Open je ogen en ontdek de magie van het leven. Sluit ze en ontdek je magie in jezelf.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Open je ogen en ontdek de magie van het leven. Sluit ze en ontdek je magie in jezelf."

Transcriptie

1 Kindercoaching levert een wezenlijke bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling en bewustwording van kinderen, zodat zij kennis hebben van hun eigen potentieel. Vanuit dit bewustzijn kunnen kinderen zich positief ontwikkelen en zijn ze opgewassen tegen de levenslessen die op hun pad komen. Kindercoaching is ook samen onderweg gaan vanuit de situatie zoals hij nu is naar een nieuwe, gewenste situatie. Voor een kind, de coachee, betekent dit onderweg gaan vanuit iets wat al bekend en vertrouwd is, naar iets nieuws, iets anders, iets onbekends. Je kunt het als volgt verwoorden: het kind (en de ouders) zijn in een situatie beland waarin even geen beweging is. Ze zijn als het ware vastgelopen. Vanuit dit punt kijkt een kindercoach eerst naar de situatie waarin ze zijn vastgelopen en naar de hulpvraag die er ligt. Daarna kijkt de kindercoach samen met het kind en de ouders naar de levenslessen die geleerd moeten worden. Dit brengt direct weer beweging. Het kind en de ouders worden zich bewust van de mogelijkheden. Maar deze beweging moet ook ergens heen gaan en dat is het doel waarheen gewerkt gaat worden. Ook in samenwerking met de ouders is het uitermate belangrijk dat er een doel is. Het is raadzaam om hier ruim tijd aan te besteden. Wanneer de ouders bijvoorbeeld aangeven dat ze hun kind weer lekker in zijn vel willen laten zitten, is het nog niet helder wat ze gerealiseerd willen zien. Wanneer een kind als doel heeft om niet meer zo vaak boos te zijn, heb je slechts een aanwijzing. Daar waar het doel niet concreet genoeg is, wordt het krachteloos en vrijblijvend van karakter; en je weet als coach niet in welke richting je aan de slag gaat! Een concrete doelstelling geeft houvast, is helder en duidelijk voor het kind, voor de ouders/ verzorgers en voor jou als coach. Jouw taak als kindercoach is om je in deze vraag te verdiepen en vooral door te vragen. Niet te snel tevreden te zijn met een antwoord, maar echt de tijd te nemen om het voor iedereen, maar met name voor je coachee duidelijk te krijgen. Je zet hierbij al je zintuigen in. De eerste ingang is vrijwel altijd een vraag om hulp (anders zouden ze niet naar een kindercoach gaan). Belangrijk hierbij is dat je niet te snel tevreden bent en dat je je zintuigen, je hoofd, je hart en je intuïtie (je zender) in zet. Kijk ook goed naar lichaamstaal en luister naar wat mensen zeggen. Vaak formuleren ze hun vraag al in de eerste zinnen die gezegd worden. Geef hierbij zowel de ouders als het kind aandacht. De hulpvragen van ouders en kind kunnen soms uiteen liggen, maar vaak zijn het andere woorden voor hetzelfde onderwerp.

2 Voorbeeld: Tijdens het intakegesprek geeft moeder aan dat haar kind thuis zo n kort lontje heeft. Hij bepaalt de sfeer en is snel gepikeerd en boos. De vraag van moeder is allereerst: help ons kind niet meer zo boos te zijn. De eigen hulpvraag van moeder die daaronder ligt is: help mij positief te blijven, ook als hij boos is. Hierboven kun je zien dat de hulpvraag begint met help mij. Dit zijn hele fijne woorden om ouders en het kind te ondersteunen. Door te vragen: waarmee kan ik jullie helpen? krijg je direct al wezenlijke informatie. Waarbij je de rollen van vader, moeder en kind moet onderscheiden. Ieder heeft een eigen help mij! Zodra je de hulpvraag helder hebt komt de volgende stap en dat is de hertaling naar een levensles. In het gesprek met de zoon van de moeder uit het vorige voorbeeld kwam in eerste instantie niet zoveel. De zoon vond het allemaal niet zo nodig en had geen vraag. Na het spelen van het COACHEEspel bleek dat hij het jaar ervoor met pesten te maken had gehad en dat hij daar nog steeds last van had. Hij had uiteindelijk als hulpvraag help mij om anderen en mezelf weer te vertrouwen. De levensles die we hieruit konden ventileren was ik wil leren vertrouwen op mezelf en op anderen. Als kindercoach ontdekte ik dat het hier vooral ging over zelfvertrouwen. Zoals je ziet is de levensles omschreven als: ik wil leren om Vanuit de levensles ga je een stap verder en dat is omschrijven hoe het eruit ziet wanneer je de levensles hebt geleerd. En dat is het doel waar we naar op zoek zijn. De omschrijving van het doel is: positief; persoonlijk (beginnen met ik); in de tegenwoordige tijd; krachtig en eenvoudig; haalbaar binnen een vrij korte periode, aanvaardbaar en duidelijk; gericht op een inspirerende toekomst; omschreven vanuit een actie; gerelateerd aan een positieve ervaring uit het verleden. (net zoals.) Tip: het doel kan worden geschreven op een spiegeltje met een watervaste stift.

3 De levensles van de jongen, vertaald naar het doel werd: Ik vertrouw en geloof in mezelf, ik ben sterk en slim, net zoals bij de voetbal. Bij het voetballen had hij namelijk wel een goed gevoel over zichzelf en dit gevoel wilde hij meenemen naar school. De levensles van de moeder werd: Ik hou met hart en ziel van mijn zoon en gun hem zijn boze buien, net zoals ik hem zijn vrolijke buien gun. Ik ben een goede moeder. En vooral dat laatste was voor moeder enorm belangrijk. Voor je kindercoachschatkist hebben we hier nog wat extra oefeningen. Schaaloefening (voorbeeldcasus COACHEE! handboek bladzijde 60) Leg 2 markeerpunten op de vloer (een balletje, een papiertje, een steentje). Het ene markeerpunt is het 0-punt en het laatste markeerpunt is het eindpunt (hier kan ook het spiegeltje of een papier liggen met het concrete doel erop geschreven). Ga met je coachee op het 0-punt staan en leg aan je coachee uit dat dit het punt is waarop er helemaal niets is gebeurd rond het doel. Hier op dit punt kan niets, is nog niets gelukt en is de coachee het verst verwijderd van het doel. Vraag je coachee hoe het hier op dit punt voelt. Is dit herkenbaar? Loop vervolgens naar het doel en blijf hier even staan. Hoe voelt dit? Ga nu weer terug naar het 0-punt en loop langzaam in de richting van het doel en blijf staan op het moment waar je op dit moment bent. Laat je coachee terugkijken en stel vragen als: wat heb je al gedaan om hier te komen?. Wie hebben je hierbij geholpen? Wat heb je zelf gedaan? Wees niet te snel tevreden en vraag herhaaldelijk: Wat nog meer? Hoe houd je het vol? Hoe heb je het klaargespeeld hier te komen? Pas wanneer je coachee niets meer kan vertellen volgt de vraag: Hoe zou je weten wanneer je een stapje verder bent? Verklein zo nodig: Wat is de eerste/kleinste verandering die je zou merken? Wat is het kleinste stapje dat haalbaar zou zijn? Wie zou aan je merken dat je weer een stapje vooruit bent? Deze oefening is bedoeld om met je coachee op zoek te gaan naar de volgende stap richting het doel. Hiermee wordt al heel veel in gang gezet en kan het kind vaak zelf weer verder. Collage maken Je coachee maakt een collage over het doel. Neem hiervoor een groot vel wat dikker papier en plan ruim de tijd om dit goed te doen. Eventueel kunnen de ouders ook een eigen collage maken. Het geeft inzicht en tevens wordt er een diepere laag aangesproken bij het kind en de ouders waarin meer inzichten komen rond het te bereiken doel.

4 Tekenen of schilderen Van het doel kan ook een tekening of schilderij worden gemaakt. Belangrijk is wel dat de coachee zelf in de tekening of in het schilderij staat. De coachee moet het zichzelf zien doen! Meestal komen bij het maken van de tekening/ schilderij nieuwe inzichten boven. Visualisatie Soms zijn kinderen nog niet echt gewend aan visualisatieoefeningen. Om hier een beetje aan te wennen kun je verschillende stappen hierin met de kinderen doen. Stap 1: body scan Ga zitten of liggen, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Voel hoe de lucht langzaam door je neus naar binnen gaat en weer naar buiten gaat. Richt je aandacht op je voorhoofd. Frons een keer en laat weer los. Doe dit zelfde voor neus, oren, ogen, wenkbrauwen, kaak, mond, lippen en huid van je gezicht en achterhoofd. Richt dan je aandacht op je nek, schouders, linker en rechterbovenarm, elleboog, onderarm, hand en vingers. Ga deze gebieden, links en rechts een voor een af. Span elk gebied aan en laat weer los. Richt je aandacht op je borst, je buik, je rug van boven naar beneden. Span aan en laat los. Voel je ademhaling, eventueel je lichaamshouding veranderen door de ontspanning. Voelt je lichaam al anders aan? Ga op deze manier door en geef aandacht aan je beide bovenbenen, knieën, onderbenen, enkels, voeten en tenen. Neem rustig de tijd. Laat jezelf helemaal zwaar worden. Je bent nu totaal ontspannen en relaxed. Goed, breng nu langzaam je aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer. Beweeg een beetje, stretch je spieren wat en open je ogen. Stap 2: dagdromen Start eventueel weer met een bodyscan. Kun je jezelf voorstellen dat je.. fietst, zit in je kamer, loopt door je huis? Kun je zien hoeveel jassen er aan de kapstok hangen, etc benoem hier wat eenvoudige dingen. Stel je nu een plekje voor in de natuur. Wat zie je allemaal? Ruik je ook iets? Ben je zelf ook op deze plek? Of kun je jezelf op deze plek voorstellen? Wat kun je hier allemaal doen? Wie zou je willen dat hier ook is? Kun je jezelf voorstellen dat deze persoon hier ook is? Hoe voel je je op deze plek? Kom daarna weer terug in het hier en nu.

5 Stap 3: aftellen Start eventueel weer met een bodyscan. Vraag je coachee om zich voor te stellen dat hij of zij op een prachtig pad in de natuur staat. zometeen tel ik van 10 tot 0 en bij elke tel loop je verder op het prachtige pad Etc. Bij 0 vertel je je coachee dat hij of zij nu kan zien hoe het eruit ziet als het doel is bereikt. Laat je coachee hier een paar minuten van genieten. Vertel je coachee dat hij of zij nu weer naar het prachtige pad moet gaan. Jij telt van 0 naar 10 en bij 10 is je coachee weer in het hier en nu. Praat na deze visualitatie na over de beelden die je coachee heeft gezien tijdens deze visualisatie. Deze beelden zijn beelden uit het onbewuste van je cliënt. Neem ze dus ALTIJD serieus en laat er eventueel een tekening over maken. Mindmap Laat een mindmap maken met in het centrum van het papier de woorden: dit kan ik Een mindmap bestaat uit woorden, kleuren en symbolen/ tekeningen. Dit laatste wordt vaak vergeten of overgeslagen terwijl dit voor de hersengebieden enorm belangrijk is. Woorden ondersteund met kleuren en tekeningen zorgt dat de hersenen actiever worden. Ook het onbewuste spreekt nu weer mee. Kijk op internet naar voorbeelden van mindmappen. Kwaliteitenonderzoek Maak een top 10 van kwaliteiten die je coachee heeft. Je kunt hiervoor de kaartjes uit het COACHEE!-spel nemen, maar dat is niet verplicht natuurlijk. Zorg in ieder geval voor een woordenboek! Met behulp van kwaliteitskaartjes zoekt de coachee de 10 meest belangrijke kwaliteiten op. Alle kwaliteiten worden op losse papiertjes geschreven. Pak de eerste kwaliteit en leg deze bovenaan. Vervolgens pakt de coachee de tweede kwaliteit en legt die naast de bovenste kwaliteit. Is deze kwaliteit belangrijker of minder belangrijk dan de eerste? Als de kwaliteit belangrijker is legt je coachee het briefje met de kwaliteit op de eerste positie en anders legt je cliënt het papiertje onder de kwaliteit op de eerste positie. Daarna pakt je coachee de derde kwaliteit. Leg deze weer naast de bovenste en check weer: is deze kwaliteit belangrijker of minder belangrijk. Is deze belangrijker dan krijgt deze kwaliteit de bovenste positie en anders legt je coachee hem naast de kwaliteit op de tweede positie en stel je weer de vraag: is deze kwaliteit belangrijker of minder belangrijk. Zo krijg je een top 10 van kwaliteiten om in te zetten bij het bereiken van het doel. Innerlijke hulpbronnen Bij deze oefening ga je met je coachee meeschrijven of laat je de aanwezig ouder opschrijven wat je coachee allemaal vertelt.

6 Laat je coachee de ogen sluiten of kijken naar een vast punt op de grond. Doe eventueel de bodyscan voor ontspanning. Ik tel van 10 naar 0 en op 0 ben je op een plek in de natuur waar je je heel prettig voelt. Kun je vertellen hoe de plek eruit ziet waar je nu bent? Kun je de geuren ruiken? De geluiden horen? De grond onder je voeten voelen? Zo meteen komt er iemand of iets naar je toe. Dit is een van je helpers die je kan helpen bij het bereiken van je doel. Kijk maar eens om je heen of er al iemand of iets aan komt. Vertel eens wie of wat je ziet? Hoe ziet je helper eruit? Staat je helper ver of dichtbij? Kun je met je helper praten? Vraag je helper welke raad hij of zij je wil geven. Kun je vertellen wat je helper zegt? Heeft je helper nog meer te vertellen? Je mag je helper bedanken voor de hulp en je mag je helper vragen of je nog eens vaker om hulp mag komen vragen. Er komt nu je tweede helper naar je toe. Dit is een wijs iemand. Kun je hem of haar al zien aankomen? Hoe ziet hij of zij eruit? Hoe oud is deze wijze persoon ongeveer? Staat de wijze ver of dichtbij? Kun je met de wijze persoon praten? Vraag de wijze persoon of hij of zij wijze raad voor je heeft. Kun je vertellen wat de wijze zegt? Heeft de wijze je nog meer te vertellen? Je mag de wijze persoon bedanken voor de wijze raad en je mag de wijze persoon vragen of je nog vaker om wijze raad mag vragen. Neem afscheid van de helper en de wijze persoon. En neem afscheid van deze plek in de natuur waar je je zo prettig voelt. Zo meteen tel ik van 0 naar 10 en bij 10 ben je weer terug bij mij in de kamer. Praat nog even na met je coachee over deze ervaring. Externe hulpbronnen Nodig: Diverse kleuren papier Een groot papier of een schrijfbord Je coachee gaat staan in de ruimte. Zorg dat er achter je coachee nog voldoende ruimte is om wat neer te leggen. Om het doel te bereiken kan het zijn dat er nog wat problemen zijn. Onderzoek wat het grootste probleem is wat in de weg zit (de beroemde beer op de weg). Schrijf dit probleem op een papier of op het schrijfbord en leg of zet deze tegenover de coachee op die afstand dat het voor je coachee nog prettig is.

7 Wat of wie kan jouw helpen bij dit probleem? Vraag welke kleur bij deze hulpbron past en schrijf de hulpbron die je coachee noemt op dit papier. Vraag daarbij ook: wat wil je dat ik opschrijf, hond of moet ik de naam van je hond opschrijven. Als coach stap je nu even in het veld van je coachee en je voelt waar deze hulpbron het beste kan liggen ten opzichte van je coachee. Leg het papier op deze plek en vraag of dit ook zo klopt voor je coachee. Leg het papier daar neer waar je coachee het aangeeft als je coachee het op een andere plek wil hebben waar het beter voelt. Laat je coachee nu weer kijken naar het probleem en vraag of er al verandering is als hij of zij naar het probleem kijkt. Ga op zoek naar de volgende hulpbron, vraag de kleur papier erbij en schrijf de bron er weer op. Vervolg de bovenstaande stappen bij deze bron. Schrijf precies op wat je coachee zegt. Vraag je coachee na elke hulpbron of er verandering is en of er nog een hulpbron nodig is of dat het nu al goed is. Net zolang tot je coachee aangeeft dat het zo klopt! Geef de papieren met de hulpbronnen mee!

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Wandel-coaching: Ervaar de effecten

Wandel-coaching: Ervaar de effecten Wandel-coaching: Ervaar de effecten Hilde Backus Wandelcoach/Psycholoog Alle rechten voorbehouden. Het copyright van de opdrachten berust bij Hilde Backus van Het Coach Bureau. De informatie mag uitsluitend

Nadere informatie

Handout Stiltewandeling 6 april 2019

Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Wanneer je samen wandelt, is het heerlijk om samen te praten en van gedachten te wisselen. Dat is heel waardevol. Het is ook een waardevolle ervaring om af te spreken

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand

Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand Wat is het doel van deze methodiek? Het doel van deze methodiek is het creëren van innerlijke rust in situaties die als spannend

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

Ontdek jouw innerlijke Wilde Wijf!

Ontdek jouw innerlijke Wilde Wijf! Ontdek jouw innerlijke Wilde Wijf! De ongetemde vrouw, of Het Wilde Wijf, is de vrouw die zich niet in een hokje laat stoppen, die leeft met een groot, open hart en deze ook volgt. Het Wilde Wijf is voor

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker

Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker P a g i n a 1 Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker We worden allemaal geconfronteerd met een reeks grote kansen, briljant vermomd als onmogelijke situaties. Charles R. Swindoll In

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK Succesvol zijn wie je bent Monique Dekker, juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 Waarom dit e-book?... 2 Wie ben ik?... 2 2. Weet wie je bent en waar je voor staat....

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Lichaam en geest weer in bala ans Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief! Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

Oppervlakte op het schoolplein versie A

Oppervlakte op het schoolplein versie A Oppervlakte op het schoolplein versie A Doe deze opdracht met vier kinderen. Nodig: een rolmaat 1. Maak met zijn vieren een vierkant van 1 x 1 meter. Op elke hoek van het vierkant staat een kind. Gelukt?

Nadere informatie

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7 Deel 2: Themalessen Les 1 De dierentuin We gaan een bezoekje brengen aan de dierentuin. Daar kun je dieren van over de hele wereld bekijken. Daarom is het net een wereldreis. In de dierentuin zijn heel

Nadere informatie

Verbinding voelen met je omgeving

Verbinding voelen met je omgeving 2 Verbinding voelen met je omgeving Doel: We horen allemaal bij elkaar We zijn met heel veel mensen op deze wereld. Daar ben je jezelf niet van bewust. Meestal zie je alleen de mensen waarbij je woont

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORWOORD 3

Inhoudsopgave VOORWOORD 3 PAGINA 1 Inhoudsopgave VOORWOORD 3 DRIE GOUDEN TIPS 4 Tip 1: De ritssluiting - oefening 4 Tip 2: Switchingknopjes, wie kent ze niet? 5 Tip 3: Navel met deksel van jampotje 6 ALLE TIPS OP EEN RIJTJE 7 PAGINA

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen

PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen Meditatie Wat Is Dat Meditatie is niet zozeer alleen voor mensen die een klooster wonen. En ook niet alleen voor mensen die met spiritualiteit bezig zijn. Meditatie

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Materiaal Opdracht buikademhalingsoefening Opdracht relaxatie-oefening Relaxatiedagboek lichaamsscan oefening (www.actinactie.nl, te downloaden als

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Ik ben de voet, en ik loop heel goed.

Ik ben de voet, en ik loop heel goed. Eén lliichaam, velle lleden Ik ben de voet, en ik loop heel goed. www.bijbelidee.nl (( voorbeelld )) Eén lliichaam, velle lleden Voorbereiding Op het werkblad staan een oor, mond, oog, neus, hand,voet,

Nadere informatie

Annemiek de Crom Communicatie 1

Annemiek de Crom Communicatie   1 Annemiek de Crom Communicatie www.annemiekdecrom.nl 1 Ontspanningsoefeningen Het lijkt zo eenvoudig, ontspannen, maar waarom is het dan zo moeilijk? Mensen geven bijna altijd tijdgebrek als oorzaak aan.

Nadere informatie

om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens

om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens VijfVijf tipstips om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens Vijf tips om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens Als je in je zwangerschap afscheid

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Schrijf in 4 stappen jouw unieke profieltekst (en plaats m op LinkedIn en je website) In dit stappenplan leer je: - Hoe je een klik krijgt

Nadere informatie

Zelfbeeld. Basisonderwijs

Zelfbeeld. Basisonderwijs Basisonderwijs 2 Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar zelfbeeld? Wereldwijd zijn wetenschappers daarmee bezig, ook bij de Universiteit Leiden. Bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

I N H O U D S O P G A V E

I N H O U D S O P G A V E S p r a n k e l p l a n I N H O U D S O P G A V E VOORDAT JE BEGINT... SPRANKELDOELEN VASTSTELLEN VISUALISEER JOUW SPRANKELJAAR VRAGEN DIE PIJN DOEN ZORG DAT JIJ ÉCHT GAAT SPRANKELEN! PLANNEN MAAR! OVER

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud 2e Fase persoonlijk ontwikkelplan het praktijktraject... 3 Leerdoel... 3 Droom... 3 Naar de praktijk...

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel.

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel. DE TECHNIEKEN) Alle technieken doe je zittend of liggend. Liefst waar het stil of rustig is, of waar je je voor je gevoel even kunt terugtrekken uit gesprekken. Wanneer je je ogen kunt sluiten werkt het

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

- 1 -

- 1 - - 1 - Hallo, ik ben Agnes Jaspers Als Coach help ik mensen door middel van Mindfulness rust en ruimte te creëren in hun leven. Dit ebook heb ik speciaal voor jou geschreven. Je vindt in dit ebook een aantal

Nadere informatie

Lanterfanten Tips. Maarten Smit meesterlanterfanteraar

Lanterfanten Tips. Maarten Smit meesterlanterfanteraar Lanterfanten Tips Een aantal praktische bruikbare tips om het lanterfanten onder de knie te krijgen. Veredeld onthaasten, goed voor je brein, goed voor je gezondheid en uiteindelijk ook goed voor je relatie(s).

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

4 VRAGEN. Inleiding. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten.

4 VRAGEN. Inleiding. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten. Inleiding Je loopt al een tijdje met iets in je hoofd dat je zou willen doen, bereiken of waar je juist van af wilt. Je blijft maar in cirkeltjes draaien en je komt er niet uit. DE ALLEREERSTE STAP IS

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

Schrijf en vervul jouw hartsverlangen

Schrijf en vervul jouw hartsverlangen Schrijf en vervul jouw hartsverlangen 3 Meditaties en intuïtief schrijfoefeningen Cindy's Coaching Corner www.cindyscoachingcorner.com Be magical, just by being you! Intuïtie is kijken met je ziel Mijn

Nadere informatie

SATSANG VAN 2 MAART De kracht van positief denken. Sem spreekt:

SATSANG VAN 2 MAART De kracht van positief denken. Sem spreekt: SATSANG VAN 2 MAART 2008 De kracht van positief denken. Sem spreekt: Als eerste wil ik duidelijk maken dat het is zo als ik nu denk, dat het is op dit moment. Als jij er anders over denkt dan is dit geen

Nadere informatie

M O O N R I T U A L S

M O O N R I T U A L S M O O N R I T U A L S N I E U W E M A A N T I P S & R I T U E E L De nieuwe maan staat voor een nieuw begin. Het is daarom de perfecte tijd om te bedenken wat je wensen en doelen zijn voor de komende maand.

Nadere informatie

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website www.act-online.nl) Afsluitende aandachtoefening bij bijeenkomst 1: De start (Hoofdstuk 2) Afsluitende aandachtoefening

Nadere informatie

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG NineMinMax Business Yoga SAT NAM, DIT IS MEREL JOUW PERSOONLIJKE BUSINESS YOGA SPECIALIST. Speciaal voor jou heb ik dit vakantie kleur- en doeboek gemaakt. Wat fijn dat je het hebt gedownload! In dit kleur-

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Oefening. Oefening "Kracht Cirkel" Stap 1

Oefening. Oefening Kracht Cirkel Stap 1 Soms zijn er situaties waar je minder zelfvertrouwen voelt. Bijvoorbeeld tijdens het afleggen van een examen, een sollicitatiegesprek of het geven van een presentatie. Het zijn van die uitdagingen waarbij

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente.

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente. Doop: Je bent nooit alleen Leeftijd: 9-12 Thema: dopen, erbij horen, Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn

Nadere informatie

Je mag jezelf kwetsbaar opstellen, het is oké, het is veilig. Ik beloof je dat je nu alleen maar in de spiegel ziet waar je klaar voor bent.

Je mag jezelf kwetsbaar opstellen, het is oké, het is veilig. Ik beloof je dat je nu alleen maar in de spiegel ziet waar je klaar voor bent. Ik weet zeker dat ook jij nog veel krachtiger kan zijn in wie je bent en wat je doet binnen je praktijk/ bedrijf en dat je daardoor nog veel meer waarde vanuit plezier kan leveren aan je klanten. Als je

Nadere informatie

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Kriebels in je buik Wie ben ik? 1 Wie ben ik? Groep 1 80 min Begrippen Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Benodigheden Grote spiegel en/of handspiegeltjes

Nadere informatie

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding In gesprek Voor ouders en hun kinderen vanaf ca. 12 jaar Het is heerlijk om een goed gesprek te voeren met iemand waar je veel van houdt. Maar soms lukt dat niet goed. Laat je daarom uitdagen tot een eerlijk

Nadere informatie

Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek

Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek Themales beroepen taalvrijwilliger/docent Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek Opwarming: Cursisten zitten

Nadere informatie

7 Mini SPA-Momentjes

7 Mini SPA-Momentjes 7 Mini SPA-Momentjes Momentje 1 Lichtdouche Momentje 1 Lichtdouche Sluit je ogen en focus even op je ademhaling om in het hier & nu aan te komen. Stel je dan voor dat je onder een waterval van licht staat.

Nadere informatie

Leesboekje het lichaam

Leesboekje het lichaam Leesboekje het lichaam Leesboekje Het Lichaam Pagina 1 Dit is het hoofd. Dit is het haar. Dit is het oor. Dit is het oog. Dit is de neus. Dit is de wang. Dit is het voorhoofd. Dit is de kin. Dit is de

Nadere informatie

Tips om liefdevol los te laten

Tips om liefdevol los te laten Tips om liefdevol los te laten Fijn dat je geïnteresseerd bent en dat je dit document hebt gedownload. Graag deel ik tips om je verder te helpen. Zoals Nelson Mandela in een prachtig gedicht heeft verwoord

Nadere informatie

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar)

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar) Werkplekboek Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar) 2017-2018 Personalia Naam Klas Schooljaar Periode Organisatie Adres Afdeling Kinderbegeleider duaal Trajectbegeleider Leraar beroepsspecifieke

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 4 Verantwoording Methodiek 5 Doorgaande lijn Po en Vo 6 Preventief en curatief 7 Organiseer je les 8 Praktische tips

Nadere informatie

5 gouden tips voor meer zelfvertrouwen

5 gouden tips voor meer zelfvertrouwen Logo with tekst.pdf 5 gouden tips voor meer zelfvertrouwen Korte intro Deze tips komen uit de mindfullness en coachingopleiding die ik heb gevolgd. Ik heb gekozen voor niet teveel tips, anders wordt het

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit?

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit? 1. Inleiding Je wil graag dit wondermooie instrument leren bespelen. Om je hierin op weg te helpen, geef ik jou graag de volgende tips mee. + Zorg ervoor dat je ergens rustig en aandachtig kan werken.

Nadere informatie

Luister s naar me 20 TopTips van ouders om de band met je kind te versterken

Luister s naar me 20 TopTips van ouders om de band met je kind te versterken INKIJKEXEMPLAAR 20 TopTips van ouders om de band met je kind te versterken inspiratie boekje Wat leuk dat je dit boekje in handen hebt! De band tussen jou en je kind is er vanaf dag één en blijft voor

Nadere informatie