Nieuwsbericht PV Rome

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbericht PV Rome"

Transcriptie

1 Nieuwsbericht PV Rome 26 mei 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 21. Inhoud Permanente Vertegenwoordiging Nederlands initiatief voor Alliantie Duurzaam Bosbeheer breed gesteund Save the Date: 19 juni - Internationaal Seminar over Droogte en Landbouw Food and Agriculture Organization (FAO) Citaat van de week "The good news is I m from the outside, the bad news is I m from the outside." Executive Director David Beasley in gesprek met de grootste donoren van WFP Viering Internationale Dag van de Biodiversiteit Implementatieplan European Soil Partnership goedgekeurd World Food Programme (WFP) In gesprek met Executive Director David Beasley Permanente Vertegenwoordiging Nederlands initiatief voor Alliantie Duurzaam Bosbeheer breed gesteund Bossen zijn essentieel om onze gedeelde visie voor mensen en planeet te realiseren. Ze zijn van groot belang voor onze toekomstige welvaart en de stabiliteit van het wereldwijde

2 klimaat. In dit licht vond op 15 mei jl. bij FAO een bijeenkomst plaats onder leiding van Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, over het vormen van een coalitie van overheden, internationale organisaties, onderzoekinstellingen en private organisaties die gezamenlijk een impuls willen geven aan het daadwerkelijk realiseren van duurzaam bosbeheer, het aanpakken van ontbossing en het uitbreiden van bosareaal. Het initiatief werd breed gesteund. Plaatsvervangend directeur-generaal FAO Maria Helena Semedo was zeer positief over het initiatief en zegde nadrukkelijk steun van FAO toe. Staatssecretaris Dijksma introduceerde het achtergronddocument dat was opgesteld voor deze bijeenkomst. Het initiatief, dat aansluit op de VN Agenda 2030, haar duurzame ontwikkelingsdoelen en het VN Strategisch Plan voor Bossen, focust op een grote betrokkenheid van het bedrijfsleven en andere private partijen bij meer concrete programma s en projecten on the ground. Tevens legt het nadruk op de competing claims voor landgebruik. Uit de discussie kwam naar voren dat focus erg belangrijk is voor het initiatief. Vooral door de samenwerking tussen publiek, privaat en wetenschap de zogenaamde triple helix kan het initiatief zich onderscheiden. Ook het ontkoppelen van landbouw en ontbossing is van groot belang, gebruik makend van het marktmechanisme. Daarbij verdient het financieringsaspect nog meer aandacht. Ten slotte zal forest diplomacy moeten worden gerevitaliseerd om bossen weer politiek interessant te maken. De urgentie om snel actie te ondernemen werd gedeeld. Zoals Staatssecretaris Dijksma het verwoordde: we moeten from talking to walking. Het achtergronddocument wordt op basis van de commentaren aangescherpt. Voor de zomer zal een tweede bijeenkomst worden georganiseerd, waarbij nadrukkelijk partijen uit het bedrijfsleven zullen worden uitgenodigd.

3 Save the Date: 19 juni - Internationaal Seminar over Droogte en Landbouw Stephen O'Brien, VN ondersecretaris-generaal humanitaire hulp, noemt de voedselcrisis in Zuid-Soedan, Noordoost- Nigeria, Somalië en Jemen "de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog". Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Conflicten, ingestorte economieën en armoede spelen een rol, maar ook extreme droogte als gevolg van de klimaatverandering. Dit maakt het verbeteren van droogtebeheer in de landbouw nu belangrijker dan ooit. Wat ervoor nodig is om dit te realiseren staat maandag 19 juni centraal tijdens een internationaal seminar over droogte en landbouw, georganiseerd door Nederland in samenwerking met Iran en FAO. De dag begint met een high level panel waarin onder meer DG FAO en de president van Namibië zitting hebben. Daarna komen in vier sessies de volgende thema's aan bod: (1) water- en bodembeheer integreren; (2) boeren verbinden aan technologieën; (3) van reactief naar proactief droogtemanagement; en (4) inspelen op het momentum van de 2030 Agenda. Tijdens de discussies zal worden ingegaan op de vraag: hoe zorgen we ervoor dat de alom aanwezige kennis, technologieën en best practices terechtkomen bij de boeren in Afrika. Want zoals DG FAO zei: "Droogte is onvermijdelijk, maar we kunnen wel voorkomen dat droogte uitmondt in hongersnood". Het seminar is de gehele dag online te volgen via een livestream. Houd onze website in de gaten voor de link.

4 Food and Agriculture Organization (FAO) Viering Internationale Dag van de Biodiversiteit Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor Biologische Diversiteit organiseerde FAO op 22 mei een bijeenkomst die in het teken stond van het mainstreamen van biodiversiteit in landbouw, bosbouw, visserij en aquacultuur. Maria Helena Semedo, plaatsvervangend directeur-generaal FAO, benadrukte in haar openingsspeech dat - als er al gesproken wordt over biodiversiteit - de ministers van landbouw, bosbouw, visserij, aquacultuur en de ministers van milieu en toerisme nog te vaak langs elkaar heen praten. Willen we SDG 2 (het uitbannen van honger) en SDG 15 (het verlies aan biodiversiteit tegengaan) moet hier verandering in komen, aldus Semedo. Tijdens de Conference of the Parties (COP13) to the Convention on Biological Diversity (CBD) die afgelopen december in Cancun (Mexico) plaatsvond, is in dat kader FAO s Biodiversity Mainstreaming Platform gelanceerd. Doel van het platform is: bruggen bouwen tussen sectoren, synergiën vinden, gezamenlijke actieplannen opstellen en coherent beleid ontwikkelen. David Cooper (Director of the Division for Science, Assessment and Monitoring bij het secretariaat van CBD) benadrukte dat vooral veranderingen in landgebruik, gebruik van pesticiden en overbevissing zorgen voor een zorgwekkende afname van biodiversiteit, terwijl biodiversiteit landbouw nodig heeft en andersom. Die slagzin werd herhaald door François Pythoud (Permanente Vertegenwoordiger van Zwitserland) die daaraan toevoegde dat het de uitdaging is om hier een balans in te vinden. Tot slot wees Semedo op het spanningsveld tussen de behoefte aan meer productie om honger uit te bannen en de wens om minder bossen te kappen, klimaatverandering tegen te gaan, en biodiversiteit te behouden. Ook bracht ze in herinnering dat in de praktijk vaak nog het idee heerst dat biodiversiteit winstgevendheid in de weg staat. Om hier oplossingen voor te bedenken riep ze alle landen op zich aan te sluiten bij de Group of Friends of Biodiversity and Ecosystems.

5 Implementatieplan European Soil Partnership goedgekeurd Van 10 tot 12 mei jl. kwamen de leden van het European Soil Partnership (ESP) bijeen voor de jaarlijkse plenaire bijeenkomst. Het ESP is een van negen regionale partnerschappen die het Global Soil Partnership (GSP) ondersteunt. De missie van het GSP is bijdragen aan kennisuitwisseling over technologieën, duurzaam beheer en monitoring van bodems, om bodemfunctioneren te verbeteren voor voedselzekerheid, ecosysteemdiensten en mitigatie van klimaatverandering. Het ESP draagt hieraan bij door regiospecifieke aspecten mee te nemen in de implementatie. Daarnaast bevordert het ESP het delen van kennis en middelen binnen de regio. Volgens Ronald Vargas, secretaris van het GSP, biedt het ESP bovendien legitimiteit bij het gebrek aan een bindend instrument voor wat betreft bodem in de regio. Elena Havlicek, voorzitter van het ESP Steering Committee, presenteerde drie actiedomeinen: cooperation (gedeelde waarden), collaboration (samenwerking) en communication. Tijdens de plenaire werd het concept implementatieplan besproken dat deze acties vastlegt. Dit implementatieplan bestaat uit vijf pilaren, gebaseerd op het GSP Action Framework: bevorderen van duurzaam bodembeheer, financiering en samenwerking, doelgericht onderzoek, verbeterde data, en harmonisatie van methoden. Tijdens de bespreking ontstond nog enige discussie over de prioritering van bodembedreigingen en legalistische taal in het concept. Met enkele wijzigingen werd hier gehoor aangegeven. Rainer Baritz, van het GSP-secretariaat bij FAO, benadrukte nogmaals dat het implementatieplan geen verplichtingen bevat en niet juridisch bindend is. Zo is na een lang en moeizaam proces, dat meer dan een jaar heeft geduurd, op 12 mei dan toch het implementatieplan goedgekeurd. Dit is een goede stap op weg naar gezondere en productievere bodems voor Europa.

6 World Food Programme (WFP) In gesprek met Executive Director David Beasley Op 17 mei sprak WFP Executive Director David Beasley met de grootste donoren van WFP. Hij vertelde dat hij sinds zijn aantreden begin april bijna non-stop op reis is geweest om een beter beeld te krijgen van WFP s werk in de praktijk. Hij toonde zich erg onder de indruk van de organisatie en gaf aan dan ook geen enkele aanleiding te zien voor grote veranderingen of andere manieren van werken. Ook gaf hij aan de afgelopen tijd stevig geïnvesteerd te hebben in goede werkrelaties met VN-collega s zoals José Graziano da Silva van FAO en Tony Lake van UNICEF. Beasley zei dat hij veel waarde hecht aan goede onderlinge samenwerking to maximize minimum dollars. Beasley gaf aan zich bewust te zijn van zijn rol als outsider. Zoals hij het zelf zei: the good news is I m from the outside, the bad news is I m from the outside. Verder is duidelijk dat fondsenwerving een grote prioriteit is voor Beasley. In bijna alle gesprekken benadrukt hij zijn goede relaties binnen de Amerikaanse politiek en dat hij deze optimaal zal inzetten om de Amerikaanse bijdrage aan WFP op hetzelfde niveau te houden. Maar hij wil ook nieuwe financieringsbronnen aanboren, zoals de private sector. Tot slot benadrukte Beasley aan het einde de grote rol die conflict speelt in de huidige humanitaire crises. Hierover zei hij dat SDG 2 Zero Hunger niet zal worden gehaald zolang gewapende conflicten niet beëindigd worden.

7 Colofon Permanente Vertegenwoordiging Nederland bij de VN-instellingen voor Voedsel en Landbouw te Rome De verzendlijst is in april 2017 opnieuw vastgesteld. Mocht deze nog onvolledig zijn, dan horen wij graag van u welke adressen toevoeging behoeven. Wanneer u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen via onderstaand adres. Gelieve alle communicatie te sturen naar rof@minbuza.nl. Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 3 juli 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 26. Inhoud Permanente Vertegenwoordiging Drought and Agriculture:

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 7 december 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 49. Inhoud Food and Agriculture Organization (FAO) Website

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 20 november 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 46. Inhoud Food and Agriculture Organization (FAO) Website

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 16 maart 2018 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 11 Inhoud Uitgelicht Website PV Rome Bezoek hier onze website.

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 28 juli 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 29. Inhoud Food and Agriculture Organization (FAO) 40e FAO Conferentie

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 29 september 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 39. Inhoud De VN Organisaties in Rome Romeinse VN-samenwerking:

Nadere informatie

Nieuwe strategieën voor mondiale biodiversiteit. Prof. dr. Maarten Hajer

Nieuwe strategieën voor mondiale biodiversiteit. Prof. dr. Maarten Hajer Nieuwe strategieën voor mondiale biodiversiteit Prof. dr. Maarten Hajer Waarom deze studie? 2 Convention on Biological Diversity (CBD) Rio de Janeiro 1992 193 landen, 3 doelen 18-29 oktober 2010: COP10

Nadere informatie

16 november Inhoud. Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 46.

16 november Inhoud. Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 46. 16 november 2018 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 46. Inhoud Website PV Rome Wereldvoedseldag in het teken van SDG 2: zero hunger

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 7 december 2018 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, en IFAD), week 49 Inhoud Website PV Rome Food and Agriculture Organization (FAO)

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 19 maart 2019 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, en IFAD) - Week 12 Inhoud Seminar en fototentoonstelling Conflict and Hunger Wat

Nadere informatie

21 maart Inhoud. Uitgelicht. Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS), week 11.

21 maart Inhoud. Uitgelicht. Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS), week 11. 21 maart 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS), week 11. Inhoud Uitgelicht Concept FAO Programme of Work and Budget 2018-2019 International

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 13 juni 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 23. Inhoud Food and Agriculture Organization (FAO) Workshop over

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 11 april 2018 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 15. Inhoud Uitgelicht Website PV Rome Bezoek hier onze website.

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 26 april 2019 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, en IFAD) - Week 17 Inhoud Website PV Rome FAO Council - Food and Agriculture Organisation

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 26 oktober 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 43. Inhoud Uitgelicht Website PV Rome Bezoek hier onze website.

Nadere informatie

4 juni Inhoud. Food and Agriculture Organization (FAO) en International Fund for Agriculture (IFAD) Lancering van de VN Decade of Family Farming

4 juni Inhoud. Food and Agriculture Organization (FAO) en International Fund for Agriculture (IFAD) Lancering van de VN Decade of Family Farming 4 juni 2019 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, en IFAD) - Week 23 Inhoud Website PV Rome Food and Agriculture Organization (FAO) en International Fund

Nadere informatie

Nieuwsbrief Categorie Datacenters

Nieuwsbrief Categorie Datacenters Nieuwsbrief Categorie Datacenters Inkoop Uitvoeringscentrum Noord (IUC-Noord) SSO-Noord Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dienstverlening door deskundigheid 1

Nadere informatie

Sustainable development goals

Sustainable development goals Sustainable development goals The road to dignity by 2030 Ending Poverty, Transforming all Lives and Protecting the Planet = De weg naar waardigheid, Armoede beëindigen, alle levens veranderen en de aarde

Nadere informatie

Informatiesessie decentrale overheden over de opvolging OT2010

Informatiesessie decentrale overheden over de opvolging OT2010 Nieuwsbrief HIS/ICT 4 juni 2015 Dit is de nieuwsbrief van de ICT-afdeling van UBR HIS. In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws en ontwikkelingen over de contracten die HIS/ICT beheert. De nieuwsbrief

Nadere informatie

Datum 10 april 2019 Verslag schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda informele OJCS-raad 16 april 2019

Datum 10 april 2019 Verslag schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda informele OJCS-raad 16 april 2019 >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Internationaal Beleid Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Noodhulp in de Hoorn van Afrika Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Wat is er aan de hand? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen? Een paar praktijkvoorbeelden Opbouw presentatie

Nadere informatie

6981/17 ASS/sl 1 DG C 1

6981/17 ASS/sl 1 DG C 1 Raad van de Europese Unie Brussel, 6 maart 2017 (OR. en) 6981/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 6 maart 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 6626/17 Betreft:

Nadere informatie

17 oktober Inhoud. Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 42.

17 oktober Inhoud. Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 42. 17 oktober 2018 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 42. Inhoud Website PV Rome Food and Agriculture Organisation (FAO) Committee on Commodity

Nadere informatie

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie: Conferentie over Biodiversiteit in een veranderende wereld 8-9 september 2010 Internationaal Conventiecentrum

Nadere informatie

DE GRENZEN VAN HET LAND

DE GRENZEN VAN HET LAND DE GRENZEN VAN HET LAND DR. WIETEKE (LOUISE) WILLEMEN ASSISTANT PROFESSOR IN GEO-INFORMATION FOR ECOSYSTEM SERVICES NASA http://richiecarmichael.github.io/sat/index.html Mijn route Geo-onderzoek voor

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag..

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag.. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.. Internationaal Beleid Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Aanbeveling 5: Investeer in effectieve gebiedsbescherming

Aanbeveling 5: Investeer in effectieve gebiedsbescherming Aanbeveling 5: Investeer in effectieve gebiedsbescherming De Taskforce Biodiversiteit & Natuurlijke Hulpbronnen adviseert: Het verleden leert dat gebiedsbescherming een succesvolle strategie kan zijn,

Nadere informatie

8361/17 asd/jel/sl 1 DG B 2B

8361/17 asd/jel/sl 1 DG B 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 25 april 2017 (OR. en) 8361/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 25 april 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 7783/17 + ADD

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 24 april 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 16. Inhoud Food and Agriculture Organization (FAO) Migratie in

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 26 407 Biodiversiteit Nr. 70 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Nieuwsbericht PV Rome

Nieuwsbericht PV Rome Nieuwsbericht PV Rome 5 april 2017 Overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de VN-instellingen te Rome (FAO, WFP, IFAD en CFS) week 13. Inhoud Uitgelicht Hongersnood dreigt voor 20 miljoen mensen

Nadere informatie

Actiepunten 2016 van de overheid m.b.t. de uitvoering van het Convenant ten aanzien van de verbeteringen in de steenkoolketen

Actiepunten 2016 van de overheid m.b.t. de uitvoering van het Convenant ten aanzien van de verbeteringen in de steenkoolketen Actiepunten 2016 van de overheid m.b.t. de uitvoering van het Convenant ten aanzien van de verbeteringen in de steenkoolketen 1.Inleiding In het Steenkoolconvenant, dat in 2014 is gesloten, zijn het Ministerie

Nadere informatie

Malthus (1766 1834) Kan landbouw de wereld blijven redden? Het ongelijk van Malthus. An essay on the principle of population 25/11/2013

Malthus (1766 1834) Kan landbouw de wereld blijven redden? Het ongelijk van Malthus. An essay on the principle of population 25/11/2013 Kan landbouw de wereld blijven redden? Malthus (1766 1834) Piet VANTHEMSCHE Voorzitter Boerenbond KULeuven Universiteit 3 e Leeftijd 03-12-2013 An essay on the principle of population Het ongelijk van

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie Datum 18 maart 2016 Betreft

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 10 februari 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 10 februari 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 10 februari 2017 (OR. en) 6082/17 ENV 111 DEVGEN 19 ONU 24 RELEX 109 FIN 89 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de

Nadere informatie

Educatie voor Duurzame Ontwikkeling. Systeemdenken in de klaspraktijk

Educatie voor Duurzame Ontwikkeling. Systeemdenken in de klaspraktijk Educatie voor Duurzame Ontwikkeling Systeemdenken in de klaspraktijk Ecocampus LNE 1 Wereldburgerschap en duurzame ontwikkeling Van kleuter tot hoger onderwijs Aanbod gericht op leerlingen, schoolteams,

Nadere informatie

Rheden, 6 april 2017

Rheden, 6 april 2017 Rheden, 6 april 2017 Historie: Hoe tot stand gekomen? Iedereen mocht erover meepraten. Via de online enquête konden burgers stemmen op thema s die zij belangrijk vinden. 7,8 miljoen mensen gestemd op

Nadere informatie

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN STRUCTUUR VAN DE PRESENTATIE: 1. DIVERSITEIT EN DIFFERENTIATIE VAN DE ONTWIKKELINGSACTOREN Actoren van

Nadere informatie

Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI

Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI Opleidingsinstituut DJI Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI 14 april 2015 Nieuwsbrief voor Ketenpartners Inhoud Voorwoord Overleg over oprichting opleidingscentrum met de NCTV Mentale veerkracht; meer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NLRF 2013 Nummer 1, December 2011/Januari 2012

NIEUWSBRIEF NLRF 2013 Nummer 1, December 2011/Januari 2012 Nummer 1, December 2011/Januari 2012 NIEUWSBRIEF NLRF 2013 Nummer 1, December 2011/Januari 2012 Dit is de eerste Nieuwsbrief over het Nederland-Ruslandjaar 2013 (NLRF2013). Op deze manier houden wij u

Nadere informatie

Milieu- en klimaatuitdagingen voor de 21ste eeuw: van Europese visie naar lokale betekenis en actie. Hans Bruyninckx, Mortsel, 9 oktober 2105

Milieu- en klimaatuitdagingen voor de 21ste eeuw: van Europese visie naar lokale betekenis en actie. Hans Bruyninckx, Mortsel, 9 oktober 2105 Milieu- en klimaatuitdagingen voor de 21ste eeuw: van Europese visie naar lokale betekenis en actie Hans Bruyninckx, Mortsel, 9 oktober 2105 Presentation by Dr. Hans Bruyninckx, Executive Director, EEA

Nadere informatie

12950/17 van/asd/dp 1 DG B 2B

12950/17 van/asd/dp 1 DG B 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 9 oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 9 oktober 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.:

Nadere informatie

Eenvoudig Beter Oog op de Omgevingswet Nieuwsmail nr. 24, juni 2014

Eenvoudig Beter Oog op de Omgevingswet Nieuwsmail nr. 24, juni 2014 Oog op de Omgevingswet Eenvoudig Beter Oog op de Omgevingswet Nieuwsmail nr. 24, juni 2014 Nieuwsmail interdepartementaal Programma Eenvoudig Beter. Voor professionals bij de overheid, maatschappelijke

Nadere informatie

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board n.v.t.

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board n.v.t. Fiche 6: Mededeling Nieuwe EU Consensus on Development 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social

Nadere informatie

3de politieke dialoog op Hoog Niveau

3de politieke dialoog op Hoog Niveau NUMMER 28 JANUARI 2017 FR / NL Vergadering met de Permanente Vertegenwoordiger van Portugal 3de politieke dialoog op Hoog Niveau Dialoog met de gemeenschap Ambassadeur Eloy Cantú vergaderde met de Permanente

Nadere informatie

Jaargang 3, Nummer 5, 30 maart 2015

Jaargang 3, Nummer 5, 30 maart 2015 Bekijk de online versie Jaargang 3, Nummer 5, 30 maart 2015 Landelijk Verbeterprogramma Overwegen Inhoud Het LVO Samen veranderen en verankeren Twee nieuwe LVO-leden Afsluiting tranche 2 Project specifiek

Nadere informatie

C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 2019-2021 Ondersteuning bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG Sustainable Development Goals/Global Goals) Achtergrond

Nadere informatie

Wettelijk kader voor adaptatiemaatregelen

Wettelijk kader voor adaptatiemaatregelen Wettelijk kader voor adaptatiemaatregelen bij kustverdediging Workshop Kustverdediging, visserij en toerisme : klimaatadaptatie warm aanbevolen?, Bredene 25 mei 2011 Overzicht 1. Internationaal adaptatiebeleid

Nadere informatie

IND Update berichten voor de pers

IND Update berichten voor de pers IND Update berichten voor de pers 2 maart 2018 Totale asielinstroom in januari 2.400 In de maand januari 2018 was de totale asielinstroom (het totaal van eerste - en herhaalde asielaanvragen en nareizigers)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Internationale Zaken De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum IZ. 2007/1133 31 mei 2007 onderwerp doorkiesnummer

Nadere informatie

Nieuwsbrief forensische zorg Nr 3, juni 2012

Nieuwsbrief forensische zorg Nr 3, juni 2012 Nr 3, juni 2012 Nieuwsbrief forensische zorg Nr 3, juni 2012 Inhoud Voorwoord Inkoop 2013 5 jaar Festival Forensische Zorg Algemeen Overleg TBS Bijeenkomst Ifzo voor Forensische Zorgaanbieders Herschikking

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief juni 2015 Nieuwsbrief juni 2015 In deze zomerse nieuwsbrief maken we het thema van het Jaarcongres ECP 2015 bekend, zoomen we in op het congres Digitaal Zakendoen en eid met als hoogtepunt de presentatie van het

Nadere informatie

Voorstel voor nieuwe verordening

Voorstel voor nieuwe verordening Voorstel voor nieuwe verordening LIFE-programma 2014-20202020 EU financiering voor milieu en klimaatactie Publ. 12 December 2011 Structuur van presentatie 1. Context 2. Doelstellingen 3. Structuur 4. Typen

Nadere informatie

Overzicht van de multilaterale prioriteiten 1ste e semester van 2018 CCIM Stakeholder Dialogue 25 januari 2018

Overzicht van de multilaterale prioriteiten 1ste e semester van 2018 CCIM Stakeholder Dialogue 25 januari 2018 Overzicht van de multilaterale prioriteiten 1ste e semester van 2018 CCIM Stakeholder Dialogue 25 januari 2018 Annemarie Van der Avort FOD BuZa (MD8) Multilaterale kalender 1ste semester - Klimaat - UNFCCC

Nadere informatie

Praat mee over de nieuwe Millennium doelen!

Praat mee over de nieuwe Millennium doelen! Praat mee over de nieuwe Millennium doelen! Millennium Gemeente Langedijk 9 november 2015 Programma Presentatie Workshop Toelichten resultaten uit de workshop Borrel en napraten Inleiding In 1999 stelt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland

Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland Bekijk de online versie Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland Jaargang 2015, Nummer 4, 18 december 2015 Het Consulaat-Generaal te München geeft regelmatig een kort overzicht van nieuws en activiteiten

Nadere informatie

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Netherlands

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Netherlands ZA5223 Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Netherlands FLASH 290 BIODIVERSITY Q1. Hebt u ooit gehoord van de term biodiversiteit?

Nadere informatie

Crises en kansen: van klimaatverandering tot circulaire economie

Crises en kansen: van klimaatverandering tot circulaire economie Crises en kansen: van klimaatverandering tot circulaire economie Inhoud Inleiding Uit de interviews / circulaire economie Afronding Overzicht jaren met hoogst gemeten temperatuur Wereldgemiddelde oppervlaktetemperatuursverandering

Nadere informatie

Prioritaire Europese leefmilieuen klimaatdossiers op de agenda van het Griekse voorzitterschap

Prioritaire Europese leefmilieuen klimaatdossiers op de agenda van het Griekse voorzitterschap Prioritaire Europese leefmilieuen klimaatdossiers op de agenda van het Griekse voorzitterschap Marjan Decroos 07.02.2014 Vleva en SAR-Minaraad Ter herinnering : wetgevende dossiers afgewerkt onder LT VZP

Nadere informatie

Walk4Food Handleiding

Walk4Food Handleiding Walk4Food Handleiding Inhoud Inleiding 3 1. Wat is Walk4Food? 3 2. Samenstelling team 4 3. De organisatie stap voor stap 4 4. Na afloop van de sponsorloop 5 5. Tips 6 Bijlage: Opzet persbericht 7 2 Inleiding

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 januari 2009 (20.01) (OR. en) 5365/09 DEVGE 9 RELEX 36 ACP 14 AGRI 16 ALIM 1 PROBA 2 FAO 1

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 januari 2009 (20.01) (OR. en) 5365/09 DEVGE 9 RELEX 36 ACP 14 AGRI 16 ALIM 1 PROBA 2 FAO 1 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 19 januari 2009 (20.01) (OR. en) 5365/09 DEVGE 9 RELEX 36 ACP 14 AGRI 16 ALIM 1 PROBA 2 FAO 1 OTA I/A-PU T van: de Groep ontwikkelingssamenwerking aan: het COREPER/de

Nadere informatie

algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Den Haag, 11 april 2019 Voortouwcommissie: algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking BiZa i.v.m. agendapunt 4, 12 BuHa-OS i.v.m. agendapunt 4, 10, 12 BuZa i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

THE PROJECT De eerste twee internationale uitwisselingen tussen leraren en leerlingen zij georganiseerd in ItalIë en Nederland.

THE PROJECT De eerste twee internationale uitwisselingen tussen leraren en leerlingen zij georganiseerd in ItalIë en Nederland. Dit is de tweede nieuwsbrief van het LeGoP project. Wij zoeken naar innovatieve leerwegen voor jongeren uit Italië, Spanje en Nederland om te vechten tegen homofobie, en om de integratie van leerlingen

Nadere informatie

ZA4735. Flash Eurobarometer 219 (Biodiversity) Country Specific Questionnaire Belgium (Flemish)

ZA4735. Flash Eurobarometer 219 (Biodiversity) Country Specific Questionnaire Belgium (Flemish) ZA4735 Flash Eurobarometer 219 (Biodiversity) Country Specific Questionnaire Belgium (Flemish) Flash Eurobarometer on biodiversity Flash 219 questionnaire Q1. Kent u de term biodiversiteit? [SLECHTS ÉÉN

Nadere informatie

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag met verzoek om mondeling antwoord B8-0000/2016

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag met verzoek om mondeling antwoord B8-0000/2016 Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument B8-0000/2016 4.5.2016 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van vraag met verzoek om mondeling antwoord B8-0000/2016 ingediend overeenkomstig artikel 128, lid 5,

Nadere informatie

BELGIË IN DE VEILIGHEIDSRAAD

BELGIË IN DE VEILIGHEIDSRAAD BELGIË IN DE VEILIGHEIDSRAAD Inhoud België in de VN Veiligheidsraad Verenigde Naties VN Veiligheidsraad België in de VN Veiligheidsraad Achtergrond bij de Vredesweek 2019 Vlaamse Vredesweek Bouwen aan

Nadere informatie

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Bijeenkomst VNG Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 18 september 2015 1 Programma verder toegelicht

Nadere informatie

Max Havelaar: 25 jaar ontwikkeling. Persontmoeting 28 augustus 2014 Lily Deforce Directeur

Max Havelaar: 25 jaar ontwikkeling. Persontmoeting 28 augustus 2014 Lily Deforce Directeur Max Havelaar: 25 jaar ontwikkeling Persontmoeting 28 augustus 2014 Lily Deforce Directeur Agenda 25 jaar Fairtrade: van de boer in het Zuiden tot op ons bord - Evolutie van 1989 tot 2014 - Trade not aid

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 13 februari 2019 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 21 501-32 Landbouw- en Visserijraad Nr. 782 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012

IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012 IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012 Deze nieuwsbrief mag gratis en onbeperkt verspreid worden, maar is in eerste instantie bedoeld om de IT-managers, projectleiders en netwerkverantwoordelijken van de Belgische

Nadere informatie

Directie Europese en Internationale Zaken Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk Bijlage(n)

Directie Europese en Internationale Zaken Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk Bijlage(n) > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Nieuwsbrief Categorie Datacenters

Nieuwsbrief Categorie Datacenters Nieuwsbrief Categorie Datacenters Inkoop Uitvoeringscentrum Noord (IUC-Noord) SSO-Noord Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dienstverlening door deskundigheid 3

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum DN. 2008/ april 2008

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum DN. 2008/ april 2008 Directie Natuur De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum DN. 2008/1538 25 april 2008 onderwerp doorkiesnummer

Nadere informatie

Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden. FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes,

Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden. FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes, Voedselverlies en-verspilling in het Zuiden FRDO Forum Brussel, 25 november 2014 Marc Maes, 11.11.11 1 805 miljoen mensen 1 op 9 hebben honger En toch is er voedsel genoeg 2 Er gaat zelfs massaal veel

Nadere informatie

Hendrik Segers Nationaal Knooppunt Biodiversiteit Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Hendrik Segers Nationaal Knooppunt Biodiversiteit Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen Hendrik Segers Nationaal Knooppunt Biodiversiteit Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen Verband met andere Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen Internationale context: 7 biodiversiteit-gerelateerde

Nadere informatie

Met het Global Water Partnership en ontwikkelingsbanken zijn afgelopen jaar nieuwe afspraken gemaakt.

Met het Global Water Partnership en ontwikkelingsbanken zijn afgelopen jaar nieuwe afspraken gemaakt. ---Speech 6 januari 2012--- Toespraak van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen, bij Deltares op 9 januari 2012 te Delft (gesproken woord geldt) Dames en heren, Vandaag stuur ik de brief

Nadere informatie

BELEIDSPLAN MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

BELEIDSPLAN MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING BELEIDSPLAN MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 2016-2018 Ondersteuning bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG Sustainable Development Goals/Global Goals) Millenniumgemeente: Armoede

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2005 2006 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie N VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 7 maart

Nadere informatie

planten voor planten en plantengemeenschappen

planten voor planten en plantengemeenschappen Formele beoordeling van risico s s van planten voor planten en plantengemeenschappen Johan van Valkenburg en Ton Rotteveel Plantenziektenkundige Dienst Wageningen g 11 december 2008 Inhoud Internationale

Nadere informatie

Nieuwsbrief Categorie Datacenters

Nieuwsbrief Categorie Datacenters Nieuwsbrief Categorie Datacenters Inkoop Uitvoeringscentrum Noord (IUC-Noord) SSO-Noord Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dienstverlening door deskundigheid 28

Nadere informatie

België en de Verenigde Naties

België en de Verenigde Naties België en de Verenigde Naties Consensus smeden Bouwen aan vrede KONINKRIJK BELGIË Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in dienst van de internationale

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z10183 Datum 15 juni

Nadere informatie

Datum 17 juni 2016 Betreft Beantwoording vragen over het bericht "Onkruidverdelger glyfosaat niet kankerverwekkend"

Datum 17 juni 2016 Betreft Beantwoording vragen over het bericht Onkruidverdelger glyfosaat niet kankerverwekkend > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 21 december 2017 Betreft Resultaten COP23 te Bonn

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 21 december 2017 Betreft Resultaten COP23 te Bonn > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

NOVI Nieuws Nieuwsmail van het programmateam Nationale Omgevingsvisie Nr. 1, juli 2015

NOVI Nieuws Nieuwsmail van het programmateam Nationale Omgevingsvisie Nr. 1, juli 2015 NOVI Nieuws NOVI Nieuws Nieuwsmail van het programmateam Nationale Omgevingsvisie Nr. 1, juli 2015 Nieuwsmail voor professionals bij de overheid, in de wetenschap, het bedrijfsleven en maatschappelijke

Nadere informatie

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, De Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, De Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 13 april 2016 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Klimaatverandering en onze voedselzekerheid

Klimaatverandering en onze voedselzekerheid Klimaatverandering en onze voedselzekerheid Prof. Dr. Martin Kropff Rector Magnificus Wageningen University Vice-president Raad van Bestuur Wageningen UR Ons klimaat verandert Ons klimaat verandert Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden.

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden. 1: Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Clemens Cornielje Arnhem, 8 januari 2019 Alles stroomt en niets blijft. Dat is een oude filosofische gedachte, waarbij vaak het beeld van de rivier wordt

Nadere informatie

Boodschap aan de vijfde Top Europese Unie Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op 16 en 17 mei 2008 in Lima

Boodschap aan de vijfde Top Europese Unie Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op 16 en 17 mei 2008 in Lima EURO-LATIJNS-AMERIKAANSE PARLEMENTAIRE VERGADERING Boodschap aan de vijfde Top Europese Unie Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op 16 en 17 mei 2008 in Lima donderdag 1 mei 2008 Lima (Peru) DV\721105.doc

Nadere informatie

11 december: slotevent Jaar van de Bodem

11 december: slotevent Jaar van de Bodem 11 december: slotevent Jaar van de Bodem Bouwen aan een TerrAgenda, onze gezamenlijke agenda! Goed functionerend bodemsysteem, goed voor ieder! Wie is er aan zet? In deze sessie op BodemBreed: De kernboodschap.

Nadere informatie

Actuele Europese Milieudossiers

Actuele Europese Milieudossiers Actuele Europese Milieudossiers 17 januari 2019 Infosessie Minaraad-VLEVA Rik De Baere (ism. Marjan Decroos) Adviseur Europees Beleid DEPARTEMENT OMGEVING Afdeling Strategie, Internationaal beleid en Dierenwelzijn

Nadere informatie

MAAK EEN VERSCHIL DEZE KERST

MAAK EEN VERSCHIL DEZE KERST MAAK EEN VERSCHIL DEZE KERST In Afrika missen miljoenen mensen het kapitaal om de bedrijven te starten en ontwikkelen die nodig zijn om de lokale economisch ontwikkeling in gang te zetten. Zonder een

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Contactpersoon Anne Poorta T +31-70-3485428

Nadere informatie

Make it Work Nieuwsbrief Make it Work nr. 1, januari 2015

Make it Work Nieuwsbrief Make it Work nr. 1, januari 2015 Nieuwsbrief Make it Work Make it Work Nieuwsbrief Make it Work nr. 1, januari 2015 Make it Work is het project dat als doel heeft om consistentere en beter uitvoerbare EU- milieuregelgeving tot stand te

Nadere informatie

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen.

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen. Europese Raad Brussel, 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 BEGELEIDENDE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Bijeenkomst van de Europese

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 30 495 Toekomstig internationaal klimaatbeleid Nr. 12 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen?

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Duurzame wereldvoedselvoorziening hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Even voorstellen: Ruben Bringsken Ondernemer in Food en ICT (focus op duurzame oplossingen) Eigenaar/participatie

Nadere informatie

7469/18 ADD 1 pro/ass/sv 1 DG B 2B

7469/18 ADD 1 pro/ass/sv 1 DG B 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 9 april 2018 (OR. en) 7469/18 ADD 1 FORETS 9 ENV 196 RELEX 255 PROBA 5 NOTA I/A-PUNT van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente

Nadere informatie