DUURZAAM BOUWEN? MET VLAS EN HENNEP!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DUURZAAM BOUWEN? MET VLAS EN HENNEP!"

Transcriptie

1 DUURZAAM BOUWEN? MET VLAS EN HENNEP!

2 GROW 2 BUILD Vlas en hennep zijn twee hernieuwbare grondstoffen die als basis voor biobased bouwmaterialen gebruikt worden. Het Europese project Grow2Build wil alle betrokkenen in de vlas- en hennepketen (landbouw, primaire verwerkers, industrie, bouwsector en eindconsumenten) in contact brengen met elkaar. Door informatie uit te wisselen en partijen samen te brengen, wil Grow2Build deze natuurlijke bouwmaterialen helpen verbeteren en ze (terug) in de markt zetten. EEN WONING VAN 120 M 2 WAARVAN ALLE WANDEN, VLOEREN EN ISOLATIEMATERIA- LEN OP BASIS VAN HENNEP ZIJN OPGE- BOUWD, STOCKEERT MEER DAN 11 TON CO 2

3

4 DUURZAAM BOUWEN VOLGENS BIO-ECO- LOGISCHE PRINCIPES De bouwsector is een van de grootste bronnen van uitstoot van broeikasgassen en een van de grootste verbruikers van grondstoffen. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar alternatieven en duurzaam bouwen is er één van. Het verminderen van de CO 2 -uitstoot kan simpelweg al door energie te besparen. Een duurzame woning is immers om te beginnen een energiezuinige woning. Door luchtdicht te bouwen, veel te isoleren, correct te ventileren en te kiezen voor hernieuwbare energie zoals fotovoltaïsche zonnepanelen, een zonneboiler verlaag je het verbruik van gas en elektriciteit in je woning. Nog beter is een woning waarvan ook de bouwmaterialen milieuverantwoord en gezond zijn. Hernieuwbare grondstoffen zoals hout, riet, stro maar ook vlas en hennep nemen tijdens hun groei CO 2 op uit de lucht. Door ze te gebruiken als grondstof voor bouwmaterialen, kan men CO 2 vastleggen in een gebouw. Hierdoor hebben zij dus een positief effect op de broeikasgasbalans. Als het gebouw, waarin biobased materialen verwerkt zitten, gesloopt wordt, kunnen de materialen hergebruikt worden (en blijft de CO 2 opgeslagen) of worden ze afgebroken in de natuur (en wordt de CO 2 met 60, 100 jaar vertraging afgegeven).

5 Vanuit bio-ecologisch standpunt zijn bouwmaterialen op basis van hernieuwbare (teelbare) grondstoffen een interessant alternatief voor een groot deel van de huidige generatie bouwmaterialen. Van de teelbare materialen zijn houtproducten de bekendste voorbeelden. Maar er bestaan ook minder bekende bouwmaterialen uit hernieuwbare grondstoffen, zoals schapenwol, vlas en hennep. Deze biobased grondstoffen bestaan al zeer lang, maar ze zijn momenteel nog vrij onbekend voor de bouwindustrie. Hernieuwbare grondstoffen worden onder bepaalde voorwaarden als onuitputtelijk beschouwd: er moet een doordachte heraanplanting komen in de plaats van de ontgonnen grondstoffen en de productie- en gebruiksduur moet minstens even lang zijn als de ontwikkelingsperiode van de grondstoffen. Het is ook belangrijk dat de milieu- en gezondheidsimpact zowel van de productie als van het gebruik beperkt zijn en dat de technische en functionele kwaliteit gegarandeerd blijft. In vele gevallen levert het transport van bouwmaterialen en bouwproducten een niet te onderschatten bijdrage aan de globale milieu-impact van het materiaal of product. Indien lokaal geteelde grondstoffen, zoals vlas en hennep, ook lokaal verwerkt worden, dan blijft transport beperkt en kunnen we de bijhorende emissies en milieu-impact terugdringen. Op die manier vermindert de totale milieu-impact van het product.

6 DE TEELT VAN VLAS EN HENNEP Noordwestelijk Europa staat bekend als de beste vlasregio van de wereld, door de geschikte grond, gunstige klimaatomstandigheden en de kennis bij de telers. Ook industriële hennep groeit en gedijt goed in onze regio. Van in de Oudheid tot in de 18de eeuw, werden vlas en hennep gebruikt om o.a. kleding, touw, zeildoek, voeding en geneesmiddelen te maken. Aan het begin van de 20ste eeuw werden hennep en vlas in snel tempo verdrongen door goedkopere geïmporteerde vezels zoals katoen en na de Tweede Wereldoorlog door synthetische vezels. Ook werd industriële hennep gelinkt aan marihuana, waardoor de teelt ervan in Europa tot 1992 verboden was. Sommige varianten van hennep bevatten THC (tetrahydrocannabinol), wat een drogerend effect heeft. Marihuana (Cannabis sativa Indica) heeft een THC-gehalte tussen de 2% en 10%. De industriële hennep (Cannabis sativa Sativa), die van nature in onze streken groeit, heeft maar een THC-gehalte van ongeveer 0,05%. De Europese limiet voor industriële hennep ligt op maximaal 0,2% THC.

7 Er is hernieuwde interesse voor hennep en de toepassingen: 1992: Via een Europese verordening wordt de teelt van industriële hennep toegelaten. Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Spanje, Duitsland voeren een wetgeving in voor de teelt van lage-thc (industriële) hennep. 1999: 10 staten in de VS laten industriële hennepteelt toe. In de praktijk wordt er echter nog geen industriële hennep geteeld, aangezien de DEA (Drug Enforcement Administration) hiervoor nog steeds geen toestemming geeft. De voordelen van vlas en hennep tonen zich in verschillende toepassingen: in de auto-, voeding-, cosmetica- en textielindustrie, maar ook als bouwmateriaal. Deze hernieuwbare grondstoffen zijn ideaal in een duurzame woning.

8 DE VERWERKING VAN VLAS EN HENNEP Landbouwkundig gezien, zijn vlas en hennep interessante gewassen. Het zijn goede rotatiegewassen, omdat ze na de oogst een gunstige bodemstructuur nalaten. Vezelhennep heeft nog het bijkomend voordeel van een snelle groei. Hierdoor kan een perceel gemakkelijk onkruidvrij gehouden worden en heeft het slechts een beperkte behoefte aan meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Indien de vlasteelt biologisch gebeurt, zijn er zelfs geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen nodig. De verwerking van hennep en vlas verloopt gelijkaardig: Oogsten - Oogsten gebeurt van juni tot augustus. De planten blijven in rijen op het veld liggen. Roten Door de UV-straling van de zon, de regelmatige afwisseling van uitdroging en bevochtiging en de werking van microorganismen, lost de pectine op en komen de vezels los van de houtachtige stengeldelen (scheven of lemen genoemd). Keren - Door de rijen stro te keren, verloopt de roting regelmatiger. Oprapen - Na het roten wordt het hennepstro in balen geperst, het vlasstro wordt gerold. Brakelen - Om de vezels optimaal te verwijderen van de houtachtige stengel, wordt de stengel in kleine stukken gebroken. Zwingelen - De laatste houtachtige deeltjes worden van de vezels geslagen. Hekelen - Dit is het splijten van de vezels: korte en lange vezels worden uitgesplitst, vezels worden parallel geschikt.

9 BOUWMATERIALEN UIT VLAS EN HENNEP Vlas en hennep zijn grondstoffen voor ecologische bouwmaterialen. Door de vele mogelijkheden van die gewassen en de relatief gemakkelijke teelt, is er een vernieuwde aandacht voor vlas- en hennepteelt. Zowel de zaden, de houtachtige delen (de scheven), als de vezels worden verwerkt tot bouwstoffen. De vezels zijn uiterst sterk en de scheven kunnen heel goed vocht absorberen. Er zijn twee hoofdsoorten vlas: vezelvlas en olievlas. Het olievlas is bestemd voor het winnen van lijnzaad. Lijnolie wordt gemaakt door de zaden van olievlas te persen. De zaden van olievlas bevatten ongeveer 40% olie. Van lijnolie maakt men onder andere: meubel- en vloerolie, verf en linoleum. De vezels uit het vezelvlas zijn perfect recycleerbaar, biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Ze zijn bijzonder sterk en toch heel licht. Vlasvezels hebben een hoge stijfheid, een grote trillingsdemping en een lage densiteit (1,4 p (g/cm³)), in vergelijking met bijvoorbeeld glasvezels (2,54 p (g/cm³)) of andere composietvezels. Als thermische en akoestische isolator scoort vlas goed tot uitstekend en door de lage slijtage gaan de producten lang mee.

10 Ook bij de hennepplant zijn alle delen bruikbaar: de stengel bestaat uit lange en stevige vezels, het zaad is een bron van olie en eiwit en het blad is geschikt als veevoeding. Hennepscheven worden veel als strooisel in paardenstallen gebruikt. Hennep heeft drie eigenschappen die gunstig zijn in de bouwindustrie: het isolerend vermogen, de mechanische weerstand van de vezels en de beperkte dichtheid (110 kg/m3) van hennephout (scheven). Bovendien kan hennephout ook nog veel water absorberen (3,5 tot 5 keer het eigen gewicht). NATUURLIJKE BOUWMATERIALEN COM- BINEREN DUURZAAMHEID MET EEN GOED WOONCOMFORT

11 Isolatiematerialen Zowel voor hennep als vlas worden de korte vezels (die niet nuttig zijn in de textielindustrie) verwerkt tot isolatiemateriaal. Die natuurlijke vezels zijn hygroscopisch. Dit wil zeggen dat ze een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen opnemen en weer afgeven zonder nat te worden. De korte vezels houden zowel warmte als koude tegen. Vlas- en hennepisolatie zijn dampopen en dragen daarmee bij tot een optimaal leefklimaat. De isolatie is beschikbaar in bulk, in rollen en in panelen voor ondervloerisolatie. Voor de productie van hennep- en vlasisolatie worden de vezels van de scheven (houtig deel van de stengel) gescheiden, waarna de korte vezels apart in balen geperst worden voor verdere verwerking. Meestal binden de fabrikanten de natuurlijke vezels van de isolatiematerialen met polyestervezels of zetmeel. Er wordt ook nog ongeveer 10 à 15% brandwerend middel toegevoegd, dit biedt vaak ook weerstand tegen schimmels. Bij stopwol uit hennep en inblaashennepvezels worden geen bijmengingen gedaan. De productieprocessen van isolatiematerialen uit vlas en hennep hebben een lage milieubelasting van de basisgrondstoffen.

12 Composieten Composieten, ook wel vezelversterkte kunststoffen genoemd, bestaan over het algemeen uit twee hoofdbestanddelen: vezels en een bindend hars of kunstofmatrix genaamd. De synergie die ontstaat tussen de verschillende materialen zorgt voor betere eigenschappen van de composiet. Bij biocomposieten kunnen zowel de hars als de vezels van natuurlijke oorsprong zijn. De natuurlijke vezelgrondstoffen voor deze biocomposieten zijn afkomstig uit jute, kokos, maar ook uit vlas of hennep. Zo bestaan er tennisrackets en professionele koersfietsen uit een composiet van vlasvezels en carbon. Met biocomposieten kan men sterker en lichter bouwen dan met gewone composieten. Een goed voorbeeld van gewichtsbesparing is het gebruik van biocomposieten in prefab bouwelementen. Muurbezetting In kalk- of leempleisters worden vaak vlasscheven toegevoegd. De vlaslemen wapenen de pleisterlaag en bieden een esthetische meerwaarde. Van vlasvezels worden ook wapeningsnetten gemaakt. Pleisterwerk moet immers gewapend worden om scheurvorming te voorkomen ter hoogte van naden of om bruikbaar te zijn op verschillende ondergronden. Kalkhennep wordt gebruikt als pleistermateriaal of als constructiemateriaal, afhankelijk van de samenstelling van het mengsel. Een dikke pleisterlaag van kalkhennep op koude, dikke muren zal het comfort van de woning aanzienlijk verhogen. Een laag van 4 tot 6 cm dikte zorgt voor een thermische correctie van de wand

13 en kan ook oneffenheden corrigeren. De inertie van de wand blijft behouden en de vochtbalans wordt niet verstoord. Het aanbrengen van een kalkhennepmengsel aan de binnenzijde is een techniek die wordt toegepast bij renovatie van oude gebouwen. Kalkhennep als constructiemateriaal Bij het gebruik van kalkhennep als constructiemateriaal spreken we over kalkhennepbeton. Kalkhennepbeton wordt gecombineerd met houtskeletbouw zowel voor muren, daken als vloeren, telkens met een licht aangepaste samenstelling. Het kan ook worden aangebracht aan de buitenzijde van een bestaande woning als buitenmuurisolatie. Het kalkhennepmengsel wordt gespoten aangebracht, gestort in een glijdende bekisting of gebruikt onder de vorm van prefab geperste blokken. De buitenmuren worden dan afgewerkt met een beschermende houten bekleding of met een pleisterlaag van kalk en zand. Een testcase van BRE (het Britse Building Research Establishment) heeft aangetoond dat huizen uit kalkhennep minstens even goed scoren als traditionele bakstenen constructies op vlak van constructieve levensduur. Ook werd aangetoond dat het energieverbruik voor verwarming in de kalkhennephuizen hetzelfde is als in traditioneel gebouwde huizen. In de kalkhennephuizen was er minder condensatie en waren er ook minder koudebruggen. De prefab blokken worden op een meer traditionele manier verwerkt op de werf. De blokken worden gemetseld met gips of kalk en afgewerkt met gips of kalk (borstel, spuitmachine ). Ook kunnen de grote blokken als tussenvloer op balken gelegd worden. De blokken hebben een goede vuurbestendigheid (B, s1, d0): ze verspreiden geen vlammen, ze behouden hun mechanische eigenschappen en ze ontwikkelen weinig rook.

14 Vezelplaten Vlasvezelplaten worden gemaakt met de houtachtige scheven en een bindmiddel. De voordelen zijn de constante kwaliteit, de homogene samenstelling, het lage gewicht en de fijne structuur. De platen worden gebruikt voor het vervaardigen van meubels, plafonds of zelfs verdiepingshoge wandpanelen die aan beide zijden voorzien zijn van gipskartonplaten. Dergelijke platen scoren heel goed op het vlak van isolatie. Lijnzaadolie en natuurverf Lijnolie wordt gemaakt door de zaden van olievlas te persen. De zaden van olievlas bevatten ongeveer 40% olie. Lijnzaadolie wordt gebruikt om hout te beschermen en als basis voor natuurverven. Natuurverf uit lijnzaadolie is biologisch afbreekbaar en wordt, in tegenstelling tot de gangbare verven uit petrochemische grondstoffen, gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Linoleum Linoleum is een slijtvaste vloerbedekking van enkele millimeters dik. Het is een natuurproduct en is bestand tegen afdrukken van meubilair. Linoleumvloeren gaan erg lang mee en zijn slijtvast. Het productieproces verloopt als volgt: de lijnzaadolie wordt eerst ingekookt, waardoor ze oxideert en later sneller verhardt. Daarna wordt deze massa vermengd met hars, vulmiddel (kurk- of houtmeel) en eventueel kleurstof. Dan wordt ze op de rug van jutedoek gewalst. Na deze behandelingen moet linoleum eerst een tijdlang opgehangen worden in droogtorens omdat de lijnolie nog zacht is. Pas als de lijnolie uitgehard is, kan het linoleum verder verwerkt en verkocht worden.

15

16

17 WIST JE DAT? De oorspronkelijke spaanderplaten niet uit hout, maar uit vlasscheven bestonden? Dat verklaart dat de spaanderplaatindustrie vandaag vaak nog in gebieden ligt waar vroeger vlas werd geteeld. Nu nog wordt de binnenkern van akoestische binnendeuren vaak uit vlasscheven gemaakt. Het dagelijks gebruikte loodgieterskoord, waarmee schroefdraad van buizen waterdicht gemaakt wordt, eigenlijk bestaat uit vlasvezels? het StroBuro cvba

18 BRONNEN Jan van Dam, Martien van den Oever: Catalogus biobased bouwmaterialen; het groene wonen. Wageningen UR. Propress, Wageningen, 2012,118 p. Ir. Danckaert Freya, ir. Verbeke Paul, ir. Delanote Lieven, ir. De Cubber Katlijn: Inleiding tot de biologische teelt van hennep. PCBT (Interprovinciaal Proefcentrum voor de Biologische Teelt). Rumbeke. 2006, 34 p. Thoelen Peter: Hennep/kemp voor de bouwsector. VIBE vzw. Antwerpen, 2008, 18 p. Wervel: Kemp voor een koel klimaat. Wervel. Brussel, 2008, 9 p. - ecobouwen en duurzame ontwikkeling - Documenten producten - vlas composieten

19 Peter Steen

20 Bas

op uit de lucht en houden die nog voor een heel lange periode vast. Daardoor hebben ze een positief effect op de broeikasgasbalans.

op uit de lucht en houden die nog voor een heel lange periode vast. Daardoor hebben ze een positief effect op de broeikasgasbalans. NATUURLIJKE BOUWMATERIALEN VLAS EN HENNEP DE TROEVEN VAN NATUURLIJKE BOUWMATERIALEN Natuurlijke of bio-ecologische bouwmaterialen zijn afkomstig van nagroeibare grondstoffen. Door hiermee te bouwen vermindert

Nadere informatie

NATUURLIJKE BOUWMATERIALEN VLAS EN HENNEP

NATUURLIJKE BOUWMATERIALEN VLAS EN HENNEP NATUURLIJKE BOUWMATERIALEN VLAS EN HENNEP QUICK SCAN Aan de hand van deze Quick Scan kom je te weten waar en hoe jij gebruik kan maken van bouwmaterialen op basis van vlas en hennep bij het bouwen of verbouwen

Nadere informatie

Bouwmaterialen door de eeuwen heen

Bouwmaterialen door de eeuwen heen Bouwmaterialen door de eeuwen heen 1. Kies bouwmaterialen voor jouw huis Stel dat jij op een dag de kans krijgt om zelf een huis te verbouwen of te bouwen. Welke materialen zou jij kiezen voor de constructie

Nadere informatie

bouwen met kempkalk Kempkalk is geen nieuw bouwmateriaal. Het werd naar verluid al gebruikt in Romeinse bouwsels en in de Chinese muur.

bouwen met kempkalk Kempkalk is geen nieuw bouwmateriaal. Het werd naar verluid al gebruikt in Romeinse bouwsels en in de Chinese muur. bouwen met kempkalk geschiedenis Kempkalk is geen nieuw bouwmateriaal. Het werd naar verluid al gebruikt in Romeinse bouwsels en in de Chinese muur. eigenschappen Kempkalk is een composteerbaar product.

Nadere informatie

Bio-ecologische dakisolatie Thermische en bouwfysische eigenschappen. Samenaankoop dakisolatie, 19 januari 2009 Katrien Biesbroeck, VIBE - Tandem

Bio-ecologische dakisolatie Thermische en bouwfysische eigenschappen. Samenaankoop dakisolatie, 19 januari 2009 Katrien Biesbroeck, VIBE - Tandem Bio-ecologische dakisolatie Thermische en bouwfysische eigenschappen Samenaankoop dakisolatie, 19 januari 2009 Katrien Biesbroeck, VIBE - Tandem 1. De juiste dakopbouw 2. Inleiding 3. Isolatiematerialen

Nadere informatie

Leem. 100% natuurlijk bouwmateriaal

Leem. 100% natuurlijk bouwmateriaal Leem De grondstof leem wordt al eeuwen gebruikt als afwerking voor wanden. Het is in grote delen van Europa verdrongen door het gips dat we nu als stucwerk kennen. Maar toch wordt het nog veel gebruikt

Nadere informatie

SPUITKURK. Heidelaan Zelzate Tel: 0472/

SPUITKURK. Heidelaan Zelzate Tel: 0472/ SPUITKURK Heidelaan 61 9060 Zelzate Tel: 0472/ 33 85 42 email: namira@elfinastyle.be www.elfinastyle.be Liquid-Kurk spuitkurk is akoestisch isolerend, dampopen, waterdicht en brandwerend multi-toepasbaar

Nadere informatie

WELKOM! 10 E SNOERTSEPLAKAVOND 29 JANUARI 2018

WELKOM! 10 E SNOERTSEPLAKAVOND 29 JANUARI 2018 WELKOM! 10 E SNOERTSEPLAKAVOND 29 JANUARI 2018 29 JANUARI 2018 10 E SNOERTSEPLAKAVOND Wat gaan we vanavond doen? 1. Winterstop op de Snoertseplak plannen maken 2. Hennep Unie(k)? Deel 1 Hans Temming WAT

Nadere informatie

Niet morrelen in de marge Voorbeelden uit de Provincie Provinciale Minaraad Transities, wat kan je er lokaal mee?

Niet morrelen in de marge Voorbeelden uit de Provincie Provinciale Minaraad Transities, wat kan je er lokaal mee? Niet morrelen in de marge Het gaat dus niet over morrelen in de marge. Politieke systemen, maatschappelijke denkpatronen en dagelijks handelen moeten veranderen om te kunnen spreken over een transitie.

Nadere informatie

Fermacork FC. www.matgreen.eu

Fermacork FC. www.matgreen.eu Augustus 0 FC Bouwplaat met verdunde randen, samengesteld uit een gipsplaat (80%), gerecycleerde cellulosevezels (0%) en een geëxpandeerde kurkplaat. Inleiding De lancering van de Fermacell-plaat met kurk

Nadere informatie

Bio-ecologische bouwmaterialen 1. Dakopbouw. Bio-ecologische isolatiematerialen. Bio-ecologische bouwmaterialen 1. Dakopbouw Waarop moet u letten?

Bio-ecologische bouwmaterialen 1. Dakopbouw. Bio-ecologische isolatiematerialen. Bio-ecologische bouwmaterialen 1. Dakopbouw Waarop moet u letten? Bio-ecologische dakisolatie Thermische en bouwfysische eigenschappen Samenaankoop dakisolatie, 20 januari 2010 Katrien Biesbroeck, VIBE - Tandem 1. De juiste dakopbouw 3. Isolatiematerialen op basis van

Nadere informatie

Bio-ecologische bouwmaterialen 1. Dakopbouw

Bio-ecologische bouwmaterialen 1. Dakopbouw Bio-ecologische dakisolatie Thermische en bouwfysische eigenschappen dakisolatie, 5 januari2009 Katrien Biesbroeck, VIBE - Tandem 1. Dakopbouw 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. De juiste dakopbouw Inleiding Isolatiematerialen

Nadere informatie

Bio-based grondstof als isolatiemateriaal / STOWA Bio based grondstof als isolatiemateriaal

Bio-based grondstof als isolatiemateriaal / STOWA Bio based grondstof als isolatiemateriaal Bio based grondstof als isolatiemateriaal 1. Korte historie Warmteplan 2. Huidige natuurlijke isolatiematerialen 3. Toepassingen natuurlijke isolatiematerialen 4. Markt natuurlijke isolatiematerialen 5.

Nadere informatie

IsoHemp kalkhennep blok. Technische eigenschappen. Thermisch gedrag INDUSTRIËLE PRODUCTIE VAN KALKHENNEP BLOKKEN. Kalkhennepblokken, wat is het?

IsoHemp kalkhennep blok. Technische eigenschappen. Thermisch gedrag INDUSTRIËLE PRODUCTIE VAN KALKHENNEP BLOKKEN. Kalkhennepblokken, wat is het? INDUSTRIËLE PRODUCTIE VAN KALKHENNEP BLOKKEN IsoHemp kalkhennep blok Kalkhennepblokken, wat is het? Niet dragende metselblok voor thermische en akoetische isolatie en vocht regulering. DE OPLOSSING VOOR

Nadere informatie

Ontwerpen met bio-based bouwmateriaal

Ontwerpen met bio-based bouwmateriaal Ontwerpen met bio-based bouwmateriaal Burritt Mansion Huntsville, Alabama, 1938 MICHEL POST / ORIO ARCHITECTEN Michel Post Architect / ORIO architecten Voorzitter Vereniging Strobouw Nederland Lid van

Nadere informatie

BIO BASED ECONOMY WERKT!

BIO BASED ECONOMY WERKT! VLAS EN HENNEP als bouwstof voor biomaterialen BIO BASED ECONOMY WERKT! Natuurlijke kwaliteit GROENE GRONDSTOFFEN Vezeltoepassingen INLEIDING De markt voor lange vlasvezel wordt sterk bepaald door de vraag

Nadere informatie

De plantaardige optie - Isover Flora

De plantaardige optie - Isover Flora De plantaardige optie - Isover Flora Hennepwol, een kwalitatieve isolatie De thermische isolatie van daken en verticale binnenwanden: Florapan plus Isover florapan plus is samengesteld uit hennep- en katoenvezels

Nadere informatie

Alles over verbouwen en renoveren!

Alles over verbouwen en renoveren! 1. Algemeen Alles over verbouwen en renoveren! Belangrijkste functie van thermische isolatie is het beperken van het energieverbruik en de reductie van de CO 2 uitstoot (milieu). Voor het isoleren van

Nadere informatie

Bouwen met lokale ecologische materialen

Bouwen met lokale ecologische materialen BAST architects & engineers HEMP in a box HEMP in a box HEMP in a box 4 DAAGSE Bouwen met lokale ecologische materialen * Met steun van het Europees fonds voor Regionale Ontwikkeling 4 daagse Bouwen met

Nadere informatie

BIO BASED ECONOMY WERKT!

BIO BASED ECONOMY WERKT! HENNEP een lekkere voedingsbron?! Onverwachte voedingsbron BIO BASED ECONOMY WERKT! GROENE GRONDSTOFFEN Inhoudsstoffen GROENE GRONDSTOFFEN HENNEP een lekkere voedingsbron?! Inleiding Hoewel hennep algemeen

Nadere informatie

Algemeen Belgisch Vlasverbond ( ABV )

Algemeen Belgisch Vlasverbond ( ABV ) De Belgische vlassector Algemeen Belgisch Vlasverbond ( ABV ) - Het economische belang van de vlassector in België - Vlasvezel een duurzame oogst met een grote variatie van toepassingen - Structuur en

Nadere informatie

- MILIEUPREMIE NATUURLIJKE ISOLATIEMATERIALEN

- MILIEUPREMIE NATUURLIJKE ISOLATIEMATERIALEN - MILIEUPREMIE 2017 - NATUURLIJKE ISOLATIEMATERIALEN 1. DOEL VAN DE PREMIE In mei 2014 ondertekende Dilbeek het Burgemeestersconvenant. Door haar verbintenis streeft de gemeente tegen 2020 naar 20% minder

Nadere informatie

De zekere oplossing voor binnenisolatie: schimmelvrij, ecologisch en hygiënisch

De zekere oplossing voor binnenisolatie: schimmelvrij, ecologisch en hygiënisch FOAMGLAS De zekere oplossing voor binnenisolatie: schimmelvrij, ecologisch en hygiënisch Waarom aan de binnenkant isoleren? Binnenisolatie verbetert de energieprestaties van historische gebouwen en van

Nadere informatie

SAMEN IS ZOVEEL BETER!

SAMEN IS ZOVEEL BETER! SAMEN IS ZOVEEL BETER! HET HITTESCHILD INLEIDING Voor een goede thermische en akoestische isolatie moet je in principe verschillende lagen uit verschillende materialen, elk met zijn specifieke eigenschappen,

Nadere informatie

Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen. www.alphabeton.com www.pamaflex.eu

Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen. www.alphabeton.com www.pamaflex.eu Het gamma massieve elementen voor woningbouw volgens de passief huis -normen www.alphabeton.com www.pamaflex.eu Het gamma Pamaflex bouwelementen, ontwikkeld door Alpha Beton, houdt in het bijzonder rekening

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. Leempleisters van Wanlin. Samenstelling van de pleistermaterialen. Verpakking en opslag. Fysieke eigenschappen.

TECHNISCHE FICHE. Leempleisters van Wanlin. Samenstelling van de pleistermaterialen. Verpakking en opslag. Fysieke eigenschappen. Leempleisters van Wanlin Samenstelling van de pleistermaterialen Zand, zuivere leem van Wanlin, gehakseld stro. Verpakking en opslag Het pleistermateriaal Argibase is verkrijgbaar in twee varianten: Argibase-D

Nadere informatie

BIOCOMPOSIET BRUG. Stenden PRE Marktmeeting Biocomposieten 27 november Ir. Jos ter Laak Algemeen Directeur

BIOCOMPOSIET BRUG. Stenden PRE Marktmeeting Biocomposieten 27 november Ir. Jos ter Laak Algemeen Directeur BIOCOMPOSIET BRUG Stenden PRE Marktmeeting Biocomposieten 27 november 2013 Ir. Jos ter Laak Algemeen Directeur j.terlaak@ctcgroup.nl CTC Energie Infra Transport Bouw CTC is actief in 4 verschillende markten

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel Duurzaam materiaalgebruik: problematiek en uitdagingen Liesbet TEMMERMAN cera a asbl Doelstellingen van de presentatie Stilstaan

Nadere informatie

ISOLATIE. En als u zou kiezen voor Aluthermo isolatie? Efficiënt. Dun. Eenvoudig te plaatsen. R = 4,75 m².k/w met 12 cm glaswol (λ 0,032)

ISOLATIE. En als u zou kiezen voor Aluthermo isolatie? Efficiënt. Dun. Eenvoudig te plaatsen. R = 4,75 m².k/w met 12 cm glaswol (λ 0,032) ISOLATIE En als u zou kiezen voor Aluthermo isolatie? Efficiënt. Dun. Eenvoudig te plaatsen. DE ALTERNATIEVE OPLOSSING!VOOR SARKING R = 4,75 m².k/w met 12 cm glaswol (λ 0,032) Eenvoudig en snel te plaatsen

Nadere informatie

PUR / PIR THERMISCHE ISOLATIE

PUR / PIR THERMISCHE ISOLATIE THERMISCHE ISOLATIE PUR / PIR EFYOS PUR/PIR PUR/PIR-OPLOSSINGEN VAN EFYOS Een gebouw dat slecht of helemaal niet geïsoleerd is, kan tot 25% van zijn warmte verliezen via de gevels, wanden en vloeren. De

Nadere informatie

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Ir. Els Bleus 1 Opmerkelijke voorbeelden : spouwisolatie Click to edit Master buitenisolatie title style - isolatie 2 1 Opmerkelijke voorbeelden : spouwisolatie buitenisolatie

Nadere informatie

DE BESTE EN NATUURLIJKSTE WARMTE-ISOLATIE TER WERELD.

DE BESTE EN NATUURLIJKSTE WARMTE-ISOLATIE TER WERELD. DE BESTE VONDST DIE WIJ OOIT HEBBEN GEDAAN, WILLEN WIJ HIER VOORSTELLEN. WANT IS HET NIET HET EENVOUDIGSTE EN NATUURLIJKSTE TER WERELD DAT U HET WARM WIL HEBBEN? DAAROM HEBT U EEN PERFECTE WARMTE-ISOLATIE

Nadere informatie

Constructiedetails: Bouwknopen

Constructiedetails: Bouwknopen Constructiedetails: Bouwknopen Joachim Coopman en Devin De Brabander 1 Vastgoed-Landmeten Constructies 1 Bouwheer: Architect: Kassymo nv Zeedijk, Nieuwpoort Bert Janssens Oudburg 30B, Gent Aannemingsbedrijf:

Nadere informatie

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD M + N PROJECTEN ONTWIKKELDE EEN NIEUWE GENERATIE ZONWERINGSDOEKEN, DIE DE HUIDIGE MATERIALEN

Nadere informatie

Prefab licht beton PRINS. Prefab licht betonnen gevel elementen. gevel producten

Prefab licht beton PRINS. Prefab licht betonnen gevel elementen. gevel producten Prefab licht beton Prefab licht beton Prefab licht betonnen gevel elementen PRINS gevel producten Thermodur en Prins Gevel Producten De economische oplossing voor uw creatieve vrijheid Thermodur gevel

Nadere informatie

Bij deze isolatietechniek wordt de isolatie aan de buitenzijde van de gevelmuren geplaatst. Op deze isolatie wordt een nieuwe afwerking geplaatst.

Bij deze isolatietechniek wordt de isolatie aan de buitenzijde van de gevelmuren geplaatst. Op deze isolatie wordt een nieuwe afwerking geplaatst. Wat is buitenmuurisolatie? De meeste woningen, gebouwd voor 1960, hebben geen spouwmuren, maar volle muren. In deze gevallen is een spouwmuurisolatie geen optie en moet u kiezen voor de isolatie van buitenmuren

Nadere informatie

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL S FOAMGLAS PERINSUL HL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www. foamglas.be FOAMGLAS Isoleer met visie voor de toekomst 45 cm 5 cm of 10 cm 9 11 14 19 cm of 11,5 17,5 24

Nadere informatie

Change the script. Join the vibe! vibers voor de bouw

Change the script. Join the vibe! vibers voor de bouw Miscanthus beton Change the script. Join the vibe! NNRGY BV introduceert een nieuw materiaal: vibers. Gemaakt van Olifantsgras dat groeit op Hollandse bodem. vibers is een oergewas dat gecombineerd met

Nadere informatie

Bouwfysica: NATUURKUNDIGE ELEMENTEN DIE MET HET BOUWEN VERBAND HOUDEN

Bouwfysica: NATUURKUNDIGE ELEMENTEN DIE MET HET BOUWEN VERBAND HOUDEN Bouwfysica: NATUURKUNDIGE ELEMENTEN DIE MET HET BOUWEN VERBAND HOUDEN NATUURKUNDIGE ELEMENTEN Warmte Vocht Warmtetransport Bij warmteverschillen zal er altijd een beweging komen om evenwicht te creëren

Nadere informatie

Na-isoleren. Meer comfort met minder energie.

Na-isoleren. Meer comfort met minder energie. Na-isoleren Meer comfort met minder energie. Besparen met woningisolatie Volta Limburg, voelt altijd beter, een belofte die Volta Limburg betrouwbaar en innovatief waarmaakt in heel Limburg. 7 dagen per

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen?

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzame materialen: hoe kiezen? Leefmilieu Brussel Duurzaam materiaalgebruik: problematiek en uitdagingen Liesbet TEMMERMAN cera a vzw Doelstelling(en) van de presentatie Stilstaan

Nadere informatie

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT 02 Inhoud Introductie 3 Het 5S-bouwsysteem? 5 Waarom 5S gebruiken? 7 Isolatiewaarde 11 De praktijk

Nadere informatie

Short & Sharp 3 Box 1

Short & Sharp 3 Box 1 Short & Sharp 3 Box 1 Steven Vercauteren «Technisch Advies» Tour & Taxis Brussel 18 november 2015 Wat is de toekomst van de superisolerende materialen? Isolants 18/11/2014 1 Superisolerende materialen

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Energie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Energie Opleiding Duurzaam Gebouw : Energie Leefmilieu Brussel Een strootje in Brussel... Matthieu DELATTE Karbon' scrl Architecture & Urbanisme Doelstelling(en) van de presentatie De keuzes voorstellen die voortvloeien

Nadere informatie

INFO-AVOND PROVINCIALE MINARAAD "TRANSITIE, DE WEG NAAR EEN BETER KLIMAAT" VERSLAG VAN EEN INSPIRERENDE AVOND

INFO-AVOND PROVINCIALE MINARAAD TRANSITIE, DE WEG NAAR EEN BETER KLIMAAT VERSLAG VAN EEN INSPIRERENDE AVOND INFO-AVOND PROVINCIALE MINARAAD "TRANSITIE, DE WEG NAAR EEN BETER KLIMAAT" VERSLAG VAN EEN INSPIRERENDE AVOND Een drukke avond was het op 30 september in het Boeverbos. Niet alleen door de meer dan 90

Nadere informatie

Biobased producten uit resthout

Biobased producten uit resthout Biobased producten uit resthout Tijs Lammens, Bio-energiedag Overijssel Your partner in the bioeconomy Inhoud Verschillende perspectieven van hout Over biobased producten: materialen vs. chemicaliën Biomassa

Nadere informatie

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1 JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen Inhoud 1. 1 ste constructiedetail... 2 2. 2 de constructiedetail... 3 3. Beschrijving van de opbouw

Nadere informatie

Gezondheid Energie Comfort. Adem. Bouwen & Renoveren

Gezondheid Energie Comfort. Adem. Bouwen & Renoveren Gezondheid Energie Comfort Adem Bouwen & Renoveren Gezond wonen met de natuur als uitgangspunt Zorgeloos wonen in een gezonde omgeving, voorbereid op alle fasen van je leven, zo goed als geen energierekening,

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/10. Schoolgebouwen. nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/10. Schoolgebouwen. nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/10 Schoolgebouwen nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling 12 BOUWEN MET BAKSTEEN TECHNIek Baksteen de perfecte combinatie

Nadere informatie

FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk

FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk FOAMGLAS PERINSUL De oplossing voor koudebruggen in het metselwerk www.foamglas.nl FOAMGLAS Isoleren met aandacht voor de toekomst 45 cm 11 15 19 cm 5 cm of 10 cm FOAMGLAS PERINSUL Koudebruggen hebben

Nadere informatie

ISOLATIE EN RENOVATIE

ISOLATIE EN RENOVATIE ISOLATIE EN RENOVATIE ZONNE-ENERGIE - ISOLATIE - VERWARMING DAKWERKEN - RENOVATIE - ELEKTRICITEIT Dakvensters EEN GEZOND BINNENKLIMAAT Ongeveer 50% van de tijd brengen we binnenshuis door. De kwaliteit

Nadere informatie

ekologio Kurkisolatie

ekologio Kurkisolatie ekologio Kurkisolatie Kurkisolatie is een goed ecologisch alternatief met uitstekende thermische en akoestische eigenschappen, en is een gegarandeerd 100% natuurlijk en nagroeibaar materiaal. Kurkisolatie

Nadere informatie

9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton

9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton 114 9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton Belangrijkste eigenschappen Prestaties voordelen Structuur uiterst kleine gesloten cellen (max. Ø 2 mm) die 80% van het volume uitmaken

Nadere informatie

Thermische isolatie oplossingen. thermische isolatie. muur en vloer PUR / PIR. panelen TMS & SIS REVE

Thermische isolatie oplossingen. thermische isolatie. muur en vloer PUR / PIR. panelen TMS & SIS REVE Thermische isolatie oplossingen thermische isolatie muur en vloer PUR / PIR panelen TMS & SIS REVE TMS & SIS REVE muren comfort besparingen prestaties Een gebouw dat slecht of helemaal niet geïsoleerd

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje BurenRoute Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je oude woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een oude woning en wil je Goed omgaan met energie? 3 Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

Testimonial. Montessorischool - Amsterdam

Testimonial. Montessorischool - Amsterdam Testimonial Montessorischool - Amsterdam IR. HANS KUIPER. ARCHITECT: Beste schoolgebouw van Amsterdam dankzij Rockwool Aan het uiterlijk van de 5e Montessorischool aan de Herschelstraat in Amsterdam is

Nadere informatie

Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur

Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur n e w Bou Bouwen Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur Inleiding Tijdens de winter beperkt isolatie het warmteverlies en dat is rechtstreeks te zien op uw verwarmingsfactuur. Tijdens de zomer

Nadere informatie

Thermische isolatie van bestaande platte daken

Thermische isolatie van bestaande platte daken Thermische isolatie van bestaande platte daken In onze maatschappij gaat steeds meer aandacht naar energiebesparingen, milieubescherming en comfort, wat een doordachte thermische isolatie van de gebouwschil

Nadere informatie

Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen

Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen Het gamma massieve elementen voor duurzame woningbouw volgens de passief huis -normen www.alphabeton.eu www.pamaflex.eu WINNER BELGIAN BUILDING AWARDS I 13 Het bereik van de elementen, ontwikkeld door

Nadere informatie

Rubbermat op de rol voor. ligboxen loopgangen melkstallen

Rubbermat op de rol voor. ligboxen loopgangen melkstallen Rubbermat op de rol voor ligboxen loopgangen melkstallen Huber: de grootste fabrikant in Europa voor rubbermat op de rol! Onze geschiedenis 1925 als vulkaniseerbedrijf opgericht door Anton Huber sr. in

Nadere informatie

Leembouw en vakwerkbouw

Leembouw en vakwerkbouw Leembouw en vakwerkbouw 1. Leem? Leem! Deze gebouwen zien er alle vijf heel verschillend uit. Ze zijn dan ook gebouwd op vier verschillende continenten, in verschillende tijdperken en met verschillende

Nadere informatie

LAGE ENERGIE RENOVATIE: YES WE CAN! Christophe Marrecau. Woensdag 21 april 2010 Eco-Bouwpools Ecohuis Antwerpen. Context

LAGE ENERGIE RENOVATIE: YES WE CAN! Christophe Marrecau. Woensdag 21 april 2010 Eco-Bouwpools Ecohuis Antwerpen. Context LAGE ENERGIE RENOVATIE: YES WE CAN! Christophe Marrecau 7 & 8 november Passiefhuis-Platform 2009 vzw Woensdag 21 april 2010 Eco-Bouwpools Ecohuis Antwerpen Context 128 m2 woonopp. over 2 bouwlagen garage

Nadere informatie

Voorstelling VIBE vzw

Voorstelling VIBE vzw Voorstelling VIBE vzw WAT? Thema s: Water Energie Materialen Ruimtegebruik - milieu - gezondheid Meer dan 25 jaar ervaring Duurzame ontwikkeling!!! C2C!!! Voorstelling VIBE vzw HOE? Website: www.vibe.be

Nadere informatie

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2 Taak constructies Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave 1MAK a 2015-2 Bouwknoop 1 Het gaat om een bouwknoop omdat de verticale muur verbonden wordt met een hellend dak. Detailtekening

Nadere informatie

WANDEN VOOR RESIDENTIËLE BOUWPROJECTEN

WANDEN VOOR RESIDENTIËLE BOUWPROJECTEN VERHEYEN BETON INFORMATIEBROCHURE WANDEN VOOR RESIDENTIËLE BOUWPROJECTEN Appartementsblokken, woningbouw, rusten verzorgingstehuizen,... Met twee types van dubbelzijdig afgewerkte betonwanden introduceert

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT

HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT 2 4 3 1 5 6 METEN IS WETEN De eigenaar van de houtskeletbouwwoning waarvan wij het grondplan afbeelden wilde de exacte akoestische prestaties van zijn woning kennen en

Nadere informatie

Duurzaam van vlasplant naar vlasvezel

Duurzaam van vlasplant naar vlasvezel Duurzaam van vlasplant naar vlasvezel Ir. Simon Hageman Lectoraat Duurzame Energievoorziening Saxion Hogeschool Enschede Contact: s.p.w.hageman@saxion.nl 1) Een deel van de gebruikte foto s zijn afkomstig

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Inhoudstafel 1. Is er een verschil tussen cannabis en hennep?... 2 2. Wat wordt

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case "Namen".

Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case Namen. Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case "Namen". Inhoud Toekomstvisie Prefabricatie Voordelen Innovatie Toepassing TOEKOMSTVISIE Prefabricatie blijvend te ontwikkelen

Nadere informatie

Materialen Belangrijkste kenmerken DD-analyse Voordelen voor de gezondheid Nadelen voor de gezondheid

Materialen Belangrijkste kenmerken DD-analyse Voordelen voor de gezondheid Nadelen voor de gezondheid THERMISCHE ISOLATIEMATERIALEN Rotswol - dampopen - minerale grondstoffen - geen brandwerende stoffen - inadembare vezels tijdens de - onbrandbaar beschikbaar in voldoende hoeveelheden - geen biociden toepassing,

Nadere informatie

Installatieinstructies

Installatieinstructies Installatieinstructies Algemeen Zorg ervoor dat u de instructies aandachtig leest en begrijpt alvorens met de installatie te beginnen. Simfofit moet steeds gebruikt worden met een gipskartonplaat van minstens

Nadere informatie

NATURAL B U I L D I N G HENNEPBETON MONTAGEGIDS GEREEDSCHAP

NATURAL B U I L D I N G HENNEPBETON MONTAGEGIDS GEREEDSCHAP NATURAL B U I L D I N G HENNEPBETON MONTAGEGIDS GEREEDSCHAP 1. VOORZORGSMAATREGELEN Deze gids beschrijft de techniek van het aanbrengen van hennepbeton met IsoHemp-producten. Alle gegevens dienen ter ondersteuning

Nadere informatie

BOUWEN MET NAGROEIBARE MATERIALEN. DE TOEKOMST? BACHELORPROEF. Julie Payeur. Toegepaste Architectuur. Academiejaar 2014 2015. Interne procesbegeleider

BOUWEN MET NAGROEIBARE MATERIALEN. DE TOEKOMST? BACHELORPROEF. Julie Payeur. Toegepaste Architectuur. Academiejaar 2014 2015. Interne procesbegeleider BOUWEN MET NAGROEIBARE MATERIALEN. DE TOEKOMST? BACHELORPROEF Julie Payeur Toegepaste Architectuur Academiejaar 2014 2015 Interne procesbegeleider Marc Jacobs Externe procesbegeleider Jan De Coninck VOORWOORD

Nadere informatie

GUTEX. Voorstelling GUTEX. Jo Maebe. Pecha Kucha 04/06/2015

GUTEX. Voorstelling GUTEX. Jo Maebe. Pecha Kucha 04/06/2015 GUTEX Voorstelling GUTEX Jo Maebe Pecha Kucha 04/06/2015 Bedrijfsgeschiedenis 1932 Productie van de eerste isolatieplaten op basis van houtwolvezel in Europa onder de naam Fahrit 1939 Productie en verkoop

Nadere informatie

Schothorst Amersfoort

Schothorst Amersfoort Schothorst Amersfoort Veel voorkomende Vragen/problemen Achterstallig onderhoud Verouderde installaties Klachten over tocht en kou Ventilatie problemen ( buitenluchtkwaliteit en binnenklimaat) Verouderde

Nadere informatie

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Onze focus Creëren van comfort 100% duurzaam Samenwerken in de keten Wat is comfort? Ja / nee? Ja / nee? Ja / nee? Wat

Nadere informatie

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE Er zijn appartementen waar je alles hoort. En er zijn appartementen met ISOBET-PLUS Isobet is een gebruiksvriendelijke isolerende mortel

Nadere informatie

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN!

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! HET HITTESCHILD ALUTHERMO, HET HITTESCHILD is een dun, reflecterend isolatiemateriaal met uitzonderlijke eigenschappen die een zeer eenvoudige plaatsing mogelijk maken. Het product

Nadere informatie

CO 2. Tekst: ing. Dick Havenaar. Niels Wesselink (links) en ing. Nico Doorn (rechts) van PS Koeltechniek & Klimaatbeheersing.

CO 2. Tekst: ing. Dick Havenaar. Niels Wesselink (links) en ing. Nico Doorn (rechts) van PS Koeltechniek & Klimaatbeheersing. Tekst: ing. Dick Havenaar Niels Wesselink (links) en ing. Nico Doorn (rechts) van PS Koeltechniek & Klimaatbeheersing. juni 2015 25 De compact samengebouwde CO 2 -installatie met op de achtergrond de gaskoeler.

Nadere informatie

Hoe verduurzaam ik mijn monument?

Hoe verduurzaam ik mijn monument? Hoe verduurzaam ik mijn monument? Martijn Haitink Energie en restauratieadviseur Erfgoedsectorbod klimaattafels 40% CO2 reductie in 2030 60% CO2 reductie in 2040 over de gemiddelde monumentenvoorraad Duurzaamheid

Nadere informatie

Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009

Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009 Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009 Vloerbekleding 1. Harde vloerbekleding 2. Halfzachte vloerbekleding 3.

Nadere informatie

Tijdschrift voor Wohnmedizin. Thermo-Hennep. Woon medisch aanbevolen. November 2005. GmbH & Co. KG

Tijdschrift voor Wohnmedizin. Thermo-Hennep. Woon medisch aanbevolen. November 2005. GmbH & Co. KG Tijdschrift voor Wohnmedizin Thermo-Hennep Woon medisch aanbevolen November 2005 GmbH & Co. KG Duurzaamheid Voorop. Hennep veelzijdig en vernieuwbaar Sinds 1996 is de teelt van THC-arme hennepsoorten opnieuw

Nadere informatie

Toepassing & plaatsing Steico I-liggers

Toepassing & plaatsing Steico I-liggers Toepassing & plaatsing Steico I-liggers Voordracht Eurabo mei 2011 Dries Hubrechts Totaaloplossing houtskeletbouw Natuurlijke grondstof hout Waarom bio-ecologische isolatie? Bio-ecologische isolatiematerialen

Nadere informatie

Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze. www.linden.be www.pamaflex.eu

Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze. www.linden.be www.pamaflex.eu Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze www.linden.be www.pamaflex.eu Warmte-/energiebalans bij conventionele bouwwijze 1. Verliezen door muren en vensters 2. Verliezen

Nadere informatie

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen :

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen : TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN Ongeacht de aard van de ingreep en zijn doeltreffendheid vergt het drogen van muren vrij veel tijd. Zo bijvoorbeeld bevat een muur met een dikte van 40

Nadere informatie

Producten op basis van hout en het milderen van de klimaatverandering

Producten op basis van hout en het milderen van de klimaatverandering Producten op basis van hout en het milderen van de klimaatverandering Een huis veeleer in hout bouwen in plaats van in baksteen vermindert gemiddeld de koolstofemissie met 10 ton. Indien een bijkomende

Nadere informatie

Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties

Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs is een bouwmethode die al meer dan 10 jaar in Engeland wordt toegepast, waarbij hoge isolatiewaarden, een minimaal aantal aan koudebruggen

Nadere informatie

Cursus Duurzaam Isoleren

Cursus Duurzaam Isoleren Cursus Duurzaam Isoleren 1. Introductie Jack Vroomen 2. DUWParkstad Joyce Bongers 3. Bameco (isolatiebedrijf) Maurice van Gennip 4. Adviesgesprek Rick Muijen Uitnodiging voor bezoeken producten (logo gamma)

Nadere informatie

AKOESTISCHE WAND- EN PLAFONDPANELEN

AKOESTISCHE WAND- EN PLAFONDPANELEN AKOESTISCHE WAND- EN PLAFONDPANELEN Tectum wand- en plafondpanelen Uniforme structuur Duurzaam en onderhoudsvriendelijk Uitstekende geluidsabsorptie Licht van gewicht Grote kleurkeuze Goede warmte-isolatie

Nadere informatie

TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN. Roompot. Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust

TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN. Roompot. Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN Roompot Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust Bouw uw droomhuis Elke woning weerspiegelt een geheel eigen karakter en persoonlijke smaak. Topcasco verwerkt

Nadere informatie

FINEERHOUT UNIEK EN NATUURLIJK

FINEERHOUT UNIEK EN NATUURLIJK FINEERHOUT UNIEK EN NATUURLIJK 2 4 3 1 5 6 GEFINEERDE PRODUCTEN 9 Meubels krijgen persoonlijkheid dankzij het natuurproduct fineer. 10 Gefineerde vloeren hebben een prachtig gevarieerd uitzicht en voelen

Nadere informatie

Planten en de mens vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Planten en de mens vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 08 June 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62376 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren

Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren Adviesburo Nieman B.V. September 2010 1 Adviesburo Nieman ruim 100 medewerkers in de vier vestigingen jaarlijks zo n 1500 verschillende projecten woning- en utiliteitsbouw

Nadere informatie

eenvoudig goed isoleren Geluidsoverlast? Easycell maakt het isoleren eenvoudig

eenvoudig goed isoleren Geluidsoverlast? Easycell maakt het isoleren eenvoudig E a s y - c e l l eenvoudig goed isoleren Geluidsoverlast? Easycell maakt het isoleren eenvoudig Isoleren van houten vloeren, daken en wanden is nu eenvoudig geworden met Easycell. Hierdoor is het de ideale

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

Van lage-energie tot en met passief zonder isolatiematerialen

Van lage-energie tot en met passief zonder isolatiematerialen + PASSIFBLOC Van lage-energie tot en met passief zonder isolatiematerialen U tot 0,11 W/m 2 K Super isolerend Stevig Luchtdicht Warmteregulerend Ademend Duurzaam en ecologisch Simpel. Zeker. Van lage-energie

Nadere informatie

EPS isoleert, bouwt en beschermt

EPS isoleert, bouwt en beschermt EPS isoleert, bouwt en beschermt Isoleert, bouwt en beschermt EPS is een bouwstof die door de bouw en de industrie al 50 jaar lang gewaardeerd wordt vanwege zijn uitmuntende eigenschappen. En nog steeds

Nadere informatie

Hoogwaardige natuurlijke isolatie. natuur bij

Hoogwaardige natuurlijke isolatie. natuur bij Hoogwaardige natuurlijke isolatie natuur bij hen n e p Een hoogwaardig en natuurlijk isolatiemateriaal Zowel professionals als particulieren spelen een belangrijke rol bij de keuze van materialen, constructie

Nadere informatie

ADVIES VAN DE PROVINCIALE MINA-RAAD ANTWERPEN

ADVIES VAN DE PROVINCIALE MINA-RAAD ANTWERPEN ADVIES VAN DE PROVINCIALE MINA-RAAD ANTWERPEN aan DE PROVINCIERAAD over HENNEP Besproken en goedgekeurd op de plenaire zitting van 14 maart 2011 1 Inleiding Meestal beperken maatregelen om biodiversiteit

Nadere informatie