PROJECTPLAN VOORBEREIDING UITVOERING SAMEN WAGENINGEN Vastgesteld door het college van B&W dd 6 december 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROJECTPLAN VOORBEREIDING UITVOERING SAMEN WAGENINGEN Vastgesteld door het college van B&W dd 6 december 2016"

Transcriptie

1 PROJECTPLAN VOORBEREIDING UITVOERING SAMEN WAGENINGEN Vastgesteld door het college van B&W dd 6 december Aanleiding, achtergrond en doel Aanleiding In 2016 is in co-creatie met de stad het beleidskader Samen Wageningen tot stand gekomen. Dit beleidskader ligt nu ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Het nieuwe beleid gaat in uitvoering per 1 januari Zodra het beleidskader is vastgesteld, start de voorbereiding van de uitvoering. Het streven is dat de betrokken organisaties, inwoners, ondernemers en uitvoerend ambtenaren uiterlijk in oktober 2017 duidelijkheid hebben over hun opdracht voor Achtergrond Samen Wageningen is een product van de stad. Inwoners, mensen die in Wageningen werken, gemeentebestuur en ambtenaren hebben gezamenlijk het nieuwe sociale beleid vorm gegeven. Zoals in Samen Wageningen staat beschreven, willen we ook de uitvoering van dit beleidskader samen met de stad voorbereiden. De uitgangspunten en randvoorwaarden voor de uitvoering staan in hoofdstuk 8 van Samen Wageningen. Inhoud projectplan In dit projectplan wordt beschreven op welke wijze en binnen welke planning de voorbereiding van de uitvoering van Samen Wageningen wordt gerealiseerd. Doel Doel van het project is, dat uiterlijk in oktober 2017 bij alle betrokken uitvoeringspartijen duidelijk bestaat over hun opdracht voor Beoogd resultaat Het project is gericht op het behalen van de volgende (deel)resultaten: december 2016: het college van B&W heeft dit projectplan met als bijlage het organisatieplan voor de uitvoering vastgesteld en de gemeenteraad hierover geïnformeerd (door middel van een raadsinformatiebrief); december 2017: het college heeft via de griffie de agendacommissie verzocht om in januari 2017 een opinienotitie te agenderen over het organisatieplan voor de uitvoering, waaronder de scenario s voor bekostiging en contractering/subsidiëring, om de gemeenteraad in de gelegenheid te stellen om over deze punten in discussie te gaan; januari 2017: de stad is geïnformeerd over de inhoud van het beleidskader Samen Wageningen en over de opzet voor de voorbereiding van de uitvoering (= inhoud van dit projectplan); april 2017: op basis van bijeenkomsten met de stad is het voorbereidingsproces nader ingevuld (eventueel met bijstelling van bijgaand organisatieplan voor de uitvoering) en zijn bestekken dan wel nadere subsidieregels door het college vastgesteld; de gemeenteraad is hierover geïnformeerd (door middel van een raadsinformatiebrief); juli 2017: van de geformeerde samenwerkingsverbanden zijn uitvoeringsplannen ontvangen; augustus 2017: de uitvoeringsplannen zijn beoordeeld aan de hand van de uitgangspunten in Samen Wageningen; september 2017: het college van B&W heeft op basis van de beoordeling van de uitvoeringsplannen de opdracht- dan wel subsidieverlening vastgesteld; de gemeenteraad is hierover geïnformeerd (door middel van een raadsinformatiebrief);

2 oktober 2017: de samenwerkingsverbanden hebben de opdracht- dan wel subsidieverlening ontvangen en kunnen zich voorbereiden op de uitvoering per 1 januari Organisatie en Aanpak (procesbeschrijving) Rol gemeente De gemeente heeft de regie over de voorbereiding van de uitvoering. De gemeente bewaakt de inhoud en tijdsplanning van het proces. Hieronder valt ook het bewaken van de uitgangspunten voor de uitvoering zoals beschreven in het beleidskader Samen Wageningen (waaronder: mensen- en kinderrechten als kompas en toetsingskader, samenwerking en duurzaam partnerschap binnen een lokale basiszorgstructuur). Naast de rol van regievoerder vraagt dit project van de gemeente een actieve en betrokken rol, zowel wat betreft het betrekken van deelnemers bij het proces als het zelf meedoen en meedenken over de uitvoeringsplannen. Organisatie project Ambtelijk Opdrachtgever: Anita Wiersinga, teammanager Strategie&Beleid Samenleving Projectleider: Belinda Bonting (organisatie, procesverantwoordelijke) Voorgestelde samenstelling van de Projectgroep Belinda Bonting, voorzitter nader te bepalen: 2 collega s van Strategie&Beleid Samenleving nader te bepalen: 1 collega financiën en control nader te bepalen: 1 collega inkoop Femmy van Doorn - juridisch consulent Corine Zegelaar en Lindsay Hooyer Communicatie De projectgroep is gericht op het voorbereiden en het organiseren van het proces om samen met de stad te komen tot uitvoering van Samen Wageningen. Aanpak De opzet voor uitvoering van het project is als volgt. Voorbereiding Opstellen projectplan met als bijlage: organisatieplan uitvoering Samen Wageningen. Opstellen opinienotitie over het organisatieplan voor de uitvoering, ten behoeve van een discussie in de gemeenteraad over de scenario s voor bekostiging en contractering/subsidiëring. Informatiefase: januari 2017 Informeren van inwoners, maatschappelijke partners, ondernemers en uitvoerend ambtenaren over de inhoud van het beleidskader Samen Wageningen, de uitgangspunten voor de uitvoering en de inhoud van het projectplan. Voor de informatiebijeenkomst worden ook de raads- en fractieleden uitgenodigd. Afstemmingsfase: februari-maart 2017 Samen met inwoners, maatschappelijke partners, ondernemers en uitvoerend ambtenaren wordt het organisatieplan voor de uitvoering nader ingevuld. De samenwerkingsverbanden worden geformeerd (ook de gemeente maakt deel uit van de samenwerkingsverbanden, als uitvoerende partner). Voor de bijeenkomsten worden ook de raads-/fractieleden uitgenodigd.

3 Regelvormende fase: april 2017 Aan de hand van de input uit de vorige fase wordt het organisatieplan voor de uitvoering en de opdracht-/subsidieverlening vastgelegd in bestekken dan wel nadere subsidieregels. Schrijffase: april-juni 2017 Door de samenwerkingsverbanden worden uitvoeringsplannen geschreven. Beoordelingsfase: juli-augustus 2017 De uitvoeringsplannen worden beoordeeld door de gemeente en inwoners. Toekenningsfase: september-oktober 2017 Aan de hand van de beoordeling van de uitvoeringsplannen worden de opdrachten/subsidies verleend. De begroting van Samen Wageningen wordt nader ingevuld. Vindplaats belangrijkste uitgangspunten Beleidskader Samen Wageningen Collegebesluit over duurzaam partnerschap Mensen- en kinderrechten als moreel kompas en toetsingskader voor de uitvoering Mensen- en kinderrechten zijn rechten die ieder mens toekomen, waar ook ter wereld. Ze zijn er om volwassenen en kinderen te beschermen tegen de macht van de staat en moeten ervoor zorgen dat iedereen kan leven in menselijke waardigheid. De gemeente Wageningen vindt de mensen- en kinderrechten belangrijk voor de keuzes die we dagelijks maken. Door de mensen- en kinderrechten als basis voor ons sociaal beleid te kiezen, investeren we in meer bewustzijn van het belang van deze rechten voor ons dagelijks leven. De mensen- en kinderrechten bieden een gezamenlijke taal om met elkaar in dialoog te gaan. Ze vormen een moreel kompas en toetsingskader voor de uitvoering. De mensen- en kinderrechten zijn door het College voor de Rechten van de Mens vertaald naar vier eisen, waaraan de uitvoering van zorg en welzijn moet voldoen. Dat zijn de eisen van beschikbaarheid, aanvaardbaarheid, aanpasbaarheid en toegankelijkheid (BAAT). Een nadere toelichting op deze eisen staat in paragraaf 8.1 van het beleidskader Samen Wageningen. Bij de voorbereiding van de uitvoering van Samen Wageningen worden de bovengenoemde eisen (BAAT) gebruikt als leidraad en als continu toetsingskader, zowel gedurende de voorbereiding als bij de beoordeling van de uitvoeringsplannen. (N.B. Dit geldt ook voor de feitelijke uitvoering per 1 januari 2018, maar dat valt buiten het bereik van dit projectplan.) Randvoorwaarden Om het project succesvol te laten verlopen, geldt een aantal randvoorwaarden: 1. er zijn middelen voor inzet van communicatiemiddelen, administratieve ondersteuning en desgewenst voor praktische ondersteuning aan het deelnemers aan het proces (zie onder punt 6); 2. college en ambtenaren ondersteunen het uitgangspunt van co-creatie met de stad, met woord en daad; 3. de leden van de projectgroep worden voldoende in de gelegenheid gesteld om zich voor dit project in te zetten; 4. er is sprake van transparante communicatie vanuit de gemeente, onder andere over het doel van het project, over het proces, over de verwachtingen van alle deelnemers en over de rol en inbreng van college en raad als onderdeel van de stad.

4 4. Definities, Raakvlakken en Afbakening Definities Sociaal beleid heeft betrekking op het brede beleidsveld maatschappelijke ondersteuning (welzijn, gezondheid, armoedebeleid/financiën, preventieve hulp en ondersteuning, maatschappelijke participatie), jeugdhulp, Wmo en arbeidsparticipatie. De verandering van het sociale domein is gericht op het realiseren van snellere, betere, integrale en persoonsgerichte hulp en ondersteuning, met meer nadruk op eigen regie, op preventie, op de eigen mogelijkheden van hulpvragers en hun sociale netwerk en op maatschappelijke inzet. De inzet van Wageningen is dat inwoners in staat zijn/worden gesteld om uit vrije wil keuzes te maken over het eigen leven en over de wijze waarop zij daar individueel of in collectief uitvoering aan willen geven. Deze verandering gaat gepaard met een andere manier van denken en handelen van zowel overheid, maatschappelijke partners als inwoners. Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces. Voorwaarden voor succesvolle co-creatie zijn gelijkwaardigheid van de deelnemers, wederkerigheid, openheid en vertrouwen. Co-creatie wordt geacht goed bruikbaar te zijn voor het oplossen van complexe vraagstukken en het realiseren van veranderingen. De stad is het geheel van belanghebbenden en betrokkenen bij het sociale beleid (inwoners, mensen die in Wageningen werken, organisaties, ondernemers), inclusief raad, college en ambtenaren gemeentebreed. Raakvlakken (Passend) Onderwijs Sportbeleid (gezondheid, welzijn) Cultuurbeleid (welzijn) Huisvesting (welzijn) Economie (participatie) Openbare ruimte (burgerinitiatieven; onder andere in relatie tot mogelijkheden om een betere en grotere betrokkenheid bij groen te bewerkstelligen) De projectleider is verantwoordelijk voor afstemming met en betrokkenheid van collega s binnen de gemeente die zich richten op bovengenoemde onderwerpen. Afbakening Wel door de projectgroep: alle activiteiten die nodig zijn om samen met de stad tot uitvoering van Samen Wageningen te komen. Niet door de projectgroep: de projectgroep heeft in het kader van de verandering binnen het sociale domein ook ten opzichte van gemeentelijke collega s een stimulerende rol, maar is niet verantwoordelijk voor het veranderingsproces binnen de gemeente. Afstemming met ander overleg De projectleider neemt deel aan ander overleg binnen de gemeente dat verband houdt met de onderwerpen van het project. In ieder geval: de Strategische Kring 4 D s (voorzitter Anique Aretz); het overleg burgerparticipatie/transformatie (voorzitter Jessica Tonneyck).

5 5. Planning Fase 0 projectplan en opinienotitie Periode: december 2016 Resultaten: het college heeft het projectplan voor voorbereiding van de uitvoering van Samen Wageningen vastgesteld en de raad hierover geïnformeerd met een raadsinformatiebrief; het college heeft via de griffie een opinienotitie aangeboden aan de agendacommissie aan de hand waarvan de gemeenteraad in discussie kan gaan over het organisatieplan voor de uitvoering van Samen Wageningen. Fase 1 informeren Periode: januari 2017 Resultaat: inwoners, maatschappelijke partners, ondernemers, uitvoerend ambtenaren en raads- /fractieleden zijn geïnformeerd over de inhoud van het beleidskader Samen Wageningen, de uitgangspunten voor de uitvoering en de inhoud van het projectplan. Fase 2 afstemmen Periode: februari maart 2017 Resultaat: gezamenlijk met inwoners, maatschappelijke partners, ondernemers, uitvoerend ambtenaren en raads-/fractieleden is het organisatieplan voor de uitvoering verder ingevuld en zijn samenwerkingsverbanden geformeerd. Fase 3 regels vaststellen Periode: april 2017 Resultaten: het college heeft bestekken dan wel nadere subsidieregels vastgesteld voor het vervolgtraject en de raad hierover geïnformeerd met een raadsinformatiebrief. Fase 4 uitvoeringsplannen schrijven Periode: april juni 2017 Resultaat: de samenwerkingsverbanden hebben uitvoeringsplannen ingediend bij de gemeente, die voldoen aan de voorwaarden zoals opgenomen in het beleidskader Samen Wageningen (zie hoofdstuk 8 van het beleidskader). Fase 5 beoordelen uitvoeringsplannen Periode: juli september 2017 Resultaat: het college heeft een besluit genomen over de uitkomst van de beoordeling van de uitvoeringsplannen en de verlening van opdrachten/subsidies. Het college heeft de raad hierover geïnformeerd met een raadsinformatiebrief. Fase 6 verlenen opdrachten/subsidies Periode: september oktober 2017 Resultaat: de uitvoerings- en financieringsafspraken zijn vastgelegd met de uitvoerende partners. Het college heeft een nader ingevulde begroting voor Samen Wageningen opgesteld, die aan de raad is voorgelegd.

6 6. Financiën Voor uitvoering van dit projectplan zijn middelen vereist voor: het organiseren van bijeenkomsten en overleg met de stad; waar gewenst ondersteuning van de samenwerkingsverbanden (bij het formeren van de samenwerkingsverbanden en het schrijven van de uitvoeringsplannen). De projectgroep gaat uit van een begroting van: ,=, te dekken uit de post onvoorzien MO. 7. Risico s Co-creatie en verandering van het sociale domein vragen om ruimte voor inbreng van ideeën, om vrijheid voor creativiteit, om een gemeente die ondersteunt, maar niet overneemt. Het veranderingsproces vraagt aanpassing en flexibiliteit van de gemeenten, inwoners en maatschappelijke partners en zorgaanbieders. Verandering is alleen mogelijk wanneer de zorgen en fricties/frustraties van de deelnemers een plaats krijgen in het proces. Wanneer een verandering wordt afgekondigd en doorgevoerd, kunnen tegenbewegingen ontstaan. Door het proces van voorbereiding van de uitvoering van Samen Wageningen zorgvuldig te organiseren, duidelijk en open te communiceren, deelnemers in de gelegenheid te stellen het proces nader in te vullen en ruimte te geven aan zorgen en verwachtingen van betrokkenen, wordt getracht om weerstand te voorkomen dan wel te verminderen. Daar waar problemen ontstaan bij de voortgang van het project informeert de projectleider de opdrachtgever. Bij mogelijke problemen en oplossingsrichtingen worden ook de verantwoordelijk wethouders betrokken. 8. Communicatie De projectleider is verantwoordelijk voor de informatievoorziening over de voortgang van het project naar de opdrachtgever, het college, de gemeenteraad en de adviesraden (Adviesraad, Cliëntenraad en Jongerenraad) en voor het betrekken van de beoogde deelnemers. Betrekken/informeren gemeenteraad Overeenkomstig de toezegging in het raadsvoorstel Beleidskader Samen Wageningen (stuknummer , onder punt 8) wil het college de gemeenteraad in de gelegenheid stellen om in discussie te gaan over de scenario s voor bekostiging en contractering/subsidiëring van Samen Wageningen. Hiertoe wordt een opinienotitie voorbereid over de organisatie van de uitvoering, met het voorstel de agendacommissie te verzoeken deze te agenderen voor een discussie in januari De uitkomst van de discussie wordt meegenomen in de vormgeving van de opzet voor de organisatie van de uitvoering (het organisatieplan). De raads- en fractieleden worden uitgenodigd om de in de periode januari tot en met maart te organiseren bijeenkomsten bij te wonen. De raadsfracties worden in de gelegenheid gesteld om aanvullingen te geven op de nadere invulling van het organisatieplan voor de uitvoering (eind maart 2017), dat samen met de stad tot stand is gekomen. De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de voortgang van de voorbereiding van de uitvoering van Samen Wageningen door middel van raadsinformatiebrieven (zie planning).

7 Betrekken beoogde deelnemers Voor uitvoering van het beleidskader Samen Wageningen is betrokkenheid van inwoners, organisaties, ondernemers en uitvoerend ambtenaren vereist. Deelname van deze groepen aan de voorbereiding van de uitvoering is essentieel om tot een uitvoeringspraktijk te komen die aansluit bij de bedoeling van het gezamenlijk ontwikkelde beleid. Bij de doelgroepen aansluitende communicatieuitingen zijn belangrijk om (potentieel) betrokkenen te informeren en uit te nodigen tot deelname. Om deze reden worden een communicatie-adviseur en een communicatie-medewerker bij de projectgroep betrokken. Betrekken/informeren adviesraden De adviesraden (Adviesraad, Cliëntenraad en Jongerenraad) worden uitgenodigd om deel te nemen aan de te organiseren bijeenkomsten met de stad. De adviesraden ontvangen afschriften van de raadsinformatiebrieven. 9. Bijlage Organisatieplan voor de uitvoering van Samen Wageningen Dit organisatieplan betreft de grote lijnen van de organisatie van de uitvoering, dat wil zeggen: - indeling van de te behalen resultaten in integrale clusters; - per cluster een scenario voor de meest passende bekostigingssystematiek; - per cluster een scenario voor contractering of subsidiëring. Toelichting Voor de ontwikkeling van de scenario s is gestart vanuit de inhoud, dat wil zeggen de 49 te behalen resultaten zoals opgenomen in het beleidskader Samen Wageningen. De indeling in beleidsthema s is hierbij losgelaten. Gekeken is welke resultaten wat betreft feitelijke uitvoering zodanig met elkaar samenhangen, dat zij elkaar versterken door een gecombineerde uitvoering. Op deze wijze zijn vier organisatie-clusters ontstaan: 1. Ontmoeten/verbinden, 2. Informeren/uitwisselen/signaleren, 3. Vraaggerichte hulp en ondersteuning, 4. (Mee)doen/initiatieven. Per resultaat is bekeken wat voor de organisatie van de uitvoering het gewenste samenwerkingsniveau, schaalniveau en voorzieningenniveau is. Door de uitkomsten hiervan per cluster te beoordelen, is per cluster een scenario ontwikkeld voor een bekostigingsmodel dat de beste mogelijkheden biedt voor het behalen van de gebundelde resultaten. Hierbij zijn ook de uitgangspunten voor de uitvoering van Samen Wageningen meegenomen: samenwerking, lokale basiszorgstructuur met duurzaam partnerschap, creativiteit en vernieuwend denken, maatwerk, inwoner centraal en keuzevrijheid zonder onoverzichtelijkheid. Daarnaast is per cluster een scenario beschreven over contractering of subsidiëring. Nadere invulling van het organisatieplan gebeurt in afstemming met de maatschappelijke partners, betrokken inwoners en ambtenaren in de afstemmingsfase van dit project (februari-maart 2017). Daarbij is het mogelijk dat op basis van de input uit de stad het organisatieplan wordt aangepast. De raadsfracties worden eind maart in de gelegenheid gesteld om desgewenst aanvullingen te geven op het organisatieplan. Het definitieve organisatieplan wordt in april aan het college van B&W voorgelegd, samen met de bestekken/nadere subsidieregels aan de hand waarvan de samenwerkingsverbanden hun uitvoeringsplannen kunnen indienen.

Samen Wageningen Voorbereiding van de uitvoering. Titel van de presentatie

Samen Wageningen Voorbereiding van de uitvoering. Titel van de presentatie Samen Wageningen Voorbereiding van de uitvoering Titel van de presentatie Even voorstellen Odensehuis Programma vanavond 19.00 Opening wethouder Lara de Brito 19.15 Samen Wageningen: wat is/wat komt 20.00

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend,

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend, Agendanummer: 11-72 Registratienummer: 636378 Purmerend, 27 oktober 2011 Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: In een snel veranderende wereld is de uitdaging dat iedereen mee

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Samen Wageningen. Organisatieplan deel III: bekostigingsmodellen

Samen Wageningen. Organisatieplan deel III: bekostigingsmodellen Samen Wageningen Organisatieplan deel III: bekostigingsmodellen Programma vanavond 19.00 Ontvangst met koffie en thee 19.00 Presentatie resultaten 28 februari 19.30 Presentatie bekostigingsmodellen door

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Voorzieningenfonds

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Voorzieningenfonds COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Voorzieningenfonds Te besluiten om 1. Toezegging 45, datum 23-06-2016, conform bijgaande raadsinformatiebrief af te handelen. 2. Bij het opstellen van de meerjarenbegroting de

Nadere informatie

Samen Wageningen. Organisatieplan deel II: samenwerkingsvormen

Samen Wageningen. Organisatieplan deel II: samenwerkingsvormen Samen Wageningen Organisatieplan deel II: samenwerkingsvormen Programma vanavond 19.00 Presentatie: resultaten bijeenkomst 16 februari 19.25 Uitleg groepsopdracht vanavond en voorstellen groepsvoorzitters

Nadere informatie

Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025. Projectopdracht / Plan van Aanpak

Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025. Projectopdracht / Plan van Aanpak Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025 Projectopdracht / Plan van Aanpak Afdeling Beleid, cluster Maatschappij januari 2013 Inhoudsopgave Aanleiding... 3 Doelstelling... 3 Resultaat... 3 Afbakening...

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1 RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1 Raadsvergadering van 13 november 2008 Onderwerp: Beleidsplan Maatschappij Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING In het najaar van 2007 heeft het

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Steller : W. van den Hatert Telefoonnummer: 0343-565817 E-mailadres : willem.van.den.hatert@heuvelrug.nl Onderwerp : Beleidsvoorbereiding decentralisatie

Nadere informatie

Voorstel / besluit: Wij verzoeken de gemeenteraad het beleidskader Schuldhulpverlening 2018 vast te stellen.

Voorstel / besluit: Wij verzoeken de gemeenteraad het beleidskader Schuldhulpverlening 2018 vast te stellen. Raadsvergadering: 19 dec 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen* Met inachtneming van Amendement B Stemverklaring: SP Agendanr.: 14 Voorstelnr.: RB2017114 Onderwerp: Beleidskader Schuldhulpverlening 2018 Programma:

Nadere informatie

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019)

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Heerenveen, juli 2013 Bestuursopdracht beleidsplan Zorg voor jeugd gemeente Heerenveen 1.Aanleiding De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder

Nadere informatie

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein 1 Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 ten aanzien van het sociale domein. De directe aanleiding

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 5 februari 2019 Zaaknummer: 582187 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Edith van Dijk 3427

Edith van Dijk 3427 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Edith van Dijk 3427 edith.van.dijk@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk 29-5-2019 987621/1006276 portefeuillehouder Wethouder Kees Marchal onderwerp Startnotitie

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Sinds 9

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Voorwoord Versie: 27 januari 2017 In De kracht van Coevorden hebben we beschreven wat onze visie is op het Sociaal Domein en hoe het sociaal domein in

Nadere informatie

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016;

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016; Subsidieregels lokaal innovatiefonds gemeente Lingewaard Burgemeester en wethouder van de gemeente Lingewaard; Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 06; Overwegende

Nadere informatie

Het beleidsplan is tot stand gekomen door overleg met en participatie van betrokken doelgroepen, jeugdigen, ouders en professionals.

Het beleidsplan is tot stand gekomen door overleg met en participatie van betrokken doelgroepen, jeugdigen, ouders en professionals. RAADSVOORSTEL Nummer 2017/04 datum raadsvergadering : 16 Februari 2017 onderwerp : Beleidsplan preventief jeugdbeleid en jeugdhulp 2017-2020 portefeuillehouder : M. van der Weele datum raadsvoorstel :

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9.

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9. Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 mei 2014 Portefeuillehouder Dhr. H.A. Driessen Begrotingsprogramma 8 Onderwerp Beleidskader Sturing, Bekostiging en Inkoop nieuwe gemeentelijke taken Jeugdwet

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Sinds 9

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Kennisnemen van de overwegingen van de coördinatie/stuurgroep fusie die tot het voorstel hebben geleid;

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Kennisnemen van de overwegingen van de coördinatie/stuurgroep fusie die tot het voorstel hebben geleid; 2.1.10 Raadsinformatiebrief fusie Westrom Risse 1 Dossier 1070 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1070 Vertrouwelijk Ja Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.10 Omschrijving Raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Inleiding Net als de afgelopen jaren komen gemeenten in Zuid Limburg samen met zorgaanbieders via het traject van Bestuurlijk aanbesteden en ontwikkeltafels tot contractafspraken

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: Agendapunt: No. /'09 Dokkum, ONDERWERP: Wmo Verordening 2014 SAMENVATTING: De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Paraaf toetser. Burgemeester. Weth. Verloop

Paraaf toetser. Burgemeester. Weth. Verloop B&W voorstel Zaaknummer Onderwerp 153447 ToekomstAgenda Informele Zorg voor Veenendaal Ambtenaar Afdeling Telefoonnummer P.G.M. Martens Maatschappelijke Ondersteuning (0318) 538391 Paraaf afdelingsmanager

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst00971 Dossiernummer 13.22.252 28 mei 2013 Commissienotitie Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede im ONDERWERP Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen SAMENVATTING De huidige budgetsubsidie voor de uitvoering van het ouderenwerk door de Stichting Welzijn Ouderen (WOH) loopt tot 1 januari

Nadere informatie

Procesvoorstel co-creatie.

Procesvoorstel co-creatie. Procesvoorstel co-creatie. Beleid voor mantelzorgers, vrijwilligers en ouderen. J. Heijdens en Mariska Belliot 21-03-2017 2017 Naam opsteller J. Heijdens en Mariska Belliot Datum vaststelling 16-03-2017

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

Advies aan B & W. Conceptbesluit

Advies aan B & W. Conceptbesluit Afdelingshoofd Advies aan B & W Nr. Gezien Akkoord Portefeuillehouder, afdeling, datum advies en onderwerp WETHOUDER L.J.H. SCHARENBORG WETHOUDER J.B. BOER WETHOUDER F.H.C. MULKENS MENS EN SAMENLEVING

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Inleiding De Adviesraad Sociaal Domein is in de huidige opzet gestart sinds eind 2013. De wijze waarop voorheen de WMO raad was ingericht voldeed voor

Nadere informatie

Aanleiding Wij willen u informeren over ons besluit over de hulp bij het huishouden vanwege de maatschappelijke invloed die daarvan uitgaat.

Aanleiding Wij willen u informeren over ons besluit over de hulp bij het huishouden vanwege de maatschappelijke invloed die daarvan uitgaat. M E M O R A A D Aan: de leden van de raad Van: college van Heusden Datum: 19 november 2013 maatregelen versobering hulp bij het huishouden Doel: ter kennisname/ter informatie Aanleiding: taakstelling Wmo

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Plan van Aanpak Verkeersveiligheid op Het Lint

Plan van Aanpak Verkeersveiligheid op Het Lint Plan van Aanpak Verkeersveiligheid op Het Lint Afdeling Leefomgeving Fysiek Versie 4 november 2016 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doelstelling... 3 2. Organisatie... 3 3. Wie zijn betrokken en wat is hun

Nadere informatie

B&W voorstel. Onderwerp. Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid Versie. Auteur. Kummer, M. Gemeentesecretaris. Huykman, B.J.D.

B&W voorstel. Onderwerp. Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid Versie. Auteur. Kummer, M. Gemeentesecretaris. Huykman, B.J.D. B&W voorstel Onderwerp Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid 0637362590 Versie Auteur Kummer, M Gemeentesecretaris Directeur Huykman, B.J.D. Tomassen, J.F.A. Portefeuillehouder Medeverantwoordelijke(n)

Nadere informatie

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij)

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij) resultaat (zie aparte lijst met koppeling naar ) de lage SES, ervaren hun kwaliteit leven gemiddeld als goed (dit resultaat komt in elke 6 8 9 8 40 47 uitvoeringsplannen nader worden ingevuld) inwoners

Nadere informatie

Projectplan Informele Zorg

Projectplan Informele Zorg Projectplan Informele Zorg Naam van het project Informele Zorg Opdrachtgever Bestuurlijk opdrachtgever: College van B&W Ambtelijk opdrachtgever: Klara Slijkhuis Primaat houdende afdeling Afdeling Samenleving

Nadere informatie

Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017.

Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017. Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017. Activiteit Wie Planning Actie Gemeentelijk projectplan Uitspreken intentie

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: 2016.02807 Onderwerp : GGD: Kadernota 2017 'Gezondheid gaat verder' Programma : 2. Welzijn, zorg en onderwijs

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 21 september 2011 onderwerp: Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve bijlage: ontwerp-besluit datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.: 9 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1072494 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1072493 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23-9-2014 Nummer voorstel: 2014/51 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 10 Onderwerp:

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuibouievard 300 3311 GR DORDRECHT Datum 22 februari 2011 Ons kenmerk SBC/529089 Begrotingsprogramma Bestuur en samenwerking Betreft vaststellen Verordening

Nadere informatie

De raad van de gemeente Heemskerk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 december 2017;

De raad van de gemeente Heemskerk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 december 2017; Bekendmaking vaststelling beleid De raad van Heemskerk maakt bekend de Verordening participatie sociaal domein gemeente Heemskerk 2018 op 22 februari 2018 te hebben vastgesteld. De Verordening participatie

Nadere informatie

onderzoeksopzet verbonden partijen

onderzoeksopzet verbonden partijen onderzoeksopzet verbonden partijen Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Verbonden Partijen rekenkamercommissie Oss 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding... 3 2. Wat is een DoeMee-onderzoek?... 3

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Aanvraagperiode 22 maart tot en met 6 mei 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018 subsidie

Nadere informatie

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties Tenders Flexibele subsidies 2015: Tender 4 Flexibele subsidies 2015 - Tender 4 U bent een nieuwe stichting of vereniging die (nog) geen beroep gedaan heeft op, of nog niet in aanmerking kan komen voor,

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1360 *B.18.1360* Landgraaf, 6 augustus 2018 ONDERWERP: Centrumregeling verwerving jeugdhulp regio Zuid-Limburg 2019 56 PROGRAMMA

Nadere informatie

Besluitenlijst Collegevergadering

Besluitenlijst Collegevergadering Datum 18-06-2019 Tijd 9:00-11:45 enlijst Collegevergadering Locatie Voorzitter Aanwezigen Toelichting Gemeentehuis Noordwijk J.H.M. Hermans-Vloedbeld J.P. van den Berg, R. ter Hark, J.H.M. Hermans-Vloedbeld,

Nadere informatie

De Utrechtse Participatiestandaard

De Utrechtse Participatiestandaard De Utrechtse Participatiestandaard Participatie leidt tot betere projecten, betere afwegingen en besluitvorming en tot meer draagvlak. Bij ieder project is de vraag aan de orde wanneer en in welke mate

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel 2017-2020 BBVnr: 2016/324154 1. Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de taak beschermd wonen door het Rijk gedecentraliseerd naar de (centrum)gemeenten.

Nadere informatie

Herijking Strategische Visie Barendrecht 2025 SAMEN BOUWEN AAN BARENDRECHT

Herijking Strategische Visie Barendrecht 2025 SAMEN BOUWEN AAN BARENDRECHT Herijking Strategische Visie Barendrecht 2025 SAMEN BOUWEN AAN BARENDRECHT Herijking Strategische Visie Barendrecht 2025 Samen bouwen COLOFON Deze uitgave is tot stand gekomen met dank aan de inzet van

Nadere informatie

Voorstel aan college b&w van Landsmeer

Voorstel aan college b&w van Landsmeer STATUS: Voorstel aan college b&w van Landsmeer B&W vergadering: 20 mei 2014 Nr. Agendapunt: Portefeuillehouder: C. Hienkens Onderwerp: Inkoopdocument Jeugdzorg Wmo/AWBZ Afdeling : Sociaal Domein Ambtenaar

Nadere informatie

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( )

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( ) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates (0650814004) 2015.005622Z- Inleiding Op 1 januari 2015 is, vanwege

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo. 5 juni 2019

Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo. 5 juni 2019 Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo 5 juni 2019 Agenda Proces: Stappen sinds vorige bijeenkomst Vervolg na vanavond Ingekomen brief Kwadrantgroep, Alliade, GGZ, ROZGroep Inhoud: Werkwijze Buurt-

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Bijlage 9 Communicatieplan uitvoering Wmo-beleidsplan: Communicatiedoel

Bijlage 9 Communicatieplan uitvoering Wmo-beleidsplan: Communicatiedoel Bijlage 9 Communicatieplan uitvoering Wmo-beleidsplan: Communicatiedoel De gemeente wil de eerder vastgestelde uitgangspunten van het Woensdrechtse Wmobeleid Bescherming, zelfredzaamheid, participatie,

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen

Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen Inleiding. Preambule De Participatieraad heeft als visie: iedere burger van de gemeente Heerenveen moet zijn of haar leven op eigen wijze kunnen inrichten

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

Projectplan Passend Onderwijs

Projectplan Passend Onderwijs Projectplan Passend Onderwijs Naam van het project Passend Onderwijs Opdrachtgever Bestuurlijk opdrachtgever: College van B&W Ambtelijk opdrachtgever: Klara Slijkhuis Primaat houdende afdeling Afdeling

Nadere informatie

besluit: de volgende bestuursopdracht 2-sterrendossier Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg vast te stellen:

besluit: de volgende bestuursopdracht 2-sterrendossier Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg vast te stellen: RAADSBESLUIT Bestuursopdracht 2-sterrendossier Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg burgerlidmaatschap De raad van de gemeente Best; gezien de oriënterende bespreking op 11 mei 2015; gezien de kaderstellende

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Regionaal beleidskader transitie jeugd Zuidoost Utrecht en Lokaal beleidsplan jeugdhulp

Raadsvergadering. Onderwerp Regionaal beleidskader transitie jeugd Zuidoost Utrecht en Lokaal beleidsplan jeugdhulp RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 13 maart 2014 14-013 Onderwerp Regionaal beleidskader transitie jeugd Zuidoost Utrecht 2014-2018 en Lokaal beleidsplan jeugdhulp Aan de raad, Onderwerp Regionaal beleidskader

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 21-4-2009 Openbaar Onderwerp :

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 21-4-2009 Openbaar Onderwerp : ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Datum B&W-vergadering : 21-4-2009 Openbaar Onderwerp : Portefeuillehouder(s) : P. H. Roos, Afdelingshoofd/hoofd BMO: R. Schaatsbergen Paraaf : Paraaf: Afdeling : Samenleving

Nadere informatie

Raadsplanning 3 Decentralisaties 2014 Gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden

Raadsplanning 3 Decentralisaties 2014 Gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden Raadsplanning 3 Decentralisaties 2014 Gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden De Kempen, 7 januari 2014 Inhoudsopgave 3D Raadsplanning Planning 3 decentralisaties voor de Raden Aanlevermomenten

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016 Raadsvoorstel: 2016-1545 Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016 Datum: 1 maart 2016 Portefeuillehouder: J. Freije Raadsbijeenkomst: 17 maart 2016 Raadsvergadering: 7 april 2016

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

Startnotitie bundeling cliëntenraden en adviescommissies

Startnotitie bundeling cliëntenraden en adviescommissies Startnotitie bundeling cliëntenraden en adviescommissies 1. Uitgangspunt coalitieakkoord In het coalitieakkoord 2014-2018 Utrecht maken we samen staat dat we voor de adviescommissies en cliëntenraden dezelfde

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2014 / 137/2014. Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2014 / 137/2014. Fatale termijn: besluitvorming vóór: Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2014 / 137/2014 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Budgetoverheveling gezond in de stad / mantelzorg Programma / Programmanummer Zorg

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen

Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen Auteur : drs. Natasja de Bruin Datum : Donderdag 16 februari 2006 Versie : 2.0 (definitief) LEGAL FINANCE PROCESS Inhoudsopgave 1. Inleiding...3

Nadere informatie

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering Documentnummer: REFNUMBER *1766 * Openbaar Vergadergegevens Datum vergadering: 18-12-2018 Portefeuillehouder: Leo Bosland Vervolgbehandeling Primaat, afdeling: Vervolg, afdeling: Vervolg na B&W: Toetsing

Nadere informatie

Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ

Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ Aan Betreft Van Regionaal Bestuurlijk Overleg Jeugd Inrichting overlegtafels bestuurlijk aanbesteden Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ Datum 17 maart 2014 1. Inleiding

Nadere informatie

Programmaplan Dienstverlening

Programmaplan Dienstverlening Naam programma Naam auteur Code Soort programma Opmerkingen Programmaplan Dienstverlening Dienstverlening Tanja Koekebakker Organisatiebreed Versie/status: info Raad Datum: 3 maart 2008 Kerngegevens Aanleiding

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI-19-00486 Onderwerp: Sociaal Domein brede procesaanpak. Agendapunt 11. Raadsvoorstel- 2019-21 nummer Voorstel: 1. Instemmen met de nota: Samen

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Uitvoeringsregeling innovatieve projecten sociaal domein: Samen voor elkaar 2013 Portefeuille J. van der Hoek/ J. Nieuwenburg Auteur Mevr. ME van der Mede Telefoon 0235115045

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

GEMEENTE LOSSER. Vergadering Burgemeester en Wethouders Besluitenlijst week 47. O ( )

GEMEENTE LOSSER. Vergadering Burgemeester en Wethouders Besluitenlijst week 47. O ( ) GEMEENTE LOSSER Vergadering Burgemeester en Wethouders Besluitenlijst week 47. O (20-11-2018) 1 BCO Uitnodigingenlijst Doorgenomen en afspraken gemaakt. Team SOC werkt verder af. 2 DV Verslag BW week 46.O

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Beleidskader maatschappelijk zorg 2017-2025 doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 164032 datum voorstel: 31 oktober 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: 4.2 Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty

Nadere informatie

Datum 18 juni 2018 Behandeld door Ger Last Ons kenmerk Datum uw brief 28 maart 2018 Pagina 1 van 2 Uw kenmerk

Datum 18 juni 2018 Behandeld door Ger Last Ons kenmerk Datum uw brief 28 maart 2018 Pagina 1 van 2 Uw kenmerk Synthese Postbus 5033 5800GA Venray Maatschappelijke ontwikkeling Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl Internet www.venray.nl

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Deze evaluatie is gericht op het functioneren van de Wmo-raad tot nu toe: doen we de goede dingen? En doen we die dingen op de goede manier? Daarmee krijgt u zicht op het huidige

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z0080A26718* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00193 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar W.D. Baars Zaaknummer Z.14-06940 Datum: 24 juni 2014 Afdeling Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Raadsvergadering. 11 juni Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik

Raadsvergadering. 11 juni Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 11 juni 2015 15-032 Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening

Nadere informatie

PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016

PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016 PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016 Conform: De Langedijker werkwijze, Notitie interactief werken gemeente Langedijk op basis

Nadere informatie