Trommelvliesbuisjes afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trommelvliesbuisjes afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg"

Transcriptie

1 Trommelvliesbuisjes afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:..

2 2 De Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts) heeft de klachten van uw kind beoordeeld en voorgesteld om trommelvliesbuisjes te plaatsen. Deze folder geeft u informatie over zo n operatie. Waarom trommelvliesbuisjes? De ruimte in het oor achter het trommelvlies wordt het middenoor genoemd. Hier bevinden zich de drie gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel). Het middenoor is evenals de neusholte bekleedt met slijmvlies en staat via de buis van Eustachius in verbinding met de neus-keelholte. Door deze verbinding kan er tijdens het spreken, kauwen en slikken lucht gaan van de neus naar het middenoor en wordt vocht uit het oor afgevoerd naar de neus. Dit is het geval als deze buis goed werkt. Bij onvoldoende functie van de buis van Eustachius (onder andere door onvoldoende groei van de buis van Eustachius bij kinderen, door een vergrote neusamandel en/of chronisch mond-ademhalen) komt er te weinig lucht in het middenoor en wordt het trommelvlies naar binnen gezogen. Na korte tijd hoopt zich taai slijm, dat in het middenoor gemaakt wordt, op, hetgeen goed horen belemmert. Nu denkt u misschien: eenvoudig een gaatje in het trommelvlies prikken, het vocht wegzuigen en het probleem is voorbij. Echter, zo n gaatje is na twee dagen weer gesloten en het probleem kan opnieuw ontstaan. Door een klein buisje in het trommelvlies te plaatsen kan het gaatje langere tijd open blijven. Via het buisje kan er lucht in het middenoor komen waardoor het vocht aldaar kan opdrogen. Het buisje groeit vanzelf uit het trommelvlies, gemiddeld na 10 tot 12 maanden. Voorbereiding Een ziekenhuisopname is geen alledaagse gebeurtenis. Het is dus van groot belang dat u uw kind goed voorbereidt op wat er gaat gebeuren. U bent van harte welkom op de voorlichtingsmiddag. Uw kind krijgt dan uitleg over de dag van de operatie door middel van foto s en maakt al kennis met de operatiekamer. Als aanvulling hierop zijn er voorbereidingskoffertjes te huur met daarin een fotoboek, ziekenhuisplaymobil, narcosekapje, voorleesboeken etc. Hiermee kan uw kind in zijn vertrouwde omgeving spelenderwijs voorbereid worden op de dag van de operatie. De koffertjes zijn te verkrijgen op de kinderafdeling (2A), telefoonnummer De kosten hiervoor bedragen hiervoor 3 euro per 2 weken.

3 3 Als uw kind koorts heeft met een temperatuur hoger dan 38,5 C of als er thuis mazelen, kinkhoest, diarree, griep of andere besmettelijke infecties heersen, moet u de dag vóór de operatie (liefst eerder) contact opnemen met de poli KNO. Dit is in belang van uw eigen kind, maar ook van andere kinderen. In bepaalde gevallen kan uw kind namelijk niet worden geopereerd en moet een nieuwe afspraak worden gemaakt. Nuchter Voor het goed en veilig verlopen van een operatie is het van belang dat uw kind enige tijd voorafgaand aan de ingreep nuchter gehouden wordt. Dit betekent dat hij/zij enige uren van tevoren niet mag eten en drinken. De volgende afspraken gelden hierbij: Voor zuigelingen (tot 6 maanden) geldt (tenzij anders is afgesproken): Voorafgaand aan het afgesproken tijdstip van operatie mag: - tot 4 uur s ochtends een laatste melk/borstvoeding. - tot 6 uur s ochtends heldere vloeistof. Voor alle andere kinderen geldt (tenzij anders is afgesproken): Voorafgaand aan het afgesproken tijdstip van operatie mag: - tot uur vast voedsel worden ingenomen. Hieronder wordt verstaan: een licht ontbijt zoals een beschuitje of een boterham (slechts 1) met jam, pap, een fruithapje of een glas melk. - tot 6 uur s ochtends heldere vloeistoffen worden gedronken. Onder heldere vloeistof wordt verstaan; doorzichtige vloeistof zonder prik zoals appelsap, water, thee zonder melk. Geen melkproducten en geen sinaasappelsap. Medicatie, de noodzakelijke, mag met een slokje water worden ingenomen. Medicijnen Als uw kind medicijnen gebruikt kunt u deze in de meeste gevallen op het gebruikelijke tijdstip geven met een klein slokje water. Met medicijnen die geïnhaleerd worden kunt u gewoon doorgaan. De medicijnen die uw kind gebruikt graag meenemen naar het ziekenhuis.

4 4 Anesthesie Ieder kind dat geopereerd gaat worden, wordt voor de operatie gezien door een anesthesist. Zolang uw kind niet door een anesthesist gezien is kan er geen operatie plaatsvinden. Zoals hierboven vermeld staat kunnen de meeste medicijnen gewoon doorgebruikt worden op de dag van de ingreep, tenzij de anesthesist anders met u afspreekt tijdens het pre-operatief spreekuur. De dag van behandeling U wordt met uw kind om 7.45 uur verwacht op de kinderdagbehandeling (eerste verdieping, nummer 89). Als uw kind ook aan de neus- en/of keelamandelen wordt geopereerd wordt u tussen 7.15 en 7.30 verwacht. Neem voor uw kind een extra stel ondergoed, een kam of borstel, eventueel pantoffels en een lievelingsknuffel of spelletje mee. In verband met de hygiëne wordt u verzocht om, indien uw kind lang haar heeft, dit vast te maken in een staart. Uw kind mag tijdens de operatie geen sieraden dragen, zoals oorringen en kettinkjes. Zo mogelijk ook nagellak verwijderen bij uw kind. Gezien de beperkte ruimte op de afdeling kunt u geen andere kinderen meebrengen, dit met uitzondering van een baby die u zelf moet voeden. Ook adviseren wij u waardevolle spullen, geld of sieraden thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor diefstal. In overleg met de kinderverpleegkundige kunt u uw kind zelf uitkleden en een T-shirt of pyjama aandoen. Om uur beginnen de behandelingen op de operatiekamer. U kunt bij uw kind blijven totdat het slaapt. De anesthesist geeft aan wanneer u de operatiekamer moet verlaten. U wordt naar een kamer gebracht waar u een kopje koffie of thee kunt drinken Zodra de operatie klaar is mag u weer bij uw kind, zo ziet hij/zij u weer bij het wakker worden. Uw kind mag meteen bij u zitten als u dat prettig vindt. Als uw kind goed wakker is gaat u samen weer terug naar zaal en kunt u zelf de verzorging doen. De KNO-arts vertelt u hoe de operatie is verlopen. Rond uur mag uw kind weer naar huis. Sommige kinderen kunnen thuis tijdelijk angstig zijn door de operatie. Zij gedragen zich ongewoon, zijn soms agressief of juist erg aanhankelijk. Toon hiervoor begrip.

5 5 Nazorg Bij thuiskomst mag uw kind een lichte maaltijd nuttigen. Thuis haalt u de eventuele watjes uit de oren. Als de watjes al eerder uit het oor gevallen zijn, is dat niet erg. Uw kind mag de volgende dag weer naar school. Vier tot zes weken na de operatie komt uw kind op controle bij de KNO-arts. Een afspraak hiervoor krijgt u mee haar huis. De eerste 10 dagen na de operatie moeten de oren droog blijven zodat de buisjes vast kunnen groeien in het trommelvlies. U kunt hiervoor ook vette watten of oordopjes voor zwemmers gebruiken. Deze oordopjes zijn verkrijgbaar bij de drogist. Uw kind mag na de operatie twee weken niet zwemmen. Bij het zwemmen hoeft u in principe niets in de oren te doen. Als uw kind tijdens het zwemmen toch pijnklachten heeft kunt u de vette watten of de genoemde oordopjes in de oren doen. Het is beter om niet te duiken, onder water zwemmen mag wel tenzij uw kind pijn aangeeft. Eventueel kunt u dopjes op maat laten maken bij een hoortoestellenwinkel (audicien). Complicaties Bij iedere operatie is er sprake van enig risico. Zo kan in het oor een infectie ontstaan (loopoor). In dit geval komt er regelmatig pus uit het oor. Als uw kind een loopoor heeft moet het oor enkele dagen behandeld worden met oordruppels. Het recept voor de oordruppels kunt u bij de polikliniek KNO of uw huisarts krijgen. Mocht uw kind opgenomen moeten worden in verband met een complicatie, dan zal dat gebeuren op de kinderafdeling in ons ziekenhuis. Tot slot TIP: Wij kunnen ons voorstellen dat u solidair wilt zijn door met uw kind nuchter te blijven. Wij adviseren u echter dringend s morgens wel te eten en een lunchpakketje mee te nemen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd terecht bij de kinderverpleegkundigen van de kinderdagbehandeling of bij de behandelend KNO-arts. Ook kunt u, na ontslag uit het ziekenhuis, uw huisarts raadplegen. De KNO-arts informeert de huisarts over de operatie.

6 6 Informatie en toestemming Medische informatie Samen met de verpleegkundigen en artsen draagt u zorg en verantwoording voor uw kind tijdens de opname. U wordt volledig betrokken bij en op de hoogte gebracht van de behandeling van uw kind. Alvorens onderzoek en behandeling plaatsvinden wordt, vanuit de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) om toestemming gevraagd. Bij ingrijpende behandelingen zullen wij uitdrukkelijk om uw toestemming vragen, zonodig wordt dit schriftelijk vastgelegd. In andere gevallen en tijdens de duur van de behandeling wordt uw toestemming niet steeds gevraagd, maar wordt uitgegaan van uw toestemming tenzij u duidelijk anders aangeeft. In acute situaties mogen/moeten wij handelen. Vanuit overheidswege worden wij op verschillende terreinen verzocht gegevens van uw kind na te gaan en vast te leggen. Deze gegevens worden, uiteraard geanonimiseerd, gebruikt om de zorg in ons ziekenhuis op landelijk niveau te vergelijken met andere vergelijkbare instellingen. U kunt er op vertrouwen dat wij de voorschriften vanuit de wet op de privacy en gegevensbescherming naleven. U heeft recht op inzage in het medisch dossier en de verpleegmap ligt ter inzage op de kamer van uw kind. Inspraak van uw kind: Vanaf een bepaalde leeftijd heeft uw kind vanuit de WGBO ook recht op inspraak in wat er met hem/ haar gaat gebeuren. Kinderen tot 12 jaar: Kinderen onder de 12 jaar mogen niet voor zichzelf beslissen. Dat doen hun ouders of voogd. Aan jonge kinderen moet wel op een begrijpelijke manier worden verteld wat er met hen gaat gebeuren. Kinderen van 12 tot 16 jaar: Kinderen van 12 tot 16 jaar zijn over het algemeen goed in staat hun situatie te overzien en een eigen mening te hebben. Voor de behandeling is daarom toestemming nodig van de ouders én het kind. Als zij het niet met elkaar eens zijn, zullen wij in principe doen wat het kind vraagt.

7 7 Kinderen vanaf 16 jaar: In de WGBO worden kinderen vanaf 16 jaar gelijk gesteld met volwassenen. Ze mogen dus voor zichzelf beslissen. Toestemming van de ouders is niet nodig. De ouders krijgen ook geen informatie meer over het kind, als deze daar geen toestemming voor geeft. Belangrijke telefoonnummers Polikliniek KNO: Dagbehandeling kinderen, via kinderafdeling: Spoedeisende Hulp (SEH): Website:

Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. 2 Een ziekenhuisopname is geen alledaagse

Nadere informatie

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. Een ziekenhuisopname is

Nadere informatie

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. Een ziekenhuisopname is

Nadere informatie

patiënteninformatie trommelvliesbuisjes bij kinderen

patiënteninformatie trommelvliesbuisjes bij kinderen patiënteninformatie trommelvliesbuisjes bij kinderen In overleg met de KNO-arts heeft u besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes te laten plaatsen. In deze folder geven wij u inhoudelijke informatie

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes voor kinderen

Trommelvliesbuisjes voor kinderen Trommelvliesbuisjes voor kinderen Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Vocht achter het trommelvlies veroorzaakt bij kinderen vaak oorpijn en slechthorendheid. Vanwege deze klachten

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Trommelvliesbuisjes. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Trommelvliesbuisjes Binnenkort worden bij uw kind trommelvliesbuisjes ingebracht. Op de polikliniek KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde) hebben de arts en de assistente u over de ingreep verteld. In deze

Nadere informatie

Keel- neus- en oorziekten (KNO) TROMMELVLIESBUISJES. dagbehandeling

Keel- neus- en oorziekten (KNO) TROMMELVLIESBUISJES. dagbehandeling Keel- neus- en oorziekten (KNO) TROMMELVLIESBUISJES dagbehandeling Binnenkort wordt uw kind een dag opgenomen voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. In deze folder leest u over de werking van het oor

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers In overleg met u heeft de keel-, neus en oorarts (KNO-arts) besloten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Plaatsen van trommelvliesbuisjes. Informatie aan ouders of verzorgers van de KNO-artsen van locatie Hilversum

Patiënteninformatie. Plaatsen van trommelvliesbuisjes. Informatie aan ouders of verzorgers van de KNO-artsen van locatie Hilversum Patiënteninformatie Plaatsen van trommelvliesbuisjes Informatie aan ouders of verzorgers van de KNO-artsen van locatie Hilversum Plaatsen van trommelvliesbuisjes Informatie aan ouders of verzorgers van

Nadere informatie

Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen U komt binnenkort in ons ziekenhuis voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. De KNO-arts heeft u mondeling geïnformeerd over de behandeling. In deze folder

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Afdeling Kindergeneeskunde

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Afdeling Kindergeneeskunde Het plaatsen van trommelvliesbuisjes Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten trommelvliesbuisjes bij uw kind te plaatsen. U wilt natuurlijk graag

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen Samen met de KNO-arts is besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes in te brengen. In deze folder geven we u hier informatie over. Hoe ziet het oor eruit Het

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Trommelvliesbuisjes plaatsen

Keel- Neus- Oorheelkunde Trommelvliesbuisjes plaatsen Keel- Neus- Oorheelkunde Trommelvliesbuisjes plaatsen Inleiding Uw kind krijgt binnenkort trommelvliesbuisjes. Dit is een kleine ingreep waarvoor uw kind even naar het ziekenhuis moet. Uw kind krijgt een

Nadere informatie

TROMMELVLIESBUISJES 133-100913

TROMMELVLIESBUISJES 133-100913 Kwaliteitskeurmerk voor kindgerichte zorg in kliniek en dagbehandeling, in mei 2013 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

Inleiding. Afspraken maakt u via het Afspraakbureau tel 070-312 7300.

Inleiding. Afspraken maakt u via het Afspraakbureau tel 070-312 7300. Indien u nog vragen heeft, kunt u altijd telefonisch contact opnemen met het ziekenhuis. Tot 17.00 uur kan dit met de afdeling Dagbehandeling, tel. (070) 312 7212. Na 17.00 uur of bij geen gehoor neemt

Nadere informatie

TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND

TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Met de KNO-arts is afgesproken, dat bij uw kind trommelvliesbuisjes in de oren worden geplaatst. U hebt

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Verwijderen van amandelen bij kinderen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Verwijderen van amandelen bij kinderen Verwijderen van amandelen bij kinderen VERWIJDEREN VAN AMANDELEN BIJ KINDEREN INLEIDING Uw kind komt binnenkort naar ziekenhuislocatie Refaja van Treant Zorggroep voor het verwijderen van de neusamandelen

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort worden er bij uw kind trommelvliesbuisjes geplaatst. Met deze folder willen wij u informeren over de behandeling. Achter

Nadere informatie

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in ons ziekenhuis om de neusamandel te laten verwijderen. Uw arts heeft u verteld

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Trommelvliesbuisjes

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Trommelvliesbuisjes Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Datum en tijd Uw kind wordt (dag), (datum) om uur nuchter verwacht. Plaats U komt binnen via de ingang van de polikliniek en volgt route 37 naar het behandelcentrum

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (bij kinderen)

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (bij kinderen) Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (bij kinderen) Inleiding Het is uzelf, de schoolarts en/of het onderwijzend personeel opgevallen dat uw kind niet goed hoort. Uw huisarts heeft u daarom verwezen naar

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes Het oor Het oor bestaat uit: de uitwendige gehoorgang het trommelvlies met daarachter het middenoor. Hierin bevinden zich

Nadere informatie

TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN

TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN Keel-Neus en Oorheelkunde (KNO) TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN INLEIDING Met de KNO-arts, is afgesproken, dat bij uw kind trommelvliesbuisjes in de oren worden geplaatst. U hebt waarschijnlijk al het

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Trommelvliesbuisjes. www.catharinaziekenhuis.nl

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Trommelvliesbuisjes. www.catharinaziekenhuis.nl Keel-, Neus- en Oorheelkunde Trommelvliesbuisjes www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Klachten van uw kind... 3 Behandeling... 4 Hoe werken trommelvliesbuisjes?... 4 Informatie en toestemming... 5 Planning

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde Trommelvliesbuisje i Patiënteninformatie Operatie bij kinderen Slingeland Ziekenhuis Algemeen De specialist heeft u het advies gegeven om bij uw kind een

Nadere informatie

Buisjes in de oren (bij kinderen)soms kan uw kind

Buisjes in de oren (bij kinderen)soms kan uw kind Buisjes in de oren (bij kinderen)soms kan uw kind Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een ooroperatie, namelijk het plaatsen van trommelvliesbuisjes. In deze folder leest u meer over de operatie

Nadere informatie

Functioneren van het oor / buisjes

Functioneren van het oor / buisjes Afdeling: Onderwerp: KNO 1 Buisjes Functioneren van het oor Aan het oor onderscheidt men drie delen: uitwendig oor, middenoor en binnenoor. Het uitwendig oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang,

Nadere informatie

Doorprikken van het trommelvlies. Paracentese

Doorprikken van het trommelvlies. Paracentese Doorprikken van het trommelvlies Paracentese Inleiding De KNO-arts heeft na onderzoek van uw kind u voorgesteld om de trommelvliezen van uw kind door te prikken. In deze folder leest u meer over de operatie

Nadere informatie

Wat is er aan de hand in het middenoor

Wat is er aan de hand in het middenoor Paracentese Wat is er aan de hand in het middenoor Bij het oor onderscheidt men drie delen: uitwendig oor, middenoor en binnenoor. Het uitwendig oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang,

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO

Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO Albert Schweitzer ziekenhuis december 2013 pavo 1108 Inleiding Omdat u regelmatig last heeft van oorklachten, zoals oorpijn,

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Trommelvliesbuisjes bij volwassenen Trommelvliesbuisjes bij volwassenen Uw afspraak Plaats : d.d om uur : de afdeling Dagverpleging Inhoudsopgave Het oor en hoe het werkt... 2 Wat zijn de klachten... 2 Behandeling... 2 Voorbereiding...

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen Samen met de KNO-arts is besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes in te brengen. In deze folder geven we u hier informatie over. Hoe ziet het oor eruit Het

Nadere informatie

Het is van groot belang dat u beide brochures goed doorleest en de aanwijzingen opvolgt.

Het is van groot belang dat u beide brochures goed doorleest en de aanwijzingen opvolgt. Trommelvliesbuisjes Inleiding De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om bij uw kind trommelvliesbuisjes te plaatsen. In deze brochure wordt specifieke informatie gegeven over de gang van

Nadere informatie

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Keel-, neus- en oorheelkunde Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Afspraak Dag en datum:... dag... Waar: afdeling Kinderdagbehandeling Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. De operatie wordt gedaan door de

Nadere informatie

Buisjes in de oren. 1. Waarom een operatie? 2. Hoe verloopt de opname

Buisjes in de oren. 1. Waarom een operatie? 2. Hoe verloopt de opname Buisjes in de oren Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een ooroperatie, namelijk het plaatsen van trommelvliesbuisjes. In deze folder leest u meer over de operatie en de nazorg. Eerst leggen

Nadere informatie

Trommelvliesbuisje bij volwassenen

Trommelvliesbuisje bij volwassenen KNO Trommelvliesbuisje bij volwassenen dagbehandeling BEHANDELING Trommelvliesbuisje bij volwassenen Uw KNO-arts heeft voorgesteld bij u een trommelvliesbuisje te plaatsen. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Keel-, neus- en oorheelkunde Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Afspraak Dag en datum:... dag... Waar: afdeling Kinderdagbehandeling Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. De operatie wordt gedaan door de

Nadere informatie

Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen

Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen KNO Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen KINDEREN Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen Binnenkort wordt uw kind een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Dagbehandeling / kort verblijf

Trommelvliesbuisjes. Dagbehandeling / kort verblijf Trommelvliesbuisjes Dagbehandeling / kort verblijf Beter voor elkaar 2 Inleiding Omdat uw kind regelmatig last heeft van oorklachten, zoals oorpijn, pijn bij het slikken en minder goed horen, heeft de

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Trommelvliesbuisjes

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Trommelvliesbuisjes Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Trommelvliesbuisjes z 1 Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis om trommelvliesbuisjes te laten plaatsen. In deze brochure

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen Datum en tijd Uw kind wordt (dag), (datum) om 8.00 uur nuchter verwacht. Plaats U meldt zich bij de receptie

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes Inleiding Waarom krijgt uw kind buisjes?

Trommelvliesbuisjes Inleiding Waarom krijgt uw kind buisjes? Trommelvliesbuisjes Inleiding Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Met deze folder willen wij u informeren over deze ingreep. Waarom krijgt uw kind buisjes?

Nadere informatie

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding KNO-HEELKUNDE Trommelvliesbuisje Plaatsing trommelvliesbuisje Inleiding Deze folder geeft informatie over plaatsing van een trommelvliesbuisje. Uitleg wordt gegeven over het hoe en waarom van een trommelvliesbuisje,

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen. polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)

Trommelvliesbuisjes plaatsen. polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Trommelvliesbuisjes plaatsen polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Uw afspraak Wij verwachten uw kind op... dag,... -... 20... om uur in Rijnland Ziekenhuis, locatie Leiderdorp: op de afdeling

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes bij kinderen

Trommelvliesbuisjes bij kinderen Trommelvliesbuisjes bij kinderen Inhoudsopgave Het oor en hoe het werkt... 1 Wat zijn de klachten... 2 Behandeling... 2 Operatie... 2 De voorbereiding... 3 Advies... 3 Tot slot... 4 Het oor en hoe het

Nadere informatie

AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN

AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN 17731 Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in het Sint Franciscus Gasthuis om de neus- en/of keelamandelen te laten verwijderen. Uw arts heeft

Nadere informatie

Verwijderen van een oorontsteking. Cholesteatoom

Verwijderen van een oorontsteking. Cholesteatoom Verwijderen van een oorontsteking Cholesteatoom Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat u een cholesteatoom heeft. Besloten is dat deze te verhelpen door een operatieve ingreep. Het oor Om inzicht te krijgen

Nadere informatie

Instructies bij ontslag Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen. Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen. Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis Beste mevrouw, heer, Uw kind is vandaag geopereerd door: dr. Louwers

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen

Trommelvliesbuisjes plaatsen Trommelvliesbuisjes plaatsen Inleiding Omdat uw kind regelmatig last heeft van oorklachten, zoals oorpijn, pijn bij het slikken en minder goed kan horen heeft de KNO-arts voorgesteld om trommelvliesbuisjes

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TROMMELVLIESBUISJES. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TROMMELVLIESBUISJES. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TROMMELVLIESBUISJES In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de ingreep het plaatsen van trommelvliesbuisjes, die

Nadere informatie

KNO-heelkunde. Amandelen knippen. Afdeling: Onderwerp:

KNO-heelkunde. Amandelen knippen. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: KNO-heelkunde Amandelen knippen 1 Uw kind wordt op om 7.15 uur in het Ikazia Ziekenhuis verwacht voor Neusamandel knippen Neus- en keelamandelen knippen Ikazia Ziekenhuis Polikliniek

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij kinderen

Operatie aan de amandelen bij kinderen Operatie aan de amandelen bij kinderen Informatie voor patiënten F0220-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

KNO. Trommelvliesbuisjes. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

KNO. Trommelvliesbuisjes. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep KNO Trommelvliesbuisjes Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is - vooral bij kinderen - één van de meest voorkomende

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen Inclusief leefregels na ontslag Het oor bestaat uitwendig uit een oorschelp en het begin van de gehoorgang. Aan het eind van deze gehoorgang zit het trommelvlies.

Nadere informatie

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Locatie Westeinde Informatie voor ouders F0262-1011 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Doorprikken trommelvlies en midden- oorbeluchtingsbuisjes plaatsen of verwijderen

Doorprikken trommelvlies en midden- oorbeluchtingsbuisjes plaatsen of verwijderen Sophia Kinderziekenhuis Doorprikken trommelvlies en midden- oorbeluchtingsbuisjes plaatsen of verwijderen Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC - Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijdering van de neusamandel

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijdering van de neusamandel Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Verwijdering van de neusamandel Datum en tijd Uw kind wordt (dag), (datum) om uur nuchter verwacht. Plaats U komt binnen via de ingang van de polikliniek en volgt

Nadere informatie

Uw kind op de dagbehandeling van het Beatrixziekenhuis KNO

Uw kind op de dagbehandeling van het Beatrixziekenhuis KNO Uw kind op de dagbehandeling van het Beatrixziekenhuis KNO Adviezen voor ouders Dagbehandeling Inleiding Uw kind wordt binnenkort opgenomen op de dagbehandeling (afdeling 0 Noord) van het Beatrixziekenhuis

Nadere informatie

Laserbehandeling bij middenoorontsteking

Laserbehandeling bij middenoorontsteking Laserbehandeling bij middenoorontsteking Inleiding De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om bij uw kind een opening in het trommelvlies te laseren. In deze brochure wordt informatie gegeven

Nadere informatie

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie

Nadere informatie

trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers

trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes In overleg met uw KNO-arts krijgt uw kind trommelvliesbuisjes. Uw kind wordt voor deze operatie één dagdeel opgenomen

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Het oor 1 De werking van het oor 2 Wat is een trommelvliesbuisje? 3 Hoe lang moet een trommelvliesbuisje

Nadere informatie

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding KNO-HEELKUNDE Trommelvliesbuisje Plaatsing trommelvliesbuisje Inleiding Deze folder geeft informatie over plaatsing van een trommelvliesbuisje. Uitleg wordt gegeven over het hoe en waarom van een trommelvliesbuisje,

Nadere informatie

Doorprikken van het trommelvlies Paracentese

Doorprikken van het trommelvlies Paracentese Doorprikken van het trommelvlies Paracentese Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind heeft regelmatig last van oorklachten, zoals oorpijn, pijn bij het slikken

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen. onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO

Trommelvliesbuisjes plaatsen. onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Omdat u regelmatig last heeft van oorklachten,

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Antoniushove Informatie voor ouders F0076-3415 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Inleiding In overleg met uw KNO-arts is besloten, dat de arts trommelvliesbuisjes

Inleiding In overleg met uw KNO-arts is besloten, dat de arts trommelvliesbuisjes Trommelvliesbuisjes 2 Inleiding In overleg met uw KNO-arts is besloten, dat de arts trommelvliesbuisjes bij uw kind zal plaatsen. Het oor bestaat uitwendig uit een oorschelp en het begin van de gehoorgang.

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kinderen)

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kinderen) Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kinderen) Inleiding Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang, die eindigt bij het trommelvlies. Het middenoor is een kleine met lucht

Nadere informatie

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Inleiding Deze folder geeft u enige algemene informatie wanneer uw kind een operatie moet ondergaan en wordt opgenomen

Nadere informatie

Kind en anesthesie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kind en anesthesie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kind en anesthesie Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt uw kind geopereerd in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Voor deze operatie wordt uw kind onder anesthesie (narcose) gebracht. In deze folder krijgt

Nadere informatie

Plaatsen van trommelvliesbuisjes leefregels na ontslag

Plaatsen van trommelvliesbuisjes leefregels na ontslag Plaatsen van trommelvliesbuisjes leefregels na ontslag Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een trommelvliesbuisoperatie. Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is het van

Nadere informatie

Doorprikken van het trommelvlies KNO

Doorprikken van het trommelvlies KNO Doorprikken van het trommelvlies KNO Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat er vocht achter de trommelvliezen van uw kind zit. Deze aandoening kan door middel van een operatieve ingreep verholpen worden.

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen Zonder bezoek aan de polikliniek Pré-operatieve screening

Trommelvliesbuisjes plaatsen Zonder bezoek aan de polikliniek Pré-operatieve screening Trommelvliesbuisjes plaatsen Zonder bezoek aan de polikliniek Pré-operatieve screening Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 1203 Inleiding Uw kind heeft regelmatig last van oorklachten, zoals oorpijn,

Nadere informatie

U meldt zich op..dag om..uur op de speelkamer van de kinderafdeling 1A/B op de eerste etage. Route 54. (Dit is de meldtijd, niet de behandeltijd.

U meldt zich op..dag om..uur op de speelkamer van de kinderafdeling 1A/B op de eerste etage. Route 54. (Dit is de meldtijd, niet de behandeltijd. Patiënteninformatie Trommelvliesbuisjes U meldt zich op..dag om..uur op de speelkamer van de kinderafdeling 1A/B op de eerste etage. Route 54. (Dit is de meldtijd, niet de behandeltijd.) Inleiding Deze

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes voor volwassenen

Trommelvliesbuisjes voor volwassenen Trommelvliesbuisjes voor volwassenen Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Het plaatsen van trommelvliesbuisjes vindt plaats wanneer de buis

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde Trommelvliesbuisje i Patiënteninformatie Operatie bij kinderen Slingeland Ziekenhuis Algemeen De specialist heeft u het advies gegeven om bij uw kind een

Nadere informatie

Het verwijderen van amandelen en het plaatsen van buisjes bij kinderen

Het verwijderen van amandelen en het plaatsen van buisjes bij kinderen Het verwijderen van amandelen en het plaatsen van buisjes bij kinderen Het verwijderen van amandelen en het plaatsen van buisjes bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers In overleg met u heeft de

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Informatie voor ouders/verzorgers

Trommelvliesbuisjes. Informatie voor ouders/verzorgers Trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders/verzorgers Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes In overleg met uw -arts krijgt uw kind trommelvliesbuisjes. Uw kind wordt voor deze operatie één dagdeel opgenomen

Nadere informatie

Plaatsen trommelvliesbuisjes (leefregels na ontslag kinderen)

Plaatsen trommelvliesbuisjes (leefregels na ontslag kinderen) Plaatsen trommelvliesbuisjes (leefregels na ontslag kinderen) Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een trommelvliesbuisoperatie. Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is

Nadere informatie

Vervangen van de stijgbeugel. Stapedotomie

Vervangen van de stijgbeugel. Stapedotomie Vervangen van de stijgbeugel Stapedotomie Uw KNO-arts heeft een afwijking aan uw middenoor vastgesteld veroorzaakt door otosclorose op en rondom stijgbeugel. Deze afwijking kan de oorzaak zijn van uw slechthorendheid.

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. bij kinderen KNO. alle aandacht

Trommelvliesbuisjes. bij kinderen KNO. alle aandacht Trommelvliesbuisjes bij kinderen KNO alle aandacht Trommelvliesbuisjes bij kinderen Uw kind wordt in het Westfriesgasthuis verwacht voor een operatie aan de amandelen op: (dag) (datum)....uur. Algemeen

Nadere informatie

Kinderafdeling. Dagopname bij kinderen

Kinderafdeling. Dagopname bij kinderen Kinderafdeling Datum en tijd U wordt met uw kind (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich bij de receptie(hoofdingang). Hier wijst men u de weg naar de kinderafdeling op de vierde etage (afdeling

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Orchidopexie bij kinderen

Maatschap Urologie. Orchidopexie bij kinderen Maatschap Urologie Orchidopexie bij kinderen Datum en tijd U wordt met uw kind (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich bij de receptie (hoofdingang). Hier wijst men u de weg naar de kinderafdeling

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen. Info voor ouders of verzorgers

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen. Info voor ouders of verzorgers Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Info voor ouders of verzorgers Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat er vocht achter de trommelvliezen van uw kind zit. Deze aandoening kan door middel van een operatieve

Nadere informatie

Verwijderen van keel- en neusamandelen

Verwijderen van keel- en neusamandelen Medewerkerinformatie Verwijderen van keel- en neusamandelen Informatie voor ouders over de voorbereiding en nazorg 1234567890-terTER_ Verwijderen van keel- en neusamandelen Informatie voor ouders over

Nadere informatie

Verwijdering van de keel- en/of neusamandelen bij kinderen

Verwijdering van de keel- en/of neusamandelen bij kinderen Patiënteninformatie Verwijdering van de keel- en/of neusamandelen bij kinderen rkz.nl Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het Rode Kruis ziekenhuis Beverwijk voor het verwijderen van de neus

Nadere informatie

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck Albert Schweitzer ziekenhuis Juni 2014 pavo 1004 Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op

Nadere informatie

Plaatsen trommelvliesbuisjes

Plaatsen trommelvliesbuisjes Plaatsen trommelvliesbuisjes 2 Inleiding Binnenkort komt u bij ons voor een trommelvliesbuisoperatie. In deze folder vindt u informatie over de operatie. Verder hebben wij voor u ook een aantal leefregels

Nadere informatie

Gehoorverbeterende operatie in het middenoor. Tympanoplastiek

Gehoorverbeterende operatie in het middenoor. Tympanoplastiek Gehoorverbeterende operatie in het middenoor Tympanoplastiek Uw KNO-arts heeft een afwijking aan uw middenoor vastgesteld. Er kan een beschadiging zijn aan zowel het trommelvlies als de gehoorbeenketen.

Nadere informatie

H.362201.0715. Anesthesie en opname bij kinderen

H.362201.0715. Anesthesie en opname bij kinderen H.362201.0715 Anesthesie en opname bij kinderen Inleiding U heeft met de behandelend arts afgesproken dat uw kind een behandeling onder narcose moet ondergaan. Dit kan voor u en uw kind een spannende en

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

Operaties aan het oor

Operaties aan het oor KNO-HEELKUNDE Operaties aan het oor Informatie voor jongeren Binnenkort word je opgenomen op de kinderafdeling voor een operatie aan je oor. Voor deze operatie moet je een dag en soms een nacht in het

Nadere informatie

Verwijderen van neus- en keelamandelen

Verwijderen van neus- en keelamandelen Verwijderen van neus- en keelamandelen Inleiding Deze folder geeft u enige algemene informatie wanneer uw kind een operatie moet ondergaan in dagbehandeling. Het is goed u te realiseren dat de situatie

Nadere informatie

Neusamandelen verwijderen bij kinderen

Neusamandelen verwijderen bij kinderen Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) Patiënteninformatie Neusamandelen verwijderen bij kinderen U ontvangt deze informatie, omdat uw keel-, keus- en oorarts in overleg met u heeft besloten de neusamandel

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Tonsillectomie. (Verwijderen keelamandelen)

Sophia Kinderziekenhuis. Tonsillectomie. (Verwijderen keelamandelen) Sophia Kinderziekenhuis Tonsillectomie (Verwijderen keelamandelen) Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC-Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven om bij uw kind de keelamandelen te verwijderen

Nadere informatie

Informatie over nazorg:

Informatie over nazorg: Informatie over nazorg: Verwijderen van keel- en/of neusamandelen Plaatsen van trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers F0729-1250 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Nadere informatie

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

Informatie over het ziektebeeld

Informatie over het ziektebeeld 1 Inhoud Inleiding... 3 Praktische informatie... 3 Informatie over het ziektebeeld... 4 Voorbereiding op de ingreep... 5 Hoe gebeurt de ingreep... 5 Het verloop na de ingreep... 6 Verhinderd... 7 Tot slot...

Nadere informatie