Bijlage 1 bij eib Rapportage Europa-prioriteiten. juli september 2005

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 1 bij eib Rapportage Europa-prioriteiten. juli september 2005"

Transcriptie

1 Rapportage Europa-prioriteiten juli september 2005

2 Europese prioriteiten van de provincies in 2005 Meerjarendoelstellingen: 1. Beinvloeding van de relevante besluitvorming in Europees verband, in het bijzonder wat betreft de vertaling ervan naar het provinciaal beleid; 2. Ondersteuning van de provincies opdat zij in alle beleidssectoren voldoende zijn toegerust om adequaat te anticiperen op Europese besluitvorming en om Europees beleid en Europese regels doeltreffend te kunnen uitvoeren en handhaven; 3. Versterking van de bestaande samenwerkingsrelaties: Huis van de Nederlandse Provincies, Europa-Decentraal, andere regio s en zusterorganisaties. Regionaal beleid en Structuurfondsen Streven naar de invulling van een realistisch tweede onderhandelingsspoor in samenwerking met het rijk (fair share) voor het veiligstellen van een betekenisvol Nederlands aandeel in de fondsen na Plattelandsontwikkeling Nastreven van gunstige voorwaarden in het kader van het wetgevings- en werkprogramma van de Commissie voor een evenwichtige en geleidelijke ontwikkeling van het landelijk gebied, in economisch, sociaal en fysiek opzicht Europa-proof Versterking provinciale bewustwording inzake voorbereiding en naleving van Europese regels op het gebied van de interne markt Milieu & Water Bevorderen van de uitvoerbaarheid en financierbaarheid van de Kaderrichtlijn Water, zowel nationaal als in Brussel; evenzo op het gebied van nieuwe Europese regels inzake o.a. grondwater, bodembescherming, luchtkwaliteit Decentrale overheden in Europa Subsidiariteit; interbestuurlijke verhoudingen; dialoog met Europese instellingen IPO Grensoverschrijdende samenwerking Inventarisatie nationale knelpunten

3 Regionaal beleid en Structuurfondsen Behoud voor de Nederlandse regio s van een redelijke bijdrage uit Europese structuurfondsmiddelen. De Europese Commissie heeft voorgesteld om regionale structuurversterking te organiseren langs drie hoofdthema s: convergentie (vooral voor de zwakste lidstaten), concurrentie, en grensoverschrijdende samenwerking. Voor de provincies is deze aanpak aantrekkelijk; het Nederlandse kabinet daarentegen wil de positie van Nederland als grootste nettobetaler van de EU verbeteren door af te zien van Europees geld voor regionaal beleid. Gezamenlijk IPO-VNG positionpaper vastgesteld, mede bedoeld om het standpunt van het rijk te beïnvloeden. IPO-VNG ambtelijk betrokken bij de voorbereiding (in Den Haag) van de Nederlandse onderhandelingspositie in Brussel. Contacten met Nederlandse EP-leden. Nadat er is op de Europese top van 16 en 17 juni geen akkoord bereikt is over de Financiële Perspectieven (meerjarenbegroting EU), zouden de Britten een nieuwe poging moeten ondernemen. De verwachting is dat het uiteindelijke bedrag van niet ver af zal liggen van de 306,5 miljard, die in juni door Luxemburg was voorgesteld (het voorstel van de Commissie was 336 miljard). De inhoudelijke verordeningen liggen voor het grootste deel vast. De zaken die gekoppeld zijn aan financiën staan nog open. De afgelopen maanden zijn in de Commissie regionaal beleid van het EP de verordeningen behandeld, de plenaire vergadering van het EP (juli) heeft daarmee ingestemd. Vanuit IPO/VNG is nog een laatste poging gedaan om een punt uit ons positionpaper (private cofinanciering) in de plenaire vergadering aangenomen te krijgen. Dit is helaas niet gelukt; in de Raad gaat de discussie over dit punt overigens nog door. Met betrekking tot het toekomstige INTERREG is er een discussie over de gebiedsindeling van de transnationale gebieden. Hierbij zit een vertegenwoordiger vanuit de provincies aan tafel. Een volgende bijeenkomst vindt binnenkort plaats. De Europese Commissie heeft inmiddels haar communautaire strategische richtsnoeren gepubliceerd, op basis waarvan de Lidstaten een nationaal strategisch plan moeten maken, en alle betrokken partijen opgeroepen voor 30 september hun visie kenbaar te maken. Het IPO heeft dat per brief gedaan (29 september), met de strekking dat de provincies zich in het algemeen kunnen vinden in de richtsnoeren; daarnaast pleiten zij voor een substantiële decentralisatie van de uitvoering van het ESF, waarbij gemeenten en provincies in goed partnerschap samenwerken. Daarmee verschuift de onderhandeling steeds verder van Brussel naar Den Haag. Inmiddels is op ambtelijk en bestuurlijk niveau al overleg begonnen tussen rijk, IPO en VNG over het Nationaal Strategisch Referentiekader(NSR). Het NSR is gebaseerd op de communautaire strategische richtsnoeren. In de komende maanden zal dit overleg worden voortgezet. Op 10 november is er bovendien ambtelijk overleg met de Commissie; IPO en VNG zijn hierbij uitgenodigd.

4 Plattelandsontwikkeling Bijdrage vanuit de EU aan herstructurering van de Nederlandse landbouw. Nieuwe EU- Kaderverordening zoveel mogelijk sturen op doelen (in plaats van op maatregelen). Onder Brits EU-voorzitterschap worden de beraadslagingen over de plattelandsverordening voortgezet. De strategische richtsnoeren voor het landelijk gebied zullen naar nu wordt verwacht, pas in het voorjaar in Brussel worden vastgesteld; na de zomer is de kaderverordening afgerond, de uitvoeringsverordening, die richtinggevend zal zijn voor het opstellen van het Nederlandse POP, is nog in onderhandeling. Zolang er nog geen meerjarenbegroting (Financiële Perspectieven) is, blijft onzeker op welk bedrag Nederland kan rekenen. De hoofddoelen van de provincies, versterking van de concurrentiepositie van de landbouw en plattelandseconomie, waren en blijven richtinggevend voor onze inzet in zowel het Haagse als het Brusselse overleg. Verdere verbreding van het begrip eindbegunstigde is niet gelukt; daaruit kan de conclusie worden getrokken dat de Commissie niet bereid is substantieel Europees landbouwgeld te reserveren voor landeigenaren, die geen boer of bosbouwer zijn. Nederland heeft een groot deel van zijn wensen kunnen realiseren; ook al zijn niet alle wensen gehonoreerd, lijkt het POP toch nuttige mogelijkheden te bieden voor Europese cofinanciering van projecten in het landelijk gebied. Over de financiële inzet voor de assen van het POP is op dit moment in Nederland discussie tussen rijk en provincies. Het IPO heeft ingezet op een stevige financiering van de derde as (brede economische ontwikkeling) en de vierde as (Leader). Van de kant van het rijk wordt aangestuurd op Europese cofinanciering voor landbouw en landbeheer. Hierover zullen in een bestuurlijk overleg op 8 december afspraken worden gemaakt. IPO en LNV zijn het eens over de strategische inzet voor het POP en over de relaties tussen de provincies en het betaalorgaan. Centraal staat dat de provincie beschikt, en dat het betaalorgaan de provincie adviseert over de zogenaamde EU-conformiteit van de provinciale plannen en de betalingen aan eindbegunstigden verzorgt. Het voldoen aan de voorwaarden van Brussel is een eis om in aanmerking te komen voor Europese financiering. Met de Commissie is gesproken over steun aan groene diensten en hoe deze in overeenstemming te brengen met de (landbouw)steunmaatregelen. Daartoe wordt thans door het IPO gewerkt aan een lijst/catalogus van voorbeelden van projecten, die door de Europese Commissie getoetst kunnen worden aan de staaatssteunregels.

5 Europa-proof Ondersteuning van de provinciale inspanningen om aan de Europese regels en voorschriften te voldoen. Vanuit de Europese Commissie zijn er diverse publicaties gekomen, die alle gemeen hebben, dat de nationale, regionale en lokale beleidsruimte beperkt kan gaan worden: Diensten van algemeen belang, publiek/private samenwerking, compensatie van publieke diensten (staatssteun), de Richtlijn diensten in de interne markt (Bolkestein-richtlijn). In de daarbij behorende consultaties, en de discussie in het EP, zijn IPO en VNG actief, zowel rechtstreeks als via de Europese koepelorganisaties. De Commissie heeft haar actieplan gepubliceerd over de herziening van het staatssteuncontrolebeleid van de Commissie; strenger toezicht op naleving en terugbetaling van onterechte steun; inperking steun aan grotere ondernemingen. Het IPO heeft hierop per brief gereageerd, met daarin nadruk op het belang van vereenvoudiging van de (beleids)regels en op de noodzaak om de administratieve lasten te verminderen. Diensten interne markt: Gevolg van de richtlijn is, dat dienstverleners van elders uit de EU diensten kunnen verlenen onder dezelfde voorwaarden als in hun eigen land. Effecten ook op regionaal niveau, zoals het vereiste van 1 loket per land en een fatale termijn bij vergunningverlening (dwz dat een vergunning geacht wordt verleend te zijn als de overheid niet binnen een bepaalde termijn heeft gereageerd). Het EP heeft een gedeeld negatief oordeel over deze Richtlijn, waardoor onzeker is of en wanneer de Commissie met eventuele aanpassingen zal komen. De Richtlijn verplicht ook tot het onderzoeken van alle wet- en regelgeving, om verboden vereisten en voorwaarden te schrappen; de Interdepartementale Commissie voor Europees Recht (ICER) heeft daartoe een werkgroep ingesteld, onder leiding van BZ, om dit te begeleiden. Ten behoeve van de decentrale overheden is daaronder een subwerkgroep opgericht, onder leiding van het IPO. Het Bestuurlijk Platform Europa heeft opgedragen (via BOAG) om een nieuwe inventarisatie te maken van de diverse Europa-proof acties (het toetsen van de interne regels op hun houdbaarheid ten opzichte van de Europese regelgeving) in de verschillende provincies.

6 Milieu & Water Bevorderen van goede voorwaarden voor de uitvoerbaarheid en financierbaarheid van EUregelgeving. De Europese Commissie publiceerde op 21 september haar Thematische strategie voor de verbetering van de luchtkwaliteit in Europa, met daarin speciale aandacht voor het fijn stof probleem. In juni is in Nederland de taskforce luchtkwaliteit opgericht, waarin deelnemen de ministeries van VROM, V&W en EZ, alsmede het IPO en VNG. Laatstgenoemden hebben een positionpaper opgesteld over de Europese aanpak op dit gebied. Europese strategie voor de bodem: publicatie door de Commissie vindt dit najaar plaats; de Commissie heeft het voornemen gelijktijdig een ontwerp te presenteren van een Kaderrichtlijn Bodem, in een lichte vorm met een verplichting voor de Lidstaten om actieplannen op te stellen voor een aantal bodemthema s. Van belang is om met name de risicogebieden te inventariseren en aan te geven wat de inzet van de Lidstaat is om de risico s op te heffen dan wel te verminderen. Het IPO neemt het standpunt in, dat eerst over de strategie gesproken moet worden en dat pas daarna wordt bezien of een kaderrichtlijn nodig is. Het Interbestuurlijk dossierteam Thematische Bodemstrategie heeft hierover een positionpaper opgesteld. Europese strategie luchtkwaliteit: begin september heeft de bestuurlijke IPO-commissie Milieu een gezamenlijk IPO-VNG positionpaper aangenomen, vooruitlopend op de verwachte publicatie van de strategie. Met het rijk werd geen overeenstemming bereikt over een gezamenlijk positionpaper. Op 6 september is de IPO-VNG positie toegezonden aan de leden van het Environment Platform of Regional Offices in Brussels (EPRO), met het verzoek, ook aan de ruim 200 Europese regio s, om deze positie te steunen. Thans is een gezamenlijk Europees regionaal standpunt in voorbereiding ten behoeve van de Europese Milieuraad in december. Het HNP-bestuur organiseerde met het oog hierop een persbriefing in Brussel op 28 september, waarover in een aantal Nederlandse kranten is gerapporteerd.

7 Decentrale overheden in Europa Realiseren betrokkenheid van de provincies bij de beoordeling door het Nederlandse parlement van voorstellen van de Commissie. Verbeteren overleg en afspraken tussen centrale en decentrale overheid. Streven naar rechtstreeks overleg met de Commissie in de voorbereiding van Europese regelgeving. Aansluiting houden bij de ontwikkeling van het Europese regionale bestuur in algemene zin. In het kader van het project Andere Overheid heeft de gemengde commissie Sturing EUaangelegenheden (onder voorzitterschap van de heer Van Voorst tot Voorst) een eindrapport uitgebracht dat verschillende handvatten biedt voor een sterkere en meer concrete EUcoördinatie tussen het rijk en de decentrale overheden. * De provincies kunnen een actieve rol spelen bij verbetering van communicatie over Europa. Het Bestuurlijk Platform Europa (BPE) heeft besloten zelf initiatief te nemen en niet een uitnodiging van het kabinet af te wachten. De provincies moeten elkaar informeren over hoe en waarom zij over Europa communiceren. Hierin kan worden samengewerkt met de VNG. * Het gesprek met de gemengde commissie subsidiariteit van EK en TK over de rechtstreekse betrokkenheid van IPO (en VNG) bij een toekomstige subsidiariteitstoets wordt voortgezet. Mocht het Nederlandse parlement ondanks het echec van het ontwerp-grondwettelijk verdrag inderdaad besluiten nu al een eigen variant van de subsidiariteitstoets in te voeren, dan zal het IPO dit moeten aangrijpen om van meet af aan duidelijk te maken die betrokkenheid niet alleen te claimen, maar ook te kunnen waarmaken. * Het ambtelijk overleg ter voorbereiding van een eventueel bestuurlijk overleg inzake de interbestuurlijke verhoudingen in EU-context (actiepunt uit de Code Interbestuurlijke Verhoudingen) heeft tot grote overeenstemming geleid, zodat een bestuurlijk overleg opdit punt niet meer nodig is.

8 Grensoverschrijdende samenwerking Provincies hebben grensoverschrijdende samenwerkingrelaties. Grensoverschrijdende samenwerking is een belangrijk actiepunt van de Europese Unie. Het IPO bepaalt in 2005 een standpunt over interprovinciale samenwerking op dit gebied Na een ambtelijk voorbereide inventarisatie is, met het oog op de door het Bestuurlijk Platform Europa afgesproken werkconferentie in december 2005, een werkgroep gevormd door de zeven grensprovincies, het IPO, VNG en BZK. Het IPO-bestuur heeft op 23 juni ingestemd met het voorstel voor de op 1 december te houden bestuurlijke en ambtelijke werkconferentie, die aan de hand van vijf thema s de knelpunten in grensoverschrijdende samenwerking zal bespreken: bestuurlijk juridische constructies, openbare orde en veiligheid, verkeer en vervoer, ruimtelijke ordening, sociale agenda. De werkgroep komt regelmatig bij elkaar om de werkconferentie voor te bereiden. Aan het bestuurlijke gedeelte nemen gedeputeerde Hoes (Noord-Brabant) en Abbenhues (Overijssel) actief deel; van gemeentelijke zijde zijn dit de burgemeesters Lonink (Terneuzen), Bruls (Venlo) en Bouwmeester (Coevorden). Op de conferentie zullen minister Remkes en CdK Cornielje (welkomstwoord) spreken. Dagvoorzitter is baron Van Voorst tot Voorst. Parallel daaraan wordt ook een publicatie voorbereid over dit onderwerp: een verslag van de werkconferentie, waarin tevens de aanleiding tot deze conferentie wordt beschreven, een urgentielijst van problemen waar provincies bij grensoverschrijdende samenwerking tegenaan lopen, en de afspraken over de aanpak van deze problemen.

Hartelijk dank aan de Raad voor het Openbaar Bestuur voor dit advies over de relatie tussen decentrale overheden en Europa.

Hartelijk dank aan de Raad voor het Openbaar Bestuur voor dit advies over de relatie tussen decentrale overheden en Europa. Het gesproken woord geldt Speech VNG-voorzitter Jorritsma Rob, 25 november 2013 Hartelijk dank aan de Raad voor het Openbaar Bestuur voor dit advies over de relatie tussen decentrale overheden en Europa.

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

15414/14 van/mak/sv 1 DG D 2A

15414/14 van/mak/sv 1 DG D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 20 november 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2012/0360 (COD) 15414/14 JUSTCIV 285 EJUSTICE 109 CODEC 2225 NOTA van: aan: het voorzitterschap het Comité van

Nadere informatie

Bij voldoende belangstelling (minimaal 4 leden) zal worden geïnventariseerd wie van dit aanbod gebruik willen maken. Noot:

Bij voldoende belangstelling (minimaal 4 leden) zal worden geïnventariseerd wie van dit aanbod gebruik willen maken. Noot: Den Haag, 6 november 2009 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer BuZa i.v.m. agendapunt 7, 11 EU i.v.m. agendapunt 15 EZ i.v.m. agendapunt 9, 11,

Nadere informatie

PROTOCOL 3. Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI. Besluit

PROTOCOL 3. Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI. Besluit PROTOCOL 3 Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI Besluit De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR), gezien het belang dat zij

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 10.7.2017 JOIN(2017) 24 final 2017/0157 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directie Europese en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Datum 10 april 2019 Verslag schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda informele OJCS-raad 16 april 2019

Datum 10 april 2019 Verslag schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda informele OJCS-raad 16 april 2019 >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Internationaal Beleid Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

IZ/BSB/2001/ De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, (W.A. Vermeend) Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

IZ/BSB/2001/ De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, (W.A. Vermeend) Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de algemene commisie voor Europese Zaken en de Voorzitter van de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad (COM(2011)0821),

gezien het voorstel van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad (COM(2011)0821), P7_TA(2013)0070 Het monitoren en beoordelen van ontwerpbegrotingsplannen en het garanderen van de correctie van buitensporige tekorten van de lidstaten van de eurozone ***I Wetgevingsresolutie van het

Nadere informatie

Code Interbestuurlijke Verhoudingen

Code Interbestuurlijke Verhoudingen CODE > Code Interbestuurlijke Verhoudingen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen dragen samen de verantwoordelijkheid voor een goed bestuur van Nederland. De medeoverheden erkennen dat zij daarin

Nadere informatie

Europa in de Tweede Kamer

Europa in de Tweede Kamer Europa in de Tweede Kamer Veel nationale wetgeving heeft zijn oorsprong in Europese afspraken. Daarom is het voor elke commissie van belang om de Europese dimensie van haar eigen werkterrein te kennen.

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 813 EU Structuurfondsen Nr. 1 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN DE MINISTERS VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ, VAN

Nadere informatie

Diergeneesmiddelen Voorstel nieuwe EU verordening

Diergeneesmiddelen Voorstel nieuwe EU verordening Diergeneesmiddelen Voorstel nieuwe EU verordening Susanne Waelen Senior beleidsmedewerker diergeneesmiddelen Ministerie van Economische Zaken 3 juni 2015 Doelen van de Commissie Richtlijn 2001/82 herzien

Nadere informatie

Cor Lamers burgemeester Schiedam

Cor Lamers burgemeester Schiedam Schiedam & Europa What s in it for us? 25 november 2013 Cor Lamers burgemeester Schiedam Dames en heren, Ik ben vandaag gevraagd om u iets te vertellen over het belang van Europa voor gemeenten in het

Nadere informatie

(Mededelingen) EUROPEES PARLEMENT

(Mededelingen) EUROPEES PARLEMENT 4.8.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 229/1 II (Mededelingen) MEDEDELINGEN VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE EUROPEES PARLEMENT Reglement van de Conferentie van de

Nadere informatie

Bezuidenhoutseweg 20, Den Haag

Bezuidenhoutseweg 20, Den Haag Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) OI/REB/8042004 9 Onderwerp Voortgang EU structuurfondsenprogramma's 2000-2006

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot aanpassing van een aantal rechtshandelingen op het gebied

Nadere informatie

Toespraak Voorzitter bij het in ontvangst nemen van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012 op 20 november 2012 in de Oude Zaal

Toespraak Voorzitter bij het in ontvangst nemen van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012 op 20 november 2012 in de Oude Zaal Toespraak Voorzitter bij het in ontvangst nemen van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012 op 20 november 2012 in de Oude Zaal Dames en heren, Allereerst dank ik het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

Nadere informatie

Wat is INTERREG?

Wat is INTERREG? Wat is INTERREG? www.vrom.nl 0 INTERREG is een Europese subsidieregeling, waarbinnen partijen uit meerdere landen samenwerken in projecten op het terrein van de ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Projecten

Nadere informatie

2. Voor de voorgestelde insolventierichtlijn geldt de gewone wetgevingsprocedure.

2. Voor de voorgestelde insolventierichtlijn geldt de gewone wetgevingsprocedure. Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0359 (COD) 9316/17 NOTA van: aan: Nr. Comdoc.: 14875/16 Betreft: het voorzitterschap het Coreper / de Raad JUSTCIV

Nadere informatie

Financiële perspectieven Actuele stand van zaken en onderhandelingselementen

Financiële perspectieven Actuele stand van zaken en onderhandelingselementen Financiële perspectieven 2014-2020 Actuele stand van zaken en onderhandelingselementen Bernard Bot 15 februari 2012 Inhoud 1. Stand discussie MFK 2014-2020 2. Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 3. Cohesiebeleid

Nadere informatie

9 Europese regelgevende agentschappen

9 Europese regelgevende agentschappen 9 Europese regelgevende agentschappen Bij de uitvoering van Europese regelgeving spelen in toenemende mate Europese regelgevende agentschappen een belangrijke rol. Het gaat daarbij om organen die los staan

Nadere informatie

Fiche 1: verordening wijziging programma Creatief Europa

Fiche 1: verordening wijziging programma Creatief Europa Fiche 1: verordening wijziging programma Creatief Europa 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EU) nr.

Nadere informatie

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.5.2017 COM(2017) 218 final Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te openen over een akkoord met het Verenigd Koninkrijk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 2268 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

14956/15 ADD 1 mou/gra/mt 1 DG D 2A

14956/15 ADD 1 mou/gra/mt 1 DG D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 26 februari 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0119 (COD) 14956/15 ADD 1 JUSTCIV 286 FREMP 291 CODEC 1654 ONTWERP-MOTIVERING VAN DE RAAD Betreft: Standpunt

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst00971 Dossiernummer 13.22.252 28 mei 2013 Commissienotitie Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

Nadere informatie

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Bijeenkomst VNG Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 18 september 2015 1 Programma verder toegelicht

Nadere informatie

- de voorlopige agenda van de zitting in document EEE 1605/03 (zie bijlage I);

- de voorlopige agenda van de zitting in document EEE 1605/03 (zie bijlage I); RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 2 oktober 2003 (07.10) (OR. en) 13164/03 EEE 40 NOTA I/A-PUNT van: de Groep Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) d.d.: 2 oktober 2003 aan: COREPER II/de Raad Betreft:

Nadere informatie

Statenvoorstel. Verhoging subsidieplafond en wijziging van de Subsidieregeling groen 2016, paragrafen 2.4 en 2.10

Statenvoorstel. Verhoging subsidieplafond en wijziging van de Subsidieregeling groen 2016, paragrafen 2.4 en 2.10 Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 21 november 2017 Portefeuillehouder: Weber, JF Uiterlijke beslistermijn: 31 december 2017 Behandeld ambtenaar : A.P.J. van der Sluis E-mailadres: apj.vander.sluis@pzh.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 750 V Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2014 Nr. 36 BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE

Nadere informatie

10699/19 1 TREE.1. Raad van de Europese Unie. Brussel, 17 juli 2019 (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197

10699/19 1 TREE.1. Raad van de Europese Unie. Brussel, 17 juli 2019 (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197 Raad van de Europese Unie Brussel, 17 juli 2019 (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197 ONTWERPNOTULEN RAAD VAN DE EUROPESE UNIE (Milieu) 26 juni 2019 10699/19 1 INHOUDSOPGAVE Bladzijde 1. Goedkeuring

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 800 VII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2007 Nr. 22

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.1.2016 COM(2016) 36 final 2013/0014 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht. Haarlem, Onderwerp: Kadernotitie regionale luchthavens

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht. Haarlem, Onderwerp: Kadernotitie regionale luchthavens Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kadernotitie regionale luchthavens Bijlagen: 1. Concept kadernotitie regionale luchthavens 2. Ontwerpbesluit 1. Inleiding. Deze kaderstellende

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 18 september 2008 (18.09) (OR. en) 13187/08 FSTR 20 FC 5 REGIO 25 SOC 516

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 18 september 2008 (18.09) (OR. en) 13187/08 FSTR 20 FC 5 REGIO 25 SOC 516 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 18 september 2008 (18.09) (OR. en) 13187/08 FSTR 20 FC 5 REGIO 25 SOC 516 VOORSTEL van: de Commissie d.d.: 16 september 2008 Betreft: Voorstel voor een Verordening (EG)

Nadere informatie

5865/17 gar/van/fb 1 DG G 3A

5865/17 gar/van/fb 1 DG G 3A Raad van de Europese Unie Brussel, 10 februari 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0014 (COD) 5865/17 ENT 29 MI 87 CODEC 140 NOTA van: aan: het voorzitterschap het Comité van permanente vertegenwoordigers/de

Nadere informatie

Europese besluitvorming in de Tweede Kamer

Europese besluitvorming in de Tweede Kamer Europese besluitvorming in de Tweede Kamer De Europese Unie speelt op bijna elk beleidsterrein een rol. Nationale en Europese zaken zijn vaak met elkaar verweven en hebben invloed op elkaar. Daarom is

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 10 maart 2017 Betreft Effectieve

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 2313 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie juridische zaken 8.12.2010 MEDEDELING AAN DE LEDEN (30/2010) Betreft: Gemotiveerd advies van de Seimas van de Republiek Litouwen inzake het voorstel voor een verordening

Nadere informatie

Europa wil slim, duurzaam en inclusief

Europa wil slim, duurzaam en inclusief Europa wil slim, duurzaam en inclusief Noord-Nederland bereidt zich intensief voor op de Europese programma s in de periode 2014 2020. Het SNN biedt u met dit bericht inzicht in voortgang en verwachtingen.

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.9.2013 COM(2013) 621 final 2013/0303 (COD) C7-0265/13 Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 718/1999

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 2113 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR 20 AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR ECONOMISCHE STRUCTUURVERSTERKING KOERS NOORD: OP WEG NAAR

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 21 501-08 Milieuraad Nr. 399 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van:

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van: Roo, Marijke de Van: Europese Ster Verzonden: maandag 01 juli 2013 15:03 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Europese Ster 709-01 juli 2013 Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus:

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.11.2017 COM(2017) 735 final 2017/0328 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 726/2004 wat betreft

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 21 501-18 Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid Nr. 138 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELE- GENHEID Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Subsidieregeling cofinanciering Europese programma s Noord-Brabant 2013-2015 Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Bijlage(n) - Gelet op artikel

Nadere informatie

Fiche 4: Mededeling Normalisatiepakket Europese normen voor de 21e eeuw

Fiche 4: Mededeling Normalisatiepakket Europese normen voor de 21e eeuw Fiche 4: Mededeling Normalisatiepakket Europese normen voor de 21e eeuw 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Normalisatiepakket: mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees

Nadere informatie

Gepubliceerde regels

Gepubliceerde regels Noordstra, lepie Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Europese Ster maandag 14 december 2015 16:01 Statengriffie provinsje Fryslân Gepubliceerde regels meldplicht datalekken belangrijk

Nadere informatie

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPESE STRUCTUUR- EN INVESTERINGSFONDSEN (ESI-FONDSEN) EN HET EUROPEES FONDS VOOR STRATEGISCHE INVESTERINGEN (EFSI) HET VERZEKEREN VAN COÖRDINATIE, SYNERGIEËN

Nadere informatie

Europese Ster. Europese Ster interviewt kandidaat Europarlementariërs: GroenLinks. Oproep: aanlevering van uw gegevens voor

Europese Ster. Europese Ster interviewt kandidaat Europarlementariërs: GroenLinks. Oproep: aanlevering van uw gegevens voor Roo, Marijke de Van: Europese Ster Verzonden: maandag 14 april 2014 15:17 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Europese Ster 740-14 april 2014 Opvolgingsmarkering:

Nadere informatie

6372/19 1 ECOMP. Raad van de Europese Unie. Brussel, 26 februari 2019 (OR. en) 6372/19 PV CONS 5 ECOFIN 161

6372/19 1 ECOMP. Raad van de Europese Unie. Brussel, 26 februari 2019 (OR. en) 6372/19 PV CONS 5 ECOFIN 161 Raad van de Europese Unie Brussel, 26 februari 2019 (OR. en) 6372/19 PV CONS 5 ECOFIN 161 ONTWERPNOTULEN RAAD VAN DE EUROPESE UNIE (Economische en Financiële Zaken) 12 februari 2019 6372/19 1 INHOUD Bladzijde

Nadere informatie

Verslag van het 1 e Regio Zuid management overleg.

Verslag van het 1 e Regio Zuid management overleg. Verslag van het 1 e Regio Zuid management overleg. Aanwezig: Gerard Oostveen (Arbeidsinspectie), Jeroen Meijering (Veiligheidsregio Zeeland), Hans van Mensvoort (Brandweer Noord/Midden en West-Brabant),

Nadere informatie

Toekomst Europese programma s. Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006

Toekomst Europese programma s. Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006 Toekomst Europese programma s Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006 Inhoud - Operationeel Programma Zuid (doelstelling 2, EFRO) - Stand van zaken andere Europese programma s: - Doelstelling 3, grensoverschrijdende

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015-2016 33 872 Wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving) A herdruk 1 GEWIJZIGD

Nadere informatie

Een nieuwe start voor sociale dialoog

Een nieuwe start voor sociale dialoog Een nieuwe start voor sociale dialoog Verklaring van de Europese sociale partners, de Europese Commissie en het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie In het Verdrag betreffende de werking van

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE. van [...]

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE. van [...] NL NL NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, C(2007) WORDT NIET GEPUBLICEERD Ontwerp BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van [...] tot goedkeuring van het operationeel programma voor bijstand van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 21 501-21 Jeugdraad Nr. 7 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle

Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle Raadsvoorstel Agendapunt: 11 Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1835 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

452 ( ) Nr juli 2015 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet

452 ( ) Nr juli 2015 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet ingediend op 452 (2014-2015) Nr. 1 30 juli 2015 (2014-2015) Ontwerp van decreet houdende instemming met de Overeenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en IJsland, anderzijds, betreffende

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO S

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO S EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 24.10.2017 COM(2017) 650 final ANNEX 4 BIJLAGE bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ

Nadere informatie

POP En de relatie met Natura 2000

POP En de relatie met Natura 2000 0 POP-2 2007-2013 En de relatie met Natura 2000 1 Algemeen Lissabonstrategie, Göteborgdoelen, EU strategische richtsnoeren Coproductie rijk en provincies Eenvoudiger en meer focus EU-cofinanciering komende

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.9.2018 COM(2018) 642 final 2018/0333 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Europees

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1410 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Best practices: EU Dossierteams

Best practices: EU Dossierteams Best practices: EU Dossierteams Eduard Dame Directie Internationaal Josien Stoop Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische zaken Opbouw Aanleiding / voorgeschiedenis De aanpak Uitgelicht: Quik Scan Impact

Nadere informatie

Een initiatief van: Nieuwe. gepubliceerd

Een initiatief van: Nieuwe. gepubliceerd Looienga, Martina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Europese Ster maandag 30 november 2015 15:26 Statengriffie provinsje Fryslân Nieuwe drempelbedragen Europese aanbestedingen gepubliceerd

Nadere informatie

5627/19 ons/gra/cg 1 LIFE.1

5627/19 ons/gra/cg 1 LIFE.1 Raad van de Europese Unie Brussel, 23 januari 2019 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2018/0216(COD) 2018/0217(COD) 5627/19 AGRI 31 AGRILEG 13 AGRIFIN 3 AGRISTR 2 AGRIORG 4 CODEC 155 CADREFIN 33 NOTA

Nadere informatie

9901/17 dau/dau/fb 1 DG D 2A

9901/17 dau/dau/fb 1 DG D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 1 juni 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2015/0287 (COD) 9901/17 NOTA van: aan: het voorzitterschap Raad nr. vorig doc.: 9641/17 + ADD 1 Nr. Comdoc.: 15251/15

Nadere informatie

VERZENDFORMULIER. J.K. Beetstra. 10 mei 2007 ECGR. 10 mei 2007 ECGR/ Document2. De leden. (t.a.v. burgemeester en wethouders)

VERZENDFORMULIER. J.K. Beetstra. 10 mei 2007 ECGR. 10 mei 2007 ECGR/ Document2. De leden. (t.a.v. burgemeester en wethouders) VERZENDFORMULIER concept d.d. 0 mei 2007 opsteller J.K. Beetstra toestel 883 afdeling ECGR datum brief 0 mei 2007 bestandsnaam Document2 onderwerp () geadresseerde De leden nadere informatie bij (t.a.v.

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Verordening POP3-subsidies provincie Gelderland Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: Te besluiten conform het ontwerpbesluit

Nadere informatie

Implementatie van EU-regelgeving

Implementatie van EU-regelgeving Implementatie van EU-regelgeving mw. mr. drs. Sophie Bots wetgevingsjurist met speciale aandacht voor het recht van de Europese Unie directie Advisering, Raad van State Lezing Academie voor Wetgeving,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 872 Wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Nadere informatie

Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi

Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi Fiche 9: Verordening EU octrooi vertaalregelingen 1. Algemene gegevens Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi Datum Commissiedocument:

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-513301370 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.2.2017 COM(2017) 86 final 2017/0038 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het namens de Europese Unie in de betrokken comités van de Economische

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD Ref. Ares(2018)2964154-06/06/2018 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 31.5.2018 COM(2018) 371 final 2018/0219 (APP) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot uitbreiding tot de niet-deelnemende lidstaten van

Nadere informatie

onderwerp Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing 201 1

onderwerp Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing 201 1 provincie Lr--,.-.- > ZUID HOLLAND Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Februari 201 1 Nummer 6321 onderwerp Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 23 november 2006 (OR. en) 12131/6/06 REV 6 ADD 1. Interinstitutioneel Dossier: 2006/0005 (COD) ENV 429 CODEC 826

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 23 november 2006 (OR. en) 12131/6/06 REV 6 ADD 1. Interinstitutioneel Dossier: 2006/0005 (COD) ENV 429 CODEC 826 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 23 november 2006 (OR. en) Interinstitutioneel Dossier: 2006/0005 (COD) 12131/6/06 REV 6 ADD 1 ENV 429 CODEC 826 MOTIVERING VAN DE RAAD Betreft: Gemeenschappelijk standpunt

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Goedkeuring en machtiging tot ondertekening van het Wijzigingsprotocol tot modernisering van het Verdrag

Nadere informatie

Rangeerterrein Kijfhoek. Gevolgen uitspraak Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State (ABRvS) Strategie Consultatie

Rangeerterrein Kijfhoek. Gevolgen uitspraak Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State (ABRvS) Strategie Consultatie Rangeerterrein Kijfhoek Gevolgen uitspraak Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State (ABRvS) Strategie Consultatie Doel: Informeren gevolgen van de uitspraak ABRvS Informeren ondernomen acties college

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1303 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

10729/4/16 REV 4 ADD 1 cle/mak/fb 1 DRI

10729/4/16 REV 4 ADD 1 cle/mak/fb 1 DRI Raad van de Europese Unie Brussel, 7 maart 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2012/0267 (COD) 10729/4/16 REV 4 ADD 1 MOTIVERING VAN DE RAAD Betreft: PHARM 44 SAN 285 MI 479 COMPET 403 CODEC 978

Nadere informatie

Samen werken aan succesvol beleid. Rijksbeleid met gevolgen voor decentrale overheden

Samen werken aan succesvol beleid. Rijksbeleid met gevolgen voor decentrale overheden Samen werken aan succesvol beleid Rijksbeleid met gevolgen voor decentrale overheden 2 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Samen werken aan succesvol beleid Rijksbeleid met gevolgen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken Nr. 1184 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN BUITEN- LANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter

Nadere informatie

COALITIE-AKKOORD oktober 2012

COALITIE-AKKOORD oktober 2012 Lelystad, 31 oktober 2012 Aan de leden van Provinciale Staten van Flevoland, In uw vergadering van 17 oktober 2012 heeft u aan de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie gevraagd een nieuwe

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 34 648 Staat van de Europese Unie 2017 E VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 9 september 2017 De Eerste Kamer heeft tijdens de plenaire

Nadere informatie

Betreft : Europese Raad van 29/30 november 1976 te Den Haag

Betreft : Europese Raad van 29/30 november 1976 te Den Haag Brussel, 7 december 1976 N 0 T A Betreft : Europese Raad van 29/30 november 1976 te Den Haag Q ~ 1~~~~-Y~- ~_Y ~~!!~ 1. Economische situatie De Europese Raad heeft een diepgaand onderzoek gewijd aan de

Nadere informatie

De Europese Ster. HUIS VAN [[ NEDERL4NDSE Europa detentraal PROVINCIES. Europees Parlement herschrijft voorstel biologische landbouw.

De Europese Ster. HUIS VAN [[ NEDERL4NDSE Europa detentraal PROVINCIES. Europees Parlement herschrijft voorstel biologische landbouw. Noordstra, lepie Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Europese Ster maandag 19 oktober 2015 15:41 Statengriffie provinsje Fryslân Europees Parlement herschrjft voorstel biologische landbouw

Nadere informatie

Kabinetsreactie privaatrechtelijke taakbehartiging decentrale overheden

Kabinetsreactie privaatrechtelijke taakbehartiging decentrale overheden Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Inlichtingen P. Schings T (070) 426 6013 F Uw kenmerk - Onderwerp Kabinetsreactie privaatrechtelijke taakbehartiging decentrale overheden Op 16 februari 2007 heeft

Nadere informatie

h) Rechtsbasis Artikel 91 (1) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

h) Rechtsbasis Artikel 91 (1) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). Fiche 3: Voorstel gebruik van gehuurde voertuigen voor goederenvervoer 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn

Nadere informatie

Kennisgevingsbarometer: decentrale overheden. Een initiatief van: Heeft u altijd al willen weten hoe decentrale

Kennisgevingsbarometer: decentrale overheden. Een initiatief van: Heeft u altijd al willen weten hoe decentrale Looienga, Martina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Europese Ster maandag 11januari 2016 15:28 Statengriffie provinsje Fryslân Kennisgevingsbarometer: decentrale overheden doen het

Nadere informatie

Eurogroep. 1. Economische situatie in de eurozone

Eurogroep. 1. Economische situatie in de eurozone Eurogroep 1. Economische situatie in de eurozone Toelichting: De Eurogroep zal van gedachten wisselen over de economische situatie in de eurozone. De groei van de economie lijkt verder aan te trekken terwijl

Nadere informatie