Strategische besluitvormingsagenda. Strategische besluitvormingsagenda. Een zienswijze te geven op de strategische besluitvormingsagenda.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Strategische besluitvormingsagenda. Strategische besluitvormingsagenda. Een zienswijze te geven op de strategische besluitvormingsagenda."

Transcriptie

1 * * 2016/47218 De leden de gemeenteraad Zaanstad gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders Stadhuisplein MZ Zaandam Postbus GA Zaandam Telefoon DATUM ONS KENMERK 2016/46935 BIJLAGE(N) 1 DOORKIESNUMMER 2472 PORTEFEUILLEHOUDER G.H. Faber ONDERWERP Strategische besluitvormingsagenda Geachte leden de gemeenteraad, Hierbij bieden wij u bijgaande stukken aan voor 1 : Zienswijze, zonder wettelijke verplichting Geheimhouding op grond de Gemeentewet ja N.V.T. bijlage Onderwerp: Wat wordt gevraagd Toelichting Strategische besluitvormingsagenda Een zienswijze te geven op de strategische besluitvormingsagenda. Inleiding Al geruime tijd voeren raad en college het gesprek over de beleidsagenda aan de hand een Excel-document waarop zo n 150 onderwerpen staan vermeld. Het document biedt weliswaar inzicht in de werkvoorraad raad, college en organisatie, maar helpt door zijn omg en presentatie niet om te sturen op die werkvoorraad. Binnen de raad, ons college en de ambtelijke organisatie is in de afgelopen periode de wens ontstaan om een andere manier te vinden om het gesprek te voeren over de grote agendapunten die in Zaanstad 1 Bij stukken aangeboden voor besluitvorming of zienswijze zal de agendacommissie de raad beoordelen wanneer en hoe agendering in het Zaanstad Beraad plaatsvindt. U ontgt wekelijks een agenda het eerstvolgende Zaanstad Beraad en wordt verzocht de stukken te bewaren en bij de betreffende agenda te voegen. Op stukken aangeboden voor kennisname volgt geen actie de agendacommissie. Zonodig kunt u aanvullende informatie inwinnen bij de behandelend ambtenaar. Wenst u naar aanleiding de informatie een politieke discussie met de wethouder en/of raadsfracties, dan kunt u bij de agendacommissie om agendering verzoeken mits onder vermelding wat u vraagt aan wie inclusief een korte concrete toelichting.

2 2016/ /8 aan de orde zijn. Mede in overleg met het presidium uw raad zijn wij daarmee aan de slag gegaan. Hieronder presenteren wij u het resultaat de inventarisatie die wij hebben gemaakt die majeure agendapunten. Wij beogen met het handzaam samenbrengen deze onderwerpen in één strategische besluitvormingsagenda bij te dragen aan: het inzicht uw raad in de werkzaamheden bestuur en organisatie, de voorbereiding door uw raad op de besluitvorming over die onderwerpen, alsmede het verbinden deze onderwerpen met elkaar, Met de nieuwe opzet de strategische besluitvormingsagenda wordt tevens invulling gegeven aan het Werkplan voor de raad 2015, in het bijzonder aan de doelstelling om meer grip te krijgen op de werkvoorraad en sturing te geven aan het besluitvormingsproces. De basis deze strategische besluitvormingsagenda ligt in de door uw raad vastgestelde begroting en andere besluiten uw raad. Het gesprek over de strategische besluitvormingsagenda gaat wat ons betreft dan ook over het proces. Missen er onderwerpen? Moeten er onderwerpen af? Moeten onderwerpen eerder op de strategische besluitvormingsagenda? En wat mag dan later? Heeft u behoefte aan een bijzondere rol bij de voorbereiding de besluitvorming over een bepaald onderwerp? En zo ja, waar zou die rol dan uit bestaan: wilt u werken met een klankbordgroep uit de raad, een tussentijdse presentatie in het Zaanstad Beraad of één of meer werkbezoeken afleggen in de stad of juist daarbuiten? Wij hopen dat deze inventarisatie het gesprek in uw raad kan ondersteunen. Voorafgaand aan het Zaanstad Beraad kunnen ambtenaren de onderwerpen nader toe lichten. Indien deze opzet bevalt, zouden we twee maal per jaar met elkaar in gesprek kunnen gaan over de strategische besluitvormingsagenda, zodat een continue proces ontstaat over afstemming, strategie en synergie over grote onderwerpen. We hebben nu twee kwartalen vooruit gekeken. Bij een vervolg zal deze worden aangevuld met een vooruitblik op de periode volgend op de twee kwartalen waar de strategische besluitvormingsagenda nu betrekking op heeft. Strategische besluitvormingsagenda De strategische vraagstukken die het komend half jaar spelen zijn hieronder in beeld gebracht. De vraagstukken variëren in hun reikwijdte (zoals parkeernota en Omgevingswet), tijdshorizon ( Baanstede tot klimaatopgave 2020) en resultaat wat voorligt (bijv. informerend). In onderstaand

3 2016/ /8 schema is de kern de opgave aangegeven, wanneer het vraagstuk naar het college dan wel de raad gaat en wat er voorligt. Synergie agenda s sociaal en stedelijk Toekomst GGD Woonvisie Uitvoeringsprogram ma Woonvisie , dat betrekking heeft op o.a.: nieuwe woningen per jaar - toevoegen kwaliteit bestaande voorraad (funderingsherstel, energiebesparing) - beschikbaarheid woonruimte/ terugdringen wachtlijst, o.a. huisvesting statushouders (relatie met asielzoekers en vluchtelingen - betere aansluiting tussen aanbod en behoefte op het snijvlak wonen en zorg bij kadernota 2017 Zienswijze raad Q1 Zienswijze raad over regionale samenwerkingsafspraken Wonen Regionale toekomstvisie Bescherm d Wonen Status Onderwerp Resultaat Beslismo ment MAAK.Zaanstad Investerings- en Vast- uitvoeringsagenda stelling Zaanstad raad In bestuurlijke hoofdlijn de kadernota de agenda s Maatschappelijk en Stedelijk Domein meer verbinden en realisatie Zaans Evenwicht verder concretiseren. De GGD Zaanstreek Waterland voert voor de gemeenten in de regio deels dezelfde en deels verschillende taken uit. De GGD weet deze basistaken en maatwerktaken op een flexibele manier te combineren, waarbij de gemeente Zaanstad maximaal kan sturen op wat de GGD levert in het kader de taken in de ondersteuning jeugdigen, gezinnen en volwassenen met ondersteuningsbehoeften.

4 2016/ /8 Baanstede - Wijkaanpak Samenwerkingsafspraken met corporaties Gemeenschappelijke Regeling Baanstede omvormen en eigen Zaanse voorziening organiseren om mensen met afstand tot arbeidsmarkt op adequate wijze toe te leiden naar werk. De Zaanse voorziening zo inrichten dat andere gemeenten daarbij aan kunnen sluiten. De omvorming Baanstede naar een integrale excellente uitvoering Participatiewet organiseren we als een meerjarig programma. Zienswijze raad over samenwerkingsafspraken Startnotitie Programma Participatie Contouren inrichting Programma Participatie Koersdocument Programma Participatie Kaderstelling integrale uitvoering Participatiewet Q1/ / Programmaplan Participatie Vaststelling Programma Participatie Omgevingswet toekomst Baanstede Omvorming GR in gezamenlijkheid met regio Organisatie en samenwerkende partners klaar voor Omgevingswet Zaanstad heeft kerninstrumenten de Omgevingswet (visie, programma, plan, vergunning) vorm gegeven en werkwijze hierop afgestemd. Omgevingswet is niet slechts naar de letter

5 2016/ /8 Parkeernota Klimaat Harmonisatie havengelden havenbeheergebied Zaanstad/Ams terdam Asielzoekers en vluchtelingen Strategie Agenda maar ook naar de geest de wet geïmplementeerd, waarbij de nadruk op integrale gebiedsgerichte afwegingen en de gebruiker komt te liggen. Digitaal Stelsel conform wettelijke gegevens op orde. - Implementatie programma en plan opstellen - Verkenning reikwijdte verplichte omgevingsvisie; inhoudelijk en procesmatig voorstel - Verkenning verordeningen die vallen onder de fysieke leefomgeving en in omgevingsplan moeten worden geïntegreerd. Op basis een evaluatie, die vorig jaar heeft plaatsgevonden, is een actualisatie het beleid gemaakt. Verkeer staat vrijwel permanent in de politieke aandacht. over voorstel het Zaans Ondernemers Netwerk (ZON) om een Ondernemersfonds in te stellen. In 2020 is Zaanstad een klimaatneutrale stad: de uitstoot CO 2 is 0. over harmonisatie havengelden Bijdrage geleverd aan noodopg vluchtelingen en realisatie AZC. Integraal plan vluchtelingen en statushouders (inclusief inburgering). Verdieping Strategische Agenda Q4 actualisati e parkeerbeleid Ondernemersfonds / Stand zaken naar raad Q1/ / Stand zaken naar raad Q1 Werksessies raad,

6 2016/ /8 Werkgelegenheid Uitvoeringsagenda Toerisme Werkgelegenheid, met ambitie 5000 banen te realiseren. Opstellen uitvoeringsprogramma (inclusief beleidsregels schulddienstverlening). Herijking participatie cliënten en andere betrokkenen in beleidsvorming en uitvoering op het gebied zorg, welzijn en participatie. Hier ligt een directe relatie met evenementenbeleid (port. Cultuur) en marketing. De raad heeft één gezamenlijk budget voor deze drie thema s 2016 vastgesteld. Armoedeopgave college en bedrijfsleven Q1 Participatie cliënten in beleidsvorming Zienswijze naar raad Q1 Informatievoor ziening aan de Raad Haalbaarheids onderzoek Cultuurcluster Overdracht brugbediening Het evenementenbeleid is onlangs geëvalueerd. Er komt geen nieuw beleid, maar de aanpak wordt aangescherpt. Implementatie aanbevelingen informatievoorziening College-Raad. over Voorlopig Ontwerp, inclusief toetsing aan financieel raamwerk. over verzoek provincie Noord- Holland de bediening bruggen Zaanstad onder te brengen in een nog te realiseren centrale provinciale voorziening Implementatie voor zienswijze naar raad Q1 Q1/ Voorafgaand aan het Zaanstad Beraad zullen ambtenaren aanwezig zijn om de onderwerpen nader toe te lichten. De analyse: verbinden en vooruitzien In het bovenstaande schema is de bestuurlijk relete dwarsdoorsnede de totale werkvoorraad de organisatie neergelegd. Daarnaast is er op basis deze onderwerpen gekeken waar mogelijke inhoudelijk, politiekstrategisch of communicatief verbindingen liggen. Tevens is bekeken welke potentiële opgaven uit bovenstaande onderwerpen naar voren komen in de (nabije) toekomst. Hieruit komen vier observaties naar voren die ook relet kunnen zijn voor uw raad.

7 2016/ /8 A. Impact regionale ontwikkelingen In de eerste plaats gaat het om de impact verschillende regionale dossiers op elkaar. In het eerste kwartaal ligt een aantal dossiers voor die inhoudelijk geen direct verband hebben met elkaar, maar met elkaar verbonden zijn omdat ze in regionale samenwerking worden opgepakt. Het gaat bijvoorbeeld om Baanstede, visie op de toekomst de GGD, harmonisatie havengelden of de Regiovisie Beschermd Wonen. Het standpunt dat Zaanstad inneemt in een deze vraagstukken kan doorwerken in andere vraagstukken met een regionale oriëntatie. Wij concluderen dat het noodzakelijk is om hier continue aandacht voor te hebben. Binnenkort zal er een raadsbijeenkomst plaatsvinden waar wordt ingegaan op regionale samenwerking en gemeenschappelijke regelingen. B. Financiële arrangementen In verschillende maatschappelijke opgaven speelt de behoefte aan nieuwe financiële arrangementen. Zaanstad heeft de ambitie om klimaatneutraal te zijn in Zaanse inwoners pakken de handschoen op om o.a. hun huizen klimaatneutraal te maken (0-op-de-meter). Ze kijken naar de gemeente om hen hierin te faciliteren omdat banken niet thuis geven voor een lening. De gemeente heeft niet de financiële middelen en ook niet de intentie om deze ambities (volledig) te financieren. Van oudsher bedienen we ons publieke instrumenten, zoals bv subsidie, borgstelling. Er is echter sprake een tendens naar andere (meer private) financiële ondersteuning, in de vorm bijvoorbeeld revolverende fondsen, achtergestelde leningen, etc. In de toekomst zal deze vraag zich ook bij andere maatschappelijke opgaven kunnen aandienen (bijv. funderingsproblematiek, schulpdienstverlening). Andere financiële arrangementen tussen gemeente en bewoners, organisaties en bedrijven zijn nodig om maatschappelijke opgaven te realiseren nu banken een pas op de plaats maken. De gemeente verkent dit terrein en bedient zich op relatief kleinschalig niveau inmiddels al dergelijke instrumenten, bijvoorbeeld op het gebied duurzaamheid en funderingsherstel al dergelijke instrumenten. Wij willen deze materie in het komende jaar verkennen en zullen u hierover bij gelegenheid nader informeren. C. Loslaten in vertrouwen Veel de onderwerpen op deze strategische besluitvormingsagenda lenen zich goed om uitvoering te geven aan het voornemen in het coalitieakkoord om los te laten in vertrouwen. In samenspel met onze omgeving geven we in diverse strategische vraagstukken (zoals MAAK.Zaanstad, armoedeopgave, woonvisie en klimaat) vorm en inhoud aan deze ambitie. We willen bij de behandeling de concrete onderwerpen uit deze strategische besluitvormingsagenda het komend jaar stil staan bij dit aspect. En zullen u hierover bij gelegenheid nader informeren.

8 2016/ /8 D. Van visie naar uitvoering Bij een aantal onderwerpen kan worden voorzien dat nadere uitwerking complex is. Te denken valt aan de armoedeopgave, aanpak werkgelegenheid of vluchtelingenopg. Een onderwerp kan complex zijn omdat het lang loopt, veel verschillende onderwerpen raakt, de impact op de samenleving vooraf niet te kennen is of bijvoorbeeld politiek gevoelig is. Daar dient bij het ontwerp het besluitvormingsproces rekening mee worden gehouden. Wij zullen in deze gevallen met de griffie bespreken op welke wijze het besluitvormingsproces het beste vorm kan worden gegeven. Desgewenst zullen wij dan op basis dat overleg een procesdocument opstellen dat wij vervolgens met de raad zullen delen, bijvoorbeeld door het ter kennisname of voor een zienswijze aan te bieden. Opdrachtgever Bijgaand stuk M. Schouten 2016/47136 Inhoud voorstel BenW Strategische besluitvorming Hoogachtend, burgemeester en wethouders Zaanstad, mr. G.H. Faber, burgemeester Digitaal ondertekend door burgemeester G.H. Faber op Ir. J.C. Ginkel MCM, gemeentesecretaris Digitaal ondertekend door secretaris J.C. Ginkel op

Raadsinformatiebrief1

Raadsinformatiebrief1 2016/250069 Raadsinformatiebrief1 Onderwerp Portefeuillehouder B&W besluit d.d. Strategische besluitvormingsagenda G. Faber 22-11-2016 Aan de leden van de gemeenteraad Zaanstad, Inleiding Hierbij bieden

Nadere informatie

2016/ gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders

2016/ gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders *2016260692* Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl PORTEFEUILLEHOUDER 31012017 2016/260688

Nadere informatie

2016/ gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders

2016/ gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders *2016256849* 2016/256849 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl

Nadere informatie

2017/53151 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders

2017/53151 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders *2017053151* Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl PORTEFEUILLEHOUDER 09-01-2018

Nadere informatie

2017/34242 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders

2017/34242 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders *2017034242* Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl PORTEFEUILLEHOUDER 12-09-2017

Nadere informatie

2017/32993 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders

2017/32993 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders *2017032993* Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl PORTEFEUILLEHOUDER 29-08-2017

Nadere informatie

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Omgevingswet Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Doel van de presentatie Informatie over de Omgevingswet Stand van zaken van de invoering van de wet

Nadere informatie

M E M O. We zien de oplossing niet in grote schaalvergroting naar 1 of 2 gemeenten. We zoeken het in de samenwerking vanuit de inhoud.

M E M O. We zien de oplossing niet in grote schaalvergroting naar 1 of 2 gemeenten. We zoeken het in de samenwerking vanuit de inhoud. M E M O Aan : gemeenteraad Wormerland Van : college van burgemeester en wethouders Datum : 5 februari 2015 Onderwerp : Gezamenlijke reactie Colleges Beemster, Edam- Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland,

Nadere informatie

2017/32849 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders. De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein MZ Zaandam Postbus 2000

2017/32849 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders. De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein MZ Zaandam Postbus 2000 *2017032849* Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl DATUM ONS KENMERK BIJLAGE(N)

Nadere informatie

Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten

Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten @RobGreef Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten 28 januari 2017 mr. Rob de Greef 1-2-2017 PROOF Adviseurs bv 2 Wettelijk kader omgevingsdienst Artikel 5.3 Wabo 1. Gedeputeerde

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Inleiding In juni van dit jaar is met de gemeenteraad gesproken over de Nijmeegse Omgevingsvisie aan de hand van de Menukaart Omgevingsvisie (zie bijlage). Afgesproken

Nadere informatie

Artikel 51-vragen: fossielvrije gemeente

Artikel 51-vragen: fossielvrije gemeente Artikel 51-vragen: fossielvrije gemeente Eind 2013 heeft Zaanstad zich, net als meer dan 220 gemeenten, tot schalie- en steenkoolgasvrije gemeente verklaard. De gemeente Boxtel is nog een stapje verdergegaan,

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 1

Raadsinformatiebrief 1 Raadsinformatiebrief 1 Onderwerp Afhandeling motie 47 ten aanzien van hockeyvereniging Z.H.C. De Kraaien. Portefeuillehouder J. Olthof B&W besluit d.d. 04-10-2016 Aan de leden van de gemeenteraad Zaanstad,

Nadere informatie

Voor wat deze agenda betreft komen de agendapunten 3 en 13 voor het spreekrecht in aanmerking.

Voor wat deze agenda betreft komen de agendapunten 3 en 13 voor het spreekrecht in aanmerking. Vergadering Besluitvormende raadsbijeenkomst 23-06-2016 Plaats: Raadzaal Tijd: 19:30-23:00 Voorzitter: dhr. E.R. Jaensch Griffier: dhr. F. Kromhout 1 Opening en mededelingen omtrent de vergadering. tijd:

Nadere informatie

2016/ gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders

2016/ gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders 20*2016140060* Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl PORTEFEUILLEHOUDER 20-12-2016

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

B 2/3 Wartena Schulp

B 2/3 Wartena Schulp Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen Programma 1: Bestuur en Veiligheid Programma 2: Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Programma 3: Sociaal Domein en Samenleving Programma 4: Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen. April. Mei. LTA t.b.v. presidium

Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen. April. Mei. LTA t.b.v. presidium Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen Programma 1: Bestuur en Veiligheid Programma 2: Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Programma 3: Sociaal Domein en Samenleving Programma 4: Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Op weg naar de Omgevingswet Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Even voorstellen. Paula de Groot Evelien van den Boom Stijn Smeulders Jan Peels Edwin Donkers Keetie van Rooijen Ingrid Kersten Programma

Nadere informatie

Foto plaatsen. Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management

Foto plaatsen. Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management Foto plaatsen Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management Programma Aan de slag Ow Rijk, Provincie, Gemeenten, Waterschappen Inhoud Waarom de Omgevingswet? Hoe

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 25 februari 2016 24-2-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoofdlijnen Omgevingswet 2. Hoe past OGW in transformatie

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet

Op weg naar de Omgevingswet Op weg naar de Omgevingswet Niet zomaar een nieuwe wet, maar een volledige stelselherziening: Nog meer impact dan de decentralisaties in het sociale domein (30% van raadsleden in Nederland volgens enquête

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie

Training Energietransitie voor ambtenaren

Training Energietransitie voor ambtenaren Training Energietransitie voor ambtenaren Ambtenaren Fysieke leefomgeving 20 Deelnemers 3 Aantal dagen 995.00 Investering Locatie Voor wie? Ambtenaren De komende jaren gaat de transitie in de gebouwde

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen. Mei. LTA t.b.v. presidium april 2019

Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen. Mei. LTA t.b.v. presidium april 2019 Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen Programma 1: Bestuur en Veiligheid Programma 2: Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Programma 3: Sociaal Domein en Samenleving Programma 4: Bedrijfsvoering

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Status: concept Bestuurlijk opdrachtgever: Drs J.F.N. Cornelisse Ambtelijk opdrachtgever: Drs H.J. Beumer Ambtelijk opdrachtnemer: Drs M.M.H. de Boer Datum 17-03-2010

Nadere informatie

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Concept 10 september, versie ten behoeve van de stuurgroep vervoerregio van 18 september Convenant tussen

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 1

Raadsinformatiebrief 1 2016/149608 Raadsinformatiebrief 1 Onderwerp Eindevaluatie n.a.v. motie 114 Maak werk van Max WW'ers Portefeuillehouder D. Straat B&W besluit d.d. 05-07-2016 Aan de leden van de gemeenteraad Zaanstad,

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel U C H( C C» I. 6 IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum : 358639

Nadere informatie

2. Besluitenlijst vergadering burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2019

2. Besluitenlijst vergadering burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2019 Aanwezig: Voorzitter Mevrouw Y.P. van Mastrigt Wethouders De heer J.W.E. Klomps Mevrouw L.J. van Dort De heer M.J. van Dijk Mevrouw H.J. Veneklaas Secretaris Mevrouw A.J. van Hussel Adviseur / notulen

Nadere informatie

Netwerkdemocratie Drechtsteden

Netwerkdemocratie Drechtsteden Netwerkdemocratie Drechtsteden Drechtstedendinsdag 7 december 2010 Opdracht Drechtraad 16 juni jl. Op basis van de rapporten commissies Scholten II en Meijdam 1. Instellen en organiseren van de Drechtstedendinsdag

Nadere informatie

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018 Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober 2018 Afdelingsnaam, 2 november 2018 Gemeente Raalte 37.000 inwoners 9 kernen, waaronder Raalte en Heino Sterke groei vanaf 1960 Opgaves in de openbare ruimte Enige

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 Onderwerp Sloop sociale huurwoningen Rotterdam Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Inhoud - Wat is de Omgevingswet? - Wat betekent deze wet voor de gemeenten - Wat is de rol en de invloed van de raad op de wet - Waar liggen de kansen van de raad en waar moet

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag van de Rekenkamer Breda

Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag van de Rekenkamer Breda Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag 2017 van de Rekenkamer Breda Jan. 2018 Het Onderzoeksprogramma 2018 en Jaarverslag 2017 van de Rekenkamer Breda Inleiding Met ingang van 1 juli 2017 is een nieuw

Nadere informatie

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede).

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede). Raadsvoorstel Raadsvergadering: 25 september 2014 Agendapunt: september 2014-9 Voorstelnummer: 9 Landsmeer, B&W vergadering 16 september 2014 Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015

Nadere informatie

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt:

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt: MEMO Aan: presidium Van: griffie Betreft: planningslijst PS-stukken Datum: 16 november 2015 1. Planningslijst Voor u ligt de meest recente planningslijst. In de lijst is de planning van stukken die vragen

Nadere informatie

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Raadsvoorstel *Z0552777F2F* Aan de raad Documentnummer : INT-19-47486 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Inleiding Méédoen. Dat is de doelstelling

Nadere informatie

Startnotitie (oriënterend)

Startnotitie (oriënterend) Startnotitie (oriënterend) Datum vergadering Voorbereidende gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt 13 maart 2012 RV/12/00145 6 Oriënterende notitie ingebracht door Begrotingsprogramma Portefeuillehouder

Nadere informatie

Zienswijze windvisie Provincie Gelderland

Zienswijze windvisie Provincie Gelderland Openbaar Onderwerp Zienswijze windvisie Provincie Gelderland Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer Portefeuillehouder H.Tiemens Samenvatting De Provincie heeft als uitwerking op

Nadere informatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie. Kansen voor klimaatadaptatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie. Kansen voor klimaatadaptatie Omgevingswet & Omgevingsvisie Kansen voor klimaatadaptatie Derk-Jan Verhaak 24 maart 2017 inhoud Omgevingswet Algemeen Omgevingsvisie Kansen voor klimaatadaptatie Peiling: 1. Wie heeft er wel eens van

Nadere informatie

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen.

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen. Openbaar Onderwerp Budgetsubsidie Vluchtelingenwerk Oost Nederland 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Dit voorstel regelt de subsidieverlening

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

De Omgevingswet in zicht

De Omgevingswet in zicht De Omgevingswet in zicht door Prof. dr. 1 Programma 20:00 20:15 uur: ontvangst en uitleg opzet avond 20:15 21:00 uur: presentatie door - achtergronden Omgevingswet - kerninstrumenten / transitie / raadswerk

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen

Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen Programma 1: Bestuur en Veiligheid Programma 4: Samenleving Programma 2: Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Programma 5: Bedrijfsvoering en Financiering Programma

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij Titel Nummer 13/39 Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD Datum 15 mei 2013 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2012 van de GGD Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

Edith van Dijk 3427

Edith van Dijk 3427 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Edith van Dijk 3427 edith.van.dijk@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk 29-5-2019 987621/1006276 portefeuillehouder Wethouder Kees Marchal onderwerp Startnotitie

Nadere informatie

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 15 oktober 2013 nummer: 2013_BW_00638 Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname Beknopte samenvatting Het college wordt voorgesteld

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

Datum: Adviserend. 24 januari Feb/mrt 30 januari

Datum: Adviserend. 24 januari Feb/mrt 30 januari Oplegvel 1. Onderwerp Brief aan provincie over opwekking duurzame energie 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang In het Energieakkoord Holland

Nadere informatie

het college van Burgemeester en Wethouders Stadshuisplein 100 Zaandam Zaanstad, 30 juni 2015 Betreft: art 51 vragen inschrijfkosten Woningnet

het college van Burgemeester en Wethouders Stadshuisplein 100 Zaandam Zaanstad, 30 juni 2015 Betreft: art 51 vragen inschrijfkosten Woningnet Aan: het college van Burgemeester en Wethouders Stadshuisplein 100 Zaandam Zaanstad, 30 juni 2015 Betreft: art 51 vragen inschrijfkosten Woningnet Geachte college, Op 17 maart jl. nam de Regioraad van

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief1

Raadsinformatiebrief1 /29074 Raadsinformatiebrief1 Onderwerp Portefeuillehouder B&W besluit d.d. Raadsinformatiebrief meicirculaire gemeentefonds D. Emmer 2706 Aan de leden van de gemeenteraad Zaanstad, Inleiding Gemeenten

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00610473 Op voorstel B&W d.d.: 16 mei 2017 Datum vergadering: 30 mei 2017 Portefeuillehouder: Rol gemeenteraad: Zienswijze concept Ondernemingsplan

Nadere informatie

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Deze procesbeschrijving maakt onderdeel uit van de bestuursopdracht Implementatie Omgevingswet Fase 1. De procesbeschrijving gaat dieper in op de activiteiten die

Nadere informatie

concept besluitenlijst b en w-vergadering

concept besluitenlijst b en w-vergadering concept enlijst b en w-vergadering aanwezig Burgemeester M. Schoenmaker Wethouder D.A. Bergman Wethouder R.A. Tetteroo Wethouder J.M. de Laat wethouder C.P. Dijkstra Wethouder J.W. van Gelder Wethouder

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Aan de gemeenteraad van Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK P/a Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld Tel: 14 0342 Barneveld, 17 mei 2018 Ons kenmerk: 1078068

Nadere informatie

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord Gemeente Zandvoort B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Publicatie Afdeling / werkeenheid: MD/BA Auteur : P. Haker Datum

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 17 juli 2018 Zaaknummer: 455631 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

DATUM 01 februari 2016 5 (inclusief bijlagen) Evaluatie Fysiek Carré

DATUM 01 februari 2016 5 (inclusief bijlagen) Evaluatie Fysiek Carré Notitie gemeente Zaanstad Raadsgriffie AAN Presidium KOPIE AAN VAN Raadsgriffie DOORKIESNUMMER 075-655 2184 DATUM 01 februari 2016 5 (inclusief bijlagen) AANTAL PAGINA S ONDERWERP Evaluatie Fysiek Carré

Nadere informatie

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Gemeenteraden Ambitiebepaling, kaderstelling en controle op hoofdlijnen van beleid Besluiten over meerjarenprogramma s speerpunten Besluiten over

Nadere informatie

Zienswijze kaderbrief MGR

Zienswijze kaderbrief MGR Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze kaderbrief MGR 2017-2018 Programma Economie & Werk / Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief / H. Bruls / B. van Hees Samenvatting De

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein MZ Zaandam Postbus GA Zaandam

De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein MZ Zaandam Postbus GA Zaandam *2016224813* 2016/224813 Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016 Foto plaatsen Roadshow Groningen Mei 2016 Opzet presentatie Kern Omgevingswet Context Veranderopgave Het programma Strategie en werkwijze Doelen en acties in 2016 Kern Omgevingswet: eenvoudiger wetgeving

Nadere informatie

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad Bijlagen 015 17 november 015 nr. 41/8[Vul hier nr. in] reg.nr.intb-15-006 Bijlagen: -- Agendapunt: 1 Voorstel tot het vaststellen van de Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein 016 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Voortgangsbrief beleidskader Onderwijs 0 tot 12 jaar

Voortgangsbrief beleidskader Onderwijs 0 tot 12 jaar Openbaar Onderwerp Voortgangsbrief beleidskader Onderwijs 0 tot 12 jaar Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Met dit voorstel stellen we de raadsbrief vast

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda (procesinformatie) donderdag 19 oktober 2017

Lange Termijn Agenda (procesinformatie) donderdag 19 oktober 2017 Lange Termijn Agenda (procesinformatie) donderdag 19 oktober 2017 Programma 1 WONEN, WERKEN EN RECREËREN Implementeren Omgevingswet in de organisatie Informatienota - implementeren omgevingswet Het proces

Nadere informatie

Gemeente fl Bergen op Zoom

Gemeente fl Bergen op Zoom Gemeente fl Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : startnotitie

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders gehouden op. 9 februari 2016

Besluitenlijst van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders gehouden op. 9 februari 2016 Besluitenlijst van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders gehouden op 9 februari 2016 Aanwezig: Burgemeester Gemeentesecretaris F. Ossel T. De Rudder H. Erol mw. J.W.J. Dorenbos

Nadere informatie

WELKOM Themabijeenkomst OMGEVINGSWET 21 november 2018

WELKOM Themabijeenkomst OMGEVINGSWET 21 november 2018 WELKOM Themabijeenkomst OMGEVINGSWET 21 november 2018 Programma Omgevingswet plenair Omgevingsvisie: toelichting instrument plenair Aan de slag met de Omgevingsvisie (procesaanpak) werkgroepen Terugkoppeling

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingswet

Startnotitie Omgevingswet Startnotitie Omgevingswet 20 juli 2017 Nr. 17.0008733 Startnotitie Omgevingswet Inleiding De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon Van afdeling: Griffie Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar: R. De Jonge Rapport van de Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 treden de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) en de

Op 1 januari 2015 treden de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) en de Raadsvoorstel: 2014-1250 Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening jeugdhulp Gorinchem 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning Gorinchem 2015 Datum: 23 september 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer

Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer 1 december 2014, eindversie ten behoeve van de ondertekening door de vertegenwoordigers van het het openbaar lichaam Stadsregio Amsterdam, de gemeenten

Nadere informatie

Verkennende Impactanalyse

Verkennende Impactanalyse Verkennende Impactanalyse Aanleiding onderzoek Onderzoek onder: Provincies Gemeenten Omgevingsdiensten Waterschappen Rijk Bedrijfsleven Verkennen hoe organisaties de impact van de Omgevingswet en AMvB

Nadere informatie

Ambtelijke samenvoeging: Briljant idee of slap compromis? VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45

Ambtelijke samenvoeging: Briljant idee of slap compromis? VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45 VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45 * Proces dat heeft geleid tot besluit Bollenstreek * Inrichtingsvragen en keuzes * Discussie * Afsluiting Bij handopsteken: Wie is voor een ambtelijke samenvoeging

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Langevoort, M. (Marja) Kenmerk Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015

Voorstel aan de raad. Langevoort, M. (Marja) Kenmerk Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015 Voorstel aan de raad Opgesteld door Volksgezondheid Langevoort, M. (Marja) Kenmerk 15.511227 Vergadering Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 19 november 2015 Geheim Nee Zienswijze gewijzigde begroting

Nadere informatie

Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet

Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet 1 Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet Aanleiding Motie Raad Op 25 februari heeft de Raad een motie aangenomen waarin

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR. 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo

Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR. 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo Verandering in wet-en regelgeving - een cultuurverandering in de hele fysieke keten -

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Startnotitie Krachtige Samenleving

Startnotitie Krachtige Samenleving Startnotitie Krachtige Samenleving E-docsnummer: 2090877 Datum: 21 september 2017 Portefeuillehouder: Ad Meijer Opgavemanager: Klaas van der Wielen Startnotitie Krachtige Samenleving 1 0. Wat hieraan vooraf

Nadere informatie