Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen OMTRENT. De ondersteuning van bewonersgroepen op het platteland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen OMTRENT. De ondersteuning van bewonersgroepen op het platteland"

Transcriptie

1 Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen OMTRENT De ondersteuning van bewonersgroepen op het platteland

2 De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen???

3 Gegroeid uit Samenlevingsopbouw Ondersteunt sinds maart 2013 Oost-Vlaamse dorpsraden/bewonersgroepen alsook gemeentebesturen omtrent plattelandsbeleid Rolde in 2015 de werking uit naar West- Vlaanderen Wil zich stilaan ook tot de andere 3 Vlaamse provincies wenden

4 De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen wil een schakel zijn tussen alle spelers op het veld en biedt ondersteuning via: Samenbrengen van bewonersgroepen (onderlinge uitwisseling faciliteren) Stimuleren van de overdracht van informatie Behartigen van belangen

5 Met de steun van Minister Schauvliege. Zie voor info, kennisdatabank en nieuwsbrieven.

6 Sleutelwoord van de werking: PARTICIPATIE!

7 2 hoofdrolspelers bij de belangen van dorpsbewoners : Gemeentebesturen en Bewonersplatformen/Dorpsraden

8 Recente uitspraak van BP s Bewonersplatformen zijn geen antenne van het gemeentebestuur, maar ook geen oppositie. Het is goed om gezamenlijke realisaties te benadrukken!

9 Gemeentebestuur en Dorpsbelangen Participatietraject vanuit gemeentebesturen Start veelal via methodiek DORP inzicht Oprichting Bewonersplatformen Financiële ondersteuning Evt aanstelling participatie-ambtenaar (Diksmuide, Geraardsbergen, ) Samenwerkingsovereenkomst of convenant (adviesrol/beleidsbeïnvloeding, wederzijdse rechten en plichten, wijze van samenwerking en communicatie, ) De gemeentediensten verder mee krijgen in het participatieverhaal

10 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria

11 De GoeBezig-Prijs als stimulans Een jaarlijkse prijs voor die groepen dorpsbewoners en gemeentebesturen die zich sterk inzetten voor leefbare dorpen én dus rond verhoogde participatie en inspraak van plattelandsbewoners.

12

13 CRITERIA GOEBEZIG-PRIJS Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig??

14 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria 1. Het ondersteunen van bewonersgroepen bij oprichten of versterken van een werking rond gemeentelijke beleidsbeslissingen met gevolgen voor het platteland.

15 Diksmuide richt 14 Bewonersplatformen op.

16 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria Het aanjagen van het gemeentebestuur (en andere actoren) om dorpsbewoners op een actieve manier te betrekken bij het dorpenbeleid in al zijn aspecten.

17 In Zwijnaarde ontstaat in 2006 het Overlegplatform Zwijnaarde. Dit wordt in 2007 erkend als bevoorrechte gesprekspartner van Stad Gent en ondersteund door de stadsdienst Gebiedsgerichte Werking. Gent roept bewoners op om mee de stad te maken. OPZwijnaarde schrijft memorandum als antwoord op het Gentse bestuursakkoord en sluit in 2014 charter af met het Gentse stadsbestuur.

18 Dorpsraad Schuiferskapelle (Tielt) blijft bij gemeentebestuur ijveren voor ambtenaar met ombudsfunctie voor de deelgemeenten.

19 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria 2. Het uitbouwen van een structurele samenwerking met de bewonersgroepen (via vaste contactpersonen, vaste vergadermomenten, sluiten van convenant of samenwerkingsovereenkomst, ).

20 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria Het uitbouwen van een structurele samenwerking met de gemeente (bv via vaste contactpersonen, vaste vergadermomenten, sluiten van samenwerkingsovereenkomst, )

21 Bewonersplatform St-Jan (Wingene) 2011: Stuurgroep Dorp inzicht wordt Bewonersplatform Schepencollege sept 2011: afsprakennota goedgekeurd (wederzijdse rechten & plichten + wijze van samenwerking & communicatie + jaarlijkse toelage ) Maandelijkse vergaderingen + bijeenkomsten werkgroepen

22 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria 3. Het actief betrekken en informeren van bewonersgroepen omtrent het dorpenbeleid in al zijn aspecten (verkeer en mobiliteit, ruimtelijke ordening, dienstverlening aan de loketten, jeugd, cultuur, sport, ). De bewonersgroepen ook in contact brengen met mogelijke andere actoren indien relevant.

23 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria Heraanleg hoofdstraat Heldergem (Haaltert): vertegenwoordiger uit de Dorpsraad was permanent lid van de werfvergadering.

24 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria Het participeren aan het beleid o.a. door oprichten/versterken van een draagvlak rond gemeentelijke beleidsbeslissingen met gevolgen voor het platteland (o.a. op vlak van verkeer en mobiliteit, dienstverlening aan de loketten, cultuur, sport, )

25 BP de Voorstad (Veurne) en verkeershinder Veel verkeershinder (oa zware trucks dag en nacht). Uit tellingen van voertuigen bleek dat BP de aantallen niet overdreef. Probleem wordt nu serieuzer aangepakt dr stadsbestuur, oa ism Wegen en Verkeer.

26 BP Flora in Merelbeke Wil voldoende gehoor krijgen bij het gemeentebestuur (oa rond ruimtelijke ordening en mobiliteit) IJvert voor maatregelen ivm toenemende verkeersdrukte, wegenonderhoud, aanleg fietspaden in woonwijken, )

27 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria 4. Het bijstellen van de interne organisatie van de gemeente (via de diverse gemeentelijke diensten) op meer bewonersparticipatie en inbreng vanuit en in dialoog met de bewonersgroepen. Vaak via contactambtenaar.

28 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria

29 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria 5. Het ondersteunen van initiatieven van bewonersgroepen die het maatschappelijk weefsel in het dorp versterken (logistiek, financieel, ).

30 Bibliotheek Merelbeke werkt met BP Flora samen rond miniboekenkastje ( Books in Boxes 2015) Facebook Bibliotheek Merelbeke: Ziehier het BiB-kastje aan Post X met de initiatiefnemers en peter Matthias Sercu. Ruil jij jouw boek voor

31 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria Het actief betrekken van dorpsbewoners bij de werking zodat er een groot draagvlak ontstaat (bv via open bewonersvergaderingen, werkgroepen, dorpskrant, website, facebook,...)

32 BP Bottelare (Merelbeke) organiseert Bewonerscafés samenzijn in caféstijl rond actuele thema s (concrete ruimtelijke ordening, mobiliteit en verkeersveiligheid) met 1 of meer schepenen (of voltallige college) soms ook met ambtenaren met experten

33 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria 6. Het faciliteren van de inspanningen van bewonersgroepen ter vergroting van hun draagvlak (bv via open bewonersvergaderingen, werkgroepen, dorpskrant, website, facebook,...).

34

35 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria Het versterken van het maatschappelijk weefsel in het dorp (door communicatie, opzetten van eigen acties of ondersteunen van acties van anderen, )

36 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria Dorpskrant Ettelgem (Oudenburg)

37 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria ONTMOETINGSMOMENTEN Bewonersplatform Oosteeklo (Assenede) organiseert Welkom in Oosteeklo voor nieuwkomers. Wijkcomité t Nieuwgoed (Deinze) inviteert Sinterklaas aan huis. Dorpsraad Schuiferskapelle (Tielt) opende tijdelijk Kapelle Trottoir (Bring your own drinks).

38 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria 7. Het mee opvolgen en ondersteunen van acties of beleidsaanbevelingen van bewonersgroepen die bijdragen tot een kwalitatieve, aangename woonen leefomgeving (oa speel- en ontmoetingsruimte, meer groen, ).

39 Bewonersplatform De Blankaartklok te Woumen (Diksmuide) en herinrichting speelplein

40 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria Het bijdragen tot een kwalitatieve en aangename woon- en leefomgeving (oa speelen ontmoetingsruimte, meer groen, ) door eigen acties of beleidsaanbevelingen.

41 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria Veel BP s zijn op zoek naar een (moderner) dorpshuis BP Schelderode (Merelbeke) onderzoekt mee herbestemming parochiekerk. Het Dorpshuis in Boekhoute (Assenede)

42 Wanneer is een lokaal bestuur Goe Bezig?? Criteria 8. Het ondersteunen van initiatieven van bewonersgroepen die de intrinsieke waarden of kwaliteiten van het dorp versterken of uitbouwen (troeven op vlak van patrimonium, toerisme, naar het verenigingsleven toe, ) m.a.w. het mee identiteit geven aan het dorp.

43 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria Het versterken of uitbouwen van de intrinsieke waarden/kwaliteiten van het dorp (troeven op vlak van patrimonium, toerisme, naar het verenigingsleven toe, ) m.a.w. het mee identiteit geven aan het dorp.

44 Bewonersplatform De Blankaartklok gaf dorpsplein Woumen met kerst een apart gezicht met een Vredesboom (ihkv herdenking 100 jaar WOI)

45 Wanneer is een bewonersgroep Goe Bezig?? Criteria BP Lemberge (Merelbeke) heropent oude wandelwegen (trage wegen). Dorpsraad Moerbeke-Atembeke (Geraardsbergen) voert wandeling in Vlaamse Ardennen in met infoborden en kunstwerken. Deelname aan jaarlijkse lentefeest Walmkebrand in Geraardsbergen

46 Het is niet altijd vanzelfsprekend Het Wijkactieplan van Wijkcomité D ACHTE (De Panne) bleek te hoog gegrepen voor comité vrijwilligers. Het Comité moest ook te zeer knokken voor inspraak. Wijkwerkingen bleken aanvankelijk uit de BBC-boot te vallen

47 DANK voor uw aandacht!

Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen OMTRENT. De belangen van de dorpsbewoners

Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen OMTRENT. De belangen van de dorpsbewoners Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen OMTRENT De belangen van de dorpsbewoners De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen stelt zich voor Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw Gegroeid uit Samenlevingsopbouw Ondersteunt

Nadere informatie

Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen KERNTAAK. Ondersteuning en belangenverdediging van bewonersgroepen op het platteland

Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen KERNTAAK. Ondersteuning en belangenverdediging van bewonersgroepen op het platteland Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen KERNTAAK Ondersteuning en belangenverdediging van bewonersgroepen op het platteland Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw Een kleine ontstaansgeschiedenis Gegroeid uit Samenlevingsopbouw

Nadere informatie

Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen. op onze Algemene Vergadering!

Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen. op onze Algemene Vergadering! Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen 2018 op onze Algemene Vergadering! Officiële AV 10 maart 2018 te Herne VERLOOP VVDB-Voorzitter Luc David: WELKOM Aanvaarden van 4 nieuwe leden Vaststellen ledenlijst Goedkeuren

Nadere informatie

De kracht van bewonersplatforms

De kracht van bewonersplatforms De kracht van bewonersplatforms Schets achtergrond en context Bewonersplatforms: het model Rollen Enkele resultaten Evaluatie Smaakmaker Context 14 dorpen + centrum 16.512 inwoners Oppervlakte: 5.439 ha.

Nadere informatie

Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen KERNTAAK. Ondersteuning en belangenverdediging van bewonersgroepen op het platteland

Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen KERNTAAK. Ondersteuning en belangenverdediging van bewonersgroepen op het platteland Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen KERNTAAK Ondersteuning en belangenverdediging van bewonersgroepen op het platteland Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw Een kleine ontstaansgeschiedenis Gegroeid uit Samenlevingsopbouw

Nadere informatie

Feestelijke bijeenkomst 15 okt Met uitreiking GoeBezig-Prijs

Feestelijke bijeenkomst 15 okt Met uitreiking GoeBezig-Prijs WELKOMSTWOORD door VOORZITTER LUC DAVID VOORZITTER LUC DAVID: Welkom Opstart Provinciale Stuurgroepen De uitrol naar de 3 andere provincies is begonnen! Binnenkort aanmaak filmpje en brochure VVDB als

Nadere informatie

VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS

VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS Respons per geslacht Respons per leeftijd ruimtelijke ordening wonen - milieu HELDERGEM: MOOI DORP natuur - aangenaam om wonen ruimtelijke

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

Marke Thuis in de Stad-prijs

Marke Thuis in de Stad-prijs Marke 2010 2030 Thuis in de Stad-prijs Vooraf : Open dorpsraad ivm KMO Plannen omtrent inrichting bedrijventerrein Inplanten woongebieden Herinrichting R8 Bezordgheid van de Markenaren : zit er voldoende

Nadere informatie

Participatie in Geraardsbergen 29/05/2015

Participatie in Geraardsbergen 29/05/2015 Participatie in Geraardsbergen 29/05/2015 1 De buurt bestuurt Dorpsraden in elke deelgemeente Integratie 2 De buurt bestuurt 3 Wat houdt het project in? Project duurt drie maanden De Politie zet twintig

Nadere informatie

Naar een. Oost-Vlaamse vereniging

Naar een. Oost-Vlaamse vereniging SINT-LAUREINS Naar een ASSENEDE KAPRIJKE Oost-Vlaamse vereniging MALDEGEM ZELZATE EEKLO kleine WAARSCHOOT kernen KNESSELARE EVERGEM ZOMERGEM AALTER LOVENDEGEM Eerste bijeenkomst voor bewonersgroepen uit

Nadere informatie

Naar een OOSTERZELE LIEVENS- HOUTEM KRUISHOUTEM. kernen ERPE- ZINGEM ZWALM ZOTTEGEM

Naar een OOSTERZELE LIEVENS- HOUTEM KRUISHOUTEM. kernen ERPE- ZINGEM ZWALM ZOTTEGEM Naar een OOSTERZELE Oost-Vlaamse vereniging SINTkleine GAVERE LIEVENS- HOUTEM KRUISHOUTEM ERPE- ZINGEM kernen MERE WORTEGEM- PETEGEM KLUISBERGEN OUDENAARDE MAARKEDAL ZWALM BRAKEL ZOTTEGEM LIERDE HERZELE

Nadere informatie

Inspiratie uit andere dorpen. Wat brengt DORP inzicht teweeg in de dorpen en bij hun bewoners?

Inspiratie uit andere dorpen. Wat brengt DORP inzicht teweeg in de dorpen en bij hun bewoners? Inspiratie uit andere dorpen Wat brengt DORP inzicht teweeg in de dorpen en bij hun bewoners? Sinds 2001 zijn er in heel Vlaanderen toepassingen van DORP inzicht. Hieronder krijgt u een overzicht van wat

Nadere informatie

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Seniorenadviesraad Kampenhout 1 Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Structureren in 4 stappen : -Oprichting adviesraad - Behoefteonderzoek - Opmaak beleidsplan - Opvolging van het beleid Structureren

Nadere informatie

Samen op weg naar een leefbaar en groen Baarle

Samen op weg naar een leefbaar en groen Baarle Zaterdag 10 maart 2018 - Herne Samen op weg naar een leefbaar en groen Baarle Wim Vancauwenberghe Voorzitter Leefbaar Baarle vzw Inhoud Baarle Wat is Leefbaar Baarle Wat doet Leefbaar Baarle Impact Leefbaar

Nadere informatie

Zet je dorp aan het denken

Zet je dorp aan het denken Zet je dorp aan het denken Ik ben blij met de aanpak van Landelijke Gilden om dorpsateliers te organiseren. De bewoners kunnen daardoor nadenken over de evoluties in hun dorp. Ik weet dat ze met die kennis

Nadere informatie

WELKOM. Stuurgroep Leirekensroute van 27 oktober 2015 te Opwijk. Leirekensroute Dossier 2015 Stuurgroep 27 oktober 2015 te Opwijk

WELKOM. Stuurgroep Leirekensroute van 27 oktober 2015 te Opwijk. Leirekensroute Dossier 2015 Stuurgroep 27 oktober 2015 te Opwijk WELKOM Stuurgroep Leirekensroute van 27 oktober 2015 te Opwijk AGENDA Welkom Overzicht van de actoren Alle stappen sinds de laatste stuurgroep van 20 mei 2015 Project Fietsberaad Vlaanderen De tellingen

Nadere informatie

Samen leven in Leudal, klaar voor de toekomst!

Samen leven in Leudal, klaar voor de toekomst! Wat leeft en speelt er in jouw dorp? Naam dorp: Ell Herbestemming oude Ellenhof sociale huisvesting jongeren/ouderen Gymzaal upgraden naar sportzaal (competitie voor volleybal is nu onmogelijk) ook meer

Nadere informatie

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting.

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. VORMINGSPAKKET DE PAROCHIEKERK Ellen Van Basselaere Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. Verantwoordelijke uitgever: Oost-Vlaamse

Nadere informatie

Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen

Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen Wie zijn we? Wat doen we? Agnes Voet Koen Dewulf dorpsraad dorpsraad => diversiteit = understatement DR / BP / Wijkcomité / Buurtschap, Project Dorpsplein Abele. Een filmpje

Nadere informatie

Beleidsplan Waar bewonersgroepen uit Oost-Vlaams landelijk gebied elkaar ontmoeten.

Beleidsplan Waar bewonersgroepen uit Oost-Vlaams landelijk gebied elkaar ontmoeten. Beleidsplan 2013-2014 Waar bewonersgroepen uit Oost-Vlaams landelijk gebied elkaar ontmoeten. V.U.: Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw 2 INLEIDING De Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen. Kenniscentrum

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

OOST-VLAAMSE VERENIGING DORPSBELANGEN MEMORANDUM

OOST-VLAAMSE VERENIGING DORPSBELANGEN MEMORANDUM OOST-VLAAMSE VERENIGING DORPSBELANGEN MEMORANDUM INLEIDING De voorbije jaren werden op het Oost-Vlaamse platteland onder impuls van Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen heel wat bewonersgroepen opgericht

Nadere informatie

EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST

EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST REALISATIES VAN HET BEWONERSPLATFORM RENINGELST Informatie Bewoners geven aan dat er via de stadskrant van Poperinge al heel wat informatie wordt doorgegeven aan de

Nadere informatie

Zaterdag 15 juni vond de eerste vormingsbijeenkomst plaats in De Helix in Grimminge. Deze bijeenkomst kadert binnen een reeks van

Zaterdag 15 juni vond de eerste vormingsbijeenkomst plaats in De Helix in Grimminge. Deze bijeenkomst kadert binnen een reeks van INLEIDING Zaterdag 15 juni vond de eerste vormingsbijeenkomst plaats in De Helix in Grimminge. Deze bijeenkomst kadert binnen een reeks van vormingsbijeenkomsten waarop de vzw bewonersgroepen wil samenbrengen

Nadere informatie

Memorandum Waar bewonersgroepen uit. Oost-Vlaams landelijk gebied. elkaar ontmoeten.

Memorandum Waar bewonersgroepen uit. Oost-Vlaams landelijk gebied. elkaar ontmoeten. Memorandum 2014 Waar bewonersgroepen uit Oost-Vlaams landelijk gebied elkaar ontmoeten. 2 Memorandum 2014 Memorandum met prioriteiten voor de verkiezingen van 25 mei 2014 Inleiding De Oost-Vlaamse Vereniging

Nadere informatie

Trage wegenplan: Geraardsbergen

Trage wegenplan: Geraardsbergen Trage wegenplan: Geraardsbergen Fase 2 Deelgemeenten: Zarlardinge, Goeferdinge, Geraardsbergen Centrum, Overboelare, Moerbeke, Viane infoavond - evaluatiebundels 2 april 2019 17 REGIONALE LANDSCHAPPEN

Nadere informatie

Participatiebeleid in Merelbeke

Participatiebeleid in Merelbeke Participatiebeleid in Merelbeke DORP inzicht en BEWONERSPLATFORMS INHOUD VOORWOORD 1 INLEIDING 3 2 DORP inzicht 4 2.1 Wat is DORP inzicht? 2.2 Kernelementen van DORP inzicht 3 BEWONERSPLATFORMS 6 3.1 Wat

Nadere informatie

Werkpunt 2: Betrekken van moeilijk bereikbare doelgroepen

Werkpunt 2: Betrekken van moeilijk bereikbare doelgroepen Stad Gent 13/08/10 Wijk 20: Nieuw Gent - UZ Werkpunt 2: Betrekken van moeilijk bereikbare doelgroepen Situatieschets In het voorjaar van 2006 besloot de Gebiedsgerichte Werking extra middelen in te zetten

Nadere informatie

ONTMOETINGSDAG DORP inzicht

ONTMOETINGSDAG DORP inzicht ONTMOETINGSDAG DORP inzicht Zaterdag 23 oktober 2010 Schuiferskapelle (Tielt) VERSLAG INLEIDING Op zaterdag 23 oktober 2010 kwamen verschillende DORP inzicht groepen uit Oost- en West-Vlaanderen voor de

Nadere informatie

DORP inzicht Bottelare

DORP inzicht Bottelare hvdm DORP inzicht Bottelare De resultaten Voorjaar 2011 De projectgroep bestond uit volgende leden: Luc Eeckhout, Peter Heinen, Jo Mortier, Jorg Sierens, Det De Schynkel, Patrick Pisman, Luc Van De Kerckhove,

Nadere informatie

voor evenementen, (buurt-)feesten en fuiven:praktische en financiële ondersteuning

voor evenementen, (buurt-)feesten en fuiven:praktische en financiële ondersteuning Wijkbudgetten 1-loket aanvraagformulier : voor evenementen, (buurt-)feesten en fuiven:praktische en financiële ondersteuning Reglement op de wijkwerking: basissubsidie voor buurtcomités Subsidie voor buurtgerichte

Nadere informatie

Het preventieve gezondheidsbeleid in lokale besturen in kaart gebracht.

Het preventieve gezondheidsbeleid in lokale besturen in kaart gebracht. i.s.m. Het preventieve gezondheidsbeleid in lokale besturen in kaart gebracht. Lien Van Oyen & Werner De Wael Gezondheidsconferentie 16 december 2016 1 VIGeZ vzw, 2016, Inhoud Indicatorenbevraging: kader?

Nadere informatie

Veerkrachtige dorpen De dorpen van de toekomst?

Veerkrachtige dorpen De dorpen van de toekomst? Veerkrachtige dorpen De dorpen van de toekomst? Zegt u eens Een verhaal uit een dorp anno 2019 Meer volk in t dorp dat ouder wordt Grijze druk in Antwerpen, 2015 op zichzelf zonder winkels ... Met

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

MUNTE BRUIST. Resultaten Bewonersbevraging. 14 maart 2010

MUNTE BRUIST. Resultaten Bewonersbevraging. 14 maart 2010 MUNTE BRUIST Resultaten Bewonersbevraging 14 maart 2010 Jullie boodschap 1. Muntenaars zijn fier op hun dorp 2. Ga behoedzaam om met de open ruimte 3. Muntenaars snakken naar beter openbaar vervoer 4.

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Wat komt er aan bod? Inleiding Historiek Gebiedsgerichte Werking Gent Gebiedsgerichte Werking 1. Doelstellingen 2. Organisatie 3. Proces 4. Instrumenten 4 december 2007 Even terug in de tijd GGW heeft

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen.

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Verslag bewonersavond 9 maart Opening wethouder van der Donk Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Van der Donk licht

Nadere informatie

Dit verslag is een weergave van hetgeen gezegd werd tijdens de werkgroep dienstverlening.

Dit verslag is een weergave van hetgeen gezegd werd tijdens de werkgroep dienstverlening. Werkgroep dienstverlening 23.03.2013 Dit verslag is een weergave van hetgeen gezegd werd tijdens de werkgroep dienstverlening. 1) Algemeen: burgerzaken en communicatie Onthaaldag voor nieuwe inwoners Koppeling

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT TOP 5 : uitdagingen en kansen Afslanking provincies Sectorale subsidies in Gemeentefonds Clustering in Vrije Tijd Lokale Monitoring over vrije tijd en sport Bovenlokale sportinfrastructuur

Nadere informatie

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13.

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13. Statuten gemeentelijke adviesraad Adviesorgaan voor toerisme Goedgekeurd door de raad van bestuur dd. 19 maart 2013 Goedgekeurd door de gemeenteraad dd. 28 mei 2013 Artikel 1. Het adviesorgaan voor toerisme

Nadere informatie

Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van XXX houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuurverenigingen

Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van XXX houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuurverenigingen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van XXX houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuuren Tabel met activiteiten KEUZEWIJZER Deze tabel geeft de invulling van de activiteiten

Nadere informatie

Participatieplan herbestemming site gemeenteschool Oostkerke

Participatieplan herbestemming site gemeenteschool Oostkerke Participatieplan herbestemming site gemeenteschool Oostkerke Wat is er al? Het stadsbestuur wil systematisch met bewonersgroepen werken in de dorpen. Er is dus bereidheid om te luisteren en samen het beleid

Nadere informatie

Detailverslag van de feestelijke bijeenkomst van de Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen op zaterdag 24 oktober 2015 in De Kollebloem te Destelbergen

Detailverslag van de feestelijke bijeenkomst van de Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen op zaterdag 24 oktober 2015 in De Kollebloem te Destelbergen Detailverslag van de feestelijke bijeenkomst van de Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen op zaterdag 24 oktober 2015 in De Kollebloem te Destelbergen LUIK 1 Welkom door Voorzitter Luc David Welkom op

Nadere informatie

DE PROVINCIE ALS COÖRDINATOR FIETSBELEID

DE PROVINCIE ALS COÖRDINATOR FIETSBELEID PROVINCIAAL FIETSBELEID DE PROVINCIE ALS COÖRDINATOR FIETSBELEID De Vlaamse provincies namen de laatste jaren tal van initiatieven inzake fietsbeleid. Ze hebben de ambitie om uit te groeien tot het fietsbestuur

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen,

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen, Zaterdag 17 september 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Toespraak Bosgroepen Oost-Vlaanderen - Wachtebeke Dames en heren, Beste gedeputeerde(n), Beste

Nadere informatie

Toekomstprogramma Open VLD Gemeenteraadsverkiezingen 2012

Toekomstprogramma Open VLD Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Toekomstprogramma Open VLD Gemeenteraadsverkiezingen 2012 1. Financiën OpenVLDzetnetalstijdensdevorigelegislatuurexplicietinopeengezondefinanciële huishouding.indeaanloopnaardeverkiezingenwerddepartijalomgeprezenvoorhaarlage

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij extern participatietraject van een klimaatactie Van juli tot mei 2017 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Beleidsplan legislatuur 2007-2012

Beleidsplan legislatuur 2007-2012 Beleidsplan legislatuur 2007-2012 1. Verkeer mobiliteit Herinrichting Schanslaan Verkeerssituatie watertoren: herinrichting met als doel de veiligheid voor fietsers en voetgangers te verhogen en bijkomend

Nadere informatie

SUBREGIONAAL NETWERK GENTSE KANAALZONE Afsprakennota betreffende de samenwerking (hierna het SRN Gentse Kanaalzone genoemd) (d.d.

SUBREGIONAAL NETWERK GENTSE KANAALZONE Afsprakennota betreffende de samenwerking (hierna het SRN Gentse Kanaalzone genoemd) (d.d. Provincie Oost-Vlaanderen Dienst 81 Projectbureau Gentse Kanaalzone 081/GP/GK/PRJB/05/06-002 SUBREGIONAAL NETWERK GENTSE KANAALZONE Afsprakennota betreffende de samenwerking (hierna het SRN Gentse Kanaalzone

Nadere informatie

Gebiedsgericht plattelandsbeleid met Leader. Méér focus leggen of mag het breed? 11 mei 2012

Gebiedsgericht plattelandsbeleid met Leader. Méér focus leggen of mag het breed? 11 mei 2012 Gebiedsgericht plattelandsbeleid met Leader Méér focus leggen of mag het breed? 11 mei 2012 Gebiedsgericht plattelandsbeleid met Leader 11 mei 2012 1 Méér focus leggen of mag het breed? Introductie De

Nadere informatie

DORP inzicht Afsnee DORP inzicht Balgerhoeke DORP inzicht Beke DORP inzicht Boekhoute DORP inzicht Desselgem...

DORP inzicht Afsnee DORP inzicht Balgerhoeke DORP inzicht Beke DORP inzicht Boekhoute DORP inzicht Desselgem... INHOUDSTAFEL DORP inzicht Afsnee...... 8 DORP inzicht Balgerhoeke... 10 DORP inzicht Beke... 12 DORP inzicht Boekhoute... 14 DORP inzicht Desselgem... 16 DORP inzicht Donk... 18 DORP inzicht Doomkerke...

Nadere informatie

Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017

Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017 Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017 Waarom een horecabeleidsplan? Waarom een horecabeleidsplan? Is er een duidelijke visie op de rol van horeca in je gemeente?

Nadere informatie

enerzijds, het Vlaams Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de heer Kris Peeters, minister-president,

enerzijds, het Vlaams Gewest, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de heer Kris Peeters, minister-president, Overeenkomst van vijf jaar tussen het Vlaams Gewest en de provincie Oost- Vlaanderen betreffende de structurele onderbouwing van een provinciaal steunpunt duurzaam wonen en bouwen. Tussen, enerzijds, het

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL INLEIDING... DORP inzicht Achterbroek. DORP inzicht Afsnee... DORP inzicht Balgerhoeke... DORP inzicht Beke... DORP inzicht Boekhoute... DORP inzicht Bottelare... DORP inzicht Desselgem...

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO Groot-Lochristi heeft zich - naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012 - gebogen over

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen (14/10/12) online bevraging vooraf. aanzet tot actie: - gemeentebestuur beïnvloeden. - inwoners sensibiliseren

Gemeenteraadsverkiezingen (14/10/12) online bevraging vooraf. aanzet tot actie: - gemeentebestuur beïnvloeden. - inwoners sensibiliseren Gemeenteraadsverkiezingen (14/10/12) online bevraging vooraf aanzet tot actie: - gemeentebestuur beïnvloeden - inwoners sensibiliseren 1 Bevraging: januari maart 2012 via mail, De Bond, advertenties, Bravo!,

Nadere informatie

Samenlevingsopbouw In beeld. De praktijk van de kust tot Limburg. SLOvl_DVD_Inleg.indd :26:21

Samenlevingsopbouw In beeld. De praktijk van de kust tot Limburg. SLOvl_DVD_Inleg.indd :26:21 Samenlevingsopbouw In beeld De praktijk van de kust tot Limburg SLOvl_DVD_Inleg.indd 1 13-02-2009 13:26:21 DVD 1 ALGEMEEN MENU 1. Kansen creëren, grondrechten garanderen (21 ) Een algemene kennismaking

Nadere informatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Voorstel tot aanbevelingen van VIVAS I. Inleiding...2 II. Het erkenningsbesluit en bewonersparticipatie...2 1 Prestatiebeoordeling

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

Strategisch meerjarenplan in een notendop

Strategisch meerjarenplan in een notendop Strategisch meerjarenplan 2014-2019 in een notendop PBD 1: Harelbeke wil een levendig en aantrekkelijk stadscentrum creëren, waar bewoners fier op zijn. AP1.1: De Leiewerken voorzien het centrum van meer

Nadere informatie

STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN

STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN De stad Antwerpen Antwerpen = stad + 9 districten Stad : bovenlokale bevoegdheden: ruimtelijk structuurplan, Districten: lokale bevoegdheden: cultuur, sport, jeugd, senioren,

Nadere informatie

Promotorenteam en Kennisnetwerk EVC. Een introductie

Promotorenteam en Kennisnetwerk EVC. Een introductie Promotorenteam en Kennisnetwerk EVC Een introductie Actuele beleidscontext - Aandacht voor EVC: beleidsnota s 2009-14 onderwijs, werk, cultuur, jeugd en sport. - Oprichting van een kennisnetwerk EVC is

Nadere informatie

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme een aantrekkelijker een veiliger een Vlaamser Hamme Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme 1. Het imago van Hamme als sterk verouderde gemeente moet omgezet worden naar een landelijke gemeente met leefbare

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Leefmilieu dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1005603 betreft verslaggever STEUNPUNT DUURZAAM WONEN EN BOUWEN Overeenkomst

Nadere informatie

24/02/2016 DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/ /09/2018 KERNGROEP 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT

24/02/2016 DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/ /09/2018 KERNGROEP 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/2015-30/09/2018 KERN 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT 1 DOELSTELLING Faciliteren van een gebiedsgerichte ontwikkeling aan de hand van een continu

Nadere informatie

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad Wat is de leidraad? Een stappenplan Waarom deze leidraad? Om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Nadere informatie

Vernieuwen mobiliteitsplan. Persmoment - 15 september 2017

Vernieuwen mobiliteitsplan. Persmoment - 15 september 2017 Vernieuwen mobiliteitsplan Persmoment - 15 september 2017 Verwelkoming Dirk Gistelinck Schepen van verkeer, mobiliteit, wegen en openbare werken Waarom een nieuw mobiliteitsplan? Belangrijk voor gemeentebestuur

Nadere informatie

alle belanghebbenden samenbrengen en laten praten met elkaar

alle belanghebbenden samenbrengen en laten praten met elkaar 1 project West-Vlaanderen / workshops om gemeenten te helpen om een hogere maatschappelijke waarde te geven aan hun toekomstige ruimtelijke ingrepen http://www.westvlaanderen.be/kwaliteit/welzijn_/wonenenwoonomgeving/omgevingopmensenmaa

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen

Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen Dominique Verté, Nico De Witte, Liesbeth De Donder, Sarah Dury, An-Sofie Smetcoren, Dorien Brosens, Emily Verté, Sofie Van Regenmortel, Deborah

Nadere informatie

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar Vrijdag 3 december 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Belgische medialaunch Europees Jaar 2011 Vrijwilligerswerk (enkel het gesproken woord telt) Dames

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de stad Sint- Niklaas. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden uitgewerkt,

Nadere informatie

Over de Zulle. Stem van kansengroepen binnen het woonbeleid van de stad Roeselare

Over de Zulle. Stem van kansengroepen binnen het woonbeleid van de stad Roeselare Over de Zulle Stem van kansengroepen binnen het woonbeleid van de stad Roeselare Situering project Aanleiding Mep 2003-2008 OD: stem in lokaal woonbeleid Opvolging woonwinkel Participatie kansengroepen

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK I Inleiding Artikel 1 De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Affligem, afgekort als GROS, is een gemeentelijke

Nadere informatie

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp Activiteit Product/ resultaat Hoe wordt het resultaat meetbaar gemaakt Op welke wijze wordt het resultaat bereikt Doelgroepen 1. DRENTHE WEET 270 1.1 Informeren

Nadere informatie

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april Een gemeentelijk dorpenbeleid Plattelandsacademie Leuven, 28 april Trends in de dorpen Wonen In het buitengebied neemt bevolking tot 2030 globaal toe In sommige gemeenten zal er krimp zijn Groei zal ook

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit>

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit> Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep Green Deal Doelstelling van de Stuurgroep De Stuurgroep fungeert als klankbord voor de initiatiefnemende partijen en stuurt de werking

Nadere informatie

Seniorenbeleidsplan

Seniorenbeleidsplan Seniorenbeleidsplan 2018-2023 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Pensioenen 2. Armoede 3. Participatie,betrokkenheid en inspraak 4. Veiligheid 5. Mobiliteit 6. Zorg op maat 2 Inhoudsopgave 7. Bouwen, wonen en

Nadere informatie

1. Op welke manier wilt u betrokken worden bij het beleid waar het uw eigen leefomgeving raakt?

1. Op welke manier wilt u betrokken worden bij het beleid waar het uw eigen leefomgeving raakt? Begeleidend schrijven / conclusies o.b.v. uitslag vragenlijst Burgerparticipatie en raadscommunicatie Onder het burgerpanel Westerkwartier d.d. 10-24 april 2017 Toelichting op de statistische gegevens

Nadere informatie

Infomoment Plattelandsprojecten Waasland. 18 februari 2019

Infomoment Plattelandsprojecten Waasland. 18 februari 2019 Infomoment Plattelandsprojecten Waasland 18 februari 2019 PLATTELANDSONTWIKKELING? Plattelands(ontwikkelings)projecten 2015-2020 Ongeveer 15 miljoen euro voorzien in Oost-Vlaanderen Verschillende maatregelen

Nadere informatie

Toekomst parochiekerken. begeleiding Veneco

Toekomst parochiekerken. begeleiding Veneco Toekomst parochiekerken begeleiding Veneco aanbod Veneco Kennispla6orm Begeleiding opmaak kerkenbeleidsplan Opvolging haalbaarheidsonderzoek Projectbureau SINT-LAURIENS ASSENEDE KAPRIJKE Kennispla6orm

Nadere informatie

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID Kirsten De Mulder Teamverantwoordelijke vorming professionals VSV COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID AANLEIDING Verkeersveiligheid verbeteren

Nadere informatie

20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar. Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende

20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar. Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende 20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende 29-05-2018 BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE 1. INLEIDING 3 WIJKGRENZEN OC

Nadere informatie

DORP inzicht. DORP inzicht. Wat is DORP inzicht

DORP inzicht. DORP inzicht. Wat is DORP inzicht Wat is is een instrument dat ondersteuning biedt aan bewoners die zicht willen krijgen op het leven in hun dorp en die zich samen met anderen willen inzetten voor de toekomst van dat dorp. Het maakt daarvoor

Nadere informatie

Spazio. Team Spazio Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen. Uitgangspunten

Spazio. Team Spazio Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen. Uitgangspunten Gemeenten geven ruimte aan ondernemingen Een project van Voka Oost-Vlaanderen met de steun van Vlaanderen in actie en Agentschap Ondernemen Team Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen Petra Hosteaux

Nadere informatie

samen 4 Ed. Geraardsbergen oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer

samen 4 Ed. Geraardsbergen oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer samen toekomst geven aan oost-vlaanderen lijstnummer 4 Ed. Geraardsbergen lijsttrekker Onderwijs, welzijn, cultuur en ontspanning: dat zijn mijn prioriteiten. Ik zet mij in voor onderwijs: niet alleen

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Tabel 2. Aandachtspunten dorpenronde september/oktober Wat is kenmerkend voor de dorpen?

Tabel 2. Aandachtspunten dorpenronde september/oktober Wat is kenmerkend voor de dorpen? Tabel 2 Aandachtspunten dorpenronde september/oktober 2016 De opsomming in deze lijst bevat punten die in meerdere dorpen aan de orde zijn gesteld over de visie op en de wens voor de toekomst van de dorpen.

Nadere informatie

Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten

Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten Oorsprong van het Parochiekerkenplan Conceptnota Minister Bourgeois Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk Dateert van 24 juni

Nadere informatie

Een initiatief dat als voorbeeld kan dienen van een succesvolle samenwerking tussen verschillende stads- en OCMW diensten.

Een initiatief dat als voorbeeld kan dienen van een succesvolle samenwerking tussen verschillende stads- en OCMW diensten. Beste dames en heren Beste Senior Welkom op de opening van de Seniorenweek. Dit jaarlijks initiatief van OCMW, Stad en Seniorenraad, die telkens met beperkte middelen een aantrekkelijk programma samenstellen,

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Ingevolge de wet op de ruimtelijke ordening en stedenbouw dd. 29 maart Nog steeds hét juridisch planninginstrument in Watou

Ingevolge de wet op de ruimtelijke ordening en stedenbouw dd. 29 maart Nog steeds hét juridisch planninginstrument in Watou Structuurplan "De Watounaar" Bewonersplatform Watou. Ruimtelijke Ordening Watou. De diverse planinstrumenten van toepassing op het grondgebied van Poperinge. Ingevolge de wet op de ruimtelijke ordening

Nadere informatie