Feesten - Hindoeïsme. Infokaart

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Feesten - Hindoeïsme. Infokaart"

Transcriptie

1 Feesten - Hindoeïsme Het hindoeïsme heeft heel veel feesten, elke week wel een paar. Maar het verschilt vaak per streek of groep welke feesten ze precies vieren. Er zijn eigenlijk maar een paar feesten die alle hindoes vieren. De belangrijkste zijn Holi en Divali. Allebei de feesten hebben te maken met de stand van de maan en de zon. Holi: het hindoeïstische lentefeest Het holifeest (of: phagunafeest) duurt tien dagen en wordt gevierd als het in de maand Phaguna (maart/april) volle maan is. Het is het hindoeïstische nieuwjaarsfeest. Hindoes vieren met dit feest dat de zon weer krachtiger wordt in de lente. Soms lijkt het wel carnaval: de mensen verkleden zich, houden optochten en strooien gekleurd poeder over elkaar heen. Zo komt iedereen er uiteindelijk hetzelfde uit te zien en vallen de verschillen tussen de mensen voor even weg. Het eindigt met het in brand steken van een pop. Die pop staat voor de boze heks Holika. Zij had het plan de zoon van een religieuze koning te verbranden, maar uiteindelijk kwam ze zelf om in de vlammen. Divali: het hindoeïstische lichtjesfeest Divali betekent rij van lampjes. Het is het tweede belangrijke feest van de hindoes en duurt ongeveer een week. Hindoes vieren Divali als het nieuwe maan is in de maand Kartika (oktober/november). Het feest is voor de godin Lakshmi. Dat is de godin van licht, welvaart, wijsheid en succes. Als de dagen korter worden, roepen de mensen haar aan. Met Divali vieren hindoes dat het licht altijd van de duisternis zal winnen. Net zoals het goede van het kwade wint, de waarheid van de leugen en de warmte van de kou. Tijdens Divali moet het huis schoongemaakt worden. Ook van binnen maken hindoes zich schoon door bepaald eten en drinken niet te nemen. Het hele huis wordt s nachts verlicht met lampjes en kaarsjes. Zo kan de uitgenodigde godin het huis goed vinden. De lampjes verlichten ook het innerlijk van de mensen. Iedereen heeft zo het gevoel dat hij het nieuwe jaar fris en vol nieuwe energie kan beginnen.

2 Feesten - Boeddhisme De belangrijkste boeddhistische feesten herdenken gebeurtenissen uit het leven van Boeddha, zoals zijn geboorte en verlichting. Sommige feesten vieren boeddhisten overal ter wereld, maar ieder land heeft zo zijn eigen gewoontes en gebruiken. Wesak: geboorte, verlichting en dood van Boeddha Het bekendste boeddhistische feest is Wesak. De Theravada-boeddhisten vieren dat op de dag van de volle maan in de maand Vaisakha (mei). Ze herdenken dan de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha. Het is de vrolijkste dag van het jaar. Iedereen maakt zijn huis schoon en versiert het met lantaarns en bloemen. Ook gaan mensen naar de tempel. Daar geven ze de monniken te eten. En ze versieren Boeddha-beelden met kaarsjes of lopen er omheen met lampjes. In de straten worden optochten gehouden en mensen sturen elkaar Wesakkaarten. Ook andere groepen boeddhisten vieren de geboorte, verlichting en dood van Boeddha. Bijvoorbeeld de Mahayana-boeddhisten in Japan en Taiwan en de boeddhisten in China. Zij hebben daar hun eigen feesten voor op andere dagen in het jaar. Boeddhistisch nieuwjaar Boeddhisten overal ter wereld vieren nieuwjaar. Het verschilt per land of stroming wanneer nieuwjaar precies valt. Voor Theravada-boedhisten begint nieuwjaar op de dag van de eerste volle maan in de maand Chaitra (april). Ze vieren dan drie dagen feest. Mahayana-boeddhisten vieren nieuwjaar vanaf de eerste dag van de volle maan in januari. In Thailand houden de mensen een grote schoonmaak, van zowel de huizen, altaren, winkels, straten en dergelijke als van zichzelf. De hele dag door gooit men elkaar nat, een heel vrolijk feest! Loi Kratong: een boeddhistisch lichtjesfeest In Thailand vieren de boeddhisten op de avond van de volle maan in november het Loi Kratong-feest, een lichtjesfeest. Loi betekent drijven en Kratong is een kom, die normaal gesproken gevouwen wordt van bananenblad, in de vorm van een lotusbloem. Iedereen gaat s avonds als de maan opkomt naar de rivier toe en legt lampionnen of de kommen van bladeren in het water. Als de lichtjes wegdrijven, nemen ze ook alle slechte dingen en het ongeluk met zich mee.

3 Feesten - Jodendom Het joodse jaar heeft veel feestdagen. Joodse mensen vieren en herdenken op die dagen bijzondere gebeurtenissen uit hun geschiedenis. De meest bekende feesten zijn Pesach, Rosj Hasjana en Chanoeka. Pesach: het joodse lentefeest Met Pesach herdenken de joden het vertrek van hun volk uit Egypte. Ze vieren het aan het begin van hun kalenderjaar, vanaf 15 Nisan (maart/april). Voor Pesach wordt het hele huis schoongemaakt. De keuken krijgt een extra schoonmaakbeurt en het speciale Pesachservies wordt klaargezet. Met Pesach mogen joden alleen levensmiddelen zonder gist eten. Het feest duurt zeven dagen en begint op sederavond. Dan vertellen joden elkaar over de uittocht tijdens een gezamenlijke sedermaaltijd thuis. De maaltijd bestaat uit eten dat aan die tijd doet terugdenken, bijvoorbeeld bittere mierikswortel. Daarna worden er lekkere dingen gegeten. Rosj Hasjana : het joodse nieuwjaarsfeest Rosj Hasjana is de Hebreeuwse naam voor het joodse nieuwjaar. Joden vieren dat op de eerste dag van de zevende maand (september/oktober). Het herinnert ze aan de schepping van de wereld. Een nieuw jaar begint en iedereen kijkt terug om te zien welke fouten hij gemaakt heeft. Het vieren van Rosj Hasjana begint in de vooravond. Thuis of in de synagoge eet je appeltjes met honing. Daarmee wens je elkaar een goed en zoet jaar toe. In de synagoge wordt honderd keer op een ramshoorn (sjofar) geblazen. In de tien dagen na het feest heb je tijd om dingen te veranderen of goed te maken. Daarna volgt Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Dan vast je 25 uur en je gaat naar de synagoge om te bidden en God om vergeving te vragen. Zo kun je fris het nieuwe jaar beginnen. Chanoeka: het joodse lichtjesfeest Chanoeka is een joods lichtfeest. Tijdens dit feest herdenken de joden dat ze in 165 voor de christelijke jaartelling de tempel van Jeruzalem heroverden en opnieuw inwijdden. Ze vonden een kruikje met olie om de menora één dag te laten branden. Maar door een wonder ging de olie acht dagen mee. Als herinnering aan het wonder wordt thuis en in de synagoge acht dagen lang elke dag één lichtje van een speciale kandelaar (chanoekia) aangestoken. Chanoeka duurt acht dagen en begint op de 25e van de maand Kislev (november/december).

4 Feesten - Christendom De christenen hebben een kerkelijk jaar, dat is ingedeeld rond de grote feesten Kerstmis en Pasen. Daaromheen zijn weer andere feesten. Pasen: het christelijke lentefeest Pasen valt op de eerste zondag na de volle maan aan het begin van de lente. Christenen vieren tijdens dit feest dat Jezus drie dagen na zijn overlijden opstond uit de dood. Dat is voor hen een belangrijke gebeurtenis. Ze geloven dat Jezus daarmee heeft laten zien dat de dood niet het einde is en dat iedereen die in Jezus gelooft het eeuwige leven zal hebben. Veertig dagen na Pasen is het Hemelvaartsdag (altijd op een donderdag). Op deze dag herdenken de christenen dat de opgestane Christus de aarde verliet om naar God, zijn Vader, terug te keren. Tien dagen na Hemelvaart is het Pinksteren. Christenen vieren dan de komst van de Heilige Geest naar de aarde. Er zijn veel christenen die de veertig dagen vóór Pasen vasten. Dat houdt voor hen in dat ze wat matiger zijn met alles. De week voor Pasen heet Goede of Stille Week en die begint met Palmzondag: de intocht van Jezus in Jeruzalem. In die week vallen ook Witte Donderdag (het laatste Avondmaal van Jezus) en Goede Vrijdag (zijn kruisiging). Kerst: het christelijke lichtjesfeest Kerstmis valt altijd op 25 december, hoewel niets bekend is over Jezus geboortedag. De datum is gekozen omdat op die dag al een populair Romeins lichtfeest bestond en Jezus gezien werd als Licht van de wereld. Het is een heel vreugdevol feest. Christenen geloven dat in deze periode God als mens in de persoon van Jezus op de wereld kwam. Kerst is een echt familiefeest: mensen kleden zich mooi aan en gaan bij elkaar op bezoek om samen te eten. Veel mensen hebben hun huis mooi versierd en steken veel kaarsjes en lichtjes aan. Op kerstavond en eerste kerstdag vindt er in veel kerken een kerstnachtdienst plaats. De laatste jaren wordt het steeds normaler om elkaar tijdens Kerst cadeautjes te geven.

5 Feesten - Islam Elk jaar vieren de moslims de belangrijke dagen in het leven van de Profeet, waaronder zijn geboortedag, laatste bedevaart, sterfdag en eerste openbaring van de Koran door de engel Gabriël. Het belang van de verschillende feestdagen verschilt per land. Maar de twee Eid-feesten worden door alle moslims gevierd. Eid al-fitr: Het Suikerfeest Het Suikerfeest valt op de eerste dag van de islamitische maand Shawwal. Moslims vieren op die dag het einde van de Ramadan (de vastenmaand). Tijdens de Ramadan mag je een maand lang overdag niet eten en drinken. Zo leer je jezelf te beheersen en je krijgt begrip voor mensen die het minder goed hebben. Maar na die periode van afzien, is het tijd voor feest! Het huis wordt extra schoongemaakt. Mensen kleden zich mooi aan en kinderen krijgen nieuwe kleren. Mannen bezoeken de moskee op de eerste ochtend van het feest, terwijl vrouwen en kinderen vaak thuisblijven. In de moskee wordt geld gecollecteerd, bijvoorbeeld voor de armen. De rest van de dag ga je op bezoek bij familie. Er zijn cadeautjes voor de kinderen en allerlei lekkere hapjes, vooral zoetigheid. Eid al-adha: Het Offerfeest Het offerfeest of Het Grote Feest valt op de tiende dag van de maand Dhul-Hadj, na het einde van de hadj (de pelgrimstocht naar Mekka). Dit is 70 dagen na het einde van de Ramadan. Met dit feest herdenken de moslims dat de profeet Ibrahim van God de opdracht kreeg om zijn zoon Ismail te offeren. Het offer ging op het laatste moment niet door omdat God een ram stuurde die in plaats van Ismail geofferd werd. Dit feest moet moslims duidelijk maken dat je altijd alles over moet hebben voor God. Op de eerste dag van dit feest gaan moslims naar de moskee en kleden de mensen zich in (nieuwe) nette kleren. Er wordt een schaap geslacht en het vlees wordt gegeten, maar ook uitgedeeld aan armen, buren en familieleden. Een ander feest is bijvoorbeeld het Nieuwjaarsfeest Muharram. Dan herdenken moslims dat Mohammed en zijn volgelingen Mekka verlieten om naar Medina te gaan. Ook de geboortedag van de Profeet, Eid ul-maulid, wordt uitbundig gevierd. En met Lailat ul- Meraj vieren moslims de reis van de Profeet naar Jeruzalem en zijn daaropvolgende reis naar de hemel.

Op 5 december is het Sinterklaasfeest. Hoe wordt dat gevierd? Van welke god wordt de verjaardag gevierd op Ganesj-Chaturti?

Op 5 december is het Sinterklaasfeest. Hoe wordt dat gevierd? Van welke god wordt de verjaardag gevierd op Ganesj-Chaturti? Feestentriviant voorkant vragenkaarten Op 5 december is het Sinterklaasfeest. Hoe wordt dat gevierd? Van welke god wordt de verjaardag gevierd op Ganesj-Chaturti? Hoe heet het feest ter ere van koning

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Gelukkig Nieuwjaar! Leeftijd: 8-12 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: heel programma Thema: Overige feestdagen Tijdsduur: 1 uur 30 min.

Gelukkig Nieuwjaar! Leeftijd: 8-12 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: heel programma Thema: Overige feestdagen Tijdsduur: 1 uur 30 min. Gelukkig Nieuwjaar! Leeftijd: 8-12 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: heel programma Thema: Overige feestdagen Tijdsduur: 1 uur 30 min. Programma over Nieuwjaarsfeesten. Oud en Nieuw... Lekker de

Nadere informatie

Kerstmis. U-Les 4. Over Diwali. Diwali: het feest van licht bij de hindoes

Kerstmis. U-Les 4. Over Diwali. Diwali: het feest van licht bij de hindoes U-Les 4 Kerstmis 1 Diwali: het feest van licht bij de hindoes Over Diwali Diwali is een vrolijk hindoefeest, het feest van de duizend lichtjes. We vieren dit feest op 14 november. Diwali is gewijd aan

Nadere informatie

Feestkalender

Feestkalender Feestkalender - 1 Nieuwjaarsdag Samoa is de eerste plek ter wereld waar de champagnekurk en het vuurwerk knallen om het nieuwe jaar te verwelkomen. Dertien uur later is het pas Nieuwjaar in Nederland.

Nadere informatie

RAMADAN STICHTING KENNISNET/ CMO WERKBLADEN - 1

RAMADAN STICHTING KENNISNET/ CMO WERKBLADEN - 1 STICHTING KENNISNET/ CMO WERKBLADEN - 1 Wat is de ramadan? Allah en zijn profeet Mohammed Het is 621 na Christus. De zakenman Mohammed uit Mekka is veertig jaar geworden. Hij vindt dat het tijd is geworden

Nadere informatie

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof.

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof. Islam 1. Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is Islam? 3. Het dagelijkse leven 4. Enkele rituelen 5. De dood 6. Feesten 7. Bibliografie 2. Wat is Islam? De Islam is één van de vijf wereldgodsdiensten. Hij is niet

Nadere informatie

Op 12 april kan je weer eitjes gaan zoeken in de tuin. Het is Pasen!

Op 12 april kan je weer eitjes gaan zoeken in de tuin. Het is Pasen! Bimbambeieren Vasten en Pasen Op 12 april kan je weer eitjes gaan zoeken in de tuin. Het is Pasen! Maar wat vieren we eigenlijk? Denk jij bij Pasen enkel aan eitjes en vakantie? Of wist je dat Pasen een

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten* hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76063

Wereldgodsdiensten* hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76063 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 02 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76063 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Nederland hindoeïsme boeddhisme islam jodendom christendom

Nederland hindoeïsme boeddhisme islam jodendom christendom Feestentriviant een bordspel met religieuze en kalenderfeesten als thema door Arda de Boer-van Veen voor midden- en bovenbouw DOELSTELLING De leerlingen verwerven op een speelse manier kennis over feesten,

Nadere informatie

Protocol religie en Geloofsovertuigingen Geactualiseerde versie (maar 2018), nog niet vastgesteld in de GMR

Protocol religie en Geloofsovertuigingen Geactualiseerde versie (maar 2018), nog niet vastgesteld in de GMR Stichting StisamO Hoendrik 9, Elst Vastgesteld GMR: Versie sept 2016 Protocol religie en Geloofsovertuigingen Geactualiseerde versie (maar 2018), nog niet vastgesteld in de GMR Protocol religie en geloofsovertuiging

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wereldgodsdiensten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76063 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

eertigdagentijd en Pasen

eertigdagentijd en Pasen Naam: eertigdagentijd en Pasen V Datum: 1. Veertigdagentijd Vink twee goede antwoorden aan. De veertigdagentijd is een soort woestijntijd, omdat er veel woestijnen zijn in de landen van het Zuiden (en

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes. Les 31. Feest

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes. Les 31. Feest http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Les 31. Feest Wat leert u in deze les? Informatie over het Paasfeest en ander feesten begrijpen Van twee woorden één lang woord maken Informatie

Nadere informatie

Ramadan in de zomer. Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer

Ramadan in de zomer. Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer Ramadan in de zomer Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer Nuttige achtergrondinfo over Ramadan, Offerfeest, Suikerfeest en het gebed. 26juni2009 Ramadan De negende maand van

Nadere informatie

Sofie Van Butsele Scriptie Stadsvisioenen Les 7, 2 de graad

Sofie Van Butsele Scriptie Stadsvisioenen Les 7, 2 de graad TITEL ACTIVITEIT beschrijving: Wat geloof jij? 2 de graad Beginsituatie: De leerlingen hebben in eerdere lessen gewerkt rond geloven vroeger en nu. Daarin zijn hoogstwaarschijnlijk al verschillende godsdiensten

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof DEF

Samenvattingen Geloof DEF Samenvattingen Geloof DEF Info 1DEF: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. De meeste aanhangers hebben het

Nadere informatie

4 mei Nationale Herdenkingsdag 1 mei Dag van de Arbeid februari/maart Carnaval maart/april Pasen. januari februari maart april mei juni

4 mei Nationale Herdenkingsdag 1 mei Dag van de Arbeid februari/maart Carnaval maart/april Pasen. januari februari maart april mei juni INHOUD Inleiding... Bladzijde 4 Driekoningen... Bladzijde 6 Valentijnsdag... Bladzijde 8 Carnaval... Bladzijde 10 Chinees Nieuwjaar... Bladzijde 12 Holi Phagwa... Bladzijde 14 1 april... Bladzijde 16 Pasen...

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof DEF

Samenvattingen Geloof DEF Samenvattingen Geloof DEF Info 1DEF: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. De meeste aanhangers hebben het

Nadere informatie

6 Boeddhisme. 1 Inleiding

6 Boeddhisme. 1 Inleiding DC 6 Boeddhisme 1 Inleiding Dit thema gaat over het boeddhisme. Het sluit aan bij het thema over Godsdiensten in het boek Loopbaan en Burgerschap, omdat het een religieuze stroming is. Maar het past er

Nadere informatie

Samenvatting Godsdienst De vijf grote wereldreligies samenvatting

Samenvatting Godsdienst De vijf grote wereldreligies samenvatting Samenvatting Godsdienst De vijf grote wereldreligies samenvatting Samenvatting door Aylin 2072 woorden 7 maart 2018 6,2 10 keer beoordeeld Vak Godsdienst Het christendom Het christendom is een godsdienst.

Nadere informatie

8 5 Allemaal mensen. Wat hoort bij onze cultuur? Zet een X bij de dingen die bij Nederland horen.

8 5 Allemaal mensen. Wat hoort bij onze cultuur? Zet een X bij de dingen die bij Nederland horen. Lees het verhaal over de se cultuur. Herken jij dit? Vast wel! In fietst bijna iedereen. Fietsen hoort bij. We doen het bijna allemaal. Fietsen hoort bij onze cultuur. Dropjes kennen we ook allemaal. Wat

Nadere informatie

6.1. Wat is de Islam? Boekverslag door J woorden 6 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inleiding

6.1. Wat is de Islam? Boekverslag door J woorden 6 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inleiding Boekverslag door J. 1939 woorden 6 april 2004 6.1 191 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inleiding Wij houden ons werkstuk over Godsdiensten. Wij raden jullie aan om ons werkstuk te lezen, want het

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven.

Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven. QUIZ Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven. Wijs een vragensteller aan: die stelt de vraag en noemt de 3 mogelijke

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor de islam. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor de islam. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor de islam Naam: De islam Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

1) de geloofsbelijdenis : Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet

1) de geloofsbelijdenis : Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet DE ISLAM 1) Ontstaan Islam betekent gehoorzaamheid of onderwerping aan de wil van Allah. Zijn volgelingen worden moslims of islamieten genoemd, zij die zich overgeven. De islam ontstond vanaf de eerste

Nadere informatie

6,4. Praktische-opdracht door een scholier 1951 woorden 8 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Kledingvoorschriften

6,4. Praktische-opdracht door een scholier 1951 woorden 8 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Kledingvoorschriften Praktische-opdracht door een scholier 1951 woorden 8 april 2002 6,4 105 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Kledingvoorschriften In de Islam bestaan precieze voorschriften voor kleding. Uitgangspunt

Nadere informatie

FEESTDAGEN SCHOOL OPDRACHT. Sjabbatklok Vervaardiger: onbekend Materiaal: hout, papier Jaartal: 1930

FEESTDAGEN SCHOOL OPDRACHT. Sjabbatklok Vervaardiger: onbekend Materiaal: hout, papier Jaartal: 1930 b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT n e g a d t s Fee Sjabbatklok Vervaardiger: onbekend

Nadere informatie

Bekende en onbekende feestdagen

Bekende en onbekende feestdagen in de klas lesbrief Bekende en onbekende feestdagen Op de BoekieBoekie-kalender staan geen feestdagen. Waarom niet, zul je je misschien wel afvragen. Wij zijn ervan overtuigd dat er elke dag ergens op

Nadere informatie

eertigdagentijd en Pasen

eertigdagentijd en Pasen Naam: eertigdagentijd en Pasen V 1. Veertigdagentijd Datum: Vink twee goede antwoorden aan. De veertigdagentijd is een soort woestijntijd, omdat er veel woestijnen zijn in de landen van het Zuiden (en

Nadere informatie

Werkbladen basisonderwijs. Naam leerling:

Werkbladen basisonderwijs. Naam leerling: Werkbladen basisonderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film Jerusalem. Een film die gaat over Jeruzalem, een van de oudste steden ter wereld. Ontdek waarom Jeruzalem

Nadere informatie

Religieuze feesten en tijdrekening in de islam

Religieuze feesten en tijdrekening in de islam Achtergrond Religieuze feesten en tijdrekening in de islam De islam kent vele vieringen en hoogtijdagen, die alle een serieuze ondertoon hebben. Daarvan zijn er slechts twee echte feesten: het Offerfeest

Nadere informatie

Voorbereidende les Cool in Sjoel!

Voorbereidende les Cool in Sjoel! Voorbereidende les Cool in Sjoel! Voor de docent Tijdens het bezoek aan de Folkingestraat Synagoge zullen de leerlingen kennis maken met verschillende facetten van het Jodendom. Het beleven van gebruiken,

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1 een kerk Een groot gebouw. Daar komen de mensen samen die in God geloven. Er wordt gebeden en gezongen. een moskee De kerk voor de moslims. Zij geloven in

Nadere informatie

Thema: Geboorte. thema geboorte

Thema: Geboorte. thema geboorte thema geboorte 2010 Thema: Geboorte Op welke data vallen Pasen en Pinksteren? Wanneer begint de Ramadan? Wanneer hebben de joden Pesach en vieren de hindoes hun Divali feest? In deze kalender vindt u de

Nadere informatie

In dit werkstuk beantwoorden we de 6 levensvragen van drie godsdiensten; het Christendom, Jodendom en de Islam.

In dit werkstuk beantwoorden we de 6 levensvragen van drie godsdiensten; het Christendom, Jodendom en de Islam. Werkstuk door Een scholier 2003 woorden 11 februari 2005 6,2 1000 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing In dit werkstuk beantwoorden we de 6 levensvragen van drie godsdiensten; het Christendom, Jodendom

Nadere informatie

Joodse feesten. Joodse feesten

Joodse feesten. Joodse feesten Joodse feesten Mogen christenen joodse feesten vieren? Misschien denk je bij geloven en kerk niet direct aan feest vieren. Toch zegt God in de Bijbel dat feestvieren erg belangrijk is! Hij zegt zelfs in

Nadere informatie

van carnaval tot kerst

van carnaval tot kerst vier kant reeks van carnaval tot kerst 20 feesten & dagen om te onthouden Driekoningen Driekoningen is elk jaar op 6 januari. Op deze dag wordt het bezoek van drie wijze mannen aan het pasgeboren kindje

Nadere informatie

Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam

Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam Spreekbeurt door een scholier 1817 woorden 6 juni 2007 6,5 164 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1. Inleiding Ik doe mijn eindpresentatie over de Islam. Eerst wilde

Nadere informatie

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM OPDRACHT DE 5 ZUILEN BART SATIJN INTRODUCTIE Wat is een zuil? Waarom is dit belangrijk? Waarom zou de Islam het woord zuil gebruiken BART SATIJN OPDRACHT ZUILEN Welke 5 zuilen zijn

Nadere informatie

Jaarkalender

Jaarkalender Jaarkalender - Adres Liesbos - SB Hoofdrp Telefoon 0 0 dependance: 0 E-il info@debosbouwers.nl Website www.debosbouwers.nl Augustus Radan (Isl. Vastenand) 0 Id-al-Fitz (Isl. Suikerfeest) September Eerste

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

PAASQUIZ. met antwoorden en enkele gedachten

PAASQUIZ. met antwoorden en enkele gedachten PAASQUIZ met antwoorden en enkele gedachten 1. Waar ligt de oorsprong van Pasen? 0 Bij de Joodse Pesach 0 Bij de Islam 0 Bij de Pesach van de moslims 0 Bij de eerste eieren die in de lente gelegd werden

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 972 woorden 2 februari keer beoordeeld. Levensbeschouwing BELANGRIJKE LEVENSMOMENTEN.

5,9. Samenvatting door een scholier 972 woorden 2 februari keer beoordeeld. Levensbeschouwing BELANGRIJKE LEVENSMOMENTEN. Samenvatting door een scholier 972 woorden 2 februari 2004 5,9 214 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing BELANGRIJKE LEVENSMOMENTEN. A. GEBOORTE. - Geloofsbelijdenis. - Naam op de zevende dag. - Hoofdhaar

Nadere informatie

6.2. Wie is een jood? Wie zijn de joden? Hoe leven joodse gezinnen? Boekverslag door M woorden 13 februari keer beoordeeld

6.2. Wie is een jood? Wie zijn de joden? Hoe leven joodse gezinnen? Boekverslag door M woorden 13 februari keer beoordeeld Boekverslag door M. 1352 woorden 13 februari 2005 6.2 461 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave De jood Joodse gewoontes Joodse feestdagen Sabbat De westelijke muur De Tora en Tenach Belangrijke

Nadere informatie

PrOmotie. Naar je zin. Infoboek

PrOmotie. Naar je zin. Infoboek PrOmotie Naar je zin Infoboek Colofon Auteurs: Adviezen: Onder redactie van: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Nico Schouws (Fontys/OSO) en Ro-Nalt Schrauwen Aveline Dijkman Edu Actief Adatodesign, Wijhe

Nadere informatie

Kenmerken islam hv123

Kenmerken islam hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 07 november 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62226 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Feest! Joodse godsdienst Soorten feesten

Feest! Joodse godsdienst Soorten feesten Joodse feestdagen Feest! Misschien heb je wel eens naar Joodse muziek geluisterd. Joodse muziek is vaak heel erg vrolijk! Voor Joden is feestvieren voor God en met elkaar heel belangrijk. Elk jaar vieren

Nadere informatie

Vieren, gedenken en feestdagen. Religie en levensbeschouwing. Eigen levensbeschouwing. AMOS - Inleiding

Vieren, gedenken en feestdagen. Religie en levensbeschouwing. Eigen levensbeschouwing. AMOS - Inleiding Identiteitskapstok AMOS - Inleiding Religie en levensbeschouwing Vieren, gedenken en feestdagen Eigen levensbeschouwing AMOS Amsterdamse oecumenische scholengroep AMOS AMOS is een oecumenische scholengroep

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...1. Verlofregeling voor kinderen (Leerplichtwet)...2. 1. Vrij van school...2. 2. Vakantie onder schooltijd...

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...1. Verlofregeling voor kinderen (Leerplichtwet)...2. 1. Vrij van school...2. 2. Vakantie onder schooltijd... Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...1 Verlofregeling voor kinderen (Leerplichtwet)...2 1. Vrij van school...2 2. Vakantie onder schooltijd...2 3. Ziekte...2 4. Vijf jarigen...2 5. Vrij voor een religieuze

Nadere informatie

Achthuizen zaterd zondag: xxx. Oude-Tonge zaterd: zondag xxx. Pasen u WCV BR. Pasen u WCV BR uur Eucharistie EHC GS/BR

Achthuizen zaterd zondag: xxx. Oude-Tonge zaterd: zondag xxx. Pasen u WCV BR. Pasen u WCV BR uur Eucharistie EHC GS/BR WEEKENDVIERINGEN APRIL 2018 Oud- Beijerland zond. 01-04 Pasen Ad Fontes maand. 02-04 Pasen Pasen 09.30 u WCV BR Pasen 11.00 u WCV BR 11.00 uur EHC GS/BR Pasen Pasen 09.30 u WCV PT zaterd. 07-04 VR VR zond.

Nadere informatie

beschouwd als afstammelingen van Aäron. Deze was hogepriester. Koheen betekent priester. Onder meer de achternaam Cohen is hiervan afgeleid.

beschouwd als afstammelingen van Aäron. Deze was hogepriester. Koheen betekent priester. Onder meer de achternaam Cohen is hiervan afgeleid. Juni 2016 De Werkgroep Liturgie denkt na over de vorm van de eredienst. Deze kijkt hierbij ook naar andere kerken en gezindten. Deze keer wil ik graag samen met u kijken naar liturgie en menora en de volgende

Nadere informatie

levensovertuiging Ik voel mij Belangrijke zaken voor mij Ik vind steun in Mijn levensovertuiging Mijn wensen rondom het levenseinde

levensovertuiging Ik voel mij Belangrijke zaken voor mij Ik vind steun in Mijn levensovertuiging Mijn wensen rondom het levenseinde levensovertuiging Ik voel mij Belangrijke zaken voor mij Ik vind steun in Mijn levensovertuiging Mijn wensen rondom het levenseinde belangrijke zaken voor mij Innerlijke kracht Wilskracht Levenslust Vechtlust

Nadere informatie

Nieuwjaar. Het nieuwe thema

Nieuwjaar. Het nieuwe thema 20 januari 2017 www.obsdeklimop.nl Nieuwjaar Hoewel we vandaag al 20 januari hebben, willen we toch nog iedereen het allerbeste wensen voor het jaar 2017. We hopen er met het laatste halfjaar voor groep

Nadere informatie

Kenmerken islam hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Kenmerken islam hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 18 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62226 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Kenmerken islam hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Kenmerken islam hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62226 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

De feesten van de Heer. C. Noorlander

De feesten van de Heer. C. Noorlander De feesten van de Heer C. Noorlander Kerkelijke feesten Datum Goede Vrijdag Vrijdag vóór Pasen Pasen 1 e zondag (en maandag) na 1 e volle maan in de lente Hemelvaartsdag 6 e donderdag na Pasen Pinksteren

Nadere informatie

Ramadan Enquête 2008

Ramadan Enquête 2008 Ramadan Enquête 2008 Project 8051-I In opdracht van AT5 Raziye Simsek Jeroen Slot Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam Telefoon 020 527 9527 Fax 020 527 9595 r.simsek@os.amsterdam.nl

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN CHANOEKA

HET VERHAAL VAN CHANOEKA HET VERHAAL VAN CHANOEKA Op de 25e dag van de joodse maand Kislew begint Chanoeka, een feest dat acht dagen duurt. Met Chanoeka denken we terug aan een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van het

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst Godsdienst- 1 ste graad A-stroom en B-stroom. Vakleerkrachten: Berkers Carine De Vos Nele

Verklarende woordenlijst Godsdienst- 1 ste graad A-stroom en B-stroom. Vakleerkrachten: Berkers Carine De Vos Nele Instituut Mariagaard GODSDIENST-1 ste graad A-stroom en B-stroom Vakleerkrachten: Berkers Carine De Vos Nele Schooljaar: 2O11 2O12 Verklarende woordenlijst: advent: adventskrans: Allerheiligen: Allerzielen:

Nadere informatie

Iedere negende maand van het islamitisch jaar

Iedere negende maand van het islamitisch jaar Iedere negende maand van het islamitisch jaar 2008: 1 september 30 september 2009: 22 augustus 19 september 2010: 11 augustus 9 september 2011: 1 augustus 29 augustus 2012: 20 juli 18 augustus Ramadan

Nadere informatie

1. Jozef en Maria moesten voor een volkstelling naar Bethlehem. Dat was een opdracht van keizer: a. Augustus b. Julius Caesar c. Tiberius d.

1. Jozef en Maria moesten voor een volkstelling naar Bethlehem. Dat was een opdracht van keizer: a. Augustus b. Julius Caesar c. Tiberius d. K erstm is Kerstquiz Lezen Het kerstverhaal ken je misschien, maar hoe goed ben je op de hoogte van de geschiedenis van Kerst? En wat weet je van alle gebruiken en feestelijkheden die erbij horen? Test

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

Pieternel Kamphuis De Witte School (Noordwijk) groep 7

Pieternel Kamphuis De Witte School (Noordwijk) groep 7 Week Thema Lesdoel(en) Materiaal/verwerking Domein Opmerking 44 Halloween, Allerheiligen en Allerzielen De leerlingen ontdekken, dat goede herinneringen niet verloren gaan. De leerlingen maken kennis met

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is bijzonder om te ontdekken, hoe veel overeenkomsten er zijn, tussen het verhaal van de opstanding zoals Matteüs dat vertelt, en het boek Daniël,

Nadere informatie

Les 3 Religie(s) in Nederland

Les 3 Religie(s) in Nederland Les 3 Religie(s) in Nederland? 16 Les 3 Religie(s) in Nederland 1. De spirituele supermarkt rooms-katholieke kerk islam boeddhisme meditatie U bent één van de sprekers op een cursusdag over religies en

Nadere informatie

Jezus in het midden van de Bijbelse feesten

Jezus in het midden van de Bijbelse feesten Jezus in het midden van de Bijbelse feesten 21 jan 2018 Kees Noorlander 1 Kerkelijke feesten Datum Goede Vrijdag Vrijdag vóór Pasen Pasen 1 e zondag (en maandag) na 1 e volle maan na 21 maart Hemelvaartsdag

Nadere informatie

De wereld is een feest

De wereld is een feest De wereld is een feest 1. Jarig 3 2. Chinees ieuwjaar 4 3. De Dag der Doden 6 4. Stierenrennen in Pamplona 7 5. Het Holifeest 8 6. Carnaval, Venetië 9 7. La Tomatina, Spanje 10 8. Songkran waterfestival

Nadere informatie

Kenmerken islam hv123

Kenmerken islam hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/62226 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

Ontstaan islam vmbo12

Ontstaan islam vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/63409 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Maandag 26 t/m vrijdag 30 maart 2018

Maandag 26 t/m vrijdag 30 maart 2018 Maandag 26 t/m vrijdag 30 maart 2018 In deze Weekbrief > Agenda > Verjaardagen > Wandelen voor water > Schooldag start > Speelwerktijd kleuters in kleinere groepen > Ophalen kleuters in de klas > Ontmoetingsonderwijs:

Nadere informatie

Joodse Feesten. Naam Joodse maand Onze maand Historisch objectief Schriftreferentie Profetische betekenis Status

Joodse Feesten. Naam Joodse maand Onze maand Historisch objectief Schriftreferentie Profetische betekenis Status Leviticus 23:1-44 Joodse Feesten Naam Joodse maand Onze maand Historisch objectief Schriftreferentie Profetische betekenis Status 1. Pascha (Pesach) 14 Niesan (1 ste maand) Maart-april Herinnert Israël

Nadere informatie

LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM

LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM LES 1 OFFERFEEST, RITUELEN EN DE FILM GODS LAM Algemene opzet van de les Doelen: " Kinderen kunnen verwoorden hoe het offerfeest gevierd wordt. " Kinderen kunnen zich inleven in de personen uit de film

Nadere informatie

Ontstaan islam vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Ontstaan islam vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 05 August 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/63409 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Rooms katholieke godsdienst 1 ste graad. Feesten

Rooms katholieke godsdienst 1 ste graad. Feesten Feesten 1 1 Hou jij van feesten? 1.1 Inleiding Op welke foto of bij welke prent, zou jij bij willen staan? Wat was het beste feest dat jij al meemaakte?...... Wat was het slechtste feest?...... Welke feesten

Nadere informatie

Allerheiligen: Deze feestdag vindt plaats op één november. Op deze dag worden in de Rooms-katholieke en de Anglicaanse kerk alle heiligen herdacht.

Allerheiligen: Deze feestdag vindt plaats op één november. Op deze dag worden in de Rooms-katholieke en de Anglicaanse kerk alle heiligen herdacht. Werkstuk door een scholier 4126 woorden 10 juni 2004 6 147 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inleiding 1: Christelijke feestdagen 2: Vieringen van het Hindoeïsme 3: Feesten van het Jodendom 4: De feesten

Nadere informatie

De tweede adventszondag

De tweede adventszondag Bloemschikking Advent en Kerst 2017. Er is licht In deze Adventstijd leven we toe naar het Kerstfeest. Een tijd van verwachting. Er komt licht in het donker. De 4 profeten Zacheria, Maleachi, Sefanja en

Nadere informatie

Lees samen de opdrachten door. Verdeel de opdrachten. Leg jullie afspraken vast in het Plan van Aanpak (zie bijlage 1). Nu kunnen jullie starten.

Lees samen de opdrachten door. Verdeel de opdrachten. Leg jullie afspraken vast in het Plan van Aanpak (zie bijlage 1). Nu kunnen jullie starten. Perspectief 3e editie 1 vmbo Project Kerstmis 0. Start Waarom is dit feest belangrijk voor gelovigen? Waarom hebben we het in de kersttijd over Vrede op aarde? En hoe vieren ze kerstmis in andere culturen?

Nadere informatie

C hanoeka 1. Opdrachten

C hanoeka 1. Opdrachten C hanoeka 1 Als je het hebt over de Nederlander dan denk je al gauw aan iemand die hier geboren is en van wie de voorouders ook al eeuwenlang hier leefden. Maar je kunt overal zien dat er in Nederland

Nadere informatie

E R E D I E N S T. 25 december 2014 Kerstmorgen. KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN

E R E D I E N S T. 25 december 2014 Kerstmorgen. KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN E R E D I E N S T 25 december 2014 Kerstmorgen KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN Protestantse gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk voorganger ds. Anke Dekker ouderling Rienk Koopmans organist Marco t Hart

Nadere informatie

Jaarkalender

Jaarkalender Jaarkalender - Adres Liesbos - SB Hoofdrp Telefoon 0 0 dependance: 0 E-il info@debosbouwers.nl Website www.debosbouwers.nl September Eerste schooldag - opening. Luizentas weer mee naar school! Puntje v.d.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Jesjoea opgewekt uit de dood als eersteling Jesjoea beweegoffer van de eerstelingen 1 Korinthe 15:20-28 Eersteling Messias als Eersteling

Jesjoea opgewekt uit de dood als eersteling Jesjoea beweegoffer van de eerstelingen 1 Korinthe 15:20-28 Eersteling Messias als Eersteling FOB 7 9 april 2016 We zijn aan het einde van het FOB aangekomen.. dag 7 Het begon met Pesach en afgelopen donderdag herdachten we de opstandingdag. Donderdag? Op de deels herstelde Zadok kalender was dat

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

DAG DATUM TIJDSTIP GEBEURTENIS BIJBELTEKST 4 dagen voor Pesach

DAG DATUM TIJDSTIP GEBEURTENIS BIJBELTEKST 4 dagen voor Pesach 063. Tijdschema en - pagina 1 4 dagen voor 5 dagen voor 3 dagen voor 4 dagen voor 2 dagen voor 3 dagen voor 1 dag voor 2 dagen voor 1 dag voor 10 Nisan De Israëlieten moesten per gezin een gaaf, mannelijk,

Nadere informatie

Kalender 2015-2016. OBS Houtwijk

Kalender 2015-2016. OBS Houtwijk Kalender 205-206 OBS Houtwijk ma 3 juli t/m dinsdag 25 augustus Vrijdag 7 juli is het Suikerfeest. Het Suikerfeest is een islamitisch feest waarop het einde van de maand Ramadan gevierd wordt. juli 205

Nadere informatie

2015 VrolijkAgenda. kleur je dag. Met teksten van Anne Westerduin

2015 VrolijkAgenda. kleur je dag. Met teksten van Anne Westerduin 2015 VrolijkAgenda kleur je dag Met teksten van Anne Westerduin notities 2015 2015 VrolijkAgenda VrolijkAgenda van: geniet van je tijd mijn pagina persoonlijke gegevens: naam adres postcode woonplaats

Nadere informatie

Het verhaal De rode lijn van het verhaal kent iedereen wel, het gaat over Maria die zwanger is en op de ezel naar

Het verhaal De rode lijn van het verhaal kent iedereen wel, het gaat over Maria die zwanger is en op de ezel naar Werkstuk door een scholier 2174 woorden 20 maart 2011 6,2 37 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Voorwoord. Ik heb gekozen voor dit onderwerp om verschillende redenen, onder andere omdat ik dacht dat

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Religieuze stromingen

Samenvatting Maatschappijleer Religieuze stromingen Samenvatting Maatschappijleer Religieuze stro Samenvatting door een scholier 1854 woorden 9 april 2006 6,3 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer De opvattingen die mensen over het leven hebben wordt wel

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme Naam: Het boeddhisme Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Islam en Christendom

Werkstuk Levensbeschouwing Islam en Christendom Werkstuk Levensbeschouwing Islam en Christen Werkstuk door een scholier 4016 woorden 29 augustus 2005 6,4 936 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave Christen: 1. Het ontstaan van het Christen

Nadere informatie

Werkstuk CKV Verschillen tussen religies.

Werkstuk CKV Verschillen tussen religies. Werkstuk CKV Verschillen tussen religies. Werkstuk door C. 2480 woorden 27 november 2009 5,4 39 keer beoordeeld Vak CKV Ckv verslag Rituelen Het geloof: De islam is een monotheïstische godsdienst en heeft

Nadere informatie

Inspectie van het lam in de tempel Inspectie van het lam in ieders huis. Jezus wordt 4 dagen ondervraagd en in Hem wordt niets gevonden

Inspectie van het lam in de tempel Inspectie van het lam in ieders huis. Jezus wordt 4 dagen ondervraagd en in Hem wordt niets gevonden Hogepriester brengt lam voor de na;e naar de tempel Inspec;e van het lam in de tempel Inspec;e van het lam in ieders huis Laatste Avondmaal van Jezus en Zijn discipelen = Sedermaal;jd 09.00: Lam wordt

Nadere informatie

1. Is Jezus een echt levend persoon geweest?

1. Is Jezus een echt levend persoon geweest? 1. Is Jezus een echt levend persoon geweest? Bijna alle historici gaan er vanuit dat hij heeft bestaan. Zij gaan er dan vanuit dat hij een joods religieus leraar was Ze gaan er vanuit dat zijn activiteiten

Nadere informatie

Verschillende levensbeschouwingen

Verschillende levensbeschouwingen Naam: godsdienst Verschillende levensbeschouwingen 1 jodendom Ontstaan Over de roeping van Abr(ah)am staat in het eerste boek van de thora: De heer zei tegen Abram: Trek weg uit uw land, uw stam en ouderlijk

Nadere informatie