7P 3lCysv. Caracas, Rijkswaterstaat Bouwdienst N. Bakker Z2853 II, M

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7P 3lCysv. Caracas, Rijkswaterstaat Bouwdienst N. Bakker Z2853 II, M"

Transcriptie

1 7P 3lCysv KORTE SAMENVATTING VAN BESPREKINGEN GEVOERD TIJDENS DE IDENTIFICATIEMISSIE T.B.V. HET INSTITUTE) NACIONAL DE CANALIZACTONES DEL MINISTERIO DE TRANSPORTS Y COMUNI- CACIONES DE LA REPUBLICA DE VENEZUELA Caracas, Rijkswaterstaat Bouwdienst N. Bakker Z2853 II, M

2 BIBLIOTHEEK BOUWDIENST RlJKSWATERSTAAT NR. /263.J GiX. BIBLIOTHEEK Bouwdienst Rijkswaterstaat Postbus LA Utrecht KORTE SAMENVATTING VAN BESPREKINGEN GEVOERD TIJDENS DE IDENTIFICATIEMISSIE T.B.V. MET INSTITUTO NAGIONAL DE CANALIZACTONES DEL MINISTERIO DE TRANSPORTS Y COMUNI- CACIONES DE LA REPUBLICA DE VENEZUELA Caracas, Rijkswaterstaat Bouwdienst N. Bakker

3 1 Identificatiemissie INC-Venezuela in de periods t/m Samenstelling van de missie: N. Bakker, A.M. de Jonge, R. Moor, J.A. Piet, R.P.J. Soffers, A.M. Sutmuller, D.C. Verhage, RIJKSWATERSTAAT missieleider RIJKSWATERSTAAT NEDECO NEDECO RIJKSWATERSTAAT NEDECO RIJKSWATERSTAAT coordinator Venezuela (Bouwdienst) (Directie Noordzee) (Haskoning) (Bureau voor Scheeps bouw) (Directie Noordzee) (Haskoning) (Bouwdienst)

4 2 I. 1. REZOEK AAN DE OFICINA CENTRAL INC Informatieve qesprekken datum: Informatieve bespreking en o. a. : Lie. Omeira Blanco Dr. Roger Hen y Parra Lie. Miguel Angel Alvarez Ing. Luis Bermudez Ing. Xiomar Salami Ing. Edgar Legal Ing. Luis Castro Ricardi Ing. Cruz Landaeta Cap. Luis Rodriguez Castro Ing. Vladimir Yanez Ing. Manuel Marcano Ing. Maria Eugenia Von Seggern: Ing. Wilfredo Vargas Ing. Dafnis Echeverria uitwisseling van gedachten met : Directora de Planificacion e Investigaciones : Direccion de Planificacion e Investigaciones : Jefe Division Desarrollo Vias Fluviales : Direccion de Planificacion e Investigaciones Jefe Division de Proyectos e Investigaciones Sub-Gerente Trabajos Comer dales Asesor INC Gerencia Trabajos Comerciales : Asesor INC : Jefe Division de Mantenimiento de la Direccion de Ingenieria Naval : Division Proyectos y Desarrollo de la Direccion de Ingenieria Naval Direccion de Planificacion e Investigaciones Sub-Gerente Maracaibo Sub-Gerente Orinoco Voorts ter informatie: Sr. Tomas Perez Leefmans Sr. Roberto Escobar Gerente Canal Maracaibo Gerente Canal Orinoco Nadere definiering TOR: 1. Het optimaliseren van de voorbereiding, begeleiding en uitvoering van baggerwerken; Het reduceren van sedimentatie in de vaargeulen middels het uitvoeren van rivier- en kustwaterbouwkundige werken; 2.

5 3 3. Het versterken van de studie- en ingenieurscapaciteit binnen INC, alsook het verbeteren van de slagvaardigheid van de organisatie middels aanpassing van structuren en inbrengen van de benodigde disciplines. Resum6 van het besprokene: Men heeft behoefte aan een evaluatie van studies en onderzoeken, die in opdracht van INC zijn verricht, b.v. studies van TAMS (New York) terzake de vervoersstromen over de rivieren en kanalen en studies van Haskoning, RWS e. a. INC heeft in concept een z.g. Master Plan ontwikkeld om de uitvoering van onderhoudsbaggerwerk te verminderen. Men wil dat de missie hier haar opinie over geeft. In totaal wordt ca. 21*10 A 6 m3/jaar aan onderhoudsbaggerwerk uitgevoerd. Als gevolg van de inefficiency van de werktuigen is een hoeveelheid achterstallig onderhoudsbaggerwerk ontstaan van ca. 16*10 A 6 m3. Momenteel wordt internationaal getenderd om deze achterstand weg te werken. Voor het onderhoud van de geul naar het Meer van Maracaibo wordt gewerkt met: 2 cutterzuigers (geschatte gezamenlijke produktie 2,5*10 A 6 m3/jaar) 1 sleephopperzuiger (geschatte produktie 5*10 A 6 m3/jaar) De scheepvaartgeul naar en op de Orinoco-rivier wordt onderhouden m.b.v.: 1 sleepzuiger (side casting) 1 sleephopperzuiger Beide schepen zijn weinig operationeel. INC kampt met veel mechanische problemen. Op de Orinoco-rivier verricht men hydrografische metingen ca. 1 1/2 maand voorafgaand aan de voor de scheepvaart vereiste waterstanden i.v.m. de diepgang (na de droge tijd) in 3 langsraaien peilingen. Op basis hiervan markeert men de vaargeul men boeien. De kleinere werktuigen (cutterzuigers) worden door de Gerencias Orinoco/Maracaibo onderhouden. Het onderhoud van de grotere werktuigen berust bij het Depto. Naval van het hoofdkantoor van INC. 2. Presentatie van Ina. Luis Soto. Vice-Presidente INC datum: Alaemeen De principiele doelstelling van INC is het in goede staat brengen en houden van de vaargeulen. Dit wordt tot stand gebracht door:

6 4 1. het verrichten van onderhoudsbaggerwerk. de efficiency van het onderhoudsbaggerwerk schat Soto op ca. 30%. 2. het verrichten van onderzoek en het uitvoeren van studies. volgens Soto verricht het INC momenteel zelf geen studies. Momenteel bedraagt de begroting van INC Gerencia Canal de Maracaibo ca. Bs 2200*10 A 6 op jaarbasis voor: a. onderhoudsbaggerwerk b. beboeing en bebakening c. peil- en meetactiviteiten en d. ondersteuning. Het achterstallig onderhoudsbaggerwerk bedraagt ca. 16*10 A 6 m3. Men heeft een internationale aanbesteding in voorbereiding, waarbij tegen een prijs van US$ 0,50/m3 een hoeveelheid van 16*10 A 6 m3 zal worden gebaggerd. De kosten van het baggerwerk bedragen ca. US$ 8*10 A 6. De kosten van het baggerwerk in lokale valuta: Bs 520*- 10 A 6. Geschatte kosten van de activiteiten b,c,d.: Bs 480*10 A 6. De totale kosten van het onderhoudsbaggerwerk worden aldus geschat op Bs 1000*10 A 6. Soto concludeert, dat enige optimalisatie mogelijk moet zijn Het side-casten geeft op termijn problemen, aangezien door het side-casten bermen gevormd worden, die: 1. een steeds groeiende retourstroom van slib veroorzaakt, waardoor de werkelijke prestatie negatief wordt beinvloed; 2. de bewegingsvrijheid van de baggerwerktuigen beperkt. Vaak moet men extra varen om te kunnen draaien. De kosten van INC's activiteiten zijn in de afgelopen jaren in lokale valuta toegenomen. Weliswaar zijn de kosten omgerekend in US$ nauwelijks gestegen. De gebaggerde hoeveelheden zijn echter sinds 1984 sterk teruggelopen. De laatste jaren is weliswaar van enige verbetering sprake. De gemiddelde efficiency (effectieve tijd) van de zuigers varieerde in de afgelopen jaren tussen 20 a 35% van de in totaal beschikbare tijd. Soto wil tot een strategisch plan komen gericht op het verbeteren van de prestaties van de bemanningen via een programma van opleidingen. Ca. 85% van de inkomsten van INC komen uit het in stand houden van een goede bevaarbaarheid van de vaarwegen. Men wil in de toekomst met de verhoging van de efficiency meer capaciteit vrijmaken voor het commercieel baggeren (de beschikbare baggercapaciteit inzetten op de lokale en caraibische markten).

7 5 2.2 Meer van Maracaibo: Ca. 1*10 A 6 vaten olie worden afgevoerd via het Meer van Maracaibo. De oliebronnen op het Meer van Maracaibo raken uitgeput en men verwacht een afname van het vervoer tot het niveau van ca. 0,5*10 A 6 vaten/dag tegen het jaar Er wordt een studie verricht naar de aanleg van een nieuwe haven op het schiereiland San Carlos. Ca. 95% van INC's inkomsten wordt door de tolheffing (havengelden) op olie opgebracht. De venezolaanse olie wordt m.b.v. zowel venezolaanse tankers als buitenlandse tankers vervoerd. Momenteel heeft Venezuela 2 eigen tankers in de vaart, doch men verwacht op termijn een toename van het bestand aan venezolaanse tankers met 18 sts.(*) (*) deze tankers zullen minder diepgang hebben dan de huidige tankers; de breedte zal toenemen. De buitenlandse tankers betalen toltarieven in US$. Lokale tankers betalen in lokale valuta. Soto ziet door deze ontwikkeling de inkomsten van INC afnemen. Door het verhogen van de toltarieven zal INC zich in een moeilijke positie manoeuvreren. INC zal daarom de kosten voor het uitvoeren van onderhoudsbaggerwerk derhalve dienen te reduceren. In het geval de olieoverslagactiviteiten op San Carlos zullen worden geconcentreerd kan de vereiste diepte van het kanaal in het Meer van Maracaibo gereduceerd worden met ca. 10' (ca. 3m). Dit heeft een aantal positieve effecten: 1. de aanslibbing wordt minder en bijgevolg reduceert de jaarlijkse hoeveelheid onderhoudsbaggerwerk; 2. de zoutbelasting zal verminderd worden (NEDECO verricht momenteel een nadere studie naar de reductie van de zoutbelasting). Het is voor INC belangrijk momenteel een aantal scenario's uit te werken gebaseerd op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. INC moet zich wapenen om tijdig op toekomstige ontwikkelingen te kunnen inspelen. Ca. 65% van het onderhoudsbaggerwerk (totaal 7,5*10 A 6 m3/jaar) wordt uitgevoerd over een lengte van ca. 12 km kanaal. Sinds de begin jaren '70 zijn door het INC zelf geen studies meer op structurele wijze uitgevoerd. Soto wil in deze situatie verandering brengen. De toegangsgeul (buitenkanaal) heeft een breedte van ca. 300m; de toegangsgeul (binnenkanaal) ca. 240m. De vraag is met welke breedte gerekend met worden uitgaande van de mogelijke toekomstige ontwikkelingen?

8 6 Momenteel varen gemiddeld 5 schepen/dag door de toegangsgeul, waarvan 3 tankers (maximale diepgang) en 2 "general cargo" schepen (veelal geen maximale diepgang). Zie tevens de opm. (*). 2.3 Rio Orinoco De "Catatumbo" (IHC), bouwjaar 1979 (de eerste 2 jaren waren er problemen met het lossysteem; schuiven) levert de beste prestaties en is ca. 70% effectief. De "Orinoco" (Mitsubishi) heeft de eerste jaren redelijke prestaties geleverd, maar is momenteel in hoge mate ineffectief. De "Guayana" (OenK) levert slechte prestaties en is veel met ongelukken geconfronteerd. (Soto zoekt de oorzaak o.a. in het slecht functioneren van het plaatsbepalingssysteem). Vroeger werd het onderhoudsbaggerwerk op de Orinoco met < en zuiger verricht n.l. de side-cast dredge "ICOA". Tegenwoordig worden twee in theorie meer efficients zuigers ingezet, doch deze zijn niet of nauwelijks in staat om de jaarlijkse aanslibbing bij te houden... Ca. 60% van het onderhoudsbaggerwerk wordt in een sectie van het kanaal met een lengte van km uitgevoerd. Soto oppert dat middels rivierverbeteringswerken de aanslibbing verminderd moet kunnen worden... In de komende jaren zullen nieuwe olievelden in het zuiden van Venezuela in produktie gebracht worden. Tegen het jaar 2010 wil men ca. 1*10 A 6 vaten/dag exporteren. In Pto. Ordaz verwacht men een groei van de export van ijzererts tot 28*10 A 6 ton/jaar tegen het jaar INC vraagt zich af of vaarroutes tegen het licht van de geschetste ontwikkelingen dienen te worden gewijzigd... Wat de gevolgen zullen zijn van het gfebruik van andere scheepstypen en duwbakken op de jaarlijkse hoeveelheden onderhoudsbaggerwerk is nog onbekend. Soto moedigt de missie aan om ideeen te spuien en zoveel mogelijk alternatieven naar voren te brengen. Tenslotte is Soto van mening, dat de ingenieurscomponent binnen de organisatie verstrekt dient te worden.

9 7 II. BEZQEK AAN DE GERENCIA CANAL DE MARACAIBO 3. Alaeiueen De salariering van het kader van INC wordt als relatief slecht gezien i.v.m. de doorwerking van de inflatie. Hoewel men vanuit de organisatie het arbeidsvoorwaardenpakket "goed" noemt, beschouwt men in het algemeen op de werkvloer het salaris onvoldoende om de levensstijl te kunnen handhaven. De bemanningen aan boord van de baggerwerktuigen hebben een kollektief contract afgesloten via de vakbond, waardoor een toeslagensysteem van kracht is. Daardoor verdienen de bemanningen per saldo meer, dan het kader van INC. De Gerencia Canal de Maracaibo bestaat uit 5 Divisiones: Div. de Operaciones Div. de Finanzas Div. Planta Catatumbo Div. Relaciones Industriales Div. de Control de Produccion 4. Div. Control de Produccion (ing. Cesar D'Ambrosio f Jefe Depto. de Hidrografia) (ing. Rumulo Romero, Jefe Depto. de Dragado) datum: De Depto. de Dragado verzorgt de planning van het onderhoudsbaggerwerk en alles wat voorts in het kader van de voorbereiding en controls is vereist. De Depto. de Hidrografia verricht de beheersmetingen, alsook de metingen t.b.v. het baggerwerk. Daarnaast bepaalt Hidrografia of de boeien juist gepositioneerd zijn en of deze onderhoud behoeven. Het Depto. de Investigaciones verricht onderzoek naar stortplaatsen, reductie van de aanslibbing etc. De frequentie van de peilingen wordt afgestemd op de volumina van aanslibbing en de snelheid, waarmee aanslibbing plaatsvindt. De planning van de metingen is goed omschreven en de voortgang wordt bijgehouden. Een capaciteitsplan is aanwezig. De aanslibbing bestaat voornamelijk uit "fluff". Vanwege varierende dichtheden in de toegangsgeul heeft men problemen met de interpretatie van echoloodgegevens. Het ontbreekt aan een definitie van het begrip "nautische bodem". Men heeft geen inzicht in de waarde van de gepresenteerde en gemeten grootheden. De toepassing van de "Navitracker" is m.n. bedoeld om deze waarde nader te concretiseren. Hidrografia stelt zelf het meetprogramma samen. In theorie beschikt Hidrografia over voldoende kennis, ervaring en raiddelen om het baggerwerk op verantwoorde wijze te begeleiden. Hidrografia heeft een rekenmodel om getijvoorspellingen te doen. Getijschrijvers rond het Meer van Maracaibo werken reeds enige tientallen jaren.

10 8 Het Depto. de Dragados bepaalt het baggerprogramma a.h.v. het via peilkaarten verkregen inzicht in het aanslibbingsgedrag, alsook op basis van informatie van de lood sen. De controle op de uitvoering van het baggerwerk aan boord wordt voor de cutterzuigers door Depto. de Dragados behartigd. Aan boord van de "Catatumbo" wordt deze taak door de eigen bemanning uitgevoerd (dat was volgens zeggen vroeger anders, maar Caracas heeft aldus be slist...). De gemiddelde jaarlijkse aanslibbing in de toegangsgeulen bedraagt ca. 8*10 A 6 it\3. 5. Div. de Qperaciones (Eddy Palma, Jefe Depto. Seviclos Navales) datum: De cutterzuiger "Carabobo" is ondergebracht bij de Gerencia de Trabajos Comerciales. Weliswaar drukken de kosten van de Carabobo" indien deze stil ligt is op de begroting van de Gerencia Canal de Maracaibo. Ondanks de prioriteit om de vaargeul naar het Lago op diepte te houden is de "Carabobo" aan de baggercapaciteit onttrokken op grond van een besluit van de Gerencia Central en Caracas. Het "Catatumbo ' bedrijf heeft behoefte aan snelle efficiente besluiten, reden waarom dit in een aparte Division is ondergebracht. De ondersteuning door Div. de Logistica schiet te kort; aankoopprocedures duren te lang (3 offertes). Er zijn weinig onderdelen in voorraad, waardoor de "breakdown" tijd veelal te lang is. 6. Div. de Finanzas (Dr. Doris de Estrada, Jefe Division de Finanzas) datum: De begroting van de Gerencia Canalde Maracaibo ziet er voor 1992 als volgt uit: Presupuesto gastos corrientes y de capital (Begrote uitgaven in Bs*10 A 6) Gastos de personal Materiales Servicio Reparacion (incl. dokbeurten) Transferencias (extra uitgaven personeel) Depreciacion y amortizacion (oude schepen nauwelijks opgenomen; grootste deel heeft betrekking op Catatumbo voor 20 jaar) Total gastos corrientes Adquisicion maquinaria y equipo (kleinere aankopen) Estudios y proyectos Total gastos de capital Total de gastos

11 9 N.B. De uitgaven aan brandstof bedragen ca. Bs 11*10 A 6/jaar. Het toltarief voor het vervoer van olie onder venezolaanse vlag is Bs 4,30/metrische ton; voor buitenlandse schepen bedraagt de tol US$ 1,OO/metrische ton. Indien de venezolaanse olie in de nabije toekomst in toenemende mate m.b.v. de bestelde tankers vervoerd zal worden, betekent dit uitgaande van een gelijkblijvende export (aantal vaten/dag) een daling aan inkomsten voor INC. De Gerencia Central te Caracas beschikt over aanzienlijke financiele reserves. Alle aankopen voor bedragen boven Bs (ca. fl ) dienen geautoriseerd te worden door de Presidencia van INC. Lokale aankopen via de "normale procedures nemen gemiddeld ca. 45 dagen in beslag. Bij urgente aankopen kan een versnelde procedure gevolgd worden. De noodzaak daartoe dient door de le verantwoordelijke van het werktuig te worden onderbouwd. In dat geval zijn niet 3 offertes nodig, maar kan na autorisatie van de Presidencia direct tot aanschaf worden overgegaan. 7. Div. de Relaciones Industriales (lie. Guadelupe Montero, Jefe Division de Relaciones Industriales) datum: Het middelbaar technisch nivo binnen INC is kwetsbaar. Velen hebben zich op empirische wijze de techniek eigen gemaakt. Op ingenieursnivo is onvoldoende deskundigheid aanwezig. De medewerkers van INC hebben in het algemeen beperkte opleidingen genoten. Voor het jaar 2000 zullen ca. 66 medewerkers van Maracaibo met pensioen gaan. Momenteel heeft de Gerencia ca. 380 empleados in dienst en ca. 500 obreros gecontracteerd. Mogelijkheden om bepaalde onderdelen van de organisatie te privatisering zijn aanwezig, doch de condities waaronder zullen uitonderhandeld moeten worden met de vakbond. Mogelijk zullen door de Presidencia extra fondsen beschikbaar gesteld moeten worden. De personele behoefte van de verschillende onderdelen worden bepaald door de resp. hoofden van dienst. Bij uitbreidingen is autorisatie van de Presidencia noodzakeli jk. Medewerkers die cursussen in het buitenland gelopen hebben worden door INC verplicht gedurende een periode van 3 maal de duur van de buitenlandse cursus in dienst van INC te blijven. 8. Div. de Abastecimiento (Lie. Ender Balzan, Jefe Division de Abastecimiento) datum:

12 10 Deze divisie heeft inmiddels een andere structuur gekre gen. Men heeft de Div. de Abastecimientos, onderverdeeld in Depto. de Adguisiciones en Depto. de Control y Mane^o de Materiales. De organisatie daaronder is nog met goedgekeurd, doch functioneert in de praktijk wel reeds. Het voorraadbewaking- en controlesysteem is geheel geautomatiseerd. Onderdelen liggen op voortreffelijke opgeslagen in een aantal loodsen; deze onderdelen liggen keurig gecodeerd in de rekken (perfect georganiseerd). Met beschikt over een systeem oin aan de hand van minimum hoeveelheid in voorraad te signaleren, wanneer een bestelling dient te worden geinitieerd. Met maakt jaarlijks een analyse t.b.v. bestellingen a.h.v. urgentie, korte, middellange en lange termijn planning. Periodiek maakt men overzichten m.b.t. de stand van zaken van de aankopen incl. redenen, waardoor aankopen evt. vertraagd worden. Meti maakt onderscheid in lokale bestellingen van kleine omvang, van grotere omvang en Internationale bestellingen. Het aankopen en de controle op de aankopen worden door de aankopers verricht. Deze beschikken over techmsche kennis om deze controle uit te voeren. Voor grotere leveranties kunnen inspecteurs van Depto. de Mantemmiento ingezet worden. De aankopen volgen de wettelijk yastgestelde procedures d.w.z. na publikatie en selectie en aan de hand van een drietal offertes. Aan de geselecteerde leveranciers worden informatiepakketten gegeven met specificaties en leveringscondities. Opm.: Reparaties worden geheel zelf uitgevoerd door het Depto. de Mantenimiento, doch er is een tendens om de motoren via contracten door ex terne bedrijven te laten verrichten. Voor internationale aanbestedingen volgen beoordeling door een Comite de Licitaciones, samengesteld uit vertegenwoordigers van elke Division. De gebruikers bepalen de urgentie van de aankopen. Men tracht aankopen zoveel mogelijk de geeigende procedures te laten volgen, doch voor urgente aankopen yolgt men aparte procedures. In het algemeen is de tijd tussen aanvraag en levering 63 dagen. Rezoek aan de "Catatumbo" (Division Draga Catatumbo) (Sr. Prospero Hernandez, capitan Sr. Carlos Palma, Jefe Maquinas) datum: De "Catatumbo" is volgens de kapitein de meest efficiente zuiger van INC. Men voldoet min of meer aan het jaarlijkse baggerprogramma (80-100%).

13 11 Weliswaar constateert men, dat de zuiger geen 16 maanden meer gedokt heeft en met problemen kampt. Twee van de kleppen lekken en zijn inmiddels vastgezet. Mogelijk gaat men ca. 65 dagen naar dok in Curagao. Er zijn reeds nieuwe deuren besteld bij IHC en deze liggen gereed in Curagao. De deuren zijn vervormd. De pennen van de deuren dienen van slijtvaster materiaal gemaakt te worden. De meest voorkomende oorzaken van stilliggen: problemen met de startcompressoren van de hoofdmotoren; problemen met cilinderkoppen (Deutz hoofdmotoren); normaal 10,5 maanden (24 uur/dag) werken en daarna 1,5 maanden dokken; vanwege achterstallige dokbeurt problemen; de baggerspecie op de Rio Orinoco geeft problemen (hoge dichtheid vanwege aanwezigheid ijzererts); tijdens het varen ontstaan grote trillingen en er zijn scheuren opgetreden in het casco (aansluiting kippekooi op vertikale wand). boven de 2m golfhoogte wordt het opereren moeilijk. Dwarsstroom (2 a 3 knots) geeft problemen i.v.m. het varen met de zuigbuis op talud (schuin onder het schip). In het algemeen werkt men 20 dagen volcontinu, waarna 3 dagen gerepareerd wordt. Men acht deze periode van 25 dagen lang. Normaal gebruikt men de "overflow" niet, tenzij geagiteerd kan worden. Beuninhoud 6800 m3. Met slib (fluff) is het beun in min. gevuld. In het dok in Curagao worden productiemeters (van IHC) geinstalleerd. In het buitenkanaal is de vaartijd naar het stort veelal 2,5 uur, vaak zelfs meer. Men heeft de walpersfaciliteit van verwijderd, alsook de mogelijkheid om de pompen in serie te zetten (afsluiter is weggenomen). Men kan dit wel weer installeren. Aan boord van de zuiger werken de instrumenten niet. Geen trackplotter; men bepaalt de positie van de zuiger naar vermoeden aan de hand van de positie van de boeien. De hoofdmotoren lekken veel dieselolie uit de cilinderkoppen. Schip maakt bepaald geen schone indruk. Men heeft nauwelijks tot geen controle over het zuigproces; geen enkele meter werkt. De slib is vrij homogeen; van de 6800 m3 beuninhoud wordt ca m3 vaste stof gemeten middels handpeiling in het beun. Stopt men de koppen te ver in de slib, dan caviteren de pompen. Men heeft geen criteria terzake gebaggerde specie en een omschrijving van wat men onder een gebaggerde m3 verstaat. Zo stelt de kapitein, dat indien voor derden gewerkt wordt men niet weet of men 30% te veel dan wel te weinig verrekend.

14 12 Het leegzuigsysteem werkt eveneens niet. De bemanning werkt in ploegen op een schema van 6 uur op en 18 uur af. Op deze wijze is het totaal aantal bemanningsleden ca. 80 man. De schippers zijn alien afkomstig van de Marina Mercante (koopvaardij) en de gemiddelde leeftijd van deze mensen ligt boven de 45 a 50 jaar. Gedurende het bezoek is een cyclustijd van ca. 2,5 uur gemeten, waarbij aan de hand van handpeilingen in het beun een vaste lading van 2200 m3 is geschat. Uitgaande van volcontinudienst, 25 werkbare dagen per maand en 10,5 maanden operatie kan aan de hand van deze ene cyclus en extrapolatie over een periode van 1 jaar de productie bepaald worden op 5-6*10 A 6 m3/jaar. Terugbrengen van de vaartijd is een eerste mogelijkheid om de efficiency van de ''Catatumbo" te verhogen. Dit kan gebeuren door andere stortplaatsen aan te wijzen, danwel door via ankerpontons en drijvende leidingen specie te verpersen om eilanden op te spuiten. 10. Bezoek aan de "Chiauinquira 11 (Depto. Draga Chiquinquira) (Sr. Hugo Espine, Capitan Sr. Luis Marcano, Jefe Maquinas) datum: Deze ligt in de "barra" buiten de vaargeul zand te verpompen; de ankerdraden liggen dwars op de stroom. De aanzanding vindt plaats aan het worteleinde van de dam aan de zuidzijde. De cutterzuiger "Chiquinquird" (HAM 206) heeft geen drijvende leiding, maar spuit het materiaal achter zich weg. Men opereert buiten de vaargeul en het talud om ruimte voor de aanzanding te scheppen. 11. Division de MantenimientQ r datum: Het opstellen van de onderhoudsschema's van de zuigers behoort tot de competentie van het Depto. Ingenieria Naval. Een deel van het routinematig onderhoud wordt verricht door de bemanningen zelf. De "Catatumbo werkt 20 dagen gaat daarna 3 dagen voor onderhoud aan de kant. Het Depto. de Abastecimiento doet i.h.a. niets voor de "Catatumbo". Ze levert slechts ondersteuning voor het onderhoud van de vaartuigen. Dit onderhoud wordt deels zelf verricht en deels wordt het verricht door particuliere bedrijven (Caterpillar, GM etc.). Motoren, tandwielkasten, koppelingen e.d. Men heeft motoren in voorraad en kan zeer snel een kapotte motor verwijderen en een reserve motor inbouwen (als met moet dezelfde dag nog). Men heeft in Maracaibo een 40T kraan, waarmee de vaartuigen uit het water gehesen kunnen worden. Men verricht zelf onderhoud aan de schroeven en het casco.

15 13 Men heeft nogal wat problemen met aankoop van reserveonderdelen. Er is veel inflatie. De aankoopprocedures zijn strikt en prijzen wijzigen continu, waardoor soms procedures opnieuw doorlopen moeten worden. Men kan via de "kleine kas" tot bedragen van Bs 5000 direct aankopen. De Gerencia heeft autorisatie tot aankopen van Bs De Presidencia tot Bs 2*10 A 6 en de Consejo Directive tot Bs 5*10 A 6. Daarboven autoriseert de minister. Grotere reparaties (veelal internationale aankopen boven ca. fl ) vergen vrijwel altijd autorisatie van de minister. Indien een dokbeurt uitgevoerd moet worden, wordt b.v. een "Comite Mantenimiento Catatumbo" gevormd bestaande uit Ing. Alejandro Bello als voorzitter (hfd. Depto. Ing. Naval.), een medewerker van Mantenimiento en van de bemanning. Het Comite stelt de doklijst samen (benodigde onderdelen en beschrijving van de werkzaamheden) en voert de inspectie over de dokbeurt uit. De lokale werf "DIANCA" beschikt over onvoldoende ervaring, onvoldoende gespecialiseerd personeel en onvoldoende logistieke steun. De dokbeurten bij "DIANCA" duren langer en leiden tot operationele problemen in de eerste weken na dokken. De ervaring heeft uitgewezen dat het dokken in Curagao efficienter is. Voor een dokbeurt in Curagao rekent men met een standaard periode van 6 weken. De cutterzuigers werken 6 dagen en liggen 1 dag (zondag) stil voor onderhoud. Bij het cutterbedri jf gaat veel operationele tijd verloren als gevolg van de weersgesteldheid (golven en stroom). Het onderhoud wordt verricht door de bemanningen met zo nodig ondersteuning van het Depto. de Mantenimiento. Om de 2 jaar wordt gedokt bij "DIANCA" of elders. Het onderhoud van het electrische systeem van Westinghouse wordt uitbesteed aan de vertegenwoordiger van Westinghouse. De BOLNES-raotoren worden zelf onderhouden. Men signaleert het probleem van het gebrek aan standaardisatie. De sleephoppers zijn van verschillende werven en de motoren en generatoren zijn eveneens van verschillende merken. Dat is de reden, dat men verschillende soorten reserveonderdelen bij de Gerencia Canal de Maracaibo beheert. Voor de grotere reparaties coordineert het hoofd van het Depto. de Ingenieria Naval.

16 Gesprek met Sub-Gerente (Sr. Wilfredo Vargas, Sub-Gerente Canal de Maracaibo) datum: De Div. de Operaciones is vanouds een onderdeel, dat door de Marina Mercante wordt beheerd. Het Depto. Ingenieria Naval verdeelt de schepen, maar voegt verder niets toe. De Div. de Operaciones lost onvoldoende problemen op voor het cutterbedrijf. Men ondersteunt onvoldoende met sleepboten en hulpvaartuigen en men zet schepen in voor de Gerencia de Trabajos Comerciales, terwijl deze fondsen heeft om elders in te huren

17 15 III. BEZOEK AAN DE GERENCIA CANAL DEL ORINOCO 13. Presentatie door Gerente (Cap. Roberto Escobar Fernandez, Gerente Canal del Orinoco ) datum: De OenK zuiger "Guayana" heeft problemen met het koelsysteem en stoomt op richting "Guayana". De Chinese zuiger "Hang Jun" heeft geen helicopterdek Tramo Boca Grande-Matanzas Het kanaal van Boca Grande tot Matanzas is in totaal 167 nautical miles (300 km) lang, waarvan 63% zonder baggeren bevaarbaar is en 37% regelmatig moet worden gebaggerd. Men gaat uit van een jaarlijks te baggeren hoeveelheid van ca. 15*10 A 6 m3 (gemeten in profiel). De vereiste diepgang van Matanzas-Boca Grande is 12,8m. Op de rivier hebben schepen, die stroomopwaarts varen voorrang op schepen die stroomafwaarts varen. Het "canal exterior", van Boca Grande naar open water is 38 nautische raijlen (64,5 km) lang. Hier hebben schepen, die naar zee varen voorrang op schepen die naar binnen varen. Er is ca. 42' (12,6 m). Het buitenkanaal is (120m) breed. Er staat getijstroom dwars over het kanaal, naast de uitstroom van de Rio Orinoco zelf. In het centrale deel van het "canal exterior" over een lengte van ca. 10 mijl (tussen mijl 10 en mijl 20) heeft met te maken met "fluff". Tussen mijl 0 en mijl 8 is de diepte ter weerszijden van het kanaal zeer beperkt. Ter hoogte van mijl 20 (km 36) heeft INC een steunpunt voor de loodsen. De beloodsing vindt plaats op de rivier tussen Boca Grande en Matanzas. Op het buitenkanaal vindt geen beloodsing plaats. Het buitenkanaal is beboeid en er bestaan lichtenlijnen. Wei is de breedte van het buitenkanaal voor de scheepvaart te gering bij sterke dwarsstroom; bij door aanzanding aangegroeide taluds raken de schepen het talud. De rivier is over het deel Boca Grande-Matanzas beboeid en bebakend. Door de lokale bevolking worden boeien ontdaan van batterijen, lichtopstanden en zonnepanelen. Dit geeft veel onderhoud. De loodsen zijn verplicht de toestand van de beboeing en bebakening bij INC (Gerencia Cd. Guayana) te melden. Op basis van deze rapportage wordt zo nodig door INC actie ondernomen (reparatie/vervanging boeien). Ondanks deze problemen staat de rivier internationaal niet als "gevaarlijk" bekend... Over de rivier passeren 6 a 8 schepen/dag (totaal over beide richtingen).

18 16 Het meest complexe deel van de rivier is het deel Boca Grande-Matanzas. Er zijn vaste punten t.p.v. gevaarlijke ondiepten (eilanden). In theorie is de rivier bevaarbaar voor schepen van 42' (12,6 m) tijdens de hoogwaterperiode (medio augustus-medio april) en 32' (9,6 m) tijdens de laagwaterperiode (van medio april tot medio augustus). Het getij werkt door tot Cd. Guayana (t.p.v. Pto. Ordaz is de geti jwerking ca. I')- Het getij stroomt met een snelheid van knopen stroomopwaarts (schepen maken hier soms gebruik van...). De opdracht van de missie is om vast te stellen of er mogelijkheden bestaan om de sedimentatie middels de uitvoering van rivierwaterbouwkundige werken te reduceren. Uiteraard tegen een "feasible" bedrag... De Gerencia beschikt over een boeienlegger, de "Lucero", van 600 ton (capaciteit voor 6 boeien), een hydrografisch vaartuig, de "Vigilante", van ca. 450 ton voor het verrichten van peilingen en metingen in het buitenkanaal (in de "fluff" bij voortdurend matige tot sterke golfbeweging). Voorts beschikt de Gerencia over 6 peilvletten voor het uitvoeren van in- en uitpeilingen. Op de "Guayana" werkt men in ploegen van 20 dagen op, 10 dagen af. De "Orinoco" en de "Guayana" beschikken over helidecks. De Gerencia maakt van helikopters van CVG gebruik. Maximaal kunnen 8 personen mee bij een actieradius van 400 mijl. De afstand Matanzas-Boca Grande wordt in ca. 2 uur per helikopter afgelegd. Binds het bestaan van het kanaal heeft in toenemende mate problemen gekregen met het onderhouden van de vaarweg. De oorzaken hiervan moeten gezocht worden in de tegenvallende capaciteit van de zuigers, alsook de sterk wisselende fysische omstandigheden Tramo El Jobal-Matanzas Het deel El Jobal-Matanzas met een lengte van 373 nautische mijlen (671 km) is een deel voor schepen met beperkte diepgang. Binds 1987 functioneert deze route m.n. voor de afvoer van bauxiet. Met duwbakeenheden van 8 tot maximaal 16 stuks (eenheden van elk 1500 ton) wordt de bauxiet vervoerd. De benodigde diepgang is 6' (1,8 m); de vereiste diepte van de vaarweg is 8' (2,4 m). In de periode van 21 april tot 15 december (de vastgestelde gebruikersperiode) is over 1991 ca ton bauxiet afgevoerd. Dit is niet de maximale capaciteit (met meer duwvaarteenheden kan meer vervoerd worden...) Cano Macareo Deze tak is in 1952 met een cutterzuiger uitgebaggerd; men heeft bebakening aangebracht. De Cano Macareo is een relatief korte route naar open zee. Men wil onderzoeken of deze vaarweg niet voor kleinere schepen bevaarbaar gemaakt kan worden. In de monding biedt het eiland n.l.

19 17 bescherming voor kleinere schepen in tegenstelling tot de monding bij Boca Grande. 14. Division Control de Produccion (Ing. Maria Cueto, Jefe Division Control de Produccion) datum: Onder Control de Produccion vallen 3 Depto's (Hidrografia, Investigaciones en Dragado). Het Depto. de Investigaciones is in opbouw. Men beschikt over onvoldoende opgeleid personeel om het complexe aandachtsveld van de riviermorfologie, rivierwaterbouwkunde en sedimentalogie op een deskundige wijze in te vullen. Het Depto. de Hidrografia vraagt beschikbaarstelling van meetvlet en apparatuur aan bij Div. de Operaciones. Hidrografia voert bij lage rivierafvoeren orienterende peilingen uit in 3 langraaien in het kanaal (in de as en op de halve taludlijnen). Op basis van deze metingen wordt aan de hand van de verkregen gegevens het meetnet verdicht. Aan de hand van de resultaten van deze metingen en aanvullende berekeningen wordt het baggerprogramma door het Depto. de Dragado opgesteld. De prioriteiten van het onderhoudsbaggerwerk wisselen in de tijd. Bij lage afvoeren ontstaan de knelpunten op de rivier; bij hogere afvoeren ligt het accent meer op het mondingsgebied. 15. BEZOEK AAN DE "GUAYANA" (Division Planta Guayana) (Sr. Wiliam Ostos, Capitan Sr., Jefe de Maquinas) datum: Aloemene indrukken In 1990 is de zuiger in Venezuela aangekomen. De brug maakt een ruime indruk. Het meubilair is van redelijk luxe kwaliteit. Op de brug zijn de nautische activiteiten geheel gescheiden van het baggeroperationele gebeuren (dus geen gelntegreerd systeem). De baggerinstrumentatie is door IHC geleverd en tijdens een dokbeurt aangebracht. INC heeft problemen geconstateerd op verschillende gebieden; mechanische, hydraulische en elektrische problemen. In 1991 is gedokt in Curasao onder de garantiebepalingen van OenK. De volgende problemen kunnen m.b.t. het bedrijf van de "Guayana geconstateerd worden: de afdichting van de baggerpompen ondervinden veel slijtage; met goedkeuring van OenK is tijdens de dokbeurt in Curagao de afdichting gemodificeerd.

20 18 Men gebruikt pakkingsmateriaal, waardoor de lekkage verrainderd is. Evenwel is het pakkingsmateriaal te zscht Op de rivier wordt gewerkt met grof en zeer abrassief zand. De slijtplaten (dikte 1") gaan gemiddeld slechts 20 dagen mee. Op de "ICOA" gaan de slijtplaten gemiddeld ca. 60 dagen mee; de impeller (waaier) is gezakt als gevolg van slijtage van de casing eveneens als gevolg van de abra sieve werking van zand; de jetpompen, de dillusiepomp, de sanitaire pompen, de baggerpompen en de koelwaterpompen worden geconfronteerd met een relatief hoge mate van slijtage van de afdichtingen; de hoge-temperatuur koelers zijn geperforeerd; een transformatoreenheid/gelijkrichter (440v naar 28,8v) geeft problemen. De eenheid is in maart 1991 beschadigd en hiervan is de OenK-garantiemonteur op de hoogte gesteld. De stroomvoorziening voor de instrumenten op de brug wordt momenteel m.b.v. een draagbare omvormer (llov naar 30v) direct door de batterijen geleverd. Hierdoor is de stroomvoorzie ning voor het instrumentarium op de brug zeer kwetsbaar geworden; het electrische systeem (board PCB) voor het aansturen van de verstelbare schoepen van de schroeven is kapot; de middenbokken (gantries) van de zuigbuizen zijn versterkt, nadat deze (in de top) vervormd zijn door de belasting; het jetsysteem op de koppen is buiten werking gesteld door een grote slijtage aan de nozzles, de houders (stalen buizen) van de conische klepstangen vervormen aspecten Momenteel heeft men problemen met het centrale koelsysteem. De "Guayana is op vanuit het buitenkanaal opgestoomd naar Pto. Ordaz (ca. 14 uur varen). Vanwege de hoge kosten voor het gebruik van zoetwater tijdens de dokbeurt in Curagao heeft men gedurende 50 dagen het koelsysteem aangesloten op zoutwater. Hierdoor is t.p.v. de warmtewisselaars lekkage ontstaan en is zoutwater in het centrale koelsysteem terechtgekomen. De koelkamers, waar het voedsel is opgeslagen, worden niet meer gekoeld. Op grond hiervan heeft men besloten het voedsel aan boord van de "ICOA" op te slaan. Aanvoer van voedsel per helikopter vindt men te duur en is in dit seizoen te onzeker. Men verwacht dat de reparatie ca. 20 dagen gaat duren. Men agiteert in het buitenkanaal bij dwarsstroom. Tijdens baggeren in fijn materiaal wordt side casting toegepast. In goed bezinkbare specie wordt het beun gevuld en via een vijftal conusvormige kleppen. Het gehele beun is uitgevoerd met een jetsysteem.

21 19 Het leegzuigsysteem werkt, doch heeft zeer veel spoelwater nodig om effectief te zijn. Het geheel wordt tevens gekenmerkt door systemen, die de opgewekte energie wederom moeten vernietigen.... Midden in het beun is een ingewikkelde stalen toren gebouwd om het beun te kunnen leegzuigen. Het dumpen van slib geeft geen problemen. Grovere specie geeft daarentegen veel problemen (t.g.v. brugvorming, bovendien is het jetsysteem onderin het beun niet in staat effectief te fluodiceren). De "overflow aan beide kopse einden van het beun nemen zeer veel effectieve ruimte in. Hydraulische gezien is de vorm van het beun verre van ideaal (er wordt via pijpen bovenin het beun gestort; midden in het beun bevindt zich een turbulentieremmend scherm; ingewikkeld leegzuigsysteera centraal in het beun). De hoofdmotoren leveren voldoende vermogen om tegen de stroom in te baggeren. Men vaart tijdens het baggeren tegen een stroom in van 4 a 5 knots. Tijdens het zuigen op de rivier wordt met ca. 2,5 knots gevaren. De stortgebieden bevnden zich stroomafwaarts in diepere delen van de rivier of buiten de vaargeul. Het Depto. de Hidrografia levert de peilinformatie aan in raaien om de 100 m. Een supervisor (fiscal de dragado) kleurt aan boord de baggervlek in en bepaalt het aantal reizen per baggervak. Tijdens de uitvoering is een peilvlet aanwezig om nadere peilinformatie te verstrekken. Men heeft geen specifieke baggerkennis. Een aantal bemanningsleden hebben gewerkt op de "Catatumbo". Anderen leren in de praktijk. De behoefte aan specifieke baggercursussen is uitgesproken Constructieve elementen De "Guayana" heeft een overdreven ingewikkelde opbouw en maakt geenszins de indruk economisch te zijn ontworpen. De zuiger heeft een leeggewicht van ca ton met een beuninhoud van 7500 m3 (een IHC zuiger zou bij eenzelfde beuninhoud ca ton minder wegen...). Het laad- en leegzuigsysteem van de "Guayana" is uiterst zwaar en omslachtig uitgevoerd. Het walperssyteem, waarbij beide baggerpompen in serie geschakeld worden levert 8 bar vacuum, 8 bar persdruk achter de eerste pomp en 16 bar persdruk achter de tweede pomp in de persleiding. Bij zuigen draaien de hoofdmotoren (MAK) 600 rpm en de baggerpompen ca. 160 rpm; de pompen worden direct via een tandwielkast door de hoofdmotoren aangedreven; de schroeven (LIPS met variabele pitch) zijn eveneens via een reduktie direct aangedreven door de hoofdmotoren. Bij het walpersen wordt de snelheid van de baggerpompen (via de tandwielkast) opgevoerd tot 250 a 270 rpm.

22 20 Tijdens proeven in Duitsland heeft met problemen gehad met het walperssysteem. De 2 pompen in serie geven 16 bar persdruk en hierdoor is de persbuis aan boord getordeerd. Tijdens de garantieperiode in Venezuela heeft het garantiepersoneel van OenK er alles aan gedaan om te voorkomen, dat het walperssysteem uitgeprobeerd zou worden. Men gebruikt het walperssyteem danook niet. De pomp- en machineruimten zijn gescheiden. De controleruimte is goed geequipeerd (electronische cirquits aangebracht in controle ruimte). Scheepsbouwkundig gezien is de H Guayana" overigens zeer gedegen gebouwd. 16. Rondvlucht met helicopter datum: Met een helicopter is een vlucht gemaakt van Cd. Guayana naar Matanzas naar Barranco en terug. De vaarweg is goed beboeid en ook zijn veel lichtenlijnen van signalen, danwel van lichtopstanden voorzien. De gebaggerde stukken zijn veelal slechts 300' (90 m) breed. Men stelt dat de rivier redelijk stabiel is en jaarlijks op ongeveer dezelfde stukken gebaggerd moet worden 17. Div. de Finanzas (Lie. Rosa Jimenez) datum: De begroting van de Gerencia Canal del Orinoco zag er voor 1992 als volgt uit: Presupuesto gastos corrientes y de capital (Begrote uitgaven in Bs*10 A 6) Gastos de personal Materiales Servicio Reparacion (onderhoud, vrnl. dokbeurten) 1167 Transferencias (extra uitgaven personeel) 24 Depreciacion 240 Amortizacion Zie 1) en 3) 110 (oude schepen nauwelijks opgenomen; grootste deel heeft betrekking op de afschrijving van de Cd. Guayana gedurende een periode van 15 jaar) Total gastos corrientes 2064 Adquisicion maquinaria y equipo (kleinere aankopen) 153 Estudios y proyectos Zie 2) 288 Total gastos de capital 44 1 Total de gastos presupuestados 2505 N.B. De uitgaven aan brandstof bedragen ca. Bs 61*10 A 6/jaar.

23 21 1) De bedragen voor onderhoud zijn onderverdeeld in: "Guayana : Bs 318 Zie 4) "Orinoco" : Bs 338 "ICOA" voor 1992 : Bs 127 (zolang als deze in de vaart is...) 2) Onder "proyectos" vallen de bouw van de eetzaal, een sportveld, een loods voor het Depto. de Hidrografia, verbeteringen aan gebouwen, een tankstation etc.). 3) Depto. de Abastecimiento heeft de kosten voor 1992 begroot op Bs 138*10 A 6 (onderdelen voor de zuigers, bevoorrading, brandstof, onderhoud meetvletten etc.) 4) De "Guayana" is indertijd voor INC betaald door CVG en aangekocht voor een bedrag in de boeken van Bs 3*10 A 9 (d.d doch gekoppeld aan huidige wisselkoers US$/Bs van 64; aankoop bedrag "Guayana" ca. fl 90 miljoen). INC betaalt de zuiger af aan CVG over een periode van 15 jaar. De bedragen, die aan afschrijving van het materieel moeten worden opgenomen van de via Caracas aangekochte zuigers worden door Caracas zelf aangegeven en opgenomen in de begrotingen van de Gerencias Maracaibo en Orinoco. De tol voor het vervoer van ertsen over de rivier bedraagt voor schepen onder nationale vlag 10% minder dan voor schepen onder internationale vlag. De toltarieven voor de Orinoco zijn vastgesteld in US $/metrische ton. De tarieven in Maracaibo zijn in 1991 gestegen; daarentegen zijn ze in Orinoco gedaald. De begroting van de inkomsten wordt door Caracas samengesteld. De aankoopprocedures zijn vergeli jkbaar met die van de Gerencia Canal de Maracaibo. De Consejo Directiva vergadert een maal/maand. Aankopen in Venezuela voor bedragen tussen Bs 2-5*10 A 6 kunnen derhalve 2 a 3 maanden duren vanwege de benodigde autorisatie door de Consejo Directive van INC. 18. Div. de Recursos Industriales r datum: In totaal heeft de Gerencia Canal del Orinoco 361 overheidsmedewerkers (empleados) en een kollektief contract met de vakbond voor 397 arbeiders (obreros). De medewerkers bestaan voor een deel uit: 64 academisch gevormden 24 hoger geschoolde technici 32 middelbaar geschoolde technici Men stelt dat het professionele nivo te kort schiet en bestaat uit in de praktijk opgeleide mensen. In feite beschikt men over onvoldoende kennis en ervaring, maar men heeft zich toch binnen de organisatie kunnen handhaven.

24 22 Er is geen stroom van opgeleide jonge mensen oro de ouderen, die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, op adequate wijze te kunnen vervangen. Er is bij de Gerencia Canal del Orinoco nauwelijks sprake van verloop van personeel. 19. Depto. de Servicios Navales (Cap. Romero, Jefe Depto. Servicios Navales) datum: Dit Depto. werkt als een soort ship-agency; het verzorgt de logistiek voor de zuigers, zorgt voor het vervangen van bemanningsleden, voor vervoer van zieken, voor het toeleveren van onderdelen etc. Men levert weliswaar geen technische ondersteuning (men lost geen technische problemen op). De status van de kapiteins van de "Guayana", de "ICOA" en de "Orinoco" is enige tijd geleden opgewaardeerd en de kapiteins rapporteren direct aan de gerente. Binnen een afstand van 15 km van Pto. Ordaz is het Depto. verantwoorde1ijk voor de ondersteuning m.b.v. de kleine vaartuigen. Voorheen werd de "ICOA" door een aannemer gebruikt. Na de nationalisatie van 1979 is de "ICOA" overgenomen door INC; de zuigers en de vaartuigen krijgen niet de aandacht, die voorheen werd geboden. Men constateert een onvoldoende ondersteuning en inzet vanuit Div. de Mantenimiento. Mant. moet n.l. bij repara ties gebruikmaken van monteurs, die door de Div. de Recursos Industriales ingehuurd worden via het kollektieve contract. Er vindt tot op heden geen selektie van personeel plaats (aan de hand van de CV's of het tonen van vakdiploma's); elders b.v. bij de Ferrominero gebeurt dat wel. "Bij INC accepteert men alles wat de vakbond stuurt..." De Div. de Operaciones repareert geen vaartuigen, maar wel de bakens en de boeien. 20. Div. de Mantenimiento (jefe Ing. Eduardo Puerta) datum: Men overweegt momenteel om de grotere reparaties door derden te laten verrichten. Reparaties van le en 2e orde voert men zelf uit. Soms voert men tevens de 3e orde reparaties uit, doch dat wordt per geval besloten na overleg met de Direccion de Ingenieria Naval in Caracas. General Motors en Caterpillar hebben vestigingen in Cd. Guayana.

25 23 De onderdelenvoorziening kaxnpt met problemen. Men heeft relatief te weinig onderdelen in voorraad. De sleepboot "Pto. Ordaz" ligt sinds november 1991 al tegen de steiger vanwege het gemis van een onderdeel voor de hoofdmotor. Als men aan Recursos Industriales een le klas monteur vraagt wordt er vaak een 3e klas monteur gestuurd... Accepteert men deze niet, dan oefent de vakbond druk uit. Er is bij de Gerencia Canal del Orinoco wel een ontwikkeling in gang gezet, die streeft naar het selecteren van personeel "obrera". Men past uiteraard wel selectiekriteria toe in geval van uitbreiding/vervanging van formatieve (empleados) plaatsen. Er is nog geen goede methode ora onderhoud van de vaartuigen te programmeren, weliswaar heeft men een systeem m.b.v. een micro-pc in ontwikkeling. Hiemee kunnen de onderhoudsprogramma's ontwikkeld worden. 21. Div. de Abastecimiento (Jefe Ing. Oswaldo Rivero) datum: Men is bezig met de uitvoering van een geautomatiseerd voorraadbeheersysteem, dat valt binnen de "Ley de Administracion Publica". Er loopt op nationaal nivo een onderzoek om de uitgangspunten vast te stellen en een uniformering van procedures door te voeren terzake de bevoorrading en aankoop van reserveonderdelen. Men hoopt dat dit onderzoek tevens leidt tot het ophogen van de geautoriseerde bedragen op de verschillende uitvoerende nivo's. Er bestaat een "decreto ley" om zoveel als mogelijk aankopen te verrichten in de regio zelf. Onder de Direccion de Ingenieria Naval vallen scheepbouwkundige ingenieurs die dokbeurten en grote reparaties programmeren en coordineren. De onderdelenlijsten t.b.v. de dokbeurten worden in overleg met de bemanningen van de zuigers opgesteld. In Cd. Guayana beschikt men over een loods, waarin ca verschillende soorten onderdelen "items" liggen opgeslagen. Het grootste probleem acht men het samenstellen van de lijst van onderdelen, die in voorraad aanwezig behoren te zijn. Daarvoor schiet de feed-back vanuit de Div. de Mantenimiento en vanuit het boordgebeuren nog tekort. Met de invoering van een meer systematische programmering van het onderhoud hoopt men in deze situatie verbetering te brengen.

26 Depto. de Adiestramiento/Depto. de Recrutamiento y Sele.Qcion (Lie. Maria Losangeles Gomez/Lic. Mercedez Marino) datum: Dit Depto. verzorgt een jaarlijks programma voor de opleiding en verdere ontwikkeling van de "empleados", maar tevens worden programxna 7 s ontwikkeld voor de "obreros". De programma's voor de "empleados" zijn afgesterad op de verschillende nivo's binnen de Gerencia Canal del Orinoco; de cursussen en trainingen zijn elk begroot en geprogrammeerd in de tijd. Het totale beschikbare budget voor 1991 bedraagt Bs 2-3*10 A 6. De programme's zijn als volgt in te delen: "programas de formacion educativa" (verdere scholing) "programas de pacentia" (het inzetten van prakticanten op m.n. administratieve gebieden) "programas de charlas" (lezingen over uiteenlopende algemene onderwerpen) "programas postgrado" (post-academiale cursussen) Cursussen worden op de verschillende nivo's uitgelegd: - management nivo (gerencia en hoofden Divisiones) - hoofden Depto.'s - administratief personeel en - technici De belangrijkste aandachtsvelden worden gevormd door het baggeren, hydrografische metingen en onderhoud (vloot). N.B. Algemeen mechanisch onderhoud is goed afgedekt met uitzondering van de specifieke op het baggerbedrijf gerichte onderhoud. Met het invullen van m.n. de typische baggerdisciplines ondervindt men moeilijkheden. Hierin tracht men in de komende periode verbetering te brengen. De opleidingen van de bemanningen worden bemoeilijkt door het ritme van de ploegendiensten en het feit, dat de bemanningsleden niet alien uit de regio afkomstig zijn. De inzet van de "obreros" is in ontwikkeling. Ook voor de "obreros" stellen de hoofden van de verschillende Deptos. en Divs. functiebeschrijvingen, functieeisen en taakomschrijvingen op. Deze zullen dienen om de vakbonden meer onder druk te kunnen zetten en de expertise te doen leveren (via het kollektieve contract) waar specifiek behoefte aan is. Momenteel is de aanpak nog te ad-hoc van karakter en leidt veelal tot het leveren van krachten onder danwel boven het door INC vereiste nivo. N.B. Voor de zuigers bestaan reeds voor zowel "empleados" als "obreros" functiebeschrijvingen. Aan de taakomschrijvingen en taakomschrijvingen wordt momenteel gewerkt.

27 25 Voor INC geldt een personeelsstop. Vervulling van vacatures en uitbreiding van de formatie wordt afhankelijk gesteld van nader door de Gerencias aan te geven prioriteiten en moet passen binnen het beleid van INC centraal. 23 Div. de Operaciones (Jefe Ing. Brito) datum: Brito bevestigt de beperkingen m.b.t. de selectie van personeel "obrera. De vaartuigen, die voor de beboeiing en bebakening worden ingezet zijn aan vervanging toe (de meesten zijn 30 jaar of ouder). De "Lucero" is de enige boeienlegger. De Direccion de Ingenieria Naval heeft een project in behandeling voor de aanschaf van 2 boeienleggers. Een voor de tramo "Matanzas-Boca Grande (zeewaardig; grotere diepgang) en een voor de tramo "Matanzas-El Jobal" (enkel op rivier; ondiep water). Uitgegaan moet worden van 5 ton kettinggewicht en 4 ton boeigewicht. De loodsen rapporteren (verplicht) aan Operaciones terzake de toestand en het functioneren van de beboeiing en bebakening. Voorstellen van Operaciones: het nivo van de bemanningen van de vaartuigen zou verhoogd moeten worden door een betere selectie en verbeteren van de opleiding; het onderhoud van de vaartuigen zou verbeterd moeten worden; er zijn te weinig reserveonderdelen en men zou moeten beschikken over reserve motoren; veel "empleados" zijn boven de 50 en men vreest problemen bij het vervangen van deze mensen door jongere medewerkers; de informatiestroom en de controle zou m.b.v. automatisering verder verbeterd kunnen worden.

28 26 IV. BEZOEK AAN DE OFICINA CENTRAL INC 24. Direccion Recursos Industriales (Dr. Ismael Da Costa) datum: De voornaamste taak voor INC is het bevaarbaar maken en houden van de vaarwegen ("core-activity") Daarnaast heeft INC de opdracht om commercieel baggerwerk uit te voeren. De kosten van het onderhoudsbaggerwerk nemen toe, waardoor men stelt, dat de inkomsten uit commerciele activiteiten dienen toe te nemen. Het Ministerio de Transporte y Comunicaciones bepaalt de hoogte van de toltarieven. De toltarieven zijn directe inkomsten voor INC zonder tussenkomst van derden. Voor de bepaling van de hoogte van de toltarieven is een prognose van de inkomsten voor de toekomst essentieel. De afgelopen jaren zijn staatsbedrijven geprivatiseerd en ook INC zal zich aan nieuwe randvoorwaarden moeten aanpassen. INC is niet in staat om momenteel de vaarwegen op diepte te houden, waardoor het initieren van nieuwe projecten bemoeilijkt wordt. INC staat onder druk. Je dient met goed management een goede selectie van "obreros" mogelijk te maken. De bemanningen van de INC vloot worden slecht gemanaged. INC is een bezigheidstherapie, doch de organisatie is als zodanig niet voorbereid op haar belangri jkste taak van het leveren van productie (mb's). Men vraagt zich onvoldoende af waarom er te weinig wordt gebaggerd... Om de ca. 2,5 jaar wordt de president vervangen, waardoor de continuiteit niet is gewaarborgd. De stijl van leidinggeven varieert; prioriteiten worden verlegd en aandachtsvelden wijzigen. Er bestaat een zekere weerstand tegen veranderingen bij de Gerencias. Daarnaast bestaat er geen echte steun voor de Gerencias t.g.v. de onduidelijkheid t.a.v. de te volgen strategic. Het overleg met de vakbonden was voorheen gecentraliseerd (Caracas), doch dit overleg is gedecentraliseerd en wordt door de Gerencias zelf ge voerd. De bemanningen aan boord komen veelal af van de koopvaardij. Voor het baggerproces zijn aanvullende opleidingen noodzakelijk; het kennisnivo van baggeren is te laag en men is onvoldoende productiebewust. De doelstelling van de organisatie moet voor een ieder binnen de organisatie duidelijk zijn. Men moet zich afvragen of men als medewerker in staat is om de opgelegde taak uit te voeren.

29 27 De aanwezigheid van supervisors aan boord van de "Catatumbo" leidt tot spanningen tussen hen en de bemanning. Een bonussysteem mits gehanteerd op basis van goede kriteria kan nuttig zijn om productieverhoging te bewerkstelligen. Er dient binnen INC een prograrama ontwikkeld te worden voor het bewust maken van managers en inspecteurs. Men streeft naar minder doch beter gekwalificeerd personeel. Er is een achterstand in kennis op alle nivo's. De Oficina Central heeft 314 ''empleados" in dienst. Ca. 50% hiervan is gekwalificeerd... Da Costa stelt, dat de arbeidsvoorwaarden van de INC ambtenaar rekening houdend met het gehele pakket aan voorwaarden vergelijkbaar is met de arbeidsvoorwaarden in de private sector. INC dient een korpsgeest te ontwikkelen, waarbij ieder een gelijkgerichte uniforme doelstelling nasteeft. 25. Division de Provectos Tecnicos v Diseno ing. Manuel Gregorio Marcano Salazar (ing. naval) Sr. Nereo Merina Sauce (ofic. marina III) datum: De doelstelling van de divisie is het plannen, voorbereiden en het houden van toezicht op de reparaties "tercer escalon". Men stelt lijsten op en maakt de specs, voor aankopen en constructieve verbeteringen. De structuur van de Direccion de Mantenimiento is gebaseerd op de periode, waarin INC slechts 2 schepen beheerde n.l. de "Zulia" en de "Chiquinquira". De huidige organisatiestructuur is niet in staat om de varieteit aan schepen goed te beheren. Men heeft veel vacatures, die niet vervuld zijn/worden. Men voert aan boord van de werktuigen geen preventief onderhoud uit in overeenstemming met de door de leverancier opgestelde specs. Men is bezig met het opstellen van integrate onderhoudsplannen voor de verschillende werken vaartuigen. Het is het beleid van INC om jaarlijks te dokken met de sleepzuigers. De cutterzuigers gaan eenmaal per 2 jaar in dok. Zweedse consultants hebben een offerte ingediend voor de verbouwing van de "ICOA" voor een bedrag van US$ 60 miljoen. "Marine Services" uit Hamburg hebben bij INC een offerte ingediend om de "ICOA" weer "tot leven te brengen" voor de prijs van US$ 35 miljoen.

30 28 De "Orinoco" heeft problemen met de stabiliteit; men heeft verschillende wijzigingsmodellen in gedachte, die moeten leiden tot verbetering van de situatie. Van hogerhand is destijds het besluit gekomen om het opstellen van de specificaties voor een nieuwe sleepzuiger uit te besteden aan een venezolaanse consultant. Dat is destijds gebeurd door 2 almirantes yoor de "Guayana". De specs, zijn in Hamburg nader gemodificeerd Gerencia Trabaios Comerciales (Ing. Edgar Leal) datum: GTC heeft in totaal 11 cutterzuigers, waarvan er 7 door IHC zijn gefabriceerd. De commerciele werken bestaan uit: het onderhoud rond (petroleum-)steigers; - opdrachten voor de staat (o.a. strategische werken) In geval een aantal cutterzuigers "idle" zijn, rusten de vaste kosten hiervan op de lopende projecten. Op dit moment liggen er 5 stil. De hulpwerktuigen worden gehuurd of geleverd door de Gerencia Canal de Maracaibo of de Gerencia Canal del Orinoco. Over 1991 heeft men aan inkomsten gehad: Bs 460*10 A 6 De kosten/afschrijving bedroegen: Bs 298*10 A 6 De "winst" a Bs 162*10 A 6 is aan de fondsen van INC toegevoegd. Op de begroting 1992 staat voor GTC een bedrag van Bs 556*10 A 6. De begroting wordt opgesteld aan de hand van een werkenprogramma. Het Ministerie van Milieu (waarvoor veel werken zijn uitgevoerd o.a. de werken t.p.v. de Rio Arauca) is GTC een bedrag schuldig van Bs 858*10 A 6. Per zuiger zijn een aantal vaste empleados (kernbeman ning) in dienst genomen. Daarnaast werkt men met "obreros", die tijdelijk en per project worden ingeschakeld. Voor de onderdelenvoorziening hangt de GTC af van het INC hoofdkantoor. Het personeel wordt aangenomen via de Direccion de Recursos Industriales. De GTC moet "overhead" betalen aan INC, de z.g. "licota region capital" en bedraagt ca. 20% van de GTC begroting. De m3-prijs bedraagt ca. Bs voor onderhoudswerk t.b.v. de oliemaatschappijen. GTC maakt een begroting en deze vormt vrijwel nooit een punt van discussie... Het voorstel om de GTC los te koppelen van INC spreekt ing. Legal aan. Maak er een Empresa van...

31 GLOBE S.A. -almirante Molins F. (vice-presidente) en -almirante Edgar Senior Diaz (presidents) datum: Men voorziet voorlopig geen doorvoering van privatisering. Wei is men momenteel gevraagd om INC te reorganiseren. INC is een dure organisatie, baggeren is een dure operatie en de doelstellingen worden niet gehaald. Ferrominero is niet geinteresseerd om het onderhoud van de vaargeul over te nemen van INC. Financiele reserveringen voor de toekomst schieten te kort. GLOBE'S advies is om discontinulteit te voorkomen in deze technische organisatie en een technicus aan te wijzen als nieuwe INC-president Het Comite de Directores heeft weinig binding met de discipline van INC. In het Comite zitten n.l. geen gebruikers. In het organigram is geen M Consejo Directivo 1 ' opgenomen, doch in de praktijk heeft wel overleg met directeuren plaats (doch afhankelijk van de belangstelling van de president van INC). Men stelt voor om de operationele taken uit te besteden aan 2 "empresas mixtas"; een te Maracaibo en een voor de Orinoco. Het ontwerp van de "Guayana" komt van de werf OenK af. De "Catatumbo" heeft in het begin problemen gehad met de schuiven; daarna heeft de,, Catatumbo,, 10 jaar met redelijk succes gedraaid. De "Guayana" is een (yerkleinde) kopie van de "Nordsee" en die werkt al 15 jaar... Men vond, dat tijdens de tenderprocedure IHC "de keel van INC dichtkneep". Daarom is gekozen voor OenK. Men heeft voorts de indruk dat IHC de prijzen van de onderdelen opdrijft gezien het feit dat INC voornamelijk aangewezen is op de onderdelenvoorziening door IHC Division de Mantenimiento - ing. Luis Vladimir Yanes (ing. naval) - ing. Bello Vicent Alejandro (Div. de Abastecimiento) datum: INC bezit in totaal 73 vaartuigen. De onderdelenvoorziening van INC is fataal vanwege de grote differentiatie in typen vaartuigen en zuigers. Van sommige motoren heeft men zelfs geen tekeningen... Het voorraadbeheer heeft geen directs relatie met het onderhoud. Men is wel bezig om het beheer meer aan het onderhoud te koppelen. leder jaar worden tijdens de dokbeurt (40 dagen) de rubbers van het lossysteem vervangen. Bij het side-casten heeft men meer en meer last van reflow in het kanaal...

32 30 Men kampt bij Mantenimiento met structurele onderbezetting. Het aankoopbeleid is eveneens fataal en men klaagt enorm over de burocratische procedures. De vaartuigen zijn veelal 30 jaar oud en dat is ca. 15 jaar over de economische leeftijd been. In het algemeen kan gesteld worden, dat men binnen de overheidsapparaten grote problemen heeft met "operaciones, mantenimiento y la adquisicion de repuestos". De aankoopprocedures zijn "dodend" voor INC. De opleiding en ervaring van het personeel schiet te kort. INC moet als "empresa administrativa" rekening houden met de wetgeving. Men heeft nodig een "carta de credito, requerimientos diversos, cuenta" etc. IHC reageert zo snel mogelijk en speelt reeds in op de interne procedures. Men heeft op het nivo van de Divisiones geen invloed op beslissingen van de Direcciones. Zelfs de Vice-Presidcnte wordt dooji de Directores in zijn besluitvorming gehinderd. Met de wisseling van de Presidente worden veelal tevens de directeuren vervangen. De discontinuiteit is daardoor enorm en heeft grote repercussies voor het goed functioneren van INC. Er bestaat geen inventaris van equipment. In feite bestaan er nog geen onderhoudsprogramma's. Men is daartoe met 16 man niet in staat. Het fundament voor goed onderhoud is daarmee niet te garanderen. Voorts bestaat er een demotivatie in de uitvoerende taken vanwege de "onderbetaling". Men heeft indertijd een interne nota geschreven over de slechte verwachte output van de "Guayana". 29. Veraaderina n.a.v. presentatie missie Cap. Vargas Mato, Director Direccion de Mantenimiento Ing. Yanes, Jefe Division de Mantenimiento Ing. Marcano, Jefe Division de Proyectos y Desarrollo Dr. Leefmans, Gerente Maracaibo Ing. Luis Soto Luzardo, vice-presidente datum: Men heeft reeds een aantal oefeningen gemaakt m.b.t. het door de missie gepresenteerde organisatieplaatje. Zie bijlage. De missie geeft uitleg over het onderhoud en de dokbeurten. Partijen verduidelijken standpunten en men concludeert, dat in de venezolaanse petroleumindustrie reeds gewerkt wordt volgens de onderhoudsfilosofie, zoals die door de missie gepresenteerd is. Toch wordt gesteld, dat 45 dagen lang dokken overdreven is. De dokbeurten vallen weliswaar samen met de hoogwaterperiode op de Orinoco. In het geval dat onderdelen speciaal gemaakt moeten worden neemt een leverantie 90 tot 200 dagen in beslag.

33 31 Onderhoud wordt gesplitst in : 1. niet planbaar onderhoud/reparatie aan de pijpen, schroef en waterinlaten; gaat hier iets aan kapot, dan meteen repareren aan dek of zo snel mogelijk elders. 2. redelijk planbaar onderhoud van het baggerequipment, dat afhankelijk is van het materiaal, draaiuren etc.; het onderhoud wordt verricht afhankelijk van de opgetreden slijtage en gebreken. 3. goed planbaar onderhoud van het voortstuwingsgebeuren; dit onderhoud gebeurt bij voorkeur met regelmaat tijdens de operations. Het ingrijpender onderhoud laat men indien mogelijk samenvallen met het einde van een deel-project. Onderhoud van industriele productieeenheden, van baggerschepen, is per definitie anders, dan bij de marine. Baggeren betekent n.l. "iedere dag oorlog"... De missie licht toe, dat b.v. met het aanbrengen van instrumentatie (dus geen blind baggeren meer) en het aanbrengen van een ontgassingsinstallatie (maar eerst onderzoek naar gasvorming in "fluff") de productie aanzienlijk kan worden verbeterd. Tevens dient gewerkt te worden aan het verkorten van de cyclustijden. Het verpompen van grotere dichtheden geeft een grote rendementsverbetering... Het blijkt dat de "Guayana" in zand binnen 9 minuten lost, doch hierbij blijkt dat tot ca m3 achterblijft in het beun. Wil men dit deel eveneens lessen, dan neemt de lostijd toe tot in totaal minuten. Deze conclusies zijn gestaafd aan de hand van de resultaten van de proefnemingen met het duitse garantiepersoneel van OenK, alsook aan de hand van beschikbare registraties. INC is enorm ingenomen met de technische uitleg van de missie; men ziet in dat het voorstel van de missie goed onderbouwd is. Men is voornemens op een zo kort mogelijke termijn verbetering van het gehele proces door te voeren. 30. NL-Ambassade - drs. J. Meijs, HM ambassadeur datum: Mr. Dissevelt wordt weggeroepen i.v.m. de ontvangst van een antiliaanse missie. Drs. Meijs wordt door de missie "gedebreefd" en is ingenomen met de resultaten van de missie. Hij is gerustgesteld door het door de missie ingenomen standpunt ten aanzien van privatisering (stapsgewijze ontwikkeling). Hij is bereid de noodzakelijke ondersteuning bij vervolgacties te verlenen. Een tweetal concepten van de eindconclusies van de missie worden overhandigd aan dhr. Meijs.

34 32 Tna. Soto wil in week informatie het bezoek aan Nederland ter vaststelling van het.eindyapport van de missie. Hi i verwacht een conceptprogramina voor een bezoek van 7-10 daqen uiterliik op

35

Meerjarig onderhoud vaargeulen Noordzee 2011-2014 Eindrapportage

Meerjarig onderhoud vaargeulen Noordzee 2011-2014 Eindrapportage Eindrapportage CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 8 Van Oord CO 2 -Presatieladder Meerjarig onderhoud vaargeulen Noordzee 2011-2014 Eindrapportage 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. -

Nadere informatie

Onderhoudsbaggerwerk Maasgeulen & IJmuiden Voortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder 2014 2015 week 26

Onderhoudsbaggerwerk Maasgeulen & IJmuiden Voortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder 2014 2015 week 26 Voortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder 2014 2015 week 26 Pagina 1 van 9 CO 2 -Presatieladder Onderhoudsbaggerwerk Maasgeulen & IJmuiden Voortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder 2014 2015 week 26 2.A.1.

Nadere informatie

Onderhoudsbaggerwerk Maasgeulen & IJmuiden Voortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder 2014 2015

Onderhoudsbaggerwerk Maasgeulen & IJmuiden Voortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder 2014 2015 Voortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder 2014 2015 Pagina 1 van 9 CO 2 -Presatieladder Onderhoudsbaggerwerk Maasgeulen & IJmuiden Voortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder 2014 2015 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2.

Nadere informatie

Onderhoudsbaggerwerk Maasgeulen en IJmuiden

Onderhoudsbaggerwerk Maasgeulen en IJmuiden CO 2 -projectrapportage 2014 2016-H1 Pagina 1 van 8 CO 2 -Projectrapportage 2016-H1 Onderhoudsbaggerwerk Maasgeulen en IJmuiden 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. - 5.C.3. Van Oord Nederland

Nadere informatie

Ontgrondingskuilen Oosterscheldekering Eindrapport CO 2 -Prestatieladder 2015

Ontgrondingskuilen Oosterscheldekering Eindrapport CO 2 -Prestatieladder 2015 Eindrapport CO 2 -Prestatieladder 2015 Pagina 1 van 9 CO 2 -Presatieladder Ontgrondingskuilen Oosterscheldekering Eindrapport CO 2 -Prestatieladder 2015 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2.

Nadere informatie

Sophiastrand [Periode 2013] Datum Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7

Sophiastrand [Periode 2013] Datum Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7 Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7 CO 2 -Prestatieladder Sophiastrand 2013 Eindrapportage 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. - 5.C.3. Van Oord Nederland bv Projectvoortgangsrapport

Nadere informatie

Strandsuppletie Scheveningen Eindrapport CO 2 -Prestatieladder 2015 week 1-26 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. CO 2 -Presatieladder

Strandsuppletie Scheveningen Eindrapport CO 2 -Prestatieladder 2015 week 1-26 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. CO 2 -Presatieladder Eindrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 10 CO 2 -Presatieladder Strandsuppletie Scheveningen Eindrapport CO 2 -Prestatieladder 2015 week 1-26 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2.

Nadere informatie

Vraagspecificatie Eisen. Onderhoudsbaggeren Scheveningen Haven. Gemeente Den Haag

Vraagspecificatie Eisen. Onderhoudsbaggeren Scheveningen Haven. Gemeente Den Haag Gemeente Den Vraagspecificatie Eisen Onderhoudsbaggeren Scheveningen Haven Engineering & Construct-contract met toepassing van de Uniforme Algemene Voorwaarden voor geïntegreerde contracten 2005 (UAV-gc

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 S. js.io Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 Ri jkswater s t aat, Dienst Verkeerskunde, Hoofdafdeling Scheepvaart. Dordrecht, 2 juni 1975. NOTITIE

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF EN AANVULLING OP DE PROSPECTUS OBLIGATIES CN BULKERS BV

NIEUWSBRIEF EN AANVULLING OP DE PROSPECTUS OBLIGATIES CN BULKERS BV NIEUWSBRIEF EN AANVULLING OP DE PROSPECTUS OBLIGATIES CN BULKERS BV 6 juli 2016 In februari van dit jaar hebben wij de prospectus Obligaties CN Bulkers BV uitgebracht, waarmee een obligatielening van 2,0

Nadere informatie

Baggerprogramma Noord-Hollandse vaarwegen

Baggerprogramma Noord-Hollandse vaarwegen PROVINCIE NOORD-HOLLAND Baggerprogramma Noord-Hollandse vaarwegen 2004-2008 Zonder slib meer vaart! 2 PROVINCIE NOORD-HOLLAND Inleiding Plantenresten, afval en gevallen bladeren zijn er o.a. de oorzaak

Nadere informatie

Veiligheidsbuffer Oesterdam [Periode 2013] Datum Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7

Veiligheidsbuffer Oesterdam [Periode 2013] Datum Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7 Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7 CO 2 -Prestatieladder Veiligheidsbuffer Oesterdam 2013 Eindrapportage 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. - 5.C.3. Van Oord

Nadere informatie

Exploitatie Baggerspeciedepot Hollandsch Diep

Exploitatie Baggerspeciedepot Hollandsch Diep BAGGERBEDRIJF DE BOER HOLDING B.V. Exploitatie Baggerspeciedepot Hollandsch Diep CO₂ Prestatieladder - EMVI Project 2.A.1-3.B.2-3.C.1-3.C.2 In deze rapportage staat beschreven hoe de CO₂-footprint voor

Nadere informatie

Maasgeulen en IJmuiden CO2-projectrapportage 'Onderhoud Maasgeulen en IJmuiden'

Maasgeulen en IJmuiden CO2-projectrapportage 'Onderhoud Maasgeulen en IJmuiden' CO-projectrapportage 'Onderhoud Maasgeulen en IJmuiden' 01-09-014 t/m 0-06-018 CO-projectrapportage 'Onderhoud ' Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Introductie 1.1. Rapportage Periode 1.. Verantwoordelijk

Nadere informatie

MARS. Baggernetdag Jean Groels. Oud-coördinator Mars Support Groep

MARS. Baggernetdag Jean Groels. Oud-coördinator Mars Support Groep MARS Baggernetdag 2015 Jean Groels Oud-coördinator Mars Support Groep Mars Support Groep Frans Emans Anke Etz Jan Kik Karst van der Linde Kuan So Hans Zandvliet Ooit: Jean Groels 2 Baggernetdag 2015 Zoute

Nadere informatie

Ketenanalyse ophoogzand voor MNO Vervat

Ketenanalyse ophoogzand voor MNO Vervat DEFINITIEVE RAPPORTAGE Ketenanalyse ophoogzand voor MNO Vervat Betrokkenen: John Kerstjens Sander Hegger Maxim Luttmer MNO Vervat Groep Vestiging Rotterdam, november 2010 Rapportage Ketenanalyse ophoogzand

Nadere informatie

BODEM* van eigen. #02 maart 2014 SPECIAAL THEMA WADDENZEE DE TECHNISCH MANAGER ALS VAST BAKEN IN EEN DYNAMISCHE PROCES

BODEM* van eigen. #02 maart 2014 SPECIAAL THEMA WADDENZEE DE TECHNISCH MANAGER ALS VAST BAKEN IN EEN DYNAMISCHE PROCES #02 maart 2014 van eigen BODEM* SPECIAAL THEMA WADDENZEE DE TECHNISCH MANAGER ALS VAST BAKEN IN EEN DYNAMISCHE PROCES WIJ HEBBEN DE BAGGERWERKZAAMHEDEN AFGESTEMD OP DE PEILINGEN DE PIET HEIN IS NU TOEGESPITST

Nadere informatie

Verdiepen vaargeul Boontjes

Verdiepen vaargeul Boontjes BAGGERBEDRIJF DE BOER HOLDING B.V. Verdiepen vaargeul Boontjes CO₂ Prestatieladder - EMVI Project 2.A.1-3.B.2-3.C.1-3.C.2 In deze rapportage staat beschreven hoe de CO₂-footprint voor dit project wordt

Nadere informatie

Uitgangspunten depositieberekeningen

Uitgangspunten depositieberekeningen Passende Beoordeling Verruiming Vaarweg Eemshaven Noordzee 3 december 2013 Bijlage E. Uitgangspunten depositieberekeningen 177 van 181 Passende Beoordeling Verruiming Vaarweg Eemshaven Noordzee 3 december

Nadere informatie

ScheepvaartVerkeersCentrum

ScheepvaartVerkeersCentrum ScheepvaartVerkeersCentrum Het landelijk ScheepvaartVerkeersCentrum (SVC) is onderdeel van Rijkswaterstaat en werkt aan uniform en optimaal management van het scheepvaartverkeer op de Rijkswateren in Nederland.

Nadere informatie

Watertruck Evaluatie Industrieel modelproject in ZO-Brabant

Watertruck Evaluatie Industrieel modelproject in ZO-Brabant Watertruck Evaluatie Industrieel modelproject in ZO-Brabant s-hertogenbosch 30 Juni 2014 WATERTRUCK PROEFVAARTEN in ZO-Brabant 26 mei 2014-11 juni 2014 C.B.O. bvba MCA Brabant MEBIN BAETSEN-GROEP VAN NIEUWPOORT

Nadere informatie

Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage

Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage Juli 2012 Drs. A.C.C. Hubens Oude Engelenseweg 25 5222 AB Den Bosch 073-6230120 06-17418733 www.ahadata.nl Inhoudsopgave LAND VAN REGISTRATIE... 1 SCHEEPSLENGTE...

Nadere informatie

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017 VERBETERLIJST 105 Kaart Kanaal Gent - Terneuzen Editie 2016 Bijgewerkt t/m BaZ 26 / 2017 21 december 2017 De laatste versie van deze verbeteringen kan geraadpleegd worden op www.vlaamsehydrografie.be 2016

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

DUURZAAMHEIDSINITIATIEF

DUURZAAMHEIDSINITIATIEF DUURZAAMHEIDSINITIATIEF De Leeuw Groep B.V. Inhoud Inleiding... 3 1.0 Duurzame huidige eigen initiatieven... 3 1.1 De Waterwagen 2014... 3 1.1.1 Het project... 3 1.1.2 Samenwerkende partijen... 3 1.1.3

Nadere informatie

184406 Onderhoud Nederrijn en Lek Datum 28-8-2015 Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 9

184406 Onderhoud Nederrijn en Lek Datum 28-8-2015 Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 9 Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 9 CO 2 -Presatieladder Onderhoud Nederrijn en Lek Voortgangsrapportage CO 2 -Prestatieladder 2012-week 1 t/m 2015-week 26 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2.

Nadere informatie

Van Oord Nederland bv 2013 CO 2 -footprint & voortgang reductiedoelstelling 4.B.2 5.B.1. CO 2 -Presatieladder. edocs#3294765. Van Oord Nederland bv

Van Oord Nederland bv 2013 CO 2 -footprint & voortgang reductiedoelstelling 4.B.2 5.B.1. CO 2 -Presatieladder. edocs#3294765. Van Oord Nederland bv 2013 CO 2-footprint & voortgang behalen reductiedoelstelling Pagina 1 van 17 CO 2 -Presatieladder Van Oord Nederland bv 2013 CO 2 -footprint & voortgang reductiedoelstelling 4.B.2 5.B.1 Van Oord Nederland

Nadere informatie

Kerntaak 2: Verricht administratiewerkzaamheden

Kerntaak 2: Verricht administratiewerkzaamheden Kerntaak 2: Verricht administratiewerkzaamheden Werkproces 2.1: Verwerkt administratieve gegevens ten behoeve van het ladingdossier De coördinator havenlogistiek ontvangt een opdracht met betrekking tot

Nadere informatie

Praktijkinstructie Transportmanagementondersteuning

Praktijkinstructie Transportmanagementondersteuning instructie Transportmanagementondersteuning 3 (CLO10.3/CREBO:50197) pi.clo10.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen

Nadere informatie

SOS formulier versie 4.1.0 Voor het rapporteren van een afgehandeld scheepsongeval of ander voorval te water.

SOS formulier versie 4.1.0 Voor het rapporteren van een afgehandeld scheepsongeval of ander voorval te water. SOS formulier versie 4.1.0 Voor het rapporteren van een afgehandeld scheepsongeval of ander voorval te water. Met het formulier moet u een scheepsongeval of ander voorval te water melden. Indien nodig,

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014

Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014 Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014 Agendapuntnummer: 10 Raadsvergadering 26 juni 2014 Onderwerp: Baggeren havens Registratienummer: 14int02330 Casenr: 14.00797 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage:

Nadere informatie

HORIZON. IC2 Innovative Computer Consultancy

HORIZON. IC2 Innovative Computer Consultancy HORIZON IC2 Innovative Computer Consultancy iconnect Horizon is een zeer compleet programma voor het inrichten, beheren en toepassen van de planning voor onderhoud aan schepen. Het programma is ontwikkeld

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

Energie management actieplan 2015

Energie management actieplan 2015 Energie management actieplan 2015 Status: Definitief 3.B.1 en 3.B.2 Versie 2015/1 Uitgegeven door: Van Wijk Nieuwegein Copyright 2015 Van Wijk Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Geldig per juli 2017 LAAGWATER. een belangrijk thema voor Contargo en zijn klanten. Hier vindt u belangrijke informatie.

Geldig per juli 2017 LAAGWATER. een belangrijk thema voor Contargo en zijn klanten. Hier vindt u belangrijke informatie. Geldig per juli 2017 LAAGWATER een belangrijk thema voor Contargo en zijn klanten. Hier vindt u belangrijke informatie. LAAGWATER EEN BELANGRIJK THEMA De zomer van 2015 en heel 2016 hebben in vele Duitse

Nadere informatie

Ministerie van Openbare Werken, Antwerpse Zeediensten N.V. Dredging International.

Ministerie van Openbare Werken, Antwerpse Zeediensten N.V. Dredging International. ./, ",,! / /' ir.j. Claessens, ir. J.M. Marain, TOEGANGSGEUL KALLOSLUIS ONDERZOEK NAAR ALTERNATIEVE BAGGERMETHODEN BIJVOEGSEL Ministerie van Openbare Werken, Antwerpse Zeediensten N.V. Dredging International.

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

DUURZAAMHEIDSINITIATIEF

DUURZAAMHEIDSINITIATIEF DUURZAAMHEIDSINITIATIEF De Leeuw Groep B.V. 2 Inhoud Inleiding... 5 Duurzame huidige eigen initiatieven... 5 1.0 De Waterwagen 2014... 5 1.1 Het project... 5 1.2 Samenwerkende partijen... 5 1.3 Budget

Nadere informatie

De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing

De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing De nieuwe generatie Hydrovar drukverhogingssets brengt pompen naar een hoger niveau van flexibiliteit en efficiëntie. Montage op de

Nadere informatie

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE:

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: (ON)VERZOENBAAR? Is een verdere scheldeverdieping mogelijk, gewenst, noodzakelijk? Jean Jacques Peters Raadgevend Ingenieur Leader Port of Antwerp International Expert Team Jean

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 30 april 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 30 april 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 15 juli 2002 betreffende de verscherpte loodsplicht voor vaartuigen in de Belgische territoriale zee en vaarwateren

Nadere informatie

Onderhoudsbaggerwerk Zeeuwse Havens Perceel 5

Onderhoudsbaggerwerk Zeeuwse Havens Perceel 5 BAGGERBEDRIJF DE BOER HOLDING B.V. Onderhoudsbaggerwerk Zeeuwse Havens Perceel 5 CO₂ Prestatieladder - EMVI Project 2.A.1-3.B.2-3.C.1-3.C.2 In deze rapportage staat beschreven hoe de CO₂-footprint voor

Nadere informatie

LAAGWATER. een belangrijk thema voor Contargo en zijn klanten. Hier vindt u belangrijke informatie.

LAAGWATER. een belangrijk thema voor Contargo en zijn klanten. Hier vindt u belangrijke informatie. LAAGWATER een belangrijk thema voor Contargo en zijn klanten. Hier vindt u belangrijke informatie. LAAGWATER EEN BELANGRIJK THEMA De zomer van 2015 heeft in vele Duitse regio s records gebroken: langdurige

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag S Reactie op verzoek 08-DEF-B-183

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag S Reactie op verzoek 08-DEF-B-183 Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 1 december 2008 Ons kenmerk Onderwerp

Nadere informatie

Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ

Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ Werken aan evenwicht 21 maart 2013 Agenda Terugblik vorige bijeenkomst december 2012 Aanpak en prioritering Uitkomsten en effecten voor het komende jaar

Nadere informatie

Hybride voortstuwing sloep met ballen

Hybride voortstuwing sloep met ballen Hybride voortstuwing sloep met ballen Sloep met ballen is een overnaads geklonken aluminium reddingssloep van 8,25 m met een gewicht van circa 2500 kilo. Voor deze sloep ben ik op zoek naar een hybride

Nadere informatie

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling RSG DE BORGEN Anders varen Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling [1] RSG de BORGEN Anders varen [Technasium] mei 2017 1 DE OPDRACHT

Nadere informatie

Evaluatie doelstellingen CO2 prestatieladder

Evaluatie doelstellingen CO2 prestatieladder Evaluatie doelstellingen CO2 prestatieladder In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen ons bedrijf A.A. Snijders & Zn. is met name het reduceren van haar CO2 uitstoot. In 205/206 onderstaande

Nadere informatie

EXPLORING THE LIMITS COMPONENTEN OP HET STORT ARJAN TANIS SR. PROJECT ENGINEER MID BREDA 8 JUNI 2015

EXPLORING THE LIMITS COMPONENTEN OP HET STORT ARJAN TANIS SR. PROJECT ENGINEER MID BREDA 8 JUNI 2015 EXPLORING THE LIMITS COMPONENTEN OP HET STORT ARJAN TANIS SR. PROJECT ENGINEER MID BREDA 8 JUNI 2015 1 2 INDEX 01 DOEL VAN DE PRESENTATIE 02 NEW LIMITS 03 GEVAREN 04 OUDE STANDAARD - NIVAG 05 NIEUWE STANDAARD

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE REDUCTIE DOELSTELLILNGEN 2017

VOORTGANGSRAPPORTAGE REDUCTIE DOELSTELLILNGEN 2017 VOORTGANGSRAPPORTAGE REDUCTIE DOELSTELLILNGEN 2017 Hemmen Aanneming Wegenbouw B.V. www.hemmen-bv.nl Emmen, februari 2017 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 3 2.1.1. Bedrijfsdoelstellingen

Nadere informatie

"Baggeren met slibverdringerpomp goed voor flora en fauna.

Baggeren met slibverdringerpomp goed voor flora en fauna. "Baggeren met slibverdringerpomp goed voor flora en fauna. Auteurs: J. N. Korver en J. Kommer, Boskalis bv Verpompen van baggerslib met een minimum aan water, dat is waar elke baggeraar van droomt. Boskalis

Nadere informatie

TCO aandrijvingen. Energiekosten Onderhoudskosten Stilstandskosten

TCO aandrijvingen. Energiekosten Onderhoudskosten Stilstandskosten TCO aandrijvingen TCO aandrijvingen Energiekosten Onderhoudskosten Stilstandskosten Energiekosten Bewustwording van kosten van een elektromotor Hoeveel energie verbruikt een 1kW elektromotor op jaarbasis

Nadere informatie

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 23 voor binnentankschepen en terminals. Hoofdstuk 23 AANMEREN

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 23 voor binnentankschepen en terminals. Hoofdstuk 23 AANMEREN Hoofdstuk 23 AANMEREN Dit hoofdstuk behandelt de voorbereidingen en procedures die nodig zijn om efficiënt aan te meren en aangemeerd te blijven, terwijl de tanker langszij een steiger ligt. Uitwisseling

Nadere informatie

Van Oord Nederland bv 2013 week1 t/m 26 CO 2 -footprint & voortgang behalen reductiedoelstelling 4.B.2 5.B.1. CO 2 -Presatieladder.

Van Oord Nederland bv 2013 week1 t/m 26 CO 2 -footprint & voortgang behalen reductiedoelstelling 4.B.2 5.B.1. CO 2 -Presatieladder. 2013 wk 1t/m26 CO 2-footprint & voortgang behalen reductiedoelstelling Pagina 1 van 16 CO 2 -Presatieladder Van Oord Nederland bv 2013 week1 t/m 26 CO 2 -footprint & voortgang behalen reductiedoelstelling

Nadere informatie

Kadernota xteme inhuur

Kadernota xteme inhuur Kadernota Externe inhuur Stuknummer: b!07.00560 gemeente Den Helder Concept Kadernota xteme inhuur Inhoudsopgave Kadernota Externe inhuur 1. Inleiding 3 2. Kaders 3 2.1. Definitie 3 2.2. Reikwijdte van

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December 2015

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December 2015 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December 2015 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage

Voortgangsrapportage Projectomschrijving : Voortgangsrapportage Voortgangsrapportage Opdrachtgever Auteur : Remmits Groep : R. van Eummelen Voor akkoord versie: 1.0 d.d.: 12-01-2019 Autorisatie: Auteur: Projectleider: Directeur:

Nadere informatie

Managementreview 2018 en CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0

Managementreview 2018 en CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Managementreview en CO 2 reductiedoelstellingen 2017-2020 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave: 1 Inleiding 3 2 Beoordeling en analyse emissies -1 en -2 3 2.1 Scope 1 emissies 3

Nadere informatie

procedure slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen

procedure slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen procedure slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen Deze werkwijze geldt voor normale omstandigheden. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. slecht zicht/mist Achterland

Nadere informatie

SAMENVATTING. gemiddelde turnaroundtime van de ertscarriers in de huidige situatie is 134 uur.

SAMENVATTING. gemiddelde turnaroundtime van de ertscarriers in de huidige situatie is 134 uur. SAMENVATTING Jaarlijks wordt vanuit Mormugao Port 13,iljoen ton ijzererts geexporteerd. Er zijn 3 overslagplaatsen, Er bevinden zich 2 kaden in de haven, die onafhankelijk van elkaar opereren. Aan kade

Nadere informatie

2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. - 5.C.3.

2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. - 5.C.3. Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 8 CO 2 -Prestatieladder Bestortingen Ontgrondingskuilen in en nabij de Oosterscheldekering 2014 Eindrapportage 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1.

Nadere informatie

Het begroten van kosten van reservedelen

Het begroten van kosten van reservedelen Het begroten van kosten van reservedelen Y9050 1 Het begroten van kosten van reservedelen Ing. J. Kok 1. Inleiding Y9050 3 1.1. Onderhoudsfilosofie Y9050 3 1.2. Locatie Y9050 4 2. Begrotingsmethodiek Y9050

Nadere informatie

Verdiepen van het wrak Assi Eurolink met de s.h.z. Prins der Nederlanden

Verdiepen van het wrak Assi Eurolink met de s.h.z. Prins der Nederlanden Verdiepen van het wrak Assi Eurolink met de s.h.z. Prins der Nederlanden 1 Bernd Jacobs Boskalis Project Engineer 21 september 2004 Eerste algemene informatie van het project 2 Locatie van het wrak Open

Nadere informatie

Onderhoud 92% pelletkachels

Onderhoud 92% pelletkachels Onderhoud 92% pelletkachels RR Trading Tolbert 1 of 13 Rev. 01 Inhoud opgave 1. Benodigdheden... 3 2. Inleiding... 3 3. Het Onderhoud... 3 3.1 Linker zij paneel... 4 3.2 Interne kanalen reinigen in de

Nadere informatie

Testen. Presentatie. Open-i Software Services BV, Maarssen Datum : 06-07-2013 Versie : 1.2

Testen. Presentatie. Open-i Software Services BV, Maarssen Datum : 06-07-2013 Versie : 1.2 Testen Presentatie Open-i Software Services BV, Maarssen Datum : 06-07-2013 Versie : 1.2 Algemeen Tegenwoordig behoeft het belang van testen nauwelijks nog te worden uitgelegd. Binnen organisaties speelt

Nadere informatie

CO2-participatieplan CO2-prestatieladder Trede 3 Van der Zanden Holding BV

CO2-participatieplan CO2-prestatieladder Trede 3 Van der Zanden Holding BV CO2-participatieplan CO2-prestatieladder Trede 3 Van der Zanden Holding BV 1. Participatieplan niveau 1, 2 en 3 Op de eerste niveaus stimuleert participatie het bedrijf om optimaal gebruik te maken van

Nadere informatie

2012 H1. Het eerste half jaar EMVI H1 2012. Jaargang 2 NR. 4 08-10-12

2012 H1. Het eerste half jaar EMVI H1 2012. Jaargang 2 NR. 4 08-10-12 Het eerste half jaar 2012 H1 EMVI H1 2012 Jaargang 2 NR. 4 08-10-12 Het eerste half jaar Op 23 januari van dit jaar heeft Baggerbedrijf de Boer B.V. haar CO₂-certificaat behaald. Inmiddels zijn we alweer

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 14 juli 2009, nr. PS2009-593 inzake de Vaarwegverordening Gelderland 2009;

Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 14 juli 2009, nr. PS2009-593 inzake de Vaarwegverordening Gelderland 2009; Provinciale Staten Vergadering d.d. 11 november 2009 Besluit nr. PS2009-593 PROVINCIALE STATEN VAN GELDERLAND Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 14 juli 2009, nr. PS2009-593 inzake de Vaarwegverordening

Nadere informatie

Melden Wijziging vissersvaartuig en/of visserijmethode

Melden Wijziging vissersvaartuig en/of visserijmethode Melden Wijziging vissersvaartuig en/of visserijmethode Wijzigingen aan het schip of het gebruik van andere visserijmethoden kunnen consequenties hebben voor de veiligheid en stabiliteit van het schip en

Nadere informatie

Afbreukverantwoordelijkheid. Voorbeeld activiteiten: Werkomstandigheden. Relevante competenties: Complexiteit. Regelcapaciteit

Afbreukverantwoordelijkheid. Voorbeeld activiteiten: Werkomstandigheden. Relevante competenties: Complexiteit. Regelcapaciteit 10 Administratie / Financiën Niveau d Uitvoeren van financieel administratieve taken. Voert deeltaken uit op het terrein van debiteuren, crediteuren- en grootboekadministratie. Voert bepaalde registraties

Nadere informatie

Milieu Management V1.4

Milieu Management V1.4 V1.4 Milieu Management Pagina 1 van 6 V1.4 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 3 2. INLEIDING 3 3. DOELSTELLING 3 4. BEPALEN PRIORITEITEN 3 5. INKOOP 4 6. MANAGEMENT INFORMATIE 4 7. COMMUNICATIE 5 8. EVALUATIE 6

Nadere informatie

DE NATIONALE ASSEMBLEE

DE NATIONALE ASSEMBLEE De vaste Commissie van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen =========================================================================== Onderwerp : De recent getroffen maatregelen door de regering

Nadere informatie

OMGAAN MET RISICO S IN DE UITVOERING VERDIEPING NIEUWE WATERWEG EN BOTLEK

OMGAAN MET RISICO S IN DE UITVOERING VERDIEPING NIEUWE WATERWEG EN BOTLEK OMGAAN MET RISICO S IN DE UITVOERING VERDIEPING NIEUWE WATERWEG EN BOTLEK Jan de Pagter (HbR) en Hilbrand Druiven (Boskalis) 27 november 2018 Inleiding Scope en Contractvorm NWW van: NAP -14,5 / -15m naar:

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE ONDERWERP Uitvoeringsplan slibmotor Kimstergat (0.11) DATUM 2-9-2016 PROJECTNUMMER C03041.001971 ONZE REFERENTIE 078928228 0.11 VAN Dr.ir. Bart Grasmeijer AAN Ecoshape KOPIE AAN Erik van Eekelen (Ecoshape),

Nadere informatie

Richtlijn Motordagwaarde (S&T)

Richtlijn Motordagwaarde (S&T) Richtlijn Motordagwaarde (S&T) kwaliteitsgarantie in schade-expertise Deze richtlijnen vervangen de eerder uitgebrachte richtlijnen van november 2007 en zijn op enkele punten aangepast: Het prijspeil wordt

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN Datum: CO2 -Prestatieladder ENERGIE ACTIEPLAN. Conform NEN 50001

ENERGIE ACTIEPLAN Datum: CO2 -Prestatieladder ENERGIE ACTIEPLAN. Conform NEN 50001 ENERGIE ACTIEPLAN Conform NEN 50001 Versie -1 (halfjaarlijkse voortgangrapportage) / December Algemeen Ten minste jaarlijks, na afloop van een, wordt dit document beoordeeld en aangepast. De vertegenwoordiger

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

a) Getijdenwerking en overstromingen op de Schelde

a) Getijdenwerking en overstromingen op de Schelde EXCURSIEPUNT DE SCHELDEVALLEI Hoogte = Ter hoogte van het voormalige jachtpaviljoen, De Notelaar, gelegen aan de Schelde te Hingene (fig. 1 en 2), treffen we een vrij groot slikke- en schorregebied aan,

Nadere informatie

Service & Onderhoud. Een USP

Service & Onderhoud. Een USP Service & Onderhoud Een USP Waar gaat het om? Service en onderhoud is een unique selling point, dat is maar al te waar. Het is een toegevoegde waarde die vaak bepalend is voor keuzes die worden gemaakt

Nadere informatie

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN Klanten verwachten tegenwoordig een grotere leverbetrouwbaarheid, tegen lagere kosten, met betere kwaliteit en dat allemaal tegelijk. Diegenen

Nadere informatie

Uitgangspunten onderzoek luchtkwaliteit

Uitgangspunten onderzoek luchtkwaliteit Verruiming Vaarweg Eemshaven-Noordzee Milieueffectrapport 9 december 2013 Bijlage F Uitgangspunten onderzoek luchtkwaliteit Inleiding In deze bijlage worden de methodiek en uitgangspunten beschreven zoals

Nadere informatie

trtrsterhtrf holman L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment

trtrsterhtrf holman L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment 4 trtrsterhtrf holman I nformatieavond Woonschepenhav en, 26-Í-Í-2OL4 Vragen en Antwoorden: L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment wordt dit inloopspreekuur

Nadere informatie

Overzicht van taken en competenties. Demandmanager-rol

Overzicht van taken en competenties. Demandmanager-rol Overzicht van taken en competenties Demandmanager-rol Inhoudsopgave 1 Taakomschrijving... 2 1.1 AA-1 Goedkeuren/beoordelen opdracht, verzoek, e.d.... 2 1.2 AA-7 Evalueren opdracht... 2 1.3 CA-1 Onderhouden

Nadere informatie

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens.

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens. Ministerie van Verkeer en Waterstaat De heer H. Taal Postbus 20904 2500 EX 'S-GRAVENHAGE Leeuwarden, 3 juni 2009 Verzonden, Ons kenmerk : 00831993 Afdeling : Verkeer en Vervoer Behandeld door : G.C.A.

Nadere informatie

Bijlage 0220.1 Plan van aanpak reductieprogramma Versie 04: april 2015 Pagina 1 van 5. 1. Plan van aanpak

Bijlage 0220.1 Plan van aanpak reductieprogramma Versie 04: april 2015 Pagina 1 van 5. 1. Plan van aanpak Pagina 1 van 5 1. Plan van aanpak Het plan van aanpak beschrijft de maatregelen die in de periode 2015 t/m 2018 genomen gaan worden teneinde de reductiedoelstellingen zoals beschreven in Bijlage 0220.1

Nadere informatie

Projectplan veerstoep Rijnkade

Projectplan veerstoep Rijnkade Projectplan veerstoep Rijnkade Voorstel voor het inrichten van een op- en afstapvoorziening ten behoeve van het voeten fietsveer van Rijnkade naar Stadsblokken te Arnhem. Stichting Historische Schepen

Nadere informatie

De condensator en energie

De condensator en energie De condensator en energie Belangrijkste onderdelen in de proeven De LEGO-condensator De condensator heeft een capaciteit van 1 Farad en is beschermd tegen een overbelasting tot 18 Volt. Wanneer de condensator

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Reductiedoelstellingen...3

Nadere informatie

Review CO2 reductiedoelstellingen 2016

Review CO2 reductiedoelstellingen 2016 Review reductiedoelstellingen 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling kantoren 4 2.2. Voortgang subdoelstelling wagenpark en bedrijfsmiddelen 5 2.3.

Nadere informatie

Energie Management Rapportage 2016

Energie Management Rapportage 2016 Energie Management Rapportage 2016 Inhoud: Energie beleidsverklaring Reductiedoelstellingen Uitstoot door vervoer Uitstoot door werken Uitstoot door kantoor Energiebeleidsverklaring A. Jansen B. V. streeft

Nadere informatie

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt. Fractie GroenLinks Vlissingen UW BRIEF VAN UW KENMERK ONS KENMERK DATUM 07-09-2016 720591 / 722425 28 september 2016 BEHANDELD DOOR BEZOEKADRES TELEFOON BIJLAGEN A.P. Bos Paul Krugerstraat 1 0118-487000

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 2 januari t/m juni 2018 2 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 5 4 Doelstellingen 5 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting de Bovenkamer

Beleidsplan Stichting de Bovenkamer Beleidsplan Stichting de Bovenkamer Kennis-, informatie- en ontmoetingscentrum voor mensen met (een vermoeden van) beginnende dementie en hun mantelzorgers. Adres: Harenbergweg 1 7204 KZ Zutphen info@debovenkamerzutphen.com

Nadere informatie

AVAG - TNO Rekenmodel veilig en gezond werken in de glastuinbouw

AVAG - TNO Rekenmodel veilig en gezond werken in de glastuinbouw AVAG - TNO Rekenmodel veilig en gezond werken in de glastuinbouw Met dit rekenmodel kunt u nagaan of een (voorgenomen) verbeterde werkwijze kosteneffectief is. U vergelijkt twee situaties, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Kerntaak 1: Installeert technische installaties

Kerntaak 1: Installeert technische installaties Kerntaak 1: Installeert technische installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden isolatie-/installatiewerkzaamheden De eerste monteur elektrotechnische installaties ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende.

Nadere informatie

RELEASE NOTES 3.1.7. April 2014. Reflectum info@reflectum.nl

RELEASE NOTES 3.1.7. April 2014. Reflectum info@reflectum.nl RELEASE NOTES 3.1.7 April 2014 Reflectum info@reflectum.nl Introductie Dit document geeft de belangrijkste wijzigingen weer vanaf QuestManager versie 3.1.7. Overzicht wijzigingen QuestManager 3.1.7 Herindeling

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 -Prestatieladder 2017

Voortgangsrapportage CO 2 -Prestatieladder 2017 Voortgangsrapportage CO 2 -Prestatieladder 2017 Datum: 24-05-2018 Versie: 2 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Dit document omvat de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Projectgestuurd. Noodzaak van organiseren

Projectgestuurd. Noodzaak van organiseren Projectgestuurd Noodzaak van organiseren Waar gaat het om? Projectgestuurd werken betekent vaak dynamiek en vraagt dus om organisatie. Inzicht is daarbij het sleutelwoord. Om te beginnen is het belangrijk

Nadere informatie