strategie Biblionet Drenthe/de 9 We gaan op reis en nemen mee

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "strategie Biblionet Drenthe/de 9 We gaan op reis en nemen mee"

Transcriptie

1 We gaan op reis en nemen mee

2 Dit strategieplan 1 Bijna alles is anders 1 Heel lang was het bibliotheekwerk, achteraf gezien, erg overzichtelijk: klanten hadden behoefte aan informatie of wilden een leuk boek, de Bibliotheek stelde daar een collectie voor beschikbaar, deed aan leespromotie en dat resulteerde in uitleningen. Tja zo simpel is het niet meer. Er is van alles veranderd: Internet, de digitalisering is een hele belangrijke verandering. Bijna alles wat we doen wordt digitaal ondersteund en digitaal ge(re)presenteerd. Nederland loopt voorop als het gaat om breedbandverbindingen 2 en het gebruik van mobiele apparatuur om mee te internetten. Er gelden nog weinig traditionele kaders, hetgeen leidt tot individualisering. Maar online zijn we met van alles en nog wat verbonden. Het maakt delen (Airbnb, Peerby, Snappcar) mogelijk. En de klant is niet alleen consument, maar ook producent. De overheid geeft minder subsidie en stelt andere eisen aan de Bibliotheek. De Bibliotheek wordt in toenemende mate gezien als beleidsinstrument om bij te dragen aan de participatie van burgers. Er is een nieuwe bibliotheekwet, die door de provincie aangegrepen wordt om haar taken en verantwoordelijkheden te heroverwegen. De bibliotheekbesturen uit negen Drentse gemeenten en de provinciale ondersteuningsorganisatie Biblionet Drenthe hebben hun krachten gebundeld in een nieuwe organisatie. Zij willen in het nieuwe Biblionet de kwetsbaarheid verminderen en de kwaliteit en efficiency van het bibliotheekwerk in de provincie vergroten.

3 Nu de bieb nog 2 Als de Bibliotheek doorgaat met wat ze altijd al deed uitlenen is het snel gebeurd met de Bibliotheek. Om in te spelen op de maatschappelijke veranderingen, de daardoor veranderde publieksvoorkeuren en de vraag vanuit de lokale politiek moet en wil de Bibliotheek zichzelf opnieuw uitvinden. Dat zichzelf opnieuw uitvinden houdt in elk geval in: een verbreding van de taken ten opzichte van vroeger. En is te zien als een reis waarbij wel de globale (wind)richting bekend is, maar niet precies de eindbestemming, omdat we gedurende de reis nog moeten uitvinden wat het best bij ons past.

4 De globale richting bekend 3 Is echt alles anders? Niet helemaal. Er is ook al neemt die in omvang af nog steeds een markt voor het traditionele bibliotheekwerk. Er is nog steeds een kloof tussen arm en rijk; niet iedereen kan boeken kopen, beschikt over een breedbandverbinding of is (voldoende) digivaardig om zijn weg te kunnen vinden in de overvloed aan informatie. Bibliotheken vormen daarom nog steeds een laagdrempelige toegangspoort. Bibliotheken hebben deels de weg al ingezet naar het zichzelf opnieuw uitvinden. Keuzes uit de vorige beleidsperiode zijn ook nu nog actueel: de klant in het digitale domein beter van dienst willen zijn; meer nadruk op de jeugd en strategische samenwerking met het onderwijs; en de kwaliteit en de toegankelijkheid van de fysieke Bibliotheek waarborgen. Ook de missie is ongewijzigd. We staan nog steeds achter de maatschappelijke doelstelling van de Drentse bibliotheken: Bijdragen aan de persoonlijke ontplooiing van klanten. De Drentse bibliotheken bieden toegang toe informatie en voeden en inspireren hun klanten bij het lezen en leren. Klanten ervaren de meerwaarde van de bibliotheek. Zo is en blijft de Bibliotheek een van de meeste gebruikte en geraadpleegde instellingen van Drenthe.

5 Wat is er dan wel anders? 4 Heel belangrijk is dat het besef van urgentie in de hele organisatie doordringt. Iedereen beseft dat we niet kunnen blijven doorgaan op de oude voet. Dat er nu echt dappere keuzes moeten worden gemaakt. En dat de nieuwe koers van alle medewerkers een andere houding en andere competenties vraagt. Wat verder verandert is dat we t.a.v. de beleidskeuzes meer insteken op de maatschappelijke relevantie van de bibliotheek. Uitlenen blijft belangrijk, maar is niet meer de kern. Veel Drentse gemeenten en de provincie steken in op participatie: Ondersteuning is gericht op het bereiken van maximale zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen (Bestuursprogramma gemeente Coevorden). We zullen actief op zoek gaan naar nieuwe vormen van burgerparticipatie (Collegeprogramma Aa en Hunze). Iedereen doet mee in economie en samenleving (Collegeakkoord provincie Drenthe). In het verlengde daarvan steken ook de Drentse bibliotheken,omdat het past bij de missie, in op participatie: elke Drentse burger moet mee kunnen doen aan de maatschappij. Dat hoeft de Bibliotheek niet alleen te regelen. Ze kan, wil en moet samenwerken met relevante partners en haar rol zal meer het faciliteren en verbinden worden. Die samenwerking en taakopvatting geldt ook t.a.v. vitaal platteland en het sociaal domein.

6 Wat is er dan wel anders? 4 Het besef van urgentie en de wil maatschappelijk relevant te zijn leiden tot (deels) andere beleidskeuzes voor in aanvulling op de eerder in hoofdstuk 2 genoemde keuzes: Een verdere invulling van de Bibliotheek op school, omdat is aangetoond dat het werkt! Werk maken van laaggeletterdheid, in de brede definitie, dus ook mediawijsheid, eentwintigste-eeuwse skills. Duidelijk is, ook bij de politiek, dat in een kennismaatschappij als de onze (goed) kunnen lezen en het beschikken over basis digitale vaardigheden absolute voorwaarden zijn voor participatie. Onder invloed van de drie decentralisaties is laaggeletterdheid (meer) in het sociale domein komen te liggen. We maken gebruik van het momentum om ook een rol dan wel taken te pakken in het sociale domein.

7 Wat betekent dat concreet? 5 Samengevat zijn de keuzes uit de vorige beleidsperiode die ook nu nog actueel zijn en de nieuwe beleidskeuzes: 1 Klassieke Bibliotheek 2 Digitale Bibliotheek 3 Onderwijs 4 Sociaal domein Hoe worden de beleidskeuzes praktisch ingevuld? We maken onderscheid tussen inhoud en wat een en ander organisatorisch betekent. Inhoud Niet alles is volledig uitgekristalliseerd. Een aantal speerpunten bespreken we nog met onze partners. En we willen niet alles dichttimmeren. Om terug te komen op de metafoor van het reizen: het plezier bestaat deels uit de verrassing. Dat je nog niet precies weet hoe je er komt. Wat we wel weten: 1 De Bibliotheek op school wordt doorgezet en zo mogelijk uitgebreid naar voorschools (Boekstart) en het voortgezet onderwijs (dbos VO). 2 Laaggeletterdheid wordt zo veel mogelijk door bibliotheekorganisaties samen met het Bondgenootschap voor Geletterdheid regio Drenthe, de Stichting Lezen en Drentse gemeenten van vorm en inhoud voorzien. De drie noordelijke provincies (Drenthe, Friesland en Groningen) hebben gezamenlijk een projectleider laaggeletterdheid aangesteld om slagen te maken. Kansen die zich voordoen m.b.t. Taalhuizen worden verzilverd.

8 Wat betekent dat concreet? 5 3 Het spreidingsplan wordt uitgevoerd. Zulks in overleg met de gemeenten en provincie en in overeenstemming met de mogelijkheden. In lijn met de sterk afgenomen uitleningen en subsidie zullen de fysieke bibliotheekvoorzieningen in aantal afnemen en deels afschalen. Er zijn XS, S, M, L en XL bibliotheken. Voor ouderen die om welke reden dan ook de Bibliotheek niet kunnen bezoeken blijft de bezorgdienst. 4 In elke basisbibliotheek wordt invulling gegeven aan de vijf kernfuncties van de Bibliotheek: leren, lezen, informeren, ontmoeting en cultuur. De drie eerstgenoemde zijn de belangrijkste. Maar in elke gemeente is één vlaggenschipbibliotheek. Daar is de Bibliotheek ontmoetingsplek, wordt de culturele functie ingevuld door samenwerking met andere culturele organisaties en een uitgebreide (gezamenlijke) activiteitenprogrammering. Een vlaggenschipbibliotheek heeft de allure en het aanzien van een grand café. In deze beleidsperiode willen we er drie realiseren. 5 Keuzes t.a.v. de Digitale Bibliotheek en innovatie zijn mede afhankelijk van de landelijke ontwikkelingen en keuzes die de provincie maakt voor wat betreft de invulling van haar taken. Als daar meer duidelijkheid over is wordt er een jaarplan gemaakt. Onderdeel daarvan zal in elk geval zijn ondersteuning van het primair onderwijs. We gaan op korte termijn bepalen hoe we de laatste bus goed kunnen inzetten ter ondersteuning van het onderwijs en het stimuleren van digitale vaardigheden. 6 De rol van de bibliotheken in het sociale domein willen we samen met gemeenten invullen. De eindbestemming van de reis is hier nog niet bekend. Waar hebben gemeenten behoefte aan? Dat wordt nu gepeild.

9 Wat betekent dat concreet? 5 Concrete voorbeelden Vitaal Platteland: Bibliotheek als spin in web, activiteitenmakelaar in het dorp Inzet van mensen met een beperking op bedrijfsonderdelen, bv. leescafé Informatie/voorlichting/loketfunctie m.b.t. de 3D-wijzigingen Samenwerken met UWV, bv. Walk & Talk: een nieuwe dienstverlening voor werkzoekenden i.s.m. UWV om werkzoekenden elkaar te laten ontmoeten en vaardigheden bij te brengen op het gebied van solliciteren. Ook wordt hier het nodige verwacht van het ondernemerschap van de twee bibliotheekmanagers. In deze beleidsperiode willen we drie succesvolle initiatieven in het sociale domein realiseren. We gaan zeker werk maken van Digisterker, een scholingsprogramma dat burgers wil leren werken met de elektronische overheid. Zodat zij zelfstandig gebruik kunnen maken van de elektronische dienstverlening van bijvoorbeeld de gemeente, het UWV en de Belastingdienst. 7 Bibliotheken zullen samen meer werk gaan maken van marketing. Met de uitvoering van het nieuwe strategisch marketingplan wordt najaar 2015 gestart. In dit plan kiezen we voor: een herpositionering van de Bibliotheek om duidelijk te maken waar we voor staan en wat we doen (merkkompas). gaan we naast consumentenmarketing werk maken van naar businessmarketing, vooral om de inkomsten op de kerntaken veilig te stellen gaan de bibliotheken meer faciliteren in plaats van zelf doen.

10 Wat betekent dat concreet? 5 zullen bibliotheken naast het aanbieden van fysieke boeken e-books door online marketing aan de man brengen zullen bibliotheken werk maken van op doelgroep gepersonaliseerde marketingacties. 8 In de bibliotheekorganisaties waarvan de besturen zijn ingefuseerd zal op enigerlei wijze worden georganiseerd, bv. via een platform, of een ambassadeur o.i.d., dat we duidelijk krijgen waar ze behoefte aan hebben, wat ze willen organiseren, enz. Organisatie Biblionet en negen Drentse bibliotheken vormen met ingang van 2015 samen één nieuwe organisatie. Zo kunnen we slagvaardig anticiperen op maatschappelijke veranderingen. Maar om de bovenstaande inhoudelijke keuzes waar te kunnen maken, zijn meer organisatorische aanpassingen nodig: 1 De backoffice en de frontoffice zullen worden geïntegreerd. 2 Van de (vrijwillige) medewerkers wordt een andere houding en worden andere competenties gevraagd. Dat betekent dat er een HR-ontwikkeltraject wordt ingezet, waarbij er een strategische personeelsplanning komt, aan competentieontwikkeling wordt gewerkt en in opleiding en scholing wordt voorzien. We zullen regelmatig personeelsbijeenkomsten/werkmeetings organiseren. 3 Projectmatig werken zal breed worden ingevoerd. In elk geval zal iedereen in de organisatie de taal begrijpen.

11 Wat betekent dat concreet? 5 4 Om te zorgen dat de organisatie financieel gezond is en blijft zal ondernemerschap verder gestimuleerd worden. Managers krijgen meer budgetverantwoordelijkheden en we onderzoeken bijvoorbeeld of de afdeling ICT dienstverlening aan het basisonderwijs kan verzorgen. Er worden meer meerjarenbegrotingen en een nieuw en eenvoudiger tarievenmodel ontwikkeld. 5 Er worden twee innovatieteams gestart, waarvan één zich richt op de inzet van de bus (zie Inhoud, punt 5) en één tot taak heeft meer inkomsten te genereren. Stakeholders De stakeholders worden meegenomen in deze nieuwe strategie zodat de nieuwe meerwaarde van de Bibliotheek ook door hen gedragen en gefinancierd wordt. In het programma van eisen 2016 van de provincie staat: De provincie subsidieert Biblionet Drenthe als provinciale ondersteuningsinstelling voor de uitvoering van een takenpakket dat past bij de wettelijke taak van de provincie. Dit takenpakket concentreert zich op ondersteuning van lokale openbare bibliotheken, samenwerking, netwerkvorming en de bereikbaarheid van bibliotheken. Om die reden betrekken wij gemeenten uitdrukkelijk bij de provinciale programma s van eisen. ( ) Biblionet Drenthe ondersteunt en faciliteert de bibliotheken. Het is hierbij belangrijk aantoonbaar vraaggericht en klantgericht te werken. Biblionet Drenthe werkt vanuit afstemming met de bibliotheken, heeft

12 Wat betekent dat concreet? 5 een open en transparante opstelling naar de klant, luistert goed naar de ideeën en wensen en formuleert op basis daarvan voorstellen met alle bibliotheekpartners aan B12 en DNB. Biblionet Drenthe functioneert als verbinder tussen de bibliotheken door te signaleren wat er speelt en dat in overleg met de samenwerkende bibliotheken op te pakken. De provincie stelt zich dus nadrukkelijk op als opdrachtgever. Ook van gemeenten wordt zeker nu een aantal bezuinigt verlangd dat ze verantwoordelijkheid nemen voor (keuzes ten aanzien van) het bibliotheekwerk.

13 Hoe gaan we het oppakken? wat hebben we nodig? 6 Veel zal nog concreter moeten worden uitgewerkt in plannen. Onderlinge afstemming en totaaloverzicht is daarbij van belang. De opsomming in de vorige paragraaf is veel, zeker voor een beleidsperiode van ruim twee jaar. Maar iedereen is ook doordrongen van de noodzaak te veranderen. Het betekent ook dat we taken/werkzaamheden niet meer doen. Omdat we dat niet meer kunnen of willen. We stellen een werkgroep in die vanuit de klant gedacht keuzes maakt t.a.v. van wat we niet meer doen. Wat we nodig hebben is: elkaar, nieuwe kennis en competenties, reislust en durf om te kiezen. Het vraagt, actief geformuleerd, een en ander van ons: We zijn actief en ondernemend We verkiezen samen boven alleen We bouwen bruggen We zijn betrokken, dichtbij en toegankelijk We maken deel uit van de gemeenschap We zijn eerlijk en onafhankelijk We treden iedereen met een open houding tegemoet Van onze stakeholders hebben we nodig: blijvend commitment en financiering.

14 het resultaat 7 Al we deze omslag met zijn allen weten te realiseren, wat is dan het resultaat? Welnu, we zien dan bibliotheken waar mensen: bij elkaar komen en zich welkom voelen kennis kunnen opdoen en terecht kunnen voor informatie worden geïnspireerd en elkaar inspireren, met nieuwe producten en dynamische activiteiten digitaal 24 uur per dag terecht kunnen merken dat er veel aandacht is voor laaggeletterdheid ook in het sociale domein de Bibliotheek, samen met partners, als vanzelfsprekend ervaren O ja, en waar je boeken en tijdschriften kunt lezen en lenen. En reserveren uit de collectie Nederland. Bibliotheekmedewerkers zullen dan ons nieuw merkkompas willen uitdragen: Wij zijn trots. Het wordt niet minder, maar anders. We stellen grenzen, maken keuzes en zijn daarin helder. We zien mogelijkheden; we zijn actief, verbindend en open. We laten onze resultaten zien. Wij zijn de Bibliotheek! Besproken en vastgesteld in AB-vergadering d.d. 19 mei 2015

15 noten # 1 Dit strategisch plan heeft betrekking op de nieuwe organisatie die is ontstaan door de fusie van de negen bibliotheken en Biblionet Drenthe. De PSO van de nieuwe organisatie blijft diensten voor alle twaalf stichtingen verrichten. Het Drents Netwerk Bibliotheken zal haar eigen strategisch plan vaststellen. 2 Maar ruim Drentse huishoudens (9%) en bijna bedrijven (10%) zijn gevestigd in een wit gebied. De provincie ondersteunt initiatieven voor snel internet die vanuit de burgers en bedrijven zelf komen.

16

Strategische visie. van de Drentse bibliotheken 2012-2015

Strategische visie. van de Drentse bibliotheken 2012-2015 Strategische visie van de Drentse bibliotheken 2012-2015 Al deze veranderingen hebben ingrijpende gevolgen De bibliotheken in Drenthe krijgen te maken met bezuinigingen en veranderende politieke opvattingen.

Nadere informatie

De top 10 van Biblionet Drenthe in Jaarverslag ingekort tot tien speerpunten

De top 10 van Biblionet Drenthe in Jaarverslag ingekort tot tien speerpunten De top 10 van Biblionet Drenthe in 2015 Jaarverslag ingekort tot tien speerpunten 1 Onderwijs: Succesvolle projecten en een sterk netwerk Biblionet Drenthe draagt bij aan het verbeteren van de lees- en

Nadere informatie

Netwerkprogramma Samenwerken aan maatschappelijke educatieve Bibliotheken

Netwerkprogramma Samenwerken aan maatschappelijke educatieve Bibliotheken Netwerkprogramma 2017-2018 Samenwerken aan maatschappelijke educatieve Bibliotheken Verkorte versie november 2016 1 Inhoud Inleiding 3 Wat is het Gelders Bibliotheeknetwerk? 4 Waarom een netwerkprogrammma?

Nadere informatie

GELDERS BIBLIOTHEEKPROGRAMMA Samenwerken aan maatschappelijke educatieve Bibliotheken

GELDERS BIBLIOTHEEKPROGRAMMA Samenwerken aan maatschappelijke educatieve Bibliotheken GELDERS BIBLIOTHEEKPROGRAMMA 2019-2020 Samenwerken aan maatschappelijke educatieve Bibliotheken opdracht ondersteuning projecten/ activiteiten voor Bibliotheken Gelders Bibliotheekprogramma individuele

Nadere informatie

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Agenda 1. Welkom 2. Ontwikkelingen 3. Strategienota 4. Digitale vaardigheden 5. Taalvaardigheden (inleiding door Chérif Ait Abderrahman (Stichting Lezen en

Nadere informatie

de maatschappelijke bibliotheek

de maatschappelijke bibliotheek de maatschappelijke bibliotheek Jos Debeij / kb en Peter van Eijk / bisc Samen bouwen aan de maatschappelijke bibliotheek Bijeenkomst Bibliotheken Provincie Utrecht 19 april 2017 Bijeenkomst bibliotheken

Nadere informatie

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Beeld > Koptekst en voettekst... 1 Beeld > Koptekst en voettekst... 2 Beeld > Koptekst en voettekst...

Nadere informatie

Inspirerende voorbeelden van bibliotheekinnovatie.

Inspirerende voorbeelden van bibliotheekinnovatie. Inspirerende voorbeelden van bibliotheekinnovatie. MAATSCHAPPELIJKE VRAAGSTUKKEN? BESPREEK ZE MET DE BIBLIOTHEEK! Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. Hoe houden we onze kenniseconomie op peil?

Nadere informatie

De bieb in De buurt 2

De bieb in De buurt 2 De bieb in de buurt 2 Inleiding De bibliotheek is een plek waar kennis, informatie, mooie verhalen en inspiratie voor het oprapen liggen. De bibliotheek dient als trefpunt in de buurt. Het is een plek

Nadere informatie

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Sociaal

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Sociaal Zaaknummer : Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Sociaal Onderwerp : Beleidsvisie Bibliotheek Oost- Achterhoek Collegevergadering : 10 november 2015 agendapunt : 32 Portefeuillehouder

Nadere informatie

: Beleidsplan Bibliotheek De Kempen

: Beleidsplan Bibliotheek De Kempen Inleiding De bibliotheek verandert in hoog tempo. Dat heeft allerlei oorzaken. Als belangrijkste noemen we hier: de verdergaande digitalisering, de terugtrekkende overheid, de veranderende informatieconsumptie,

Nadere informatie

Trends bij openbare bibliotheken

Trends bij openbare bibliotheken 100 jaar Trends bij openbare bibliotheken - 2015 157 bibliotheekorganisaties (in ca. 400 gemeenten) en 9 provinciale service organisaties verzorgen het openbaar bibliotheekwerk in Nederland met ca. 800

Nadere informatie

PROJECTLEIDER EN CONSULENT MARKETING (schaal 8) voor bepaalde tijd van een jaar

PROJECTLEIDER EN CONSULENT MARKETING (schaal 8) voor bepaalde tijd van een jaar De Bibliotheek Raalte ondersteunt burgers bij het leren en kunnen participeren in de samenleving. Zij doet dit door toegang te bieden tot informatieve en culturele bronnen, door mensen te helpen vaardigheden

Nadere informatie

Jos Debeij Hoofd stafafdeling Bibliotheekstelsel Koninklijke Bibliotheek

Jos Debeij Hoofd stafafdeling Bibliotheekstelsel Koninklijke Bibliotheek Jos Debeij Hoofd stafafdeling Bibliotheekstelsel Koninklijke Bibliotheek Ontwikkelingen bij de Koninklijke Bibliotheek visie op de toekomst van het (openbaar) Bibliotheekstelsel. Jos Debeij OCLC Contactdag

Nadere informatie

De gezamenlijke (innovatie) agenda netwerk openbare bibliotheekvoorzieningen

De gezamenlijke (innovatie) agenda netwerk openbare bibliotheekvoorzieningen De gezamenlijke (innovatie) agenda netwerk openbare bibliotheekvoorzieningen 2016-2018 De gezamenlijke (innovatie)agenda Pagina 1 Inhoud Inhoud Aanleiding en opdracht Procesaanpak Uitkomsten Vervolg De

Nadere informatie

Jaarbericht auditoren SCOB. Zeven signaleringen over 2015

Jaarbericht auditoren SCOB. Zeven signaleringen over 2015 Jaarbericht auditoren SCOB Zeven signaleringen over 2015 Jaarbericht auditoren SCOB Zeven signaleringen over 2015 De negentien auditoren van de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB) verzamelen

Nadere informatie

Commissie BOC. Hartelijk Welkom

Commissie BOC. Hartelijk Welkom Commissie BOC Hartelijk Welkom 2222017 Programma Wie zijn wij en wat doen we? Wat wordt van ons verlangd? Hoe gaan we te werk Waar leidt dat toe? Ofwel: Wat gebeurt er met de die de provincie besteedt

Nadere informatie

Strategie Deuren open voor een rijker leven

Strategie Deuren open voor een rijker leven Strategie 2013 2016 Deuren open voor een rijker leven 9 september 2013 2 Inhoudsopgave Inhoud 3 1 Missie, Visie en Strategie 4 2 Ontwikkeling tot een fysiek en digitaal informatieknooppunt 12 3 De bibliotheek

Nadere informatie

Dichter bij de jeugd. Beleidsplan Jeugd Drents Netwerk Bibliotheken. Februari 2011. www.bibliothekendrenthe.nl

Dichter bij de jeugd. Beleidsplan Jeugd Drents Netwerk Bibliotheken. Februari 2011. www.bibliothekendrenthe.nl 1 Nieuwe taken in een veranderende samenleving Internet heeft de samenleving veranderd. Lezen als vrijetijds besteding is voor de generatie van na 1990 niet vanzelfsprekend meer. Kinderen en jongeren houden

Nadere informatie

FACTSHEET. Visie en focus, het vervolg

FACTSHEET. Visie en focus, het vervolg FACTSHEET Visie en focus, het vervolg Beleid Elk tijdperk en elke cultuur hebben de bibliotheek opnieuw uitgevonden, gemodelleerd naar zijn eigen prioriteiten en interesses en al doende een afspiegeling

Nadere informatie

Bibliotheken & Over het wat, hoe en wanneer van de Bibliotheek op school

Bibliotheken & Over het wat, hoe en wanneer van de Bibliotheek op school Bibliotheken & Over het wat, hoe en wanneer van de Bibliotheek op school Aanleiding Wat is dbos? De Bibliotheek op school is een gezamenlijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs

Nadere informatie

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting 2015-2018 Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns Gemeenteraad Berkelland 29 september 2015 M. Deckers Strategisch adviseur

Nadere informatie

de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar

de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Jos Debeij Gerlien van Dalen Adriaan Langendonk VNG regionale conferenties 15 en 16 april 2015 de Bibliotheek en basisvaardigheden 1 Inhoud

Nadere informatie

Visie op de invulling van de lokale bibliotheekfunctie. Periode Gemeente Asten

Visie op de invulling van de lokale bibliotheekfunctie. Periode Gemeente Asten Visie op de invulling van de lokale bibliotheekfunctie Periode 2015-2016 Gemeente Asten 1. Inleiding De rol van de bibliotheek in de maatschappij is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Van de bibliotheek

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan

Meerjarenbeleidsplan Meerjarenbeleidsplan Bibliotheek Rijssen-Holten 2017-2019 Rijssen-Holten Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Missie en visie 3. Trends en ontwikkelingen 3.1 De landelijke Bibliotheekwet 3.2 Maatschappelijke

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan

Strategisch beleidsplan De Vindplaats Strategisch beleidsplan 2018-2020 De Bibliotheek als fysiek en digitaal platform voor ontdekking, ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling 3 1 1 2 3 4 5 6 Inhoud Inleiding................................

Nadere informatie

De maatschappij verandert, De bibliotheek verandert. Strategietraject Bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen Augustus mei 2014

De maatschappij verandert, De bibliotheek verandert. Strategietraject Bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen Augustus mei 2014 De maatschappij verandert, De bibliotheek verandert Strategietraject Bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen Augustus 2013 - mei 2014 Inhoud 1. Aanleiding 2. Proces 3. Ontwikkelingen 4. Waarden voor de toekomst

Nadere informatie

Meer (voor)lezen, beter in taal. De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar

Meer (voor)lezen, beter in taal. De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Meer (voor)lezen, beter in taal De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Adriaan Langendonk Miniconferentie Flevoland 23 september 2015 de Bibliotheek en basisvaardigheden 1 Inhoud

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

De participatiebibliotheek

De participatiebibliotheek Voor meer informatie: Marjolein Bakker adviseur Communicatie marjolein.bakker@bibliotheek-zoetermeer.nl Hoofdbibliotheek Stadhuisplein 2 2711 EC Zoetermeer T 079-34 38 200 www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Nadere informatie

De bibliotheek werkt. voor werkzoekenden én voor u!

De bibliotheek werkt. voor werkzoekenden én voor u! De bibliotheek werkt voor werkzoekenden én voor u! Levendig solliciteren: Wat is de inhoud van de concepten Walk&Talk en Videotraining Jouw voorsprong op de rest? Welke ervaring heeft Albert Kivits, directeur

Nadere informatie

Mediawijsheid & In opdracht van SIOB

Mediawijsheid & In opdracht van SIOB Mediawijsheid & In opdracht van SIOB Nationaal Mediawijsheid Congres 2012-28 maart 2012 Wat is dbos? De Bibliotheek op school is een gezamenlijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs

Nadere informatie

LANG ZULLEN WE LEZEN!

LANG ZULLEN WE LEZEN! LANG ZULLEN WE LEZEN! Onze missie We prikkelen mensen om zich te ontplooien. We bieden iedereen de gelegenheid om kennis op te doen, te delen, anderen te ontmoeten en geïnspireerd te raken. Zo leveren

Nadere informatie

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd.

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd. Visiedocument Welzijn 2017-2020 Stichting Welzijn Hattem: Dichtbij en in de buurt De missie en visie van Stichting Welzijn Hattem Stichting Welzijn Hattem (SWH) wil de zelfredzaamheid van de inwoners vergroten

Nadere informatie

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie!

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! 2 Wat speelt er? 3 De drie decentralisaties en de kanteling in het sociaal domein Willen we echt een inclusieve samenleving bouwen waar iedereen,

Nadere informatie

LANG ZULLEN WE LEZEN!

LANG ZULLEN WE LEZEN! LANG ZULLEN WE LEZEN! Onze missie We prikkelen mensen om zich te ontplooien. We bieden iedereen de gelegenheid om kennis op te doen, te delen, anderen te ontmoeten en geïnspireerd te raken. Zo leveren

Nadere informatie

Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo. Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek

Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo. Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek Inhoud Kernboodschap De Openbare Bibliotheek Venlo Missie Facts en figures (2016)

Nadere informatie

Beleidsplan 2015-2020 Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen OPEN. De Bibliotheek als. kennis- en informatieplatform. van een lerende gemeenschap...

Beleidsplan 2015-2020 Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen OPEN. De Bibliotheek als. kennis- en informatieplatform. van een lerende gemeenschap... Beleidsplan 2015-2020 Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen OPEN De Bibliotheek als kennis- en informatieplatform van een lerende gemeenschap... kennis maatschappij community organisatie wifi educatie samenwerking

Nadere informatie

Visiedocument

Visiedocument Visiedocument 2018-2021 Auteur: Renée Kerdijk-Scheepers, directeur. 4 december 2017 1 De Bibliotheek Staphorst: werk in uitvoering (op weg naar de toekomst: de bibliotheek 3.0, de fysieke en digitale huiskamer

Nadere informatie

JAARPLAN 2018/

JAARPLAN 2018/ JAARPLAN 2018/2019 4-7-2018 JAARPLAN 2018/2019 SRGO biedt bewegingsruimte. Dat doet de stichting niet uitsluitend in het aanbieden en faciliteren van accommodaties. Bewegingsruimte biedt SRGO ook steeds

Nadere informatie

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen Hoogeveen Lenen wordt jaarverslag 2016 delen Lenen wordt delen De bibliotheek is de plek voor cultuur, kennis en inspiratie, waar je talenten ontwikkelt en waar we belangeloos verbinding maken met elkaar

Nadere informatie

Rapport. Inventarisatie onderzoek route April 2015

Rapport. Inventarisatie onderzoek route April 2015 Rapport Inventarisatie onderzoek route 2020 April 205 De Issuemakers Datum: April 205 Projectnummer: 20546 Auteurs: Franca van der Borden en Jeroen Jansen Inhoud Achtergrond & opzet 3 2 Conclusies & aanbevelingen

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting 2015-2018 Ton Mengerink / Mark Deckers Vastgesteld door Raad van Toezicht 16 Maart 2015

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting 2015-2018 Ton Mengerink / Mark Deckers Vastgesteld door Raad van Toezicht 16 Maart 2015 Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting 2015-2018 Ton Mengerink / Mark Deckers Vastgesteld door Raad van Toezicht 16 Maart 2015 M. Deckers Strategisch adviseur mark.deckers@rijnbrinkgroep.nl Opbouw

Nadere informatie

VNG Handreiking voor gemeenten Eindhoven, 15 april 2015 Driebergen Zeist, 16 april 2015 Rento Zoutman

VNG Handreiking voor gemeenten Eindhoven, 15 april 2015 Driebergen Zeist, 16 april 2015 Rento Zoutman Lokaal bibliotheekbeleid VNG Handreiking voor gemeenten Eindhoven, 15 april 2015 Driebergen Zeist, 16 april 2015 Rento Zoutman Handreiking lokaal bibliotheekwerk Vraagbaak: Wsob, landelijk netwerk, instrumenten

Nadere informatie

Project doorgaande lijn

Project doorgaande lijn Project doorgaande lijn Het project de doorgaande lijn 0-18 is er op gericht de dienstverlening van Gelderse bibliotheken aan educatieve instellingen en ouders/kinderen te optimaliseren. Binnen de dienstverlening

Nadere informatie

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP)

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) I/ Inleiding Het aantal kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen is goed bekend. Zowel in Nederland als in andere landen

Nadere informatie

Bibliotheek Beekdaelen. Invoegen plaat je van beekdaelen

Bibliotheek Beekdaelen. Invoegen plaat je van beekdaelen Bibliotheek Beekdaelen Invoegen plaat je van beekdaelen Missie De Openbare Bibliotheek Nuth en (Landgraaf-) Onderbanken is een voor elke burger laagdrempelige en eigentijdse voorziening die vrije toegang

Nadere informatie

Witte en grijze vlekken in het stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen

Witte en grijze vlekken in het stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen Witte en grijze vlekken in het stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen 1 Aanleiding: In het KWINK rapport (Midterm review Wsob, opgeleverd eind 2017) staat dat 16 van de 388 gemeenten niet over een

Nadere informatie

gemeentenieuwkoopafdelingfysiekeenmaatschappelijke ontwikkeling Het college van burgemeester & wethouders stelt de raadvoor hetvolgende te besluiten:

gemeentenieuwkoopafdelingfysiekeenmaatschappelijke ontwikkeling Het college van burgemeester & wethouders stelt de raadvoor hetvolgende te besluiten: OOCj.oo lo^( gemeentenieuwkoopafdelingfysiekeenmaatschappelijke ontwikkeling nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder L. van Leeuwen-Koster opgestelddoor Stefanie Peters /165 kenmerk/datum 09.0010408/19.08.09

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met een zo

Nadere informatie

KOERS VAN CODA

KOERS VAN CODA KOERS VAN CODA 2017-2020 CODA ontvangt per maand 60.000 bezoekers:maatschappelijk ondernemer van formaat CODA Cultuurhuis van Apeldoorn Centrale toegang voor de (culturele) ontwikkeling van alle inwoners

Nadere informatie

Regiobijeenkomsten. maart - april 2019

Regiobijeenkomsten. maart - april 2019 Regiobijeenkomsten maart - april 2019 Programma 14.30u Inloop met koffie en thee 15.00u Strategie VOB 3.0 15.50u Evaluatie bibliotheekwet 16.10u - Commissie Digitaal 16.30u - Rondvraag en afsluiting Strategie

Nadere informatie

De rol van de bibliotheek in het sociaal domein

De rol van de bibliotheek in het sociaal domein De rol van de bibliotheek in het sociaal domein Probiblio en BISC 19 juni 2014 Jantine Kriens Voorzitter Directieraad Maatschappelijke trends Participatiemaatschappij. - Burger is zelf aan het roer, de

Nadere informatie

Projectplan Domotica voor oud met jong in Zuidoost Drenthe Veiligheid en kwaliteit van leven 6 september 2018, Lectoraat Maatschappelijk Vastgoed

Projectplan Domotica voor oud met jong in Zuidoost Drenthe Veiligheid en kwaliteit van leven 6 september 2018, Lectoraat Maatschappelijk Vastgoed Projectplan Domotica voor oud met jong in Zuidoost Drenthe Veiligheid en kwaliteit van leven 6 september 2018, Lectoraat Maatschappelijk Vastgoed Projectpartners Alle deelnemers zijn/worden bottum-up betrokken.

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Visie De bibliotheek Noordenveld is er voor iedereen! Zij is laagdrempelig, toegankelijk en biedt literatuur, informatie, inspiratie en interactie.

Visie De bibliotheek Noordenveld is er voor iedereen! Zij is laagdrempelig, toegankelijk en biedt literatuur, informatie, inspiratie en interactie. Aan de gemeenteraad Roden, 12 juni 2013 G E M E E N T E T N O O R D E N V E L D Agendapunt: 6.5/19062013 Documentnr.: RV13.0062 : : Raadd.d.1 Onderwerp Beleidskader Bibliotheekwerk 2013-2016 Onderdeel

Nadere informatie

Lezen, leren & lokaal verbonden

Lezen, leren & lokaal verbonden Lezen, leren & lokaal verbonden Meerjarenbeleidsplan 2016 tot en met 2019 Marly Driessens maart 2015 Inleiding In 2016 breekt voor bibliotheek De Lage Beemden een nieuwe beleidsperiode aan. Het fundament

Nadere informatie

Profiel. Manager Bibliotheken. 20 maart 2015. Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam

Profiel. Manager Bibliotheken. 20 maart 2015. Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam Profiel Manager Bibliotheken 20 maart 2015 Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam Voor meer informatie over de functie Manon Min, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 Voor sollicitatie

Nadere informatie

Index. 1. Waar komen we vandaan? 1. 2. Waar gaan we naartoe? 2. 3. Beleidsthema s 2014-2016 6

Index. 1. Waar komen we vandaan? 1. 2. Waar gaan we naartoe? 2. 3. Beleidsthema s 2014-2016 6 Index 1. Waar komen we vandaan? 1 2. Waar gaan we naartoe? 2 2.1 Missie 2 2.2 Visie 2 2.3 Doelstellingen 3 2.4 Strategie 4 2.4.1 Organisatie 4 2.4.2 Aanbod 4 2.4.3 Maatschappelijk rolmodel 4 2.4.4. Marketing

Nadere informatie

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt Jaarplan 2017 2 Jaarplan 2017 Gemeenten leggen de basis voor een gezonde, toekomstbestendige, inclusieve samenleving, waarin burgers actief en naar draagkracht deelnemen. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt

Nadere informatie

Toekomst Bibliotheek De Kempen

Toekomst Bibliotheek De Kempen Toekomst Bibliotheek De Kempen Introductie Beleid en organisatieontwikkeling Conceptontwikkeling bibliotheken Public Governance Projectmatig creëren Maatschappelijke meerwaarde Business Modelling Presentatie

Nadere informatie

Het ontwikkelhuis. Het sociale-culturele-maatschappelijke Hart van Westfriesland

Het ontwikkelhuis. Het sociale-culturele-maatschappelijke Hart van Westfriesland Het ontwikkelhuis Het sociale-culturele-maatschappelijke Hart van Westfriesland Positionpaper: De Westfriese Bibliotheken als kloppend Hart van Westfriesland Marc Andries 2 3 Het Ontwikkelhuis Westfriese

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Subsidieaanvraag en cofinanciering Taalakkoord 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang Regionale partners en de gemeenten

Nadere informatie

Versterken en verbinden. - Zicht op verandering -

Versterken en verbinden. - Zicht op verandering - Versterken en verbinden - Zicht op verandering - Strategische koers voor 2013-2016 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 I. Strategische uitgangspunten voor 2013-2016... 3 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling...

Nadere informatie

AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT PUBLIEKSVERSIE ZUIDOOST-DRENTHE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE

AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT PUBLIEKSVERSIE ZUIDOOST-DRENTHE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE ZUIDOOST-DRENTHE 2015-2022 PUBLIEKSVERSIE AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT LEADER ZUIDOOST-DRENTHE Het platteland laten bruisen, scoren met energie uit de regio en samen

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Prestatiesubsidieovereenkomst 2013

Prestatiesubsidieovereenkomst 2013 Prestatiesubsidieovereenkomst 2013 Stichting Openbare Bibliotheekvoorzieningen Gemeente Langedijk Over het format: Gemeente en instelling maken afspraken over de aandachtsgebieden veld 1 tot en met veld

Nadere informatie

Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in. de buurt. TYMPAAN 20 mei 2015

Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in. de buurt. TYMPAAN 20 mei 2015 Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in de buurt 2 TYMPAAN 20 mei 2015 De bibliotheek is een laagdrempelige plek voor ontmoeting in de buurt, want: 3 Je kunt er altijd

Nadere informatie

Bouwen aan de Participatiebibliotheek

Bouwen aan de Participatiebibliotheek Bouwen aan de Participatiebibliotheek Meerjarenbeleidsplan 2016-2019 Inhoud 1 Missie en visie 6 1.1 Missie 6 1.2 Visie 6 2 Kernwaarden 6 3 Strategische doelstellingen 7 4 Ondersteunende dienstverlening

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Functies van de bibliotheek in Oosterheide en Dommelbergen per 1 januari 2016.

Functies van de bibliotheek in Oosterheide en Dommelbergen per 1 januari 2016. Functies van de bibliotheek in Oosterheide en Dommelbergen per 1 januari 2016. Plaats van verbinding De bibliotheek is een knooppunt van allerlei vormen van kennis en informatie die op uiteenlopende manieren

Nadere informatie

Inzichten werksessies rollen medewerkers en vrijwilligers. Onderdeel van toolkit Nieuw Participeren

Inzichten werksessies rollen medewerkers en vrijwilligers. Onderdeel van toolkit Nieuw Participeren Inzichten werksessies rollen medewerkers en vrijwilligers Onderdeel van toolkit Nieuw Participeren Doel van de sessies Door middel van een groepsgesprek gezamenlijk creëren van inzicht in ieders rol, bijdrage

Nadere informatie

CultuurSpoor Best: verbinding en verbeelding

CultuurSpoor Best: verbinding en verbeelding CultuurSpoor Best: verbinding en verbeelding WHY CultuurSpoor Best staat voor de ontwikkeling van de inwoners van Best, waardoor iedereen volwaardig kan deelnemen (participeren) in de maatschappij. HOW

Nadere informatie

Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Missie, Visie en Strategie

Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Missie, Visie en Strategie Plaatselijk Belang Scharsterbrug Missie, Visie en Strategie Missie Als Plaatselijk Belang hebben we bestaansrecht omdat we gezamenlijk en gecoördineerd meer kunnen bereiken voor het dorp Scharsterbrug

Nadere informatie

2019D04795 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2019D04795 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2019D04795 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de

Nadere informatie

De bibliotheek vernieuwt!

De bibliotheek vernieuwt! Bibliotheek Rivierenland De bibliotheek vernieuwt! Presentatie Gemeenteraad Geldermalsen Gaby Lafeber 21 oktober 2014 Opbouw presentatie 1. De fundamenten van Bibliotheek Rivierenland 2. Waarom een nieuw

Nadere informatie

Profielschets. Bestuurssecretaris Elkien. ERLY the consulting company Opdrachtgever: Elkien Datum: mei 2015 Adviseur: drs.

Profielschets. Bestuurssecretaris Elkien. ERLY the consulting company Opdrachtgever: Elkien Datum: mei 2015 Adviseur: drs. Profielschets Bestuurssecretaris Elkien ERLY the consulting company Opdrachtgever: Elkien Datum: mei 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Elkien is een grote en innovatieve Friese woningcorporatie

Nadere informatie

Bijlage Bijgevoegd treft u onze beleidsnotitie aan, waarin wij de beslissing verder onderbouwen.

Bijlage Bijgevoegd treft u onze beleidsnotitie aan, waarin wij de beslissing verder onderbouwen. Leden van de Gemeenteraad Gemeente Kaag en Braassem Postbus 1 2370 AA Roelofarendsveen Alphen aan den Rijn, 10 oktober 2016 Geachte leden van de Gemeenteraad Kaag en Braassem, Middels deze brief brengen

Nadere informatie

De Bibliotheek op het station 2.0

De Bibliotheek op het station 2.0 De Bibliotheek op het station 2.0 Aanleiding In 2011 is in Haarlem de eerste bibliotheekvoorziening op een station geopend, met als ambitie om een keten van stationsbibliotheken in Nederland te realiseren.

Nadere informatie

BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS VOORWAARDEN

BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS VOORWAARDEN NTFU JAARPLAN 2015 BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS MARKTPOSITIE BELANGENBEHARTIGING VOORWAARDEN STERKE BONDSORGANISATIE INNOVATIEF HANDELEN NAAMSBEKENDHEID

Nadere informatie

De Bibliotheek: hart van de samenleving

De Bibliotheek: hart van de samenleving Bibliotheken Noord Fryslân ligt op koers! De Bibliotheek: hart van de samenleving ontdekdebieb.nl /ontdekdebieb Verkort jaarverslag 2015 In deze verkorte versie van het jaarverslag van Bibliotheken Noord

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Onthaalvorming: missie en strategie

Onthaalvorming: missie en strategie Onthaalvorming: missie en strategie 1 Gent in 2020? Welke stad is Gent in 2020? Wat vind jij belangrijk voor deze stad? Wat moet er zeker blijven? En wat wil je absoluut veranderd zien? Wat moeten we doen

Nadere informatie

ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID

ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID maart 2018 Inleiding In onderhavige notitie is het organisatie- en personeelsbeleid van de gemeente Rucphen beschreven. Dit organisatie- en personeelsbeleid is in samenspraak

Nadere informatie

Nieuwe organisatie in beeld

Nieuwe organisatie in beeld Nieuwe organisatie in beeld Missie & doelstellingen Wij bieden inspiratie, prikkelen de verbeelding en dagen mensen uit om zich te ontwikkelen. Doel 1: De ontwikkeling van kennis en cognitieve en communicatieve

Nadere informatie

Geanimeerde discussie over vrijwilligers in de bibliotheek

Geanimeerde discussie over vrijwilligers in de bibliotheek Geanimeerde discussie over vrijwilligers in de bibliotheek In welke mate werken openbare bibliotheken met vrijwilligers? Hoe worden vrijwilligers ingezet en besteden bibliotheken aandacht aan vrijwilligersbeleid?

Nadere informatie

Kernwaarden + Een stip aan de horizon

Kernwaarden + Een stip aan de horizon Kernwaarden + Een stip aan de horizon Samenwerkende Mediatheken Fontys Hogescholen Versie 1.0, 19 januari 2016 Inleiding Fontys Mediatheken ondersteunen en faciliteren het onderwijs en het onderzoek bij

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

Naar een ander samenspel ritselmanagement als insteek voor (overheids)participatie?

Naar een ander samenspel ritselmanagement als insteek voor (overheids)participatie? Naar een ander samenspel ritselmanagement als insteek voor (overheids)participatie? Gratis te downloaden via www. Jargonbingo Geen woorden, maar daden graag! Netwerken Eigen kracht Doedemocratie Loslaten

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

Bibliotheek Vlissingen maakt

Bibliotheek Vlissingen maakt Bibliotheek Vlissingen maakt het verschil! Informatiebemiddeling in de Google maatschappij. Inforum 2010 Karolien Selhorst De Google maatschappij Informatievloedgolf => het belang van informatie en daarmee

Nadere informatie

Cijfers en kengetallen Bibliotheek Gulpen-Wittem en Heuvellandbibliotheken

Cijfers en kengetallen Bibliotheek Gulpen-Wittem en Heuvellandbibliotheken Bijlage 1: Kerncijfers Stichting Heuvelland Bibliotheken en Bibliotheek Gulpen-Wittem Cijfers en kengetallen Bibliotheek Gulpen-Wittem en Heuvellandbibliotheken bibliotheek inwoners leden media uitleen

Nadere informatie

Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard. Van collecties naar communities

Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard. Van collecties naar communities Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard Van collecties naar communities 10 jaar MLP en 4YOU! 17 mei 2013 2 Mooie plekken in de bibliotheek 17 mei 2013 Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE STRATEGISCH BELEID 2013 2014 NAAR EEN EFFICIËNT EN ZICHTBAAR CENTRUM VOOR REVALIDATIE UMCG Centrum voor Revalidatie Strategisch beleidsplan 2013-2014 Vastgesteld op 1 november 2012 Vooraf Met het strategisch

Nadere informatie

Brede Welzijnsinstelling. Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving

Brede Welzijnsinstelling. Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving Aanleiding Bij brief van 9 juli 2012 bent u geïnformeerd over het door de SWOP geschreven plan van aanpak om zich te verbreden tot een Brede

Nadere informatie

Vol van Zeeland Strategisch Plan

Vol van Zeeland Strategisch Plan Vol van Zeeland Strategisch Plan 2016-2018 Woord vooraf Dit Strategisch Plan van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (ZB) voor de periode 2016-2018 verschijnt kort na een ingrijpend en langdurig fusieproces

Nadere informatie

Zonder U geen speeltuin!

Zonder U geen speeltuin! Zonder U geen speeltuin! Het belang van een speeltuin 22 september 2012 Speeltuinwerk Limburg 1 Pilot renovatie speeltuin t Heksenpretje Project omschrijving Huidige stand van zaken Wat is er al gebeurd?

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie