Herstel van het toevoer- en distributienetwerk van stromend water in het pilootcentrum Bwamanda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herstel van het toevoer- en distributienetwerk van stromend water in het pilootcentrum Bwamanda"

Transcriptie

1 Herstel van het toevoer- en distributienetwerk van stromend water in het pilootcentrum Bwamanda Budget 2010: (tot juni 2011) Financiering: Vlaamse Overheid: Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling (VPWvO) (70%). Stichting Bijzondere Gezondheidszorg St. Franciscus (NL), OLV Presentatie, OEVER, particuliere giften (30%). Lokale partner: CDI-Bwamanda asbl Technische partners: AGT, Aquassistance en Karel de Grote Hogeschool Het waterdistributienetwerk en de sanitaire infrastructuur van het pilootcentrum Bwamanda bestaan al 40 jaar en vertonen ernstige slijtageproblemen. Nochtans zijn ze onontbeerlijk voor de functionering van het centrum. Met het voorliggende project werkt CDI-Bwamanda aan de installatie van een modern toevoer- en distributienetwerk voor drinkwater, dat ook de nieuwe wijken van Bwamanda (de cité ) bereikt met de installatie van drinkwaterfonteinen. De functionering en het onderhoud van dit netwerk dient ten laste te worden genomen door de gebruikers, op basis van een prijs die tijdens het eerste projectjaar werd overeengekomen. Er zijn drie categorieën gebruikers: institutionele gebruikers (ziekenhuis, scholen, missiepost, ), huishoudens (voornamelijk werknemers van CDI- Bwamanda) en de bewoners van de cité via drinkwaterfonteinen. Twee jongetjes vangen water op van een lekkende leiding in Bwamanda. Realisaties 2010: - Het technisch plan van het nieuwe drinkwatersysteem werd opgesteld tijdens een expertisemissie door het studiebureau AGT en de organisatie Aquassistance (verbonden met GDF Suez) in oktober Voor dit vernieuwde systeem is volgens de berekeningen nodig. Er worden nog bijkomende fondsen gezocht. - Voor de stroomgeneratoren van de elektrische pompen wordt met de Karel de Grote Hogeschool gewerkt aan een procedé waarbij ruwe palmolie wordt omgezet in een bruikbare brandstof. Er wordt ook gekeken hoe de afvalproducten van dit chemisch proces (gips, ethanol) kunnen gevaloriseerd worden. - Tijdens een tweedaags atelier in maart 2010 Bwamanda kwamen toekomstige gebruikers samen en werd een prijs overeen gekomen voor het drinkwater, naar analogie met het drinkwaternet van Gemena (uitgebaat door Regideso). 30 FC per bidon van 25 liter werd als prijs aangenomen. Dit komt overeen met 1,2 FC per liter of 1200 FC/m³. - Een eerste deel van het materiaal (o.a. PVCbuizen) werd in december 2010 verscheept vanuit Antwerpen naar Bwamanda. Een lading PVC-buizen klaar voor verscheping vanuit Antwerpen. December 2010.

2 Kinshasa, Noordelijke Evenaarsprovincie en Bandundu provincie, Democratische Republiek Congo Het economisch en commercieel beheer van de landbouwindustrie van CDI-Bwamanda is verbeterd met het doel de inkomsten van de lokale boeren in Noord-Evenaar en Bandundu te bestendigen en te verhogen. Uitgaven 2010: Financiering: DGD meerjaren financiering (80%). Leysen Humanitas, SD Worx, Stichting Gilles (20%). Lokale partner: CDI-Bwamanda asbl Context: Door de onlusten in Dongo (zie boven) was de Congostroom een tijdlang afgesloten voor scheepvaart. De bevoorrading van Kinshasa met landbouwproducten uit de Evenaarsprovincie viel stil. De opkoopcampagne van koffie werd zelfs onderbroken. Goederen voor de projecten konden niet naar Bwamanda en omstreken getransporteerd worden. Realisaties 2010: Er werden ton landbouwproducten bij de boeren opgekocht, goed voor een totale waarde van euro. Dit was een halvering ten opzichte van het voorgaande jaar. Met inbegrip van de stockverkoop bedroeg de omzet van de producten euro. Atelier rond kostprijsberekening voor de centrumverantwoordelijken (Foto Jos D Hooghe) Dankzij de intensieve ondersteuning van een boekhoudexpert werden de boekhouding en administratie systematisch verbeterd: - Toepassen van het nieuwe boekhoudplan dat in 2008 uitgewerkt werd. - Uniforme toepassing van administratieve en boekhoudkundige procedures door de verschillende activiteitencentra en diensten van CDI-Bwamanda. - De berekening van de kostprijs van goederen, wisselstukken, enz. met een directe link naar de ontvangst ervan. De berekening van de kostprijs van personeel (berekening salarissen). - Verschillende boekhoudwerken zoals analyse van het grootboek, procedure voor transfers van fondsen, procedure voor de overdracht van interne boekingen om een resultatenrekening per activiteitencentrum en per kostencentrum op te stellen. De verkoop van maïs en soja in Kinshasa blijft een moeilijke oefening na het stopzetten van de Europese subsidies voor voedselhulp. De lage prijzen van geïmporteerde voedingswaren zorgden tot eind 2010 voor een zeer moeilijke marktomgeving voor binnenlandse voedselketens. Het businessplan werd in maart 2010 afgewerkt. Het omvat ondermeer een analyse van de verschillende agro-industriële voedselketens van CDI en een voorstel voor de herstructurering van CDI- Congo.

3 Bandundu provincie, Democratische Republiek Congo Het inkomen van de landbouwbevolking in de Yaka Regio is verbeterd Uitgaven 2010: Financiering: DGD meerjaren financiering (80%) en Telema steungroep (20%). Lokale partner: Proyaka asbl Realisaties 2010: Het project steunt boerengroepen bij hun inkomensgenerende activiteiten in de vorm van opleiding en investeringen. Dankzij deze input verhogen de gesteunde groepen hun inkomsten. Sinds 2008 werden 83 boerengroepen ondersteund, waarvan ruim tweederde hun inkomen verbeterden t.o.v. de beginsituatie. Ruim de helft van de groepen konden na twee jaar ondersteuning een verbetering van meer dan 30% van hun inkomsten voorleggen. Gelijktijdig met het DGD-project startte in 2008 een landbouwproject met steun van de Europese Commissie, en Proyaka als één van de uitvoerende partners. De partnerovereenkomst werd echter nooit getekend door de projectleiding in Kinshasa. Het project loopt dus niet zoals verwacht en de complementaire activiteiten gebeuren niet. Voorzitster van een vrouwenvereniging ondersteund door Proyaka.

4 Toename van de landbouwproductie en verhoging van de inkomens van boerengroepen door duurzaam beheer van ecosystemen in het Kwilu-district. Gemiddeld Jaarbudget: Financiering: Europese Commissie (90%), particuliere giften (10%) Lokale partner: CDI-Congo Technische partner: Faculteit Landouw van de ULG (Gembloux) Dit programma ging van start in november 2010 en loopt over 4 jaren. Het beoogt een verbetering van de productie en de commercialisatie van een aantal landbouwproducten, zoals maïs, maniok, palmolie en koffie. De investeringen hebben vooral betrekking op de lokale infrastructuur (plantenkwekerijen, voorraadkamers en opslagplaatsen) en op het verhogen van de productie. Er zal ook op een duurzame manier houtskool worden geproduceerd. Om de druk op de natuurlijke ecosystemen te verlagen, worden 500 ha savanne herbebost. Er worden ook 500 ha oliepalmplantages aangeplant in de gedegradeerde galerijbossen. Er zal bijkomend geïnvesteerd worden in het onderhoud en de verbetering van het wegennet om het transport van de landbouwproducten te verzekeren.

5 Zuid-Borgou District, Benin De toegang tot kwalitatieve geneeskundige diensten in de zonehospitalen van Tchaourou en Parakou-N'Dali is verbeterd Uitgaven 2010: Financiering: DGD meerjaren financiering (80%) en Stichting Hubi en Vinciane (20%). Lokale partner: Aartsbisdom Parakou-N Dali Uitvoerende partners: Zonehospitaal Saint-Martin te Papané voor de gezondheidszone Tchaourou en Zonehospitaal Saint-Jean de Dieu te Boko voor de gezondheidszone Parakou- N Dali. Situering projectregio Borgou: gezondheidszone Tchaourou en Parakou-N Dali (Benin)

6 Context: Het programma startte in 2008 en steunt twee zoneziekenhuizen. De nadruk ligt op het verbeteren van de kwaliteit van de zorgen, de werkomstandigheden en de infrastructuur. Er is ook steun voor het algemene functioneren van de ziekenhuizen. In 2010 bedroeg de DGD financiering respectievelijk 10,8 en 3,4% van het budget van de ziekenhuizen van Boko en Papané. De beide hospitalen halen tot meer dan 70% van hun financiering uit eigen middelen. Financiering 2010 Ziekenhuis Boko Ziekenhuis Papané Totaalfinanciering ( ) Bijdrage per financieringsbron Eigen middelen 68,02% 77,7 % Beninse staat 13,37% 10,8 % DGD/Stichting H&V 10,77% 3,4 % Zwitserse coöperatie 2,05% 3,1 % Stichting H&V 1,64% 5,0 % Missies AZV 2,28% / Andere 1,88% / De Beninse Staat besliste in 2009 dat alle keizersneden gratis moeten zijn. Zwangere vrouwen wachten hierdoor minder lang om naar het ziekenhuis te komen in noodgevallen, wat de overlevingskansen van moeder en kind vergroot. De ziekenhuizen zijn bovendien zeker van de terugbetaling van de ingreep. Realisaties 2010: Resultaat 1: Kwaliteit van geneeskundige zorgen De strijd tegen ziekenhuisinfecties blijft een prioriteit in Papané en Boko. Met de steun van DGD en van de Zwitserse Coöperatie werd extra geïnvesteerd in ontsmettingsmiddelen en zeep. De werkwijze voor pre- en postoperatieve zorgen wordt ook regelmatig bijgesteld (o.a. missies van Artsen Zonder Vakantie in Boko). De (algemene) prevalentie van infecties na operaties stagneert in beide ziekenhuizen rond de 3%. Tijdens een microbiologisch onderzoek in 2009 werd echter vastgesteld dat er in de materniteit en het operatiekwartier van Papané meerdere ziekenhuisbacteriën aanwezig zijn en dat 60% van het personeel hiervan drager is. Er werden bijkomende maatregelen genomen (schoonmaken, desinfecteren) om dit probleem tegen te gaan. Er was ook speciale aandacht voor de spoedgevallen bij verloskunde, die moeten binnen de twee uur na aankomst in het ziekenhuis een behandeling krijgen. Het streefdoel was om dit voor 80% van de gevallen te realiseren. In beide ziekenhuizen werd dit doel ruimschoots gehaald. Bloedbank in het ziekenhuis van Papané.

7 Resultaat 2: Personeelsbeleid en werkomstandigheden voor het personeel. Om aan de nationale normen te voldoen, werd zowel in Papané als in Boko de laatste jaren bijkomend verplegend personeel aangeworven. De voorkeur gaat naar geschoolde mensen die het medischtechnische niveau van het ziekenhuis kunnen versterken. Eind 2010 bedroeg het personeelsbestand in beide ziekenhuizen 92 personen voor 80 bedden (bezettingsgraad ongeveer 80%). Het personeel kreeg ook continue vorming en bijscholing binnen het ziekenhuis. Binnen het DGD programma was er onder andere ruimte voor bijscholing rond hygiëne (poetsen, wassen van de handen, ontsmetten, afvalverwerking), kwaliteitszorg en bloedtransfusies. Resultaat 3: Verbeteren van de infrastructuur Het technisch niveau van de ziekenhuizen werd de laatste 2 jaar grondig versterkt. In 2009 werd in elk ziekenhuis een Dienst Kinesitherapie (gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid) opgestart. In het ziekenhuis van Boko werd de materniteit in 2009 gerenoveerd door de Italiaanse organisatie UNIDEA. Ook de afdeling pediatrie te Boko werd afgewerkt zoals voorzien in het DGD project. In het ziekenhuis van Papané werd een wasserij gebouwd met steun van de Zwitserse Coöperatie. De bouw van de materniteit in Papané werd begin 2011 afgerond. Inhuldiging van de nieuwe afdeling Materniteit in Papané i.a.v. van de familie Van Assche. Resultaat 4: Steun aan algemene functionering van de ziekenhuizen Mede dankzij de DGD-financiering kunnen de ziekenhuizen hun voorraad essentiële geneesmiddelen op peil houden. De voorraadonderbrekingen bedroegen minder dan 5% in beide ziekenhuizen. Subsidies blijven belangrijk voor de ziekenhuizen om hun financiële situatie stabiel te houden. De eigen inkomsten (verkoop medicijnen en betalingen door de patiënten) dekken op dit moment zo n 80 % van de uitgaven. Dankzij externe subsidies bleef de financiële situatie onder controle. Beide ziekenhuizen werken aan het verbeteren van het onthaal van en de omgang met patiënten en zesmaandelijkse enquêtes tonen een positieve evolutie in het algemene welbevinden van de patiënten. De resultaten van het DGD-programma dragen bij tot een toename van de bezettingsgraad, een daling van de gemiddelde hospitalisatieduur en een daling van de sterftegraad in de ziekenhuizen. De bezettingsgraad nam toe ten opzichte van de start van het project: van 50% tot 78% in Boko en van 63% tot 82% in Papané. De bezettingsgraad stijgt ondermeer door aanhoudende stakingen in de publieke gezondheidsvoorzieningen, waardoor meer mensen gebruik maken van de private ziekenhuizen. De norm van het Ministerie is een bezettingsgraad van 80%, maar gemiddeld werd in het departement Borgou een bezettingsgraad van 62% bereikt (gegevens 2009). De gemiddelde verblijfsduur bleef quasi constant. Bij de start van het project waren patiënten gemiddeld 6,2 dagen en 5 dagen gehospitaliseerd in respectievelijk Boko en Papané. In 2010 was dit gedaald naar 5,6 dagen en 4,4 dagen. Het streefdoel is een verblijfsduur van 4 à 5 dagen. De sterftegraad bleef ongeveer constant, met een lichte daling in Papané: in Boko noteerde men een sterftegraad van 4,8% en in Papané 3,0% in Het streefdoel is 3%.

8 Diverse projecten CDI-België ondersteunt eveneens een aantal projecten die ontstaan uit de inspanningen van ex-coöperanten of andere sympathisanten. De projecten moeten worden voorgelegd ter goedkeuring van CDI-België. Het project moet ontwikkelingsrelevant zijn en binnen de visie en de missie van de organisatie passen. In 2010 werd voor euro geïnvesteerd in projecten van volgende organisaties: - W.K.M.: steun aan kapucijnen projecten in Congo en Pakistan. - Stichting Hubi en Vinciane: steun aan onderwijs, landbouw en gezondheid in Zuid-Borgou, Benin. - P. Roosefonds: fonds voor steun aan verschillende sociale projecten. - Steungroep Likelemba: beurzenfonds voor studenten in Congo. - Project Cipin: steun aan opvangcentrum in Kinshasa. - Mikumi Kids: steun aan weeskinderen in Tanzania. Missies en reizen in het kader van de programma s en projecten Reiziger Van Tot Bestemming Land In het kader van Jos D Hooghe Bwamanda Congo DGD Capaciteitsversterking: Boekhouding Koen Lein Bwamanda Congo Opvolging alle projecten Kim Leemput Bwamanda Congo Opvolging DGD-projecten Sr. Greta Moens Sr. Hendrika Janssens Yolente Delaunoy Pascale Van Assche Chris Van Assche Piet Van assche Lieve Dierckx Bwamanda, Kinshasa Bwamanda, Kinshasa Bwamanda, Businga, Gemena Papane, Boko, Parakou Papane, Boko, Parakou Papane, Boko, Parakou Papane, Boko, Parakou Congo Congo Congo Benin Benin Benin Benin Jos D'Hooghe Bwamanda Congo Zusters OLV Presentatie: Schoolbibliotheek en onthaal Zusters OLV Presentatie: Schoolbibliotheek en onthaal Opvolging BFVZ-projecten Stichting Hubi & Vinciane: DGD Zuid-Borgou Stichting Hubi & Vinciane: DGD Zuid-Borgou Stichting Hubi & Vinciane: DGD Zuid-Borgou Stichting Hubi & Vinciane: DGD Zuid-Borgou DGD Capaciteitsversterking Boekhouding Frans Michielsen Bwamanda Congo Miko Martine De Brabandere Bwamanda Congo Miko Roger Roblain Bwamanda Congo Rucquoy Rob Dormaels Bwamanda Congo Procedé biobrandstof Dr. Manu Bottiau Bwamanda, Businga Congo Evaluatie Medische Dienst Dr. Faustin Chenge Bwamanda, Congo Evaluatie Medische Dienst

9 Reiziger Van Tot Bestemming Land In het kader van Businga, Yakoma Prof. Donatien Olela Alle centra Congo Dr. Jean-Claude Moulart Yakoma, Businga Congo Dr. Matthieu Simons Yakoma, Businga Congo Jos D Hooghe Bwamanda Congo Evaluatie Onderwijsprogramma Artsen zonder Vakantie: Chirurgie Artsen zonder Vakantie: Chirurgie Capaciteitsversterking Boekhouding Serge Tavernier Bwamanda Congo Procedé biobrandstof Hannes Sels Bwamanda Congo Procedé biobrandstof Sr. Greta Moens Bwamanda Congo Dr. Peter Smeets Bwamanda Congo Thomas Blockeel Bwamanda Congo Pascale Van Assche Chris Van Assche Papané, Boko, Parakou Papané, Boko, Parakou Benin Benin Zusters OLV Presentatie: Schoolbibliotheek en onthaal Artsen Zonder Vakantie: Radiologie Artsen Zonder Vakantie: Radiologie Stichting Hubi & Vinciane: DGD Zuid-Borgou Stichting Hubi & Vinciane: DGD Zuid-Borgou Jos Van Steenwinkel Kinshasa Congo Management overleg Freddy Moens Kinshasa Congo Management overleg Koen Lein Kinshasa Congo Management overleg Dr. Jean-Pierre Gillet Bwamanda Congo Dr. Joseph Swen Bwamanda Congo Maria Neeckx Bwamanda Congo Linda Vanrietvelde Bwamanda Congo Artsen Zonder Vakantie: Chirurgie Artsen Zonder Vakantie: Chirurgie/Anesthesie Artsen Zonder Vakantie: Chirurgie Artsen Zonder Vakantie: Chirurgie

10 In het Noorden: Vlaanderen en België Algemeen Partnerwerking is de kernactiviteit van CDI-Bwamanda-België. De activiteiten die in Vlaanderen en België georganiseerd worden, staan in functie van deze partnerwerking. Om onze werking en de mogelijkheden en problemen van de mensen in het Zuiden in het algemeen bekend te maken, wordt er vanuit het secretariaat aan sensibilisatie en promotie gedaan in Vlaanderen en België. Sensibilisatie en promotie De sensibilisatie en promotie gebeuren via: - partnerschappen met institutionele organisaties - stimuleren en omkaderen van initiatieven vanuit de eigen achterban. Partnerschappen met institutionele organisaties Met institutionele actoren bedoelen we: organisaties en verenigingen, provincies, steden en gemeenten, scholen, bedrijven, stichtingen, congregaties, ziekenhuizen, federaties en dergelijke meer. We willen specifiek een partnerschap aangaan met instituties die een band hebben met één van de thema s waarrond CDI-Bwamanda-België werkt. Op die manier is er een concreet aanknopingspunt en heeft de samenwerking voor beide partijen een meerwaarde: ervaringen kunnen uitgewisseld worden, de achterban en de leden voelen zich betrokken, enz. In 2010 kon CDI-Bwamanda ondermeer rekenen op volgende partners: voor organisatorische en financiële ondersteuning. In het kader van de jaarlijkse actie ontving CDI-Bwamanda euro voor haar algemene werking. - BRS (Belgische Raiffeisenstichting) voor steun aan de ziekteverzekering en gezondheidsprojecten. - Corporate Funding Program (CFP) die een brug slaat tussen NGO s en bedrijven. Via CFP kregen we steun van: Dierckx, Leys & C, LRM, Lotus Bakeries, Miko, Punch Powertrain, Materialise, enz. - Provincies Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen. - Sociaal Fonds van de Voedingnijverheid voor steun aan watervoorziening. - Koning Boudewijnstichting (Fonds Elisabeth & Amélie) voor steun aan rurale watervoorziening. - Stichting Bijzondere Gezondheidszorg (NL) voor steun aan de watervoorziening in Bwamanda. - Rotary Hoogstraten-Kempen: steun aan Bokilio en installatie van twee echotoestellen. - De Minderbroeders Kapucijnen en diverse congregaties. - Karel de Grote Hogeschool Antwerpen. - Algemeen Ziekenhuis H. Familie van Rumst. - Limburgers voor Bwamanda vzw. Deze instituties hebben hun eigen leden, achterban of netwerk. Zo kan CDI-Bwamanda-België meer mensen bereiken dan met enkel acties of evenementen opgezet vanuit het secretariaat. CDI-infostand op het Wereldfeest in Leuven (29 mei 2010).

11 Stimuleren van de eigen achterban Onze sympathisanten zijn mensen die zelf in DR Congo of andere ontwikkelingslanden werkten, mensen die actief zijn in de Noord-Zuidsector, veelal ex-coöperanten. Een aantal sympathisanten nam de rol van ambassadeur of promotor van CDI op. Zij brengen de organisatie in de aandacht en vertegenwoordigen CDI ook bij andere organisaties. Het secretariaat ondersteunt deze initiatieven met inhoudelijke informatie en materiaal; reportage, infostand, folders, teksten, projectfiches, foto s, thematische brochures, enz. Overzicht van publieksactiviteiten georganiseerd door medewerkers en sympathisanten van CDI. Datum Plaats Activiteit Verantwoordelijke CDI Aantal aanwezigen Lezingen presentaties - acties 8 februari Turnhout Werelddag school St. Pieter 16 februari Lichtaart Voorstelling CDI op Derde Rik Raeymaekers 35 Wereldraad Lichtaart 10 maart Aartselaar Benefietfuif door AZ. HF Rumst. Dr. Koen Bultynck en directie HFR 21 maart Lichtaart Voorstelling Rik Raeymaekers 200 onderwijsprogramma CDI op publieksactie i.s.m. Derde Wereldraad Lichtaart 23 april Wetteren Lenteconcert in St. Yvette Clinckspoor Jozefinstituut ten voordele van school Lindonge in Bwamanda 6 mei Antwerpen Voordracht Congo-avond Jos D Hooghe KdG 20 mei Hoogstraten Voordracht Rotary-avond Jos D Hooghe 23 oktober Tervuren Voorstelling voor leden en Koen Lein genodigden Davidsfonds 23 oktober Gent Voorstelling CDI op Yvette Clinckspoor 80 projectendag Leraars Zonder Grenzen 26 oktober Hoogstraten Voorstelling Rik Raeymaekers 50 Gezondheidszorg op infoavond van GROS Infostanden Paasperiode Rumst Bwamanda-stand en acties in AZ H.F. Rumst Dr. Koen Bultynck en directie HFR. 29 mei Leuven Wereldfeest Leuven Kim Leemput, Koen Lein, Rob Dormaels Juli-Augustus Bertem Tentoonstelling Rusthuis Kim Leemput St-Bernardus 13 november Laarne Folkbal in Laarne Johan Six NA NA NA November Evenementen Heusden- Zolder Missiefeest Sint- Franciscuscollege Vzw Limburgers voor CDI-Bwamanda 31 oktober Leuven 2nd generation day Kinderen van excoöperanten 200

12 Communicatiekanalen CDI-Bwamanda-België heeft een aantal communicatiemiddelen uitgewerkt om haar doelstellingen op vlak van sensibilisatie, promotie en fondsenwerving te bereiken, zoals de tabel toont. Communicatiekanaal Doelgroep Doelstelling Timing Infostand Algemene voorstellingsfolder Breed publiek Breed publiek profilering bij evenementen profilerend / informerend permanent permanent Specifieke thematische folders Specifieke doelgroepen Informatie / educatie permanent DVD reportage "CDI- Bwamanda, Een Blijver" Breed publiek informerend permanent Website Breed publiek informerend permanent Nieuwsbrief Eindejaarsmailing Gerichte ing Gerichte mailing Sympathisanten CDI- Bwamanda-België Sympathisanten CDI- Bwamanda-België Sympathisanten CDI- Bwamanda-België Sympathisanten CDI- Bwamanda-België informatie / educatie / fondsenwervend informatie / fondsenwervend informerend fondsenwervend 3*jaar 1*jaar permanent 1*jaar Jaarverslag Raad van Bestuur, Algemene Vergadering, Overheid, Belangrijke Donors, Personeel informerend 1*jaar In 2010 werden drie nieuwsbrieven uitgegeven met als thema s: Gezondheidszorg, Resultaten 2009 en Vrouw in Afrika. Op het eind van het jaar stuurde CDI-Bwamanda een kerstmailing naar de sympathisanten, met een specifieke oproep voor materiaal voor de gezondheidscentra. De infostand werd op verscheidene activiteiten tentoongesteld en de reportage werd een aantal keren vertoond (zie tabel publieksactiviteiten ). In 2010 werd de website van CDI-Bwamanda ( volledig vernieuwd. Deze nieuwe versie is online sinds september CDI-Bwamanda heeft ook een fanpagina aan op de sociale netwerksite Facebook. Het aantal fans bedraagt momenteel (mei 2011) 1103 personen. Beelden van 2nd Generation Day in Oud-Heverlee, 31 oktober 2010

13 Lobbywerk Als lid van de koepel van Vlaamse NGO s ( ), heeft CDI-Bwamanda-België het handvest onderschreven en staat ze achter het beleidswerk van Via de werkgroep Centraal-Afrika Overleg, doet CDI-Bwamanda-België haar inbreng. De werkgroep Duurzame Landbouw wordt eveneens opgevolgd. We dringen er bij politici op aan om de landbouw van ontwikkelingslanden te beschermen en gesubsidieerde voedselimporten te verminderen. CDI-Bwamanda-België vzw is lid van het Limburgs Platform Ontwikkelingssamenwerking en de Derde Wereldraad Leuven. Ze onderschrijft de standpunten die deze organisaties formuleren en steunt de initiatieven die ze nemen. Netwerking CDI-Bwamanda-België is lid van verschillende organisaties en netwerken, vnl. binnen de Noord-Zuid beweging. o de koepel van de Vlaamse NGO s o Coprogram de federatie van de Vlaamse NGO s o Sociare de socioculturele werkgeversfederatie o Eurac het Europees Netwerk voor Centraal Afrika o Kauri vzw denk- en werkgroep rond duurzame ontwikkeling van bedrijven, vzw s en NGO s o Max Havelaar België vzw het keurmerk voor eerlijke handel o Masmut Belgisch Platform Microverzekeringen en Mutualiteiten o Corporate Funding Program de dialoog tussen bedrijven en NGO s stimuleren via concrete fondsenwerving voor NGO-projecten o Coalitie Congo wil stemmen initiatief van Broederlijk Delen naar aanleiding van de verkiezingen in RD Congo o Coalitie 2015, De tijd loopt gezamenlijke actie van verschillende Noord-Zuid organisaties omtrent de millenniumdoelstellingen o Limburgs Platform Ontwikkelingssamenwerking adviserend platform voor de deputatie in verband met het beleid ontwikkelingssamenwerking (provincie Limburg) o Derde Wereldraad Leuven informeren, sensibiliseren en mobiliseren van de publieke opinie. Daarnaast was er in 2010 een goede samenwerking met een aantal andere NGO s, organisaties, bedrijven, enz. o Christelijke Mutualiteit en BRS voor de ondersteuning van de mutualiteiten van CDI-Bwamanda- Congo o Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen) voor vorming en evaluatie van de Medische Dienst o Memisa-België voor medische expertise en voor de acties in de noordelijke Evenaarsprovincie en Bandundu o Artsen Zonder Vakantie voor het uitzenden van geneesheren (specialisten) en verpleegkundigen voor korte opleidingsmissies voor het personeel van de Medische Dienst. o Karel de Grote Hogeschool Antwerpen voor het uitwerken van een biobrandstof project en diverse andere projecten o Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA-KU.Leuven) en Chaire Dynamique Sociale (CDS-Unikin) voor monitoring en evaluatie o Aquassistance voor het waternetwerk in Bwamanda Verder waren er in 2010 gesprekken rond mogelijke samenwerking met: o Caritas België voor een voedselproject. o Blik Op Afrika (Solidariteitsfonds Heverlee) voor het onderwijsproject. o For a Better Life vzw voor het gezondheidsproject.

14 Maatschappelijk- en milieuverslag Inleiding CDI-Bwamanda-België berekent sinds 2008 enkele maatschappelijke en milieu-indicatoren, volgens de principes van Global Reporting Initiative (GRI). Dit initiatief biedt een betrouwbare en geloofwaardige barometer voor duurzame bedrijfsvoering die wereldwijd gebruikt wordt door bedrijven, organisaties en nietgouvernementele organisaties. Prestatie indicatoren / milieu indicatoren Deze indicatoren zijn van toepassing op het secretariaat van CDI-België in Heverlee. Beschrijving Eenheid Totale hoeveelheid gebruikte materialen Papier Kg Toners Kleur Stuks Zwart Stuks Direct energieverbruik van primaire energiebronnen Kantooroppervlak M² Mazout voor verwarming Liter Elektriciteit voor gebouw KWh Indirect energieverbruik van primaire energiebronnen Woon-werk verkeer fiets Km/jr Woon-werk verkeer trein Km/jr Woon-werk verkeer bus Km/jr Woon-werk verkeer auto/moto Km/jr Dienstverkeer fiets Km/jr Dienstverkeer trein Km/jr Dienstverkeer bus Km/jr Dienstverkeer auto/moto Km/jr Dienstverkeer vliegtuig Km/jr Enkele opvallende trends bij de interpretatie van de milieu-indicatoren: - Stijging in het brandstofverbruik in 2010, wellicht door de zeer koude winters en , in combinatie met de slechte isolatie van de kantoorruimte. - Daling van het dienstverkeer per vliegtuig, na overdracht van het beheer van CDI-Congo aan de Congolese kaderleden. De daling van het woon-werkverkeer per trein is gelinkt aan één werknemer die de organisatie eind 2009 verliet.

15 Prestatie indicatoren / sociale indicatoren Deze indicatoren zijn van toepassing op het secretariaat van CDI-Bwamanda-België in Heverlee Beschrijving Eenheid Personeelsbestand Gemiddeld aantal werknemers in het lopende jaar Voltijds Aantal Deeltijds Aantal Totaal uitgedrukt in VTE VTE 6,03 4,79 5,15 Personen in dienst per 31/12 Voltijds Aantal Deeltijds Aantal Totaal uitgedrukt in VTE VTE 6,03 4,12 5,00 Personeelsverloop Ingetreden werknemers Aantal Uitgetreden werknemers Aantal Werkverlet Verlet ziektedagen ziekteverzuim Dagen/jaar 256 * 233 * 20 Opleiding Vorming Uren/jaar 26, Seminaries Uren/jaar 31, Totaal Uren/jaar Samenstelling naar geslacht en beroepscategorie per 31/12 Personeelsbestand man vrouw Voltijds man Aantal Deeltijds man Aantal Voltijds vrouw Aantal Deeltijds vrouw Aantal Totaal uitgedrukt in VTE VTE 6,03 4,12 5,00 Per beroepscategorie Directiepersoneel Aantal Bedienden Aantal Arbeiders Aantal Raad van Bestuur Man Aantal Vrouw Aantal Totaal Raad van Bestuur Aantal * 1 personeelslid afwezig in 2008 en 2009 wegens ziekte. Er manifesteert zich een dalende trend in het aantal uren besteed aan opleidingen.

16 Financieel verslag 2010 Toelichting bij de jaarrekening Het boekjaar 2010 wordt afgesloten met een balanstotaal van euro en een tekort van euro. Het voorstel is om dit resultaat over te dragen naar het volgende boekjaar. Balans De aandacht gaat in belangrijke mate naar de vermindering van de vordering op onze partner CDI- Bwamanda-Congo asbl, door terugbetaling van een deel van de leningen aangegaan bij Oikocredit en de Vlaamse Kapucijnen. De uitbetaling van diverse overheidssubsidies in het najaar van 2010 weerspiegelt zich in een sterk verhoogde liquiditeit op de medefinancieringrekeningen en een hogere schuldpositie tegenover deze donoren. Resultatenrekening Van de totale kosten van de organisatie gaat 84% rechtstreeks naar het Zuiden. De overige 16% zijn lopende loon- en werkingskosten in België ter ondersteuning van de middelen die naar het Zuiden (DR Congo en Benin) gaan en voor 2010 een uitzonderlijk opgenomen kost door de herwaardering van een projectkost. Het totaal van de ontvangen overheidssubsidies (Europese Commissie, Federale Overheid en Vlaamse Gemeenschap) bedraagt 67 % van de globale inkomsten van de organisatie. De ontvangen structuur-, beheers- en administratiekosten via medefinancieringsprogramma s met overheden ( euro) dekken net geen 60 % van de netto werkingskosten (zie saldo C), tegenover 47,5 % in Het zwaartepunt van de fondsenwerving ligt bij de institutionele schenkers die goed zijn voor iets meer dan 70 % van de totale inkomsten zoals in 2009, tegenover 67 % in de periode De verbreding van onze particuliere achterban blijft tegelijkertijd een uitdaging voor de toekomst.

17 Balans CDI-Bwamanda-België ACTIVA IMMATERIELE VASTE ACTIVA Softwarelicenties MATERIELE VASTE ACTIVA Kantoorruimte Heverlee Kantoorinrichting en -uitrusting FINANCIELE VASTE ACTIVA Aandelen Arcopar (Dexia) Huurwaarborg Heverlee VORDERINGEN OP MEER DAN 1 JAAR Lening - C.D.I.- Bwamanda Congo asbl VORDERINGEN OP TEN HOOGSTE 1 JAAR Leningen C.D.I.- Bwamanda Congo asbl Development Assistance vzw Te ontvangen subsidies Andere projectpartners, Vl.Gemeenschap Frères Mineurs-Capucins Congo Te innen opbrengsten Voorschotten Diverse vorderingen GELDBELEGGINGEN Beleggingsfonds Dexia Termijn- en spaarrekeningen - algemeen Termijn- en spaarrekeningen - medefinanciering LIQUIDE MIDDELEN Banken: zichtrekeningen - euro + usd Bank: zichtrekeningen medefinanciering Kassen OVERLOPENDE REKENINGEN Over te dragen kosten TOTAAL

18 PASSIVA EIGEN VERMOGEN Kapitaalinbreng via legaten Reserve voor sociaal passief Reserve herwaarderingsmeerwaarden Overgedragen resultaten Resultaat boekjaar VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN Terugbetalingen op medefinancieringprojecten SCHULDEN OP MEER DAN 1 JAAR Financiële schulden: leningen SCHULDEN OP TEN HOOGSTE 1 JAAR Financiële schulden: lening C.D.I.- Bwamanda Congo asbl Projecten : DGOS programma, BOF Projecten : EC Andere projectpartners, Vl.Gemeenschap Frères Mineurs-Capucins Congo Development Assistance vzw Leveranciers, te ontvangen facturen Voorziening vakantiegeld, bezoldigingen Diverse schulden OVERLOPENDE REKENINGEN Te betalen kosten, over te dragen opbrengsten TOTAAL

19 Resultatenrekening CDI-Bwamanda-België vzw RUBRIEK REALISATIE 2010 BUDGET 2010 REALISATIE 2009 EURO KOST OPBR KOST OPBR KOST OPBR A. FONDSENWERVING 1 Fondsenwerving voor CDI-Bwamanda 1.1 Private schenkers Institutionele schenkers Fondsenwerving voor andere partners totaal B. PROJECTENWERKING 1. Partner CDI-Congo % tov totale kosten B + saldo 2,6% 0 8,8% 0 7,1% 0 2. DGD % tov totale kosten B + saldo 69,8% ,3% ,0% EC-projecten % tov totale kosten B + saldo 13,5% ,0% 0,0% 0 4. Vlaamse Gemeenschap % tov totale kosten B + saldo 2,4% ,0% ,7% Aan CDI-Congo verbonden projecten % tov totale kosten B + saldo 5,6% ,2% ,3% Andere projectpartners % tov totale kosten B + saldo 6,0% ,7% ,9% totaal % totale kosten projecten + saldo 100,0% ,0% ,0% % tov totale kosten 84% 84% 83% C. WERKINGSKOSTEN 1. Loonkosten Algemeen 2.1 Huisvesting Secretariaat / organisatie

20 RUBRIEK REALISATIE 2010 BUDGET 2010 REALISATIE 2009 EURO KOST OPBR KOST OPBR KOST OPBR 2.3 Fondsenwerving Afschrijvingen / voorzieningen Financiële kosten en opbrengsten totaal Dienstverlening CDI-Congo totaal % tov totale kosten + saldo 15% % % D. UITZONDERLIJKE Kosten / Opbrengsten % tov totale kosten + saldo 1% % 0 0% 0 TOTAAL KOSTEN + OPBRENGSTEN KOSTEN in % 100% 100% 100% NETTORESULTAAT BOEKJAAR % Kosten % Opbrengsten % % % projectwerking algemene werking uitzonderlijk % fondsenwerving projectwerking algemene werking

21 Wie deed wat in 2010? Organigram CDI-Bwamanda-België vzw Algemene vergadering Raad van Bestuur Dagelijks Bestuur o.l.v. Directeur Technische Commissie - Technisch advies - Medisch advies - Financieel en administratief advies - Analyse van en beslissing over projectaanvragen Vrijwilligers op het secretariaat Algemeen secretariaat: - onthaal - reizigers - post - kleine aankopen Projectbeheer & Marketing: - aanvragen financieringen - opvolgen lopende programma s - behartigen belangen partners - fondsenwerving - externe communicatie Logistiek: - aankopen - verzendingen - magazijnbeheer Financiën en Personeel: - boekhouding - financiën - personeelszaken Andere vrijwilligers fondsenwerving, acties, tentoonstellingen, lezingen, plooiwerk, enz. Steungroepen Algemene Vergadering en Raad van Bestuur In 2010 vergaderde de Algemene Vergadering 1 keer en de Raad van Bestuur 4 keer. De Technische Commissie vergaderde gemiddeld om de zes weken om adviezen te formuleren omtrent technische, medische, administratieve en financiële kwesties van CDI-Bwamanda-Congo. De dagelijkse leiding van de vzw werd verzekerd door de directeur. Voor de dagelijkse werking kreeg hij ondersteuning van het secretariaat.

22 Samenstelling Raad van Bestuur Volgende wijzigingen werden bekrachtigd tijdens de Algemene Vergadering van 07 mei 2010: - Benoeming van Herman Van Loon als bestuurder. - Benoeming van Greet Vos als bestuurder. Naam Functie Lid sinds Beroep ervaring - opleiding Jos D Hooghe Voorzitter 1987 Jan Cumps Secretaris 1971 Jos Van Steenwinkel Penningmeester 1997 Docent hoger onderwijs Handelsingenieur Docent Emeritus Engels KULeuven Bedrijfsleider Burgerlijk Ingenieur Koen Bultynck Bestuurder 2008 Cardioloog Michel De Wilde Bestuurder 1987 Verpleger met vervroegd pensioen Renaat Devisch Bestuurder 2003 Professor Emeritus Antropologie KULeuven Gust Koyen Bestuurder 2007 Kapucijn Freddy Moens Bestuurder 1997 Geneesheer Jacqueline Vanheers Bestuurder 1990 Agronoom Bart Van Mullem Bestuurder 2007 Bankbediende Licentiaat Toegepaste Economie Herman Van Loon Bestuurder 2010 Geneesheer Greet Vos Bestuurder 2010 Diensthoofd bij VMM Bio-ingenieur

23 Personeel op het secretariaat Naam Functie Opleiding Ervaring Koen Lein Directeur Handelsingenieur en Geaggregeerde voor het hoger secundair onderwijs Stan Moons Boekhouder A1 boekhoudenaccountancy Zes jaar NGO-coöperant in Tanzania, sinds maart 2001 werkzaam bij CDI-Bwamanda-België. 4j in een Nederlands accountantskantoor (controle van jaarrekeningen en interne organisatie van bedrijven + regelmatige vorming), 20j als boekhouder in een groothandelsfiliaal van een Nederlands productiebedrijf (volledige boekhouding, administratieve organisatie, personeel + 8j controle en opstellen jaarrekeningen andere buitenlands filialen) + 8 m als boekhouder in een filiaal van een Duits productiebedrijf. 7j bij Broederlijk Delen, waarvan 1j als boekhouder en 6j als directielid verantwoordelijk voor het financieel beleid. Sinds september 2003 werkzaam bij CDI-Bwamanda- België. Rob Dormaels Verantwoordelijke aankopen en logistiek Graduaat automechanica, bijkomende praktijkgerichte opleiding aankoop & logistiek (voorraadbeheer, magazijnorganisatie, kostprijsberekening en informatica) Artsen Zonder Grenzen Brussel: Aankoper van niet medisch materiaal: voertuigen, onderdelen en radiocommunicatie. Artsen Zonder Grenzen Zaïre (Kinshasa): Technisch en Logistiek Coördinator van de AZG-missie Zaïre. Technisch & logistieke evaluatie en budgetplanning. Verantwoordelijke aankopen, stockbeheer en expeditie. Sinds oktober 2005 werkzaam bij CDI-Bwamanda-België. Kim Leemput Programmabeheer Licentiaat Economische Wetenschappen, specialisatie 'ontwikkelingseconomie', Master in Cultures and Development Drie maanden thesisonderzoek in Tanzania mbt koffiemarkt, sinds september 2002 werkzaam bij CDI-Bwamanda-België. Yolente Delaunoy Programmabeheer Licentiaat Biologie Master in Environmental Engineering Ervaring WWF: 3 jaar projectbeheer, 2 jaar educatief medewerker. Ervaring Danzer: 1,5 jaar sociaal coördinator in kader van FSC certifiering van de concessies in Congo. Sinds november 2009 werkzaam bij CDI-Bwamanda-België. Rik Raeymaekers Externe communicatie en fondsenwerving Industrieel Ingenieur met specialisatie landbouw- en voedingstechnieken Zeven jaar ervaring in Congo. Sinds augustus 2007 werkzaam bij CDI-Bwamanda-België. Ruth Dreessen Project- en Relatiebeheer (sinds januari 2011) Licentiaat in de Organisatie Sportkamp in Haïti (3 maanden, 2007), Revalidatiewetenschappen vrijwilligerswerk in Nicaragua. en Kinesitherapie Gediplomeerde in de Psychomotorische Therapie Master in Cultures and Development

24 Coöperanten In 2010 waren 3 coöperanten werkzaam in Congo bij de partner CDI-Bwamanda asbl. James Depaive sloot zijn contract af in februari. Zuster Greta Moens kwam eind 2009 terug naar België om ook binnen haar congregatie in België een aantal taken op te nemen. Ze keerde nog verscheidene keren terug naar Bwamanda om de overdracht van haar taken op te volgen. Naam Functie en/of Engagement Financiering Standplaats Van Tot James Depaive Technisch Raadgever BFVZ-Landbouw Bwamanda Eind 2007 Februari 2010 Jean-Marc Ackermans Vera Melotte Verantwoordelijke productie en commercialisatie Beheer centraal distributiecentrum geneesmiddelen (CAMENE) Lid van de Medische Coördinatie BFVZ-Landbouw EC-Landbouw (sinds november) Lokale financiering via DGOS en BTC Kinshasa Begin 2005 Heden Bwamanda Eind 2007 Heden Ter beschikking stelling Van midden 2008 tot augustus 2010 werd Jos D Hooghe door de Karel De Grote Hogeschool ter beschikking gesteld aan CDI-Bwamanda-België ter ondersteuning van onze partner CDI-Bwamanda-Congo: koffie, boekhouding en administratie. Zie ook pagina 21. Vrijwilligers Verder kon CDI-Bwamanda-België in 2009 rekenen op meerdere vrijwilligers voor diverse taken. Naam of aantal Engagement Goedele Buyse Administratief vrijwilligster (tot februari 2010) Peter Van Mullem Mark Thijs Administratief vrijwilliger Administratief vrijwilliger Johan Six Webmaster (tot september 2010) +/- 6 personen Ondersteunende taken: plooiwerk, verzendingen +/- 30 personen Lokale werkgroepen en mensen actief rond promotie en sensibilisatie Redactie: Y. Delaunoy, R. Dreessen, S. Moons Verantwoordelijke uitgever: Koen Lein, Directeur CDI-Bwamanda-België vzw, koen.lein@cdibwamanda.org

25 CDI-Bwamanda-België vzw Integrale streekontwikkeling U WIL CDI-BWAMANDA STEUNEN? Dat kan! U doet een gift op rekeningnummer Ter gelegenheid van uw huwelijk of verjaardag vraagt u de genodigden CDI-Bwamanda te ondersteunen i.p.v. geschenken mee te brengen. U overtuigt de vereniging waar u lid van bent om een activiteit te organiseren ten voordele van CDI- Bwamanda. U neemt CDI-Bwamanda op in uw testament (legaat, duo-legaat). CDI-Bwamanda-België vzw Geldenaaksebaan 322 bus Heverlee tel fax info@cdibwamanda.org

In het Noorden: Vlaanderen en België

In het Noorden: Vlaanderen en België In het Noorden: Vlaanderen en België Algemeen Partnerwerking is de kernactiviteit van CDI-Bwamanda-België. De activiteiten die in Vlaanderen en België georganiseerd worden, staan in functie van deze partnerwerking.

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van de dienstverlening in 53 gezondheidscentra en 4 ziekenhuizen ( ) CDI-Bwamanda

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van de dienstverlening in 53 gezondheidscentra en 4 ziekenhuizen ( ) CDI-Bwamanda Projectvoorstel CFP Verbeteren van de dienstverlening in 53 gezondheidscentra en 4 ziekenhuizen (2011-2013) CDI-Bwamanda Noordelijke Evenaarsprovincie, D.R. Congo CFP Referentie: 12-cdi-3;def;gezondheidscentra-Congo

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JUNI 2008

NIEUWSBRIEF JUNI 2008 C.D.I.-BWAMANDA Integrale Streekontwikkeling Verschijnt Driemaandelijks Afgiftekantoor 3000 Leuven 1 P708635 Verantw. Uitgever: J. Vanheers NIEUWSBRIEF JUNI 2008 Geldenaaksebaan 322 bus 2-3001 Heverlee

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2012

FINANCIEEL VERSLAG 2012 FINANCIEEL VERSLAG 2012 RESULTATENREKENING 2012 (in duizend euro) INKOMSTEN Privé-middelen a) Giften in België 23.262 b) Legaten in België 6.554 c) Giften van AZG partnersecties 115.764 d) Giften van de

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2011

FINANCIEEL VERSLAG 2011 FINANCIEEL VERSLAG 2011 RESULTATENREKENING 2011 (in duizend euro) INKOMSTEN Privé-middelen a) Giften in België 28.159 b) Legaten in België 4.654 c) Giften van AZG partnersecties 113.917 d) Giften van de

Nadere informatie

Ziekenhuis Zonder Grenzen België & Luxemburg vzw (ZZG) Sociale missie. Wat doet ZZG? Hoe kan jij helpen? Financiële steun voor: Materiaal:

Ziekenhuis Zonder Grenzen België & Luxemburg vzw (ZZG) Sociale missie. Wat doet ZZG? Hoe kan jij helpen? Financiële steun voor: Materiaal: Renovatie en betere uitrusting van de armste gezondheidscentra ter wereld Gevolgd door Donorinfo sinds: 2007 081/51 11 11 infot@hsf.be http://www.zzg-hsf.be PDF versie Doe een gift Project info Sociale

Nadere informatie

C.D.I.-Bwamanda-België vzw

C.D.I.-Bwamanda-België vzw Jaarverslag 2009 C.D.I.-Bwamanda-België vzw Foto voorpagina: Een jongen bouwt z n droomhuis in het zand voor de woning van de centrumverantwoordelijke te Businga. Of hoe universeel een kinderspel kan zijn.

Nadere informatie

Financieel verslag 2010

Financieel verslag 2010 Financieel verslag 2010 Resultatenrekening 2010 (in duizend euro) INKOMSTEN Privé-middelen a) Giften in België b) Legaten in België 27.280 5.052 c) Giften van AZG partnersecties 109.397 d) Giften van de

Nadere informatie

3FINANCIEEL UITGAVEN EN INKOMSTEN OVERZICHT 17% 42% 19% 6% 11%

3FINANCIEEL UITGAVEN EN INKOMSTEN OVERZICHT 17% 42% 19% 6% 11% UITGAVEN EN INKOMSTEN 3FINANCIEEL OVERZICHT Op de volgende pagina s vindt u een samenvatting van de uitgaven en inkomsten van het boekhoudkundig jaar 2016. Belangrijke opmerking vooraf is dat dit het eerste

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van het onderwijs in 27 scholen en 5 alfabetiseringscentra ( ) CDI-Bwamanda

Projectvoorstel CFP. Verbeteren van het onderwijs in 27 scholen en 5 alfabetiseringscentra ( ) CDI-Bwamanda Projectvoorstel CFP Verbeteren van het onderwijs in 27 scholen en 5 alfabetiseringscentra (2011-2013) CDI-Bwamanda Noordelijke Evenaarsprovincie en Bandundu, D.R. Congo CFP Referentie: 12-cdi-2;def;scholen-Congo

Nadere informatie

Wat doet Ingenieurs zonder Grenzen? Hoe kan je Ingenieurs zonder Grenzen helpen?

Wat doet Ingenieurs zonder Grenzen? Hoe kan je Ingenieurs zonder Grenzen helpen? Technische know-how en managementkwaliteiten van ingenieurs inzetten voor humanitaire hulp in ontwikkelingslanden Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/260 08 40 info@izg.be http://www.izg.be PDF versie

Nadere informatie

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro?

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro? Recht op voedsel, door het bevorderen van ontwikkelingssamenwerking tussen volkeren in een geest van wederzijds respect en solidariteit Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/777 2015 info@solidagro.be

Nadere informatie

Deel 4: CM in cijfers

Deel 4: CM in cijfers Deel 4: CM in cijfers Tabel 1: Verdeling van de leden per verzekeringsinstelling voor de algemene regeling op 31 december 2016 (totaal in orde) Verzekeringsinstelling Aantal leden % leden LCM 4.081.849

Nadere informatie

Oxfam& Partners. Jaarrapport 2007. é Het Zuiden roert zich é Financiële gegevens é Overzicht resultaten

Oxfam& Partners. Jaarrapport 2007. é Het Zuiden roert zich é Financiële gegevens é Overzicht resultaten PP D r i e m a a n d e l i j k s t i j d s c h r i f t v a n O x f a m - S o l i d a r i t e i t a p r i l - m e i - j u n i 2 0 0 8 n u m m e r 1 1 Oxfam& Partners BC 10682 Brussel X P501325 - Afgiftekantoor

Nadere informatie

3.4 Financieel verslag

3.4 Financieel verslag 3.4 Financieel verslag Verplichte Ziekteverzekering (VP) Afsluiting 2012 2011 Het RIZIV heeft op het moment van de redactie van dit jaarverslag de rekeningen van de verplichte verzekering met betrekking

Nadere informatie

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Afdeling 1. BALANS NA VERDELING ACTIVA 2008 2007 VASTE ACTIVA 20/28 84.160 78.075 I. Oprichtingskosten..... 20 II. Immateriële

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Grindfonds - Fonds gravier Instelling van openbaar nut Adres: Koning Albert II laan Nr: 20 Bus: 8 Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Codering Afdeling 1. 2010 2009 BALANS NA VERWERKING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 99.203 88.118 I. Oprichtingskosten 20

Nadere informatie

Mededelingen van de Stichting HUBI en VINCIANE stichting van openbaar nut driemaandelijks tijdschrift nummer 2008-1 11 juli 2008

Mededelingen van de Stichting HUBI en VINCIANE stichting van openbaar nut driemaandelijks tijdschrift nummer 2008-1 11 juli 2008 Mededelingen van de Stichting HUBI en VINCIANE stichting van openbaar nut driemaandelijks tijdschrift nummer 2008-1 11 juli 2008 Maatschappelijke zetel: Norré, Brouwersstraat 1/10, 3000 Leuven Secretariaat:

Nadere informatie

JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG 2013 FLUXYS BELGIUM

JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG 2013 FLUXYS BELGIUM JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG 2013 FLUXYS BELGIUM STATUTAIRE JAARREKENING VAN FLUXYS BELGIUM NV VOLGENS DE BELGISCHE NORMEN 04 I. Balans... 255 II. Resultatenrekening... 256 III. Resultaatverwerking...

Nadere informatie

Deel 4: CM in cijfers

Deel 4: CM in cijfers Deel 4: CM in cijfers Ledentallen Tabel 1: Verdeling van de leden per verzekeringsinstelling voor de algemene regeling op 31 december 217 (totaal in regel) Verzekeringsinstelling Aantal leden % leden LCM

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW)

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.358.350.586 1.262.170.071 Immateriële vaste activa (+) 9.983.612 8.275.185 Materiële vaste activa 1.348.350.351

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.254.964.595 1.232.965.536 Immateriële vaste activa (+) 4.172.139 5.133.990 Materiële vaste activa 1.250.765.343

Nadere informatie

Wat doet Child-Help?

Wat doet Child-Help? Hulp aan kinderen met Spina Bifida en Hydrocephalus in ontwikkelingslanden Gevolgd door Donorinfo sinds: 2008 (+32) 0472 071 861 info@child-help.be http://www.child-help.be PDF versie Project info De missie

Nadere informatie

Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn

Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 1.300.921.490 1.252.025.212 Oprichtingskosten (+) 0 931.131 Immateriële vaste activa (+) 3.178.727 753.035 Materiële

Nadere informatie

Universitair Ziekenhuis Gent Jaarrekening 2014

Universitair Ziekenhuis Gent Jaarrekening 2014 Universitair Ziekenhuis Gent Jaarrekening 2014 Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Codering Afdeling 1. 2014 2013 BALANS VOOR VERWERKING ACTIVA VASTE ACTIVA

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 1.673.182.287 1.383.516.053 Immateriële vaste activa (+) 6.581.818 8.060.492 Materiële vaste activa 1.656.072.040

Nadere informatie

Muzieknoot voor iedereen vzw. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden. Concreet is vzw in ziekenhuizen en bij gehandicapte kinderen aanwezig met:

Muzieknoot voor iedereen vzw. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden. Concreet is vzw in ziekenhuizen en bij gehandicapte kinderen aanwezig met: Brengt muziek tot bij kinderen in het ziekenhuis of kinderen met een handicap Gevolgd door Donorinfo sinds: 2007 0476/21 61 43 unenotepourchacunasbl@gmail.com http://www.unenotepourchacun.be PDF versie

Nadere informatie

LICHT VOOR DE WERELD ivzw. De missie van Licht voor de Wereld. Wat doet Licht voor de Wereld? Hoe kan jij Licht voor de Wereld helpen?

LICHT VOOR DE WERELD ivzw. De missie van Licht voor de Wereld. Wat doet Licht voor de Wereld? Hoe kan jij Licht voor de Wereld helpen? LICHT VOOR DE WERELD ivzw bestrijdt blindheid in Afrika Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/415 9705 info@lightfortheworld.be http://www.lightfortheworld.be PDF versie Doe een gift Project info De missie

Nadere informatie

VASTE ACTIVA 20/ , ,83. I. Oprichtingskosten , ,45

VASTE ACTIVA 20/ , ,83. I. Oprichtingskosten , ,45 IMELDAZIEKENHUIS ACTIVA Codering Boekjaar Voorgaand boekjaar 31.12.2015 31.12.2014 VASTE ACTIVA 20/28 90.018.468,84 93.315.397,83 I. Oprichtingskosten 20 311.038,94 462.863,45 II. Immateriële vaste activa

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Beknopt verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Beknopt verslag (Vennootschap) vrijdag 3 april 2015 09:20 Bedrijf: 1 - VIA VENETO VZW Pagina 1 van 6 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 1.081,00 1.067,87 Oprichtingskosten 20 Immateriële vaste activa (toelichting 5.1.1)

Nadere informatie

Gebruikte computers opknappen en ter beschikking stellen van sociale projecten in ontwikkelingslanden

Gebruikte computers opknappen en ter beschikking stellen van sociale projecten in ontwikkelingslanden Gebruikte computers opknappen en ter beschikking stellen van sociale projecten in ontwikkelingslanden Gevolgd door Donorinfo sinds: 2006 (+32) 02/614 81 60 info@close-the-gap.org http://www.close-the-gap.org

Nadere informatie

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) De missie van AN-BN. Wat doet AN-BN? Hoe kan jij AN-BN helpen? Financieel. Vrijwilligers.

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) De missie van AN-BN. Wat doet AN-BN? Hoe kan jij AN-BN helpen? Financieel. Vrijwilligers. Samen op weg naar herstel bij eetstoornissen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 (+32) 016/89 89 89 info@anbn.be http://www.anbn.be PDF versie Doe een gift Project info De missie van AN-BN De patiënten-

Nadere informatie

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 28 februari 2015 Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 1. Wettelijk kader boekhoudkundige Kleine verenigingen Grote en zeer grote verenigingen 2. Dubbel boekhouden versus vereenvoudigd

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap) donderdag 21 maart 2019 14:22 Bedrijf: 2 - DE LANDGENOTEN CVBA Pagina 1 van 10 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN (toelichting 6.1) 20 131,89 531,89 200000 - Kost oprichting en kapitaalverhoging

Nadere informatie

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 340.346,18 538.042,40 Oprichtingskosten... 4.1 20...... Immateriële vaste activa... 4.2 21 244.452,43 441.579,00 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

Maha-analyse Algemene ziekenhuizen. Brussel, 10 oktober

Maha-analyse Algemene ziekenhuizen. Brussel, 10 oktober Maha-analyse 2018 Algemene ziekenhuizen Brussel, 10 oktober 1 Scope van de studie Context Analyse Balans en investeringen Liquiditeit Solvabiliteit - Financiële schuldgraad Resultatenrekening Activiteit

Nadere informatie

ACTIVA. VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING VASTE ACTIVA 20/ , ,87

ACTIVA. VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING VASTE ACTIVA 20/ , ,87 VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.353.141,98 5.284.478,87 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 21.635,19 3.414,00 Materiële vaste activa 5.3 22/27 5.318.337,90

Nadere informatie

Financieel verslag. Coopkracht vzw Posthoflei Berchem BE

Financieel verslag. Coopkracht vzw Posthoflei Berchem BE Financieel verslag 2017 2600 Berchem BE 0443.590.205 Boekhoudkantoor Q-bus cvba Grotesteenweg 110 2600 Berchem BE 0475.875.347 Balans ACTIEF 31-dec-17 31-dec-16 PASSIEF 31-dec-17 31-dec-16 VASTE ACTIVA

Nadere informatie

Deel 2: Financiële jaarrekening

Deel 2: Financiële jaarrekening Deel 2: Financiële jaarrekening Nr. 0407.201.941 VOL-VZW 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten..... Immateriële vaste activa. Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede

Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/502 57 00 info@broederlijkdelen.be http://www.broederlijkdelen.be

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage Jaarrekening 2016 maart 2017-1 - Inhoud Blad Jaarrekening 2016 3 Bestuursverslag 4 Jaarrekening 7 Balans per 31 december 2016 (na bestemming batig saldo) 8 Staat van baten en lasten over 2016 9 Toelichting

Nadere informatie

Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding

Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding Gevolgd door Donorinfo sinds: 2006 02/733 68 68 (NL) & 02/736 99 99 info@cancer.be & info@kanker.be

Nadere informatie

JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG

JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG Versterking rol Fluxys-net als draaischijf van de West-Europese aardgasstromen 198 miljoen investeringen in infrastructuur Waaier bijkomende diensten voor netgebruikers 92 nieuwe personeelsleden 52,5 nettodividend

Nadere informatie

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45%

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45% FINANCIEEL PLAN opstart 1. PROGNOSE RESULTATENREKENING Cijfers in euro Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Jaar 5 BEDRIJFSOPBRENGSTEN 291.500 327.530 448.381 493.094 542.276 Omzet 290.000 326.000 446.820 491.502

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 34.132.531 32.724.128 Immateriële vaste activa (+) 1.025.732 1.103.982 Materiële vaste activa 28.706.568 27.209.152

Nadere informatie

Bram Rumbaut (voorzitter), Bieke Thys (penningmeester), Eline Cauwenberghs (secretaris)

Bram Rumbaut (voorzitter), Bieke Thys (penningmeester), Eline Cauwenberghs (secretaris) Bollé Bollé vzw Kleinschalige en duurzame en ontwikkelingsprojecten in Tanzania Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 Project info Doelstelling Bollé Bollé werft fondsen voor duurzame en kleinschalige ontwikkelingsprojecten

Nadere informatie

Viva Salud vzw. De missie van Viva Salud. Wat doet Viva Salud? Hoe kan je Viva Salud helpen? Filippijnen. Palestina. DR Congo. Cuba.

Viva Salud vzw. De missie van Viva Salud. Wat doet Viva Salud? Hoe kan je Viva Salud helpen? Filippijnen. Palestina. DR Congo. Cuba. Samen sterk voor gezondheid Gevolgd door Donorinfo sinds: 2009 (+32) 02 209 2365 info@vivasalud.be https://nl.vivasalud.be/ PDF versie Project info De missie van Viva Salud Viva Salud is een niet-gouvernementele

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Intern Verzelfstandigd Agentschap met Rechtspersoonlijkheid Adres: Zenithgebouw, Koning Albert II-laan Nr: 37 Bus:

Nadere informatie

Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek nv

Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek nv Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek nv BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 87.030.208 76.438.607 Immateriële vaste activa (+) 31.303.323 20.907.614 Materiële vaste activa 46.687.016

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 juni 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Inga Verhaert Telefoon: 03 240 52 50 Agenda nr. 5/1 Intern Verzelfstandigde Agentschappen opheffing

Nadere informatie

Het financieel ondersteunen van Don Bosco jeugdactiviteiten en vrijwilligersprojecten in binnen- en buitenland.

Het financieel ondersteunen van Don Bosco jeugdactiviteiten en vrijwilligersprojecten in binnen- en buitenland. Het financieel ondersteunen van Don Bosco jeugdactiviteiten en vrijwilligersprojecten in binnen- en buitenland. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2016 (+32) 0475 29 8373 stichting@donbosco.be http://www.droomfondsdonbosco.be

Nadere informatie

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ LRM Nr. BE 0452.138.972 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 326.978.093 317.434.940 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 159.589 8.214 Materiële vaste activa

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr. 0812.019.662 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... Toel. 20/28 60.411,22 55.375,35 Oprichtingskosten...... Immateriële vaste activa.... Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

Financieel verslag. Coopkracht vzw Posthoflei Berchem BE

Financieel verslag. Coopkracht vzw Posthoflei Berchem BE Financieel verslag 2018 2600 Berchem BE 0443.590.205 Boekhoudkantoor Q-bus cvba Grotesteenweg 110 2600 Berchem BE 0475.875.347 Balans ACTIEF 31-dec-18 31-dec-17 PASSIEF 31-dec-18 31-dec-17 VASTE ACTIVA

Nadere informatie

Nieuwe sectoranalyse van de algemene ziekenhuizen in België

Nieuwe sectoranalyse van de algemene ziekenhuizen in België Brussel, 3 oktober 2013 Nieuwe sectoranalyse 2009-2012 van de algemene ziekenhuizen in België Het resultaat van de algemene ziekenhuizen gaat structureel achteruit. De ziekenhuizen blijven een belangrijk

Nadere informatie

Participatiemaatschappij Vlaanderen

Participatiemaatschappij Vlaanderen Participatiemaatschappij Vlaanderen Nr. BE 0455.777.660 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 341.917.124 257.063.221 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 411.617

Nadere informatie

Jaarbericht 2014. van. Stichting FT Kilimanjaro te Baarn

Jaarbericht 2014. van. Stichting FT Kilimanjaro te Baarn Jaarbericht 2014 van Stichting FT Kilimanjaro Baarn, 14 juli 2015 INHOUD JAARBERICHT 2014 Bestuursverslag 2 Jaarrekening 2014 - Balans per 31 december 2014 5 - Staat van baten en lasten over 2014 6 - Toelichting

Nadere informatie

Inzicht in uw cijfers

Inzicht in uw cijfers Welkom! Inzicht in uw cijfers Opbouw van uw boekhouding Balans Overzicht van de bezittingen en schulden Toont vermogen van de vennootschap Resultatenrekening Overzicht van kosten en opbrengsten Steeds

Nadere informatie

Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ Geel)

Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ Geel) Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ Geel) BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 23.731.281 16.557.840 Oprichtingskosten (+) 8.100 76.181 Immateriële vaste activa (+) 60.221 18.371

Nadere informatie

Voorwoord... 7. Geconsolideerde balans na resultaatsverwerking... 9. Activa... 10. Passiva... 11. Geconsolideerde resultatenrekening...

Voorwoord... 7. Geconsolideerde balans na resultaatsverwerking... 9. Activa... 10. Passiva... 11. Geconsolideerde resultatenrekening... Gemeente Wuustwezel Arrondissement Antwerpen Provincie Antwerpen NIS-nummer 11053 JAARREKENING 2012 JAARVERSLAG Gasthuisstraat 11 2990 Wuustwezel Tel 03 633 52 10 Fax 03 633 07 53 Ontvanger: Secretaris:

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 FINANCIEEL VERSLAG

JAARVERSLAG 2016 FINANCIEEL VERSLAG JAARVERSLAG 2016 FINANCIEEL VERSLAG 1 Jaarverslag 2013 RPR Tongeren 0201.310.929 IGL Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg Opdrachthoudende Vereniging Opgericht op 6 mei 1967

Nadere informatie

Interne Balans VZW Boekjaar 2014

Interne Balans VZW Boekjaar 2014 VASTE ACTIVA Pagina : 1 20/28 2.449,72 Materiële vaste activa Meubilair en rollend materieel Die volle eigendom zijn van de vereniging 22/27 2.449,72 24 2.449,72 241 2.449,72 24100000 24190000 Meub. en

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Born in Africa Vereniging zonder winstoogmerk Adres: ROBERT DALECHAMPLAAN Nr: 7 Bus: Postnummer: 1200 Gemeente: Sint-Lambrechts-Woluwe Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FONDS VOOR SCHEEPSJONGENS ANDERE Adres: Vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land: België Rechtspersonenregister (RPR) - Rechtbank van Koophandel

Nadere informatie

Toerisme Vlaanderen (TV)

Toerisme Vlaanderen (TV) Toerisme Vlaanderen (TV) BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 70.705.719 64.729.856 Immateriële vaste activa (+) 1.894.633 1.926.334 Materiële vaste activa 67.607.264 61.600.173 Terreinen

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 32.734.686 32.984.388 Immateriële vaste activa (+) 1.150.385 1.437.882 Materiële vaste activa 25.293.956 25.256.129

Nadere informatie

Stichting Animals Today

Stichting Animals Today Jaarrekening 2017 AMSTERDAMSESTRAATWEG 67 3513 AB UTRECHT E.MAIL: INFO@ANIMALSTODAY.NL WWW.ANIMALSTODAY.NL Inhoudsopgave 1 Balans per 31 december 2017...3 2 Staat van baten en lasten over 2017...4 3 Toelichting

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 30/11/2015 BE 0462.537.075 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15679.00182 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DE LILLE Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Kwadenbulk

Nadere informatie

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8 Nr. 0862.492.920 VOL 3.1 JAARREKENING BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN.. VASTE ACTIVA.. Immateriële vaste activa.. Materiële vaste activa.. Terreinen en gebouwen.. Installaties, machines

Nadere informatie

VZW ISVI VZW ISVI FINANCIEEL RAPPORT BUDGET VOORSTEL BUDGET

VZW ISVI VZW ISVI FINANCIEEL RAPPORT BUDGET VOORSTEL BUDGET 1 VZW ISVI FINANCIEEL RAPPORT 2016 BUDGET 2017 2 1. PROGRAMMA 2015-2016 In het boekjaar 2016 werden de kosten van het zuiden voor het jaar 2015 + 2016 opgenomen en de kosten noord voor 2016. Voorgaande

Nadere informatie

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18.

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18. bij oprichting Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal Kapitaal volgens oprichtingsstatuten Minimum inbreng in speciën jaar 1 18.550,00

Nadere informatie

PERSONEEL IN VLAAMSE ZIEKENHUIZEN

PERSONEEL IN VLAAMSE ZIEKENHUIZEN / Archief cijfers PERSONEEL IN VLAAMSE ZIEKENHUIZEN Vlaams Gewest 2013 / 5.01.2016 5.01.2016 Personeel in Vlaamse Ziekenhuizen 1/20 GEPUBLICEERD OP: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers op januari

Nadere informatie

Le Grenier d'awoudenine vzw. Sociale missie. rue d'almez, 12

Le Grenier d'awoudenine vzw. Sociale missie. rue d'almez, 12 Vereniging voor de autonomie van een Tuareg gemeenschap in het noorden van Niger Gevolgd door Donorinfo sinds: 2011 +32 (0)10 650 733 colardgenin@skynet.be http://www.legrenierdawoudenine.be PDF versie

Nadere informatie

Jaarrekening 2016 van Tanzania Stichting Tilburg

Jaarrekening 2016 van Tanzania Stichting Tilburg Bewust actief in Tilburg en in Same Jaarrekening van Tanzania Stichting Tilburg Stedenband Tilburg Same Tanzania Beneluxlaan 74 5042 WS Tilburg tel. (013) 7200820 E-mail. info@tilburgtanzania.nl www.tilburgtanzania.nl

Nadere informatie

Expertisecentra kraamzorg

Expertisecentra kraamzorg Expertisecentra kraamzorg Financiële inspecties 2013 26 februari 2014 adres Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 Brussel telefoon 02 553 34 34 fax 02 553 34 35 mail contact@zorginspectie.be web www.zorginspectie.be

Nadere informatie

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut Wetenschappelijke vooruitgang in de tropische geneeskunde en volksgezondheid. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/247 66 66 info@itg.be http://www.itg.be PDF versie Project info De missie van ITG Versterken

Nadere informatie

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ Lijninvest Nr. BE 0889.551.267 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.201.558 5.046.931 Oprichtingskosten 5.1 20 4.162 Immateriële vaste activa 5.2 21 Materiële vaste activa 5.3 22/27

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 201 03/07/2014 BE 0419.261.219 14 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 14277.00479 VKT-vzw 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Vlaamse Tafeltennisliga Vereniging zonder winstoogmerk Adres: Brogniezstraat

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr 1 0454423323 VOL-VZW 21 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20128 47390603 42179615 Oprichtingskosten 20 Irnrnateriele vaste activa 21 11 143122 1 1228793 Materiele vaste activa Terreinen en

Nadere informatie

STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2017

STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2017 STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, 43 1970 Wezembeek-Oppem ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2017 II. IMMATERIËLE VASTE ACTIVA 212000 Donateur bestand kosten 152.018,81 212009 Afschrijvingen -75.039,11

Nadere informatie

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+)

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+) Kind en Gezin BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 13.409.234 12.996.862 Immateriële vaste activa (+) 426.175 251.716 Materiële vaste activa 12.972.845 12.734.932 Terreinen en gebouwen (+)

Nadere informatie

Interne Balans 2.776, ASCHRIJVINGEN (1.368,86) , AFSCHRIJVINGEN (39.930,00) 2.718,

Interne Balans 2.776, ASCHRIJVINGEN (1.368,86) , AFSCHRIJVINGEN (39.930,00) 2.718, Pagina : 1 VASTE ACTIVA 20/28 13.995,38 17.106,62 III. Materiële vaste activa (toel. I; B) 22/27 13.995,38 17.106,62 B. Installaties; machines en uitrusting 23 1.407,25 1.814,07 230000 INSTALLATIES, MACHINES

Nadere informatie

VRT NV van publiek recht

VRT NV van publiek recht VRT NV van publiek recht BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 115.029.587 119.788.996 Immateriële vaste activa 3.445.950 3.098.335 Materiële vaste activa 97.938.462 103.045.486 Terreinen en

Nadere informatie

Stichting tegen Kanker, stichting van openbaar nut. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden. Financiële steun. Vrijwilligers in België

Stichting tegen Kanker, stichting van openbaar nut. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden. Financiële steun. Vrijwilligers in België Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding Gevolgd door Donorinfo sinds: 2006 02/733 68 68 (NL) & 02/736 99 99 info@cancer.be & info@kanker.be

Nadere informatie

Wat doet Amnesty International?

Wat doet Amnesty International? Onderzoek en acties om schendingen van mensenrechten te voorkomen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2013 +3225388177 amnesty@amnesty.be http://www.amnesty.be PDF versie Doe een gift Project info Sociale missie

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2014 n 20 T/1 5 jaar www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 99,2 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 102,8 94,1 94,9 98,9

Nadere informatie

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financieel. Vrijwilligers.

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financieel. Vrijwilligers. Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Samen op weg naar herstel bij eetstoornissen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 (+32) 016/89 89 89 info@anbn.be http://www.anbn.be PDF versie Doe een gift

Nadere informatie

Waterwegen en Zeekanaal nv

Waterwegen en Zeekanaal nv Waterwegen en Zeekanaal nv BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 1.009.891.264 928.792.246 Immateriële vaste activa (+) 325.650 760.515 Materiële vaste activa 1.008.931.587 927.578.329 Terreinen

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vereniging)

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vereniging) dinsdag 26 februari 2019 11:50 Bedrijf: 86 - Hippische Regionale van Oost Vlaanderen Pagina 1 van 8 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 4 305,95 2 685,31 Oprichtingskosten (toelichting 4.1)

Nadere informatie

Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn

Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.164.780.320 1.109.967.407 Oprichtingskosten (+) 1.342.246 1.494.226 Immateriële vaste activa (+) 1.949.407 2.703.884

Nadere informatie

CIJFERS 2016 samengevat in cijfers

CIJFERS 2016 samengevat in cijfers CIJFERS 2016 samengevat in cijfers Aantal plaatsen/bedden* op 31 december 2016 ZORGVOORZIENING Aantal plaatsen/bedden algemeen ziekenhuis Sint-Jozef 250 algemeen ziekenhuis Sint-Maarten 659 psychiatrisch

Nadere informatie

Interne Balans Ope 2013 --> Afs 2013

Interne Balans Ope 2013 --> Afs 2013 VASTE ACTIVA Pagina : 1 20/28 35.169,27 III. Materiële vaste activa (toel. I; B) B. Installaties; machines en uitrusting 22/27 35.169,27 23 1.000,43 230000 230009 INSTALLATIES, MACHINES EN UITRUSTING 2.776,11

Nadere informatie

KANDIDAATSDOSSIER. Projectrekening Streekfonds Een Hart voor Limburg

KANDIDAATSDOSSIER. Projectrekening Streekfonds Een Hart voor Limburg Een Hart voor Limburg streekfonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting HERCKENRODESINGEL 10 B-3500 HASSELT TEL +32-11-87 85 99 FAX +32-11-87 85 57 WWW.EENHARTVOORLIMBURG.BE EENHARTVOORLIMBURG@CONCENTRA.BE

Nadere informatie

Stichting Animals Today

Stichting Animals Today Jaarrekening 2016 Inhoudsopgave 1 Balans per 31 december 2016...3 2 Staat van baten en lasten over 2016...4 2.1 Waarderingsgrondslagen...4 3 Toelichting op de jaarrekening...5 3.1 Toelichting op de balans...5

Nadere informatie

Ondersteun de achter uitgestelde bevolkingsgroepen op het Tibetaanse plateau die lijden aan ondervoeding en gezondheidsproblemen.

Ondersteun de achter uitgestelde bevolkingsgroepen op het Tibetaanse plateau die lijden aan ondervoeding en gezondheidsproblemen. Ondersteun de achter uitgestelde bevolkingsgroepen op het Tibetaanse plateau die lijden aan ondervoeding en gezondheidsproblemen. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 +32 (0)84 46 8347 manon.haid@kbdfund.org

Nadere informatie

Jaarrekening 2017 van Tanzania Stichting Tilburg

Jaarrekening 2017 van Tanzania Stichting Tilburg Bewust actief in Tilburg en in Same Jaarrekening van Tanzania Stichting Tilburg Stedenband Tilburg Same Tanzania Beneluxlaan 74 5042 WS Tilburg tel. (013) 7200820 E-mail. info@tilburgtanzania.nl www.tilburgtanzania.nl

Nadere informatie

Wat doet de Vrienden van Kottar?

Wat doet de Vrienden van Kottar? Financiële hulp aan de allerarmsten in Tamil Nadu, een staat in het uiterste Zuiden van India Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/311 6729 kottar@advalvas.be http://www.kottar.be PDF versie Doe een gift

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 32.724.128 32.734.686 Immateriële vaste activa (+) 1.103.982 1.150.385 Materiële vaste activa 27.209.152 25.293.956

Nadere informatie

Lokaal Financieel Management Boekhoudpraktijk beleids- en beheerscyclus. Woord vooraf I / 1

Lokaal Financieel Management Boekhoudpraktijk beleids- en beheerscyclus. Woord vooraf I / 1 INHOUDSOPGAVE I. Woord vooraf I / 1 II. De algemene boekhouding voor lokale en provinciale besturen II / 1 Inleiding II / 1 II.1. Uitgangspunten, krachtlijnen en toepassingsgebied II.1 / 1 1. Studieronde

Nadere informatie