Enneagram van het gebroken hart. Jacqueline Smits

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Enneagram van het gebroken hart. Jacqueline Smits"

Transcriptie

1 Enneagram van het gebroken hart Jacqueline Smits

2 Een nieuwe wereld begint vandaag voor mij!

3 Colofon Enneagram van het gebroken hart is geschreven door Jacqueline Smits in opdracht van Stichting Grenzeloze Vrouwen. Jacqueline Smits Redactie & Correctie: Marian van Ham Illustraties binnenwerk: Mireille van IJperen

4 Inhoudsopgave Inleiding Over Jacqueline Smits Enneatype 1 De Perfectionist Enneatype 2 De Helper Enneatype 3 De Winnaar Enneatype 4 De Romanticus Enneatype 6 De Loyalist Enneatype 7 De Levensgenieter Enneatype 8 De Leider Enneatype 9 De Bemiddelaar Boeken over het Enneagram Stichting Grenzeloze Vrouwen

5 Inleiding Enneagram van het gebroken hart beschrijft het gedrag van de negen Enneatypes in scheiding. Maar wat is nou het Enneagram? Wel zo handig om dit uit te leggen voor je verder leest, want wat moet je er anders mee?! Het Enneagram De herkomst van het Enneagram schijnt zeer oud te zijn. Het Enneagram van de persoonlijkheid is echter veel later ontwikkeld. Wat leert het Enneagram ons? Het Enneagram leert ons met name veel over onszelf. Het model van 9 persoonlijkheidstypen (Enneatypes) is dan ook een middel tot zelfkennis. Het Enneagram analyseert niet zozeer op gedrag, maar veel meer op het niveau van achterliggende motivaties, drijfveren en op de focus van jouw aandacht. Doordat het Enneagram onze achterliggende motivaties laat zien, verheldert het op die manier onze innerlijke drijfveren, verdedigingsmechanismen en strategieën. Pas als we ons daarvan bewust zijn, begrijpen we dat onze gewoontepatronen als een masker zijn, die onze ware aard, onze krachten en talenten versluieren. De analyse op dit diepe niveau maakt het Enneagram onderscheidend van alle andere persoonlijkheidsmodellen. Het Enneagram is zowel een psychologisch model als een spiritueel model. De negen Enneatypes zijn: 1 De perfectionist 2 De helper 3 De winnaar 4 De romanticus 5 De waarnemer 6 De loyalist 7 De avonturier 8 De baas 9 De bemiddelaar Enneagram van het gebroken hart is geschreven door Jacqueline Smits en in 9 delen gepubliceerd op Alle delen zijn nu gebundeld tot een handig downloadboekje.

6 NB Hoewel de serie is geschreven vanuit de vrouw, gaat het net zo op voor een mannelijk Enneatype. Verder heb ik de beschreven Enneatypes in mijn achterhoofd gehouden als zijnde de partij die te horen heeft gekregen dat de relatie over is. Het zou ook een idee kunnen zijn om te beschrijven hoe elk Enneatype een relatie beëindigd. Dat bewaar ik dan voor een volgende keer. Elke beschrijving van de Enneatypes bevat een ontwikkelrichting in de vorm van adviezen en tips.

7 Over de auteur Jacqueline Smits geboren 1966 is sinds 2003 zelfstandig ondernemer. Vanuit haar bedrijf gebruikt ze haar kwaliteiten en vaardigheden in verschillende kernactiviteiten: - coaching & training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling - administratie & notuleerservice Ze werkt voor bedrijven, organisaties en particulieren. De volgende karakteristieken typeren Jacqueline: veelzijdig, creatief, no-nonsense, respectvol, liefdevol, daadkrachtig, accuraat, doelgericht, krachtig, betrouwbaar, eerlijk, gemotiveerd, betrokken, verantwoordelijk, deskundig, direct, zelfzeker, humorvol, intuïtief, discreet en open-minded

8 Enneatype 1 De Perfectionist De Een is perfectionistisch, gestructureerd en goed georganiseerd. Enneatype 1 heeft hoge normen en waarden, is rechtvaardig en idealistisch. De 1-vrouw kan wat koud en strak overkomen en houdt graag de controle. Ze kan kritisch en veroordelend zijn naar anderen en naar zichzelf. Ze steekt haar mening niet onder stoelen of banken. Ze lijkt om niets boos te kunnen worden en zich druk te maken. Ze weet hoe het hoort en verkondigt dat graag en vaak. Wanneer enneatype 1 zich lekker voelt, kun je ongelooflijk met haar lachen en dan lijkt het een compleet ander mens. Bij een scheiding zal de 1-vrouw eerst nog strakker in haar oordelen en kritiek gaan zitten, in een wanhopige poging om alles onder controle te houden en zal ze de ander hard veroordelen. Eigenlijk zit ze dan vol zelfverwijten. Is er niemand meer om die tegen te spuien of vindt ze geen gehoor meer, dan kan ze depressief raken en heel emotioneel worden. Herken jij jezelf in enneatype 1? Dan doe je er beter aan te beseffen dat het leven en ook jij niet perfect zijn. Wees zacht en begripvol naar jezelf en naar de ander toe. Je hebt gefaald in je relatie, je bent niet perfect, nou en? Werk aan vergeving, van de ander, maar vooral ook naar jezelf toe. Gebruik je humor om te relativeren. Het is niet het einde van de wereld. Goed is goed genoeg, de ideale wereld en de ideale partner bestaan niet. Ook jij bent niet perfect gebleken. Je hebt wel je best gedaan. Probeer het grotere plaatje te zien. Verlies je niet in details en blijf niet hangen in het verleden. Kijk positief vooruit. Je bent veel wijzer geworden. Gebruik je verworven wijsheid voor anderen. Maak je leven losser en leuker. Meer mogen dan moeten. Minder hard werken en meer plezier. Doe iets aan je boosheid, buig het om in kracht voor jezelf en voor anderen. Wees minder streng voor jezelf, wees aardig en vriendelijk voor jezelf.

9 Enneatype 2 De Helper De Twee is sociaal, vriendelijk en zorgzaam. De Helper cijfert zichzelf weg en heeft een feilloze antenne voor de behoeften van anderen en vervult deze als vanzelfsprekend. In een relatie is zij zorgzaam en opofferend. Een 2-vrouw maakt dat het gezellig is en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Zij is op de achtergrond de sterke vrouw achter de man. Haar drijfveer is aandacht, bevestiging en waardering te verkrijgen. In een scheiding kan ze eerst nog verder gaan met helpen. Zij is begripvol, maakt zich zorgen om haar man en gaat hem zelfs helpen. Als dat niet werkt, gaat ze emotioneel manipuleren. Ze voelt zich afgedankt, al haar helpen is voor niets geweest en ze probeert haar partner emotioneel te manipuleren: Zie je dan niet wat ik allemaal voor je doe en voor je gedaan heb en hoeveel ik van je houd?. En als ze dan beseft dat het echt over is, kan ze ongelooflijk kwaad en wraakzuchtig worden. Denk aan de film Fatal Attraction met Glenn Close, waarin de minnares zich bedrogen en in de steek gelaten voelt. Als reactie gaat ze negatieve aandacht vragen en emotioneel manipuleren (type 2 min) en neemt op gruwelijke wijze wraak (type 8 min als stresspunt). Een 2 met een gebroken hart is het type dat stropdassen doorknipt, auto s bekrast en de nieuwe vriendin gaat stalken. Bij een scheiding haalt ze er alles uit wat erin zit en ze zal haar ex-man zo ver mogelijk uitkleden. Herken jij jezelf in Enneatype 2? Dan doe je er beter aan om jezelf in deze crisis te helpen. Het is een mooie gelegenheid om in contact te komen met jouw eigen gevoelens en emoties en jezelf beter te leren kennen. Het is nodig dat je uit je slachtofferrol stapt en de regie over je eigen leven en geluk in handen neemt. Haal de focus af van je ex en neem met zachtheid en begrip verantwoording voor jouw eigen aandeel in het stuklopen van je relatie. Leer jouw eigen behoeften kennen en help in de eerste plaats jezelf! Ontwikkel je eigen creativiteit om je emoties en gevoel te uiten, het zal je beter in contact brengen met jezelf.

10 Werk aan je eigenwaarde. Als jij niets van jezelf denkt, hoe denkt een ander dan over jou? Stel jezelf veelvuldig de volgende vragen: Wat wil IK? Wat zijn MIJN behoeften? En: Wat heb IK nodig? Weet je de antwoorden niet? Dat geeft niet, ga op onderzoek uit! Je bent jezelf volledig kwijt geraakt in je relatie. Werk aan de relatie met jezelf, zodat je in een volgende relatie beter je grenzen kunt zetten en bewaken. Wees je eigen beste vriendin, je hebt haar in deze tijd hard nodig!

11 Enneatype 3 De Winnaar De Drie is de Winnaar. Imago en buitenkant zijn erg belangrijk voor dit type. Enneatype 3 richt zich op succes en identificeert zich met datgene wat voor haar succes betekent. Dit uit zich veelal in werk, iets bereiken en status hebben. Type 3 is energiek en optimistisch. De 3-vrouw kan ook een succesvolle moeder en huisvrouw zijn, naast een succesvolle zakenvrouw. De status uit zich dan in sieraden en merkkleding voor haar en de kinderen, de inrichting van het huis, de mensen die zij kent en waarmee ze omgaat, het zitting hebben in commissies en vrijwilligerswerk of het stimuleren van sporten bij haar kinderen. Een verbroken relatie of echtscheiding kan de 3-vrouw aardig uit haar doen halen. Het is geen blijk van succes of status en zal als ernstig falen voelen. Als ze een werkende vrouw is, zal ze zich misschien wreken door zo snel mogelijk een andere, jongere en succesvollere partner te nemen en als ze niet werkt, zal ze misschien noodgedwongen gaan werken en er nog goed in zijn ook. Mocht dit niet werken, dan kan ze inactief en passief worden en zichzelf gaan verdoven op wat voor manier dan ook. Ze kan bijvoorbeeld gaan drinken of zichzelf laten verslonzen en ondertussen hardnekkig proberen het mooie plaatje te handhaven. Denk aan de advocate Claire uit Gooische Vrouwen. Herken jij jezelf in Enneatype 3? Breng je buitenkant op één lijn met je binnenkant. Sta eens stil bij wat succes nou eigenlijk is. Wat is er echt belangrijk in het leven? Als je op je sterfbed ligt, waar wil je dan trots op zijn? Kijk eens terug naar de normen en waarden waarmee je bent opgegroeid. Hoe belangrijk was het om te presteren en iets te bereiken? Bepaal je eigen normen en waarden en definitie van succes. Wie zijn jouw idolen en hoe zou jij je eigen idool kunnen zijn/worden? Maak pas op de plaats. Gun jezelf de tijd om je wonden te likken. Maak het allemaal even niet mooier dan het is.

12 Richt je aandacht naar binnen, naar je gevoelswereld. Wat leeft daar, wat speelt daar? Hoe voelt het? Maak van jezelf even het belangrijkste project. Stel jezelf persoonlijke doelen die voor jou belangrijk zijn, niet voor de buitenwereld. Laat los wat anderen van jou denken. Ze zijn geen graadmeter. Het is geen competitie. Verdiep je in anderen. Hoe zijn anderen die in jouw situatie hebben gezeten ermee omgegaan? Vraag je af WIE je wilt zijn in plaats van WAT je wilt zijn. Ga eerst naar binnen en dan pas weer naar buiten.

13 Enneatype 4 De Romanticus De Vier wil bijzonder zijn en voelt zich anders dan anderen. De 4-vrouw is gevoelig en emotioneel, mysterieus en opvallend. Gevoel en emoties staan hoog in het vaandel en ze denkt er niet logisch over na. Enneatype 4 heeft stemmingswisselingen en is een diepe voeler. Ze is creatief en intuïtief. Ze maken de wereld mooier, maar vergeten daarbij zichzelf. Enneatype 4 wordt ook wel de tragi-romanticus of de liefdesjunkie genoemd. Nergens zoveel relatie ellende als bij enneatype 4. Ze schrijft haar eigen soap. Denk aan Patty Brard of Gordon. Zij hebben veel (relatie) drama meegemaakt. Herken jij jezelf in enneatype 4? Dan doe je er beter aan om ervoor te zorgen dat jij meer van jezelf gaat houden, een stevige basis in jezelf van evenwicht en balans. Ga eerst eens werken aan de relatie met jezelf. Word verliefd op jezelf. Ga dan van jezelf houden. Zet eens op een rijtje wat dat is houden van mezelf. Hoe kun jij daar meer uiting aan geven? Geef meer liefde aan jezelf, waardoor je minder afhankelijk wordt van de liefde van anderen. Cliché maar waar, je kunt niet houden van een ander als je niet van jezelf houdt. Laat het drama los. Stap uit je eigen soap en je eigen achtbaan. Je hebt het zelf gecreëerd. Je hebt keuzes, het is je niet allemaal maar overkomen. Hoe kun jij vol gevoel en rustig leven, zonder dat het saai wordt? Ja, je bent bijzonder en uniek. Guess what? Iedereen is bijzonder en uniek! Trek niet alle emoties van anderen naar binnen. Het is maar een verdediging om je eigen emoties niet te hoeven voelen. Leer onderscheiden wat van jou is en wat van de ander. Blijf meevoelen, maar maak niet alles van jou. Welke waarden zijn voor jou belangrijk en essentieel binnen een relatie? Pijn is niet fijn. Allerlei emoties willen om maar te voelen om het voelen? Ga je werkelijke emotie aan: het verdriet om de erkenning dat je niet genoeg eigenliefde hebt. Stop met huilen aan de rand en huil waar het werkelijk om gaat.

14 Zet eens op een rijtje hoe jouw ideale partner eruitziet. Hoe gaat hij met je om, hoe wil jij je voelen bij de ander?

15 Enneatype 5 De Waarnemer De Vijf richt zich op kennis, leeft in haar eigen wereld. Ze is een specialist en een excellente waarnemer. Ze heeft droge humor en kan wat excentriek zijn. De focus van enneatype 5 is op het denken en is dus heel goed in contact met het hoofd en dientengevolge slecht in contact met haar lichaam en haar emoties en gevoelens. Bij het verbreken van een relatie lijkt het dit enneatype niet veel te doen. De eerste neiging zal zijn om de breuk te analyseren. De 5-vrouw zal het willen begrijpen of vertwijfeld met de handen in het haar blijven herhalen: Ik begrijp het niet! Dat kan er heel emotioneel uitzien, maar zo zal zij het niet voelen. Tja, emoties zijn niet zo gemakkelijk te begrijpen. Ze zal zich nog meer isoleren en nog onhandiger worden op communicatief of sociaal vlak dan ze gebruikelijk al is. In stress kan de 5 verstrooid overkomen en verward raken. Ze springt van de hak op de tak en is verre van logisch. Een 5 loopt niet te koop met persoonlijke gebeurtenissen en emoties. Zo kan het zomaar zijn dat collega s van een enneatype 5 niet eens weten dat ze gescheiden is. Herken jij jezelf in enneatype 5? Dan doe je er beter aan om even niet zo veel na te denken. Relaties gaan over emoties en communicatie. Zak uit je hoofd en kom in contact met je lichaam. Kom in beweging op een manier die jij leuk vindt: dansen, wandelen of ga een sport beoefenen. Zoek een lichaamsgerichte therapie: haptonomie, massage of emotioneel lichaamswerk. Laat het hoofd en je kennis even voor wat het is en durf te voelen. Alles hoeft niet beredeneerd te worden. Kracht vanuit je gevoel, zoek de kracht niet in je hoofd. Zoek manieren om je werkelijk te verbinden met anderen. Leer praten over je gevoel zonder in theorieën te vervallen of je aan feiten vast te houden. Neem de leiding over je eigen leven door te delen met anderen en controle te ervaren over je lichaam en je gevoelens.

16 Ontwikkel je spiritualiteit en vind een vorm die bij jou past. Verdiep je in het Enneagram. Voor een 5 is het een praktisch model om menselijk gedrag te verklaren en ermee om te gaan.

17 Enneatype 6 De Loyalist De Zes houdt als geen ander van veiligheid en zekerheid. Zekerheid wordt ontleend uit groepen, zoals het gezin, familie, vrienden, werk. Ze zijn loyaal aan deze groepen. Enneatype 6 is gezellig en betrouwbaar en ze is een harde werker. Ze hebben een gebrek aan (zelf)zekerheid en (zelf)vertrouwen en ze projecteren hun angsten op anderen en op de wereld. Bij een scheiding wordt de 6-vrouw hard geraakt in haar angsten en onzekerheden. Ze voelt zich onveilig. Ze kan twee tegenovergestelde reacties vertonen. Ze kan zich stevig verzetten tegen de relatiebreuk en zich in vol wantrouwen afzetten tegen haar ex-partner. Enneatype 6 is geneigd om alles en iedereen de schuld te geven, behalve zichzelf. De tegenovergestelde reactie laat zich zien in een vergroten van haar angsten en onzekerheden. Herken jij jezelf in enneatype 6? Dan doe je er beter aan de eenheid in jezelf terug te vinden. Ja, de wereld kan een gevaarlijke plek zijn. Er kunnen je dingen overkomen. Het is maar hoe jij ermee omgaat. De basis zit in jezelf, niet in anderen. Zoek op een positieve manier verbinding met en steun bij anderen. Ga tegelijkertijd je eigen processen aan. Neem verantwoording voor je eigen aandeel in het stuklopen van je relatie. Stop met projecteren op anderen. Wat voel jij, wat wil jij en wat denk je zelf? Laat je angsten en onzekerheden er zijn en durf ze te voelen. Wees aardig voor jezelf. Wees trouw aan jezelf. Onderzoek je verlangens, elke angst herbergt een verlangen. Ontdek je eigen verlangens, los van anderen. Focus op wat je wel wilt, zie en denk niet alleen aan wat je niet wilt. Waar ben je wel zeker van, waar heb je wel vertrouwen? Laat los wat anderen van je denken. Denk voor jezelf. Geef jezelf de aandacht en bevestiging die je nodig hebt.

18 Laat het doemdenken los. Word positiever of op zijn minst reëler. Vertrouwen, veiligheid en zekerheid kun je maar op één plaats vinden: in jezelf!

19 Enneatype 7 De Levensgenieter De Zeven wil genieten en wil het altijd leuk hebben. De Levensgenieter is energiek en sprankelend en heeft altijd leuke plannen in het vooruitzicht. Enneatype 7 is charmant en heeft altijd een leuk verhaal. Het zijn prettige en aantrekkelijke mensen in de omgang. Wel hebben ze moeite om dingen af te maken en blijven ze aan de oppervlakte. Nou, een scheiding is niet leuk natuurlijk. Het is lastig voor de 7-vrouw om daar een leuk verhaal van te maken. De strategie van pijn vermijden door gauw wat leuks te doen en te vertellen werkt niet. Bij het verbreken van een relatie wordt enneatype 7 geconfronteerd met de eigen innerlijke leegte. In eerste instantie zal de 7 proberen om de pijn weg te rationaliseren en er een leuke draai aan te geven. Als dat niet werkt, zal zij steeds kritischer op anderen en zichzelf worden. Ze gaat haar partner veroordelen en verwijten maken. Misschien gaat ze nog harder feestvieren en vertier bij anderen zoeken. Ze wordt star en inflexibel en opeens is het leven niet zo leuk meer als ze dacht. Haar verhalen en humor krijgen iets stars en negatiefs en neigen naar leedvermaak. In het slechtste geval keert ze in zichzelf en wordt ze depressief en over-emotioneel. Bij een scheiding kunnen mensen om haar heen zich ernstige zorgen gaan maken. Herken jij jezelf in enneatype 7? Dan doe je er beter aan om jezelf te inspireren. Maak het leven allereerst voor jezelf weer mooi. Je hebt veel visie en echt goede ideeën, pas ze op jezelf en je eigen leven toe. Besef en accepteer dat het leven niet altijd een feestje is. Zonder pijn weet je ook niet wat genieten is. Leer te genieten van de kleine dingen in het hier en nu. Kijk niet te ver vooruit. Lach echt als er wat te lachen valt en niet voor het lachen alleen. Durf je emoties te benoemen. Praat over hoe jij je echt voelt en neem er je tijd voor. Ga daarna niet te snel weer vrolijk en optimistisch doen. Vind manieren om innerlijke rust te ervaren. Doe ontspanningsoefeningen of ga

20 aan yoga doen. Blijf gewoon eens zitten, doe je ogen dicht en richt je aandacht naar binnen. Het is daar niet leeg, het is er rijk en gevuld. Richt je op enkele zaken en maak ze stap voor stap af in plaats van honderd dingen tegelijk te willen doen. Niet morgen maar nu. Focus op wat je nu aan het doen bent. Vraag jezelf elke dag wat er vandaag positief is en waarvoor je dankbaar kunt zijn. Benoem ook de minder leuke en minder mooie dingen, sta daar ook echt even bij stil. Je mag huilen en verdrietig zijn. Durf je minder prettige emoties ook echt te voelen. Zorg ervoor dat je het ook alleen en met jezelf leuk kunt hebben. Zoek verdieping in de relatie met jezelf en dan pas met anderen.

21 Enneatype 8 De Leider De Acht is rechtdoorzee en direct. Je kunt op een 8 bouwen en vertrouwen. Een 8-vrouw beschermt haar partner en kinderen als een ware tijgerin. Enneatype 8 is actiegericht en barst van de energie. Alles draait om kracht, zowel naar het positieve als naar het negatieve. Enneatype 8 is gericht op controle houden, over zichzelf, over anderen en de omgeving. Enneatype 8 is ook verbaal krachtig, en heeft moeite zich echt kwetsbaar op te stellen. Ze is besluitvaardig en weet wat ze wil. Niet lullen maar poetsen. In een relatie kan een enneatype 8 dominant en controlerend zijn. Bij een scheiding zal de eerste neiging zijn om te vechten en de confrontatie aan te gaan. Wanneer de ander niet meevecht, kan ze destructief verder strijden en ten koste van alles de controle willen houden. Als dat niet werkt, zal enneatype 8 zich in zichzelf terugtrekken en zich isoleren van anderen. Dan wil ze het begrijpen en wil ze het eerst oplossen en dan pas weer naar buiten treden. Herken jij jezelf in enneatype 8? Dan is het zaak om liefde en kracht met elkaar te combineren in een zachte kracht. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Praat over je gevoel en laat het toe. Je hoeft je niet groot te houden. Het is krachtiger om je niet groot te houden dan om altijd maar sterk te zijn. Vraag om hulp. Iedereen zit wel eens in een crisis en heeft hulp nodig. Ook jij. Open je hart. Bouw geen muur om je heen. Ook jij kunt en mag zwak zijn. Praat en handel vanuit je hart. Wees zacht, begripvol en geduldig. Vooral met jezelf. Word je ervan bewust hoe jij overkomt op anderen. Zorg ervoor dat je liefde en humor combineert met je kracht. Wil je winnen en gelijk hebben of wil je eruit komen? Gebruik de kracht van je woede om er iets constructiefs en positiefs mee te doen.

22 Maak contact met het verdriet dat onder je boosheid zit. Het is altijd gemakkelijker boos te zijn dan verdrietig te zijn. Respecteer keuzes van anderen. Laat de controle los: overgave. Het is goed zoals het is. Accepteer het zoals het is. Voel en kom pas daarna in actie. Tel tot tien.

23 Enneatype 9 De Bemiddelaar De Negen is gemakkelijk en prettig in de omgang, liefdevol en evenwichtig. Enneatype 9 vermijdt conflicten. De 9-vrouw kan zichzelf onbaatzuchtig wegcijferen en versmelten met het leven van haar partner. Enneatype 9 is allround en vol vertrouwen en spirituele wijsheid. In stress kan Enneatype 9 angstig en onzeker worden en dit kan voor de 9 zeer verlammend werken. In eerste instantie zal de 9-vrouw nog inactiever worden dan ze al was. Het grenzeloze vertrouwen dat ze normaal heeft is ver te zoeken. Een scheiding is natuurlijk een conflict van jewelste en ze zal geneigd zijn er zo toegeeflijk mogelijk mee om te gaan. Als vrienden en rustig uit elkaar gaan, is van het grootste belang. Herken jij jezelf in Enneatype 9? Kom in actie en maak keuzes! Zet je persoonlijke doelen eens op een rijtje. Maak ze concreet. Wat wil je voor jezelf? Maak een concreet plan om je doelen te bereiken. Je mag jezelf op de voorgrond zetten, dan moet je wel eerst ontdekken waarvoor jij wilt gaan en wat voor jou belangrijk is. Erken en accepteer het relatieconflict. Onderneem stappen, maak je eigen keuzes. Je hebt wel een mening en die mag van anderen verschillen. Kom voor je mening uit en kom voor jezelf op! niet uit wat je doet. Haal jezelf uit je verdoving. Onderneem kleine stappen, kom in actie en doe iets. Zet je lichaam in beweging. Ga dingen doen die je al te lang hebt uitgesteld. Het maakt Praat niet alles goed en zoek niet overal de gulden middenweg in. Ga uit van jezelf en niet altijd van anderen. Houd vooral rekening met jezelf, niet met iedereen. Durf je emoties van onzekerheid en angsten te voelen. Ook jij mag verdrietig zijn. Ook jij mag boos zijn. Gebruik de kracht van je boosheid om deze om te zetten in positieve daden voor jezelf. Maak opnieuw verbinding met je hogere weten en je vertrouwen. Jij bent van de

24 onvoorwaardelijke liefde. Het is nu tijd om dat op jezelf toe te passen.

25 Boeken over het Enneagram Meer lezen over het Enneagram? Uitgeverij GVMedia heeft diverse boeken uitgegeven over het Enneagram: Enneagram voor jouw persoonlijkheid Willem Jan van de Wetering ISBN: Enneagram als weg naar verandering Willem Jan van de Wetering ISBN: EnneagramCode Willem Jan van de Wetering ISBN:

26 Over Stichting Grenzeloze Vrouwen Stichting Grenzeloze Vrouwen is op 14 februari 2012 opgericht en is een community voor vrouwen die te maken hebben of hebben gehad met de financiële, emotionele en economische schade en gevolgen van een scheiding in de ruimste zin van het woord. Non-profit & ANBI-status Stichting Grenzeloze Vrouwen is een non-profit organisatie met ANBI-status, de website van de stichting wordt ingezet als platform om kennis en inspiratie op te doen en kennis en ervaringen te delen. Grenzeloze Vrouwen wil onder andere via de website bijdragen aan het verkrijgen van nieuwe inzichten en ideeën, verbetering van de eigen kwaliteiten, het bevorderen van (loopbaan) mogelijkheden. Daarnaast zullen er in de toekomst diverse landelijke events georganiseerd worden waar bezoekers lezingen en workshops bij kunnen wonen. De persoonlijke ervaringen van Christien Broekhoven vormden het basisconcept voor de stichting. Samen met Wendy Bosch heeft ze dit idee verder uitgediept en het voorgelegd aan diverse experts. Alle enthousiaste reacties hebben geresulteerd in het oprichten van Stichting Grenzeloze Vrouwen. Het team van Grenzeloze Vrouwen bestaat onder andere uit een aantal professionals en experts op divers gebied. Opvallend is hoeveel mensen zich inmiddels belangeloos hebben ingezet om de doelstelling van deze stichting uit te dragen. NB! Stichting Grenzeloze Vrouwen geeft de lezers een breed scala aan mogelijkheden. Zij is geen bemiddelaar tussen diverse partijen. De bezoekers van onze site en events zijn vrij om te doen wat ze willen met de informatie die wij aanreiken.

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

Algemene omschrijving Enneagram

Algemene omschrijving Enneagram Algemene omschrijving Enneagram Het enneagram is een model dat negen persoonlijkheidstructuren onderscheid en beschrijft. Dit noemen we typen. Dit kun je zien als negen verschillende brillen waardoor naar

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG geef haar gelijk dat zij het zwaar heeft en dat de crechemedewerkers zodat ze alles op tijd af kan krijgen. Collega zal in de slachtofferrol terecht komen en wellicht in tranen uitbarsten. voel dat ik

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan. Compaen pakt aan. Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? 19 maart 2014 Jelte van der Kooi trainer/ adviseur schoolbegeleider

Nadere informatie

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt..

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt.. WERKBOEK Durf te doen wat je raakt.. Dag 1 what makes you happy Wat is jouw happy list? Waar word je blij van? Waardoor vergeet je de tijd? Wanneer voel je de sprankel in je buik? Wat is je droom, je wens

Nadere informatie

H A P P I L Y E V E R A F T E R..

H A P P I L Y E V E R A F T E R.. H A P P I L Y E V E R A F T E R.. I N 5 S T A P P E N M E E R G E L U K I N J E R E L A T I E A A N D A C H T V E R T R O U W E N Y V O N N E T H U I J S W W W. B R E I N - P O W E R. C O M A C C E P T

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

Cambriana online hulpprogramma

Cambriana online hulpprogramma Dit is deel 1 van het online hulpprogramma van Cambriana. Verwerking van een scheiding 'Breaking up is hard to do' Neil Sedaka Een scheiding is een van de pijnlijkste ervaringen die je kunt meemaken in

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

Lezing uit het boek van Brené Brown : De kracht van kwetsbaarheid

Lezing uit het boek van Brené Brown : De kracht van kwetsbaarheid de toelichting werd gehouden door Maria Polfliet. Lezing uit het boek van Brené Brown : De kracht van kwetsbaarheid Kwetsbaarheid vormt de kern van alle emoties en gevoelens. Als we voelen, zijn we kwetsbaar.

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

-1- Mijn geluk wordt niet veroorzaakt door iets van buiten het is mijn staat van Zijn

-1- Mijn geluk wordt niet veroorzaakt door iets van buiten het is mijn staat van Zijn Test geluk en levenskunst Beantwoord elke stelling met ja/eens of nee/oneens -1- Mijn geluk wordt niet veroorzaakt door iets van buiten het is mijn staat van Zijn -2- Ik ben niet zo gevoelig voor lof of

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Ik zeg wat ik bedoel Ik bescherm mezelf Ik durf nee te zeggen Ik spreek met respect Bedachtzaamheid Ik neem de tijd om na te

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

de Wet van Sinterklaas

de Wet van Sinterklaas de Wet van Sinterklaas Een direct ermee aan het werkshop voor iedereen die eerlijk en helder wil communiceren met zichzelf en met alle anderen Stichting Modus Quartus Als je niet duidelijk vraagt wat je

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Zelfsturing betekent openstaan voor een duurzame verandering: GRIP op ZELFSTURING

Zelfsturing betekent openstaan voor een duurzame verandering: GRIP op ZELFSTURING Zelfsturing betekent openstaan voor een duurzame verandering: GRIP op ZELFSTURING 12 april 2014 Waarom is ZELFSTURING ineens zo MODERN? Wat is het belang van het ZELF? WHO noemt 2 belangrijke aspecten

Nadere informatie

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN INHOUD De training is gebaseerd op 7 hoofdonderwerpen. De 7 sleutels tot positieve verandering: 1. Bevorder je positieve emoties 2. Denk positiever 3. Waardeer

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Grenzen. Wat zijn grenzen en hoe stel je ze? July 5, 2016 Opgesteld door: Sheila Neijman

Grenzen. Wat zijn grenzen en hoe stel je ze?  July 5, 2016 Opgesteld door: Sheila Neijman Grenzen Wat zijn grenzen en hoe stel je ze? WWW.HEART4HAPPINESS.NL July 5, 2016 Opgesteld door: Sheila Neijman Grenzen Wat zijn grenzen en hoe stel je ze? In mijn leven heb ik ervaren dat ik het heel erg

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Stop met vergelijken. Je bent uniek

Stop met vergelijken. Je bent uniek Stop met vergelijken. Je bent uniek Deze week schrijft Tineke Franssen, een van de wandelcoaches van Het Coach Bureau, het artikel. Vlak voor de zomer rondt zij het wandelcoachtraject af met Hanneke (43).

Nadere informatie

In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk!

In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk! E-Book wordt aangeboden door CatharinaSmeding.com! In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk! Catharina Smeding Tip: print dit e-book uit voor optimaal resultaat! Let op! Je mag niets aan dit

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Jij als leider!

Hoofdstuk 3: Jij als leider! Kijk eens in de spiegel Hoofdstuk 3: Jij als leider Elke dag als je opstaat, sta je waarschijnlijk een moment voor de spiegel. Misschien let je er niet meer bewust op, maar als je voor de spiegel staat

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Wij hebben autisme. De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn

Wij hebben autisme. De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn Wij hebben autisme De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn Wat betekent een kind dat anders is voor het gezin Verstoring van het gewone gezinsleven Ouders moeten

Nadere informatie

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN In deze huiswerkopdracht wordt uitgelegd wat leefregels en ik-ben-opvattingen zijn en het belang ervan bij het doorbreken van gewoontepatronen. Een voorbeeld van Marjolijn illustreert hoe leefregels en

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Intimiteit: pijn of fijn?

Intimiteit: pijn of fijn? Intimiteit: pijn of fijn? In dit artikel enige inzichten rondom intimiteit. Intimiteit lijkt zo makkelijk, maar is in de praktijk toch best lastig. Intiem zijn met elkaar is niet meer vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren?

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Een mens is natuurlijk veel meer dan een kleur. Het indelen in kleuren is een hulpmiddel om een beeld te krijgen van jezelf en de ander.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Emoties, wat is het signaal?

Emoties, wat is het signaal? Emoties, wat is het signaal? Over interpretatie en actieplan dr Frits Winter Functie van Emoties Katalysator, motor achter gedrag Geen emoties, geen betrokkenheid, geen relaties Te veel emoties, te veel

Nadere informatie

Madelon blok Holistic coaching experience inspiration

Madelon blok Holistic coaching experience inspiration Probleemgevallen bestaan niet 5 inzichten voor jongeren over verandering GRATIS E-Book Madelon blok Holistic coaching experience inspiration Inleiding Met handen in het haar kloppen ouders soms bij mij

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Training: (gast)psychologie

Training: (gast)psychologie Training: (gast)psychologie Training 3 Laura de la Mar Gemeente Oldenzaal Facilitair 8 januari 2015 1. Terugblik training 2 en opdracht bespreken 2. Zelfkennis 3. Wie is je klant? 4. Wat zijn je uitdagingen?

Nadere informatie

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Eigenschappen Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 01.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 01.04.2016 / Eigenschappen (QPN) 2 Inleiding Wat zijn jouw meest kenmerkende eigenschappen?

Nadere informatie

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes!

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes! Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt Beste lezer Ik werk als ZP-er, zelfstandig professional. In mijn werk als coach, counselor merk ik dat leidinggevenden en medewerkers in de gezondheidszorg

Nadere informatie

Leiderschap is van iedereen

Leiderschap is van iedereen Leiderschap is van iedereen Eddy Karrenbelt Als u het wenkend perspectief leest in het boekje mensenzorg voor de transitie in de Langdurige Zorg. Dan vindt u het streefbeeld gedreven professionals. In

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen.

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. ME, MYSELF & I Om te beginnen... Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. Pak je opschrijfboekje en

Nadere informatie

Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl

Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl Verbonden in Vrijheid Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl 04-11-2009 Leonie Linssen, Verander je Wereld 1 IS HET MOGELIJK? 04-11-2009 Leonie Linssen, Verander je Wereld 2 DE MYTHE 04-11-2009 Leonie

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

De schittermethode: In 7 stappen vanuit jouw talenten en eigenaarschap schitteren in je droombaan met meer focus, meer succes en meer werkplezier

De schittermethode: In 7 stappen vanuit jouw talenten en eigenaarschap schitteren in je droombaan met meer focus, meer succes en meer werkplezier Beste lezer, Leuk dat je mijn Schittermethode e-book hebt gedownload. Je hebt de eerste actie genomen naar persoonlijke en professionele groei met meer focus, meer succes en meer werkplezier. Ik ben Wendy

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Kern Kwaliteiten. Kwaliteiten Laurens roos.

Kern Kwaliteiten. Kwaliteiten Laurens roos. Kernkwaliteiten van Laurens roos. Hier bij word er uitgelegd over the kwaliteiten die Laurens Roos heb, en de daar bij verbonden vermijdingen en valkuilen. Kern Kwaliteiten. Kwaliteiten Laurens roos. Laurens

Nadere informatie

Februari 2012 Workshop Eviont

Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...2 LEESWIJZER...3 INLEIDING...4 STAP 1: HET KADER...5 STAP 2: STATE, GEDRAG EN

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Sekscoaching Sekscoaching voor verbetering van je seksleven Wat betekent seks voor jou? Seks betekent nog meer.

Sekscoaching Sekscoaching voor verbetering van je seksleven Wat betekent seks voor jou? Seks betekent nog meer. Sekscoaching Sekscoaching voor verbetering van je seksleven Wat betekent seks voor jou? Bij het stellen van deze vraag aan de vele mensen die ik de afgelopen jaren heb gecoacht, kreeg ik in eerste instantie

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Partner ondersteuning 1

Partner ondersteuning 1 Partnerondersteuning 1 Je partner heeft borstkanker, wat nu? Informatie voor je partner Kanker heb je niet alleen. Ook jij als partner wordt mee betrokken in de strijd. Het bericht is voor jou net zo n

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie