Waak en verdediging P 2

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waak en verdediging P 2"

Transcriptie

1 Waak en verdediging P 2 Gemaakt door NVDV vzw op Aanval De aanval bij de P 2 moet los gebeuren. De begeleider en de hond nemen plaats achter een gemerkt punt of een lijn. Hun positie is maximum één meter achter het gemerkte punt of de lijn. Voor de hond opgestuurd wordt mag die worden vastgehouden door de begeleider echter na het opsturen mag die niet meer aangeraakt worden. De keurder geeft teken aan de begeleider om de hond te sturen, en om de hond terug te roepen. Vanaf dit ogenblik mag er geen teken, moedwillige aanraking, lichaamssignaal of stemcorrectie naar de hond toe gegeven worden. Dit met uitzondering het bevel om te sturen en het bevel om te lossen, telkens bepaalt door de keurder. De duurtijd van de beet wordt bepaald door de keurder. Als de hond niet de hindernis neemt, op de meest logische weg, gaan er 20 strafpunten af; d.w.z. de punten van de aarzeling zijn hier al bij inbegrepen. Als de hond de aanval staakt en naar de begeleider terugkeert (terug over vertreklijn) voor het bevel voor terugkomst in opdracht van de keurder, zijn de behaalde punten nul. Als de begeleider de vertreklijn overschrijdt tijdens de aanval zijn de punten die hij verliest 30, van de vertreklijn te overschrijden, hier zijn de punten van de aarzeling bij inbegrepen. Alle bijbevelen worden aangerekend. Bij het bevel om te lossen dient de aanvalsman te stoppen met bewegen. Er mogen door de begeleider geen hulpmiddelen gebruikt worden tijdens de oefening. Maximum te behalen punten punten: a) niet inbijten, of aanraken van de hond of toestel na bevel tot aanval, volgt richtlijnen niet. b) hond terug over de vertreklijn voor bevel. c) gebruik hulpmiddelen, of speler stuurt hond te vroeg. d) Moedwillige aanraking na opsturen van de hond. -30 punten: e) hond lost niet na het vijfde bevel en men dient de hond te gaan halen. f) begeleider overschrijdt de vertreklijn tijdens de aanval (punten van de aarzeling bij inbegrepen, meelopen mag tot aan het merkpunt dat voor alle toestellen staat) - 20 punten: g) lost tijdens het bijten en bijt niet meer. h)hond neemt niet de voorziene hindernis tijdens de aanval die op de logische weg ligt. i) hond vertrekt te vroeg punten: j) aarzeling duidelijk zichtbaar. k) hond keert niet onmiddellijk terug naar de begeleider na de aanval, of begeleider geeft bevelen - 5 punten: l) hond doet behoefte tijdens oefening (per keer). m) lost tijdens het bijten en bijt onmiddellijk terug (per keer). n)hond bijt na (per nabeet na bevel tot lossen). - 3 punten: o) hond verpakt tijdens het bijten (eenmalig). p) per extra bevel om te lossen, met een maximum van vijf tellend van het eerste bevel. q) bijbevelen (lichaamsteken of stem) na het opsturen van de hond, voor het bevel tot lossen.

2 Gemaakt door NVDV vzw. op Waak en verdediging P 2 Opzoeken van de aanvalsman Het opzoeken van maximum één aanvalsman moet in een afgesloten ruimte gebeuren (terrein, werkplaats of huis). De begeleider en de hond nemen plaats aan het vertrekpunt, op teken van de keurder stuurt de begeleider zijn hond op. De begeleider dient de opgelegde tijd achter het vertrekpunt te blijven. De keurder dient voorzien te zijn van een chrono om de tijd na te gaan, (voorzien door de organisatie) waar zowel de keurder als de deelnemer de tijd op na kunnen gaan. Bij ontdekking van de aanvalsman mag de hond blaffen, aanduiden of inbijten. De aanvalsman geeft teken aan de keurder, die de deelnemer toestemming geeft om naar de hond te gaan. Tot als de begeleider bij de aanvalsman is dient de hond in een straal van twee meter bij de aanvalsman te blijven. Er mogen door de begeleider geen hulpmiddelen gebruikt worden tijdens de oefening. De keurder moet, als de aanvalsman gevonden is, de begeleider naar de vindplaats toe gidsen. Het gebruik van een pop met een aanvalspak, delen van een aanvalspak of aanvalsmouwen zijn verboden. Maximum te behalen punten punten: a) hond vindt aanvalsman niet, volgt richtlijnen niet. b)begeleider overschrijdt de vertreklijn of hond keert terug over de lijn tijdens de oefening, moedwillige aanraking. c)gebruik hulpmiddelen, of speler stuurt hond te vroeg. d)hond blijft niet bij aanvalsman in een straal van twee meter tot als de begeleider ter plaatse is punten: e) hond vertrekt voor bevel tot zoeken. - 5 punten: f) hond doet behoefte tijdens de oefening. (Per keer) - 3 punten: g) bijbevelen ( lichaamsteken of stem) na het opsturen van de hond.

3 Waak en verdediging P 2 Transport van de aanvalsman Het transport dient aangelijnd te gebeuren aan een korte lijn (van ongeveer één meter), de aanvalsman mag niet lopen met uitzondering van de vluchtpoging. Deze lijn mag niet aangespannen zijn. De begeleider kiest de manier van transport (voorwaarts, zijwaarts of ruggelings). De positie van de begeleider is tot aan de vluchtpoging maximum één meter van de aanvalsman. Bij het vertrek mag de begeleider de hond één duidelijk bevel geven. Tijdens het transport mag er door begeleider geen teken, lichaamssignaal of stemcorrecties gegeven worden. Bij de duidelijke vluchtpoging (maximum één vluchtpoging) van de aanvalsman dient de begeleider zijn hond te laten aanvallen de begeleider is verplicht de leiband los te laten. Op het ogenblik van de vluchtpoging moet de begeleider blijven staan. De begeleider moet op teken van de keurder zijn hond laten lossen, de hond moet bij de aanvalsman blijven. Op teken van de keurder mag de begeleider naar de aanvalsman gaan en de transport hervatten. De hond moet zelfstandig werken. Als het bevel om te lossen komt moet de aanvalsman stoppen met bewegen. (wedstrijdprocedure )Er mogen door de begeleider geen hulpmiddelen gebruikt worden tijdens de oefening. Er mag maximum één aanvalsman gebruikt worden. Maximum te behalen punten punten: a) niet aanvallen na drie tellen tijdens vluchtpoging. b) begeleider voor de vluchtpoging meer dan één meter van de aanvalsman c) gebruik hulpmiddelen, moedwillig aanraken of dreigende houding naar de hond. d) hond valt aan voor vluchtpoging. e) speler volgt de juiste wedstrijdprocedure (richtlijnen) niet voor het transport punten: f) hond lost niet na het vijfde bevel punten: g) hond lost beet tijdens vlucht en bijt niet meer punten: h) bij duidelijk zichtbare aarzeling of bevel bij vlucht. (punten voor een bijbevel worden afgetrokken) - 5 punten: i) hond lost en bijt terug tijdens vlucht (per keer). j) hond meer dan twee meter van de aanvalsman na bevel om te lossen. k) hond doet behoefte (per keer). l) hond bijt na (per nabeet na bevel tot lossen). - 3 punten : m) hond verpakt tijdens het bijten tijdens transport.(eenmalig) n) per extra bevel om te lossen, met een maximum van vijf tellende vanaf het eerste bevel. o) bijbevelen (teken, lichaamssignaal, stemcorrectie of leibandcorrectie)) tijdens transport.

4 Waak en verdediging P 2 Verdediging van de begeleider De verdediging kan op verschillende manieren gebeuren tijdens een gesprek of een wandeling door maximum één pakwerker. De hond dient aangelijnd te zijn aan een korte lijn, (van ongeveer één meter) en zijn positie is verplicht bij de baas. Deze lijn mag niet aangespannen zijn. Bij de aanpak moet de begeleider zijn leiband loslaten. De begeleider mag geen tekens, lichaamssignalen of stemcorrecties geven. Een handdruk geven raden we niet aan en als het toch gebeurt moet het op een normale rustige manier zodanig dat er geen verwarring mogelijk is. Bij agressie moet de hond zelfstandig werken. Als het bevel om te lossen komt moet de aanvalsman stoppen met bewegen. Er mogen door de begeleider geen hulpmiddelen gebruikt worden tijdens de oefening. Maximum te behalen punten punten: a) niet inbijten na drie tellen bij duidelijke agressie of gebruik hulpmiddelen. Constant gespannen leiband. b) hond valt aan voor lichamelijk contact. c) moedwillige aanraking van de hond. Of dreigende houding naar de hond d) de begeleider en/of hond volgt richtlijnen niet, de proef kan niet worden uitgevoerd punten: e) hond lost niet na het vijfde bevel tellend vanaf het eerste bevel punten: f) hond lost tijdens het bijten en bijt niet meer punten: g) bij duidelijk zichtbare aarzeling of bevel bij aanpak. (punten voor een bijbevel worden afgetrokken) - 5 punten: h) lost tijdens het bijten en bijt onmiddellijk terug (per keer). i) hond bijt na (per nabeet na bevel tot lossen). j) hond doet behoefte (per keer). - 3 punten: k) hond verpakt tijdens het bijten (eenmalig). l) per extra bevel om te lossen, met een maximum van vijf tellend vanaf het eerste bevel. m)per bijbevel (teken, lichaamssignaal, stemcorrectie of leibandcorrectie) tijdens de oefening.

5 Apport Eender welk niet kwetsend hanteerbaar voorwerp voor de hond uitgezonderd voedsel. Voorwerp moet geworpen worden door begeleider tot op een bepaald punt, hond mag vastgehouden worden. Hond moet het voorwerp op halen en terug brengen tot bij de geleider op teken van de keurder, dit zonder het voorwerp te laten vallen. Namelijk terug over de lijn bij de geleider. De oefening stopt als de begeleider het voorwerp aanneemt. De organisatie zal de tijd voor de oefening bepalen. Men mag de hond, voor het uitvoeren van de oefening, het te apporteren voorwerp laten zien. Bij verkeerd gooien haalt de keurder de apport en verplaatst hem. (tijdens deze actie houdt de begeleider zijn hond vast zonder verlies punten) - 20 punten: a) niet ophalen van het voorwerp, volgt richtlijnen niet, gebruik hulpmiddelen. b) geleider overschrijdt vertreklijn, moedwillige aanraking. - 5 punten: c) niet lossen van het voorwerp op bevel (max. 4 keer) d)hond doet behoefte tijdens oefening (per keer). e) laten vallen van voorwerp (per keer), fout gooien, te vroeg inspringen van de hond. - 2 punten: f) per bijbevel.

6 Liggen De positie liggen gebeurt op een natuurlijke en comfortabele wijze steeds op een stabiele ondergrond. Eén elle boog en het achtersteven van de hond moeten de ondergrond raken. De oefening zal uitgevoerd worden op een door de organisator aangeduide plaats. De duur van deze oefening is minimum 30 sec. tot maximum 1 minuut. De oefening begint en eindigt op teken van de keurder. De geleider neemt plaats op de door de organisator bepaalde plaats. De geleider moet gedurende de gehele oefening in het zicht te blijven van de hond, de hond moet aangelijnd blijven. Op teken van de keurder neemt de geleider opnieuw plaats naast de hond waarna de keurder bepaalt dat de oefening ten einde is. Er mogen afleidingen gebruikt worden voor de moeilijkheden van de oefening, bepaald door de inrichtende club punten: a) niet uitvoeren oefening, dreigende houding naar de hond. b) moedwillige aanraking, constant gespannen leiband. c) volgt richtlijnen niet, gebruik hulpmiddelen. d) meer dan drie bevelen om de hond te laten liggen. e) verlaat aangeduide plaats en gaat uit zichzelf terug liggen punten: f) hond neemt tijdens de oefening, een andere houding aan dan liggen maar blijft op de aangeduide plaats. - 5 punten: g) hond doet behoefte tijdens oefening (per keer). - 2 punten: h) bijbevel (vanaf het begin oefening).

7 Sprong Eender welk toestel, voorwerp, Sprong moet vast staan of gefixeerd worden en mag niet kwetsend zijn bij het raken. De sprong moet haalbaar zijn voor een hond. De oefening kan zowel in de hoogte, als in de lengte (vertesprong) uitgevoerd worden. Vb. : hoogte: afsluiting/haag, muurtje, Verte: gracht, tonnen, plat liggend toestel, Maximum lengte van de sprong 2 meter. De oefening begint en eindigt op teken van de keurder. Er is slechts enkel een heen sprong, geen terug. De richting van het springen, moet aangegeven worden door de inrichtende club. De hond blijft achter de sprong. Maximum hoogte 80cm. De begeleider mag positie nemen tussen hond en voorwerp. Hond moet geplaatst worden, geleider maakt zich klaar. Bevelen en aanvang oefening vanaf het plaatsen van de hond. Hond mag begeleid worden door de geleider. (los mee lopen tot aan voorwerp). De oefening gebeurt onaangelijnd punten: a) niet uitvoeren oefening, volgt richtlijnen niet. b) moedwillige aanraking, gebruik hulpmiddelen punten: c) hond komt naar de begeleider na de sprong. - 5 punten: d) hond doet behoefte tijdens oefening (per keer). - 2 punten: e) per bijbevel.

8 Standen De drie natuurlijke houdingen van de hond (staan, zitten, liggen) moeten uitgevoerd worden op een door de organisator aangeduide plaats. De beginhouding zal medegedeeld worden. Evenals de volgorde van de uit te voeren stand. De duur van elke uit te voeren stand, zal eveneens door de organisator bepaald worden. De oefening begint en eindigt op teken van de keurder. De standen zullen steeds aangelijnd uitgevoerd worden op een stabiele ondergrond. De geleider moet gedurende de gehele oefening in het zicht blijven van de hond en andersom. Het bevelen van de hond zal met stem of teken gebeuren. Gebruik van beide zal aangerekend worden als bijbevel. De beginpositie moet terug aangenomen worden door de begeleider en hond bij het eind van de oefening punten: a) niet uitvoeren oefening, volgt richtlijnen niet. b)andere hulpmiddelen dan aangelijnd. c) niet aannemen beginhouding na drie bevelen. d) moedwillige aanraking. - 5 punten: e) hond verlaat plaats. f) hond doet behoefte tijdens oefening (per keer). g) per niet uitgevoerde stand. - 2 punten: h) bijbevel voor uitvoeren (maximum 2 bijbevelen per stand).

9 Volgen Bij deze oefening moet de hond op een natuurlijke wijze, niet hinderlijk voor de geleider naast de geleider te volgen, hetzij links of rechts zonder wisselen van zijde begeleider. Dit om een opgelegd traject af te leggen van ongeveer 30 meter. Het volgen zal aangelijnd uitgevoerd worden. De leiband moet een lengte te hebben van maximum 1 meter. De leiband moet ontspannen zijn tijdens heel de oefening. Gedurende het traject kunnen één of meerdere tempowisselingen, hoeken, afleidingen en/of hindernissen ingebouwd worden (bv. looppas, vertraagde pas, trap, hoeken ). De volgoefening zal gestart worden vanuit de positie voet (de hond in zit naast de geleider) en zal eveneens in deze positie beëindigd worden. De oefening begint en eindigt op teken van de keurder. De hond aan de voet brengen op het laatste is geen bijbevel. De keurder zal het af te leggen traject beschrijven voor de begeleider zijn startpositie op het vertrekpunt inneemt. Bij hindernissen en/of afleidingen steeds rekening houden met links of rechts volgen van de hond punten: a) niet uitvoeren oefening, gebruik hulpmiddelen. Volgt richtlijnen niet. b) constant gespannen leiband, moedwillige aanraking. c) niet volgen aangeduide weg. d) Meer dan ½ meter verwijderd gedurende meer dan 5 meter punten: e) constant hinderlijk volgen. - 5 punten : f) hond doet behoefte. - 2 punten: g) niet aannemen beginpositie/eindpositie (apart te beoordelen). h) niet uitvoeren hindernis (per hindernis/afleiding, ). i) per bijbevel (stemcorrectie, fysieke correctie met leiband, ). j) hond halve meter afstand van geleider.

10 Voedselweigering Eender welk niet bedorven, vast voedsel mag gebruikt worden voor deze oefening met de uitzondering van vloeistoffen. De oefening kan uitgevoerd worden met de hond langs de geleider of de hond gepositioneerd op een aangeduide plaats, de hond moet bij deze oefening liggen dit steeds op een stabiele ondergrond. Bij verandering van houding moet de geleider de hond terug positioneren met een bijbevel. De plaats van de geleider en hond wordt door de organisator bepaald, de hond moet aangelijnd blijven. Bij aangeduide plaats dient de geleider steeds zichtbaar te zijn voor de hond. De oefening begint en eindigt op teken van de keurder. Het voedsel mag aangeboden worden, toegeworpen (nooit door de geleider) of al ter plaatse zijn punten: a) eten of likken aan het voedsel, gebruik hulpmiddelen. b) hond verwijdert zich van het voedsel, moedwillige aanraking. c) niet uitvoeren van de oefening, volgt richtlijnen niet. d) geleider/hond neemt niet plaats, op de aangeduide plaats of bepaalde positie. - 5 punten: e) verandering van houding. - 2 punten: f) bijbevel.

Tijdsduur Minimaal 3 maanden waarbij er 3 maandelijks een overgang wordt afgenomen. Training 2x per week 45 minuten.

Tijdsduur Minimaal 3 maanden waarbij er 3 maandelijks een overgang wordt afgenomen. Training 2x per week 45 minuten. B1- Groep Doelgroep Honden die de A-groep met goed gevolg hebben afgelegd. Honden die van een andere vereniging zijn overgekomen en beschikken over een bepaald niveau. Tijdsduur Minimaal 3 maanden waarbij

Nadere informatie

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden.

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden. AFDELING I: A. Volgoefeningen: Doelstelling: De combinatie dient in staat te zijn een surveillance uit te voeren. Algemeen: Alle oefeningen beginnen- en eindigen bij de Km; Het volgen dient te geschieden

Nadere informatie

Vlaamse Federatie Hondensport

Vlaamse Federatie Hondensport Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid Vlaamse Federatie Hondensport ALGEMENE REGELS V.F.H Zie inwendig reglement gehoorzaamheid. INRICHTENDE CLUBS. Zijn verantwoordelijk voor de aanduiding van 2 ringmeesters

Nadere informatie

Commissie Werkhonden Ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland

Commissie Werkhonden Ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland Commissie Werkhonden Ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland Secretaris: G. Besselink Oeverstraat 12 7011 CH Gaanderen Tel. 0315-325665 e-mail: cwh@raadvanbeheer.nl website:

Nadere informatie

2. REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN BREVETPROEVEN WEDSTRIJDEN.

2. REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN BREVETPROEVEN WEDSTRIJDEN. 1. DOELSTELLINGEN. 2. REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN BREVETPROEVEN WEDSTRIJDEN. 2.1. Algemeen inrichtingsreglement 2.2. Algemene beoordelingscritera 2.3. Terrein 2.4. Inschrijvingen

Nadere informatie

GG-b. Examenreglement

GG-b. Examenreglement GG-b Examenreglement Kringgroep Dordrecht e.o. van de Nederlandse Boxerclub 2012 Examenreglement GG-b Kringgroep Dordrecht van de NBC Doelstelling en reglement Doelstelling Het doel van de training en

Nadere informatie

K.K.U.S.H. - sectie 4B: "GEHOORZAAMHEIDSPROGRAMMA VOOR ALLE HONDEN" Reglementen in voege vanaf 16.08.2008

K.K.U.S.H. - sectie 4B: GEHOORZAAMHEIDSPROGRAMMA VOOR ALLE HONDEN Reglementen in voege vanaf 16.08.2008 K.K.U.S.H. - sectie 4B: "GEHOORZAAMHEIDSPROGRAMMA VOOR ALLE HONDEN" Reglementen in voege vanaf 6.08.2008 DOELSTELLINGEN. 2 REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN BREVETPROEVEN EN WEDSTRIJDEN.

Nadere informatie

PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC

PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC Versie 1, 2015 NHAV 1 Inhoudsopgave Algemeen 3 1 Acht rijden met één hand 4 2 Achterwaarts naast het paard 5 3 Achterwaarts te paard 6 4 Afsprong naast het paard

Nadere informatie

Federation Cynologique Internationale

Federation Cynologique Internationale Federation Cynologique Internationale Internationale regels voor Mondioring I. Voorwoord II. Pakwerker III. Verordeningen IV. 1. Aanmelden 2. Algemene plaatsing voor alle oefeningen 3. Commando voor terug

Nadere informatie

REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND

REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND versie 2008v1 REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND Oefeningen 1. Lopen aan de lijn. 2. Geluidproef. 3. Voedsel weigeren. 4. Visuele prikkel. 5. Achterlaten met afleiding. 6. Omgang

Nadere informatie

REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND

REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND FHN2005v2 REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND Oefeningen 1. Lopen aan de lijn 2. geluidproef 3. Voedsel weigeren 4. Visuele prikkel 5. Blijven met afleiding 6. Omgang Hond-Hond

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907

Nadere informatie

Commissie Werkhonden ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland

Commissie Werkhonden ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland 1 Internationale Kynologische federatie Federation Cynologique Internationale Commissie voor Gebruikshonden Commission pour Chiens d Utilitè Commissie Werkhonden ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven BASISCERTIFICAAT Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Bepalingen met betrekking tot de deelname aan

Nadere informatie

SPELREGELS. voor - 12 JARIGEN. Vlaamse Basketballiga 0 SPELREGELS voor - 12 JARIGEN

SPELREGELS. voor - 12 JARIGEN. Vlaamse Basketballiga 0 SPELREGELS voor - 12 JARIGEN SPELREGELS voor - 12 JARIGEN Vlaamse Basketballiga 0 SPELREGELS voor - 12 JARIGEN INHOUD 1. Spelregels Benjamins 2 2. Spelregels Prémicroben en microben. 4 3. Spelregels Peanuts... 7 BIJLAGE: Wedstrijdblad

Nadere informatie

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Uitgave 21 maart 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De spelregels... 3 Het speelveld... 3 De bal... 4 Spelers... 4 Wisselspelers... 4 Doelverdediger... 5

Nadere informatie

REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN WEDSTRIJDEN OBEDIENCE IN BELGIE

REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN WEDSTRIJDEN OBEDIENCE IN BELGIE REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN WEDSTRIJDEN OBEDIENCE IN BELGIE 1. Algemene bepalingen Obedience is een internationaal FCI wedstrijdprogramma, waarvoor in België volgende afkortingen

Nadere informatie

ALGEMENE SPELREGELS FUNNY NUTS RUSH. Om de onderlinge vrede wat te bewaren, wil ik even de aandacht vestigen op een aantal algemene spelregels:

ALGEMENE SPELREGELS FUNNY NUTS RUSH. Om de onderlinge vrede wat te bewaren, wil ik even de aandacht vestigen op een aantal algemene spelregels: ALGEMENE SPELREGELS FUNNY NUTS RUSH Om de onderlinge vrede wat te bewaren, wil ik even de aandacht vestigen op een aantal algemene spelregels: Fairplay is vandaag van allergrootst belang! De scheidsrechters

Nadere informatie

Methode Mini Volleyball

Methode Mini Volleyball Methode Mini Volleyball Mini 0 Oefenstof Mini 0 A. Algemene bewegingsscholing: Coördinatieoefeningen, huppelen, buik- en rugspieroefeningen, rollen, klimmen en klauteren. Allerlei spelletjes, waarin veel

Nadere informatie

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn.

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. Hondenetiquette Honden zijn leuk! Maar zijn alle honden even leuk? Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. En om heel eerlijk te zijn jij vindt toch ook niet elke

Nadere informatie

Uitleg voor het afleggen van SOCIALE HUISHOND EXAMEN

Uitleg voor het afleggen van SOCIALE HUISHOND EXAMEN Uitleg voor het afleggen van SOCIALE HUISHOND EXAMEN FHN2008v1 HET SOCIALE HUISHOND EXAMEN. NUTTIGE TIPS EN OPMERKINGEN. Een aantal jaren geleden is door het bestuur van de Federatie Hondensport Nederland

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

Eisen voor het certificaat Gehoorzame Hond 1

Eisen voor het certificaat Gehoorzame Hond 1 INLEIDING Het doel van het examen is de hond te testen op sociaal gedrag en een goede opvoeding. Een hond, die zonder problemen binnen de huidige maatschappij kan functioneren. De geleider wordt getest

Nadere informatie

Koninklijke Belgische Hockey Bond vzw Association Royale Belge de Hockey asbl 6-TAL HOCKEY JONGENS: SPEL- EN GEDRAGSREGELS

Koninklijke Belgische Hockey Bond vzw Association Royale Belge de Hockey asbl 6-TAL HOCKEY JONGENS: SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie: 7-2009 (van toepassing vanaf 1/9/2009) Deze regels zijn van toepassing op eekhoorntjes jongens. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie 1-2003 zijn aangegeven

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Algemeen het verbeteren van de techniek Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, -

Nadere informatie

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG 5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG Vooraf Een van de manoeuvres die je tijdens het praktijkexamen zult moeten doen, is het parkeren achter een geparkeerd (of stilstaand) voertuig. Over dit examenonderdeel

Nadere informatie

Sportreglement Regularity

Sportreglement Regularity Sportreglement Regularity Art 1. Aard van de wedstrijd Een Regularity is een wedstrijd die geheel of gedeeltelijk wordt verreden over het traject van een rally of rallysprint en dit voor of na de deelnemers

Nadere informatie

Probleem (tekening en beschrijving) Oplossing (tekening en beschrijving)

Probleem (tekening en beschrijving) Oplossing (tekening en beschrijving) Leeftijd : C jeugd. Aantal spelers :. Doelstelling : verbeteren van de balcirculatie. Thema : Het omschakelen van balverlies naar balbezit. Materiaal : zie organisatie. Probleem (tekening en beschrijving)

Nadere informatie

KNJV PROEVEN. Reglement, uitleg en tips van de C en B proeven. September 2011 KNJV Jachthonden Gewest Utrecht Thijs Staffhorst

KNJV PROEVEN. Reglement, uitleg en tips van de C en B proeven. September 2011 KNJV Jachthonden Gewest Utrecht Thijs Staffhorst KNJV PROEVEN Reglement, uitleg en tips van de C en B proeven. September 2011 KNJV Jachthonden Gewest Utrecht Thijs Staffhorst 1 Beste voorjager, Je hebt het afgelopen seizoen samen met je hond de cursus

Nadere informatie

AGILITY INTERFEDERALE REGLEMENTEN

AGILITY INTERFEDERALE REGLEMENTEN AGILITY INTERFEDERALE REGLEMENTEN 0.0. Inleiding. 0.1. Definitie. Agility is een discipline van de hondensport die te vergelijken is met jumping bij paardensport. Het parcour omvat een aantal hindernissen

Nadere informatie

Bianca s way. Actief in honden training sinds1981

Bianca s way. Actief in honden training sinds1981 Bianca s way Actief in honden training sinds1981 1 VELEN WEGEN NAAR ROME Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, en vandaag ga ik jullie mijn weg laten zien!!! Geen andere weg is fout zolang de route

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015 Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13 Seizoen 2014 2015 De 8 principes van respect = FAIRPLAY 1. Respect voor de spelregels 2. Respect voor de scheidsrechter en de officials

Nadere informatie

Microbe Brevet JUMP UPVZW. Aangesloten bij Bond Voor Lichamelijke Opvoeding

Microbe Brevet JUMP UPVZW. Aangesloten bij Bond Voor Lichamelijke Opvoeding Microbe Brevet Microbe brevet: Elke oefening wordt 10 keer uitgevoerd bij de coach. Voor het slagen van een oefening moet je ze 5 keer juist uitvoeren. Wanneer je op alle oefeningen minimum 5 haalde ben

Nadere informatie

THE PACRU SERIES 302 GAME SET

THE PACRU SERIES 302 GAME SET Talen & extra informatie Indien deze informatie niet in de taal van jouw keuze is surf dan naar www.pacru.com, kies de gewenste taal en print de regels uit. In dit boekje vind je alle nodige informatie

Nadere informatie

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer Zaalregels 2015/2016 opfrissen of eerste keer Inhoud Verschillen Basis regels Houding en positie bronnen www.knhb.nl >>arbitrage>>spelregels en briefings>>spelreglement zaalhockey Verschillen verschillen

Nadere informatie

Informatie fysiek programma

Informatie fysiek programma Informatie fysiek programma Beste Speler, Zoals je misschien al weet is het naast tegen de bal aan slaan belangrijk dat je je fysiek ook goed gaat ontwikkelen. Tijdens de training maak je al kennis met

Nadere informatie

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Dank u voor uw keuze voor PetSafe, wereldwijd het meest verkochte merk in elektronische trainingsmiddelen. Het is onze missie het meest vertrouwde

Nadere informatie

Spelregels 3-tal hockey (KNHB) Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan

Spelregels 3-tal hockey (KNHB) Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan Spelregels 3-tal hockey (KNHB) De spelregels van het drietalhockey worden toegepast bij wedstrijden van de F- jeugd. In alle districten wordt

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

. N E D. K E N N E L C L U B K O N REGLEMENT GEHOORZAME HOND .K.. CYNOPHILIA. CYNOPHILIA Reglement Gehoorzame Hond

. N E D. K E N N E L C L U B K O N REGLEMENT GEHOORZAME HOND .K.. CYNOPHILIA. CYNOPHILIA Reglement Gehoorzame Hond 20 1 REGLEMENT GEHOORZAME HOND K O N. N E D. K E N N E L C L U B K.N.N.K.K.. 2 19 Inhoudsopgave Eisen voor het certificaat Gehoorzame Hond I Inleiding GH1... 3 Auto... 3 Veld... 4 Stad... 6 Dierenarts

Nadere informatie

Versunkene Stadt Clementoni, 2004 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten

Versunkene Stadt Clementoni, 2004 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Spelmateriaal 10 huizen met een getal ; Versunkene Stadt Clementoni, 2004 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten bovenkant zijkant met deur zijkant zonder deur 2 huizen

Nadere informatie

Bijlage 7 bij de Regeling politiehonden KEURINGSREGLEMENT AOE-HOND

Bijlage 7 bij de Regeling politiehonden KEURINGSREGLEMENT AOE-HOND Bijlage 7 bij de Regeling politiehonden KEURINGSREGLEMENT AOE-HOND Keuringsreglement AOE-hond 2008 KEURINGSREGLEMENT...1 AOE-HOND...1 INHOUDSOPGAVE...5 I ALGEMEEN...6 1. BEGRIPSBEPALINGEN...7 2. DOELSTELLING...7

Nadere informatie

Handboek voor Helpers PH1

Handboek voor Helpers PH1 Afdeling Limburg Handboek voor Helpers PH1 1 Beste Lezer, Voor U het Handboek voor Helpers De bedoeling van dit boek is om als leidraad te gebruiken bij de opleiding van nieuwe helpers. Het is ook een

Nadere informatie

Positionering op het veld

Positionering op het veld Positionering op het veld Gevaarlijke positionering van de wisselspelers. Bovendien moeilijk te zien wie meedoet en wie niet. Juiste positionering van de coach en de scheidsrechter: ver genoeg van de bal

Nadere informatie

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging De benadering Bij de benadering is het belangrijk dat er met zoveel mogelijk snelheid het keerpunt ingegaan wordt.

Nadere informatie

REK Meisjes / Jongens

REK Meisjes / Jongens Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU REK Meisjes / Jongens Oefeningen 4, 5 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN REK D-niveau (meisjes/jongens): Algemeen: - Er wordt in het D-niveau gewerkt op laag rek (borsthoogte) en

Nadere informatie

DONAC 2016 Beginners tips

DONAC 2016 Beginners tips Vrijwel elke beginnende competitie aerobatic vlieger wil bij zijn/haar eerste optreden foutloos presteren, de vlucht afronden met een perfecte landing en bij het uitstappen de Ooh's en Aah's in ontvangst

Nadere informatie

Opleiding tot clubscheidsrechter

Opleiding tot clubscheidsrechter Opleiding tot clubscheidsrechter Voorbereiding examen 1 oktober 2013 Instructie avonden Twee avonden: 18 en 23 september (2e avond Mozaiek), 19:30-21uur Opzet van de instructie avonden Eerste avond: 1.

Nadere informatie

Sport en Spel circuit 2015

Sport en Spel circuit 2015 Sport en Spel circuit 2015 Spel Groep A Ronde 1 (9.15-11.00) Groep B Ronde 2 (11.15-13.00) Groep C Ronde 3 (13.15-15.00) 1 Bedir Jan Bluijssen Camelot 2 Bedir Jan Bluijssen Camelot 3 De Brinck Marimba

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 1 donderdag 28 mei 13.30-15.00 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje.

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 1 donderdag 28 mei 13.30-15.00 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Examen VMBO-BB 2009 tijdvak 1 donderdag 28 mei 13.30-15.00 uur wiskunde CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

8-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS

8-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie: 1-2008 (van toepassing vanaf 1/2/2008) Deze regels zijn van toepassing op preminiemen jongens en miniemen meisjes en jongens. De wijzigingen ten opzichte van de vorige

Nadere informatie

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Bewegen op muziek in de bovenbouw

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Bewegen op muziek in de bovenbouw Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013 Bewegen op muziek in de bovenbouw Inhoud Bewegingsactiviteiten: CD Titel 1-2-3 Follow the beat 4 Follow the leader 5 Knotsgek 6 Mattenklopper 7 Hoepel op 8 Papegaaien

Nadere informatie

Het is niet het gedacht dat telt, doe het ook!:

Het is niet het gedacht dat telt, doe het ook!: Doe het goed, doe het te voet De sportdienst van Nijlen engageert zich om de bewegingscampagne '10.000 STAPPEN' op te starten. Het doel van het project is aan te zetten tot meer beweging en/of fysieke

Nadere informatie

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen Verschillen veldhockey - zaalhockey 2012-2013 Alain Paumen Spelen van de bal Slaan, hoge en lage push, scoop Bal mag van de grond, tenzij gevaarlijk Alleen push toegestaan: Stick vlak bij de bal aan de

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal. Voetbal: minivoetbal 1 CATEGORIEEN 3 de 4 de leerjaar: jongens meisjes 5 de 6 de leerjaar: jongens meisjes 2 DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3 MATERIAAL Er wordt

Nadere informatie

RFI 1000 / RFI 1000-2. Magnetische sleutellezer INSTRUCTIEHANDLEIDING 01.09.96

RFI 1000 / RFI 1000-2. Magnetische sleutellezer INSTRUCTIEHANDLEIDING 01.09.96 RFI 1000 / RFI 1000-2 Magnetische sleutellezer INSTRUCTIEHANDLEIDING 01.09.96 Instructiehandleiding RFI 1000 / RFI 1000-2 Eerst de handleiding lezen alvorens het systeem in werking te stellen Het systeem

Nadere informatie

Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen

Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen Esther, Rosette, Christine en Veerle volgden een bijscholing, die gegeven werd door Dyadis. Zij kregen uitleg over: Lichaamstaal

Nadere informatie

Opfriscursus arbitreren

Opfriscursus arbitreren Opfriscursus arbitreren (Piet Klompmaker) Deel 1 (Waar de heer, hij of zijn staat, wordt tevens mevrouw, zij of haar bedoeld) Begin van een partij 1. De wedstrijdleider deelt de arbiters in en roept daarna

Nadere informatie

REGLEMENTEN KAMPIOENSCHAPPEN 2016. Debutanten... Paarden en Pony s Amazones...

REGLEMENTEN KAMPIOENSCHAPPEN 2016. Debutanten... Paarden en Pony s Amazones... REGLEMENTEN KAMPIOENSCHAPPEN 2016 Debutanten... Paarden en Pony s Amazones... 1 Proeven Kampioenschappen 85-95 Zaterdag Zondag 1A Debutanten pony s 75 11 Training 50 CLR 1B Debutanten Paarden 75 12 Aspiranten

Nadere informatie

De oefeningen die gelden op de Watertrials 2015

De oefeningen die gelden op de Watertrials 2015 De oefeningen die gelden op de Watertrials 2015 Indeling van de oefeningen voor de volgende brevetten: Brevet A : Brevet B : Brevet C : Brevet D : Brevet E. Oefening A op 30 meter. Object ophalen. Oefening

Nadere informatie

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015. Manegevoelbal Asten Versie 7.1-2015 Lotusstraat 40 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015. Manegevoelbal Asten Versie 7.1-2015 Lotusstraat 40 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8 Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8 Inleiding De spelregels van het manegevoetbal zijn samengesteld door de organisatie van het Manegevoetbaltoernooi. De spelregels

Nadere informatie

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de

Nadere informatie

BELGISCHE AANPASSINGEN 2015 Aan het FEI-reglement Uitgave 2015 Gereviseerd in februari 2015

BELGISCHE AANPASSINGEN 2015 Aan het FEI-reglement Uitgave 2015 Gereviseerd in februari 2015 1 BELGISCHE AANPASSINGEN Aan het FEI-reglement Uitgave Gereviseerd in februari 2 Als basis voor het Belgisch Reglement geldt het FEI-reglement, dat van kracht is sinds 1 februari, alsook de latere aanpassingen

Nadere informatie

u9tornooi@cerclebrugge.be Tornooi Reglement Telenet U9 Internationaal tornooi

u9tornooi@cerclebrugge.be Tornooi Reglement Telenet U9 Internationaal tornooi Tornooi Reglement Telenet U9 Internationaal tornooi Algemeen 1. Het tornooi wordt ingericht voor U9 spelers (geboren tussen 1-1-2006 en 31-12- 2006) 2. Bij het indienen van de spelerslijst moeten de kids-id

Nadere informatie

Gegevens invullen in HOOFDLETTERS en LEESBAAR, aub. Belgische Olympiades in de Informatica (duur : maximum 1u15 )

Gegevens invullen in HOOFDLETTERS en LEESBAAR, aub. Belgische Olympiades in de Informatica (duur : maximum 1u15 ) OI 2010 Finale 12 Mei 2010 Gegevens invullen in HOOFDLETTERS en LEESBAAR, aub VOORNAAM :....................................................... NAAM :..............................................................

Nadere informatie

Bijscholing parcoursbouwers2014

Bijscholing parcoursbouwers2014 Bijscholing parcoursbouwers2014 NVVP in samenwerking met de KNHS PARCOURS ONTWERP Door Hoe tebeginnen? BALANSVAN HET PAARD De theorie van het ontwerpen van parcoursen is grotendeels gebaseerd op het behoud

Nadere informatie

ALGEMENE NEDERLANDSE SJOELBOND

ALGEMENE NEDERLANDSE SJOELBOND ALGEMENE NEDERLANDSE SJOELBOND SPELREGLEMENT Dit reglement is vastgesteld op de bondsraad 2009 en treedt in werking vanaf 1 september 2009. Hiermee vervallen alle vorige uitgaven. INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen

Nadere informatie

Estafette. Paco s T-shirt race Voorbereiding: zwemmers verdelen in groepen van bijvoorbeeld 4 of 5 zwemmers. Voor elke groep 1 T-shirt voorzien.

Estafette. Paco s T-shirt race Voorbereiding: zwemmers verdelen in groepen van bijvoorbeeld 4 of 5 zwemmers. Voor elke groep 1 T-shirt voorzien. PACO S SPELENBOEK: Randanimatie voor zwemlessen en zwemfeesten Estafette Paco s tijdestafette groepen maken van bijvoorbeeld 4 zwemmers De verschillende groepen moeten een bepaalde afstand zwemmen (vb:

Nadere informatie

THE TARGET. Drie politieteams worden er op uitgestuurd om de man te vatten voor hij zijn doel heeft bereikt en de stad verlaat.

THE TARGET. Drie politieteams worden er op uitgestuurd om de man te vatten voor hij zijn doel heeft bereikt en de stad verlaat. THE TARGET Een gevaarlijke gangster is ontsnapt uit de gevangenis. Hij terroriseert nu de stad, want een opdrachtgever geeft hem geld voor elke misdaad die hij pleegt. Drie politieteams worden er op uitgestuurd

Nadere informatie

Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben. Kaderweekend VBL 21 mei 11

Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben. Kaderweekend VBL 21 mei 11 Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben Kaderweekend VBL 21 mei 11 I. Inleiding Kaderweekend VBL mei 11 Pagina 1 II. Leerstof 1. Volg die fietsband! Rol een hoepel of fietsband. Speler

Nadere informatie

Plaats Datum. Ruiter Paard

Plaats Datum. Ruiter Paard Dressuurproef Beginners WE Nr Letter Oefening Criteria Punten Coëff. Opmerkingen 1 A X Binnenkomen in arbeidsdraf Halthouden en groeten Recht gericht Stilstaan, rust; via stap is toegestaan X Voorwaarts

Nadere informatie

Spelboekje. Districtstoernooi 2015

Spelboekje. Districtstoernooi 2015 Spelboekje Districtstoernooi 2015 Harbrinkhoek Olympische Spelen 19-20-21 juni 2015 Voorwoord Voor je ligt het spelboekje waarin de spelen staan die tijdens het districtstoernooi 2015 te Harbrinkhoek zullen

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B1. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 008 tijdvak woensdag 18 juni 13.30-16.30 wiskunde B1 Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 19 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 8 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

MANUEEL BEHANDELEN VAN LASTEN

MANUEEL BEHANDELEN VAN LASTEN MANUEEL BEHANDELEN VAN LASTEN - Identificatiefiche van risicofactoren bij manuele behandeling April 2008 Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Gebruiksaanwijzing De Identificatiefiche van risicofactoren

Nadere informatie

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm. Het mag niet mogelijk

Nadere informatie

27/03/2014. GSM102 2 relais GSM OPENER PROGRAMMATIE HANDLEIDING

27/03/2014. GSM102 2 relais GSM OPENER PROGRAMMATIE HANDLEIDING 27/03/2014 GSM102 2 relais GSM OPENER PROGRAMMATIE HANDLEIDING 1. Aansluitschema s 2. Specificaties Voedingsspanning -24 Vac-dc Stroomverbruik Maximum 250 ma, nominaal 55 ma GSM frequentie GSM 850/900/1800/1900

Nadere informatie

WEDSTRIJDKLOK 2015 2016. OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw Oktober 2015

WEDSTRIJDKLOK 2015 2016. OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw Oktober 2015 WEDSTRIJDKLOK 2015 2016 OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw Oktober 2015 WEDSTRIJDDUUR ZAALCOMPETITIE SENIOREN 2015-2016 KLASSE WEDSTRIJDDUUR SCHOTKLOK LEAGUE: 1 ste klasse (Top)

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Reglementen FCI-Obedience 2016-2020

Reglementen FCI-Obedience 2016-2020 Reglementen FCI-Obedience 2016-2020 voor de klassen Beginners, 1, 2 en 3 RAAD VAN BEHEER HOUDEN VAN HONDEN INHOUDSOPGAVE I. Bepalingen en richtlijnen voor het organiseren, jureren en deelnemen aan FCI-Obedience

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE KAMPPLAATSEN

REGLEMENT VAN DE KAMPPLAATSEN REGLEMENT VAN DE KAMPPLAATSEN 1. Markering van de kampeergrenzen Het team van het evenement is verantwoordelijk voor de identificatie van de kampeerzone, zowel op de historische kampplaats als op de moderne

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: HOEKEN. 4.5 Overstaande hoeken, aanliggende hoeken en nevenhoeken

Hoofdstuk 4: HOEKEN. 4.5 Overstaande hoeken, aanliggende hoeken en nevenhoeken 1-10 H4.Hoeken Hoofdstuk 4: HOEKEN 1. Wat moet ik leren? (handboek p. 144 170) 4.1 Hoeken Op de tekening van een hoek de benen, het hoekpunt en het binnengebied herkennen en benoemen. De definities van

Nadere informatie

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1)

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Datum: maandag 07 februari 2005 Programma: Ontvangst : 19.00 uur Stadion Sparta Aanvang training : 19.30

Nadere informatie

Nederlandse Studenten TurnBond

Nederlandse Studenten TurnBond Nederlandse Studenten TurnBond Waarderingsvoorschriften Turnen Heren Editie 2014 Auteur: Raymond Nankoe ersie: 1.0 nhoudsopgave nhoudsopgave...2 nleiding en algemene regelingen...3 nleiding...3 Bepalen

Nadere informatie

Subject ID : Visit : Date : ST. GEORGE S RESPIRATORY QUESTIONNAIRE DUTCH FOR NETHERLANDS

Subject ID : Visit : Date : ST. GEORGE S RESPIRATORY QUESTIONNAIRE DUTCH FOR NETHERLANDS ST. GEORGE S RESPIRATORY QUESTIONNAIRE DUTCH FOR NETHERLANDS DE ADEMHALINGSVRAGENLIJST VAN HET ST. GEORGE ZIEKENHUIS (SGRQ) Deze vragenlijst is bedoeld om ons te helpen meer inzicht te krijgen in uw ademhalingsproblemen

Nadere informatie

Hoeveel kopieën kan een leerling hiermee maximaal maken? Schrijf hieronder je antwoord op. ...

Hoeveel kopieën kan een leerling hiermee maximaal maken? Schrijf hieronder je antwoord op. ... Kopieermachine Op een school staat een kopieermachine. Deze kopieermachine wordt alleen door de leerlingen gebruikt. De leerlingen hebben een kopieerpas om te kopiëren. Voor elke kopie betalen ze 0,05.

Nadere informatie

Klaverjassen, het spel...

Klaverjassen, het spel... Klaverjassen, het spel... Klaverjassen wordt doorgaans gespeeld door 4 personen, de spelers die tegenover elkaar plaats nemen (partners) spelen samen. Men speelt met 32 kaarten (7 t/m aas). Doel van het

Nadere informatie

Spelduur? Voor het 7-a-side spel is het aangeraden om twee helften van 7 minuten speeltijd met 1 minuut voor de rust. Aangewezen

Spelduur? Voor het 7-a-side spel is het aangeraden om twee helften van 7 minuten speeltijd met 1 minuut voor de rust. Aangewezen TAG RUGBY Tagrugby is een nieuwe vorm van rugby zonder contact (geen tackles). De spelers dragen bij tagrugby een lichte riem met twee banden (tag) die vast zijn gemaakt met velcro. Een tackle is gewoonweg

Nadere informatie

Watertrials. Indeling van de oefeningen voor de NNFC brevetten:

Watertrials. Indeling van de oefeningen voor de NNFC brevetten: De oefeningen die gelden op de Watertrials Brevet A : Oefening A op 30 meter. Object ophalen. Brevet B : Brevet C : Oefening E op 30 meter. Drenkeling ophalen. Brevet D : Oefening F op 30 meter. Afgedreven

Nadere informatie

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams De veranderingen zijn GEEL gemarkeerd. Hoe ziet het speelveld eruit?.. Veldmarkeringen in de vorm van hoekvlaggen

Nadere informatie

Opdracht 1 bladzijde 8

Opdracht 1 bladzijde 8 Opdrachten Opdracht bladzijde 8 Uit een stuk karton met lengte 45 cm en breedte 8 cm knip je in de vier hoeken vierkantjes af met zijde cm. Zo verkrijg je een open doos. 8 cm 45 cm Hoe groot is het volume

Nadere informatie

Stretch oefeningen. Stretch oefeningen. Kuit stretchen (uitrekken) Adductoren rekken. Aandachtspunten:

Stretch oefeningen. Stretch oefeningen. Kuit stretchen (uitrekken) Adductoren rekken. Aandachtspunten: Kuit stretchen (uitrekken) ) Voeten wijzen voorwaarts ) Achterste been volledig gestrekt (hiel van achterste been op de grond houden. ) Lichaam (romp) recht houden en licht voorwaarts & & Opm. : Deze oefening

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT 1. ALGEMEEN

WEDSTRIJDREGLEMENT 1. ALGEMEEN WEDSTRIJDREGLEMENT 1. ALGEMEEN 1.1 Hierna volgen de voorwaarden en regels die gelden tussen de deelnemers aan de Concept Fashion Games, de wedstrijd van Concept Fashion Store, Proeftuinstraat 88, 9000

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT 01-01-2016

HUISHOUDELIJK REGLEMENT 01-01-2016 HUISHOUDELIJK REGLEMENT 01-01-2016 1. Algemeen Art. 1.1 Art. 1.2 Art. 1.3 Art. 1.4 Art. 1.5 De vzw "hondenschool Canis Merendree" is gesticht op 27/09/1988 en is aangesloten bij de Koninklijke Kynologische

Nadere informatie

Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters

Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters Inleiding Dit is dan de opdracht voor onze Leermeesters en aangezien wij er gevormde elementen te doen hebben, sluit deze reeks in zich een samenvatting

Nadere informatie

ALGEMENE NEDERLANDSE SJOELBOND

ALGEMENE NEDERLANDSE SJOELBOND ALGEMENE NEDERLANDSE SJOELBOND SPELREGLEMENT Versie 2014.02 Geheel herzien. Dit reglement is vastgesteld door de Top-/Breedtesportcommissie en treedt in werking vanaf 1 september 2014. Hiermee vervallen

Nadere informatie