Evaluatie Maatregelen Lodijkepad. December 2003.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie Maatregelen Lodijkepad. December 2003."

Transcriptie

1 Datum 9 maart 2004 Nr.: Van Aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Kopie aan Onderwerp Evaluatie Maatregelen Lodijkepad Mededeling Evaluatie Maatregelen Lodijkepad. December Aanleiding. Op 8 mei 2003 vindt een dodelijk ongeval plaats op het Lodijke pad. Een 6-jarig jongetje, dat met zijn vriendjes op het fietspad verbleef, wordt aangereden door een bromfietser, die op het voor hem verboden fietspad reed. Het jongetje komt ten val tegen een lantaarnpaal en overlijdt ter plaatse. De burgemeester zegt de verontruste buurtbewoners diezelfde avond nog toe, dat er maatregelen getroffen zullen worden. 2. Situatie. Het Lodijkepad is in 1991 aangelegd. Het pad heeft een rechtstand van 900 m. en wordt 5 maal gekruist door zijstraten. Deze kruisingen zijn voorzien van uitritconstructies zodat de fietser altijd voorrang heeft. Tot 1999 maakten zowel bromfietsen als fietsers gebruik van het Lodijkepad. Bij invoering van de maatregel Bromfiets Op de Rijbaan is besloten om op het Lodijkepad geen bromfietsen meer toe te laten(besluit van 18januari 2000). Argument was de aanwezigheid van twee scholen en meerdere speeltuintjes en parkjes langs het pad. Het Lodijkepad is daarom voorzien van borden G11 (rond blauw bord, met een wit fietssymbool). Sinds 15 december 1999, invoering van de maatregel Bromfiets Op de Rijbaan, betekent dit bord een verbod voor bromfietsers. Een speeltuintje langs het Lodijkepad (Ruigewerve) werd door brommerjeugd als hangplek gebruikt. Ze bereiken het speeltuintje onder meer via het Lodijkepad.

2 3. Maatregelen. In overleg met bewoners van de omgeving Lodijkepad en leden van de werkgroep Leefbaarheid van de wijkcommissie Berge Plaat, wordt voor de volgende maatregelen gekozen: * Als extra verduidelijking dat er sprake is van een fietspad en niet van een bromfietspad worden fietssymbolen op het fietspad geschilderd en extra borden G11 (verplicht fietspad) geplaatst. Ook het Zeldijkepad, als aanrijroute voor het Lodijkepad, wordt verplicht fietspad. * Voor de bromfietsers, die het verbod om op het Lodijkepad te rijden overtreden, worden zgn. bromfietsdrempels aangelegd, om de snelheid te verlagen. In tegenstelling tot de bekende verkeersdrempels worden deze drempels verdiept en golvend aangelegd. In deze uitvoering zal de passeersnelheid van bromfietsers ca. 30 km/u bedragen. Voor de fietsers leveren de drempels geen discomfort op. Deze drempel wordt aanbevolen door het CROW (ASVV 11.4/7). Omdat als negatief aspect wordt aangegeven dat bromfietsers de neiging hebben om de drempel via het trottoir te omzeilen, wordt op proef bij één drempel d.m.v. varkensruggen het trottoir afgescheiden van het fietspad. Voor een goede afwatering en om bevriezing te voorkomen moeten extra straatkolken worden aangebracht in de verdiepte delen van de drempel. * De trottoirs die het Lodijkepad kruisen worden voorzien van sluisjes. Hiermee wordt voorkomen dat voetgangers rechtstreeks het fietspad op kunnen lopen. * Sluisjes bij de ingangen van het speeltuintje aan de Ruigewerve moeten ervoor zorgen dat brommerjeugd dit niet langer als hangplek kan gebruiken. * Na een half jaar zullen de maatregelen worden geëvalueerd. 4. Communicatie. De maatregelen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met bewoners van Ruigewerve en Kouwerve en leden van de werkgroep Leefbaarheid van de wijkcommissie Bergse Plaat. De bewoners van de wijde omgeving van het Lodijkepad (ca. 300 adressen) worden geïnformeerd over de maatregelen middels een brochure op A3-formaat (zie bijlage). Behalve uitleg over de maatregelen wordt ook het tijdspad aangegeven voor de uitvoering van de maatregelen en de overlast die daarmee gepaard kan gaan. De overlast door de uitvoering van de maatregelen wordt vooral veroorzaakt door het aanbrengen van de bromfietsdrempels. Voor een goede afwatering en om bevriezing te voorkomen moeten extra straatkolken worden aangebracht in de verdiepte delen van de drempel. Daardoor nemen deze werkzaamheden ongeveer drie weken in beslag en zijn in die tijd delen van het Lodijkepad afgesloten. 5. Uitvoering. De maatregelen zijn volgens plan en binnen de gestelde tijd uitgevoerd.

3 6. Evaluatie. Als evaluatie-methode is in overleg met Onderzoek en Statistiek gekozen voor observatie en interviews met de direct betrokkenen Observaties Interviews. 1. Op een stralende woensdagmiddag (5/11/2003) anderhalf uur op het Lodijkepad doorgebracht. Geen enkele bromfietser aangetroffen, ook niet op de speeltuintjes. Overigens ook slechts enkele fietsers gezien (o.a. fietsend over het trottoir). Ondanks het prachtige weer maar weinig kinderen in de speeltuintjes. 2. Op 20 november tijdens de avondspits een uur heen en weer gereden op het Lodijkepad. Geen enkele bromfietser waargenomen. Ook nu weer maar enkele fietsers Ouders en leerkrachten van schoolgaande kinderen. (werkgroep verkeer van b.s. Lodijke en b.s. De Kreek) Net na de zomervakantie was er veel irritatie bij de ouders over de sluisjes. Ouders waren gewend de stoep op te fietsen om hun kind bij de schoolpoort af te zetten. Nu moest men afstappen en te voet door de sluis gaan. Dat zorgde voor opstoppingen op het fietspad. Zowel ouders als teamleden zijn het erover eens dat het een kwestie van attitude is: op tijd naar school zodat er tijd genoeg is om de sluisjes lopend te passeren. De sluisjes zijn immers aangebracht voor de veiligheid van hun kinderen. In de klas is richting de kinderen heel nadrukkelijk aandacht besteed aan het oversteken van het Lodijkepad via de sluisjes. In de bovenbouw zijn kinderen aangesproken op het gedrag als fietser bij de sluisjes Wijkagent. De wijkagent constateert dat er nog nauwelijks bromfietsers van het Lodijkepad gebruik maken. Hij denkt dat het voor een deel ook heeft te maken met de indruk die het dodelijk ongeval heeft gemaakt op de jeugdige bromfietsers. Ook hielden de bewoners bromfietsers zelf aan. Soms ging men zelfs te ver, want snorfietsers mogen nog wel van het fietspad gebruik maken. (Snorfiets is voorzien van een oranje verzekeringsplaatje, max. snelheid 25 km/u, helm is niet verplicht, wel certificaat.) De politie heeft pizzeria s die met koeriers werken aangeschreven (Domino s en New York) en hen aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Gelet op de gevoeligheid heeft de politie de brommerdrempels niet willen uittesten, zoals BN/De Stem voorstelde. Over de sluisjes hoort hij alleen positieve geluiden. Jongeren hangen nog wel in het speeltuintje maar er is meer sprake van dialoog tussen de bewoners en de jongeren. Ook komen ze niet meer via het Lodijkepad aangereden.

4 Wijkcoördinator. Via het wijkspreekuur heeft hij vernomen dat het aantal bromfietsers, dat van het Lodijkepad gebruik maakt, drastisch is teruggelopen. Een aantal bewoners is niet blij met de sluisjes, omdat ze gewend waren de stoep op te fietsen (wat overigens verboden is). Jongelui ontmoeten elkaar nog wel op het speeltuintje met hun bromfiets maar komen niet aangereden via het Lodijkepad maar via aanliggende straten. Hij is tevreden over de communicatie met de bewoners en hoopt dat het in de toekomst zo zal blijven Bewoners omgeving Lodijkepad en werkgroep Leefbaarheid van de wijkcommissie Bergse Plaat. De bewoners en de leden van de werkgroep zijn de volgende vragen voorgelegd: Zijn de maatregelen conform afspraak uitgevoerd? Ja, alleen vlgs. een bewoner zou toegezegd zijn dat alle fietspaden van de Berse Plaat van fietssymbolen worden voorzien. In geen enkel verslag is dit terug te vinden. Dit is ook niet waarschijnlijk omdat volgens de richtlijnen van het CROW enkel fietssuggestiestroken van fietssymbolen worden voorzien en de maatregelen op het Lodijkepad worden gezien als een proef. Hebben de brommerdrempels het beoogde resultaat bereikt: a. minder bromfietsers op het Lodijkepad? Zeer zeker, al wordt betwijfeld dat daar alleen de drempels debet aan zijn. De bewoners zijn door het ongeluk zeer betrokken geraakt en spreken overtreders aan op hun gedrag. Een enkele pizzakoerier wil nog wel eens gebruik maken van het fietspad. b. een lagere snelheid van de illegale bromfietsers? Men vindt van niet, maar een snelheidsverschil van 10 km/u is moeilijk met het oog vast te stellen. Vlgs. de bewoners waren snelheidscontroles door de wijkagent met de lasergun toegezegd. Dit is tot op heden niet waargenomen. De drempels worden niet ontweken door over de stoep te rijden. De afscherming met varkensruggen, zoals dat bij één drempel is uitgevoerd, blijkt onnodig. Is er door de sluisjes een veiliger situatie voor de voetgangers ontstaan? Ja, kinderen kunnen niet meer zo het fietspad oprennen. De ophef over de opstoppingen op het fietspad door de sluisjes wordt afgedaan als gedrag van gehaaste ouders en is intussen ook weggeëbd. Wel zijn de ergernissen over de containerplaatsen gebleven. Omdat bewoners en Saver-medewerkers de containers, ondanks de aangegeven lokaties, heel slordig neerzetten, zijn op de inzameldagen de sluisjes niet optimaal bruikbaar. Ook blijven de containers langer dan noodzakelijk staan. De werkgroepleden zouden graag zien dat alleen aan de straatzijde containers mogen worden geplaatst en niet meer aan de kant van het Lodijkepad. Deze wens wordt in samenspraak met de beleidsmedewerker Afval en Saver uitgewerkt.

5 Weren de sluisjes de brommerjeugd uit de speeltuintjes? Zoals de sluisjes nu staan, kunnen er toch nog bromfietsers op het speeltuintje komen. Suggesties voor verbetering worden gedaan. Wel is de aanrijroute gewijzigd en komen ze niet meer via het Lodijkepad maar via de aanliggende straten. Is er voldoende met de bewoners over de maatregelen gecommuniceerd? Ja, men is tevreden over het communicatie-traject. 7. Kostenoverzicht Investeringen. Extra fietspadborden 900,-- Fietssymbolen spuiten 150,-- Aanleg drempels (asfalt, kolken ) ,-- Hekwerk Levering 6.284,-- Plaatsing 9.779, Totaal , Beheerskosten. De jaarlijkse beheerskosten worden verhoogd met : Kolken zuigen 105,-- Meerwerk door drempels bij het snoeien van de blokhagen 1.784,-- Fietssymbolen spuiten 150, Totaal 2.039,-- 8. Conclusie en aanbevelingen. 8.1 Conclusie. Belangrijk is een antwoord op de vraag wat er geleerd kan worden van de maatregelen zoals die zijn getroffen op het Lodijkepad. Met andere woorden: zullen de maatregelen die op het Lodijkepad zijn getroffen zonder meer op de andere solitaire fietspaden getroffen kunnen worden en zullen ze dan hetzelfde effect hebben? Vooral de effect-vraag is belangrijk. Zoals hierboven vermeld is het thans geconstateerde effect op het Lodijkepad onvoldoende te onderbouwen met concrete meetgegevens aan de hand van bijvoorbeeld referentiecijfers of registraties over een langere termijn.

6 De indruk bestaat dat de getroffen fysieke maatregelen zonder meer een ondersteunend karakter hebben maar het ligt voor de hand te veronderstellen dat vooral een grote betrokkenheid van de bewoners, zich uitend in een grote sociale controle, mede verantwoordelijk is voor het geconstateerde effect. Eén conclusie die daar in ieder geval uit getrokken kan worden houdt in dat vooral die maatregelen getroffen moeten worden die kunnen rekenen op voldoende draagvlak en sociale controle uit de betreffende woonomgeving. Dus: concrete maatregelen aanbrengen na nauw overleg met de betrokken wijk of buurt, bijvoorbeeld via de wijktafel. Wat betreft de fysieke maatregelen het volgende. Het Lodijkepad is voorzien van: a. op het pad geschilderde fietssymbolen en extra verkeersborden; b. verdiepte en golvende bromfietsdrempels; c. sluisjes bij kruisende trottoirs en de ingang van een speeltuintje; Op zich maatregelen waarvan er in principe ook een aantal op of langs andere solitaire fietspaden aangebracht kunnen worden. Maar nogmaals zij daarbij opgemerkt dat nu niet objectief is vast te stellen of ze hetzelfde effect zullen hebben als op het Lodijkepad. Ad a. fietssymbolen en verkeersborden Het aanbrengen van fietssymbolen kan uiteraard alleen op fietspaden die verboden zijn voor bromfietsen. Hierop wordt hierna nog nader ingegaan want daarbij speelt de vraag of alle solitaire fietspaden verboden moeten of kunnen worden voor bromfietsen. Het plaatsen van extra verkeersborden (of herhalingsborden) is veelal geen enkel probleem. Ad b. bromfietsdrempels Die hebben alleen op fietspaden met lange rechtstanden effect. Snelheidsremmers in de vorm van drempels (verhoogd of verdiept) in bochtige trajecten kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Er moet sprake zijn van een voldoende rechtstand in het traject. Per fietspad en per traject zal dus altijd zeer zorgvuldig nagegaan moeten worden of het aanbrengen van die drempels mogelijk en zinvol is. Ad c. sluisjes Die kunnen afhankelijk van de situatie ter plaatse, het al dan niet aanwezig zijn van speelplaatsen enz. langs het fietspad, veelal zonder veel problemen geplaatst worden. Op diverse plaatsen elders in de stad zijn die voorzieningen ook aangebracht Aanbevelingen. De maatregelen zoals die op en langs het Lodijkepad zijn aangebracht kunnen niet 1 op 1 bij alle andere vrijliggende fietspaden in Bergen op Zoom worden toegepast. Daarvoor verschillen die fietspaden te veel van structuur. Hieronder wordt een aantal aanbevelingen gegeven.

7 Ontwerpen fysieke maatregelen bij nieuwe aanleg en reconstructies Bij het ontwerpen van nieuwe fietspaden zullen de ervaringen van het Lodijkepad in ieder geval meegenomen worden. Bij het aanleggen daarvan kunnen voorzieningen ook meteen worden aangebracht. Mits de structuur van het fietspad zich daarvoor leent is het aanbrengen van bijvoorbeeld bromfietsdrempels tijdens de aanleg van het pad nauwelijks kostenverhogend. Ook hekwerkjes en sluisjes kunnen vooraf gepland en aangebracht worden. Overigens ontstaan (of verdwijnen) ook in de loop der tijd sluiproutes waardoor aanvullende maatregelen dan toch weer nodig kunnen zijn. Bij reconstructies geldt in feite hetzelfde. Van geval tot geval zal bekeken moeten worden of en zo ja welke aanvullende maatregelen mogelijk en noodzakelijk zijn. Creëren draagvlak Zoals hierboven vermeld lijkt de sociale controle en betrokkenheid van bewoners een essentiële component voor het welslagen van maatregelen. Bij de voorbereiding van nieuwe projecten en reconstructies wordt steevast een voorlichtingsbijeenkomst voor burgers / belangstellenden georganiseerd. Voor wat betreft de bestaande fietspaden waarvoor thans geen reconstructie of groot onderhoud is voorzien wordt voorgesteld op actieve wijze vanuit de gemeentelijke organisatie het onderwerp veiligheid fietspaden op de agenda van de betreffende wijktafels te plaatsen, e.e.a. in overleg met de wijkmanager en de voorzitter van de wijktafel. Referentie-gegevens Zoals blijkt uit bovenstaand is het thans lastig om concrete resultaat-metingen te verrichten vanwege het ontbreken van referentiecijfers. Het effect van maatregelen is dus niet of nauwelijks te meten. Geadviseerd wordt iedere situatie op zich te beoordelen omdat het niet mogelijk is uit voorgaande enige harde conclusies te trekken. Het verkrijgen van de referentiegegevens kan gebeuren aan de hand van een evaluatie van een aantal fietspaden in de gemeente waarop brommers nog steeds zijn toegestaan. Dat betreft bijvoorbeeld de fietspaden langs de Rooseveltlaan en het fietspad door Tuinwijk. Dit zal in het kader van het Verkeersstructuurplan ook zeker gebeuren. Hoogachtend, het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom,, burgemeester, secretaris

Rapport. Datum: 23 juni 2005 Rapportnummer: 2005/178

Rapport. Datum: 23 juni 2005 Rapportnummer: 2005/178 Rapport Datum: 23 juni 2005 Rapportnummer: 2005/178 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer zijn verzoek tot plaatsing van twee fietssluizen,

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni Rapportnummer: 2011/196

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni Rapportnummer: 2011/196 Rapport Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni 2011 Rapportnummer: 2011/196 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester

Nadere informatie

Beleidsplan wegen peilpunten

Beleidsplan wegen peilpunten Beleidsplan wegen 2015-2019 peilpunten Peilpunten Vaststellen kwaliteitsniveau Vaststellen kernprestatie-indicator onderhoud wegen Integraal werken Toegankelijkheid Duurzaamheid Burgerbetrokkenheid Peilpunt

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 www.utrecht.nl Aan: de Commissie Stad en Ruimte Behandeld door X. Verduijn Doorkiesnummer 06-39 89 71 64 E-mail x.verduijn@utrecht.nl Onderwerp

Nadere informatie

s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden

s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden Geacht college, De populariteit van de snorscooter heeft

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan'

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq Adviesdienst Verkeer en Vervoer Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Een onderzoek naar letselongevallen met bromfietsers een jaar

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad.

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Zienswijzennotitie Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Er zijn zeven brieven met zienswijzen

Nadere informatie

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 16854 25 maart 2019 Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk Onderwerp:

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

Broeckgouw, Volendam. Gemeente Edam-Volendam - De Broeckgouw Verkeerskundige maatregelen op de Ringlaan (30 juni 2015)

Broeckgouw, Volendam. Gemeente Edam-Volendam - De Broeckgouw Verkeerskundige maatregelen op de Ringlaan (30 juni 2015) Broeckgouw, Volendam De Ringlaan nodigt blijkbaar uit om (te) hard te rijden De Ringlaan in de Broeckgouw Broeckgouw, Volendam Problematiek/de opgave: Vergroting duidelijkheid voorrangssituatie Verlagen

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00164VKZ18 Aantal bijlagen Datum 26 februari 2019 Onderwerp verkeersbesluit: Eisenhowerlaan,

Nadere informatie

Verkeersbesluit oversteek Norgerweg Roden

Verkeersbesluit oversteek Norgerweg Roden STAATSCOURANT 22 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47279 december 2015 Verkeersbesluit oversteek Norgerweg Roden Verkeersbesluit oversteek Norgerweg Roden Burgemeester

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld Onderzoeksrapport ) Inleiding De heeft ons, de leerlingen van 3GTx van de Meerwaarde gevraagd uit te zoeken wat onveilige situaties zijn rondom onze school. Twee medewerkers van de van afdeling Verkeer

Nadere informatie

Op 28 januari 1997 heeft u ons gemachtigd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op 28 januari 1997 heeft u ons gemachtigd tot het nemen van verkeersbesluiten. Raadsinformatiebrief Onderwerp Verkeersbesluiten Oude Grintweg Inleiding/aanleiding De reconstructie van de Oude Grintweg en de aanleg van het fietspad naar Boxtel naderen hun voltooiing. Ook het plaatsen

Nadere informatie

Ontwerp verkeersbesluit

Ontwerp verkeersbesluit Ontwerp verkeersbesluit voetgangersgebieden Stadshart Bij16-464 Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn

Nadere informatie

Resultaten gebruikersenquête Zwerfkei Licht door de bomen

Resultaten gebruikersenquête Zwerfkei Licht door de bomen Resultaten gebruikersenquête Zwerfkei Licht door de bomen De enquête is opgesteld door: Marijke van Winsum-Westra, Secretaris wijkplatform Hoogenhof Met medewerking van: Tom van Zuijlen, wonend in de Zwerfkei

Nadere informatie

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond 25.11.2013 PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Verkeer complexe materie Een beetje weg wijs Fietsers : waarde van de verkeerstekens

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Dagelijks een ronde lopen door bewoners in gesprek gaan met voetballende jongeren, eventueel melding maken naar politie en wijkmanager

Dagelijks een ronde lopen door bewoners in gesprek gaan met voetballende jongeren, eventueel melding maken naar politie en wijkmanager J A A R P L A N 2 0 1 3 2 0 1 4 Thema Jongeren Vermindering overlast voetbalveld Frankenskamp Werkgroep Jeugd: Delia Brouwer Verantwoordelijke Vermindering overlast Vervangen van de metalen omheiningen

Nadere informatie

Dijklint Alblasserdam

Dijklint Alblasserdam Dijklint Alblasserdam Ontwerpvisie Inrichtingsplan Dijklint Beeld plaatsen ter grootte van dit kader 24 januari 2013 Henk van Zeijl Viviane de Groot 2 Inhoud Inleiding Resultaat discussies in ontwerpwerkgroep

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Definitief verkeersbesluit voetgangersgebieden Stadshart. Nr september 2017

STAATSCOURANT. Definitief verkeersbesluit voetgangersgebieden Stadshart. Nr september 2017 STAATSCOURANT 22 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 54353 september 2017 Definitief verkeersbesluit voetgangersgebieden Stadshart Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving

Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 29885 26 mei 2017 Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving AU17.03116 college van burgemeester en wethouders van Den

Nadere informatie

vveert GEMEENTE c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan,

vveert GEMEENTE c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, GEMEENTE vveert VERKEERSBESLUIT BW-008797-1 : Graafschap Hornelaan fietsstroken Burgemeester en wethouders van Weert, Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, zijn wij

Nadere informatie

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is.

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 2 E Is het fietspad op de grond aangeduid met twee witte evenwijdige

Nadere informatie

Maak van de Noordzijde Zoom eenrichtingsverkeer. Het is akelig smal als auto, bus en fietser elkaar moeten passeren.

Maak van de Noordzijde Zoom eenrichtingsverkeer. Het is akelig smal als auto, bus en fietser elkaar moeten passeren. Formulier nummer Vraag/ Opmerking Onderwerp 1 1 Bomen Reactie Antwoord Gemeente De bestaande bomen te sparen en waar mogelijk nieuwe bomen bij te Het uitgangspunt voor het ontwerp is geweest om zoveel

Nadere informatie

Memo van de gedeputeerde C.A. van der Maat Gedeputeerde Mobiliteit en Samenwerking

Memo van de gedeputeerde C.A. van der Maat Gedeputeerde Mobiliteit en Samenwerking Memo van de gedeputeerde C.A. van der Maat Gedeputeerde Mobiliteit en Samenwerking Onderwerp Motie Niet van het padje af voor speed-pedelecs Documentnummer Geachte Statenleden, Op 7 juli 2017 hebben uw

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht De heer E. klaagt erover dat de gemeente Bergen niets doet aan de overlast die hij ondervindt als gevolg van de situatie op de weg vóór zijn woning, waardoor het hem nagenoeg onmogelijk

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d N o t a C o m m i s s i e Onderwerp Aanbeveling voor de verduidelijking van snelheidslimieten langs provinciale wegen. Samenvatting Een te hoge snelheid vormt in veel

Nadere informatie

Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Vermeerkwartier/Leusderkwartier: verkeersmaatregelen ten behoeve van de Kersenbaan.

Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Vermeerkwartier/Leusderkwartier: verkeersmaatregelen ten behoeve van de Kersenbaan. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9392 2 april 2015 Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Vermeerkwartier/Leusderkwartier: verkeersmaatregelen ten behoeve

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN. Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard

UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN. Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard mei 2015 0 0.Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aanbevelingen 3. Planning en kostenoverzicht 1 1. Inleiding

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK 0 Inhoudsopgave pagina: 1 Inhoudsopgave pagina: 2 Wettelijke tegenstrijdigheid (Nieuwemeerdijk) pagina: 7 Onderhoud asfalt (Nieuwemeerdijk) pagina:

Nadere informatie

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Update bij eerder verschenen rapportage Blauwe brommers op fietspaden 2011 Samenvatting Snorfietsen rijden op de fietspaden in Amsterdam massaal nog steeds

Nadere informatie

Voortgang Burgerinitiatieven & Kleine Ergernissen Sterksel

Voortgang Burgerinitiatieven & Kleine Ergernissen Sterksel Voortgang Burgerinitiatieven & Kleine Ergernissen Sterksel De Dorpsraad Sterksel zet zich in voor een betere leefbaarheid in Sterksel. Onder andere door ondersteuning van burgerinitiatieven en het aanpakken

Nadere informatie

Verkeerssituatie fietspad, wandelpromenade De Boulevard

Verkeerssituatie fietspad, wandelpromenade De Boulevard secretariaat: Ravelstraat 66, 4614 XE Bergen op Zoom telefoon: 0164 244466 email: bergenopzoom@fietsersbond.nl website: http://bergenopzoom.fietsersbond.nl Verkeerssituatie fietspad, wandelpromenade De

Nadere informatie

Verkeersarrangement Elsloo

Verkeersarrangement Elsloo Verkeersarrangement Elsloo Verkeer en terugkoppeling 9 november 2016 Doel van deze avond! Verkeer in Elsloo, hoe zit dat?! Toelichting op de inventarisatie! Hoe gaan we om met uw opmerkingen! Beschrijving

Nadere informatie

Actieplan Jonge Bromfietsers 3 september 2004

Actieplan Jonge Bromfietsers 3 september 2004 abcdefgh Actieplan Jonge Bromfietsers 3 september 2004 1 Inhoudsopgave........................................................................................ 1. Doelstelling Actieplan Jonge bromfietsers

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

Reeds twee keer eerder schreef Lijst Linssen u een brief over de gevaarlijke verkeerssituaties op de Van Konijnenburgweg thv wooncomplex Vissershaven.

Reeds twee keer eerder schreef Lijst Linssen u een brief over de gevaarlijke verkeerssituaties op de Van Konijnenburgweg thv wooncomplex Vissershaven. Lijst Linssen zakelijk met een sociaal hart Lijst Linssen Moerstraatsebaan 41 4661 AN Halsteren Aan: College van Burgemeester & Wethouders Gemeente Bergen op Zoom Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Onderwerp:

Nadere informatie

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Gemeente Nieuwkoop Afd. Beheer openbare ruimte maart 2015 Inhoud INHOUD...2 1 INLEIDING...3 1.1 AANLEIDING...3 1.2 DOELSTELLING

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

Binnenstad Tienen wordt zone 30

Binnenstad Tienen wordt zone 30 Binnenstad Tienen wordt zone 30 Na de paasvakantie wordt de hele binnenstad van Tienen een zone 30. Een zone 30 is een gebied waar je nergens sneller mag rijden dan 30 km/uur. Waarom gaan we voor deze

Nadere informatie

Reactienota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan

Reactienota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan nota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan 12-8-2019 1 Inleiding In april 2019 hebben we de plannen voor de inrichting van de Prinses Irenelaan en de geplande rotonde ter hoogte van de

Nadere informatie

dat de Buitenrustlaan, Rustenburgerlaan, Schalkwijkerstraat en Schipholweg gelegen zijn binnen de bebouwde kom van Haarlem;

dat de Buitenrustlaan, Rustenburgerlaan, Schalkwijkerstraat en Schipholweg gelegen zijn binnen de bebouwde kom van Haarlem; STAATSCOURANT 4 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 59682 november 2016 Verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen t.g.v. renovatiewerkzaamheden Buitenrustbruggen Haarlem

Nadere informatie

beantwoording vragen WD Braassemdreef, reactie motie WD 8 april 2013, beantwoording vraag SvKB kunstwerk Braassemdreef

beantwoording vragen WD Braassemdreef, reactie motie WD 8 april 2013, beantwoording vraag SvKB kunstwerk Braassemdreef Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen Kaag en Braassem Postadres Postbus 1,2370AA Roelofarendsveen T: (071) 332 72 72 E: info@kaagenbraassetn.nl W; www.kaagenbraassem.nl Aan de gemeenteraad datum 10 DEC

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13414 11 maart 2016 Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo Het college van

Nadere informatie

DE KEERZIJDE VAN DE ZUIDTANGENT

DE KEERZIJDE VAN DE ZUIDTANGENT DE KEERZIJDE VAN DE ZUIDTANGENT Alweer een jaar verder!!! Voorwoord In januari 2009 hebben wij ons zwartboek aangeboden aan de gemeente, de provincie, de politie, de politiek, connexxion en de media. Inmiddels

Nadere informatie

Ontwerp verkeersbesluit verandering maximum snelheid en aanleg fietsstrook Jacob Catslaan gemeente Ermelo

Ontwerp verkeersbesluit verandering maximum snelheid en aanleg fietsstrook Jacob Catslaan gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 52710 5 oktober 2016 Ontwerp verkeersbesluit verandering maximum snelheid en aanleg fietsstrook Jacob Catslaan gemeente

Nadere informatie

Raadsmededeling. Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15. Het college van B&W. De raads- en duoburgerleden. Kopie aan. Afvalinzameling in de binnenstad

Raadsmededeling. Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15. Het college van B&W. De raads- en duoburgerleden. Kopie aan. Afvalinzameling in de binnenstad Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15 Van Aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Kopie aan Onderwerp Afvalinzameling in de binnenstad Mededeling 1 INLEIDING Bij vaststelling van het Beleidsplan

Nadere informatie

Onderbouwing bromfiets naar de rijbaan

Onderbouwing bromfiets naar de rijbaan Onderbouwing bromfiets naar de rijbaan Het doel van het verhuizen van de bromfiets naar de rijbaan, is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Deze bijlage geeft uitgebreide toelichting en onderbouwing

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

Verkeersbesluit bromfiets op de rijbaan omgeving Amsterdamsevaart

Verkeersbesluit bromfiets op de rijbaan omgeving Amsterdamsevaart STAATSCOURANT 7 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 63405 november 2018 Verkeersbesluit bromfiets op de rijbaan omgeving Amsterdamsevaart Nr. 2018/455744 Burgemeester en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN

HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN 1 WAT WIL DE VVD? - Aantal handhavers uitbreiden tot 300 goed opgeleide handhavers; - Handhavers moeten de bevoegdheid krijgen

Nadere informatie

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg Verkeersmemorandum Voorwoord Dit verkeersmemorandum werd opgesteld door vertegenwoordigers van de Ouderraden van de Scholengemeenschap De Kraal, met vestigingen in de Van Bladelstraat, Elststraat, Schaffelkantstraat

Nadere informatie

dat de gecombineerde oversteek van fietsers en voetgangers op de Clemensstraat als onveilig wordt ervaren;

dat de gecombineerde oversteek van fietsers en voetgangers op de Clemensstraat als onveilig wordt ervaren; STAATSCOURANT Nr. 33722 7 oktober 2015 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Verkeersbesluit wijzigen voorrang fietsoversteek Clemensstraat Soest Kenmerk Ruimte/1345519 Burgemeester

Nadere informatie

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN Beste Lezer, Met deze enquête willen we uw mening over de verkeersveiligheid op de Ringdijk in beeld brengen. Het verkeersadviesbureau

Nadere informatie

Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP)

Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP) GEMEENTE HILLEGOM Hoofdstraat 115 2181 EC Hillegom T 14 0252 Postbus 32, 2180 AA Hillegom F 0252-537 290 E info@hillegom.nl I www.hillegom.nl Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP) Onderdeel

Nadere informatie

Nieuwstraat 4, 4611 RS Bergen op Zoom, tel ;

Nieuwstraat 4, 4611 RS Bergen op Zoom, tel ; Bergen op Zoom, 27 juni 2014 Aan het College van Burgemeester en Wethouders der Gemeente Bergen op Zoom Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Betreft: vragen over wijk Nieuw-Borgvliet, kenmerk PvdK/PB/14036

Nadere informatie

G. Dorgelo Verkeersbesluit opheffen en aanwijzen voetgangersoversteekplaats Helperzoom

G. Dorgelo Verkeersbesluit opheffen en aanwijzen voetgangersoversteekplaats Helperzoom Stadsontwikkeling VERKEERSBESLUIT 18-10-2018 2 6917476 G. Dorgelo 14 050 Verkeersbesluit opheffen en aanwijzen voetgangersoversteekplaats Helperzoom Bevoegdheid Op grond van artikel 18, eerste lid, sub

Nadere informatie

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt?

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? 2 april 2009 initiatiefgroep raambuurt raam 62 2801 vm gouda t+f 0182.526925 initiatiefgroep@raambuurtgouda.nl Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? of de automobilist zich tenminste aan max.

Nadere informatie

Advies inzake instellen bromfietspad Warmoezenierspad

Advies inzake instellen bromfietspad Warmoezenierspad 03 november 2011 Geachte gemeente, Naar aanleiding van het op 2 maart 2011 genomen besluit om verkeersborden G12a en G12b (instellen bromfietspad) te plaatsen op het Warmoezenierspad in Nieuwerkerk aan

Nadere informatie

Verslag van inspraak

Verslag van inspraak Verslag van inspraak Project : Herinrichting Koedijk Lochem Aanleiding : Opstellen schetsontwerp Datum: 1 juli 2016 2 Inleiding Op 8 juni 2016 werd een inloopavond gehouden waarop werd gepresenteerd dat

Nadere informatie

Onduidelijke en onherkenbare voorrangssituaties Bij een 30 km/u inrichting is sprake van gelijkwaardige kruisingen, verkeer van rechts heeft voorrang.

Onduidelijke en onherkenbare voorrangssituaties Bij een 30 km/u inrichting is sprake van gelijkwaardige kruisingen, verkeer van rechts heeft voorrang. Gemeente Hof van Twente Aan het college van B&W en de gemeenteraad Postbus 54 7470 AB GOOR info@hofvantwente.nl Onderwerp: Verkeersstudie Markelo Datum: 15 november 2016 Geacht College en leden van de

Nadere informatie

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Hier Studiedag komt tekst verkeerslichten Jonathan de Vries Hier komt ook tekst Adviseur verkeersmanagement Patricia Stumpel-Vos Adviseur mobiliteitsbeleid Inhoud

Nadere informatie

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants)

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Agenda Aanleiding en doel van het onderzoek Uitvoering onderzoek Resultaten Conclusies Aanbevelingen

Nadere informatie

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Persnota Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Verlaag je snelheid, verhoog de veiligheid. 1. Plan Nieuw Kortrijk 2. Kortrijk was een verkeersonveilige stad Verkeersveiligheid is één van de topprioriteiten

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Datum Agendapunt Documentnummer 13 R06S013/z170025597 Onderwerp Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Kennisnemen van de

Nadere informatie

Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Rozenprieelstraat e.o.

Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Rozenprieelstraat e.o. Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Rozenprieelstraat e.o. Betreffende straten: Linschotenstraat tot Rozenprieelstraat, Rozenprieelstraat tussen Linschotenstraat en Van Marumstraat, het toegangspad

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN SMALLINGERLAND

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN SMALLINGERLAND Onderwerp: Verkeersbesluit voor het instellen van verplichte fietspaden langs erftoegangswegen in het buitengebied en het opheffen van de voorrangregeling bij diverse fietspaden in het buitengebied van

Nadere informatie

Vraag 1: Welke maatregelen gaan er nu (eindelijk) getroffen worden om de onduidelijke voorranqsituatie voor iedereen duidelijk te maken?

Vraag 1: Welke maatregelen gaan er nu (eindelijk) getroffen worden om de onduidelijke voorranqsituatie voor iedereen duidelijk te maken? RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 30 vragen 18R.00431 Van: Datum : 3 juli 2018 Portefeuillehouder(s) Portefeuiile(s) college van burgemeester en wethouders : Verkeer : wethouder W.J.P. Kok

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen Beleid Het verkeersbeleid van de gemeente is vastgelegd in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP). Het GVVP beschrijft het kader rondom bereikbaarheid- en verkeersveiligheidsvraagstukken binnen

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Vaststellen definitief ontwerp (DO) 0km gebied Ramplaankwartier Portefeuille mr. M.Divendal Auteur G.A. Laeven Telefoon 51195 E-mail: glaeven@haarlem.nl WZ/OVG Reg.nr.

Nadere informatie

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier.

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier. Heraanleg Leenstraat Advies Fietsersbond september 2017 Achtergrond Op de website van de gemeente staat te lezen dat de veiligheid van de fietser de belangrijkste reden is voor de heraanleg van de Leenstraat:

Nadere informatie

INSPRAAKRAPPORT RIOLERINGS- EN ASFALTERINGSPLAN PARALLELWEG

INSPRAAKRAPPORT RIOLERINGS- EN ASFALTERINGSPLAN PARALLELWEG INSPRAAKRAPPORT RIOLERINGS- EN ASFALTERINGSPLAN PARALLELWEG Februari 2013 I N H O U D S O P G A V E 1. INLEIDING pag. 3 2. AFWERKINGSPLAN pag. 3 3. INSPRAAKPROCEDURE pag. 3 4. INSPRAAKREACTIES pag. 4 en

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP Ekeren, Rob van RB S1 RAD: RAD140709 woensdag 9 juli 2014 BW: BW140603 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 9 juli 2014 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Rob

Nadere informatie

WIJKRAAD EENEIND Secretariaat: Dilis Ariens Camp 26, 5674 VH Nuenen Telefoon:

WIJKRAAD EENEIND Secretariaat: Dilis Ariens Camp 26, 5674 VH Nuenen Telefoon: WIJKRAAD EENEIND Secretariaat: Dilis Ariens Camp 26, 5674 VH Nuenen Telefoon: 06 24658368 www.eeneind.nl email: petrovandenbos@gmail.com College van Burgemeester en Wethouders Jan van Schijnveltlaan 2

Nadere informatie

Onderwijsboulevard Heyendaalseweg

Onderwijsboulevard Heyendaalseweg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Memo evaluatie Kwakelbrug en bereikbaarheid industriegebied

Memo evaluatie Kwakelbrug en bereikbaarheid industriegebied Memo evaluatie Kwakelbrug en bereikbaarheid industriegebied In de commissie Ruimte is enige tijd geleden besloten de vernieuwde Kwakelbrug te evalueren. Daarnaast is besloten te onderzoeken of verbeterpunten

Nadere informatie

Parallelweg: 30 is 30. Niet voor niets!

Parallelweg: 30 is 30. Niet voor niets! Parallelweg: 30 is 30. Niet voor niets! BERGEN OP ZOOM - PvdA heeft zorgen over de verkeersveiligheid en leefbaarheid langs de Parallelweg. Vanaf de kruising met de Antwerpsestraatweg geldt een maximumsnelheid

Nadere informatie

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn:

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn: Beschrijving van meest genoemde kruisingen. Doel van deze beschrijving is de actuele situatie weer te geven en een aantal oplossingen voor de geconstateerde problemen aan te dragen. Voorafgaand aan deze

Nadere informatie

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route Enquête verkeersveiligheid school - thuis route Inleiding Bij het maken van ons nieuwe schoolplan 2011-2015 is er onder de ouders van onze kinderen een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek

Nadere informatie

Voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad

Voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad Voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad Raadsvergadering : 28 april 2005 Agendapunt : 08 Onderwerp : Oversteekplaats Stationsweg te Geertruidenberg Datum : 23 maart 2005 A.

Nadere informatie

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL 51 5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG 52 5.1 Hoofdregel 53 Wanneer een openbare weg een rijbaan omvat, moet je die volgen. Dat betekent dat je niet op de gelijkgrondse bermen of op andere delen van de openbare

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Aanleiding In de afgelopen jaren hebben een aantal verkeersincidenten op het kruispunt Bommelweg Dreef plaatsgevonden.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Uitnodiging inloopbijeenkomst voor het voorlopig ontwerp Gemeente Lelystad heeft het voorlopig ontwerp voor de onderhoudswerkzaamheden in uw wijk gereed. Het

Nadere informatie

ui ui mi int ii in nu ui

ui ui mi int ii in nu ui ĩĥ Gemeente ñ Bergen op Zoom fractie GBWP T.a.v. De heer P. Roosendaal Oudeweg 12 4661HK Halsteren ui ui mi int ii in nu ui ľp-'lľ'lľl'llľ-'ll'm'ľlľľ-l Uw kenmerk 114-026401 Uw brief 5-06-2014 Onderwerp:

Nadere informatie

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Leimuiderbrug Leimuiderdijk

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Leimuiderbrug Leimuiderdijk STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 16865 25 maart 2019 Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Leimuiderbrug Leimuiderdijk Onderwerp: herinrichting

Nadere informatie

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!!

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Help mee zorg dragen voor een veilige omgeving voor uw kinderen en die van hun vriendjes. Respecteer daarom de wettelijke voorschriften

Nadere informatie

Zuidelijke stationsomgeving GSP. Mobiliteitsstudie - stand van zaken

Zuidelijke stationsomgeving GSP. Mobiliteitsstudie - stand van zaken Zuidelijke stationsomgeving GSP Mobiliteitsstudie - stand van zaken AGENDA Afbakening studiegebied Deelgebied A Deelgebied B Deelgebied C 2 3 AGENDA Afbakening studiegebied Deelgebied A Deelgebied B Deelgebied

Nadere informatie

Bromfiets klasse B op de rijbaan

Bromfiets klasse B op de rijbaan 2 technische fiche juni 2006 klasse B op de rijbaan binnen de bebouwde kom Sinds 1 januari 2005 moeten de bromfietsers klasse B binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden. klasse B op de rijbaan 2 1.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg...

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... Verkeer Klijndijk Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... 6 Hoofdweg vanaf rotonde naar afslag

Nadere informatie