Hoe groot was het leger van Saul in de tijd van vrede en hoe was de organisatie?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe groot was het leger van Saul in de tijd van vrede en hoe was de organisatie?"

Transcriptie

1 Inval van de Filistijnen en Saul brengt een offer. Hoe groot was het leger van Saul in de tijd van vrede en hoe was de organisatie? 1 Samuel 13:2 2 Toen koos Saul drieduizend man uit Israël voor zich uit. Tweeduizend mannen waren bij Saul in Michmas en in het bergland van Bethel, en duizend waren er bij Jonathan in Gibea in Benjamin. De rest van het volk liet hij gaan, ieder naar zijn tent.

2 Was het verstandig van Saul om zijn leger drastisch te verkleinen en wat had Saul ook kunnen doen? Zie 1 Samuel 13:2 Na de bijeenkomst te Gilgal ontbond Saul het leger dat op de been gebracht was om de Ammonieten te verslaan. Hij behield slechts tweeduizend man, die onder zijn bevel stonden te Mikmas, terwijl nog duizend man onder leiding van zijn zoon Jonathan te Gibea waren. Dit was een ernstige vergissing. Zijn leger was vol moed en vertrouwen door de pas behaalde overwinning. Als hij nu direct de andere vijanden van Israël had bestreden, zou hij een geweldige slag hebben kunnen slaan voor de vrijheid van het volk.

3 Welke actie verrichte Jonathan en zijn leger en wat werd aan Gods volk gevraagd? 1 Samuel 13:3 3 Jonathan versloeg het garnizoen van de Filistijnen dat in Geba lag, en de Filistijnen hoorden dat. Daarom liet Saul in het hele land op de bazuin blazen, met de boodschap: Laat de Hebreeën het horen! 4 Toen hoorde heel Israël: Saul heeft het garnizoen van de Filistijnen verslagen, en ook is Israël bij de Filistijnen in een kwade reuk gekomen. Vervolgens werd het volk samengeroepen om achter Saul aan naar Gilgal te gaan.

4 In welk jaar van zijn koningschap werd er een poging gedaan om de Filistijnen te bestrijden? Zie 1 Samuel 13:1 Pas in het tweede jaar van Sauls regering werd een poging gedaan de Filistijnen te verjagen. De eerste slag bracht Jonathan toe, toen hij de bezetting te Gibea aanviel en versloeg. De Filistijnen, vertoornd over deze nederlaag, maakten zich gereed voor een snelle aanval op Israël.

5 Hoeveel wagens en ruiters hadden de Filistijnen en waar vluchten de Hebreeën heen? 1 Samuel 13:5-7 5 De Filistijnen verzamelden zich om te strijden tegen Israël, dertigduizend wagens en zesduizend ruiters, en volk zo talrijk als de zandkorrels die zich aan de oever van de zee bevinden. Zij trokken op en sloegen hun kamp op in Michmas, ten oosten van Beth-Aven. 6 Toen de mannen van Israël zagen dat zij in nood waren want het volk was in het nauw gedreven verborg het volk zich in de grotten, in de rotsspleten, tussen de rotsen, in de schuilplaatsen en in de putten. 7 Ook staken Hebreeën de Jordaan over naar het land van Gad en Gilead. Maar Saul bleef zelf nog in Gilgal, en al het volk kwam bevend achter hem aan.

6 Hoe was het gekomen dat de Filistijnen uitstekend bewapend waren? Intussen waren hun strijdlustige buren, de Filistijnen, actief. Na hun nederlaag te Eben-Haëzer hadden ze nog enkele bergvestingen in het land van Israël bezet gehouden en nu vestigden ze zich in het midden van het land. De Filistijnen hadden, wat bewapening, uitrusting en krijgskunde betrof, ver de overhand over Israël. Gedurende hun lange overheersing hadden ze zich erop toegelegd hun macht te versterken door de Israëlieten te verbieden het beroep van smid uit te oefenen, zodat ze geen wapens konden vervaardigen. Na het sluiten van de vrede moesten de Hebreeën toch nog steeds naar de Filistijnse bezettingen gaan als ze smeedwerk hadden.

7 Bij welke gelegenheid was bepaald dat Saul moest wachten met het voeren van oorlog totdat Samuel de benodigde offers had gebracht? 1 Samuel 10:8, 8 Ga voor mij uit naar Gilgal; zie, ik zal naar u toe komen om brandoffers te brengen en om dankoffers te brengen. Zeven dagen moet u daar wachten, totdat ik bij u kom en u bekendmaak wat u moet doen. 1 Samuel 13:8 8 En Saul wachtte zeven dagen, tot het tijdstip dat Samuel bepaald had. Toen Samuel echter niet naar Gilgal kwam, begon het volk zich te verspreiden, bij hem vandaan. Toen Saul tot koning over Israël was gezalfd, had hij van Samuël nauwkeurig omschreven aanwijzingen gekregen hoe hij nu moest handelen. "Gij zult u voor mij uit naar Gilgal begeven", had de profeet gezegd, "en zie, ik zal tot u komen om brandoffers te offeren en vredeoffers te slachten. Zeven dagen zult gij wachten, totdat ik bij u kom en u te kennen geef wat gij doen zult."

8 Wat eiste God voordat Israël ten strijde trok en had Saul het geloof om hierop te wachten? Het zoeken van God door een offer was een uiterst plechtige en belangrijke zaak. God eiste dat Zijn volk zich zou onderzoeken en zich zou bekeren van hun zonden, opdat hun offeranden door Hem aanvaard konden worden en Hij hen kon zegenen in het verslaan van hun vijanden. Maar Saul was ongedurig geworden. In plaats van hun vertrouwen op God te stellen, zag het volk naar de koning die ze gekozen hadden, om hen aan te voeren en te bevelen.

9 Wat moest Saul nu laten zien? De tijd dat Saul op de proef gesteld zou worden, was aangebroken. Nu moest hij tonen of hij al dan niet op God zou vertrouwen en rustig zou wachten zoals God had bevolen, zodat zou blijken dat hij de man was waarop God kon bouwen als leidsman van Zijn volk; of dat hij te kort zou schieten en zich onwaardig zou tonen voor de heilige verantwoording die op hem was gelegd.

10 Stond Saul onder druk en bij wie kan elk kind van God terecht in nood? Zou de koning die door Israël was gekozen, naar de Koning der koningen luisteren? Zou hij de aandacht van zijn twijfelmoedige krijgslieden richten op Hem, in Wie sterkte en verlossing te vinden is? Met toenemend ongeduld wachtte hij op de komst van Samuël, terwijl hij de verwarring en onrust en het deserteren van zijn leger toeschreef aan het wegblijven van de profeet. De afgesproken tijd brak aan, maar de man Gods verscheen niet onmiddellijk. Gods voorzienigheid had ervoor gezorgd, dat Zijn dienstknecht opgehouden werd.

11 Wie alleen was aangesteld tot de offerdienst? God had bevolen dat alleen zij die tot priester waren gewijd, mochten offeren.

12 Wat besloot Saul, omdat Samuel maar niet kwam en de tijd van zeven dagen bijna voorbij was? 1 Samuel 13:9 9 Toen zei Saul: Breng een brandoffer bij mij, en dankoffers; en hij offerde het brandoffer. Maar de rusteloze, impulsieve Saul wilde niet langer wachtten. Daar hij voelde dat er iets gedaan moest worden om de vrees van het volk te stillen, besloot hij een vergadering bijeen te roepen voor een godsdienstige plechtigheid en door een offer Gods hulp te vragen.

13 Wat is van hogere orde: de wil van God of de wil van mensen? 1 Samuel 2: 3 Spreek toch niet steeds zo bijzonder hoogmoedig, en laat niets hooghartigs uit uw mond gaan; want de HEERE is een alwetend God, en Zijn daden zijn recht.

14 Wie kwam toen Saul aan het offeren was en wat is de beloning voor hen die de wil van God doen? 1 Samuel 1:10 10 En het gebeurde, toen hij gereed was met het brengen van het brandoffer, dat, zie, Samuel kwam. Saul ging het kamp uit hem tegemoet om hem te zegenen. Samuël zag dadelijk dat Saul gehandeld had in strijd met de duidelijke aanwijzingen die hij gekregen had. De Here had tot Zijn profeet gezegd dat Hij in deze tijd zou openbaren wat Israël moest doen in deze crisis. Als Saul voldaan had aan de voorwaarden waarop Gods hulp was beloofd, zou de Here een wonderbare verlossing voor Israël tot stand gebracht hebben met de weinige mannen die trouw gebleven waren aan de koning.

Wie belegerde de stad Jabes en wat stelden de inwoners van Jabes aan de aanvallers voor?

Wie belegerde de stad Jabes en wat stelden de inwoners van Jabes aan de aanvallers voor? Saul verslaat de Ammonieten en bevrijdt de stad Jabes. Wie belegerde de stad Jabes en wat stelden de inwoners van Jabes aan de aanvallers voor? 1 Samuel 11:1 1 Toen trok Nahas, de Ammoniet, ten strijde

Nadere informatie

Wat betekent het dat Samuel in de Bijbel een ziener wordt genoemd en waar legde Samuel in zijn onderricht de nadruk op?

Wat betekent het dat Samuel in de Bijbel een ziener wordt genoemd en waar legde Samuel in zijn onderricht de nadruk op? De gevolgen van de verkeerde keuze van Saul. Wat betekent het dat Samuel in de Bijbel een ziener wordt genoemd en waar legde Samuel in zijn onderricht de nadruk op? 1 Samuel 9:9 9 Vroeger zei iedereen

Nadere informatie

Wat kan ik nu voor mijn zoon doen?

Wat kan ik nu voor mijn zoon doen? De voorspelling wat Saul onderweg zou overkomen. Welke voorspelling deed Samuel aan Saul en waar zou de gebeurtenis plaatsvinden? 1 Samuel 10:2 2 Als u deze dag bij mij weggegaan bent, zult u twee mannen

Nadere informatie

Welk verzoek kreeg David, terwijl hij op de vlucht was en wie raadpleegde David eerst?

Welk verzoek kreeg David, terwijl hij op de vlucht was en wie raadpleegde David eerst? David op de vlucht. Welk verzoek kreeg David, terwijl hij op de vlucht was en wie raadpleegde David eerst? 1 Samuel 23:1-2 1 Men vertelde David: Zie, de Filistijnen strijden tegen Kehila en zij plunderen

Nadere informatie

Welke in Gods ogen juiste handeling had Saul na de dood van Samuel laten uitvoeren?

Welke in Gods ogen juiste handeling had Saul na de dood van Samuel laten uitvoeren? De verkeerde keuzes van Saul. Welke in Gods ogen juiste handeling had Saul na de dood van Samuel laten uitvoeren? 1 Samuel 28:3 3 Samuel nu was gestorven en heel Israël had rouw over hem bedreven. Zij

Nadere informatie

Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op?

Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op? Israël door de Filistijnen verslagen. De ark weggenomen. Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op? 1 Het woord van Samuel kwam tot heel Israël. En Israël trok ten strijde, de Filistijnen

Nadere informatie

Hoe oud was David toen hij koning werd en hoe lang heeft David leiding mogen geven?

Hoe oud was David toen hij koning werd en hoe lang heeft David leiding mogen geven? David koning in Jeruzalem. Hoe oud was David toen hij koning werd en hoe lang heeft David leiding mogen geven? 2 Samuel 5:4-5 4 Dertig jaar oud was David toen hij koning werd; veertig jaar heeft hij geregeerd.

Nadere informatie

Hoeveel koningen besloten om Gibeon aan te vallen en wat was de reden hiervoor?

Hoeveel koningen besloten om Gibeon aan te vallen en wat was de reden hiervoor? De slag bij Gibeon. Hoeveel koningen besloten om Gibeon aan te vallen en wat was de reden hiervoor? Jozua:10:4-5 4 Kom naar mij toe en help mij, en laten wij Gibeon verslaan, omdat het vrede gesloten heeft

Nadere informatie

Waarom ging het fout bij het veroveren van het stadje Ai?

Waarom ging het fout bij het veroveren van het stadje Ai? De profetische aspecten uit het boek Jozua, deel 3. Waarom ging het fout bij het veroveren van het stadje Ai? Jozua 7:1, eerste deel; Zie Jozua 1:4-5 1 Maar de Israëlieten pleegden trouwbreuk met wat door

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 5 JUNI 2016 Bijbelgedeelte: 1 Samuël 13:1-15 (NBV) Prediker: Marco van Delft Beproef geduld!

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 5 JUNI 2016 Bijbelgedeelte: 1 Samuël 13:1-15 (NBV) Prediker: Marco van Delft Beproef geduld! PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 5 JUNI 2016 Bijbelgedeelte: 1 Samuël 13:1-15 (NBV) Prediker: Marco van Delft Beproef geduld! 1 Saul was dertig jaar oud toen hij koning werd. Twee jaar was hij koning van Israël.

Nadere informatie

Aan wie wilde David zijn goedheid tonen?

Aan wie wilde David zijn goedheid tonen? De strijd van David tegen meerdere landen. Aan wie wilde David zijn goedheid tonen? 2 Samuel 10:1-2 1 Het gebeurde daarna dat de koning van de Ammonieten stierf, en zijn zoon Hanun werd koning in zijn

Nadere informatie

Hoe reageerde de mensen in Israël op de overwinning op de Filistijnen?

Hoe reageerde de mensen in Israël op de overwinning op de Filistijnen? Saul probeert David te doden. Hoe reageerde de mensen in Israël op de overwinning op de Filistijnen? 1 Samuel 18:6 6 Toen David en zijn mannen terugkwamen na het verslaan van de Filistijnen, gebeurde het

Nadere informatie

Met welk verschijnsel uit de natuur werd het zeer grote vijandelijk leger vergeleken?

Met welk verschijnsel uit de natuur werd het zeer grote vijandelijk leger vergeleken? Hoe God Gideon leidt. Met welk verschijnsel uit de natuur werd het zeer grote vijandelijk leger vergeleken? Richteren 6:3-5 3 Want het gebeurde, telkens als Israël gezaaid had, dat Midian optrok. Ook Amalek

Nadere informatie

Welke opdracht gaf Jozua en wat was de conclusie?

Welke opdracht gaf Jozua en wat was de conclusie? Nederlaag bij Ai en de verborgen zonde. Welke opdracht gaf Jozua en wat was de conclusie? Jozua 7:2-3 2 Toen Jozua mannen stuurde van Jericho naar Ai, dat bij Beth-Aven ligt, ten oosten van Bethel, zei

Nadere informatie

Door welke oorzaak voelde Saul zich alleen en onbeschermd? En wat had hij vernomen?

Door welke oorzaak voelde Saul zich alleen en onbeschermd? En wat had hij vernomen? Dood van Saul en zijn zonen. Door welke oorzaak voelde Saul zich alleen en onbeschermd? En wat had hij vernomen? Zie 1 Samuel 30 en 31 Saul echter voelde zich alleen en onbeschermd, omdat God hem verlaten

Nadere informatie

Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen?

Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen? avid in Ziklag, wat een verkeerde keuze blijkt te zijn. Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen? 1 Samuel 27:1-2 1 Maar David zei in zijn hart: Ik zal

Nadere informatie

Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren?

Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren? Jonathan verslaat met de hulp van God de Filistijnen. Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren? 1 Samuel 14:1, eerste deel 1 Op een dag gebeurde het dat Jonathan, de zoon van

Nadere informatie

Welke opdracht gaf God aan Jozua?

Welke opdracht gaf God aan Jozua? De ondergang van Ai. Welke opdracht gaf God aan Jozua? Jozua 8:1-2 1 Daarna zei de HEERE tegen Jozua: Wees niet bevreesd en wees niet ontsteld. Neem al het krijgsvolk met u mee en sta op, trek op naar

Nadere informatie

De richters na Jozua.

De richters na Jozua. De richters na Jozua. Wat overkwam Israël na de dood van Jozua en wat was de oorzaak? Door hun zonden werden de Israëlieten van God gescheiden; God ontnam hen Zijn kracht, en niet langer konden ze hun

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

In welke plaats riep Samuel het volk bij elkaar?

In welke plaats riep Samuel het volk bij elkaar? Saul tot koning gekozen. In welke plaats riep Samuel het volk bij elkaar? 1 Samuel 10:17 17 Maar Samuel riep het volk samen bij de HEERE, in Mizpa. De zalving van Saul tot koning was niet aan het volk

Nadere informatie

Wat is in Gods ogen van geen waarde en waardoor verzwakte het karakter van David?

Wat is in Gods ogen van geen waarde en waardoor verzwakte het karakter van David? aarom is een volkstelling tegen Gods wil. Wat is in Gods ogen van geen waarde en waardoor verzwakte het karakter van David? Zie 2 Samuel 24 en 1 Kronieken 21 De geschiedenis van David levert één van de

Nadere informatie

zal een groot licht zien.

zal een groot licht zien. Want een Kind is ons geboren. Welke blijde boodschap laat Jesaja dan horen? Jesaja 9:1-2 1 Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien. Zij die wonen in het land van de schaduw van de

Nadere informatie

Wie waren de ouders van Jefta en hoe gingen zijn halfbroers met Jefta om?

Wie waren de ouders van Jefta en hoe gingen zijn halfbroers met Jefta om? Het leven van Jefta. Wie waren de ouders van Jefta en hoe gingen zijn halfbroers met Jefta om? Richteren 11:1-2 1 De Gileadiet Jefta nu was een strijdbare held, maar hij was het kind van een hoer. Gilead

Nadere informatie

Na welk voorval en van wie kreeg Jozua bevel om de Jordaan over te steken?

Na welk voorval en van wie kreeg Jozua bevel om de Jordaan over te steken? De tocht door de Jordaan. Na welk voorval en van wie kreeg Jozua bevel om de Jordaan over te steken? Jozua 1:2 2 Mijn dienaar Mozes is gestorven. Nu dan, sta op, steek deze Jordaan over, u en heel dit

Nadere informatie

Welkom en Afkondigingen >

Welkom en Afkondigingen > Welkom en Afkondigingen > Zingen: 146c: 1, 7 > > Stil gebed > Groet & Onze hulp> Gebed om ontferming > Zingen 152:2,4,9,10 > > > > Gebed > Lezen: Jesaja 40:1-11 > 1. Troost, troost mijn volk, zegt jullie

Nadere informatie

Welke voorbereidingen trof Jozua; wat valt daarbij op en is het goed om alles grondig uit te zoeken?

Welke voorbereidingen trof Jozua; wat valt daarbij op en is het goed om alles grondig uit te zoeken? De profetische aspecten uit het boek Jozua deel 2 Welke voorbereidingen trof Jozua; wat valt daarbij op en is het goed om alles grondig uit te zoeken? Zie Jozua 2:1, zie Jozua 2:10-11, 24 Voordat Jozua

Nadere informatie

Welke functies had Samuel en kon Samuel met Gods hulp de voorspoed in Israël bevorderen?

Welke functies had Samuel en kon Samuel met Gods hulp de voorspoed in Israël bevorderen? Israël verlangt een koning. Welke functies had Samuel en kon Samuel met Gods hulp de voorspoed in Israël bevorderen? Sedert de dagen van Jozua had niemand het volk met meer wijsheid en succes geleid dan

Nadere informatie

Wat zei God tegen Jozua?

Wat zei God tegen Jozua? De val van Jericho en de belofte aan Rachab. Wat zei God tegen Jozua? Jozua 6:2-5 2 Toen zei de HEERE tegen Jozua: Zie, Ik heb Jericho met zijn koning en zijn strijdbare helden in uw hand gegeven. 3 U,

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Welke plaats bekleedde Gideon in Israël?

Welke plaats bekleedde Gideon in Israël? Welke les is te trekken uit de overwinning op Midian? Welke plaats bekleedde Gideon in Israël? Richteren 6:15 15 Maar hij zei tegen Hem: Och, mijn heer! Waarmee zal ik Israël verlossen? Zie, mijn geslacht

Nadere informatie

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen dag 1 dag 2 de schepping wereldbol God, Die de wereld maakte Genesis 1: 1 2: 3 In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1: 1) hebt gemaakt. zonde en verdriet appel met slang Adam en Eva,

Nadere informatie

Welk visioen ging in vervulling?

Welk visioen ging in vervulling? De ondergang van de Egyptenaren. Welk visioen ging in vervulling? Genesis 15:13-14 13 Toen zei God tegen Abram: Weet wel dat uw nakomelingen vreemdelingen zullen zijn in een land dat niet van hen is; zij

Nadere informatie

LITURGIE. voor de dienst van uur op Biddag met de kinderen van de Eben-haëzer school. op woensdagmorgen 13 maart in de Dorpskerk

LITURGIE. voor de dienst van uur op Biddag met de kinderen van de Eben-haëzer school. op woensdagmorgen 13 maart in de Dorpskerk LITURGIE voor de dienst van 10.30 uur op Biddag met de kinderen van de Eben-haëzer school op woensdagmorgen 13 maart in de Dorpskerk Predikant: Ouderling van dienst: Liedbegeleiding: Ds. W.J. Gorissen

Nadere informatie

Bij wie waren David en zijn mannen toen de oorlog tussen de Filistijnen en Israël begon?

Bij wie waren David en zijn mannen toen de oorlog tussen de Filistijnen en Israël begon? David door koning Achis weggestuurd en God geeft David een tik op de vingers. Bij wie waren David en zijn mannen toen de oorlog tussen de Filistijnen en Israël begon? 1 Samuel 29:2 2 De stadsvorsten van

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Online Bijbel voor kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï?

Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï? In de woestijn Sinaï en de twee zilveren trompetten. Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï? Numeri 9:1 1 De HEERE sprak tot Mozes in de woestijn Sinaï, in het tweede jaar nadat zij

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Hoe beschrijft de Bijbel de kampvechter van de Filistijnen en hoe heette hij?

Hoe beschrijft de Bijbel de kampvechter van de Filistijnen en hoe heette hij? David en Goliath. Hoe beschrijft de Bijbel de kampvechter van de Filistijnen en hoe heette hij? 1 Samuel 17:4-7 4 Toen kwam er een kampvechter tevoorschijn uit het leger van de Filistijnen. Zijn naam was

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Hoe was het in geestelijk opzicht met Gods volk gesteld?

Hoe was het in geestelijk opzicht met Gods volk gesteld? Koning Asa in voorspoed en tegenspoed. Hoe was het in geestelijk opzicht met Gods volk gesteld? Zie I koningen 13 en 2 Kronieken 14 Van Jerobeams dood tot de komst van Elia voor Achab ging het volk Israël

Nadere informatie

Toen Adonia met zijn gasten aan het dineren was kwam Jonathan binnen. Wat vertelde hij?

Toen Adonia met zijn gasten aan het dineren was kwam Jonathan binnen. Wat vertelde hij? De laatste bevelen en dood van David. Toen Adonia met zijn gasten aan het dineren was kwam Jonathan binnen. Wat vertelde hij? 1 Koningen 1:41-43 41 Adonia hoorde het, en al de genodigden die bij hem waren,

Nadere informatie

Trok Moab ten oosten of ten westen van Moab en wat mocht Israël beslist niet veroorzaken?

Trok Moab ten oosten of ten westen van Moab en wat mocht Israël beslist niet veroorzaken? Israël verslaat Sihon en Og. Trok Moab ten oosten of ten westen van Moab en wat mocht Israël beslist niet veroorzaken? Nadat de Israëlieten ten zuiden om Edom heen waren getrokken, keerden ze naar het

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 1)

KONING DAVID (DEEL 1) Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 1) Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem - 1 - God is groter dan uw nood of probleem God is groter dan uw nood of wat voor probleem dan ook. We zien al direct vanaf het begin der schepping dat God groter en sterker is dan de duisternis. Gen.

Nadere informatie

Welk volk bond de strijd aan met Israël en wat was het resultaat na de strijd?

Welk volk bond de strijd aan met Israël en wat was het resultaat na de strijd? De koperen slang. Welk volk bond de strijd aan met Israël en wat was het resultaat na de strijd? Numeri 21:1 1 Toen de Kanaäniet, de koning van Harad, die in het Zuiderland woonde, hoorde dat Israël langs

Nadere informatie

Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden?

Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden? David door Samuel tot koning gezalfd. Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden? 1 Samuel 16:1 1 Toen zei de HEERE tegen Samuel: Hoelang rouwt u om Saul, die Ík immers

Nadere informatie

Naar welk gebied trok David heen?

Naar welk gebied trok David heen? David spaart Saul. Naar welk gebied trok David heen? 1 Samuel 24:1 1 David trok daarvandaan en bleef in de bergvestingen van Engedi. Hoe kwam Saul te weten waar David was? 1 Samuel 24:2 2 En het gebeurde,

Nadere informatie

Wie was de laatste aardse koning van Juda en wie had deze koning op de troon gezet?

Wie was de laatste aardse koning van Juda en wie had deze koning op de troon gezet? Jeremia en koning Zedekia Wie was de laatste aardse koning van Juda en wie had deze koning op de troon gezet? Jeremia 37:1 1 Koning Zedekia, de zoon van Josia, werd koning in plaats van Chonia, de zoon

Nadere informatie

Liturgie Mededelingen

Liturgie Mededelingen Liturgie 13-08-2017 Mededelingen Zingen Gezang 446: 1, 2, 3, 6, 7 1 O Jezus, hoe vertrouwd en goed klinkt mij uw naam in 't oor, uw naam die mij geloven doet: Gij gaat mij reddend voor; 2 uw naam die onze

Nadere informatie

Laatste voorbereidingen 1. Besnijdenis, niet op basis van eigen kracht 2. Pascha, verbond wordt hersteld 3. Begin van een nieuw tijdperk

Laatste voorbereidingen 1. Besnijdenis, niet op basis van eigen kracht 2. Pascha, verbond wordt hersteld 3. Begin van een nieuw tijdperk Gideon Rechters 6 1 De Jordaan oversteken 1. Focus op Gods woord 2. Zorg dat je de Heer ieder moment kunt ontmoeten 3. Volg Jezus, wees een Jozua generatie 4. Kom in beweging Stenen oprichten 1. Gods grote

Nadere informatie

Wat gebeurde er met de beek Krith?

Wat gebeurde er met de beek Krith? Elia bij de weduwe in Zarfath. Wat gebeurde er met de beek Krith? 1 Koningen 17:7 7 En het gebeurde na verloop van vele dagen dat de beek uitdroogde, want er was geen regen in het land gevallen Welke opdracht

Nadere informatie

Woordverkondiging Jozua 22 : 24 We hebben het alleen maar uit voorzorg gedaan

Woordverkondiging Jozua 22 : 24 We hebben het alleen maar uit voorzorg gedaan 31 maart 2019 17.00 uur P Poortinga orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Alida Larooy Votum en groet GK ps105: 5 God zal zijn waarheid nimmer krenken. Lezen: Jozua 22 : 1 6, 10 16, 21 28. NPB 78 : 1 en

Nadere informatie

Welk volk werd als eerste verslagen?

Welk volk werd als eerste verslagen? De overwinningen van David. Welk volk werd als eerste verslagen? 2 Samuel 8:1 1 Daarna gebeurde het dat David de Filistijnen versloeg en hen onderwierp; David nam Meteg-Amma uit de macht van de Filistijnen.

Nadere informatie

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes?

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Exodus 3:1 1 En Mozes hoedde het kleinvee van zijn schoonvader Jethro, de priester van Midian. Hij dreef het kleinvee tot

Nadere informatie

Welk volk vertelde Saul waar David zich bevond?

Welk volk vertelde Saul waar David zich bevond? David spaart opnieuw het leven van Saul. Welk volk vertelde Saul waar David zich bevond? 1 Samuel 26:1 1 De Zifieten kwamen bij Saul in Gibea en zeiden: Houdt David zich niet verborgen op de heuvel Hachila,

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God?

Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God? De list van de Gibeonieten. Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God? Jozua 9:3-6 3 Toen de inwoners van Gibeon hoorden wat Jozua met Jericho en Ai gedaan

Nadere informatie

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek?

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? ozes en Aäron voor farao. Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? Exodus 5:1-3 1 Daarna kwamen Mozes en Aäron en zeiden tegen de farao: Zo zegt de HEERE, de God van Israël: Laat Mijn volk gaan om

Nadere informatie

Is de verdeling van Kanaän onder Gods volk volgens Gods woord uitgekomen?

Is de verdeling van Kanaän onder Gods volk volgens Gods woord uitgekomen? Vreemde berichten. Is de verdeling van Kanaän onder Gods volk volgens Gods woord uitgekomen? Jozua 23:43-45 43 Zo gaf de HEERE aan Israël heel het land dat Hij gezworen had hun vaderen te geven. Zij namen

Nadere informatie

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af?

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? Welke immens wonderlijke gebeurtenissen had Gods volk ervaren op het moment

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 1)

KONING DAVID (DEEL 1) Online Bijbel voor kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 1) Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Waar was Gideon en wie sprak tot hem?

Waar was Gideon en wie sprak tot hem? Gideon tot richter geroepen. Waar was Gideon en wie sprak tot hem? Richteren 6:11-12 11 Toen kwam een Engel van de HEERE. Hij nam plaats onder de eik die bij Ofra is, die aan de Abiëzriet Joas toebehoorde.

Nadere informatie

GELOOF GROOT BEGIN KLEIN! GRAAF EEN GREPPEL!

GELOOF GROOT BEGIN KLEIN! GRAAF EEN GREPPEL! GELOOF GROOT BEGIN KLEIN! GRAAF EEN GREPPEL! 2 Koningen 3: 4-24 4. Koning Mesa van Moab was schapenfokker. Hij betaalde aan de koning van Israël belasting. Die belasting bestond uit 100.000 lammetjes en

Nadere informatie

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden?

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? De wonderen van God. Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? Exodus 4:1-3 1 Toen antwoordde Mozes en zei: Maar zie, zij zullen mij niet geloven

Nadere informatie

De reactie van een koning. zondag 8 november 2015 1

De reactie van een koning. zondag 8 november 2015 1 De reactie van een koning zondag 8 november 2015 1 Filmpje Aan het begin van het Koningschap van David Zo meteen nauwkeuriger 6 1 Daarna verzamelde David opnieuw de beste van alle mannenin Israël, dertigduizend.

Nadere informatie

Wat zag David op een avond?

Wat zag David op een avond? David en Bathseba. Wat zag David op een avond? 2 Samuel 11:2 2 Tegen de avond gebeurde het dat David opstond van zijn slaapplaats en op het dak van het huis van de koning wandelde. Vanaf het dak zag hij

Nadere informatie

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli?

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? De zonen van Eli en Samuel geroepen. Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? 1 Samuel 2:12 12 De zonen van Eli echter waren verdorven mannen; zij

Nadere informatie

Wie kreeg van God de opdracht om te pleiten voor de profeet Jeremia?

Wie kreeg van God de opdracht om te pleiten voor de profeet Jeremia? Welke profetie kreeg koning Zedekia te horen. Wie kreeg van God de opdracht om te pleiten voor de profeet Jeremia? Jeremia 38:7-9 7 Toen Ebed-Melech, de Cusjiet, een van de hovelingen die toen in het huis

Nadere informatie

Welk rijk gezegend bericht ontving David?

Welk rijk gezegend bericht ontving David? De ark op weg naar Jeruzalem. Welk rijk gezegend bericht ontving David? 2 Samuel 6: 12, eerste deel 12 Koning David werd de boodschap gebracht: De HEERE heeft het gezin van Obed-Edom en al wat hij heeft,

Nadere informatie

Had het werk van de profeten Elia en Elisa velen tot inkeer gebracht?

Had het werk van de profeten Elia en Elisa velen tot inkeer gebracht? De laatste jaren van de profeet Elisa. Had het werk van de profeten Elia en Elisa velen tot inkeer gebracht? Maar de hervorming, door Elia begonnen en voortgezet door Elisa, had velen ertoe gebracht God

Nadere informatie

4. Uw macht is groot, uw trouw zal nooit vergaan, al wat Gij ooit beloofd hebt, blijft bestaan.

4. Uw macht is groot, uw trouw zal nooit vergaan, al wat Gij ooit beloofd hebt, blijft bestaan. Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 22 juli 2018, 19.00 uur, in de Hervormde Kerk te Den Ham Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. B.J. Heusinkveld (Daarle) Hans Bosch Henk Dubbink

Nadere informatie

Welke stad lag dichtbij de legerplaats van Israël?

Welke stad lag dichtbij de legerplaats van Israël? Rachab en de verkenners. Welke stad lag dichtbij de legerplaats van Israël? Enkele kilometers over de rivier, juist tegenover de legerplaats van Israël, lag de sterke stad Jericho. Wie gaf opdracht om

Nadere informatie

Opstanding. Billy Graham

Opstanding. Billy Graham Ik heb maar één boodschap: dat Jezus Christus is gekomen, dat Hij stierf aan het kruis, is opgestaan uit de dood en ons heeft gevraagd om ons te bekeren van onze zonden en om Hem in geloof te aanvaarden

Nadere informatie

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20 - 1 - Psalm 20 Boven deze psalm staat: Bede om overwinning voor de koning. De Levieten in de tempel smeken voor de koning de overwinning af, terwijl de zekerheid in hun woorden al wordt uitgesproken, dat

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Welke geruchten waren meer en meer te horen over David en Batseba?

Welke geruchten waren meer en meer te horen over David en Batseba? Nathan bestraft David. Welke geruchten waren meer en meer te horen over David en Batseba? Met het verstrijken van de tijd werd de zonde van David met Batseba bekend, en het vermoeden rees dat hij de dood

Nadere informatie

David wil de kist van het verbond ophalen 1 Toen verzamelde David opnieuw alle jongemannen van Israël, mannen. 2 Met dat leger trok hij naar

David wil de kist van het verbond ophalen 1 Toen verzamelde David opnieuw alle jongemannen van Israël, mannen. 2 Met dat leger trok hij naar David wil de kist van het verbond ophalen 1 Toen verzamelde David opnieuw alle jongemannen van Israël, 30.000 mannen. 2 Met dat leger trok hij naar Baäl-Juda om de kist van het verbond van God op te halen,

Nadere informatie

Waarom stuurde koning Hiram zijn dienaren naar koning Salomo?

Waarom stuurde koning Hiram zijn dienaren naar koning Salomo? De tempelbouw en de inrichting er van. Waarom stuurde koning Hiram zijn dienaren naar koning Salomo? 1 Koningen 5:1 1 Hiram, de koning van Tyrus, stuurde zijn dienaren naar Salomo, want hij had gehoord

Nadere informatie

Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? en hun dwangarbeid aanzag, en naar zijn broeders vertrok. Exodus 2:11, eerste deel

Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? en hun dwangarbeid aanzag, en naar zijn broeders vertrok. Exodus 2:11, eerste deel De les die Mozes moest leren. Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? Exodus 2:11, eerste deel 11 In die dagen, toen Mozes groot geworden was en naar zijn broeders vertrok en hun dwangarbeid aanzag, Wat

Nadere informatie

Wat was de reden dat Saul van God de opdracht kreeg de Amalekieten te verslaan?

Wat was de reden dat Saul van God de opdracht kreeg de Amalekieten te verslaan? Saul verslaat de Amalekieten, maar doet niet wat God zegt. Wat was de reden dat Saul van God de opdracht kreeg de Amalekieten te verslaan? 1 Samuel 15:3, eerste deel 3 Ga nu heen, en versla Amalek, Saul

Nadere informatie

1 Samuël 9:1-10:1. Door God geroepen voor een bepaalde taak

1 Samuël 9:1-10:1. Door God geroepen voor een bepaalde taak Genesis 6:9-22 Genesis 12:1-4 Exodus 3:1-14 Exodus 35:30-35 1 Samuël 3:1-21 1 Samuël 9:1-10:1 1 Samuël 16:1-13 Jeremia 1:1-10 Ezechiël 2:1-10 Jona 1:1-3 Jesaja 49:1-3 Mattheüs 4:18-22 Handelingen 9:1-19

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 2)

KONING DAVID (DEEL 2) Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 2) Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Preek 1 Samuël 7 (vs. 2-17) deel I. Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Preek 1 Samuël 7 (vs. 2-17) deel I. Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek 1 Samuël 7 (vs. 2-17) deel I Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, EBEN-HAEZER //[dia 1] Tussen Mispa en Sen staat een steen met de naam Eben- Haëzer. Dat betekent zoiets als

Nadere informatie

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome Warffum seizoen 2017-2018 Vragen, opmerkingen? Mail naar wim@debijbelopen.nl Uw koninkrijk kome 23 september David tot koning gezalfd 28 oktober Nog geen koning, de vijand verslagen 25 november David,

Nadere informatie

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome Warffum seizoen 2017-2018 Vragen, opmerkingen? Mail naar wim@debijbelopen.nl Uw koninkrijk kome 23 september David tot koning gezalfd 28 oktober Nog geen koning, de vijand verslagen 25 november David,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 2)

Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 2) Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 2) Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER?

De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER? De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER? Een geschiedenis om van te leren Dit alles strekt ons tot voorbeeld: wij moeten niet uit zijn op het kwade, zoals

Nadere informatie

De verschrikkelijke zonde van trots

De verschrikkelijke zonde van trots De verschrikkelijke zonde van trots David Wilkerson February 8, 1988 Trots staat boven aan het lijstje van de dingen die God haat. Deze zes dingen haat de HERE, ja, zeven zijn Hem een hartgrondige gruwel:

Nadere informatie

Welke beschrijving is te lezen in Jesaja 11:11-14?

Welke beschrijving is te lezen in Jesaja 11:11-14? Het verstrooide overblijfsel uit alle volken bijeengebracht. Welke beschrijving is te lezen in Jesaja 11:11-14? Jesaja 11:11-14 En het zal op die dag gebeuren dat de Heere opnieuw, voor de tweede keer,

Nadere informatie

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20

Zo kwam voor Israël en voor koning David een boze dag, een dag van benauwdheid, zoals in vers 2 staat: Psalm 20 - 1 - Psalm 20 Boven deze psalm staat: Gebed voor de koning. De Levieten in de tempel smeken voor de koning de overwinning af, terwijl de zekerheid in hun woorden al wordt uitgesproken, dat die hem geschonken

Nadere informatie

Wat zei Hanna tegen haar echtgenoot Elkana toen hij naar het jaarlijkse offerfeest ging?

Wat zei Hanna tegen haar echtgenoot Elkana toen hij naar het jaarlijkse offerfeest ging? De jeugdjaren van Samuel. Wat zei Hanna tegen haar echtgenoot Elkana toen hij naar het jaarlijkse offerfeest ging? 1 Samuel 1:21-22 21 Die man Elkana ging met zijn hele gezin op weg om de HEERE het jaarlijkse

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Opstand, ballingschap en verstrooiing van Israël en Juda deel 2

Opstand, ballingschap en verstrooiing van Israël en Juda deel 2 Opstand, ballingschap en verstrooiing van Israël en Juda deel 2 De geschiedenis van het huis van Israël Net nadat het verenigde koninkrijk van Israël was verdeeld in twee strijdende partijen, namelijk

Nadere informatie

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte?

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Mozes op de berg Sinaï. Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Exodus 19:1-2 1 In de derde maand, op dezelfde dag dat de Israëlieten uit het land Egypte waren vertrokken,

Nadere informatie

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment?

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Het erfelijk koningschap aan David toegezegd. Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Zie 2 Samuel 7 Veel van de omringende volken, die de voorspoed van Israël zagen,

Nadere informatie

Wat vroegen de Filistijnen aan de waarzeggers en hoe lang verbleef de ark bij de Filistijnen?

Wat vroegen de Filistijnen aan de waarzeggers en hoe lang verbleef de ark bij de Filistijnen? De ark teruggebracht naar het land van Israël. Wat vroegen de Filistijnen aan de waarzeggers en hoe lang verbleef de ark bij de Filistijnen? 1 Samuel 6:1-2 1 Toen de ark van de HEERE zeven maanden in het

Nadere informatie

VERTEL NOG EENS. Themadienst kerk en school Zondag 25 september 2016 Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. A. van Dijk Aanvang: 9.

VERTEL NOG EENS. Themadienst kerk en school Zondag 25 september 2016 Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. A. van Dijk Aanvang: 9. ! VERTEL NOG EENS Themadienst kerk en school Zondag 25 september 2016 Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. A. van Dijk Aanvang: 9.30 uur! 1 Orgelspel Welkom en mededelingen Zingen: OTH 45 Als een hert

Nadere informatie