Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen:"

Transcriptie

1 Verplichte stage opdrachten P-fase semester 1 C-GES 1 Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Gebruikt de mentor materiaal en/ of een methode? Welke beeldvormers worden ingezet? Hoe is de (les)activiteit opgebouwd? Op welke wijze komen de tien tijdvakken en de canonvensters terug in de les en in de klas? (midden- en bovenbouw) Hoe is de betrokkenheid van de kinderen? - bij de aanvang - gedurende de (les)activiteit - bij de afsluiting (Wanneer er geen enkele mogelijkheid is tot het observeren van een les geschiedenis in de midden- of bovenbouw of bij de onderbouw een activiteit over tijd en ruimte, dan kun je bovenstaande vragen voorleggen aan je mentor en hier een kort verslag van maken.) Geef een geschiedenisles uit de methode die op de basisschool waar je stage loopt wordt gebruikt. Maak daarbij gebruik van minimaal één beeldvormer en één werkvorm. Is er geen methode, overleg dan met je mentor over een onderwerp en gebruik een methode uit de OWP. (Ook voor groep 3/4 zijn geschiedenismethoden in de OWP die makkelijk aangepast kunnen worden voor de kleuters.) Loop je stage bij de kleuters, overleg dan met je mentor over een geschikte activiteit waarbij het gaat om tijdsaspecten bijvoorbeeld: volgorde van seizoenen, volgorde van jong naar oud, dagen van de week etc. Kijk naar geschikt materiaal op de stage, de OWP of op het internet.

2 C-MUZ1 Leer kinderen een lied aan volgens het fasenmodel en zet daarbij passend de volgende muziek didactische vaardigheden in: Toon overnemen en aangeven, Liedinzet aangeven, Lied leiden. Gebruik daarbij ook werkvormen om de kwaliteit van de zang te verhogen en hanteer een kritische luisterhouding t.a.v. die zangkwaliteit. C-NED1 Verplichte opdracht 1 Voer een les uit op het gebied van Jeugdliteratuur voor je stageklas waarin je rekening houdt met de theorie van jeugdliteratuur. Denk daarnaast bij het ontwikkelen van de les aan de pijlers van interactief taalonderwijs. De volgende documenten lever je in: Een lesvoorbereiding Verantwoording ITO-pijlers en verantwoording vanuit de theorie. Evaluatie van jezelf en van je mentor. Verplichte opdracht 2 Voer een les Spelling uit in je stageklas. Deze les mag je rechtstreeks uit de taalmethode van jouw stageschool nemen. Maar je mag de les ook zelf ontwerpen. In deze les staat één onderdeel uit de de grondregels van de Nederlandse spelling centraal of één onderdeel uit de grammatica (taalkundig of rekenkundig ontleden). Zorg er voor dat je zichtbaar gebruik maakt van theorie over jouw onderdeel. Bovendien komen de pijlers van interactief taalonderwijs aan bod. Je neemt de volgende documenten op: Lesschemaformulier met de les Verantwoording van de ITO-pijlers Evaluatie van jezelf en van je mentor.

3 I-OND1B Opdracht Leerkracht in beeld 01 Toetsvorm: digitaal schriftelijk Beoordeling: 1-10 Deze opdracht (max. 100 punten) bestaat uit twee onderdelen met ieder een eigen doel. A. Een observatieopdracht bij de pedagogische competentie, waarbij het doel is dat je inzicht krijgt in de drie basisbehoeften autonomie, relatie en competentie (max 70 punten). B. Een reflectieopdracht bij de organisatorische competentie, waarbij je inzicht krijgt in de organisatie op groeps- en schoolniveau (max 30 punten). Onderdeel A: observatieopdracht bij de pedagogische competentie Inleiding In het onderwijs ontmoet je allerlei verschillende kinderen. Als leerkracht is het belangrijk om tegemoet te komen aan deze verschillen. Je zult dan moeten weten wat de behoeften zijn van de verschillende kinderen. Daar kun je achter komen door te observeren. Observeren is dan ook één van de belangrijkste vaardigheden die een leerkracht moet beheersen. In deze opdracht ga je twee kinderen observeren met als doel: te leren observeren; verschillen in gedrag tussen kinderen te signaleren met betrekking tot autonomie, relatie en competentie. Te raadplegen bron: Eijkeren, M (2011). Pedagogisch-didactische begeleiden. Baarn: HB uitgevers. Omschrijving van de opdracht: De opdracht bestaat uit vijf stappen. Per stap wordt beschreven wat er van je wordt verwacht. Stap 1 - Retrospectie: reflecterend terugkijken op wat er aan de hand is Je gaat in deze opdracht twee verschillende kinderen observeren en let hierbij op de basisbehoeften van deze kinderen. Selecteer in overleg met je mentor deze kinderen: - Een kind dat qua gedrag makkelijk genoemd kan worden ( kind A) - Een kind dat qua gedrag opvalt (maar waar je mentor geen grote moeilijkheden mee ervaart (kind B) Beantwoord onderstaande vragen en betrek hierbij de drie basisbehoeften: Ik kies voor kind A, omdat Ik kies voor kind B, omdat

4 Je gaat deze kinderen op twee momenten observeren: 1. Bij een klassikale les of kringactiviteit 2. Bij een individueel/zelfstandig werkmoment Onderzoeksvraag: Welke verschillen in basisbehoeften zijn er - op basis van enkele observaties te signaleren tussen het gedrag van kind A en B? Deelvragen: - Welke gedrag zie je bij kind A bij een klassikale les of kringactiviteit? - Welke gedrag zie je bij kind B bij een klassikale les of kringactiviteit? - Welke gedrag zie je bij kind A bij een individueel/zelfstandig werkenmoment? - Welke gedrag zie je bij kind B bij een individueel/zelfstandig werkenmoment? Stap 2 Ontwerpen van ( methoden van) onderzoek Je observeert de twee geselecteerde kinderen dus op twee verschillende momenten. De manier van observeren is reeds bepaald: ongestructureerd en niet-participerend. Jij gaat bepalen wanneer (dag, datum en tijd) en bij welke moment / vak de observaties plaatsvinden. Noteer dit op het aangereikte observatieformulier. Een observatie duurt vijf tot tien minuten. Stap 3 Toepassen Je gaat de observaties die je in de fase Ontwerpen gepland hebt uitvoeren. Je beschrijft het gedrag van het kind op het observatieformulier. Je doet dit zo objectief mogelijk: je maakt als het ware een filmisch verslag. Neem de ingevulde observatie formulieren op in het inleverdocument. Stap 4 - Onder de loep Je analyseert de observatieformulieren ( de resultaten). Noem per observatie de gedragingen die je gezien en gehoord hebt bij het kind (zie bladzijde 21). Geef aan hoe vaak je deze gedragingen gezien hebt. Vul onderstaand vak in: Schrijf per kind alle gedragingen op die je genoteerd hebt op je observatieformulier. Een klassikale les/kringactiviteit Kind A: Kind B: Individueel/zelfstandig werkmoment Kind A: Kind B:

5 Tip: je kunt gedragingen vaak herkennen aan werkwoorden Stap 5 - Reflectie Je geeft in deze fase antwoord op de onderzoeksvraag: welke verschillen in basisbehoeften zijn er op basis van welke observaties te signaleren tussen het gedrag van kind A en kind B? Om deze vraag te kunnen beantwoorden ga je terug naar stap 4: Als je de analyse van de gedragingen van kind A bekijkt, wat kun je dan zeggen over autonomie, relatie en competentie tijdens de twee geobserveerde momenten? Onderbouw dit vanuit de theorie. Als je de analyse van de gedragingen van kind B bekijkt, wat kun je dan zeggen over autonomie, relatie en competentie tijdens de twee geobserveerde momenten? Onderbouw dit vanuit de theorie. Je beantwoordt deze vraag in een kort verslag voor de twee geobserveerde kinderen en je maakt onderscheid tussen de twee observatiemomenten (klassikale les/kringactiviteit en individueel/zelfstandig werkmoment). Op basis van het antwoord op bovenstaande onderzoeksvraag ga je na wat dit betekent voor jou als leerkracht: Welk kind zou je verder willen onderzoeken? Waarom? Welke onderzoeksvraag formuleer je voor een volgend observatie? Beschrijf zo duidelijk en concreet mogelijk wat je doel is van je vervolgobservaties en betrek hierbij autonomie, relatie en competentie.

6 Onderdeel B: Reflectieopdracht bij de organisatorische competentie Inleiding Een goede leerkracht is organisatorisch competent. Zo n leerkracht zorgt ervoor dat de kinderen weten waar ze aan toe zijn, wat ze moeten doen en hoe en met welk doel ze dat moeten doen. Dus: een leerkracht die organisatorisch competent is zorgt voor een overzichtelijke, ordelijke en taakgerichte sfeer in de groep. Omschrijving van de opdracht: De opdracht bestaat uit twee delen: B1: Organisatie op groepsniveau B2: Organisatie op schoolniveau In deze opdrachten ga je de organisatie op groepsniveau bekijken: Om te leren welk effect de klasseninrichting, regels en routines hebben; Om inzicht te krijgen in de taken van een leerkracht. B1. Groepsniveau Beschrijf/leg vast indien mogelijk met foto s voor jouw stagegroep: 1. De klassenopstelling en klasseinrichting (denk aan een plattegrond van de klas en beelden/foto s van de inrichting) 2. Rooster 3. De manier waarop de leerkracht aan de kinderen laat zien wat het programma van de dag is; 4. Routines (ingeslepen gewoonten) en regels voor de klas; 5. Materiaalgebruik en beschikbaarheid van materialen en leermiddelen. Formuleer voor één van bovenstaande punten een verbetervoorstel. Onderbouw dit voorstel op basis van de bestudeerde theorie. B2. Schoolniveau 1. Maak een inventarisatie van alle verschillende taken en functies die op jouw school voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan: vakdocenten, ict-coördinator, interne begeleider, remedial teacher, bouwcoördinator, adjunct-directeur, conciërge. Geef bij minimaal 5 functies/taken een uitgebreidere beschrijving van de inhoud van de functie/taak en de wijze waarop die functie op de school wordt uitgevoerd. 2. Beschrijf de formele en informele regels op schoolniveau. Reflecteer op de kwaliteit van deze regels en doe één verbetervoorstel. Onderbouw dit voorstel op basis van de bestudeerde theorie.

Voorbeeld actiepunten Aandachtspunt = bevorderen van interactie tussen kinderen tijdens de evaluatie van de les

Voorbeeld actiepunten Aandachtspunt = bevorderen van interactie tussen kinderen tijdens de evaluatie van de les 1 Lesschemaformulier (LSF) Handleiding versie 2009-2010 / Pedagogogische Hogeschool De Kempel Helmond Kop Op ieder lesschemaformulier noteer je jouw voor- en achternaam en de jaargroep op de Kempel. Je

Nadere informatie

Observaties uitvoeren

Observaties uitvoeren OPDRACHTFORMULIER Observaties uitvoeren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent of je docent. 2 Kijk

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Inhoudsopgave Inhoudsopgave...0 Inleiding...1 Interpersoonlijk competent...2 Pedagogisch competent...3 Vakinhoudelijk & didactisch competent...4 Organisatorisch competent...5 Competent in samenwerken met

Nadere informatie

Taakbekwaam onderbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 16 december 2013 SLB er: Wineke Blom & Agnes Hartman

Taakbekwaam onderbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 16 december 2013 SLB er: Wineke Blom & Agnes Hartman Taakbekwaam onderbouw Anouk Bluemink Vr2B Datum: 16 december 2013 SLB er: Wineke Blom & Agnes Hartman Daltonbasisschool de Leer, Hengelo (Gld) Ria Menting Groep 3 Intern opleider: Miriam Pasman Beoordelaar:

Nadere informatie

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle 12-10-2010 VLO fase 2, Zwolle Leerwerkplan leerjaar 1 Opmerkingen Werkplekbegeleider Handtekening Opdracht 1 Competentie gericht leren B4 Organisatorisch gedragsindicator: B 4.5 B6 Competent in het samenwerken

Nadere informatie

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 Interpersoonlijke competentie Kern 1.2 Inter-persoonlijk competent Communiceren in de groep De student heeft zicht op het eigen communicatief gedrag in de klas

Nadere informatie

Kind-ontwikkelplan 2.4 ingevuld voorbeeld met in rood tips!

Kind-ontwikkelplan 2.4 ingevuld voorbeeld met in rood tips! Kind-ontwikkelplan 2.4 ingevuld voorbeeld met in rood tips! Algemene gegevens Naam kind Geboortedatum 22-08-2005 Doelstelling Welke doelen staat er centraal voor dit kind het komende half jaar? Het eerste

Nadere informatie

Pedagogiek 1: Grondslagen pedagogiek en oriëntatie op didactiek jonge kind

Pedagogiek 1: Grondslagen pedagogiek en oriëntatie op didactiek jonge kind Stageactiviteiten Jaar 1 Voor alle activiteiten geldt: Je bereidt je voor op de activiteiten door: Vooraf bij je mentor te informeren wat de beginsituatie van de groep is. Welke activiteiten kennen ze

Nadere informatie

Inhoud: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6

Inhoud: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6 Leerwerkplan leerjaar 2 2007 2008 Handtekening instituutbegeleider Naam student : Erik Postema Student nummer : 1006851 Klas : DLO2 metaal Opmerkingen werkplekbegeleider Opmerkingen en eindoordeel instituutbegeleider

Nadere informatie

Niemand wordt geboren als pestkop.

Niemand wordt geboren als pestkop. Niemand wordt geboren als pestkop. Paul van Lummel en Patricia Antersijn Zo kun je mij bereiken als leerling, leerkracht, collega en ouder Wat we allemaal graag willen Ons streven is dat alle leerlingen

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud Inleiding... 3 De basis... 4 Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige... 4 Overview persoonlijk ontwikkelplan...

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur: Marijke Willems. Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur: Marijke Willems. Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf BPV BPV MZ basis Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0- info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marijke Willems Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf Titel: BPV MZ basis ISBN: 978907 Edu Actief b.v.

Nadere informatie

Naam: Stageplek: Klas:

Naam: Stageplek: Klas: Naam: Stageplek: Klas: Inhoudsopgave Naam stagebegeleider Telefoonnummer stagebegeleider Mailadres stagebegeleider Adres stage bedrijf Naam stagebegeleider (als er 2 zijn) Telefoonnummer stagebegeleider

Nadere informatie

Begeleidingsplan. Hogeschool IPABO

Begeleidingsplan. Hogeschool IPABO Begeleidingsplan Hogeschool IPABO Versie september 2010 1. Inleiding Het handelingsgericht werken ín de groep, zorgt er voor dat zoveel mogelijk kinderen profiteren van het onderwijsaanbod. Deze werkvorm

Nadere informatie

Opdrachten bij hoofdstuk 1

Opdrachten bij hoofdstuk 1 Opdrachten bij hoofdstuk 1 1.1 Het portfolio op jouw opleiding Ga na met welke portfolio s er binnen jouw pabo gewerkt wordt. Probeer in handboeken en studiegidsen van je opleiding omschrijvingen van het

Nadere informatie

kempelscan K1-fase Eerste semester

kempelscan K1-fase Eerste semester kempelscan K1-fase Eerste semester Kempelscan K1-fase eerste semester 1/6 Didactische competentie Kern 3.1 Didactisch competent Adaptief omgaan met leerlijnen De student bereidt systematisch lessen/leeractiviteiten

Nadere informatie

LA KOL Bijeenkomst

LA KOL Bijeenkomst LA KOL Bijeenkomst 1 12-13 Verkennen LA KOL op N@tschool Verkennen themadossiers Planning Subjectief concept leren Bekijken LA op N@tschool Trigger: straks bekijken Competenties m.b.t. leren: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

Voorlezen en vertellen - Pabo 1. Voorlezen en vertellen Pabo 1

Voorlezen en vertellen - Pabo 1. Voorlezen en vertellen Pabo 1 Voorlezen en vertellen Pabo 1 149 150 Voorlezen en vertellen - Pabo 1 1. (Interactief) voorlezen Waar gaat het over? 'Ik heb het wel in jouw stem gehoord' is de titel van een boek van Helma van Lierop

Nadere informatie

Stageopdrachten. P1-fase

Stageopdrachten. P1-fase Stageopdrachten P1-fase Stageopdrachten P1-fase (eerste semester P-fase) Beroepsbeeldverheldering blok 1 en 2 Interpersoonlijk competent blok 1: ' De dag van de leerkracht in de klas'. 1. De student brengt

Nadere informatie

Ethologie. Klas 4, 5 en 6 van het voortgezet onderwijs

Ethologie. Klas 4, 5 en 6 van het voortgezet onderwijs Ethologie Klas 4, 5 en 6 van het voortgezet onderwijs Deze Doe Mee heeft als thema Ethologie, oftewel Gedragsleer. Door zelf een klein ethologisch onderzoek op te zetten en uit te voeren, kun je kennis

Nadere informatie

3. Handleiding bij de peuter-estafette

3. Handleiding bij de peuter-estafette 3. Handleiding bij de peuter-estafette Voor leidinggevenden en pedagogisch medewerkers peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Een goede overdracht waarborgt de doorgaande ontwikkeling van de peuter. Bij

Nadere informatie

ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO

ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO euzedossier ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO Op elf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken op school blijven,

Nadere informatie

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010 BPV Styling Design 3 e jaars cohort 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 3 e jaar 2011-2012 Voor je ligt het werkboek voor de BPV-periode van het 3 e jaar, deze stage beslaat 20 weken. Deze periode loopt van 12-09-11

Nadere informatie

kempelscan P2-fase Studentversie

kempelscan P2-fase Studentversie kempelscan P2-fase Studentversie Pedagogische competentie Kern 2.1 Pedagogisch competent Pedagogisch handelen Je draagt bij aan een veilige leef- en leeromgeving in de groep O M V G Je bent consistent

Nadere informatie

Eindverslag stage jaar 1

Eindverslag stage jaar 1 Eindverslag stage jaar 1 In de stagegids jaar 1 kun je alle achtergrondinformatie over de stage vinden. In de bijlage van de stagegids staat ook een overzicht (tabel) met alle documenten die van belang

Nadere informatie

Attitudes. Stage tweede programmajaar. Naam student: School: Datum stage: Mentor(en): Leeftijd kleuters:

Attitudes. Stage tweede programmajaar. Naam student: School: Datum stage: Mentor(en): Leeftijd kleuters: Naam student: School: Mentor(en): Leeftijd kleuters: Stage tweede programmajaar Datum stage: Attitudes Gelieve per attitude (relationele gerichtheid, kritische ingesteldheid, leergierigheid, organisatievermogen,

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap O 4 3 Portfolio-opdracht 3 1 2 Oriëntatie op ondernemerschap De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 1, 2, 3, 4 Oriëntatie op ondernemerschap Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Tien competenties voor de 21 e eeuw

Tien competenties voor de 21 e eeuw Tien competenties voor de 21 e eeuw Natuurlijk leren in de 21 e eeuw 28 september, Keete Voerman en Anne Remmerswaal Programma Introductie Waar denk je aan? Uitwerking model Aan de slag met aanpak voor

Nadere informatie

Leerwerktaak: Wiskundeproefwerk nakijken en bespreken

Leerwerktaak: Wiskundeproefwerk nakijken en bespreken Leerwerktaak: Titel Gekoppeld aan beroepstaak OWE ILS-wi 614 Gekoppeld aan de volgende competenties(s) Niveau Geschikt voor de volgende vakken Ontwerper/ ontwerpgroep/ sectie/ school Relevantie/ kader

Nadere informatie

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016 Voorlichting 4-HAVO Profielwerkstuk 7 april 2016 Onderwerpen voorlichtingsbijeenkomst Wat is een profielwerkstuk (pws)? Het belang van het pws Alleen of samen? Onderwerpen van het pws Welke vorm heeft

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

Afstemming met behulp van roosterplanning

Afstemming met behulp van roosterplanning Philippe de Kort ontwikkelingsbureau Driehoek 40 6711 DJ Ede tel: 06-10035196 info@philippedekort.nl www.philippedekort.nl Afstemming met behulp van roosterplanning INHOUD INHOUD... 2 1 Kwaliteitsbeleid...

Nadere informatie

Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016

Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016 Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016 Cursusdoelen 1. De student heeft kennis van getalfuncties, inzicht in de telrij, (structuur van) getallen en getalrelaties

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Pluspunt Een professioneel voorbeeld zijn voor leerlingen en in gesprek blijven over de vraag hoe gaan we met elkaar om.

Pluspunt Een professioneel voorbeeld zijn voor leerlingen en in gesprek blijven over de vraag hoe gaan we met elkaar om. Reflectie op de deeltaken; start bekwaam INTERPERSOONLIJK COMPETENT Je zorgt ervoor dat er in de groep een prettig leef- en werkklimaat is. Je geeft op een goede manier leiding, schept een vriendelijke

Nadere informatie

Workshop zelfbeoordelingslijst PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS

Workshop zelfbeoordelingslijst PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS Workshop zelfbeoordelingslijst Competentieprofiel Voor leerkrachten die werken met het protocol leesproblemen en dyslexie. 1. Interpersoonlijk competent 2. Pedagogisch competent 3. Vakinhoudelijk en didactisch

Nadere informatie

Cursus. Taalverwerving en meertaligheid, herkennen laaggeletterdheid ouders

Cursus. Taalverwerving en meertaligheid, herkennen laaggeletterdheid ouders Cursus Taalverwerving en meertaligheid, herkennen laaggeletterdheid ouders Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Annemieke Loos Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Eindreflectie. Taakbekwaam bovenbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman

Eindreflectie. Taakbekwaam bovenbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman Eindreflectie Taakbekwaam bovenbouw Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman OBS Jan Ligthart, Zelhem Mieke van den Berg Groep 8b Intern opleider: Marc Neerhof Stage: Het afgelopen

Nadere informatie

Cursus. Onderwijs/VVE 1

Cursus. Onderwijs/VVE 1 Cursus Onderwijs/VVE 1 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Anne Haselberg Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Onderwijs/VVE1 ISBN: 9789037233742

Nadere informatie

Stappenplan Ontdekken van de Wereld

Stappenplan Ontdekken van de Wereld Stappenplan 2.1.2 Ontdekken van de Wereld In dit document lees je wat het beroepsproduct bij de onderwijseenheid Ontdekken van de Wereld inhoudt en volgens welke stappen je er aan kunt werken. Inleiding

Nadere informatie

Beleidsnotitie beginnende leraar

Beleidsnotitie beginnende leraar Beleidsnotitie beginnende leraar Beleidsnotitie beginnende leraar 20140703.docx 1 3-7-2014 Inleiding Onderwijsstichting KempenKind hecht groot belang aan het welzijn en het professioneel functioneren van

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Opdrachten Deel B: Onderwijskennis - onderwijsvaardigheden

Opdrachten Deel B: Onderwijskennis - onderwijsvaardigheden Opdrachten Deel B: Onderwijskennis - onderwijsvaardigheden HOOFDSTUK 7 Op weg naar meesterschap Opdracht 7.1 Groepsdiscussie Bespreek in een groepje van vier studenten wat je verwachtingen zijn of waren

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Portfolio-opdracht 1 O 2 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren Leerwerktaak: oplossen aanleren Titel Gekoppeld aan beroepstaak OWE ILS-wi 614 Gekoppeld aan de volgende competenties(s) Niveau Geschikt voor de volgende vakken Ontwerper/ ontwerpgroep/ sectie/ school

Nadere informatie

In welke groep je zit krijg je nog te horen via een brief. Daarnaast heb je jezelf kunnen inschrijven voor een gastles van het MBO.

In welke groep je zit krijg je nog te horen via een brief. Daarnaast heb je jezelf kunnen inschrijven voor een gastles van het MBO. Leerjaar 3 Voor je ligt het werkboek dat speciaal gemaakt is voor onze LifeTech ToekomstDag. Je gaat je deze dag oriënteren op jouw toekomst. Dit doe je door deze dag deel te nemen aan verschillende activiteiten

Nadere informatie

Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015

Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015 Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015 GESCHIEDENIS: Leerinhouden tien tijdvakken 1 Kennis van de kerndoelen Tijd van het basisonderwijs 2 Tijdsbalk 3 Kennis van de 10 tijdsvakken 4 Kennis van de 50

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Tijdzones. geschiedenis. In dit thema verdiepen kinderen zich in een van de tijdvakken. onderstaand filmpje bekijken over het maken van een digitale

Tijdzones. geschiedenis. In dit thema verdiepen kinderen zich in een van de tijdvakken. onderstaand filmpje bekijken over het maken van een digitale geschiedenis Tijdzones Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Tijdlijn In dit thema kiezen de kinderen een tijdvak uit om zich verder in te verdiepen. Voor dit tijdvak staat de volgende hogere

Nadere informatie

Het niet nakomen van afspraken van jezelf bespreken

Het niet nakomen van afspraken van jezelf bespreken 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Opdrachtformulier Het niet nakomen

Nadere informatie

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar)

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Werkplekboek Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Personalia Naam Klas Schooljaar Periode Organisatie Adres Afdeling Kinderbegeleider duaal Trajectbegeleider Leraar beroepsspecifieke vakken

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING/ Sonja van de Valk

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING/ Sonja van de Valk Let op!!! Dit is een groeidocument. Dat wil zeggen dat dit werkplan regelmatig bijgesteld zal moeten worden. Bekijk per competentie eerst waar je mee wilt beginnen. Vul nog niet meteen alles in. Zorg er

Nadere informatie

DIRECTE INSTRUCTIE. Versie Tentamen. Proeve (RU) Competentie(s)

DIRECTE INSTRUCTIE. Versie Tentamen. Proeve (RU) Competentie(s) LWT DIRECTE INSTRUCTIE Tentamen Fase 1 RU Opleidingsbekwaam Hoofdfase HAN LIO-bekwaam Proeve (RU) Competentie(s) Standaardles 1. Interpersoonlijk competent 2. Pedagogisch competent 3. Vakinhoudelijk en

Nadere informatie

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen Daniëlle Ramp, competentie ontwikkeling, oriënterende stage 1. Interpersoonlijk competent Contact maken Stimuleren om op een eigen manier te leren Klimaat voor scheppen 2. Pedagogisch competent Begeleiding

Nadere informatie

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Velon-congres, Breda, 19 maart 2019 Rob Moggré, r.moggre@ipabo.nl Ronald Keijzer, r.keijzer@ipabo.nl https://kenniscentrum.ipabo.nl Hogeschool ipabo We zoomen in

Nadere informatie

Test denkprofiel jongeren

Test denkprofiel jongeren Test denkprofiel jongeren Wat is jouw denkprofiel? Mensen denken op verschillende manieren. Jongeren ook. Volgens de theorie van Sternberg kun je voorkeur hebben voor analytisch, praktisch of creatief

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3)

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Zakelijke gegevens naam student: Daan Berentsen stageschool: Dynamiek Iselinge klas: VR2C mentor/mentrix: Jori bulten datum: 5 november 2013 aantal leerlingen:

Nadere informatie

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo?

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo? Les 1 Wensen & Grenzen Praten over seks... Hoe en hoezo? In deze eerste les wordt het thema 'Seksueel gedrag' geïntroduceerd. Het is aan jou als mentor / docent om te bepalen of de sfeer in de groep veilig

Nadere informatie

Naam student: School: Praktijk fase 1- Attitudes mentor. Mentor(en): Leeftijd kleuters: Maandagen observeren en participeren 2015

Naam student: School: Praktijk fase 1- Attitudes mentor. Mentor(en): Leeftijd kleuters: Maandagen observeren en participeren 2015 Naam student: School: Mentor(en): Leeftijd kleuters: Praktijk fase 1- Attitudes mentor Maandagen observeren en participeren 2015 Beste mentor : Gelieve per attitude (beslissingsvermogen, relationele gerichtheid,

Nadere informatie

Werkplan vakverdieping kunstvakken

Werkplan vakverdieping kunstvakken Werkplan vakverdieping kunstvakken 2012-2013 algemene gegevens Naam: Klas: Nanda ten Have VR3C Gekozen vakverdieping: Beeldend onderwijs Persoonlijke leerdoel gekoppeld aan de vakcompetenties of gericht

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Fontys Hogeschool voor de Kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING hoofdfase Naam student: Valerie Maas Studentnummer: 1880 Jaar: VT Naam stageschool: Het College Naam SPD: Robert Tobben

Nadere informatie

Reflectie-opdrachten

Reflectie-opdrachten Reflectie-opdrachten In deze bundel vinden jullie een reeks fiches met reflectie-opdrachten. De bedoeling is om iedere week één fiche te overlopen tijdens het wekelijks gesprek met je mentor. Deze vragen

Nadere informatie

Werkvel - Onderzoek opzetten

Werkvel - Onderzoek opzetten Werkvel - Onderzoek opzetten O team bestaat uit: Team (naam/nummer): Ierviewer : Ierviewer : Observator : Observator : Onderzoeksvraag opstellen & hypothese formuleren Onderzoeksvraag: Wat denken jullie

Nadere informatie

KPB Observeren en differentiëren

KPB Observeren en differentiëren 2014-2015 Cursuscode: Cohort 2012: LGWKOD40P2 Cohort 2013: LGWKOD40P2 Cohort 2014: LGWKOD40P2 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Werken aan competenties 3 Praktijkopdracht observeren en differentiëren 3 Bijlage

Nadere informatie

STAGEDAGBOEK KT fase (Pabo 2) e semester

STAGEDAGBOEK KT fase (Pabo 2) e semester STAGEDAGBOEK KT fase (Pabo 2) 2015-2016 4e semester Naam:... Klas:... Begeleider:... Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Aanwijzingen voor de student.... 4 3. Stagekaart 4e semester Pabo 2... 5 4. Stagekaart 4e

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

PRAKTIJK 3 AFSTUDEERSTAGE GROEIDOSSIER semester 7

PRAKTIJK 3 AFSTUDEERSTAGE GROEIDOSSIER semester 7 PRAKTIJK 3 AFSTUDEERSTAGE GROEIDOSSIER 2017 2018 semester 7 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Competentieprofiel voor rekendocenten in het mbo

Competentieprofiel voor rekendocenten in het mbo Competentieprofiel voor rekendocenten in het mbo De indeling is gebaseerd op de SBL-competenties (Stichting Beroepskwaliteit Leraren) 1. Interpersoonlijk competent 1.1 Een goede leraar is interpersoonlijk

Nadere informatie

Handreiking signaleringsprotocol zorgkinderen 0-4 jaar

Handreiking signaleringsprotocol zorgkinderen 0-4 jaar Handreiking signaleringsprotocol zorgkinderen 0-4 jaar Deze handreiking signaleringsprotocol zorgprotocol van de gemeente Barneveld is ten behoeve van de interne zorgstructuur van een kinderopvang- of

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

Module 9 Kennis delen en coachen

Module 9 Kennis delen en coachen OPDRACHTEN Verzorgende IG Maatschappelijke Zorg Module 9 Kennis delen en coachen Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 Leren 5 A Hoe leer ik? 5 B Bevorderende en belemmerende factoren 7 C Plan van aanpak bij

Nadere informatie

Training. Interactieve vaardigheden

Training. Interactieve vaardigheden Training Interactieve vaardigheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Anne Haselberg Eindredactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Interactieve vaardigheden

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

Leerwerkstage 1. voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten. Project: informatievaardigheden (mediawijsheid)

Leerwerkstage 1. voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten. Project: informatievaardigheden (mediawijsheid) Leerwerkstage 1 voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten Project: informatievaardigheden (mediawijsheid) Activiteiten tijdens de stage Eerst geven we een globaal overzicht van de verschillende

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: BVO Handvaardigheid

Nadere informatie

Uitwisseling zal steeds gebeuren na overleg tussen docenten, stagebegeleiders, verantwoordelijken SLO van de instellingen.

Uitwisseling zal steeds gebeuren na overleg tussen docenten, stagebegeleiders, verantwoordelijken SLO van de instellingen. Kader voor uitwisseling van docenten en studenten binnen de praktijkcomponent van de SLO en de GLO van BEO. 1. Uitgangspunten 1.1. Uitwisseling van studenten De uitwisselingsmogelijkheden zullen, binnen

Nadere informatie

Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1

Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1 Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1 Verslag door J. 875 woorden 26 oktober 2016 5,5 1 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Lesvoorbereiding Verantwoording (waarom ga je dit doen) Beginsituatie

Nadere informatie

Samen beoordelen van deeltijdstudenten Bijlage 9

Samen beoordelen van deeltijdstudenten Bijlage 9 Samen beoordelen van deeltijdstudenten Bijlage 9 Kenniscentrum Talentontwikkeling Handleiding Stage Deeltijdopleiding Jaar 1 1 Pabo Hogeschool Rotterdam September 2017 Inleiding In het eerste jaar van

Nadere informatie

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar)

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar) Werkplekboek Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar) 2017-2018 Personalia Naam Klas Schooljaar Periode Organisatie Adres Afdeling Kinderbegeleider duaal Trajectbegeleider Leraar beroepsspecifieke

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens BPV BPV OA Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 022-22 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Lily Benjamin - Merens Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf en Floortje Vissers Titel: BPV OA ISBN:

Nadere informatie

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Aardrijkskunde. Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis. Bedoeling

Aardrijkskunde. Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis. Bedoeling Aardrijkskunde Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen? Hoe leg je de relatie met de beginsituatie?

Nadere informatie

HANDLEIDING PLUSDOCUMENT. Naam leerling:

HANDLEIDING PLUSDOCUMENT. Naam leerling: HANDLEIDING PLUSDOCUMENT Naam leerling: Beste leerling, Vanaf vandaag ga jij werken aan jouw persoonlijk plusdocument. Het plusdocument is een bijlage bij jouw diploma aan het eind van je schoollooopbaan.

Nadere informatie

Hanteer de volgende criteria en voorwaarden:

Hanteer de volgende criteria en voorwaarden: DOORLOPENDE STAGE 2016-2017 SEMESTER 1 Vervangende opdrachten als je (nog) geen zwangere hebt gevonden. Module 1 Verloskunde in vogelvlucht Werkcollege Doorlopende stage Al snel in het begin van module

Nadere informatie

De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas.

De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas. Ook kinderen met leerproblemen kunnen met plezier naar school. Basis voor Passendonderwijs De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas. Wat is dan precies die basis? Denk daarbij

Nadere informatie

datum: aantal leerlingen: 31 tijd:9:00/10:00 groep: 6&7

datum: aantal leerlingen: 31 tijd:9:00/10:00 groep: 6&7 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Betül Günes stageschool: Het Loo Iselinge klas: VR2B mentor/mentri: Juliët Hageman datum: 12-5-2016 aantal leerlingen: 31 tijd:9:00/10:00 groep: 6&7 Inhoudelijke

Nadere informatie

De consumerende leerling veroorzaken we zelf

De consumerende leerling veroorzaken we zelf De consumerende leerling veroorzaken we zelf Op naar meer eigenaarschap op middelbare scholen Jeroen Verhaaren Wat kom je doen? Wat wil je na dit uur bereikt hebben, wat is je doel? Op welke manier zou

Nadere informatie

LeerWerkPlan VLO fase 1, Zwolle

LeerWerkPlan VLO fase 1, Zwolle Akkoord, 11-11-2009/HMJ - Laatste opdracht vervangen door iets anders (is gelijk aan 1 e verplichte opdracht, voegt dus niets toe). Je kunt dit ook eerst even afwachten: er doet zich waarschijnlijk wel

Nadere informatie

Cursus. Creëer een veilig seksueel klimaat

Cursus. Creëer een veilig seksueel klimaat Cursus Creëer een veilig seksueel klimaat Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Annemieke Loos Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers Titel: Creëer

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin-Merens

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin-Merens BPV BPV basis PW Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0- info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Lily Benjamin-Merens Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers en Jo-Anne Schaaf Titel: BPV basis PW

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen.

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. 5.3.1 AUTONOMIE Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. Met deze vraag / vragen krijg je een zicht op hoe de medewerker autonomie

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Mentor Datum Groep Aantal lln Vak- vormingsgebied: beeldende

Nadere informatie

Een helpend gesprek voeren

Een helpend gesprek voeren OPDRACHTFORMULIER Een helpend gesprek voeren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie? Les 1: Het winnende lied Lees wat je gaat doen: Wat voor tekst schrijf je en voor wie? In 1975 heeft Nederland het songfestival voor het laatst gewonnen. Dat is lang geleden. Het zou toch leuk zijn als

Nadere informatie