging van de bel en beldrukker Beltrafo vervangen bij normale slijtage Wie doet wat? lijst Afvoeren Repareren en schoonmaken van sifons van wastafels, wasmachine, cv ketel, douche, gootsteen, schrobputje e.d. Ontstoppen van binnenriolering Ontstoppen van het hoofdriool Vervangen

Nadere informatie

Vervangen van alle zoekgeraakt of afgebroken sleutels

Vervangen van alle zoekgeraakt of afgebroken sleutels ONDEROUDS ABC UURDERS = huurder = verhuurder Algemeen Alle kosten voor onderhoud c.q. reparaties welke het gevolg zijn van beschadigingen, vernielingen, ondeskundigheid en/of onjuist gebruik zijn altijd

Nadere informatie

Klacht Omschrijving Voor rekening van Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning.

Klacht Omschrijving Voor rekening van Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning. Klacht Omschrijving Voor rekening van Algemeen Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning. (moedwillig) vernieling of onjuist gebruik door huurder Onderhoud

Nadere informatie

De onderhoudsverdeling in de aangegane huurovereenkomst is altijd leidend.

De onderhoudsverdeling in de aangegane huurovereenkomst is altijd leidend. Onder houds ABC Een bedrijfsruimte heeft onderhoud nodig. Het is prettig om te weten wie er verantwoordelijk is voor een reparatie. Het onderhoud van een pand is verdeeld tussen huurder en verhuurder.

Nadere informatie

Uitgave 1 April Reparatiewijzer

Uitgave 1 April Reparatiewijzer Uitgave 1 April 2017 Reparatiewijzer Algemeen Graag zorgen wij er samen voor dat uw woning in goede staat blijft. Maar hoe weet u nou wat uw en onze verantwoordelijkheid is? Wij hebben daarvoor deze reparatiewijzer

Nadere informatie

onderhoudsoverzicht woningen Oirschot

onderhoudsoverzicht woningen Oirschot onderhoudsoverzicht woningen Oirschot Vanaf 1 oktober beheert Wooninc. alle huurwoningen van Laurentius in de gemeente Oirschot. Voor u als huurder verandert er vooralsnog niet zoveel. In onderstaand overzicht

Nadere informatie

Onderhouds ABC rekening WoM

Onderhouds ABC rekening WoM Onderhouds ABC rekening WoM balkon balkonvloerafwerking ter bescherming van het beton balkonplafond afwerking ter bescherming van het beton balkonhek bel voordeurbel en belinstallatie individuele woning

Nadere informatie

H = Huurder V = Verhuurder S = Aanbod van service: onderhoud dat de Goede Woning voor u doet tegen betaling

H = Huurder V = Verhuurder S = Aanbod van service: onderhoud dat de Goede Woning voor u doet tegen betaling De verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan de woning is verdeeld tussen huurder en verhuurder. Wij geven in de onderstaande lijst per onderdeel (van het gehuurde) aan of het onderhoud voor u of voor

Nadere informatie

ABC-wijzer Onderhoud kosten voor individuele eigenaar of voor VvE VvE De Kroon

ABC-wijzer Onderhoud kosten voor individuele eigenaar of voor VvE VvE De Kroon A Afvoer reparatie en vervanging van de deksel van de doucheput, afvoer van de wastafel, douche en gootsteen, inclusief eventuele kettingen en afvoerstoppen ontstoppen van stankafsluiter (sifon), toilet,

Nadere informatie

ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER. Verhuurder Huurder

ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER. Verhuurder Huurder ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER A Aanrecht (zie ook keukenblok) Repareren of vervangen Aardlekschakelaar (zie elektrische installatie) Onderhoud, repareren of vervangen Afvoer (zie riolering) Repareren

Nadere informatie

Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder. plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren

Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder. plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder Schilderwerk Witten van binnenmuren en plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren Buitenschilderwerk Voorbereidende

Nadere informatie

Afzuigkap afzuigkap eigendom won.st. schoonmaken x repareren. Antenne's (schotel) antenne plaatsen na schriftelijke toestemming x

Afzuigkap afzuigkap eigendom won.st. schoonmaken x repareren. Antenne's (schotel) antenne plaatsen na schriftelijke toestemming x A Aanrecht aanrechtblok vervangen bij slijtage/verval aanrechtblok: lade en hang/sluitwerk repareren bovenkastjes onderhoud en reparatie wijzigingen door na schriftelijke toestemming Afvoeren wastafel/keuken/douche

Nadere informatie

WONINGONDERHOUD : Wie betaalt wat?

WONINGONDERHOUD : Wie betaalt wat? Woningonderhoud: wie betaalt wat? De onderstaande opsomming is een richtlijn voor de rechten en plichten van zowel de huurder als verhuurder met betrekking tot het onderhoud van een bepaalde woning of

Nadere informatie

Baston Wonen. informatie. Wie doet wat? Onderhoud van a tot z

Baston Wonen. informatie. Wie doet wat? Onderhoud van a tot z aston Wonen informatie Onderhoud van a tot z Wie doet wat? Wie doet wat? In de lijst ziet u wie verantwoordelijk is voor het onderhoud of herstel van allerlei zaken in en om uw woning. Ze staan gerangschikt

Nadere informatie

Lek en Waard Wonen. Onderhoud. Wie doet wat?

Lek en Waard Wonen. Onderhoud. Wie doet wat? Lek en Waard Wonen Onderhoud Wie doet wat? Onderhoud bij Lek en Waard Wonen In een goed onderhouden woning, is het fijn wonen. Lek en Waard Wonen onderhoudt samen met u de woning. Welke werkzaamheden uw

Nadere informatie

Fonds Huurdersonderhoud. Sprengenland Wonen

Fonds Huurdersonderhoud. Sprengenland Wonen Fonds Sprengenland 2 Breng het lastige onderhoud onder in het Fonds Een groot voordeel van het huren van een woning is dat u voor veel onderhoudswerkzaamheden in en om uw woning niet verantwoordelijk bent.

Nadere informatie

Welk onderhoud wordt door Provides gedaan en wat komt voor uw rekening?

Welk onderhoud wordt door Provides gedaan en wat komt voor uw rekening? Reparatie nodig? Bel 030 686 05 99 Dan hoort u meteen wat we eraan gaan doen en wanneer. U kunt een klacht ook melden via www.provides.nl Wij reageren altijd binnen één werkdag. Als een reparatie wordt

Nadere informatie

Zorgeloos wonen. Service, reparatie en onderhoud

Zorgeloos wonen. Service, reparatie en onderhoud Zorgeloos wonen Zorgeloos wonen Service, reparatie en onderhoud De woning waarin u woont moet worden onderhouden. Voor dit onderhoud zijn huurder en verhuurder samen verantwoordelijk. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt?

Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt? Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt? www.woldwaard.nl december 2014 Onderhoud We vinden het belangrijk dat uw huurwoning goed wordt onderhouden. Daarom zorgen we dat reparaties op tijd worden uitgevoerd.

Nadere informatie

LEXIS V ASTGO ED B E H EER. Onderhoudswijzer: wie betaalt wat?

LEXIS V ASTGO ED B E H EER. Onderhoudswijzer: wie betaalt wat? LEXIS ASTGO ED B E EER Onderhoudswijzer: wie betaalt wat? De onderstaande opsomming is een richtlijn voor de rechten en plichten van zowel de huurder als verhuurder met betrekking tot het onderhoud van

Nadere informatie

9.8 WIE MOET WAT BETALEN

9.8 WIE MOET WAT BETALEN 9.8 WIE MOET WAT BETALEN Onderhoudsverplichtingen van huurder en verhuurder De artikelen 7:217 van het Burgerlijk Wetboek regelen de onderhoudsverplichtingen van de huurder en de eventuele daaruit voortvloeiende

Nadere informatie

Onderhoud, wie betaalt wat?

Onderhoud, wie betaalt wat? A Aanrecht Herstel aanrechtblok, -blad en keukenkastjes Bijstellen, smeren en vervangen van scharnieren / sluitingen Herstellen of vernieuwen van planken, dragers, laden Aardlekschakelaar Herstellen en

Nadere informatie

Samen houden we uw woning in orde

Samen houden we uw woning in orde Samen houden we uw woning in orde 1 Service Hoe houden we samen uw woning in orde? U wilt graag een goede woning. Daarom besteden we aandacht aan het onderhoud van uw woning. En aan reparaties als iets

Nadere informatie

Viveste Onderhouds-ABC

Viveste Onderhouds-ABC = rekening iveste = rekening uurder iveste Onderhouds-ABC Afvoer iveste uurder Serviceabonnement Glas- of Ontstoppingsfonds Repareren of vervangen afvoeren en sifons van wastafels, douche, gootsteen e.d.

Nadere informatie

A Afvoer/riolering Reparatie/vervanging van afvoersystemen binnen de woning

A Afvoer/riolering Reparatie/vervanging van afvoersystemen binnen de woning ONDEROUDS ABC In ons Onderhouds-ABC leest u bij elk onderdeel wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden. In het Onderhouds-ABC vindt u informatie bij de trefwoorden. Onder Sanitair

Nadere informatie

Onderhouds ABC Wie doet wat?

Onderhouds ABC Wie doet wat? Onderhouds ABC Wie doet wat? Iedere woning heeft onderhoud nodig. Wat doet u zelf en wat doet 3B Wonen? Om het voor u allemaal wat duidelijker te maken hebben we in dit Onderhouds ABC zoveel mogelijk reparaties

Nadere informatie

Overzicht onderhoudswerkzaamheden

Overzicht onderhoudswerkzaamheden Overzicht onderhoudswerkzaamheden E= extra dienstverlening voor huurders die 55 jaar of ouder zijn of mensen met een beperking = onderhoud voor rekening huurder = het onderhoud dat huisvester verzorgd

Nadere informatie

Onderhoud en vervangen als gevolg van niet tijdig melden lekkage met als gevolg vochtinwerking en het te zwaar belasten van kasten en laden

Onderhoud en vervangen als gevolg van niet tijdig melden lekkage met als gevolg vochtinwerking en het te zwaar belasten van kasten en laden A Aanrecht Onderhouden en vervangen van het keukenblok, werkblad en keukenkastjes bij normale slijtage Onderhoud en vervangen als gevolg van niet tijdig melden lekkage met als gevolg vochtinwerking en

Nadere informatie

L Bestrijding van wespen. L Bestrijding van mieren en muizen in de woning of bedrijfsruimte

L Bestrijding van wespen. L Bestrijding van mieren en muizen in de woning of bedrijfsruimte In dit overzicht wordt reparatie en onderhoud weergegeven. Er is met de letter aangegeven wat EBO onderhoudt en met de letter wat de huurder zelf dient te onderhouden. et is natuurlijk mogelijk dat een

Nadere informatie

Welke kosten zijn voor de huurder en welke voor de verhuurder? Huurder Verhuurder

Welke kosten zijn voor de huurder en welke voor de verhuurder? Huurder Verhuurder Noordervastgoed Beilerstraat 24 9401 PL Assen www.noordervastgoed.nl Welke kosten zijn voor de huurder en welke voor de verhuurder? Algemeen: Alle onderhoud c.q. reparaties welke het gevolg zijn van beschadigingen,

Nadere informatie

Het servicepakket voor onzelfstandige woningen (kamers)

Het servicepakket voor onzelfstandige woningen (kamers) Het servicepakket voor onzelfstandige woningen (kamers) Het onderhouden van uw woning Het servicepakket voor onzelfstandige woningen (kamers) Een kraan die lekt, een CV die ontlucht moet worden, of een

Nadere informatie

Onderhoudscontract of rekening (ver)huurder?

Onderhoudscontract of rekening (ver)huurder? Onderhoudscontract of rekening (ver)huurder? Onderhoudscontract of rekening (ver)huurder? Onderhoud van A tot Z 2 Inhoudsopgave pagina Voorwoord 4 Wie zal dat betalen? 6 Instandhoudings- versus verzorgingsplicht

Nadere informatie

WAT LEEST U IN DEZE FOLDER?

WAT LEEST U IN DEZE FOLDER? VERSIE JUNI 2014 ONDERHOUD VAN A TOT Z WAT LEEST U IN DEZE FOLDER? RWS streeft ernaar haar woningen technisch in goede staat te houden. Het kan echter voorkomen dat er iets stuk gaat en reparatie noodzakelijk

Nadere informatie

Reparatie uitvoeren en Onderhoud Wie betaalt wat

Reparatie uitvoeren en Onderhoud Wie betaalt wat Welke reparatiewerkzaamheden betaalt de huurder? En welke de verhuurder? Dit is vastgelegd In het Burgerlijk Wetboek. Soms is het moeilijk in te schatten wie verantwoordelijk is voor de herstelkosten van

Nadere informatie

Trefwoordenlijst wie doet wat?

Trefwoordenlijst wie doet wat? Trefwoordenlijst wie doet wat? voor rekening van en uit te voeren door 30 augustus 2012 voor rekening van en uit te voeren door huurder kosten/uitvoering vallen onder door huurder af te sluiten onderhoudsabonnement

Nadere informatie

Het onderhoud van uw woning. Wie doet wat?

Het onderhoud van uw woning. Wie doet wat? Het onderhoud van uw woning Wie doet wat? Om prettig te kunnen (blijven) wonen is het noodzakelijk uw woning goed te onderhouden. Daarbij maken onderscheid tussen klein en groot onderhoud. Denk bij klein

Nadere informatie

Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel NV Doelenstraat 40 3512 XJ UTRECHT tel. 030-2312692

Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel NV Doelenstraat 40 3512 XJ UTRECHT tel. 030-2312692 Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel NV Doelenstraat 40 3512 J UTRECHT tel. 030-2312692 onderhoud voor rekening van huurder of verhuurder: onderstaande verdeling is conform de wettelijke regels onderwerp

Nadere informatie

Uw woning onderhouden

Uw woning onderhouden Uw woning onderhouden aan uw woning U bent als zelf verantwoordelijk voor een deel van de reparaties of onderhoudklussen in uw woning. In deze brochure leest u welke klussen voor zijn voor en welke u zelf

Nadere informatie

Onderhouds-ABC. In het kort. Reparatieverzoeken

Onderhouds-ABC. In het kort. Reparatieverzoeken 1 Onderhouds-ABC In dit onderhouds-abc staat van A tot Z beschreven welke reparaties en welk onderhoud voor rekening van t Heem of voor uzelf komen. Hoe zit het met de lekkende sifon, een kapotte boiler

Nadere informatie

Onderhouds ABC. Afwerkvloer Onderhoud van de afwerkvloeren

Onderhouds ABC. Afwerkvloer Onderhoud van de afwerkvloeren = verantwoordelijkheid huurder = verantwoordelijkheid verhuurder Onderhouds ABC A Algemeen Alle onderhoud c.q. reparaties welke het gevolg zijn van beschadigingen, vernielingen, ondeskundigheid en/of onjuist

Nadere informatie

onderhoud 3 Onderhoud (Checklist, onderhouds mankementen en tips) Checklist Wat houdt het abonnement huurdersonderhoud

onderhoud 3 Onderhoud (Checklist, onderhouds mankementen en tips) Checklist Wat houdt het abonnement huurdersonderhoud onderhoud 3 Onderhoud (Checklist, onderhouds mankementen en tips) Checklist Onderhoud voor rekening van? De verdeling van de onderhoudswerkzaamheden tussen de huurder en de verhuurder is wettelijk geregeld.

Nadere informatie

Klein dagelijks onderhoud

Klein dagelijks onderhoud Klein dagelijks onderhoud heeft een uitgebreide onderhoudsservice. In deze folder leest u voor wie de kosten zijn van de meest voorkomende onderhoudswerkzaamheden in de woning. In het onderhoudsoverzicht

Nadere informatie

Wie doet wat? Wat doet u bij schade?

Wie doet wat? Wat doet u bij schade? Samen houden we uw woning in orde Service Hoe houden we samen uw woning in orde? In deze brochure staat wie welke werkzaamheden uitvoert. Verder leest u hoe u reparaties kunt aanvragen. En we vertellen

Nadere informatie

ONDERHOUDS ABC Versie: Januari 2017

ONDERHOUDS ABC Versie: Januari 2017 ONDERHOUDS ABC Versie: Januari 2017 Voorwoord Wie doet het onderhoud? Als verhuurder is Van t Hof Rijnland Vastgoedmanagement verantwoordelijk voor het onderhoud van een groot aantal zaken in Rokade en

Nadere informatie

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren onderhoudswijzer In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren Dergelijke ongemakken kunnen er voor

Nadere informatie

Onderhoud A tot Z lijst

Onderhoud A tot Z lijst Onderhoud A tot Z lijst Er gaat wel eens iets kapot in uw woning. U wilt dan weten wie dat repareert en wie de reparatie moet betalen. Het onderhoud van de woning is een zaak die huurder en verhuurder

Nadere informatie

ONDERHOUD ABC. AANBOUW / BIJBOUW Reparatie van de aanbouw die eigendom is van Huis & Erf.

ONDERHOUD ABC. AANBOUW / BIJBOUW Reparatie van de aanbouw die eigendom is van Huis & Erf. ONDERHOUD ABC Er gaat iets kapot en in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van Huis & Erf? Hieronder staat op alfabetische volgorde per item aangegeven of u hiervoor verantwoordelijk

Nadere informatie

Onderhoudsverplichtingen van huurder en verhuurder

Onderhoudsverplichtingen van huurder en verhuurder Onderhoudsverplichtingen van huurder en verhuurder wie moet wat betalen? Spoedeisende zaken Service-desk, tel.: 035 -, Gebreken en/of storingen altijd schriftelijk melden d.m.v. reparatieverzoek of onderstaande

Nadere informatie

Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het. servicefonds

Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het. servicefonds 1 Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het servicefonds 2 Het onderhoud van uw woning Net als elk ander gebruiksvoorwerp heeft uw woning onderhoud nodig. En als er iets kapot gaat, moet

Nadere informatie

aandacht voor reparaties

aandacht voor reparaties aandacht voor reparaties reparaties wie doet wat? Woonservice Meander onderhoudt uw woning zo goed mogelijk. Toch zijn reparaties soms noodzakelijk omdat iets kapot gaat door bijvoorbeeld veroudering.

Nadere informatie

Onderhouds ABC. Herstellingen t.g.v. (grove) nalatigheid, slordigheid of ruwe bewoning.

Onderhouds ABC. Herstellingen t.g.v. (grove) nalatigheid, slordigheid of ruwe bewoning. Onderhouds ABC Wie betaalt welk onderhoud? en verhuurder hebben volgens de wet een aantal verplichtingen bij het onderhoud. Viveria Woonservice zorgt ervoor dat de basis van de woning in orde is. Dit betreft

Nadere informatie

Baston Wonen. informatie. Onderhoud van a tot z. Wie doet wat?

Baston Wonen. informatie. Onderhoud van a tot z. Wie doet wat? aston Wonen informatie Onderhoud van a tot z Wie doet wat? Wie doet wat? In een goed onderhouden woning is het prettig wonen. Samen met aston Wonen kunt u aan het onderhoud van uw huis een steentje bijdragen

Nadere informatie

Het onderhoud van uw woning

Het onderhoud van uw woning Het onderhoud van uw woning Inhoud Wie doet wat? 3 Wat doet Vesteda voor u? 3 Wat verwachten wij van u? 3 Kosten van ongelijk 4 Meldpunt storingen 4 Omschrijving werkzaamheden 5 Trefwoordenregister 15

Nadere informatie

Bijlage 2 ONDERHOUDS ABC ZELF AANGEBRACHTE VOORZIENINGEN (ZAV) EN VOOR WIENS REKENING IS HET ONDERHOUD? Versie oktober 2015

Bijlage 2 ONDERHOUDS ABC ZELF AANGEBRACHTE VOORZIENINGEN (ZAV) EN VOOR WIENS REKENING IS HET ONDERHOUD? Versie oktober 2015 Bijlage 2 ONDEROUDS ABC ZELF AANGEBRACTE OORZIENINGEN (ZA) EN OOR WIENS REKENING IS ET ONDEROUD? ersie oktober 2015 ortensialaan 30, 3702 G Zeist Postbus 21, 3700 AA Zeist Telefoonnummer: 030 698 50 30

Nadere informatie

Als u een reparatieverzoek heeft

Als u een reparatieverzoek heeft KW-als u een reparatieverzoek heeft 01-04-2009 16:49 Pagina 1 Als u een reparatieverzoek heeft et huis waarin u woont, moet onderhouden worden. et is de bedoeling, dat we - KleurrijkWonen én u - daar samen

Nadere informatie

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren onderhoudswijzer In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren Dergelijke ongemakken kunnen er voor

Nadere informatie

onderhoud aan uw woning Wie doet wat als het om onderhoud gaat?

onderhoud aan uw woning Wie doet wat als het om onderhoud gaat? onderhoud aan uw woning Wie doet wat als het om onderhoud gaat? door u als huurder Er zijn ook werkzaamheden waar u volgens het huurcontract en volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Gelukkig voert

Nadere informatie

SERVICEFONDS Wat is het servicefonds? Wie is lid van het servicefonds?

SERVICEFONDS Wat is het servicefonds? Wie is lid van het servicefonds? SERVICEFONDS Wat is het servicefonds? Het goed onderhouden van uw woning is belangrijk voor uw woongenot. voert het groot onderhoud uit. Als u lid bent van het servicefonds voert ook een groot gedeelte

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding blz. 3. Onderhoudsreglement blz. 4. Trefwoordenlijst blz. 5. Naschrift blz. 14. Handige adressen blz. 15

INHOUD. Inleiding blz. 3. Onderhoudsreglement blz. 4. Trefwoordenlijst blz. 5. Naschrift blz. 14. Handige adressen blz. 15 INHOUD Inleiding blz. 3 Onderhoudsreglement blz. 4 Trefwoordenlijst blz. 5 Naschrift blz. 14 Handige adressen blz. 15 Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. 2 INLEIDING U

Nadere informatie

SPECIMEN. 3 De huurperiode De huurovereenkomst is met ingang van dd/mm/jjjj aangegaan voor onbepaalde tijd.

SPECIMEN. 3 De huurperiode De huurovereenkomst is met ingang van dd/mm/jjjj aangegaan voor onbepaalde tijd. Huurovereenkomst zelfstandige woonruimte De ondergetekenden: Stichting WoonFriesland gevestigd te Grou, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 01031925, in deze vertegenwoordigd door haar regiomanager

Nadere informatie

Bezoekadres Binnenhof 9 3911 NP RHENEN. Correspondentieadres Postbus 188 3910 AD RHENEN

Bezoekadres Binnenhof 9 3911 NP RHENEN. Correspondentieadres Postbus 188 3910 AD RHENEN Bezoekadres Binnenhof 9 3911 NP RHENEN Correspondentieadres Postbus 188 3910 AD RHENEN Openingstijden Maandag t/m donderdag: 08.30-12.30 / 13.30-16.30 uur Vrijdag: 08.30-12.30 uur Telefoon (0317) 68 32

Nadere informatie

De Goede Woning DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW

De Goede Woning DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW DGW uurder Afvoer Repareren of vervangen afvoeren en sifons van wastafels, douche, gootsteen e.d. door slijtage bij normaal gebruik Vervangen van de stop van wastafel of gootsteen Vervangen van het rooster

Nadere informatie

Onderhoudsverplichtingen van huurder en verhuurder: wie moet wat betalen?

Onderhoudsverplichtingen van huurder en verhuurder: wie moet wat betalen? Onderhoudsverplichtingen van huurder en verhuurder: wie moet wat betalen? Algemeen De artikelen van de nieuwe titel 4 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek duiden op de onderhoudsverplichtingen van de

Nadere informatie

Onderhoud. Onderhouds ABC

Onderhoud. Onderhouds ABC Onderhoud Onderhouds ABC BrabantWonen 10 e druk december 2014 Onderhoud van A tot Z Op de volgende pagina s staat een lijst met trefwoorden, woorden die te maken hebben met onderhoud en herstel. Deze woorden

Nadere informatie

Van de Camp & Temme B.V. Postbus 6373 2001 HJ Haarlem

Van de Camp & Temme B.V. Postbus 6373 2001 HJ Haarlem 1. Hoe meldt u een reparatieverzoek? Tussen 09.00 uur en 12.00 uur kunt u ons bellen en uw klacht melden op 023-7510590. Na deze tijd kunt u een reparatieverzoek inspreken op een antwoordapparaat. Uiteraard

Nadere informatie

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren onderhoudswijzer In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren Dergelijke ongemakken kunnen er voor

Nadere informatie

Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT

Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT 2 Wie betaalt wat? U huurt uw woning van Woningstichting Woensdrecht. Dat houdt in dat het meeste onderhoud voor u wordt gedaan. Toch zijn er nog zaken die

Nadere informatie

Riolering binnen O O Schrobput/vloerplug O O

Riolering binnen O O Schrobput/vloerplug O O nderhouds ABC verzicht waarin aangegeven wordt welke werkzaamheden met betrekking tot het onderhoud van de woning voor rekening van de bewoner of voor rekening van de woningbouwvereniging komen. A = voor

Nadere informatie

Onderhouds ABC. Afvoeren Repareren en vervangen. Schoonmaken en ontstoppen van gootsteenafvoeren, douche- en wasmachine afvoeren.

Onderhouds ABC. Afvoeren Repareren en vervangen. Schoonmaken en ontstoppen van gootsteenafvoeren, douche- en wasmachine afvoeren. In onderstaande trefwoordenlijst is per onderdeel aangegeven wie voor welke reparatie verantwoordelijk is. Als er een staat in de kolom van verhuurder dan verzorgt vb&t namens de eigenaar het onderhoud,

Nadere informatie