Praktische gids Naar een beter gehoor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktische gids Naar een beter gehoor"

Transcriptie

1 Praktische gids Naar een beter gehoor

2 Tips voor de gewenningsperiode Hoortoestellen hebben heel wat mogelijkheden, dat zult u al snel merken. Eraan wennen gaat echter niet in een-twee-drie. Hoe lang deze gewenningsperiode duurt is voor iedereen anders, maar we geven u graag enkele adviezen mee die u hierbij kunnen helpen. DOE ERVARING OP Draag uw hoortoestellen eerst thuis in een vertrouwde omgeving. Lees deze brochure luidop voor. Zo raakt u vertrouwd met uw eigen stem en met de bediening van uw toestellen. De eerste gesprekken voert u best met maar één persoon. Vermijd in het begin ook plaatsen met veel lawaai en mensen. Langzamerhand kunt u meer uitdagende situaties uitproberen. DRAAG UW HOORTOESTELLEN ZO LANG MOGELIJK Draag uw hoortoestellen elke dag iets langer, tot u ze de hele dag kunt aanhouden. Zo worden ze snel een deel van uzelf. Draag uw hoortoestellen ook thuis, als u helemaal alleen bent. Vertrouwd raken met dagelijkse geluiden versnelt het gewenningsproces. ZORG DAT U NIET MOE WORDT De confrontatie met nieuwe geluiden kan soms vermoeiend zijn of u nerveus maken. Eraan wennen verloopt geleidelijk, bij de één al sneller dan bij de ander. Neem daarom af en toe een rustpauze en ontspan heel bewust. LEER GERICHT LUISTEREN U zult beter horen in alle situaties, ook in lawaaierige omstandigheden. Probeer u te concentreren op het gesprek of uw gesprekspartner in de groep. Gericht luisteren kunt u makkelijk leren. Concentreer u tijdens een gesprek enkel op de stemmen en probeer die te verstaan. Negeer omringende geluiden, die enkel storen. Tracht elk geluid in huis en daarbuiten te herkennen en te lokaliseren. WEN AAN UW EIGEN STEM Omdat uw gehoorgang wordt afgesloten door een oorstukje of -schaaltje, kan uw eigen stem in het begin wat vreemd klinken. Klinkt alles wat u hoort goed, maar went u niet aan uw eigen stem, ga dan onmiddellijk langs bij uw Lapperreaudicien. Hij of zij kan u helpen.

3 BLIJF ACHTERGRONDLAWAAI DE BAAS De wereld is een vat vol geluiden. Enkel twee normaal werkende oren kunnen storende geluiden onderdrukken en de juiste informatie uit omgevingslawaai filteren. Hebt u lang met een hoorverlies rondgelopen zonder hoortoestellen, dan bent u het horen deels verleerd. U hoort plots geluiden die u bijna vergeten was en niet alle geluiden klinken aangenaam. Leren om ongewenste geluiden weer te onderdrukken is mogelijk, maar vraagt oefening. Daarom laat u uw hoortoestellen best nooit uit. Concentreer u bewust - tussen het achtergrondlawaai door - op de informatie die u echt wil horen en probeer de rest te negeren. Dit is niet gemakkelijk, maar zoek die situaties op en oefen intensief. De aanhouder wint. NEEM ACTIEF DEEL AAN DISCUSSIES Ook goedhorende mensen hebben vaak moeite met verstaan wanneer meerdere mensen door elkaar praten. Hou in discussies de afstand tot de spreker zo klein mogelijk en focus enkel op die persoon. BEZOEK OPENBARE GEBOUWEN Theaters, kerken, musea, conferentiezalen en plaatsen met veel echo maken het moeilijk om spraak te verstaan. Ga op tijd, zodat u een plaatsje kunt uitzoeken waar de akoestiek het best is. Meestal is dat vooraan in het midden, niet té dicht bij de spreker, maar wel dicht genoeg om zijn gezicht goed te zien. Veel openbare gebouwen hebben trouwens een technische installatie die het horen en verstaan vergemakkelijkt. Informeer van tevoren of er een ringleiding in de zaal aanwezig is. DRAAG BEIDE HOORTOESTELLEN Horen doet u met twee oren. Draag dus in elke situatie beide toestellen. U zult beter verstaan - zeker in groep - en geniet van een aangenamer, completer en ruimtelijk geluid. Bovendien spoort u geluiden ook beter op omdat uw lokalisatievermogen en uw ruimtelijk horen erop vooruit gaan.

4 Enkele praktische tips voor u en uw omgeving Communicatie is tweerichtingsverkeer. Niet alleen u moet leren omgaan met uw hoortoestellen, maar ook uw gesprekspartners. Door een aantal goede gewoontes aan te kweken, kunnen vrienden en familie gesprekken voor u makkelijker en comfortabel maken. Hoortoestellen zijn zo discreet dat uw gesprekspartners waarschijnlijk niet opmerken dat u er draagt. Breng hen dus zeker op de hoogte, zodat zij ermee rekening kunnen houden. Wij geven alvast enkele praktische tips voor u én voor familie en vrienden. TIPS VOOR U Draag uw hoortoestellen elke dag. Draag ze zo lang mogelijk in alle omstandigheden, ook als u alleen bent. Kom dichterbij. Hoe dichter u bij uw gesprekspartners staat, hoe gemakkelijker u ze verstaat. Kies de juiste plaats uit Ga bij een gesprek met meerdere mensen niet aan het eind van de tafel zitten, maar in het midden, waar u iedereen kunt horen én zien. Probeer altijd met uw rug naar het achtergrondlawaai te zitten. Vermijd ruimtes met veel rumoer en blijf ver van de meest lawaaierige plekken in een ruimte (bij de deur, open ramen aan de straatkant, luidsprekers of rumoerige toestellen). Ga met uw rug naar het raam zitten. Zo kunt u de mond en de gezichtsuitdrukkingen van uw gesprekspartner beter zien. Zorg dat u bij lezingen, seminaries of theatervoorstellingen op tijd bent en ga op de eerste rij zitten. Vraag de spreker eventueel om een microfoon te gebruiken of overhandig hem uw FM-zender of Roger Pen. Probeer tijdens gesprekken het achtergrondlawaai te dempen. Zet muziek zachter of helemaal uit, sluit de ramen of ga op zoek naar de rustigste plaats om te praten.

5 TIPS VOOR VRIENDEN EN FAMILIE Kijk uw gesprekspartner aan. Praat niet vanuit een andere ruimte of met uw rug naar iemand toe. Verstaan gaat makkelijker als anderen kunnen zien wat u zegt. Zorg dat u met uw gezicht in het licht staat. Zo zijn uw gezichtsuitdrukkingen en mondbewegingen beter zichtbaar. Vermijd kauwen of roken terwijl u spreekt. Dat maakt het moeilijker om te begrijpen wat u zegt en bijna onmogelijk om spraak af te leiden. Praat niet achter uw krant of met uw hand voor uw mond. U hoeft niet te schreeuwen. Een normaal volume volstaat. De meeste toestellen zijn ingesteld om een normaal spraakniveau te versterken, zodat schreeuwen te luid of zelfs oncomfortabel kan worden. Praat niet te snel. Spreek op een normaal tempo en articuleer duidelijk, zonder te overdrijven. U zal automatisch trager praten. Herformuleer. Als uw gesprekspartner u niet heeft begrepen, dan kunt u beter uw zin anders formuleren dan hetzelfde te herhalen. Sommige woorden zijn makkelijker te horen of af te leiden dan andere. Praat niet door elkaar. Probeer in een groep om de beurt te praten en elkaar niet te onderbreken. Door elkaar praten wordt algauw een mengelmoes. Probeer achtergrondlawaai tijdens een gesprek te vermijden. Zet de televisie uit en sluit openstaande ramen om verkeerslawaai te verminderen. Ga dichter bij uw gesprekspartner staan, zodat uw stem het achtergrondlawaai overstemt. Dit maakt het ook makkelijker om de gezichtsuitdrukkingen en de mondmimiek te zien. Probeer een rustige plek te vinden om te praten. Blijf attent en geduldig. Test de hoortoestellen van uw gesprekspartner niet uit in akoestisch moeilijke situaties zoals een grote zaal. Leren horen met hoortoestellen gaat stap voor stap. Horen en verstaan kosten bij aanvang wat moeite, waardoor de concentratie van uw gesprekspartner snel kan afnemen. Dwing hem of haar dan niet tot een conversatie. Elke persoon heeft een eigen ervarings- en leerritme. Wees een goede luisteraar, aanmoedigend, begripvol en geduldig. U zult al snel merken hoeveel levenskwaliteit uw partner, familielid of vriend terugwint!

6 De meest gestelde vragen over hoortoestellen HOE LANG GAAN BATTERIJEN VOOR HOORTOESTELLEN MEE? Dat hangt af van een aantal factoren: het type batterij, de versterking die het hoortoestel geeft en hoelang het toestel dagelijks wordt gebruikt. Over het algemeen gaan batterijen in de kleinste hoortoestellen enkele dagen tot een week mee. Batterijen in grote hoortoestellen houden het dan weer meerdere weken uit. HOE HOUD IK HET RECHTER- EN HET LINKERTOESTEL UIT ELKAAR? Op alle in-het-oor-toestellen is een gekleurd teken te vinden. Dat kan een serienummer zijn, een aantekening of een stip. Bij het rechtertoestel is dit teken altijd rood, bij het linker- sowieso blauw. Achter-het-oor-toestellen herkent u aan het serienummer of aan de rode of blauwe stip die erop wordt geplaatst door uw audicien. MOET IK ECHT TWEE TOESTELLEN DRAGEN? Horen met beide oren is even essentieel als zien met beide ogen. Om informatie goed te kunnen verwerken, hebben onze hersenen input van beide oren nodig. Is er een verschil tussen beide oren, dan wordt het plots moeilijk om te bepalen welke geluiden dichtbij of veraf zijn en welke geluiden bij de achtergrond horen. Dat is niet alleen onhandig, maar het kan ook gevaarlijk zijn - in het verkeer bijvoorbeeld. En dat is niet het enige voordeel van horen met twee oren. U zult ook merken dat: Klanken aangenamer, natuurlijker en rijker worden. Vergelijk het met muziek: een mono-opname klinkt veel holler en vlakker. Hetzelfde resultaat krijgt u met slechts één hoortoestel. Luisteren minder inspanning en concentratie vergt. U minder geluidsversterking nodig hebt, waardoor u zachte geluiden beter hoort en luide klanken beter kunt verdragen. Achtergrondlawaai wordt minder hinderlijk, zodat u ook beter verstaat in een rumoerige omgeving. U gemakkelijker geluiden kunt lokaliseren en uw oriëntatie beter wordt. Oorsuizingen duidelijk verminderen.

7 HOE VAAK MOET IK HOORTOESTELLEN SCHOONMAKEN EN WAT HEB IK DAARVOOR NODIG? De buitenkant van uw hoortoestellen maakt u best dagelijks schoon met een droog doekje. Met de speciale vochtige ontsmettingsdoekjes kunt u ook elke dag het oorsmeer van uw oorstukjes halen. Opgehoopt oorsmeer in de opening van het oorstukje of het schaaltje verwijdert u met een oorsmeerhaakje. Oorstukken moeten elke twee weken ook binnenin gereinigd worden. Hiervoor gebruikt u best de reinigingsset die u kreeg bij aankoop van uw hoortoestellen. Verderop in deze gids vindt u enkele praktische tips en uiteraard kan ook uw Lapperre-audicien u de nodige toelichting geven. MAG IK SLAPEN MET MIJN HOORTOESTELLEN? Het is niet aan te raden om met uw hoortoestellen te slapen, maar u hoeft niet in paniek te slaan als u toch indommelt op de sofa. s Nachts heeft u uw hoortoestel in principe niet nodig. Het kan pijn doen of hinderen als u erop gaat liggen of vervelend beginnen fluiten. Om s nachts de telefoon of een alarmsignaal te horen, bestaan speciale hulpmiddelen. Vraag ernaar bij uw audicien. HOE TELEFONEER IK BEST MET MIJN HOORTOESTELLEN? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. De microfoon van uw hoortoestel gebruiken Veel gebruikers houden de hoorn direct tegen de ingebouwde microfoon van hun hoortoestel. Bij achter-het-oor-toestellen zit de microfoon bovenaan het oor, bij in-het-oor-toestellen ter hoogte van de gehoorgang. Hoort u een fluitsignaal, dan houdt u de hoorn beter wat verder weg. Een ingebouwde telefoonversterker gebruiken Bepaalde telefoonmerken hebben toestellen met ingebouwde versterker en volumeregelaar. Stel het gewenste volume van de telefoon in en houd de hoorn bij de microfoon van uw hoortoestel. De ingebouwde luisterspoel Veel achter-het-oor-toestellen en sommige in-het-oor-toestellen hebben een ingebouwde telefoonspoel. Deze activeert u door de schakelaar van het hoortoestel op de T-stand te zetten. Verhoog zo nodig het volume. Hebt u een afstandsbediening, dan kunt u de luisterspoel daarmee activeren. Als de luisterspoel is ingeschakeld, wordt de microfoon van uw hoortoestel uitgezet, zodat het alleen het telefoonsignaal ontvangt. Zo wordt u niet gestoord door achtergrondlawaai. Schakel na het telefoneren terug naar stand M. Easyphone en Duophone Heel wat hoortoestellen hebben een eigen telefoonprogramma. Zo n toestel stelt zichzelf in als u een telefoon gebruikt. Duophone zorgt ervoor dat zodra de telefoon tegen het oor wordt geplaatst, het signaal beide oren bereikt. Het omgevingslawaai wordt gereduceerd en de helderheid van het geluid verbetert aanzienlijk. Streaming Met een Bluetooth streamer of de Phonak DECT-telefoon, ten slotte, wordt het telefoonsignaal draadloos naar beide hoortoestellen gestuurd. Het gebruik ervan is heel eenvoudig: u neemt op en begint te praten. KAN ACHTERGRONDLAWAAI HELEMAAL WEGGEHAALD WORDEN? Geen enkel hoortoestel kan achtergrondlawaai volledig wegfilteren. U hoort beter omdat het hoortoestel geluiden versterkt. In een omgeving met veel achtergrondlawaai zult u dus ook die geluiden horen. Moderne hoortoestellen met directionele microfoons hebben echter functies die achtergrondlawaai goed onderdrukken zodat de stem van de persoon die vóór u staat en rechtstreeks tot u spreekt, toch duidelijk doorkomt. KRIJG IK LUIE OREN DOOR MIJN HOORTOESTELLEN CONTINU TE DRAGEN? Hulpmiddelen die spierfuncties ondersteunen of deels vervangen, zoals steunverbanden, kunnen inderdaad de spieren verslappen. In het oor zijn echter geen spieren te vinden en geldt het tegenovergestelde. Door slecht te horen, krijgen uw hersenen minder geluiden te verwerken. Ze vergeten geleidelijk hoe ze deze geluiden moeten interpreteren. Slecht horen wordt een gewoonte. Om uw hersenen te trainen om goed te blijven horen en verstaan, is er maar één mogelijkheid: uw hoortoestellen zo veel mogelijk dragen in alle mogelijke situaties.

8 Het belang van goed onderhoud Om het beste uit uw hoortoestellen te halen, is een goed onderhoud essentieel. Een groot deel van dat onderhoud kunt u zelf doen. Lapperre heeft daarvoor een reeks eigen onderhoudsproducten ontwikkeld die het u makkelijk maken. Bij aankoop van uw hoortoestellen kreeg u al een Starter Kit met reinigingsen onderhoudsproducten aangepast aan uw type hoortoestellen. Door de producten regelmatig te gebruiken volgens de bijgeleverde aanwijzingen houdt u uw hoortoestellen in topconditie. U bent altijd welkom voor een onderhoud of een nazicht van uw hoortoestellen, dat is deel van onze service. We raden aan om elke vier maanden langs te komen in het hoorcentrum voor de vervanging van uw buisjes en filters. Daarvoor hoeft u geen afspraak te maken. REINIGING EN ONDERHOUD VAN IN-HET-OOR-TOESTELLEN Reinigingsdoekjes Water en oplosmiddelen kunnen de kwetsbare elektronische onderdelen beschadigen. Wrijf uw toestellen dagelijks af met een droge doek of de speciale Lapperre-reinigingsdoekjes. Deze vochtige doekjes zijn bedoeld om uw hoortoestellen te reinigen en te ontsmetten. Droogtabletten Iedereen heeft het soms te warm en ook bij vochtig weer kan er vocht in uw hoortoestellen komen. Droogtabletten bevatten gele korrels die het vocht uit uw hoortoestellen absorberen. De tabletten voorkomen dat uw hoortoestellen binnenin roesten. Na verloop van tijd (gemiddeld om de drie maanden) verkleurt de tablet en moet u ze vervangen. Leg uw hoortoestellen minstens één keer week samen met de droogtablet in het potje. Uiteraard géén water toevoegen. Verwijder altijd de batterijen en laat het batterijklepje open. De batterijen mogen niet mee in het potje. Let op: het karton achteraan uw tablet mag niet verwijderd worden en kan best naar boven gericht in het potje liggen. Bewaar de tablet na gebruik in een potje dat enkel daarvoor dient en dat goed sluit en luchtdicht is.

9 Reinigingsspray Verwijder dagelijks alle oorsmeerresten van uw toestellen met de Lapperre reinigingsspray met borsteltje. In deze spuitbus zit een vloeistof die oorsmeer oplost en uw hoortoestellen reinigt en ontsmet. Spuit nooit rechtstreeks in/op de hoortoestellen. Reinig de toestellen altijd van boven naar beneden om te voorkomen dat er oorsmeer of stofdeeltjes in komen. Aan de voorzijde zit een handig borsteltje waarmee u uw dopje/ schaaltje kunt reinigen. U kunt ook wat vloeistof aanbrengen op een zakdoek en hiermee uw hoortoestel schoonmaken. Als het volume van uw toestel minder wordt, kan het oorsmeerfiltertje verstopt zijn. Vervang het filtertje of ga langs bij uw Lapperre-audicien. Belangrijk om weten bij in-het-oor-toestellen: omdat de elektronica in het schaaltje is ingebouwd, zijn deze toestellen bijzonder gevoelig voor beschadiging door oorsmeer, vocht of vuil. Een regelmatig onderhoud is dus essentieel! REINIGING EN ONDERHOUD VAN ACHTER-HET-OOR-TOESTELLEN Reinigingsdoekjes Reinig dagelijks het oorstukje met een zachte, droge doek of met een Lapperre-reinigingsdoekje. Deze vochtige doekjes zijn bedoeld om uw hoortoestellen te reinigen en te ontsmetten. Gebruik ze vooral voor het oorstukje en de buitenzijde van uw hoortoestel. Controleer of de opening(en) van de oorstukjes niet verstopt zijn. Dat hindert immers de geluidsoverdracht tussen het hoortoestel en het oor. Maak minstens éénmaal per week de oorstukjes grondiger schoon met een desinfecterend product. Gebruik hiervoor de Lapperre Onderhoudsset. Droogtabletten Iedereen transpireert en ook bij vochtig weer kan er vocht in uw hoortoestellen komen. Droogtabletten bevatten gele korrels die het vocht uit uw hoortoestellen absorberen. De tabletten voorkomen dat uw hoortoestellen binnenin roesten. Na verloop van tijd (gemiddeld om de drie maanden) verkleurt de tablet en moet u ze vervangen. Leg uw hoortoestellen minstens één keer week samen met de droogtablet in het potje. Uiteraard géén water toevoegen. Verwijder altijd de batterijen en laat het batterijklepje open. De batterijen mogen niet mee in het potje. Let op: het karton achteraan uw tablet mag niet verwijderd worden en kan best naar boven gericht in het potje liggen. Bewaar de tablet na gebruik in een potje dat enkel daarvoor dient en dat goed sluit en luchtdicht is. Bruistabletten Deze tabletten zijn bedoeld om uw oorstukjes binnenin te reinigen en te ontsmetten. Maak de oorstukken los van de toestellen en leg ze samen met de tablet in een glas water. Laat ongeveer 15 tot 30 minuten weken. Spoel nadien de stukjes af en maak ze goed droog. Om het geluids- en verluchtingskanaal goed te drogen kunt u het blaaspeertje gebruiken. Opgelet: zorg dat u het linker- en rechtertoestel niet verwisselt! NOG EENVOUDIGER EN EFFICIËNTER De PerfectDry Lux, een elektronisch droogsysteem dat de hoortoestellen niet alleen droogt (met behulp van warme lucht), maar ze via UV-C-stralen ook desinfecteert. Die combinatie zorgt ervoor dat alle oppervlakken van de hoortoestellen bereikt worden. Haal de batterijtjes uit de hoortoestellen en plaats de toestellen met open batterijkamers in het kistje. Kies voor een korte reinigingscyclus van 30 minuten of een meer intensieve reiniging van anderhalf uur. De constante temperatuur van 45 c, maar vooral het gebruik van UV-C, verwijdert meer dan 99% van de virussen et bacteriën.

10 Ga langs bij uw hoorcentrum Bij Lapperre draait het om service. Onze vijf jaar waarborg op hoortoestellen is daar het beste voorbeeld van. Voor u een geruststelling, voor ons een bewijs van de kwaliteit van de producten en de professionele begeleiding door onze audiciens. Alle hoortoestellen aangepast in de Lapperrehoorcentra en erkende partners genieten van vijf jaar waarborg. Drie jaar bovenop de wettelijke fabriekswaarborg van twee jaar, dus. Deze waarborg dekt alle kosten van wisselstukken, transport en werkuren en garandeert u een veilig en comfortabel gevoel bij de aankoop van een hoortoestel. Is er iets mis, probeer dan niet zelf aan uw hoortoestellen te sleutelen. U kunt altijd terecht bij uw hoorcentrum voor een gratis onderhoud en nazicht. Is er een groter technisch probleem, dan heeft Lapperre een eigen technische dienst die u met plezier verderhelpt. Doorloop voor u langskomt zeker het lijstje hiernaast met de meest voorkomende problemen. Daarin vindt u misschien de oplossing wel. Loop zeker langs bij uw audicien als: U hinder ondervindt of pijn voelt wanneer het oorstukje juist zit. U zelf het oorsmeer niet meer uit de openingen van de oorstukjes kunt halen. Het buisje van het oorstukje gelig, hard of brokkelig is. Het hoortoestel begint te fluiten. De meest voorkomende problemen SYMPTOMEN MOGELIJKE OORZAAK OPLOSSING Mijn hoortoestel werkt niet Het toestel staat uit Zet het toestel aan (op M) Het toestel staat op T-stand Zet het toestel op M-stand Er zit geen batterij in het toestel Plaats een batterij De batterij is leeg Plaats een nieuwe batterij De batterij is verkeerd geplaatst Plaats de batterij met + op + Er zit een klevertje op de batterij Verwijder het klevertje De batterij is vettig of vuil Maak de batterij schoon met een droog doekje Het oorstukje is verstopt Maak het oorstukje schoon Het plastic buisje is verstopt of Vervang het plastic buisje gedraaid Het plastic buisje is gebarsten Vervang het plastic buisje Er zit vocht in het plastic buisje Blaas het buisje uit met de blaaspeer Het toestel is defect Raadpleeg uw audicien of de technische dienst Mijn hoortoestel klinkt te zwak De volumeregelaar staat te laag Zet het volume hoger De batterij is bijna leeg Plaats een nieuwe batterij Het oorstukje is verstopt Maak het oorstukje schoon Het oorstukje is foutief geplaatst Plaats het oorstukje opnieuw Het toestel is defect Raadpleeg uw audicien of de technische dienst Mijn hoortoestel fluit De volumeregelaar staat te hoog Zet het volume lager Er zit een lek in het plastic buisje Vervang het buisje Het plastic buisje is te hard Vervang het buisje Er zit een lek in het elleboogje Vervang het elleboogje U hebt een oorstop Bezoek een NKO-arts Het oorstukje is foutief geplaatst Plaats het oorstukje opnieuw Het oorstukje past niet meer Laat een nieuw oorstukje maken bij uw hoorcentrum Het toestel is te zwak Laat het toestel nakijken en bijregelen. Laat eventueel uw gehoor hertesten. Inwendig gefluit Raadpleeg uw audicien of de technische dienst Lapperre Customer Service: een luisterend oor voor al uw vragen Op zoek naar informatie die u niet in deze brochure vindt? Een vraag of een opmerking? Blijf er vooral niet mee zitten. Uw reacties zijn erg belangrijk voor ons! Lapperre Customer Service zoekt meteen naar een oplossing of bezorgt u de nodige informatie. Contacteer ons op het gratis nummer Mailen kan ook, naar info@lapperre.be

11 Stationsstraat 22 B-1702 Groot-Bijgaarden

Slechthorendheid Logopedie Hoortoestel

Slechthorendheid Logopedie Hoortoestel Gehoorproblemen Slechthorendheid Met het toenemen van de leeftijd gaat het gehoor achteruit. Dit is een slijtageproces van het binnenoor. Veel oudere mensen krijgen hierdoor te maken met presbyacusis (ouderdomsslechthorendheid).

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen Phonak CROS II De slimme oplossing voor eenzijdig horen Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug. Horen met één oor Wanneer u zich in een ruimte met veel lawaai

Nadere informatie

Hoortoestel met receiver (luidspreker in het oor) aanbrengen

Hoortoestel met receiver (luidspreker in het oor) aanbrengen Hoortoestel met receiver (luidspreker in het oor) aanbrengen De receiver kunt u gebruiken met een dome of een folieschaaltje. Dome Folieschaaltje Tip: het Rechterhoortoestel heeft een Rode markering en

Nadere informatie

Die reiniging bestaat uit 3 elementen: schoonmaken, vervangen van de filter en drogen.

Die reiniging bestaat uit 3 elementen: schoonmaken, vervangen van de filter en drogen. ONDERHOUD Belangrijk is dat u ongeveer driemaandelijks bij Hoorcentrum Aerts langskomt voor een grondige reiniging. Dat is belangrijk om een goede geluidskwaliteit te garanderen. Dat kan zonder afspraak.

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een gehoorapparaat

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een gehoorapparaat OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een gehoorapparaat Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Beltone Change. Gebruiksaanwijzing Digitaal Receiver In-Het-Oor hoortoestel (RIE) CHG62D en CHG62D Open CHG62D HPG en CHG62D HPG Open

Beltone Change. Gebruiksaanwijzing Digitaal Receiver In-Het-Oor hoortoestel (RIE) CHG62D en CHG62D Open CHG62D HPG en CHG62D HPG Open Beltone Change Gebruiksaanwijzing Digitaal Receiver In-Het-Oor hoortoestel (RIE) CHG62D en CHG62D Open CHG62D HPG en CHG62D HPG Open Een nieuw hoortoestel van Beltone Gefeliciteerd met uw aankoop van een

Nadere informatie

Tips bij slechthorendheid

Tips bij slechthorendheid Libra R&A Audiologie Tips bij slechthorendheid Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij een van de gesprekspartners slechthorend is. Technische hulpmiddelen,

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: (tip: het rechterhoortoestel heeft een rode markering en het linker hoortoestel een blauwe markering) CIC/IHO hoortoestel. Sluit het batterijbakje volledig.

Nadere informatie

Hoortoestel met thin tube (dunne slang) aanbrengen

Hoortoestel met thin tube (dunne slang) aanbrengen Hoortoestel met thin tube (dunne slang) aanbrengen De thin tube kan gebruikt worden met een dome of een folieschaaltje: Thin tube Dome Folieschaaltje Tip: het Rechterhoortoestel heeft een Rode markering

Nadere informatie

Introductiegids De eerste kennismaking

Introductiegids De eerste kennismaking Introductiegids De eerste kennismaking Ik hoor het wel, maar ik versta het niet Goed horen lijkt vanzelfsprekend, net als een goede gezondheid. We staan er niet bij stil, tot we op een dag vaststellen

Nadere informatie

Een hoorapparaat is een hulpmiddel, maar lost niet alle problemen op

Een hoorapparaat is een hulpmiddel, maar lost niet alle problemen op Hoofdstuk 4 HOORAPPARATEN Goed om weten Hoorapparaten zijn er in vele soorten. Ze hebben veel mogelijkheden, maar ook beperkingen. Vaak worden hulpverleners hier pas mee geconfronteerd als er zich problemen

Nadere informatie

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. www.phonak.nl

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. www.phonak.nl Goed horen met FM Een gids voor praktische toepassingen Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen

Nadere informatie

Eén plus één is meer dan twee. Waarom de meeste mensen met twee hoortoestellen beter horen dan met één.

Eén plus één is meer dan twee. Waarom de meeste mensen met twee hoortoestellen beter horen dan met één. Eén plus één is meer dan twee 8 Waarom de meeste mensen met twee hoortoestellen beter horen dan met één. Deze brochure is de achtste in een reeks Widex-publicaties over het gehoor en aanverwante onderwerpen.

Nadere informatie

ONDERHOUD. Die reiniging bestaat uit 3 elementen: schoonmaken, vervangen van de filter en drogen.

ONDERHOUD. Die reiniging bestaat uit 3 elementen: schoonmaken, vervangen van de filter en drogen. ONDERHOUD Belangrijk is dat u ongeveer driemaandelijks bij Hoorcentrum Aerts langskomt voor een grondige reiniging. Dat is belangrijk om een goede geluidskwaliteit te garanderen. Dat kan zonder afspraak.

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Tip: het Rechterhoortoestel heeft een Rode markering en het linkerhoortoestel een blauwe. De R van rood en rechts is een ezelsbruggetje om het makkelijk te

Nadere informatie

ONDERHOUD. Die reiniging bestaat uit 3 elementen: schoonmaken, vervangen van de filter en drogen.

ONDERHOUD. Die reiniging bestaat uit 3 elementen: schoonmaken, vervangen van de filter en drogen. ONDERHOUD Belangrijk is dat u ongeveer driemaandelijks bij Hoorcentrum Aerts langskomt voor een grondige reiniging. Dat is belangrijk om een goede geluidskwaliteit te garanderen. Dat kan zonder afspraak.

Nadere informatie

Het gebruik van digitale hoortoestellen bij mensen met dementie

Het gebruik van digitale hoortoestellen bij mensen met dementie Het gebruik van digitale hoortoestellen bij mensen met dementie Een folder voor slechthorenden met dementie en hun mantelzorgers. Deze folder is bedoeld om praktische informatie en tips te geven. Door

Nadere informatie

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen Phonak CROS II De slimme oplossing voor eenzijdig horen Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug. Angie Aspinall, Phonak CROS-gebruiker Horen met één oor Wanneer

Nadere informatie

(H)OORZAKEN OUDERDOMS- SLECHTHORENDHEID

(H)OORZAKEN OUDERDOMS- SLECHTHORENDHEID (H)OORZAKEN OUDERDOMS- SLECHTHORENDHEID Lieve De Bruyne Arteveldehogeschool, Gent Inleiding 10 % Belgische bevolking heeft gehoorprobleem > 50 % ouder dan 60 jaar heeft gehoorproblemen, > 80 % van de 70-plussers

Nadere informatie

/ Printed in Denmark GEBRUIKS- AANWIJZING

/ Printed in Denmark GEBRUIKS- AANWIJZING 906 69 340 00 / 11.06 Printed in Denmark GEBRUIKS- AANWIJZING Gefeliciteerd U heeft ervoor gekozen om uw communicatievermogen te verbeteren. Dit boekje bevat alle benodigde informatie om uw nieuwe hoortoestel

Nadere informatie

Horen zoals u dat wilt

Horen zoals u dat wilt Horen zoals u dat wilt ESSENTIËLE HOORTECHNOLOGIE Premium Advanced Essential GEWELDIGE PrESTaTIES Technologie die de werking van de hersenen ondersteunt Als u op zoek bent naar een hooroplossing, dan dient

Nadere informatie

Hoortoestellen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Hoortoestellen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Hoortoestellen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Een hoortoestel De KNO-arts heeft u geadviseerd een (nieuw) hoortoestel te proberen. In deze folder leest u meer over de

Nadere informatie

Aangepast aan uw wereld vol geluiden

Aangepast aan uw wereld vol geluiden Aangepast aan uw wereld vol geluiden GEAVANCEERDE HOORTECHNOLOGIE Premium Advanced Essential Leef uw leven met een hooroplossing die net zo uniek is als u Iedereen hoort anders. De manier waarop ieder

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij één van de gesprekspartners

Nadere informatie

HANDLEIDING. ReSound Metrix MX10 CIC

HANDLEIDING. ReSound Metrix MX10 CIC HANDLEIDING ReSound Metrix MX10 CIC RESOUND METRIX TM MX10 CIC (COMPLEET-IN-HET-KANAAL) UW PERSOONLIJKE HOORTOESTEL Gefeliciteerd met de aankoop van uw nieuwe, volledig digitale hoortoestel van GN ReSound!

Nadere informatie

Handleiding - be 9 by ReSound - be 7 by ReSound

Handleiding - be 9 by ReSound - be 7 by ReSound Handleiding - be 9 by ReSound - be 7 by ReSound Gefeliciteerd met de aankoop van uw nieuwe, volledig digitale hoortoestel van ReSound. ReSounds innovatieve technologie en design en de persoonlijke instelling,

Nadere informatie

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Eén van uw werknemers/collega s is ernstig slechthorend. Op dit moment wordt door het CI-team VUmc beoordeeld of hij/zij baat zou kunnen

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Senso Diva serie. SD-9 en SD-9M Achter-het-oor toestellen

Gebruiksaanwijzing Senso Diva serie. SD-9 en SD-9M Achter-het-oor toestellen Gebruiksaanwijzing Senso Diva serie SD-9 en SD-9M Achter-het-oor toestellen Hoortoestellen, oorstukjes, reinigingsinstrumentjes e.d. die in deze gebruiksaanwijzing zijn afgebeeld kunnen er in werkelijkheid

Nadere informatie

Beltone Identity. Gebruiksaanwijzing Digitaal Achter Het Oor hoortoestel. Identity 66 Identity 76 Identity 86

Beltone Identity. Gebruiksaanwijzing Digitaal Achter Het Oor hoortoestel. Identity 66 Identity 76 Identity 86 Beltone Identity Gebruiksaanwijzing Digitaal Achter Het Oor hoortoestel Identity 66 Identity 76 Identity 86 Een nieuw hoortoestel van Beltone Gefeliciteerd met uw aankoop van een Beltone-hoortoestel. Dit

Nadere informatie

Handleiding. ReSound oplader 60 en 80

Handleiding. ReSound oplader 60 en 80 Handleiding ReSound oplader 60 en 80 Gefeliciteerd met de aankoop van de nieuwe ReSound oplader voor uw hoortoestel. Deze handleiding helpt u om te gaan met de oplader. Wij hopen dat u er veel plezier

Nadere informatie

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. Phonak BV Postbus ED Vianen

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. Phonak BV Postbus ED Vianen Goed horen met FM Een gids voor praktische toepassingen Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen

Nadere informatie

De natuur gaf ons twee oren die samen horen

De natuur gaf ons twee oren die samen horen De natuur gaf ons twee oren die samen horen een natuurlijke geluidswereld De natuur heeft ons twee oren gegeven die samenwerken. En net als onze oren, communiceren ook de nieuwe WIDEX CLEAR 440 hoortoestellen

Nadere informatie

GIDS VOOR OPTIMAAL HOREN

GIDS VOOR OPTIMAAL HOREN GIDS VOOR OPTIMAAL HOREN 2 Inhoudsopgave Gids voor optimaal horen Inleiding 2 De beginfase 4 Voortgang 5 Tips voor optimaal horen 6 Tips voor communicatie 10 (Suggesties voor familie en vrienden) Verzorging

Nadere informatie

Beltone True. De doorbraak die sterker, duidelijker en geavanceerder is

Beltone True. De doorbraak die sterker, duidelijker en geavanceerder is Beltone. Iedereen heeft het recht om goed te horen. De basis voor Beltone werd gelegd met een actie om een vriend meer levensvreugde te bezorgen. Al sinds 1940 leveren wij de kennis, de middelen, de service

Nadere informatie

BETER HOREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND

BETER HOREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND BETER HOREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND Beter horen U hebt van de KNO-arts een aanvraag meegekregen voor een hoortoestel (een gehoorapparaat) en een lijst van audiciens, deskundigen

Nadere informatie

Phonak CROS B. Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on

Phonak CROS B. Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on Phonak CROS B Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on 'Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug.' Angie Aspinall, Phonak CROS-gebruiker

Nadere informatie

Onzichtbaarheid geeft u het vertrouwen de geluiden van het leven te verkennen.

Onzichtbaarheid geeft u het vertrouwen de geluiden van het leven te verkennen. Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen van de technologie op te zoeken, ontwikkelen we innovaties

Nadere informatie

Cedis verzorgingsinstructies. Een beknopte handleiding voor de verzorging van uw hoortoestel.

Cedis verzorgingsinstructies. Een beknopte handleiding voor de verzorging van uw hoortoestel. Cedis verzorgingsinstructies Een beknopte handleiding voor de verzorging van uw hoortoestel. Verzorging van hoortoestellen 3 Verzorging en reiniging van uw hoortoestel Hoortoestellen laten u de wereld

Nadere informatie

Bewaar exemplaar. Roger Pen & Roger EasyPen Uitlevering aan cliënt

Bewaar exemplaar. Roger Pen & Roger EasyPen Uitlevering aan cliënt Bewaar exemplaar Roger Pen & Roger EasyPen Uitlevering aan cliënt maart 2015 Verstaan in gezelschap was nog nooit zo eenvoudig 2 Stap 1 (OPTIONEEL): Roger Pen toevoegen in Target module Selecteer de Roger

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing REAL Serie. RE-m Achter-het-oor

Gebruiksaanwijzing REAL Serie. RE-m Achter-het-oor Gebruiksaanwijzing REAL Serie RE-m Achter-het-oor Hoortoestellen, oorstukjes, reinigingsinstrumentjes e.d. die in deze gebruiksaanwijzing zijn afgebeeld kunnen er in werkelijkheid anders uitzien. Daarnaast

Nadere informatie

resound.com CONTACTGEGEVENS BELGIË Tel: +32 (0)2 513 55 91 info@gnresound.be www.resound.com

resound.com CONTACTGEGEVENS BELGIË Tel: +32 (0)2 513 55 91 info@gnresound.be www.resound.com ReSound helpt mensen weer te horen met hoortoestellen die het natuurlijke oor nabootsen. Het is ons doel u de mogelijkheid te bieden een rijk, actief en bevredigend leven te leiden, waarin u niet gehinderd

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

Een hoortoestel. Verschillende soorten

Een hoortoestel. Verschillende soorten Hoortoestellen Een hoortoestel De KNO-arts heeft u geadviseerd een (nieuw) hoortoestel te proberen. In deze folder leest u meer over de verschillende hoortoestellen, de audicien en de vergoedingen. Eerst

Nadere informatie

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek!

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek! Afasie Logopedie Afasie is een taalstoornis die ontstaat door schade aan de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte of CVA (hersenbloeding, herseninfarct). In deze folder leest u hoe afasie ontstaat en

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing REAL Serie. RE-9 Achter-het-oor

Gebruiksaanwijzing REAL Serie. RE-9 Achter-het-oor Gebruiksaanwijzing REAL Serie RE-9 Achter-het-oor 2 Hoortoestellen, oorstukjes, reinigingsinstrumentjes e.d. die in deze gebruiksaanwijzing zijn afgebeeld kunnen er in werkelijkheid anders uitzien. Daarnaast

Nadere informatie

Advance Open x17. Gebruiksaanwijzing

Advance Open x17. Gebruiksaanwijzing Advance Open x17 Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave Welkom 4 Uw hoortoestellen 5 Type toestel 5 Vertrouwd raken met uw hoortoestellen 5 Componenten en benamingen 6 Bedieningsregelaars 8 Instellingen 9 Batterijen

Nadere informatie

Benut uw Oticon hooroplossing optimaal

Benut uw Oticon hooroplossing optimaal Benut uw Oticon hooroplossing optimaal CONNECTIVITEIT In goed gezelschap Met Oticon ConnectLine haalt u het beste uit uw Oticon toestellen, in meer situaties. ConnectLine zal u helpen om een beter contact

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING RIC HOORTOESTELLEN quix G4 quix G3 Volta quix C

GEBRUIKSAANWIJZING RIC HOORTOESTELLEN quix G4 quix G3 Volta quix C GEBRUIKSAANWIJZING RIC HOORTOESTELLEN quix G4 quix G3 Volta quix C INHOUDSOPGAVE Welkom 4 Uw hoortoestellen 5 Type toestel 5 Vertrouwd raken met uw hoortoestellen 5 Componenten en benamingen 6 Bedieningsregelaars

Nadere informatie

Werkplekaanpassing. Goed horen op het werk met Roger

Werkplekaanpassing. Goed horen op het werk met Roger Werkplekaanpassing Goed horen op het werk met Roger Januari 2014 Concentreer u op uw werk en niet op uw gehoor Phonak stelt zich als doel het algemene hoorvermogen en het spraakverstaan van slechthorenden

Nadere informatie

Laat u inspireren door het leven

Laat u inspireren door het leven Meer informatie over ReSound Unite draadloze accessoires. Vraag ernaar bij uw audicien of scan hier/ga naar www.resound.nl/unite M101716-NL-13.07-Rev.A Laat u inspireren door het leven met ReSound Unite

Nadere informatie

De Roger Pen in een pennenstreek

De Roger Pen in een pennenstreek De Roger Pen in een pennenstreek Proficiat met uw keuze voor de Roger Pen! U heeft gekozen voor de Roger Pen, het Zwitserse kwaliteitsproduct dat met de grootste zorg is ontwikkeld om de slechthorende

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Inteo-m. Achter-het-oor

Gebruiksaanwijzing Inteo-m. Achter-het-oor Gebruiksaanwijzing Inteo-m Achter-het-oor Hoortoestellen, oorstukjes, reinigingsinstrumentjes e.d. die in deze gebruiksaanwijzing zijn afgebeeld kunnen er in werkelijkheid anders uitzien. Daarnaast behouden

Nadere informatie

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Ontdek het plezier van telefoneren

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Ontdek het plezier van telefoneren Comfort Digisystem Microphone DM90 - Ontdek het plezier van telefoneren Welkom bij de mobiele revolutie Een mobiele telefoon is tegenwoordig een groot deel van ons leven, we gebruiken hem op het werk,

Nadere informatie

CIC, Mini-kanaal, Kanaal, (Half)concha, (Half)concha P Omni

CIC, Mini-kanaal, Kanaal, (Half)concha, (Half)concha P Omni G E B R U I K S A A N W I J Z I N G CIC, Mini-kanaal, Kanaal, (Half)concha, (Half)concha P Omni Gefeliciteerd met uw nieuwe digitale hoortoestel(len). Wanneer u de instructies over het gebruik en onderhoud

Nadere informatie

EARABLE. Belangrijke productinformatie

EARABLE. Belangrijke productinformatie EARABLE Belangrijke productinformatie QUBI Gefeliciteerd met de aanschaf van QUBI. Met de aanschaf van QUBI bent u verzekerd van een product dat is samengesteld uit hoogwaardige componenten. Door toepassing

Nadere informatie

Handleiding. - be 9 by ReSound Custom - be 9 by ReSound Custom Power - be 7 by ReSound Custom - be 7 by ReSound Custom Power

Handleiding. - be 9 by ReSound Custom - be 9 by ReSound Custom Power - be 7 by ReSound Custom - be 7 by ReSound Custom Power Handleiding - be 9 by ReSound Custom - be 9 by ReSound Custom Power - be 7 by ReSound Custom - be 7 by ReSound Custom Power Gefeliciteerd met de aankoop van uw nieuwe, volledig digitale hoortoestel van

Nadere informatie

Lapperre in-het-oor-toestellen Ongezien klein, ongehoord goed

Lapperre in-het-oor-toestellen Ongezien klein, ongehoord goed Lapperre in-het-oor-toestellen Ongezien klein, ongehoord goed Lyric De contactlens voor je oor Ontdek Lyric: een hoortoestel dat zo klein en performant is dat je vergeet dat je het draagt. Lyric zit volledig

Nadere informatie

Wat als je minder begint te horen? INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Wat als je minder begint te horen? INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Wat als je minder begint te horen? INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUDSTAFEL 1. Een woordje uitleg over horen 5 2. Wie heeft een hoorapparaat nodig? 6 3. Wat als je een hoorapparaat nodig hebt? 7 4. De

Nadere informatie

Laat u inspireren door het leven

Laat u inspireren door het leven Meer informatie over ReSound Unite draadloze accessoires. Vraag het aan uw audicien. Scan onderstaande QR code of ga naar www.resound.nl/unite M101550-NL-12.11-Rev.A Laat u inspireren door het leven met

Nadere informatie

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Gehoor en communicatie zijn van groot belang voor de mens. Wanneer er een beperking van gehoor, spraak of taal optreedt, heeft dat vaak grote gevolgen voor het

Nadere informatie

Handleiding. Sinner bluetooth scooterhelm

Handleiding. Sinner bluetooth scooterhelm Handleiding Sinner bluetooth helm Sinner bluetooth skihelm Sinner bluetooth scooterhelm Inhoudsopgave 1 Introductie bluetooth 1.1 Bluetooth helm controle knop 1.2 Ondersteunende profielen en functies 1.3

Nadere informatie

Advance IF CIC x17, Advance IF Canal x17. Gebruikershandleiding

Advance IF CIC x17, Advance IF Canal x17. Gebruikershandleiding Advance IF CIC x17, Advance IF Canal x17 Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Welkom 4 Uw hoortoestellen 5 Type toestel 5 Vertrouwd raken met uw hoortoestellen 5 Componenten en benamingen 6 Bedieningsregelaars

Nadere informatie

Fabrikant: Phonak AG Laubisrütistrasse 28 CH-8712 Stäfa Zwitserland

Fabrikant: Phonak AG Laubisrütistrasse 28 CH-8712 Stäfa Zwitserland Fabrikant: Phonak AG Laubisrütistrasse 28 CH-8712 Stäfa Zwitserland EU Representative: Phonak GmbH D-70736 Fellbach-Oeffingen Duitsland www.phonak.com 0459 029-1017-07/2010-04/A+W/FO Printed in Switzerland

Nadere informatie

EARABLE. Handleiding

EARABLE. Handleiding EARABLE Handleiding Gefeliciteerd met uw QUBI QUBI is de ideale hoorhulp voor volwassenen met licht tot matig hoorverlies. Video s over het gebruik en het onderhoud van QUBI vindt u op www.qubi.nl/faq.

Nadere informatie

resound.com KINDEREN Meer woorden horen in het klaslokaal EEN HANDLEIDING VOOR LERAREN

resound.com KINDEREN Meer woorden horen in het klaslokaal EEN HANDLEIDING VOOR LERAREN resound.com KINDEREN Meer woorden horen in het klaslokaal EEN HANDLEIDING VOOR LERAREN M102482-NL-16.03-Rev.A.indd 1 15-03-2016 15:14:03 M102482-NL-16.03-Rev.A.indd 2 15-03-2016 15:14:14 Een prettige leeromgeving

Nadere informatie

Waar kunt u nu aan merken dat uw kind niet goed hoort of moeite heeft met luisteren?

Waar kunt u nu aan merken dat uw kind niet goed hoort of moeite heeft met luisteren? Horen en Luisteren Horen en luisteren Horen en luisteren zijn niet hetzelfde. Horen heeft te maken met de geluiden die het oor binnenkomen; luisteren heeft te maken met wat je met die geluiden doet. Om

Nadere informatie

Werkplekaanpassing. Goed horen op het werk met Roger

Werkplekaanpassing. Goed horen op het werk met Roger Werkplekaanpassing Goed horen op het werk met Roger Januari 2015 Concentreer u op uw werk en niet op uw gehoor Phonak stelt zich als doel het algemene hoorvermogen en het spraakverstaan van slechthorenden

Nadere informatie

Verbeter de prestaties van uw hoortoestellen. draadloze accessoires

Verbeter de prestaties van uw hoortoestellen. draadloze accessoires Verbeter de prestaties van uw hoortoestellen draadloze accessoires De moderne technologie voor hoortoestellen maakt het horen en verstaan in bijna alle situaties tot een prettige ervaring. Maar aan de

Nadere informatie

Hoor beter, voel je goed

Hoor beter, voel je goed Hoor beter, voel je goed 2 isense uw draadloze luistersysteem Hartelijk dank dat u onze isense-brochure leest. We willen u graag informatie geven over de isense-producten en de mogelijkheden die het isense-systeem

Nadere informatie

MEER contact. Interactie met de wereld is zo belangrijk

MEER contact. Interactie met de wereld is zo belangrijk MEER interactie MEER contact Met Vigo Connect kunt u beter met iedereen communiceren. Uw geluidswereld gaat weer verrassend helder en duidelijk klinken, of u nu een licht of ernstig gehoorverlies heeft.

Nadere informatie

Resound Azure MIHO AZ30, AZ30-P, AZ30-D, AZ30-DP

Resound Azure MIHO AZ30, AZ30-P, AZ30-D, AZ30-DP Handleiding Resound Azure MIHO AZ30, AZ30-P, AZ30-D, AZ30-DP ReSound Azure TM Uw nieuwe digitale ReSound Azure TM hoortoestellen stellen u in staat om weer geluiden te horen die u door uw gehoorverlies

Nadere informatie

Ace primax. Gebruikersgids

Ace primax. Gebruikersgids Ace primax Gebruikersgids Inhoud Welkom 4 Uw hoortoestellen 5 Type apparaat 5 Vertrouwd raken met uw hoortoestellen 5 Componenten en namen 6 Bedieningselementen 8 Instellingen 9 Batterijen 10 Batterijformaat

Nadere informatie

Geluid zoals u dat wilt Altijd en overal.

Geluid zoals u dat wilt Altijd en overal. Geluid zoals u dat wilt Altijd en overal. Beltone Trust Geluid zoals u dat wenst. Waar u ook bent. Het leven zit vol aangename verrassingen! Plezier maken met familie en vrienden, of reizen voor zaken

Nadere informatie

Handleiding problemen oplossen. Kinderen 0 5 jaar

Handleiding problemen oplossen. Kinderen 0 5 jaar Handleiding problemen oplossen Kinderen 0 5 jaar 2 Inhoud Algemeen onderhoud Algemeen onderhoud van uw Phonak hoortoestel en FM-systeem pagina 3 Dagelijkse checks inspiro pagina 4 Problemen oplossen Hoortoestellen

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Ace primax. Gebruiksaanwijzing

Ace primax. Gebruiksaanwijzing Ace primax Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave Welkom 4 Uw hoortoestellen 5 Type toestel 5 Vertrouwd raken met uw hoortoestellen 5 Componenten en benamingen 6 Bedieningsregelaars 8 Instellingen 9 Batterijen

Nadere informatie

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afasie Afasie is een taalstoornis ontstaan door hersenletsel. Iemand met afasie heeft moeite met het uiten en het begrijpen van de taal. In deze brochure leest u wat afasie inhoudt en vindt u een aantal

Nadere informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Je wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de

Nadere informatie

AudioFitness Dagboek. Naam en geboortedatum

AudioFitness Dagboek. Naam en geboortedatum AudioFitness Dagboek Naam en geboortedatum 1 2 Basis van de training Oren en hersenen Horen doen we niet alleen met onze oren, maar vooral tussen de oren in onze hersenen. Alle informatie die onze oren

Nadere informatie

Gehoortest / aanpassen hoortoestel

Gehoortest / aanpassen hoortoestel Patiënteninformatie Gehoortest / aanpassen hoortoestel rkz.nl Zojuist zijn met u afspraken gemaakt voor een uitgebreide gehoortest. Deze folder geeft u nader uitleg over hetgeen daarbij gaat gebeuren.

Nadere informatie

SLECHTHORENDHEID EN HOORTOESTELLEN

SLECHTHORENDHEID EN HOORTOESTELLEN SLECHTHORENDHEID EN HOORTOESTELLEN 359 Inleiding Het verschijnsel slechthorendheid is bij u vastgesteld. In deze folder leest u meer over dit verschijnsel en de behandelmogelijkheden. Werking van het oor

Nadere informatie

twee oren samen horen

twee oren samen horen De natuur gaf ons twee oren die samen horen een natuurlijke geluidswereld De nieuwe CLEAR 220 hoortoestellen van Widex zijn volledig draadloos. En net als onze oren communiceren ze voortdurend met elkaar.

Nadere informatie

Wist je dat Eén op tien volwassenen last heeft van tinnitus?

Wist je dat Eén op tien volwassenen last heeft van tinnitus? Alles over tinnitus Iedereen heeft wel eens last van tinnitus of fluitende oren, maar voor sommige mensen is het een constante bron van ergernis. Hoeveel last u ook heeft, het is bij tinnitus bijna altijd

Nadere informatie

In-Het-Oor hoortoestellen

In-Het-Oor hoortoestellen In-Het-Oor hoortoestellen Insio Nx CIC, Insio Nx IIC Gebruiksaanwijzing Hearing Systems Inhoudsopgave Welkom 4 Uw hoortoestellen 5 Type toestel 5 Vertrouwd raken met uw hoortoestellen 5 Componenten en

Nadere informatie

Ponto Streamer. Nieuwe draadloze communicatiemogelijkheden. Ponto TM Het botverankerde hoorsysteem

Ponto Streamer. Nieuwe draadloze communicatiemogelijkheden. Ponto TM Het botverankerde hoorsysteem Ponto Streamer Nieuwe draadloze communicatiemogelijkheden Ponto TM Het botverankerde hoorsysteem Uw ideale Partner Nieuwe communicatiemogelijkheden Met Ponto Streamer heeft u toegang tot Oticon ConnectLine

Nadere informatie

Beltone Change. Gebruiksaanwijzing Digitaal In-Het-Oor hoortoestel. Change 15/15 HPG Change 25/25 HPG Change 35/35 HPG en Change 35D/35D HPG

Beltone Change. Gebruiksaanwijzing Digitaal In-Het-Oor hoortoestel. Change 15/15 HPG Change 25/25 HPG Change 35/35 HPG en Change 35D/35D HPG Beltone Change Gebruiksaanwijzing Digitaal In-Het-Oor hoortoestel Change 15/15 HPG Change 25/25 HPG Change 35/35 HPG en Change 35D/35D HPG Een nieuw hoortoestel van Beltone Gefeliciteerd met uw aankoop

Nadere informatie

Beltone Turn. Gebruiksaanwijzing Digitaal trimmer Achter-Het-Ooe hoortoestel. AHO: TN2T75 & TN3T75 Power: TN3T85

Beltone Turn. Gebruiksaanwijzing Digitaal trimmer Achter-Het-Ooe hoortoestel. AHO: TN2T75 & TN3T75 Power: TN3T85 Beltone Turn Gebruiksaanwijzing Digitaal trimmer Achter-Het-Ooe hoortoestel AHO: TN2T75 & TN3T75 Power: TN3T85 Een nieuw hoortoestel van Beltone Gefeliciteerd met uw aankoop van een Beltone-hoortoestel.

Nadere informatie

ALS IEMAND DIE U KENT EEN GEHOORVERLIES HEEFT

ALS IEMAND DIE U KENT EEN GEHOORVERLIES HEEFT ALS IEMAND DIE U KENT EEN GEHOORVERLIES HEEFT Neem de eerste stap De gevolgen van gehoorverlies blijven niet beperkt tot de slechthorende alleen. Gehoorverlies heeft een behoorlijke invloed op familieleden,

Nadere informatie

SOUNDGATE. Draadloos verbonden met de wereld

SOUNDGATE. Draadloos verbonden met de wereld SOUNDGATE Draadloos verbonden met de wereld De mogelijkheden om verbonden te zijn, zijn beter dan ooit tevoren. Via allerlei elektronische apparaten maken we contact met familie, vrienden en collega s,

Nadere informatie

Reparatieprocedure. Dit document is ook online beschikbaar op

Reparatieprocedure. Dit document is ook online beschikbaar op Reparatieprocedure Dit document is ook online beschikbaar op www.exsilent.nl/support/rma.pdf Mocht het gebeuren dat u een ExSilent toestel heeft wat niet naar behoren functioneert, dan verzoeken wij u

Nadere informatie

voor ouders Informatie

voor ouders Informatie Informatie voor ouders WIDEX BABY 440 de best mogelijke start Horen speelt voor baby s een cruciale rol in de manier waarop zij taal ontwikkelen en waarop zij de wereld ontdekken. Baby s horen geluiden

Nadere informatie

Waarom zou het beter zijn om nog even te wachten?

Waarom zou het beter zijn om nog even te wachten? Waarom zou het beter zijn om nog even te wachten? In uw oren blijft de tijd gewoon doortikken Bent u bereid er iets aan te doen? Hoorproblemen zouden u niet moeten verhinderen om alles uit uw leven te

Nadere informatie

Silk Nx. Gebruiksaanwijzing. Hearing Systems

Silk Nx. Gebruiksaanwijzing. Hearing Systems Silk Nx Gebruiksaanwijzing Hearing Systems Inhoudsopgave Welkom 4 Uw hoortoestellen 5 Type toestel 5 Vertrouwd raken met uw hoortoestellen 5 Componenten en benamingen 6 Luisterprogramma's 7 Functies 7

Nadere informatie

Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie

Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie Inhoud Afasie, wat is dat en hoe kunt u er mee om gaan? 5 Taalproblemen 6 Hoe ervaren afasiepatiënten de moeilijkheden zelf? 7 Hoe kunt u het beste omgaan

Nadere informatie

Hoor de momenten die onvergetelijke herinneringen worden.

Hoor de momenten die onvergetelijke herinneringen worden. Beltone Promise Beltone. Iedereen heeft het recht om goed te horen. De basis voor Beltone werd gelegd met een actie om een vriend meer levensvreugde te bezorgen. Al sinds 1940 bieden we kennis, middelen,

Nadere informatie

Hoortoestelaanpassing. door de audicien

Hoortoestelaanpassing. door de audicien Hoortoestelaanpassing door de audicien Inleiding Uit het zojuist afgenomen gehooronderzoek blijkt dat u een gehoorverlies heeft. In deze folder wordt de gang van zaken bij een hoortoestelaanpassing besproken.

Nadere informatie

Power voor uw hersenen

Power voor uw hersenen Power voor uw hersenen POWER LINE Geniet van meer details in spraak - meer Power om deel te nemen aan het leven People First is our promise to empower people to communicate freely, interact naturally and

Nadere informatie

Comfort Contego. Gebruiksvriendelijke draadloze luisterhulp voor een actievere levensstijl

Comfort Contego. Gebruiksvriendelijke draadloze luisterhulp voor een actievere levensstijl Comfort Contego Gebruiksvriendelijke draadloze luisterhulp voor een actievere levensstijl Het is heel gemakkelijk om mijn Comfort Contego in te stellen voor elke gelegenheid. Gertrud en ik reizen veel.

Nadere informatie

Dysartrie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Dysartrie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Dysartrie Dysartrie is een spraakstoornis ten gevolge van een neurologische aandoening. Iemand met een dysartrie heeft moeite om verstaanbaar te spreken. In deze folder leest u wat dysartrie inhoudt en

Nadere informatie