Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk LCON/djon/GGZ D

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk LCON/djon/GGZ D"

Transcriptie

1 Ministerie van Veiligheid en Justitie De heer M.C.J. Groothuizen Postbus EH DEN HAAG Newtonlaan BX Utrecht Postbus GA Utrecht T F E info@nza.nl I Behandeld door Telefoonnummer adres LCON/djon/GGZ lcoenen@nza.nl Onderwerp Datum Reactie verzoek ontwikkeling NHC FZ 14 juli 2011 Geachte meneer Groothuizen, Deze brief is een reactie op uw brief met kenmerk /11 waarin u de NZa verzoekt om een voorstel te doen voor een normatieve huisvestingscomponent (NHC) voor de intramurale forensische zorg. De NZa is verheugd dat u haar expertise wil betrekken bij de totstandkoming van het vergoedingssysteem voor de huisvestingslasten, vooruitlopend op de bevoegdheden die de NZa zal verwerven bij de invoering van de nieuwe Wet Forensische Zorg. De NZa zal voor de uitvoer van het verzoek gebruik maken van de expertise van TNO Zorg en Bouw. Leeswijzer Het doel van deze brief is om u, vooruitlopend op het advies Integrale Tarieven Forensische Zorg in januari 2012, te informeren over de wijze waarop de NHC kan worden ingepast in de bekostiging van de forensische zorg. Verschillende onderwerpen komen aan bod in deze brief. Wij geven hier kort aan hoe wij zijn omgegaan met de gestelde vragen van uw Ministerie. In deze brieven zijn ook enkele adviezen opgenomen. Dit zijn definitieve adviezen, die om praktische redenen voorafgaand aan de verdere uitwerking van de NHC zijn gegeven. In paragraaf 1 gaan we kort in op de totstandkoming van het advies Integrale Tarieven Forensische Zorg. Als achtergrondinformatie bij paragraaf 1 is in de bijlage een overzicht opgenomen van de elementen in de NHC, evenals de eerder gemaakte afspraken over het traject. In paragraaf 2 bespreken wij hoe wij voornemens zijn uw aandachtspunten een plaats te geven in het advies. In paragraaf 3 komt aan de orde hoe wij voornemens zijn uw randvoorwaarden in het advies in te vullen. In paragraaf 4 wordt aangegeven hoe de overgang van de oude naar de nieuwe bekostiging plaats kan vinden. Tot slot wordt in paragraaf 5 van deze een brief een korte samenvatting gegeven.

2 1. Integrale tarieven Forensische Zorg De invoering van de DBBC-systematiek is de eerste stap op weg naar prestatiebekostiging in de Forensische Zorg. In juli 2010 heeft de NZa advies gegeven aan V&J over de productstructuur DBBC in De kapitaallasten voor vastgoed zijn tot nu toe niet verwerkt in de productstructuur en tarieven. Wat betreft de kapitaallasten heeft de NZa in 2009 geadviseerd om zoveel als mogelijk aan te sluiten bij de reguliere GGZ. Uiteraard houden we hierbij rekening met de behoefte aan extra beveiligingsvoorzieningen in de forensische zorg. In juli 2010 heeft de NZa in aanvulling hierop geadviseerd om net als voor de langdurige en curatieve GGZ een NHC te ontwikkelen. De NHC is volgens de NZa de beste methode om onder het regime van prestatiebekostiging de kapitaallasten op te nemen in de zorgprestaties. Wij gaan er vanuit dat het mogelijk is om per 1 januari 2013 te beginnen met een bekostiging op basis van NHC s. 2 van 100 Op basis van uw verzoek zal de NZa in januari 2012 een advies Integrale Tarieven Forensische Zorg uitbrengen. In dat adviesrapport zal de NZa beschrijven hoe gekomen is tot voor zorginkoop geschikte prestaties en kostendekkende tarieven, in de vorm van een NHC. Het ministerie van V&J kan, mede op basis van het advies, een besluit nemen over de invoer van de NHC voor de Forensische Zorg. Uitwerking NHC FZ De basis voor de NHC zijn de bouwkostennota 2008, de prestatie-eisen voor AWBZ-voorzieningen 2007 van het voormalige Bouwcollege plus het programma van eisen FPC s 2004 en de vertaling van deze documenten in een aantal uitgangspunten voor het tarief. Daarnaast is het ministerie van Veiligheid en Justitie op dit moment bezig met het aanpassen van de beveiligingsniveaus in de productstructuur. De normen die hieruit voortvloeien, zullen zodra deze beschikbaar zijn, ook een belangrijk deel uitmaken van de basis voor de NHC. Voor de forensische zorg wordt zoveel als mogelijk aangesloten bij het model van de NHC voor de AWBZ. Alleen waar nodig zal gemotiveerd worden afgeweken van de NHC s voor de ZZP s. In de bijlage is terug te vinden welke elementen van de kapitaallasten worden opgenomen in de NHC. In het definitieve advies Integrale Tarieven Forensische Zorg zullen de volgende zaken worden uitgewerkt voor de NHC: Een beschrijving van de DBBC s die het mogelijk maakt om een norm voor noodzakelijke gebouwelijke voorzieningen te definiëren. Een berekening van de investeringskosten die nodig is om de noodzakelijke gebouwelijke voorziening te kunnen realiseren. Een expliciete weergave van de uitgangspunten waarop het uiteindelijke tarief voor de NHC FZ gebaseerd is. Te denken valt aan de normen voor rente, instandhoudinginvesteringen, bezettingsgraad etc. Het advies zal bestaan uit een lijst van prestaties en tarieven, gekoppeld aan de productstructuur verblijf. Ook zal in het advies een verantwoording van de gemaakte keuzes worden opgenomen.

3 Eisen aan de bebouwing De NZa heeft zelf geen taak of bevoegdheid om de onderliggende bouwnormen van de NHC ten aanzien van zorg of beveiliging vast te stellen. De NZa zal daarom niet zelf een standpunt innemen over de invulling van de (zorg)inhoudelijke normen. Die verantwoordelijkheid ligt bij het veld en het ministerie van V&J. 3 van 100 De bouwnormen op basis waarvan de NHC wordt uitgewerkt moeten tijdig ter beschikking komen van de NZa. Er zijn twee aspecten waarmee apart rekening gehouden moet worden. Ten eerste zijn er gebouwelijke voorzieningen in de forensische Zorg die geen onderdeel hebben uitgemaakt van het Bouwregime. De belangrijkste exponent hiervan zijn de Forensisch Psychiatrische Centra (FPC s). Hiervoor heeft de NZa kostengegevens nodig van het ministerie van V&J. Ten tweede moeten eventuele wensen ten aanzien van wijziging van de bestaande normen tijdig beschikbaar zijn. De belangrijkste ontwikkeling op dit gebied zijn de voorgenomen wijzigingen in de beveiligingsniveaus. Als de beveiligingsniveaus en de uitwerking daarvan niet tijdig beschikbaar zijn voor de NZa, dan zal de publicatie van het advies integrale tarieven vertraging oplopen. De normen waarop de NHC wordt gebaseerd moeten uiteindelijk duidelijk en werkbaar zijn voor zorginkoper en zorgaanbieder. Dit betekent dat er enerzijds voldoende ruimte moet zijn voor zorgaanbieders om zelf te kunnen beschikken over hun huisvesting en dat anderzijds de zorginkoper voldoende zekerheid moet hebben over de geboden (kwaliteit van) beveiliging. Bovendien moet men zich er van bewust zijn dat de gekozen bouwnormen invloed hebben op het uiteindelijk tarief van de NHC. Dit is bijvoorbeeld relevant voor een eventuele opsplitsing of aanscherping van de beveiligingsniveaus. 2. Reactie NZa op aandachtspunten V&J In uw brief wijst u ons bij de uitwerking van NHC s op de volgende zaken: 1. Houd bij de ontwikkeling van de NHC s rekening met de mogelijkheid tot opsplitsing van het beveiligingsniveau twee in een hoog en een laaggedeelte. De NZa zal uw wensen tot het uitbreiden van de beveiligingsniveaus betrekken bij de uitwerking van de NHC s. Hierbij hebben wij één opmerking. Het onderscheid in de NHC van de verblijfproducten 2a en 2b is afhankelijk van de mate waarin het verschil tussen deze categorieën wordt verklaard door gebouwelijke aanpassingen. Een onderscheid dat wordt veroorzaakt door het aspect van de beveiliging dat terugkomt in de loon- en materiele kosten wordt vergoed via de DBBC s. Verder verwijs ik u naar de passage over de bouwnormen in de eerste paragraaf van deze brief. Meer informatie over de NHC in relatie tot de beveiligingsniveaus vindt u verderop in deze brief, bij onze reactie op randvoorwaarde twee.

4 2. Geef een advies over het wel of niet hanteren van NHC s voor de FPC s. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te creëren voor aanbieders en onnodig werk te voorkomen geeft de NZa, vooruitlopend op het volledige advies Integrale Tarieven, een definitief advies over deze vraag in deze brief. Overigens kan de NZa slechts adviseren over het toepassen van een NHC. De bevoegdheid tot besluiten over dit onderwerp ligt bij het ministerie van V&J. Graag horen wij op korte termijn of u ons advies op dit onderwerp overneemt. 4 van 100 De NZa beziet het antwoord op de adviesvraag graag in samenhang met de keuzes voor de huisvesting van PPC s. Immers ook deze aanbieders leveren psychiatrische zorg in strafrechtelijk kader in de hoogste beveiligingscategorie, bekostigd door DBBC s. Na overleg met de veldpartijen adviseren wij u een NHC in te voeren voor de FPC s. Er is hiervoor een aantal argumenten. Ten eerste maken de FPC s gebruik van de DBBC s. De DBBC s worden niet alleen gebruikt als taal voor de zorginkoop, maar ook als middel om concurrentie tussen aanbieders mogelijk te maken. Het vasthouden aan nacalculatie van kapitaallasten betekent dat de prijzen en prestaties voor verschillende aanbieders ongelijk zijn, terwijl een level playingfield juist een voorwaarde is voor effectieve prestatiebekostiging. Ten tweede hebben FPC s diverse typen forensische zorg ondergebracht in hun organisatie. Voor die zorg zal een NHC gaan gelden. Om een schot in de bekostiging te voorkomen is het van belang dat voor deze organisaties één bekostigingsmethode voor kapitaallasten bestaat. Tot slot is het van belang dat aanbieders meer mogelijkheden krijgen om pro-actief in te spelen op uitdagingen van de branche, zoals de tendens van minder TBS-opleggingen. Een bekostigingsinstrument dat een meer gedecentraliseerde aanpak mogelijk maakt, zoals de NHC, biedt hiervoor uitkomst. De overgang naar NHC-bekostiging zal naar alle waarschijnlijkheid meer vergen van de organisatie van FPC s dan voor andere aanbieders van forensische zorg. Dit is verder uitgewerkt in paragraaf 4 van deze brief. PPC s Ten aanzien van de PPC s zijn wij van mening dat het geen reële optie is om voor deze zorg binnen het Gevangeniswezen een NHC in te voeren per 1 januari In het advies Integrale Tarieven Forensische Zorg zal de NZa in principe adviseren de bestaande methodiek voor de betaling van hun kapitaallasten te continueren. Een definitief besluit over een NHC voor de PPC s ligt bij uw Ministerie. Ons argument voor het continueren van de bestaande bekostiging is dat de intramurale zorg van de PPC s een eigen markt is met zeer specifieke kenmerken. Dit ondanks het feit dat de PPC s wel gaan werken met de DBBC s. Ten eerste lijkt het niet opportuun om op korte termijn een decentralisatie van de besluitvorming over het vastgoed van de PPC s te verwachten. Een toename van het bedrijfsrisico op korte termijn hoort waarschijnlijk evenmin tot de mogelijkheden. Dit heeft als gevolg dat de PPC s nauwelijks gevoelig zijn voor financiële prikkels. Dankzij deze twee huidige kenmerken van de PPC s vervallen de voordelen van een NHC.

5 Op korte termijn zijn er ook praktische hindernissen bij de ontwikkeling van een NHC voor de PPC. Omdat de PPC s pas begonnen zijn met het leveren van forensische zorg is het moeilijk om een profiel voor een optimale aanbieder vast te stellen. Daarbij bestaat deze sector uit een zeer klein aantal aanbieders, die qua ontwikkelingsstadium nog erg van elkaar verschillen. Als de PPC s langer actief zijn zal het mogelijk gemakkelijker zijn om een toereikend profiel voor een PPC vast te stellen. 5 van 100 Op termijn, als bijvoorbeeld FPC s gebruikt gaan worden als extra capaciteit voor de PPC s, moet bezien worden of er geen belemmerende schotten in de financiering ontstaan door verschillende systemen voor kapitaallastenfinanciering in de forensische zorg. Er kan dan opnieuw beoordeeld worden of het mogelijk en wenselijk is een NHC voor de PPC s te ontwikkelen. De NZa zal u daarom op een later moment verder adviseren over een NHC voor de PPC s. 3. Maak een berekening van het bedrag aan kapitaallasten forensische zorg dat in de AWBZ-budgetten zit en maak een berekening van het bedrag aan kapitaallasten forensische zorg gebaseerd op de NHC s en DBBC s. Zoals afgesproken tussen de NZa en V&J zullen wij een brief sturen aan u en aan het ministerie van VWS op het moment dat wij inzicht kunnen geven in de gevraagde cijfers. 4. Geef een advies over de wijze van inrichten van het vergoedingssysteem kapitaallasten, indien invoeringsdata bij AWBZ en ZVW verschillen, rekening houdend dat VenJ niet twee keer een vergoedingssysteem wil invoeren. Het heeft ook de voorkeur van de NZa dat de NHC s in de forensische zorg op één moment ingaan, namelijk per Dus zowel de forensische ZZP s als de forensische DBBC s zullen een integraal tarief kennen vanaf De NZa merkt op dat voor enkele aanbieders deze keuze gepaard kan gaan met administratieve problemen. Hiervan kan sprake zijn als aanbieders in 2012 AWBZ-zorg leveren met NHC s en forensische zorg zonder integrale tarieven. Toch hecht de NZa sterk aan een gelijktijdige en zorgvuldige invoer van de NHC s voor het forensische veld (met uitzondering van de eerder genoemde PPC s). Deze zorgvuldige invoer is niet haalbaar per 1 januari 2012, zoals dat wel haalbaar is voor langdurige zorg betaald uit de AWBZ. Overigens moet hierbij aangetekend worden dat is voorzien in het ondervangen van de mogelijke problemen door segmentering. Dit is gebeurd door in een NZabeleidsregel op te nemen hoe zorgaanbieders hun kapitaallasten kunnen toerekenen aan hun AWBZ/Zvw/forensische productie. Op basis van die toerekening kunnen de aanbieders de juiste vergoeding ontvangen voor hun kapitaallasten. Wij adviseren voor de forensische zorg in 2012 de bestaande regelingen voort te zetten. De NZa adviseert aan (de zorginkoop vanuit) uw Ministerie om actief contact te onderhouden met de betrokken brancheorganisaties om mogelijke (administratieve) problemen pragmatisch op te lossen.

6 5. Vermeld apart hoe in de overgangsregeling rekening is gehouden met de huidige systematiek van zogeheten trekkingsrechten. In het najaar zal door de NZa in overleg met V&J en het veld een globale schets van de overgangsystematiek worden gemaakt. Het ligt voor de hand dat een soortgelijk overgangsmodel wordt gekozen als voor de AWBZ. Zie hiervoor ook paragraaf 4 uit deze brief. 6 van Reactie NZa op randvoorwaarden V&J Verder doet u in uw brief het verzoek bij de berekening van NHC s rekening te houden met de volgende randvoorwaarden: 1. De eerder aan u gecommuniceerde definities van beveiligingsniveau één tot en met vier worden gehanteerd. De NZa zal de gecommuniceerde definities van de beveiligingsniveaus gebruiken. Deze zullen in overleg met TNO worden vertaald naar de bouwnormen waarop de NHC gebaseerd zal zijn. Van belang voor de ontwikkeling van de NHC s is dat de beveiligingsdefinities onderling onderscheidend zijn, overeenkomen met de gewenste gebouwelijke voorzieningen in de forensische zorg en zo concreet zijn dat ze te vertalen zijn in bouwnormen. Het is van belang dat de precieze definities op 15 september bekend zijn bij de NZa. Dit geldt voor zowel de definities van beveiligingsniveau 1 t/m 4 als voor de definitie van het eventuele extra beveiligingsniveau. Overigens kunnen veranderingen in de beveiligingseisen zich mogelijk vertalen in de tarieven van de NHC. Zie ook onze opmerkingen over de normen in de eerste paragraaf van deze brief. 2. De NHC s zijn gekoppeld aan de beveiligingsniveaus uit de DBBC s. Voor onze advisering onderschrijven wij deze randvoorwaarde. Daarbij voegen wij het volgende toe. Het uitgangspunt van de NHC is een prestatiebeschrijving met een kostendekkend tarief voor de kapitaallasten per verblijfsproduct. Deze verblijfproducten bestaan uit zowel beveiligingsniveau als zorgintensiteit. De NHC s zijn dus automatisch gekoppeld aan de beveiligingsniveaus, maar de zorgintensiteit kan ook van invloed zijn op de noodzakelijke gebouwelijke voorziening per verblijfproduct. Uiteraard zullen we bij de uitwerking van de NHC s rekening houden met het feit dat de beveiliging van instellingen een prioriteit is voor V&J. 3. De ontwikkeling van NHC s is gebaseerd op de uitgangspunten in de GGZ, waarbij indien noodzakelijk gefundeerd kan worden afgeweken. én 6. De NHC s in de reguliere GGZ en FZ sluiten op elkaar aan. Voor strafrechtelijke en reguliere patiënten die een zelfde combinatie hebben van behandeling en verblijf dienen geen verschillende NHC s te gelden.

7 Forensische zorg wordt veelal geleverd door zorgaanbieders die ook GGZ in de Zvw en de AWBZ aanbieden. Een uitgangspunt voor een goed werkende bekostiging is dat een gelijk gebouw een gelijke vergoeding moet opleveren. Op die manier is de continuïteit van zorg beter gewaarborgd. Dit betekent concreet dat als patiënten bijvoorbeeld in een FPK verblijven ongeacht hun verblijfstitel (Zvw/AWBZ/FZ) de geleverde zorg voor een aanbieder eenzelfde kapitaallastenvergoeding zou moeten opleveren. 7 van 100 Een goede samenhang vereist dat in de uitgangspunten voor de forensische NHC rekening wordt gehouden met de samenhang tussen GGZ en FZ. Het gaat hierbij met name om aanvullende beveiligingseisen ten opzichte van de reguliere GGZ. Verschillende ideaaltypes voor bebouwing kunnen leiden tot verschillende NHC s met afwijkende tarieven. De NZa adviseert om over deze (zorginhoudelijke) punten in overleg te treden met het veld. Wat betreft de samenhang in de uitwerking van de NHC s zal de NZa zelf de regie voeren. 4. Alle huisvestingskosten worden meegenomen die ook in de reguliere GGZ gebruikelijk zijn. De kosten voor brandveiligheid neemt u mee en laat u bij voorkeur ook apart zichtbaar zijn. Alle kapitaallasten van het vastgoed die nodig zijn om de zorg te leveren, zullen worden vergoed via de NHC. Het gaat hierbij om een combinatie van de bouwnormen uit de GGZ, maar ook de nieuwe definities van beveiligingsniveaus en de eisen aan brandveiligheid die mogelijkerwijs zijn aangescherpt ten aanzien van de laatst gemaakte bouwnormen. Wat betreft de inzichtelijkheid van de kosten voor brandveiligheid hebben wij de volgende reactie. De normatieve vergoeding is gebaseerd op de meest actuele bouwnormen voor forensisch psychiatrische voorzieningen. Onderdeel van deze bouwnormen zijn de meest actuele inzichten in de brandveiligheid van zorginstellingen. In die zin worden de kosten voor brandveiligheid meegenomen in de vaststelling van de NHC. De NZa zal aan TNO vragen om waar mogelijk eventuele kostenverhogende brandveiligheidseisen te benoemen. 5. Voor rijks-fpc worden ook NHC s ontwikkeld. De NZa steunt uw wens om ook voor de rijksklinieken eenzelfde NHC te ontwikkelen zoals die ook beschikbaar zal zijn voor particuliere FPC s. De NZa meent dat dit van belang is om een gelijk speelveld te creëren. Op korte termijn zijn er nog wel enkele knelpunten ten aanzien van een NHC voor de rijksklinieken. Zo bestaat er door de nauwe band tussen zorginkoper en rijkskliniek de schijn van oneerlijke concurrentie. Bovendien kennen deze aanbieders weinig vrijheid met betrekking tot hun vastgoed. Als het kapitaal eigendom blijft van de Rijksgebouwendienst is de NHC voor deze aanbieders niet een methode die tot een gelijk speelveld leidt. Zoals eerder in het Advies Marktordening Forensische Zorg aangegeven, raden wij u uit bekostigingsoogpunt aan om de rijksklinieken op afstand te plaatsen/ te dereguleren indien u de stap te zet naar DBBC s en NHC s voor deze aanbieders.

8 4. Overgangtraject Op dit moment wordt in de forensische zorg op veel verschillende manieren betaald voor de kapitaallasten. Met de invoering van de NHC worden alle bestaande regelingen vervangen door één nieuwe methodiek. Bovendien zal de nieuwe methodiek qua aard erg verschillen van de oude systematiek. Hierbij zullen de zorgaanbieders meer financieel risico gaan lopen over hun bedrijfsvoering dan zij tot dusver gewend waren. De NZa acht het om deze redenen van belang dat de aanbieders de tijd krijgen om hun vastgoedstrategie aan te passen aan het nieuwe bekostigingsbeleid. 8 van 100 De NZa zal conform de eerder gemaakte afspraken in het najaar verder met u spreken over het overgangtraject. Het ligt voor de hand om zoveel als mogelijk aan te sluiten bij het overgangtraject zoals dat bepaald is voor de AWBZ. Daarnaast zijn er nog twee zaken van belang voor een succesvolle overgang van de oude naar de nieuwe bekostiging voor de FZ. 1. Een duidelijk financieel kader. De NHC maakt het noodzakelijk uitgaven naar voren te halen, omdat de historische benadering van de kosten wordt losgelaten. Om de NHC in te kunnen voeren moeten daarom voldoende middelen beschikbaar zijn. Aandachtspunt hierbij is dat nog een overheveling moet plaatsvinden van gelden uit de AWBZ naar de begroting van V&J. De keuzes die gemaakt worden over de overheveling zijn van invloed op het beschikbare financiële kader. Overigens is de verwachting dat de eenmalige inhaalslag voor het financieringsniveau in een later stadium terug wordt verdiend doordat zorgaanbieders doelmatiger met hun huisvesting om zullen gaan. 2. Opheffen regelingen tegenstrijdig met doelstellingen NHC. Op dit moment zijn er veel voorbeelden bekend van interventies in de bedrijfsvoering van zorgaanbieders. Te denken valt aan specifieke, ongelijke (bovennormatieve) toeslagen, maar ook vormen van beperkende regulering. Regelgeving die specifiek enkele aanbieders bevoordeelt of benadeelt leidt tot een ongelijk speelveld. De FPC s blijken het vaakst onderwerp te zijn van de bedoelde interventies in de bedrijfsvoering. De NZa adviseert om bij de overgang naar NHC s deze instellingspecifieke regelingen zoveel als mogelijk op te heffen. In het licht van de NHC is opheffing van de ongelijke beperking aan het eigen vermogen voor instellingen het meest dringend. Ook kan een transparant gunningkader, zoals geadviseerd in het Advies Marktordening, helpen bij het creëren van een gelijk speelveld.

9 5. Samenvatting Wij zeggen toe de volgende acties te ondernemen. Wij gaan uit van het principe DBC GGZ, tenzij, waar nodig nadrukkelijk rekening houdend met de beveiligingseisen binnen de forensische zorg. Voor de uitwerking van de NHC zullen we gebruik maken van de reeds bekende beveiligingsniveaus, evenals de gewenste opsplitsing van niveau twee. De kosten voor de brandveiligheid zullen zo mogelijk inzichtelijk worden gemaakt. Wij zullen u in het najaar adviseren hoe het overgangtraject voor de forensische zorg zou kunnen worden ingericht. Aansluitend daarop zullen wij u informeren over hoe de trekkingsrechten kunnen worden verwerkt in het overgangtraject. Wij zeggen toe ook voor de rijksklinieken een NHC te ontwikkelen, als u daartoe besluit. Wij adviseren u om te besluiten dat de kapitaallasten van de FPC s worden vergoed via een NHC. De bekostiging op basis van NHC s zou het beste werken als u de rijksklinieken meer op afstand plaatst. Voor de PPC s adviseren wij u de bestaande kapitaallastenbekostiging voorlopig te handhaven. Tot slot adviseren wij u dat zowel voor de ZZP s als de DBBC s de NHC wordt ingevoerd per 1 januari Wel moet voor de aanbieders die zorg leveren in ZZP s rekening worden gehouden met mogelijke administratieve problemen. Wij informeren u dat de uitwerking van de NHC s en de tarieven gekoppeld zal zijn aan de combinatie van beveiliging- en zorgintensiteit. Dit betekent dat wij bij de uitwerking en/of tariefstelling van de NHC niet alleen zullen kijken naar het beveiligingsniveau. Ten tweede informeren wij u dat een tijdige publicatie van het advies afhankelijk is van een tijdige en werkbare uitwerking van de beveiligingsniveaus. De gekozen definities zullen van invloed kunnen zijn op de tarieven van de NHC. Tot slot stellen wij u op de hoogte van het feit dat naar de mening van de NZa twee randvoorwaarden voor de overgang naar de NHC nu nog onvoldoende zijn ingevuld om de NHC per 1 januari 2013 in te voeren. Het betreft de beschikbaarheid van financiële middelen en het bestaan van regulering die tegenstrijdig is met de beleidsdoelstellingen van de NHC. Wij vragen u om ons op of voor 1 september te laten weten of u de adviezen uit deze brief overneemt. Daarbij vragen wij ook om zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 15 september de noodzakelijke informatie voor het bepalen van de bouwkosten aan ons aan te leveren. Wat betreft dit laatste punt is een voor de zorginkoper en voor de zorgaanbieder werkbare uitwerking van de beveiligingsniveau een speciaal aandachtspunt. Indien de gevraagde informatie niet tijdig tot onze beschikking komt zal de publicatie van het advies vertraging oplopen. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en zien uit naar een prettige samenwerking, 9 van 100 Met vriendelijke groet, Nederlandse Zorgautoriteit mr. drs. T.W. Langejan voorzitter Raad van Bestuur

10 Bijlage 1: 10 van 100 Onderstaande tabel is bewerkt overgenomen uit het Advies Naar integrale tarieven in de AWBZ, NZa, juni Budgetcomponent In NHC In huidige DBBC-prijs Rente over Werkkapitaal (negatief % omzet) Nee Nee Boekwaarde inventaris Nee Nee Boekwaarde grond Nee Nee Boekwaarde gebouwen / installaties Ja Nee Onderhanden bouwprojecten (bouwrente) Nee Nee Eigen vermogen 1 Nee Nee Afschrijvingen terreinvoorzieningen Nee Nee Gebouwen en installaties (inclusief instandhouding) Ja Nee Interim-voorzieningen Nee Nee Inventaris Nee Nee Huur en erfpacht Ja/Nee Nee Doorberekende kapitaallasten (ontvangen verhuuropbrengsten) Nee Nee Overige gebouw gerelateerde kosten Energie, heffingen, belastingen, verzekeringen Nee Ja Onderhoud (loon/materieel) Nee Ja 1 Er wordt geen onderscheid gemaakt naar eigen vermogen en vreemd vermogen. Er is een integrale rentevergoeding opgenomen in de NHC.

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/12c 11D Aan besturen van AWBZ-instellingen alle GGZ-instellingen (Care en Cure) de zorgkantoren en de zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82

Nadere informatie

4.1 Forensische zorg Zorg als bedoeld in artikel 2 van het Interimbesluit forensische zorg. 1

4.1 Forensische zorg Zorg als bedoeld in artikel 2 van het Interimbesluit forensische zorg. 1 REGELING Verplichte informatieverstrekking zorgaanbieders van forensische zorg Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de navolgende

Nadere informatie

Invoering normatieve inventariscomponent (nic) in de forensische zorg

Invoering normatieve inventariscomponent (nic) in de forensische zorg BELEIDSREGEL Invoering normatieve inventariscomponent (nic) in de forensische zorg Ingevolge artikel 6 van het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer Wet marktordening gezondheidszorg (Bub Wmg)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/FZ-0007

BELEIDSREGEL BR/FZ-0007 BELEIDSREGEL BR/FZ-0007 INVOERING NORMATIEVE HUISVESTINGSCOMPONENT (NHC) FORENSISCHE ZORG Ingevolge artikel 6 van het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer Wet marktordening gezondheidszorg (Bub

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 770 8 770 info@nza.nl CI/15/23c 0133088/0188695

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 088 770 8 770 info@nza.nl CI/15/23c 0133088/0188695 Aan het bestuur van: GGZ Nederland (GGZN); Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN) Gevangeniswezen (GW) Directie Forensische Zorg (DForZo), Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) Newtonlaan 1-41

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Regulering /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Regulering / Ministerie van Veiligheid en Justitie De heer dr. K.H.D.M. Dijkhoff Postbus 20301 2500 EH S-GRAVENHAGE Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 32 398 Vaststelling van een Wet forensische zorg en daarmee verband houdende wijzigingen in diverse andere wetten (Wet forensische zorg) A BRIEF

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/FZ-0006

BELEIDSREGEL BR/FZ-0006 BELEIDSREGEL TARIEVEN NORMATIEVE HUISVESTINGSCOMPONENT FORENSISCHE ZORG Ingevolge artikel 57 eerste lid onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) juncto artikel 6 van het Besluit

Nadere informatie

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht.

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in een aantal beleidsregels en in één regeling voor 2012 en 2013 toegelicht. Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo

Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030

Nadere informatie

Zorgautoriteit. Nederlandse. gereguleerde segment. Voor het overige deel, het vrije segment,

Zorgautoriteit. Nederlandse. gereguleerde segment. Voor het overige deel, het vrije segment, 770? /. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport Minister mr. drs. B.J. Bruins Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c Aan het bestuur van: Voorheen gebudgetteerde aanbieders (450) Zorgverzekeraars Zorgverzekeraars Nederland (ZN) GGZ Nederland (GGZN) Platform MeerGGZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Nederlandse

Nadere informatie

De NZa gebruikt de genoemde gegevens om tijdens de transitieperiode het transitiebedrag per zorgaanbieder vast te stellen.

De NZa gebruikt de genoemde gegevens om tijdens de transitieperiode het transitiebedrag per zorgaanbieder vast te stellen. REGELING Regeling Verplichte aanlevering budget- en DBBC omzet Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de navolgende regeling

Nadere informatie

Invoering normatieve huisvestingscomponent (nhc) in de forensische zorg

Invoering normatieve huisvestingscomponent (nhc) in de forensische zorg BELEIDSREGEL Invoering normatieve huisvestingscomponent (nhc) in de forensische zorg Ingevolge artikel 6 van het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer Wet marktordening gezondheidszorg (Bub Wmg)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ

BELEIDSREGEL BR/CU Tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ BELEIDSREGEL Tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ

BELEIDSREGEL BR/CU Tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ BELEIDSREGEL Tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/11c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Care/Wlz/16/11c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-535

NADERE REGEL NR/CU-535 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk EOUN/mpan/GGZ 030 296 89 38 11D0050616

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk EOUN/mpan/GGZ 030 296 89 38 11D0050616 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de heer drs. L.A.M. van Halder, D-G Curatieve Zorg Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw BELEIDSREGEL Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering Wlz/16/21c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering Wlz/16/21c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren/wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Invoering normatieve inventariscomponent (NIC) in de langdurende gespecialiseerde ggz

Invoering normatieve inventariscomponent (NIC) in de langdurende gespecialiseerde ggz BELEIDSREGEL Invoering normatieve inventariscomponent (NIC) in de langdurende gespecialiseerde ggz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt

Nadere informatie

Uitvoeringsregels Forensische Zorg DBBC s 2013

Uitvoeringsregels Forensische Zorg DBBC s 2013 Uitvoeringsregels Forensische Zorg DBBC s 2013 Versie 1.0 Datum 19 februari 2013 Status Vastgesteld Colofon Afzendgegevens Directie Forensische Zorg Stafbureau Schedeldoekshaven 101 2511 EM Den Haag Postbus

Nadere informatie

Berekeningsmethodiek NHC in de Care

Berekeningsmethodiek NHC in de Care TNO-rapport - TNO-060-UTC-2011-00078 Berekeningsmethodiek NHC in de Care Datum 4 mei 2011 Auteur(s) Norman Egter van Wissekerke Oscar Verhoeff Henk Sijsling Aantal pagina's 8 Opdrachtgever Projectnaam

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c

BELEIDSREGEL CA-BR Indexatie Wlz. Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c Bijlage 8 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Indexatie Wlz Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care Aan alle zorgaanbieders die GRZ leveren en de zorgkantoren/zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 0900 770 70 70 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Via deze circulaire informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) u over het vaststellen van de volgende beleidsregels:

Via deze circulaire informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) u over het vaststellen van de volgende beleidsregels: Aan de besturen van - Gebudgetteerde GGZ-instellingen - GGZ Nederland - ZN - NVZ - NFU Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verplichte informatieverstrekking zorgaanbieders van forensische zorg

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verplichte informatieverstrekking zorgaanbieders van forensische zorg STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36714 3 juli 2018 Verplichte informatieverstrekking zorgaanbieders van forensische zorg REGELING NR/REG-1913 Vastgesteld

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van VWS DLZ Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5113

BELEIDSREGEL BR/CU-5113 BELEIDSREGEL Tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) en normatieve inventariscomponent (NIC) gespecialiseerde GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/13c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/13c / Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-558

NADERE REGEL NR/CU-558 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 239 Ontvangen ter Griffie op 2 oktober 2012. Het besluit tot het doen van een aanwijzing

Nadere informatie

SGE70\'DHEID ^ SEP.20B SCANPLAZA

SGE70\'DHEID ^ SEP.20B SCANPLAZA Nederlandse Zorgautoriteit Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mevrouw drs. E.L Schippers Postbus 20350 W 0 L K SGE70\'DHEID ^ SEP.20B Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502

Nadere informatie

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t.

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t. TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ-0006 1 januari 2014 10 september 2014 n.v.t. Volgnr. Geldig tot Behandeld door 01 1 januari

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/10c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/10c / Aan de besturen van de AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Deze beleidsregel is daarnaast van toepassing op zorg die wordt geleverd. door bestaande zorgaanbieders als bedoeld in artikel 3.

Deze beleidsregel is daarnaast van toepassing op zorg die wordt geleverd. door bestaande zorgaanbieders als bedoeld in artikel 3. Bijlage 19 bij circulaire Care/AWBZ/12/07c BELEIDSREGEL Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Vragencare@nza.nl Care/Wlz/15/02c 0116071/0163272

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 Vragencare@nza.nl Care/Wlz/15/02c 0116071/0163272 Aan de besturen van de Wlz-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ

Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ BELEIDSREGEL Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) curatieve GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De wereld van de zorg en haar NHC s voor MKW. Bram Baselmans senior adviseur

De wereld van de zorg en haar NHC s voor MKW. Bram Baselmans senior adviseur De NHC s en Woningcorporaties De wereld van de zorg en haar NHC s voor MKW Bram Baselmans senior adviseur Bram Baselmans Bouwkunde TU Eindhoven Vastgoedmanagement AAG vanaf 2002 Financiële vraagstukken

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING FORENSISCHE ZORG Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding 24 november 2017 1 januari 2018 Volgnr. Geldig tot en met 01 31 december 2018 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft

Nadere informatie

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot en met TB/FZ-0003 6 november 2012 1 januari 2013 31 december 2013 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c / Aan de besturen van Wlz instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5052

BELEIDSREGEL BR/CU-5052 BELEIDSREGEL BELEIDSREGEL OVERGANG CURATIEVE GGZ NAAR ZVW EN INVOERING DBC S Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 30 597 Toekomst AWBZ Nr. 466 Ontvangen ter Griffie op 11 september 2014. Het besluit tot het doen van een aanwijzing kan niet eerder wordengenomen

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op instellingen die geriatrische revalidatiezorg leveren.

Deze regeling is van toepassing op instellingen die geriatrische revalidatiezorg leveren. REGELING Informatieverstrekking geriatrische revalidatiezorg Gelet op de artikelen 36, derde lid, 37 lid 1 onder d, 39 lid 2 en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft

Nadere informatie

Release ggz/fz Wijzigingen in regelgeving en dbc-pakket

Release ggz/fz Wijzigingen in regelgeving en dbc-pakket Release ggz/fz 2018 Wijzigingen in regelgeving en dbc-pakket Jeroen Schols, projectleider prestaties ggz/fz Informatiebijeenkomst Beleid en praktijk ggz/fz Bronnen voor wijzigingen 4 mogelijke routes Aanwijzing

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/01c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/01c / Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk SBES/djon/GGZ 088 770 8770 vragencure@nza.nl 0146749/0204428

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk SBES/djon/GGZ 088 770 8770 vragencure@nza.nl 0146749/0204428 Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport T.a.v. mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ 'S-GRAVENHAGE Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING FORENSISCHE ZORG Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding TB/REG-17601-01 27 juni 2016 1 januari 2017 Volgnr. Geldig tot en met 01 31 december 2017 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Onderhoudskosten in de zorg

Onderhoudskosten in de zorg Onderhoudskosten in de zorg 13 november 2017 Inhoudsopgave Introductie 1. Inleiding 2. Onderhoudskosten Wetgeving vóór de ZZP/NHC ZZP-tarieven NHC-financiering Integrale tarieven 3. Vergoedingen Vergoedingen

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5119

BELEIDSREGEL BR/CU-5119 BELEIDSREGEL Eenmalige verrekening overgangsregeling kapitaallasten kind en jeugd Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/06c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/14/06c / Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Telefoonnummer

Telefoonnummer ' *? -J Nederlandse / Zorgaytoritest Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Minister mr. drs. BJ. Bruins Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA

Nadere informatie

de Nederlandse Zorgautoriteit dhr mr. T.W. Langejan Postbus 3017 3502 GA UTRECHT Datum Betreft voorlopige contracteerruimte 2014

de Nederlandse Zorgautoriteit dhr mr. T.W. Langejan Postbus 3017 3502 GA UTRECHT Datum Betreft voorlopige contracteerruimte 2014 > Retouradres VWS, Postbus 20350, 2550EJ DEN HAAG de Nederlandse Zorgautoriteit dhr mr. T.W. Langejan Postbus 3017 3502 GA UTRECHT Directie Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F

Nadere informatie

Toelichting op de waardering van zorgvastgoed in de jaarrekening 2010 van AWBZ- en GGZ-instellingen

Toelichting op de waardering van zorgvastgoed in de jaarrekening 2010 van AWBZ- en GGZ-instellingen -Wijzer 1 Toelichting op de waardering van zorgvastgoed in de jaarrekening 2010 van AWBZ en GGZ-instellingen -wijzer 1 Toelichting op de waardering van zorgvastgoed in de jaarrekening 2010 van AWBZ- en

Nadere informatie

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: 1 januari 2009 t/m 31 december 2011

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: 1 januari 2009 t/m 31 december 2011 BELEIDSREGEL Beleidsregel Overgangsregime kapitaallastenvergoeding () 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw),

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25539 20 augustus 2015 Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Vastgesteld op 11

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk / Rapportage ADL-assistentie 28 maart 2013

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk / Rapportage ADL-assistentie 28 maart 2013 De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M. van Rijn Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296

Nadere informatie

3.1 Geldende beleidsregels 2015 De aanvaardbare kosten volgen uit de toepassing van de onderstaande beleidsregels.

3.1 Geldende beleidsregels 2015 De aanvaardbare kosten volgen uit de toepassing van de onderstaande beleidsregels. Bijlage 6 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Aanvaardbare kosten Wlz 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Zolang de eindcalculatie voor jaar t nog niet bekend is wordt de door de

Zolang de eindcalculatie voor jaar t nog niet bekend is wordt de door de BELEIDSREGEL Indexatie AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

Normatieve huisvestingscomponent (nhc) en normatieve inventariscomponent (nic) gespecialiseerde ggz, forensische zorg en langdurige zorg

Normatieve huisvestingscomponent (nhc) en normatieve inventariscomponent (nic) gespecialiseerde ggz, forensische zorg en langdurige zorg BELEIDSREGEL Normatieve huisvestingscomponent (nhc) en normatieve inventariscomponent (nic) gespecialiseerde ggz, forensische zorg en langdurige zorg Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c,

Nadere informatie

VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT SCANPLAZA. Telefoonnummer (030)

VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT SCANPLAZA. Telefoonnummer (030) Nederlandse Zorgautoriteit Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Minister H.M. de Jonge Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT 29 MEI 2019 SCANPLAZA Newtonlaan 1-41

Nadere informatie

Team Zorginkoop (071) Zorgkantoor

Team Zorginkoop (071) Zorgkantoor Zuid-Holland Noord Amstelland en de Meerlanden Postbus 400 2300 AK Leiden Tel. 071-5 825 911 www.zorgkantoor-zorgenzekerheid.nl Datum Ons kenmerk Uw kenmerk 7 juli 2015 20150629 MV - Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/FZ-0003

BELEIDSREGEL BR/FZ-0003 BELEIDSREGEL ZZP-TARIFERING EN TARIEVEN EXTRAMURALE PARAMETERS IN DE FORENSISCHE ZORG Ingevolge artikel 57 eerste lid onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) juncto artikel 6 van

Nadere informatie

Geachte leden van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Geachte leden van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Sparrenheuvel 16 Postbus 520 3700 AM ZEIST Telefoon (030) 698 89 11 Telefax (030) 698 83 33 E-mail info@zn.nl Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk MNAA/djon/Regulering /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk MNAA/djon/Regulering / Ministerie van VWS t.a.v. drs. M.J. Van Rijn, staatssecretaris postbus 20350 2500 EJ S-GRAVENHAGE Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/FZ-0001

BELEIDSREGEL BR/FZ-0001 BELEIDSREGEL OVERGANG NAAR DBBC-BEKOSTIGING IN DE FORENSISCHE ZORG Ingevolge artikel 57 eerste lid onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) juncto artikel 6 van het Besluit uitbreiding

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk M. Hochheimer/asat /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk M. Hochheimer/asat / Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Minister mr. drs. B.J. Bruins Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96

Nadere informatie

Beschrijving ervaren knelpunt Er zijn dit jaar veel vragen binnengekomen over het heropenen van DBBC s.

Beschrijving ervaren knelpunt Er zijn dit jaar veel vragen binnengekomen over het heropenen van DBBC s. VERANTWOORDING RELEASE FZ 2016 In dit document geven wij per onderhoudspunt aan wat het knelpunt was, welke analyse en belangenafweging we hebben uitgevoerd en tot welke conclusie dit heeft geleid. De

Nadere informatie

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in de beleidsregels en regelingen voor 2014 en 2015 toegelicht.

In deze circulaire worden de belangrijkste wijzigingen in de beleidsregels en regelingen voor 2014 en 2015 toegelicht. Aan de besturen van AWBZ-zorgaanbieders en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING FORENSISCHE ZORG Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding 30 juni 2017 1 januari 2018 Volgnr. Geldig tot en met 01 31 december 2018 De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming

Nadere informatie

2500 EJ DEN HAAG T F E T Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk /56995

2500 EJ DEN HAAG T F E T   Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk /56995 / / Zotorteit De Staatssecretaris van Newtonlaan 1-41 Volksgezondheid, Welzijn en Sport 3584 BX Utrecht De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 3017 Postbus 20350 3502 GA Utrecht 2500 EJ DEN HAAG T 030 296

Nadere informatie

FAQ Update enquête inventarisatie boekwaarde AWBZ

FAQ Update enquête inventarisatie boekwaarde AWBZ FAQ Update enquête inventarisatie boekwaarde AWBZ Met deze vraag en antwoord geven wij een nadere toelichting op het formulier enquête inventarisatie boekwaarde AWBZ. Dit is een update van de FAQ die 26

Nadere informatie

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz Kenmerk

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz Kenmerk Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz 2015-2017 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

De NZa berekent de totale contracteerruimte voor 2014 met inachtneming van de volgende punten:

De NZa berekent de totale contracteerruimte voor 2014 met inachtneming van de volgende punten: > Retouradres Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders. Bijlage 2 bij circulaire Care/AWBZ/11/12c

BELEIDSREGEL CA Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders. Bijlage 2 bij circulaire Care/AWBZ/11/12c Bijlage 2 bij circulaire Care/AWBZ/11/12c BELEIDSREGEL Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening

Nadere informatie

Inkoop Forensische Zorg 2013. Informatiebijeenkomst

Inkoop Forensische Zorg 2013. Informatiebijeenkomst Inkoop Forensische Zorg 2013 Informatiebijeenkomst 6 september 2012 Inhoud presentatie 1. Korte schets FZ 2013 2. Offertetraject 3. Rol Nza 4. Belang van IFZO 5. Financiering/bekostiging 6. Gestelde vragen

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5069. Extramurale curatieve GGZ

BELEIDSREGEL BR/CU-5069. Extramurale curatieve GGZ BELEIDSREGEL Extramurale curatieve GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/13/9c

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/13/9c Aan de Raad van Bestuur en collectieven van medisch specialisten van Algemene ziekenhuizen (010) Categorale ziekenhuizen (011) Academische ziekenhuizen (020) Revalidatie-instellingen (100) Dialysecentra

Nadere informatie

Voordat wordt ingegaan op de gronden van het bezwaar zal eerst de achtergrond van het toepasselijke beleid worden weergegeven.

Voordat wordt ingegaan op de gronden van het bezwaar zal eerst de achtergrond van het toepasselijke beleid worden weergegeven. BESLISSING OP BEZWAAR Met een ongedateerde brief die is ingekomen bij de NZa op 20 december 2012 is door Stichting Joods Bejaardencentrum s-gravenhage (hierna ook: belanghebbende) tijdig bezwaar gemaakt

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-536. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c

BELEIDSREGEL CA-300-536. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c Bijlage 12 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Brief - Integrale bekostiging geboortezorg vanaf /

Brief - Integrale bekostiging geboortezorg vanaf / Brief - Integrale bekostiging geboortezorg vanaf 2022-0284412/0426998 Versie 2 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van de

Nadere informatie

Naar aanleiding van dit bezwaar zijn belanghebbenden op 25 april 2013 gehoord.

Naar aanleiding van dit bezwaar zijn belanghebbenden op 25 april 2013 gehoord. BESLISSING OP BEZWAAR Met een brief van 26 maart 2013 is door Vincent van Gogh, voor geestelijke gezondheidszorg te Venray (hierna: Vincent van Gogh) tijdig bezwaar gemaakt tegen een tariefbeschikking

Nadere informatie

Beleidsregel verpleegkundige dagopvang en verblijf bij intensieve kindzorg

Beleidsregel verpleegkundige dagopvang en verblijf bij intensieve kindzorg BELEIDSREGEL Beleidsregel verpleegkundige dagopvang en verblijf bij intensieve kindzorg Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Telefoonnummer

Telefoonnummer Zorgautoriteit Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2500 AJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F

Nadere informatie

Toetsingskader. Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus EJ DEN HAAG

Toetsingskader. Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus EJ DEN HAAG Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Datum 13 mei 2015 Onderwerp Reactie op consultatie-versie Wijziging Wet Marktordening Gezondheidszorg

Nadere informatie

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk I.M. Vermeulen / J.J.Janse. invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk I.M. Vermeulen / J.J.Janse. invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014 Memo Aan deelnemers technisch overleg jeugd-ggz Van Telefoonnummer E-mailadres I.M. Vermeulen / J.J.Janse Onderwerp Datum invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014 Inleiding

Nadere informatie

Verpleegkundige dagopvang en verblijf bij intensieve kindzorg

Verpleegkundige dagopvang en verblijf bij intensieve kindzorg BELEIDSREGEL Verpleegkundige dagopvang en verblijf bij intensieve kindzorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Het formulier 'Budget 2005 en voorlopige nacalculatie 2004' is vanaf heden te downloaden van onze website (www.ctg-zaio.nl) 1.

Het formulier 'Budget 2005 en voorlopige nacalculatie 2004' is vanaf heden te downloaden van onze website (www.ctg-zaio.nl) 1. Aan de besturen van de AWBZ-instellingen sector V&V en de zorgkantoren Utrecht, 14 januari 2005 Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: CSTS/CWIT/ihot/CARE/650/05/1c Behandeld door: mevr. C.F.C. Steennis

Nadere informatie

BELEIDSREGEL OVERGANG CURATIEVE GGZ NAAR ZVW EN INVOERING DBC S

BELEIDSREGEL OVERGANG CURATIEVE GGZ NAAR ZVW EN INVOERING DBC S BELEIDSREGEL BELEIDSREGEL OVERGANG CURATIEVE GGZ NAAR ZVW EN INVOERING DBC S Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk J.J. Janse/asat /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk J.J. Janse/asat / Het bestuur van Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres J.J. Janse/asat 088 770

Nadere informatie

Zorginkoop 2016 17 september 2015

Zorginkoop 2016 17 september 2015 Zorginkoop 2016 17 september 2015 Inhoud 1. Inleiding + vooruitblik 2. Kaders forensische zorg 2016 3. Afschaffen herschikking en herijking 2016 4. Meerjarenbeleid en implicaties inkoopbeleid 2016 5. Inkoopbeleid

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-300-583. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c

BELEIDSREGEL CA-300-583. Volledig Pakket Thuis. Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c Bijlage 12 bij circulaire CARE/AWBZ/13/05c BELEIDSREGEL Volledig Pakket Thuis Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Wijziging bekostigingssystematiek ambulante jeugdhulp individueel per 1-1-2018 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars.

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81

Nadere informatie