2.8*tentamenscore + 1.5*cijfer practicum A + 1.5*cijfer practicum B) (2.8* )=10 **************************************************************

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2.8*tentamenscore + 1.5*cijfer practicum A + 1.5*cijfer practicum B) (2.8*25+15+15)=10 **************************************************************"

Transcriptie

1 TENTAMEN CAD/CAM / Datum : 30 november 2000 Tijd : 9:00 uur - 12:30 uur Plaats: Sportcentrum UT Tracht de antwoorden zo beknopt mogelijk te formuleren (eventueel toegelicht aan de hand van een tekening). Voorzie elk vel van Uw naam en studentnummer! Beoordelingsnorm : maximaal 1 punt per item: totaal 25. Eindcijfer: 2.8*tentamenscore + 1.5*cijfer practicum A + 1.5*cijfer practicum B) (2.8* )=10 dus VEEL SUCCES ************************************************************** 1. U wordt om advies gevraagd door een bedrijf dat een CADCAM systeem wil aanschaffen. Ze ontwerpen en fabriceren scheepsschroeven. Welke geometrische mogelijkheden zou het systeem volgens U minimaal moeten hebben? Surface modelling, 5 assige CAM ondersteuning met eventueel botsingssimulatie. (als extra s ook ook flow en FEM simulatie) 2. In welke fase(n) van het ontwerpproces heeft het gebruik van een 3D CAD systeem zoals bijvoorbeeld SolidWorks zin? Licht Uw antwoord toe. In de embodimentfase (productstructuur) maar vooral in de detailleringsfase, ook als ondersteuning van analyse (FEM, kinematisch, etc.) en werkvoorbereiding. De verantwoording voor 3D (consistentie, volledigheid etc) kan vanuit verschillende invalshoeken belicht worden: wees coulant! 3. Wanneer zou U tijdens het geometrisch modelleren een nieuw werkcoördinatenstelsel creëren? Welke ander coördinatenstelsel komt ook voor in CAD systemen? Wat is de relatie tussen die coördinatenstelsels en wat zijn in dit verband homogene coördinaten? Wanneer een nieuwe deelgeometrie gemakkelijker te creëren en te manipuleren is (bv extrusieoperaties op basis van scetching op een bepaald oppervlak van het model). Globale coördinatenstelsel. De relaties zijn rotaties en translaties. Homogene coördinaten bestaan uit een vector met vier termen: x,y,z en een schalingsfactor, waardoor transformaties via matrixoperaties gemakkelijker kunnen worden gecombineerd (translaties, rotaties en schaling) 4. Waarom is een ruled surface of regelvlak in het algemeen economischer te bewerken dan een B-spline patch? Licht dit toe met schetsen.

2 Bij een ruled surface kan mantelfrezen worden toegepast (lijncontact). Deze vorm van bewerken is veel productiever dan kopfrezen. 5. Waarom paste men in het verleden gefacetteerde solid modellen toe? Waarom tegenwoordig niet meer? Gefacetteerde modellen bestaan uit louter platte vlakken, daardoor is slechts een eenvoudig type snijoperatie nodig, die levert alleen rechte lijnen op. Dit maakt de implementatie van de solid modeller realtief eenvoudig. Nadeel is het grote aantal vlakken dat met elkaar moet worden gesneden (lange rekentijden). Tegenwoordig zijn alle noodzakelijke snijroutines tussen allerlei typen oppervlakken bekend en op stabiele wijze geimplementeerd in alle solid modelling systemen. Ook is de rekensnelheid enorm toegenomen, zodat rekenintensieve snijoperaties (zelfs die voor dubbelgekromde oppervlakken geen praktische problemen meer opleveren) 6. Wat zijn de voordelen en de nadelen van geometrie opslag in de vorm van een geëvalueerd (of expliciet) model? Hoe noemt men dit soort geometrische modellen? Welk type datastructuur leent zich het beste voor het interactief manipuleren van deze modellen? Expliciete modellen zijn zeer groot (meerdere megabytes) dat is dus een nadeel. Voordeel is dat coordinaten van vertices direct beschikbaar zijn en niet geevalueerd hoeven te worden. Dit noemt men Boundary representation (Brep). Een netwerkdatabase voldoet het best omdat men via een pointernetwerk allerlei vragen over de parameters en relaties daartussen kan benaderen. 7. Voldoet een self-intersecting solid aan de formule van Euler (F-E+V=2)? Licht dit toe met een schets. Door welk type operaties zou een self-intersecting solid kunnen ontstaan en welke maatregel(en) dient men bij de implementatie van een CAD systeem te nemen om het ontstaan van self-intersecting solids te voorkomen? Ja. Een selfintersecting solid kan ontstaan door lokale vormoperaties (extrusie of tweaking), waarbij niet gecontroleerd wordt of er zones met dubbel materiaal of dubbel niets ontstaan. Men kan dit voorkomen door alleen globale operaties toe te staan. Dit is echter rekenintensief. Men kan ook een mengvorm hanteren, waarbij het gemanipuleerde oppervlak en de daar direct aan vast zittende gesneden wordt met ieder ander oppervlak van het model, eventueel in een zone van het model, waar men verwacht dat het mis kan gaan (men heeft dan geen absolute zekerheid en moet het resultaat dus visueel controleren) 8. Van welke grootheden hangt de benodigde rekentijd voor Boolean operaties op solid models af? Welk type objecten kan men niet door middel van Boolean operaties modelleren? Van de combinatie van het aantal vlakken en de complexiteit van de snijroutines.

3 Oppervlakken die geen binnenkant of buitenkant hebben (Ring van Moebius) 9. Geef een voorbeeld van een impliciete, een expliciete en een parametrische beschrijving van een cirkel met als middelpunt 0,0 en een straal van 1. Welke problemen worden voorkomen door een parametrische representatie van curven te gebruiken in CAD systemen? Imp: X 2 + Y 2 1=0 Exp: X=+- V1-y 2 Par: X=cos θ Y=sin θ Problemen: als er grote (rekentechnische) verschillen zijn in het uitdrukken van de ene parameter in de andere en omgekeerd (asymptoten, waarbij de curve van het scherm vliegt, en waarbij een kleine variatie in x leidt tot een grote variatie in y of omgekeerd. 10. Welk type curve voldoet aan de volgende drie eigenschappen?: -Gaat door eerste en laatste opspanpunt (control point). -Raakt aan lijn door P0,P1 en Pn-1,Pn -Graad (degree) = aantal opspanpunten-1 Teken de control polygoon, de curve en de basisfuncties voor P0(1,1),P1(3,3),P2(5,4), P3(7,1). Een Bezier functie Wat is in het verband van vraag 10 een convex hull en welke (in CAD opzicht) handige eigenschappen heeft deze. Convex hull: de control polygoon (waarbinnen de spine altijd volledig ligt). Als de opspanpunten binnen het scherm liggen, ligt de curve dat ook. 12. Schets een voorbeeld van een 3 e graads B-spline met 8 enkelvoudige opspanpunten. Schets tevens het verloop zijn basisfuncties over het totale aantal spans van de curve in een aparte tekening.

4 / a b c d e 1/ span a b c d e 13. Kan men de curve van vraag 11 (moet 12 zijn!) lokaal modificeren en waarom (niet)? Licht Uw antwoord toe met een schets. Ja: omdat de invloed van een opspanpunt zich slechts over een deel van de curve uitstrekt. Buiten die invloedszone heeft de verplaatsing van dat opspanpunt geen invloed op de vorm van de curve (bijvoorbeeld verplaatsing van opspanpunt 3 heeft alleen invloed op de spans a, b, c en d en niet op e) Hoeveel opspanpunten heeft een bi-kubische Bezier patch? Geeft dit over het algemeen voldoende vormvrijheid als men C1 continuïteit aan de randen eist? Waarom (niet)? Licht Uw antwoord toe met een schets. Deze patch heeft 16 opspanpunten. Dit geeft niet voldoende vormvrijheid omdat C1 continuïteit eist dat de punten aan weerszijden van de rand op een lijn liggen (zelfde richtingscoeeficent). Dat levert i.h.a. conflicten op met de ligging opspanpunten van aanliggende patches. 15. Welk effect kan bereikt worden door niet uniforme parameterisering van B-spline curves? Licht Uw antwoord toe met een schets. De lengte van de spans kan daardoor verschillend worden gemaakt, waardoor het

5 invloedsgebied van een (set van) opspanpunten smaller of breder kan worden gemaakt en er op die manier extra vormvrijheid kan worden gecreëerd (naast de mogelijkheid van het verplaatsen van opspanpunten) 1 ½ ½ Waartoe dienen computer graphics standaarden? En geometrieuitwisselingsstandaarden? Wat is het fundamentele verschil tussen de geometrieuitwisselingsstandaarden IGES en STEP? Computer graphics standaarden zorgen ervoor dat een afbeelding van een model weergegeven kan worden op verschillende hardware (van verschillend type en verschillend fabrikaat). Geometrie-uitwisselingsstandaarden zorgen voor de uitwisselbaarheid van productmodellen tussen verschillende (CAD)systemen. Het verschil tussen IGES en STEP is dat IGES het fysieke file formaat vastlegt en dat STEP de datamodellering via de taal EXPRESS vastlegt. 17. Welke drie klassen van methoden voor feature recognition (vormgroep herkenning) worden onderscheiden? 1: Syntactic pattern methods (substrings zoeken, kan alleen in 2D) (pag 277) 2: Rule based methods (If then else clauses) 3: Graph based methods (face-edge graphs, classification concave/convex) 18. Wat is het nut van de toepassing van groepentechnologie en welk type werkvoorbereiding is daarop gebaseerd? Groepentechnologie legt (geometrische en technologische) overeenkomsten op onderdeelniveau vast en poogt tot varianten-gebaseerde werkvoorbereiding te komen. 19. Wat is het verschil tussen geometrische en toplogische parameterisering? Maak Uw antwoord duidelijk met een schets. Bij geometrische parameterisering blijft de topologie (aantal entiteiten en hun relaties) gelijk en veranderen alleen de afmetingen, bij topologische parameterisering kan het aantal entiteiten in de productstructuur veranderen (voorbeeld. Het aantal gaten in een flens)

6 Geometrisch topologisch 20. Wat zijn de voordelen van het toepassen van concurrent engineering? En de nadelen? Voordelen: in een vroeg stadium kunnen afstemmen van ontwerpbeslissingen (distribueren van nog niet complete en/of definitieve informatie). Nadelen: Moeten werken met onvolledige of tegenstrijdige informatie. Veel communicatie (kan chaos veroorzaken) 21. Welke geometrische details maken het moeilijk om het onderstaande product foutloos te maken door middel van gieten of smeden? Geef suggesties voor verbetering. Gieten: materiaaldikteverschillen-> krimpscheuren. Oplossing: uniforme wanddikte Smeden: lossing en ruimte voor stuik 22. Welke voorziening is in de meeste NC draaibank besturingen geïmplementeerd om uniforme bewerkingscondities te scheppen voor sneden op verschillende diameter en waarom wordt Tool Radius Compensatie (TRC) toegepast? Uniforme bewerkingscondities: CSS Constant Surface Speed, het continu

7 aanpassen van het toerental aan de draaidiameter, om met constante snijsnelheid te kunnen verspanen. TRC: om aan de machine nog de neusradius van het gereedschap te kunnen kiezen: NC programmeren met radius 0 en aan de machine de werkelijke radius ingeven, waardoor de juiste contour gerealiseerd wordt (look ahead is daarvoor noodzakelijk) 23. Waarom heeft het toepassen van een vooreilhoek bij 5 assig frezen zin? Om ondersnijding door de achterkant van het gereedschap te voorkomen. 24. Wat is de afstand tussen de gereedschapsbanen als een frees van Ø 10 wordt gebruikt en de rilhoogte op een plat oppervlak 1mm bedraagt? 4 5 dus 2*3=6 mm Wat is stereolithografie? Voor welk soort producten is het een interessante vervaardigingsmethode? Het door middel van een laser uitharden van een vloeibaar fotopolymeer, waardoor objecten in laagjes kunnen worden opgebouwd. Het is interessant voor het direct maken van een prototype vanuit een CAD model, waardoor de vorm gevoeld kan worden en onderdelen van een samenstelling gepast kunnen worden.

Vul op het tentamenbriefje de juiste vakcode in: IOPM studenten 112415, alle andere 112430.

Vul op het tentamenbriefje de juiste vakcode in: IOPM studenten 112415, alle andere 112430. TENTAMEN CAD/CAM 112430 / 112415 Datum: 20 november 2002 Tijd: 9:00 uur - 12:30 uur Plaats: BB.1 Vul op het tentamenbriefje de juiste vakcode in: IOPM studenten 112415, alle andere 112430. Tracht de antwoorden

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand augustus 2008

Tips & Tricks: Tip van de maand augustus 2008 Tips & Tricks: Tip van de maand augustus Tip 1 Solid Edge met "synchronous Technology" deel 1 De nieuwste Solid Edge heeft niet als versienummer 21 gekregen maar een nieuwe naam: Solid Edge with Synchronous

Nadere informatie

NC Features biedt een unieke en uiterst snelle manier om korte NC programma s te maken. De mens is altijd slimmer dan een computer.

NC Features biedt een unieke en uiterst snelle manier om korte NC programma s te maken. De mens is altijd slimmer dan een computer. Reduceer uw programmeertijd om 90% Vector NC-Features! Bijna alle produkten worden tegenwoordig met 3D CAD systemen ontwikkeld. Als produktiebedrijf krijgt u de bestanden 3D aangeleverd, maar vaak zijn

Nadere informatie

9. Doorsturen naar CAM

9. Doorsturen naar CAM 9. Doorsturen naar CAM 1 : Inleiding 1.1 Wat? De in Solid Edge getekende tekeningen kan men doorsturen naar eender welk CAM pakket (Alpha CAM; NX CAM, Keller, ). Het CAM pakket zal de geometrische informatie

Nadere informatie

Wat is nieuw in Alphacam 2013 R2

Wat is nieuw in Alphacam 2013 R2 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Windows 8... 4 Nieuwe Solid Simulator... 4 Nieuwe NC Output Manager... 5 BTL Convertor... 5 Rapport Applicatie... 7 Nest Zones... 8 Oscillatie (zig-zag)... 8 Automatische

Nadere informatie

9. Doorsturen naar CAM

9. Doorsturen naar CAM 9. Doorsturen naar CAM 1 : Wat? De in Solid Edge getekende tekeningen kan men doorsturen naar eender welk CAM pakket (Alpha CAM; NX CAM, Keller, ). Het CAM pakket zal de geometrische informatie omzetten

Nadere informatie

3D Topografie. Inhoud presentatie

3D Topografie. Inhoud presentatie 3D Topografie Promotie-onderzoek naar een 3D datamodellering Studiedag 3D Topografie 03 April 2007 1 ir. Friso Penninga sectie GIS Technologie Onderzoeksinstituut OTB Technische Universiteit Delft Inhoud

Nadere informatie

Uw complete CAD/CAM oplossing

Uw complete CAD/CAM oplossing software voor CNC - technologie Uw complete CAD/CAM oplossing Bewerkt u hout, kunststof, steen of metaal en wilt u het rendement van uw CNC-machines verhogen? Kies dan voor Alphacam; de meest krachtige

Nadere informatie

Stappenplan CNC. Bram Bekkers. februari 2013. 2D CNC stappenplan. Handleiding CNC Van Ironcad naar Alphacam

Stappenplan CNC. Bram Bekkers. februari 2013. 2D CNC stappenplan. Handleiding CNC Van Ironcad naar Alphacam 2D CNC stappenplan Handleiding CNC Van Ironcad naar Alphacam 1 Importeren vanuit Ironcad 2 Stap 1: Ironcad ontwerp maken als solid 3 Stap 2: Positioneren op het 0-punt Stappenplan CNC Let op x-as (lengte

Nadere informatie

Solidworks windmolen

Solidworks windmolen 1 Solidworks windmolen Niveau: gevorderd www.dearchimedes.com Op vind je PDF s met daarin de basis van Solidworks. Zorg dat je de eerste twee PDF s hebt doorlopen, zodat je basisbewerkingen van Solid-

Nadere informatie

Wat gaan wij en U doen vandaag

Wat gaan wij en U doen vandaag Wat gaan wij en U doen vandaag Agenda: Teqnow 3D print workshop Voorstelronde Korte presentatie met uitleg over FFF & SLA Model behandeling envisiontec Magics Presentatie & aansluitend workshop Job genereren

Nadere informatie

PALplus Draaien. NC Basisbegrippen. Module 8

PALplus Draaien. NC Basisbegrippen. Module 8 PALplus Draaien NC Basisbegrippen Module 8 Colofon Verkenning CNC-Freesmachine Auteurs Werkgroep CNC programmeertechnieken: S.G. Were Di, Valkenswaard Kempenhorst College, Oirschot S. G. Kwadrant, locatie

Nadere informatie

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen DESKCNC Hoe nu te beginnen? Dit is een toelichting voor gebruikers welke een demo versie hebben gekregen van DESKCNC van CARKEN & Co. Deskcnc bestaat eigenlijk uit drie delen a- CAM module, b-cnc Editor,

Nadere informatie

SolidCAM Tutorial Draaien ASJE. Voor VMBO

SolidCAM Tutorial Draaien ASJE. Voor VMBO ASJE Voor VMBO Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 009-00 En SolidCAM educational 009 Deze tutorial is ontwikkeld door CADM, en mag door iedereen gebruikt worden om te leren werken met het

Nadere informatie

hypermill V9.7 in SolidWorks

hypermill V9.7 in SolidWorks hyper CAD hyper hypermill training: CNC Freesoefening 4 hypermill V9.7 in SolidWorks hypermill training: CNC Freesoefening 4. Initiatief nemer : Maarten van Teeffelen CNCConsult & Automation BV. Afstemming

Nadere informatie

9. Doorsturen naar CAM

9. Doorsturen naar CAM 9. Doorsturen naar CAM 1 : Inleiding 1.1 Wat? De in Solid Edge getekende tekeningen kan men doorsturen naar eender welk CAM pakket (Alpha CAM; NX CAM, Keller, ). Het CAM pakket zal de geometrische informatie

Nadere informatie

SOLID EDGE BASIS TRAINING

SOLID EDGE BASIS TRAINING 1.1 Revolved Protrusion commando 1. Revolved Protrusion. Revolved Protrusion werkt hetzelfde als een Protrusion, heeft alleen een omwentelingsas nodig om de hoekverdraaiing aan te geven. Maak de bewerking

Nadere informatie

PTC USER EVENT 2010 Tips & Tricks

PTC USER EVENT 2010 Tips & Tricks PTC USER EVENT 2010 Tips & Tricks ENGINEERING IN CONTROL Martin Kalter CAD Services NL www.cadservices.nl Agenda Pro/Engineer Tips & Tricks Robuust Modelleren met Pro/E Lite modules Verhoog uw efficiency

Nadere informatie

Paden en punten bewerken

Paden en punten bewerken Als u verder klikt, ziet u dat welk punt u de laatste hebt geplaatst, blauw zal tonen, terwijl alle andere punten met een witte binnenkant zijn omschreven: Dit komt doordat u op elk moment terug kunt gaan

Nadere informatie

Tutorial 7: Stuurbeugel

Tutorial 7: Stuurbeugel Hamersveldseweg 65-b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 033-457 33 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.73 KvK Utrecht: 30757 BTW: 808.46.543.B.0 Tutorial 7: Stuurbeugel Onderdeel 007: Stuurbeugel Plan

Nadere informatie

SolidCAM Tutorial Frezen. Base (Basisplaat) Voor VMBO

SolidCAM Tutorial Frezen. Base (Basisplaat) Voor VMBO Base (Basisplaat) Voor VMBO Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 009-00 En SolidCAM Educational 009 Deze tutorial is ontwikkeld door CADM, en mag door iedereen gebruikt worden om te leren werken

Nadere informatie

Opgaven bij het vormen van ruimte: van Poincaré tot Perelman

Opgaven bij het vormen van ruimte: van Poincaré tot Perelman Opgaven bij het vormen van ruimte: van Poincaré tot Perelman Roland van der Veen Inleiding Deze reeks opgaven is bedoeld voor de werkcolleges van de vakantiecursus Wiskunde in Wording, Augustus 2013. 1

Nadere informatie

Verbanden en functies

Verbanden en functies Verbanden en functies 0. voorkennis Stelsels vergelijkingen Je kunt een stelsel van twee lineaire vergelijkingen met twee variabelen oplossen. De oplossing van het stelsel is het snijpunt van twee lijnen.

Nadere informatie

Parametrisch Ontwerpen Design Informatics BSc BK3OV3. Challenge the future

Parametrisch Ontwerpen Design Informatics BSc BK3OV3. Challenge the future Design Informatics BSc BK3OV3 1 Design Informatics Chair Rhino History Ontwerp 2 Design Informatics Chair Rhino History 3 Design Informatics Chair Autodesk Revit Flow Design Wind en Zon analyse 4 BK3OV3

Nadere informatie

IN2905-I Computer Graphics 18 juni 2008, uur.

IN2905-I Computer Graphics 18 juni 2008, uur. TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Afdeling Mediamatica IN95-I Computer Graphics 8 juni 8, 4. - 7. uur. Dit is een tentamen met 3 meerkeuzevragen Het aantal

Nadere informatie

Tentamen 2IV10 Computergrafiek

Tentamen 2IV10 Computergrafiek Tentamen IV Computergrafiek 8 augustus 8, 4:-7: uur Dit tentamen bestaat uit vier vragen met in totaal 5 deelvragen. Elke deelvraag weegt even zwaar. In alle gevallen geldt: LICHT UW ANTWOORD TOE. Gebruik

Nadere informatie

2IV10 Oefentoets uitwerking

2IV10 Oefentoets uitwerking 2IV10 Oefentoets uitwerking Deze oefentoets bestaat uit drie opgaven, waarvoor twee uur beschikbaar is. Bij voldoende resultaat wordt een bonuspunt toegekend voor het tentamen. De opgaven betreffen een

Nadere informatie

ZW3D CAD/CAM. Andere producten van 4C. (klik voor meer informatie)

ZW3D CAD/CAM. Andere producten van 4C. (klik voor meer informatie) ZW3D CAD/CAM ZW3D is het vlaggenschip van ZWSoft als het gaat om het 3D modelleren en de volledige CAM integratie. ZW3D is gebaseerd op de hybride kernel, exclusief voor SAMSUNG ontwikkeld door VX Corp.

Nadere informatie

Tutorial 5: Wiel. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN

Tutorial 5: Wiel. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN Hamersveldseweg 65-b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 033-457 33 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.73 KvK Utrecht: 30757 BTW: 808.46.543.B.0 Tutorial 5: Wiel Onderdeel 005: Wiel In deze lesbrief

Nadere informatie

Beheren van productgegevens. Beheren van productgegevens. Wat zijn productgegevens? Ontwerpen Conventionele situatie

Beheren van productgegevens. Beheren van productgegevens. Wat zijn productgegevens? Ontwerpen Conventionele situatie Beheren van productgegevens Beheren van productgegevens Engineering Data Management (EDM) Product Data Management (PDM) Engineering DataBase (EDB) Electronic Document Management Technical Document Management

Nadere informatie

Tutorial 2: Vooras. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN

Tutorial 2: Vooras. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN Hamersveldseweg 65-b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 033-457 33 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.73 KvK Utrecht: 30757 BTW: 808.46.543.B.0 Tutorial : Vooras Onderdeel 00: Vooras Hieronder is een

Nadere informatie

Tutorial 8: Schoorsteen

Tutorial 8: Schoorsteen Hamersveldseweg 65-b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.52.73 KvK Utrecht: 3207527 BTW: 808.46.543.B.0 Tutorial 8: Schoorsteen Onderdeel 008: Schoorsteen

Nadere informatie

Examenvragen Meetkunde en lineaire algebra Tweede examenperiode

Examenvragen Meetkunde en lineaire algebra Tweede examenperiode Examenvragen Meetkunde en lineaire algebra Tweede examenperiode 2008-2009 Een rechte conoïde met als richtrechte de X-as, en als richtoppervlak de sfeer met middelpunt in (0, 16, 0) en straal 9. (1) Stel

Nadere informatie

Tentamen in2705 Software Engineering

Tentamen in2705 Software Engineering Tentamen in2705 Software Engineering Voorbeeld (bijna tweemaal te groot) U mag meenemen naar dit tentamen: Lethbridge, afdrukken PPT slides, afdrukken handouts. 1. De TU wil een nieuw systeem ontwikkelen

Nadere informatie

Informatie over Lenzen

Informatie over Lenzen Informatie over Lenzen Camera CCD Sensor: De grootte van de camerabeeld sensor (CCD) beïnvloed ook de kijkhoek, waarbij de kleinere beeldsensoren een smallere kijkhoek creëren wanneer gebruikt met eenzelfde

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een Vernier lichtsensorhouder met sketchup. We willen zeer graag de lichtsensor uit deze link (http://www.rhombus.be/contents/nl/d156.html) gebruiken voor het meten van de lichtsterkte

Nadere informatie

Inleiding Programmeren 2

Inleiding Programmeren 2 Inleiding Programmeren 2 Gertjan van Noord, Leonie Bosveld 12 december 2016 Zelle hoofdstuk 10 Stof Overzicht - theorie 1. Zelle hoofdstuk 4 en 5 2. Zelle hoofdstuk 7 en 8, recursie, Brookshear hoofdstuk

Nadere informatie

Grafische elementen invoegen

Grafische elementen invoegen Grafische elementen invoegen Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 LIJNEN EN RECHTHOEKEN TEKENEN... 1 2.1 Lijnen tekenen... 1 2.2 Polylijnen tekenen... 3 2.3 Rechthoeken tekenen... 3 3 CIRKELS,

Nadere informatie

Tutorial 6: Dak. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN. 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl

Tutorial 6: Dak. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN. 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Tutorial 6: Dak 4.6 Onderdeel 1006: Dak

Nadere informatie

Classificatie van algebraïsche oppervlakken die invariant zijn onder S 3. door Ruben Meuwese

Classificatie van algebraïsche oppervlakken die invariant zijn onder S 3. door Ruben Meuwese Classificatie van algebraïsche oppervlakken die invariant zijn onder S 3. door Ruben Meuwese 1 Introductie van algebraïsche oppervlakken. Een algebraïsche oppervlak in R 3 wordt gegeven door een polynoom

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding computer graphics. Introductie 11. Leerkern 14. Terugkoppeling 57. Uitwerking van de opgaven 57

Inhoud. Inleiding computer graphics. Introductie 11. Leerkern 14. Terugkoppeling 57. Uitwerking van de opgaven 57 Inhoud Inleiding computer graphics Introductie 11 Leerkern 14 1 Invoer en opslag van 3D objecten 14 2 Ray tracing 18 2.1 Basisprincipe van ray tracing 18 2.2 Secundaire stralen 20 2.3 Intersectieberekeningen

Nadere informatie

Level 1. 3D CAD incl. IGES-Import met 2,5D NC-Programmering en volledige 3D Surfacemoddeling

Level 1. 3D CAD incl. IGES-Import met 2,5D NC-Programmering en volledige 3D Surfacemoddeling 3D CAD incl. IGES-Import met 2,5D NC-Programmering en volledige 3D Surfacemoddeling Zeer eenvoudig, super snel en overtuigend veelzijdig! Met vector in de hoogste versnelling, werkt u nog sneller: Het

Nadere informatie

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Voor het indienen van een onderzoekmelding in Archis III ga je naar Melden nieuw onderzoek Daar moeten 3 schermen doorlopen/ingevoerd worden. Eerste scherm:

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand december 2010 NX CAE tip: Solid omzetten naar Sheetmetal.

Tips & Tricks: Tip van de maand december 2010 NX CAE tip: Solid omzetten naar Sheetmetal. Tips & Tricks: Tip van de maand december 2010 NX CAE tip: Solid omzetten naar Sheetmetal. Door: Christophe Vandevelde In NX zijn er verschillende mogelijkheden om een Solid (part) om te zetten naar een

Nadere informatie

OEFENINGEN PYTHON REEKS 4

OEFENINGEN PYTHON REEKS 4 Vraag 1: Introductie Tekenen OEFENINGEN PYTHON REEKS 4 Vanaf deze les gaan we gebruik maken van het pakket VPython om de objecten te tekenen en weer te geven. Om aan alle functies te kunnen die VPython

Nadere informatie

CMA CNC-gestuurd boorcentrum Type 3RD-CNC

CMA CNC-gestuurd boorcentrum Type 3RD-CNC CMA CNC-gestuurd boorcentrum Type 3RD-CNC De CMA 3RD-CNC is de derde generatie van de succesvolle voorgangermodellen die dagelijks in groten getale wereldwijd worden ingezet. De machine is uitgerust met

Nadere informatie

NUMERIEKE METHODEN VOOR DE VAN DER POL VERGELIJKING. Docent: Karel in t Hout. Studiepunten: 3

NUMERIEKE METHODEN VOOR DE VAN DER POL VERGELIJKING. Docent: Karel in t Hout. Studiepunten: 3 NUMERIEKE METHODEN VOOR DE VAN DER POL VERGELIJKING Docent: Karel in t Hout Studiepunten: 3 Over deze opgave dien je een verslag te schrijven waarin de antwoorden op alle vragen zijn verwerkt. Richtlijnen

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een sleutelhanger met sketchup. We willen zeer graag een sleutelhanger tekenen die de vorm heeft van het logo van onze school. Dit is namelijk een achthoek die verwijst naar een

Nadere informatie

Uitleg van de Hough transformatie

Uitleg van de Hough transformatie Uitleg van de Hough transformatie Maarten M. Fokkinga, Joeri van Ruth Database groep, Fac. EWI, Universiteit Twente Versie van 17 mei 2005, 10:59 De Hough transformatie is een wiskundige techniek om een

Nadere informatie

Vak naam : Beeldbewerking Docent : Lb Vak code : BBW1N1 Datum : Klas : NH43 Tijd : uur Aantal bladzijden : 2 Lok : T40

Vak naam : Beeldbewerking Docent : Lb Vak code : BBW1N1 Datum : Klas : NH43 Tijd : uur Aantal bladzijden : 2 Lok : T40 Vak naam : Beeldbewerking Docent : Lb Vak code : BBW1N1 Datum : 04-01-2000 Klas : NH43 Tijd : 15.05 uur Aantal bladzijden : 2 Lok : T40 Bij dit tentamen is het toegestaan gebruik te maken van dictaten,

Nadere informatie

2IV10 Oefentoets 2010

2IV10 Oefentoets 2010 2IV10 Oefentoets 2010 Deze oefentoets bestaat uit drie opgaven. Bij voldoe resultaat wordt een bonuspunt toegek voor het tentamen. In alle gevallen geldt: LICHT UW ANTWOORD TOE. Gebruik waar nodig schetsen

Nadere informatie

Hoe maken we InteriCAD-vriendelijke SketchUp-modellen?

Hoe maken we InteriCAD-vriendelijke SketchUp-modellen? Hoe maken we InteriCAD-vriendelijke SketchUp-modellen? 1. Waarom we SketchUp-modellen importeren in InteriCAD? InteriCAD is een professioneel software pakket voor interieur designers. Om designers te helpen

Nadere informatie

Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken

Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken door Joshua Bader In deze zelfstudie laat ik je zien hoe je een set vectordobbelstenen maakt met Adobe Illustrator en de Gradient Mesh Tool. De Gradient Mesh

Nadere informatie

247TAILORSTEEL.COM Cutting guidelines for tubes. On demand. On time. Sophia. Your personal online assistant. Smart. Simple. Sophisticated.

247TAILORSTEEL.COM Cutting guidelines for tubes. On demand. On time. Sophia. Your personal online assistant. Smart. Simple. Sophisticated. 247TAILORSTEEL.COM Cutting guidelines for tubes On demand. On time. Sophia. Your personal online assistant. Smart. Simple. Sophisticated. Algemene aanleverspecificaties 247TailorSteel hanteert de volgende

Nadere informatie

Welkom bij Makerspace ZB45

Welkom bij Makerspace ZB45 Introductie 3D Printen bij ZB45 Welkom bij Makerspace ZB45 3D Printen bij ZB45 tijdens 'open inloop' Open Inloop van ZB45 op dinsdagen tussen 12.00-21.30 uur Half uur gratis gebruiken, betalen voor de

Nadere informatie

BK2070 - Families en Technisch Tekenen Technisch Ontwerp en Informatica

BK2070 - Families en Technisch Tekenen Technisch Ontwerp en Informatica BK2070 - Families en Technisch Tekenen Families Wat is een Family? Een family heeft eigenschappen, parameters genaamd bv: hoogte van een raam, materiaal van een kozijn, etc etc De waardes van deze parameters

Nadere informatie

Free form modeleren met Autodesk Inventor (Hands-on sessie)

Free form modeleren met Autodesk Inventor (Hands-on sessie) Free form modeleren met Autodesk Inventor (Hands-on sessie) Inhoud Overzicht van de nieuwe free form functionaliteit in Inventor 2015 Hoe werk je er mee? Hoe kan je snel design concepten verwezenlijken

Nadere informatie

CNC Cadcam systemen. TURBOCADCAM Demo HOE NU TE BEGINNEN? Een korte beschrijving om een eerste ontwerp voor een draaibank te maken.

CNC Cadcam systemen. TURBOCADCAM Demo HOE NU TE BEGINNEN? Een korte beschrijving om een eerste ontwerp voor een draaibank te maken. 3558.97.733 TURBOCADCAM Demo HOE NU TE BEGINNEN? Een korte beschrijving om een eerste ontwerp voor een draaibank te maken. Deze demo kan na installatie maar korte tijd gebruikt worden, besteed deze tijd

Nadere informatie

Faculteit Biomedische Technologie. 9 april 2018, 18:00-21:00 uur

Faculteit Biomedische Technologie. 9 april 2018, 18:00-21:00 uur Faculteit Biomedische Technologie Tentamen ELEKTROMAGNETISME en OPTICA (8NC00) 9 april 2018, 18:00-21:00 uur Opmerkingen: 1) Het is toegestaan gebruik te maken van het uitgedeelde formuleblad. Het is ook

Nadere informatie

Aan de gang. Wiskunde B-dag 2015, vrijdag 13 november, 9:00u-16:00u

Aan de gang. Wiskunde B-dag 2015, vrijdag 13 november, 9:00u-16:00u Aan de gang Wiskunde B-dag 2015, vrijdag 13 november, 9:00u-16:00u Verkenning 1 (Piano) Je moet een zware piano verschuiven door een 1 meter brede gang met een rechte hoek er in. In de figuur hierboven

Nadere informatie

3D opbouwen van metaalproducten direct vanuit een CAD/CAM omgeving of puntenwolk Ook wel Additive Manufacturing genoemd Gebaseerd op Layer Technology

3D opbouwen van metaalproducten direct vanuit een CAD/CAM omgeving of puntenwolk Ook wel Additive Manufacturing genoemd Gebaseerd op Layer Technology 3D opbouwen van metaalproducten direct vanuit een CAD/CAM omgeving of puntenwolk Ook wel Additive Manufacturing genoemd Gebaseerd op Layer Technology Materialiseren van een virtueel ontwerp c.q. realiseren

Nadere informatie

Mogelijkheden Buislaser

Mogelijkheden Buislaser Mogelijkheden Buislaser 1. Buigen van kokers d.m.v. uitsparingen Kokers kunnen op meerdere manieren gebogen worden. Veelal worden deze met een zeer grote radius gewalst. Deze kokers kunnen ook gevormd

Nadere informatie

GALBA, Jürgen co-founder www.inventorwizard.be /.nl

GALBA, Jürgen co-founder www.inventorwizard.be /.nl GALBA, Jürgen co-founder www.inventorwizard.be /.nl Bookmark: http://www.robohand.net/ Een van de lastigste aspecten van het integreren van elektronica in natuurlijk weefsel is de vele weefsels en

Nadere informatie

JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1

JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1 JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1 Korte samenvatting voor het instellen en beginnen van CNC freeswerk. Naar aanleiding van de voorafgaande instructie uren aan de CNC freesmachine. Deze handleiding is

Nadere informatie

Maak een trendy Vintage Style Barber Logo in Illustrator Soms is het leuk om een logo-ontwerp voor een fictieve client te maken.

Maak een trendy Vintage Style Barber Logo in Illustrator Soms is het leuk om een logo-ontwerp voor een fictieve client te maken. Maak een trendy Vintage Style Barber Logo in Illustrator Soms is het leuk om een logo-ontwerp voor een fictieve client te maken. Kies gewoon een ontwerpstijl en speel rond met een concept van uw keuze

Nadere informatie

Continuous Learning in Computer Vision S.L. Pintea

Continuous Learning in Computer Vision S.L. Pintea Continuous Learning in Computer Vision S.L. Pintea Continuous Learning in Computer Vision Natura non facit saltus. Gottfried Leibniz Silvia-Laura Pintea Intelligent Sensory Information Systems University

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Examen Wiskundige Basistechniek 15 oktober 2011

Examen Wiskundige Basistechniek 15 oktober 2011 Examen Wiskundige Basistechniek 15 oktober 2011 vraag 1: Gegeven is het complex getal ω = exp(i π 5 ). vraag 1.1: Als we in het complexe vlak het punt P met cartesiaanse coördinaten (x, y) vereenzelvigen

Nadere informatie

GEOMAGIC THE MAGIC OF MAKING IT SIMPLE

GEOMAGIC THE MAGIC OF MAKING IT SIMPLE GEOMAGIC THE MAGIC OF MAKING IT SIMPLE Geomagic STUDIO Reverse engineering software Geomagic Studio transformeert 3D scan data en polygoon meshes in nauwkeurige 3D digitale modellen t.b.v. reverse engineering,

Nadere informatie

BESCHRIJVENDE STATISTIEK MET GEOGEBRA 4.0

BESCHRIJVENDE STATISTIEK MET GEOGEBRA 4.0 ? BESCHRIJVENDE STATISTIEK MET GEOGEBRA 4.0 R. Van Nieuwenhuyze Hoofdlector wiskunde, lerarenopleiding HUB, Brussel. Auteur Van Basis tot Limiet. roger.van.nieuwenhuyze@skynet.be Roger Van Nieuwenhuyze

Nadere informatie

DATAMODELLERING TOEPASSEN DATA ANALYTICS

DATAMODELLERING TOEPASSEN DATA ANALYTICS DATAMODELLERING TOEPASSEN DATA ANALYTICS Inleiding In dit whitepaper wordt een toepassingsgebied beschreven voor datamodellering. Een toepassing is een werkveld op het vlak van architectuur of modellering

Nadere informatie

Small Sample Emission Computer Tomography. G.P. Leendertse. ECN-Energie Engineering

Small Sample Emission Computer Tomography. G.P. Leendertse. ECN-Energie Engineering Small Sample Emission Computer Tomography G.P. Leendertse ECN-Energie Engineering Maart 1994 Chapter 1 Inleiding Bij de borium therapie is het van belang om vast te stellen hoe de concentratieverdeling

Nadere informatie

LET OP! Blijf altijd bij de laser cutter! Als er iets in de mis gaat: DEKSEL OPTILLEN & LASERKOP VERPLAATSEN dan stopt laser en de vlam gaat uit.

LET OP! Blijf altijd bij de laser cutter! Als er iets in de mis gaat: DEKSEL OPTILLEN & LASERKOP VERPLAATSEN dan stopt laser en de vlam gaat uit. Hardware Lasersnijden is een industriële bewerkingstechniek. Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden,

Nadere informatie

Werkblad Cabri Jr. Cirkels in het platte vlak

Werkblad Cabri Jr. Cirkels in het platte vlak Werkblad Cabri Jr. Cirkels in het platte vlak Doel Onderzoeken van relaties tussen de vergelijking van een cirkel, de lengte van de straal en de coördinaten van het middelpunt. Constructies 1. Tonen van

Nadere informatie

SINUTRAIN. SINUMERIK Trainings- en programmeersoftware voor PC. Overzicht Oktober 2008. Geldig 1/10/2008-30/9/2009

SINUTRAIN. SINUMERIK Trainings- en programmeersoftware voor PC. Overzicht Oktober 2008. Geldig 1/10/2008-30/9/2009 SINUTRAIN SINUMERIK Trainings- en programmeersoftware voor PC Overzicht Oktober 2008 Geldig 1/10/2008-30/9/2009 Copyright Siemens 2008. All rights reserved. SINUTRAIN Besturingsidentieke software voor

Nadere informatie

Project: Boter, Kaas & Eieren. Lesbrief: Bovenplaat. Hamersveldseweg 65-1b Modemweg GL LEUSDEN 3821 BS Amersfoort, Nederland

Project: Boter, Kaas & Eieren. Lesbrief: Bovenplaat. Hamersveldseweg 65-1b Modemweg GL LEUSDEN 3821 BS Amersfoort, Nederland Hamersveldseweg 65-b Modemweg 7 8 GL LEUSDEN 8 BS Amersfoort, Nederland 0-57 +(0) 57 0-57 5 +(0) 57 5 info@caap.nl info@caap.nl www.caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.5.5.7 KvK Bank Utrecht: (Rabo): 0757

Nadere informatie

Pergola s aan de laan van Spartaan Amsterdam

Pergola s aan de laan van Spartaan Amsterdam Pergola s aan de laan van Spartaan Amsterdam Opdrachtgever: Architectonisch ontwerp: Constructief ontwerpers: Fundering: Uitvoering: Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Arjan Karssen Mark Feijen ; Ivo Vrouwe

Nadere informatie

Machinelijst. CNC-Draaien. CNC-Draaien/Frezen

Machinelijst. CNC-Draaien. CNC-Draaien/Frezen Machinelijst CNC-Draaien SQT 100 NEXUS Spantang hoofdspil: Maximale draailengte: Maximale voedingssnelheid X/Z-as: IJlgang X/Z-as: Turret indexeertijd: Gereedschap meetsysteem: Spiltoerental hoofdspil:

Nadere informatie

TENTAMEN DYNAMICA (140302) 29 januari 2010, 9:00-12:30

TENTAMEN DYNAMICA (140302) 29 januari 2010, 9:00-12:30 TENTAMEN DYNAMICA (14030) 9 januari 010, 9:00-1:30 Verzoek: begin de beantwoording van een nieuwe vraag op een nieuwe pagina. En schrijf duidelijk: alleen leesbaar en verzorgd werk kan worden nagekeken.

Nadere informatie

Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen. Afmetingen van gleuf voor V- riem

Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen. Afmetingen van gleuf voor V- riem 2D naar Solid Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen Afmetingen van gleuf voor V- riem Veranderen van een 2D tekening naar een solid. Teken een 3D tekening van een aandrijfwiel vertrekkende

Nadere informatie

Objectgeoriënteerd Programmeren: WPO 3

Objectgeoriënteerd Programmeren: WPO 3 Objectgeoriënteerd Programmeren: WPO 3 1. Inhoud Eenvoudige (enkelvoudige) overerving, override, ToString(), base, private, public, protected, virtual 2. Oefeningen Demo: Scheepvaart A: Polygon A: Rekenmachine

Nadere informatie

2E HUISWERKOPDRACHT CONTINUE WISKUNDE 2

2E HUISWERKOPDRACHT CONTINUE WISKUNDE 2 2E HUISWERKOPDRACHT CONTINUE WISKUNDE 2 Inleverdatum 30 maart 207, uiterlijk :5 uur Je moet de hele uitwerking opschrijven en niet alleen het antwoord geven. Je mag de theorie gebruiken die op het college

Nadere informatie

Onbetwist-Toetsen Calculus

Onbetwist-Toetsen Calculus Onbetwist-Toetsen Calculus 1 Exercise 1. Op is het vectorveld gegeven door Bepaal de veldlijn door het punt in de vorm. Geef de functie. Exercise 2. The vector field on is given by Determine the field

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleverspecificaties Bedrukt plexiglas In dit document leest u alles over het juist aanleveren van uw bestand(en). Volledig wit achter de plaat Enkel wit achter de kleur(en) Wit achter de kleur(en) +

Nadere informatie

AAN DE SLAG. In het gele kader zijn de tools te vinden voor keyframeanimatie. Die worden gebruik voor het animeren van objecten.

AAN DE SLAG. In het gele kader zijn de tools te vinden voor keyframeanimatie. Die worden gebruik voor het animeren van objecten. AAN DE SLAG VOORWOORD Hetgeen in dit document beschreven is niet voor een specifieke 3dsmax versie. Van af 3dsmax 6 tot de nieuwste van 3dsmax zitten de tools nodig voor deze les op (of ongeveer op) dezelfde

Nadere informatie

Kant patroon in Embird Studio.

Kant patroon in Embird Studio. Kant patroon in Embird Studio. Deze les is gemaakt in Embird Studio build 5. Mocht je vragen hebben kun je me altijd een e-mail sturen. Voordat je begint bedenk dat ik hier alleen wat suggesties geef zodat

Nadere informatie

CMA CNC-gestuurde portaalboorcentra type GRD-CNC

CMA CNC-gestuurde portaalboorcentra type GRD-CNC CMA CNC-gestuurde portaalboorcentra type GRD-CNC Het CMA GRD-CNC portaalboorcentrum is een doorontwikkeling op basis van de veel geleverde NC-uitvoering. De machine is uitgevoerd met de nieuwste Ethercat-generatie

Nadere informatie

TOPOLOGISCHE BEWERKINGEN

TOPOLOGISCHE BEWERKINGEN TOPOLOGISCHE BEWERKINGEN http://docs.qgis.org/2.14/nl/docs/user_manual/plugins/plugins_topology_checker.html Wat is topologie? Topologie beschrijft de relaties tussen punten, lijnen en polygonen die de

Nadere informatie

Fietsenstalling. Eigenschappen voor Polycarbonaat. Maximale gebruikstemperatuur. Lineaire uitzettingscoëfficiënt. Brandgedrag

Fietsenstalling. Eigenschappen voor Polycarbonaat. Maximale gebruikstemperatuur. Lineaire uitzettingscoëfficiënt. Brandgedrag Fietsenstalling De lasafdeling krijgt een bestelling voor 10 fietsenstallingen. Er moet heel wat gerekend en beslist worden om een prijsofferte te kunnen maken en om het materiaal te kunnen bestellen.

Nadere informatie

Modulewijzer InfPbs00DT

Modulewijzer InfPbs00DT Modulewijzer InfPbs00DT W. Oele 0 juli 008 Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom wiskunde? 3. Efficiëntie van computerprogramma s............... 3. 3D-engines en vectoranalyse................... 3.3 Bewijsvoering

Nadere informatie

4.1 Tekenen van een PART :

4.1 Tekenen van een PART : 1 : Wat? De Part-omgeving is de basis in Solid Edge. Hierin wordt het stuk gevormd via bewerkingen (features). Het tekenscherm ziet er als volgt uit : 4.1 Tekenen van een PART : 2 : Een bewerking maken

Nadere informatie

Maak nu zelf uw prototypes

Maak nu zelf uw prototypes Maak nu zelf uw prototypes In-house productie van prototypes is nu sneller, eenvoudiger en preciezer Prototyping is een essentiële fase in de ontwikkeling van een product. Prototypes geven ontwerpers de

Nadere informatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie De dynamica van een hertenpopulatie Verslag Modellen en Simulatie 8 februari 04 Inleiding Om de groei van een populatie te beschrijven, kunnen vele verschillende modellen worden gebruikt, en welke meer

Nadere informatie

Domein A: Vaardigheden

Domein A: Vaardigheden Examenprogramma Wiskunde A havo Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Algebra en tellen

Nadere informatie

Paragraaf 11.0 : Voorkennis

Paragraaf 11.0 : Voorkennis Hoofdstuk 11 Verbanden en functies (H5 Wis B) Pagina 1 van 15 Paragraaf 11.0 : Voorkennis Les 1 : Stelsels, formules en afgeleide Los op. 3x + 5y = 7 a. { 2x + y = 0 2x + 5y = 38 b. { x = y + 5 a. 3x +

Nadere informatie

Tips en trucs bij Surfer

Tips en trucs bij Surfer Tips en trucs bij Surfer Frits Beukers, email: f.beukers@uu.nl 18 maart 2016 Surfer, te downloaden van https://imaginary.org/program/surfer, is een mooi programma, maar je zult merken dat het lukraak invoeren

Nadere informatie

Deze korte handleiding legt uit welke stappen je moet zetten om te kunnen lasersnijden.

Deze korte handleiding legt uit welke stappen je moet zetten om te kunnen lasersnijden. FabSheet Lasersnijmachine Deze korte handleiding legt uit welke stappen je moet zetten om te kunnen lasersnijden. Programma LaserCut 5.3 opstarten... 2 1 Soorten bestanden... 3 Importeren:... 3 Exporteren:...

Nadere informatie

Basis Figuren. De basis figuren zijn een aantal wiskundige figuren die je al in de wiskunde lessen hebt gekregen.

Basis Figuren. De basis figuren zijn een aantal wiskundige figuren die je al in de wiskunde lessen hebt gekregen. Inleiding Met de hulp van de schildpad kunnen verschillende figuren getekend worden. Van zeer eenvoudig tot zeer complex. Vaak kunnen de figuren op verschillende manieren getekend worden. De ene manier

Nadere informatie

Inhoud college 4 Basiswiskunde. 2.6 Hogere afgeleiden 2.8 Middelwaardestelling 2.9 Impliciet differentiëren 4.9 Linearisatie

Inhoud college 4 Basiswiskunde. 2.6 Hogere afgeleiden 2.8 Middelwaardestelling 2.9 Impliciet differentiëren 4.9 Linearisatie Inhoud college 4 Basiswiskunde 2.6 Hogere afgeleiden 2.8 Middelwaardestelling 2.9 Impliciet differentiëren 4.9 Linearisatie 2 Basiswiskunde_College_4.nb 2.6 Hogere afgeleiden De afgeleide f beschrijft

Nadere informatie

Er is nog heel wat voor nodig om van alle losse HTML-code

Er is nog heel wat voor nodig om van alle losse HTML-code Boxmodel, weergavemodel en positionering 9 Er is nog heel wat voor nodig om van alle losse HTML-code een toonbare pagina te maken, meer dan u misschien op het eerste gezicht denkt. Als de HTML-code is

Nadere informatie