Waak en verdediging P 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waak en verdediging P 2"

Transcriptie

1 Waak en verdediging P 2 Gemaakt door NVDV vzw op Aanval De aanval bij de P 2 moet los gebeuren. De begeleider en de hond nemen plaats achter een gemerkt punt of een lijn. Hun positie is maximum één meter achter het gemerkte punt of de lijn. Voor de hond opgestuurd wordt mag die worden vastgehouden door de begeleider echter na het opsturen mag die niet meer aangeraakt worden. De keurder geeft teken aan de begeleider om de hond te sturen, en om de hond terug te roepen. Vanaf dit ogenblik mag er geen teken, moedwillige aanraking, lichaamssignaal of stemcorrectie naar de hond toe gegeven worden. Dit met uitzondering het bevel om te sturen en het bevel om te lossen, telkens bepaalt door de keurder. De duurtijd van de beet wordt bepaald door de keurder. Als de hond niet de hindernis neemt, op de meest logische weg, gaan er 20 strafpunten af; d.w.z. de punten van de aarzeling zijn hier al bij inbegrepen. Als de hond de aanval staakt en naar de begeleider terugkeert (terug over vertreklijn) voor het bevel voor terugkomst in opdracht van de keurder, zijn de behaalde punten nul. Als de begeleider de vertreklijn overschrijdt tijdens de aanval zijn de punten die hij verliest 30, van de vertreklijn te overschrijden, hier zijn de punten van de aarzeling bij inbegrepen. Alle bijbevelen worden aangerekend. Bij het bevel om te lossen dient de aanvalsman te stoppen met bewegen. Er mogen door de begeleider geen hulpmiddelen gebruikt worden tijdens de oefening. Maximum te behalen punten punten: a) niet inbijten, of aanraken van de hond of toestel na bevel tot aanval, volgt richtlijnen niet. b) hond terug over de vertreklijn voor bevel. c) gebruik hulpmiddelen, of speler stuurt hond te vroeg. d) Moedwillige aanraking na opsturen van de hond. -30 punten: e) hond lost niet na het vijfde bevel en men dient de hond te gaan halen. f) begeleider overschrijdt de vertreklijn tijdens de aanval (punten van de aarzeling bij inbegrepen, meelopen mag tot aan het merkpunt dat voor alle toestellen staat) - 20 punten: g) lost tijdens het bijten en bijt niet meer. h)hond neemt niet de voorziene hindernis tijdens de aanval die op de logische weg ligt. i) hond vertrekt te vroeg punten: j) aarzeling duidelijk zichtbaar. k) hond keert niet onmiddellijk terug naar de begeleider na de aanval, of begeleider geeft bevelen - 5 punten: l) hond doet behoefte tijdens oefening (per keer). m) lost tijdens het bijten en bijt onmiddellijk terug (per keer). n)hond bijt na (per nabeet na bevel tot lossen). - 3 punten: o) hond verpakt tijdens het bijten (eenmalig). p) per extra bevel om te lossen, met een maximum van vijf tellend van het eerste bevel. q) bijbevelen (lichaamsteken of stem) na het opsturen van de hond, voor het bevel tot lossen.

2 Gemaakt door NVDV vzw. op Waak en verdediging P 2 Opzoeken van de aanvalsman Het opzoeken van maximum één aanvalsman moet in een afgesloten ruimte gebeuren (terrein, werkplaats of huis). De begeleider en de hond nemen plaats aan het vertrekpunt, op teken van de keurder stuurt de begeleider zijn hond op. De begeleider dient de opgelegde tijd achter het vertrekpunt te blijven. De keurder dient voorzien te zijn van een chrono om de tijd na te gaan, (voorzien door de organisatie) waar zowel de keurder als de deelnemer de tijd op na kunnen gaan. Bij ontdekking van de aanvalsman mag de hond blaffen, aanduiden of inbijten. De aanvalsman geeft teken aan de keurder, die de deelnemer toestemming geeft om naar de hond te gaan. Tot als de begeleider bij de aanvalsman is dient de hond in een straal van twee meter bij de aanvalsman te blijven. Er mogen door de begeleider geen hulpmiddelen gebruikt worden tijdens de oefening. De keurder moet, als de aanvalsman gevonden is, de begeleider naar de vindplaats toe gidsen. Het gebruik van een pop met een aanvalspak, delen van een aanvalspak of aanvalsmouwen zijn verboden. Maximum te behalen punten punten: a) hond vindt aanvalsman niet, volgt richtlijnen niet. b)begeleider overschrijdt de vertreklijn of hond keert terug over de lijn tijdens de oefening, moedwillige aanraking. c)gebruik hulpmiddelen, of speler stuurt hond te vroeg. d)hond blijft niet bij aanvalsman in een straal van twee meter tot als de begeleider ter plaatse is punten: e) hond vertrekt voor bevel tot zoeken. - 5 punten: f) hond doet behoefte tijdens de oefening. (Per keer) - 3 punten: g) bijbevelen ( lichaamsteken of stem) na het opsturen van de hond.

3 Waak en verdediging P 2 Transport van de aanvalsman Het transport dient aangelijnd te gebeuren aan een korte lijn (van ongeveer één meter), de aanvalsman mag niet lopen met uitzondering van de vluchtpoging. Deze lijn mag niet aangespannen zijn. De begeleider kiest de manier van transport (voorwaarts, zijwaarts of ruggelings). De positie van de begeleider is tot aan de vluchtpoging maximum één meter van de aanvalsman. Bij het vertrek mag de begeleider de hond één duidelijk bevel geven. Tijdens het transport mag er door begeleider geen teken, lichaamssignaal of stemcorrecties gegeven worden. Bij de duidelijke vluchtpoging (maximum één vluchtpoging) van de aanvalsman dient de begeleider zijn hond te laten aanvallen de begeleider is verplicht de leiband los te laten. Op het ogenblik van de vluchtpoging moet de begeleider blijven staan. De begeleider moet op teken van de keurder zijn hond laten lossen, de hond moet bij de aanvalsman blijven. Op teken van de keurder mag de begeleider naar de aanvalsman gaan en de transport hervatten. De hond moet zelfstandig werken. Als het bevel om te lossen komt moet de aanvalsman stoppen met bewegen. (wedstrijdprocedure )Er mogen door de begeleider geen hulpmiddelen gebruikt worden tijdens de oefening. Er mag maximum één aanvalsman gebruikt worden. Maximum te behalen punten punten: a) niet aanvallen na drie tellen tijdens vluchtpoging. b) begeleider voor de vluchtpoging meer dan één meter van de aanvalsman c) gebruik hulpmiddelen, moedwillig aanraken of dreigende houding naar de hond. d) hond valt aan voor vluchtpoging. e) speler volgt de juiste wedstrijdprocedure (richtlijnen) niet voor het transport punten: f) hond lost niet na het vijfde bevel punten: g) hond lost beet tijdens vlucht en bijt niet meer punten: h) bij duidelijk zichtbare aarzeling of bevel bij vlucht. (punten voor een bijbevel worden afgetrokken) - 5 punten: i) hond lost en bijt terug tijdens vlucht (per keer). j) hond meer dan twee meter van de aanvalsman na bevel om te lossen. k) hond doet behoefte (per keer). l) hond bijt na (per nabeet na bevel tot lossen). - 3 punten : m) hond verpakt tijdens het bijten tijdens transport.(eenmalig) n) per extra bevel om te lossen, met een maximum van vijf tellende vanaf het eerste bevel. o) bijbevelen (teken, lichaamssignaal, stemcorrectie of leibandcorrectie)) tijdens transport.

4 Waak en verdediging P 2 Verdediging van de begeleider De verdediging kan op verschillende manieren gebeuren tijdens een gesprek of een wandeling door maximum één pakwerker. De hond dient aangelijnd te zijn aan een korte lijn, (van ongeveer één meter) en zijn positie is verplicht bij de baas. Deze lijn mag niet aangespannen zijn. Bij de aanpak moet de begeleider zijn leiband loslaten. De begeleider mag geen tekens, lichaamssignalen of stemcorrecties geven. Een handdruk geven raden we niet aan en als het toch gebeurt moet het op een normale rustige manier zodanig dat er geen verwarring mogelijk is. Bij agressie moet de hond zelfstandig werken. Als het bevel om te lossen komt moet de aanvalsman stoppen met bewegen. Er mogen door de begeleider geen hulpmiddelen gebruikt worden tijdens de oefening. Maximum te behalen punten punten: a) niet inbijten na drie tellen bij duidelijke agressie of gebruik hulpmiddelen. Constant gespannen leiband. b) hond valt aan voor lichamelijk contact. c) moedwillige aanraking van de hond. Of dreigende houding naar de hond d) de begeleider en/of hond volgt richtlijnen niet, de proef kan niet worden uitgevoerd punten: e) hond lost niet na het vijfde bevel tellend vanaf het eerste bevel punten: f) hond lost tijdens het bijten en bijt niet meer punten: g) bij duidelijk zichtbare aarzeling of bevel bij aanpak. (punten voor een bijbevel worden afgetrokken) - 5 punten: h) lost tijdens het bijten en bijt onmiddellijk terug (per keer). i) hond bijt na (per nabeet na bevel tot lossen). j) hond doet behoefte (per keer). - 3 punten: k) hond verpakt tijdens het bijten (eenmalig). l) per extra bevel om te lossen, met een maximum van vijf tellend vanaf het eerste bevel. m)per bijbevel (teken, lichaamssignaal, stemcorrectie of leibandcorrectie) tijdens de oefening.

5 Apport Eender welk niet kwetsend hanteerbaar voorwerp voor de hond uitgezonderd voedsel. Voorwerp moet geworpen worden door begeleider tot op een bepaald punt, hond mag vastgehouden worden. Hond moet het voorwerp op halen en terug brengen tot bij de geleider op teken van de keurder, dit zonder het voorwerp te laten vallen. Namelijk terug over de lijn bij de geleider. De oefening stopt als de begeleider het voorwerp aanneemt. De organisatie zal de tijd voor de oefening bepalen. Men mag de hond, voor het uitvoeren van de oefening, het te apporteren voorwerp laten zien. Bij verkeerd gooien haalt de keurder de apport en verplaatst hem. (tijdens deze actie houdt de begeleider zijn hond vast zonder verlies punten) - 20 punten: a) niet ophalen van het voorwerp, volgt richtlijnen niet, gebruik hulpmiddelen. b) geleider overschrijdt vertreklijn, moedwillige aanraking. - 5 punten: c) niet lossen van het voorwerp op bevel (max. 4 keer) d)hond doet behoefte tijdens oefening (per keer). e) laten vallen van voorwerp (per keer), fout gooien, te vroeg inspringen van de hond. - 2 punten: f) per bijbevel.

6 Liggen De positie liggen gebeurt op een natuurlijke en comfortabele wijze steeds op een stabiele ondergrond. Eén elle boog en het achtersteven van de hond moeten de ondergrond raken. De oefening zal uitgevoerd worden op een door de organisator aangeduide plaats. De duur van deze oefening is minimum 30 sec. tot maximum 1 minuut. De oefening begint en eindigt op teken van de keurder. De geleider neemt plaats op de door de organisator bepaalde plaats. De geleider moet gedurende de gehele oefening in het zicht te blijven van de hond, de hond moet aangelijnd blijven. Op teken van de keurder neemt de geleider opnieuw plaats naast de hond waarna de keurder bepaalt dat de oefening ten einde is. Er mogen afleidingen gebruikt worden voor de moeilijkheden van de oefening, bepaald door de inrichtende club punten: a) niet uitvoeren oefening, dreigende houding naar de hond. b) moedwillige aanraking, constant gespannen leiband. c) volgt richtlijnen niet, gebruik hulpmiddelen. d) meer dan drie bevelen om de hond te laten liggen. e) verlaat aangeduide plaats en gaat uit zichzelf terug liggen punten: f) hond neemt tijdens de oefening, een andere houding aan dan liggen maar blijft op de aangeduide plaats. - 5 punten: g) hond doet behoefte tijdens oefening (per keer). - 2 punten: h) bijbevel (vanaf het begin oefening).

7 Sprong Eender welk toestel, voorwerp, Sprong moet vast staan of gefixeerd worden en mag niet kwetsend zijn bij het raken. De sprong moet haalbaar zijn voor een hond. De oefening kan zowel in de hoogte, als in de lengte (vertesprong) uitgevoerd worden. Vb. : hoogte: afsluiting/haag, muurtje, Verte: gracht, tonnen, plat liggend toestel, Maximum lengte van de sprong 2 meter. De oefening begint en eindigt op teken van de keurder. Er is slechts enkel een heen sprong, geen terug. De richting van het springen, moet aangegeven worden door de inrichtende club. De hond blijft achter de sprong. Maximum hoogte 80cm. De begeleider mag positie nemen tussen hond en voorwerp. Hond moet geplaatst worden, geleider maakt zich klaar. Bevelen en aanvang oefening vanaf het plaatsen van de hond. Hond mag begeleid worden door de geleider. (los mee lopen tot aan voorwerp). De oefening gebeurt onaangelijnd punten: a) niet uitvoeren oefening, volgt richtlijnen niet. b) moedwillige aanraking, gebruik hulpmiddelen punten: c) hond komt naar de begeleider na de sprong. - 5 punten: d) hond doet behoefte tijdens oefening (per keer). - 2 punten: e) per bijbevel.

8 Standen De drie natuurlijke houdingen van de hond (staan, zitten, liggen) moeten uitgevoerd worden op een door de organisator aangeduide plaats. De beginhouding zal medegedeeld worden. Evenals de volgorde van de uit te voeren stand. De duur van elke uit te voeren stand, zal eveneens door de organisator bepaald worden. De oefening begint en eindigt op teken van de keurder. De standen zullen steeds aangelijnd uitgevoerd worden op een stabiele ondergrond. De geleider moet gedurende de gehele oefening in het zicht blijven van de hond en andersom. Het bevelen van de hond zal met stem of teken gebeuren. Gebruik van beide zal aangerekend worden als bijbevel. De beginpositie moet terug aangenomen worden door de begeleider en hond bij het eind van de oefening punten: a) niet uitvoeren oefening, volgt richtlijnen niet. b)andere hulpmiddelen dan aangelijnd. c) niet aannemen beginhouding na drie bevelen. d) moedwillige aanraking. - 5 punten: e) hond verlaat plaats. f) hond doet behoefte tijdens oefening (per keer). g) per niet uitgevoerde stand. - 2 punten: h) bijbevel voor uitvoeren (maximum 2 bijbevelen per stand).

9 Volgen Bij deze oefening moet de hond op een natuurlijke wijze, niet hinderlijk voor de geleider naast de geleider te volgen, hetzij links of rechts zonder wisselen van zijde begeleider. Dit om een opgelegd traject af te leggen van ongeveer 30 meter. Het volgen zal aangelijnd uitgevoerd worden. De leiband moet een lengte te hebben van maximum 1 meter. De leiband moet ontspannen zijn tijdens heel de oefening. Gedurende het traject kunnen één of meerdere tempowisselingen, hoeken, afleidingen en/of hindernissen ingebouwd worden (bv. looppas, vertraagde pas, trap, hoeken ). De volgoefening zal gestart worden vanuit de positie voet (de hond in zit naast de geleider) en zal eveneens in deze positie beëindigd worden. De oefening begint en eindigt op teken van de keurder. De hond aan de voet brengen op het laatste is geen bijbevel. De keurder zal het af te leggen traject beschrijven voor de begeleider zijn startpositie op het vertrekpunt inneemt. Bij hindernissen en/of afleidingen steeds rekening houden met links of rechts volgen van de hond punten: a) niet uitvoeren oefening, gebruik hulpmiddelen. Volgt richtlijnen niet. b) constant gespannen leiband, moedwillige aanraking. c) niet volgen aangeduide weg. d) Meer dan ½ meter verwijderd gedurende meer dan 5 meter punten: e) constant hinderlijk volgen. - 5 punten : f) hond doet behoefte. - 2 punten: g) niet aannemen beginpositie/eindpositie (apart te beoordelen). h) niet uitvoeren hindernis (per hindernis/afleiding, ). i) per bijbevel (stemcorrectie, fysieke correctie met leiband, ). j) hond halve meter afstand van geleider.

10 Voedselweigering Eender welk niet bedorven, vast voedsel mag gebruikt worden voor deze oefening met de uitzondering van vloeistoffen. De oefening kan uitgevoerd worden met de hond langs de geleider of de hond gepositioneerd op een aangeduide plaats, de hond moet bij deze oefening liggen dit steeds op een stabiele ondergrond. Bij verandering van houding moet de geleider de hond terug positioneren met een bijbevel. De plaats van de geleider en hond wordt door de organisator bepaald, de hond moet aangelijnd blijven. Bij aangeduide plaats dient de geleider steeds zichtbaar te zijn voor de hond. De oefening begint en eindigt op teken van de keurder. Het voedsel mag aangeboden worden, toegeworpen (nooit door de geleider) of al ter plaatse zijn punten: a) eten of likken aan het voedsel, gebruik hulpmiddelen. b) hond verwijdert zich van het voedsel, moedwillige aanraking. c) niet uitvoeren van de oefening, volgt richtlijnen niet. d) geleider/hond neemt niet plaats, op de aangeduide plaats of bepaalde positie. - 5 punten: e) verandering van houding. - 2 punten: f) bijbevel.

Waak en verdediging P 2

Waak en verdediging P 2 Waak en verdediging P 2 Gemaakt door NVDV vzw op 01/03/2016 Aanval De aanval bij de P 2 moet los gebeuren. De begeleider en de hond nemen plaats achter een gemerkt punt of een lijn. Hun positie is maximum

Nadere informatie

- 60 punten: a) niet inbijten, volgt richtlijnen niet.

- 60 punten: a) niet inbijten, volgt richtlijnen niet. Waak en verdediging P 1 Gemaakt door NVDV vzw op 23-01-2017 Aanval De aanval bij de P 1 moet volledig los gebeuren. De begeleider en de hond nemen plaats achter een gemerkt punt of een lijn. Hun positie

Nadere informatie

Overgangsexamen van B naar C April 2012

Overgangsexamen van B naar C April 2012 Om te slagen moet de hond minstens 50% behalen op elke oefening, en 70% in het totaal. Je hebt recht op 2 herkansingen, doch niet op één en dezelfde oefening. Er wordt NIET met de lange lijn gewerkt. Honden

Nadere informatie

Mondial Dogsport DEZE VOLGORDE DIENT NIET GERESPECTEERD TE WORDEN. Het programma is verdeeld in 3 afdelingen:

Mondial Dogsport DEZE VOLGORDE DIENT NIET GERESPECTEERD TE WORDEN. Het programma is verdeeld in 3 afdelingen: Mondial Dogsport - PROGRAMMA beloften VOE Het programma is verdeeld in 3 afdelingen: I - De gehoorzaamheidsoefeningen. II - De springoefening III - De verdedigingsoefeningen IV Algemene houding DEZE VOLGORDE

Nadere informatie

Overgangsexamen van A naar B April 2012

Overgangsexamen van A naar B April 2012 m te slagen moet de hond minstens 50% behalen op elke oefening, en 70% in het totaal. Je hebt recht op 2 herkansingen, doch niet op één en dezelfde oefening. Er wordt NIET met de lange lijn gewerkt. Honden

Nadere informatie

PROEF BREVET ASSISTENT RINGWEDSTRIJDEN THEORETISCH GEDEELTE - VRAGEN

PROEF BREVET ASSISTENT RINGWEDSTRIJDEN THEORETISCH GEDEELTE - VRAGEN KKUSH SECTIE 1B PROEF BREVET ASSISTENT RINGWEDSTRIJDEN THEORETISCH GEDEELTE - VRAGEN A. AANVALLEN 1. Wanneer is voor een assistent de aanvalsoefening afgelopen? Wanneer de oefening door de keurders met

Nadere informatie

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORT LIEFHEBBERS GEHOORZAAMHEID KEURDERSBLAD EREKLASSE. Wedstrijd ingericht door: REEKS of SERIE Nr :

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORT LIEFHEBBERS GEHOORZAAMHEID KEURDERSBLAD EREKLASSE. Wedstrijd ingericht door: REEKS of SERIE Nr : HONDENSPORT LIEFHEBBERS GEHOORZAAMHEID Naam club : Datum : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : Wedstrijd ingericht door: REEKS of SERIE Nr : Nr Naam van de geleider Naam van de hond 1 2 3 4 6 7 Naam

Nadere informatie

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORTLIEFHEBBERS. Wedstrijd ingericht door : Datum : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : REEKS of SERIE NR :

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORTLIEFHEBBERS. Wedstrijd ingericht door : Datum : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : REEKS of SERIE NR : HONDENSPORTLIEFHEBBERS GEHOORZAAMHEID Wedstrijd ingericht door : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : REEKS of SERIE NR : Nr Naam van de geleider Nr. Werkboekje Naam van de hond Ras Geslacht.. 3. 4.

Nadere informatie

Tijdsduur Minimaal 3 maanden waarbij er 3 maandelijks een overgang wordt afgenomen. Training 2x per week 45 minuten.

Tijdsduur Minimaal 3 maanden waarbij er 3 maandelijks een overgang wordt afgenomen. Training 2x per week 45 minuten. B1- Groep Doelgroep Honden die de A-groep met goed gevolg hebben afgelegd. Honden die van een andere vereniging zijn overgekomen en beschikken over een bepaald niveau. Tijdsduur Minimaal 3 maanden waarbij

Nadere informatie

B2 Groep. 12. Lawaai en beweging (wissel oefening) 30pt 13. Apporteren (wisseloefening) 30pt

B2 Groep. 12. Lawaai en beweging (wissel oefening) 30pt 13. Apporteren (wisseloefening) 30pt B2 Groep Doelgroep Honden die de B1-groep met goed gevolg hebben afgelegd of Honden die van een andere vereniging zijn overgekomen en beschikken over een bepaald nivo. Tijdsduur Minimaal 3 maanden waarbij

Nadere informatie

Het pakwerkers reglement.

Het pakwerkers reglement. Het pakwerkers reglement. De pakwerker: De pakwerker is lid van een club, aangesloten bij de V.O.E. De minimum leeftijd om wedstrijden te lopen is 16 jaar met toelating van de ouders. De pakwerker zal

Nadere informatie

Overgangsproeven basisschool / A-proef

Overgangsproeven basisschool / A-proef Overgangsproeven basisschool / A-proef 1. Volgen aan de leiband (10 punten) Door alle geleiders wordt er een front gevormd. Voor het front staan 2 kegels. Deze duiden het begin en het einde van de wandeling

Nadere informatie

520.Basisopleiding Graad 1.

520.Basisopleiding Graad 1. 520.Basisopleiding Graad 1. A. Geschiktheidtest. De honden dienen voor het begin van de proef een test te ondergaan. Ze komen in groep op het terrein, stellen zich op in rechte lijn en dan volgt de geschiktheidtest,

Nadere informatie

Overgangsproeven basisschool / A-proef

Overgangsproeven basisschool / A-proef Overgangsproeven basisschool / A-proef na elke 5m links/linksom/ rechts/rechtsom, totale afstand max. 20m, geen contact met andere honden, leiband moet doorhangen, leiband linker- of rechterhand 2. Houdingen

Nadere informatie

Vlaamse Federatie Hondensport

Vlaamse Federatie Hondensport Wedstrijdreglement Interclub Gehoorzaamheid Vlaamse Federatie Hondensport De V.F.H. INTER-CLUB vereniging. is een wedstrijd, voorbehouden aan leden aangesloten bij een V.F.H. Deze wedstrijd wordt gehouden

Nadere informatie

Proef 1 - Aangelijnd (1a) en los volgen(1b).

Proef 1 - Aangelijnd (1a) en los volgen(1b). Proef 1 - Aangelijnd (1a) en los volgen(1b). Opdracht De hond moet zijn begeleider over een traject van ongeveer 40 meter volgen. Eerst aangelijnd en vervolgens onaangelijnd. De proef start bij pylon A.

Nadere informatie

WNS Geleider wacht niet op sein(éénmalige bestraffing) 5 5 5

WNS Geleider wacht niet op sein(éénmalige bestraffing) 5 5 5 STRAFPUNTEN - SECRETARIAAT. BELOFTEN CAT 1 CAT VOLGEN KD. Hond verwijdert zich meer dan 0, meter per keer * BB. Geleider rukt aan lijn of geeft bijbevel per keer VH. Verkeerde houding hond bij haltes en

Nadere informatie

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden.

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden. AFDELING I: A. Volgoefeningen: Doelstelling: De combinatie dient in staat te zijn een surveillance uit te voeren. Algemeen: Alle oefeningen beginnen- en eindigen bij de Km; Het volgen dient te geschieden

Nadere informatie

RICHTLIJNEN RINGMEESTER

RICHTLIJNEN RINGMEESTER RICHTLIJNEN RINGMEESTER Iedereen die rechtstreeks betrokken is bij het ringprogramma van het N.V.B.K. weet dat niet enkel de keurders en de aanvalsmannen op de hoogte moeten zijn van hun taak, maar ook

Nadere informatie

Gedrag en Gehoorzaamheid Beginners REGLEMENTEN G&G B. FHN2005v1

Gedrag en Gehoorzaamheid Beginners REGLEMENTEN G&G B. FHN2005v1 REGLEMENTEN G&G B FHN2005v1 REGLEMENTEN G&G BEGINNERS Gedrag & Gehoorzaamheid Beginners ( GGB) Aan het G&G B examen kunnen alleen honden deelnemen die reeds in het bezit zijn van een S.H.H. diploma. Bij

Nadere informatie

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden.

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden. AFDELING I: A. Volgoefeningen: Doelstelling: De combinatie dient in staat te zijn een surveillance uit te voeren. Algemeen: Alle oefeningen beginnen- en eindigen bij de Km; Het volgen dient te geschieden

Nadere informatie

AFDELING II. A. Zoeken en apporteren/verwijzen van drie voorwerpen

AFDELING II. A. Zoeken en apporteren/verwijzen van drie voorwerpen AFDELING II A. Zoeken en apporteren/verwijzen van drie voorwerpen Doelstelling: De hond moet drie in het terrein achtergelaten voorwerpen met menselijke lucht zoeken en vinden. Voorbrengen: Vijf meter

Nadere informatie

Vlaamse Federatie Hondensport

Vlaamse Federatie Hondensport Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid Vlaamse Federatie Hondensport ALGEMENE REGELS V.F.H Zie inwendig reglement gehoorzaamheid. INRICHTENDE CLUBS. Zijn verantwoordelijk voor de aanduiding van 2 ringmeesters

Nadere informatie

Oefening 1. 1 minuut liggen in zicht. Coëfficiënt 2.

Oefening 1. 1 minuut liggen in zicht. Coëfficiënt 2. REGLEMENT OB b: PROGRAMMA BESCHRIJVING PROGRAMMA OB b Oefening Coëfficiënt Punten 1. 1 minuut liggen in zicht 2 20 2A. Vooruit sturen, rond markeerder een en terug 3 30 2B. Volgen aan de lijn. 3. Los volgen

Nadere informatie

FHN. Gedrag en Gehoorzaamheid GGB. Versie: 2016

FHN. Gedrag en Gehoorzaamheid GGB. Versie: 2016 FHN Gedrag en Gehoorzaamheid GGB Versie: 2016 INHOUDSOPGAVE ALGEMEEN... 3 PROGRAMMA VAN EISEN... 3 1. Gedrag ten aanzien van andere honden... 4 2. Blijven liggen 2 minuten in zicht... 4 3. Volgen aan de

Nadere informatie

Commissie Werkhonden Ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland

Commissie Werkhonden Ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland Commissie Werkhonden Ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland Secretaris: G. Besselink Oeverstraat 12 7011 CH Gaanderen Tel. 0315-325665 e-mail: cwh@raadvanbeheer.nl website:

Nadere informatie

Socialisatiebrevet Vlaamse Federatie Hondensport vzw.

Socialisatiebrevet Vlaamse Federatie Hondensport vzw. 1 Socialisatiebrevet Vlaamse Federatie Hondensport vzw. Algemene regels: 1. Doel van de test: Is het testen van honden op hun sociaal gedrag ten opzichte van mensen, dieren en hun gedragingen in het algemeen

Nadere informatie

1. Is toegelaten dat de geleider zijn hond tussen de oefeningen beloont in OBb?

1. Is toegelaten dat de geleider zijn hond tussen de oefeningen beloont in OBb? Koninklijke Kynologische Unie St-Hubertus Union Royale Cynologique Saint-Hubert Sectie 4D Section Secr. Cattrysse Rudy - Vrz.Pr. Deplancke Jean - Pierre - Secr.Adj. Delvosal Pascale 1. Is toegelaten dat

Nadere informatie

OFFICIEEL REGLEMENT VOOR DE JAARLIJJKSE CHALLENGE ADD - VdA VOOR ASSISTENTEN BIJ RINGWEDSTRIJDEN

OFFICIEEL REGLEMENT VOOR DE JAARLIJJKSE CHALLENGE ADD - VdA VOOR ASSISTENTEN BIJ RINGWEDSTRIJDEN KKUSH SECTIE 1B OFFICIEEL REGLEMENT VOOR DE JAARLIJJKSE CHALLENGE ADD - VdA VOOR ASSISTENTEN BIJ RINGWEDSTRIJDEN 1. Voorwaarden tot deelname aan de jaarlijkse challenge ADD-VdA voor assistenten Om aan

Nadere informatie

Cursus Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid ( V.E.G.)

Cursus Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid ( V.E.G.) Cursus Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid ( V.E.G.) www.fredriet.nl versie 4-2008 1 Inleiding Welkom bij de Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid training van Hondentrainingscentrum Fred Riet. Het

Nadere informatie

FHN REGLEMENT. Gedrag en Gehoorzaamheid GG1. Versie: 2016

FHN REGLEMENT. Gedrag en Gehoorzaamheid GG1. Versie: 2016 FHN REGLEMENT Gedrag en Gehoorzaamheid GG1 Versie: 2016 INHOUDSOPGAVE 1. PROGRAMMA VAN EISEN... 4 1. Gedrag ten aanzien van andere honden... 4 2. Blijven zitten één (1) minuut in zicht... 4 3. Blijven

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid

Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid Vlaamse Federatie voor Hondensport 1 ALGEMENE REGELS : Zie inwendig reglement VFH vzw. INRICHTENDE CLUBS : Betalen een bedrag per keurder aan het V.F.H. ten laatste op

Nadere informatie

FHN Reglementen. Gedrag & Gehoorzaamheid GG1

FHN Reglementen. Gedrag & Gehoorzaamheid GG1 FHN Reglementen Gedrag & Gehoorzaamheid GG1 Gedrag & Gehoorzaamheid GG1 versie 2012 REGLEMENTEN GG 1 Voor zover niet anders bepaald, zijn de algemene bepalingen voor GG examens, kwalificatie- en kampioenschapwedstrijden

Nadere informatie

S P D. Sociale en Praktische Diensthondenopleiding. Geert De Bolster Gert Bogaert

S P D. Sociale en Praktische Diensthondenopleiding. Geert De Bolster Gert Bogaert S P D Sociale en Praktische Diensthondenopleiding Gert Bogaert De auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid, uit welke hoofde ook voor enig gevolg, dat direct of indirect voortvloeit uit het gebruik

Nadere informatie

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORTLIEFHEBBERS. Wedstrijd ingericht door : Datum : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : REEKS of SERIE NR :

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORTLIEFHEBBERS. Wedstrijd ingericht door : Datum : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : REEKS of SERIE NR : HONDENSPORTLIEFHEBBERS GEHOORZAAMHEID Wedsrijd ingerich door : Keurders : Ringmeeser : Secreariaa : REEKS of SERIE NR : Nr Naam van de geleider Nr. Werkboekje Naam van de hond Ras Geslach.. 3. 4. 5. 6.

Nadere informatie

Gedrag en Gehoorzaamheid GG1

Gedrag en Gehoorzaamheid GG1 Gedrag en Gehoorzaamheid GG1 Versie 2007v1 REGLEMENTEN GG 1. Voor zover niet anders bepaald, zijn de algemene bepalingen voor GG examens, kwalificatie- en kampioenschapwedstrijden van toepassing op GG1

Nadere informatie

OFFICIEEL REGLEMENT VOOR BEKWAAMHEIDSPROEVENEN VOOR ASSISTENTEN BIJ RINGWEDSTRIJDEN

OFFICIEEL REGLEMENT VOOR BEKWAAMHEIDSPROEVENEN VOOR ASSISTENTEN BIJ RINGWEDSTRIJDEN KKUSH SECTIE 1B OFFICIEEL REGLEMENT VOOR BEKWAAMHEIDSPROEVENEN VOOR ASSISTENTEN BIJ RINGWEDSTRIJDEN 1. Voorwaarde tot het uitoefenen van de taak als assistent bij officiële ringwedstrijden Om bij officiële

Nadere informatie

FHN Reglementen. Gedrag & Gehoorzaamheid GGB

FHN Reglementen. Gedrag & Gehoorzaamheid GGB FHN Reglementen Gedrag & Gehoorzaamheid GGB Gedrag & Gehoorzaamheid GGB versie 2012 REGLEMENTEN GG BEGINNERS (GGB) Voor zover niet anders bepaald, zijn de algemene bepalingen voor GG examens, kwalificatie-

Nadere informatie

Reglement Globalring ( NVBK

Reglement Globalring ( NVBK Pagina 1 van 21 Reglement Globalring ( NVBK I. Voorwoord II. Aanvalsman III. Voorschriften: 1.Voorstelling 2.Algemene plaatsing voor alle oefeningen 3.Terugroepbevel bij het einde van de oefeningen 4.Algemene

Nadere informatie

FHN REGLEMENT. Gedrag en Gehoorzaamheid GG2. Versie: 2016

FHN REGLEMENT. Gedrag en Gehoorzaamheid GG2. Versie: 2016 FHN REGLEMENT Gedrag en Gehoorzaamheid GG2 Versie: 2016 INHOUDSOPGAVE 1. PROGRAMMA VAN EISEN... 4 1. Blijven zitten twee (2) minuten uit zicht... 4 2. Blijven liggen, vier (4) minuten uit zicht... 5 3.

Nadere informatie

FHN Reglement. Gedrag en Gehoorzaamheid GG3. Versie: 2016

FHN Reglement. Gedrag en Gehoorzaamheid GG3. Versie: 2016 FHN Reglement Gedrag en Gehoorzaamheid GG3 Versie: 2016 INHOUDSOPGAVE 1. PROGRAMMA VAN EISEN... 3 1. Blijven zitten twee (2) minuten uit zicht... 3 2. Blijven liggen, vier (4) minuten uit zicht... 4 3.

Nadere informatie

GG-b. Examenreglement

GG-b. Examenreglement GG-b Examenreglement Kringgroep Dordrecht e.o. van de Nederlandse Boxerclub 2012 Examenreglement GG-b Kringgroep Dordrecht van de NBC Doelstelling en reglement Doelstelling Het doel van de training en

Nadere informatie

IPO-VO. Reglement voor het. Vanaf. Uitgewerkt in opdracht van de Gebruikshondencommissie door, Frans Jansen (NL) Günther Diegel(D)

IPO-VO. Reglement voor het. Vanaf. Uitgewerkt in opdracht van de Gebruikshondencommissie door, Frans Jansen (NL) Günther Diegel(D) Vanaf 2013 Reglement voor het IPO-VO Onderdeel van het Internationale Gebruikshondenexamen en het Internationale Speurhondenexamen van de FCI Uitgewerkt in opdracht van de Gebruikshondencommissie door,

Nadere informatie

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORTLIEFHEBBERS. Wedstrijd ingericht door : Datum : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : REEKS of SERIE NR :

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORTLIEFHEBBERS. Wedstrijd ingericht door : Datum : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : REEKS of SERIE NR : HONDENSPORTLIEFHEBBERS GEHOORZAAMHEID Wedrijd ingerich door : Keurder : Ringmeeer : Secreariaa : REEKS of SERIE NR : Nr Naam van de geleider Nr. Werkboekje Naam van de hond Ra Gelach.. 3. 4. 5. 6. 7. Vlaame

Nadere informatie

FHN Reglementen. Gedrag & Gehoorzaamheid GG3

FHN Reglementen. Gedrag & Gehoorzaamheid GG3 FHN Reglementen Gedrag & Gehoorzaamheid GG3 Gedrag & Gehoorzaamheid GG3 versie 2012 REGLEMENTEN GG3 Voor zover niet anders bepaald, zijn de algemene bepalingen voor GG examens, kwalificatie- en kampioenschapwedstrijden

Nadere informatie

Federation Cynologique Internationale

Federation Cynologique Internationale Federation Cynologique Internationale Internationale regels voor Mondioring I. Voorwoord II. Pakwerker III. Verordeningen IV. 1. Aanmelden 2. Algemene plaatsing voor alle oefeningen 3. Commando voor terug

Nadere informatie

2.) Heg springen : Uitvoeringsfouten ( -1 per fout ) Beoordeling ( +2 per uitvoering ) 3.) Smalle doorgang : Reglement Cross Challenge TREC:

2.) Heg springen : Uitvoeringsfouten ( -1 per fout ) Beoordeling ( +2 per uitvoering ) 3.) Smalle doorgang : Reglement Cross Challenge TREC: Reglement Cross Challenge TREC: Iedere hindernis wordt beoordeeld op een cijfer (hindernissen staan op volgorde van het parcours). De ruiters mogen eventueel afstappen in het parcours als deelnemen aan

Nadere informatie

2. REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN BREVETPROEVEN WEDSTRIJDEN.

2. REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN BREVETPROEVEN WEDSTRIJDEN. 1. DOELSTELLINGEN. 2. REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN BREVETPROEVEN WEDSTRIJDEN. 2.1. Algemeen inrichtingsreglement 2.2. Algemene beoordelingscritera 2.3. Terrein 2.4. Inschrijvingen

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid. Vlaamse Federatie Hondensport

Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid. Vlaamse Federatie Hondensport Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid Vlaamse Federatie Hondensport Versie 2011 2 ALGEMENE REGELS V.F.H Zie inwendig reglement gehoorzaamheid. Inrichtende clubs. Zijn verantwoordelijk voor de aanduiding van

Nadere informatie

Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.)

Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.) Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.) www.fredriet.nl versie 4-2008 Inleiding Welkom bij de Elementaire Gehoorzaamheid (E.G.) training van Hondentrainingscentrum Fred Riet. Het feit dat u nu dit boekje

Nadere informatie

Afdeling B - Gehoorzaamheid IGP 1, 2 en 3. Algemene bepalingen: Verplichte eisen

Afdeling B - Gehoorzaamheid IGP 1, 2 en 3. Algemene bepalingen: Verplichte eisen Afdeling B - Gehoorzaamheid IGP 1, 2 en 3 Algemene bepalingen: Verplichte eisen Voor het begin van het examen moet de keurmeester de in het IGP reglement voorgeschreven materialen op hun geschiktheid onderzoeken.

Nadere informatie

K.K.U.S.H. - sectie 4B: "GEHOORZAAMHEIDSPROGRAMMA VOOR ALLE HONDEN" Reglementen in voege vanaf 16.08.2008

K.K.U.S.H. - sectie 4B: GEHOORZAAMHEIDSPROGRAMMA VOOR ALLE HONDEN Reglementen in voege vanaf 16.08.2008 K.K.U.S.H. - sectie 4B: "GEHOORZAAMHEIDSPROGRAMMA VOOR ALLE HONDEN" Reglementen in voege vanaf 6.08.2008 DOELSTELLINGEN. 2 REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN BREVETPROEVEN EN WEDSTRIJDEN.

Nadere informatie

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORTLIEFHEBBERS. Wedstrijd ingericht door : Datum : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : REEKS of SERIE NR :

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORTLIEFHEBBERS. Wedstrijd ingericht door : Datum : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : REEKS of SERIE NR : HONDENSPORTLIEFHEBBERS GEHOORZAAMHEID Wedrijd ingerich door : Keurder : Ringmeeer : Secreariaa : REEKS of SERIE NR : Nr Naam van de geleider Nr. Werkboekje Naam van de hond Ra Gelach 1.. 3. 4. 5. 6. 7.

Nadere informatie

FHN Reglementen. Gedrag & Gehoorzaamheid GG2

FHN Reglementen. Gedrag & Gehoorzaamheid GG2 FHN Reglementen Gedrag & Gehoorzaamheid GG2 Gedrag & Gehoorzaamheid GG2 versie 2012 REGLEMENTEN GG2 Voor zover niet anders bepaald, zijn de algemene bepalingen voor GG examens, kwalificatie- en kampioenschapwedstrijden

Nadere informatie

Reglement Globalring ( NVBK- GRI)

Reglement Globalring ( NVBK- GRI) Pagina 1 van 24 Reglement Globalring ( NVBK- GRI) I. Voorwoord II. Aanvalsman III. Voorschriften: 1.Voorstelling 2.Algemene plaatsing voor alle oefeningen 3.Terugroepbevel bij het einde van de oefeningen

Nadere informatie

Vlaamse Federatie Hondensport

Vlaamse Federatie Hondensport Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid 2017 Vlaamse Federatie Hondensport 1. ALGEMENE REGELS VERSIE 2017 V.F.H Zie inwendig reglement gehoorzaamheid. INRICHTENDE CLUBS. Zijn verantwoordelijk voor de aanduiding

Nadere informatie

Vlaamse Federatie Hondensport

Vlaamse Federatie Hondensport Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid Vlaamse Federatie Hondensport ALGEMENE REGELS V.F.H Zie inwendig reglement gehoorzaamheid. INRICHTENDE CLUBS. Zijn verantwoordelijk voor de aanduiding van ringmeesters

Nadere informatie

PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC

PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC Versie 1, 2015 NHAV 1 Inhoudsopgave Algemeen 3 1 Acht rijden met één hand 4 2 Achterwaarts naast het paard 5 3 Achterwaarts te paard 6 4 Afsprong naast het paard

Nadere informatie

Elementaire Gehoorzaamheid. Examenreglement

Elementaire Gehoorzaamheid. Examenreglement Elementaire Gehoorzaamheid Examenreglement Kringgroep Dordrecht e.o. van de Nederlandse Boxerclub 2012 Examenreglement Elementaire Gehoorzaamheid Kringgroep Dordrecht van de NBC Doelstelling en reglement

Nadere informatie

2.8 De aankomstzone wordt door de keurmeesters op het land afgebakend ca. 20 m. breed.

2.8 De aankomstzone wordt door de keurmeesters op het land afgebakend ca. 20 m. breed. KKUSH sectie 4B Algemeen reglement van de brevetten waterwerken 1 K.K.U.S.H. - sectie 4B : " Algemeen reglement van de brevetten waterwerken Reglementen in voege vanaf 01.01.2003 1. Doelstelling Het doel

Nadere informatie

INTERFEDERAAL WEDSTRIJDPROGRAMMA GEHOORZAAMHEID

INTERFEDERAAL WEDSTRIJDPROGRAMMA GEHOORZAAMHEID OVERGANGSREGELEN -Zullen deelnemen in de beginnersklasse: in principe, alle wedstrijdspelers die deelnemen aan de laagste wedstrijdklasse van de federatie waarbij zij zijn aangesloten, en zij die nog nooit

Nadere informatie

FHN Reglementen. Speuren Speurhond 1

FHN Reglementen. Speuren Speurhond 1 FHN Reglementen Speuren Speurhond 1 Speuren SH1 versie 2011 Speurhond 1 Om tot dit examen te worden toegelaten moet de hond in bezit zijn van het Speur Certificaat 3. Het spoor van circa 1000 passen wordt

Nadere informatie

ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) RUITERBREVET A

ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) RUITERBREVET A ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) 1 RUITERBREVET A ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET 1 SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde oefeningen worden de eindtermen getoetst. DRESSUUR Ruiters

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid. Vlaamse Federatie Hondensport

Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid. Vlaamse Federatie Hondensport Wedstrijdreglement Gehoorzaamheid Vlaamse Federatie Hondensport ALGEMENE REGELS V.F.H Zie inwendig reglement gehoorzaamheid. INRICHTENDE CLUBS. Zijn verantwoordelijk voor de aanduiding van 2 ringmeesters

Nadere informatie

REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND

REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND versie 2008v1 REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND Oefeningen 1. Lopen aan de lijn. 2. Geluidproef. 3. Voedsel weigeren. 4. Visuele prikkel. 5. Achterlaten met afleiding. 6. Omgang

Nadere informatie

Versie maart 2015 definitief TREC club Nederland TREC Hindernis beschrijvingen

Versie maart 2015 definitief TREC club Nederland TREC Hindernis beschrijvingen Versie maart 2015 definitief TREC club Nederland 2015 TREC Hindernis beschrijvingen Inhoudsopgave Pagina 2 Hindernis beschrijvingen: 1. Laaghangende takken 3 2. Wal 4 3. Figuur 8 rijden met één hand 5

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET 1 SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde oefeningen worden de eindtermen getoetst. DRESSUUR Ruiters

Nadere informatie

Om tot dit examen te worden toegelaten moet de hond in het bezit zijn van VZH/BH.

Om tot dit examen te worden toegelaten moet de hond in het bezit zijn van VZH/BH. Speurhond-I (SpH-I) Om tot dit examen te worden toegelaten moet de hond in het bezit zijn van VZH/BH. Circa 1200 passen, 7 spoorgedeelten, 6 hoeken, 4 voorwerpen. Circa 180 min oud vreemd spoor. Verleidingsspoor

Nadere informatie

REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND

REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND FHN2005v2 REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND Oefeningen 1. Lopen aan de lijn 2. geluidproef 3. Voedsel weigeren 4. Visuele prikkel 5. Blijven met afleiding 6. Omgang Hond-Hond

Nadere informatie

Vierkamp 2013: Gele Energie

Vierkamp 2013: Gele Energie Vierkamp 2013: Gele Energie Benodigdheden: 8 spelers 2 kaders 1 hoepel 1 goot 1 hindernis schijven (3 gele bollen) 1 brugje over 1 brugje onder 1 dak 36 zonnecellen 36 bolle lenzen 2 korte buisjes 6 lange

Nadere informatie

VZH. Reglement voor het. Van het. Internationale Gebruikshondenexamen. van de FCI. Vanaf

VZH. Reglement voor het. Van het. Internationale Gebruikshondenexamen. van de FCI. Vanaf Vanaf 2012 Reglement voor het VZH Van het Internationale Gebruikshondenexamen van de FCI. Uitgewerkt in opdracht van de Gebruikshondencommissie door, Frans Jansen (NL) Günther Diegel(D) Wilfried Schäpermeier

Nadere informatie

INTERFEDERAAL WEDSTRIJDPROGRAMMA GEHOORZAAMHEID

INTERFEDERAAL WEDSTRIJDPROGRAMMA GEHOORZAAMHEID OVERGANGSREGELEN -Zullen deelnemen in de beginnerklasse: in principe, alle wedstrijdspelers die deelnemen aan de laagste wedstrijdklasse van de federatie waarbij zij zijn aangesloten, en zij die nog nooit

Nadere informatie

FHN Reglementen. Speuren Speurcertificaat 1

FHN Reglementen. Speuren Speurcertificaat 1 FHN Reglementen Speuren Speurcertificaat 1 Speuren SC1 versie 2012 Speur Certificaat 1 Om tot het examen Speurcertificaat 1 te worden toegelaten moet de hond ouder zijn dan 12 maanden De keurmeester bepaalt

Nadere informatie

FEDERAAL WEDSTRIJDPROGRAMMA GEHOORZAAMHEID V.O.E.

FEDERAAL WEDSTRIJDPROGRAMMA GEHOORZAAMHEID V.O.E. FEDERAAL WEDSTRIJDPROGRAMMA GEHOORZAAMHEID V.O.E. ( GELDIG VOOR DE VOLGENDE 5 JAREN) (maar met unanieme goedkeuring op de algemene vergadering en keurders jaarlijks aanpasbaar) Zullen deelnemen in de klasse

Nadere informatie

OFFICIEEL TECHNISCH REGLEMENT VOOR ASSISTENTEN VAN RINGWEDSTRIJDEN EN VOOR DE ORGANISATIE VAN BEKWAAMHEIDSPROEVEN EN KAMPIOENSCHAPPEN

OFFICIEEL TECHNISCH REGLEMENT VOOR ASSISTENTEN VAN RINGWEDSTRIJDEN EN VOOR DE ORGANISATIE VAN BEKWAAMHEIDSPROEVEN EN KAMPIOENSCHAPPEN KKUSH SECTIE 1B OFFICIEEL TECHNISCH REGLEMENT VOOR ASSISTENTEN VAN RINGWEDSTRIJDEN EN VOOR DE ORGANISATIE VAN BEKWAAMHEIDSPROEVEN EN KAMPIOENSCHAPPEN I. Doel van dit reglement -Eenvormigheid in het pakwerk

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN 1 Aandachtspunten: - Verzorging paard, materiaal en uitrusting; - Verzorging uniform ruiter; - Voorkomen; - Doorzettingsvermogen. SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN U bent aangesteld

Nadere informatie

38 e Spel Met Grenzen

38 e Spel Met Grenzen Melhoekfeesten 2016 Zondag 28 Augustus 2016 Melhoek, augustus 2016 38 e Spel Met Grenzen De spelen gaan door op de terreinen van de firma Stalibo, de ploegen worden verzocht om 14u00 aanwezig te zijn (weging

Nadere informatie

TESTBATTERIJ SPEELFASE jarigen

TESTBATTERIJ SPEELFASE jarigen TESTBATTERIJ SPEELFASE 2 7-8-9 jarigen TECHNISCH COORDINATIEF 1. Dribbeltest Bal leiden tussen de kegels of paaltjes, heen en terug. Met beide voeten dribbelen Start aan de kegel- afsta,d = 16 m = afstand

Nadere informatie

Begeleidingshondenproef met Gedrag en Kennis van zaken test voor de Geleider.

Begeleidingshondenproef met Gedrag en Kennis van zaken test voor de Geleider. Begeleidingshondenproef met Gedrag en Kennis van zaken test voor de Geleider. Programma geldig vanaf 1 januari 2012 Alle proeven en wedstrijden gebeuren onder sportieve basisregels. De manier waarop de

Nadere informatie

TESTBATTERIJ SPEELFASE jarigen

TESTBATTERIJ SPEELFASE jarigen TESTBATTERIJ SPEELFASE 2 7-8-9 jarigen TECHNISCH COORDINATIEF 1. Dribbeltest Bal leiden tussen de kegels of paaltjes, heen en terug. Met beide voeten dribbelen Start aan de kegel- afstand = 16 m = afstand

Nadere informatie

Commissie Werkhonden ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland

Commissie Werkhonden ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland 1 Internationale Kynologische federatie Federation Cynologique Internationale Commissie voor Gebruikshonden Commission pour Chiens d Utilitè Commissie Werkhonden ingesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch

Nadere informatie

K.K.U.S.H. - sectie 4B: "GEHOORZAAMHEIDSPROGRAMMA VOOR ALLE HONDEN" Reglementen in voege vanaf

K.K.U.S.H. - sectie 4B: GEHOORZAAMHEIDSPROGRAMMA VOOR ALLE HONDEN Reglementen in voege vanaf K.K.U.S.H. - sectie 4B: "GEHOORZAAMHEIDSPROGRAMMA VOOR ALLE HONDEN" Reglementen in voege vanaf 16.08.2013 1 DOELSTELLINGEN. 2 REGLEMENTEN EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN BIJ HET INRICHTEN VAN BREVETPROEVEN EN

Nadere informatie

TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY

TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY REGELS TOUCH RUGBY WAT IS TOUCH RUGBY Touch rugby is een rugby-vorm die er voor zorgt dat rugby prima voor iedereen is te spelen. Het is een variant waarbij intensief fysiek contact wordt voorkomen. In

Nadere informatie

Recreatief Toestelturnen E-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 1, 2, 3

Recreatief Toestelturnen E-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 1, 2, 3 Recreatief Toestelturnen E-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 1, 2, 3 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN HERENBRUG E-niveau: Algemeen: - De oefening wordt uitgevoerd op een herenbrug van min. 1,50 m hoogte (mag aangepast

Nadere informatie

FEDERAAL WEDSTRIJDPROGRAMMA GEHOORZAAMHEID 2015

FEDERAAL WEDSTRIJDPROGRAMMA GEHOORZAAMHEID 2015 Algemeen reglement 1. Federatie NVBK 1.1 De federatie zorgt voor het kader waarbinnen federale wedstrijden gehoorzaamheid kunnen georganiseerd worden: Nationale Commissie Gehoorzaamheid, Instructeurscommissie

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven

KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven KONINKLIJKE NEDERLANDSE POLITIEHOND VERENIGING Opgericht 1907 - Beschermheer: Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven EISEN KEURINGSTERREINEN POLITIEHOND 1 Eisen voor keuringsterreinen 2007 Politiehond 1 algemeen

Nadere informatie

Reglement voor het. Internationale Gebruikshondenexamen. en het. Internationale Speurhondenexamen. van de FCI. Vanaf

Reglement voor het. Internationale Gebruikshondenexamen. en het. Internationale Speurhondenexamen. van de FCI. Vanaf Vanaf 2012 Reglement voor het Internationale Gebruikshondenexamen en het Internationale Speurhondenexamen van de FCI Uitgewerkt in opdracht van de Gebruikshondencommissie door, Frans Jansen (NL) Günther

Nadere informatie

INTERNATIONALE KYNOLOGISCHE FEDERATIE (FCI) (AISBL)

INTERNATIONALE KYNOLOGISCHE FEDERATIE (FCI) (AISBL) INTERNATIONALE KYNOLOGISCHE FEDERATIE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13,B 6530 Thuin (België) Tel: ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, internet: http://www.fci.be REGLEMENTEN & RICHTLIJNEN voor OBEDIENCE

Nadere informatie

Parantee vzw Zuiderlaan Gent T TORBAL RICHTLIJNEN TESTPROCEDURE

Parantee vzw Zuiderlaan Gent T TORBAL RICHTLIJNEN TESTPROCEDURE Parantee vzw Zuiderlaan 13 9000 Gent T 09 243 11 70 info@parantee.be www.parantee.be TORBAL RICHTLIJNEN TESTPROCEDURE 18/2/2014 Algemeen Afmetingen torbalveld en overzicht symbolenlijst Inleiding De diploma

Nadere informatie

synchroonzwemmen BREVET 3

synchroonzwemmen BREVET 3 synchroonzwemmen BREVET 3 1. Grondoefeningen... 2 1.1 Drie split posities zonder planken... 2 1.2 Brug (holling van de rug ter voorbereiding van Walk Over Front)... 3 2. Zwemtechniek/conditie... 4 3. Apnee...

Nadere informatie

VJF REGLEMENT KATA Tornooien.

VJF REGLEMENT KATA Tornooien. VJF REGLEMENT KATA Tornooien. Het reglement is gebaseerd op het reglement van de EJU voor katakampioenschappen. 1. Wedstrijdruimte. Tatami met gevarenzone. tori of uke START uke of tori jurylid 1 jurychef

Nadere informatie

synchroonzwemmen BREVET 3

synchroonzwemmen BREVET 3 synchroonzwemmen BREVET 3 Update 30/5/2013 1. Grondoefeningen... 2 1.1 Split positie op planken... 2 1.2 Holle rug positie, liggend op de buik... 2 2. Zwemtechniek/conditie... 2 3. Apnee... 3 4. Eggbeaten

Nadere informatie

Wedstrijdvormen voor het spel AGILITYCOMPETITIE BOXERS

Wedstrijdvormen voor het spel AGILITYCOMPETITIE BOXERS Wedstrijdvormen voor het spel AGILITYCOMPETITIE BOXERS Hieronder tekst en uitleg van enkele wedstrijdvormen die kunnen gebruikt worden als spel bij de Agility voor Boxers Competitie. Inhoud Tijd Gambling...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN REGLEMENT

HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN REGLEMENT INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN REGLEMENT 2 HOOFDSTUK 2: AFLOSSINGSPROEVEN 2 HOOFDSTUK 3: BEHENDIGHEIDSPROEVEN 5 HOOFDSTUK 4: IN PLOEGEN 7-1 - Special Olympics Belgium september 2011 HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Uitvoeringsprotocol MAG-test. (Bijlage Reglement MAG test)

Uitvoeringsprotocol MAG-test. (Bijlage Reglement MAG test) Uitvoeringsprotocol MAG-test (Bijlage Reglement MAG test) Januari 2019 INHOUD MAATSCHAPPELIJK AANVAARDBAAR GEDRAG-TEST 2 INLEIDING ALGEMEEN. 2 TESTONDERDELEN MET DE GELEIDER. 3 Testonderdeel 1 kennismaking

Nadere informatie

Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 4,5

Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 4,5 Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 4,5 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN HERENBRUG D-niveau: Algemeen: - Zie richtlijnen herenbrug niveau E! Keuze oefening, samenstelling en inhoud: -

Nadere informatie