Betekent letterlijk: Overgave of onderwerping AAN DE WIL VAN GOD GOD = ALLAH

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betekent letterlijk: Overgave of onderwerping AAN DE WIL VAN GOD GOD = ALLAH"

Transcriptie

1

2 Betekent letterlijk: Overgave of onderwerping AAN DE WIL VAN GOD GOD = ALLAH

3 Een wettische godsdienst: de gelovige(n) moeten zich houden aan de regels (bijvoorbeeld de 5 zuilen) en overige wetten. GOD (ALLAH) goedgunstig stemmen.

4 Islam: je houden aan de regels, de 5 zuilen en de 6 artikelen is een voorwaarde. Anders ben je geen goed gelovig moslim. Christendom: je houden aan de regels en wat God van de mens vraagt is een gevolg van het geloof in God en Jezus als de Zoon van God (De Messias/ De Christus). Geloof in God EN Zijn Zoon Jezus staat voorop en de daden laten zien waarin je gelooft.

5 Islam: je houden aan de regels, de 5 zuilen en de 6 artikelen is een voorwaarde. Anders ben je geen goed gelovig moslim. Christendom: je houden aan de regels en wat God van de mens vraagt is een gevolg van het geloof in God en Jezus als de Zoon van God (De Messias/ De Christus). Geloof in God staat voorop en de daden laten zien waarin je gelooft.

6 Islam: Moslims willen Allah s straf vermijden voor het ongehoorzaam zijn aan zijn wil. Dus (on)gehoorzaam aan de bijvoorbeeld de 5 zuilen en de 6 artikelen. Islam: Moslims hopen Allah een plezier te doen, zodat hij hen zal aannemen op de dag des oordeels en hen zal toelaten in het paradijs.

7 Christendom: Het gaat in eerste instantie niet om de wetten en regels maar om: Geloven dat Jezus de Zoon van God is die de zonden van de mensen op zich heeft genomen. De gelovige wordt niet veroordeeld en heeft zicht op een eeuwig leven bij God. Christendom: God geeft de gelovige zijn Geest om de gelovige te helpen Zijn wil (wetten en regels) na te leven. Ondertussen blijft de gelovige onder invloed van Satan (de tegenstander van God) staan.

8 1. Koran (Qu ran) 2. De Hadith (Soenna) 3. Biografieën over Mohammed 4. Islamitische geschiedenis

9 Qu ran betekent letterlijk: wat wordt ge-re-citeerd De Qu ran is door tussenkomst van Djibril aan de profeet overgeleverd. Omvang: 2/3 van het Nieuwe Testament Bestaat uit 114 fragmenten, ook wel soera s genoemd.

10 Opbouw: Van lang naar kort. Langste fragment/soera staat vooraan en de kortste achterin het boek. Uitzondering: de eerste soera. Moslims geloven dat de Qu ran een exacte kopie is van de Oer-Qu ran die bij Allah in de hemel wordt bewaard. Zie Soera 85: 21 en 22

11 DE OUDSTE KORAN: DATERING: ROND 8 E EEUW 150 JAAR NA DE DOOD VAN MOHAMMED TAAL: MA IL (EEN IN ONBRUIK GERAAKTE TAAL?!) TE ZIEN: THE BRITISH LIBRARY IN LONDON HEDENDAAGSE KORAN IS HIER O.A. OP GEBASEERD.

12 1. De Koran schrijft over de Joden: Soera 5:13 Maar, vanwege het verbreken van hun verdrag hebben Wij hen vervloekt en hun harten hard gemaakt. Zij verdraaien de woorden [door ze] uit hun verband [te halen] en zij zijn een deel vergeten van dat waartoe zij aangemaand waren. 2. De Koran schrijft over de christenen: Soera 5:14 En met hen die zeggen: "Wij zijn christenen" zijn Wij een verdrag aangegaan. Maar zij zijn een deel vergeten van dat waartoe zij aangemaand waren. Dus hebben Wij tussen hen vijandschap en haat tot aan de opstandingsdag laten ontstaan. God zal hun meedelen wat zij aan het doen waren. 3. De Bijbel schrijft over Israel als het uitverkoren volk.

13 Moslimgeleerden zeggen het volgende hierover: Mohammed trad op als laatste profeet van God. Hij wordt in zowel het Oude als het Nieuwe Testament aangekondigd. Maar deze profetieën zijn uit alle Bijbelse handschriften systematisch verwijderd. Dit is een duidelijk bewijs dat de Bijbel vervalst is! Weer andere geleerden beweren dat Mohammed voorzegt wordt in de Bijbel: Deuteronomium 18:15-18 alleen hier wordt gesproken over een profeet in de lijn van Abraham en Jacob. Dit kan onmogelijk Mohammed zijn. Johannes 14:15-17 en 15:26 en 16:5-8 Hier wordt duidelijk gesproken over de komst van de heilige Geest na Jezus opstanding.

14 Is het voorgaande wel een overtuigend bewijs? Concluderen dat de Bijbel is vervalst omdat daar niets in staat over de komst van de profeet?

15 1. De Bijbel is vervalst! 2. De Bijbel schrijft nergens over de komst van Mohammed. 3. De Bijbel schrijft over Israel als het uitverkoren volk. 4. De Bijbel schrijft over het Geïnspireerde en Geopenbaarde woord van God. 5. De Bijbel schrijft over Jezus als de zoon van God. 6. De Bijbel bevat teksten en wetten die je niet tegenkomt in de Islam. 7. Overeenkomstig lijkende teksten in Bijbel en Koran verschillen soms behoorlijk veel met elkaar.

16 ISLAM 1 - Het geloof in de Eenheid van God: Er is één God, de Almachtige en eeuwige, Schepper en voorziener, Die genadevol, barmhartig en medelevend is. God (Allah) heeft geen vader en moeder, en geen zonen of dochters. Hij is God van de gehele mensheid, niet van een speciale stam, ras, of een groep van mensen. Hij is de God van alle rassen en kleuren, van gelovigen en ongelovigen gelijk. God (Allah) vraagt de gelovigen Zijn wet te leren kennen, voor ons eigen welzijn en het heil te volgen. 2 - Geloof in Engelen Engelen zijn zuiver en spiritueel gehoorzame wezens, geschapen door God onvermoeibaar aan Zijn geboden. 3 - Het geloof in de Openbaringen (Boeken) van God Moslims geloven in de Openbaringen die door de Almachtige God tot Zijn profeten en boodschappers zijn gegeven. Hiertoe behoren de Koran, de Thora en het Evangelie, maar ook de rollen van Abraham en de Psalmen van David.

17 ISLAM 4 - Geloof in de Profeten van God Alle boodschappers en profeten van God, zoals Noach, Mozes, Salomo, Jezus en Mohammed waren sterfelijk mens begiftigd met goddelijke openbaringen. Ze zijn aangesteld door God om de mensheid te leren hoe ze zich moeten onderwerpen aan de wil van God en hoe ze Zijn wetten moete n gehoorzamen. 5 - Het geloof in de opstanding na de dood en Dag des Oordeels Als de wereld eindigt geloven Moslims dat alle mensen die zijn overleden weer tot leven zullen komen. Ze zullen allen worden geoordeeld door de Almachtige God van aangezicht tot aangezicht. Moslims geloven in een aangewezen Dag des Oordeels en in de hemel en de hel. 6 - Geloof in voorbeschikking (Qadar) Moslims geloven dat de Almachtige God kennis van en de controle heeft over alles wat bestaat in alle tijd en ruimte.

18 Dag van gebed/ Rustdag De Shabbat in het Jodendom. Ook wel de zevende dag van de week genoemd. Bron/ Heilig Boek BIJBEL Exodus 20:8 Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. 9 Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, 10 maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken. Dat geldt voor u, voor uw zonen en dochters, voor uw slaven en slavinnen, voor uw vee, en ook voor vreemdelingen die bij u in de stad wonen. 11 Want in zes dagen heeft de HEER de hemel en de aarde gemaakt, en de zee met alles wat er leeft, en op de zevende dag rustte hij. Daarom heeft de HEER de sabbat gezegend en heilig verklaard. Het vrijdag Waarom gebed Vrijdag? KORAN Soera 62:9 Jullie die geloven! Wanneer jullie tot de (Salaat = dagelijks 1. Dag dat God salaat zijn op de schepping vrijdag [als voltooide. dag van de samenkomst] worden gebed) voor 2. de Dag dat de opgeroepen, profeet de haast openbaring jullie dan ontving om God te gedenken en laat het Moslims. 3. Islam kon zakendoen. zich onderscheiden Dat is beter voor van Jodendom jullie, als jullie en Christendom dat maar wisten. De Zondag als rustdag voor de christenen. Overlevering en Traditie! Keizer Constantijn de Grote stelde de zondag als rustdag in. Het is de dag dat Jezus uit de dood opstond. Christenen herdenken dit iedere zondag.

19 Nr. Arabische benaming Vertaling (v.h. Arabisch) Turkse benaming Westerse benaming 1 Yaum al-ahad eerste dag Pazar zondag 2 Yaum al-ithnain tweede dag Pazartesi maandag 3 Yaum al-thalāthā derde dag Salı dinsdag 4 Yaum al-arba ā vierde dag Çarşamba woensdag 5 Yaum al-khamīs vijfde dag Perşembe donderdag 6 Yaum al-jum a dag van de samenkomst Cuma vrijdag 7 Yaum al-sabt dag van de sabbat Cumartesi zaterdag

20 a. miam = imam j. poowakar = koopwaar b. srukt = Turks k. cholalnoot = allochtoon c. chosronkalo = koranschool l. Isela = asiel d. sokmee = moskee m. stegenarie = generaties e. loefog = geloof n. dilemerveng =vreemdeling f. kelope = koepel o. breserdigaat = gastarbeider g. slami = islam p. gijvrad = vrijdag h. atrenim = minaret q. moorkak = Marokko i. danmaar = ramadan r. repek = preek

21 Rituelen zijn religieuze handelingen verworden tot tradities. Het zijn symbolen om stil bij te staan op belangrijke momenten in het leven. Voorbeelden: Geboorte Besnijdenis Huwelijk Sterven en begraven

22 1 e voorbeeld: De traditie leert moslims Jeruzalem te erkennen als heiligdom. Waarom eigenlijk? Eerst de Koran! Koran zegt in (5) Soerat Al-Ma ida 20 En toen Moesa tot zijn volk zei: "Mijn volk! Gedenkt Gods genade aan jullie toen Hij bij jullie profeten aanstelde en jullie tot koningen maakte en jullie gaf wat Hij niemand van de wereldbewoners gegeven had. 21 Mijn volk! Gaat het heilige land binnen dat God jullie voorgeschreven heeft en keert het niet jullie ruggen toe; jullie zullen dan als verliezers omdraaien."

23 De Koran in (17) Soerat Al-Anbijaa 104 En Wij zeiden daarna tot de Israëlieten: "Bewoont het land en wanneer de toezegging van het hiernamaals uitkomt, zullen Wij jullie allen door elkaar bijeenbrengen."

24

25

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof.

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof. Islam 1. Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is Islam? 3. Het dagelijkse leven 4. Enkele rituelen 5. De dood 6. Feesten 7. Bibliografie 2. Wat is Islam? De Islam is één van de vijf wereldgodsdiensten. Hij is niet

Nadere informatie

Moslims houden van Jezus

Moslims houden van Jezus Moslims houden van Jezus Jezus is een figuur die geliefd en vereerd wordt door miljarden mensen over de hele wereld, maar er is veel verwarring over de status van deze kolossale persoon. Jezus staat bij

Nadere informatie

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM OPDRACHT DE 5 ZUILEN BART SATIJN INTRODUCTIE Wat is een zuil? Waarom is dit belangrijk? Waarom zou de Islam het woord zuil gebruiken BART SATIJN OPDRACHT ZUILEN Welke 5 zuilen zijn

Nadere informatie

Hoe kun je je bekeren tot de Islaam?

Hoe kun je je bekeren tot de Islaam? De Profeet Mohammed (vzmh) heeft de laatste en universele boodschap van God gekregen. Voor de boodschap aan de Profeet Mohammed (vzmh) heeft God zich aan veel Profeten (vzmh) geopenbaard. Volgens een overlevering

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 216:1, 2 en 3

Wij zingen voor de dienst: Lied 216:1, 2 en 3 Wij zingen voor de dienst: Lied 216:1, 2 en 3 Wij zingen als Intochtslied: Lied 89: 1 en 3 Stil gebed, votum en groet Wij zingen als Intochtslied: Lied 89: 1 en 3 Gebed van verootmoediging Woord

Nadere informatie

Profeetschap in de Islam

Profeetschap in de Islam Profeetschap in de Islam Allah (God), de Schepper van het universum en alles daarin, heeft de mens geschapen voor een nobel doel: om Hem alleen te aanbidden en om een deugdzaam leven te leiden op basis

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

De straf op de zonde 15

De straf op de zonde 15 A1 1 De straf op de zonde 15 Lezen en bespreken Romeinen 2:1-12 Wat is het gevolg van de zonden van de mens? (vers 3) Hoe komt het dat mensen zich niet bekeren tot de Heere? (vers 5) Welke mensen ontvangen

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

In dit werkstuk beantwoorden we de 6 levensvragen van drie godsdiensten; het Christendom, Jodendom en de Islam.

In dit werkstuk beantwoorden we de 6 levensvragen van drie godsdiensten; het Christendom, Jodendom en de Islam. Werkstuk door Een scholier 2003 woorden 11 februari 2005 6,2 1000 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing In dit werkstuk beantwoorden we de 6 levensvragen van drie godsdiensten; het Christendom, Jodendom

Nadere informatie

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle TAWHEED. Door: Dr. Abu Ameenah Bilal Philips

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle TAWHEED. Door: Dr. Abu Ameenah Bilal Philips In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle TAWHEED Door: Dr. Abu Ameenah Bilal Philips Tawheed betekent letterlijk iets één maken of iets één noemen. In het Nederlands wordt het één maken van

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

Wat is zo kenmerkend na 6 dagen van schepping van hemel en aarde?

Wat is zo kenmerkend na 6 dagen van schepping van hemel en aarde? les 18 De dag des Heren Wat is zo kenmerkend na 6 dagen van schepping van hemel en aarde? Genesis 2:2-3 Toen nu God op de zevende dag volbracht had Zijn werk, dat Hij gemaakt had, heeft Hij gerust op de

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Wat is het doel van het leven?

Wat is het doel van het leven? Wat is het doel van het leven? Waar kom ik vandaan? Waarom ben ik hier? Waar ga ik heen? Een van de eerste vragen die bij je opkomen bij het afvragen wat ons doel van het leven is, is "waar komen we vandaan?"

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Vraag en Antwoord Islam

Vraag en Antwoord Islam Vraag en Antwoord Islam Wat is de islam en wie zijn die moslims? De islam is een natuurlijke en complete manier van leven die men aanmoedigt om de nodige aandacht te geven aan hun relatie met God en Zijn

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Een nieuwe schepping Stellingen

Een nieuwe schepping Stellingen Stellingen 1. Van de ongelovigen is er niemand die goed doet, zelfs niet één. Niemand van hen kan God behagen. 2. Ieder mens zonder God is gescheiden van God en een slaaf van de zonde, kan niet anders

Nadere informatie

Het pauselijke Rome heeft. 1. het 2e gebod weggelaten, 2. het vierde gebod grondig gewijzigd 3. het 10e gebod gesplitst

Het pauselijke Rome heeft. 1. het 2e gebod weggelaten, 2. het vierde gebod grondig gewijzigd 3. het 10e gebod gesplitst Hoe heeft de kleine hoorn, het pauselijke Rome, Deel 5 in de loop van de eeuwen wet en tijden veranderd? Daniël en het zal menen de tijden en de wet te veranderen, 7:25 Het pauselijke Rome heeft 1. het

Nadere informatie

Jezus Christus, Gods zoon

Jezus Christus, Gods zoon 44 Jezus Christus, Gods Zoon Dit artikel is geschreven ter voorbereiding op de lezing van J.H.C. Kooijman Msc MA, die 25 februari 2016 Deo Volente zal worden uitgesproken. De lezing draagt de titel Dat

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

beschrijving kerkdienst voor onze gasten

beschrijving kerkdienst voor onze gasten beschrijving kerkdienst voor onze gasten Gereformeerde Gemeente te Zeist Rehobothkerk, Joubertlaan 5 Predikant: J.J. van Eckeveld Vooraf: Je kunt van ons een Bijbel krijgen. Op de twee wandborden zie je

Nadere informatie

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink Zondag 17 maart 2019 Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers Organist: Eril Nijzink Liederen in deze dienst: Intochtslied: Psalm 25: 1 en 2 Psalm 25: 3 en 4 Lied 273: 1, 2 en 3 Lied 825: 1, 2 en 3 Lied 825:

Nadere informatie

Jezus, de Leidsman van ons geloof

Jezus, de Leidsman van ons geloof Warffum seizoen 2018-2019 Jezus, de Leidsman van ons geloof 29 sep Hebreeën 1 27 okt Jezus, de Zoon des Mensen,, 2 24 nov Jezus, de Zoon over Gods huis,, 3-4 15 dec Jezus, de Hogepriester,, 5-7 26 jan

Nadere informatie

Wat geloven de moslims?

Wat geloven de moslims? Achtergrond Wat geloven de moslims? Het is niet goed mogelijk om de islam in een kort bestek te beschrijven. Wij beperken ons daarom tot een summiere behandeling van zaken die te maken hebben met het godsbeeld

Nadere informatie

Gebed is 1 van de 5 verplichtingen

Gebed is 1 van de 5 verplichtingen DE AL FATIHA HET HOOFDGEBED VAN DE ISLAM VERGELEKEN MET HET ONZE VADER 1. In naam van Allah, de Ontfermer, de Barmhartige. 2. Lof zij Allah, de Heer van de wereldbewoners, 3. de Ontfermer, de Barmhartige,

Nadere informatie

Over Islam. De 6 aspecten (artikelen) van Belief. 1. Geloof in Allah. 2. Geloof in de Engelen.

Over Islam. De 6 aspecten (artikelen) van Belief. 1. Geloof in Allah. 2. Geloof in de Engelen. Over Islam De islam is een natuurlijke en complete manier van leven. Het moedigt men aan de nodige aandacht te geven aan hun relatie met hun Schepper (God). Het leert dat men blijvende en ware geluk en

Nadere informatie

Programma. Weten en Geloven. Basis van de Islam. Geschiedenis Islam. 20.05 inleiding Islam en Wilders 20.35 vragen. Het evangelie tussen

Programma. Weten en Geloven. Basis van de Islam. Geschiedenis Islam. 20.05 inleiding Islam en Wilders 20.35 vragen. Het evangelie tussen Weten en Geloven Programma Het evangelie tussen 20.05 inleiding Islam en Wilders 20.35 vragen avond 1: atheïsme en ietsisme avond 2: Islam en Wilders avond 3: vrijheid en fatsoen 20.45 koffie 21.00 waar

Nadere informatie

DE POSITIE VAN JEZUS IN DE ISLAAM

DE POSITIE VAN JEZUS IN DE ISLAAM DE POSITIE VAN JEZUS IN DE ISLAAM De Islamitische visie over Jezus ligt tussen twee uitersten: De Joden, die Jezus als een profeet van God verwierpen, noemden hem een bedrieger. En de Christenen van tegenwoordig

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

De Fatiha: Het gebed van de Islam (5) Leid ons op het rechte pad

De Fatiha: Het gebed van de Islam (5) Leid ons op het rechte pad De Fatiha: Het gebed van de Islam (5) Leid ons op het rechte pad Door Rev. Dr. Jos M. Strengholt www.strengholt.info Surah Al Fatiha: 1. In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle 2. Lof zij

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

Is Allah dezelfde als de God van de christenen?

Is Allah dezelfde als de God van de christenen? Artikel Is Allah dezelfde als de God van de christenen? In 2009 verscheen een nieuw boek van ds. H. G. Koekkoek. De titel luidt: Mohammed, de islam, de Koran en de Bijbel. Het is een boek waarin de schrijver

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

SPOREN VAN CHRISTUS IN DE KORAN

SPOREN VAN CHRISTUS IN DE KORAN SPOREN VAN CHRISTUS IN DE KORAN Wat kunnen moslims weten over Jezus? Wat zouden christenen moeten weten voor een gesprek met moslims? 22 febr. - 2 0 :00 u u r Ds. W. Gugler - t Voorhuys - Gemeente-Bijbelschool

Nadere informatie

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods 6. Uitverkiezing In dit hoofdstuk zullen we nagaan wat de Bijbel over uitverkiezing en voorbestemming leert. In het volgende hoofdstuk wordt Romeinen 9 besproken. En in hoofdstuk 8 wordt de calvinistische

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Heerde Zondag 14 januari 2018 Voorganger: Ds. Hanneke Diermanse Koster: Gijsbert Pap Organist: Henk van der Maten Lector: Muriëlle

Ontmoetingskerk Heerde Zondag 14 januari 2018 Voorganger: Ds. Hanneke Diermanse Koster: Gijsbert Pap Organist: Henk van der Maten Lector: Muriëlle Ontmoetingskerk Heerde Zondag 14 januari 2018 Voorganger: Ds. Hanneke Diermanse Koster: Gijsbert Pap Organist: Henk van der Maten Lector: Muriëlle Stijf Beamer: Hanneke Gerritsen Zingen: Psalm 66:1,2,7

Nadere informatie

Getuigen onder Moslims

Getuigen onder Moslims Getuigen onder Moslims Het Evangelie gaat over Gods Zoon Zendingswerkers onder moslims volgen deze eerste training om te leren getuigen naar Moslims. Het is een laagdrempelige manier van evangeliseren

Nadere informatie

Week 1: Tel je mee? Om te lezen Om te doen Eerste Paasdag: De morgen van de eerste dag 2. Tweede Paasdag: De avond van de eerste dag

Week 1: Tel je mee? Om te lezen     Om te doen Eerste Paasdag: De morgen van de eerste dag 2. Tweede Paasdag: De avond van de eerste dag Week 1: Tel je mee? Soms tel je de dagen. Vaak tel je ze af. Bijvoorbeeld om te kijken hoe lang het nog duurt voordat je jarig bent. Of hoe lang het nog duurt voordat het vakantie is. In de tijd van de

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

dit moeitevol leven toedeelt, voor mij doen meewerken ten goede. Hij kan dit doen als een almachtig God en wil het ook doen als een trouw Vader.

dit moeitevol leven toedeelt, voor mij doen meewerken ten goede. Hij kan dit doen als een almachtig God en wil het ook doen als een trouw Vader. Ik geloof, deel II: in God de Vader, de Almachtige, Schepper van de hemel en de aarde : preek over HC zondag 9. De vorige keer ging het over Gods Drie-eenheid. God heeft zich in zijn Woord geopenbaard

Nadere informatie

Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam

Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam Spreekbeurt door een scholier 1817 woorden 6 juni 2007 6,5 164 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1. Inleiding Ik doe mijn eindpresentatie over de Islam. Eerst wilde

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Ten geleide 12. Inleiding tot Woord zoekt Woord 16. Deel I. Inleiding in de drie abrahamitische godsdiensten.

Inhoudsopgave. Ten geleide 12. Inleiding tot Woord zoekt Woord 16. Deel I. Inleiding in de drie abrahamitische godsdiensten. Inhoudsopgave Ten geleide 12 Inleiding tot Woord zoekt Woord 16 Deel I Inleiding in de drie abrahamitische godsdiensten Intermezzo 20 Inleiding in het jodendom 21 Inleiding in het christendom 23 Ontstaan

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 2: HET VERHAAL VAN DE BIJBEL EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 20 FEBRUARI 2019 ARIAN ELAND

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 2: HET VERHAAL VAN DE BIJBEL EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 20 FEBRUARI 2019 ARIAN ELAND CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 2: HET VERHAAL VAN DE BIJBEL EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 20 FEBRUARI 2019 ARIAN ELAND AJRELAND@GMAIL.COM BIJBEL BASICS WAT GAAN WE DOEN? WELKOM TERUGBLIK AVOND 1 ER WAS

Nadere informatie

Preek HC zondag 13, v/a 33. Gemeente van Jezus Christus, gasten,

Preek HC zondag 13, v/a 33. Gemeente van Jezus Christus, gasten, Preek HC zondag 13, v/a 33 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Laten we eerst maar eens kijken hoe het ook al weer zit met de catechismus, wat de indeling is en waar we ons dus nu bevinden. Want de catechismus

Nadere informatie

De Qoer aan, wat is dat? Toelichting De Vleugel 25 april 2009

De Qoer aan, wat is dat? Toelichting De Vleugel 25 april 2009 Toelichting gehouden door Paul Kevers De Qoer aan, wat is dat? Toelichting De Vleugel 25 april 2009 We hebben twee gedeelten uit de Koran beluisterd, gewoon als lezing, zoals we in andere vieringen lezingen

Nadere informatie

EEN ALGEMEEN BEELD VAN DE ISLAM. Een algemeen beeld van de Islam

EEN ALGEMEEN BEELD VAN DE ISLAM. Een algemeen beeld van de Islam EEN ALGEMEEN BEELD VAN DE ISLAM Een algemeen beeld van de Islam Alle dank is voor Allah de heer der werelden en moge Allah s salat en vrede over zijn profeet zijn, de voorganger van de profeten, onze profeet

Nadere informatie

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten.

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. God Openbaring van Jezus Christus Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. Zijn slaven God Openbaring van Jezus Christus Zijn engel

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Komt de eindtijd dichterbij?

Komt de eindtijd dichterbij? Komt de eindtijd dichterbij? Echtenerbrug voorjaar 2019 11 april Ontwikkelingen in het Midden-Oosten 9 mei Vragen, opmerkingen? Mail naar: wim@zoeklicht.nl Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild totdat

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Is er leven na de dood

Werkstuk Levensbeschouwing Is er leven na de dood Werkstuk Levensbeschouwing Is er leven na de dood Werkstuk door een scholier 2852 woorden 11 maart 2009 5,3 191 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inleiding. In dit werkstuk gaan we het hebben over

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

De brief aan de Hebreeën. C. Noorlander

De brief aan de Hebreeën. C. Noorlander De brief aan de Hebreeën C. Noorlander Hebreeën: Oproep aan (Joodse) christenen: Volhard, val niet af. Toont de glorie van Christus vanuit het OT: Hoger dan engelen, Mozes, Abraham en hogepriesters Vergelijkt:

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie

De Zondag: een stuk geschiedenis de wet in de Bijbel onze praktijk en onze hartslag

De Zondag: een stuk geschiedenis de wet in de Bijbel onze praktijk en onze hartslag De Zondag: een stuk geschiedenis de wet in de Bijbel onze praktijk en onze hartslag 90 160 na Chr., de apostolische vaders. Geen aanwijzingen dat de zondag een rustdag was. Wel samenkomsten 140 590 na

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

lied 119: 5 ( Diep in mijn hart berg ik uw heilig woord )

lied 119: 5 ( Diep in mijn hart berg ik uw heilig woord ) Orde van dienst voor 4 maart 2018 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap Ouderling van dienst: Diny Nijkamp Lector: Janneke Koornstra Protestantse Gemeente

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Islam voor vrijdenkers. (13) Wij zijn allemaal Kafirs.

Islam voor vrijdenkers. (13) Wij zijn allemaal Kafirs. Islam voor vrijdenkers. (13) Wij zijn allemaal Kafirs. Tot nu werd de islam altijd bestudeerd door geleerden. Hetzij universiteitsgeleerden hetzij islamitische schriftgeleerden. Die laatsten zijn per definitie

Nadere informatie

Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch.

Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch. Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch. Wij weten uit onderzoek dat de geloofsopvoeding in het ouderlijk huis van ontzettend groot belang is. School en parochie zijn daarbij

Nadere informatie

Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden

Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden De vragen en antwoorden die dit hoofdstuk bevat, kunnen gelezen worden als inleiding op Romeinen 1 t/m 5:11. Het volgende hoofdstuk (hoofdstuk 6)

Nadere informatie

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade stopt binnenkort! Hand. 17 : 30, 31 omdat Hij een dag bepaald heeft, waarop Hij het aardrijk in gerechtigheid zal oordelen door een man die Hij daartoe

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was?

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? De geboorte van Izak. In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Genesis 21 Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? Genesis 11:30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden Toets 1 - antwoorden Geloof (1-11) Lesstof: Hoofdstuk 1 1. Wat is noodzakelijk om van God te kunnen ontvangen? Geloof [1] 2. Noem vier uitingen van geloof. - Geloof voor redding [1.2] - Geloof en werken

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

Maar met deze kleine gemeente Filadelfia is de Heer blij. Filadelfia

Maar met deze kleine gemeente Filadelfia is de Heer blij. Filadelfia - 1 - Filadelfia We lezen uit Openb. 3:7 waar staat: En schrijf aan de engel der gemeente te Filadelfia: De stad Filadelfia was een kleine stad in een vulkanische streek en door de vele aardbevingen is

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID STOF VANDAAG Wat de Drie-eenheid niet is. Er is maar één God De drie onderscheidende personen in de Godheid WAT DE DRIE-EENHEID NIET IS Vermijd analogieën: - Ik ben één persoon,

Nadere informatie

De Sabbat in de Thora

De Sabbat in de Thora De Sabbat in de Thora een drievoudig tegengif uit het Oude Israël door Prof. Ds. Rudy van Moere Moe, druk, of gestrest? Ontdek de rust van de Bijbelse sabbat WIJ ZIJN DE KERK VAN DE ZEVENDE-DAGS DAGS ADVENTISTEN,

Nadere informatie

DIA11: Als je gelooft, heb je eeuwig leven. Maar wat houdt dat in voor dit leven nu?

DIA11: Als je gelooft, heb je eeuwig leven. Maar wat houdt dat in voor dit leven nu? ZEVENDE LES: DIA1: In het paradijs waren mens en God voor eeuwig verbonden met elkaar in harmonie. De lemniscaat houdt niet in dat God en mens in elkaar overvloeiden, maar wél dat het contact ononderbroken

Nadere informatie

Israël STILLE TIJD STUDIE

Israël STILLE TIJD STUDIE Israël Een discipelschapstraining om christenen toe te rusten voor het werk in zijn dienst, tot opbouw van het Lichaam van Christus (Efeziërs 4:11-16) 14 STILLE TIJD Thema: Israël volgens de Bijbel Probeer

Nadere informatie

Slechts één Boodschap

Slechts één Boodschap Slechts één Boodschap ] لونلدية - dutch [ nederlands - auteur: dr. Nadji I. Arfadj vertaler: Aboe Yoesoef revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.uwkeuze.net Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1435

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD GOD WERKT IN DE TIJD Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, de ongerechtigheid

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven?

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? De val van satan. Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? Jesaja 14:12, eerste deel, zie Lukas 10:18 en Openbaring 12:9 12 Hoe bent u uit de hemel gevallen, morgenster,

Nadere informatie

Wie zal komen aan het einde der tijden?

Wie zal komen aan het einde der tijden? Jesaja over de Messias in de eindtijd. Wie zal komen aan het einde der tijden? Jesaja 2:2 2 Het zal in het laatste der dagen geschieden dat de berg van het huis van de HEERE Hij vast zal staan als de hoogste

Nadere informatie

Met welk doel wil God Zijn kinderen leiden?

Met welk doel wil God Zijn kinderen leiden? Scholen die door Samuel zijn gesticht. Met welk doel wil God Zijn kinderen leiden? Psalm 23:3 3 Hij verkwikt mijn ziel, Hij leidt mij in het spoor van de gerechtigheid, omwille van Zijn Naam. De Here zelf

Nadere informatie

Sofie Van Butsele Scriptie Stadsvisioenen Les 7, 2 de graad

Sofie Van Butsele Scriptie Stadsvisioenen Les 7, 2 de graad TITEL ACTIVITEIT beschrijving: Wat geloof jij? 2 de graad Beginsituatie: De leerlingen hebben in eerdere lessen gewerkt rond geloven vroeger en nu. Daarin zijn hoogstwaarschijnlijk al verschillende godsdiensten

Nadere informatie

7 - Bakstenen zonder stro

7 - Bakstenen zonder stro 7 - Bakstenen zonder stro Voordat Mozes de koning van Egypte benaderde om vrijheid voor het volk van Israël te vragen, ging hij samen met zijn broer Aäron naar de onderdrukte leiders van Israël. Tijdens

Nadere informatie

Tawhied. Voor kinderen. Dr. Saleh As -Saleh. Niveau 2. 8-12 jaar

Tawhied. Voor kinderen. Dr. Saleh As -Saleh. Niveau 2. 8-12 jaar Tawhied Voor kinderen Dr. Saleh As -Saleh Niveau 2 8-12 jaar In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle Ik getuig dat er geen God het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allaah. En ik getuig

Nadere informatie

Wie is Mohammed (vzmh)?

Wie is Mohammed (vzmh)? Wie is Mohammed (vzmh)? "Inderdaad in de Boodschapper van Allah heb je een uitstekend voorbeeld te volgen voor wie gelooft in Allah en de laatste Dag en die Allah vaak herdenkt." Koran 33:21 Moslims geloven

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Werkstuk CKV Verschillen tussen religies.

Werkstuk CKV Verschillen tussen religies. Werkstuk CKV Verschillen tussen religies. Werkstuk door C. 2480 woorden 27 november 2009 5,4 39 keer beoordeeld Vak CKV Ckv verslag Rituelen Het geloof: De islam is een monotheïstische godsdienst en heeft

Nadere informatie