Rapportage januari t/m juli Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage januari t/m juli Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg"

Transcriptie

1 Rapportage januari t/m juli 2013 Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg

2 Inleiding. In januari is de functie van bewonersadviseur overgegaan van de gemeente naar Pulse. De functie is ontstaan vanuit de Huis-aan-Huisaanpak. Hiervan wordt de methodiek ook nu nog ingezet bij huisbezoeken en contacten met nieuwe bewoners. De functie heeft als doel: nieuwe bewoners wegwijs te maken in IJsselstein, eventuele problemen achter de voordeur ophalen, signaleren en doorverwijzen naar andere instanties. Daarnaast ook directe ondersteuning bieden aan bewoners uit de wijk bij al hun vragen en problemen. De inzet van de bewonersadviseur heeft vorm gekregen via spreekuren, contact met nieuwe bewoners in de wijk in de vorm van aanbelrondes en huisbezoeken, oppakken/voortzetten en afbouwen van bestaande dossiers en participeren in het wijkteam. Spreekuren Om te beginnen is gekozen voor twee spreekuren op maandag en donderdag van uur. De spreekuren waren door omstandigheden de tweede helft van 2012 niet meer structureel, waardoor er in januari 2013 weer een doorstart moest worden gemaakt. Bewoners moesten weer weten dat er een bewonersadviseur zat en dat ze bij haar terecht konden. In het begin van het jaar heeft de focus dan ook gelegen op de bekendmaking van de bewonersadviseur, via brieven aan oude gebruikers, contact leggen met de nieuwe bewoners van de tweede helft van 2012, en een stukje PR. In mei hebben we te maken gehad met een fout bij de KPN waardoor er 6 weken geen gebruik kon worden gemaakt van de computer op de locatie Kameraplein. Er is voor de spreekuren zoveel mogelijk uitgeweken naar andere locaties zoals het MFC, Studio 10 en de Oase, en ook zijn er in die tijd meer huisbezoeken gedaan om de bewoners toch zo goed mogelijk verder te helpen. Totaal aan tal keer bezocht 61 Vragen over Toeslagen 9 Vragen over Wonen/woningnet 15 Vragen over Onderwijs/Stichting leergeld 8 Vragen over financiën/belastingen/verzeker. 20 Diverse vragen 9 De vragen waar bewoners op het spreekuur mee komen liggen vooral op het praktische vlak. De vragen zijn in het bijzonder gericht op het financiële vlak. Hieruit voortgekomen wordt er nu intern binnen Pulse gekeken hoe we voor de financiële/administratieve ondersteuning structureel iets kunnen gaan aanbieden. De bewonersadviseur is in het afgelopen half jaar samen met een aantal collega s hier al over in gesprek geweest.

3 Contact nieuwe bewoners. In het begin van het jaar is contact gezocht met alle bewoners die nieuw zijn komen wonen in In het bijzonder de bewoners die nog niet bezocht waren. Contact is verlopen via de telefoon, aan huis, via een huisbezoek of per . Daarnaast zijn ook de nieuwe bewoners van 2013 bezocht (juli-dec) 2013 (jan-juni) Aantal nieuwe bewoners Bewoners in beeld 18 3 Zelfstandige bewoners 21 3 Geen contact gehad 14* 3 Nog te bezoeken 13 De 14* waar ik geen contact mee heb gekregen zijn wel meerdere keren benaderd maar hebben niet gereageerd en zijn ook niet thuis aangetroffen. Het aantal nog te bezoeken bewoners in 2013 zijn de bewoners die tussen april en juni hun sleutel hebben ontvangen. Deze worden in de maanden augustus en september bezocht omdat ze in de eerste maanden vaak nog te druk bezig zijn met het op orde maken van de woning en dan nog geen behoefte hebben aan een kennismakingsbezoek. Het aantal nieuwe bewoners in de eerste helft van 2013 viel qua hoeveelheid tegen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de huidige crisis en een verminderde doorstroming van bewoners naar andere(duurdere) woningen. Wat verder opvalt, is dat een groot deel van de nieuwe bewoners zelfstandig is of slechts kortdurend ondersteuning nodig heeft. De categorieën bewoners verschuift van gezinnen naar jongeren en alleenstaande moeders. Met name deze laatste doelgroep is een groep met soms een klein sociaal netwerk. Met deze doelgroep zal in de toekomst gekeken worden naar de opzet van een passende activiteit. Te denken valt aan een speelcafé, koffieochtenden, themabijeenkomsten etc. Met als doel: informatie-uitwisseling, ontmoeting en misschien onderlinge ondersteuning. Vanuit een bezoek aan een nieuwe bewoner kwam ik terecht bij een jonge man die zijn baan kwijt was en nu niet goed wist waar hij recht op had en hoe hij verder moest. Samen met hem heb ik gekeken naar toeslagen, hem geholpen bij het leggen van contact met het UWV, en met zijn oude werkgever voor de benodigde papieren. Aan het eind van het traject heeft dhr. een nieuwe baan gevonden en kon weer zelfstandig verder. Dhr. was erg blij dat er even een onafhankelijk iemand was die met hem meekeek en waar hij een beroep op kon doen.

4 Huisbezoeken In totaal zijn er in de eerste 6 maanden 22 huisbezoeken afgelegd bij nieuwe en al bestaande bewoners. De reden voor een huisbezoek waren: kennismaking en bespreken bestaande problematiek, ondersteuning vanuit huis bij aanvragen van diverse toeslagen, en bij meer complexe vragen. De bewoners die bezocht zijn tijdens de aanbelrondes, en huisbezoeken waren zeer positief over de functie van de bewonersadviseur in de wijk. Ook als ze niet direct hulp nodig hadden vonden ze het welk heel fijn dat er iemand in de wijk zit waar ze een beroep op kunnen doen. Als bewonersadviseur heb ik ondervonden dat de meeste bewoners mij binnen lieten of te woord wilden staan. Omdat in de eerste helft van het jaar bleek dat er weinig huisbezoeken voort kwamen uit de contacten met nieuwe bewoners, hebben we besloten om vanaf juli 2013 met de straatpraat te beginnen in het gebied Lanceerplaats, Ruimtevaartbaan, Glennhof. Hier zal weer huis aan huis aangebeld worden met een gerichte vragenlijst om de mening van de bewoners te horen en te inventariseren waar de behoeftes van de bewoner liggen op het gebied van veiligheid, opvoeding en financiën, en sociale contacten. Daarnaast is dit ook een middel om bewoners mee te laten denken over wijkactiviteiten. Naast deze nieuwe insteek worden de bezoeken aan de nieuwe bewoners in de wijk gecontinueerd. Integraal wijkteam In de eerste helft van het jaar is actief deelgenomen aan de overlegmomenten van het integraal Wijkteam-Noord. Vanuit deze overleggen is er ook geanticipeerd binnen de training en intervisiebijeenkomsten en deelgenomen aan de pilot van de Straatpraat op Hazenveld. Hier is ervaring opgedaan met als doel om dit in IJsselveld Oost verder voort te zetten. Contacten met de ketenpartners in de wijk In de eerste maanden van het jaar zijn er diverse gesprekken gevoerd met de verschillende ketenpartners.(vitras, Stichting Leergeld, Vluchtelingenwerk, SWBU, CJG, SHV, Provides) Dit om af te stemmen wat de nieuwe ontwikkelingen binnen de verschillende organisaties zijn en welke gevolgen die hebben voor de samenwerking/doorverwijzing en waar we elkaar kunnen versterken.

5 Landelijk Leernetwerk aanpak achter de Voordeur/Multiprobleemgezinnen. In het begin van het jaar is deelgenomen aan een aantal bijeenkomsten die georganiseerd werden door het ministerie van BZK. De bijeenkomsten waren gericht op één gezin één plan. Op 14 mei was het Landelijk Congres Achter de Voordeur. Dimensies en producten. Aantal (frequentie) Gezondheid en welzijn 8 Inkomen 12 Opvoeding, vrije tijd en onderwijs 5 Sociale participatie & levensbeschouwing 4 Taalvaardigheid en integratie 2 Veiligheid 2 Werk & leren 3 Wonen 10 totaal 46 Een voorbeeld van bewoners die vaak een beroep hebben gedaan op de spreekuren: Een allochtone man die zijn bedrijf kwijt was en in aanmerking wenste te komen voor een uitkering, hem de weg gewezen, samen formulieren ingevuld, en doorverwezen naar schuldhulpverlening in verband met hoge schulden die ondertussen waren gemaakt. Vanuit de huisbezoeken kom ik ook bewoners tegen die in een sociaal isolement zitten en die ik doorverwijs naar het project Samen Meer.

6 aantal dossiers per product Aantal (frequentie) inschrijven/reageren woningnet 2 Administratie thuis 1 Begeleiding vluchtelingen 1 Betalingsregeling 1 Bijzondere bijstand 1 Digid-code 1 Hang en sluitwerk 2 Inburgeringstraject 1 Kwijtschelding Gemeentelijke Belastingen 1 Langdurigheidtoeslag 2 Ontmoetingsgroep (allochtone) vrouwen 1 Schuldhulpverlening 1 Sportmiddelen 1 Taallessen allochtone vrouwen 1 UWV Werkbedrijf 3 Vitras/CMD 2 Vriendschapsbemiddeling 1 Vrijwillige Thuiszorg 1 WMO verstrekkingen 1 Wwb uitkering 1 bemiddeling schuldregeling 2 computer (gratis) 1 container met sleutel voor de bewoner 1 gratis fiets 1 project Achter de Voordeur 13 vergoeding ziektekosten 1 wijkbeheerder 1 totaal 1 46 Registratie(RIS systeem) In de eerste helft van het jaar heb ik geconstateerd dat het RIS systeem nog vol staat met open dossiers van bewoners die nooit bezocht zijn, niet bereikt zijn bij de huis aan huis aanpak of al langere tijd geen gebruik hebben gemaakt van de bewonersadviseur. Dit betekende dat het aantal dossiers dat daadwerkelijk in gebruik was op het moment van de overdracht ongeveer 66 betrof. Hiervan zijn er nu na een half jaar nog 38 over. De andere dossiers zijn gesloten omdat ze al langere tijd niet gebruikt zijn(soms vanaf 2011) en er dus geen lopende zaken meer waren.

7 Van de 38 dossiers wordt een deel nog regelmatig aangevuld, en een deel wordt alleen nog aangehouden om het betreffende gezin in beeld te houden in verband met de hulpvraag in het verleden Activiteiten - Aan het eind van het eerste jaar is een start gemaakt voor een informatieochtend over de aanvraag van een Digi-d. Dit wordt samen met een bewoner uit de wijk opgepakt. - Deelname aan de Straatpraat in Hazenveld. - Deelname aan diverse interne overlegmomenten ter bevordering van de kennis en visie op het werken in de wijk. - Deelname aan informatie-uitwisseling ten behoeve van de wijkatlas. - Deelname aan bijeenkomst met bewoners van Lanceerplaats over problematiek rondom speeltuin Glennhof. - Conclusie Het eerste halfjaar is het zoeken geweest naar de juiste insteek, het vertrouwen winnen van de bewoners, en het optreden naar buiten toe. Wat is gebleken tot nu toe: Het aantal bewoners dat gebruik maakt van de bewonersadviseur(tijdens spreekuren en bij de contacten met nieuwe bewoners) is nog niet zo heel groot. Er zijn een aantal bewoners die veelvuldig gebruik maken door taalproblemen, psychische problemen en financiële problemen. De bewoners die gebruik maken van de bewonersadviseur zijn wel heel dankbaar en tevreden met de bemiddeling. Nieuwe instroom in de wijk heeft een ander profiel waardoor hieruit minder hulpvragen, verwijzingen of ondersteuningsprocessen voortkomen. De bewonersadviseur heeft een belangrijke functie in de wijk als het gaat om het kijken achter de voordeur, signaleren van problematiek, individueel contact, en als partner voor de andere professionals in de wijk( buurtbemiddeling, maatschappelijk werk, stichting Mee, SWBU etc.)

Jaarverslag 2015 TA RENKUM

Jaarverslag 2015 TA RENKUM 2015 Jaarverslag 2015 TA RENKUM HENNY BLIJDEVEEN VAN Jaarverslag TA Renkum 1. Inleiding Humanitas Thuisadministratie is in de gemeente Renkum ook dit verslagjaar weer actief geweest. Vanwege een wisseling

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Werken aan Bruggen in IJsselstein Eindrapportage

Werken aan Bruggen in IJsselstein Eindrapportage Werken aan Bruggen in IJsselstein 2009-2011 Eindrapportage IJsselstein, juni 2012 Gemeente IJsselstein, Afdeling Beleid & Strategie Thea van Bremen (2012/16029) 1 Inleiding Het programma Werken aan Bruggen

Nadere informatie

Bijlage bij Gekantelde schuldhulpverlening Beleidsnotitie 2013-2016 : uitkomsten inventarisatie Sociaal Team

Bijlage bij Gekantelde schuldhulpverlening Beleidsnotitie 2013-2016 : uitkomsten inventarisatie Sociaal Team 201305354 Bijlage bij Gekantelde schuldhulpverlening Beleidsnotitie 20132016 : uitkomsten inventarisatie Sociaal Team Kredietbank Nederland Woningstichting Weststellingwerf gebied van Ja, wij zijn betrokken

Nadere informatie

Intensieve Gezinsbegeleiding

Intensieve Gezinsbegeleiding Intensieve Gezinsbegeleiding Samenwerken aan veranderingen binnen het gezin Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Afdeling Sociale Zaken

Afdeling Sociale Zaken Afdeling Sociale Zaken Doelstelling en Visie Onze doelstelling is dat we op klantgerichte en kostenbewuste wijze onze inwoners ondersteunen, zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.

Nadere informatie

rapportage 2013 Administratieve diensten

rapportage 2013 Administratieve diensten rapportage 2013 Administratieve diensten Inleiding administratieve hulp 2013 door ZorgDat Onderstaand de resultaten over de uitvoering van het project Administratieve Hulp. Dit project is onderdeel van

Nadere informatie

5 januari 2017 S. Dohmen 5772

5 januari 2017 S. Dohmen 5772 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de

Nadere informatie

Arbeidsparticipatie als integraal onderdeel van het ondersteuningsplan Eveline Wauters Gemeente Eindhoven Marianne Kuijpers Gemeente Eindhoven

Arbeidsparticipatie als integraal onderdeel van het ondersteuningsplan Eveline Wauters Gemeente Eindhoven Marianne Kuijpers Gemeente Eindhoven Arbeidsparticipatie als integraal onderdeel van het ondersteuningsplan Eveline Wauters Gemeente Eindhoven Marianne Kuijpers Gemeente Eindhoven #InclusieveStad en #CityDeal 12/10/2016 Inhoud Participatie

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Jaarverslag 207 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Rien Onck Coördinator TA Ede 0-02-208 Inhoudsopgave. Inleiding...2 2. Vrijwilligers...3 3. Deelnemers...4 4. Betrokken verwijzers...5 5. Scholing

Nadere informatie

Hoe vind je laaggeletterde bijstandsgerechtigden? Hannah Oostendorp (gemeente Elburg) & Anna van den Boogaard (L&S)

Hoe vind je laaggeletterde bijstandsgerechtigden? Hannah Oostendorp (gemeente Elburg) & Anna van den Boogaard (L&S) Hoe vind je laaggeletterde bijstandsgerechtigden? Hannah Oostendorp (gemeente Elburg) & Anna van den Boogaard (L&S) Voorstellen Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Agenderen. Ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

Verbinding justitiële wereld en lokale zorgstructuren. Pilot Teylingereind-gemeente Leiden EINDRAPPORTAGE DEEL I

Verbinding justitiële wereld en lokale zorgstructuren. Pilot Teylingereind-gemeente Leiden EINDRAPPORTAGE DEEL I Verbinding justitiële wereld en lokale zorgstructuren Pilot Teylingereind-gemeente Leiden EINDRAPPORTAGE DEEL I Verbinding justitiële wereld en lokale zorgstructuren Pilot Teylingereind-gemeente Leiden

Nadere informatie

Surplus Welzijn Drimmelen

Surplus Welzijn Drimmelen Gemeente Drimmelen Surplus Welzijn Drimmelen Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Cursus Uitkomen met je Inkomen Notities Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving

Nadere informatie

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Projectplan Eigen Kracht - Van barrière naar carrière LEVgroep Penningstraat 55 5701 MZ Helmond Projectperiode 2013 2014 1 1 Inleiding Eigen Kracht is

Nadere informatie

Thuisadministratie & Budgetbegeleiding

Thuisadministratie & Budgetbegeleiding Thuisadministratie & Budgetbegeleiding Informatie voor Verwijzers Waarom deze folder? Professionals in de hulpverlening, de dienstverlening, het welzijnswerk, de eerstelijns gezondheidszorg en vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

Werken aan Bruggen in IJsselstein

Werken aan Bruggen in IJsselstein Werken aan Bruggen in IJsselstein Tussentijdse Rapportage 2011 IJsselstein, september 2011 Gemeente IJsselstein, Afdeling Beleid & Strategie (2011/28720) 1 Inleiding Het programma Werken aan Bruggen in

Nadere informatie

Wouter Snel en Eelco Steenvoorde

Wouter Snel en Eelco Steenvoorde Wie zijn wij? Wouter Snel en Eelco Steenvoorde agenda Organisatie van de wijkteams Hoe werken sociale wijkteams? Schulddienstverlening in de wijkteams Vroegsignalering huurachterstanden Zelfredzaamheidsmatrix

Nadere informatie

Kliënten Platform Minima

Kliënten Platform Minima 2. Kliënten Platform Minima Jaarverslag 2015. Voorwoord: Jaarverslag 2009 *Voorwoord Jaarverslag 2009 *Voorwoord *Bestuurssamenstelling g *Doelstelling *Voorwoord *Bestuurssamenstelling g *Doelstelling

Nadere informatie

Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk. Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen)

Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk. Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen) Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen) Achtergrond FIP pilot Sterk veranderde dienstverlening

Nadere informatie

Geldzaken & regelgeving. Deel met ons je vragen of zorgen!

Geldzaken & regelgeving. Deel met ons je vragen of zorgen! Geldzaken & regelgeving Deel met ons je vragen of zorgen! 1 Begeleiding: ondersteuning op sociaaljuridisch terrein Volwassenen De overheid, de Belastingdienst, de gemeente en andere organisaties hebben

Nadere informatie

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University LAAGGELETTERDHEID IN DEN HAAG - CONCLUSIES Uitgevoerd door: CINOP Advies Etil Kohnstamm Instituut Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University DEZE FACTSHEETRAPPORTAGE IS

Nadere informatie

Wat is beschermingsbewind?

Wat is beschermingsbewind? Beschermingsbewind Wat is beschermingsbewind? Beschermingsbewind (ook wel bewindvoering of bewind) wordt aangevraagd bij de rechtbank. Je vraagt dan aan de rechter of iemand anders je inkomen en je uitgaven

Nadere informatie

Hulp bij financiën en schulden Putten

Hulp bij financiën en schulden Putten Hulp bij financiën en schulden Putten Schulden? Er is een oplossing! U kunt door verschillende oorzaken in de financiële problemen gekomen zijn, bijvoorbeeld door werkloosheid, een echtscheiding of langdurig

Nadere informatie

Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen. Juli 2018

Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen. Juli 2018 Juli 2018 Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen Juli 2018 2 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 4 2. Bijzondere bijstand 7 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 9 4. Collectieve

Nadere informatie

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders Debora Wattel, GGD GHOR Nederland Marthine Bos, GGD IJsselland Teberh Belay, Sleutelpersoon Marlies Overmars, Saam Welzijn Ghassan al Hariri,

Nadere informatie

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC)

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Jaarverslag 2015 Activiteiten Detentie Nazorg Humanitas Haagland Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Coördinator Frederiek van Hulst Tijdsinvestering coördinator 1 januari

Nadere informatie

Januari Inkomensondersteuning. Regelingen voor mensen met een laag inkomen

Januari Inkomensondersteuning. Regelingen voor mensen met een laag inkomen Januari 2019 Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen Juli 2019 2 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 4 2. Bijzondere bijstand 7 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 9 4. Collectieve

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Stroomopwaarts Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Opzet Korte inleiding Stroomopwaarts Visie Aanpak begeleiding Jongeren met psychische kwetsbaarheid Training medewerkers door GGZ, MEE en

Nadere informatie

Voorwoord. Jaarverslag Buurtservicepunt

Voorwoord. Jaarverslag Buurtservicepunt Jaarverslag 2015 Voorwoord Dit is het eerste jaarverslag van het Buurtservicepunt. Het jaar 2015 is het jaar geweest waarin het Buurtservicepunt haar aantal inloopspreekuren heeft uitgebreid en kan terugkijken

Nadere informatie

Wat doet Samen Oplopen?

Wat doet Samen Oplopen? Samen oplopen Wat doet Samen Oplopen? verbetering van het gezinsklimaat (kinderen en ouders hebben een gezonde sociaal emotionele ontwikkeling en leefwereld) voorkomen van zware problematiek (preventie)

Nadere informatie

Welkom bij. Van Thuisadministratie naar SchuldenVrijMaatje

Welkom bij. Van Thuisadministratie naar SchuldenVrijMaatje Welkom bij Van Thuisadministratie naar SchuldenVrijMaatje Wie zijn wij Wie ben ik Wie zijn jullie Casus Deze Familie Simpson Alle papieren in diverse laadjes Geen idee hoeveel ze maandelijks tekort komen

Nadere informatie

INTEGRATIE STATUSHOUDERS GEMEENTE STEENBERGEN

INTEGRATIE STATUSHOUDERS GEMEENTE STEENBERGEN INTEGRATIE STATUSHOUDERS GEMEENTE STEENBERGEN November 2016 VluchtelingenWerk Zuid-Nederland Locatie Steenbergen Kromme Elleboog 9 4651 BG Steenbergen steenbergen@vluchtelingenwerk.nl www.vluchtelingenwerk.nl/zuid

Nadere informatie

Armoede Vincentiusvereniging Wijchen juni 2015 1 ARMOEDE..het best bewaarde geheim

Armoede Vincentiusvereniging Wijchen juni 2015 1 ARMOEDE..het best bewaarde geheim Armoede Vincentiusvereniging Wijchen juni 2015 1 ARMOEDE.het best bewaarde geheim Armoede Vincentiusvereniging Wijchen juni 2015 2 Vincentiusvereniging Wijchen Ieder mens telt! Armoede Vincentiusvereniging

Nadere informatie

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Pagina 1 Inleiding: Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

SCHULDHULPVERLENING september 2013 1

SCHULDHULPVERLENING september 2013 1 SCHULDHULPVERLENING september 2013 1 2 Inhoudsopgave Als schulden een probleem worden... 4 Hoe vraag ik schuldhulpverlening aan? 5 Wanneer kom ik in aanmerking voor schuldhulpverlening? 5 Waaruit bestaat

Nadere informatie

Prestatieplan 2017 STG

Prestatieplan 2017 STG Prestatieplan 2017 STG Midden en Zuid-Kennemerland Jan Stuytstraat 44 2014 XK Haarlem Telefoon: 023-5516368 Mobiel: 06-22707400 stg@thuiszorg-gehandicapten.nl www.thuiszorg-gehandicapten.nl Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Armoede en schulden in Oostzaan en Wormerland. Martijnschut.wordpress.com

Armoede en schulden in Oostzaan en Wormerland. Martijnschut.wordpress.com Armoede en schulden in Oostzaan en Wormerland Martijnschut.wordpress.com Armoede Armoede is een complex verschijnsel met veelal samenhangende dimensies zoals inkomen, maatschappelijke participatie, opleidingsniveau,

Nadere informatie

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Inleiding Met de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zijn de minnelijke schuldsanering en de wettelijke

Nadere informatie

Maatschappelijke Participatie

Maatschappelijke Participatie Maatschappelijke Participatie Marjolein Kolstein September 2016 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 1.3 Opzet van het onderzoek

Nadere informatie

Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed,

Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed, Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed, Bij uw commissievergadering van 14 februari heb ik u, namens het college van burgemeester en wethouders, toegezegd, de aanpak van Krachtwijk Actief te

Nadere informatie

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden Belangrijk nieuws voor alle inwoners van Leiden ONDERSTEUNING - ZORG - JEUGDHULP - WERK IN 2015 Meedoen en zelf aan zet Nieuwe taken voor de gemeente Iedereen doet mee Mensen gaan naar school, zijn aan

Nadere informatie

JAARVERSLAG Raad Aangaande Werk en Bijstand, Woerden e.o. n 5 APR

JAARVERSLAG Raad Aangaande Werk en Bijstand, Woerden e.o. n 5 APR Beh. Ambt.: Streefdat.: Afschr.: B.V.O.: n 5 APR. 2016 A 16.007673 Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 06/04/2016 JAARVERSLAG 2015 Raad Aangaande Werk en Bijstand, Woerden e.o.

Nadere informatie

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt Januari 2017 Inleiding Het Meldpunt Zorg is een initiatief van de Stichting Samen Onbeperkt in samenwerking het Buurtloket 6211. Naast

Nadere informatie

Stichting Buurtservicepunt RSIN KvK

Stichting Buurtservicepunt RSIN KvK Kwaliteitscriteria voor spreekuurwerk De samenwerking tussen de cliëntadviseurs van de stichting Buurtservicepunt wordt benadrukt door onderstaande gezamenlijke uitgangspunten. De criteria bevorderen meer

Nadere informatie

Beschermingsbewind, schuldhulpverlening en bijzondere bijstand

Beschermingsbewind, schuldhulpverlening en bijzondere bijstand Beschermingsbewind, schuldhulpverlening en bijzondere bijstand Een toekomst visie Mr. Ellen Penders Drs. Vivian den Hartogh Wat er vooraf ging Situatie burgers verslechterd (explosieve) toename van mensen

Nadere informatie

Ik Kan Overdie. Wijkservicebedrijf Overdie (WSB)

Ik Kan Overdie. Wijkservicebedrijf Overdie (WSB) Ik Kan Overdie Wijkservicebedrijf Overdie (WSB) De inhoud De aanleiding en de noodzaak Hoe we het gaan organiseren De caseloadnader beschouwd De organisatie De financiering De stand van zaken 6644 inwoners

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team ST_PU_KZ Plan buurtgericht werken schuldhulpverlening 1- Notagegevens Notanummer 2009.216772 Datum 26-8-2009 Programma: 09. Werk en inkomen

Nadere informatie

Wat kunt u van Kwakkenbos Bewindvoeringen verwachten?

Wat kunt u van Kwakkenbos Bewindvoeringen verwachten? Wat kunt u van Kwakkenbos Bewindvoeringen verwachten? Het beheer van uw budget Als de beschikking vanuit de rechtbank binnen is, worden er twee rekeningen op uw naam geopend, een rekening waarvan Kwakkenbos

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

Werken aan Bruggen in IJsselstein

Werken aan Bruggen in IJsselstein Werken aan Bruggen in IJsselstein Tussentijdse Rapportage 2010 IJsselstein, oktober 2010 Gemeente IJsselstein, Afdeling Beleid & Strategie blz. 1 Inleiding Het programma Werken aan Bruggen in IJsselstein

Nadere informatie

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne Evaluatie Minimabeleid 2006 gemeente De Marne Inleiding De gemeente De Marne heeft haar minimabeleid in april 2006 geëvalueerd en besloten aanvullend op het reeds bestaande beleid een aantal regelingen

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

De cliënt is DE schakel in de keten schulddienstverlening

De cliënt is DE schakel in de keten schulddienstverlening De cliënt is DE schakel in de keten schulddienstverlening De gemeenten Ermelo en Harderwijk werken samen met ketenpartners Westerbeek C.O.D. BV, ZorgDat, Stichting Pinel en MDVeluwe als het gaat om schulddienstverlening.

Nadere informatie

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding.

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding. Raad V200900744 Onderwerp: Kaders nota armoedebeleid Collegevoorstel Inleiding: De gemeente Heusden kiest voor een nieuwe aanpak van armoedebestrijding. Deze aanpak wordt vastgelegd in een nota armoedebeleid.

Nadere informatie

Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in. de buurt. TYMPAAN 20 mei 2015

Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in. de buurt. TYMPAAN 20 mei 2015 Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in de buurt 2 TYMPAAN 20 mei 2015 De bibliotheek is een laagdrempelige plek voor ontmoeting in de buurt, want: 3 Je kunt er altijd

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Hoofdstuk 24. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 24. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 24. Financiële dienstverlening Samenvatting De gemeente voert diverse inkomensondersteunende maatregelen uit die bedoeld zijn voor huishoudens met een lager inkomen. Ruim zeven op de tien Leidenaren

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG. Postadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten.

ACTIVITEITENVERSLAG. Postadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten. ACTIVITEITENVERSLAG 2017 Infospreekuur Houten, Bezoekadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten Tel. 030-6382526 (tijdens spreekuren direct bereikbaar, daarbuiten via voice-mail) Internet: www.infospreekuurhouten.nl

Nadere informatie

Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart? Ron van Amen gemeente Zwolle Mar2jn Schut mar2jnschut.wordpress.com

Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart? Ron van Amen gemeente Zwolle Mar2jn Schut mar2jnschut.wordpress.com Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart? Ron van Amen gemeente Zwolle Mar2jn Schut mar2jnschut.wordpress.com Inhoud Waarom aandacht voor armoede en schulden in wijkteam Samenstelling wijkteam Ervaringen

Nadere informatie

Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft

Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft De toestroom van beschermingsbewind neemt aanzienlijk toe. Een groei van het aantal mensen onder bewind waar u

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding van de nieuwe Jeugdwet zijn sinds 1-1-2015 de gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten?

Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten? Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten? Het beheer van uw budget Zodra het bewind is uitgesproken, wordt u door de rechtbank ingeschreven in het bewindsregister. Als de beschikking vanuit de

Nadere informatie

Bijlage 2. Uitkomsten themabijeenkomsten en interviews

Bijlage 2. Uitkomsten themabijeenkomsten en interviews Uitkomsten themabijeenkomsten en interviews Bijlage 2 Uitsluiting bij Recidive en Fraude: Cliënten Vraag: Als iemand eerder een traject heeft gehad en hij/zij maakt nieuwe schulden mag deze persoon dan

Nadere informatie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie Wijkplan 2015 Centrum/ Noord-West Internet-versie Inhoudsopgave 1. Visie Pagina 2 2. Wijkanalyse Pagina 3 3. Conclusie Pagina 5 Wijkplan 2015 CNW, maart 2015 Pagina 1 1. Visie De visie van Veens luid:

Nadere informatie

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Gemeente Haarlem Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de

Nadere informatie

Bergen op Zoom Jaarverslag 2014

Bergen op Zoom Jaarverslag 2014 Bergen op Zoom Jaarverslag 2014 2. Kliënten Platform Minima Jaarverslag 2014. Voorwoord Jaarverslag 2009 *Voorwoord *Bestuurssamenstelling *Voorwoord g *Doelstelling *Bestuurssamenstelling *Doelstelling

Nadere informatie

HET Loket in TEN BOER. Van bureau naar keukentafel

HET Loket in TEN BOER. Van bureau naar keukentafel HET Loket in TEN BOER Van bureau naar keukentafel Maatschappelijke veranderingen Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving Van politiek naar sociaal burgerschap WMO; participeren en eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn Stichting Samen Onbeperkt

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn Stichting Samen Onbeperkt Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2017-2018 Stichting Samen Onbeperkt Maart 2019 Initiatief Het Meldpunt Zorg is een initiatief van de Stichting Samen Onbeperkt. Naast collectieve belangenbehartiging

Nadere informatie

Aanpak: Participatiehuis. Beschrijving

Aanpak: Participatiehuis. Beschrijving Aanpak: Participatiehuis De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Partners

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

De plus van Surplus.

De plus van Surplus. De plus van Surplus. Surplus Welzijn Etten-Leur Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Formulierenteam Budgetcoaching Schuldhulpverlening Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving waarin we zorgen

Nadere informatie

PRESTATIEVERANTWOORDING DIEMEN 2013

PRESTATIEVERANTWOORDING DIEMEN 2013 PRESTATIEVERANTWOORDING DIEMEN 2013 MaDi MaDi Amsterdam Zuidoost en Diemen Prestatieverantwoording Diemen 2013 INHOUD INLEIDING 1 Algemeen Maatschappelijk Werk 2 MaDi Raadsvrouw 3 Ouderenadviseur 4 Algemeen

Nadere informatie

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Aanleiding Bij de zorg aan niet Westerse allochtonen lopen veel hulpverleners tegen een taalbarrière aan. Informatie en advies geven over betrouwbare

Nadere informatie

Kennismaking. Bewindvoering

Kennismaking. Bewindvoering Kennismaking Bewindvoering Zes Rivieren Bewindvoeringskantoor Zes Rivieren is een eenmanszaak van Henk-Jan Tromp. De missie van mijn kantoor is het ondersteunen van mensen die niet in staat zijn om hun

Nadere informatie

Iedereen een zelfstandig & volwaardig bestaan. Regionale visie sociaal domein Drechtsteden September 2019

Iedereen een zelfstandig & volwaardig bestaan. Regionale visie sociaal domein Drechtsteden September 2019 Iedereen een zelfstandig & volwaardig bestaan Regionale visie sociaal domein Drechtsteden September 2019 Cijfers Bestaanszekerheid Grote groep heeft schulden 1 op de 5 huishoudens NL heeft risicovolle

Nadere informatie

Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen

Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen Onze Sociale Dienst Optimisd voert een aantal regelingen uit die van belang zijn voor ouders van schoolgaande kinderen, die over een

Nadere informatie

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting Minimabeleid 2015 Beek, september 2014 Danielle Marting - 2-1. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Beek een stevig armoedebeleid opgebouwd. Sinds 2006 is Beek actief in het voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel Introductie In de gemeente Sint-Michielsgestel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Decentralisatie AWBZ, Participatiewet en Jeugdzorg Bijeenkomst inwoners 12 november 2014 Tamara van de Wijdeven Nieuwe taken gemeente: AWBZ/Wmo Decentralisatie

Nadere informatie

Personalia. Opleidingen. : Marhe-Kisoen. Geboorte datum : 20 Juni 1963. Adres : Eidereendstraat 9 2492 NJ s-gravenhage

Personalia. Opleidingen. : Marhe-Kisoen. Geboorte datum : 20 Juni 1963. Adres : Eidereendstraat 9 2492 NJ s-gravenhage Personalia Naam : Marhe-Kisoen Voornaam : Kausilawatie Roepnaam : Kausil Geboorte datum : 20 Juni 1963 Geboorte plaats : Paramaribo Nationaliteit : Nederlandse Adres : Eidereendstraat 9 2492 NJ s-gravenhage

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Zwolle

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Zwolle Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Zwolle : Bijzondere Doelgroepen en Bemoeizorg Jeugd Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een

Nadere informatie

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder- en kindadviseur De functie; laagdrempelige ondersteuning en hulp bij opvoed-opgroeivragen. Doelgroep

Nadere informatie

Financiële Hulpverlening

Financiële Hulpverlening Financiële Hulpverlening Aanpak van Armoede en Schulden 1 4 oktober 2018 Versie PROGRAMMA Introductie Schuldenlab070 Preventie en vroege interventie : Helpdesk Geldzaken Servicepunten arbeid Curatief:

Nadere informatie

Verordening declaratiefonds maatschappelijke participatie WWB gemeente Wierden 2013

Verordening declaratiefonds maatschappelijke participatie WWB gemeente Wierden 2013 Verordening declaratiefonds maatschappelijke participatie WWB gemeente Wierden 2013 De raad, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Wierden; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN SCHULDHULPVERLENING RIDDERKERK

PREVENTIEPLAN SCHULDHULPVERLENING RIDDERKERK PREVENTIEPLAN SCHULDHULPVERLENING RIDDERKERK 2015-2016 Preventieplan Ridderkerk AvdP pag.1 Inhoud Waarom is preventie zo belangrijk?... 3 Uitgangspunten in de keten van hulpverlening... 3 Wat gaan we doen

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Plan van aanpak Participatieverklaring

Plan van aanpak Participatieverklaring Plan van aanpak Participatieverklaring Boxmeer, september 2016 Afdeling Sociale Zaken I-SZ/2016/2191 / RIS 2016-532 (Bijlage 2) 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2 Uitgangspunten 3 1.3.

Nadere informatie

Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad المؤسسة الثقافية واألجتماعية العراقية باركستا د. Jaarverslag 2014. Adres

Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad المؤسسة الثقافية واألجتماعية العراقية باركستا د. Jaarverslag 2014. Adres Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad المؤسسة الثقافية واألجتماعية العراقية باركستا د Jaarverslag 2014 vlag van Nederland vlag van Irak Adres Stichting ICMP Kruisstraat 103, 6411 BS Heerlen

Nadere informatie

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers Vrouwenopvang Rosa Manus is een instelling voor opvang van en hulpverlening aan mishandelde of met mishandeling bedreigde vrouwen en hun

Nadere informatie

Informatieboekje voor vrijwilligers

Informatieboekje voor vrijwilligers Informatieboekje voor vrijwilligers AMSTERDAM Welkom Welkom bij Civic Amsterdam. We zijn blij dat je vrijwilligerswerk komt doen in Amsterdam-Oost. Als vrijwilliger kun je veel betekenen voor een ander,

Nadere informatie

Verordening declaratiefonds maatschappelijke participatie WWB gemeente Wierden 2013 (geldig vanaf 5 oktober 2017) i

Verordening declaratiefonds maatschappelijke participatie WWB gemeente Wierden 2013 (geldig vanaf 5 oktober 2017) i Verordening declaratiefonds maatschappelijke participatie WWB gemeente Wierden 2013 (geldig vanaf 5 oktober 2017) i De raad, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Wierden; gelet op de

Nadere informatie

Pressure Cooker. Schuldhulpverlening

Pressure Cooker. Schuldhulpverlening Pressure Cooker Schuldhulpverlening Uitgangspunten Resultaten uit het good practise onderzoek Hogeschool van Amsterdam Resultaten uit doelgroeponderzoek Hogeschool van Amsterdam 5 Speerpunten van gemeente

Nadere informatie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Schulden in de leefwereld en de systeemwereld Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Doorverwijzingen naar Rotterdamse Sociale Alliantie Kritische burgers die signalen opvangen van bewoners bedreigd

Nadere informatie

KLANTTEVREDENHEID WWB. Gemeente Veenendaal Februari/Maart 2014

KLANTTEVREDENHEID WWB. Gemeente Veenendaal Februari/Maart 2014 KLANTTEVREDENHEID WWB Gemeente Veenendaal Februari/Maart 2014 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie